Moderointi puhuttaa - tällaista se on Suomi24:ssä (osa 1)

Tervehdys keskustelijat,

Toivottavasti syksynne on lähtenyt mukavissa merkeissä käyntiin. Täällä suunnittelemme tiimissä innolla kaikenlaista iloksenne ja hyödyksenne.

Palstan moderointi herättää paljon kysymyksiä ja olettamuksia. Ajattelin, että nyt on hyvä aika avata asiaa enemmän täällä blogin puolella. Aihetta on sivuttu myös aiemmin: lukaise ainakin tämä ja myös tämä kehitystiimin aikaisempi blogikirjoitus.

Suomi24:ssä työskentelee useita tehtävään palkattuja moderaattoreita, joiden työ on pitää palstat asiallisina ja tarvittaessa puuttua sääntöjenvastaiseen toimintaan. Moderaattorit työskentelevät Suomi24:n sääntöjen mukaisesti ratkaisten käyttäjien tekemiä ilmoituksia. Vapaaehtoisia palstakohtaisia moderaattoreita (eli luotseja) ei keskusteluiden puolella ole ollut enää vuosiin, sillä käytäntö osoittautui sellaisenaan haasteelliseksi.

Moderointityön apuna on tekoäly, joka poistaa itsenäisesti ison osan selkeästi sääntöjen vastaisista aloituksista ja kommenteista. Tekoäly oppii ihmismoderaattoreiden tekemistä päätöksistä ja kehittyy näin jatkuvasti toimimaan paremmin. Kuten mikä tahansa tekoäly, se ei ole (ainakaan vielä) täydellinen, mutta on silti korvaamaton apu tämän mittaluokan palvelussa.

Moderointityön ehdoton perusta on yhteisömme, eli teidän käyttäjien tekemät ilmoitukset asiattomista ja sääntöjen vastaisista viesteistä. Kuka tahansa voi sen tehdä painamalla aloituksen tai kommentin yhteydessä olevaa Ilmoita-nappia. Ilmoitus lähtee moderaattoreiden käsiteltäväksi, ja jokainen viesti tarkastetaan. Tarvittaessa moderaattorit ottavat tarkasteluun koko ketjun saadakseen tilanteesta paremman kokonaiskäsityksen.

Suomi24 on maan suurin keskustelualusta, jonne tulee kuukausittain keskimäärin 31 000 uutta ketjua ja 315 000 kommenttia. Tähän massaan mahtuu paljon moderoitavaa. Ilmoitettuja kommentteja läpikäydään valtavat määrät: itse yllätyin, että iso osa niistä päädytään jättämään ketjuihin, sillä kyseessä ovat usein puhtaat mielipide-erot eikä Suomi24:n sääntöjä ole rikottu.

Meiltä kysytään välillä, kuinka moderaattoriksi pääsee, ja millä kriteereillä valinta tapahtuu. Vastaukseksi voin paljastaa aivan normaalin työnhakuprosessin ja käytännön monipuolisen perehdytyksen. Moderaattoriksi ei voi koulussa opiskella, vaan jokaisen moderaattorin ammatillinen polku näyttää erilaiselta. Kaikkia moderaattoreita yhdistää kuitenkin kiinnostus verkkokeskusteluihin ja halu kehittää laadukasta keskustelukulttuuria. Heidän on myös pystyttävä etäännyttämään itsensä työstä: tarkasteltavia viestejä ei saa ottaa henkilökohtaisesti, vaan päätökset tehdään aina objektiivisesti yhteisön sääntöihin nojaten. Nopeatempoisessa työssä kohtaa paljon tunteita laidasta laitaan ja usein raskaita ja negatiivisia asioita, ja hyvinkin kärkästä arvostelua työstä on siedettävä jatkuvasti.

Silti moderointi on äärettömän mielenkiintoista – siinä näkee ihmismielen monet puolet, ja on työ välillä hyvin hauskaakin. Yhteisön lennokkaat salaliittoteoriat moderaattoreista ja koko Suomi24:stä elää porskuttavat, ja käyttäjien antamat kyseenalaiset lempinimet (mm. Kukkahattuakat, Lepakkoluolan hakkerit ja Mulkosilmäiset pulisonkiapinat) ovat täällä melkeinpä keräilyharrastus. Joskus moderaattoreiden epäillään itse trollailevan palstoilla, mikä on sangen huvittavaa: A) aikaa moiseen ei ole, ja B) heidän työnsä on taistella epäasiallisuuksia vastaan. Jokainen meistä tiimissä toivoo, että Suomi24 olisi paikka, jossa keskustelua käytäisiin rakentavassa, toiset huomioon ottavassa hengessä.

