Työttömyys/työllistäminen

Anonyymi-ap

SAK:n Eloranta: ”Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on yksi huolestuttavimmista ilmiöistä”
SAK:n työttömyysbarometri: Ikäsyrjintä suurin työllistymisen este SAK:n aloilla.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n työmarkkinaseminaarissa Helsingissä tiistaina. Mika Koskinen
Tekijän kuva
Mika Koskinen
tiistai 27.8.2024 klo 15:47
Ay-liikkeellä on takana ankara vuosi, kun Petteri Orpon (kok) hallitus on heikentänyt työntekijöiden sosiaaliturvaa ja tehnyt työelämäuudistuksiaan, jotka ovat saaneet erityisesti SAK:laisen ay-liikkeen takajaloilleen.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan SAK:n fokus on nyt syksyllä käynnistyvässä tes-kierroksessa, joka jatkuu pitkälle ensi kevääseen.

– Työmarkkinakierros rytmittää ja raamittaa, mutta ei tietenkään pidä unohtaa hallituksen toimia, jotka vaikuttavat myös tes-kierrokseen, Eloranta sanoi SAK:n työmarkkinaseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Eloranta ei halunnut ottaa mitään kantaa tulevan kierroksen palkankorotus- tai tekstitavoitteisiin.

Eri ay-liittojohtajien puheista on kuitenkin jo pitkin kevättä ja kesää saanut sen käsityksen, jonka mukaan ay-liike hakee tulevalla työmarkkinakierroksella työnantajilta isoa kompensaatiota hallituksen heikennyksiin.

Eloranta luetteli hallituksen tekemät heikennykset ja totesi samalla, että niiden paljon mainostetut tulokset antavat edelleen odottaa itseään.

Sen sijaan ihmisten toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet ja talven aikana tilanne pahenee Elorannan mukaan entisestään. Hän viittasi mm. syyskuun alussa voimaan tulevaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastukseen.

– Se on iso juttu, hän sanoi.

Lue myösNäin 150 000 – 200 000 suomalaisen työttömyysturva heikkenee 1. syyskuuta
Eloranta nosti esiin senkin, että työttömyys, erityisesti pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nyt huolestuttavaa vauhtia.

– Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on yksi huolestuttavimmista ilmiöistä. Miten pidempään ollaan työstä pois, sitä pidempi on matka takaisin työelämään, kun ikää tulee lisää, terveys heikentyy ja osaaminen rapistuu, hän sanoi.

Eloranta muistutti, että pitkäaikaistyöttömien kohdalla taloudelliset kannustimet vaikuttavat harvoin työllistymiseen, kun työtön on jo valmiiksi peruspäivärahalla tai putoamalla siihen.

Hän muistutti myös, että alimmista ansiosidonnaisista yhteensä noin 25 %:n porrastus vie päivärahan lähes peruspäivärahan tasolle.

Ikäsyrjintä iso ongelma
SAK julkisti seminaarissa työttömyysbarometrinsa tulokset. Sen mukaan ikäsyrjintä on SAK:n alojen merkittävin työllistymisen este. Ikäsyrjintää kokevat erityisesti yli 50-vuotiaat.

– Ikäsyrjintä liittyy usein ennakkoluuloihin vanhempien työntekijöiden terveyden ja osaamisen suhteen, SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen kertoi.

– Jos he pääsevät näyttämään taitonsa työkokeilun tai palkkatuen avulla, he saavat todennäköisemmin työpaikan, hän lisäsi.

Ikäsyrjinnän jälkeen yleisimmät työttömyyden syyt olivat pula kokoaikatyöstä ja pieni palkka.

Kyselyn mukaan SAK:n aloilla ansiosidonnaisen olevien työnhakijoiden keskitulo oli 1 356 euroa ja siitä verojen jälkeen jää käteen keskimäärin noin 1 012 euroa.

Näätäsen mukaan köyhyys vaikuttaa ihmisten terveydentilaan ja lisää stressiä.

