Jättiläismäinen musta-aukko löytynyt!

Suomalaiset osaavat

On aina hienoa havaita suomalaisten saavutuksia muiden maiden mediassa. Tällä kertaa suomalaiset astronomit ovat löytäneet avaruudesta mustan aukon, joka on 18 miljardia kertaa suurempi kuin aurinkomme.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7181877.stm

Löydöstä tulee mieleen Lapinlahden lintujen sketsi, jossa luennoitsija selittää opiskelijaryhmälle kosmisesta akselista:
Luennoitsija: "Kosminen akseli on noin 200 miljardia kertaa suurempi kuin Linnunrata"
Opiskelija: "Kuinka suuri se oikein silloin on? Esimerkiksi montako Lada Combi 1100:sta?"

39

18706

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuvanneet

      hallituksen edustajien päät niin olisi löytynyt helpoiten.

      • Jampat4ever

        Niin...ja ketkäs ne edustajat onkaan eduskuntaan valinneet? Toki hallitus muodostuu eduskunnan sisältä, mutta kuitenkin :).

        Äänestämättä jättämällä tietenkin voi vaikuttaa ihan parhaiten ketä sinne pääsee ;)


    • Järkee vai ei

      Ja höpö höpö! Musta aukko on äärettömän pieni piste johon materia on luhistunut, sillä ei edes ole fyysisesti mitattavaa kokoa. Että se siitä.

      • hhhhhhhhhhh1

        Sähän nero oot. Kirjoita vaan lisää. Eiköhän mustat aukot (ja kaikki muutkin massapisteet avaruudessa) ole äärellisiä. Miksi musta aukko olisi pieni? Miten sillä "ei edes ole fyysisesti mitattavaa kokoa?"


      • hhhhhhhhhhh1 kirjoitti:

        Sähän nero oot. Kirjoita vaan lisää. Eiköhän mustat aukot (ja kaikki muutkin massapisteet avaruudessa) ole äärellisiä. Miksi musta aukko olisi pieni? Miten sillä "ei edes ole fyysisesti mitattavaa kokoa?"

        On mennyt ja sekoittanut sen matematiikan pisteen määritelmään.


      • hhheeh

        Sun kannattaa olla ihan hiljaa fysiikan luennoilla.. Ja muutenkin melko paljon. :)


      • Ja ma luulena

        että se löyty sun hedarista, tämä aukkonen.


      • november_rust

        Mustassa aukossa massa on luhistunut äärettömään pieneen tilaan, niin sanottuun singulariteettiin (joka myös on matemaattinen käsite kuten tuossa joku viittasikin). Mutta mustaan aukkoon kuuluu myös esim. tapahtumahorisontti, jolla on aivan selvä fysikaalinen koko. Tuon horisontin sisältä ei valokaan pääse karkaamaan.
        Eli mustalla aukolla on sekä massa että tietyssä mielessä koko.

        Mitä tulee tieteen turhuuteen, kehoitan näitä valittajia katselemaan hieman ympärillensä. Jos mitään ymmärtäisitte tieteestä, ymmärtäisitte samalla kuinka lähellä mustien aukkojen tutkimus on jatkoa sille tutkimukselle, joka mahdollistaa tämänkin nettikirjoittelun.


    • tietemiäs

      Onko arkadianmäki otettu huomioon?

    • Sammoo Mielt.

      No nyt oli Suomalaisten vuoro löytää, mikähän maa on seuraavan löydön takana? Täytyy sanoa, että kokoa on. Onkohan jättiläismäinen musta-aukko uhka Maalle? Aurinkomme on "kirppu" sen rinnalla. Nämä löydöt aina ovat sekä hyviä ja huonoja uutisia. Toivotaan, ettei se uhkaa koskaan Maata. On hyvä, että nykyään on tekniikkaa, jonka avulla pystyy paljon paremmin seuraamaan muuttuvaa Universumia. Ennen kaikki oli toisin. Mutta Onnittelut Teille, jotka löysiä kyseisen jättiläismäisen mustan aukon. Kyseinen löytö saattaa monia pelottaa ja taas toisia se välttämättä pelota ollenkaan.

    • musta-aukko

      älköönkä hän muita aukkoja tuijottako. Mitä meitä ketään hetkauttaa joku ulkoavaruudessa oleva aukko. Tuoko se meille ruokaa, tekeekö se meidän työt, maksaako se meidät verot, vuokrat, lyheneekö asuntolainamme, viekö se aukko lapsemme ettei heitä tarvitse kuskata päivähoitoon, poistaako se köyhyyden ja asunnottomuuden... HALOO IHMISET. Nyt on perjantai 11.1.2008 ja klo on 13.55

    • Mustaaukko

      löytyy ihmisten päästä! Niin tyhmiä ovat jotkut ihmiset, että siihen pohjaton on tyhmyyden kuilu!

