Suurin osa nykyisestä Suomesta kuului Ruotsiin lähemmäs 600 vuotta. Vaikka se aika päättyi jo yli 200 vuotta sitten, kyllä sen vaikutusta on yhä olemassa. Maitamme verrattaessa usein sanotaan, että Ruotsi on edellä kulkeva isoveljemme, jonka jäljessä pikkuveli Suomi uskollisesti taapertaa.
Pitääköhän tuo näkemys paikkansa myös politiikassa, puolueiden kannatuksen suhteen? Siltä näyttää. Pääministeripuolue SDP:n kannatus on vahvassa nousussa niin heillä kuin meillä. Ruotsissa sen kannatus on toki paljon korkeampi kuin meillä, toukokuussa 33,7 prosenttia. Kannatus on noussut huimasti viime marraskuusta, peräti 8,7 prosenttiyksikköä, meillä SDP:n nousu on ollut ainakin toistaiseksi hieman maltillisempaa.
Sosiaalidemokraattien lisäksi vain kokoomus on pystynyt lisäämään kannatustaan Ruotsissa, kuten on tapahtunut meilläkin. Ruotsidemokraattien kannatus on laskussa siellä kuten sen veljespuolue persujen kannatus meilläkin. Edellä oleva on poimintaa tästä:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8a6d4893-7770-4a2e-ae6c-87afa79b269e
Kas, kun jutussa ei kerrota mikä on sikäläisen keskustapuolueen, Centerpartietin kannatus. Lieneekö enää edes 5 %? Puolue oli pääministeripuolueena Thorbjörn Fälldinin johdolla vielä 1970-luvun loppupuolella. Sellaisesta asemasta puolueella ei liene enää mitään toivoa. Onkohan meidänkin kepu joskus samassa tilanteessa?
No, jos tuossakin olemme Ruotsin perässäkulkijoita, kepullamme voi olla vielä muutama vuosikymmenkin toiveikkaampaa aikaa. Siksikin puolueen kannattaa pysyä nyt hallituksessa, hallitusohjelmaa tiukasti noudattaen. Täällä nähdyn perusteella kaikki puolueen kannattajat tai ainakin sellaisina esiintyvät näy sitä ymmärtävän, mutta varmasti se ymmärretään kepussa. Oikein hyvin sen näkyy ymmärtävän nyt ministeriksi tullut Matti Vanhanen, kuultiin juuri äsken tv-uutisissa häneltä itseltään.
Onko Suomi Ruotsin perässäkulkija politiikassakin?
81
591
Vastaukset
- Anonyymi
Suomi ei olisi aloittanut EU-jäsenyysneuvotteluja, jos Ruotsikin olisi ollut harkitsematta. Monissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa ja muutoksissa Suomi on ottanut mallia Ruotsista (isoveljestä) ja Amerikasta.
Tosin ei tiedä tulevaisuudessa, jos pikkuveli (Suomi) ajaa isoveljen (Ruotsin) EMUun, kun Berner vaihtoi Ruotsin pankkeihin. - Anonyymi
Ei ole hallitusohjelmaa nyt, se tehdään uusiksi. Etkö sitä tiennyt ? Meillä on porvari enemmistö 123 paikalla, ilman vihreitä, sielläkin on porvareita, hallitus ei ole sikäli kohdillaan.
- Anonyymi
Blaa blaa blaa.... Vähäpoika näköjään itse tekee omia määritelmiään, ketkä ovat porvareita ja ketkä eivät. Kohta sinne varmaan lasketaan Etelämantereen pingviinitkin, kun vihreitäkin näyttää jo näkemyksissään sinne siirtyneen. Keskustalaiset itse eivät tunnusta itseään ja puoluettaan porvarilliseksi, mutta vähäpoika muka keskustalaisena onkin toista mieltä.
Ps. Maassa istuu jo enemmistöhallitus 116 kansanedustajapaikallaan. Yritä edes sopeutua asiaan vaikka mahdotontahan se tapauksessasi näyttää olevan. - Anonyymi
Millä hiivatilla sinun "enemmistösi" voisi hallituksen muodostaa? Siihen ei lähtisi ainakaan RKP, tuskin kokoomuskaan perssujen kanssa. Keskusta voisi tyhmyyttään lähteä luullen, että siten saisi takaisin perssuihin valuneita entisiä kannattajiaan. Pettyisi pahimman kerran, karkottaisi sillä loputkin aidot keskustalaiset kannattajansa.
Puolueen johdossa ei onneksi olla niin tyhmiä kuin sinä. Etpä sinä keskustalainen lienekään, olet vain perus perssu.
- Anonyymi
Keskustan häviö pois puoluekartalta on ainut asia jolla on väliä.
- Anonyymi
Suomesta ei mikään osa ole koskaan kuulunut Ruotsiin, vaan Ruotsi oli satoja vuosia osa Suomea. Silloinen Suomen hallitsija asui Tukholmassa, joka kuuluu Suomesta 1809 irtautuneen Ruotsin valtionrajojen sisälle.
Ruotsissa sosialidemokraatit ovat johtaneet maan koronakatastrofiin, jonka vuoksi perinteinen diskuteeraukseen perustuva konsensuspolitiikka on romahtamassa. Ruotsissa väetömäärään suhteutetut tautitapaukset ja kuolemat ovat aivan maailman suurimpia, USA:kin jää jälkeen ja lähes kaikki Euroopan maat. Demarihallitus on siis totaalisesti epäonnistunut koronastrategiassaan Ruotsissa.
Meillä hallitus onnistui taltuttamaan koronaa, onnekkaasti vai taidolla, sähläämisen määrästä päätellen onnella. Kantaako se demareita pitkään, saapas nähdä.
Ruotsista vielä. Ruotsin poliisi osoittaa huikeaa ripeyttä. He aikovat kertoa keskiviikkona, vain 34 vuoden tutkimusten jälkeen, Palmen murhan syyllisen. Olipa mielenkiintoinen tuo äsken tullut tv1:n A-studio! Sen alussa esiintynyt Katri Kulmuni - jolle olen antanut täällä jopa ehkä ihailevaakin tunnustustani - sai minut nyt ajattelemaan, että taisi nainen vähän liian nuorena ja kokemattomana päästä sellaisille paikoille, joille pääsi. Tällä en tietenkään pyri väheksymään Katria, en missään nimessä hänen naiseuttaan, sillä erittäin terävä ihminen hän on.
Mutta se nuoruus, se nuoruus ja sen tuoma into! Voi, voi - kun muistan omaa nuoruuttani, niin enhän enää koskaan vanhemmalla iälläni ole ollut niin innostunut ja itsevarma asioista kuin silloin olin. No, sellainen oli varmaan hyödyksi itselleni omalla työurallani, mutta korkealla poliittisella uralla olisi poliitikolle kuten puolueelleen ja laajemminkin ajatellen tarpeen maltillisempi käyttäytyminen. Sellainen, josta Matti Vanhanen sitten heti antoi malliesimerkkiä.
Jatko-osa tuosta A-studiosta oli puoluejohtajien keskustelua ja se oli sitä tavallista kuten puoluejohtajilta aina. Ihan hyviä, järkeviäkin näkemyksiä, mutta silti niissä kaikissa mentiin puolue edellä. Siihen keskusteluun ei tosin enää osallistunut Kulmuni, eikä siinä ollut kepulta edustajaa, ei tosin demareiltakaan, jota ihmettelen. Jos Sanna ei päässyt, olisi puolue saanut laittaa siihen vaikka varapuheenjohtajansa.
Loppuosionahan oli tuo kahden debatti, jossa esiintyivät politiikantutkija nainen - mikä hänen nimensä olikaan - ja toimittaja/kirjoittaja ym.. Pekka Ervasti, joka on mm. kirjoittanut Jäätteenmäen pääministerieroon johtaneista tapahtumista kirjan Irak-gate. Pekka Ervasti yllätti minut näkemyksellään, jossa piti hallituksen hajoamista syksyllä hyvinkin mahdollisena, jopa ehkä todennäköisenä. Ikään kuin toivoisi sitä.
Miksi Ervasti noin? Ehkä siksi, että hän kai on puoluekannaltaan lähinnä demari, mutta kuitenkin lähempänä kokoomusta kuin kepua ja hän lienee varma että kovassa nousussa oleva SDP voittaisi ne ennenaikaiset vaalit ja saisi muodostaa hallituksen, jossa kokoomus olisi kepun paikalla. Ei minulla olisi mitään sellaista vaihtoehtoa vastaan, mutta maan ja kansan edun etusijalle asettaessani toivon ja uskonkin tämän hallituksen jatkavan seuraaviin normaaliaikaisiin vaaleihin asti.
Muutama viesti näkyy avaukselleni jo tulleen, mutta äkkivilkaisulla en näe niissä kommentointiani tarvitsevaa. Saatan silmäillä niitä tarkemmin huomenna toivoen tälle tulevan mielenkiintoisempaakin,. Öitä!Kepulla oli edustaja tuossa keskustelussa eli Vanhanen.
Johanna Vuorelma on politiikan tutkija ja hänellä on yleensä erittäin fiksuja huomioita.
Ervasti antoi ymmärtää, että Kepulla oli suunnitelma hajottaa hallitus jo nyt, mutta Kulmunin tohelointi muutti aikataulun eli siitä tuo syksy. Perusteena on Kepun paine. Oppositio ahdistaa nimenomaan Kepua, koska tietää sen olevan hallituksen heikoin lenkki. Kannatuksen vajoaminen ahdistaa Kpeua. Sekoilu ja puolueen sisäiset jakolinjat ahdistavat Kepua. Painetta kattilaan alkaa tulla jo liikaa.
Vuorelma taas kertoi, että velanotto ja EUn tulevat ratkaisut asioina tulevat olemaan Kepulle vaikeita. Samoin eriseuraisuus sopeuttamistoimien sisällöstä muiden hallituspuolueiden kanssa. Ja päälle vielä syksyn puoluekokous ja kuntavaalien lähestyminen. Kepu on pahassa kriisissä. Ja kovasti näyttää siltä, että koko muu hallitus RKPtä myöten seisoo varsin yhtenäisenä ja ennen kaikkea hyvin rauhallisena. Ja kun oppositio käsittää Kepun olevan paniikissa, löylyä lyödään nimenomaan Kepun lauteille lisää.- Anonyymi
"Miksi Ervasti noin? Ehkä siksi, että hän kai on puoluekannaltaan lähinnä demari, mutta kuitenkin lähempänä kokoomusta kuin kepua "
Olet ollut samanlainen. Nyt tullut lähemmäksi kepua kuin kokoomusta. Kun se kokoomus peijakas ei lähtenyt hallitukseen. - Anonyymi
Mielipidepankki kirjoitti:
Kepulla oli edustaja tuossa keskustelussa eli Vanhanen.
Johanna Vuorelma on politiikan tutkija ja hänellä on yleensä erittäin fiksuja huomioita.
Ervasti antoi ymmärtää, että Kepulla oli suunnitelma hajottaa hallitus jo nyt, mutta Kulmunin tohelointi muutti aikataulun eli siitä tuo syksy. Perusteena on Kepun paine. Oppositio ahdistaa nimenomaan Kepua, koska tietää sen olevan hallituksen heikoin lenkki. Kannatuksen vajoaminen ahdistaa Kpeua. Sekoilu ja puolueen sisäiset jakolinjat ahdistavat Kepua. Painetta kattilaan alkaa tulla jo liikaa.
Vuorelma taas kertoi, että velanotto ja EUn tulevat ratkaisut asioina tulevat olemaan Kepulle vaikeita. Samoin eriseuraisuus sopeuttamistoimien sisällöstä muiden hallituspuolueiden kanssa. Ja päälle vielä syksyn puoluekokous ja kuntavaalien lähestyminen. Kepu on pahassa kriisissä. Ja kovasti näyttää siltä, että koko muu hallitus RKPtä myöten seisoo varsin yhtenäisenä ja ennen kaikkea hyvin rauhallisena. Ja kun oppositio käsittää Kepun olevan paniikissa, löylyä lyödään nimenomaan Kepun lauteille lisää.Velanotto ja EU vastuisiin sitoutuminen ovat iso asia ei yksin Kepulle, vaan koko Suomelle.
Kuten Halla-aho A-Studiossa sanoi, ja Orpokin säesti, niin velkaa otetaan nyt niin holtittomasti, ettei mittaa ei määrää. Velka olisi varmaan ihan OK, jos se todellakin olisi kohdennettua ja työllisyyttä sekä tuotantoa tukevaa.
Huulipunahallitus pääsi suut maireasssa hymyssä jakamaan rahaa, ja etenkin punavihreälle väelle se oli kuin vasikoiden kirmaaminen kevätlaitumille, mennään päämäärää vailla. Huolta huomisesta ei kantanut muut kuin muutamat Kepun konkarit, tyttösille ei tullut mieleenkään, että kaikkihan on maksettava, eikös juu. Puhumattakaan, että se takaisinmaksu pitäisi olla suunniteltuna silloin kun velkaa otetaan. Tyttöressukoiden kokemattomuus oli niin totaalista, ettei tulos voi olla kuin lohduton piiiitkä lama.
Kepun konkarit varmasti kertoivat Kulmunille nämä faktat, ja Kulmuni käytti tilaisuuden hyväkseen jättääkseen moisen vastuuttomuuden maailmanennätystä tavoittelevan hallituksen. Kukaan täysjärkinen ei moiseen hallitukseen halua, mistä osoituksena Kepun vaikeus löytää Kulmunille seuraaja. Vanhanen uhrautui, vastentahtoisesti, mutta puolueen puolesta pakon edessä. Muista ei ollut siihen hommaan.
Olisi suoranainen ihme jos hallitus näkee itsenäisyyspäivän, joulua se ainakaan näe. Kovien päätösten aika on syksyllä, ja silloin livistävät jos ei Kepu, niin Vasemmistoliitto ja/tai Vihreät. Niistä ei ole vastuunkantajiksi vaikeissa asioissa, sehän on jo niin moneen kertaan nähty. SDP on syksyllä yksin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Velanotto ja EU vastuisiin sitoutuminen ovat iso asia ei yksin Kepulle, vaan koko Suomelle.
