Parmankinkku

Tilasin Italiasta puolikkaan luuttoman parmankinkun ja sille kunnon leikkuutelineen. Ohessa linkki kinkkuun ja telineeseen. Telineen ansiosta pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan leikkuuta vaakaviilloilla ja oli kyllä miellyttävä kokemus. Leikkaaminen oli vaivatonta, tarkkaa ja turvallista. Siivuista sai halutessa todella ohuita. Kinkun maku on aivan uskomaton verrattuna siihen mitä Suomessa myydään. Rasva oli osin sulavaa jo jääkaapista otettaessa, maku voimakkaan pähkinäinen ja umaminen. Eipä 30 kk kypsytetyltä muuta voi odottaakaan. Hyvin lähellä espanjalaista jamon ibericoa. Kannattaa kokeilla, jos saa mahdollisuuden.

https://www.parmashop.com/en/-prosciutto-di-parma-dop-meta-disossato-30-mesi-33-kg-premio-gambero-rosso-solo-in-europa.html

https://www.parmashop.com/en/ham-stand-with-iron-claw-and-wooden-base.html

Veitsenä käytin Mazakin sujihikia 305 mm terällä. Kinkulle suositellaan taipuisaa veistä, mutta minusta tuollainen kunnon jäykkä veitsi toimi todella hyvin. Linkissä vastaava, mutta 35 mm lyhyemmällä terällä.

https://carbonknifeco.com/collections/mazaki/products/mazaki-white-2-migaki-sujihiki-270mm

46

910

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Anonyymi

        Herranjumala minkä mokan teit, nyt Italialaiset nauraa partaansa, että menit sitten leikkaamaan japsipuukoillasi, tirsk tirsk.
        Kyllä hifistelijöiden pitää tietää että pitää olla oma puukko jokaiseen lihaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Herranjumala minkä mokan teit, nyt Italialaiset nauraa partaansa, että menit sitten leikkaamaan japsipuukoillasi, tirsk tirsk.
        Kyllä hifistelijöiden pitää tietää että pitää olla oma puukko jokaiseen lihaan.

        No kyllähän Mazaki pesee ParmaItalyn myymän tusinaveitsen 100-0 😊

        Sharpedge -veitsikauppa myy Burja -prosciuttoveistä, joka on ohut ja taipuisa, mutta en ole viitsinyt ostaa kun tekijänä on Suncraft eli bling bling massatuotantoveitsien tekijä. Todennäköisesti tuo Burja konkkuveitsi on vain keskinkertainen verrattuna kunnon sujihikiin.

        https://sharpedgeshop.com/collections/burja-prosciutto-knife/products/custom-sg2-burja-prosciutto-knife-300mm?variant=33690387808344


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        No kyllähän Mazaki pesee ParmaItalyn myymän tusinaveitsen 100-0 😊

        Sharpedge -veitsikauppa myy Burja -prosciuttoveistä, joka on ohut ja taipuisa, mutta en ole viitsinyt ostaa kun tekijänä on Suncraft eli bling bling massatuotantoveitsien tekijä. Todennäköisesti tuo Burja konkkuveitsi on vain keskinkertainen verrattuna kunnon sujihikiin.

        https://sharpedgeshop.com/collections/burja-prosciutto-knife/products/custom-sg2-burja-prosciutto-knife-300mm?variant=33690387808344

        Tässä siis ParmaItalyn myymä kinkkuveitsi. Lähes samaa tasoa kuin Ikean lokinpaskaveitset.


