Lihansyöntiä kannattaisi vähentää

Aki+

Joulu on lihansyönnin huippukautta Suomessa. Moni kinkulla herkuttelija ei tule varmaan ajatelleeksi, että tällä totutulla tavallamme on myös "mitallin toinen puoli". Tässä eräs versio aiheesta :


----------

Worldwatch-instituutin lehdistötiedote
7. heinäkuuta 1998
Käännetty ja julkaistu Worldwatch-instituutin luvalla

Käännös: Mika-Petri Lauronen

USA lihankulutuksen kärjessä


USAssa heinäkuun neljäs on yksi vuoden suurimmista lihansyöntipäivistä. Yli 200 miljoonaa amerikkalaista – 75% väestöstä – osallistuu grillijuhliin, mutta harvat heistä ajattelevat lihansyönnin terveydellisiä tai ympäristövaikutuksia.

Eikä mässäily rajoitu pelkästään itsenäisyyspäivään. Amerikkalaiset syövät enemmän lihaa kuin koskaan: keskivertoamerikkalainen syö melkein kaksi kertaa oman painonsa verran lihaa vuodessa. Samalla kun USAssa asetellaan lisää hampurilaisia, nakkisämpylöitä ja kanansiipiä grilliin, maa johtaa koko maailmaa suurempaan lihankulutukseen.

Kasvava rasvaisen lihan, maitotuotteiden ja munien kulutus on synnyttämässä maailmanlaajuista elintasosairauksien (esim. sydänkohtausten ja syövän) epidemiaa, aiheuttamassa lisäpaineita maa- ja vesivarastoille, lisäämässä vesistöjen kuormitusta ja kiihdyttämässä ilmaston lämpenemistä.

Maailman lihankulutus on kasvanut lähes viisinkertaiseksi vuoteen 1950 verrattuna, kasvaen 44 miljoonasta tonnista 211 tonniin vuonna 1997 (Kuva 1). Henkilöä kohti tuotetaan 36 kiloa lihaa, yli kaksinkertainen määrä vuoteen 1950 verrattuna (Kuva 2). Nykyään ihmisten lisäksi luonnonvaroja kuluttaa melkein miljardi sikaa, 1.3 miljardia nautaa, 1.8 miljardia lammasta ja 13.5 miljardia kanaa – yli kaksi kappaletta jokaista maailman ihmistä kohti (Taulukko 1).

Elintason nousu on sallinut ihmisten muuttavan ruokavaliotaan lihapitoisemmaksi. Viimeisen vuosikymmenen aikana lihan kulutus asukasta kohti on kaksinkertaistunut köyhimmissä maissa. Siltikin se on vain kolmasosa teollisuusmaiden kulutuksesta.

Lihan kulutuksen kasvu on lisännyt myös muiden eläinkunnan tuotteiden (maitotuotteet, munat, meren antimet) kulutusta. Maidon, juuston, jugurtin, jäätelön ja munien kulutus asukasta kohti on nyt huipussaan. Vuotuinen kalansaalis on paisunut 21 miljoonasta tonnista 120 miljoonaan 50-luvulta tähän päivään, joka on johtanut meren antimien kulutuksen kolminkertaistumiseen asukasta kohti.

Lihan kulutus on poliittisesti yhä kuumempi asia maailmassa, jossa arviolta joka kuudes ihminen näkee nälkää päivittäin. Lihantuotantohan on tehoton viljankulutustapa – vilja on paljon ravitsevampaa syötynä suoraan. Lihantuotanto on riippuvaista karjalle syötettävästä rehusta, jolloin lihansyöjien ja maailman köyhän väestön välille syntyy lisää kilpailua luonnonvaroista.

Maailman lihankulutus on erittäin keskittynyttä, ja sitä hallitsee muutama maa. USA ja Kiina, joissa asuu 25% maailman väestöstä, kuluttavat kahdestaan 35% maailman naudanlihasta, yli puolet siipikarjasta ja 65% sianlihasta. Jos mukaan lasketaan Brasilia ja EU, kulutus on yli 60% naudanlihasta, 70% siipikarjasta ja 80% sianlihasta.