Kysyin, mitä moderaattorimme toivoisivat keskustelijoiden ja lukijoiden huomioivan. Jotta tila ei loppuisi kesken, postaan nämä erilliseen blogiin – käy ihmeessä lukemassa!
Ilmoita


20 Vastausta

Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.


Hei
Ilmoita
Osalla palstoista harrastetaan niin läpinäkyvää trollausta, että kyseessä ei ole enää mikään mielipide tai eroavaisuus omasta mielipiteestä. Tätä esiintyy todella paljon varsinkin Tietotekniikka -palstoilla. Palstoilla ei ole käyty muutamaan vuoteen yhtään asiallista keskustelua, kun kaiken sisältö on pelkkää juupas-eipäs, pissi,kakka tasoista vänkäämistä. Onko tässä kyse mielipiteestä? Ei minun mielestäni. Osa sisällöstä on niin surkeaa, että helpoimmalla pääsisi, kun muutamat tietotekniikaa käsittelevistä palstoista tyhjennettäisiin kokonaan, ja kirjoittaminen onnistuisi ainoastaan sillä rekisteröidyllä nimimerkillä.
7 VASTAUSTA:
Koska siellä riehuu trollava modenaattori!
Anonyymi kirjoitti:
Koska siellä riehuu trollava modenaattori!
hänen avauksensa on

https://keskustelu.suomi24.fi/t/16035205/mista-johtuu-ubuntun-riveihin-pesiytynyt-vaha-alyisyys-

meden pitäisi poistaa näitä solvauksia, ei kirjoittaa!
Vai onko se kippari itse, kun täältäkin poistuu jutut?
mutta juttu itse ei?
Anonyymi kirjoitti:
Vai onko se kippari itse, kun täältäkin poistuu jutut?
mutta juttu itse ei?
se on kipparri!
Suoraan kollimaatoriin sanoja!
Anonyymi kirjoitti:
Suoraan kollimaatoriin sanoja!
Eihän siellä kirjoita kuin tuo monilla nimimerkeillaään kirjautuneena!
Anonyymi kirjoitti:
Eihän siellä kirjoita kuin tuo monilla nimimerkeillaään kirjautuneena!
Sairasta!
+Lisää kommentti
1 VASTAUS:
Modenaatorin kuuluisi poistaa tuollaiset, eikä kirjoitaa tuollaisa!
Kollimaatori alias Patajätkä yms muut sen nimimerkit!
Taitaa olla sama joka spämään pornmainoksia, koska on kiinostunut myös pornosta!
+Lisää kommentti
Voiko valtion hotellista käsin ylläpitää allerin sivustoja? Jos ei voi niin mikä on pläänisi allerin ja suomi24 suhteen?

A) Annan vaan paskan lävähtää niiden naamalle.
B) Annan vaan paskan lävähtää niiden naamalle.
C) Annan vaan paskan lävähtää niiden naamalle.
Ilmoita
Ei ole hyvän tavan mukaista pakottaa hyväksymään tämä banderolli. Se tulee aina ja aina, vaikka on klikannut monta kertaa estä. Erittäin ala-arvoista pakottamista.

"Tilaa ilmoitukset
Salli suomi24.fi -sivuston lähettää sinulle ajoittain ilmoituksia ja vinkkejä ajankohtaisista, suosituista keskusteluista.
Powered by PushPushGo"

Lopulta sitä voi kiukuissaan tästä painaa vahingossa "Salli". Siihen ilmeisesti pyritäänkin? Tämänkö takia vaaditte puhelinnumeroa käyttäjiltä, että voitta alkaa pomiittamaan ihmiseten puhelimia roskapostimaikoksilla? Törkeää.
2 VASTAUSTA:
PushPushGo tarkoittaa:

Joukkokampanjat

Lähetä kampanja
kaikille tilaajille
muutamassa sekunnissa.
Lisätietoja >
Kohdennettu kampanja

Lähetä kampanjoita
tietyille tilaajille
heidän intressiensä perusteella.
Lisätietoja >
Työntöautomaatio