Kuten Halla-aho A-Studiossa sanoi, ja Orpokin säesti, niin velkaa otetaan nyt niin holtittomasti, ettei mittaa ei määrää. Velka olisi varmaan ihan OK, jos se todellakin olisi kohdennettua ja työllisyyttä sekä tuotantoa tukevaa.
Huulipunahallitus pääsi suut maireasssa hymyssä jakamaan rahaa, ja etenkin punavihreälle väelle se oli kuin vasikoiden kirmaaminen kevätlaitumille, mennään päämäärää vailla. Huolta huomisesta ei kantanut muut kuin muutamat Kepun konkarit, tyttösille ei tullut mieleenkään, että kaikkihan on maksettava, eikös juu. Puhumattakaan, että se takaisinmaksu pitäisi olla suunniteltuna silloin kun velkaa otetaan. Tyttöressukoiden kokemattomuus oli niin totaalista, ettei tulos voi olla kuin lohduton piiiitkä lama.
Kepun konkarit varmasti kertoivat Kulmunille nämä faktat, ja Kulmuni käytti tilaisuuden hyväkseen jättääkseen moisen vastuuttomuuden maailmanennätystä tavoittelevan hallituksen. Kukaan täysjärkinen ei moiseen hallitukseen halua, mistä osoituksena Kepun vaikeus löytää Kulmunille seuraaja. Vanhanen uhrautui, vastentahtoisesti, mutta puolueen puolesta pakon edessä. Muista ei ollut siihen hommaan.
Olisi suoranainen ihme jos hallitus näkee itsenäisyyspäivän, joulua se ainakaan näe. Kovien päätösten aika on syksyllä, ja silloin livistävät jos ei Kepu, niin Vasemmistoliitto ja/tai Vihreät. Niistä ei ole vastuunkantajiksi vaikeissa asioissa, sehän on jo niin moneen kertaan nähty. SDP on syksyllä yksin."Kuten Halla-aho A-Studiossa sanoi, ja Orpokin säesti, niin velkaa otetaan nyt niin holtittomasti, ettei mittaa ei määrää."
Ja kumpikin puolue on huutanu koronakeuhkoillaan ettei nuo yritystuet/korvaukset riitä mihinkään, vaan tuplata pitää, joten myös velanottoa lisätä rajusti. Kuka siellä oikein on holtiton?
Siellä on oppositiolla selkeä halu tehdä pöytälaatikkoyrittäjistäkin kertaheitolla miljonäärejä! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Kuten Halla-aho A-Studiossa sanoi, ja Orpokin säesti, niin velkaa otetaan nyt niin holtittomasti, ettei mittaa ei määrää."
Ja kumpikin puolue on huutanu koronakeuhkoillaan ettei nuo yritystuet/korvaukset riitä mihinkään, vaan tuplata pitää, joten myös velanottoa lisätä rajusti. Kuka siellä oikein on holtiton?
Siellä on oppositiolla selkeä halu tehdä pöytälaatikkoyrittäjistäkin kertaheitolla miljonäärejä!Yritystuetkin on kohdistettava oikein. Nythän hallitus töpeksi pahemman kerran laittamalla rahaa jakoon Business Finlandin kautta perustein, joilla ei ollut mitään tekemistä koronan aiheuttaman taloudellisen ahdingon kanssa. Siinä siis hyvä esimerkki miten tämä hallitus töpeksii kaiken.
Sama holttimuus ja osaamattomuus näkyy myös lisäbudjetin kautta syydetyssä rahassa. Ilmastohömppään laitetaan puoli miljardia, vaikka tiedossa on, että se kaikki menee hukkaan. Samoin esim maahanmuutto. Vaikka maahanmuutto on ollut jäissä kolme kuukautta, ja jäädytys jatkuu loppuvuoden, maahanmuuton momentille lisättiin rahaa (sitä se vihreät hallituksessa teettää). Esimerkkejä riittää loputtomiin kun lukee näitä hallituksen päätöksiä. Mielipidepankki kirjoitti:
Kepulla oli edustaja tuossa keskustelussa eli Vanhanen.
Johanna Vuorelma on politiikan tutkija ja hänellä on yleensä erittäin fiksuja huomioita.
Ervasti antoi ymmärtää, että Kepulla oli suunnitelma hajottaa hallitus jo nyt, mutta Kulmunin tohelointi muutti aikataulun eli siitä tuo syksy. Perusteena on Kepun paine. Oppositio ahdistaa nimenomaan Kepua, koska tietää sen olevan hallituksen heikoin lenkki. Kannatuksen vajoaminen ahdistaa Kpeua. Sekoilu ja puolueen sisäiset jakolinjat ahdistavat Kepua. Painetta kattilaan alkaa tulla jo liikaa.
Vuorelma taas kertoi, että velanotto ja EUn tulevat ratkaisut asioina tulevat olemaan Kepulle vaikeita. Samoin eriseuraisuus sopeuttamistoimien sisällöstä muiden hallituspuolueiden kanssa. Ja päälle vielä syksyn puoluekokous ja kuntavaalien lähestyminen. Kepu on pahassa kriisissä. Ja kovasti näyttää siltä, että koko muu hallitus RKPtä myöten seisoo varsin yhtenäisenä ja ennen kaikkea hyvin rauhallisena. Ja kun oppositio käsittää Kepun olevan paniikissa, löylyä lyödään nimenomaan Kepun lauteille lisää.Joo, olihan toki Vanhanen mukana tuossa loppukeskustelussakin, mutta unohdin mainita, kun toin esille Vanhasen osuuden aikaisemmasta. Johanna Vuorelma on tosiaan nimeltään nainen, johon viittasin, ja samaa mieltä kanssasi olen hänen fiksuudestaan, vaikka nimeään en muistanut kun en entuudestaan häntä juuri tunne.
Olikohan kepulla tosiaan sellainen suunnitelma, johon ymmärrät Ervastin viitanneen? Saattoi hyvinkin olla, mutta toivottavasti siitä luopuvat, vaikka paineet ovat puolueella kovat kannatuksen madellessa pohjalukemissa. Varmaan oppositio vain lisää kepun paineita ja varmaan kepun sisällä on jakolinjoja, mutta paranisiko kepun tilanne hallituksen kaatamisella? En usko. Ilman vaaleja nykyinen hallitus jatkaisi demarien johdolla vähemmistöhallituksena ja kepusta tulisi opposition heikoin lenkki. No, voisihan käydä niinkin, että kokoomus tulisi hallitukseen kepun paikalle. En pitäisi sitä huonona ratkaisuna.
Varmaan kepu on nyt kriisissä syistä, joita tuot esille, mutta kun muut hallituspuolueet seisoo yhtenäisenä, niin varmaan ne ovat myös kepun tukena, joten jospa kepu kuitenkin kestäisi panikoitumatta niin, että hallitus pysyisi nykykoostumassaan hoitamassa asioita yhtä hyvin kuin on tehnyt tähänkin asti. Se olisi maan etu ja hieman pitemmällä tähtäimellä uskoisin sen olevan myös kepun edun.Anonyymi kirjoitti:
Velanotto ja EU vastuisiin sitoutuminen ovat iso asia ei yksin Kepulle, vaan koko Suomelle.
Kuten Halla-aho A-Studiossa sanoi, ja Orpokin säesti, niin velkaa otetaan nyt niin holtittomasti, ettei mittaa ei määrää. Velka olisi varmaan ihan OK, jos se todellakin olisi kohdennettua ja työllisyyttä sekä tuotantoa tukevaa.
Huulipunahallitus pääsi suut maireasssa hymyssä jakamaan rahaa, ja etenkin punavihreälle väelle se oli kuin vasikoiden kirmaaminen kevätlaitumille, mennään päämäärää vailla. Huolta huomisesta ei kantanut muut kuin muutamat Kepun konkarit, tyttösille ei tullut mieleenkään, että kaikkihan on maksettava, eikös juu. Puhumattakaan, että se takaisinmaksu pitäisi olla suunniteltuna silloin kun velkaa otetaan. Tyttöressukoiden kokemattomuus oli niin totaalista, ettei tulos voi olla kuin lohduton piiiitkä lama.
Kepun konkarit varmasti kertoivat Kulmunille nämä faktat, ja Kulmuni käytti tilaisuuden hyväkseen jättääkseen moisen vastuuttomuuden maailmanennätystä tavoittelevan hallituksen. Kukaan täysjärkinen ei moiseen hallitukseen halua, mistä osoituksena Kepun vaikeus löytää Kulmunille seuraaja. Vanhanen uhrautui, vastentahtoisesti, mutta puolueen puolesta pakon edessä. Muista ei ollut siihen hommaan.
Olisi suoranainen ihme jos hallitus näkee itsenäisyyspäivän, joulua se ainakaan näe. Kovien päätösten aika on syksyllä, ja silloin livistävät jos ei Kepu, niin Vasemmistoliitto ja/tai Vihreät. Niistä ei ole vastuunkantajiksi vaikeissa asioissa, sehän on jo niin moneen kertaan nähty. SDP on syksyllä yksin.Kerropa mitää rahaa on jaettu punavihreälle väelle. En ole sellaista havainnut.
Vanhanen kehuu hallituksen elvytysratkaisua. Valtionvarainministeri on siis selkeästi hallituksen takana. Tuskin hän muuten olisi lähtenytkään hallitukseen. Lisäksi Vanhanen piti esim. Saksan jättivelanottoa Suomen kannalta loistavana asiana. Vanhanen ymmärtää, että velalla on nyt pakko elvyttää. Sen ohella esim. työttömyyden kasvusta johtuvat menot pitää kattaa. Vanhanen oli velkakysmyksessä hyvin selvästi täysin eri mieltä Orpon ja Halla-ahon kanssa.- Anonyymi
Mielipidepankki kirjoitti:
Kerropa mitää rahaa on jaettu punavihreälle väelle. En ole sellaista havainnut.
Vanhanen kehuu hallituksen elvytysratkaisua. Valtionvarainministeri on siis selkeästi hallituksen takana. Tuskin hän muuten olisi lähtenytkään hallitukseen. Lisäksi Vanhanen piti esim. Saksan jättivelanottoa Suomen kannalta loistavana asiana. Vanhanen ymmärtää, että velalla on nyt pakko elvyttää. Sen ohella esim. työttömyyden kasvusta johtuvat menot pitää kattaa. Vanhanen oli velkakysmyksessä hyvin selvästi täysin eri mieltä Orpon ja Halla-ahon kanssa.Tuossahan jo kerroin: " Ilmastohömppään laitetaan puoli miljardia, vaikka tiedossa on, että se kaikki menee hukkaan. Samoin esim maahanmuutto. Vaikka maahanmuutto on ollut jäissä kolme kuukautta, ja jäädytys jatkuu loppuvuoden, maahanmuuton momentille lisättiin rahaa"
Nuo siis lisäbudjetissa, jo aiemmin päätettyjen lisäksi.
Elvytys velanotolla on aivan OK niin kauan, kun se todellakin kohdennetaan selkeästi työllisyyttä ja työpaikkoja kasvattamaan sekä yritysten akuuttia rahoitusta turvaamaan. Kaikki muu pitää sitten karsia minimiin. Nyt ei ole oikea hetki lisätä kehitysapua kuten lisäbudjetissa tehtiin, tai ilmastonmuutostukia, joilla vain maksetaan kalliimpaan energiaan (aurinko/sähkö) siirtymistä. Kaikkea kivaa ei koronankaan varjolla voi sallia.
Suomen ja Ruotsin tilanne on joiltain osin samankaltainen, mutta monelta osin erilainen. Ja tämä erilaisuus näkyy myös politiikassa. Tärkein erottava tekijä on se, että Suomella on ollut koko itsenäisyyden ajan suurvalta naapurina. Toinen erottava tekijä on se, että Ruotsi on aikoinaan ollut itsekin jonkinlainen suurvalta ja Ruotsille itsenäisyys on itsestäänselvyys, kun se on aina ollut itsenäinen. Myös varallisuutta on kertynyt Ruotsiin paljon enemmän kuin Suomeen. Suomi on tullut kaikessa sivistyksessä aina selvästi Ruotsin jäljessä.
Ilmeisen tärkeä vaikuttava ero on ollut se, että Ruotsi on mieltänyt olevansa kuninkaan johtama valtio jo kauan aikaa sitten, kun taas Suomessa on vallinnut enemmän maakuntahenki. Suomi on kulttuurisesti ja taloudellisesti pirstaleisempi kuin Ruotsi - historian valossa. Kepulaisuus on maakuntahengen ilmentymä. Sille alueiden politiikka ja aluepolitiikka ovat tärkeitä ja perinteisiä. Suomessa oikeastaan vain sota on pakottanut meidät valtiollisuuteen. Valtio on jollain lailla vieras suomalaiselle kulttuurille ja Helsinkivihamielisyys joissain osassa maata ilmentää tätä ajattelua.
Talouden paineen alla ja yhteiskunnallisten megatrendien muutoksessa Suomi on pikkuhiljaa muuttumassa valtiolliseen suuntaan. Aletaan tajuta, että pärjääminen on kiinni yhteisestä tavoitteesta eikä alueiden ristiriitaisista tavoitteista. Tässä lähennetytään pikkuhiljaa Ruotsia ja muita kehittyneitä valtioita. Suomessahan on menty osin kulttuurisesti jopa vieläkin pidemmälle erityneisyyden ihannoinnissa. Tämä näkyy varsinkin pohjalaisuudessa, missä on aina korostettu itsellisyyden merkitystä. Suomalaiset kilapilevat keskenään eivätkä muita maita vastaan. Meillä on siis pesäpallo-Suomi ja koko ajan merkitystään kasvattava lätkä-Suomi. Poliittiset muutokset seuraavat selkeästi pesäpallon ja jääkiekon suosion suhdetta. Samoin yksilölajien suosio on väljähtynyt. Ruotsissa koko pesäpalloa ei ole edes koskaan pelattu. Tai jos on, niin varmaan suomalaisten siirtolaisten toimesta.