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        No kyllähän Mazaki pesee ParmaItalyn myymän tusinaveitsen 100-0 😊

        Sharpedge -veitsikauppa myy Burja -prosciuttoveistä, joka on ohut ja taipuisa, mutta en ole viitsinyt ostaa kun tekijänä on Suncraft eli bling bling massatuotantoveitsien tekijä. Todennäköisesti tuo Burja konkkuveitsi on vain keskinkertainen verrattuna kunnon sujihikiin.

        https://sharpedgeshop.com/collections/burja-prosciutto-knife/products/custom-sg2-burja-prosciutto-knife-300mm?variant=33690387808344

        Linkki:

        https://www.parmashop.com/en/knife-professional-ham.html


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Herranjumala minkä mokan teit, nyt Italialaiset nauraa partaansa, että menit sitten leikkaamaan japsipuukoillasi, tirsk tirsk.
        Kyllä hifistelijöiden pitää tietää että pitää olla oma puukko jokaiseen lihaan.

        Parmankinkulla veteli Silvio Suomalaisia suoraan päin pläsiä.

        Espanjassa asuessani työmatkoilla sain tarpeekseni sikäläisestä kuivalihasta.
        Sitä oli tarjolla kaikkialla. Jamon Iberico oli heidän mielestään gurmeeta.
        Ja jos rahaa on tonnin verran, tilaamalla Jamon Iberico de Bellota kinkun saa tuota herkkua nauttia Suomessakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Parmankinkulla veteli Silvio Suomalaisia suoraan päin pläsiä.

        Espanjassa asuessani työmatkoilla sain tarpeekseni sikäläisestä kuivalihasta.
        Sitä oli tarjolla kaikkialla. Jamon Iberico oli heidän mielestään gurmeeta.
        Ja jos rahaa on tonnin verran, tilaamalla Jamon Iberico de Bellota kinkun saa tuota herkkua nauttia Suomessakin.

        Italialainen Suomessa sanoi ettei arvosta Silvion mielipiteitä tai Italian nähtävyksiä, kehui Suomea. Ruuasta erikseen ei ollut puhetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Parmankinkulla veteli Silvio Suomalaisia suoraan päin pläsiä.

        Espanjassa asuessani työmatkoilla sain tarpeekseni sikäläisestä kuivalihasta.
        Sitä oli tarjolla kaikkialla. Jamon Iberico oli heidän mielestään gurmeeta.
        Ja jos rahaa on tonnin verran, tilaamalla Jamon Iberico de Bellota kinkun saa tuota herkkua nauttia Suomessakin.

        Iberico- possun muita lihoja myydään Espanjassa kaupoissa ihan tavallisina lihoina, tosin hieman kalliimmalla, kuin muita. Ovat todella hyvää lihaa.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ai ai! Tuo kattilaan porisemaan kuuden mustapippurin ja laakerinlehden kera ja sitten pinnat kaasugrillissä!

      Kuka nyt raakaa possua syö!

      Grillimamma

      • Anonyymi

        Menipä grillaava rouva hiljaiseksi!


      • Anonyymi

        Italiassa - Venetsia 1968 - näin sellaisen kinkun ensikerran telineessä baarin tiskillä, tupakansavussa - Espanja teki sen sitten tutuksi. Osaan valmistaa possusta herkullisempaakin.

        Kuivalihaa Lapin perukoilta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Italiassa - Venetsia 1968 - näin sellaisen kinkun ensikerran telineessä baarin tiskillä, tupakansavussa - Espanja teki sen sitten tutuksi. Osaan valmistaa possusta herkullisempaakin.

        Kuivalihaa Lapin perukoilta.

        ”Osaan valmistaa possusta herkullisempaakin.

        Kuivalihaa Lapin perukoilta.”

        Kuivaliha on ihan hyvää, mutta onhan se vähän yksiulotteista näihin 3 vuotta muhineisiin kinkkuihin verrattuna. Tuossa 30 kk ikäännytetyssä parmankinkussa on todella voimakas, lähes pikantti maku. Vähän kuin homejuustossa. Hapansilakan makua kuvataan voimakkaan homejuustoiseksi, en ole syönyt, mutta voin kuvitella, että sellainen maku kehittyy näihin pitkään ikäännytettäviin proteiineihin. Poron kuivaliha näihin verrattuna on vain suolaista ja nopeasti kuivattua.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Menipä grillaava rouva hiljaiseksi!

        Hiljaiseksi tosiaan vetää kun sipulilohkot unohdettu ja maustepippuri vaihdettu mustapippuriin 😆


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Hiljaiseksi tosiaan vetää kun sipulilohkot unohdettu ja maustepippuri vaihdettu mustapippuriin 😆

        Ja tenttukin vaihdettu ties miksi viiniksi!


    • Kietaisin viime viikonloppuna parmankinkun butcher paperiin eli voimapaperiin. Tänä viikonloppuna halusin siivuttaa sitä lisää. Maku oli jopa parantunut kun kinkku oli hieman kuivahtanut siihen verrattuna, että tuli vakuumiin pakattuna. Nyt ei ollut enää pikanttia makua vaan herkullinen umamin ja salted caramelin yhdistelmä.

      Toinen huomio liittyy leikkaamiseen. Leikkasin edelleen Mazakin sujihikillä, jonka kuvittelin hoitavan homman ihan vaan uudella kaupan terällä varsinkin kun kinkuissa ja lihoissa kuvittelin kapean terän vaikuttavan helppoon leikattavuuteen. No eihän se näin ollut. Kokeilin itse teroittamaani Mazakin 240 mm gyutoa, jossa on paljon lyhyempi, paksumpi ja korkeampi, mutta huomattavasti terävämpi terä (katkaisee vapaana roikkuvan hiuksen). Leikkaaminen oli ihan loistavaa. Mitä opin tästä? Myös tarttuvissa tuotteissa, kuten kinkuissa ja makkaroissa mahdollisimman terävä terä on etu.

    • En nyt halua enempää leuhkia tällä kinkulla, mutta jännä yksityiskohta tuli kuitenkin esiin tänään. Siivutin viimeiset kinkut lautaselle ja tarjosimme paloja myös lemmikkikissoille. Meillä on kaksi kissaa, 17 vuotias poikakissa syö mielellään lihaa (porsaan munuainen on parasta herkkua) ja 16 -vuotias tyttökissa syö vain kalaa ja märkäruokaa. Tarjosimme kinkkua molemmille, poikakissa söi tietysti halukkaana, mutta tuo tyttökissa veti myös kinkkua kitusiinsa kuin muikkua konsanaan. Ei ole ilmieisesti parmankinkku teollisesti pilattu.

    • Anonyymi

      grillaavalle horolle voisin suositella viiltojen kokeilemista omiin ranteisiinsa, mielummin pitkittäin niin saadaan kerralla kaikille miellyttävä lopputulos

      • The butthurt is strong with this one 😆


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        The butthurt is strong with this one 😆

        Kylläpäs osaat taas olla niin "hauska" omasta mielestä, sinulla ei taida olla peppukipuja koska penaalisi on niin venytetty nyrkkifistillä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kylläpäs osaat taas olla niin "hauska" omasta mielestä, sinulla ei taida olla peppukipuja koska penaalisi on niin venytetty nyrkkifistillä.

        Kannattaa hakea apua tuohon katkeruuteen ja misogynia. Se jäytää ja tuhoaa ihmistä sisimmän. Ei ole hyvä keskenkasvuisen pojan mielenterveydelle.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Kannattaa hakea apua tuohon katkeruuteen ja misogynia. Se jäytää ja tuhoaa ihmistä sisimmän. Ei ole hyvä keskenkasvuisen pojan mielenterveydelle.

        Ei tuollaiselle kaikkitietävälle voi normaali ihminen olla katkera, toisaalta noista sun kirjoituksista saa ravintolan henkilökunnan aamupalapöydässä ratkiriemukkaat naurut ja ihmetykset että voiko noin itsetietoista ja omahyväistä otusta olla olemassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuollaiselle kaikkitietävälle voi normaali ihminen olla katkera, toisaalta noista sun kirjoituksista saa ravintolan henkilökunnan aamupalapöydässä ratkiriemukkaat naurut ja ihmetykset että voiko noin itsetietoista ja omahyväistä otusta olla olemassa.