Luo skenaarioita
ja lähetä automaattinen, täysin henkilökohtainen
kampanjoita tilaajalle.
Lisätietoja >
Hei,

PushPushGo:lla lähetämme ajoittain suosituksia luetuimmista keskusteluista. Ilmoituksilla ei missään nimessä ole tarkoitus häiritä ketään, joka ei suosituksia halua vastaanottaa. Ilmoitukset pystyy myös estämään jatkossa, vaikka ne tulisikin vahingossa tilattua. Saatko kyselyä jatkuvasti samalla laitteella ollessasi ja normaalissa, ei-yksityisessä selaintilassa? Tämä kuulostaa ikävältä. Voisit halutessasi laittaa meille palautteella tiedot, mitä laitetta ja selainta käytät, niin asiaa voidaan yrittää selvittää.

Rekisteröitymisen yhteydessä annettua puhelinnumeroa ei yhdistetä PushPushGo:hon, vaan notifikaatiot tulevat puhelimeen jos ne on puhelimen selaimella tilattu.
+Lisää kommentti
Jäljennättekö palstalaisten kirjoituksia kotiin asti?

Seuraatteko huvin vuoksi? Keräättekö infoa käyttäjistä, turvallisuuden vuoksi?

Informaatio kulku on keskeinen kehityksen ja yhteiskunnan alue. Voisi olettaa että valtion agenttien on pakosta istuttava samassa pöydässä.

Toisinaan tuoksuu poliisien läsnäolo ja toisinaan se poistuu. Siit tulevat ja menevät.
Ymmärsin, että ehkä vankiloista ajan kuluksi voidaan palstaviljellä.

Kun kirjoitan viestiä, en odota, että Suomi24 seuraa mua kotiovelle asti.
Kun kirjoitan väärän viestin ja viesti poistetaan, tahdon tietää perustelut.

Eikös avoimuus ole Suomen maan turvallisuusuhka?
Maan sisäiset asiat ovat kaikkien nähtävillä.
Suuri asia se avoimuus.

Tietenkin politiikka vaikuttaa kaikkien kansalaisten suhtautumiseen, muotiilmiöt.
Ilmoita
Onko Iku-Turso moderaattori?
Voiko kysymykseen saada selkeän ja tyhjentävän vastauksen?
Ilmoita
Häirikköjä ei poisteta, nato palstalla riehuu yksi nimimerkki ja ainoa tarkoitus on luoda epäsopua.
Homma jatkuu koska mode ei tee mitään asialle ja samalla nikkarilla on huudettu siellä jo vuosia.
Voisiko olla kytköksissä ylläpitoon?
2 VASTAUSTA:
Voi kun olisi kiva nähdä joskus teksti

"Tästä on poistettu rekatun trollin sääntöjen vastainen viesti sekä palvelusta poistettu kyseinen rekattu trolli ylläpidon toimesta."

Siis kukaanhan ei panisi varmaankaan pahitteeksi, jos olisi joskus jossain sellainen banhammerilla varustettu, rekattu S24-moderaattori osallistumassa keskusteluihin, tai ilmoittamassa että työvuoro alkoi juuri, olkaahan ihmsiksi, ihan avoimesti.

Nyt kun teillä on tuo "kuumat keskustelut" -tyrkkyilmoitus, niin moderaattorin on varmasti helppo löytää sitä käyttämällä sellainen keskustelu, jossa tunteet vellovat siihen malliin, että tarvittaisiin live-moderaattori paikalle.
Uusi
Onhan keskustelupalstoja, joissa mode on läsnä ja antaa sanallista palautetta heti.

Täällä toiminta on niin laajaa, ettei sellaiseen varmaan voida mennä, mutta kun ei edes bannata pitkään häiriköivää tapausta.
Outoa, ettei reakoida mitenkään, vaikka tapaukset ovat ilmiselviä.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Moderointi puhuttaa - tällaista se on Suomi24:ssä (osa 1)

Tervehdys keskustelijat,

Toivottavasti syksynne on lähtenyt mukavissa merkeissä käyntiin. Täällä suunnittelemme tiimissä innolla kaikenlaista iloksenne ja hyödyksenne.

Palstan moderointi herättää paljon kysymyksiä ja olettamuksia. Ajattelin, että nyt on hyvä aika avata asiaa enemmän täällä blogin puolella. Aihetta on sivuttu myös aiemmin: lukaise ainakin tämä ja myös tämä kehitystiimin aikaisempi blogikirjoitus.

