Antrooppinen periaate

squirrel

"Mut haettiin,
mä luulen et ne o enkeleitä.
Tää on tosi kirkas paikka,
ja tääl o seinätki pehmeitä."
...
"Mä tiedän enkelit on olemassa,
vaan mun takia,
mä oon Jumala."
(Ezkimo,"Psykedeliaa")

Antrooppinen periaate nojaa siihen,että maailmankaikkeuden luonnonlait ovat olleet elämälle juuri sopivia. Useat fysiikan vakiot, jos olisivat hiemankin eri suuria kuin nyt voimassaolevat, muuttaisivat voimakkaasti universumin ominaisuuksia. Luonnossa esiintyy siis paljon erillisiä tapahtumia, jotta ylipäänsä voisimme olla olemassa.
Mutta me olemme, joten nuo sattumat ovat toteutuneet tässä havaitsemassamme maailmankaikkeudessa. Jos eivät olisi,emme voisi olla tarkkailemassa.
Kolme perusversiota antrooppisesta periaatteesta ovat:
*Heikko Antrooppinen periaate(WAP):"Havaitut arvot kaikille fysikaalisilla ja kosmologisille muuttujille, riippumatta niiden syntytodennäköisyydestä, sellaisia että hiilipohjainen elämä voi syntyä ja että universumi on riittävän vanha jotta niin on ehtinyt käymään."
*Vahva antrooppinen periaate(SAP):"Universumilla täytyy olla ominaisuudet jotka mahdollistavat elämän kehittymisen jossakin sen historian vaiheessa"
*Finaalinen antrooppinen periaate(FAP):"Universumin tila on sellainen, että älykkään informaatioprosessoinnin täytyy syntyä, ja kun se kerran tulee esiin, se ei koskaan kuole pois."

Antrooppista periaatetta ovat käyttänyt perusteluna esimerkiksi Leibniz ja Fred Hoyle. Periaate nimettiin "Antrooppiseksi periaatteeksi" Brandon Carterin toimesta Krakovan symposiumissa "Confrontation of Cosmological Theories with Observational Data" -joka pidettiin niinkin myöhään, kuin vuonna 1973. Nykyisin periaate aikaansaa ongelmia; Ongelmat aiheuttaa periaatteen kaikkia tulkintoja seuraavat falsifioinnin vaikeudet tai tautologisuus. Näiden johdosta periaate on erittäin kiistanalainen. Ongelmien takia kantaa ottamattomuus koko periaatteeseen on varteenotettava vaihtoehto.


***Kiellon periaate***
"Uskon johonkin minua pienemmän olemassaoloon"
(Absoluuttinen nollapiste, "Pyhä Nynny II")

Stephen Hawkins käyttää "Ajan lyhyt historia" -kirjassaan antrooppista mallia poistamaan selitysvaatimusta erilaisilta kysymyksiltä. Hawkinsin kanta kirjassa on,että jos tila olisi jotenkin muuten, emme olisi sitä katsomassa. Siksi sen pohjalta että olemme täällä asiat eivät voisi olla toisin. Vahvuutena tällä tulkinnalla on ylimääräisien oletuksien välttäminen: Siitä, onko universumin tilan takana superäly vai satumainen onni emme voi sanoa mitään. Heikkoutena on,että se on tautologia. Tulkinnan kannattajat katsovat tautologisuuden olevan vain näennäistä: Lause "Olipa elämälle mahdollinen universumi miten epätodennäköinen tahansa, on tuo epätodennäköisyys toteutunut havaitsemassamme maailmankaikkeudessa." on tosi vain ehdolla että havaitussa universumissa on elämää.


***Teleologisen ratkaisu***
"Mitä jos puuttuu riippuvuus;
mikä retkille antaa syyn?
Ja sysää rikkeisiin
niin olet yksin kuin joku taruolento"
(Absoluuttinen nollapiste,"Pyhä Nynny")