Suomalainen perinne on myös paljon lähempänä metsästys- ja kalastusyhteiskuntaa kuin Ruotsin. Perinteiset metsästykset vaativat suuria reviirejä. Naapuria ei haluttu nähdä. Kannattaa katsoa hieno kotimainen elokuva Lapin kullan kimallus, missä reviiriajattelu tulee hyvin esille. Ja samalla suomalainen luonne ja syy suomalaisen politiikan erilaisuuteen. Poliittiset muutokset tapahtuvat joskus aika hitaasti, vaikka niiden luonnollinen aika olisi jo eletty.
Saattaa olla niin, että suomalaiset oppivat parhaiten länsimaalaisuuteen sen vuoksi, että vientiteollisuutemme merkitys on niin suuri. Se pakottaa suuren osan suomalaisista olemaan tekemissä muiden maiden kanssa ja ottamaan vaikutteita. Talouden valtava voima on muutoinkn merkittävin megatrendi, joka muovaa suomalaista ajattelua. Pesäpalloilijoiden ja yksin suossa tarpovien urheilijoiden määrä vain supistuu koko ajan. Koska Suomi ei enää menesty erakoitumisella kuten metsästyksessä ja Lemmenjoen kullankaivuussa. Tämä kaikki heijastuu myös politiikkaan ja sen vuoksi erot Suomen ja Ruotsin välillä kaventuvat ja puokueolot samankaltaistuvat. Kullankaivuu, pesäpallon peluu ja Kepun kannatus vähenevät.Hieno kirjoitus! Laajasti tunnet historiallisia tekijöitä, ymmärrät niiden vaikutusta nykypäiväänkin ja hyvin osaat näkemyksesi esittää! Erinomaista täydennystä annat avauksessani esittämälleni, sille uusiakin näkökulmia, jotka eivät kuitenkaan mitätöi minunkaan sanomaani, päinvastoin tukevat sitä. Kiitos!
Suuri eroavaisuus Ruotsilla ja Suomella on todellakin siinä, että naapurissamme ei ole samanlaista aluepoliittista - kutsumanasi maakuntahenkistä - jakautumista kuin Suomessa. Maan on hyvin yhtenäinen huolimatta siitä, että eteläinen Ruotsi on viljavaa ja suurta maatalousaluetta, pohjoinen Ruotsi karua kuin Pohjois-Suomikin, maassa ei taida olla alueittain sellaisia puoluekannatuseroja kuin Suomessa.
Joo, kaikessa mielessä Ruotsi on hyvin yhtenäinen maa, huolimatta siitä, että maan vaakunassa olevat kolme kruunua, jotka kuvannevat Sveanmaata, Götanmaata ja Norlantia; toisen teorian mukaan tosin laajempaa aluetta, Kalmarin unionin aikaa, jolloin Ruotsi, Tanska ja Norja olivat saman valtikan alla. Noista ajoista on kuitenkin jo niin kauan, että kaikki ruotsalaiset kokevat olevansa ennen muuta ruotsalaisia.
Meillä tilanne on toinen, johtuen noista hauskasti esille tuomistasi mutta silti vakavasti otettavista historiallisista ja edelleen liian paljon vaikuttavista tekijöistä. Sitä nähdään mm. viittaamissasi pohjalaisuudessa - pitäisi kai sanoa pohojalaasuudessa - ja tällä palstallakin usein nähtävässä Helsinki-vihamielisyydessä. Nähdään jopa urheilussakin, kun meillä kansallispelin asemassa on ollut pesäpallo, mutta nythän alamme olla jo ruotsalaisten tavoin olla enemmän ”lätkäkansaa”. Urheilussa tapahtuvaa muutosta merkittävämmin kehityskulkuumme kuitenkin vaikuttaa kaikki tuo, jota viestisi loppukappaleissa tuot esille.
Eli kyllä varmaan Suomikin tulee vielä muuttumaan maaksi, jossa asukkaat asuinalueestaan tai muista tekijöistä - jopa syntymäperästään, ihonväristäänkin - huolimatta kokevat itsensä ensisijaisesti vain suomalaisiksi. Sitä aikaa minä en ole enää näkemässä, mutta niin varmaan tulee tapahtumaan ja hyvä niin. Kepussa tai ainakin tietyssä kepulaisuudessa sitä aikaa pelätään, mutta turhaan, sillä silloin ei enää tarvita nykymuotoista kepulaisuutta, joten pelko pois!Hei MPP siellä maaseudullakin ollaan nykyisin yhteydessä koko maailmaan joten nuo vanhat kliseet eivät enää päde.
Toinen asia että miksi ihmeessä valtion roolia tulisi jotenkin lisätä kun asia on aivan päinvastoin.
Tietysti jos haluaa lisää totälitärismiä "hyvinvointivaltion" muodossa.- Anonyymi
kapi_ kirjoitti:
Hieno kirjoitus! Laajasti tunnet historiallisia tekijöitä, ymmärrät niiden vaikutusta nykypäiväänkin ja hyvin osaat näkemyksesi esittää! Erinomaista täydennystä annat avauksessani esittämälleni, sille uusiakin näkökulmia, jotka eivät kuitenkaan mitätöi minunkaan sanomaani, päinvastoin tukevat sitä. Kiitos!
Suuri eroavaisuus Ruotsilla ja Suomella on todellakin siinä, että naapurissamme ei ole samanlaista aluepoliittista - kutsumanasi maakuntahenkistä - jakautumista kuin Suomessa. Maan on hyvin yhtenäinen huolimatta siitä, että eteläinen Ruotsi on viljavaa ja suurta maatalousaluetta, pohjoinen Ruotsi karua kuin Pohjois-Suomikin, maassa ei taida olla alueittain sellaisia puoluekannatuseroja kuin Suomessa.
Joo, kaikessa mielessä Ruotsi on hyvin yhtenäinen maa, huolimatta siitä, että maan vaakunassa olevat kolme kruunua, jotka kuvannevat Sveanmaata, Götanmaata ja Norlantia; toisen teorian mukaan tosin laajempaa aluetta, Kalmarin unionin aikaa, jolloin Ruotsi, Tanska ja Norja olivat saman valtikan alla. Noista ajoista on kuitenkin jo niin kauan, että kaikki ruotsalaiset kokevat olevansa ennen muuta ruotsalaisia.
Meillä tilanne on toinen, johtuen noista hauskasti esille tuomistasi mutta silti vakavasti otettavista historiallisista ja edelleen liian paljon vaikuttavista tekijöistä. Sitä nähdään mm. viittaamissasi pohjalaisuudessa - pitäisi kai sanoa pohojalaasuudessa - ja tällä palstallakin usein nähtävässä Helsinki-vihamielisyydessä. Nähdään jopa urheilussakin, kun meillä kansallispelin asemassa on ollut pesäpallo, mutta nythän alamme olla jo ruotsalaisten tavoin olla enemmän ”lätkäkansaa”. Urheilussa tapahtuvaa muutosta merkittävämmin kehityskulkuumme kuitenkin vaikuttaa kaikki tuo, jota viestisi loppukappaleissa tuot esille.
Eli kyllä varmaan Suomikin tulee vielä muuttumaan maaksi, jossa asukkaat asuinalueestaan tai muista tekijöistä - jopa syntymäperästään, ihonväristäänkin - huolimatta kokevat itsensä ensisijaisesti vain suomalaisiksi. Sitä aikaa minä en ole enää näkemässä, mutta niin varmaan tulee tapahtumaan ja hyvä niin. Kepussa tai ainakin tietyssä kepulaisuudessa sitä aikaa pelätään, mutta turhaan, sillä silloin ei enää tarvita nykymuotoista kepulaisuutta, joten pelko pois!Umpiossako elät kun kuvittelet maaseudun olevan jotain mitä esitetään vanhoissa suomi-filmeissä. Maailma on muuttunut, mutta se on tainnut jäädä sinulta huomaamatta kun katselet maailmaan sieltä tynnörisi reiästä.
Ruotsissa töissä olleena (vielä 2010 luvulla) voin myös sanoa, että Ruotsi on kaukana yhtenäisestä maasta. Siellä esim. segregaatio on todella paha niin Tukholmassa, Malmössa kuin muissakin suurimmissa kaupungeissa. Asuinalueilla alkaa olla jo muureja jenkkityyliin paremman väen kaupunginosissa, toisaalta metalliluukut tai kalterit ikkunoiden suojana alempien sosiaaliryhmien asuinalueella.
Ruotsissa jo yksin suomalaistaustaiset muodostavat ison oman kultturillisen ryhmän, puhumattakaan muista maahanmuuttaneista, joita Ruotsissa on miljoonia. Myöskin alueelliset erot ovat Suomea suuremmat. Ruotsissa periferia on periferiaa, jossa ei ole edes mobiilidataa tarjolla kuten Suomen joka kolkassa laita on. Eriarvoisuus näkyy ihan tunnelbanalla ajellessa.
Tuleppa hetkeksi sieltä tynnöristäsi ulos ja tutustu missä maailma 2020 luvulla menee. Saatat yllättyä, ettei se enää ole sama kuin noissa sinun 1970 luvulle jääneissä mielikuvissasi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Umpiossako elät kun kuvittelet maaseudun olevan jotain mitä esitetään vanhoissa suomi-filmeissä. Maailma on muuttunut, mutta se on tainnut jäädä sinulta huomaamatta kun katselet maailmaan sieltä tynnörisi reiästä.
Ruotsissa töissä olleena (vielä 2010 luvulla) voin myös sanoa, että Ruotsi on kaukana yhtenäisestä maasta. Siellä esim. segregaatio on todella paha niin Tukholmassa, Malmössa kuin muissakin suurimmissa kaupungeissa. Asuinalueilla alkaa olla jo muureja jenkkityyliin paremman väen kaupunginosissa, toisaalta metalliluukut tai kalterit ikkunoiden suojana alempien sosiaaliryhmien asuinalueella.
Ruotsissa jo yksin suomalaistaustaiset muodostavat ison oman kultturillisen ryhmän, puhumattakaan muista maahanmuuttaneista, joita Ruotsissa on miljoonia. Myöskin alueelliset erot ovat Suomea suuremmat. Ruotsissa periferia on periferiaa, jossa ei ole edes mobiilidataa tarjolla kuten Suomen joka kolkassa laita on. Eriarvoisuus näkyy ihan tunnelbanalla ajellessa.
Tuleppa hetkeksi sieltä tynnöristäsi ulos ja tutustu missä maailma 2020 luvulla menee. Saatat yllättyä, ettei se enää ole sama kuin noissa sinun 1970 luvulle jääneissä mielikuvissasi.Joo, kyllähän Ruotsissa on mainitsemasi kaltaista segregaatiota, Jo useampia vuosikymmeniä sitten silloin Ruotsissa enemmän liikkuessani sitä omin silminkin näin ja sen jälkeen se lienee lisääntynyt, kun maahan on tullut paljon väkeä muualta. Maa ei kuitenkaan jakaudu puoluekannatuksiltaan sellaisiin selvästi erilaisiin alueisiin kuin Suomi. Tätä lähinnä tarkoitin ja luulen tämän olleen mielessään myös Mielipidepankille, jota tuossa viestissäni noin myötäilin.
En minä muuten ihan umpiossa elä nytkään, joskin tässä riskiryhmään kuuluvana - muutaman viikon päästä täytän 85 vuotta - hyvin rajalliset liikkumismahdollisuudet tässä karanteenissa ovat. Mutta jos tästä vielä selvitään, ehkäpä jo syksymmällä voisin liikkua laajemminkin. Pitäisi saada matkakokemuksiini vielä ainakin yksi uusi maa, kun niitä vaeltelemiani maita on vasta 51 maata, muutama Euroopassakin, kun tämän koronan vuoksi ei toteutunut synttärimatkakseni jo varaamani Irlannin kiertomatka.
kapi_ ilman kirjautumista, kun jostain syystä se ei näy nyt onnistuvan - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joo, kyllähän Ruotsissa on mainitsemasi kaltaista segregaatiota, Jo useampia vuosikymmeniä sitten silloin Ruotsissa enemmän liikkuessani sitä omin silminkin näin ja sen jälkeen se lienee lisääntynyt, kun maahan on tullut paljon väkeä muualta. Maa ei kuitenkaan jakaudu puoluekannatuksiltaan sellaisiin selvästi erilaisiin alueisiin kuin Suomi. Tätä lähinnä tarkoitin ja luulen tämän olleen mielessään myös Mielipidepankille, jota tuossa viestissäni noin myötäilin.
En minä muuten ihan umpiossa elä nytkään, joskin tässä riskiryhmään kuuluvana - muutaman viikon päästä täytän 85 vuotta - hyvin rajalliset liikkumismahdollisuudet tässä karanteenissa ovat. Mutta jos tästä vielä selvitään, ehkäpä jo syksymmällä voisin liikkua laajemminkin. Pitäisi saada matkakokemuksiini vielä ainakin yksi uusi maa, kun niitä vaeltelemiani maita on vasta 51 maata, muutama Euroopassakin, kun tämän koronan vuoksi ei toteutunut synttärimatkakseni jo varaamani Irlannin kiertomatka.
kapi_ ilman kirjautumista, kun jostain syystä se ei näy nyt onnistuvanTuo umpiossa eläminen sopii Mielipidepankillekin. Sen verran paljon mielikuvitusta faktojen sijaan hänen niin Suomea kuin Ruotsia koskevissa väitteissä oli. Kun elää umpiossa tai umpimielisenä, kuten MPP, niin noinhan siinä sitten käy, mielikuvat ohittaa faktat.
Ruotsia koskien ongelma meillä on ollut myös Suomen media, joka ei ole uskaltanut kertoa totuutta maan tilanteesta, vaan pommit, palavat autot ja muu terrorismi on uutisoitu "yksittäistapauksina". Vain ne, joilla oli riittävästi yhteyksiä Ruotsiin, saattoivat saada totuudenmukasien kuvan. Ylen linjassa tapahtui pieni muutos kun Kirsi Heikel, tuo monia vaaliväittelyitä terävästi emännöinnyt toimittaja, siirtyi Ruotsin kirjeenvaihtajaksi. Hän uskalsi sentään kertoa Ylen lähetyksissä, että Ruotsissa on kaikenlaista katuväkivaltaa, pommeja rappukäytävissä jne. Tosin nyt Kirsi näyttää saaneen Yleltä muistutuksen, ettei tuollaista totuutta saa kertoa, kun jutut ovat muuttuneet Ylen vanhaa linjaa mukaileviksi. - Anonyymi
Olipas tavallista hienompi kirjoitus ja tarkkaan harkittua tekstiä, kiitos!