    • Juantoreena

      Voisiko joku kaiken tietävä fyysikko selittää, mikä on musta aukko ja mistä syntyi alkuräjähdys?

      • november_rust_

        ...fyysikkoa ei olekaan. :)

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_aukko

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkuräjähdys

        On syytä muistaa, että tieteessä moni asia muuttuu ajan myötä, paremmat teoriat korvaavat aiemmat jne. Tämän päivän tieteen valossa mustat aukot on todistettu niin hyvin kuin fysiikassa ylipäätään voidaan. Se on siinä mielessä kuin mikä tahansa kaukainen tähti - näemme sen ja etenkin sen vaikutuksen, mutta emme voi mennä sitä koskettamaan tai tutkimaan lähempää.

        Kaikki mitä tuolla avaruudessa näkyy, viittaa jonkinlaiseen alkuräjähdykseen. Monet asiat viittaavat siihen, että taivaankappaleet ovat lähteneet samasta pisteestä ja toisaalta myös hyvin kuumasta tilasta. Alkuainejakauma maailmankaikkeudessa ja ylipäätään hiukkasfysiikka on hyvin selitettävissä alkuräjähdysteorialla.

        Se, mitä oli ennen tuota alkuräjähdystä, askarruttaa luonnollisesti kaikkia alan tiedemiehiä. Vastausta siihen ei tiedä vielä kukaan. Monenlaisia teorioita on esitetty.

        Kannattaa tosiaan lukea nuo linkit. :)


    • Anusman

      Hi Guys ! Snif my black hole and enjoy !

      • Vetomoimaaon

        Ni totaa imeytyyks maapallot ja kaikki siihen sun aukkoos, täh. OO ny vähä kiiinostuneempi avaruus asioista, ne voi olla vakaviakin.


      • Black Hole
        Vetomoimaaon kirjoitti:

        Ni totaa imeytyyks maapallot ja kaikki siihen sun aukkoos, täh. OO ny vähä kiiinostuneempi avaruus asioista, ne voi olla vakaviakin.

        Dont worry.Only suck my hole and smile.


      • toivot
        Black Hole kirjoitti:

        Dont worry.Only suck my hole and smile.

        Voi vittu mitä porukkaa. Tätä se sisäsiittoisuus tekee.


    • horrorrr

      Musta aukko imaisee meidät kaikki sisäänsä!Paetkaa henkenne edestä!!!perkele loppu tulee.
      Mun moloki on joutunut joskun mustan aukon uhriks

      • Black Hole

        My hole dont smell !


    • joku

      ei kyllä yhtään saman näköinen ku kirjoissa....

    • joku

      lol

    • Linsissä

      Ilmeisesti kaukoputken linssissä on ollut kärpäsen kakkaa, mikä on näkynyt sitten mustana-aukkona.
      Ihmisten kukkaroissa on ainut musta-aukko nykyään ja se on tullut EU:n myätä. Et silleen

      • EU hole

        Se on EU hole joka nielee kaikki mustaan haisevaan aukkoonsa.Kierot banaanit , ilmastomuutokset,mepit ja kaikki EU kekkulit se nielaisee aukkoonsa jonka johtajana on ylin HOLE ! Kunnioittakaa yli HOLE:a ! Brysseli siirtyy sinne myös.


      • Köyhyys
        EU hole kirjoitti:

        Se on EU hole joka nielee kaikki mustaan haisevaan aukkoonsa.Kierot banaanit , ilmastomuutokset,mepit ja kaikki EU kekkulit se nielaisee aukkoonsa jonka johtajana on ylin HOLE ! Kunnioittakaa yli HOLE:a ! Brysseli siirtyy sinne myös.