Teleologinen ratkaisu antrooppiselle periaatteelle on, että universumin tila ei ole sattumaa, vaan että siinä on tarkoitus. Universumimme olemassaolo olisi tätä kautta sattuman sijasta Suunnitelman tulosta. Suunnittelija kuvioihin saadaan päättelemällä, että jonkinlainen äly on säätänyt maailmankaikkeuden arvot Tämän ratkaisuyritysten ongelmana on testaaminen. Kaikkivaltiasmalli ei myöskään selitä mitään, sillä äly olisi toki voinut tehdä myös sellaisen universumin, jossa elämää ei ole. Lisäksi tässä mallissa esiintyy oletus siitä,että koko valtava universumi olisi rakennettu pelkästään meidän vuoksemme. Universumin mittasuhteet huomioiden tämä ei tunnu kovin todennäköiseltä.
Teleologisessa ratkaisussa tehdään myös sangen hankala filosofinen kannanotto sattumaan: Arvonnan voittajan tulisi tulkinnan mukaan aina pitää voittoaan kaikkivaltiaan tahtona, ei arvonnan tuloksena.
Ongelmallista teleologiselle periaatteelle on myös se,että emme elä "parhaassa mahdollisessa universumissa": "Pimeä energia" puskee avaruutta erilleen kiihtyvällä nopeudella ja termodynamiikka pakottaa universumin kokonaisentropian kasvamaan. Tämän johdosta koko näkyvä maailmankaikkeutemme on karkeasti sadan miljardin vuoden kuluttua kuollut, pimeä ja tyhjä. Me emme siis elä "parhaassa mahdollisessa maailmankaikkeudessa".
Lisäksi teleologisen ratkaisun sijasta voidaan väittää tilan syntyneen sattumalta. Sattumaa ja ohjaava älyä ovat molemmat sellaisia,että niitä on mahdoton falsifioida. Koska sattumaoletus ei tee oletusta universumin ulkopuolisista havaitsemattomista älyistä -itse asiassa edes kannanottoa,älyhän voisi olla olemassa vaikka se ei tekisi universumeita- on se Occamin periaatteen nojalla parempi vaihtoehto näistä kahdesta huonosta.


***Multiuniversumi***
"Ken ei vetoa tunne ei etua etsi
kylläisimmän osa on tavoitteeton autius"
(Absoluuttinen nollapiste,"Pyhä Nynny")

Useiden maailmankaikkeuksien mahdollisuutta on tuonut esiin ja kehittänyt muun mussa kosmologi Max Tegmark ja David Deutsh. Heidän päättelynsä perustuu siihen,että havaitsemalla elämän kannalta epäonnistuneita tiloja, voimme päätellä että kyse on "arvonnan tuloksesta". Elämämme ei kenties ole ainut mahdollinen, eikä kaikkialla elämä ole mahdollista: jossain muissa olosuhteissa mahdollistuisi toisenlainen elämä ja kaikkialla ei ollenkaan. Elämämme synty ei tällä pohjin olisi välttämättömyys. Kvanttifysiikan mukaan on mahdollista, että erilaisia maailmankaikkeuksia olisi ääretön määrä -jopa samanaikaisesti. Me havaitsemme täsmälleen yhtä niistä.

John Wheelerin tulkinta vahvasta antrooppisesta periaatteesta väittää että vain ne kvanttifysiikan universumit, jotka voivat tuottaa älykkäitä havaitsijoita ovat "reaalisia". TS:Maailmankaikkeus on olemassa vain jos sitä havainnoidaan. Tämän tulkinnan mukaan ei ole olemassa muunlaisia universumeita, kuin sellaisia, joilla on elämää.

Multiversumimallin ongelmana on testaamisen vaikeus: Päättelyketju nojaa tapahtuman ja sen negaation olemassaoloon. Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole mahdollisuutta tietää, onko olemassa myös toisenlaisia maailmankaikkeuksia.


***Kosmodarwinismi***
"TO BE IS TO DO"(Sokrates)
"TO DO IS TO BE"(Platon)
"DO BE DO BE DO"(Sinatra)

Kosmodarwinismi nojaa siihen, että maailmankaikkeudet tuottaisivat toisia melko kaltaisiaan universumeita, esimerkiksi mustien aukkojen kautta: Mitä enemmän maailmankaikkeus suosisi mustien aukkojen syntyä, sitä enemmän sen kaltaisia universumeita olisi. Tulkinnan vahvuutena on se,että mustien aukkojen syntyminen vaatii samanlaisia olosuhteita, kuin mitä kompleksisten rakenteiden syntyminen edellyttää. Kannaltamme ikävänä puolena mallissa on ennuste siitä, että mustia aukkoja syntyy universumissamme todennäköisesti paljon.

13

1093

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • The Rat

      Vaikeahan noista vaihtoehdoista on sanoa mikä niistä paikkansa pitää ja mikä ei, joten voi vain valita suosikkinsa.

      Sattumalta oma suosikkini löytyy listalta:

      > John Wheelerin tulkinta vahvasta antrooppisesta periaatteesta väittää
      > että vain ne kvanttifysiikan universumit, jotka voivat tuottaa älykkäitä
      > havaitsijoita ovat "reaalisia". TS:Maailmankaikkeus on
      > olemassa vain jos sitä havainnoidaan. Tämän tulkinnan mukaan ei
      > ole olemassa muunlaisia universumeita, kuin sellaisia, joilla on elämää.