        "...sun kirjoituksista saa ravintolan henkilökunnan aamupalapöydässä ratkiriemukkaat naurut..."

        Ai, olet niin pieni, että äiti ottaa sinut töihin mukaan. No, onhan se varmaan hauskaa seurata syöttötuolista äidin työkavereiden naurua.


    • Anonyymi

      Sulla on varmaan rikas mies.

      • Anonyymi

        Rikas mielikuvitus sillä on :D


      • Anonyymi

        Ja ilmeisen alistuva ja tyhmä.


      • Sinulle voi tulla yllätyksenä, mutta Suomessa naiset saavat käydä töissä.

        Mut hei, ihmeen hyvin osaat suomenkieltä, vaikka olet aivan selvästi juuri tullut Suomeen jostain konservatiivisesta arabimaasta. Tulitko töiden perässä vai pakolaiseksi?


    • Anonyymi

      Nyt olisi tenttumammalle miljoonia kiloja laadukkaita leikkeleitä USA:ssa. Testattiin porukalla erilaisten alkoholijuomien kera, eikä kukaan sairastunut. Mutta tenttumammahan tietää ennestään että vain kasvikset aiheuttaa myrkytyksiä!

      "Yritys veti miljoonia kiloja leikkeleitä markkinoilta USA:ssa – useita kuollut, kymmeniä sairaalassa. Jopa 25 prosenttia tautiin sairastuneista kuolee."
      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010663952.html

      • Anonyymi

        Sekoilusi sen kun jatkuu. Nyt sekoilet sillä, että luulet parmankinkun olevan amerikkalaista leikkelettä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sekoilusi sen kun jatkuu. Nyt sekoilet sillä, että luulet parmankinkun olevan amerikkalaista leikkelettä.

        Voit tenttumamma testata vatsasi kestävyttää myös ihan kotimaassa sushilla, 18% huonoja ja myrkytysvaara, leikkulaudoista peräti 68% sai hylätyn arvosanan.
        https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000010666192.html

        Listeriaa jälleen muiden bakteerien lisäksi, vaikka niiitähän piti olla mielestäsi vain kasviksissa :)


    • Anonyymi

      Oletkos jo rouva maistanut uutta Snellmannin suomalaista ilmakuivattua kinkkua. Kuivataan Pietarsaaressa Merenkurkun ilmastossa. Kerro ihmeessä miten vertautuu noihin ulkomaan herkkuihin sitten jos tai kun olet maistanut.

      PS. Oma paras kokemukseni ilmakuivatusta kinkusta on aikoinaan nuorena reissatessa Pohjois-Amerikassa. En nyt muista brändiä, mutta siellä sekä US että Kanada on melko vahvat perinteet sianlihan käsittelyssä.

      • Anonyymi

        Ei ole vielä löytynyt, mutta Gotler kinkkumakkara oli hyvää tentulla liekitettynä!


      • Anonyymi

        Ei besserwisserit osta Suomalaista kinkkua, olethan sen jo huomannut ja jenkkien ruuista se "tietää" kaiken, onhan hän wikipedian suurkuluttaja. On myöskin aivan mielettömän "hauska" tyyppi omasta mielestään ja näköjään narsistina haluaa sanoa aina viimeisen sanan.


      • En ole maistanut. Pitääpä ottaa testiin.

        Tuskin tuo Snellmannin kinkku pääsee lähellekään Parman- ja Ibericokinkkuja. Snellmannin kinkussa on mm. glukoosia, hapettumisenestoainetta (siksi, että väri pysyy punaisena) ja natriumnitriittiä. Sitä on kuivattu korkeintaan muutama viikko kun taas parman- ja ibericokinkkuja on kuivattu jopa 3 vuotta ja niiden valmistukseen käytetään vain suolaa. Mutta varmaan ihan hyvä kinkku omassa sarjassaan.


