Varsi- vai juuriselleri bologneeseen

Anonyymi-ap

Yleensä olen nähnyt varsiselleriä käytettävän, mutta jossain ohjeessa oli vetäisty käyttöön juuriselleri. Ainakaan ensimmäisestä kaupasta ei sellaista löytynyt. Taitaa olla harvinaisempaa herkkua?

11

393

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mistähän päin kauppaa olet selleriä etsinyt? Minun kokemukseni on, että sitä löytyy ihan tavallisten markettien juureshyllyltä, sieltä, missä on porkkanoita, lanttua ja muuta vastaavaa.

      Minä kun en oikein pidä varsiselleristä, käytän juuriselleriä kaikkiin ruokiin, joiden ohjeessa puhutaan selleristä. Vielä ei ole tultu pidättämään...

    • Anonyymi

      Minä kyllä tiedän mutta en uskalla kertoa, mutta odota vähän kohta palstalle tulee kaiken ruuasta tietävä rouva joka kertoo asiantuntian ottein mitä siihen tulee ja miten se oikein tehdään, edes Italialaiset eivät sitä osaa oikein tehdä.

      • Anonyymi

        "...odota vähän kohta palstalle tulee kaiken ruuasta tietävä rouva joka kertoo asiantuntian ottein mitä siihen tulee ja miten se oikein tehdään..."

        Rouva käyttää molempia hyvin vapautuneesti, joten mikä tässä on ongelmana? Perskärpäsen peppukipu?


    • Minä käytän kasvislasagneen ja bologneseen tai raguun molempia. Tässä on lasagnen resepti lyhykäisyydessään Marco Pierre Whiten tekemänä:

      https://www.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak

      Selleri on hyvä makua antava kasvis. Se antaa ruokiin täyteläistä umamin makua ja sitä käytetään kasvisruuissa nitraatin korvikkeena: "ellerissä on luonteensa puolesta jonkin verran nitraattia, joka suun bakteerien vaikutuksesta voi muuttua nitriitiksi. Nitriitti voi puolestaan muuttua edelleen typpioksidiksi, jolla on vaikutusta verisuonten rentoutumisessa ja suorituskyvyn parantamisessa."

      • Anonyymi

        Sellerissä on myös psoraleeneja, jotka saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.


    • Anonyymi

      Käytä varsiselleriä, jos haluat pysyä autenttisen bolognesen tiellä. Juuriselleriä voi käyttää, mutta se muuttaa lopputuloksen luonnetta.

      Varsiselleri (Apium graveolens var. dulce)

      – Klassinen valinta. Käytetään osana italialaista soffrittoa (sipuli, porkkana, varsiselleri), joka on monen kastikkeen, myös bolognesen, makupohja.

      – Tekstuuri ja maku: Kevyt, raikas, hieman kitkerä ja aromaattinen. Ei hallitse vaan tukee lihan umamia ja tomaattia.

      – Käyttäytyminen kypsennettäessä: Pehmenee nätisti, sulaa joukkoon ilman että dominoi.

      Juuriselleri (Apium graveolens var. rapaceum)

      – Harvinaisempi valinta bologneseen.

      – Maku: Voimakkaampi, hieman makeampi ja maanläheisempi. Saattaa tuoda keittomaisempaa fiilistä tai viedä bolognesea hieman ranskalaisempaan suuntaan (brunoise à la mode de Lyon?).

      – Tekstuuri: Kypsyy pehmeäksi, mutta saattaa jäädä vähän erillisenä “muruna” kastikkeessa.

      Nörttimäinen bonusvinkki:
      Jos haluat pelata turvallisesti, mutta lisätä hieman syvyyttä: pieni pala juuriselleriä hienoksi raastettuna varsisellerin lisäksi tuo mukavaa taustamakeutta ilman hallitsevuutta.

      Yhteenveto:
      Perinteiseen, autenttiseen bologneseen → käytä varsiselleriä.
      Kokeilevaan, syksyiseen tai twistattuun versioon → harkiten juuriselleriä.

      🇮🇹 Accademia Italiana della Cucinan virallinen ragù alla bolognese -resepti (1982)
      Tämä on Bolognan kauppakamarin hyväksymä virallinen resepti, arkistoitu vuonna 1982.

      Ainekset:
      400 g naudan jauhelihaa (suositus: kaulapalaa)
      150 g pekonia (rasvaista, esim. pancetta), hienonnettuna
      1 pieni sipuli, hienonnettuna
      1 varsisellerin varsi, hienonnettuna
      1 pieni porkkana, hienonnettuna
      300 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
      1 lasi (n. 1,5 dl) täyteläistä punaviiniä
      ½ lasia (n. 1 dl) täysmaitoa
      suolaa, mustapippuria
      (lisävalinnainen) lihalientä, jos tarpeen

      Valmistusohje:
      Ruskista pekoni kevyesti pannussa, kunnes rasva sulaa.
      Lisää sipuli, porkkana ja varsiselleri. Kuullota, kunnes pehmenevät.
      Lisää jauheliha. Paista, kunnes ruskistuu kauttaaltaan.
      Lisää viini. Haihduta kunnolla.
      Lisää tomaatti. Sekoittele ja laske lämpöä.
      Hauduta matalalla lämmöllä ainakin 2 tuntia, mieluusti 3–4 h.
      Lisää maitoa haudutuksen lopussa — tasapainottaa hapokkuutta.
      Mausta varoen suolalla ja pippurilla.