      Paitsi että ratkaisu on yksinkertainen, se on myös vahvasti tunteisiin vetoava...

      Jos puu kaatuu metsässä ja kukaan ei ole sitä todistamassa, onko puuta edes olemassa?

      • NilsBohr

        Yleisen tulkinnan mukaan puu on tilassa, jossa se on yhtä aikaa kaatunut ja pystyssä. Puun lopullinen tila määritellään vasta kun joku havaitsee sen.


      • The Rat
        NilsBohr kirjoitti:

        Yleisen tulkinnan mukaan puu on tilassa, jossa se on yhtä aikaa kaatunut ja pystyssä. Puun lopullinen tila määritellään vasta kun joku havaitsee sen.

        Jos laitetaan kissa laatikkoon ja suljetaan laatikko, ei voida tietää onko kissa hengissä vai kuollut ja se itse asiassa on molempia.

        Mutta se voidaan tietää että se on helvetin vihainen. :D


      • Rem
        The Rat kirjoitti:

        Jos laitetaan kissa laatikkoon ja suljetaan laatikko, ei voida tietää onko kissa hengissä vai kuollut ja se itse asiassa on molempia.

        Mutta se voidaan tietää että se on helvetin vihainen. :D

        Mielenkiintoinen asiaa sivuava kirjoitus:
        http://www.tsv.fi/ttapaht/987/enqvist.htm


      • P.S.V.
        Rem kirjoitti:

        Mielenkiintoinen asiaa sivuava kirjoitus:
        http://www.tsv.fi/ttapaht/987/enqvist.htm

        Tuosta Enqvistin jutusta (jota en nyt ehtinyt lukea, mutta aiemmin olen silmäillyt) tuli mieleen, että voiko koherentti systeemi edes olla sama objekti kuin dekoherenssin läpikäynyt systeemi.Eikö dekoherenssi voisi olla kvanttifysiikan mittausprosessin tulos sinänsä? Tapahtumat voisivat siten edetä koherenssi-dekoherenssi-askeleina. Koherentissa tilassa makroskooppinen kvanttiominaistilojen joukko
        voisi sulauttaa itseensä uusia elementtejä tuottaen siten uuden makroskooppisen mahdollisuusjoukon, jonka kvanttifysikaalinen mittaustapahtuma sitten "romauttaisi" johonkin dekoherenttina oliona ilmenevään tilaan. Mieleeni on usein tullut mittausongelmaa ensimmäisenä pohtineen, Wittgensteinin erittäin syvällisenä ajattelijana pitämän G.Berkeleyn ajatus Jumalan tajunnasta kvanttifysiikan mittaustapahtuman "suorittajana".


    • Antonidus

      Minun ääneni menee teologiselle tulkintamallille. Se nojaa käsitykseen, jonka mukaan erilaisia maailmankaikkeuksia voidaan asettaa tavallaan paremmuusjärjestykseen. Maailmankaikkeus, jossa on ihmisen kaltaisia tiedostavia olentoja, on parempi kuin sellainen, jossa on pelkkiä minttupastilleja. Minttupastillit eivät nykytiedon valossa ole tiedostavia, joten minttupastilliuniversumi olisi täysin turha. Ainoastaan tiedostava olento voi kokea iloa olemassaolostaan ja näin antaa universumin olemassaololle merkityksen, olkoonkin että kyse on vain subjektiivisesta kokemuksesta.

      Multiversumimalli lienee tällä hetkellä suosituin periaate antrooppisen periaatteen väistämiseksi. On kuitenkin muistettava, että se poistaa ainoastaan alkuehtoja koskevan hienosäätökysymyksen. Uniikit historialliset sattumat ovat aivan eri asia kuin invariantit lait ja parametrit. On ennenaikaista spekuloida muilla mahdollisilla luonnonlaeilla, sillä fysiikkaa ei vielä voida pitää ”valmiina”. Emme tiedä, millainen ns. viimeinen teoria tulee olemaan ja mahdollistaako se toisenlaiset parametrien arvot. Voi käydä niinkin, että se tulee olemaan loogisesti isoloitu, eli pienikin muutos tekisi siitä mielettömän. Hienosäätökysymys ratkeaisi kuin itsestään: luonnonlait ovat juuri sellaiset kuin ovat, koska ne eivät voisi olla toisenlaiset. Tällä hetkellä emme kuitenkaan tiedä, miksi juuri tuntemamme luonnonlait ovat voimassa. Asian kääntöpuoli tietysti on, että emme tiedä sitäkään, mikseivät ne voisi olla toisenlaiset. Hyvinkin erilaiset spekulaatiot ovat siis mahdollisia, mutta ne todistavat lähinnä tietämättömyydestämme.