OikeistoSosDem kirjoitti:
Hei MPP siellä maaseudullakin ollaan nykyisin yhteydessä koko maailmaan joten nuo vanhat kliseet eivät enää päde.
Toinen asia että miksi ihmeessä valtion roolia tulisi jotenkin lisätä kun asia on aivan päinvastoin.
Tietysti jos haluaa lisää totälitärismiä "hyvinvointivaltion" muodossa.Kyllä ne pätevät edelleen. Maaseutu on toki teknisesti modernisoitunut, mutta asenneilmapiiri ei ainakaan samassa tahdissa.
Ymmärsit väärin tuon valtion roolin. Ei Ruotsissa ole lisätty valtion roolia. Kyse on siitä, että ruotsalaiset tuntevat olevansa ensisijaisesti ruotsalaisia eikä jonkun maakunnan ihmisiä. Suomessa maakunta- ja alueajattelu sen sijaan on voimissaan moni paikoin Suomea. Uusimaa on kylläkin siitä vapaa. Täällä ollaan vain suomalaisia. Ihan toinen asia on sitten se, missä määrin valtion halutaan vaikuttavan kansalaistensa elämään.
Väittäisin jopa niin, että haja-asutusalueilla alueen yhtenäiskulttuuri kontrolloi ihmisten elämää paljon enemmän kuin valtio. Hyvä esimerkki tästä on pohjoisen Suomen lestadiolaisuus sekä yleisempikin kiinnostus naapurin asioihin.Mielipidepankki kirjoitti:
Kyllä ne pätevät edelleen. Maaseutu on toki teknisesti modernisoitunut, mutta asenneilmapiiri ei ainakaan samassa tahdissa.
Ymmärsit väärin tuon valtion roolin. Ei Ruotsissa ole lisätty valtion roolia. Kyse on siitä, että ruotsalaiset tuntevat olevansa ensisijaisesti ruotsalaisia eikä jonkun maakunnan ihmisiä. Suomessa maakunta- ja alueajattelu sen sijaan on voimissaan moni paikoin Suomea. Uusimaa on kylläkin siitä vapaa. Täällä ollaan vain suomalaisia. Ihan toinen asia on sitten se, missä määrin valtion halutaan vaikuttavan kansalaistensa elämään.
Väittäisin jopa niin, että haja-asutusalueilla alueen yhtenäiskulttuuri kontrolloi ihmisten elämää paljon enemmän kuin valtio. Hyvä esimerkki tästä on pohjoisen Suomen lestadiolaisuus sekä yleisempikin kiinnostus naapurin asioihin.Kyllä niitä ahdasmielisiä juntteja kaupunkilaisistakin löytyy eli yleistä aika rankasti.
Anonyymi kirjoitti:
Umpiossako elät kun kuvittelet maaseudun olevan jotain mitä esitetään vanhoissa suomi-filmeissä. Maailma on muuttunut, mutta se on tainnut jäädä sinulta huomaamatta kun katselet maailmaan sieltä tynnörisi reiästä.
Ruotsissa töissä olleena (vielä 2010 luvulla) voin myös sanoa, että Ruotsi on kaukana yhtenäisestä maasta. Siellä esim. segregaatio on todella paha niin Tukholmassa, Malmössa kuin muissakin suurimmissa kaupungeissa. Asuinalueilla alkaa olla jo muureja jenkkityyliin paremman väen kaupunginosissa, toisaalta metalliluukut tai kalterit ikkunoiden suojana alempien sosiaaliryhmien asuinalueella.
Ruotsissa jo yksin suomalaistaustaiset muodostavat ison oman kultturillisen ryhmän, puhumattakaan muista maahanmuuttaneista, joita Ruotsissa on miljoonia. Myöskin alueelliset erot ovat Suomea suuremmat. Ruotsissa periferia on periferiaa, jossa ei ole edes mobiilidataa tarjolla kuten Suomen joka kolkassa laita on. Eriarvoisuus näkyy ihan tunnelbanalla ajellessa.
Tuleppa hetkeksi sieltä tynnöristäsi ulos ja tutustu missä maailma 2020 luvulla menee. Saatat yllättyä, ettei se enää ole sama kuin noissa sinun 1970 luvulle jääneissä mielikuvissasi.Tämä segregaation ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus pitävät paikkansa, mutta se on ihan eri asia kuin maan alueellinen jakautuminen maakunta- tai kotikuntapohjalta. Suomessa kilvoitellaan - tai jotkut kilvoittelevat - eri alueiden kesken politiikassa. Tämä virittää politiikan keskinäiseksi kilvoitteluksi maan sisällä aluejaon mukaan, kun järkevää olisi suunnata voimat kilvoitteluun muita maita vastaan erityisesti talouden osalta. Osa kehittyneestä Suomesta on vieläkin pitemmällä. Se näkee Suomen edun mukaisena sen, että Suomi yhdessä EU-maiden kanssa kilvoittelisi USAn ja Kiinan tavoin muun maailman kanssa. Tässäkin pienen piirin painottaminen johtaa yleiseen näivettymiseen. Eurooppa on jäämässä taloudellisesti jälkeen USAsta ja Kiinasta, mikä johtuu nimenomaan alueellisesta omaan napaan tuijottamisesta sen sijaan, että otettaisin yhteisempi strategia ja yhteistyö kaikkien eduksi. Suomen tapaiselle maalle tästä olisi suurin etu. Silti juuri Suomen tapaisissa maissa katsotaan EUta kaikkein kieroimpaan paitsi talouselämän piirissä, missä EUn edut ymmärretään.
Anonyymi kirjoitti:
Tuo umpiossa eläminen sopii Mielipidepankillekin. Sen verran paljon mielikuvitusta faktojen sijaan hänen niin Suomea kuin Ruotsia koskevissa väitteissä oli. Kun elää umpiossa tai umpimielisenä, kuten MPP, niin noinhan siinä sitten käy, mielikuvat ohittaa faktat.
Ruotsia koskien ongelma meillä on ollut myös Suomen media, joka ei ole uskaltanut kertoa totuutta maan tilanteesta, vaan pommit, palavat autot ja muu terrorismi on uutisoitu "yksittäistapauksina". Vain ne, joilla oli riittävästi yhteyksiä Ruotsiin, saattoivat saada totuudenmukasien kuvan. Ylen linjassa tapahtui pieni muutos kun Kirsi Heikel, tuo monia vaaliväittelyitä terävästi emännöinnyt toimittaja, siirtyi Ruotsin kirjeenvaihtajaksi. Hän uskalsi sentään kertoa Ylen lähetyksissä, että Ruotsissa on kaikenlaista katuväkivaltaa, pommeja rappukäytävissä jne. Tosin nyt Kirsi näyttää saaneen Yleltä muistutuksen, ettei tuollaista totuutta saa kertoa, kun jutut ovat muuttuneet Ylen vanhaa linjaa mukaileviksi.Kirjoitat nyt täysin eri asiasta. Ruotsissa voi olla sosiaalisia ongelmia, segregaatiota jne. Mutta ei se vie Ruotsia mihinkään maakunta-ajatteluun. Ongelmien ratkaisuun tartutaan valtakunnantasolla eikä siihen sotketa mitään aluepolitiikkaa.
Ruotsin ongelmat johtuvat paljolti epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta. Siinä ei ole kyse suomalaisesta aluepoliittisesta lähestymistavasta.- Anonyymi
Mielipidepankki kirjoitti:
Kyllä ne pätevät edelleen. Maaseutu on toki teknisesti modernisoitunut, mutta asenneilmapiiri ei ainakaan samassa tahdissa.
Ymmärsit väärin tuon valtion roolin. Ei Ruotsissa ole lisätty valtion roolia. Kyse on siitä, että ruotsalaiset tuntevat olevansa ensisijaisesti ruotsalaisia eikä jonkun maakunnan ihmisiä. Suomessa maakunta- ja alueajattelu sen sijaan on voimissaan moni paikoin Suomea. Uusimaa on kylläkin siitä vapaa. Täällä ollaan vain suomalaisia. Ihan toinen asia on sitten se, missä määrin valtion halutaan vaikuttavan kansalaistensa elämään.
Väittäisin jopa niin, että haja-asutusalueilla alueen yhtenäiskulttuuri kontrolloi ihmisten elämää paljon enemmän kuin valtio. Hyvä esimerkki tästä on pohjoisen Suomen lestadiolaisuus sekä yleisempikin kiinnostus naapurin asioihin.Melkoisia ajatusvirheitä täynnä tuo kirjoituksesi. Ruotsissa nimenomaan vanhat maakunnat, ei siis läänit vaan ne historialliset maakunnat, ovat identiteetin vahva osa. Poikkeuksena tietysti Tukholma ja jossain määrin Göteborg, suurkaupungeissa ei maakuntahenki elä yhtä voimakkaana, sama ilmiöhän on Helsingissäkin.
Skånelaiset ovat ylpeitä omista juuristaan ja historiastaan, samaten vaikkapa Länsi-Götanmaalaiset. Maakunnallisia perinneruokia vaalitaa, vaikka lihapullat ovat kansallisruuan asemassa. Ikeasta niitä saa täälläkin.
Yhtenäiskulttuuria esiintyy yhtälailla kaupuingeissa kuin maalla. Kallion hipsterit ovat paljon yhtenäisempi joukko kuin mikään pohjoisen lestadiolaisvyöhyke. Ei lestadiolaisuuden vahvoilla alueilla kaikki ole uskonnollisesti heränneitä, siellä on joukossa monenlaista kulkijaa. Ainoa ero kaupunkien sosiaaliseen elämään on se, että maaseudulla suvaitaan myös muita kuin omaan viiteryhmään kuuluvia, ei ole meitä ja heitä, vaan kaikki asukkaat puhaltavat yhteen hiileen asemasta ja aatteestaan riippumatta. Kaupungeissa ei sen sijaan suvaita toiseutta, siitä Mielipidepankin kirjoitus on aivan erinomainen esimerkki ja osoitus. - Anonyymi
Sinä et Kapi-reppana ymmärrä pesäpallostakaan yhtään mitään. Se jos mikä vaatii saumatonta yhteistyökykyä.
SOTILAS - Anonyymi
kapi_ kirjoitti:
Hieno kirjoitus! Laajasti tunnet historiallisia tekijöitä, ymmärrät niiden vaikutusta nykypäiväänkin ja hyvin osaat näkemyksesi esittää! Erinomaista täydennystä annat avauksessani esittämälleni, sille uusiakin näkökulmia, jotka eivät kuitenkaan mitätöi minunkaan sanomaani, päinvastoin tukevat sitä. Kiitos!
Suuri eroavaisuus Ruotsilla ja Suomella on todellakin siinä, että naapurissamme ei ole samanlaista aluepoliittista - kutsumanasi maakuntahenkistä - jakautumista kuin Suomessa. Maan on hyvin yhtenäinen huolimatta siitä, että eteläinen Ruotsi on viljavaa ja suurta maatalousaluetta, pohjoinen Ruotsi karua kuin Pohjois-Suomikin, maassa ei taida olla alueittain sellaisia puoluekannatuseroja kuin Suomessa.
Joo, kaikessa mielessä Ruotsi on hyvin yhtenäinen maa, huolimatta siitä, että maan vaakunassa olevat kolme kruunua, jotka kuvannevat Sveanmaata, Götanmaata ja Norlantia; toisen teorian mukaan tosin laajempaa aluetta, Kalmarin unionin aikaa, jolloin Ruotsi, Tanska ja Norja olivat saman valtikan alla. Noista ajoista on kuitenkin jo niin kauan, että kaikki ruotsalaiset kokevat olevansa ennen muuta ruotsalaisia.
Meillä tilanne on toinen, johtuen noista hauskasti esille tuomistasi mutta silti vakavasti otettavista historiallisista ja edelleen liian paljon vaikuttavista tekijöistä. Sitä nähdään mm. viittaamissasi pohjalaisuudessa - pitäisi kai sanoa pohojalaasuudessa - ja tällä palstallakin usein nähtävässä Helsinki-vihamielisyydessä. Nähdään jopa urheilussakin, kun meillä kansallispelin asemassa on ollut pesäpallo, mutta nythän alamme olla jo ruotsalaisten tavoin olla enemmän ”lätkäkansaa”. Urheilussa tapahtuvaa muutosta merkittävämmin kehityskulkuumme kuitenkin vaikuttaa kaikki tuo, jota viestisi loppukappaleissa tuot esille.
Eli kyllä varmaan Suomikin tulee vielä muuttumaan maaksi, jossa asukkaat asuinalueestaan tai muista tekijöistä - jopa syntymäperästään, ihonväristäänkin - huolimatta kokevat itsensä ensisijaisesti vain suomalaisiksi. Sitä aikaa minä en ole enää näkemässä, mutta niin varmaan tulee tapahtumaan ja hyvä niin. Kepussa tai ainakin tietyssä kepulaisuudessa sitä aikaa pelätään, mutta turhaan, sillä silloin ei enää tarvita nykymuotoista kepulaisuutta, joten pelko pois!Oletko seonnut kun höpötät tuosta Tsadi-vihamielisyydestä. Sitä ei ole, hilpeyttä vain, öykkärimäisyydestämme.
SOTILAS - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Melkoisia ajatusvirheitä täynnä tuo kirjoituksesi. Ruotsissa nimenomaan vanhat maakunnat, ei siis läänit vaan ne historialliset maakunnat, ovat identiteetin vahva osa. Poikkeuksena tietysti Tukholma ja jossain määrin Göteborg, suurkaupungeissa ei maakuntahenki elä yhtä voimakkaana, sama ilmiöhän on Helsingissäkin.
Skånelaiset ovat ylpeitä omista juuristaan ja historiastaan, samaten vaikkapa Länsi-Götanmaalaiset. Maakunnallisia perinneruokia vaalitaa, vaikka lihapullat ovat kansallisruuan asemassa. Ikeasta niitä saa täälläkin.