      • Anonyymi

        Joulun jälkeen olen löytänyt monenlaisia raakakypsyneitä kinkkuja. Nuotiolla valmistettuna saavat hienon savuaromin ja leikkaan siivuiksi tietenkin internetissä näkemlläni erittäin kalliilla japanilaisilla veitsillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joulun jälkeen olen löytänyt monenlaisia raakakypsyneitä kinkkuja. Nuotiolla valmistettuna saavat hienon savuaromin ja leikkaan siivuiksi tietenkin internetissä näkemlläni erittäin kalliilla japanilaisilla veitsillä.

        Ota katkeruudesta niskalenkki ja jatka elämää. Vaikka sinä leikkaat lauantaimakkaraa Ikean veitsillä niin kaikki eivät välttämättä tee samaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joulun jälkeen olen löytänyt monenlaisia raakakypsyneitä kinkkuja. Nuotiolla valmistettuna saavat hienon savuaromin ja leikkaan siivuiksi tietenkin internetissä näkemlläni erittäin kalliilla japanilaisilla veitsillä.

        Unohdin kertoa että ne veitset ovat maailman terävimmät ja käsin taotut! Googletan vain parasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ota katkeruudesta niskalenkki ja jatka elämää. Vaikka sinä leikkaat lauantaimakkaraa Ikean veitsillä niin kaikki eivät välttämättä tee samaa.

        Taitaa se katkeruus olla siellä päässä kun et tiedä edes sukupuoltasi, välillä olet tenttumamma, välillä hirvenmaitoukko tjsp ja välillä jotain muuta.


      • "Oletkos jo rouva maistanut uutta Snellmannin suomalaista ilmakuivattua kinkkua."

        Nyt maistoin Snellmannin suomalaista kylmäsavustettua kinkkua. Verrokkina oli saman hintaluokan vastaavia kinkkuja, Pirkka parhaat prosciutto speck, Pirkka parhaat Jamon Serrano ja Lidlin Dulano Jamon Serrano.

        Snellmannin kylmäsavustettu kinkku oli hyvin samanlaista Pirkka Speckin kanssa, miedosti savustettu, hieman makea tuoksu, melko tuoreen kinkun sinällään hyvä, mutta aika yksiulotteinen maku ja suutuntuma kostean rasvainen ja lihassyyt vielä aika koossa. Pirkka Serrano oli maukkaampaa, hieman iäkkäämpää ja suutuntuma hieman mureampaa pitemmästä kypsytyksestä johtuen. Lidlin Serrano vei selvän voiton, tuoksu ja maku oli selvästi voimakkain ja moniulotteisin ja sitä oli selvästi pisimpään kypsytetty. Suutuntuma oli myös selvästi kypsytetyn oloinen eli irtonaisen murea eikä lainkaan säikeinen kuin Snellmannin kinkku, speck tai Pirkka Serrano. Ainoa miinus Lidlin Serranossa oli ehkä hieman liian kuiva tekstuuri eli muistuttu hyvin paljon kuivalihaa, hyvällä tavalla.

        Näihin verrattuna pitkään kypsytetty parmankinkku tai Jamon Iberico on vielä kertaluokkaa parempi aromin, maun ja suutuntuman osalta. Aromi on voimakkaan moniulotteinen, kypsytetyn oloinen ja se toistuu maussa. Suutuntuma on murean irtonainen ja samalla sopivan kostea eli kyseessä ei ole suoraviivainen jerky tai kuivaliha.


    • Anonyymi

      Koska oikeata ja hyvää parmankinkkua saa vain Parmasta, siksi aikoinani hankin asunnon sieltä ja vietän siellä kolme- neljä kuukautta per vuosi.
      Koska tykkään myös oikeasta ja hyvästä matjessillistä, asun sikisi myös osan ajastani pohjanmeren rantamilla Norjassa.