Vaikka aikoinaan naudanliha kilpaili sianlihan kanssa lihantuotannon määrässä, on sianliha repäissyt selvän eron viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Syynä on pääasiassa Kiinan tuotannon kasvu. Kiina tuottaa ja kuluttaa tällä hetkellä puolet maailman sianlihasta. 85 miljoonan tonnin tuotannollaan sianliha oli reilun kolmanneksen suurempi kuin naudanlihan ja siipikarjan tuotanto. (Siipikarja ohitti naudanlihan vuonna 1996). Lampaanliha, vuohet mukaan luettuna, on neljäntenä kaukana kärjen takana (Kuva 3).

Vaikkakin kokonaislihantuotanto kasvaa kaikkialla, esiintyy alueellisesti suuriakin eroja, koska eri maat keskittyvät eri tyyppiseen lihaan. Suuressa osassa Eurooppaa ja Kiinassa sianliha on suosituinta. Uruguay, Argentiina ja Brasilia suosivat naudanlihaa, kun taas Etelä-Afrikassa ja Itä-Euroopassa suosituin on kana. Kazakstanissa ja Saudi-Arabiassa syödään lammasta, ja se kilpailee naudanlihan kanssa kärkipaikasta Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Irlannissa. Ainoastaan USA on kärjessä kaikissa kolmessa päälihatyypissä: naudan- ja sianlihassa sekä siipikarjassa (Taulukko 2).

Naudan- ja lampaanlihan tuotanto on suuresti riippuvainen luonnonniitystä. Koska niitty on liian kuivaa tai jyrkkää aurattavaksi, on lihantuotanto ainoa mahdollinen ruoantuotantokeino ko. ekosysteemissä. Luonnonniityt ovat kuitenkin kestokykynsä ylärajoilla, koska ylilaiduntaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Luonnonniityt vievät maapallon pinta-alasta noin kaksi kertaa niin paljon kuin viljelty maa. Niiden tila on merkittävä tekijä, koska lähes 25% maailman lihasta tuotetaan niitä laiduntamalla. Lisäksi sadat miljoonat ihmiset saavat niistä ruoan lisäksi toimeentulonsa. Kaikkialla maailmassa – niinkin erilaisilla alueilla kuin eteläisessä Afrikassa, Lähi-Idässä, Mongoliassa ja Keski-Aasiassa – paimentolaisten elämä on vaarantunut niittyjen kulutuksen vuoksi.

Kun niityt ovat kuoleet, ei naudanlihan tuotanto voi kasvaa muuten kuin rehun avulla. Se johtaa naudan- ja sianlihan sekä siipikarjan väliseen viljakilpaan. Naudanlihan tuotanto vaatii lähes kaksi kertaa niin paljon rehua kuin sianlihan tuotanto, ja melkein nelinkertaisesti siipikarjan vaatiman määrän (rehua tarvitaan 7 kiloa naudanlihakiloa kohti: suhde on sianlihalla 4:1 ja siipikarjalla 2:1). Sianliha ja siipikarja ovat siis hinta-laatusuhteeltaan paljon naudanlihaa parempia. Tästä syystä naudanlihan tuotanto on jämähtänyt paikoilleen viime vuosina, mutta sianlihan ja siipikarjan tuotanto on kasvanut.

Ihmiset ovat muuttaneet valtavia ekosysteemejä ja kuluttaneet valtavasti resursseja karjan ylläpitoon. Samalla karjan määrä kasvaa nopeammin kuin väestö. Lihantuotannon ekologinen jalanjälki näkyy myös Keski- ja Etelä-Amerikan metsissä, joita hakataan laidunmaaksi, USAn luonnonvaraisten petojen vähenemisessä ja alkuperäisiä kasvilajeja syrjäyttävien rehukasvien käyttöönotossa kaikkialla, missä karja laiduntaa.

Tällä hetkellä 36% maailman viljasta kulutetaan tuhlaavasti karjan rehuksi. (Kannattaa myös muistaa että pieni, mutta kasvava osa viljasadosta kuluu kalan rehuksi. Kala on vain hieman tehokkaampaa kuin siipikarja). Kehitysmaissa rehuksi tuotetun viljan osuus sadosta on kolminkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa ollen nyt 21%. Todennäköisesti osuus kasvaa entisestään, kun kehitysmaat pyrkivät seuraamaan teollisuusmaita, joissa rehuksi menee lähes 70% viljasadosta.

Kiinassa rehuviljan osuus on viisinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä (Kuva 4). Vuoden 1960 jälkeen rehuksi kulutetun viljan osuus kasvoi Kiinassa 8 prosentista 26 prosenttiin, Meksikossa 5 prosentista 45 prosenttiin ja Egyptissä 3 prosentista 31 prosenttiin. Thaimaassa, jossa lihaa syödään vähän, rehun osuus viljasadosta nousi yhdestä prosentista (1960) 30 prosenttiin (1997).