Yhtenäiskulttuuria esiintyy yhtälailla kaupuingeissa kuin maalla. Kallion hipsterit ovat paljon yhtenäisempi joukko kuin mikään pohjoisen lestadiolaisvyöhyke. Ei lestadiolaisuuden vahvoilla alueilla kaikki ole uskonnollisesti heränneitä, siellä on joukossa monenlaista kulkijaa. Ainoa ero kaupunkien sosiaaliseen elämään on se, että maaseudulla suvaitaan myös muita kuin omaan viiteryhmään kuuluvia, ei ole meitä ja heitä, vaan kaikki asukkaat puhaltavat yhteen hiileen asemasta ja aatteestaan riippumatta. Kaupungeissa ei sen sijaan suvaita toiseutta, siitä Mielipidepankin kirjoitus on aivan erinomainen esimerkki ja osoitus.Aika kattavasti ilmaistu.
SOTILAS Anonyymi kirjoitti:
Melkoisia ajatusvirheitä täynnä tuo kirjoituksesi. Ruotsissa nimenomaan vanhat maakunnat, ei siis läänit vaan ne historialliset maakunnat, ovat identiteetin vahva osa. Poikkeuksena tietysti Tukholma ja jossain määrin Göteborg, suurkaupungeissa ei maakuntahenki elä yhtä voimakkaana, sama ilmiöhän on Helsingissäkin.
Skånelaiset ovat ylpeitä omista juuristaan ja historiastaan, samaten vaikkapa Länsi-Götanmaalaiset. Maakunnallisia perinneruokia vaalitaa, vaikka lihapullat ovat kansallisruuan asemassa. Ikeasta niitä saa täälläkin.
Yhtenäiskulttuuria esiintyy yhtälailla kaupuingeissa kuin maalla. Kallion hipsterit ovat paljon yhtenäisempi joukko kuin mikään pohjoisen lestadiolaisvyöhyke. Ei lestadiolaisuuden vahvoilla alueilla kaikki ole uskonnollisesti heränneitä, siellä on joukossa monenlaista kulkijaa. Ainoa ero kaupunkien sosiaaliseen elämään on se, että maaseudulla suvaitaan myös muita kuin omaan viiteryhmään kuuluvia, ei ole meitä ja heitä, vaan kaikki asukkaat puhaltavat yhteen hiileen asemasta ja aatteestaan riippumatta. Kaupungeissa ei sen sijaan suvaita toiseutta, siitä Mielipidepankin kirjoitus on aivan erinomainen esimerkki ja osoitus.Aika hyvä piikki kaupunkien liberaalista "suvaitsevaistosta" mitä vihreät hipsterit pahimmillaan edustavat.
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Aika hyvä piikki kaupunkien liberaalista "suvaitsevaistosta" mitä vihreät hipsterit pahimmillaan edustavat.
Punavihreän kuplan city-hipsterit eivät ole edes liberaaleja - siis muuten kuin omassa mielessään. Itse asiassa he ovat kaukana liberaaleista ihanteista kuten yksilöiden ajatuksenvapaus, vapaa ajatustenvaihto tai vapaaseen yrittäjyyteen perustuva markkinatalous.
City-vihreiden ajatusten vapaus on samaa kuin oli Neuvostoliiton ajatusten vapaus, sielläkin sai ajatella vapaasti samalla tavalla kuin aatteen opit edellyttävät. Kaikki muu ajattelu oli väärin eikä siis vapaan ajattelun mukaista. Näinhän se menee vihreissäkin, vain sen oman kuppikunnan ajatukset ovat oikeita ja niin saa vapaasti ajatella, muu on väärää ajattelua. City-vihreissä on myskin hyvin vähän yksityisen sektorin puolella työssä olevia. Iso osa on jossain hallinnon tai koulutuksen, siis julkisen puolen, palveluksessa, tai sitten suojatyöpaikassa järjestökentällä (Luonnonsuojelujärjestöt, WWF, Greenpeace, jne). Anonyymi kirjoitti:
Punavihreän kuplan city-hipsterit eivät ole edes liberaaleja - siis muuten kuin omassa mielessään. Itse asiassa he ovat kaukana liberaaleista ihanteista kuten yksilöiden ajatuksenvapaus, vapaa ajatustenvaihto tai vapaaseen yrittäjyyteen perustuva markkinatalous.
City-vihreiden ajatusten vapaus on samaa kuin oli Neuvostoliiton ajatusten vapaus, sielläkin sai ajatella vapaasti samalla tavalla kuin aatteen opit edellyttävät. Kaikki muu ajattelu oli väärin eikä siis vapaan ajattelun mukaista. Näinhän se menee vihreissäkin, vain sen oman kuppikunnan ajatukset ovat oikeita ja niin saa vapaasti ajatella, muu on väärää ajattelua. City-vihreissä on myskin hyvin vähän yksityisen sektorin puolella työssä olevia. Iso osa on jossain hallinnon tai koulutuksen, siis julkisen puolen, palveluksessa, tai sitten suojatyöpaikassa järjestökentällä (Luonnonsuojelujärjestöt, WWF, Greenpeace, jne).Huvittavaa on että tämä porukka ivaa persuja tajuamatta että ovat itse ihan samanlaista sakkia.
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Huvittavaa on että tämä porukka ivaa persuja tajuamatta että ovat itse ihan samanlaista sakkia.
Itse asiassa city-vihreät pahempaa sakkia yhteiskunnan kannalta kuin persut.
Kuten sanottua, vihreät ovat yleensä julkisin varoin kustannetuissa hömppätyöpaikoissa, kun persut sentään yksityisen puolen halpatyössä. Veronmaksajat siis kustantavat enemmän vihreiden elintapaa kuin persujen
- Anonyymi
Olen Katri Kulmunista vain hyvää puhunut ja häntä tukenut täälläkin. Viestissäni eilen illalla aloin jo arvella näin: ”taisi nainen vähän liian nuorena ja kokemattomana päästä sellaisille paikoille, joille pääsi”. Noin päätellessäni mielessäni oli hänen tupeksimisensa koulutusasiassaan ja myös se, että hän oli ilmoittanut olevansa edelleen mukana hallituksen naisviisikon kokoontumisissa. Omaa nuoruuttani muistellen ja sitä Katrinkin käyttäytymiseen samastaen sanoin: ”se nuoruus, se nuoruus ja sen tuoma into!”
Nyt Katri näkyy äkkiä aikuistuneen, vai olisikohan kokeneemmat kepupäättäjät häntä valistaneet niin, että Katri teki ratkaisun, joka tietenkin oli pakko tehdä. Hän ei osallistu hallituksen viisikon toimintaan, viisikon, joka ei ole enää naisviisikko, kun joukossa on nyt yksi mieskin: Matti Vanhanen. Vanhanen sen viisikon toiminnassa on jäsenenä kuten kuuluu ollakin ja Katri kuitenkin vielä puolueen johtajana voi osallistua ministerien palavereihin silloin, kun käsiteltävänä on hänen johtamaansa puoluetta koskeva asia.
Oikein hyvä, että mennään niin kuin pitää mennä, jottei lakien valvojienkaan tarvitse asiaan puuttua. Tuosta päätöksestä lisää tässä:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/347cb1aa-467e-449b-90c2-2ca0c2143c7b
kapi_ ilman kirjautumista, kun jostain syystä se ei näy nbyt onnistuvan - Anonyymi
Suomi oli Ruotsin alaisuudessa 1250-1809. Selviää veroluetteloista.
- Anonyymi
Väärin. Ruotsi oli Suomen alaisuudessa vuoteen 1809. Selviää veroluetteloista. Nyksyisen Suomen alueelta kerättiin enemmän veroa väestämäärään suhteutettuna kuin nykyisen Ruotsin alueelta. Selviää veroluetteloista. Verojen lisäksi Suomi varusti Ruotsin armeijan parhaat joukot. Esimerkiksi Hakkapeliitat menivät Tonavan rannoille että heilahti. Siinä sivussa tuli ryösteltyä kallisarvoisia aarteita esim. Prahan linnan luostarikoulusta.
Kukapa tai mikäpä lienee kapi_ nikkini kaapannut, sillä ei se suostu minulle avautumaan. Rekisteröin siitä nyt muunnoksen kapi- ja sillä laitan tämän. En kuitenkaan laita tälle nikille profiilikuvaa enkä niitä tietojani ym, joita on sillä kai jo lähemmäs 10 vuotta käyttämälläni nikillä. Jollen saa sitä palautumaan, luulen, että alan viimein lopetella kirjoitteluani täällä. Ei täällä yleisemmin ole enää mitään siinä määrin kiinnostavaa ja innoittavaakin kuin joskus oli. Ja olenhan täällä esiintynyt jo kyllin kauan, joten enköhän ala olla jo tehtäväni täyttänyt - kun on jo tätä ikääkin...
- Anonyymi
Olisiko suljettu. Niinkin voi käydä jos toteavat asiattomia kirjoituksia. Niitähän ei ole sinun tapauksessasi vaikea löytää.
Jaahas. Avautuihan tämä entinen hyvä nikkini. Sillä tilapäisellä edellisen kirjoittaessani se nikkin ei näy tulleen näkyviinkään. Päätin jo, että saa riittää minulta, sillä puskar.ssäksi en ala. Mutta kun tämä nikkini taas toimii, niin ehkäpä vielä jatkan jonkin aikaa, jos sille aihetta tulee. Aihetta ei ole nyt jatkaa tätä pitemmälle tässä eikä varmaan ainakaan enää tänään muutakaan.
Eilen kun availin Suomi24:n ketjuja, avautuva ketju "meni pois päältä" sekunnissa, joten en päässyt niitä edes lukemaan, saati kommentoimaan, vaikka etusivu pysyikin näkyvissä. Kyllä täällä siis yleisemminkin erilaisia teknisiä häiriöitä alkaa olla.
Tänään on taas ollut muita kiireitä, joten en ala tästä vasta nyt löytämästäni mielenkiintoisesta ketjusta eritellä vastauksia eri kommentoijille, vaan totean tässä kaikille yhteisesti:
- Korona on nostanut kaikissa Euroopan maissa johtavan hallituspuolueen kannatusta samalla kun populistipuolueiden kannatus on romahtanut, joten koronan ansiota se demareiden kannatuksen nousu ja ruotsidemokraattien kannatuksen lasku Ruotsissakin on.
- Uskon myös Ruotsissa olevan hyvin itsetuntoisia maakuntia ja jopa kilpailua Tukholman ylivaltaa vastaan. Skoone lienee niistä yksi itsetietoisimpia. Ruotsissa on kuitenkin maakuntahallinto itsenäisine veroineen, joten varsinaista poliittista vääntöä maakuntien kesken ei sen vuoksi ehkä tarvita.
- Huvittava oli tuo Mielipidepankin pesäpallokuvaus. Olen todennut monta kertaa ennenkin, että pesäpallo ei ole suosittu laji kautta linjan edes keskisessä ja pohjoisessa Suomessa. Jopa maakuntien sisällä on selkeät kunnittaiset rajat sen suhteen, onko pesäpalloa harrastettu vai ei.- Anonyymi
Noinhan se on kun kirjoitat. Ruotsissa on hyvin vahva ja vuosisataiseen historiaan pohjaava maakuntahenki. Jokainen Ruotsissa aikaa enemmän kuin jokusen risteilyreissun viettänyt sen tietää.
Urheilussa Suomessa ei ole maakuntalajeja, paremminkin paikkakuntakohtaista erikoistumista.
Jalkapallo on isojen kaupunkien laji, siellä riittää väestöpohjaa joukkueen kasaamiseen, vaikka ostettujen palaajien määrä joukkueissa on jo vuosia ylittänyt oman seudun kasvattien määrän. Samaten jääkiekossa, isot kaupungit ova joukkueiden kotipaikkpoja, vaikka siinä joitakin pikkupaikkakuntien seuroja on noussut Mestis tasolle. Toki ne yleensä on jonkin lähikaupungin farmijoukkueita, vaikkapa Keuruu Jypin farmi.
Pesäpalloa pelataan pienillä paikkakunnilla, Vimpeli vaikkapa esimerkkinä, samaten lentopallo on monen pienen paikkakunnan ykköslaji, jopa Pihtiputaan mummo on kasannut naisjoukkueen pääsarjaan. Muita lajeja näillä paikoilla ei sitten juuri harrasteta. Koripallo taasen on pienehköjen kaupunkien laji.
Mielipidepankilla lähti mopo vähän käsistä kun piti keksiä kepukaunaista tekstiä, ei se sen vakavampaa. Tunnetusti MPP:n sokea piste ja suoranaisen rasismin ja vihapuheen aikaansaava ilmiö hänellä. Osoitus myös hänen kehnosta sielun sivistyksestä. Anonyymi kirjoitti:
Noinhan se on kun kirjoitat. Ruotsissa on hyvin vahva ja vuosisataiseen historiaan pohjaava maakuntahenki. Jokainen Ruotsissa aikaa enemmän kuin jokusen risteilyreissun viettänyt sen tietää.
Urheilussa Suomessa ei ole maakuntalajeja, paremminkin paikkakuntakohtaista erikoistumista.
Jalkapallo on isojen kaupunkien laji, siellä riittää väestöpohjaa joukkueen kasaamiseen, vaikka ostettujen palaajien määrä joukkueissa on jo vuosia ylittänyt oman seudun kasvattien määrän. Samaten jääkiekossa, isot kaupungit ova joukkueiden kotipaikkpoja, vaikka siinä joitakin pikkupaikkakuntien seuroja on noussut Mestis tasolle. Toki ne yleensä on jonkin lähikaupungin farmijoukkueita, vaikkapa Keuruu Jypin farmi.
Pesäpalloa pelataan pienillä paikkakunnilla, Vimpeli vaikkapa esimerkkinä, samaten lentopallo on monen pienen paikkakunnan ykköslaji, jopa Pihtiputaan mummo on kasannut naisjoukkueen pääsarjaan. Muita lajeja näillä paikoilla ei sitten juuri harrasteta. Koripallo taasen on pienehköjen kaupunkien laji.
