Ratkaise filosofin näkökulmasta uskonkriisi

Anonyymi

Miten ratkaiset filosofisella pohdinnalla, muutamilla kysymyksillä ja psykologialla uskonkriisin kohdanneen ihmisen shokin tai ahdistuksen. Esimerkiksi jos ihminen muuttuu yhtäkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta uskovasta ateistiksi, ateistista uskovaksi, uskovasta muun uskon kannattajaksi joka eroaa radikaalisti aiemmasta jne. Nyt ei ole tarkoitus muuttaa hänen uskon kantaansa mitenkään (eikä ole kyse lahkoon liittymisestä), vaan miten hän saa päänsä kokoon, mitä positiivista siitä voi seurata tai mikä lohduttaa. Esimerkiksi yhtäkkiä se turvallinen usko jumalaan on kadonnut /koko jumala kadonnut tai ateismista tukea /rauhaa saanut kokee ahdistuksen, ehkä jonkun kolmannen ihmisen maailmankuva laajenee ja muuttuu new age:en - hän näkee maailmankaikkeuden huonot ja hyvät puolet. Miten voimme käsitellä asiaa.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten siitä, ettei usko jumaliin, haetaan tukea ja rauhaa?
      Ei ateismi ole mikään uskonto.

      • Anonyymi

        On se minusta ainakin ihan rauhoittava ja mukava ajatus, että minun elämäni tarkoituksen päätän minä itse, eikä joku kaikkivoipa diktaattori. Ja sekin on ihan mukavaa, etten usko joutuvani ikuisesti kidutettavaksi ihan vain koska en pidä tuon kidutuksen määrääjää erityisen hyvänä tyyppinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On se minusta ainakin ihan rauhoittava ja mukava ajatus, että minun elämäni tarkoituksen päätän minä itse, eikä joku kaikkivoipa diktaattori. Ja sekin on ihan mukavaa, etten usko joutuvani ikuisesti kidutettavaksi ihan vain koska en pidä tuon kidutuksen määrääjää erityisen hyvänä tyyppinä.

        Toisalta joudut tuolloin rakentamaan ja sisäistämään moraalikoodisi ihan itse, kun sitä ei syötetä sinulle ulkopuolelta absoluuttisena totuutena. Onhan sekin rauhoittavaa ja ennen kaikkea helppoa, kun voi ripustaa aivonsa narikkaan ja mennä sinne mihin muut vievät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toisalta joudut tuolloin rakentamaan ja sisäistämään moraalikoodisi ihan itse, kun sitä ei syötetä sinulle ulkopuolelta absoluuttisena totuutena. Onhan sekin rauhoittavaa ja ennen kaikkea helppoa, kun voi ripustaa aivonsa narikkaan ja mennä sinne mihin muut vievät.

        Ei kukaan rakenna itse moraalikoodiaan. Vastasyntynyt lapsi on aivan yhtä moraaliton kuin mikä tahansa villieläin, eikä hän kävelemisen ja puhumisen opettelun lomassa jouda tekemään syvällistä filosofista analyysiä siitä, miten hänen pitäisi toimia tilanteissa, joita ei itse osaa vielä kuvitellakaan.

        Ihminen on sosiaalinen eläin ja moraali on osa sitä ihmisyhteisön sääntöjen ja käytäntöjen kokoelmaa, jota kulttuuriksi kutsutaan. Jos moraali olisi jokaisen yksilön itse keksimä, moraalikäsityksissä olisi vielä valtavan paljon suurempia eroja kuin mitä me havaitsemme. Jokainen meistä kasvaa osaksi jotain kulttuuria, ja tietysti muokkaa sitä omalta osaltaan.

        Eri kulttuuriryhmien välillä moraalikäsityksissä on huomattavasti enemmän eroja kuin kulttuuriryhmien sisällä, mutta silti käytännössä kaikkien kulttuurien moraaleissa on enemmän yhteistä kuin erilaista. Kun hetken miettii asiaa, on täysin selvää miksi niin on: Ne ihmisyhteisöt, joissa esimerkiksi tappamista (ilman hyvää syytä), varastamista (ilman hyvää syytä) ja valehtelua (ilman hyvää syytä) on pidetty ihailtavana, tavoiteltavana ja hyvänä, eivät ymmärrettävästi ole kovin kilpailukykyisiä verrattuna niihin ihmisyhteisöihin, joissa noita asioita pidetään pahoina, hävettävinä ja saastaisina. Evoluutio toimii siis tässäkin asiassa. Ne yhteisöt, joiden yhteiset pelisäännöt ja käytännöt mahdollistavat ja tukevat yhteisön jatkuvuutta ja menestystä, pääsevät kukoistamaan ja leviämään laajemmalle, jolloin ne taas jakaantuvat eri ryhmiin, joista osa menestyy paremmin ja osa huonommin.


    • Anonyymi

      Herätyskristillisyydessä on tavallista, että uskoontulo tapahtuu nopeasti. Fundamentalistisesta uskosta luopuminen on sen sijaan yleensä pitkä prosessi. Ulos kasvaminen saattaa viedä vuosia, kuten minun kohdallani kävi.

      Jos joku menettää yht`äkkiä uskonsa, syynä on todennäköisesti henkisesti epävakaa persoona. Uskontoon ja vasrinkin fundamentalistiseen uskontoon liittyy usein vahvoja tunnetiloja, jotka saattavat heilahdella. Kun itse nuorempana liikuin niissä piireissä, yleinen hokema oli, että ei pidä luottaa tunteisiin. Se voisi olla hyvä neuvo vieläkin; katsele viikko- pari ja mieti sitten uudelleen. Etenkin jos on vähänkin maanisdepressiivinen luonne, tunnetilat saattavat heilahdella paljonkin.

      Ateismiin uskova ainakin minun kokemukseni mukaan kasvaa hitaasti, eikä ateismin takia koeta kaltaisia tunnetiloja kuin uskossa. Itse en ainakaan osaa kuvitellakaan, että kokisin nykyisen ateismini takia jonkinlaista ahdistusta.

    • Anonyymi

      On viisasta olla tyhmä, koska tieto lisää tuskaa.

      Eriskummallisin Terveisin, Zenon.

    • Anonyymi

      Kaikella on tarkoitus.
      Kaikki hyvä tapahtuu siitä huolimatta.

    • Jos ei mikåän kolahda, niin kannattaa jatkaa etsimistä.

    • Nyt oli kyllä niin sekava viesti että epäilen vahvasti että kyseessä on joku koulutehtävä.

      Hyväksy todellisuus, lakkaa uskomasta perusteettomiin asioihin ja lopeta olemasta sekava. Siinä on sun ratkaisu.

    • Anonyymi

      Yleinen huomio: Kaikelle inhimilliselle käyttäytymiselle on tyypillisesti joku syy. Syyn voi ehkä ymmärtää, vaikka kaikkia syitä ei ole pakko hyväksyä, kuten rikostutkijatkin sanovat.

      Käsittelyehdotus: Syihin pääsee kiinni, jos kysyy ja malttaa kuunnella, siis oikeasti kuunnella. Kuuntelua helpottaa, jos pystyy edes auttavasti esittämään olevansa kiinnostunut kuulemaan.

      Tavan jatkokäsitellä asiaa voi keksiä, kun ymmärtää syyt ja näkee niiden alle, ehkä jopa mistä joku kerrottu syy on alunperin lähtöisin. Jatkokäsittelystä poikii yleensä muutos, joka voi onnistua vain jos on itse valmis muutokseen. Muiden muuttaminen on mahdotonta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1525
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1097
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      996
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      917
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      842
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      640
    Aihe