Miten se pihvi pitää oikeaoppisesti paistaa?

Törmäsin erikoiseen episodiin eräässä ABC-ravintolassa. Pysähdyin kahvikupilliselle ja kohta ravintolan toisesta nurkasta alkoi kuulua äänekästä sättimistä. Käännyin katsomaan ja siellä raivoava rouva sätti tarjoilijaa siitä, että hänelle oli tuotu ulkofilepihvi mediumiksi paistettuna. Sättimistä jatkui suureen ääneen kunnes kokki haettiin myös paikalle. Rouva sanoi kokille, että mediumpihvi on raaka ja siitä saa hepatiittitartunnan. Pihvi pitää paistaa kypsäksi.

Siihen kokki erehtyi sanomaan, että kypsä naudanlihapihvi on kuivaa. Tämä oli iso virhe. Rouvalla alkoi vaahto tursuta suusta ja silmät välähti raivosta kun hän korotti vielä enemmän ääntä. Hän on ollut Michel-ravintolassa kokkina 40 vuotta. Eikö kokki muka tiedä, miten naudanlihasta paistetaan pinnat kiinni niin, että kypsä pihvi on mehukas? Ihanat lihasnesteet purskahtaa suuhun kun pinnat kiinni olevasta kypsästä pihvistä haukkaa palan. Join kuppini nopeasti loppuun ja poistuin paikalta. Oli nolo tilanne.

Tästä rohkeninkin sitten tehdä avauksen eli miten se naudanlihapihvi pitää paistaa? Onko kypsä ainoa oikea tapa? Läpeensä harmaa pihvi? Miten ne pinnat saa paistettua kiinni? En ole siihen oikein kunnon ohjetta löytänyt. Toivottavasti tämä Michel-rouva päivystää tällä palstalla. Missä päin Suomea Michel-ravintola on? Onko Mikkelissä?

95

2557

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pihvejä ei paisteta yliopistoissa tai huippuravintoloissa vaan tunteella ja ilman reseptejä. Paljon liikkuu erilaisten rohvessoorien huuhaajuttuja, ettei muka pintoja voi paistaa kiinni. Oikeaoppisesti sisäfileepihvi nuijitaan ensin ohueksi ja sitten paistetaan pinnat kiinni kuumalla pannulla 5 minuuttia per puoli. Sen jälkeen 200C uunissa viimeistely 15 minuuttia. Ai että tulee rapeita ja mehukkaita pihvejä. Njam.

      Tässä on yksi tuulesta temmattu rohvessorin myytti, ettei pintoja voi muka paistaa kiinni.

      HS: Näin paistat täydellisen pihvin – kemisti: ”pinnat kiinni” -tapa on tuulesta temmattu

      >>Hopia kumoaa yleisen neuvon, että lihan pinta pitäisi ”paistaa ensin kovalla lämmöllä kiinni.”

      Lihan pintaa ei voi paistaa niin kiinni, että syntyisi veden poistumista estävä kuori, Hopia sanoo.

      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005268356.html

      • Anonyymi

        Jos nuijit sisäfileepihvin ohueksi ja paistat sitä kuumalla pannulla 5 minuuttia per puoli ja sen jälkeen laitat uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi, niin ei todellakaan tule mitään mehukkaita pihvejä. Kokeile niin näet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos nuijit sisäfileepihvin ohueksi ja paistat sitä kuumalla pannulla 5 minuuttia per puoli ja sen jälkeen laitat uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi, niin ei todellakaan tule mitään mehukkaita pihvejä. Kokeile niin näet.

        Näinhän se on...taisi piruuttansa tuo letkautuksensa laittaa vaan..?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näinhän se on...taisi piruuttansa tuo letkautuksensa laittaa vaan..?

        Hyi h....tti! En ikinä syö naudan, lampaan- tai sianlihaa, olkoonpa vaikka ydinpannulla paistettu. Naudanliha haisee lehmänpaskalle, lampaanliha lampaanpaskalle (ja joskus villalle) ja sianliha sianpaskalle.
        Riistalintua saatan syödä joskus harvakseltaan, mutta mieluiten kalaa ja kasviksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyi h....tti! En ikinä syö naudan, lampaan- tai sianlihaa, olkoonpa vaikka ydinpannulla paistettu. Naudanliha haisee lehmänpaskalle, lampaanliha lampaanpaskalle (ja joskus villalle) ja sianliha sianpaskalle.
        Riistalintua saatan syödä joskus harvakseltaan, mutta mieluiten kalaa ja kasviksia.

        Jos se onkin että SINÄ haiset paskalle ja kaikki muu hyvälle .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyi h....tti! En ikinä syö naudan, lampaan- tai sianlihaa, olkoonpa vaikka ydinpannulla paistettu. Naudanliha haisee lehmänpaskalle, lampaanliha lampaanpaskalle (ja joskus villalle) ja sianliha sianpaskalle.
        Riistalintua saatan syödä joskus harvakseltaan, mutta mieluiten kalaa ja kasviksia.

        Kala haisee paljon enemmän kuin nuo mainitsemasi lihat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kala haisee paljon enemmän kuin nuo mainitsemasi lihat.

        Kalan syömisestä ei tule kuitenkaan huonoa omaatuntoa kuten isompien eläimien.
        Siksi syön vain kalaa enää, en ole siis kasvissyöjä koska syön kalaa kuitenkin, kalan liha on lihaa sekin.
        Ihmetyttää kun jotkut kysyvät sellaisilta henkilöltä jotka ilmoittavat olevansa kasvissyöjiä, että syötkö kalaa kuitenkin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalan syömisestä ei tule kuitenkaan huonoa omaatuntoa kuten isompien eläimien.
        Siksi syön vain kalaa enää, en ole siis kasvissyöjä koska syön kalaa kuitenkin, kalan liha on lihaa sekin.
        Ihmetyttää kun jotkut kysyvät sellaisilta henkilöltä jotka ilmoittavat olevansa kasvissyöjiä, että syötkö kalaa kuitenkin?

        En ihmettele yhtään, monet "kasvissyöjät" kyn syö paljonkin eläinperäisiä tuotteita ja rakeilleen syöttävät monta kiloa lihaa joka päivä.


      • Anonyymi

        Aina ihmetellyt mistä kenkäsuutarit saa niitä kestäviä irtopohjia patiineihin. Nyt se selvisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aina ihmetellyt mistä kenkäsuutarit saa niitä kestäviä irtopohjia patiineihin. Nyt se selvisi.

        Heh, sinäkö olet syönyt pihveissä kun muut poistaa nahkan ;)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh, sinäkö olet syönyt pihveissä kun muut poistaa nahkan ;)

        Niillähän sitten hyvä kävellä sitä "hidasta patistiinikävelyä".