      • squirrel

        Sinuna olisin hyvin ylpeä.

        Sanoisin,että "nappi postaus".


      • Rem

        "Ainoastaan tiedostava olento voi kokea iloa olemassaolostaan"
        On syytä muistaa myös kolikon kääntöpuoli, surua ja kärsimystä on nykyisen kaltaisessa maailmassamme aivan liikaa. Ilon hetket ovat pisaroita valtameressä. Koko olemassaolomme järkevyys on melko hataralla pohjalla. Ainoana toivona näkisin teknologisen kehityksen ja sen tuoman vapautuksen ruumiin ja mielen tuskista. Ihminen, sellaisena kun me hänet tunnemme, ei ole ideaali entiteetti.


        "Hyvinkin erilaiset spekulaatiot ovat siis mahdollisia, mutta ne todistavat lähinnä tietämättömyydestämme."
        Vastaukset, mikäli niitä edes on, ovatkin hyvin todennäköisesti teknologisen singulariteetin tuolla puolen.
        http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity


    • Mr.K.A.T.

      Tähdet ja Avaruus v 2000 numeroissa on multiversumista (ehkä nrossa 7/2000),
      Sir Martin Reesin haastattelu, viime yönä lueskelin. En muista onko itse tutkinut sitä syvältä, mutta ainakin popularisoinut mm. kirjana: "Ennen alkua".

      Ajatuksen toi ensin Everett kvanttimekaanisesta tulkinnasta, että aina kun sattuma tapahtuu, niin maailma haarautuu kahtia.

      Kosmodarwinismia on kehitellyt Andrei Linde. Maailmankaikkeudesta silmukoi, pulppuaa uusia maailmankaikkeuksia, joilla osalla alkuolosuhteet on vielä parempia..
      niistä silmukoi taas jne..

      Hauskat sitaatit sulla. Tämä oli WC:ssä kerran:

      Tubi or not tubi ? (Aleksis Kivi)
      Duubiduubiduubi.. (joku, jazzlaulaja?)

    • Olen huomannut, että tavallisen sohvaperunan on uskomattoman vaikea ymmärtää sitä eroa, mikä on heikon ja vahvan antrooppisen periaatteen välillä(Finaalinen a.p:han on vain jälkimmäisen muunnelma). Jos sen yrittäisi sanoa mahdollisimman kansantajuisesti, heikon a.p:n kannattaja on kukko, joka kiekuu auringon noustessa, koska se tietää, että on aika kiekua. Vahvan tai finaalisen a.p:n kannattaja taas on kukko, joka uskoo kiekumalla saavansa auringon nousemaan.

      (PS: Se Stephen on muuten Hawking. Ei se mitään, minullekin sattuu joskus tuollaisia sekaannuksia.)

    • One Way or Another..

      Joseph Polchinki on päätynyt teorioidessaan 10^60 universumiin, joilla kaikilla voi olla mitkä tahansa fundamentaaliset fysikaaliset vakiot ja lait. Ylimääräiset universumit voivat olla käpertyneitä ja paketoitu pieniksi ohuiksi viivoiksi, joita säikeet pitävät nipussa.
      Myös Big Bang-teorian laajentaja Alan Guth selittää multiversumien tulevan hänen teoriansa seurauksena.
      Olisikohan tällainen "Extremely Weak Anthropologic Presentation"? :)

      • squirrel

        Pelkkä "Weak" riittää...


    • P.S.V.

      Esittämäsi faktat ja kysymykset ovat varmaan tärkeimpiä aina mielessä pidettäviä totuutta lähestyttäessä. Itse en ole päässyt kovin pitkälle näiden arvioinnissa ja kiireinen aika estää syvemmän paneutumisen. Muistelen tässä äskettäin puolihuolimattomasti todenneeni, että universumin rakennevakiot heijastavat pienimmän vaikutuksen periaatteen "operointia" energiavakuumissa, eräällä tavalla "parasta mahdollista maailmaa".

      "Rem":in esittelemän Enqvistin kirjoituksen ajatusta dekoherenssista kommentoin yllä, kun siitäkin jotain tuli mieleen, ajatellen, että silläkin on yhteyttä tähän jännittävään visiokompleksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3063
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2725
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2335
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2188
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1996
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      57
      1929
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1576
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1537
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1380
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      30
      1351
    Aihe