Jokainen lihakilo merkitsee useaa kiloa ihmiselle käyttökelpoista viljaa, oli se sitten komaa tai vehnää. Jos maailman 670 miljoonan tonnin rehusatoa pienennettäisiin edes 10 prosenttia, vapautuisi 67 miljoonaa tonnia viljaa, jolla voitaisiin ruokkia 225 miljoonaa ihmistä – joka on maailman väkiluvun kasvu seuraavan kolmen vuoden aikana. Jos jokainen amerikkalainen vähentäisi lihankulutustaan 5%, joka vastaa suurin piirtein yhtä liha-ateriaa viikossa, säästyisi 7.5 miljoonaa kiloa viljaa, jolla saataisiin ruokittua 25 miljoonaa ihmistä – joka on sama määrä kuin USA:ssa on nälkäisiä.

Lihantuotanto aiheuttaa yhä suurempia vaikeuksia myös maille, joissa on vesipula – kuten Pohjois-Kiina, Lähi-Itä, Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Pohjois-Intia. Esimerkiksi sianlihan korvaaminen siipikarjalla puolentaa rehunkulutuksen ja sitä kautta tarvittavan veden määrän.

Karjan aiheuttamat jätevuoret uhkaavat jokia, järviä ja muita vesialueita. USA:ssa karja tuottaa 130 kertaa ihmisten tuottaman jätemäärän. Se näkyy selvästi vesien saastumisessa, myrkkylevien lisääntymisessä ja kalojen joukkokuolemissa. Samaan aikaan karjatilat kasvattavat kokoaan: Utahissa on rakenteilla 50 000 eekkerin sikatila, joka tulee tuottamaan enemmän jätettä kuin Los Angelesin kaupunki.

USAn ympäristönsuojeluviraston EPA:n mukaan maailman lihakarja tuottaa noin 25% inhimillisistä metaanipäästöistä. Metaani on erittäin voimakas kasvihuonekaasu, joka vaikuttaa ilmastoa muuttavasti. Sen lisäksi tehdasmaisten farmien jätelaguunit tuottavat vielä 5% ihmisten metaanipäästöistä. Tämä johtaa siihen, että karja on pahin inhimillinen metaanikaasujen tuottaja.

Samalla kun lihantuotanto tuhoaa ympäristöä, sen kulutus tuhoaa terveyttä. Terveimpiä ihmisiä eivät ole ne, jotka ovat ravintoketjun huipulla eivätkä ne, jotka kärsivät aliravitsemuksesta. Selvästi terveimpiä ovat sellaiset ihmiset, joiden ruokavalio on monipuolinen ja kasveihin perustuva ja sisältää runsaasti kokojyväviljaa, hedelmiä ja vihanneksia.

Suuri määrä lääketieteellistä ja epidemologista kirjallisuutta osoittaa, että lihan yletön kulutus on pääasiallisin riskitekijä monien elintasosairauksien, kuten syöpien ja verisuonten kalkkeutumisen kehittymiselle. Niiden esiintymisellä on kaikkialla maailmassa vahva yhteys lihapitoisen ruokavalion kolesterolin, tyydytettyjen rasvahappojen ja proteiinin suureen määrään.

The China Health Project (CHP), kiinalais-amerikkalainen yhteistyötutkimus tarkasteli vuoden 1978 talousuudistuksen mukanaan tuoman ruokavalion muutoksen vaikutusta kiinalaisten terveyteen. Tulokset osoittivat, että Kiinan nousseet rintasyöpä-, vatsasyöpä-, suolistosyöpä-, verenpainetauti- ja liikalihavuusluvut ovat yhteydessä kohonneeseen lihansyöntiin. Kaiken lisäksi terveydelliset vaikutukset huomattiin selvästi, vaikka Kiinan lihankulutus on vain murto-osa länsimaiden vastaavasta. Kiinan ennaltaehkäisevän Lääkityksen Instituutti (The Chinese Academy of Preventative Medicine) ehdotti vastikään, että Kiinan hallituksen tulisi rajoittaa lihansyöntiä, koska satojen miljardien dollarien terveyskuluilla olisi valtava vaikutus Kiinan kansantalouteen.