    • Anonyymi

      Kun kokit paistavat pihvejä paistinpannussa niin liha on ensinnäkin oikeinpäin leikattua ja huoneenlämpöistä. Paistinpannulla myös hirmu köntti voita jossa pihvi kypsennetään kuumalla pannulla ympäriinsä koko ajan voilla valellen.

      • Anonyymi

        Eli pihviä ei voi leikata väärin päin esim ylipäänsä .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli pihviä ei voi leikata väärin päin esim ylipäänsä .

        Voihan sen leikata syiden suuntaan, eikä poikkisyin niinkuin kuuluu.


    • Anonyymi

      On kyllä kamalia nämä suomalaiset besserwisserit, jotka luulevat miten ruokaa pitäisi laittaa. Ei tietenkään lihaan voi paistaa mitään vedenpitävää pintaa. Sehän on ihan höpöjuttuja.

      • Anonyymi

        Ei tuollaista termiä käytäkään kuin tenttumamma, eihän se tiedä mistään mitään.


      • Anonyymi

        Pitää jättää iho/nahka siihen päälle.


    • Anonyymi

      Kuumalla pannulla syys sulkeutuvat, lämpimällä pannulla alkaa lihanesteet valumaan ulos. Kokeilkaa niin opitte.

      • Anonyymi

        Pintojen ja syiden sulkeutuminen on amatöörien harhaluuloa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pintojen ja syiden sulkeutuminen on amatöörien harhaluuloa.

        Syiden sulkeutuminen... Hyh...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pintojen ja syiden sulkeutuminen on amatöörien harhaluuloa.

        Amatöörihän tenttumamma onkin, keittää lihat pannulla tai pussissa :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syiden sulkeutuminen... Hyh...

        Niin kyllä siinä suut jo sylkeytyy kun syyt kunnolla sulkeutuu.


    • Anonyymi

      Sillä tavalla millä tuntuu itsestä parhaimmalta ja herkullisimmalta. 🙂
      Mukavaa päivän jatkoa aloittajalle ja kaikille jotka tämän lukevat! ☺️

      • Anonyymi

        Kiitos ja samoin Sinulle tervejärkinen ihminen. :)


    • Anonyymi

      Mitäpä meni abc:lle.
      Halusi kait suureen ääneen ilmoittaa olevansa "varakas pihvinsyöjä"?
      Olisi mennyt ravintolaan missä pihviannos n. 100e.

      • Anonyymi

        "Olisi mennyt ravintolaan missä pihviannos n. 100e."
        Aika isotöistä etsiä ravintola, jossa pihvi maksaa 100 euroa. Kauankohan esimerkiksi Helsin-
        gissä kestää tuo, jos ei nyt tuurills osu heti kohdalle.
        Ja onko nyt varmaa, että tuuman paksuinen pihvi, joka maksaa 100 euroa, on parempi kuin vastaava 50 euroa maksava?


    • Anonyymi

      Sehän on nimenomaan kiinni minkä tasoiseksi se pihvi paistetaan. Mediumissa pihvi on keskeltä vaaleanpunainen, mutta ei raaka. Kypsässä harmaa, kun nimensä mukaisesti paistettu kypsäksi. Rouvan olisi pitänyt selvästi pitänyt tilata kypsä eikä medium pihvi.

      • Anonyymi

        Kerra kaveri tilasin Italiassa Medium pihvin. Kun kaveri totesi hyväö kuntilasin kypsän, muuten olisivat taluttaneet narussa kun lautanen oli kuin teurastus tanner, verinen.


      • Anonyymi

        "Ruokavirasto suosittelee porsaanlihan kypsentämistä aina vähintään 70ºC asteeseen jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat varmasti. Aiemmin on suositeltu lihan pakastamista loisten tuhoamiseksi mutta tämä keino ei enää tepsi sillä suomessakin esiintyy pakkasta kestävää loislajia.

        Kyljykset, paistit, ribsit ja sisäfilee
        70°C = kypsä/well done
        85°C = hajoavan murea (hitaasti kypsennetty liha, esim. pulled pork tai joulukinkku)
        Raakamakkarat (jotka yleensä ainakin osittain porsaanlihaa)
        70°C = kypsä/well done
        https://www.xn--mttmestari-q5a2t.fi/ruoanlaitto/lihan-kalan-kypsyysasteet-sisalampo/

        En ikinä söisi punaiseksi jätettyä lihaa, siitähän voi saada mitä tahansa tauteja, on vastenmielisen makuista, tuntuista ja näköistäkin. Mureaksi kypsennetty liha onkin tullut takaisin muotiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruokavirasto suosittelee porsaanlihan kypsentämistä aina vähintään 70ºC asteeseen jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat varmasti. Aiemmin on suositeltu lihan pakastamista loisten tuhoamiseksi mutta tämä keino ei enää tepsi sillä suomessakin esiintyy pakkasta kestävää loislajia.

        Kyljykset, paistit, ribsit ja sisäfilee
        70°C = kypsä/well done
        85°C = hajoavan murea (hitaasti kypsennetty liha, esim. pulled pork tai joulukinkku)
        Raakamakkarat (jotka yleensä ainakin osittain porsaanlihaa)
        70°C = kypsä/well done
        https://www.xn--mttmestari-q5a2t.fi/ruoanlaitto/lihan-kalan-kypsyysasteet-sisalampo/

        En ikinä söisi punaiseksi jätettyä lihaa, siitähän voi saada mitä tahansa tauteja, on vastenmielisen makuista, tuntuista ja näköistäkin. Mureaksi kypsennetty liha onkin tullut takaisin muotiin.

        ” En ikinä söisi punaiseksi jätettyä lihaa, siitähän voi saada mitä tahansa tauteja, on vastenmielisen makuista, tuntuista ja näköistäkin.”

        Juuri näin, jos on niin köyhä, ettei ole vara naudan pihviä syödä. Sika ja kana pitää kypsentää kypsäksi. Mutta eihän sian ja kanan liha ole edes mitään pihviä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” En ikinä söisi punaiseksi jätettyä lihaa, siitähän voi saada mitä tahansa tauteja, on vastenmielisen makuista, tuntuista ja näköistäkin.”

        Juuri näin, jos on niin köyhä, ettei ole vara naudan pihviä syödä. Sika ja kana pitää kypsentää kypsäksi. Mutta eihän sian ja kanan liha ole edes mitään pihviä.

        Naudassa on tympeä maku...jauhelihaankin lisätään possua makua antamaan rasvaisuudella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naudassa on tympeä maku...jauhelihaankin lisätään possua makua antamaan rasvaisuudella.

        ”…jauhelihaankin lisätään possua makua antamaan rasvaisuudella.”

