Valehteleeko Juhani Putkinen?

Hermann

Juhani Putkinen väittää seuraavaa:

"Venäjä aloitti Jatkosodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen alueita 22.6.1941 klo 6.05 alkaen. Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle."

(http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Jatkosota.htm)

Olen kysynyt tätä vastausta saamatta ennenkin ja samaa on tällä keskustelupalstalla kysyneet muutkin edelleen suoraa vastausta saamatta joten odotamme yhä Juhani Putkiselta vastausta seuraaviin kysymyksiin edellä mainittuihin väittämiin liittyen:

1) Kuka tunnettu/väitellyt/julkaissut historiantutkija on Juhani Putkisen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen jatkosota alkoi Venäjän aloittamana juuri 22.6.1941 klo 6.05, eikä 25.6.1941 niin kuin historiankirjoissa yleisesti sanotaan?

2) Kuka tunnettu/väitellyt/julkaissut historiantutkija on Juhani Putkisen kanssa samaa mieltä siitä että saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle Saksan operaatio Barbarossan alkaessa 22.6.1941 kello 3.00 alkaen?

Molempiin kohtiin riittää vastaukseksi tarkka lainaus ja lähdeviite Juhani Putkisen kanssa samaa mieltä olevalta oikealta historiantutkijalta tai historianteoksesta.

Mikäli Juhani Putkinen ei kykene osoittamaan mitään konkreettista todistetta väitteidensä tueksi niin pyydän häntä ystävällisesti poistamaan ko. valheet internetsivultaan.

189

16977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näethän tuon,

      ettei Putkinen ole mikään historiantutkija, eikä paljon muunkaan.

      Anna olla.

      Pitäis kuitenkin ymmärtää päivämäärät ja kellonajat ja muutenkin tämän elämänmenoa.
      Putkinen on juuttunut harjoituspoteroon, eikä huomaa tulla pois, päivänvaloon.

      • punanenät

        putkinen antaa perustelut ja viitteet, toisin kuin nämä
        nimettömät partaradikaalit (?) jotka huutelevat
        täällä nimimerkin takaa...

        hei hei vappumarssille mars vanhat punanenät!


      • Anonyymi

        Valheita sekoittelemalla voi hämärtää omaatuntoa kalvavaa tosiasiaa että Suomi-Saksa akseli aloitti Barbarossan vihollisuudet 21.6.1941 iskemällä Venäjän satamiin. Suomen oikeiston "historiaskribentit" käyvät edelleen omaa erillissotaansa yleisen historiankirjoituksen totuuksia vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valheita sekoittelemalla voi hämärtää omaatuntoa kalvavaa tosiasiaa että Suomi-Saksa akseli aloitti Barbarossan vihollisuudet 21.6.1941 iskemällä Venäjän satamiin. Suomen oikeiston "historiaskribentit" käyvät edelleen omaa erillissotaansa yleisen historiankirjoituksen totuuksia vastaan.

        Näinhän se oli. Käsky miinoitukseen tuli ylipäälliköltä jo 16.6. joten Suomi voi selkeästi ottaa kunnian Barbarossan aloituksesta.


    • helena.eronen

      22.6.1941 aamulla klo. 5.30 Hitler piti puheen Suur-Saksan radiossa. Puhe sisälsi syytöksen NL:n provokaatiosta, sodanjulistuksen sekä kuuluisan (saksalaiset hyökkäävät) "rinnakkain urheiden suomalaisten aseveljiensä kanssa".
      Iltapäivällä 22.6 Suomen hallitus ilmoitti olevansa puolueeton.

      Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy. Ei siihen tarvita kenenkään väitöskirjaa, jos on niin, että Suomesta ei kukaan hyökännyt mihinkään ennen klo. 6.05:ttä ja Suomen rannikkovartiostoa paukutettiin todella 6.05.

      Mutta haluaisin nyt kuitenkin saada Hermannilta jotain lähteitä todistamaan, että saksalaiset hyökkäsivät Suomen alueelta klo. 3.00 22.6pvä.
      Eihän täällä edes ollut joukkoja ennen kuin 25.6, kun saksalaiset siirsivät Norjasta 163. divisioonaa tänne. Luftwaffen koneet kyllä tukeutuivat myös Suomen kenttiin, mutta voidaanko se katsoa "hyökkäykseksi Suomen alueelta"? Ja nuo saksalaiskoneetkin tulivat Suomeen vasta 22.6. Venäläisten itämerenlaivasto oli sotavalmiudessa jo edellisenä päivänä ja siksi 22.6 suomalaiset suorittivat miinoituksia rannikolla.

      Jaaha, nyt se löytyi:
      "klo. 6.05 venäläiset pommittivat panssarilaivoja Sottungan luona. Toimi oli erikoinen, sillä Suomi ei ollut vielä sodassa" -Jatkosodan pikkujättiläinen, s. 137, "hyökkäys kolmelle kannakselle"- Antti Juutilainen.

      Yleensä kun a pommittaa b:tä, niin kyllä sitä voidaan katsoa a:n sodanjulistuksena. Etenkin, kun muistamme, ettei NL julistanut koskaan sotaa kun hyökkäsi Suomeen 1939.

      • Igor

        >> Puhe sisälsi syytöksen NL:n provokaatiosta, sodanjulistuksen sekä kuuluisan (saksalaiset hyökkäävät) "rinnakkain urheiden suomalaisten aseveljiensä kanssa".>Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.>Eihän täällä edes ollut joukkoja ennen kuin 25.6, kun saksalaiset siirsivät Norjasta 163. divisioonaa tänne.


      • helena.eronen
        Igor kirjoitti:

        >> Puhe sisälsi syytöksen NL:n provokaatiosta, sodanjulistuksen sekä kuuluisan (saksalaiset hyökkäävät) "rinnakkain urheiden suomalaisten aseveljiensä kanssa".>Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.>Eihän täällä edes ollut joukkoja ennen kuin 25.6, kun saksalaiset siirsivät Norjasta 163. divisioonaa tänne.

        "Alkuperäinen Hitlerin puhe sanoi "im bunde" eli liitossa. Suomalaisille tuo oli kiusallista ja se käännettiin mainitsemaasi muotoon."

        No kiusallista tuo varmaan oli jo muutenkin.. eiköhän tuo "hyökkääminen" ollut jo ihan tarpeeksi kiusallista.

        "Löytyy M.Jokipiin kirjasta "Jatkosodan synty" kohdasta "saksalaisten offensiiviset miinoitukset suomenlahdella".
        Kirjasta paljastuu myös että klo 06.05 pommitukset olivat vastaisku suomen alueelta suoritettuihin miinoitusoperaatioihin n-liiton aluevesille."

        Ahaa, no minä taas olen käsittänyt, että mainitsemani pommitukset liittyivät Affenanmaan miehittämiseen.

        Noista saksalaisjoukoista myöhemmin lisää.


      • Nimierkki

        Operaatio "Kilpapurjehdus" oli se suomalaisten laivastotoimi, jolla miehitettiin demilitarisoitu Ahvenanmaa kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.6.1941 kello 03 alkaen.

        "Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta."

        Neuvostoliiton 22. ja 25.6 tekemillä ilmahyökkäyksillä ei ollut Suomen sotaan liittymisen kannalta ratkaisevaa merkitystä. Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet.

        Saksalaiset hyökkäsivät "Neukkulaan" ennen tuota pommitusta, joka oli pelkkä neuvostoliittolaisten reagointi siihen, että he olivat havainneet saksalaiset miinoitustehtävissä Suomenlahdella. Saksalaiset miinalaivaryhmät kun tulivat juuri Suomen alueelta sinne miinoittamaan, joten hyökkäys alueella suomalaisia sotalaivoja vastaan oli pelkkä vastareaktio maalta joka oli itse hyökkäyksen kohteena.

        Otetaanpa lainaus:

        "Saksalais-suomalaiseen sotilaalliseen yhteistoimintaan kuului myös Kemijärven ja Helsingin lentokenttien luovuttaminen Saksan ilmavoimien käyttöön. Suomalaiset sallivat hyökkäystoiminnan aloittamisen näiltä kentiltä vasta 25.6, alkaen. Muualta Neuvostoliittoon taistelulennolle lähteneet saksalaiskoneet saattoivat kuitenkin palatessaan käyttää suomalaiskenttiä heti 22.6. alkaen.

        Merivoimat aloitti konkreettisen yhteistyön Saksan laivaton kanssa Suomenlahden sulkemiseksi heti kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.päivänä kesäkuuta."

        - Suomi 85 – Itsenäisyyden puolustajat; Sodan kartat, Weilin Göös Oy 2003, s.112

        Näitä saksalaisille käyttöön luovutettuja lentokenttiä käytettii välittömästi Barbarossan alkaessa Leningradin seudulle ja Stalinin kanavaa vastaan tehdyillä pommitus ja miinoituslennoilla. Ilman suomlaisia kenttiä nämä hyökkäykset olisivat jääneet kokonaan tekemättä, sillä saksalaisten pommittajien lentosäde ei olisi riittänyt tehtävän suorittamiseen.

        Miinoitussota Suomenlahdella alkoi jo
        21.6. iltayöllä. Toimissa olivat mukana myos
        suomalaiset sukellusveneet, jotka olivat saaneet tehtäväkäskynsä jo 17.6. Saksalaisten oli
        tarkoitus sulkea Suomenlahti suurmiinoittein
        Suomen vesiltä lähtenein alusosastoin. Lisäksi tavoitteena oli sulkea punalaivaston osat tukikohtiinsa.

        "Mutta haluaisin nyt kuitenkin saada Hermannilta jotain lähteitä todistamaan, että saksalaiset hyökkäsivät Suomen alueelta klo. 3.00 22.6pvä."

        Saksalaisten maavoimat eivät aloittaneet hyökkäystä vielä 22.6., ainoastaan Leningradin seudulle hyökänneet lentokoneet ja miinalaivat, jotka tulivat Suomen alueelta ja palasivat Suomen alueelle.

        Risto Pajarin kirjassa "Jatkosota ilmassa" on lainauksia Suomen ilmavalvonnan sotapäiväkirjoista ja nekin kertovat saksalaisten aloittaneen Neuvostoliittoon suuntautuvat hyökkäystoimet Suomen alueelta ennen kuin Neuvostoliitto vastasi pommittamalla 22.6. klo 6.05 suomalaisia panssarilaivoja Kihdillä.

        Lainaten:

        Ilmavoimien Esikunta ilmoitti ilmavoimille ja ilmatorjunnalle 21.6. klo 21.05: ”Tuloportti mereltä Haminan ja Pellingin kohdalta ja lennot Uttiin”

        Kotkan Ilmavalvonta-aluekeskuksen sotapäiväkirjassa on merkintä:

        ”21.6. klo 22.30 Omakoneviesti. Omia koneita saapuu sisään Vironlahden-Haminan ja Helsingin seudulta. (huom. suomalaisille koneille oli määrätty 17.6. Saksan itärintaman keltaiset tunnukset)

        22.6. klo 2.15-3.50 N. 50 saksalaista konetta ylös Haminan-Kotkan välillä.
        klo. 3.-3.50 Ilmoittivat vartiomiehet /1658) Kotkan Ivak:iin: 9/2 pohjoiseen. Tasoissa keltaiset merkit.
        23.30   Omakoneviesti kuten edellä.
        23.6. klo 0.00-2.00 Saksalaisten koneiden lentoja kuten edellä.”

        Kenttälentovarikko 1:n pääosa oli siirretty Utista Hollolaan ja Uttiin oli jäänyt vain pieni komennuskunta. Varikon sotapäiväkirjaan on merkitty tapahtumia sekä Hollolasta että Utista, josta kerrotaan:

        ” 21.6. Aamuyöllä saapui saksalaisia Uttiin ja myöhään illalla laskeutui ensimmäinen saksalainen pommituskone (FH-) kentälle.

        22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”

        JR5:n pataljoonien päiväkirjoissa 22.6.1941:

        I/JR5:

        ”klo 2.15 lensi 18 omaa (saksalaista) pommikonetta Kivijärven parakkialueen yli lentosuunta itään.

        klo 2.25 Kapt.Laitinen ilmoitti n. 2 laivueen vahvuisen lentokoneosaston lentäneen LPK/5.Pr:n majoitusalueen yli kohti itää.”

        II/JR5:

        ”klo 2.34 Ilmahälytys Nuijamaalla.
        klo 23.45 Ilmoitus ”Miekan” keskuksesta. ”Tornista ilmoitettiin, että kolme konetta näkyy ja suunta pohjois-koiliseen.”

        III/JR5:

        klo 2.46 Pommituskonelaivueita liikkeellä lounais-koillissuunnassa useamman tuhannen metrin korkeudessa. Todettiin 17 konetta, mutta kansallisuus tuntematon. Huomiota kiinnitettiin pyrstöön, jota ei oltu nähty venäläisissä konemalleissa.”

        84.Kev.It.Jaoksen (Utissa) sotapäiväkirja:

        22.6. klo 2.00 Ylitti lentokentän useita 2-moottorisia saksalaisia lentokoneita lännestä itään.
        klo. 3.15 Samat koneet palasivat idästä ja laskeutuivat kentälle saamaan polttoainetäydennystä.

        klo 4.30 Jatkoivat koneet matkaansa länteen.
        23.6. klo 3.00 Laskeutui kentälle 14 omaa (saksalaista) pommikonetta joista yksi laskeutuessaan kaatui. Yksi koneen miehistöön kuuluvista kuoli.”

        Neuvostoliiton päämarsalkka A.Novikov, joka oli sodan syttyessa Leningradin sotilaspiirin ilmavoimien komentaja, kertoo päiväkirjassaan, että 12 JU88-konetta miinoitti klo 4 Leningradiin johtavia laivaväyliä. Leningradin taivaalla käytiin ensimmäinen ilmataistelu ja 14 Me-109 konetta hyökkäsi lentokentän kimppuun Viipurin lähellä.

        Leningradin laivaväylien miinoittamiseen saksalaiset eivät halunneet käyttää Utin soraista kenttää. Koneet lensivät Itä-Preussista Itämerta Saarenmaan ja Gotlannin välistä pohjoiseen ja edelleen Tallinnan ja Hangon välistä itään. Miinansa pudotettuaan koneet lensivät Uttiin, missä tankkasivat ja palasivat seuraavana päivänä lähtökentälleen, minne eivät olisi pystyneet palaamaan ilman välilaskua Utissa.

        24.6. Saksalaiset pommikoneet ottivat pommikuorman Malmilta ja nousivat kohteenaan Vienanmeren kanavan sulut. Neljä konetta ehti nousta ennen kuin tuli tieto että idässä on huono sää. Varosyistä pommikoneet eivät saaneet laskeutua pommikuorman kanssa, joten koneiden käskettiin pudottaa pommit Hankoon, Täcktomin lentokentälle.

        Presidentti Rytin päiväkirjan mukaan Molotov oli sanonut 23.6. klo 17.15 ministeri Hynniselle suomalaisten pommittaneen maasta ja ilmasta Hankoa. Hän arveli suomalaisten lentäjien olleen myös Leningradin yllä. 25.6 Neuvostoliiton pommikoneet hyökkäsivät ja Suomi sai syyn julistaa olevansa hyökkäyksen kohteena ja sodassa.

        Minua jo kyllästyttää tämä itseni toistaminen tässä asiassa, joten suosittelen nimim. helena.erostakin tutustumaan kirjasarjaan Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat. Se on ammattilaisten (enimmäkseen sotilaiden) kiihkottomasti ja ilman poliittisia asenteita kirjoittama kuvaus Suomen sotien oikeista tapahtumista ilman turhia spekulaatioita, mielipiteiden muodostaminen tapahtuneesta jätetään lukijalle itselleen. Suosittelen.


      • Tuula Hölttä

        ”Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.”

        Omasta kirjahyllystä ja arkistoista löytyi tällaisia tietoja:

        Toukokuun 25. päivänä OKW aloitti kolmipäiväiset neuvottelut suomalaisen sotilasvaltuuskunnan kanssa, jota johti kenraali Heinrichs. ja johon kuuluivat operatiivisen puolen, liikekannallepanon ja huollon johtajat sekä Suomen laivaston päällikkö. Alkuhuomautuksissaan Jodl viittasi edessä olevaan hyökkäykseen Neuvostoliiton kimppuun ehkäisyoperaationa. Saksalla, hän sanoi, oli ystävyyssopimus Neuvostoliiton kanssa, ja se oli taloudellisesti edullinen; tätä vastaan soti neuvostovoimien provokoimaton keskittäminen Saksan rajalle, mikä pakotti Saksan ryhtymään asianomaisiin vastatoimenpiteisiin. - - Kesäkuun 14. päivänä, kolme päivää aikaisemmin kuin Suomen yleinen liikekannallepano alkoi, Suomen tasavallan presidentti ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunta hyväksyivät sotilaalliset toimenpiteet. (Earl F. Ziemke: Saksalaisten sotatoimet pohjolassa, s.187,190, Porvoo 1963)

        21.6.1941 suomalainen Utin lentotukikohta varattiin saksalaisten käyttöön. Aikaisin 21.6. henkilökuntaa, tarvikkeita (pommeja/miinoja ja polttoainetta) sekä säätiedustelulentokone saapui Uttiin.

        Samana ”iltana Saksan miinalaivasto lähti liikkeelle Suomen saaristosta ja laski yöllä vahinkoja kärsimättä Suomenlahden poikki kaksi mahtavaa miinasulkua, Porkkalasta käsin ”Corbethan” (400 miinaa ja 700 raivausestettä) ja Korppoosta käsin ”Apoldan” (590 miinaa ja 700 raivausestettä). Venäläiset tiedustelulentoveneet keksivät jälkimmäisen saattueen sen palatessa, ja noin klo 2.30 aamuyöstä, puoli tuntia ennen Barbarossan yleistä H-hetkeä, Itämerellä ammuttiin ensimmäiset tykinlaukaukset koneita vastaan. Kolmannen samanaikaisen miinoituksen suorittivat Korppoosta lähteneet saksalaiset moottoritorpedoveneet Viron suurten saarien välisissä salmissa. - -

        …Suomen suuret sukellusveneet Vesihiisi, Vetehinen ja Iku-Turso tekivät Porvoon saariston tukikohdistaan käsin samaan aikaan eli 22.6. – siis kolme päivää ennen Suomen sotaan yhtymistä – Viron rannikolle Kundan lahdelle miinoitusmatkan. Kaksi niistä uusi vielä operaation 23.-24.6. Suursaaren länsipuolelle Ruuskerin luo.” (Suomen Sotahistorian komissio ry: Talvisodasta jatkosotaan, Gummerus Oy 1991, s.153, 157-158)

        22.6. klo 3:05 . 14 Junkers Ju 88A-5 pommittajaa Kampfgruppe 806:sta vahvistettuna Kette 1. Staffelin jne. neljällä koneella lensi Itä-Preussista ja miinoitti väylät Kronstadtin laivastotukikohdasta Leningradista länteen käyttäen raskaita BM 1000 miina-pommeja (2 miinaa/kone). Neuvostoliiton ilmatorjunta ei ampunut hyökkääviä koneita.

        22.6. toinen saksalainen pommittaja-muodostelma Junkers Ju 88A-1/A-5 koneita lensi Suomen alueen läpi ja hyökkäsi Laatokan kanavaa ja Leningrad-Kronstadt meriväylää vastaan. Leningradia ei pommitettu noiden alustavien operaatioiden aikana ja kaikki kohteet olivat sotilaskohteita.

        Tehtävän suoritettuaan kaikki n. 50 saksalaiskonetta suuntasi Utin lentokentälle, missä ne tankattiin, jonka jälkeen ne palasivat kotikentilleen Itä-Preussiin.

        Kevään kuluessa ennen tätä saksalaiset pitkänmatkan korkealla lentävät tiedustelukoneet olivat käyttäneet useita kertoja Suomen ilmatilaa. Myöskään neuvostoliittolaiset eivät kunnioittaneet Suomen ilmatilaa, jota ne olivat vuoden 1941 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana käyttäneet ainakin 59 kertaa. http://www.geocities.com/finnmilpge/fmpg_lw_lfl1.html

        24.6. Suomi suostui antamaan saksalaisten lentokoneiden lähteä operaatioihin Neuvostoliittoa vastaan Suomen maaperältä sekä salli Norjan-armeijan yksiköiden suorittaa maatiedustelua Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan poikki keskiyöstä lähtien. [Verbindungsstab Nord, I a, 77/41 an AOK Norwegen, Bef. St. Finnland, in AOK Norwegen, K.T.B., Anlagenband I. AOK 20 17070/2.] (Earl F. Ziemke: Saksalaisten sotatoimet pohjolassa, s.192, Porvoo 1963)

        25.6. Neuvostoliitto aloitti laajat pommitukset Suomeen ja suomalaisiin kohteisiin ja sellaisiin osiin maata, joissa ei ollut saksalaisia. Tämä antoi pääministerille aiheen ilmoittaa samana iltana, että Suomi oli Neuvostoliiton hyökkäyksen vuoksi pakotettu puolustussotaan. (C.G.E Mannerheim: Suomen marsalkan muistelmat)


      • Gottlund

        On kylki kyljessä ei rinta rinnan.


      • -----------
        Gottlund kirjoitti:

        On kylki kyljessä ei rinta rinnan.

        im bunde - in the federation

        http://babelfish.altavista.com/

        Bünde s, mon->Bund liitot (mon->liitto)

        federation [,fedə'reɪʃən] s 1 liitto, liittovaltio the International Tennis Federation Kansainvälinen tennisliitto, the Yugoslavian Federation Jugoslavian liittovaltio 2 (valtioiden) yhteenliittyminen, liittoutuminen


      • JuhaniPutkinen
        Igor kirjoitti:

        >> Puhe sisälsi syytöksen NL:n provokaatiosta, sodanjulistuksen sekä kuuluisan (saksalaiset hyökkäävät) "rinnakkain urheiden suomalaisten aseveljiensä kanssa".>Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.>Eihän täällä edes ollut joukkoja ennen kuin 25.6, kun saksalaiset siirsivät Norjasta 163. divisioonaa tänne.

        "SS-nord ja 169. sallan alueella ja 2. ja 3. vuoristojääkäri D. petsamossa. Nämä olivat paikalla jo 22.06.41."

        Saapuivat Suomeen 22.6.1941 alkaen.


      • Nimierkki
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        "SS-nord ja 169. sallan alueella ja 2. ja 3. vuoristojääkäri D. petsamossa. Nämä olivat paikalla jo 22.06.41."

        Saapuivat Suomeen 22.6.1941 alkaen.

        ""SS-nord ja 169. sallan alueella ja 2. ja 3. vuoristojääkäri D. petsamossa. Nämä olivat paikalla jo 22.06.41."

        Putkinen: "Saapuivat Suomeen 22.6.1941 alkaen. "

        Ei ihan.

        Lainaus:

        "Saksan Norjan-armeijan hyökkäysjoukkojen keskitykset Pohjois-Suomeen alkoivat kesäkuun alussa Pohjois-Norjasta, josta saapui mm. pääosa perustettavasta SS-Divisioona Nordista (SS-D Nord). Ensimmäiset Etelä-Norjasta ja Saksasta joukkoja kuljettaneet alukset saapuivat Pohjanlahden satamiin 7.6. alkaen. Saksasta kuljetettiin Suomeen mm. yksi divisioona (169.D) ja Etelä-Norjasta 36.Armeijakunnan Esikunta (36.AK). Saksan Vuoristoarmeijakunta Norja ( Vuor.AK Norwegen) siirtyi Pohjois-Norjasta Petsamon alueelle vasta 22.6.

        Saksan Norjan armeijan Esikunnan Oslosta siirretyt osat saapuivat Rovaniemelle 10. ja 11.6. välisenä yönä. Ne perustivat Rovaniemelle Suomen komentopaikan (Befehlstelle Finnland). Armeijan eiskuntapäällikkö eversti Buschenhagen saapui 15.6. Rovaniemelle. Hänen esimiehensä, armeijan komentaja kenraalieversti Nikolaus von Falkenhorst osallistui 14.6. Saksassa Hitlerin ylimmille komentajille pitämään puhutteluun hyökkäyksestä Neuvostoliittoon. Kenraalieversti von Falkenhorst saapui Oslon kautta 22.6. Rovaniemelle."

        - Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat, Sodan kartat, sivu 116.


      • JuhaniPutkinen
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        ”Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.”

        Omasta kirjahyllystä ja arkistoista löytyi tällaisia tietoja:

        Toukokuun 25. päivänä OKW aloitti kolmipäiväiset neuvottelut suomalaisen sotilasvaltuuskunnan kanssa, jota johti kenraali Heinrichs. ja johon kuuluivat operatiivisen puolen, liikekannallepanon ja huollon johtajat sekä Suomen laivaston päällikkö. Alkuhuomautuksissaan Jodl viittasi edessä olevaan hyökkäykseen Neuvostoliiton kimppuun ehkäisyoperaationa. Saksalla, hän sanoi, oli ystävyyssopimus Neuvostoliiton kanssa, ja se oli taloudellisesti edullinen; tätä vastaan soti neuvostovoimien provokoimaton keskittäminen Saksan rajalle, mikä pakotti Saksan ryhtymään asianomaisiin vastatoimenpiteisiin. - - Kesäkuun 14. päivänä, kolme päivää aikaisemmin kuin Suomen yleinen liikekannallepano alkoi, Suomen tasavallan presidentti ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunta hyväksyivät sotilaalliset toimenpiteet. (Earl F. Ziemke: Saksalaisten sotatoimet pohjolassa, s.187,190, Porvoo 1963)

        21.6.1941 suomalainen Utin lentotukikohta varattiin saksalaisten käyttöön. Aikaisin 21.6. henkilökuntaa, tarvikkeita (pommeja/miinoja ja polttoainetta) sekä säätiedustelulentokone saapui Uttiin.

        Samana ”iltana Saksan miinalaivasto lähti liikkeelle Suomen saaristosta ja laski yöllä vahinkoja kärsimättä Suomenlahden poikki kaksi mahtavaa miinasulkua, Porkkalasta käsin ”Corbethan” (400 miinaa ja 700 raivausestettä) ja Korppoosta käsin ”Apoldan” (590 miinaa ja 700 raivausestettä). Venäläiset tiedustelulentoveneet keksivät jälkimmäisen saattueen sen palatessa, ja noin klo 2.30 aamuyöstä, puoli tuntia ennen Barbarossan yleistä H-hetkeä, Itämerellä ammuttiin ensimmäiset tykinlaukaukset koneita vastaan. Kolmannen samanaikaisen miinoituksen suorittivat Korppoosta lähteneet saksalaiset moottoritorpedoveneet Viron suurten saarien välisissä salmissa. - -

        …Suomen suuret sukellusveneet Vesihiisi, Vetehinen ja Iku-Turso tekivät Porvoon saariston tukikohdistaan käsin samaan aikaan eli 22.6. – siis kolme päivää ennen Suomen sotaan yhtymistä – Viron rannikolle Kundan lahdelle miinoitusmatkan. Kaksi niistä uusi vielä operaation 23.-24.6. Suursaaren länsipuolelle Ruuskerin luo.” (Suomen Sotahistorian komissio ry: Talvisodasta jatkosotaan, Gummerus Oy 1991, s.153, 157-158)

        22.6. klo 3:05 . 14 Junkers Ju 88A-5 pommittajaa Kampfgruppe 806:sta vahvistettuna Kette 1. Staffelin jne. neljällä koneella lensi Itä-Preussista ja miinoitti väylät Kronstadtin laivastotukikohdasta Leningradista länteen käyttäen raskaita BM 1000 miina-pommeja (2 miinaa/kone). Neuvostoliiton ilmatorjunta ei ampunut hyökkääviä koneita.

        22.6. toinen saksalainen pommittaja-muodostelma Junkers Ju 88A-1/A-5 koneita lensi Suomen alueen läpi ja hyökkäsi Laatokan kanavaa ja Leningrad-Kronstadt meriväylää vastaan. Leningradia ei pommitettu noiden alustavien operaatioiden aikana ja kaikki kohteet olivat sotilaskohteita.

        Tehtävän suoritettuaan kaikki n. 50 saksalaiskonetta suuntasi Utin lentokentälle, missä ne tankattiin, jonka jälkeen ne palasivat kotikentilleen Itä-Preussiin.

        Kevään kuluessa ennen tätä saksalaiset pitkänmatkan korkealla lentävät tiedustelukoneet olivat käyttäneet useita kertoja Suomen ilmatilaa. Myöskään neuvostoliittolaiset eivät kunnioittaneet Suomen ilmatilaa, jota ne olivat vuoden 1941 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana käyttäneet ainakin 59 kertaa. http://www.geocities.com/finnmilpge/fmpg_lw_lfl1.html

        24.6. Suomi suostui antamaan saksalaisten lentokoneiden lähteä operaatioihin Neuvostoliittoa vastaan Suomen maaperältä sekä salli Norjan-armeijan yksiköiden suorittaa maatiedustelua Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan poikki keskiyöstä lähtien. [Verbindungsstab Nord, I a, 77/41 an AOK Norwegen, Bef. St. Finnland, in AOK Norwegen, K.T.B., Anlagenband I. AOK 20 17070/2.] (Earl F. Ziemke: Saksalaisten sotatoimet pohjolassa, s.192, Porvoo 1963)

        25.6. Neuvostoliitto aloitti laajat pommitukset Suomeen ja suomalaisiin kohteisiin ja sellaisiin osiin maata, joissa ei ollut saksalaisia. Tämä antoi pääministerille aiheen ilmoittaa samana iltana, että Suomi oli Neuvostoliiton hyökkäyksen vuoksi pakotettu puolustussotaan. (C.G.E Mannerheim: Suomen marsalkan muistelmat)

        Käsittääkseni tämä Tuula Höltän esittämä kuvaus tapahtumista on pitkälti todellisuudessa tapahtuneen mukainen.


      • Nimierkki
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Käsittääkseni tämä Tuula Höltän esittämä kuvaus tapahtumista on pitkälti todellisuudessa tapahtuneen mukainen.

        "Käsittääkseni tämä Tuula Höltän esittämä kuvaus tapahtumista on pitkälti todellisuudessa tapahtuneen mukainen. "

        Loistavaa! Onhan sinussa miestä perua puheitasi, jos ei suoraan niin näin hienosti kiertäen sitten. Tuulahan kirjoitti:

        "Samana ”iltana Saksan miinalaivasto lähti liikkeelle Suomen saaristosta ja laski yöllä vahinkoja kärsimättä Suomenlahden poikki kaksi mahtavaa miinasulkua, Porkkalasta käsin ”Corbethan” (400 miinaa ja 700 raivausestettä) ja Korppoosta käsin ”Apoldan” (590 miinaa ja 700 raivausestettä). Venäläiset tiedustelulentoveneet keksivät jälkimmäisen saattueen sen palatessa, ja noin klo 2.30 aamuyöstä, puoli tuntia ennen Barbarossan yleistä H-hetkeä, Itämerellä ammuttiin ensimmäiset tykinlaukaukset koneita vastaan."

        Eli Suomen alueelta saapuneet saksalaiset ampuivat ensin.


      • Vara-Putkinen
        ----------- kirjoitti:

        im bunde - in the federation

        http://babelfish.altavista.com/

        Bünde s, mon->Bund liitot (mon->liitto)

        federation [,fedə'reɪʃən] s 1 liitto, liittovaltio the International Tennis Federation Kansainvälinen tennisliitto, the Yugoslavian Federation Jugoslavian liittovaltio 2 (valtioiden) yhteenliittyminen, liittoutuminen

        "Bünde s, mon->Bund liitot (mon->liitto)

        federation [,fedə'reɪʃən] s 1 liitto, liittovaltio the International Tennis Federation Kansainvälinen tennisliitto, the Yugoslavian Federation Jugoslavian liittovaltio 2 (valtioiden) yhteenliittyminen, liittoutuminen"

        Tämä nyt taas on sen verran tarkoitushakuista rusinoiden poimimista ja kopelointia, että se jo lähentelee vallan valheen kengissä lipsuttelemista. Eihän sitä nyt tietenkään kukaan väitä, etteikö saksankielen sana "der Bund" todellakin tarkoittaisi liittoa tahi vaikkapa sotakoalitiota. Mutta asiapa ei olekaan niin yksinkertaista, että muutenkin hankalaa saksankieltä ryhdytään kääntelemään nettisivustojen käännösohjelmilla. Saattaapi sitä silloin syntyä vaikkapa "Ich spreche Deutschland aber kleine".

        Putkinen nimittäin kyllä hallitsee saksankielen ja onpa hän kertonut lukeneensa Mein Kampfinkin alkukielellä. Tämän "im Bunde"-homman Putkinen nyt on ampunut alas niin monta kertaa, etten ollenkaan ymmärrä miksi sitä aina ja alvariinsa uudestaan esiin vedetään.

        Mutta ollaanpa kärsivällisiä ja toistetaan se nyt vielä. Niin, jos sanotaan "im Bunde", niin voi se todellakin tarkoittaa "liitossa". Mutta kukaan ei ole todistanut, että mitä Hitler todellisuudessa tarkoitti sanoessaan "im Bunde". Nimittäin saksassa on myös sana "das Bund", joka tarkottaa jotakuinkin kimppaa tai nippua. Das Bund taipuu yksikön inessiivissä, elikä sisäolennossa, aivan samoin kuin der Bund. Näin ollen "im Bunde" voi tarkoittaa myös, että "kimpassa" soditaan.

        Ja tätähän Putkinen on niin monet ja monituiset kerrat selittänyt, että Hitler tarkoitti yhdessä sotimista, mutta ei suinkaan välttämättä samassa koaliitiossa olemista. Lukekaa näitä Putkisen tekstejä, niin jää paljon turhanaikaisia ja tunteellisia purkauksia tekemättä. Vaikka tietysti eräänlaista terapiaa se saattaa olla sekin?


      • Nimierkki
        Vara-Putkinen kirjoitti:

        "Bünde s, mon->Bund liitot (mon->liitto)

        federation [,fedə'reɪʃən] s 1 liitto, liittovaltio the International Tennis Federation Kansainvälinen tennisliitto, the Yugoslavian Federation Jugoslavian liittovaltio 2 (valtioiden) yhteenliittyminen, liittoutuminen"

        Tämä nyt taas on sen verran tarkoitushakuista rusinoiden poimimista ja kopelointia, että se jo lähentelee vallan valheen kengissä lipsuttelemista. Eihän sitä nyt tietenkään kukaan väitä, etteikö saksankielen sana "der Bund" todellakin tarkoittaisi liittoa tahi vaikkapa sotakoalitiota. Mutta asiapa ei olekaan niin yksinkertaista, että muutenkin hankalaa saksankieltä ryhdytään kääntelemään nettisivustojen käännösohjelmilla. Saattaapi sitä silloin syntyä vaikkapa "Ich spreche Deutschland aber kleine".

        Putkinen nimittäin kyllä hallitsee saksankielen ja onpa hän kertonut lukeneensa Mein Kampfinkin alkukielellä. Tämän "im Bunde"-homman Putkinen nyt on ampunut alas niin monta kertaa, etten ollenkaan ymmärrä miksi sitä aina ja alvariinsa uudestaan esiin vedetään.

        Mutta ollaanpa kärsivällisiä ja toistetaan se nyt vielä. Niin, jos sanotaan "im Bunde", niin voi se todellakin tarkoittaa "liitossa". Mutta kukaan ei ole todistanut, että mitä Hitler todellisuudessa tarkoitti sanoessaan "im Bunde". Nimittäin saksassa on myös sana "das Bund", joka tarkottaa jotakuinkin kimppaa tai nippua. Das Bund taipuu yksikön inessiivissä, elikä sisäolennossa, aivan samoin kuin der Bund. Näin ollen "im Bunde" voi tarkoittaa myös, että "kimpassa" soditaan.

        Ja tätähän Putkinen on niin monet ja monituiset kerrat selittänyt, että Hitler tarkoitti yhdessä sotimista, mutta ei suinkaan välttämättä samassa koaliitiossa olemista. Lukekaa näitä Putkisen tekstejä, niin jää paljon turhanaikaisia ja tunteellisia purkauksia tekemättä. Vaikka tietysti eräänlaista terapiaa se saattaa olla sekin?

        Se vaan sopii ;)


      • JuhaniPutkinen
        Nimierkki kirjoitti:

        Operaatio "Kilpapurjehdus" oli se suomalaisten laivastotoimi, jolla miehitettiin demilitarisoitu Ahvenanmaa kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.6.1941 kello 03 alkaen.

        "Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta."

        Neuvostoliiton 22. ja 25.6 tekemillä ilmahyökkäyksillä ei ollut Suomen sotaan liittymisen kannalta ratkaisevaa merkitystä. Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet.

        Saksalaiset hyökkäsivät "Neukkulaan" ennen tuota pommitusta, joka oli pelkkä neuvostoliittolaisten reagointi siihen, että he olivat havainneet saksalaiset miinoitustehtävissä Suomenlahdella. Saksalaiset miinalaivaryhmät kun tulivat juuri Suomen alueelta sinne miinoittamaan, joten hyökkäys alueella suomalaisia sotalaivoja vastaan oli pelkkä vastareaktio maalta joka oli itse hyökkäyksen kohteena.

        Otetaanpa lainaus:

        "Saksalais-suomalaiseen sotilaalliseen yhteistoimintaan kuului myös Kemijärven ja Helsingin lentokenttien luovuttaminen Saksan ilmavoimien käyttöön. Suomalaiset sallivat hyökkäystoiminnan aloittamisen näiltä kentiltä vasta 25.6, alkaen. Muualta Neuvostoliittoon taistelulennolle lähteneet saksalaiskoneet saattoivat kuitenkin palatessaan käyttää suomalaiskenttiä heti 22.6. alkaen.

        Merivoimat aloitti konkreettisen yhteistyön Saksan laivaton kanssa Suomenlahden sulkemiseksi heti kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.päivänä kesäkuuta."

        - Suomi 85 – Itsenäisyyden puolustajat; Sodan kartat, Weilin Göös Oy 2003, s.112

        Näitä saksalaisille käyttöön luovutettuja lentokenttiä käytettii välittömästi Barbarossan alkaessa Leningradin seudulle ja Stalinin kanavaa vastaan tehdyillä pommitus ja miinoituslennoilla. Ilman suomlaisia kenttiä nämä hyökkäykset olisivat jääneet kokonaan tekemättä, sillä saksalaisten pommittajien lentosäde ei olisi riittänyt tehtävän suorittamiseen.

        Miinoitussota Suomenlahdella alkoi jo
        21.6. iltayöllä. Toimissa olivat mukana myos
        suomalaiset sukellusveneet, jotka olivat saaneet tehtäväkäskynsä jo 17.6. Saksalaisten oli
        tarkoitus sulkea Suomenlahti suurmiinoittein
        Suomen vesiltä lähtenein alusosastoin. Lisäksi tavoitteena oli sulkea punalaivaston osat tukikohtiinsa.

        "Mutta haluaisin nyt kuitenkin saada Hermannilta jotain lähteitä todistamaan, että saksalaiset hyökkäsivät Suomen alueelta klo. 3.00 22.6pvä."

        Saksalaisten maavoimat eivät aloittaneet hyökkäystä vielä 22.6., ainoastaan Leningradin seudulle hyökänneet lentokoneet ja miinalaivat, jotka tulivat Suomen alueelta ja palasivat Suomen alueelle.

        Risto Pajarin kirjassa "Jatkosota ilmassa" on lainauksia Suomen ilmavalvonnan sotapäiväkirjoista ja nekin kertovat saksalaisten aloittaneen Neuvostoliittoon suuntautuvat hyökkäystoimet Suomen alueelta ennen kuin Neuvostoliitto vastasi pommittamalla 22.6. klo 6.05 suomalaisia panssarilaivoja Kihdillä.

        Lainaten:

        Ilmavoimien Esikunta ilmoitti ilmavoimille ja ilmatorjunnalle 21.6. klo 21.05: ”Tuloportti mereltä Haminan ja Pellingin kohdalta ja lennot Uttiin”

        Kotkan Ilmavalvonta-aluekeskuksen sotapäiväkirjassa on merkintä:

        ”21.6. klo 22.30 Omakoneviesti. Omia koneita saapuu sisään Vironlahden-Haminan ja Helsingin seudulta. (huom. suomalaisille koneille oli määrätty 17.6. Saksan itärintaman keltaiset tunnukset)

        22.6. klo 2.15-3.50 N. 50 saksalaista konetta ylös Haminan-Kotkan välillä.
        klo. 3.-3.50 Ilmoittivat vartiomiehet /1658) Kotkan Ivak:iin: 9/2 pohjoiseen. Tasoissa keltaiset merkit.
        23.30   Omakoneviesti kuten edellä.
        23.6. klo 0.00-2.00 Saksalaisten koneiden lentoja kuten edellä.”

        Kenttälentovarikko 1:n pääosa oli siirretty Utista Hollolaan ja Uttiin oli jäänyt vain pieni komennuskunta. Varikon sotapäiväkirjaan on merkitty tapahtumia sekä Hollolasta että Utista, josta kerrotaan:

        ” 21.6. Aamuyöllä saapui saksalaisia Uttiin ja myöhään illalla laskeutui ensimmäinen saksalainen pommituskone (FH-) kentälle.

        22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”

        JR5:n pataljoonien päiväkirjoissa 22.6.1941:

        I/JR5:

        ”klo 2.15 lensi 18 omaa (saksalaista) pommikonetta Kivijärven parakkialueen yli lentosuunta itään.

        klo 2.25 Kapt.Laitinen ilmoitti n. 2 laivueen vahvuisen lentokoneosaston lentäneen LPK/5.Pr:n majoitusalueen yli kohti itää.”

        II/JR5:

        ”klo 2.34 Ilmahälytys Nuijamaalla.
        klo 23.45 Ilmoitus ”Miekan” keskuksesta. ”Tornista ilmoitettiin, että kolme konetta näkyy ja suunta pohjois-koiliseen.”

        III/JR5:

        klo 2.46 Pommituskonelaivueita liikkeellä lounais-koillissuunnassa useamman tuhannen metrin korkeudessa. Todettiin 17 konetta, mutta kansallisuus tuntematon. Huomiota kiinnitettiin pyrstöön, jota ei oltu nähty venäläisissä konemalleissa.”

        84.Kev.It.Jaoksen (Utissa) sotapäiväkirja:

        22.6. klo 2.00 Ylitti lentokentän useita 2-moottorisia saksalaisia lentokoneita lännestä itään.
        klo. 3.15 Samat koneet palasivat idästä ja laskeutuivat kentälle saamaan polttoainetäydennystä.

        klo 4.30 Jatkoivat koneet matkaansa länteen.
        23.6. klo 3.00 Laskeutui kentälle 14 omaa (saksalaista) pommikonetta joista yksi laskeutuessaan kaatui. Yksi koneen miehistöön kuuluvista kuoli.”

        Neuvostoliiton päämarsalkka A.Novikov, joka oli sodan syttyessa Leningradin sotilaspiirin ilmavoimien komentaja, kertoo päiväkirjassaan, että 12 JU88-konetta miinoitti klo 4 Leningradiin johtavia laivaväyliä. Leningradin taivaalla käytiin ensimmäinen ilmataistelu ja 14 Me-109 konetta hyökkäsi lentokentän kimppuun Viipurin lähellä.

        Leningradin laivaväylien miinoittamiseen saksalaiset eivät halunneet käyttää Utin soraista kenttää. Koneet lensivät Itä-Preussista Itämerta Saarenmaan ja Gotlannin välistä pohjoiseen ja edelleen Tallinnan ja Hangon välistä itään. Miinansa pudotettuaan koneet lensivät Uttiin, missä tankkasivat ja palasivat seuraavana päivänä lähtökentälleen, minne eivät olisi pystyneet palaamaan ilman välilaskua Utissa.

        24.6. Saksalaiset pommikoneet ottivat pommikuorman Malmilta ja nousivat kohteenaan Vienanmeren kanavan sulut. Neljä konetta ehti nousta ennen kuin tuli tieto että idässä on huono sää. Varosyistä pommikoneet eivät saaneet laskeutua pommikuorman kanssa, joten koneiden käskettiin pudottaa pommit Hankoon, Täcktomin lentokentälle.

        Presidentti Rytin päiväkirjan mukaan Molotov oli sanonut 23.6. klo 17.15 ministeri Hynniselle suomalaisten pommittaneen maasta ja ilmasta Hankoa. Hän arveli suomalaisten lentäjien olleen myös Leningradin yllä. 25.6 Neuvostoliiton pommikoneet hyökkäsivät ja Suomi sai syyn julistaa olevansa hyökkäyksen kohteena ja sodassa.

        Minua jo kyllästyttää tämä itseni toistaminen tässä asiassa, joten suosittelen nimim. helena.erostakin tutustumaan kirjasarjaan Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat. Se on ammattilaisten (enimmäkseen sotilaiden) kiihkottomasti ja ilman poliittisia asenteita kirjoittama kuvaus Suomen sotien oikeista tapahtumista ilman turhia spekulaatioita, mielipiteiden muodostaminen tapahtuneesta jätetään lukijalle itselleen. Suosittelen.

        Miksi kirjoitat: "Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet." jättäen mainitsematta, että näissä "välipuheissa" oli ehtona, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun?

        JOS Venäjä ei olisi hyökännyt, kuten hyökkäsi, niin parlamentaarisessa demokratiassa Suomessa olisi ollut mahdoton päättää lähteä hyökkäyssotaan Venäjälle.


      • JuhaniPutkinen
        Nimierkki kirjoitti:

        Operaatio "Kilpapurjehdus" oli se suomalaisten laivastotoimi, jolla miehitettiin demilitarisoitu Ahvenanmaa kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.6.1941 kello 03 alkaen.

        "Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta."

        Neuvostoliiton 22. ja 25.6 tekemillä ilmahyökkäyksillä ei ollut Suomen sotaan liittymisen kannalta ratkaisevaa merkitystä. Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet.

        Saksalaiset hyökkäsivät "Neukkulaan" ennen tuota pommitusta, joka oli pelkkä neuvostoliittolaisten reagointi siihen, että he olivat havainneet saksalaiset miinoitustehtävissä Suomenlahdella. Saksalaiset miinalaivaryhmät kun tulivat juuri Suomen alueelta sinne miinoittamaan, joten hyökkäys alueella suomalaisia sotalaivoja vastaan oli pelkkä vastareaktio maalta joka oli itse hyökkäyksen kohteena.

        Otetaanpa lainaus:

        "Saksalais-suomalaiseen sotilaalliseen yhteistoimintaan kuului myös Kemijärven ja Helsingin lentokenttien luovuttaminen Saksan ilmavoimien käyttöön. Suomalaiset sallivat hyökkäystoiminnan aloittamisen näiltä kentiltä vasta 25.6, alkaen. Muualta Neuvostoliittoon taistelulennolle lähteneet saksalaiskoneet saattoivat kuitenkin palatessaan käyttää suomalaiskenttiä heti 22.6. alkaen.

        Merivoimat aloitti konkreettisen yhteistyön Saksan laivaton kanssa Suomenlahden sulkemiseksi heti kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.päivänä kesäkuuta."

        - Suomi 85 – Itsenäisyyden puolustajat; Sodan kartat, Weilin Göös Oy 2003, s.112

        Näitä saksalaisille käyttöön luovutettuja lentokenttiä käytettii välittömästi Barbarossan alkaessa Leningradin seudulle ja Stalinin kanavaa vastaan tehdyillä pommitus ja miinoituslennoilla. Ilman suomlaisia kenttiä nämä hyökkäykset olisivat jääneet kokonaan tekemättä, sillä saksalaisten pommittajien lentosäde ei olisi riittänyt tehtävän suorittamiseen.

        Miinoitussota Suomenlahdella alkoi jo
        21.6. iltayöllä. Toimissa olivat mukana myos
        suomalaiset sukellusveneet, jotka olivat saaneet tehtäväkäskynsä jo 17.6. Saksalaisten oli
        tarkoitus sulkea Suomenlahti suurmiinoittein
        Suomen vesiltä lähtenein alusosastoin. Lisäksi tavoitteena oli sulkea punalaivaston osat tukikohtiinsa.

        "Mutta haluaisin nyt kuitenkin saada Hermannilta jotain lähteitä todistamaan, että saksalaiset hyökkäsivät Suomen alueelta klo. 3.00 22.6pvä."

        Saksalaisten maavoimat eivät aloittaneet hyökkäystä vielä 22.6., ainoastaan Leningradin seudulle hyökänneet lentokoneet ja miinalaivat, jotka tulivat Suomen alueelta ja palasivat Suomen alueelle.

        Risto Pajarin kirjassa "Jatkosota ilmassa" on lainauksia Suomen ilmavalvonnan sotapäiväkirjoista ja nekin kertovat saksalaisten aloittaneen Neuvostoliittoon suuntautuvat hyökkäystoimet Suomen alueelta ennen kuin Neuvostoliitto vastasi pommittamalla 22.6. klo 6.05 suomalaisia panssarilaivoja Kihdillä.

        Lainaten:

        Ilmavoimien Esikunta ilmoitti ilmavoimille ja ilmatorjunnalle 21.6. klo 21.05: ”Tuloportti mereltä Haminan ja Pellingin kohdalta ja lennot Uttiin”

        Kotkan Ilmavalvonta-aluekeskuksen sotapäiväkirjassa on merkintä:

        ”21.6. klo 22.30 Omakoneviesti. Omia koneita saapuu sisään Vironlahden-Haminan ja Helsingin seudulta. (huom. suomalaisille koneille oli määrätty 17.6. Saksan itärintaman keltaiset tunnukset)

        22.6. klo 2.15-3.50 N. 50 saksalaista konetta ylös Haminan-Kotkan välillä.
        klo. 3.-3.50 Ilmoittivat vartiomiehet /1658) Kotkan Ivak:iin: 9/2 pohjoiseen. Tasoissa keltaiset merkit.
        23.30   Omakoneviesti kuten edellä.
        23.6. klo 0.00-2.00 Saksalaisten koneiden lentoja kuten edellä.”

        Kenttälentovarikko 1:n pääosa oli siirretty Utista Hollolaan ja Uttiin oli jäänyt vain pieni komennuskunta. Varikon sotapäiväkirjaan on merkitty tapahtumia sekä Hollolasta että Utista, josta kerrotaan:

        ” 21.6. Aamuyöllä saapui saksalaisia Uttiin ja myöhään illalla laskeutui ensimmäinen saksalainen pommituskone (FH-) kentälle.

        22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”

        JR5:n pataljoonien päiväkirjoissa 22.6.1941:

        I/JR5:

        ”klo 2.15 lensi 18 omaa (saksalaista) pommikonetta Kivijärven parakkialueen yli lentosuunta itään.

        klo 2.25 Kapt.Laitinen ilmoitti n. 2 laivueen vahvuisen lentokoneosaston lentäneen LPK/5.Pr:n majoitusalueen yli kohti itää.”

        II/JR5:

        ”klo 2.34 Ilmahälytys Nuijamaalla.
        klo 23.45 Ilmoitus ”Miekan” keskuksesta. ”Tornista ilmoitettiin, että kolme konetta näkyy ja suunta pohjois-koiliseen.”

        III/JR5:

        klo 2.46 Pommituskonelaivueita liikkeellä lounais-koillissuunnassa useamman tuhannen metrin korkeudessa. Todettiin 17 konetta, mutta kansallisuus tuntematon. Huomiota kiinnitettiin pyrstöön, jota ei oltu nähty venäläisissä konemalleissa.”

        84.Kev.It.Jaoksen (Utissa) sotapäiväkirja:

        22.6. klo 2.00 Ylitti lentokentän useita 2-moottorisia saksalaisia lentokoneita lännestä itään.
        klo. 3.15 Samat koneet palasivat idästä ja laskeutuivat kentälle saamaan polttoainetäydennystä.

        klo 4.30 Jatkoivat koneet matkaansa länteen.
        23.6. klo 3.00 Laskeutui kentälle 14 omaa (saksalaista) pommikonetta joista yksi laskeutuessaan kaatui. Yksi koneen miehistöön kuuluvista kuoli.”

        Neuvostoliiton päämarsalkka A.Novikov, joka oli sodan syttyessa Leningradin sotilaspiirin ilmavoimien komentaja, kertoo päiväkirjassaan, että 12 JU88-konetta miinoitti klo 4 Leningradiin johtavia laivaväyliä. Leningradin taivaalla käytiin ensimmäinen ilmataistelu ja 14 Me-109 konetta hyökkäsi lentokentän kimppuun Viipurin lähellä.

        Leningradin laivaväylien miinoittamiseen saksalaiset eivät halunneet käyttää Utin soraista kenttää. Koneet lensivät Itä-Preussista Itämerta Saarenmaan ja Gotlannin välistä pohjoiseen ja edelleen Tallinnan ja Hangon välistä itään. Miinansa pudotettuaan koneet lensivät Uttiin, missä tankkasivat ja palasivat seuraavana päivänä lähtökentälleen, minne eivät olisi pystyneet palaamaan ilman välilaskua Utissa.

        24.6. Saksalaiset pommikoneet ottivat pommikuorman Malmilta ja nousivat kohteenaan Vienanmeren kanavan sulut. Neljä konetta ehti nousta ennen kuin tuli tieto että idässä on huono sää. Varosyistä pommikoneet eivät saaneet laskeutua pommikuorman kanssa, joten koneiden käskettiin pudottaa pommit Hankoon, Täcktomin lentokentälle.

        Presidentti Rytin päiväkirjan mukaan Molotov oli sanonut 23.6. klo 17.15 ministeri Hynniselle suomalaisten pommittaneen maasta ja ilmasta Hankoa. Hän arveli suomalaisten lentäjien olleen myös Leningradin yllä. 25.6 Neuvostoliiton pommikoneet hyökkäsivät ja Suomi sai syyn julistaa olevansa hyökkäyksen kohteena ja sodassa.

        Minua jo kyllästyttää tämä itseni toistaminen tässä asiassa, joten suosittelen nimim. helena.erostakin tutustumaan kirjasarjaan Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat. Se on ammattilaisten (enimmäkseen sotilaiden) kiihkottomasti ja ilman poliittisia asenteita kirjoittama kuvaus Suomen sotien oikeista tapahtumista ilman turhia spekulaatioita, mielipiteiden muodostaminen tapahtuneesta jätetään lukijalle itselleen. Suosittelen.

        Miksi toistat edelleen tätä valhetta: "22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”" jonka professori Mauno Jokipii on todistanut valheeksi?


      • JuhaniPutkinen
        Vara-Putkinen kirjoitti:

        "Bünde s, mon->Bund liitot (mon->liitto)

        federation [,fedə'reɪʃən] s 1 liitto, liittovaltio the International Tennis Federation Kansainvälinen tennisliitto, the Yugoslavian Federation Jugoslavian liittovaltio 2 (valtioiden) yhteenliittyminen, liittoutuminen"

        Tämä nyt taas on sen verran tarkoitushakuista rusinoiden poimimista ja kopelointia, että se jo lähentelee vallan valheen kengissä lipsuttelemista. Eihän sitä nyt tietenkään kukaan väitä, etteikö saksankielen sana "der Bund" todellakin tarkoittaisi liittoa tahi vaikkapa sotakoalitiota. Mutta asiapa ei olekaan niin yksinkertaista, että muutenkin hankalaa saksankieltä ryhdytään kääntelemään nettisivustojen käännösohjelmilla. Saattaapi sitä silloin syntyä vaikkapa "Ich spreche Deutschland aber kleine".

        Putkinen nimittäin kyllä hallitsee saksankielen ja onpa hän kertonut lukeneensa Mein Kampfinkin alkukielellä. Tämän "im Bunde"-homman Putkinen nyt on ampunut alas niin monta kertaa, etten ollenkaan ymmärrä miksi sitä aina ja alvariinsa uudestaan esiin vedetään.

        Mutta ollaanpa kärsivällisiä ja toistetaan se nyt vielä. Niin, jos sanotaan "im Bunde", niin voi se todellakin tarkoittaa "liitossa". Mutta kukaan ei ole todistanut, että mitä Hitler todellisuudessa tarkoitti sanoessaan "im Bunde". Nimittäin saksassa on myös sana "das Bund", joka tarkottaa jotakuinkin kimppaa tai nippua. Das Bund taipuu yksikön inessiivissä, elikä sisäolennossa, aivan samoin kuin der Bund. Näin ollen "im Bunde" voi tarkoittaa myös, että "kimpassa" soditaan.

        Ja tätähän Putkinen on niin monet ja monituiset kerrat selittänyt, että Hitler tarkoitti yhdessä sotimista, mutta ei suinkaan välttämättä samassa koaliitiossa olemista. Lukekaa näitä Putkisen tekstejä, niin jää paljon turhanaikaisia ja tunteellisia purkauksia tekemättä. Vaikka tietysti eräänlaista terapiaa se saattaa olla sekin?

        "Putkinen nimittäin kyllä hallitsee saksankielen ja onpa hän kertonut lukeneensa Mein Kampfinkin alkukielellä."

        En myönnä kertoneeni tällaista. Olen toki opetellut saksaa ja jotakin siitä jopa osaan, mutta koko Mein Kampfia en ole lukenut alkukielellä. Se on tarpeeksi puuduttavaa luettavaa suomeksikin.


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Miksi kirjoitat: "Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet." jättäen mainitsematta, että näissä "välipuheissa" oli ehtona, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun?

        JOS Venäjä ei olisi hyökännyt, kuten hyökkäsi, niin parlamentaarisessa demokratiassa Suomessa olisi ollut mahdoton päättää lähteä hyökkäyssotaan Venäjälle.

        "Miksi kirjoitat: "Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet." jättäen mainitsematta, että näissä "välipuheissa" oli ehtona, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun? "

        Ympäri mennen yhteen tullen :)

        Suomalaiset olivat todella lupautuneet mukaan Saksan hyökkäykseen, mutta tarvitsivat perustuslaillisen syyn, eli Neuvostoliiton hyökkäyksen. Syyksi riittävä hyökkäys tuli 25.6. mutta suomalaisethan olivat itsekkin paitsi tehneet suoria sotatoimia niin tukeneet Saksan sotatoimia ennen sitä.


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Miksi toistat edelleen tätä valhetta: "22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”" jonka professori Mauno Jokipii on todistanut valheeksi?

        "Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”" jonka professori Mauno Jokipii on todistanut valheeksi? "

        Jokipii on esittänyt teorian, jonka mukaan väite ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta kyseinen väite on autenttinen, se on kirjattu 22.6.1941 suomalaiseen sotapäiväkirjaan. Kirjoittaja on voinut erehtyä, mutta korkeintaan kellonajasta.

        Miksi sinä yhä toistat internetsivullasi tätä valhetta:

        "Venäjä aloitti Jatkosodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen alueita 22.6.1941 klo 6.05 alkaen. Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle."


      • JuhaniPutkinen
        Hermann kirjoitti:

        "Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”" jonka professori Mauno Jokipii on todistanut valheeksi? "

        Jokipii on esittänyt teorian, jonka mukaan väite ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta kyseinen väite on autenttinen, se on kirjattu 22.6.1941 suomalaiseen sotapäiväkirjaan. Kirjoittaja on voinut erehtyä, mutta korkeintaan kellonajasta.

        Miksi sinä yhä toistat internetsivullasi tätä valhetta:

        "Venäjä aloitti Jatkosodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen alueita 22.6.1941 klo 6.05 alkaen. Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle."

        "Jokipii on esittänyt teorian, jonka mukaan väite ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta kyseinen väite on autenttinen, se on kirjattu 22.6.1941 suomalaiseen sotapäiväkirjaan. Kirjoittaja on voinut erehtyä, mutta korkeintaan kellonajasta."

        Kyseisessä sotapäiväkisrjan otteessa on lähes kaikki väärin.

        - Koneita EI ollut noin 100;

        - Koneet EIVÄT lähteneet "sotaretkilleen", vaan lensivät Utista ilman pommikuormaa kotitukikohtaansa Saksan Itä-Preussiin.


      • 007
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        "Jokipii on esittänyt teorian, jonka mukaan väite ei pidä paikkaansa. Siitä huolimatta kyseinen väite on autenttinen, se on kirjattu 22.6.1941 suomalaiseen sotapäiväkirjaan. Kirjoittaja on voinut erehtyä, mutta korkeintaan kellonajasta."

        Kyseisessä sotapäiväkisrjan otteessa on lähes kaikki väärin.

        - Koneita EI ollut noin 100;

        - Koneet EIVÄT lähteneet "sotaretkilleen", vaan lensivät Utista ilman pommikuormaa kotitukikohtaansa Saksan Itä-Preussiin.

        "- Koneita EI ollut noin 100; "

        => Mutta niitä oli useita kymmeniä ja ennen kaikkea niitä OLI siellä.

        "- Koneet EIVÄT lähteneet "sotaretkilleen", vaan lensivät Utista ilman pommikuormaa kotitukikohtaansa Saksan Itä-Preussiin."

        => Koneethan OLIVAT SOTARETKELLÄ laskeutuessaan Uttiin. Ei ne siellä huvikseen lennelleet :D


      • bunde vaa ittelles
        Igor kirjoitti:

        >> Puhe sisälsi syytöksen NL:n provokaatiosta, sodanjulistuksen sekä kuuluisan (saksalaiset hyökkäävät) "rinnakkain urheiden suomalaisten aseveljiensä kanssa".>Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta. Kokeilen katsella tuosta, mitä kirjahyllystä löytyy.>Eihän täällä edes ollut joukkoja ennen kuin 25.6, kun saksalaiset siirsivät Norjasta 163. divisioonaa tänne.

        Suomenlahden miinoitus on riittävä peruste pommittaa jotakin valtiota? Saksalaiset olivat sitä paitsi jo miehittäneet Viron kun Suomenlahti miinoitettiin.

        Jatkosota oli talvisodan seurausta joten turhaan sinä siinä Suomea syyllistät.


      • Eichmann SS
        Nimierkki kirjoitti:

        ""SS-nord ja 169. sallan alueella ja 2. ja 3. vuoristojääkäri D. petsamossa. Nämä olivat paikalla jo 22.06.41."

        Putkinen: "Saapuivat Suomeen 22.6.1941 alkaen. "

        Ei ihan.

        Lainaus:

        "Saksan Norjan-armeijan hyökkäysjoukkojen keskitykset Pohjois-Suomeen alkoivat kesäkuun alussa Pohjois-Norjasta, josta saapui mm. pääosa perustettavasta SS-Divisioona Nordista (SS-D Nord). Ensimmäiset Etelä-Norjasta ja Saksasta joukkoja kuljettaneet alukset saapuivat Pohjanlahden satamiin 7.6. alkaen. Saksasta kuljetettiin Suomeen mm. yksi divisioona (169.D) ja Etelä-Norjasta 36.Armeijakunnan Esikunta (36.AK). Saksan Vuoristoarmeijakunta Norja ( Vuor.AK Norwegen) siirtyi Pohjois-Norjasta Petsamon alueelle vasta 22.6.

        Saksan Norjan armeijan Esikunnan Oslosta siirretyt osat saapuivat Rovaniemelle 10. ja 11.6. välisenä yönä. Ne perustivat Rovaniemelle Suomen komentopaikan (Befehlstelle Finnland). Armeijan eiskuntapäällikkö eversti Buschenhagen saapui 15.6. Rovaniemelle. Hänen esimiehensä, armeijan komentaja kenraalieversti Nikolaus von Falkenhorst osallistui 14.6. Saksassa Hitlerin ylimmille komentajille pitämään puhutteluun hyökkäyksestä Neuvostoliittoon. Kenraalieversti von Falkenhorst saapui Oslon kautta 22.6. Rovaniemelle."

        - Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat, Sodan kartat, sivu 116.

        Eivät kuitenkaan vielä tehneet mitään hyökkäystä Neuvostoliittoa vastaan. Suomi ja Saksa teki koko Euroopalle palveluksen taistelemalla saatanallista Neuvostoliittoa vastaan.


      • Paasonen AL
        Nimierkki kirjoitti:

        Operaatio "Kilpapurjehdus" oli se suomalaisten laivastotoimi, jolla miehitettiin demilitarisoitu Ahvenanmaa kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.6.1941 kello 03 alkaen.

        "Venäläiset suorittivat ilmahyökkäyksiä aina 22.6 alkaen (Suomen rannikkopuolustusta vastaan). Nythän kyse on käsittääkseni siitä, että Suomen alueelta ei hyökätty Neukkulaan ENNEN tuota ensimmäistä neukkujen suorittamaa pommitusta."

        Neuvostoliiton 22. ja 25.6 tekemillä ilmahyökkäyksillä ei ollut Suomen sotaan liittymisen kannalta ratkaisevaa merkitystä. Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet.

        Saksalaiset hyökkäsivät "Neukkulaan" ennen tuota pommitusta, joka oli pelkkä neuvostoliittolaisten reagointi siihen, että he olivat havainneet saksalaiset miinoitustehtävissä Suomenlahdella. Saksalaiset miinalaivaryhmät kun tulivat juuri Suomen alueelta sinne miinoittamaan, joten hyökkäys alueella suomalaisia sotalaivoja vastaan oli pelkkä vastareaktio maalta joka oli itse hyökkäyksen kohteena.

        Otetaanpa lainaus:

        "Saksalais-suomalaiseen sotilaalliseen yhteistoimintaan kuului myös Kemijärven ja Helsingin lentokenttien luovuttaminen Saksan ilmavoimien käyttöön. Suomalaiset sallivat hyökkäystoiminnan aloittamisen näiltä kentiltä vasta 25.6, alkaen. Muualta Neuvostoliittoon taistelulennolle lähteneet saksalaiskoneet saattoivat kuitenkin palatessaan käyttää suomalaiskenttiä heti 22.6. alkaen.

        Merivoimat aloitti konkreettisen yhteistyön Saksan laivaton kanssa Suomenlahden sulkemiseksi heti kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22.päivänä kesäkuuta."

        - Suomi 85 – Itsenäisyyden puolustajat; Sodan kartat, Weilin Göös Oy 2003, s.112

        Näitä saksalaisille käyttöön luovutettuja lentokenttiä käytettii välittömästi Barbarossan alkaessa Leningradin seudulle ja Stalinin kanavaa vastaan tehdyillä pommitus ja miinoituslennoilla. Ilman suomlaisia kenttiä nämä hyökkäykset olisivat jääneet kokonaan tekemättä, sillä saksalaisten pommittajien lentosäde ei olisi riittänyt tehtävän suorittamiseen.

        Miinoitussota Suomenlahdella alkoi jo
        21.6. iltayöllä. Toimissa olivat mukana myos
        suomalaiset sukellusveneet, jotka olivat saaneet tehtäväkäskynsä jo 17.6. Saksalaisten oli
        tarkoitus sulkea Suomenlahti suurmiinoittein
        Suomen vesiltä lähtenein alusosastoin. Lisäksi tavoitteena oli sulkea punalaivaston osat tukikohtiinsa.

        "Mutta haluaisin nyt kuitenkin saada Hermannilta jotain lähteitä todistamaan, että saksalaiset hyökkäsivät Suomen alueelta klo. 3.00 22.6pvä."

        Saksalaisten maavoimat eivät aloittaneet hyökkäystä vielä 22.6., ainoastaan Leningradin seudulle hyökänneet lentokoneet ja miinalaivat, jotka tulivat Suomen alueelta ja palasivat Suomen alueelle.

        Risto Pajarin kirjassa "Jatkosota ilmassa" on lainauksia Suomen ilmavalvonnan sotapäiväkirjoista ja nekin kertovat saksalaisten aloittaneen Neuvostoliittoon suuntautuvat hyökkäystoimet Suomen alueelta ennen kuin Neuvostoliitto vastasi pommittamalla 22.6. klo 6.05 suomalaisia panssarilaivoja Kihdillä.

        Lainaten:

        Ilmavoimien Esikunta ilmoitti ilmavoimille ja ilmatorjunnalle 21.6. klo 21.05: ”Tuloportti mereltä Haminan ja Pellingin kohdalta ja lennot Uttiin”

        Kotkan Ilmavalvonta-aluekeskuksen sotapäiväkirjassa on merkintä:

        ”21.6. klo 22.30 Omakoneviesti. Omia koneita saapuu sisään Vironlahden-Haminan ja Helsingin seudulta. (huom. suomalaisille koneille oli määrätty 17.6. Saksan itärintaman keltaiset tunnukset)

        22.6. klo 2.15-3.50 N. 50 saksalaista konetta ylös Haminan-Kotkan välillä.
        klo. 3.-3.50 Ilmoittivat vartiomiehet /1658) Kotkan Ivak:iin: 9/2 pohjoiseen. Tasoissa keltaiset merkit.
        23.30   Omakoneviesti kuten edellä.
        23.6. klo 0.00-2.00 Saksalaisten koneiden lentoja kuten edellä.”

        Kenttälentovarikko 1:n pääosa oli siirretty Utista Hollolaan ja Uttiin oli jäänyt vain pieni komennuskunta. Varikon sotapäiväkirjaan on merkitty tapahtumia sekä Hollolasta että Utista, josta kerrotaan:

        ” 21.6. Aamuyöllä saapui saksalaisia Uttiin ja myöhään illalla laskeutui ensimmäinen saksalainen pommituskone (FH-) kentälle.

        22.6. Aamuyölllä n.klo 2.00 tienoilla alkoi saapua saksalaisia pommikoneita suuria määriä, ehkä siinä satakunta konetta laskeutuen Utin kentälle…. Varhain aamulla lähtivät saksalaiset koneet Utista sotaretkelleen.”

        JR5:n pataljoonien päiväkirjoissa 22.6.1941:

        I/JR5:

        ”klo 2.15 lensi 18 omaa (saksalaista) pommikonetta Kivijärven parakkialueen yli lentosuunta itään.

        klo 2.25 Kapt.Laitinen ilmoitti n. 2 laivueen vahvuisen lentokoneosaston lentäneen LPK/5.Pr:n majoitusalueen yli kohti itää.”

        II/JR5:

        ”klo 2.34 Ilmahälytys Nuijamaalla.
        klo 23.45 Ilmoitus ”Miekan” keskuksesta. ”Tornista ilmoitettiin, että kolme konetta näkyy ja suunta pohjois-koiliseen.”

        III/JR5:

        klo 2.46 Pommituskonelaivueita liikkeellä lounais-koillissuunnassa useamman tuhannen metrin korkeudessa. Todettiin 17 konetta, mutta kansallisuus tuntematon. Huomiota kiinnitettiin pyrstöön, jota ei oltu nähty venäläisissä konemalleissa.”

        84.Kev.It.Jaoksen (Utissa) sotapäiväkirja:

        22.6. klo 2.00 Ylitti lentokentän useita 2-moottorisia saksalaisia lentokoneita lännestä itään.
        klo. 3.15 Samat koneet palasivat idästä ja laskeutuivat kentälle saamaan polttoainetäydennystä.

        klo 4.30 Jatkoivat koneet matkaansa länteen.
        23.6. klo 3.00 Laskeutui kentälle 14 omaa (saksalaista) pommikonetta joista yksi laskeutuessaan kaatui. Yksi koneen miehistöön kuuluvista kuoli.”

        Neuvostoliiton päämarsalkka A.Novikov, joka oli sodan syttyessa Leningradin sotilaspiirin ilmavoimien komentaja, kertoo päiväkirjassaan, että 12 JU88-konetta miinoitti klo 4 Leningradiin johtavia laivaväyliä. Leningradin taivaalla käytiin ensimmäinen ilmataistelu ja 14 Me-109 konetta hyökkäsi lentokentän kimppuun Viipurin lähellä.

        Leningradin laivaväylien miinoittamiseen saksalaiset eivät halunneet käyttää Utin soraista kenttää. Koneet lensivät Itä-Preussista Itämerta Saarenmaan ja Gotlannin välistä pohjoiseen ja edelleen Tallinnan ja Hangon välistä itään. Miinansa pudotettuaan koneet lensivät Uttiin, missä tankkasivat ja palasivat seuraavana päivänä lähtökentälleen, minne eivät olisi pystyneet palaamaan ilman välilaskua Utissa.

        24.6. Saksalaiset pommikoneet ottivat pommikuorman Malmilta ja nousivat kohteenaan Vienanmeren kanavan sulut. Neljä konetta ehti nousta ennen kuin tuli tieto että idässä on huono sää. Varosyistä pommikoneet eivät saaneet laskeutua pommikuorman kanssa, joten koneiden käskettiin pudottaa pommit Hankoon, Täcktomin lentokentälle.

        Presidentti Rytin päiväkirjan mukaan Molotov oli sanonut 23.6. klo 17.15 ministeri Hynniselle suomalaisten pommittaneen maasta ja ilmasta Hankoa. Hän arveli suomalaisten lentäjien olleen myös Leningradin yllä. 25.6 Neuvostoliiton pommikoneet hyökkäsivät ja Suomi sai syyn julistaa olevansa hyökkäyksen kohteena ja sodassa.

        Minua jo kyllästyttää tämä itseni toistaminen tässä asiassa, joten suosittelen nimim. helena.erostakin tutustumaan kirjasarjaan Suomi 85 - Itsenäisyyden puolustajat. Se on ammattilaisten (enimmäkseen sotilaiden) kiihkottomasti ja ilman poliittisia asenteita kirjoittama kuvaus Suomen sotien oikeista tapahtumista ilman turhia spekulaatioita, mielipiteiden muodostaminen tapahtuneesta jätetään lukijalle itselleen. Suosittelen.

        Ja mikäs sotilasasiantuntija Molotov on? Suomalaisia lentäjiä ei todellakaan ollut Leningradin yllä ja Hanko kuului Suomelle.

        Sitä en kiistä etteikö Luftwaffe olisi käyttänyt Suomen lentokenttiä pommittaessaan Leningradia mutta suurimmat hyökkäykset Leningradia vastaan tulivat kyllä Suomenlahden eteläpuolelta Virosta ja Baltian alueelta.


      • pelle Hermanni
        Hermann kirjoitti:

        "Miksi kirjoitat: "Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet." jättäen mainitsematta, että näissä "välipuheissa" oli ehtona, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun? "

        Ympäri mennen yhteen tullen :)

        Suomalaiset olivat todella lupautuneet mukaan Saksan hyökkäykseen, mutta tarvitsivat perustuslaillisen syyn, eli Neuvostoliiton hyökkäyksen. Syyksi riittävä hyökkäys tuli 25.6. mutta suomalaisethan olivat itsekkin paitsi tehneet suoria sotatoimia niin tukeneet Saksan sotatoimia ennen sitä.

        Suoria sotatoimia? Kuten mitä? Se että Molotov sanoo suomalaisten tehneen sotatoimia ei oikein kelpaa todistukseksi. Korkeintaa joku Suomenlahden miinoittaminen mikä ei kyllä oli merkittävä sotatoimi.

        Ahvenanmaa ja Hanko taas ovat Suomen aluetta. Ehkä on parempi ettet puhu asioista joista et mitää ymmärrä.


      • Kuhmey
        007 kirjoitti:

        "- Koneita EI ollut noin 100; "

        => Mutta niitä oli useita kymmeniä ja ennen kaikkea niitä OLI siellä.

        "- Koneet EIVÄT lähteneet "sotaretkilleen", vaan lensivät Utista ilman pommikuormaa kotitukikohtaansa Saksan Itä-Preussiin."

        => Koneethan OLIVAT SOTARETKELLÄ laskeutuessaan Uttiin. Ei ne siellä huvikseen lennelleet :D

        Ja sekö on pääasia että niitä oli siellä?

        Eivät olleet sotaretkellä vaan välilennon tekivät ja lensivät takaisin Itä-Preussiin. Äläkä käytä Caps Lock näppäintä. Ei se valheesi todeksi muutu VAIKKA KUINKA ISOILLA KIRJAIMILLA sen kirjoittaisit.


      • Dönitz
        Nimierkki kirjoitti:

        "Käsittääkseni tämä Tuula Höltän esittämä kuvaus tapahtumista on pitkälti todellisuudessa tapahtuneen mukainen. "

        Loistavaa! Onhan sinussa miestä perua puheitasi, jos ei suoraan niin näin hienosti kiertäen sitten. Tuulahan kirjoitti:

        "Samana ”iltana Saksan miinalaivasto lähti liikkeelle Suomen saaristosta ja laski yöllä vahinkoja kärsimättä Suomenlahden poikki kaksi mahtavaa miinasulkua, Porkkalasta käsin ”Corbethan” (400 miinaa ja 700 raivausestettä) ja Korppoosta käsin ”Apoldan” (590 miinaa ja 700 raivausestettä). Venäläiset tiedustelulentoveneet keksivät jälkimmäisen saattueen sen palatessa, ja noin klo 2.30 aamuyöstä, puoli tuntia ennen Barbarossan yleistä H-hetkeä, Itämerellä ammuttiin ensimmäiset tykinlaukaukset koneita vastaan."

        Eli Suomen alueelta saapuneet saksalaiset ampuivat ensin.

        Miinoittaminen ei ollut ampumista. Venäläiset olivat saksalaisten vihollisia joten tuossa tilanteessa Saksa toimi sodankäynnin sääntöjen mukaan.


      • runde bunde
        Nimierkki kirjoitti:

        Se vaan sopii ;)

        Näyttää venäläisjuutalaista käärmettä suututtavan kun Suomi ja Saksa eivät antaneet teidän sekarotuisten Neuvosto barbaarien vapaasti murhata Euroopan kansoja vaan iskivät takaisin yhteistä vihollista vastaan.

        P.S. Neuvostoliiton perustaja Vladimir Lenin oli saksalainen.


      • Iki-Kekkonen

        Putkinen on ns. harrastajahistoroitsija, joka vääntää ja kääntää dokumenteista ja lähdekirjallisuudesta saamiensa faktojen perusteella mieleisiään tulkintoja... osa "lähdemateriaalista" tosin on vähintäänkin arveluttavaa, ihan vaan jo kirjoitusajankohtansa poliittisten asenteellisuuksien takia.
        Jussi, Jussi; jäitä hattuun ja vähemmän Korkkareita.


      • Korkkarit?
        Iki-Kekkonen kirjoitti:

        Putkinen on ns. harrastajahistoroitsija, joka vääntää ja kääntää dokumenteista ja lähdekirjallisuudesta saamiensa faktojen perusteella mieleisiään tulkintoja... osa "lähdemateriaalista" tosin on vähintäänkin arveluttavaa, ihan vaan jo kirjoitusajankohtansa poliittisten asenteellisuuksien takia.
        Jussi, Jussi; jäitä hattuun ja vähemmän Korkkareita.

        Mitä tarkoitat Putkisen Korkkareilla?

        Tuossa hänen saittinsa josta alat vain poimimaan, sopiiko näin?

        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/


      • iki-kekkonen

      • Korkkareilla?

      • iki-kekkis
        Korkkareilla? kirjoitti:

        Näytä nyt hyvä mies ne Korkkarit Putkisen saitilta. Älä venkoilemaan ala.

        Tässä tämä Putkisen saitti on, joten ei kun töihin vaan. Poimi edes muutama Korkari-lähde.

        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/

        En tarkoittanut Korkkareita lähteinä, vaan tapaa tulkita lähdeaineistoa.


      • Onttoni Miihkali
        iki-kekkis kirjoitti:

        En tarkoittanut Korkkareita lähteinä, vaan tapaa tulkita lähdeaineistoa.

        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/ Klikkaa tuo - Huononäköinen puna-armeijan eversti - Jussin sivuilta auki.

        Olisiko tässä vastaus sinun huomautuksellesi?

        " En tarkoittanut Korkkareita lähteinä, vaan tapaa tulkita lähdeaineistoa. "


      • JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Miksi kirjoitat: "Ellei Neuvostoliitto olisi, Suomen johdolla olisi ollut vaikeuksia keksiä sopivia syitä liittymiselle sotaan Saksan rinnalla, mihin he olivat jo lupautuneet." jättäen mainitsematta, että näissä "välipuheissa" oli ehtona, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun?

        JOS Venäjä ei olisi hyökännyt, kuten hyökkäsi, niin parlamentaarisessa demokratiassa Suomessa olisi ollut mahdoton päättää lähteä hyökkäyssotaan Venäjälle.

        "JOS Venäjä ei olisi hyökännyt, kuten hyökkäsi, niin parlamentaarisessa demokratiassa Suomessa olisi ollut mahdoton päättää lähteä hyökkäyssotaan Venäjälle. "

        Kyllä se ihan kätevästi oli käynyt, sillä Saksan hyökkäys Lapista olisi alkanut ihan lähipäivinä (minkä Suomen johto hyvin tiesi), ja viimeistään siloin NL tietysti oli vastannut.

        NL muuten tiesi Suomen olevan Saksan kelkassa, sillä Mauno Pekkala oli löaverrellut kaiken,minkä Ryti joutunut kertomaan hallitukselle (ks. Apunen & Wolff: Pettureita ja patriotteja).


      • Kuhmey kirjoitti:

        Ja sekö on pääasia että niitä oli siellä?

        Eivät olleet sotaretkellä vaan välilennon tekivät ja lensivät takaisin Itä-Preussiin. Äläkä käytä Caps Lock näppäintä. Ei se valheesi todeksi muutu VAIKKA KUINKA ISOILLA KIRJAIMILLA sen kirjoittaisit.

        "Ja sekö on pääasia että niitä oli siellä?"

        Pääasia tietysti oli, että nuo koneet lensivät Suomen pommituslennolle Suomen alueen kautta ja Suomi oli antanut tähän luvan "omakone"-tunnuksella.


      • Anonyymi

        ei muuten ollut ilma hyökkäyksiä 22,6 41 suomen alueelle puhu vasta asioista kun tidät jotain suomi ja saksa miinoitti 14,6 41 neuvostoliiton meri alueita julistiko suomi sodan kun hyökkäsi 1941 ensimmäiset saksalaiset tuli touko kasä kuun taitteessa 1941


    • Putkinen siis

      Sodasta toiseen ->

      "Kun operaatio Barbarossa alkoi 22. kesäkuuta 1941, saksalaiset joukot hyökkäsivät Neuvostoliittoon myös Suomen alueelta. Puna-armeija vastasi 25. kesäkuuta pommittamalla suomalaisia lentokenttiä ja asutuskeskuksia. Illalla pääministeri Rangell totesi radiossa, että Suomi oli jälleen sodassa Neuvostoliiton kanssa. "

      http://www.mil.fi/perustietoa/historia/index_7.dsp

      Kumpaa uskoisi ennemmin, Suomen puolustusvoimia vai virolaisen maanpuolustusjärjestön edustajaa tässä asiassa?

      • helena.eronen

        ...että kyse on siitä, pommittiko NL Suomea 22.6 ENNEN Suomen alueilta suoritettuja saksalaisten hyökkäyksiä NL:n alueille. Itse asiassa tuo puolustusvoimien juttu on sikäli virheellisen kuvan antava, että siinä ei mainita mitään nuista ennen 25.6 tapahtuneista pommituksista vaikka niitä suoritettiin 22-25.6 välisenä aikana useita kertoja.


      • Nimierkki
        helena.eronen kirjoitti:

        ...että kyse on siitä, pommittiko NL Suomea 22.6 ENNEN Suomen alueilta suoritettuja saksalaisten hyökkäyksiä NL:n alueille. Itse asiassa tuo puolustusvoimien juttu on sikäli virheellisen kuvan antava, että siinä ei mainita mitään nuista ennen 25.6 tapahtuneista pommituksista vaikka niitä suoritettiin 22-25.6 välisenä aikana useita kertoja.

        "siinä ei mainita mitään nuista ennen 25.6 tapahtuneista pommituksista vaikka niitä suoritettiin 22-25.6 välisenä aikana useita kertoja"

        Voisitko hieman valaista tuota lisää?

        Neuvostoliiton sodanjohto nimittäin kielsi sotavoimiaan noiden 22. päivä tapahtuneiden välikohtausten jälkeen hyökkäämästä suomalaisten kimppuun, kielto kumoutui vasta 25.päivä. Mitä päivien 22.-25. välillä siis sinun mukaasi tapahtui vastoin Neuvostoliiton sodanjohdon kieltoa? Väität että 23. ja 24. päiväkin NL pommitti, mitä ja missä?


      • helena.eronen
        Nimierkki kirjoitti:

        "siinä ei mainita mitään nuista ennen 25.6 tapahtuneista pommituksista vaikka niitä suoritettiin 22-25.6 välisenä aikana useita kertoja"

        Voisitko hieman valaista tuota lisää?

        Neuvostoliiton sodanjohto nimittäin kielsi sotavoimiaan noiden 22. päivä tapahtuneiden välikohtausten jälkeen hyökkäämästä suomalaisten kimppuun, kielto kumoutui vasta 25.päivä. Mitä päivien 22.-25. välillä siis sinun mukaasi tapahtui vastoin Neuvostoliiton sodanjohdon kieltoa? Väität että 23. ja 24. päiväkin NL pommitti, mitä ja missä?

        olen tietysti moisesta lukenut, kun sellaista väitän tai sitten olen väärässä. Katselen kotona vähän kirjoista, josko jotain löytyisi.

        Kuitenkin, löysin ihan mielenkiintoisen sivuston koskien aihetta:

        "Germans received their permission to use Finnish airfields Utti, Luonetjärvi and Malmi (in Helsinki) already a few days before the official beginning of Operation Barbarossa on 22.6.1941. In the spring 1941 secret high altitude photography reconnaissance missions to Soviet Union had been carried out by Fernaufklärungsgruppe Oberbefehlshaber der Luftwaffe (Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L) or more likely its Versuchstelle Höhenflüge using Junkers Ju 86P and Dornier Do 215A long-range high-altitude reconnaissance aircraft. These planes flew over Finland several times. On the other hand Soviet planes didn't respect Finnish territory either because Soviet MBR-2 flying boats alone crossed Finnish border at least 59 times during the first half of the year 1941.

        On 20.6.1941 two German Dornier Do 215B long-range reconnaissance aircraft and one Heinkel He 111 of Kommando Luonetjärvi i.e. Kette 1.Staffel/Fernaufklärungsgruppe Oberbefehlshaber der Luftwaffe (Ke.1./Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L) (code T5 ) (Hauptmann Bolle) arrived in Luonetjärvi, Central Finland. Between 18. - 20.6. three Heinkel He 111P transport planes delivered radio station and on 21.6.1941 German personnel arrived to Luonetjärvi. Kette operated from Luonetjärvi airbase on 20.6. and between 22.6. - 20.8.1941 photographing the regions of Leningrad - Murmansk railway and Stalin's Canal in East Karelia.Kommando Luonetjärvi left Finland as late as on 13.9.1941.

        Another airfields commonly used by long-range reconnaissance planes of Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L and long-range reconnaissance units of Luftflotte 1 were Malmi in Helsinki and Utti. During 21.6. - 28.8.1941 Heinkel He 111 recon plane flew a total of 16 missions from Malmi and during 12. - 18.11.1941 Dornier Do 215B carried out 6 missions"


        Tämä on hauska yksityiskohta:

        "On 22. - 23.6. planes in Malmi had been so heavily loaded that Germans urgently asked Finns to lengthen the runway 1.500 m! Between 24. - 26.6.1941 Finnish engineers pulled down a total of 5 houses and cut down forest from the both ends of the airfield."

        http://www.geocities.com/finnmilpge/fmpg_lw_lfl1.html


      • helena.eronen
        helena.eronen kirjoitti:

        olen tietysti moisesta lukenut, kun sellaista väitän tai sitten olen väärässä. Katselen kotona vähän kirjoista, josko jotain löytyisi.

        Kuitenkin, löysin ihan mielenkiintoisen sivuston koskien aihetta:

        "Germans received their permission to use Finnish airfields Utti, Luonetjärvi and Malmi (in Helsinki) already a few days before the official beginning of Operation Barbarossa on 22.6.1941. In the spring 1941 secret high altitude photography reconnaissance missions to Soviet Union had been carried out by Fernaufklärungsgruppe Oberbefehlshaber der Luftwaffe (Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L) or more likely its Versuchstelle Höhenflüge using Junkers Ju 86P and Dornier Do 215A long-range high-altitude reconnaissance aircraft. These planes flew over Finland several times. On the other hand Soviet planes didn't respect Finnish territory either because Soviet MBR-2 flying boats alone crossed Finnish border at least 59 times during the first half of the year 1941.

        On 20.6.1941 two German Dornier Do 215B long-range reconnaissance aircraft and one Heinkel He 111 of Kommando Luonetjärvi i.e. Kette 1.Staffel/Fernaufklärungsgruppe Oberbefehlshaber der Luftwaffe (Ke.1./Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L) (code T5 ) (Hauptmann Bolle) arrived in Luonetjärvi, Central Finland. Between 18. - 20.6. three Heinkel He 111P transport planes delivered radio station and on 21.6.1941 German personnel arrived to Luonetjärvi. Kette operated from Luonetjärvi airbase on 20.6. and between 22.6. - 20.8.1941 photographing the regions of Leningrad - Murmansk railway and Stalin's Canal in East Karelia.Kommando Luonetjärvi left Finland as late as on 13.9.1941.

        Another airfields commonly used by long-range reconnaissance planes of Aufkl.Gr.(F) Ob.d.L and long-range reconnaissance units of Luftflotte 1 were Malmi in Helsinki and Utti. During 21.6. - 28.8.1941 Heinkel He 111 recon plane flew a total of 16 missions from Malmi and during 12. - 18.11.1941 Dornier Do 215B carried out 6 missions"


        Tämä on hauska yksityiskohta:

        "On 22. - 23.6. planes in Malmi had been so heavily loaded that Germans urgently asked Finns to lengthen the runway 1.500 m! Between 24. - 26.6.1941 Finnish engineers pulled down a total of 5 houses and cut down forest from the both ends of the airfield."

        http://www.geocities.com/finnmilpge/fmpg_lw_lfl1.html

        ...kirjassa Henrik Meinander kirjoittaa (s204) "Iltapäivällä 22. kesäkuuta hallitus ilmoitti, että Suomi pystyi pyolyeettomana selkkauksessa ja seuraavana päivänä kannanotto toistettiin. Venäläiset eivät kiinnittäeet huomiota näihin vakuutteluihin vaan tekivät jo ensimmäisenä sotapäivänä muutaman pommihyökkäyksen Suomen rannikkopuolustusta vastaan. Ilmahyökkäykset lisääntyivät seuraavina päivinä ja saavuttivat täyden voimansa kesäkyyn 25. päivän aamuna, jolloin muutamat kaupungit maan etelä- ja koilisosissa joutuivat laajojen pommituksten kohteeksi".


      • heipä hei

        Kyllä ne varmaan Saksan ja Suomen puollustusvoimat molemmat myöntävät tehneensä yhteistyötä Neuvostoliiton tuhoamiseksi vaikka Hitlerillä kysymys oli lähinnä rotusodasta eikä kommunismin vastaisesta taistelusta kuten Mannerheimilla.


    • Iso-isä

      Huomenta hyvin nukutun yön jälkeen.
      Kopioin tähän seuraavaksi lainauksen teoksesta: Itsenäinen Suomi, Seitsämän vuosikymmentä kansakunnan elämästä.
      Tekstin on kirjoittanut Valt.tri. Jukka Tarkka.

      Kuka ampui ensin?

      Suomen politiikka perustui siihen ajatukseen, että se ei saisi näyttää hyökkääjältä, vaikka se oli päättänyt lähteä mukaan Hitlerin hyökkäykseen. Suomalaiset toivoivat tulevansa provosoiduiksi ja Neuvostoliittolaiset yrittivät olla provosoimatta. Asetelma oli kuitenkin mahdoton, sillä Neuvostoliittoon hyökänneen suurvallan sotavoimia oli Suomen alueella. Ne vähät välittivät Suomen ja Neuvostoliiton varjonyrkkeilystä.
      Pääministeri J. Rangell totesi 25.6.1941, että maa oli taas sodassa, koska Neuvostoliitto oli avannut tulen: aikaisin aamulla Neuvostoliiton koneet olivat hyökänneet 19 kohdetta vastaan Suomen alueella.
      Suomenkaan paperit eivät ole niin puhtaat kuin virallinen käsitys näyttää. Suomalaiset sukellusveneet olivat miinoittaneet Suomenlahtea saksalaisten alusten kanssa jo kolme päivää ennen pommituksia, siis Hitlerin hyökkäyspäivänä.

      Saksalaiset käyttivät sodan alusta lähtien Malmin ja Utin lentokenttiä Neuvostoliittoon hyökkäävien lentokoneiden välilaskupaikkoina, ja tietysti suomalaisten luvalla.
      Saksalaiset koneet hyökkäsivät sodan ensimmäisenä päivänä myös Hangossa olevaa Neuvostoliiton tukikohtaa vastaan.

      Neuvostoliitto oli ryhtynyt suppeisiin sotatoimiin Suomea vastaan jo Barbrossan ensimmäisenä päivänä. Silloin sen koneet pommittivat suomalaisia panssarilaivoja, ja myös maarajoilla oli hajanaista tulitoimintaa. Nämä välikohtaukset eivät kuitenkaan riittäneet Suomen toivomaksi poliittiseksi provokaatioksi.

      Neuvostoliiton ilmahyökkäys 25.6.1941 oli Suomelle lähinnä helpotus. Ilman sitä se olisi joutunut jatkamaan hyvin kummallista kahdella tuolilla istumista: näyttelemään puolueetonta , mutta alistumaan silti sotaa käyvän suurvallan tukialueeksi.
      Jos sodan puhkeamiseen on välttämättä löydettävä syntipukki, niin se on ilmeisesti Suomi.
      Neuvostoliitto kyllä ampui ensin, mutta Suomi oli liittynyt sotatoimiin jo sitä ennen laskemalla hyökkäävän suurvallan joukot alueelleen

      Edellinen on siis suora lainaus yllä mainitusta teokseta.

      • JuhaniPutkinen

      • Nimierkki
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Sen jälkeen tohtori Tarkka on korjannut mielipidettään: "Suomi EI aiheuttanut Jatkosotaa".

        http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Sotasyyllisyydesta.htm lopussa kohta 7.

        Ja: Suomi lähti sotaan mukaan, mutta EI ollut sotaan syyllinen. lopussa kohta 18.

        Putkinen vetelee nyt melkoisen laajoja tulkintoja yhdestä ainoasta lauseesta :)

        Tarkka: "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan.

        Kolme kuukautta myöhemmin Suomi joutui sotaan, mutta puolustussotaan. Neuvostoliitto hyökkäsi.

        Puolitoista vuotta sen jälkeen Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja Suomi lähti sen mukaan. Suomen liittyessä hyökkäävään rintamaan toista maailmansotaa oli käyty melkein kaksi vuotta. "

        Voiko tuosta vetää sellaisen johtopäätöksen, että Tarkka peruisi puheitaan? Putkinen voi tulkita sen niin, minä en.

        Koko juttu: http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/09-03-05.htm

        ja muut Tarkan jutut, myös tuo Putkisen vapaasti siteeraama alustus sotasyyllisyysseminaarissa:
        http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/historia.htm


      • Iso-isä
        Nimierkki kirjoitti:

        Putkinen vetelee nyt melkoisen laajoja tulkintoja yhdestä ainoasta lauseesta :)

        Tarkka: "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan.

        Kolme kuukautta myöhemmin Suomi joutui sotaan, mutta puolustussotaan. Neuvostoliitto hyökkäsi.

        Puolitoista vuotta sen jälkeen Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja Suomi lähti sen mukaan. Suomen liittyessä hyökkäävään rintamaan toista maailmansotaa oli käyty melkein kaksi vuotta. "

        Voiko tuosta vetää sellaisen johtopäätöksen, että Tarkka peruisi puheitaan? Putkinen voi tulkita sen niin, minä en.

        Koko juttu: http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/09-03-05.htm

        ja muut Tarkan jutut, myös tuo Putkisen vapaasti siteeraama alustus sotasyyllisyysseminaarissa:
        http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/historia.htm

        Kiitos mielenkiintoisista linkeistä, empä ole näitä ennen nähnytkään,


      • oletko eri mieltä?
        Nimierkki kirjoitti:

        Putkinen vetelee nyt melkoisen laajoja tulkintoja yhdestä ainoasta lauseesta :)

        Tarkka: "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan.

        Kolme kuukautta myöhemmin Suomi joutui sotaan, mutta puolustussotaan. Neuvostoliitto hyökkäsi.

        Puolitoista vuotta sen jälkeen Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja Suomi lähti sen mukaan. Suomen liittyessä hyökkäävään rintamaan toista maailmansotaa oli käyty melkein kaksi vuotta. "

        Voiko tuosta vetää sellaisen johtopäätöksen, että Tarkka peruisi puheitaan? Putkinen voi tulkita sen niin, minä en.

        Koko juttu: http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/09-03-05.htm

        ja muut Tarkan jutut, myös tuo Putkisen vapaasti siteeraama alustus sotasyyllisyysseminaarissa:
        http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/historia.htm

        "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan."

        Oletko tästä eri mieltä, Nimierkki?


      • Nimierkki
        oletko eri mieltä? kirjoitti:

        "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan."

        Oletko tästä eri mieltä, Nimierkki?

        "Oletko tästä eri mieltä, Nimierkki? "

        En ole. Pitäisikö olla?


      • tietenkään
        Nimierkki kirjoitti:

        "Oletko tästä eri mieltä, Nimierkki? "

        En ole. Pitäisikö olla?

        Ei tietenkään pitäisi, se vielä puuttuisi.


      • JuhaniPutkinen
        Nimierkki kirjoitti:

        Putkinen vetelee nyt melkoisen laajoja tulkintoja yhdestä ainoasta lauseesta :)

        Tarkka: "Toinen maailmansota alkoi sillä tavalla, että Stalinin Neuvostoliitto teki Hitlerin Saksan kanssa liittosopimuksen ja ne jakoivat Euroopan keskenään. Sitten ne yksissä tuumin teurastivat Puolan.

        Kolme kuukautta myöhemmin Suomi joutui sotaan, mutta puolustussotaan. Neuvostoliitto hyökkäsi.

        Puolitoista vuotta sen jälkeen Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja Suomi lähti sen mukaan. Suomen liittyessä hyökkäävään rintamaan toista maailmansotaa oli käyty melkein kaksi vuotta. "

        Voiko tuosta vetää sellaisen johtopäätöksen, että Tarkka peruisi puheitaan? Putkinen voi tulkita sen niin, minä en.

        Koko juttu: http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/09-03-05.htm

        ja muut Tarkan jutut, myös tuo Putkisen vapaasti siteeraama alustus sotasyyllisyysseminaarissa:
        http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/historia.htm

        Lue antamani linkin takana oleva artikkeli kokonaan. Lainaukseni EI ollut seminaarista, vaan vielä uudemmasta radio-ohjelmasta.


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Lue antamani linkin takana oleva artikkeli kokonaan. Lainaukseni EI ollut seminaarista, vaan vielä uudemmasta radio-ohjelmasta.

        "Lue antamani linkin takana oleva artikkeli kokonaan. Lainaukseni EI ollut seminaarista, vaan vielä uudemmasta radio-ohjelmasta. "

        ...ja että Juhani Putkisen kotisivulla olevaan Juhani Putkisen suorittamaan poimintaan radio-ohjelmasta vielä pitäisi luottaa?

        Eikö ketään puolueellisempaa, asenteellisempaa ja valikoivampaa lausuntojen "poimijaa" olisi tarjolla?

        :D


      • JuhaniPutkinen
        Hermann kirjoitti:

        "Lue antamani linkin takana oleva artikkeli kokonaan. Lainaukseni EI ollut seminaarista, vaan vielä uudemmasta radio-ohjelmasta. "

        ...ja että Juhani Putkisen kotisivulla olevaan Juhani Putkisen suorittamaan poimintaan radio-ohjelmasta vielä pitäisi luottaa?

        Eikö ketään puolueellisempaa, asenteellisempaa ja valikoivampaa lausuntojen "poimijaa" olisi tarjolla?

        :D

        "...ja että Juhani Putkisen kotisivulla olevaan Juhani Putkisen suorittamaan poimintaan radio-ohjelmasta vielä pitäisi luottaa?"

        Anna sähköpostiosoite, niin lähetän kyseisen ohjelman MP3-filena ja ajat miltä kohtaa kyseiset lausunnot löytyy.


      • kysymyksiin

    • Semjon_Kotko

      Täällähän on jo todettu, että saksalaisten pommikoneet lähtivät omilta kentiltään ja palasivat Saksaan Suomen kautta tehtävänsä suoritettuaan.

      Eivät siis hyökänneet Suomesta.

      Ennenkuin suomalaiset ehtivät tehdä yhtään mitään, Neuvostoliitto oli jo pommituttanut Suomen aluetta.

      Kuten Putkinen väittääkin.

      Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa?

      Puolueko teitin tänne käski?? Ja virka-ajalla valtion koneelta!!?? Hävetkää!

      • -----------

        "Eivät siis hyökänneet Suomesta. "

        Putkinenhan väittääkin, että "Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle". Täällä on hyvin osoitettu, että Suomen aluetta käytettiin hyökkäyksessä hyväksi ja hyökkäyksiä tehtiin suoraan Suomen alueelta.

        "Ennenkuin suomalaiset ehtivät tehdä yhtään mitään, Neuvostoliitto oli jo pommituttanut Suomen aluetta. "

        Suomalaiset olivat ehtineet tehdä kaikenalaista ennen sitä, niin kuin teksteistä hyvin ilmenee. Oletko edes lukenut niitä täällä vai tulitko sinäkin puolustamaan kaveriasi pyynnöstä?

        "Kuten Putkinen väittääkin."

        Ei Putkinen väitä sitä mitä sinä väität hänen väittävän ;)

        "Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa? "

        Ensin väität Putkisen olleen oikeassa ja nyt myöntelet hänen erehtyneen? Päätä mitä mieltä olet. "Kalabaliikki" johtunee siitä, ettei Putkinen pysty myöntämään erehtymistään vaan väittää edelleen sitä mitä väittää, vaikkei pysty väitteitään millään tavalla todistamaan. Putkinenhan itse yleensä vaatii aivan samanlaisia todisteita muilta, mitä hän itse kieltäytyy antamasta (tai ei kykene), joten mitä vikaa siinä on jos häntä pyydetään toimimaan aivan samalla tavalla kuin mitä hän itse on muilta vaille?

        "Puolueko teitin tänne käski?? Ja virka-ajalla valtion koneelta!!?? Hävetkää! "

        Mitä puoluetta tarkoitat?


      • Vara-Putkinen

        "Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa?"

        Juuri näin! Ja kiitokset muutenkin aivan erinomaisesta kannanotosta!

        Sopinee, että laitan tähän vielä tällaisen perjantaipähkinän? Nimittäin hyvä pistää se jo tänään, jos vaikka sattuisin olemaan perjantaina reissun päällä?

        Siis annan vihjeitä ja palstalaisten tehtävänä on selvittää keistä kahdesta henkilöstä kymysys on.

        1) Toisen henkilön nimestä muodostettu anagrammi on "Putin ken?", mutta se ei ole toisen henkilön nimen anagrammi.

        2) Molemmat henkilöt ovat täsmälleen saman ikäisiä.

        3) Molemmat henkilöt ovat täsmälleen saman pituisia.

        4) Molemmat henkilöt ovat kiinnostuneita aseista ja heillä on terveet ja raittiit elämäntavat.

        5) Molemmilla henkilöillä on hiukset leikattu samaan tyyliin ja molemmilla esiintyy alkavaa pälvikaljuisuutta.

        6) Molemmilla henkilöillä on sama sotilasarvo, toisella reservissä ja toisella virkanimikkeenä.

        7) Molemmilla henkilöillä puvun housut istuvat usein huonosti; joko housun puntit ovat liian pitkät tahi vaihtoehtoisesti jalat ovat liian lyhyet.

        Yrittäkääpä arvailla ja kertokaa sitten monennenko vihjeen kohdalla salaisuus paljastui; vai paljastuiko ollenkaan?


      • ????
        Vara-Putkinen kirjoitti:

        "Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa?"

        Juuri näin! Ja kiitokset muutenkin aivan erinomaisesta kannanotosta!

        Sopinee, että laitan tähän vielä tällaisen perjantaipähkinän? Nimittäin hyvä pistää se jo tänään, jos vaikka sattuisin olemaan perjantaina reissun päällä?

        Siis annan vihjeitä ja palstalaisten tehtävänä on selvittää keistä kahdesta henkilöstä kymysys on.

        1) Toisen henkilön nimestä muodostettu anagrammi on "Putin ken?", mutta se ei ole toisen henkilön nimen anagrammi.

        2) Molemmat henkilöt ovat täsmälleen saman ikäisiä.

        3) Molemmat henkilöt ovat täsmälleen saman pituisia.

        4) Molemmat henkilöt ovat kiinnostuneita aseista ja heillä on terveet ja raittiit elämäntavat.

        5) Molemmilla henkilöillä on hiukset leikattu samaan tyyliin ja molemmilla esiintyy alkavaa pälvikaljuisuutta.

        6) Molemmilla henkilöillä on sama sotilasarvo, toisella reservissä ja toisella virkanimikkeenä.

        7) Molemmilla henkilöillä puvun housut istuvat usein huonosti; joko housun puntit ovat liian pitkät tahi vaihtoehtoisesti jalat ovat liian lyhyet.

        Yrittäkääpä arvailla ja kertokaa sitten monennenko vihjeen kohdalla salaisuus paljastui; vai paljastuiko ollenkaan?

        Juhani Putkinen ja Aku Ankka?

        Akun sotilasarvosta tosin en tiedä, mutta muuten kyllä täsmäisivät.


      • Tuula Hölttä
        ----------- kirjoitti:

        "Eivät siis hyökänneet Suomesta. "

        Putkinenhan väittääkin, että "Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle". Täällä on hyvin osoitettu, että Suomen aluetta käytettiin hyökkäyksessä hyväksi ja hyökkäyksiä tehtiin suoraan Suomen alueelta.

        "Ennenkuin suomalaiset ehtivät tehdä yhtään mitään, Neuvostoliitto oli jo pommituttanut Suomen aluetta. "

        Suomalaiset olivat ehtineet tehdä kaikenalaista ennen sitä, niin kuin teksteistä hyvin ilmenee. Oletko edes lukenut niitä täällä vai tulitko sinäkin puolustamaan kaveriasi pyynnöstä?

        "Kuten Putkinen väittääkin."

        Ei Putkinen väitä sitä mitä sinä väität hänen väittävän ;)

        "Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa? "

        Ensin väität Putkisen olleen oikeassa ja nyt myöntelet hänen erehtyneen? Päätä mitä mieltä olet. "Kalabaliikki" johtunee siitä, ettei Putkinen pysty myöntämään erehtymistään vaan väittää edelleen sitä mitä väittää, vaikkei pysty väitteitään millään tavalla todistamaan. Putkinenhan itse yleensä vaatii aivan samanlaisia todisteita muilta, mitä hän itse kieltäytyy antamasta (tai ei kykene), joten mitä vikaa siinä on jos häntä pyydetään toimimaan aivan samalla tavalla kuin mitä hän itse on muilta vaille?

        "Puolueko teitin tänne käski?? Ja virka-ajalla valtion koneelta!!?? Hävetkää! "

        Mitä puoluetta tarkoitat?

        KareliaForumin "hörhönä" en tiedä mitä puoluetta tässä tarkoitetaan, mutta epäilen, että ainakin sitä puoluetta tai ideologista jatkumoa, joka vielä vuonna 1949 kirjoitti Demokraattisen kansan kalenteriinsa näin:

        ”1939: marraskuussa alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välillä sota. Sodan provosoi taantumuskopla, joka oli lujittanut asemansa maamme hallinnossa. Tätä ennen oli jo aloitettu ankara vasemmistolaisten vaino.

        1940: sodan loputtua perustettiin Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura. Se alkoi kehittää voimakasta joukkoliikettä. Heinäkuussa alkaa sos.dem. opposition julkaisemana ilmestyä Vapaa Sana. Syyskuussa Suomen hallitus solmi sopimuksen Saksan fasistien kanssa.

        1941: neuvostovastainen sota natsi-saksan rinnalla. Kommunisteja toimitettiin sadoittain keskitysleireille. ”Kuutoset” saivat vankilatuomion, kuolemantuomioita langetettiin sodanvastustajille. Metsäkaartilaisuutta syntyy.”

        Näinhän sen ”virallisen” historiankirjoituksen piti kaiken kaikkiaan mennä, nicht wahr?

        Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto.

        ”Kokoavasti voi sanoa, että Barbarossan jälkeisessä jännittyneessä tilanteessa Neuvostoliitto menetti lopulta hermonsa ja iski ensiksi. Diplomaattisesti se hävisi tällä paljon enemmän kuin sotilaallisesti voitti. Kun sota Suomen kannalta alkoi samoin kuin Talvisota, hallituksen oli helppo julistaa se ”jatkosodaksi”, jolla Talvisodan puolustautumista jatkettiin.” (Suomen Sotahistorian Komissio ry: Talvisodasta jatkosotaan; Mauno Jokipii: Suomi etsiytyy Saksan valtapiiriin, s.159; Helsinki 1991)


      • -----------
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        KareliaForumin "hörhönä" en tiedä mitä puoluetta tässä tarkoitetaan, mutta epäilen, että ainakin sitä puoluetta tai ideologista jatkumoa, joka vielä vuonna 1949 kirjoitti Demokraattisen kansan kalenteriinsa näin:

        ”1939: marraskuussa alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välillä sota. Sodan provosoi taantumuskopla, joka oli lujittanut asemansa maamme hallinnossa. Tätä ennen oli jo aloitettu ankara vasemmistolaisten vaino.

        1940: sodan loputtua perustettiin Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura. Se alkoi kehittää voimakasta joukkoliikettä. Heinäkuussa alkaa sos.dem. opposition julkaisemana ilmestyä Vapaa Sana. Syyskuussa Suomen hallitus solmi sopimuksen Saksan fasistien kanssa.

        1941: neuvostovastainen sota natsi-saksan rinnalla. Kommunisteja toimitettiin sadoittain keskitysleireille. ”Kuutoset” saivat vankilatuomion, kuolemantuomioita langetettiin sodanvastustajille. Metsäkaartilaisuutta syntyy.”

        Näinhän sen ”virallisen” historiankirjoituksen piti kaiken kaikkiaan mennä, nicht wahr?

        Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto.

        ”Kokoavasti voi sanoa, että Barbarossan jälkeisessä jännittyneessä tilanteessa Neuvostoliitto menetti lopulta hermonsa ja iski ensiksi. Diplomaattisesti se hävisi tällä paljon enemmän kuin sotilaallisesti voitti. Kun sota Suomen kannalta alkoi samoin kuin Talvisota, hallituksen oli helppo julistaa se ”jatkosodaksi”, jolla Talvisodan puolustautumista jatkettiin.” (Suomen Sotahistorian Komissio ry: Talvisodasta jatkosotaan; Mauno Jokipii: Suomi etsiytyy Saksan valtapiiriin, s.159; Helsinki 1991)

        "Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto."

        No miksi ihmeessä sinä sitten menet heittämään tänne sellaisia lainauksia joissa väitetään että ensimmäiset laukauset ampuikin Saksa? Ole nyt vähän huolellisempi ;)

        Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa :D


      • Tuula Hölttä
        ----------- kirjoitti:

        "Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto."

        No miksi ihmeessä sinä sitten menet heittämään tänne sellaisia lainauksia joissa väitetään että ensimmäiset laukauset ampuikin Saksa? Ole nyt vähän huolellisempi ;)

        Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa :D

        Jatkosodaksi nimetty konflikti oli vain Suomea ja Neuvostoliittoa koskeva tapahtuma. Jo kauan ennen jatkosotaa alkaneen II maailmansodan osapuolia olivat sekä Neuvostoliitto että Saksa, joiden molempien miehitysuhan alla Suomi käytännössä oli, ja joiden tahtoon sen oli pitänyt taipua turvatakseen mm. ihmisille elintärkeän ruokaviljan saannin.

        Tilannetta osaa varmasti parhaiten kuvata hän, jota voi täydellä syyllä pitää ”oman aikansa ja oman maansa tilanteen parhaana asiantuntijana”:

        ”Sodan puhkeaminen ei tullut minään yllätyksenä. - - Jokainen ymmärsi, että meidät oli pakotettu uuteen taisteluun elämästä ja kuolemasta, ja että tarvitsimme kaiken avun minkä voimme saada. Jos ei olisi ollut talvisotaa ja viidentoista viime kuukauden ”kylmää sotaa”, niin probleemanasettelu olisi ollut toinen. Yhtämittainen painostus ja uhkailu, sekaantuminen sisäisiin asioihin ja yhä toistuneet kokemuksemme venäläisten epäluotettavuudesta eivät voineet olla herättämättä epäluuloisuutta neuvostohallituksen tarkoitusten suhteen. - - Moskovan rauhan jälkeen Suomi etsi tukea pohjoismaisista puolustusliitoista ja myöhemmin puolustusliitosta Ruotsin kanssa. Kumpikin niistä olisi taannut maamme puolueettomuuden ja kumpikin raukesi Neuvostoliiton vastustukseen. Oli luonnollista, että me tämän jälkeen tartuimme siihen tukeen, mikä oli saatavissa. Suomen turvautuminen Saksaan oli hätävarjelutoimenpide.” (referaatti/ C.G.E Mannerheim: Suomen marsalkan muistelmat)


      • Igor
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        KareliaForumin "hörhönä" en tiedä mitä puoluetta tässä tarkoitetaan, mutta epäilen, että ainakin sitä puoluetta tai ideologista jatkumoa, joka vielä vuonna 1949 kirjoitti Demokraattisen kansan kalenteriinsa näin:

        ”1939: marraskuussa alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välillä sota. Sodan provosoi taantumuskopla, joka oli lujittanut asemansa maamme hallinnossa. Tätä ennen oli jo aloitettu ankara vasemmistolaisten vaino.

        1940: sodan loputtua perustettiin Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura. Se alkoi kehittää voimakasta joukkoliikettä. Heinäkuussa alkaa sos.dem. opposition julkaisemana ilmestyä Vapaa Sana. Syyskuussa Suomen hallitus solmi sopimuksen Saksan fasistien kanssa.

        1941: neuvostovastainen sota natsi-saksan rinnalla. Kommunisteja toimitettiin sadoittain keskitysleireille. ”Kuutoset” saivat vankilatuomion, kuolemantuomioita langetettiin sodanvastustajille. Metsäkaartilaisuutta syntyy.”

        Näinhän sen ”virallisen” historiankirjoituksen piti kaiken kaikkiaan mennä, nicht wahr?

        Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto.

        ”Kokoavasti voi sanoa, että Barbarossan jälkeisessä jännittyneessä tilanteessa Neuvostoliitto menetti lopulta hermonsa ja iski ensiksi. Diplomaattisesti se hävisi tällä paljon enemmän kuin sotilaallisesti voitti. Kun sota Suomen kannalta alkoi samoin kuin Talvisota, hallituksen oli helppo julistaa se ”jatkosodaksi”, jolla Talvisodan puolustautumista jatkettiin.” (Suomen Sotahistorian Komissio ry: Talvisodasta jatkosotaan; Mauno Jokipii: Suomi etsiytyy Saksan valtapiiriin, s.159; Helsinki 1991)

        Puolueista sitoutumattomana en ota kantaa puolueisiin. En tiedä onko Tuula Hölttä sitoutumaton vaiko jonkun puolueen äänitorvi.

        >>Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto.


      • :D :D : D
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        Jatkosodaksi nimetty konflikti oli vain Suomea ja Neuvostoliittoa koskeva tapahtuma. Jo kauan ennen jatkosotaa alkaneen II maailmansodan osapuolia olivat sekä Neuvostoliitto että Saksa, joiden molempien miehitysuhan alla Suomi käytännössä oli, ja joiden tahtoon sen oli pitänyt taipua turvatakseen mm. ihmisille elintärkeän ruokaviljan saannin.

        Tilannetta osaa varmasti parhaiten kuvata hän, jota voi täydellä syyllä pitää ”oman aikansa ja oman maansa tilanteen parhaana asiantuntijana”:

        ”Sodan puhkeaminen ei tullut minään yllätyksenä. - - Jokainen ymmärsi, että meidät oli pakotettu uuteen taisteluun elämästä ja kuolemasta, ja että tarvitsimme kaiken avun minkä voimme saada. Jos ei olisi ollut talvisotaa ja viidentoista viime kuukauden ”kylmää sotaa”, niin probleemanasettelu olisi ollut toinen. Yhtämittainen painostus ja uhkailu, sekaantuminen sisäisiin asioihin ja yhä toistuneet kokemuksemme venäläisten epäluotettavuudesta eivät voineet olla herättämättä epäluuloisuutta neuvostohallituksen tarkoitusten suhteen. - - Moskovan rauhan jälkeen Suomi etsi tukea pohjoismaisista puolustusliitoista ja myöhemmin puolustusliitosta Ruotsin kanssa. Kumpikin niistä olisi taannut maamme puolueettomuuden ja kumpikin raukesi Neuvostoliiton vastustukseen. Oli luonnollista, että me tämän jälkeen tartuimme siihen tukeen, mikä oli saatavissa. Suomen turvautuminen Saksaan oli hätävarjelutoimenpide.” (referaatti/ C.G.E Mannerheim: Suomen marsalkan muistelmat)

        "Jatkosodaksi nimetty konflikti oli vain Suomea ja Neuvostoliittoa koskeva tapahtuma. "

        No jos "jatkosodassa" tappeli vain Suomi ja Neuvostoliitto niin miten ihmeessä niitä saksalaisiakin kuoli Pohjois-Suomessa ja Kannaksella? Vaarallista touhua se marjanpominta siihen aikaan, eikö ne tienneet että Suomella ja Neuvostoliitolla oli menossa oma erillissota samaan aikaan niillä alueilla?

        Älä viitsi olla typerä, Hölttä. Siinä sodassa oli kolme taistelevaa osapuolta, ei sieltä saksalaiset mihinkään häivy silmät ummistamalla sille tosiasialle, että Saksa kävi sotaa Suomen alueelta Suomen rinnalla.


      • Tuula Hölttä
        :D :D : D kirjoitti:

        "Jatkosodaksi nimetty konflikti oli vain Suomea ja Neuvostoliittoa koskeva tapahtuma. "

        No jos "jatkosodassa" tappeli vain Suomi ja Neuvostoliitto niin miten ihmeessä niitä saksalaisiakin kuoli Pohjois-Suomessa ja Kannaksella? Vaarallista touhua se marjanpominta siihen aikaan, eikö ne tienneet että Suomella ja Neuvostoliitolla oli menossa oma erillissota samaan aikaan niillä alueilla?

        Älä viitsi olla typerä, Hölttä. Siinä sodassa oli kolme taistelevaa osapuolta, ei sieltä saksalaiset mihinkään häivy silmät ummistamalla sille tosiasialle, että Saksa kävi sotaa Suomen alueelta Suomen rinnalla.

        Jos viitsit lukea esimerkiksi Pariisin rauhansopimuksen tekstin sivulta http://www.finlex.fi/fi/ kohdasta Valtiosopimukset, vuosi 1947, niin huomaat, että maailmansodassa oli kyllä paljon muitakin taistelevia osapuolia kuin vain nuo mainitsemasi kolme. Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa.

        :)


      • Hermann
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        Jos viitsit lukea esimerkiksi Pariisin rauhansopimuksen tekstin sivulta http://www.finlex.fi/fi/ kohdasta Valtiosopimukset, vuosi 1947, niin huomaat, että maailmansodassa oli kyllä paljon muitakin taistelevia osapuolia kuin vain nuo mainitsemasi kolme. Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa.

        :)

        Kyllä Tuula H. taisi nyt pestä Putkisenkin selittelyssä, mutta onhan tässä vielä päivää jäljellä ;)

        "Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa. "

        Eli tähänkin karttaan on piirretty väärin, nuo toinen ja kolmas nuoli ylhäältä pitäisi pyyhkiä pois, niinkö?

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/34/Operation_Barbarossa.png

        Vai pitäisikö ne piirtää hieman harmaammalla, koska siellä seassahan oli saksalaisiakin (mm. 163.D) hyökkäämässä suomalaisten mukana Karjalaan? Toisaalta myös sen ylimmän nuolen mukana kulki kaksi suomalaista divisioonaa saksalaisten käskyvallassa.

        Kaiken kaikkiaan on melko naurettavaa edes väittää jatkosotaa vain Suomen ja neuvostoliiton väliseksi, kun koko sota oli vain osa Saksan idän sotaa ja siihen niin sidoksissa kuin olla voi.

        Hölttä: "niin huomaat, että maailmansodassa oli kyllä paljon muitakin taistelevia osapuolia kuin vain nuo mainitsemasi kolme. "

        Minkä noista rauhansopimuksessa mainittjen maiden joukkoja osallistui taisteluihin Suomen suunnalla, eli olivat "taistelevia" osapuolia?

        Tappeluun tarvitaan aina vähintään kaksi, mutta ylärajaa osanottajien määrälle ei ole ;)

        Tällainen Tuula Höltän nyt yrittämä saksalaisten osallisuuden kieltäminen kertoo vain siitä kuinka paljon Suomessa hävetään sitä että Suomi liittoutui natsi-Saksan kanssa. Sitä hävetään niin paljon, että sodasta on pakko selitellä erillissota keskellä isompaa sotaa.

        Tuula, ei siinä ole mitään häpeämistä.


      • JuhaniPutkinen
        ----------- kirjoitti:

        "Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto."

        No miksi ihmeessä sinä sitten menet heittämään tänne sellaisia lainauksia joissa väitetään että ensimmäiset laukauset ampuikin Saksa? Ole nyt vähän huolellisempi ;)

        Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa :D

        "Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa"

        1. Suomessa olleet saksalaiset EIVÄT "ampuneet" Suomen alueelta Venäjän alueelle ENNEN kuin Venäjä mm. pommitti Suomen alueita 22.6.1941 kello 6.05 alkaen;

        2. Saksa kävi omaa sotaansa "puolta maailmaa vastaan";

        3. Suomi kävi omaa Jatkosotaansa, jonka osapuolina olivat Venäjä ja Suomi. Suomi taisteli oman itsenäisyytensä säilyttämisen vuoksi - tosin saaden onneksi Saksalta apua tässä puolustustaistelussaan.


      • JuhaniPutkinen
        Tuula Hölttä kirjoitti:

        Jatkosodaksi nimetty konflikti oli vain Suomea ja Neuvostoliittoa koskeva tapahtuma. Jo kauan ennen jatkosotaa alkaneen II maailmansodan osapuolia olivat sekä Neuvostoliitto että Saksa, joiden molempien miehitysuhan alla Suomi käytännössä oli, ja joiden tahtoon sen oli pitänyt taipua turvatakseen mm. ihmisille elintärkeän ruokaviljan saannin.

        Tilannetta osaa varmasti parhaiten kuvata hän, jota voi täydellä syyllä pitää ”oman aikansa ja oman maansa tilanteen parhaana asiantuntijana”:

        ”Sodan puhkeaminen ei tullut minään yllätyksenä. - - Jokainen ymmärsi, että meidät oli pakotettu uuteen taisteluun elämästä ja kuolemasta, ja että tarvitsimme kaiken avun minkä voimme saada. Jos ei olisi ollut talvisotaa ja viidentoista viime kuukauden ”kylmää sotaa”, niin probleemanasettelu olisi ollut toinen. Yhtämittainen painostus ja uhkailu, sekaantuminen sisäisiin asioihin ja yhä toistuneet kokemuksemme venäläisten epäluotettavuudesta eivät voineet olla herättämättä epäluuloisuutta neuvostohallituksen tarkoitusten suhteen. - - Moskovan rauhan jälkeen Suomi etsi tukea pohjoismaisista puolustusliitoista ja myöhemmin puolustusliitosta Ruotsin kanssa. Kumpikin niistä olisi taannut maamme puolueettomuuden ja kumpikin raukesi Neuvostoliiton vastustukseen. Oli luonnollista, että me tämän jälkeen tartuimme siihen tukeen, mikä oli saatavissa. Suomen turvautuminen Saksaan oli hätävarjelutoimenpide.” (referaatti/ C.G.E Mannerheim: Suomen marsalkan muistelmat)

        Parhaimmat kiitokset Tuula, tästä kylmien faktojen esiintuonnista - vaikka tällä foorumilla faktoihin suhtaudutaankin ivallisesti.


      • JuhaniPutkinen
        Igor kirjoitti:

        Puolueista sitoutumattomana en ota kantaa puolueisiin. En tiedä onko Tuula Hölttä sitoutumaton vaiko jonkun puolueen äänitorvi.

        >>Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto.

        "Jos verrataan ajankohtaan klo 06.05. niin kyllä se oli saksa jonka miinoitusten (suomen alueilta) jälkiseurausta kyseinen pommitus oli."

        Tämä on jälkikäteen keksitty tulkinta.

        Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä.


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        Parhaimmat kiitokset Tuula, tästä kylmien faktojen esiintuonnista - vaikka tällä foorumilla faktoihin suhtaudutaankin ivallisesti.

        "vaikka tällä foorumilla faktoihin suhtaudutaankin ivallisesti. "

        Sinähän siihen et sorru. Sinä et vain noteeraa esitettyjä faktoja kun ne eivät aja asiaasi.

        Jotain hyvää näyttää siitä KareliaForumin tukkeutumisesta koituneen, sinun ei tarvitse toistella "faktoja" täällä yksinäsi :D


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        "Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa"

        1. Suomessa olleet saksalaiset EIVÄT "ampuneet" Suomen alueelta Venäjän alueelle ENNEN kuin Venäjä mm. pommitti Suomen alueita 22.6.1941 kello 6.05 alkaen;

        2. Saksa kävi omaa sotaansa "puolta maailmaa vastaan";

        3. Suomi kävi omaa Jatkosotaansa, jonka osapuolina olivat Venäjä ja Suomi. Suomi taisteli oman itsenäisyytensä säilyttämisen vuoksi - tosin saaden onneksi Saksalta apua tässä puolustustaistelussaan.

        "1. Suomessa olleet saksalaiset EIVÄT "ampuneet" Suomen alueelta Venäjän alueelle ENNEN kuin Venäjä mm. pommitti Suomen alueita 22.6.1941 kello 6.05 alkaen; "

        => Se väite, jota Juhani Putkinen ei ole USEISTA pyynnöistä huolimatta pystynyt millään tavalla todistamaan.

        "2. Saksa kävi omaa sotaansa "puolta maailmaa vastaan"; "

        => Myös Suomen alueelta ja Suomen tuella.

        "3. Suomi kävi omaa Jatkosotaansa, jonka osapuolina olivat Venäjä ja Suomi. Suomi taisteli oman itsenäisyytensä säilyttämisen vuoksi - tosin saaden onneksi Saksalta apua tässä puolustustaistelussaan. "

        => Voisitko antaa lainauksen ja lähdeviitteen siltä VENÄLÄISELTÄ historiantutkijalta joka puhuu "Venäjän jatkosodasta Suomea vastaan"? Etpä taida pystyä siihenkään.


      • Hermann
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        "Jos verrataan ajankohtaan klo 06.05. niin kyllä se oli saksa jonka miinoitusten (suomen alueilta) jälkiseurausta kyseinen pommitus oli."

        Tämä on jälkikäteen keksitty tulkinta.

        Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä.

        "Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä. "

        Aikalaskelmat todellakin todistaa asioita hyvin. Ne todistavat mm. sen, että klo 06.05 suomalaiset sukellusveneet olivat jo matkalla saamansa käskyn mukaisesti miinoitustehtäviin Emäsalosta Viron rannikolle, ne eivät olisi sinne ehtineet laskea miinojaan kello 9 mennessä jos olisivat lähteneet vasta noiden pommitusten jälkeen.

        Aikalaskelmia voi käyttää myös siinä, kun kartoittaa saksalaisten pommikoneiden reittiä Itä-Preussista, Etelä-Suomen yläpuolelta, Leningradin taivaalta Uttiin ja takaisin Itä-Preussiin. Sekin laskelma kertoo hyvin, että Suomen alueen kautta "ammuttiin" ensin.

        Sinä et vieläkään ole todistanut millään tavalla ettei niin olisi tapahtunut, vaikka olet väitteesi esittänyt kotisivullasi jo ajat sitten. Väitteen esittäjällähän oli se todistusvastuu, niinhän olet itsekin sanonut ;)


      • Igor
        JuhaniPutkinen kirjoitti:

        "Jos verrataan ajankohtaan klo 06.05. niin kyllä se oli saksa jonka miinoitusten (suomen alueilta) jälkiseurausta kyseinen pommitus oli."

        Tämä on jälkikäteen keksitty tulkinta.

        Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä.

        >>Tämä on jälkikäteen keksitty tulkinta.>Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä.


      • eipä juu
        ----------- kirjoitti:

        "Eivät siis hyökänneet Suomesta. "

        Putkinenhan väittääkin, että "Siihen mennessä Suomi, eikä saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle". Täällä on hyvin osoitettu, että Suomen aluetta käytettiin hyökkäyksessä hyväksi ja hyökkäyksiä tehtiin suoraan Suomen alueelta.

        "Ennenkuin suomalaiset ehtivät tehdä yhtään mitään, Neuvostoliitto oli jo pommituttanut Suomen aluetta. "

        Suomalaiset olivat ehtineet tehdä kaikenalaista ennen sitä, niin kuin teksteistä hyvin ilmenee. Oletko edes lukenut niitä täällä vai tulitko sinäkin puolustamaan kaveriasi pyynnöstä?

        "Kuten Putkinen väittääkin."

        Ei Putkinen väitä sitä mitä sinä väität hänen väittävän ;)

        "Miksi muuten Putkisen ympärillä pyörii tälläinen kalabaliikki?? Kyllähän ihminen saa erehtyä kerran jos toisenkin, ja täällä sitä tapahtuu tämän tästä ilman kampanjointia ja räksytys-kuoroa? "

        Ensin väität Putkisen olleen oikeassa ja nyt myöntelet hänen erehtyneen? Päätä mitä mieltä olet. "Kalabaliikki" johtunee siitä, ettei Putkinen pysty myöntämään erehtymistään vaan väittää edelleen sitä mitä väittää, vaikkei pysty väitteitään millään tavalla todistamaan. Putkinenhan itse yleensä vaatii aivan samanlaisia todisteita muilta, mitä hän itse kieltäytyy antamasta (tai ei kykene), joten mitä vikaa siinä on jos häntä pyydetään toimimaan aivan samalla tavalla kuin mitä hän itse on muilta vaille?

        "Puolueko teitin tänne käski?? Ja virka-ajalla valtion koneelta!!?? Hävetkää! "

        Mitä puoluetta tarkoitat?

        Tehtiin mutta ei vielä kesäkuussa vuonna 1941. Ehkä kesäkuun lopulla mutta ei alussa. Täällä ei ole osoitettu muuta kuin sinun tyhmyytesi ja ylimielisyytesi sekä röyhkeytesi.


      • Jorma Palo
        ----------- kirjoitti:

        "Juhani ja Helena ovat muuten aivan oikeassa siinä asiassa, että Suomi ei ampunut Suomen ja Neuvostoliiton Jatkosodan ensimmäistä laukausta, vaan sen teki Neuvostoliitto."

        No miksi ihmeessä sinä sitten menet heittämään tänne sellaisia lainauksia joissa väitetään että ensimmäiset laukauset ampuikin Saksa? Ole nyt vähän huolellisempi ;)

        Väi väitätkö, ettei jatkosodassa ollut muita osapuolia kuin Suomi ja Neuvostoliitto? Saksalaiset olivat täällä vain marjoja poimimassa :D

        Saksalaisten täällä oleminenko se sinua suututtaa? Kyllä heitä kuule oleskeli täällä paljon sodan jälkeenkin. Muun muassa KGB agentti Hans Assmann.


      • eikä hävetä
        Hermann kirjoitti:

        Kyllä Tuula H. taisi nyt pestä Putkisenkin selittelyssä, mutta onhan tässä vielä päivää jäljellä ;)

        "Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa. "

        Eli tähänkin karttaan on piirretty väärin, nuo toinen ja kolmas nuoli ylhäältä pitäisi pyyhkiä pois, niinkö?

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/34/Operation_Barbarossa.png

        Vai pitäisikö ne piirtää hieman harmaammalla, koska siellä seassahan oli saksalaisiakin (mm. 163.D) hyökkäämässä suomalaisten mukana Karjalaan? Toisaalta myös sen ylimmän nuolen mukana kulki kaksi suomalaista divisioonaa saksalaisten käskyvallassa.

        Kaiken kaikkiaan on melko naurettavaa edes väittää jatkosotaa vain Suomen ja neuvostoliiton väliseksi, kun koko sota oli vain osa Saksan idän sotaa ja siihen niin sidoksissa kuin olla voi.

        Hölttä: "niin huomaat, että maailmansodassa oli kyllä paljon muitakin taistelevia osapuolia kuin vain nuo mainitsemasi kolme. "

        Minkä noista rauhansopimuksessa mainittjen maiden joukkoja osallistui taisteluihin Suomen suunnalla, eli olivat "taistelevia" osapuolia?

        Tappeluun tarvitaan aina vähintään kaksi, mutta ylärajaa osanottajien määrälle ei ole ;)

        Tällainen Tuula Höltän nyt yrittämä saksalaisten osallisuuden kieltäminen kertoo vain siitä kuinka paljon Suomessa hävetään sitä että Suomi liittoutui natsi-Saksan kanssa. Sitä hävetään niin paljon, että sodasta on pakko selitellä erillissota keskellä isompaa sotaa.

        Tuula, ei siinä ole mitään häpeämistä.

        Kukaan täällä mitään ole hävennyt. On vain korostettu että Suomi kävi erillissotaa koska Suomen sodanjohdolla ei ollut samat tavoitteet kuin Saksan sodanjohdolla.


      • hArtmannit
        Hermann kirjoitti:

        "Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä. "

        Aikalaskelmat todellakin todistaa asioita hyvin. Ne todistavat mm. sen, että klo 06.05 suomalaiset sukellusveneet olivat jo matkalla saamansa käskyn mukaisesti miinoitustehtäviin Emäsalosta Viron rannikolle, ne eivät olisi sinne ehtineet laskea miinojaan kello 9 mennessä jos olisivat lähteneet vasta noiden pommitusten jälkeen.

        Aikalaskelmia voi käyttää myös siinä, kun kartoittaa saksalaisten pommikoneiden reittiä Itä-Preussista, Etelä-Suomen yläpuolelta, Leningradin taivaalta Uttiin ja takaisin Itä-Preussiin. Sekin laskelma kertoo hyvin, että Suomen alueen kautta "ammuttiin" ensin.

        Sinä et vieläkään ole todistanut millään tavalla ettei niin olisi tapahtunut, vaikka olet väitteesi esittänyt kotisivullasi jo ajat sitten. Väitteen esittäjällähän oli se todistusvastuu, niinhän olet itsekin sanonut ;)

        Älähän venäläis-ruotsalainen sonta yritä saksalaista teeskennellä. Toiseksi miinoitus ei ollut mikään suuri sotatoimi joten lopeta siitä vollottaminen.

        Nooh ei ne vielä silloin Leningradia vastaan hyökänneet mutta totta on että Luftwaffe käytti Suomen lentokenttiä pommittaakseen Leningradia.


      • tyhmä iivana
        Igor kirjoitti:

        >>Tämä on jälkikäteen keksitty tulkinta.>Jo pelkästään aikalaskelma todistaa, ettei Venäjän suorittamat Suomen alueen pommitukset ja tulitukset voineet olla seurausta mistään Suomesta tapahtuneesta toimenpiteestä.

        Kostoisku saksalaisten tekemästä miinoituksesta? Äläpä valehtele niistä lentokoneista. Ne lensivät takaisin Itä-Preussiin eivätkä vielä silloin pommittaneet Leningradia.


      • Tuula Hölttä kirjoitti:

        Jos viitsit lukea esimerkiksi Pariisin rauhansopimuksen tekstin sivulta http://www.finlex.fi/fi/ kohdasta Valtiosopimukset, vuosi 1947, niin huomaat, että maailmansodassa oli kyllä paljon muitakin taistelevia osapuolia kuin vain nuo mainitsemasi kolme. Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa.

        :)

        "Kuitenkin on olemassa vain yksi Jatkosota, ja sen taistelevat puolet olivat Suomi ja Neuvostoliitto. Muut sotivat II maailmansotaa."

        Millaista logiikaa!

        Toinen maailmansota alkoi isolla joukolla paikallisia sotia, kuten Puolan-sotaretki ja talvisota tai jo niitä ennen Japanin hyökkäys Kiinaan.

        Nämä paikalliset sodat laajenivat Barbarossan myötä yleiseuroopalaiseksi sodaksi ja sitten Pearl Harborin myötä maailmasodaksi.

        Jatkosota oli lähinnä osa itärintaman sotaa (vaikka jonkin verran lusikkansa pistivät soppaan länsiliittoutuneetkin). Muun väittäminen ei ota huomioon, että

        - Suomi ei olisi voinut ollenkaan käydä sotaa (eikä varsinkaan hyökätä ja vallata alueita) ilman Saksan aseita ja ruokaa
        - Suomen operaatiot 1941 olivat osa Barbarossaa, mistä Suomen ja Saksan YE olivat etukäteen sopineet ja ne myös alkoivat sopimuksen mukaisesti
        - Suomi oli luovuttanut Lapin Saksan sotavoimille, ja tämä lupa merkitsi, että kun Saksa lähtisi sieltä hyökkäämään, Suomi joutuisi väistämättä sotaan
        - Itä-Karjalan valtauksessa ei olisi ollut mitään mieltä, jollei Suomen johto olisi tuolloin uskonut Saksan voittoon (mikä oli yleensäkin koko jatkosotaan ryhtymisen edellytys)
        - Kiestingin opetaatiolla Suomi sekaantui suoraan suurvaltojen välisiin ristiriitoihin


    • Kemjon Sotko

      Eikä pysty sitä myöntämään. Kuten huomaatte, taas jäi Putkisella vastaamatta kysymykseen. Ei pysty :D

      • pokerijussi

        Minkä Jussi nyt sille tekee, ettei hänen hienoa teoriaansa vielä ole otettu tosissaan? Mutta odotappas kun Jussi pääsee diktaattoriksi, silloin vaihtuu oppikirjat kouluissa ja oppimateriaalit yliopistoissa, a'vot!


      • Lenin setä
        pokerijussi kirjoitti:

        Minkä Jussi nyt sille tekee, ettei hänen hienoa teoriaansa vielä ole otettu tosissaan? Mutta odotappas kun Jussi pääsee diktaattoriksi, silloin vaihtuu oppikirjat kouluissa ja oppimateriaalit yliopistoissa, a'vot!

        Tai jos sinä pääset diktaattoriksi niin Bäckman nimitetään opetusministeriksi ja toveri Stalinia ylistetään suurena nerona ja Otto Ville Kuusista Stalinin soturina.

        Eikös vain?


    • helena.eronen

      Hermannin aloitukseen:

      "1) Kuka tunnettu/väitellyt/julkaissut historiantutkija on Juhani Putkisen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen jatkosota alkoi Venäjän aloittamana juuri 22.6.1941 klo 6.05, eikä 25.6.1941 niin kuin historiankirjoissa yleisesti sanotaan?"

      -Ei pelkästään koulutetuilla tutkijoilla ole oikeus esittää väitteitä ja omia tulkintoja historiasta. Historiankirjoituksen historiasta löytyy monia harrastajia, siis henkilöitä, joita ei ole historian tutkijoiksi koulutettu, jotka ovat tehneet mullistaviakin löytöjä historiantulkintojensa perusteella. Muutamia mainitakseni Sir Evans, joka löysi Knossoksen ja todisti minolaisten olleen todella olemassa sekä kauppias Heinrich Schliemann, joka "löysi" Troijan kaupungin.
      Itse asiassa historian harrastajien työtä voidaan pitää merkittävänä, koska heidän "tutkimuksiaan" ja tulkintojaan ei kukaan rahoita eikä ne siis aja minkään (valtiollisen)auktoriteetin asiaa eikä toimi poliittisen vallan välineenä.

      Se, ettei jonkun harrastajan johtopäätöksiä tai tulkintoja ole jo aikaisemmin joku ammattilainen todennut todeksi, ei todellakaan kumoa harrastajan tulkinnan todenperäisyyttä.

      "2) Kuka tunnettu/väitellyt/julkaissut historiantutkija on Juhani Putkisen kanssa samaa mieltä siitä että saksalaiset Suomen alueelta, eivät hyökänneet Venäjälle Saksan operaatio Barbarossan alkaessa 22.6.1941 kello 3.00 alkaen?"

      Kuten jo totesin, sillä ei ole mitään merkitystä, onko joku tutkija Putkisen kanssa samaa mieltä, koska tuo Putkisen väite voidaan kumota ainoastaan kellonaikoja ja tapahtumia vertailemalla.

      Nyt toivoisin sitten Hermannilta, joka on Juhani Putkista syyttänyt valehtelusta, kellonaikoja, milloin väitetyt saksalaiskoneet lähtivät hyökkäämään Neuvostoliittoon. Tapauhtuiko se ennen klo. 06.05?
      Se, että saksalaiset lähtivät hyökkäämään 03.15 itään ei tarkoita sitä, että he hyökkäsivät tuolloin Suomesta eikä siis ole peruste NL:lle pommittaa suomalaisia.

      Lisäksi; 06.05 NL pommitti Suomalaisia, jotka olivat Sottungan edustalla, siis kaukana NL:sta. Millä Hermann perustelee tämän oikeutetuksi?

      • sikspäk

        "Se, ettei jonkun harrastajan johtopäätöksiä tai tulkintoja ole jo aikaisemmin joku ammattilainen todennut todeksi, ei todellakaan kumoa harrastajan tulkinnan todenperäisyyttä."

        Eipä niin, harrastajankin vain pitäisi pystyä jotenkin todentamaan ja perustelemaan väitteitään. Nuo loistavat Sir Evans ja Schliemann todistivat olettamuksensa oikeiksi löytämällä etsimänsä. Tuolla esineellisen historian puolella se käy noin. Heidän lisäkseen on tietysti myös näitä Ior Bockeja, jotka kaivelevat Lemminkäisen temppeleitä Sipoon maaseudulla ja heilläkin on omat kannattajansa. Siihen heille oikeus. Samoin Putkiselle.

        (Täsmennetään nyt vielä, että Bock on tainnut jo lopettaa sen temppelin etsimisen, mutta tuli nyt vain mieleen hauskana tapauksena)


      • helena.eronen
        sikspäk kirjoitti:

        "Se, ettei jonkun harrastajan johtopäätöksiä tai tulkintoja ole jo aikaisemmin joku ammattilainen todennut todeksi, ei todellakaan kumoa harrastajan tulkinnan todenperäisyyttä."

        Eipä niin, harrastajankin vain pitäisi pystyä jotenkin todentamaan ja perustelemaan väitteitään. Nuo loistavat Sir Evans ja Schliemann todistivat olettamuksensa oikeiksi löytämällä etsimänsä. Tuolla esineellisen historian puolella se käy noin. Heidän lisäkseen on tietysti myös näitä Ior Bockeja, jotka kaivelevat Lemminkäisen temppeleitä Sipoon maaseudulla ja heilläkin on omat kannattajansa. Siihen heille oikeus. Samoin Putkiselle.

        (Täsmennetään nyt vielä, että Bock on tainnut jo lopettaa sen temppelin etsimisen, mutta tuli nyt vain mieleen hauskana tapauksena)

        Minäkin ajattelin, että sitten kun olen tarpeeksi rikas, lähden etsimään Jeesuksen ruumista.


      • niin niin
        helena.eronen kirjoitti:

        Minäkin ajattelin, että sitten kun olen tarpeeksi rikas, lähden etsimään Jeesuksen ruumista.

        putkislainen arkeologi työssään?

        Varaudu siihen, että kun Jeesuksen ruumis löytyy, sulla täytyy olla muitakin todisteita kuin uskos, että saat nämä luupäät täällä vakuuttumaan.


      • 007

        "Se, ettei jonkun harrastajan johtopäätöksiä tai tulkintoja ole jo aikaisemmin joku ammattilainen todennut todeksi, ei todellakaan kumoa harrastajan tulkinnan todenperäisyyttä. "

        => Juttu tämän Putkisen teorian kanssa vain on niin, että ammattilaiset on jo aiemmin todenneet ja ennenkaikkea todistaneet nämä väitteet aivan muuksi kuin mitä Putkinen yrittää esittää. Putkinen ei ole väitteelleen esittänyt MINKÄÄNLAISIA uusia todisteita saati sellaisia jotka olisivat aiemmin esitettyjä faktoja edes kyseenalaistaneet.

        "Kuten jo totesin, sillä ei ole mitään merkitystä, onko joku tutkija Putkisen kanssa samaa mieltä, koska tuo Putkisen väite voidaan kumota ainoastaan kellonaikoja ja tapahtumia vertailemalla. "

        => Näin juuri on. Putksella ei ole teoriansa tukena muuta kuin omat teoriansa.

        "Lisäksi; 06.05 NL pommitti Suomalaisia, jotka olivat Sottungan edustalla, siis kaukana NL:sta. Millä Hermann perustelee tämän oikeutetuksi? "

        => Suomalaiset olivat demilitarisoidulla alueella ja juuri siihen suuntaan Viron rannikkoa miinoittaneet saksalaiset olivat matkalla. Saksalaiset oli havaittu ja ensimmäiset yhteenotot käyty, joten on täysin mahdollista että venäläiset erehtyivät luulemaan suomalaisia saksalaisiksi, sillä hehän olivat alueella jossa eivät sopimusten mukaan edes saaneet olla. Hyökkääjältä sopimusten rikkomista voi odottaa, ei puolueettomaksi itsensä julistaneelta.


      • lässy lässy
        007 kirjoitti:

        "Se, ettei jonkun harrastajan johtopäätöksiä tai tulkintoja ole jo aikaisemmin joku ammattilainen todennut todeksi, ei todellakaan kumoa harrastajan tulkinnan todenperäisyyttä. "

        => Juttu tämän Putkisen teorian kanssa vain on niin, että ammattilaiset on jo aiemmin todenneet ja ennenkaikkea todistaneet nämä väitteet aivan muuksi kuin mitä Putkinen yrittää esittää. Putkinen ei ole väitteelleen esittänyt MINKÄÄNLAISIA uusia todisteita saati sellaisia jotka olisivat aiemmin esitettyjä faktoja edes kyseenalaistaneet.

        "Kuten jo totesin, sillä ei ole mitään merkitystä, onko joku tutkija Putkisen kanssa samaa mieltä, koska tuo Putkisen väite voidaan kumota ainoastaan kellonaikoja ja tapahtumia vertailemalla. "

        => Näin juuri on. Putksella ei ole teoriansa tukena muuta kuin omat teoriansa.

        "Lisäksi; 06.05 NL pommitti Suomalaisia, jotka olivat Sottungan edustalla, siis kaukana NL:sta. Millä Hermann perustelee tämän oikeutetuksi? "

        => Suomalaiset olivat demilitarisoidulla alueella ja juuri siihen suuntaan Viron rannikkoa miinoittaneet saksalaiset olivat matkalla. Saksalaiset oli havaittu ja ensimmäiset yhteenotot käyty, joten on täysin mahdollista että venäläiset erehtyivät luulemaan suomalaisia saksalaisiksi, sillä hehän olivat alueella jossa eivät sopimusten mukaan edes saaneet olla. Hyökkääjältä sopimusten rikkomista voi odottaa, ei puolueettomaksi itsensä julistaneelta.

        Ahvenanmaan miehittämistä suunniteltiin jo Ruotsin kanssa ja ottaen huomioon Puolan tapahtumat niin kyllä Suomella oli oikeus olla siellä.

        Painu Suomesta sinne Venäjälle jos niin on ikävä. Saattaa vaan aika lailla tulla ikävä kun ei Venäjällä oli sosiaaliverkostoa pikkuluuseria hoitamassa.


      • Anonyymi

        millä perusteella saksalaiset tuli suomeen valmistelemaan hyökkäystä neuvostoliittoon touko -kesäkuun vaihteessa 41


    • pitää kysellä

      itsestäänselvää asiaa?

      • mutta aina

        löytyy joku "putkinen" joka keksii oman historiansa ;)


    • kyllä se

      valehtelee.
      Ja tietää valehtelevansa.
      Mutta kun tarpeeksi kovasti toistaa niin joku uskoo.

    • Kerettiläinen

      Nimim. Nimierkki on taas tehnyt pseudodokumentaarista työtä osoittaakseen Suomen pahuuden (sen "hyökättyä" hänen rakkaan Neuvostovenäjänsä kimppuun). Tolkuton sivujen suoltopropaganda ei muuta sitä tosiasiaa, että venäläisten tarkoitus oli myös 1941 liittää Suomi imperiumiin eli jatkaa siitä, mikä Talvisodassa jäi kesken.