– Voimavarat hakea uutta työtä vähenevät. Työttömyysturvan leikkaukset eivät aja ihmisiä töihin, vaan kasvattavat köyhyysrajan alapuolelle olevien ihmisten määrää, jotka eivät pääse takaisin työelämään, Näätänen arvioi.

Kyselyyn vastasi 1 843 SAK:n alojen työtöntä.

Huomio tuottavuuden kasvuun
Tulevan työmarkkinakierroksen osalta Eloranta nosti vahvasti esille tuottavuuskehityksen. Hänen mukaansa osaamisen kehittäminen pitäisi ottaa voimakkaammin työehtosopimuksiin.

– Pakko on tässä ihan pahuksen hyvä konsultti, hän perusteli.

Elorannan mukaan tuottavuuden parantaminen pitäisi olla myös hallituksen agendalla.

– Hallitukselta on lupa odottaa täsmäkeinoja työntekijöiden osaamiseen vahvistamiseen, hän sanoi.

Eloranta perusteli asiaa myös sillä, että hallitus on päättänyt ammatillisen koulutuksen leikkauksista ja lopettanut aikuiskoulutustuen.

Yhtenä tulevan työmarkkinakierroksen konkreettisena tuottavuustoimena Eloranta nosti esiin sen, että työntekijöiden digitaidoissa on paljon kehittämisen varaa.

– Työpaikalla tarjotussa koulutuksessa olemme jääneet reilusti muista Pohjoismaista jälkeen, hän sanoi.

Väärää talouspolitiikkaa
SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan Orpon hallituksen talouspolitiikan suurin virhe on se, ettei se huomioi suhdanteita.

Se tarkoittaa, että hallituksen työllisyyspolitiikka on yksinomaan rakenteellista. Kaukorannan mukaan monet hallituksen ratkaisut, kuten leikkaukset pienituloisten ostovoimaan, heikentävät työllisyyttä nyt.

Kaukoranta nosti esiin myös sen, että hallitus ei ole reagoinut riittävästi rakennusalan kriisiin. Hänen mukaansa hallituksen toimet vaikeuttavat ARA-rakentamista ja kotitalousvähennyksen leikkaus osuus osin myös rakentamiseen.

17

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuo sisältää perustavaa laatua olevan ajatusvirheen.

      Siinä oletetaan, että koska työntekijät saavat kakusta vähemmän, työnantajien pitää saada enemmän.

      Todellisuudessa kakku on pienempi ja myös työnanataja saa vähemmän. Samalla logiikalla työnantajat voisivat vaatia palkan pienennystä koska myös heidän tulot pienenevät.

      Vasemmiston talousajattelu perustuu jakamiseen eikä se milloinkaan ota huomioon sitä, että jaettavan määräkin voi muuttua.

    • Anonyymi

      Eläkeiän nosto oli virhe.
      Nyt sairaat ja raihnaiset vievät nuorten ja terveiden työpaikat.
      Tuottavuus olisi parempi jos kun nuoret olisivat töissä.

      • Anonyymi

        Eläkeiän nosto oli täysin järkevää.
        Hyvin harva 60-vuotias on sairas ja raihnainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eläkeiän nosto oli täysin järkevää.
        Hyvin harva 60-vuotias on sairas ja raihnainen.

        Ei ne työllity kuitenkaan ,joten pääytös oli vailla pohjaa ,sillä työtä ei riitä kaikille. Tilanteessa jossa työttömyys on ongelma kokolailla on pyrittävä takaamaan kaikille toimeentulo.Tuolloin eläkkeelel päästettäessä käytetään eläkekassoja jotka on eläkkeensaajien varoja eli palkansaajien . Niiden käyttäminen keventää valtion rasitteita ,sillä valtio säästää tuolloin sosiaalimenoissa. Myös työttömien määrä pienenee jolla on vaikutus valtion lainan korkotasoon, sillä korkea työttömyys nostaa korkotasoa. Kun päästetään eläkkeelle silloin kuun lakkaa työllistymästä ,joka meillä on tällä hetkellä 50 ikävuotta ei 60 tai 70 :tä ,jaetaan työtä niille joilla on vielä potentiaalinen mahdollisuus työllistyä.