Mielipidepankilla lähti mopo vähän käsistä kun piti keksiä kepukaunaista tekstiä, ei se sen vakavampaa. Tunnetusti MPP:n sokea piste ja suoranaisen rasismin ja vihapuheen aikaansaava ilmiö hänellä. Osoitus myös hänen kehnosta sielun sivistyksestä.Urheilupuoleen kommentoin, että suurimmalla osalla Suomen kunnista lienee kilpailutason jalkapalloseura vähintään kuutosdivaritasolla ja varmasti jokaisessa kunnassa sitä harrastetaan. Pesäpallo ei ole edes pienillä paikkakunnilla sillä lailla lyönyt läpi, että sitä edes harrastettaisiin. Suosion tai sen puuttumisen taustat ovat vuosikymmenten takana.
Jo mitä tulee pelkkään harrastamiseen, jalkapallon höntsäily onnistuu pesäpalloa pienemmällä pelaajamäärällä, koska jälkimmäisessä sääntöjen mukaiseen pelaamiseen tarvitaan vähintään lukkari ja kolme pesäpelaajaa, joiden lisäksi käytännössä tarvitaan kolmisen kopparia eli yhteensä seitsemän pelaajaa per joukkue. Jalkapallo on sääntöjen osalta luovempaa. Tarvitaan vain maalivahti ja epämääräinen luku kenttäpelaajia. Jo kolme tai neljä kenttäpelaajaa riittää mielekkääseen peliin eli yhteensä tarvitaan vain 4-5 pelaajaa per joukkue. Siksi jalkapallo sopii pesäpalloa paremmin juuri pienten kylien harrastelajiksi.
Vielä vähempi pelaajamäärä riittää jääkiekossa, mutta keinojään puute ja nykyiset talvet ovat tehneet siitä kaupunkilajin. Sen sijaan lentopallo ja salibandy sopivat niin pelaajamääränsä kuin olosuhteidenkin osalta mainiosti myös pikkukylien harrasteeksi ja kyllähän niitä toden teolla maaseudulla runsaasti harrastetaankin.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Noinhan se on kun kirjoitat. Ruotsissa on hyvin vahva ja vuosisataiseen historiaan pohjaava maakuntahenki. Jokainen Ruotsissa aikaa enemmän kuin jokusen risteilyreissun viettänyt sen tietää.
Urheilussa Suomessa ei ole maakuntalajeja, paremminkin paikkakuntakohtaista erikoistumista.
Jalkapallo on isojen kaupunkien laji, siellä riittää väestöpohjaa joukkueen kasaamiseen, vaikka ostettujen palaajien määrä joukkueissa on jo vuosia ylittänyt oman seudun kasvattien määrän. Samaten jääkiekossa, isot kaupungit ova joukkueiden kotipaikkpoja, vaikka siinä joitakin pikkupaikkakuntien seuroja on noussut Mestis tasolle. Toki ne yleensä on jonkin lähikaupungin farmijoukkueita, vaikkapa Keuruu Jypin farmi.
Pesäpalloa pelataan pienillä paikkakunnilla, Vimpeli vaikkapa esimerkkinä, samaten lentopallo on monen pienen paikkakunnan ykköslaji, jopa Pihtiputaan mummo on kasannut naisjoukkueen pääsarjaan. Muita lajeja näillä paikoilla ei sitten juuri harrasteta. Koripallo taasen on pienehköjen kaupunkien laji.
Mielipidepankilla lähti mopo vähän käsistä kun piti keksiä kepukaunaista tekstiä, ei se sen vakavampaa. Tunnetusti MPP:n sokea piste ja suoranaisen rasismin ja vihapuheen aikaansaava ilmiö hänellä. Osoitus myös hänen kehnosta sielun sivistyksestä.Heikko on Kapin kokonaissivistys.
Pesäpallo ja jääkiekko ovat Suomen urheilun syöpä joka vie harrastajat oikeasti kovista urheilumuodoista kuten yleisurheilussa.
OikeistoSosDem kirjoitti:
Pesäpallo ja jääkiekko ovat Suomen urheilun syöpä joka vie harrastajat oikeasti kovista urheilumuodoista kuten yleisurheilussa.
Yleisurheilun suosion lasku johtuu pohjimmiltaan siitä, että sen harrastaminen on yksinäistä puuhaa. Väestömäärään nähden suhteellisen hyvä juoksumenestys ruotsinkielisellä Pohjanmaalla johtuu siitä, että siellä on oivallettu joukkueharjoittelun merkitys motivaatiolle.
Ja ovathan lupaavimmat nuoret keihäänheittäjätkin siirtyneet lajin pariin joukkuelajeista, Toni Kuusela ja Julia Valtanen pesäpallosta ja Oliver Helander käsipallosta. Ylipäätään junioriurheilijalle on hyväksi harrastaa monia lajeja.
https://www.iltalehti.fi/yleisurheilu/a/22daf2f4-1050-4373-93aa-515744d2bb50- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Pesäpallo ja jääkiekko ovat Suomen urheilun syöpä joka vie harrastajat oikeasti kovista urheilumuodoista kuten yleisurheilussa.
Pesäpallo kehitettiin miehiä sotaan valmentamaan, on siis oikeasti todella kovien lajien ytimessä.
Nopea eteneminen - syöksy. Niinhän sotilaankin tulee hyökätä. Pallon heitto kehittää käsikranaatin heittotarkkuutta jne. Termitkin ovat sotilaallisia, on kuolleita, haavoittuneita jne.
Yleisurheilussa joku pitkänmatkan juoksu kehittää vain pakoon pinkomisen taitoa. Suunnisteu on kestävyyslajeista kovassa ytimessä. Anonyymi kirjoitti:
Pesäpallo kehitettiin miehiä sotaan valmentamaan, on siis oikeasti todella kovien lajien ytimessä.
Nopea eteneminen - syöksy. Niinhän sotilaankin tulee hyökätä. Pallon heitto kehittää käsikranaatin heittotarkkuutta jne. Termitkin ovat sotilaallisia, on kuolleita, haavoittuneita jne.
Yleisurheilussa joku pitkänmatkan juoksu kehittää vain pakoon pinkomisen taitoa. Suunnisteu on kestävyyslajeista kovassa ytimessä.Eihän suunnistuksessa juosta kuin lähtö- ja maaliviivoituksella. Muu matkanteko on hyvin leppoisaa hölkkää ja kävelyä.
OikeistoSosDem kirjoitti:
Eihän suunnistuksessa juosta kuin lähtö- ja maaliviivoituksella. Muu matkanteko on hyvin leppoisaa hölkkää ja kävelyä.
Jääkiekosta sellainen juttu että 1980-luvulla Jokkeri Elevaara joka silloin oli huonossa kunnossa vei erään liigajoukkueen lenkille 5 minuutin kilometrivauhdilla niin kiekkoilijat kysyi "että näinkö kovaa ne Kalle ja kumppanit aina juoksevat".
Tihonov muuten vaati että joka harjoituspäivän päätteeksi "Punakoneen" pelaajat juoksevat 10x400 metriä joka veto minuuttiin ja minuutin palautuksillaOikeistoSosDem kirjoitti:
Jääkiekosta sellainen juttu että 1980-luvulla Jokkeri Elevaara joka silloin oli huonossa kunnossa vei erään liigajoukkueen lenkille 5 minuutin kilometrivauhdilla niin kiekkoilijat kysyi "että näinkö kovaa ne Kalle ja kumppanit aina juoksevat".
Tihonov muuten vaati että joka harjoituspäivän päätteeksi "Punakoneen" pelaajat juoksevat 10x400 metriä joka veto minuuttiin ja minuutin palautuksillaItseasiassa Pihkala kopioi pesäpallon amerikkalaisten seisoskelupelistä missä pelaajat eivät edes näytä urheilijoita.
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Eihän suunnistuksessa juosta kuin lähtö- ja maaliviivoituksella. Muu matkanteko on hyvin leppoisaa hölkkää ja kävelyä.
Niin, varmasti sinun taidoillasi juuri noin on.
Parhaat suunnistajat lyövät tällä hetkellä kaikki Suomen "pitkänmatkan" juoksijat radallakin. - Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Itseasiassa Pihkala kopioi pesäpallon amerikkalaisten seisoskelupelistä missä pelaajat eivät edes näytä urheilijoita.
Pihkala oli intohimoinen suojeluskunta- ja urheilumies. Hän toi pesäpallon jenkeistä ja kehitti siitä meille sotilaskuntoa kehittävän version. Tosimiehet eivät pelelleile rataa ympyrää kiertäen tai polkupyörällä tahkoten.
Anonyymi kirjoitti:
Niin, varmasti sinun taidoillasi juuri noin on.
Parhaat suunnistajat lyövät tällä hetkellä kaikki Suomen "pitkänmatkan" juoksijat radallakin.Älä valehtele. Jos joku 2.05 maratoonari opetettaisiin käyttämään karttaa ja kompassia hän olisi suunnistuksessa pitelemätön.
Anonyymi kirjoitti:
Pihkala oli intohimoinen suojeluskunta- ja urheilumies. Hän toi pesäpallon jenkeistä ja kehitti siitä meille sotilaskuntoa kehittävän version. Tosimiehet eivät pelelleile rataa ympyrää kiertäen tai polkupyörällä tahkoten.
Juntit puhuvat polkypyörästä. Ei sen puoleen junttiurheiluja jääkiekko, pesäpallo, formula 1.
OikeistoSosDem kirjoitti:
Älä valehtele. Jos joku 2.05 maratoonari opetettaisiin käyttämään karttaa ja kompassia hän olisi suunnistuksessa pitelemätön.
Kai suunnistaja Topi Raitasen juoksunopeuden tiedät?
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Älä valehtele. Jos joku 2.05 maratoonari opetettaisiin käyttämään karttaa ja kompassia hän olisi suunnistuksessa pitelemätön.
2.05 maratoonari ei koskaan oppisi lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia. Juoksu on yksinkertaisten laji, suunnistus vaatii älyä.
Anonyymi kirjoitti:
2.05 maratoonari ei koskaan oppisi lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia. Juoksu on yksinkertaisten laji, suunnistus vaatii älyä.
Stereotypiasi ovat vähän ajastaan jäljessä.
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Stereotypiasi ovat vähän ajastaan jäljessä.
Hyvä että vain vähän, sinun stereotypiasi kun ovat paljon ajastaan jäljessä.
- Anonyymi
Aiheen sivusta Onnittelut pojallesi Kapi!
Sisu Auto toimittaa Suomen maavoimille kuusi panssaroitua Sisu GTP 4x4-ajoneuvoa ensi vuoden kuluessa. Maavoimien tekemän kalustotilauksen arvo on 3,8 miljoonaa euroa.
Maastokäyttöiset, muunneltavat Sisu-ajoneuvot varustellaan miehistönkuljetus- ja tiedustelutehtäviin soveltuvilla koreilla. Nelivetoisiin ajoneuvoihin mahtuu yhdellä kertaa 2 8 henkeä.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomi-tilasi-6-uutta-panssarimaasturia-suorituskykyinen-laite-vanhaan-pasiin-verrattuna/38d8f031-330b-454a-974a-689cfb657298
Sisumies- Anonyymi
Valtio tukee verovaroin Sisua, hyvä tietysti huoltovarmuuden kannalta, että edes jotain valmistusta on Suomessa.
Toisaalta komponentit ovat pääosin saksalaisia, voimalinja kokonaan, joten ei Sisukaan pysty autoja tekemään ilman tuontia. - Anonyymi
Hieno uutinen! No, kyllä minulla siitä jo vihiä oli. Puolustusvoimat muutama vuosi sitten uusi kuorma-autokalustoaan, Scaniahan toimittajaksi pääsi. Oli kai halvempi kuin Sisun tarjous. Nyt kyllä kuulemma puolustusvoimissa jo kadutaan hankintaa. Scania on hyvä kuorma-auto maantieliikenteessä, mutta pv tarvitsee kuorma-autoja, joilla pääsee huonoillakin teillä, kesin ja talvin.
Tarpeeseen tuo pv:n tilaus Sisulle varmaan tulee. Onhan Sisulla toki ollut koko ajan tuotantoa ja sille menekkiä kotimaassa ja maailmalla, mutta huhtikuun alusta alkaen firman tehdastyö on ollut pysähdyksissä tämän koronan vuoksi: kahdestakin syystä: ei ole saatu tuotannossa tarvittavia komponentteja ja vaikeaa se autojen valmistus naamarit kasvoilla olisi.
(taas temppuilee palsta kirjautumisessa, joten täytyy laittaa näin puskasta, nimim. kapi_) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Valtio tukee verovaroin Sisua, hyvä tietysti huoltovarmuuden kannalta, että edes jotain valmistusta on Suomessa.
Toisaalta komponentit ovat pääosin saksalaisia, voimalinja kokonaan, joten ei Sisukaan pysty autoja tekemään ilman tuontia.Höpö höpö sinun valtion tuille. Mitään sellaisia Sisu ei saa, sillä se on yhden miehen firma, kokonaan poikani omistuksessa jo kohta seitsemän vuotta:
https://koneporssi.com/kuljetuskalusto/sisu-auto-kokonaan-timo-korhosen-omistukseen/
Eipä tietenkään Sisu pysty tekemään autoja ilman tuontia. Kun tuonti pysähtyi kuin seinään huhtikuun alussa, tehdas pysähtyi myös, mutta nyt sitä kai jo availlaan. Komponenteista varmaan suuri osa tulee Saksasta, mutta tulee muualtakin, mm. Kiinasta, jonne Sisu puolestaan on jo muutamia vuosia vienyt tieto-taitoa.
(sama huomautus kuin edellisessä, nimim. kapi_) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpö höpö sinun valtion tuille. Mitään sellaisia Sisu ei saa, sillä se on yhden miehen firma, kokonaan poikani omistuksessa jo kohta seitsemän vuotta:
https://koneporssi.com/kuljetuskalusto/sisu-auto-kokonaan-timo-korhosen-omistukseen/
Eipä tietenkään Sisu pysty tekemään autoja ilman tuontia. Kun tuonti pysähtyi kuin seinään huhtikuun alussa, tehdas pysähtyi myös, mutta nyt sitä kai jo availlaan. Komponenteista varmaan suuri osa tulee Saksasta, mutta tulee muualtakin, mm. Kiinasta, jonne Sisu puolestaan on jo muutamia vuosia vienyt tieto-taitoa.