    • Anonyymi

      Hyh, mistään hinnasta ostais ulkomaalaista lihaa! Varmaan jotain pari vuotta vanhaa rottaa 🤮

      • Anonyymi

        Suomessa kasvatetaan erittäin vähän lihakarjaa, kaupan liha on pääosin ikääntyneenä kuollutta tai teurastettua lehmää, en ostaisi mistään hinnasta.


    • Anonyymi

      Ulkomainen ylisuolattu sianihra , ei itselleni maistu, suo toki sen muille.
      Veitsihifistelykin on sallittua, mutta minä valitsin kunnon teroituslaitteen. Mikään veitsi ei pysy terävänä , ilman kunnon tahkoamista.
      https://www.clasohlson.com/fi/Tormek-T-4-Tahko,-hiontaohjain-veitsille-ja-veitsipidike-/p/41-3399?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=dp-fi-shopping-cm-high-Hardware&utm_id=21294266304&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIr9zLs8XiiQMVGQuiAx2PoyzxEAQYASABEgK8T_D_BwE

      Tällä keittelen pavut ja herneet + umpioin
      https://kuhnrikon.com/ch_en/duromatic-classic-neo-long-handle-7-0-l-o-22-cm-30932.html

      Tänään teemme soijalihapullia tuplasatsin ja hapantaikina odottaa, Alla omia juttujani
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17491962/jauhelihapullat-saasta-4-50-valmistuskerralta

      • "Ulkomainen ylisuolattu sianihra , ei itselleni maistu, suo toki sen muille."

        En ole koskaan törmännyt kinkkuun, jossa olisi ihraa, mutta makunsa kullakin. Voi sitä ihraa laittaa kinkkuun, jos haluaa.

        "Ihra on sian sisäelinten ympärisltä ja vatsasta irroitettua rasvakudosta. Ihra on maultaan neutraalimpaa kuin silava."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihra

        "Veitsihifistelykin on sallittua, mutta minä valitsin kunnon teroituslaitteen. "

        Tormek on hyvä laite työkalujen teroittamiseen. Taitava teroittaja saa sillä keittiöveitsiin lähes yhtä hyvää jälkeä kuin hiomakivellä ja se on lähes yhtä nopea kuin hiomakivellä teroittaminen. Kotikokin keittiöveitsien teroittamiseen sitä ei kuitenkaan oikein kukaan suosittele. Alla on asiantuntevaa keskustelua aiheesta.

        https://www.kitchenknifeforums.com/threads/tormek-sharpener-thoughts.62535/

        Itse ostaisin mieluummin kunnon hiomakiven keittiöveitsien teroittamiseen. Esimerkiksi 49€ Shapton Kuromaku #1000 tekee riittävän hienon terän ja sopii rajoitetustu myös ylläpito-ohentamiseen. Kotikokin teroitustarpeisiin tuo kivi riittää loppuelämäksi.

        https://hiomakivi.fi/p37223/shapton-kuromaku-1000

        Kinkuista puheenollen ajattelin kohta tilata Ibericokinkun ja sille telineen. Olin vähän varautunut ensin kokonaisesta kinkusta kun se ei mahdu jääkaappiin ja ulkona se jäätyisi. Tarkemmin kun selvittelin niin nuo säilyvät huoneenlämmössä. Tuo onkin näyttävää joulutarjoiltavaa kun arvokas kinkku on asetettu näyttävästi kauniiseen telineeseen ja voi olla siinä koko ajan ilman, että pitäisi kiirehtiä korjaamaan jääkaappiin. Siitä on sitten mukava vuoleskella ohuita maukkaita siivuja terävällä veitsellä.

        https://www.elmejorjamon.es/en/ham-stand/756-ham-stand-bellota-i.html

        https://www.elmejorjamon.es/en/iberic-hams/193-407-5j-iberian-acorn-cured-ham.html#/76-options-entire_piece/80-weight-7_75_kg


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Ulkomainen ylisuolattu sianihra , ei itselleni maistu, suo toki sen muille."