CHP:tä johtanut tohtori Colin Campbell Cornellin yliopistosta arvioi varovasti, että lihan ylensyönti aiheuttaa USA:ssa 60 – 120 miljardin terveydenhoitokulut vuosittain. Maan lihantuottajien myyntitulot olivat vuonna 1997 noin 100 miljardia dollaria. Jos Campbellin arviot pitävät paikkaansa, on mahdollista että lihateollisuus on USA:n kansantaloudelle kulu, ei hyöty.

Köyhissä maissa kovalla työllä aikaansaadut edut tartuntatautien vastaisessa taistelussa ovat jäämässä elintasosairauksien epidemian jalkoihin. Syynä on lähinnä eläinkunnan tuotteiden lisääntynyt kulutus. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan "runsasrasvaisen hampurilais-elämäntavan laaja leviäminen" kehitysmaissa on jo nyt lisännyt sydän- ja verisuonitauteja ja syöpätapauksia. WHO:n mukaan tilanne vain pahenee, kun krooniset elintasosairaudet nousevat pääkuolinsyiksi Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Vähentämällä lihankulutusta edes vähän tarjoustulvan keskellä tarjoaa moniin vakaviin maailmanlaajuisiin ongelmiin ratkaisuja, jotka ovat pelkästään positiivisia. Teollisuusmaissa tapahtuva merkittävä lihansyönnin väheneminen pienentää sairauksista johtuvaa kansantaloudellista taakkaa ja parantaa kansanterveyttä. Karjan vähentäminen helpottaa laidun- ja viljelymaiden taakkaa, jolloin maanviljelyn perustukset voivat toipua. Väestön kasvaessa lihan kulutuksen vähentäminen mahdollistaa yhä vähenevien maa- ja vesivarantojen tehokkaamman jakamisen, ja vapauttaa samalla lisää viljaa maailman nälkäisille.

19

975

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lihannielijä

      Grillikylki. Kanan filee. Cótefile. Joulukinkku. T-luupihvi. Paahtopaisti. Possun ulkofile. Nam nam nam. Ei sen parempaa kuin kunnon liharuoka. Liha miehen tiellä pitää ja varmaan naisenkin.

      • juuu-u

        Maku on varmaan hyvä ja varmaan sitä on kiva syödä, mutta voisi sitä välillä ajatella muutakin kuin omaa persettä.

        Varo syömästä liikaa rasvaista lihaa, että pysyt tiellä jatkossakin ja ennenkaikkea jaksat kulkea sitä.


    • sinäkin

      vasta otat asian esille kun pakaste on pullollaan niin kaurista,peuraa,villisikaa,kyyhkystä,sinikkoa kuin jänistäkin.

      • asian vierestä

        Kerrohan, mikä otus on tuo luettelossasi esiintyvä sinikko, kiitos! Ihan outoa lihaa minulle.


      • Giniukko
        asian vierestä kirjoitti:

        Kerrohan, mikä otus on tuo luettelossasi esiintyvä sinikko, kiitos! Ihan outoa lihaa minulle.

        En ole se, jolta asiaa kyselet, mutta arvelisin että
        sinikko = sinisorsa = heinäsorsa = heinuri.

        VR:n 1950- ja 60-lukujen sinisiä kiskobusseja kutsuttiin kansanomaisesti useimmiten lättähatuiksi, mutta niillekin tarjottiin silloin aikanaan jossakin nimikilpailussa nimeä 'sinikko'.


      • sinäkin
        Giniukko kirjoitti:

        En ole se, jolta asiaa kyselet, mutta arvelisin että
        sinikko = sinisorsa = heinäsorsa = heinuri.

        VR:n 1950- ja 60-lukujen sinisiä kiskobusseja kutsuttiin kansanomaisesti useimmiten lättähatuiksi, mutta niillekin tarjottiin silloin aikanaan jossakin nimikilpailussa nimeä 'sinikko'.

        tiesit mistä on kysymys.Eihän se kaikille niin helppoa ole.


      • vain
        asian vierestä kirjoitti:

        Kerrohan, mikä otus on tuo luettelossasi esiintyvä sinikko, kiitos! Ihan outoa lihaa minulle.

        suurin ongelma ole se että sattui olemaan vähän liian monta lajia sinun sulatettavaksi?