        Eläkeiän nosto tehtiin vastoin kaikkia realiteetteja puhtaasti pohjattomiin mielipiteisiin perustuen ja se tulee palauttaa 63 ikävuoteen joka on jo lähtökohtaisesti korkea ,eikä edes siihen asti kaikki tule työskentelemään johtuen niin terveydellistä syistä että toimivita työmarkkinoistamme.


    • Anonyymi

      Palkankorotukset edesautavat ihmistyön korvaavan tekniikan käyttöönottoa. Toinen vaihtoehto on toiminnan lopettaminen tai siirto halvempiin maihin.

    • Anonyymi

      Eloranta ei voi olla niin tyhmä, ettei ymmärrä mitä teollisuuden työpaikoille tapahdu Suomessa.

      • Anonyymi

        En keksi mitään syytä, miksi Eloranta välittäisi työpaikkojen määrästä.

        Sitä voisi jotenkin johtaa reiluuden ja oikeudenmukaisuuden kautta, mutta sekin on kaukaa haettua.
        Eloranta ajaa niiden etua, jotka ovat töissä. Jos joku saa potkut, se ei enää kuulu joukkoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En keksi mitään syytä, miksi Eloranta välittäisi työpaikkojen määrästä.

        Sitä voisi jotenkin johtaa reiluuden ja oikeudenmukaisuuden kautta, mutta sekin on kaukaa haettua.
        Eloranta ajaa niiden etua, jotka ovat töissä. Jos joku saa potkut, se ei enää kuulu joukkoon.

        Kyse on uskonnosta.

        Kaikki hyvä tulee liitolta, mukaan lukien taloussuhdanteet ja kaikki paha työnantajalta, mukaan lukien taloussuhdanteet.

        Harva uskoo siihen, mutta juuri kaikkein lakkoalttein tunteella elävä joukko uskoo koska se haluaa uskoa. Jotkut ihmiset hakevat draamaa elämäänsä.


      • Anonyymi

        Eloranta varmaan ymmärtää, mutta kun hänen työpaikkansa on kiinni öyhöttäjien suosiosta, hänen täytyy toimia sen mukaan.

        Liitoissa nimittäin suurisuisin hiukan tyhmä, mutta aktiivinen, pääsee juuri valitsemaan johtoa. Johtamaan sellainen ei tietenkään pääse. Ei ole mikään sattuma, että liittotason johtajat käyttäytyvät siten, kuin äänestäjätkin.

        Akavan johtajan ei tarvitse esittää tyhmää öykkäriä, koska jäsenet eivät ole tyhmiä öykkäreitä.
        Eikä kukaan voi väittää, että akavalaiset olisivat kärsineet sisäsiisteydestään.


    • Anonyymi

      Työelämän digitalisointi on merkinnyt useille työntekijöille uusia mahdollisuuksia. Onnistuneimpia ovat tutkimusten mukaan koulutetut nuoret miehet. Useat putoavat "digikuiluun" ellei yhteiskunnassa digitalisaation vaikutuksia esimerkiksi työelämässä ymmärretä ja hyödynnetä tasapuolisesti. Menneeseen työelämään vanhoine työlakeineen ei pitäisi palata. Se on työelämän kehityksen jarru.

      Huonisti on käynyt ikäihmisille ja kouluttamattomille, jotka digitalisoitunut työelämä on jo syrjäyttänyt. Ikäihmisiä ei ennen eläikää digi-tehtäviin kouluteta, etenkään nyt kun myös aikuiskoulutustuki loppuu.