      Tarjoile tuoretagliatellen kanssa. Ei juustoa päälle – tai korkeintaan hyvin kevyesti parmesaania.

      Huomioita:
      Ei valkosipulia.
      Ei yrttejä (ei edes basilikaa).
      Ei sokeria.
      Ei chiliä.
      Ei spagettia (!)

    • Anonyymi

      Mun soosissa ei ole selleriä lain. Tosin kirjoituksesi sai aikaan että varsi selleriä kokeilen. Maanantaina teen pizza bolognesen.

      Tv TimmyH

      • Ei kannata takertua liikaa näihin ohjeisiin. Muistan keskustelun, jossa sinä ehdotit lisättävän kermaa tähän bolognesekastikkeeseen, joku italiafriikki tuomitsi sen pyhäinhäväistyksenä ja minä totesin, että alunperin kastikkeeseen on lisätty kermaa. Nyt tässä on nostettu esiin resepti, jossa täysmaito eli käytännössä kerma kuuluu kastikkeeseen.

        Tuossa ylempänä esiin nostettu resepti on aika nuori, 1980-luvulta eli ei ole mitään vuosisatoja vanhaa ragu-reseptiä. On vain perusjauhelihakastikkeen resepti, johon voi lattaa tarvittaessa kermaa, juuri- ja varsiselleriä.

        Summa summarum, kokeile juuri sitä jauhelihakastikkeen reseptiä, joka on sinun suun mukaista.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Ei kannata takertua liikaa näihin ohjeisiin. Muistan keskustelun, jossa sinä ehdotit lisättävän kermaa tähän bolognesekastikkeeseen, joku italiafriikki tuomitsi sen pyhäinhäväistyksenä ja minä totesin, että alunperin kastikkeeseen on lisätty kermaa. Nyt tässä on nostettu esiin resepti, jossa täysmaito eli käytännössä kerma kuuluu kastikkeeseen.

        Tuossa ylempänä esiin nostettu resepti on aika nuori, 1980-luvulta eli ei ole mitään vuosisatoja vanhaa ragu-reseptiä. On vain perusjauhelihakastikkeen resepti, johon voi lattaa tarvittaessa kermaa, juuri- ja varsiselleriä.

        Summa summarum, kokeile juuri sitä jauhelihakastikkeen reseptiä, joka on sinun suun mukaista.

        Ok. Tuli vaan fiivis että selleri mun raguun sopisi. Jos mulla on 2 tölkkiä tomaattimurskaa ja 400 grammaa jauhelihaa niin montako senttiä selleriä?

        Mulla tosissaan valkosipuli, yrtit ja kerma ovat ruuassani pääroolissa..

        Tv TimmyH


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ok. Tuli vaan fiivis että selleri mun raguun sopisi. Jos mulla on 2 tölkkiä tomaattimurskaa ja 400 grammaa jauhelihaa niin montako senttiä selleriä?

        Mulla tosissaan valkosipuli, yrtit ja kerma ovat ruuassani pääroolissa..

        Tv TimmyH

        Ei kait se sentilleen? Tänään teen bolognesea yhdellä lehtisellerin varrella (400g jauhelihaa). Pistin maustemitallisen Colemansin sinappiajauhetta sekaan, koska haluan rikkoa tabuja. Rasiallinen kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa messissä, kuten myös jotain muuta, jota en enää muista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kait se sentilleen? Tänään teen bolognesea yhdellä lehtisellerin varrella (400g jauhelihaa). Pistin maustemitallisen Colemansin sinappiajauhetta sekaan, koska haluan rikkoa tabuja. Rasiallinen kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa messissä, kuten myös jotain muuta, jota en enää muista.

        Balsamicoetikkaa, hunajaa ainakin myös laitoin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      83
      4473
    2. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      3228
    3. Miksiköhän vasemmistossa on niin paljon ns. tapatyöttömiä ja muita köyhiä?

      Tokihan Minja Koskela oli sitä mieltä, että ei terveenkään ihmisen ole pakko tehdä töitä, sitä neuvoa moni vassu noudatt
      Maailman menoa
      39
      2894
    4. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      117
      2697
    5. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      17
      2549
    6. Kaipaamasi miehen nimi?

      Ja maakunta tai kaupunki?
      Ikävä
      16
      2540
    7. Oletko keskustellut kaivatustasi muiden

      Kanssa lähiaikoina? Jos, onko keskustelu ollut positiivista tai negatiivista? Vaikuttaako keskustelut mielipiteeseesi ka
      Ikävä
      43
      2487
    8. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      113
      2285
    9. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      2075
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      28
      1727
    Aihe