    • tätityttö

      Voi voi tätä maailman kauheutta! On sitä muutakin lihaa kuin sika-nautaa.... Meinaan riistaahan piisaa tässä maassa vielä.- Syön paljon lihaa ja voin todella hyvin. Riistaa nimittäin. Kyllä hirviä, pupuja ym. metsän eläimiä hyppii riittämiin ihmisten ilmoilla. Maistuu aika hyvältä. Parempi paisti poskessa kuin ihminen nelos-ja vitostiellä paistin alla.. Maistuis varmaan sullekin??

    • orvokki76

      kuin täällä elelen, joa ei tässä maailmankaikkeudeesa ole kovinkaan montaa vuotta, niin syön kyllä ihan sitä lihaa ja ruokaa, josta nautin.
      liha kuuluu minun ja perheeni vakio ruokaan, vaikka kyllähän meillä kalaakin syödään.

      miksei ihminen täällä saisi elää ja nauttia siitä vähästä ajasta, jotka meille maapäällä suodaan....

      • ..........

        Kukaan ei sanonut, että et saisi nauttia possun perästä, verileivästä ja vasikan kielestä enää, mutta sitä nauttimista voisi hiukan vähentää. Aloittajan otsikkokin sanoo: "Lihansyöntiä kannattaisi vähentää", ei "Lihansyönti pitäisi lopettaa."
        Tuskin siitä kauheasti kärsit, jos yhtenä päivänä viikossa syöt aterialla muuta kuin liharuokaa, tai jätät leikkeleet leivän päältä pois silloin tällöin. Johan se on itsellesikin terveellisempää, kun taidat olla niitä oman perseen tuijottelijoita. "Kun MINUN pitää saada nauttia. Muista viis."


      • orvokki76
        .......... kirjoitti:

        Kukaan ei sanonut, että et saisi nauttia possun perästä, verileivästä ja vasikan kielestä enää, mutta sitä nauttimista voisi hiukan vähentää. Aloittajan otsikkokin sanoo: "Lihansyöntiä kannattaisi vähentää", ei "Lihansyönti pitäisi lopettaa."
        Tuskin siitä kauheasti kärsit, jos yhtenä päivänä viikossa syöt aterialla muuta kuin liharuokaa, tai jätät leikkeleet leivän päältä pois silloin tällöin. Johan se on itsellesikin terveellisempää, kun taidat olla niitä oman perseen tuijottelijoita. "Kun MINUN pitää saada nauttia. Muista viis."

        täällä kukin elä ja tee niinkuin itse tahtoo, kunhan ei toista ihmistä vahingoita tai muuta sellasta.
        ei pitäisi sun "maksaas pompottaa", vaikka söisin kilon paskaa päivittäin..


      • ..........
        orvokki76 kirjoitti:

        täällä kukin elä ja tee niinkuin itse tahtoo, kunhan ei toista ihmistä vahingoita tai muuta sellasta.
        ei pitäisi sun "maksaas pompottaa", vaikka söisin kilon paskaa päivittäin..

        No eipä se minua henkilökohtaisesti liikutakaan ja maksani voi hyvin, kiitos vain.

        Kestävää kehitystä ja ravinnon riittävyyden takaamista ajatellen vain olen sitä mieltä, että lihansyöntiä on hyvä vähentää.
        Ihmiset pärjäisivät mainiosti vähemmälläkin lihan kulutuksellakin ja vaikka ei välttämättä arvaisi, omat tottumukset vaikuttavat epäsuorasti myös muihin ihmisiin. Kun älytön lihantuotanto vie maapallon resursseja enemmän kuin tarpeeksi, ei kellään ole hyvä.

        Kyllä tuo paskan syöminen kuulostaa huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta. Suosittelen, että harkitset sitä vakavasti.


      • orvokki76
        .......... kirjoitti:

        No eipä se minua henkilökohtaisesti liikutakaan ja maksani voi hyvin, kiitos vain.

        Kestävää kehitystä ja ravinnon riittävyyden takaamista ajatellen vain olen sitä mieltä, että lihansyöntiä on hyvä vähentää.
        Ihmiset pärjäisivät mainiosti vähemmälläkin lihan kulutuksellakin ja vaikka ei välttämättä arvaisi, omat tottumukset vaikuttavat epäsuorasti myös muihin ihmisiin. Kun älytön lihantuotanto vie maapallon resursseja enemmän kuin tarpeeksi, ei kellään ole hyvä.