Suomi24:ssä työskentelee useita tehtävään palkattuja moderaattoreita, joiden työ on pitää palstat asiallisina ja tarvittaessa puuttua sääntöjenvastaiseen toimintaan. Moderaattorit työskentelevät Suomi24:n sääntöjen mukaisesti ratkaisten käyttäjien tekemiä ilmoituksia. Vapaaehtoisia palstakohtaisia moderaattoreita (eli luotseja) ei keskusteluiden puolella ole ollut enää vuosiin, sillä käytäntö osoittautui sellaisenaan haasteelliseksi.

Moderointityön apuna on tekoäly, joka poistaa itsenäisesti ison osan selkeästi sääntöjen vastaisista aloituksista ja kommenteista. Tekoäly oppii ihmismoderaattoreiden tekemistä päätöksistä ja kehittyy näin jatkuvasti toimimaan paremmin. Kuten mikä tahansa tekoäly, se ei ole (ainakaan vielä) täydellinen, mutta on silti korvaamaton apu tämän mittaluokan palvelussa.

Moderointityön ehdoton perusta on yhteisömme, eli teidän käyttäjien tekemät ilmoitukset asiattomista ja sääntöjen vastaisista viesteistä. Kuka tahansa voi sen tehdä painamalla aloituksen tai kommentin yhteydessä olevaa Ilmoita-nappia. Ilmoitus lähtee moderaattoreiden käsiteltäväksi, ja jokainen viesti tarkastetaan. Tarvittaessa moderaattorit ottavat tarkasteluun koko ketjun saadakseen tilanteesta paremman kokonaiskäsityksen.

Suomi24 on maan suurin keskustelualusta, jonne tulee kuukausittain keskimäärin 31 000 uutta ketjua ja 315 000 kommenttia. Tähän massaan mahtuu paljon moderoitavaa. Ilmoitettuja kommentteja läpikäydään valtavat määrät: itse yllätyin, että iso osa niistä päädytään jättämään ketjuihin, sillä kyseessä ovat usein puhtaat mielipide-erot eikä Suomi24:n sääntöjä ole rikottu.

Meiltä kysytään välillä, kuinka moderaattoriksi pääsee, ja millä kriteereillä valinta tapahtuu. Vastaukseksi voin paljastaa aivan normaalin työnhakuprosessin ja käytännön monipuolisen perehdytyksen. Moderaattoriksi ei voi koulussa opiskella, vaan jokaisen moderaattorin ammatillinen polku näyttää erilaiselta. Kaikkia moderaattoreita yhdistää kuitenkin kiinnostus verkkokeskusteluihin ja halu kehittää laadukasta keskustelukulttuuria. Heidän on myös pystyttävä etäännyttämään itsensä työstä: tarkasteltavia viestejä ei saa ottaa henkilökohtaisesti, vaan päätökset tehdään aina objektiivisesti yhteisön sääntöihin nojaten. Nopeatempoisessa työssä kohtaa paljon tunteita laidasta laitaan ja usein raskaita ja negatiivisia asioita, ja hyvinkin kärkästä arvostelua työstä on siedettävä jatkuvasti.

Silti moderointi on äärettömän mielenkiintoista – siinä näkee ihmismielen monet puolet, ja on työ välillä hyvin hauskaakin. Yhteisön lennokkaat salaliittoteoriat moderaattoreista ja koko Suomi24:stä elää porskuttavat, ja käyttäjien antamat kyseenalaiset lempinimet (mm. Kukkahattuakat, Lepakkoluolan hakkerit ja Mulkosilmäiset pulisonkiapinat) ovat täällä melkeinpä keräilyharrastus. Joskus moderaattoreiden epäillään itse trollailevan palstoilla, mikä on sangen huvittavaa: A) aikaa moiseen ei ole, ja B) heidän työnsä on taistella epäasiallisuuksia vastaan. Jokainen meistä tiimissä toivoo, että Suomi24 olisi paikka, jossa keskustelua käytäisiin rakentavassa, toiset huomioon ottavassa hengessä.

Kysyin, mitä moderaattorimme toivoisivat keskustelijoiden ja lukijoiden huomioivan. Jotta tila ei loppuisi kesken, postaan nämä erilliseen blogiin – käy ihmeessä lukemassa!

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta