Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vesisäiliö

sadevesikastelija

Vesisäiliön tilavuus on 1000 litraa ja se on täynnä vettä. Siitä lähtee ulos halkaisijaltaan puolen tuuman (n. 1,3 cm) vesiletku. Kuinka kauan aikaa kuluu hanan avaamisesta siihen, kun vesisäiliö on täysin tyhjä. Lisäksi voitaisiin laskea vielä letkun kautta ulos tulevan suihkun paine. (Tarvitaanko tietoa letkun pituudesta yms.?)

Minulla on tuontyyppinen vesisäiliö, joka on yhdistetty sadevesiränneihin ja olen yhdistänyt sen letkulla kasvimaani sadetusjärjestelmään. Voisiko, joku laskea minulle tämän ja kertoa vähän siihen liittyvistä tekijöistä ja kaavoista, kiitos!

18

5092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • satunnainen kävijä

      Jos jätetään huomiotta letkun virtausvastukset ja viskositeetti, niin virtausnopeus voidaan arvioida sillä oletuksella, että vesipatsaan potentiaalienergia vedenpinnan laskiessa muuttuu virtaavan veden liike-energiaksi.

      Pienellä laskulla selviää, että näillä vähän karkeilla oletuksilla reiästä ulosvirtaavan veden liike-energia vastaa sitä potentiaalienergiaa, mitä vesi olisi saanut tippuessaan veden yläpinnan tasolta reiän tasolle.

      Jos letkut on pitkiä ja virtausnopeus on merkittävä, niin tuo yllä oleva oletus voi johtaa pahasti harhaan. Ts. virtausvastukset rajoittavat virtausnopeutta merkittävästi.

      Jos virtaus putkessa on hyvin hidasta, niin laminaarille virtaukselle löytyy kaavat netistä. Lämpötila on silloin kuitenkin varsin merkittävässä osassa virtausvastuksia arvioitaessa.

      • satunnainen kävijä

        Ai niin. Jos reiät on pieniä, niin ihan mutu-tuntumalta jo reiässä tapahtuvat virtausvastukset alentavat virtausnopeutta varsin merkittävästi. Tätä perustelen sillä, että muuten vesisuihun pitäisi ylös suunnattuna yltää lähes säiliön pinnan tasolle.

        Eli ehkä aiemmassa viestissäni esitetyt mietteet on turhia joka tapauksessa.

        Jos virtaus on hidasta, niin paine on kuitenkin helppo arvioida hydrostaattisen paineen kaavalla. P= pudotuskorkeus*veden tiheys*g, jossa g=9,8 m/s²


    • Wanha Erkki

      jaaà?

      Tuohon ei vanha Erkkikään voi vastata tosiaankaan tarkasti, kuten satunnainen kävijä toteaa! Paine on vedellä 1metriä kohti 0,1 baria, joten ei taida sadetusjärjestelmät toimia noin pienillä paineilla, vielä kun on nuo painehäviöt letkussa. Tietysti se vesi tulla lirittää siitä letkun päästä ja helppohan se on sinun mittaamalla todeta se määrä, laitat mitta-astian alle ja katsot kellosta.
      Voit kokeilla myös halpaa parin kolmenkympin uppopumppua säiliöön, sekin pystyy puolen barin paineeseen ja sammuu pintakytkimellä veden loppuessa, tai voit ohjata sitä pistorasiaan laitettavalla halvalla kellokytkimellä.Tosin vaatii väh 3 vartin kunnollisen muotonsa säilyttävän letkun, tai vaikka tuumaisen jotta vettä tulee riittävästi, siis kasvimaalle asti, ellei kasvimaa ole yli 20 metrin päässä, muuten häviää ne vähäisetkin paineet, siitä sitten jaat sadettajiin...

    • sadevesikastelija

      Olen kyllä huomannut, että paineet eivät riitä kasteluun ja olenkin kehittämässä uutta ratkaisua ongelmaan. Esitin kysymykseni lähinnä siksi, että olin kiinnostunut, voiko tuollaisin asian laskea. Tietenkin voin sen itse empiirisesti määrittää, mutta en välttämättä tee sillä tiedolla mitään, sillä vesi ei ainakaan tähän mennessä ole kertaakaan loppunut. Vastauksista päätellen ongelmaan ei ilmeisesti ole yksiselitteistä ratkaisua, joten antaa olla vaan. Kiitos vastauksista!

      • Wanha Erkki

        joo, maalaisjärki antaa tapauksessasi parhaan tuloksen. itse kerran harmittelin jälkeenpäin sellaista juttua etten älynnyt laittaa kukkapenkkiin, 2m leveä, 6 pitkä, rakennettaessa salaojaputkia alle , päät näkyviin.olisi näin tullut "altakastelumalli" kätevästi. samaa ajattelin (liian myöhään) mansikalle kun oltiin laitettu muutama rivi ja muovit niille, on hankala kastella päältä kun on ne muovit ja taimet ovat muutenkin ympäröivää mannpintaa ylempänä! Olisi olut kätevää kaataa tai letkulla antaa salaojaputken päästä alle, rivi kerrallaan. no, ehkä sitten seuravan kerran...
        Tämä kuuluisi puutarha palstoille, mutta laitoin kumminkin, jos joku vetäisee herneen nenään, niin omapahan on häpeänsä.


    • Veiska

      "Vesisäiliön tilavuus on 1000 litraa ja se on täynnä vettä. Siitä lähtee ulos halkaisijaltaan puolen tuuman (n. 1,3 cm) vesiletku. Kuinka kauan aikaa kuluu hanan avaamisesta siihen, kun vesisäiliö on täysin tyhjä."

      Eikös tuossa ollut ihan selvät luvut? Eikö tuota tosiaankaan kukaan osaa laskea!

      • aeija

        Riippuu sen säiliön korkeudesta ja muodosta, mutta ympyrälieriö, jonka korkeus on 1m tyhjenisi äkkiä laskien seittemässä tunnissa. On kyllä niin äkkiä laskettu, että on varmaan väärin:
        http://aijaa.com/mNtGHR


      • hhkjhkhkjkh

        Ei sitä tosiaan voi noilla luvuilla laske. Pitäisi ainakin tietää pinnan ja letkun pään välinen korkeusero paineen laskemiseksi. Lisäksi säiliön muoto määrittää paineen aleneman vesimäärän vähetessä. Siis nämä ongelmat, vaikka virtausvastusta ei edes huomioitaisi.


      • uidhuigdui
        hhkjhkhkjkh kirjoitti:

        Ei sitä tosiaan voi noilla luvuilla laske. Pitäisi ainakin tietää pinnan ja letkun pään välinen korkeusero paineen laskemiseksi. Lisäksi säiliön muoto määrittää paineen aleneman vesimäärän vähetessä. Siis nämä ongelmat, vaikka virtausvastusta ei edes huomioitaisi.

        No voisi laskea, koska tyypillinen 1000l säiliö on lieriö tai kuutio siis metrin korkea.
        ja kasvimaan voi olettaa olevan tasamaalla. Itse en osaa.
        kauan se kestää kun vesi laskee säiliössä peine letkussa putoaa ja virtaus hidastuu koko ajan. Tunteja.


      • aeija
        uidhuigdui kirjoitti:

        No voisi laskea, koska tyypillinen 1000l säiliö on lieriö tai kuutio siis metrin korkea.
        ja kasvimaan voi olettaa olevan tasamaalla. Itse en osaa.
        kauan se kestää kun vesi laskee säiliössä peine letkussa putoaa ja virtaus hidastuu koko ajan. Tunteja.

        Toi mun hätäpäinen lasku on sikäli kesken, että toi 7 tuntia on vielä jakamatta sqrt(2g):llä, eli T=1,6 tuntia. Se tuntuu jo kokemuksenkin erusteella olevan ainakin lähempänä oikeaa...


    • martta00

      Alkuoletuksia: säiliön vesipinnan korkeus on aluksi 1,0 m, letku lähtee pohjan tasalta ja on 10 m pitkä ja sen toinenkin pää on säiliön pohjan korkeudella. Säiliössä on veden pinnankorkeus keskimäärin 0,5 m, jolloin paine-ero on keskimäärin 0,5*9,81*1000 = 4905 Pa (lineaarisuusoletus ei pidä tietenkään ihan paikkaansa). Samansuuruisen painehäviön täytyy syntyä letkussa. Oletetaan kitkavastuskertoimeksi 0,03 (tarkistetaan lopuksi), jolloin saadaan virtausnopeudeksi letkussa U = sqrt(4905*0,013/10/0,03*2/1000) = 0,65 m/s. Reynoldsin luvuksi tulee Re = Ud/v = 0,65*0,013/1000000 = 8450, jolloin kitkavastuskerroin on 0,3164Re^(-0,25) = 0,033. Korjataan virtausnopeutta tältäosin --> U = 0,62 m/s. Tällöin tilavuusvirta letkussa on Q = AU = 3,1416/4*0,013^2 = 0,0000825 m^3/s = noin 4,95 litraa/min, jolloin säiliö tyhjenee ajassa t = 1000/4,95 = 202 min eli 3h 22 min

      • Anonyymi

        Kiitos, tämän lukeminen keskustelun jälkeen oli selkeyttävää 🤙🏻


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos, tämän lukeminen keskustelun jälkeen oli selkeyttävää 🤙🏻

        Meniköhän tuo oikein 0,65*0,013/1000000 = 8450??


    • puutarhan_kastelija

      Kyllä tuo selviää ilman laskutoimituksiakin. Ota sekuntikellolla aikaa kun säiliö on ensin täynnä ja sitten kun säiliö on tyhjä.
      Miksi tähän pitäisi haaskata laskentatyöaikaa kun sen voi suorittaa sekuntikellollakin. Yksinkertaista asiaa ei kannata tehdä liian vaikeaksi.

      Monissa matkapuhelimissakin on nykyään valmiina sekuntikello-ominaisuus. Tosin tämän voi kyllä tehdä millä tahansa kellolla, mutta tarkan tuloksen saa sekuntikellolla.

      Minullakin on kotipuutarhassa tälläinen vesisäilö, se on sellainen teräslava häkissä oleva kuution muotoinen muovisäiliö ja olen mitannut sen tyhjentymisajan sekuntikellolla ilman pumppua ja kastelupumpun kanssa.

      Helppo homma. Kastelutyö toimii hyvin ja helposti kastelupumpulla ja pitkällä letkulla tarvittaessa. (kesällä)

      • puutarhuripensas

        Ei se kyllä millään muulla selviäkään. Tässäkin on nyt laskettu kahdella tavalla.
        Eijalla ei ole letkua ollenkaan, pelkkä purkautumisvastus reiän suulla, ja aikaa kuluu noin 100 min.
        Martalla on kymmenen metrin letkuvastus, muttei purkautumisvastusta ja aikaa kuluu noin 200 min.
        Aikaa kuluu siis enemmän kuin tuo 200 min, joten arvataan että vähintään 4 tuntia, mutta kellolla vaan....


      • Veiska

        Voitkin sitten varmasti kertoa tarkan, sekuntikellolla mitatun, tuloksen. Erityisesti kiinnostaisi tyhjenemisaika ilman pumppua. Varmasti kerrot myös käytetyn letkun pituuden ja halkaisijan.


      • sekuntikellon_käyttäjä
        Veiska kirjoitti:

        Voitkin sitten varmasti kertoa tarkan, sekuntikellolla mitatun, tuloksen. Erityisesti kiinnostaisi tyhjenemisaika ilman pumppua. Varmasti kerrot myös käytetyn letkun pituuden ja halkaisijan.

        Siinä muovisäiliön alaosassa on valmiina muovinen sulkuhana. Ja sen läpimitta on sitä kokoa, että käytännössä puutarhaletkua ei voi siihen suoraan liittää vaan väliin on asennettava supistusyhde.
        Ja tämä on kokonaan kiinni valitusta muoviletkusta, mahdollisuuksia on puutarhakäytössä ainakin kolme: 1/2 ", 3/4 " ja 1 " letkut. Tähän vaikuttaa myös letkun pituus. Minulla se on nyt maksimissa 25 metriä koska se riippuu puutarha-alueen koosta ja se 3/4 " letku koostuu 3:sta liitettävästä letkun pätkästä : 10 10 5 metriä. (kastelu(sähkö)pumpussa on omat letkunsa jolla vedenjakelu pituutta voi jatkaa. Pumpun sijoitukseen vaikuttaaa sähköjatkojohdon pituus. max. 20 m)
        Ja kuivina kesinä voin jopa traktorilla siirtää vesisäiliön paikkaa tarvittaessa ja sitten käytetään traktoriin asennettua kasteluvesipumppua.

        En ole tehnyt näistä mittausarvoista mitään taulukkoa eli minulla ei ole muistiinpanoja sekuntikelloajoista. Kaikki tapahtuu kastelutarpeen mukaan. Toistaiseksi ei ole ollut tarvettä kiinteälle kastelujärjestelmälle joka tosin toisi helpotusta puutarhatyöhön kun ei tarvitsisi touhuta siirrettävien letkujen kanssa.
        Esimerkki ei liene paras mahdollinen muille kastelijoille.


    • Anonyymi

      Letkusta ja sen vastuksista voi keskustella loputtomasti, mutta jos säiliö on kuutio ja pohjassa 13 mm reikä, se tyhjenee 35 minuutissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2162
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      44
      1864
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1550
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      68
      1525
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1442
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1372
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1332
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1291
    Aihe