        Naudan niskassa on riittävästi rasvaa. Siitä minä jauhan hampurilaisjauhelihat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”…jauhelihaankin lisätään possua makua antamaan rasvaisuudella.”

        Naudan niskassa on riittävästi rasvaa. Siitä minä jauhan hampurilaisjauhelihat.

        Makkaraan jauhetaan utareetkin, karhut syö ne ensimmäisenä lehmiltä.


    • Anonyymi

      pihvi paistetaan kypsäksi !

      piste

    • Anonyymi

      Kun John Fordin elokuvassa "Mies joka ampui Liberty Valancen" kapakan tarjoilija James Stewart kysyy asiakkailta miten he haluvat pihvinsä, kaikki vastaavat "Burnt!".

    • Anonyymi

      Vaasalaisessa ravintolassa mies valitti hevosenlihapihviä sitkeäksi.

      Tarjoilija selitti : tämä on sellaisesta ylämäkeen ammutusta työhevosesta - sille oli jäänyt niinkuin veto päälle.

      • Anonyymi

        On kuulemma ihan totta että stressaavissa ja kurjissa epäinhimillisissä oloissa ihmisten syöntilihaksi päätyneiden eläinten liha on sitkeämpää, kuin hyvissä ja rennoissa mukavissa olosuhteissa olleiden eläinten liha.
        Kovin sitkeää pihviä pureskellessa ei tule hyvää ruokahalua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On kuulemma ihan totta että stressaavissa ja kurjissa epäinhimillisissä oloissa ihmisten syöntilihaksi päätyneiden eläinten liha on sitkeämpää, kuin hyvissä ja rennoissa mukavissa olosuhteissa olleiden eläinten liha.
        Kovin sitkeää pihviä pureskellessa ei tule hyvää ruokahalua.

        Takaa-ajetun riistaeläimen liha on hapoilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On kuulemma ihan totta että stressaavissa ja kurjissa epäinhimillisissä oloissa ihmisten syöntilihaksi päätyneiden eläinten liha on sitkeämpää, kuin hyvissä ja rennoissa mukavissa olosuhteissa olleiden eläinten liha.
        Kovin sitkeää pihviä pureskellessa ei tule hyvää ruokahalua.

        Hyvin riiputettu liha ei ole sitkeää ja pihvistä ei voi päätellä onko eläintä kohdeltu hyvin vai huonosti. Viikon riiputus viileässä mureuttaa lihan lisäksi sitkeyteen vaikutta se mikä ruhon osa on kyseessä kun fileet ovat yleensä hyvin mureita ja jotkut kinttu ja niskalihat sitkeämpiä johtunee siitä, että nämä lihakset työskentelevät enemmän ja siksi niitä ei pihveihin käytetäkään kun vaativat pitkän haudutusajan pehmetäkseen.


    • Anonyymi

      Jos pihvin tilaaja oli itse ylikypsä.

    • Anonyymi

      Miten vaan mutta ei tarjota naudalle .

    • Anonyymi

      Pinnat kiinni ja tunniksi vielä uuniin niin on kypsä!

    • Anonyymi

      Varsinkin hampurilaispihvi tulee paistaa täysin kypsäksi!! Mieluiten liikaa.

      • Anonyymi

        Hampularilaisessa possu on maukkaampaa...en ymmärrä, miksi jokin Mäccäri mainostaa 100-prosenttista naudanlihapihviä...ei hyvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hampularilaisessa possu on maukkaampaa...en ymmärrä, miksi jokin Mäccäri mainostaa 100-prosenttista naudanlihapihviä...ei hyvä.

        ”Hampularilaisessa possu on maukkaampaa...”

        Höpsistä, et ole ilmeisesti maistanut naudan niskasta jauhettua lihaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Hampularilaisessa possu on maukkaampaa...”

        Höpsistä, et ole ilmeisesti maistanut naudan niskasta jauhettua lihaa.

        Kokolihapihvit parhaita, mistä lie tehty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kokolihapihvit parhaita, mistä lie tehty.

        Teurasjätteistä jauhettu ne hampparipihvit ja nälkäiset ruuanlaittotaidottomat uusavuttomat syö ja raha vaihtaa omistajaa ripeästi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teurasjätteistä jauhettu ne hampparipihvit ja nälkäiset ruuanlaittotaidottomat uusavuttomat syö ja raha vaihtaa omistajaa ripeästi.

        Halvat nuggetitkin jauhettu nahkoista ja paljon rasvaa mukana, kokolihaa se pitää olla.


    • Tuo ABC:llä räyhäävä tenttumuori kyseli pari vuotta sitten neuvoja kun paisteli kananfileitä sähkögrillissä ja tuli ihan kuivaa. Fileen kaikki nesteet roiskuivat pitkin itsemurhakuution parveketta. Meinasin tukehtua nauruun kun nyt sama mamma horisee jostain pintojen kiinni paistamisesta, mutta reppana ei onnistu sitä tekemään edes kanan fileillä 😆

      • Anonyymi

        Parempi onkin että tenttumamma keität ne biojätteistä löytämäsi lihat pussissa, ei tule löyhkät naapureille. Jos nyt asuukaan ketään nuotiopaikkasi lähellä :)


    • Anonyymi

      Pihvi paistetaan näin. Lämmitä pannu, laita pihvi. Kun on paistunut yksi puoli, käännä pihvi, paista toinen puoli.

      Valmis.

    • Anonyymi

      Kypsäksi pitää paistaa, muuten on iso riski saada ties mitä tauteja ja loisia mediumistakin, saati raa'asta.

      "Medium-kypsennettynä tarjoiltu jauhelihapihvi on valmistettu tavallisesti naudanlihasta. Sen, kuten myös muiden eläinten medium-kypsyiseen lihaan liittyy ruoka­myrkytysriski.

      Ruoka­viraston mukaan raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen. EHEC-bakteeri aiheuttaa rajuja ruokamyrkytyksen oireita. Naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia.

      Ruokaviraston tiedotteen mukaan maailmalla on esiintynyt useampia laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita.

      Jos riskistä huolimatta haluaa nauttia jauhelihapihvinsä mediumina, Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan.

      Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."
      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011024638.html

      Mikä järki olisi leikata se paras ruskea pinta pois, läpeensä kypsäksi vaan, turha ottaa mitään riskiä.

      • Anonyymi

        "Mikä järki olisi leikata se paras ruskea pinta pois, läpeensä kypsäksi vaan, turha ottaa mitään riskiä."
        Etkös ajatellut, mitä luit?
        Otetaan pala naudanlihaa, paistetaan sen pinnat ruskeiksi, ja leikataan ne ruskistuneet pinnat pois. Otetaan lihamylly, ja jauhetaan jäljelle jäänyt liha jauhelihaksi, ja paistetaan turvallinen jauhelihapihvi.


      • "Kypsäksi pitää paistaa, muuten on iso riski saada ties mitä tauteja ja loisia mediumistakin, saati raa'asta."

        Viestisi lopun lainauksella todistat ihan itse, että pinnalta kypäksi paistettu kokoliha on turvallista. Sitä paitsi koko ketju liittyy pihvien paistamiseen, ei jauhelihan paistamiseen.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."

        Mitä vittua juuri luin? 😂

        Jauhelihan riskialttius liittyy siihen, että patogeenejä pääsee lihamassan keskelle jauhatuksessa. Jos keittiössäsi on EHEC -riskin lihaa, niin on todennäköistä, että sitä EHEC:ä on myös lihamyllyssässi, leikkuulaudassasi, käsissäsi ja veitsessäsi. Tämän vuoksi jauhelihapihvisissäsi on EHEC:ä vaikka kuinka ensin paistat pintoja kypsäksi, leikkaat niitä pois ja jauhat keskustan jauhelihaksi. Siksi jauheliha pitää paistaa kypsäksi. Juuri tästä syystä jauhelihan raaka-aineena käytetään rasvaisempia ja sitkeämpiä osia, kuten esimerkiksi niskaa, jotta ne voi paistaa kypsäksi ja liha on edelleen mehukasta.


      • Anonyymi

        "EHEC-bakteeri aiheuttaa rajuja ruokamyrkytyksen oireita. Naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia."

        Eikös joku tenttumamma väittänyt että hampurilaiset ovat turvallisia kun niissä käytetään naudanlihaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mikä järki olisi leikata se paras ruskea pinta pois, läpeensä kypsäksi vaan, turha ottaa mitään riskiä."
        Etkös ajatellut, mitä luit?
        Otetaan pala naudanlihaa, paistetaan sen pinnat ruskeiksi, ja leikataan ne ruskistuneet pinnat pois. Otetaan lihamylly, ja jauhetaan jäljelle jäänyt liha jauhelihaksi, ja paistetaan turvallinen jauhelihapihvi.

        Hankalaksi menee, eikä silti ole turvallista ellei paista kypsäksi.


      • Pihviukko kirjoitti:

        "Kypsäksi pitää paistaa, muuten on iso riski saada ties mitä tauteja ja loisia mediumistakin, saati raa'asta."

        Viestisi lopun lainauksella todistat ihan itse, että pinnalta kypäksi paistettu kokoliha on turvallista. Sitä paitsi koko ketju liittyy pihvien paistamiseen, ei jauhelihan paistamiseen.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."

        Mitä vittua juuri luin? 😂

        Jauhelihan riskialttius liittyy siihen, että patogeenejä pääsee lihamassan keskelle jauhatuksessa. Jos keittiössäsi on EHEC -riskin lihaa, niin on todennäköistä, että sitä EHEC:ä on myös lihamyllyssässi, leikkuulaudassasi, käsissäsi ja veitsessäsi. Tämän vuoksi jauhelihapihvisissäsi on EHEC:ä vaikka kuinka ensin paistat pintoja kypsäksi, leikkaat niitä pois ja jauhat keskustan jauhelihaksi. Siksi jauheliha pitää paistaa kypsäksi. Juuri tästä syystä jauhelihan raaka-aineena käytetään rasvaisempia ja sitkeämpiä osia, kuten esimerkiksi niskaa, jotta ne voi paistaa kypsäksi ja liha on edelleen mehukasta.

        ”Sitä paitsi koko ketju liittyy pihvien paistamiseen, ei jauhelihan paistamiseen.”

        Suomenkielen ruokasanasto on köyhä tässä. Amerikassa jauhelihapihvi ja pihvi ei voi mennä sekaisin. Jauhelihapihvi on patty, joka perustuu ranskan sanaan pâté ja englannin pasty, jauhettu pieni kakku, erityisesti liha. Pihvi on taas steak.

        Tämän ketjun aihe on mitä ilmeisimmin steak, joten jauhelihapihveistä puhuminen on offtopicia. Jauhelihapihvi pitää muuten aina paistaa kypsäksi koska siinä voi lihan keskelläkin olla patogeenejä jauhatusprosessin vuoksi.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Sitä paitsi koko ketju liittyy pihvien paistamiseen, ei jauhelihan paistamiseen.”

        Suomenkielen ruokasanasto on köyhä tässä. Amerikassa jauhelihapihvi ja pihvi ei voi mennä sekaisin. Jauhelihapihvi on patty, joka perustuu ranskan sanaan pâté ja englannin pasty, jauhettu pieni kakku, erityisesti liha. Pihvi on taas steak.

        Tämän ketjun aihe on mitä ilmeisimmin steak, joten jauhelihapihveistä puhuminen on offtopicia. Jauhelihapihvi pitää muuten aina paistaa kypsäksi koska siinä voi lihan keskelläkin olla patogeenejä jauhatusprosessin vuoksi.

        Kyllä meillä silti on kaikki paremmin kuin amerikassa, me ollaan älykkäitä, sopeutuvaisia ym. ja ennen kaikkea meillä ei ole Trumppia. Meillä ajatellaan ensin ennen kuin ammutaan kotipihalla kävelijä, me tiedetään maailman historiasta 100% enemmän, jenkit tietää vain osittain oman maansa historian.
        Että en lähtis kirjoittelemaan mistään jenkkien jutuista tälle palstalle.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä meillä silti on kaikki paremmin kuin amerikassa, me ollaan älykkäitä, sopeutuvaisia ym. ja ennen kaikkea meillä ei ole Trumppia. Meillä ajatellaan ensin ennen kuin ammutaan kotipihalla kävelijä, me tiedetään maailman historiasta 100% enemmän, jenkit tietää vain osittain oman maansa historian.
        Että en lähtis kirjoittelemaan mistään jenkkien jutuista tälle palstalle.

        Patty on Amerikan Yhdysvaltoja vanhempi termi, eikä siis amerikkalainen termi, mutta nostin sen esille kun nykyään patty on useammpin käytetty Yhdysvalloissa kuin Britanniassa tai Irlannissa.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Sitä paitsi koko ketju liittyy pihvien paistamiseen, ei jauhelihan paistamiseen.”

        Suomenkielen ruokasanasto on köyhä tässä. Amerikassa jauhelihapihvi ja pihvi ei voi mennä sekaisin. Jauhelihapihvi on patty, joka perustuu ranskan sanaan pâté ja englannin pasty, jauhettu pieni kakku, erityisesti liha. Pihvi on taas steak.

        Tämän ketjun aihe on mitä ilmeisimmin steak, joten jauhelihapihveistä puhuminen on offtopicia. Jauhelihapihvi pitää muuten aina paistaa kypsäksi koska siinä voi lihan keskelläkin olla patogeenejä jauhatusprosessin vuoksi.

        MIkset tenttumamma käytä samaa nimierkkiä kun vastailet itsellesi? Etkö tiedä mstä kuvitteellisessa aloituksessasi oli kyse :D

        Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan. Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja.

        Myös USA:ssa hampurilaispihvit ovat yleensä jauhelihaa, eikä ruokalistoilla käytetä "patty" vaan beef, onpa jauhelihaa tai kokolihaa, steak taas on paksu kokolihapihvi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        MIkset tenttumamma käytä samaa nimierkkiä kun vastailet itsellesi? Etkö tiedä mstä kuvitteellisessa aloituksessasi oli kyse :D

        Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan. Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja.

        Myös USA:ssa hampurilaispihvit ovat yleensä jauhelihaa, eikä ruokalistoilla käytetä "patty" vaan beef, onpa jauhelihaa tai kokolihaa, steak taas on paksu kokolihapihvi.

        "...mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Luetun ymmärtäminen ei ole vahvimpia puoliasi. Tuo sinun linkkaamasi lehtijuttu itse kertoo sen, että kun pinnan paistaa kypsäksi niin medium sisäosa on turvallinen.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."


      • Anonyymi kirjoitti:

        MIkset tenttumamma käytä samaa nimierkkiä kun vastailet itsellesi? Etkö tiedä mstä kuvitteellisessa aloituksessasi oli kyse :D

        Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan. Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja.

        Myös USA:ssa hampurilaispihvit ovat yleensä jauhelihaa, eikä ruokalistoilla käytetä "patty" vaan beef, onpa jauhelihaa tai kokolihaa, steak taas on paksu kokolihapihvi.

        "Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Anteeksi, en hoksannut, ettei sinulla ole vara syödä kunnon steikkiä vaan puhut jauhelihapihvistä ikään kuin se olisi pihvi. Koko lehtijutussa ei mainita kokolihapihviä vaan se koskee jauhelihapihvejä.

        "Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja."

        Tämä vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään. Pihvejä ei rei'itetä. Eikä pakastaminen siirrä patogeenejä pihvin keskelle, ellei sitä ole rei'itetty tai jauhettu.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "...mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Luetun ymmärtäminen ei ole vahvimpia puoliasi. Tuo sinun linkkaamasi lehtijuttu itse kertoo sen, että kun pinnan paistaa kypsäksi niin medium sisäosa on turvallinen.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."

        Oho, olipa nopea vastaus, vain 3 minuuttia.

        Luetun ymmärtäminenkään ei ole vahvimpia puoliasi.
        "turvallisemmin" ei tarkoita turvallisesti.

        Kuvitteletko oikeasti että ravintoloissa leikataan pinnat pois kokolihapihveistäkään, saati että jauhelihapihvit tehtäisiin sen jälkeen sisuksesta :)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oho, olipa nopea vastaus, vain 3 minuuttia.

        Luetun ymmärtäminenkään ei ole vahvimpia puoliasi.
        "turvallisemmin" ei tarkoita turvallisesti.

        Kuvitteletko oikeasti että ravintoloissa leikataan pinnat pois kokolihapihveistäkään, saati että jauhelihapihvit tehtäisiin sen jälkeen sisuksesta :)

        >>"turvallisemmin" ei tarkoita turvallisesti.

        Jankuti jankuti, kaikki pitää reppanalle vääntää rautalangasta. Suora lainaus artikkelista: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan."


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Anteeksi, en hoksannut, ettei sinulla ole vara syödä kunnon steikkiä vaan puhut jauhelihapihvistä ikään kuin se olisi pihvi. Koko lehtijutussa ei mainita kokolihapihviä vaan se koskee jauhelihapihvejä.

        "Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja."

        Tämä vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään. Pihvejä ei rei'itetä. Eikä pakastaminen siirrä patogeenejä pihvin keskelle, ellei sitä ole rei'itetty tai jauhettu.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois."
        - Eikös se steak olekaan tenttumamman mielestä kokolihaa :D

        Et siis ole nähnyt edes miten lihanuijalla voidaan pihvi hakata ohueksi ja jopa reikäiseksi, katsoisit joskus kokkausohjelmia tai videoita netistä. Olen nähnyt käytettävän jopa leikkuria rikkomaan lihan rakenne ennen leivitystä.

        Tuore liha on turvallisempi kuin pakastettu. Tämäkin vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        >>"turvallisemmin" ei tarkoita turvallisesti.

        Jankuti jankuti, kaikki pitää reppanalle vääntää rautalangasta. Suora lainaus artikkelista: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan."

        Niinhän se kerrottiinkin, ei jätetä mediumiksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois."
        - Eikös se steak olekaan tenttumamman mielestä kokolihaa :D

        Et siis ole nähnyt edes miten lihanuijalla voidaan pihvi hakata ohueksi ja jopa reikäiseksi, katsoisit joskus kokkausohjelmia tai videoita netistä. Olen nähnyt käytettävän jopa leikkuria rikkomaan lihan rakenne ennen leivitystä.

        Tuore liha on turvallisempi kuin pakastettu. Tämäkin vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään.

        "- Eikös se steak olekaan tenttumamman mielestä kokolihaa :D"

        Koko artikkeli kertoo jauhelihasta.

        "Et siis ole nähnyt edes miten lihanuijalla voidaan pihvi hakata ohueksi ja jopa reikäiseksi..."

        Pihvejä ei nuijita tai rei'itetä.

        "Tuore liha on turvallisempi kuin pakastettu."

        Ja lähde tälle on mikä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "- Eikös se steak olekaan tenttumamman mielestä kokolihaa :D"

        Koko artikkeli kertoo jauhelihasta.

        "Et siis ole nähnyt edes miten lihanuijalla voidaan pihvi hakata ohueksi ja jopa reikäiseksi..."

        Pihvejä ei nuijita tai rei'itetä.

        "Tuore liha on turvallisempi kuin pakastettu."

        Ja lähde tälle on mikä?

        Äsken vasta tenttumamma kopsasit tänne tämän kohdan: "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois."
        - Ei "kokolihapala" ole jauhelihaa!

        Tottakai pihvin voi nuijia ja myös rei'ittää, ottaisit selvää asioista, monet haluaa syödä pihvin mureana vaikkei olisi jauhelihaa.

        Etkö tenttumamma tiedä että pakastaminen rikkoo enemmän tai vähemmän lihan rakennetta ja siksi pilaantuu nopeammin sulatettuna. Isoissa pakkauksissa pakastetuna kaikkea ei myöskään käytetä välittömästi.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Anteeksi, en hoksannut, ettei sinulla ole vara syödä kunnon steikkiä vaan puhut jauhelihapihvistä ikään kuin se olisi pihvi. Koko lehtijutussa ei mainita kokolihapihviä vaan se koskee jauhelihapihvejä.

        "Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja."

        Tämä vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään. Pihvejä ei rei'itetä. Eikä pakastaminen siirrä patogeenejä pihvin keskelle, ellei sitä ole rei'itetty tai jauhettu.

        Kerrankin olet tenttumamma oikeassa, minulla ole varaa pilata terveyttä ahmimalla paksuja pihvejä mitkä vieläpä sisältä jätetty vaarallisesti puoliraaoiksi. Ennemin syön hyvänmakuisia ohuita läpikypsiä pihvejä niin usein ja niin monta kuin haluan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Äsken vasta tenttumamma kopsasit tänne tämän kohdan: "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois."
        - Ei "kokolihapala" ole jauhelihaa!

        Tottakai pihvin voi nuijia ja myös rei'ittää, ottaisit selvää asioista, monet haluaa syödä pihvin mureana vaikkei olisi jauhelihaa.

        Etkö tenttumamma tiedä että pakastaminen rikkoo enemmän tai vähemmän lihan rakennetta ja siksi pilaantuu nopeammin sulatettuna. Isoissa pakkauksissa pakastetuna kaikkea ei myöskään käytetä välittömästi.

        "- Ei "kokolihapala" ole jauhelihaa!"

        Eihän tästä ole kyse, vaan ohjeesta, jonka jälkimmäistä virkettä et idioottina ymmärtänyt. Tässä jälkimmäinen virke:"Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon." Koko artikkelissa on edelleenkin kyse pelkästä jauhelihasta, vaikka se sinun kipeää peppuasi (=jälleen kerran väärässä oleminen) niin kovin hiertääkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerrankin olet tenttumamma oikeassa, minulla ole varaa pilata terveyttä ahmimalla paksuja pihvejä mitkä vieläpä sisältä jätetty vaarallisesti puoliraaoiksi. Ennemin syön hyvänmakuisia ohuita läpikypsiä pihvejä niin usein ja niin monta kuin haluan.

        "...mitkä vieläpä sisältä jätetty vaarallisesti puoliraaoiksi."

        Miten se nyt vaarallista olisi kun itse linkkaamasi ruokaviraston ohje toteaa sen turvalliseksi jopa medium jauhelihapihvinä niin miksei se olisi turvallista pihvinä, jonka sisukseen ei ole EHEC edes teoriassa päässyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "- Ei "kokolihapala" ole jauhelihaa!"

        Eihän tästä ole kyse, vaan ohjeesta, jonka jälkimmäistä virkettä et idioottina ymmärtänyt. Tässä jälkimmäinen virke:"Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon." Koko artikkelissa on edelleenkin kyse pelkästä jauhelihasta, vaikka se sinun kipeää peppuasi (=jälleen kerran väärässä oleminen) niin kovin hiertääkin.

        Etkö tenttumamma ymmärrä suomea, kokolihan pinnassa on EHEC-bakteeria kuten tuossa kerrottiin, eikä missään ravintoloissa jauhelihaa tehdä tuon ohjeen mukaan. Tenttumammat syö sen sijaan jauhelihat raakana, onhan nuotiolla kokkailu haastavaa :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö tenttumamma ymmärrä suomea, kokolihan pinnassa on EHEC-bakteeria kuten tuossa kerrottiin, eikä missään ravintoloissa jauhelihaa tehdä tuon ohjeen mukaan. Tenttumammat syö sen sijaan jauhelihat raakana, onhan nuotiolla kokkailu haastavaa :D

        "...kokolihan pinnassa on EHEC-bakteeria kuten tuossa kerrottiin..."

        Saattaa mahdollisesti olla.

        "...eikä missään ravintoloissa jauhelihaa tehdä tuon ohjeen mukaan."

        Ei siitä ole kyse vaan siitä, että ruokaviraston mukaan mahdollisesti lihan pinnan EHEC -bakteerit kuolee kun pinnan paistaa kunnolla ja liha on sen jälkeen EHEC -bakteereista vapaa. Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...kokolihan pinnassa on EHEC-bakteeria kuten tuossa kerrottiin..."

        Saattaa mahdollisesti olla.

        "...eikä missään ravintoloissa jauhelihaa tehdä tuon ohjeen mukaan."

        Ei siitä ole kyse vaan siitä, että ruokaviraston mukaan mahdollisesti lihan pinnan EHEC -bakteerit kuolee kun pinnan paistaa kunnolla ja liha on sen jälkeen EHEC -bakteereista vapaa. Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää?

        Kokolihasta ja EHEC-bakteerista kyse jauhelihan lisäksi, vain tenttumamma ei ymmärrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "- Ei "kokolihapala" ole jauhelihaa!"

        Eihän tästä ole kyse, vaan ohjeesta, jonka jälkimmäistä virkettä et idioottina ymmärtänyt. Tässä jälkimmäinen virke:"Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon." Koko artikkelissa on edelleenkin kyse pelkästä jauhelihasta, vaikka se sinun kipeää peppuasi (=jälleen kerran väärässä oleminen) niin kovin hiertääkin.

        Tenttumamma se jaksaa jankuttaa kun on tavanmukaisesti aina väärässä:D

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois."

        Jutussa mainittiin kokoliha ja siinä olevat ehec-bakteerit, kuten itsekin tänne kopsasit. Lisäksi itse olet höpissyt vielä steak-pihveistäkin mitkä nekin kokolihaa.

        Menisit tenttumamma lääkäriin kun kerran peppuasi hiertää, mutta käy ihmeessä ensin pesulla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...mitkä vieläpä sisältä jätetty vaarallisesti puoliraaoiksi."

        Miten se nyt vaarallista olisi kun itse linkkaamasi ruokaviraston ohje toteaa sen turvalliseksi jopa medium jauhelihapihvinä niin miksei se olisi turvallista pihvinä, jonka sisukseen ei ole EHEC edes teoriassa päässyt.

        "Turvallisempaa" ei edelleenkään tarkoita täysin turvallista, eikä niitä steak-pihvejä tehdä täysin kypsennetystä jauhelihasta kuten ohjeessa neuvottiin tekemään.

        Ruokaviraston sivullakin kerrotaan, että naudanlihassa kuten muissakin lihoissa voi olla kokolihassakin ehec-bakteeria tai muita taudinaiheuttajia.

        "On kuitenkin hyvä tiedostaa, että myös tuoreessa lihassa, jota on käsitelty ja säilytetty asianmukaisesti, voi olla EHEC-bakteereita tai muita taudinaiheuttajia. Tavallisesta jauhelihasta, toisin sanoen kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta, ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin ja erityisesti lapsille ja vanhuksille vakavan sairastumisen, johon voi liittyä pysyvä munuaisvaurio."
        https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tuote--ja-toimialakohtaiset-vaatimukset/liha-ja-lihavalmisteet/puoliraakojen-jauhelihapihvien-tarjoilu/

        Mutta syö vaan jatkossakin jauhelihaa raakana ei kukaan estä :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Turvallisempaa" ei edelleenkään tarkoita täysin turvallista, eikä niitä steak-pihvejä tehdä täysin kypsennetystä jauhelihasta kuten ohjeessa neuvottiin tekemään.

        Ruokaviraston sivullakin kerrotaan, että naudanlihassa kuten muissakin lihoissa voi olla kokolihassakin ehec-bakteeria tai muita taudinaiheuttajia.

        "On kuitenkin hyvä tiedostaa, että myös tuoreessa lihassa, jota on käsitelty ja säilytetty asianmukaisesti, voi olla EHEC-bakteereita tai muita taudinaiheuttajia. Tavallisesta jauhelihasta, toisin sanoen kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta, ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin ja erityisesti lapsille ja vanhuksille vakavan sairastumisen, johon voi liittyä pysyvä munuaisvaurio."
        https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tuote--ja-toimialakohtaiset-vaatimukset/liha-ja-lihavalmisteet/puoliraakojen-jauhelihapihvien-tarjoilu/

        Mutta syö vaan jatkossakin jauhelihaa raakana ei kukaan estä :)

        Huvittava tämä tenttuämmä kun itse linkkaa artikkelin, jossa Ruokaviraston ohjeen mukaan jauhelihapihvi mediumina on turvallinen ja sitten tämä ämmä alkaa väittelemään käytännössä itsensä kanssa, ettei edes kokolihapihvi ole turvallinen. Kokolihapihvi on tietysti turvallisempi mediumina kuin jauhelihapihvi kun siinä kokolihapihvissä mahdolliset bakteerit ovat vain lihan pinnalla ja ne kuolevat paistettaessa, vaikka pihvi jäisi mediumiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Turvallisempaa" ei edelleenkään tarkoita täysin turvallista, eikä niitä steak-pihvejä tehdä täysin kypsennetystä jauhelihasta kuten ohjeessa neuvottiin tekemään.

        Ruokaviraston sivullakin kerrotaan, että naudanlihassa kuten muissakin lihoissa voi olla kokolihassakin ehec-bakteeria tai muita taudinaiheuttajia.

        "On kuitenkin hyvä tiedostaa, että myös tuoreessa lihassa, jota on käsitelty ja säilytetty asianmukaisesti, voi olla EHEC-bakteereita tai muita taudinaiheuttajia. Tavallisesta jauhelihasta, toisin sanoen kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta, ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin ja erityisesti lapsille ja vanhuksille vakavan sairastumisen, johon voi liittyä pysyvä munuaisvaurio."
        https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tuote--ja-toimialakohtaiset-vaatimukset/liha-ja-lihavalmisteet/puoliraakojen-jauhelihapihvien-tarjoilu/

        Mutta syö vaan jatkossakin jauhelihaa raakana ei kukaan estä :)

        Pistit tartarit suuhun tenttumammalle :)

        Huvittava tuo tenttumamma kun itse kopsaa tänne kohdan että kokolihakin voi sisältää ehec-bakteeria ja että jauheliha turvallisempaa muttei turvallista mediumina vain niin hankalasti tehtynä, ettei kukaan sitä niin valmista ja heitä suurta osaa lihasta hukkaan.

        Muta kun tenttumamma tottunut syömään biojätteistä löytämänsä jauhelihat raakana tentun kanssa niin kannattaa jatkaa entisellä mallilla :D

        Fiksummat kypsentää lihan aina kypsäksi ja juomana vaikka hyvää viiniä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pistit tartarit suuhun tenttumammalle :)

        Huvittava tuo tenttumamma kun itse kopsaa tänne kohdan että kokolihakin voi sisältää ehec-bakteeria ja että jauheliha turvallisempaa muttei turvallista mediumina vain niin hankalasti tehtynä, ettei kukaan sitä niin valmista ja heitä suurta osaa lihasta hukkaan.

        Muta kun tenttumamma tottunut syömään biojätteistä löytämänsä jauhelihat raakana tentun kanssa niin kannattaa jatkaa entisellä mallilla :D

        Fiksummat kypsentää lihan aina kypsäksi ja juomana vaikka hyvää viiniä!

        "...jauheliha turvallisempaa muttei turvallista mediumina..."

        Linkkaamassasi artikkelissa sanotaan näin: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan." Pitääkö vielä vääntää rautalangasta idiootille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...jauheliha turvallisempaa muttei turvallista mediumina..."

        Linkkaamassasi artikkelissa sanotaan näin: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan." Pitääkö vielä vääntää rautalangasta idiootille?

        Mutta kun tenttumamma ei tajua että vain läpikypsä on turvallista, medium vain turvallisempaa jos heittää pintalihat kuumennuksen jäljeen pois ja niinhän ei kukaan tee, varsinkaan ravintolassa.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Aloituksessa väitit että naudanlihapihvin pitää olla mediumia, mikä ei ole turvallista kokolihanakaan, kuten lehtijutussa kerrotaan."

        Anteeksi, en hoksannut, ettei sinulla ole vara syödä kunnon steikkiä vaan puhut jauhelihapihvistä ikään kuin se olisi pihvi. Koko lehtijutussa ei mainita kokolihapihviä vaan se koskee jauhelihapihvejä.

        "Kokolihapihvit voi myös olla hakattu reikäisiksi ja pakastettuja."

        Tämä vahvistaa sen, ettet köyhä reppana tiedä pihveistä mitään. Pihvejä ei rei'itetä. Eikä pakastaminen siirrä patogeenejä pihvin keskelle, ellei sitä ole rei'itetty tai jauhettu.

        Tuoreessa lihassa ei mitään patogeenejä ole, jos se oikeaoppisesti käsitellään puhtailla välineillä. Tartar pihvi tehdään raaasta tuoreesta lihasta yleensä tuoreesta vasta paistista jauhetusta lihasta enkä ole kenenkään juuri kuullut siitä sairastuvan. Näitä patogeenejä on yhtälailla kasvikunnan tuotteissa kuin eläinkunnan tuotteissakin siksi ne on syytä huuhdella tai pestä ennen ruuaksi laittoa ja yleensä pieniä vatsan kipristelyjä aiheuttavat ei mitään sen vakavampaa jos pääsevät elimistöön. Liika hygienikaan ei hyväksi ole tuhoaa vain vastustuskyvyn taudinaiheuttajia vastaan mikrobit kun peittävät kaiken alleen niin vaikea niitä on vältelläkin.