      Olennaista tässä Juhani Putkista kohtaan käytävässä hyökkäyksessä on, että multinikki Suuri Todistelija Nimierkki, jonka arkistoihin numerodetaljia on kasattu aivan ammatillisella otteella pyrkii vain uuvuttamaan eri mieltä olijat.

      Jos tätä taantumuspappaa ja muutamaa muuta hänen bulvaaniaan tarkemmin lukee, huomaa, että kaikenlaiset ennaltaehkäisevät offensiivit ovat kyllä todistettavasti oikeutettuja kunhan aloitteen tekijänä on hänelle niin rakas Venäjä.

      Pidän aivan käsitettävänä sitä, ettei Suomi eikä Saksa Suomen alueelta hyökännyt Venäjälle. Nimierkki bulvaaneineen (Hermann, Igor, Vara-Putkinen, tms.) vain pohtii, miten saisi uudella tavalla perustelluksi sen, että vähintään 12% itsenäisen Suomen maa-alueesta kuuluukin Venäjälle. Nimerkin ääni on neuvostovenäjän ääni.


      Nämä ovat näkemyksiä. Ne eivät edes tarvitse mukasyvällistä "todistelua" tuekseen. Kaikenlainen keskustelu tyrehtyy, jos osapuolia velvoitetaan erikseen todistamaan kaikki sanottu.

      Mutta siihenhän nimierkki juuri pyrkiikin. Vaan ei onnistu ennen kuin maahan saadaan Kiinan meininki. Ja sitä päivää tuskin tulee :) Voimme varmaan aikanaan antaa Nimierkillekin hänen vimmaisen venäläisimperialismin tukemisensa anteeksi kuten useimmille muille 1960-70 -lukujen oikeassaolijoillekin. Eiväthän he voittaneet.

      Muistakaa, että totuuden muuksi väittäminen on nimimerkin leipätyö. Perimmäisenä tarkoituksenaan on estää Suomelle kuuluvien, miehitettyjen alueitten palauttaminen missään muodossa.

      Tiedoksi: Suomi joutui luovuttamaan Paatsjoen laakson Neuvostovenäjälle heinäkuussa 1947. Venäläiset huomasivat tuossa vaiheessa, että alueen voimalaitoksilla saattaisi olla käyttöä. Oli helpompaa korjauttaa Suomen alueella oleva voimala ja pakko-ottaa se kuin rakentaa muualle uusi.

      Tästä asiasta on tehokkaasti vaiettu alusta alkaen. Kiristettyjen sotakorvausten lisäksi ei Suomessa haluttu eikä voitu nostaa asiasta isompaa ääntä. Pakko-otto bulvanisoitiin sotakorvausten katteeksi, ja tokihan siitä tehtiin paperi. On puhuttu myös ostosta. Suomi ei tietenkään killinkiäkään saanut.

      Hei lukijat!

      On tärkeätä, että kysymystä miehitetystä Karjalasta ja sen palauttamisesta Suomen yhteyteen pidetään yllä ja eri otsikoissa.

      Pitkällä tähtäimellä projektin onnistumiseen on mahdollisuudet. Erityisesti me nuoret aikuiset olemme tässä hyvässä asemassa. Asian vieminen kansainväliseen tietoisuuteen on tärkeätä.

      Tämä Suomi24:n historia-palsta on vain yksi tällainen forumi. Eräänlaista nettisotaa tämäkin. .

      Kilpalaulantaan ja tyhjästä masinoitujen syytösten kumoamiseen ei pidä provosoitua. Sitä he nimittäin juuri haluavat. Lukumäärällisesti heitä ei ole kovin montaa, mutta nimierkkejä kuluu ja uusia tehtaillaan Tehtaankadulla.

      Enimmät tälläkin palstalla vierailevat ovat täyspäisiä lukijoita.

      • Igor

        Todista väitteesi asiapohjalta äläkä halvenna toisia nimimerkkejä.


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        Todista väitteesi asiapohjalta äläkä halvenna toisia nimimerkkejä.

        Nimierkin bulvaani Igor vaatii: "Todista väitteesi asiapohjalta äläkä halvenna toisia nimimerkkejä."

        Nämä ovat näkemyksiä. Ne eivät edes tarvitse mukasyvällistä "todistelua" tuekseen. Kaikenlainen keskustelu tyrehtyy, jos osapuolia velvoitetaan erikseen todistamaan kaikki sanottu.

        Igorin logiikka on se, että kuka tahansa hyökkääjä on oikeudeton esittämään väärän tuloksen korjausta. Igorin logiikkaan kuuluu jännä reunaehto: jos hyökkääjä on Venäjä, ei homma päde, koska Venäjä on aina oikeassa.

        Lopuksi onnittelen nimim. Nimierkkiä osuvan, joskin ikävästi hienoa kansaa erisnimellisesti leimaavan bulvaanin valinnasta.


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Nimierkin bulvaani Igor vaatii: "Todista väitteesi asiapohjalta äläkä halvenna toisia nimimerkkejä."

        Nämä ovat näkemyksiä. Ne eivät edes tarvitse mukasyvällistä "todistelua" tuekseen. Kaikenlainen keskustelu tyrehtyy, jos osapuolia velvoitetaan erikseen todistamaan kaikki sanottu.

        Igorin logiikka on se, että kuka tahansa hyökkääjä on oikeudeton esittämään väärän tuloksen korjausta. Igorin logiikkaan kuuluu jännä reunaehto: jos hyökkääjä on Venäjä, ei homma päde, koska Venäjä on aina oikeassa.

        Lopuksi onnittelen nimim. Nimierkkiä osuvan, joskin ikävästi hienoa kansaa erisnimellisesti leimaavan bulvaanin valinnasta.

        >>Nämä ovat näkemyksiä. Ne eivät edes tarvitse mukasyvällistä "todistelua" tuekseen. Kaikenlainen keskustelu tyrehtyy, jos osapuolia velvoitetaan erikseen todistamaan kaikki sanottu.>Igorin logiikka on se, että kuka tahansa hyökkääjä on oikeudeton esittämään väärän tuloksen korjausta. Igorin logiikkaan kuuluu jännä reunaehto: jos hyökkääjä on Venäjä, ei homma päde, koska Venäjä on aina oikeassa.>Lopuksi onnittelen nimim. Nimierkkiä osuvan, joskin ikävästi hienoa kansaa erisnimellisesti leimaavan bulvaanin valinnasta.


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        >>Nämä ovat näkemyksiä. Ne eivät edes tarvitse mukasyvällistä "todistelua" tuekseen. Kaikenlainen keskustelu tyrehtyy, jos osapuolia velvoitetaan erikseen todistamaan kaikki sanottu.>Igorin logiikka on se, että kuka tahansa hyökkääjä on oikeudeton esittämään väärän tuloksen korjausta. Igorin logiikkaan kuuluu jännä reunaehto: jos hyökkääjä on Venäjä, ei homma päde, koska Venäjä on aina oikeassa.>Lopuksi onnittelen nimim. Nimierkkiä osuvan, joskin ikävästi hienoa kansaa erisnimellisesti leimaavan bulvaanin valinnasta.

        Igor/Nimierkki valehtelee dokumenttiensa suojasta. Paatsjoen laakson pakko-otto v 1947 on hyvä esimerkki. Igor/Nimierkki väittää sitä Suomelle edulliseksi kaupaksi (koska on esittää kauppakirja). Tietenkään Suomella ei ollut vaihtoehtoa kieltäytyäkään.
        Eikä Suomi saanut killinkiäkään - tietenkään.

        Igor/Nimierkki on vähän suuttumisen asteestaan riippuen eri ilmauksin toivottanut allekirjoittaneen ties minne tästä saitista.

        Minä pysyn täällä ehtimiseni mukaan osoittamassa Igor/Nimierkin agendan, joka jokaiselle objektiivisesti historiaa ja sen tapahtumia tarkastelevalle on selvä: Igor/Nimierkin missiona on yksipuolisesti detaljisoida Suomelle epäedullisena esitettäviä asioita ja vastustaa miehitettyjen alueiden palautusta. Lisäksi totean, että keskustelupalstalla kuuluukin esiintyä eriäviä mielipiteitä ja ennen kaikkea haastaviakin näkemyksiä ja luovaa uudelleenajattelua. Nämä ovat tärkeämpiä kuin pelkkä Jatkosodan pikkujättiläisestä tähän saittiin pakkosyötetty päivämäärien luettelu, johon eläköityneellä taantumuspapalla toki on aikaa.


      • Kerettiläinen
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Igor/Nimierkki valehtelee dokumenttiensa suojasta. Paatsjoen laakson pakko-otto v 1947 on hyvä esimerkki. Igor/Nimierkki väittää sitä Suomelle edulliseksi kaupaksi (koska on esittää kauppakirja). Tietenkään Suomella ei ollut vaihtoehtoa kieltäytyäkään.
        Eikä Suomi saanut killinkiäkään - tietenkään.

        Igor/Nimierkki on vähän suuttumisen asteestaan riippuen eri ilmauksin toivottanut allekirjoittaneen ties minne tästä saitista.

        Minä pysyn täällä ehtimiseni mukaan osoittamassa Igor/Nimierkin agendan, joka jokaiselle objektiivisesti historiaa ja sen tapahtumia tarkastelevalle on selvä: Igor/Nimierkin missiona on yksipuolisesti detaljisoida Suomelle epäedullisena esitettäviä asioita ja vastustaa miehitettyjen alueiden palautusta. Lisäksi totean, että keskustelupalstalla kuuluukin esiintyä eriäviä mielipiteitä ja ennen kaikkea haastaviakin näkemyksiä ja luovaa uudelleenajattelua. Nämä ovat tärkeämpiä kuin pelkkä Jatkosodan pikkujättiläisestä tähän saittiin pakkosyötetty päivämäärien luettelu, johon eläköityneellä taantumuspapalla toki on aikaa.

        Tänään 13.59 jälkeen nimissäni kirjoitettu on pelkkää pastissia - leikattuja koosteita aiemmista teksteistäni. Harkitusti ja ajoitetusti.

        Tarkoituksena on kirjoittaa nimimerkillä Kerettiläinen ja käydä muka todellista keskustelua - pelkkää häiriköintiä siis.

        Tällaiseen multinkikit sortuvat kun eivät muulla tapaa saa hankalaksi kokemaansa pois saitista...


        Enpähän silti rekisteröidy - tykkään olla hieman anarkistinen tässäkin asiassa.

        "Hyökkäykseni" multinikkejä ja Nimierkkiä eivät tällä tempulla toki lopu :D


      • Kerettiläinen
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Tänään 13.59 jälkeen nimissäni kirjoitettu on pelkkää pastissia - leikattuja koosteita aiemmista teksteistäni. Harkitusti ja ajoitetusti.

        Tarkoituksena on kirjoittaa nimimerkillä Kerettiläinen ja käydä muka todellista keskustelua - pelkkää häiriköintiä siis.

        Tällaiseen multinkikit sortuvat kun eivät muulla tapaa saa hankalaksi kokemaansa pois saitista...


        Enpähän silti rekisteröidy - tykkään olla hieman anarkistinen tässäkin asiassa.

        "Hyökkäykseni" multinikkejä ja Nimierkkiä eivät tällä tempulla toki lopu :D

        Yo väite on sitä multinikkien vääristelyä törkeimmillään.

        - Kun 2 henkilöä kirjoittaa samalla (rekisteröimättömällä) nimimerkillä, ja selvästi on ilmoitettu, että kyseessä on 2 eri hlöä, tämä edellisen viestin laatija, surkea multinikki, joka itse ei uskalla kirjoittaa samalla nimimerkillä edes kahta kertaa, vääntää tämän (tunnustetuksi?) multinikkeilyksi...

        - Juuri tällä avalla todelliset multinikit yrittävätkin sotkea keskustelua. Se, mikä niitä ärsyttää eniten on se, että ne eivät voi todistaa toisia syyllisiksi samaan keplotteluun.

        Anonyymiksi jättäytyvä multinikki yrittää vesittää keskustelun linkittämällä raivokkaasti.

        Avaukseni ei ollutkaan tarkoitettu tällaisen vedätyksen alustukseksi.

        Palstalle osuneet: muistakaa vaiettujen historiallisten vääryyksien joukossa myös tämä Paatsjoen laakson pakko-otto. Puhukaa siitä. Kysykää: "tiesitkö?". Hankkikaa lisätietoa itse.

        Ja huomatkaa: raivokas hyökkäys aihetta kohtaan kertoo vain siitä, että tämän(kin) asian esillenousua pelkäävät hätääntyvät ihan oikeasti.

        Eli oikealla asialla ollaan. Pienestä on joskus hyvä aloittaa.

        Minähän en ole jäänyt kiinni useammalla nimimerkillä kirjoittamisesta, vaikka yritätkin saittiin moista syöttää.

        Pidän huolen etten jääkään. Se on äärettömän yksinkertaista: ei kirjoita muilla nimimerkeillä.

        Inttämisestäsi huolimatta tilanne on tämä. Ymmärrän kyllä yrityksesi.

        Taitaa harmittaa kun on multinikki. Omapahan oli valintasi.

        Multinikkeilyn on tunnustanut nimim. Nimierkki ;)

        Jos useampi ihminen kirjoittaa nimimerkillä Kerettiläinen, on vaihtoehtoja 2:

        1) Nimimerkki on hyvä.

        2) Joku haluaa sotkea keskustelua kirjoittamalla toisen nimimerkillä.

        Koska en kirjoita muilla nimimerkeillä, minua ei voi kutsua keskustelun sotkijaksi eikä keplottelijaksi. Siitä kyllä tulee seuraavassa multinikkajan itsensä syytös, ja kova ;)

        Sinun, arvoisa multinikkaaja, selittelyt siitä, miksi vaihdat nimimerkkiä, ovat juuri niin ontuvia, kuin kaltaiseltasi, vähän pelkurilta ja yhden asian jankkaajalta voi odottaakin ;)

        Luultavasti jatkat inttämistäsi, sotkemistasi ja multinikkaamisen puolustelua jatkossakin. Olet puhunut itsesi pussiin, etkä näe rehellistä poispääsyn mahdollisuutta :)

        Helppo on lopuksi todeta: pyrkimyksesi osoittaa multinikkailu perustelluksi on sitä turhinta turhuutta, mitä tässä(kin) saitissa näkee.

        Nimierkin tunnustus sentään pitää.


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Igor/Nimierkki valehtelee dokumenttiensa suojasta. Paatsjoen laakson pakko-otto v 1947 on hyvä esimerkki. Igor/Nimierkki väittää sitä Suomelle edulliseksi kaupaksi (koska on esittää kauppakirja). Tietenkään Suomella ei ollut vaihtoehtoa kieltäytyäkään.
        Eikä Suomi saanut killinkiäkään - tietenkään.

        Igor/Nimierkki on vähän suuttumisen asteestaan riippuen eri ilmauksin toivottanut allekirjoittaneen ties minne tästä saitista.

        Minä pysyn täällä ehtimiseni mukaan osoittamassa Igor/Nimierkin agendan, joka jokaiselle objektiivisesti historiaa ja sen tapahtumia tarkastelevalle on selvä: Igor/Nimierkin missiona on yksipuolisesti detaljisoida Suomelle epäedullisena esitettäviä asioita ja vastustaa miehitettyjen alueiden palautusta. Lisäksi totean, että keskustelupalstalla kuuluukin esiintyä eriäviä mielipiteitä ja ennen kaikkea haastaviakin näkemyksiä ja luovaa uudelleenajattelua. Nämä ovat tärkeämpiä kuin pelkkä Jatkosodan pikkujättiläisestä tähän saittiin pakkosyötetty päivämäärien luettelu, johon eläköityneellä taantumuspapalla toki on aikaa.

        Eli jälleen jatkuu pelkkä nimimerkkien herjaaminen. Et siis parempaan pysty ?
        Se kertoo enemmän sinusta..

        Nyt keksit mielestäsi hauskan nimimerkkiyhdistelmän jolle nauraa kihertelet penkilläsi.. No halvat on huvit..

        >>Igor/Nimierkin missiona on yksipuolisesti detaljisoida Suomelle epäedullisena esitettäviä asioita ja vastustaa miehitettyjen alueiden palautusta>Lisäksi totean, että keskustelupalstalla kuuluukin esiintyä eriäviä mielipiteitä ja ennen kaikkea haastaviakin näkemyksiä ja luovaa uudelleenajattelua.>Nämä ovat tärkeämpiä kuin pelkkä Jatkosodan pikkujättiläisestä tähän saittiin pakkosyötetty päivämäärien luettelu, johon eläköityneellä taantumuspapalla toki on aikaa.


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        Eli jälleen jatkuu pelkkä nimimerkkien herjaaminen. Et siis parempaan pysty ?
        Se kertoo enemmän sinusta..

        Nyt keksit mielestäsi hauskan nimimerkkiyhdistelmän jolle nauraa kihertelet penkilläsi.. No halvat on huvit..

        >>Igor/Nimierkin missiona on yksipuolisesti detaljisoida Suomelle epäedullisena esitettäviä asioita ja vastustaa miehitettyjen alueiden palautusta>Lisäksi totean, että keskustelupalstalla kuuluukin esiintyä eriäviä mielipiteitä ja ennen kaikkea haastaviakin näkemyksiä ja luovaa uudelleenajattelua.>Nämä ovat tärkeämpiä kuin pelkkä Jatkosodan pikkujättiläisestä tähän saittiin pakkosyötetty päivämäärien luettelu, johon eläköityneellä taantumuspapalla toki on aikaa.

        Olet monella nimellä kirjoittava pelle.

        Tehtaankadun vakooja olet igori

        ihan sama kuin nimerkki joka aina mollaa suomea.


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Yo väite on sitä multinikkien vääristelyä törkeimmillään.

        - Kun 2 henkilöä kirjoittaa samalla (rekisteröimättömällä) nimimerkillä, ja selvästi on ilmoitettu, että kyseessä on 2 eri hlöä, tämä edellisen viestin laatija, surkea multinikki, joka itse ei uskalla kirjoittaa samalla nimimerkillä edes kahta kertaa, vääntää tämän (tunnustetuksi?) multinikkeilyksi...

        - Juuri tällä avalla todelliset multinikit yrittävätkin sotkea keskustelua. Se, mikä niitä ärsyttää eniten on se, että ne eivät voi todistaa toisia syyllisiksi samaan keplotteluun.

        Anonyymiksi jättäytyvä multinikki yrittää vesittää keskustelun linkittämällä raivokkaasti.

        Avaukseni ei ollutkaan tarkoitettu tällaisen vedätyksen alustukseksi.

        Palstalle osuneet: muistakaa vaiettujen historiallisten vääryyksien joukossa myös tämä Paatsjoen laakson pakko-otto. Puhukaa siitä. Kysykää: "tiesitkö?". Hankkikaa lisätietoa itse.

        Ja huomatkaa: raivokas hyökkäys aihetta kohtaan kertoo vain siitä, että tämän(kin) asian esillenousua pelkäävät hätääntyvät ihan oikeasti.

        Eli oikealla asialla ollaan. Pienestä on joskus hyvä aloittaa.

        Minähän en ole jäänyt kiinni useammalla nimimerkillä kirjoittamisesta, vaikka yritätkin saittiin moista syöttää.

        Pidän huolen etten jääkään. Se on äärettömän yksinkertaista: ei kirjoita muilla nimimerkeillä.

        Inttämisestäsi huolimatta tilanne on tämä. Ymmärrän kyllä yrityksesi.

        Taitaa harmittaa kun on multinikki. Omapahan oli valintasi.

        Multinikkeilyn on tunnustanut nimim. Nimierkki ;)

        Jos useampi ihminen kirjoittaa nimimerkillä Kerettiläinen, on vaihtoehtoja 2:

        1) Nimimerkki on hyvä.

        2) Joku haluaa sotkea keskustelua kirjoittamalla toisen nimimerkillä.

        Koska en kirjoita muilla nimimerkeillä, minua ei voi kutsua keskustelun sotkijaksi eikä keplottelijaksi. Siitä kyllä tulee seuraavassa multinikkajan itsensä syytös, ja kova ;)

        Sinun, arvoisa multinikkaaja, selittelyt siitä, miksi vaihdat nimimerkkiä, ovat juuri niin ontuvia, kuin kaltaiseltasi, vähän pelkurilta ja yhden asian jankkaajalta voi odottaakin ;)

        Luultavasti jatkat inttämistäsi, sotkemistasi ja multinikkaamisen puolustelua jatkossakin. Olet puhunut itsesi pussiin, etkä näe rehellistä poispääsyn mahdollisuutta :)

        Helppo on lopuksi todeta: pyrkimyksesi osoittaa multinikkailu perustelluksi on sitä turhinta turhuutta, mitä tässä(kin) saitissa näkee.

        Nimierkin tunnustus sentään pitää.

        Täällä siis kirjoittelee kaksi "Kerettiläistä"

        No ei ihme että on sekavaa ja vain toisten herjaamiseen keskittyvää tekstiä.


      • Kerettiläinen
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Olet monella nimellä kirjoittava pelle.

        Tehtaankadun vakooja olet igori

        ihan sama kuin nimerkki joka aina mollaa suomea.

        Oikea pellejen pelle. Mene proKareliasivuille täältä häiriköimästä.

        Karjala ei tullut tänäänkään takaisin ja hyvä niin.

        Buaaahhhahhhaaaa !!!!


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Olet monella nimellä kirjoittava pelle.

        Tehtaankadun vakooja olet igori

        ihan sama kuin nimerkki joka aina mollaa suomea.

        Enpä ole multinikkaillut, kun ei ole tarvetta.
        Toisin taitaa olla sinun tapauksessa, kun siitä noin vaahtoat..

        Tehtaankatu taitaa olla oma asemapaikkasi kun sitä noin mainostat..


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        Täällä siis kirjoittelee kaksi "Kerettiläistä"

        No ei ihme että on sekavaa ja vain toisten herjaamiseen keskittyvää tekstiä.

        Surullista Suomi24:n Historia-palstan keskustelukulttuurin kannalta on, että provosoivaa multinikkeilyä ei Rekisteröity nimimerkki-uudistuskaan voi kontrolloida. Tätä puutetta etenkin mainittu multinikki surutta hyödyntää.

        Eniten häntä kuitenkin suututtaa toistuvat kinnijäämisensä ja umpikujaan joutumisensa. Pidettäköön päätavoitteena, että me järkevämmät pysymme asiassa, emmekä anna tämän multinikin hajottaa aivan kaikkea.

        Tämän tietyn koplan yhtenä politiikkana on yrittää ärsyttää tyyliin "saitte nekkuunne" tai "Karjalaa ette saa ähäkutti".


        Samat tahot siellä provosoivat. Etupäässä multinikki nimierkki-vespiä-Hermann-Igor-ja lukuisat anonyymit.
        Tämmöinen on hänelle koko elämäntyö.


        Tietysti me voisimme listata tosiasioita:

        - venäläiset eivät kyenneet nujertamaan Suomen armeijaa
        - venäläiset eivät saaneet koko Suomea miehitettyä
        - venäläiset eivät saaneet Suomea nujerrettua myöskään ns. Kylmän sodan aikana
        - venäläiset eivät ole kyenneet estämään Suomen liittymistä esim Pohjoismaiden neuvostoon, EFTAan ja lopulta EU:iin.
        - venäläisten tappiot sodassa Suomea vastaan olivat kaatuneina ja haavoittuneina valtavat (!).
        - venäläiset eivät ole kyenneet rakentamaan mitään mainittavampaa miehittämilleen alueille.
        - venäläiset eivät saa Suomelta niin paljoa suoraa esim. apua miehitettyjen alueiden asukkaille kuin haluaisivat.
        - Suomi on ja pysyy jatkossakin Venäjää vapaampana ja vauraampana maana.
        - Venäjä ei juurikaan kykene kiristämään Suomea kuten aiemmin.

        Kun näitä tosiasioita muistaa, ei sorru kilpalaulantaan katkerien ja köyhien äärivasurien tai imperialismin häntäkärpästen yms multinikkien kanssa :)


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        Enpä ole multinikkaillut, kun ei ole tarvetta.
        Toisin taitaa olla sinun tapauksessa, kun siitä noin vaahtoat..

        Tehtaankatu taitaa olla oma asemapaikkasi kun sitä noin mainostat..

        ...multinikki. Jääpähän puuhastelemaan itsesi kanssa. Leiki nikeilläsi ja ota uusia.

        Nimierkki/Igor on multinikki.

        Johan se sen on joutunut myöntämään. Kiihdyttyään - toki. Mutta kuitenkin.


        Venäläisen imperialismin puolustajat kiihtyvät aina lopulta. On niin vaikea yrittää olla objektiivinen kun agendansa kuitenkin on human interest-vastainen. Tällainen taho sotkee pasmansa aina lopulta :)

        PS. Nimierkki/Igor mainostaa, että saitissa "Meitä todellakin on täällä useampi kuin yksi multinikki (mitä et tietysti usko)".