        Sairasta kinata ja syytellä ihmisiä täällä.Kuka voi sanoa,että kaikki ihmiset täälläkin olisi jotain "pummeja"sairasta syyttelyä.
        Kyllä monet työn ovat joutuneet jättämään SAIRAUDENKIN TAKIA!Tiedän itse mistä puhun!Oli hyvä koulutus,ammatti,mutta terveys petti.
        Nyt elän työkyvyttömyys eläkkeellä, josta vuokran jälkeen jää ruokaan ja lääkkeisiin ja vaatteisiin ja lapsen harrastukseen noin 250 euroa.Turha puhua täällä jonkun ,ilman todellista tietoa.Kyllä suomessa tieteeseen pannaan rahaa,et maailmalla säilyy hyvä "kasvo""HYVINVOINTISUOMESTA".Sosiaali toimistot on nykyään kyllä tyhjän panttina.Todellista hätää kärsivä saa anoa ja anoa kuin kerjäläinen sieltä apua!Voimaton ihminen lyödään siellä viel alemmas,kun vaaditaan vaik mitä paperia.
        Verotus on myös päin seiniä.Rikkailta pitää ottaa,eikä niiltä joilla jo muutenkin on köyhyys päivittäistä.!
        EU ON P.....tä kuin EuRO MYÖS.KOHTA KOKO SUOMI ON ULKOLAISTEN VALLASSA.KAIKKI FIRMAT MYYTY ULKOMAISTEN OMISTUKSEEN.Herrat vain pistävät rahaa mustaan aukkoon!Tiede on hyvä,mut kyllä ihmisten köyhyys pitäis olla ensimmäisellä sijalla ,johon rahaa laitetaan.
        Itsekkys on vallannut suomalaiset.MItä muista kunhan MINÄ ITSE PÄRJÄÄN.SE ON HELPOA SANOA,ETTÄ PUMMEJA OLETTE!KATSO PEILIIN SINÄ, JOKA NÄIN SANOT!SIELLÄ NÄKYY SUURI MUSTA AUKKO,LUULEN:)
        Parempi auttaa ja kannustaa kuin painaa jo painettua alemmas!
        Surullista elää SUOMESSA SUOMALAISENA TÄSSÄ AHNEUDEN AJASSA!


    • ruskeeta aukkoo muijjalta

      syökää kaviaaria

      • hämmästelevä

        Ohoh. Ompas meillä paljon tähtitieteen harrastajia. Ja vielä oikeen syväymmärtäjiäkin kaikki.


      • kommentinjättäjä
        hämmästelevä kirjoitti:

        Ohoh. Ompas meillä paljon tähtitieteen harrastajia. Ja vielä oikeen syväymmärtäjiäkin kaikki.

        Näytti tulleen lyhyen ajan sisällä suuri joukko noita "ruskea aukko" yms. kirjoituksia alkuiltapäivän aikana. Pari keskenkasvuista päässyt koulusta ja päättäneet häiriköidä netissä.


    • TakkuTakiainen

      Lui vähän aikaa sitten teoriasta, jonka mukaan mustaan aukkoon syöksymällä voi päätyä toiseen maailmankaikkeuteen, joskin palaaminen takaisin siitä kertomaan on mahdotonta.

      Mutta, jos kaksi mustaa aukkoa imeytyy yhteen ja yhtyy, mitä tapahtuu niiden "takana" oleville maailmankaikkeuxille? :/

    • asdfasdfsdfgsdfg

      mielestäni sekin todistaa Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian, ainakin 10% tarkkuudella.

      Painovoima tottelee vieläkin Newtonin painovoimateoriaa ja Einstein lähinnä vain sotki selvän asian. (Peukalot alas!)

      • TakkuTakiainen

        Ymmärrän miksi suhteellisuusteoria käy hermoille, mutta kun se on kokeellisesti todennettu... maapallon kiinni ottava ja vastaan törmäävä valonsäde törmäävät maapalloon samalla törmäysnopeudella, vaikkei pitäisi... kello käy vähän nopeammin satelliitissa (kauempana suuresta maapallon massasta) kuin maapallon pinnalla...


      • aiheesta
        TakkuTakiainen kirjoitti:

        Ymmärrän miksi suhteellisuusteoria käy hermoille, mutta kun se on kokeellisesti todennettu... maapallon kiinni ottava ja vastaan törmäävä valonsäde törmäävät maapalloon samalla törmäysnopeudella, vaikkei pitäisi... kello käy vähän nopeammin satelliitissa (kauempana suuresta maapallon massasta) kuin maapallon pinnalla...