(sama huomautus kuin edellisessä, nimim. kapi_)Toivotaan ettei puolustusvoimiin sentään hankita autoja, joiden komponetteja Kiinasta tulee. Silloin oltaisiin todella kusessa. Joku roti pitää olla. Ei kait puolustusvoimissa enää ole yhtä tolloa sakkia kuin sinun aikana.
Sisun Saksasta hankkimat osat ovat ns. edellisen sulkupolven versioita, joita Mersu myy kun ei enää itse käytä. Sikäli tekniikka on vanhaa, mutta edelleen toimivaa. Onhan se tapa sekin. Sillä tavallahan Sisu ne vähät siviilipuolen autonsakin valmistaa. Ostaa halvalla Keski-Euroopan suurilta valmistajilta niiden vanhaa tekniikkaa kun nämä ovat siirtyneet uudempaan. Alustan osia Sisu tekee itsekin. Mutta nehän onkin vain pataraudan yhteenhitsaamista. Anonyymi kirjoitti:
Toivotaan ettei puolustusvoimiin sentään hankita autoja, joiden komponetteja Kiinasta tulee. Silloin oltaisiin todella kusessa. Joku roti pitää olla. Ei kait puolustusvoimissa enää ole yhtä tolloa sakkia kuin sinun aikana.
Sisun Saksasta hankkimat osat ovat ns. edellisen sulkupolven versioita, joita Mersu myy kun ei enää itse käytä. Sikäli tekniikka on vanhaa, mutta edelleen toimivaa. Onhan se tapa sekin. Sillä tavallahan Sisu ne vähät siviilipuolen autonsakin valmistaa. Ostaa halvalla Keski-Euroopan suurilta valmistajilta niiden vanhaa tekniikkaa kun nämä ovat siirtyneet uudempaan. Alustan osia Sisu tekee itsekin. Mutta nehän onkin vain pataraudan yhteenhitsaamista.Olen tietysti useinkin keskustellut poikani kanssa hänen työasioistaankin, ja olen ymmärtänyt, että suomalaisen Sisunkin valmistamiseksi joudutaan käyttämään yhtä ja toista sellaista, joka on hankittava muualta, kun Suomesta sellaista ei saada. Eipä noista asioista ole yksityiskohtaisempia keskusteluja ollut, mutta olen ymmärtänyt, että Saksa kai kaiken tarvittavan ulkoisena tuottajana on tärkein maa. Onhan Sisulla nyt saksalainen "Mersun" moottorikin.
Poikani edellisellä "Sisu-kaudella". jolloin hänen johdollaan Sisu voitti monena vuonna kuorma-autojen ratakilpailun, Eurocap se taisi olla nimeltään, Sisu käytti silloin amerikkalaista Cumminsin moottoria.
Joo, ei kai Sisu ainakaan merkittävästi tuone komponenttejaan tai muuta Kiinasta, enemmän firma keskittyy sinne tietotaidon vientiin, Siellä poikanikin usein reissaa,. On useamman vuoden työnsä ohella opetellut kiinan kieltäkin, oikein kielikursseilla. Kun ihmettelin tarvetta sellaiseen ja kysyin, että eikö niissä neuvotteluissa yms. pärjätä englannilla. Poikani hieman virnuillen vastasi, että kyllä toki, onhan siellä aina tulkitkin, mutta sen neuvotteluvastapuolen on hyvä tietää, että vähän ymmärrän kiinaakin, niin he eivät uskalla keskenään puhua mitä tahansa;))
Varsinaisen aiheensa ulkopuolelta avaukseni on jostain syystä kirvoittanut urheiluasiantuntijoita esittämään näkemyksiään eri urheilulajien paremmuudesta tai vaativuudesta. En viitsi nyt ottaa kantaa noiden näkemyksien puolesta tai niitä vastaan, sillä uskoakseni mikä tahansa urheilulaji vaatii harrastajaltaan hyvin paljon, jos sillä pyrkii menestymään. Varmaan pesäpallokin. Kun joku on todennut sen olevan Suomen urheilun syöpä, sen tiimoilta tulee mieleeni hauska muisto n. 25 vuoden takaa:
Lomailimme vaimoni kanssa talvilomaa Rokualla, siellä Oulujokivarren vähän korkeammissa maisemissa. Kylpylähotellissa asustelimme, mutta päivisin hiihtelimme, varsinkin minä pitkiäkin lenkkejä tehden niillä rakennetuilla laduilla, jotka olivat varsin vaativiakin ottaen huomioon, että melko alavissa maissa kuitenkin olimme. Muutamien päivien hiihtorasitusten jälkeen minun lihakseni, varsinkin selkälihakseni olivat melkoisesti kipeentyneet. Hotellissamme oli hieroja ja menin hierottavaksi.
Hieroja oli syntyjään muistaakseni marokkolainen, mutta oli jo kauan sitten tullut Suomeen, ilmeisesti jalkapalloilijana, ja OPS:n joukkueessa hän oli pelannut. Oli henkeen ja vereen innokas futismies ja siitä hän puhui minua hieroessaankin ja manaili Suomen huonoa menestystä lajissa ja piti sitä pesäpallon syynä; jos sitä ei olisi, Suomikin menestyisi jalkapallossa. Yritin toppuutella häntä muistutellen, että meidän ilmastomme ei ehkä ole paras mahdollinen jalkapallolle, ja siitä vasta innostui. ”Miksi Ruotsi menestyy Suomea paljon paremmin, samoin Tanska - joka oli juuri voittanut Euroopan mestaruuden - ja Norjakin on Suomea parempi. Onko niissä maissa ratkaisevasti parempi ilmasto jalkapallolle? Ei ole. Niissä maissa ei pelata pesäpalloa, se on selitys”.
Omalta kohdaltani totean, että pesäpalloa en ole harrastanut sen jälkeen kuin kansakoulussa siihen oli pakko. Tosin silloinkin sen ohessa harrastin enemmän ja paremmalla menestyksellä yleisurheilua, varsinkin juoksua mutta myös pituushyppyä, joissa kummassakin hyvä, talvisin hiihtoa. Vaikka olen innokas penkkiurheilija, pesäpallo minua ei kiinnosta ollenkaan.
Sanonpa vielä tuolle, joka vähättelee suunnistusta: Se on yksi vaativimmista urheilulajeista, jos siinä aikoo menestyä. Kartanlukutaito on tietysti avaintekijä, mutta sillä yksin ei pärjätä, täytyy pystyä juoksemaan ja kovaa, kaikenlaisissa maastoissa. Huippusuunnistajat ovat usein kovia myös juoksuradoilla. Paras nykyinen estejuoksijamme ja jopa sileälläkin paras keskimatkoilla Topi Raitanen oli muutama vuosi sitten ”vain” suunnistaja, huippu-sellainen. Suunnistajana hän edustaa Helsingin Suunnistajia ja yleisurheilijana HKV:tä.Topi onkin tarpeeksi kova pärjätäkseen radalla. Suunnistuksessa kilometrivauhti on 7-8 min/km eli reipasta kävelyvauhtia.
Suunnustajilta usein puuttuu kyky juosta tarpeeksi kovalla frekvenssillä "teevee kovaa".- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Topi onkin tarpeeksi kova pärjätäkseen radalla. Suunnistuksessa kilometrivauhti on 7-8 min/km eli reipasta kävelyvauhtia.
Suunnustajilta usein puuttuu kyky juosta tarpeeksi kovalla frekvenssillä "teevee kovaa".Ei nyt helkkari metsässä juostakaan samaa vauhtia kuin radalla. Mikä tollo olet kun edes mietit kilometrivauhteja? Yksinkertaisuutesi jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää.
Kuten Kapi toteaa, tämänkin hetken kovin ratajuoksijamme on suunnistaja. Ja se mikä hänestä tekee hyvän ratajuoksijan on kyky erilaisiin vauhdinpitoihin. Ei mikään tuollainen teevee kovaa, vaan kyky reagoida vauhdin muutoksiin ja kiristää tarvittaessa. Sitä oppii maastossa.
Suunnistus tietysti vaatii myös hahmotuskykyä ja muita älykkyysominaisuuksia joita ratajuoksijoilta tai polkupyörällä joukossa ajavilta ei voi vaatia. Tai eihän kukaan älya omaava edes ryhdy ratajoksijaksi tai polkupyörällä tahkoojaksi. OikeistoSosDem kirjoitti:
Topi onkin tarpeeksi kova pärjätäkseen radalla. Suunnistuksessa kilometrivauhti on 7-8 min/km eli reipasta kävelyvauhtia.
Suunnustajilta usein puuttuu kyky juosta tarpeeksi kovalla frekvenssillä "teevee kovaa".Kun keskustelu on kääntynyt kepua tai politiikkaa yleisemminkin mielenkiintoisempaan, niin vielä tuohon:
Suunnistuksessa menestymisen vaatimukset ovat muuttuneet kovasti niistä ajoista, jolloin minäkin sitä silloisen ammattinikin vuoksi tietysti harrastin. Silloin kompassi- ja kartanlukutaito oli ehkä jopa juoksukykyä tärkeämpää. Vaikka kuusi vuotta palvelin maata kartoittavassa Topografikunnassa ja meidän ”kapiaishenkilöstöllä” oli joka vuosi pakolliset suunnistuskilpailut, en niissä koskaan voittanut, kun ”toheloin” kartan kanssa. Kolmas sija taisi olla paras saavutukseni. Kuten olin kolmas jo UudJP:ssa kersanttina palvellessani pataljoonan yösuunnistuksen mestaruuskilpailuissa. Parempi olin aina juoksemaan kuin suunnistamaan.
Kun olen tv:sta katsellut Jukolan viestejä ja muita suuria suunnistuskilpailuja huomioni on kiinnittynyt erityisesti siihen, että eiväthän nuo nykyiset huippusuunnistajat juuri vilkaisekaan kompassia, joka heillä on ranteeseen sidottuna - toisin kuin aikanani, jolloin sitä kannettiin kädessä - vaan rastilla aina vain vilkaisevat karttaa ja ryntäävät vauhdilla menemään. Kai heillä kartatkin ovat erilaisia kuin aikoinani, siis helppolukuisempia, mutta mielestäni oleellinen muutos suunnistuksessa on ajoistani tapahtunut sikäli, että juoksukyky on noussut selvästi ratkaisevampaan asemaan. Siitä todisteina on meilläkin mm. esille ottamani Topi Raitanen ja monet muutkin, myös naissuunnistajien puolella.
Jospa tämä viimein riittäisi minulta tälle avaukselleni ja muutenkin ainakin tälle päivälle. Öitä kaikille!- Anonyymi
kapi_ kirjoitti:
Kun keskustelu on kääntynyt kepua tai politiikkaa yleisemminkin mielenkiintoisempaan, niin vielä tuohon:
Suunnistuksessa menestymisen vaatimukset ovat muuttuneet kovasti niistä ajoista, jolloin minäkin sitä silloisen ammattinikin vuoksi tietysti harrastin. Silloin kompassi- ja kartanlukutaito oli ehkä jopa juoksukykyä tärkeämpää. Vaikka kuusi vuotta palvelin maata kartoittavassa Topografikunnassa ja meidän ”kapiaishenkilöstöllä” oli joka vuosi pakolliset suunnistuskilpailut, en niissä koskaan voittanut, kun ”toheloin” kartan kanssa. Kolmas sija taisi olla paras saavutukseni. Kuten olin kolmas jo UudJP:ssa kersanttina palvellessani pataljoonan yösuunnistuksen mestaruuskilpailuissa. Parempi olin aina juoksemaan kuin suunnistamaan.
Kun olen tv:sta katsellut Jukolan viestejä ja muita suuria suunnistuskilpailuja huomioni on kiinnittynyt erityisesti siihen, että eiväthän nuo nykyiset huippusuunnistajat juuri vilkaisekaan kompassia, joka heillä on ranteeseen sidottuna - toisin kuin aikanani, jolloin sitä kannettiin kädessä - vaan rastilla aina vain vilkaisevat karttaa ja ryntäävät vauhdilla menemään. Kai heillä kartatkin ovat erilaisia kuin aikoinani, siis helppolukuisempia, mutta mielestäni oleellinen muutos suunnistuksessa on ajoistani tapahtunut sikäli, että juoksukyky on noussut selvästi ratkaisevampaan asemaan. Siitä todisteina on meilläkin mm. esille ottamani Topi Raitanen ja monet muutkin, myös naissuunnistajien puolella.
Jospa tämä viimein riittäisi minulta tälle avaukselleni ja muutenkin ainakin tälle päivälle. Öitä kaikille!Ei se ole juoksukyky, vaan reitinvalinta, joka ratkaisee suunnistuksessa. Siksipä kartanlukutaito korostuu. Kaikki juoksevat kovaa, voittaja on se joka pystyy pitämään maastossa vauhdin päällä eikä esim. joudu kiipeämään jyrkkää mäkeä.
Olet ilmeisesti seurannut suunnistusta vain TV:stä, sillä kompassi on nykyisin peukalokompassi, jota luetaan samalla kun karttaa. Siksi näyttää etteivät suunnistajat käytä kompassia. Ei siis kuten ennen levykompassien aikaan, kun kompassi roikkui kaulassa tai käsivarressa ja sitä siirreltiin tarvitatessa kartan päälle.
Itse näin ikämiehenä käyn kierämässä kiintorastipaikkoja usein ihan vaan kävellen, jotta taito kulkea metsässä tarkasti paikasta toiseen säilyy. Jää myös enemmän aikaa tarkkailla mitä kaikkea siellä metsässä on niiden rastien lisäksi. Anonyymi kirjoitti:
Ei se ole juoksukyky, vaan reitinvalinta, joka ratkaisee suunnistuksessa. Siksipä kartanlukutaito korostuu. Kaikki juoksevat kovaa, voittaja on se joka pystyy pitämään maastossa vauhdin päällä eikä esim. joudu kiipeämään jyrkkää mäkeä.