        En ole koskaan törmännyt kinkkuun, jossa olisi ihraa, mutta makunsa kullakin. Voi sitä ihraa laittaa kinkkuun, jos haluaa.

        "Ihra on sian sisäelinten ympärisltä ja vatsasta irroitettua rasvakudosta. Ihra on maultaan neutraalimpaa kuin silava."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihra

        "Veitsihifistelykin on sallittua, mutta minä valitsin kunnon teroituslaitteen. "

        Tormek on hyvä laite työkalujen teroittamiseen. Taitava teroittaja saa sillä keittiöveitsiin lähes yhtä hyvää jälkeä kuin hiomakivellä ja se on lähes yhtä nopea kuin hiomakivellä teroittaminen. Kotikokin keittiöveitsien teroittamiseen sitä ei kuitenkaan oikein kukaan suosittele. Alla on asiantuntevaa keskustelua aiheesta.

        https://www.kitchenknifeforums.com/threads/tormek-sharpener-thoughts.62535/

        Itse ostaisin mieluummin kunnon hiomakiven keittiöveitsien teroittamiseen. Esimerkiksi 49€ Shapton Kuromaku #1000 tekee riittävän hienon terän ja sopii rajoitetustu myös ylläpito-ohentamiseen. Kotikokin teroitustarpeisiin tuo kivi riittää loppuelämäksi.

        https://hiomakivi.fi/p37223/shapton-kuromaku-1000

        Kinkuista puheenollen ajattelin kohta tilata Ibericokinkun ja sille telineen. Olin vähän varautunut ensin kokonaisesta kinkusta kun se ei mahdu jääkaappiin ja ulkona se jäätyisi. Tarkemmin kun selvittelin niin nuo säilyvät huoneenlämmössä. Tuo onkin näyttävää joulutarjoiltavaa kun arvokas kinkku on asetettu näyttävästi kauniiseen telineeseen ja voi olla siinä koko ajan ilman, että pitäisi kiirehtiä korjaamaan jääkaappiin. Siitä on sitten mukava vuoleskella ohuita maukkaita siivuja terävällä veitsellä.

        https://www.elmejorjamon.es/en/ham-stand/756-ham-stand-bellota-i.html

        https://www.elmejorjamon.es/en/iberic-hams/193-407-5j-iberian-acorn-cured-ham.html#/76-options-entire_piece/80-weight-7_75_kg

        Joulun jälkeen voit löytääkin biojätteistä kaikenlaisia herkkuja nuotiolla kysennettäväksi ja vanha kunnon Sinol tappaa bakteerit!

        P.S. Aiotko tehdä uusia nimimerkkejä,? 3 on aika vähän trollaukseen.


    • Anonyymi

      Kirjoitin tuosta Tormekista. Olen ammatikseni leikannut n 250 tonnia ja siinä työssä veitsiäni Tormekilla teroitellut. Kyllä hiomakivelläkin saa veitset teroitettua, vaatii kyllä taitoa että saa oikeat kulmat. Tormekilla saa pidettyä kulmat oikein ja terävinä.

      Jokainen puukonteroittaja luulee olevansa ammattilainen. Ajan veitsiini kulmat kerran vuodessa Tormekilla ja parilla puikolla sipaisen. Ja sitten Ikean veitsistä, ovat aika pehmeitä ja teroittuvat puikolla yllättävän hyvin. Kovat terät vaativat aina hionnan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      4540
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      90
      2334
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      562
      1769
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      101
      1481
    5. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      8
      1369
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1177
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1118
    8. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      219
      990
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      957
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      928
    Aihe