        Jos kaksi mustaa aukkoa ajautuu tarpeeksi lähelle toisiaan, ainoa mahdollinen lopputulos on uusi musta aukko, jonka energia on kahden alkuperäisen aukon summa. Ennen yhdistymistä voi kuitenkin tapahtua mielenkiintoisia asioita. Kun kaksi sähköisesti varautunutta aukkoa lähestyy toisiaan, varauksen aikaansaama voima on vahvempi kuin keskinäinen painovoima. Jos sähkövaraukset ovat samanmerkkisiä, aluksi aukot hylkivät toisiaan. Silloin voi syntyä erikoinen tanssiesitys, jossa aukot kieppuvat toistensa ympärillä, loitontuvat välillä muodostaen soikeita ratoja, koskettavat toisiaan ja erkanevat taas kunnes ne lopuksi sulautuvat erottamattomasti yhteen. Jos varaukset sen sijaan ovat erimerkkisiä, aukot vetävät toisiaan puoleensa alusta alkaen. Äskettäin on tehty havaintoja radiogalaksista NGC 326. Siellä kaksi mustaa aukkoa näyttäisi olevan sulautumassa yhteen. Galaksin ydinalueen pitkulaiset rakenteet on tulkittu aukkojen sulautumista edeltäviksi kiertoakseleiksi. Tulkinta on kuitenkin toistaiseksi kiistanalainen.


    • verotko???

      Eikö verottaja ole suomen musta-aukko??

      Tänään olen kaljapäissäni viljellyt
      "vuoden lumet kerralla" -kampanjaa, niin eikä vuoden mustat aukot voisi yhdistää???

    • giant......

      oon kuullut että lähestyessä supermassiivista mustaa aukkoa (elikkä siinä muutama miljoona aurinkoa) ihminen venyy kilometrien mittaisiksi ennen kuin imeytyy tapahtumahorisontin läpi. jessus sentään mitä tapahtuu kun on 18 miljardin auringon massa. robert wadlow jää auttamatta kakkoseksi. hyväksytäänköhän guinnessiin jos on ollut hypermassiivisen mustan aukon vetovoiman vaikutusalueella (tai ollaanhan me nytkin tuon kyseisen mustan aukon vaikutusalueella, mutta niin)

    • miksuh.

      Hättiläismäisen koon lisäksi tossa mustassa aukossa on näköjään se jännä piirre, että sitä kiertää toinen pienempi musta-aukko.

      Onko kellään mitään hajua mitä taåahtuu, jos toi pienempi aukko suistuisi kiertoradaltaan ja isompi aukko nielaisisi sen? Eli siis mitä taåpahtuu jos musta aukko nielasee toisen mustan aukon?

      • miksuh.

        Hättiläismäisen == jättiläismäisen

        taåahtuu == tapahtuu


    • ylpeä turkulainen

      Enkä ole yhtään etnosentrinen! Juttua asiasta löytyy myös Turun yliopiston sivuilta utu.fi

    • Minne se menee, onko se madonreikä vai se perinteinen musta-aukko joka kaiken hamuaa ja nielee?

    • ekkuli

      Ei mikään ihme. Olenkin odotellut milloin jotakin uutta tulee esiin. Voi hyvinkin olla että mustan aukon toisella puolella on käänteinen maailma.

    Ketjusta on poistettu 23 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen mennyt jotenkin lukkoon sen jälkeen

      kun meillä meni miten meni. En vain pääse sinusta yli. Jäi niin monta kysymystä, ja sen lisäksi olet tullut niin tärkeäk
      Ikävä
      138
      2164
    2. Kerro jotakin mukavaa kaivatustasi?

      Sana on vapaa 💬
      Ikävä
      109
      1564
    3. Miten paljon sä

      Haluat häntä? Onko joku osa mikä jäi eniten mieleen?
      Ikävä
      56
      1371
    4. Taas yksi persuämmä sekosi

      Kun lapsilla oli korona-aikana kirkossa hengityssuojaiet käytössä. Persuämmä piti asiaa lasten pahoinpitelynä. https://
      Maailman menoa
      240
      1137
    5. Finlayson Tom of Finland tuotteineen ajautumassa konkurssiin

      Takavuosina kotimainen lakana- ja pyyhevalmistaja Finlayson teki jättimäisiä voittoja, myymällä alastomien gay-miesten k
      Maailman menoa
      58
      968
    6. Mitä sä haluaisit

      Hänestä tai siitä jota kaipaat
      Ikävä
      76
      906
    7. Kauanko vielä aiot

      odottaa ja haaveilla kaivattuasi?
      Ikävä
      45
      784
    8. Kylmätotuus takiainen

      "Siirrän tänne Kylmiksen uudet hajatelmat. "Anonyymi 2024-10-27 14:42:53 60 plus palstalla en nähnyt nimimerkkiä Lesk
      80 plus
      98
      773
    9. Olisin vain halunnut

      Sinun kanssa mennä naimisiin. Rakastan sinua jo nyt. Olet ihaninta maailmassa. Ja bonuksena päälle saisin sinun upean su
      Ikävä
      28
      764
    10. En oikein tiedä

      onko sinua olemassakaan mies…
      Ikävä
      59
      753
    Aihe