      Digitalisaatio on vaikuttanut siten, että on siirrytty itsepalveluyhteiskuntaan. Applications, eli äpit, eli uusimmat sovellukset on välttämätöntä siirtää omaan mobiiliin netin sovelluskaupasta. Netistä on itsekunkin tehtävä tilauksia, kun lähikaupat loppuvat ja julkista liikennettä ei ole. Laskut on maksettava mobiililla jne.
      Tekoäly ei ole vielä kaikissa äpeissä, miten sen opimme ja miten se vaikuttaa digi-huijauksiin, jää nähtäväksi.

      Digitaidottomia eläikää lähestyviä ikäihmisiä ei yrityksiin palkata, vaikka eläkkeelle pääsee myöhemmin. Joten työttömyys lisääntyy ja ikäihmiset joutuvat hakemaan vielä vanhoilla päivillään TE-toimistoista työtä, jota ei enää ole. Avustaviin ja raskaisiin tehtäviin (joissa ei digiosaamista vielä tarvita) on tulossa nuoria, kouluttamattomia työntekijöitä. Toisen asteen ilmainen koulutus saatiin Suomeen vasta Marinin hallituksen ansiosta. Työttömiä on Suomessa jo 300.000 ja määrä ei ole vähenemään päin.

      Tästä linkistä saamme tutkittua tietoa digitalisaation vaikutuksesta. Kannattaa lukea.

      https://labore.fi/t&y/digikuilut-taytta-totta-tyoelamassa/

      • Anonyymi

        Monet ovat itse tehneet itsestään surkimuksia. Aikoinaan viisikymppiset kieltäytyivät opettelemasta tietokoneen käyttöä, vaikka olisivat saaneet koulutuksen työaikana ja palkallisena.

        Siihen aikaan oli eläkeputki ja monet ihan avoimesti sanoivat odottavansa irtisanomista Innokkaana.


      • Anonyymi

        Ikärakenteellamme ei ole sinänsä enää mitään tekemistä nykyisin työmarkkinoiden toimivuuden ja työvoiman saatavuuden kanssa. Työvoimaa on riittävästi tai jos suoraan sanotaan liikaa tarjolla ,sillä silloin kun niin ei ole ja on pula työvoimasta työttömyys luvut ovat matalat ,toisin kuin nyt ja kaikki vähänkin kynnelle kykenevät kelpaavat ja heidän tieto taitonsa päivitetään työssä.

        Ikä ihmiset eivät työllisty kuten totesit ja kyse on puhtaasti tuosta liiasta iästä, joka katsotaan riskiksi mm. terveyden tila riskinä ja sen puitteissa äkkinäisenä eläköitymis kustannuksina, joka on ymmärrettävää . Ei kannata kouluttaa pitkään, jotta tekee töitä vuoden tai kaksi ,kun markkinoilla on koulutuksen saanutta nuorta työväkeä . Se on yksi näkökanta jota tuskin voi helposti sivuuttaa. Työ elämä on murroksessa jossa automatisointi /tekoäly ,sekä tietotekniikka on vähentänyt ja vähentää tehtävän työn tarvetta ja on siirtänyt työtä m.. palvelualalta työntarvitsijoille jotka suorittavat itse sen työn johon enne tarvittiin tekijä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ikärakenteellamme ei ole sinänsä enää mitään tekemistä nykyisin työmarkkinoiden toimivuuden ja työvoiman saatavuuden kanssa. Työvoimaa on riittävästi tai jos suoraan sanotaan liikaa tarjolla ,sillä silloin kun niin ei ole ja on pula työvoimasta työttömyys luvut ovat matalat ,toisin kuin nyt ja kaikki vähänkin kynnelle kykenevät kelpaavat ja heidän tieto taitonsa päivitetään työssä.

        Ikä ihmiset eivät työllisty kuten totesit ja kyse on puhtaasti tuosta liiasta iästä, joka katsotaan riskiksi mm. terveyden tila riskinä ja sen puitteissa äkkinäisenä eläköitymis kustannuksina, joka on ymmärrettävää . Ei kannata kouluttaa pitkään, jotta tekee töitä vuoden tai kaksi ,kun markkinoilla on koulutuksen saanutta nuorta työväkeä . Se on yksi näkökanta jota tuskin voi helposti sivuuttaa. Työ elämä on murroksessa jossa automatisointi /tekoäly ,sekä tietotekniikka on vähentänyt ja vähentää tehtävän työn tarvetta ja on siirtänyt työtä m.. palvelualalta työntarvitsijoille jotka suorittavat itse sen työn johon enne tarvittiin tekijä.