        Kyllä tuo paskan syöminen kuulostaa huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta. Suosittelen, että harkitset sitä vakavasti.

        voishan sitä aatella niinkin, että jos kaikki lakkaavat lihan syönnin, niin maapallolta häviääpi aikas monta eläinlajia, kun ei lihakarja elukoita monikaan ihan lemmikkinä pitäisi ja kasvissyöjät syövät sitten kaiken elollisen..tai siis me kaikki maapallon ihmisethän oltas silloin kasvissyöjiä.
        kaikki vihreä siis syötäsiin ja pok..MAAILMANLOPPU..HEH.

        sun kannattas mennä tonne avaraan luontoon ja käännyttää noita petoelukoita vegeiksi. vois onnata paremmin kuin meikäläisen kanssa...


      • ...............
        orvokki76 kirjoitti:

        voishan sitä aatella niinkin, että jos kaikki lakkaavat lihan syönnin, niin maapallolta häviääpi aikas monta eläinlajia, kun ei lihakarja elukoita monikaan ihan lemmikkinä pitäisi ja kasvissyöjät syövät sitten kaiken elollisen..tai siis me kaikki maapallon ihmisethän oltas silloin kasvissyöjiä.
        kaikki vihreä siis syötäsiin ja pok..MAAILMANLOPPU..HEH.

        sun kannattas mennä tonne avaraan luontoon ja käännyttää noita petoelukoita vegeiksi. vois onnata paremmin kuin meikäläisen kanssa...

        Eihän tuossa taas ollut päätä eikä häntää. Todettu on monesti, että en ole ketään varsinaisesti vegeksi käännyttämässä.

        Totta, jos ajateltaisi utopisesti että kaikki ihmiset alkaisivat kasvissyöjiksi, niin pitkälle jalostettu lihakarja ym. lihan takia kasvatetut eläimet katoaisivat. En kokisi että siitä olisi mitään haittaa, koska ne tosiaankin ovat pitkälle ihmisen jalostamia, eikä niitä luonnossa mihinkään tarvita. Ei sairaan lihantuotannon tukeminenkaan mitään eläinten suojelua ole.

        Puhut kasvisten loppumisesta. Millähän kuvittelet niiden lehmien elävän? Hiilidioksidilla ja mustalla mullalla? Asia on kuule niin, että lehmä syö ihan KASVIPERÄISTÄ rehua, ja yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan monta kiloa rehua. Että ennemmin sitä kasvit maailmasta katoaisi, jos kaikki ihmiset söisivät vielä enemmänkin lihaa.

        Jellonien ja muiden käännyttämistä en pidä tarpeellisena. Miksi ihmeessä pitäisin? Jellonat eivät kasvata antilooppeja ensin pimeissä navetoissa, kuljeta niitä teurastamoille ja ammu kuulaa kalloon.

        Pedot toimivat ihan vaistojensa mukaan, ihmisen pitäisi ajatella järjellään. Siinä on se ero.


    • Liha on parasta

      Kiva kun pistit viestisi tänne, pysyisit siellä vegaanipuolella kaltaistesi aliravittujen niuhottajien kanssa. Tosin kun puheeksi tuli, niin tänään syön kunnon pihvit ja v-loppuna läskisoosia. Revi siitä

    • Vastavirtaan

      Samalla kannalla.(Todettu on että kiihkoilijoita löytyy aina oli asia mikä tahansa, niitä löytyy kummastakin sekä lihan- että kasvissyöjistä. Tulee tästäkin mieleen tilanne jossa ateisti yrittää käännyttää uskovaisen ja päinvastoin. Järkevä keskustelu ja pohdinta ei käy mielessäkään. Heti vain täysillä päälle. Taitaa olla niin ettei lihanhimoisimmat sittenkään taida kyetä pureskelemaan ja nielemään näitä tietoja yhtä helposti kuin lihaa. Kyseessä oli vain tiedote joka sisälsi totuuksia. Harmi vain että joidenkin mielestä eläin on arvokkaimmillaan lautasella.)

    • Anonyymi

      Vitun persereijät kovat ukot syöpi lihhoo eikä mittään rehuja saatanan homot

    • Anonyymi

      Lihansyönti vähenee valtavasti kun laitetaan rakit lihoiksi.

    • Anonyymi

      Höpöhöpö juttuja aloittajalta. Lihansyönti ei heilauta maailmaa sinne eikä tänne.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1933
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1496
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      23
      1412
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe