Varsi- vai juuriselleri bologneeseen

Anonyymi-ap

Yleensä olen nähnyt varsiselleriä käytettävän, mutta jossain ohjeessa oli vetäisty käyttöön juuriselleri. Ainakaan ensimmäisestä kaupasta ei sellaista löytynyt. Taitaa olla harvinaisempaa herkkua?

11

378

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mistähän päin kauppaa olet selleriä etsinyt? Minun kokemukseni on, että sitä löytyy ihan tavallisten markettien juureshyllyltä, sieltä, missä on porkkanoita, lanttua ja muuta vastaavaa.

      Minä kun en oikein pidä varsiselleristä, käytän juuriselleriä kaikkiin ruokiin, joiden ohjeessa puhutaan selleristä. Vielä ei ole tultu pidättämään...

    • Anonyymi

      Minä kyllä tiedän mutta en uskalla kertoa, mutta odota vähän kohta palstalle tulee kaiken ruuasta tietävä rouva joka kertoo asiantuntian ottein mitä siihen tulee ja miten se oikein tehdään, edes Italialaiset eivät sitä osaa oikein tehdä.

      • Anonyymi

        "...odota vähän kohta palstalle tulee kaiken ruuasta tietävä rouva joka kertoo asiantuntian ottein mitä siihen tulee ja miten se oikein tehdään..."

        Rouva käyttää molempia hyvin vapautuneesti, joten mikä tässä on ongelmana? Perskärpäsen peppukipu?


    • Minä käytän kasvislasagneen ja bologneseen tai raguun molempia. Tässä on lasagnen resepti lyhykäisyydessään Marco Pierre Whiten tekemänä:

      https://www.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak

      Selleri on hyvä makua antava kasvis. Se antaa ruokiin täyteläistä umamin makua ja sitä käytetään kasvisruuissa nitraatin korvikkeena: "ellerissä on luonteensa puolesta jonkin verran nitraattia, joka suun bakteerien vaikutuksesta voi muuttua nitriitiksi. Nitriitti voi puolestaan muuttua edelleen typpioksidiksi, jolla on vaikutusta verisuonten rentoutumisessa ja suorituskyvyn parantamisessa."

      • Anonyymi

        Sellerissä on myös psoraleeneja, jotka saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.


    • Anonyymi

      Käytä varsiselleriä, jos haluat pysyä autenttisen bolognesen tiellä. Juuriselleriä voi käyttää, mutta se muuttaa lopputuloksen luonnetta.

      Varsiselleri (Apium graveolens var. dulce)

      – Klassinen valinta. Käytetään osana italialaista soffrittoa (sipuli, porkkana, varsiselleri), joka on monen kastikkeen, myös bolognesen, makupohja.

      – Tekstuuri ja maku: Kevyt, raikas, hieman kitkerä ja aromaattinen. Ei hallitse vaan tukee lihan umamia ja tomaattia.

      – Käyttäytyminen kypsennettäessä: Pehmenee nätisti, sulaa joukkoon ilman että dominoi.

      Juuriselleri (Apium graveolens var. rapaceum)

      – Harvinaisempi valinta bologneseen.

      – Maku: Voimakkaampi, hieman makeampi ja maanläheisempi. Saattaa tuoda keittomaisempaa fiilistä tai viedä bolognesea hieman ranskalaisempaan suuntaan (brunoise à la mode de Lyon?).

      – Tekstuuri: Kypsyy pehmeäksi, mutta saattaa jäädä vähän erillisenä “muruna” kastikkeessa.

      Nörttimäinen bonusvinkki:
      Jos haluat pelata turvallisesti, mutta lisätä hieman syvyyttä: pieni pala juuriselleriä hienoksi raastettuna varsisellerin lisäksi tuo mukavaa taustamakeutta ilman hallitsevuutta.

      Yhteenveto:
      Perinteiseen, autenttiseen bologneseen → käytä varsiselleriä.
      Kokeilevaan, syksyiseen tai twistattuun versioon → harkiten juuriselleriä.

      🇮🇹 Accademia Italiana della Cucinan virallinen ragù alla bolognese -resepti (1982)
      Tämä on Bolognan kauppakamarin hyväksymä virallinen resepti, arkistoitu vuonna 1982.

      Ainekset:
      400 g naudan jauhelihaa (suositus: kaulapalaa)
      150 g pekonia (rasvaista, esim. pancetta), hienonnettuna
      1 pieni sipuli, hienonnettuna
      1 varsisellerin varsi, hienonnettuna
      1 pieni porkkana, hienonnettuna
      300 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
      1 lasi (n. 1,5 dl) täyteläistä punaviiniä
      ½ lasia (n. 1 dl) täysmaitoa
      suolaa, mustapippuria
      (lisävalinnainen) lihalientä, jos tarpeen

      Valmistusohje:
      Ruskista pekoni kevyesti pannussa, kunnes rasva sulaa.
      Lisää sipuli, porkkana ja varsiselleri. Kuullota, kunnes pehmenevät.
      Lisää jauheliha. Paista, kunnes ruskistuu kauttaaltaan.
      Lisää viini. Haihduta kunnolla.
      Lisää tomaatti. Sekoittele ja laske lämpöä.
      Hauduta matalalla lämmöllä ainakin 2 tuntia, mieluusti 3–4 h.
      Lisää maitoa haudutuksen lopussa — tasapainottaa hapokkuutta.
      Mausta varoen suolalla ja pippurilla.

      Tarjoile tuoretagliatellen kanssa. Ei juustoa päälle – tai korkeintaan hyvin kevyesti parmesaania.

      Huomioita:
      Ei valkosipulia.
      Ei yrttejä (ei edes basilikaa).
      Ei sokeria.
      Ei chiliä.
      Ei spagettia (!)

    • Anonyymi

      Mun soosissa ei ole selleriä lain. Tosin kirjoituksesi sai aikaan että varsi selleriä kokeilen. Maanantaina teen pizza bolognesen.

      Tv TimmyH

      • Ei kannata takertua liikaa näihin ohjeisiin. Muistan keskustelun, jossa sinä ehdotit lisättävän kermaa tähän bolognesekastikkeeseen, joku italiafriikki tuomitsi sen pyhäinhäväistyksenä ja minä totesin, että alunperin kastikkeeseen on lisätty kermaa. Nyt tässä on nostettu esiin resepti, jossa täysmaito eli käytännössä kerma kuuluu kastikkeeseen.

        Tuossa ylempänä esiin nostettu resepti on aika nuori, 1980-luvulta eli ei ole mitään vuosisatoja vanhaa ragu-reseptiä. On vain perusjauhelihakastikkeen resepti, johon voi lattaa tarvittaessa kermaa, juuri- ja varsiselleriä.

        Summa summarum, kokeile juuri sitä jauhelihakastikkeen reseptiä, joka on sinun suun mukaista.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Ei kannata takertua liikaa näihin ohjeisiin. Muistan keskustelun, jossa sinä ehdotit lisättävän kermaa tähän bolognesekastikkeeseen, joku italiafriikki tuomitsi sen pyhäinhäväistyksenä ja minä totesin, että alunperin kastikkeeseen on lisätty kermaa. Nyt tässä on nostettu esiin resepti, jossa täysmaito eli käytännössä kerma kuuluu kastikkeeseen.

        Tuossa ylempänä esiin nostettu resepti on aika nuori, 1980-luvulta eli ei ole mitään vuosisatoja vanhaa ragu-reseptiä. On vain perusjauhelihakastikkeen resepti, johon voi lattaa tarvittaessa kermaa, juuri- ja varsiselleriä.

        Summa summarum, kokeile juuri sitä jauhelihakastikkeen reseptiä, joka on sinun suun mukaista.

        Ok. Tuli vaan fiivis että selleri mun raguun sopisi. Jos mulla on 2 tölkkiä tomaattimurskaa ja 400 grammaa jauhelihaa niin montako senttiä selleriä?

        Mulla tosissaan valkosipuli, yrtit ja kerma ovat ruuassani pääroolissa..

        Tv TimmyH


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ok. Tuli vaan fiivis että selleri mun raguun sopisi. Jos mulla on 2 tölkkiä tomaattimurskaa ja 400 grammaa jauhelihaa niin montako senttiä selleriä?

        Mulla tosissaan valkosipuli, yrtit ja kerma ovat ruuassani pääroolissa..

        Tv TimmyH

        Ei kait se sentilleen? Tänään teen bolognesea yhdellä lehtisellerin varrella (400g jauhelihaa). Pistin maustemitallisen Colemansin sinappiajauhetta sekaan, koska haluan rikkoa tabuja. Rasiallinen kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa messissä, kuten myös jotain muuta, jota en enää muista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kait se sentilleen? Tänään teen bolognesea yhdellä lehtisellerin varrella (400g jauhelihaa). Pistin maustemitallisen Colemansin sinappiajauhetta sekaan, koska haluan rikkoa tabuja. Rasiallinen kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa messissä, kuten myös jotain muuta, jota en enää muista.

        Balsamicoetikkaa, hunajaa ainakin myös laitoin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pystyisitkö pitämään

      Näppejä erossa jos tulisi siihen tilaisuus
      Ikävä
      45
      3483
    2. Riikka on siis suomalaisille velkaa 84 mrd

      Jos kauhukabinetti istuu vaalikauden loppuun. Keskimäärin yli 20 miljardia uutta velkaa rikkaiden veronalennuksiin jokai
      Maailman menoa
      69
      3201
    3. Luotathan siihen tunteeseen, joka välillämme on?

      Uskothan myös, että se kestää tämän? Kaipaan sinua valtavasti. Vielä tehdään yhdessä tästä jotain ihmeellistä ja kaunist
      Ikävä
      30
      2985
    4. Sanna on suomalaisille siis velkaa 24 mrd euroa

      Muistanette vielä kuinka Italian remonttirahoja perusteltiin sillä, että italialaiset ostaa suomalaisilta paidatkin pääl
      Maailman menoa
      159
      2748
    5. Tuntuuko ettet tiedä

      Enää miten toimia mun suhteen. Kun en taida tietää itsekään
      Ikävä
      25
      2269
    6. En saa sua mielestäni vaikka tekisin mitä

      Mikä tähän auttaa.. ei mikään. Edes aika. Kaivan sut kohta vaikka kivenkolosta että saan kysyä haluatko sinäkin💛
      Ikävä
      12
      2253
    7. Kirjotan ikävää ulos

      Haluaisin kuulla mitä ajattelet minusta. ihan mitä vaan mitä mietit. Voisit kertoa minulle, tai sitten kirjoittaisit run
      Ikävä
      14
      1698
    8. Sinä se vaan jaksat

      Suosittelen lopettamaan hyvissä ajoin, tuo toimintas ei auta unohtamiseen. Jossain vaiheessa asia julkistuu enkä usko et
      Ikävä
      23
      1547
    9. Onnettomuus

      Hukkajärventiellä kolaroi lavetti ja henkilöauto. Uutista ei missään! Hys hys ollaanko hiljaa tästäkin?
      Kuhmo
      3
      1487
    10. iltalehden uutinen poistettiin?

      Jämsässä koulussa rikosepäily avustaja juu
      Jämsä
      15
      1346
    Aihe