        Tietotekniikka muuttaa työn kuvaa ei vähennä työtä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monet ovat itse tehneet itsestään surkimuksia. Aikoinaan viisikymppiset kieltäytyivät opettelemasta tietokoneen käyttöä, vaikka olisivat saaneet koulutuksen työaikana ja palkallisena.

        Siihen aikaan oli eläkeputki ja monet ihan avoimesti sanoivat odottavansa irtisanomista Innokkaana.

        Muistan hyvin.

        Virrat pois ja soitto it tukeen.
        Sitten sai päivän kahvitella, kun it tuki kiersi ympäriinsä pistämään töpseleitä takaisin seinään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monet ovat itse tehneet itsestään surkimuksia. Aikoinaan viisikymppiset kieltäytyivät opettelemasta tietokoneen käyttöä, vaikka olisivat saaneet koulutuksen työaikana ja palkallisena.

        Siihen aikaan oli eläkeputki ja monet ihan avoimesti sanoivat odottavansa irtisanomista Innokkaana.

        Kaikkia töitä ei voi tehdä tietotekniikalla eikä konttorissa istumalla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tietotekniikka muuttaa työn kuvaa ei vähennä työtä.

        Kyllä se vähentää. Pc:llä hoidetaan monet työt ,palvelun tarvitsijoiden toimeta ,joihin tarvittiin aiemmin palvelualan ammattilainen. Pankkeja on mm. suljettu ja konttoreita harvassa .Ennen oli joka ostoskeskuksessa useita ja kassoilla palveli pankkihenkilö .

        Sama näkyy virastoissa asioinneissa ym.

        Koneet syövät työpaikkoja ihmisten hoitaessa itse työt esim ,liput ostettiin linjurista tai ratikasta ,joissa oli konari joka leimasi liput käsin. Nuo korvasi sarja lippu ka lipun leimaus laite. Nyt kortit jotka ladataan itse. Sama linja on nyt kaupoissa joihin on tulleet itsepalvelukassat

        Tietotekniikka mahdollistaa monia toimitapoja jolloin työn tarve vähenee. Kirjeitä ei tarvitse lähettää on sähköposti ja tuo kertautuu postin välityksen tarpeena ja sen myötä työntekijöiden tarpeena ,lista on pitkä ja jos tuohon lisätään tekoälyn myötä kehitys lista senkun pitenee.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikkia töitä ei voi tehdä tietotekniikalla eikä konttorissa istumalla

        Ei niin ,mutta tietotekniikka mm. tekee monet etätyöt mahdolliseksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tapahtunut

      Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?
      Kankaanpää
      51
      6510
    2. Upea peppuisella naisella

      Upea peppuisella naisella on upea peppu.
      Ikävä
      65
      4946
    3. Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa

      Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki
      Seinäjoki
      99
      4729
    4. Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta

      Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t
      Tornio ja Haaparanta
      27
      3525
    5. Gallup: kaivattusi syntymävuosi

      Minä vuonna kaipaamasi henkilö on syntynyt?
      Ikävä
      204
      3144
    6. Missäpäin,,,

      Lapuaa tapettu ihminen viime yönä ? Hurjaa touhua nykymeno täällä...
      Lapua
      41
      2925
    7. törniöläiset kaaharit haaparannassa

      isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/
      Tornio ja Haaparanta
      22
      2796
    8. mahdollista, että olet ollut iltavuorossa

      Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k
      Ikävä
      13
      2769
    9. Mitähän ne katseet merkitsee

      Kun et saa sanaa suustasi.
      Ikävä
      156
      1631
    10. Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!

      https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu
      Maailman menoa
      334
      1577
    Aihe