Olet ilmeisesti seurannut suunnistusta vain TV:stä, sillä kompassi on nykyisin peukalokompassi, jota luetaan samalla kun karttaa. Siksi näyttää etteivät suunnistajat käytä kompassia. Ei siis kuten ennen levykompassien aikaan, kun kompassi roikkui kaulassa tai käsivarressa ja sitä siirreltiin tarvitatessa kartan päälle.
Itse näin ikämiehenä käyn kierämässä kiintorastipaikkoja usein ihan vaan kävellen, jotta taito kulkea metsässä tarkasti paikasta toiseen säilyy. Jää myös enemmän aikaa tarkkailla mitä kaikkea siellä metsässä on niiden rastien lisäksi.Uuden Seelannin juoksijat juoksivat alle 4.00 min/km aikoinaan jyrkempiäkin mäkiä ihan "Peak mileage phasen" aikana. Legendaariseen Waiataruan lenkkiin sisältyy tällaisia osuuksia.
Anonyymi kirjoitti:
Ei nyt helkkari metsässä juostakaan samaa vauhtia kuin radalla. Mikä tollo olet kun edes mietit kilometrivauhteja? Yksinkertaisuutesi jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää.
Kuten Kapi toteaa, tämänkin hetken kovin ratajuoksijamme on suunnistaja. Ja se mikä hänestä tekee hyvän ratajuoksijan on kyky erilaisiin vauhdinpitoihin. Ei mikään tuollainen teevee kovaa, vaan kyky reagoida vauhdin muutoksiin ja kiristää tarvittaessa. Sitä oppii maastossa.
Suunnistus tietysti vaatii myös hahmotuskykyä ja muita älykkyysominaisuuksia joita ratajuoksijoilta tai polkupyörällä joukossa ajavilta ei voi vaatia. Tai eihän kukaan älya omaava edes ryhdy ratajoksijaksi tai polkupyörällä tahkoojaksi.Ongelma juoksijoillamme onkin juuri se että teevee kova on korvattu intervalliharjoittelulla.
OikeistoSosDem kirjoitti:
Ongelma juoksijoillamme onkin juuri se että teevee kova on korvattu intervalliharjoittelulla.
Vauhdinmuutosharjoittelu ei tarkoita sitä että juostaan 60 metrin veto ja makoillaan puoli tuntia patjalla vaan että juostaan kaksi tuntia hiekkkakuoppaa ylös alas.
Anonyymi kirjoitti:
Ei nyt helkkari metsässä juostakaan samaa vauhtia kuin radalla. Mikä tollo olet kun edes mietit kilometrivauhteja? Yksinkertaisuutesi jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää.
Kuten Kapi toteaa, tämänkin hetken kovin ratajuoksijamme on suunnistaja. Ja se mikä hänestä tekee hyvän ratajuoksijan on kyky erilaisiin vauhdinpitoihin. Ei mikään tuollainen teevee kovaa, vaan kyky reagoida vauhdin muutoksiin ja kiristää tarvittaessa. Sitä oppii maastossa.
Suunnistus tietysti vaatii myös hahmotuskykyä ja muita älykkyysominaisuuksia joita ratajuoksijoilta tai polkupyörällä joukossa ajavilta ei voi vaatia. Tai eihän kukaan älya omaava edes ryhdy ratajoksijaksi tai polkupyörällä tahkoojaksi.Eivät ne tyhmä aja polkupyörällä vaan maantiepyörällä.
- Anonyymi
OikeistoSosDem kirjoitti:
Eivät ne tyhmä aja polkupyörällä vaan maantiepyörällä.
Korjataan kirjoitusvirhe:
"Eivät ne tyhmät aja polkupyörällä vaan maantiepyörällä."
Näinhän se on. Anonyymi kirjoitti:
Korjataan kirjoitusvirhe:
"Eivät ne tyhmät aja polkupyörällä vaan maantiepyörällä."
Näinhän se on.Maantiepyöräilyn pelotonissa ajaminen vaatii muuten erityisen paljon hoksottimia jotta kykenee vastaamaan tai itse iskemään.
Mutta tämänhän sinä toki tiesit eikö vain?
- Anonyymi
Suomi on monessa asiassa joutunut Ruotsin Perässä kulkijaksi. Yhteisistä historiallisistakin syistä. Siksikin kun Ruotsi on Suomea vauraampi maa olemme pyrikineet ottamaan siitä esimerkkiä. Päästäksemme samalla tasolle tai ainakin lähemmäksi.
Edellä kulkijaksi Ruotsi yritti tässä koronakriisissäkin, vaan kuinkas kävi. Nyt siellä kadutaan ka ollaan sitä mieltä että olisi täytynyt menetellä samoin kuin Suomessa.
Ruotsi on nyt edellä kulkija vaan koronaan kuolleiden määrässä. Antaa nyt Ruotsin kulkea siinä edellä me tyydytään vähempään ja kiitetään hyvää hallitustamme siitä. Avauksessani sanon Ruotsin olevan edelläkävijä ja Suomen perässäkulkija. Nyt asetelma kääntyi päinvastaiseksi. Suomi avasi rajansa muille pohjoismaille, mutta Ruotsin raja pysyy kiinni. Ihan oikein Suomi teki, hyvin ymmärrettävää tässä tilanteessa, mutta Ruotsissa sitä ei ymmärretä. Suomen ratkaisu herättää siellä suuttumusta ja on synnyttänyt jopa uhkailuja korkealta poliittiselta tasolta:
”Suomen hallituksen päätös herätti tyrmistystä Ruotsissa. Ruotsalaisissa lehdissä uutisoitiin, että ”Suomi sulkee pois ruotsalaiset” ja vapaasti suomennettuna Suomi ”jatkaa ruotsalaisten porttikieltoa”. Muun muassa Expressen, Aftonbladet ja Dagens Nyheter uutisoivat nopeasti, etteivät ruotsalaiset turistit ole tervetulleita Suomeen muiden pohjoismaalaisten tavoin.
Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kommentoi Suomen päätöstä uutistoimisto TT:lle kitkerään sävyyn. Hän sanoi, että Ruotsi olisi halunnut Suomen päätyneen toisenlaiseen ratkaisuun. Damberg jopa vihjasi asialla voivan olla vaikutusta pohjoismaiseen yhteistyöhön. – Meillä kaikilla on vastuu toimia niin, ettemme heikennä pohjoismaista yhteistyötä, hän painotti”.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5cc5d0b9-67b1-452a-ab7a-d4538f4176d3
Vaikka Ruotsi joutuikin nyt perässäkulkijaksi, toivottavasti ja varmaankin ymmärrys Suomen nyt tekemään ratkaisuun paranee siellä, kun maa joutui siihen asemaan omasta syystään. Luultavasti sieltä tulee kohta Suomelle anteeksipyyntöjä reaktiostaan. Varmaan siellä ymmärretään, että se on maan omakin etu.
En ole pariin päivään palstaa avannut, mutta kun nyt tuli tuon verran sanottavaa, se sopi sanoa tällä avauksellani. Tätä pitemmäksi aikaa en jää tänne tänään enkä käyne viikonloppunakaan, kun saan pitkästä aikaa mennä jälkikasvuani tapaamaan ja ohjelmassani on muutakin. Tuo eräs, joka sanoo minun omineen saitin, olkoon siis huoletta, myös siksi, että kyllä hän minun poissaolostani huolimatta tulee täällä entiseen tapaansa kylliksi näkemään kaipaamiaan Jormia;))- Anonyymi
Svenskit yritti taas näyttää olevansa suomalaisia ja muita naapureitaan viisaampia. Nolosti kävi. Koronaan kuolleiden määrä yli kymmenkertainen naapureihin nähden. Väkilukuun suhteutettuna taitaa jo mennä yli Italiasta ja Espanjasta. Silläkin tavalla kai vielä häviää USAlle, Siellä on puikoissa vielä taitavampi, Trump.
Omassa avauksessani eilen kysyin otsikossa "Kuinka Ruotsi kostaa matkustusrajoitukset Suomelle" viitaten sisäministeri Dambergin lausuntoon. Kysyin että "Ryhtyykö Ruotsi boikotoimaan suomalaisia vientituotteita? Vetäytyykö se Suomen hävittäjähankinnoista? Loppuuko maidemme välinen puolustusyhteistyö? Käykö peräti niin, että Ruotsi tulee väkisin Suomeen? Pari viikkoahan sitten Ruotsi jo loukkasi Suomen ilmatilaa." ja arvelin piruillen ja palstan aiheeseen liittyen, että jopa puolustusministeri Antti Kaikkonen saattaa joutua tosihommiin. Loukkasihan Ruotsi jo pari viikkoa sitten Suomen ilmatilaakin. ;-)
Ihan hauskoja vastauksia siihen sain. Meitä kaikkia suomalaisia kai naurattaa ruotsalaisten itsetietoisuus oman katastrofinsa edessä. Emme usko, että Ruotsi oikeasti ryhtyisi johonkin vastatoimiin, mutta ainakaan minä en usko, että Ruotsi alentuisi anteeksipyyntöihin.
Palme murhan sentään saivat paketoitua 34 vuoden jälkeen. Eivät sillä lailla vieläkään, että syyte olisi riittänyt tuomioon oikeudessa, mutta saivat sentään luoduksi uskottavamman perusteen "syytä epäillä" kuin aiemmissa teorioissa.Pystyyn_kuollut kirjoitti:
Omassa avauksessani eilen kysyin otsikossa "Kuinka Ruotsi kostaa matkustusrajoitukset Suomelle" viitaten sisäministeri Dambergin lausuntoon. Kysyin että "Ryhtyykö Ruotsi boikotoimaan suomalaisia vientituotteita? Vetäytyykö se Suomen hävittäjähankinnoista? Loppuuko maidemme välinen puolustusyhteistyö? Käykö peräti niin, että Ruotsi tulee väkisin Suomeen? Pari viikkoahan sitten Ruotsi jo loukkasi Suomen ilmatilaa." ja arvelin piruillen ja palstan aiheeseen liittyen, että jopa puolustusministeri Antti Kaikkonen saattaa joutua tosihommiin. Loukkasihan Ruotsi jo pari viikkoa sitten Suomen ilmatilaakin. ;-)
Ihan hauskoja vastauksia siihen sain. Meitä kaikkia suomalaisia kai naurattaa ruotsalaisten itsetietoisuus oman katastrofinsa edessä. Emme usko, että Ruotsi oikeasti ryhtyisi johonkin vastatoimiin, mutta ainakaan minä en usko, että Ruotsi alentuisi anteeksipyyntöihin.
Palme murhan sentään saivat paketoitua 34 vuoden jälkeen. Eivät sillä lailla vieläkään, että syyte olisi riittänyt tuomioon oikeudessa, mutta saivat sentään luoduksi uskottavamman perusteen "syytä epäillä" kuin aiemmissa teorioissa.Enpä huomannut eilen illalla täällä pistäytyessäni tuota avaustasi. Nyt sen luin.
Asiallinen, hyvä avaus. Mielenkiintoisia kysymyksiä esität. Hauskoja vastauksiakin olet saanut. Tuskinpa Ruotsi sentään ryhtyy boikotoimaan Suomen vientituotteita, kun vastavetona voisi olla sama boikotti Suomessa Ruotsin tuotteille.
Joo, oikeassa varmaan olet siinä sanomassasi, ettei Ruotsi alentune anteeksipyyntöihin Suomelle, mutta ei se nyt voi ylvästellä toimineensa Suomea paremmin.
Juuri luin netti-Uudesta Suomesta mielenkiintoisen jutun Timon tytär Eeva Kallista, siis tämän:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kansanedustaja-eeva-kalli-on-keskustan-nouseva-tahti-nyt-han-lataa-arvionsa-keskustan-kollektiivisesta-epaonnistumisesta-ja-mailanpuristamisesta/86e4f814-9d07-4c92-b4bf-7d746793dbbe
Ryhtyyköhän Eevakin kisaamaan kepun johtajan paikasta? Toivottavasti, sillä tylsäähän olisi, jos kisa jäisi vain Kulmunin ja Saarikon väliseksi.
Eipä nyt enempää, vaan lähden tässä ajelemaan tuonne ”länsimaille”, jossa saatan yöpyäkin. Hyvää viikonloppua Sinulle ja muillekin tämän mahdollisesti lukeville!- Anonyymi
kapi_ kirjoitti:
Enpä huomannut eilen illalla täällä pistäytyessäni tuota avaustasi. Nyt sen luin.
Asiallinen, hyvä avaus. Mielenkiintoisia kysymyksiä esität. Hauskoja vastauksiakin olet saanut. Tuskinpa Ruotsi sentään ryhtyy boikotoimaan Suomen vientituotteita, kun vastavetona voisi olla sama boikotti Suomessa Ruotsin tuotteille.
Joo, oikeassa varmaan olet siinä sanomassasi, ettei Ruotsi alentune anteeksipyyntöihin Suomelle, mutta ei se nyt voi ylvästellä toimineensa Suomea paremmin.
Juuri luin netti-Uudesta Suomesta mielenkiintoisen jutun Timon tytär Eeva Kallista, siis tämän:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kansanedustaja-eeva-kalli-on-keskustan-nouseva-tahti-nyt-han-lataa-arvionsa-keskustan-kollektiivisesta-epaonnistumisesta-ja-mailanpuristamisesta/86e4f814-9d07-4c92-b4bf-7d746793dbbe
Ryhtyyköhän Eevakin kisaamaan kepun johtajan paikasta? Toivottavasti, sillä tylsäähän olisi, jos kisa jäisi vain Kulmunin ja Saarikon väliseksi.
Eipä nyt enempää, vaan lähden tässä ajelemaan tuonne ”länsimaille”, jossa saatan yöpyäkin. Hyvää viikonloppua Sinulle ja muillekin tämän mahdollisesti lukeville!Otat esille Eeva Kallin mahdollisena Keskustan puheenjohtajaehdokkaana. Ei liene ehdokkaana. Isänsä Timo Kallin tavoin hän varmaan toimii. Esittää ehdokkaaksi parasta mitä meiltä löytyy. Matti Vanhasta. Niinpä Matti on seuraava Keskustan puheenjohtaja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2181881Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101748Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse541176Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.16966Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki77948TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi15930- 46825
Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään84801- 69772
Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42764