        Laitan tähän linkin erittäin hyvään tietopakettiin mikrobeista Mirja Salkinoja-Salosen haastattelun niin eiköhän se pöpö kammo siitä vähän hellitä.

        https://tube.kansanvalta.org/w/qwmxFXPkGbTe9uG63WiGEt


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta kun tenttumamma ei tajua että vain läpikypsä on turvallista, medium vain turvallisempaa jos heittää pintalihat kuumennuksen jäljeen pois ja niinhän ei kukaan tee, varsinkaan ravintolassa.

        "Koska EHEC-bakteeri oleilee lihan pinnalla, kokolihapalan pinnat kannattaa ensin ruskistaa hyvin ja leikata sen jälkeen paistetut pintaosat pois. Näin loppulihan voi käyttää turvallisemmin medium-jauhelihapihvien tekoon."

        Linkkaamassasi artikkelissa sanotaan näin: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan." Pitääkö vielä vääntää rautalangasta idiootille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Linkkaamassasi artikkelissa sanotaan näin: "Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan." Pitääkö vielä vääntää rautalangasta idiootille?

        Ei tenttumammalle mene perille vaikka sata kertaa toistaisi että ainoa turvallinen tapa on kypsentää liha läpikypsäksi, juuri kuten jutussa kerrotaankin. Tuo älyvapaa tapa kypsentää kokolihapala pinnoilta, leikata ne sitten pois ja lopusta tehdä jauhelihaa vain parantaa turvallisuutta, ei takaa sitä ja ei kukaan noin edes toimi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tenttumammalle mene perille vaikka sata kertaa toistaisi että ainoa turvallinen tapa on kypsentää liha läpikypsäksi, juuri kuten jutussa kerrotaankin. Tuo älyvapaa tapa kypsentää kokolihapala pinnoilta, leikata ne sitten pois ja lopusta tehdä jauhelihaa vain parantaa turvallisuutta, ei takaa sitä ja ei kukaan noin edes toimi.

        Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokavirasto kertoo turvallisen valmistustavan.

        Totta, läpikypsennys, kaikkia bakteereja sekään ei tosin tuhoa.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta, läpikypsennys, kaikkia bakteereja sekään ei tosin tuhoa.

        Tappaa kuitenkin myös loiset.

        Tenttumamman tenttu on varmaankin ihan hyvä kun syö epämääräisiä raakoja lihoja, tämäkin mies sai ruokamyrkytyksen syötyään metrin homeista makkaraa lentokoneessa, eikä saanut edes vodkapaukkua desinfiointiin.
        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e7a5532b-b9aa-4904-aa06-68dbbf443004


    • Anonyymi

      Melkoinen ero on ulko-ja sisäfileessä.Liha pitää olla huoneenlämpöistä, mielummin kunnon valurautapannu ,voita ja vähän öljyä.Kun pannu on oikeasti kuuma, aletaan paistamaan kukin makunsa mukaan.Ulkofile vissiin nuijitaan vähän ensin.Itse tykkään kypsästä ja siihen teen vielä pippurikermakastikeen.

      • "Melkoinen ero on ulko-ja sisäfileessä...Ulkofile vissiin nuijitaan vähän ensin."

        Tähän ei ole muuta selitystä kuin se, että olet sekoittanut ulkofileen ja ulkopaistin.


      • Anonyymi
        Pihviukko kirjoitti:

        "Melkoinen ero on ulko-ja sisäfileessä...Ulkofile vissiin nuijitaan vähän ensin."

        Tähän ei ole muuta selitystä kuin se, että olet sekoittanut ulkofileen ja ulkopaistin.

        Kukaan ei ole sitten kertonut HK:lle ja kaikille maailman kokeille ettei ulkofilettä saa nuijia :D

        "Raaka-aineeksi lehtipihville sopii hyvin naudan sisäpaisti tai ulkofilee, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä vaihteeksi vaikkapa porsaan ulkofileestä.

        Leikkaa ensin lihasta poikkisyin noin sentin paksuisia viipaleita. Tarkemmat ohjeet raa’an lihan leikkaamiseen löydät Lihakoulun muista käsittelyvinkeistä.

        Lehtipihvin saa nuijittua riittävän ohueksi ilman lihan repeämistä, kun sen tekee kahden leivinpaperin tai kelmun välissä. Aloita nuijiminen keskeltä ja siirry kohti reunoja. Näin saat varmimmin tasaisen ja ohuen pihvin.

        Kokeile välillä lihan paksuutta painelemalla sitä kädellä. Jatka nuijimista kunnes pihvi on riittävän ohut."
        https://www.hk.fi/lihakoulu/lehtipihvin-nuijiminen/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukaan ei ole sitten kertonut HK:lle ja kaikille maailman kokeille ettei ulkofilettä saa nuijia :D

        "Raaka-aineeksi lehtipihville sopii hyvin naudan sisäpaisti tai ulkofilee, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä vaihteeksi vaikkapa porsaan ulkofileestä.

        Leikkaa ensin lihasta poikkisyin noin sentin paksuisia viipaleita. Tarkemmat ohjeet raa’an lihan leikkaamiseen löydät Lihakoulun muista käsittelyvinkeistä.

        Lehtipihvin saa nuijittua riittävän ohueksi ilman lihan repeämistä, kun sen tekee kahden leivinpaperin tai kelmun välissä. Aloita nuijiminen keskeltä ja siirry kohti reunoja. Näin saat varmimmin tasaisen ja ohuen pihvin.

        Kokeile välillä lihan paksuutta painelemalla sitä kädellä. Jatka nuijimista kunnes pihvi on riittävän ohut."
        https://www.hk.fi/lihakoulu/lehtipihvin-nuijiminen/

        Tenttumamma oppii palstalla joka päivä uutta, paitsi että nollaa muistinsa jatkuvasti tentulla läträtessään.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin sinussa haluan koskea

      Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä
      Ikävä
      41
      2233
    2. Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä

      IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi
      Maailman menoa
      223
      1984
    3. Kerro nyt jotain

      Itsestäsi minkä haluaisit kaivattusi tietävän?
      Ikävä
      111
      1538
    4. Toisen ihmisen sydämellä

      leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo
      Ikävä
      142
      1265
    5. On tämä meidän ikäero jo turhan suuri

      Kannattaisi tutustua samanikäisiin.
      Ikävä
      115
      1207
    6. PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan

      kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki
      Ammattiliitot
      138
      1114
    7. Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."

      Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1088
    8. Millaisena luonteena

      Pidät kaivattuasi??
      Ikävä
      74
      999
    9. Mitä ajattelet kun

      Katsot kaivattuasi silmiin? Mitä näet silmissä?
      Ikävä
      63
      954
    10. Olen otettu, mutta turhaan kulta testailet

      Sinua minä vaan ❤️
      Ikävä
      70
      950
    Aihe