        Kyllä minä sen voin uskoakin. Kun itse Nimierkki niin sanoo. Eihän se toitotus yhden äänellä hoituisikaan. Ei niitä niin paljoa ole.

        Nimimerkillä Kerettiläinen ei ole toistaiseksi kirjoittanut kukaan muu kuin allekirjoittanut.

        Kun nimim. Nimierkki, joka on myös V Vespiä ja Igor, häviää väittelyt perusteittensa loppuessa ja jää lisäksi kiinni multinikkeilystä, on hänen ainoa tiensä ryhtyä sotkemaan asioita kirjoittamalla samalla nimimerkillä kuin minä.

        Tämä on surkeaa selkäänpuukottamista.

        Onneksi tämä viestiketju säilyy, l. totuus ei pala Suomi24:n serveriltä, vaikka multinikki kuinka toivoisi.

        Tätä ketjua seuraamalla ja tähän linkittämällä selkäänpuukottajien strategia voidaan aina paljastaa uudelleen.


      • Kerettiläinen
        Igor kirjoitti:

        Täällä siis kirjoittelee kaksi "Kerettiläistä"

        No ei ihme että on sekavaa ja vain toisten herjaamiseen keskittyvää tekstiä.

        Asiahan on selvä.

        Perusteluina seuraavaa:

        Miehitettyjen alueitten palautusta vastustavien "perheeseen" ilmaantui nimimerkki Kerettiläistä esittävä häirikkö.

        Tämä häirikkö lainailee vanhoja kirjoituksiani. Miten tällainen tietäjä muka ei olisi joku pitempään mukana ollut?

        Asiahan on selvä. Nimimerkit nimierkki, hermann, ja Igor ovat saman tahon tuotosta.

        Näillä sivuilla ihmetellään, miksi hyvätkin aiheet aina valuvat henkilökohtaisuuksiin. (Allekirjoittanut on jopa pyritty osoittamaan kiihkouskovaiseksi...).

        Syy tälle valumiselle on, että varsin harva fanaatikko - viime aikoina lähinnä nimierkki - tehtailee jatkuvasti ja tarkoituksella nikkejä.

        Mielestäni tämä on ääri-ihmisen tavallista toimintaotetta; hajoita kun et asiallisena pärjää, sotke, kun et muuten menesty, provosoi, kun et muuten saa erilailla ajattelevia hätääntymään. Tee tätä koko valveillaoloaikasi.

        Melko pientä on elämä tällaisilla.


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        ...multinikki. Jääpähän puuhastelemaan itsesi kanssa. Leiki nikeilläsi ja ota uusia.

        Nimierkki/Igor on multinikki.

        Johan se sen on joutunut myöntämään. Kiihdyttyään - toki. Mutta kuitenkin.


        Venäläisen imperialismin puolustajat kiihtyvät aina lopulta. On niin vaikea yrittää olla objektiivinen kun agendansa kuitenkin on human interest-vastainen. Tällainen taho sotkee pasmansa aina lopulta :)

        PS. Nimierkki/Igor mainostaa, että saitissa "Meitä todellakin on täällä useampi kuin yksi multinikki (mitä et tietysti usko)".

        Kyllä minä sen voin uskoakin. Kun itse Nimierkki niin sanoo. Eihän se toitotus yhden äänellä hoituisikaan. Ei niitä niin paljoa ole.

        Nimimerkillä Kerettiläinen ei ole toistaiseksi kirjoittanut kukaan muu kuin allekirjoittanut.

        Kun nimim. Nimierkki, joka on myös V Vespiä ja Igor, häviää väittelyt perusteittensa loppuessa ja jää lisäksi kiinni multinikkeilystä, on hänen ainoa tiensä ryhtyä sotkemaan asioita kirjoittamalla samalla nimimerkillä kuin minä.

        Tämä on surkeaa selkäänpuukottamista.

        Onneksi tämä viestiketju säilyy, l. totuus ei pala Suomi24:n serveriltä, vaikka multinikki kuinka toivoisi.

        Tätä ketjua seuraamalla ja tähän linkittämällä selkäänpuukottajien strategia voidaan aina paljastaa uudelleen.

        Eipä ole tapana multinikkeillä. Sinusta en tiedä.
        Hoida itse omat multinikkisi äläkä sotke muita aiheetta mukaan.


      • Igor
        Kerettiläinen kirjoitti:

        Asiahan on selvä.

        Perusteluina seuraavaa:

        Miehitettyjen alueitten palautusta vastustavien "perheeseen" ilmaantui nimimerkki Kerettiläistä esittävä häirikkö.

        Tämä häirikkö lainailee vanhoja kirjoituksiani. Miten tällainen tietäjä muka ei olisi joku pitempään mukana ollut?

        Asiahan on selvä. Nimimerkit nimierkki, hermann, ja Igor ovat saman tahon tuotosta.

        Näillä sivuilla ihmetellään, miksi hyvätkin aiheet aina valuvat henkilökohtaisuuksiin. (Allekirjoittanut on jopa pyritty osoittamaan kiihkouskovaiseksi...).

        Syy tälle valumiselle on, että varsin harva fanaatikko - viime aikoina lähinnä nimierkki - tehtailee jatkuvasti ja tarkoituksella nikkejä.

        Mielestäni tämä on ääri-ihmisen tavallista toimintaotetta; hajoita kun et asiallisena pärjää, sotke, kun et muuten menesty, provosoi, kun et muuten saa erilailla ajattelevia hätääntymään. Tee tätä koko valveillaoloaikasi.

        Melko pientä on elämä tällaisilla.

        Onpa skitsofreenistä touhua. Ratkaiskaa keskenään välinne älkääkä sotkeko muita mukaan..


      • :))
        Igor kirjoitti:

        Onpa skitsofreenistä touhua. Ratkaiskaa keskenään välinne älkääkä sotkeko muita mukaan..

        Tässäkin tapauksessa vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee, kun pää unohti ottaa lääkkeet.


      • iivana valehtelee ny
        Igor kirjoitti:

        Eipä ole tapana multinikkeillä. Sinusta en tiedä.
        Hoida itse omat multinikkisi äläkä sotke muita aiheetta mukaan.

        Venäläinen valehtelee aina. Mainilan laukauksista Katynin joukkomurhiin. Tuskinpa kukaan sinua uskoo. Ei usko puolalaiset tai suomalaiset eikä usko myöskään saksalaiset.


    • Kirjansa lukenut

      Ostinpas divarista vitosella Hans Peter Krosbyn kirjan "Suomen valinta 1941, ilmestyi 1967, Kirjayhtymä.
      Näyttää olleen jonkun Junnilan lahjakirja aiemmin...

      Kirjassa on 411 sivua ja sivulta 239 alkaen sivulle 368 saakka kopioita alkuperäisestä kirjeenvaihdosta Suomen ja Saksan välillä, alkaen 4.6.1940 jatkuen 1.7.1941 saakka. Sekä kirjallisia lähdeviitteitä sivulta 369 sivulle 411 saakka. Tuon kirjan selattuani ja lueskeltuani sitä pari päivää, päästän aika pitkät naurut teidän jutuillenne! Kyse siis ei ole mistään Putkisesta tai yksiselitteisestä totuudesta, vaan kokonaiskuvasta, mitä oltiin suunnittelemassa ja tekemässä tuona aikana.
      Nyt kaikki lukemaan tuo kirja ja sitten jatketaan samasta aiheesta.
      Selasin nettiä tuolla tekijän nimellä ja tulipas monta juttua, tässä on yksi:


      http://www.google.fi/search?hl=fi&q=hans peter krosby&btnG=Google-haku&meta=lr=lang_fi

      Koiviston Manuhan se siinä on saanut ahaa elämyksen kirjan luettuaan!


      Presidentti Mauno Koiviston puhe jatkosodan päättymisen 50-vuotisjuhlassa Helsingin jäähallissa 4.9.1994

      http://www.presidentti.fi/fin/mk/puheet/940904.jatkosota.html

      Tässä siitä pieni pätkä, lue itse linkistä loput.



      "Minua on vaivannut se, että pitkään uskoin Suomen joutuneen ilman omaa syytä hyökkäyksen kohteeksi myös kesällä 1941. Viaton Suomi oli osa maailmankuvaani.

      Hans Peter Krosbyn kirja "Suomen valinta 1941 ilmestyi 1967. Se oli minulle tuskaista luettavaa. Krosby osoitti saksalaisiin asiakirjoihin nojautuen, että Suomi oli asiallisesti sitoutunut liittymään Saksan hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan kesäkuussa 1941. Myöhemmät, erityisesti professori Jokipiin laajat tutkimukset ovat asiaa edelleen selventäneet.

      Kirjansa lopussa Krosby toteaa: "Suomi ei olisi voinut pysyä syrjässä sodasta 1941. Suomen oli täytettävä sitoumuksensa Saksalle. Se maksoi raskaan hinnan kaatuneina ja aineellisena tuhona ennen kuin sen toinen yhteenotto Neuvostoliiton kanssa oli jälleen päättynyt tappioon. Mutta se selviytyi sodasta riippumattomuus koskemattomana. On epävarmaa, olisiko toisenlainen politiikka 1940-41 johtanut yhtä myönteiseen tulokseen."

      Edelleen Krosby kirjoittaa: "Olisiko Suomi voinut valita toisen suunnan, jos sen olisi annettu vapaasti valita. Monet kirjoittajat ovat tarjonneet suomalaisille tässä kohdin neuvoja - sodan jälkeen. Muutamat ovat ehdottaneet, että suomalaisten olisi pitänyt jättää kohtalonsa liittoutuneiden huomaan ja odottaa suotuista ratkaisua sodan jälkeen sitten kun Saksa olisi voitettu. Toiset ovat sanoneet, että suomalaisten olisi pitänyt liittyä ruotsalaisten kanssa puolueettomuusliittoon. Ja eräät ovat suuressa viisaudessaan sanoneet, että suomalaisten olisi pitänyt ilmoittaa sekä Saksalle ja Neuvostoliitolle, että he olivat täysin puolueettomia ja vaatia heidän jättämistään rauhaan. Tekiväthän ruotsalaisetkin niin, eivätkä he sotkeutuneet sotaan.

      Jugoslavialaiset olivat myös tehneet niin. samoin tanskalaiset ja norjalaiset. Suomalaiset olivat erityisen hyvin selvillä, mitä tapahtui Jugoslavialle sen jälkeen. He muistivat myös Puolan ja kolmen Baltian valtion kohtalon." Näin Krosby vuonna 1967."

      Ja toinenkin aika mielenkiintoinen juttu:

      http://64.233.179.104/search?q=cache:hOpukB2Y2VAJ:www.sotasyyllisyys.fi/meinander.pdf hans peter krosby&hl=fi&gl=fi&ct=clnk&cd=10&lr=lang_fi



      Tämä on html-versio tiedostosta http://www.sotasyyllisyys.fi/meinander.pdf.



      Page 1
      Sotasyyllisyys-seminaari Säätytalossa 21.11.2005 Henrik MeinanderSotasyyllisyys historiankirjoituksessaSotasyyllisyysoikeudenkäyntiin kytkeytyy kolme suurta teemaa maamme 1900-luvun historiassa. Ensinnäkin oikeudenkäynnissä käsiteltiin ensimmäistä kertaajulkisesti Suomen valtiojohdon vastuuta jatkosodan syntyyn ja suomalais-saksalaisen aseveljeyden todellisia mittasuhteita. Syytteeseen joutuneillapolitiikoilla oli kansan vahvat sympatiat puolellaan. Heidän puolustus-puheenvuoronsa jähmettyivät näin pitkäksi aikaa kansakunnan epäviralliseksitulkinnaksi jatkosodan historiasta. Toiseksi itse oikeudenkäynti oli järisyttäväkokemus tavalliselle kansalle, jonka useimmissa tapauksissa oli vaikeaa sulattaasodanaikaisen valtiojohdon syytteelle panoa ja tuomitsemista politiikasta japäätöksistä, joiden virheellisyydestä ja laittomuudesta puhumattakaan ei ollut yksiselitteistä näyttöä. Ja kolmanneksi oikeudenkäynti jätti syviä jälkiäsuomalaiseen sisäpolitiikkaan, koska se kärjisti suhteet monen keskeisen valtaryhmittymän ja yksittäisen toimijan välillä pitkäksi aikaa.Vastakkainasettelu tiivistyi Väinö Tannerin ja Urho Kekkosen väliseenantagonismiin, joka heitti pitkän varjon suomalaiseen sisäpolitiikkaan moneksi vuosikymmeneksi.Nämä kolme ulottuvuutta sotasyyllisyydestä – jatkosota, siihen johtanut poliittinen oikeudenkäynti ja siitä taas pitkään kumpuava sisäpoliittinen peli – olisi tärkeää pitää mielessä kun tarkastellaan sotasyyllisyysoikeudenkäynnin historiaa ja historiankirjoitusta. Jos tarkastelee miten oikeudenkäynnistä on tähän saakka kirjoitettu, huomaa kuitenkin ettei tällainen historiallinenkolmiulotteisuus ole ollut maan tapa. Syyt tähän ovat osittain tutkijoidenluonnollinen pyrkimys rajata aiheensa sopivan kokoiseksi, osittain historiatieteen yleinen kyvyttömyys purkaa näkyviin tutkimuksien takana olevat
      --------------------------------------------------------------------------------
      Page 2
      2ideologiset ja valtapoliittiset kytkökset. Lisäksi on julkaistu monta teostakyseisestä oikeudenkäynnistä, joissa on ilmeisen tietoisesti vältetty käsittelemästä tapahtuman esihistoriaa tai jälkipyykkiä jotta näkökulma ja siitäjohtuvat päätelmät olisivat lainausmerkeissä oikeat.Ensimmäinen kokonaisvaltainen tarkastelu valtiojohdon vastuustajatkosodan syntyyn ja pitkittymiseen laadittiin hallituksen toimeksiannosta jaEirik Hornborgin johdolla keväällä 1945. Mietinnön kirjoittanut Hornborg oli kuulunut rauhanoppositioon ja nähtiin siksi sopivaksi henkilöksi nostamaanesiin hallituksen sotapolitiikkaa sopivan hillitysti arvostelevia kantoja, koskapäätavoitteena oli vaimentaa julkisuudessa voimistuneet vaatimukset asettaasota-ajan poliitikot oikeuden eteen.Kun taktiikka ei purrut ja hallitus joutui valvontakomission painostamanarunnomaan läpi kyseisen oikeudenkäynnin ja valmiiksi päätetyt tuomiot,sivutuotteena alkoi ilmestymään teoksia niin kotimaassa kuin ulkomailla, joissasyytetyiden oikeussalissa esittämät puolustuskannat tuotiin esiin laajennetussamuodossa. Niiden pääteesinä oli, että Suomi joutui tahtomattaan mukaan jatkosotaan, mikä oli täysin ymmärrettävää puolustuksen kannalta. Saksan hävittyä sodan oli jo maan kansainvälisen uskottavuuden kannalta viisaampaavaieta monista tiedoista, jotka osoittivat Suomen päättäjien osallistuneenaktiivisesti vuoden 1941 Barbarossa-hyökkäyksen valmisteluihin.Tulkinta tuli sittemmin tunnetuksi ajopuuteoriana. Nimike tuli Saksansodanaikaisen Suomi-lähettiläs Wipert von Blücherin muistelmien toteamuksesta, jossa hän korosti maan olleen pitkälti olosuhteidensa vanki: ”Suomi tempautui suurvaltapolitiikan pyörteisiin niin kuin vuolas virta tempaa mukaansa ajopuun.” 50-luvulla julkaistut kotimaiset muistelmat ja muut historialliset katsaukset sotavuosista ja sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä tukivat pitkälti tätä ajopuuteoriaa, eli toistivat eri tavalla sotasyyllisten syyttömyyttäkorostavia kantoja. Tunnetuin näistä oli Yrjö Soinin pamflettimainen teos KuinPietari hiilivalkealla, joka julkaistiin juuri ennen vuoden 1956
      --------------------------------------------------------------------------------
      Page 3
      3presidentinvaaleja. Teos oli selkeästi osa presidenttipeliä. Kekkosen jatkosodan alussa antamia saksalaismielisiä kantoja peilattiin hänen toimintaansaoikeusministerinä sotasyyllisyysoikeudenkäynnin yhteydessä. Samalla kyseessäoli Tannerin ja muiden sotasyyllisten poliittinen rehabilitointi. Huomio eikeskittynyt syytettyjen tosiasialliseen vastuuseen vaan heidän huonoon kohteluun oikeudenkäynnin aikana ja vankilassa.Aiheen ilmeinen kytkentä 50-luvun sisäpoliittiseen valtataisteluun javaikea lähdetilanne karkotti tehokkaasti kotimaiset historiantutkijat. Muttatilanne muuttui vuonna 1957 amerikkalaisen tutkijan C. Leonard Lundinin julkaistua teoksen Finland in the Second World War, jossa hän vertailemallasuomalaisten keskenään ristiriitaisia muistelmia Nürnbergin oikeudenkäynnin aineistoon päätyi korostamaan sodanaikaisen hallituksen määrätietoisuutta jasiten vastuuta jatkosodan tapahtumiin. Teos sai aikaan valtaisan reaktion Suomessa ja leimattiin ajopuuteoriaa kannattavalla rintamalla kotimaisenrauhanopposition sanelemaksi. Vastaiskuna ajopuuteorian johtohahmo professori Arvi Korhonen julkaisi syksyllä 1961 teoksen Barbarossa-suunnitelma ja Suomi, jossa hän pyrkii todistamaan ettei Suomen sotilasjohto ollut kiinteästi sitoutunut osallistumaan Barbarossa-suunnitelmantoteuttamiseen.Tohtori Ilkka Herlin on sittemmin osoittanut Korhosen tietoisesti sivuuttaneen todisteita, joista ilmeni Suomella olleen selvästi aktiivisemman roolin. Ja seuraavien vuosikymmenien aikana tutkimus osoitti uusien lähteiden avulla Lundinin olleen pitkälti oikeassa. Suomen sotilasjohto ja hallituksensisärengas oli ollut tietoinen Saksan hyökkäyssuunnitelmista jo joulukuussa1940 ja oli myös käytännössä lupautunut osallistumaan Leningradin saartoon,mikä sitten tapahtuikin. Vuonna 1967 amerikkalainen tutkija Hans Peter Krosby julkaisi teoksensa Suomen valinta, jota on yleisesti pidetty ajopuuteorian upottajana. Krosby osoitti nimittäin laajan saksalaisen tutkimusaineiston avulla,
      --------------------------------------------------------------------------------
      Page 4
      4miten Neuvostoliiton epäluulot ja uhkaukset saivat Suomen pyrkimääntietoisesti aseveljeyteen Saksan kanssa.Krosbyn teoksen myötä myös kotimainen tutkijakunta lähti joukolla aiheen kimppuun. Vuonna 1987 Mauno Jokipii julkaisi mittavan tutkimuksensaJatkosodan synty, jossa lopullisesti tuli todistetuksi miten Mannerheim ja Ryti kevättalvesta 1941 lähtien pyrkivät tietoisesti viemään Suomen Saksan sotilaalliseen vanaveteen. Jokipiin teoksen jälkeen on ilmestynyt montakotimaista tutkimusta jotka tukevat hänen kokonaisselitystä. Ja viime vuonnaMarkku Jokisipilä solmi jatkosodan suomalais-saksalaiset nauhat yhteentärkeässä tutkimuksessaan Aseveljiä vai liittolaisia, jossa hän monipuolisesti valaisee aseveljeyden loppukautta. Tiesittekö että saksalaisten lentokoneetpudottivat 63 prosenttia kaikista niistä pommeista jotka räjähtivät puna-armeijan niskaan Tali-Ihantalan ratkaisutaisteluissa 1944? Mutta palataan vielä 60-luvulle. Miksi Suomen valtiojohdon varhainen saksalaissuuntaus oli niin pitkään vaikea aihe kotimaiselle tutkijakunnalle? Yksisyy oli ilmeinen. Totuus himmensi sotasyyllisten marttyyrikehää ja paljasti samalla suomalaisen historiatutkimuksen poliittisen tarkoituksenhakuisuuden.Mutta painavampi syy oli kuitenkin, että suomalais-saksalaisen aseveljeyden järjestelmällisyys toimi epäsuorana argumenttina suomalaisessa sisäpolitiikassa.Se osoitti Kekkosen olleen tavallaan oikeilla jäljillä vuonna 1945 runnoessaanoikeusministerinä läpi sotasyyllisyysoikeudenkäynnin. Ja tämä jos mikäänkiillotti hänen poliittista kilpeään koko ajan vireillä olevassa presidenttipelissä.Samalla paljastukset tavallaan tukivat Neuvostoliittoa myötäilevää uuttaulkopolitiikkaa, jonka takuumieheksi itänaapurimme kelpuutti vain Kekkosen.YYA-politiikan ydinhän oli, ettei Suomi koskaan enää saisi ajautua vastaavaanaseveljeyteen Neuvostoliittoa vastaan.Edellä mainitun Krosbyn teoksen myötä tutkimuksen painopiste siirtyi pohdintoihin siitä, miksi ja miten Suomen hallitus ja varsinkin sen sotilasjohto oli hyvissä ajoin ennen jatkosotaa päättänyt lähteä saksalaisten kelkkaan.
      --------------------------------------------------------------------------------
      Page 5
      5Toisen maailmansodan Suomi muuttui tutkijoitten silmissä objektistasubjektiksi, tietoiseksi toimijaksi raadollisessa maailmassa, jonka kehitystämääräsivät kyyniset suurvallat, mutta johon mahtui myös kriiseihin kylmäverisesti reagoivia pienvaltioita. Tällaisille tulkinnoille oli myösyhteiskunnallista tilausta. Elettiin nimittäin aikaa jolloin Suomen ulkopolitiikkanosti profiiliaan ja maan valtiojohto hoki mantraansa maan aktiivisestaulkopolitiikasta, johon ei kuulunut moralisointi vaan pulmanratkaisutaito.Kuvioon sopi hyvin Suomen silloisen YK-lähettilään Max Jakobsonin toteamus, että Suomen itsenäisyys pantiin alennusmyyntiin jos väitettiin sen joutuneen jatkosotaan. Jakobsonin mukaan Suomi haki tietoisesti tukea Saksasta, koska puolueettomuutta ei pidetty realistisena vaihtoehtona.Tutkimusrintaman uudet painotukset ja Kekkosen yhä selvempi yliote vallasta vähensivät 70-luvulla selvästi sotasyyllisyyden merkitystä hänen ympärillä pyörineessä presidenttipelissä. Syntyi valmius tutkia itsesotasyyllisyysoikeudenkäyntiä entistä perinpohjaisemmin, sillä se avasi tien maan uudelle ulkopolitiikalle ja YYA-sopimukselle. Tärkein näistä tutkimuksista oli ilman muuta Jukka Tarkan väitöskirja 13. artikla vuodelta 1977, joka edelleen on kattavin ja tieteellisesti monipuolisin tutkimus aiheesta.Tarkka kytki Suomen sotasyyllisyyden ajan suurvaltapolitiikkaan ja osoitti miten Suomessa toimeenpantu oikeudenkäynti oli melkeinpä pyhäkoulun tapainen verrattuna samanaikaiseen oikeudenkäyntiin Nürnbergissä, Tokiossa jaItä-Euroopassa.Tarkan kontekstualisoiva lähestymistapa oli linjassa 60-luvulla läpilyöneen uuden poliittisen historiantutkimuksen kanssa, jonka johtohahmojaolivat Tuomo Polvinen, Keijo Korhonen ja Osmo Jussila. Hän korosti siksi heidän tavoin kuinka Neuvostoliiton toimet Suomen suunnassa olivat vain pieni sivujuoni Kremlin suurvaltapolitiikassa. Aikalaiskeskustelussa eniten huomiotaherättävä asia oli enemmänkin Tarkan korostuneen myönteinen tulkinta Kekkosen toimista ja motiiveista kyseisessä oikeusprosessissa. Kekkosen
      --------------------------------------------------------------------------------
      Page 6
      6poliittiset vastustajat olivat vuosien mittaan syyttäneet häntä opportunismista jaoman hyödyn tavoittelusta solmiessaan likeisiä suhteita valvontakomission neuvostoliittolaisiin. Tarkka käänsi tulkinnan päälaelleen korostamalla, miten Kekkosen luottamuksellisuutta rakentava epävirallinen yhteydenpito toimi avaimena uuteen itäpolitiikkaan. Juhani Suomen laaja Kekkos-elämäkerta seurasi tässä asiassa tiiviisti Tarkan viitoittamaa tulkintaa, eli Suomi ei missäänvaiheessa ottanut vakavasti huomioon muualla niin vahvasti esitettyjä syytöksiä Kekkosen opportunismista.Viittaan tässä uudestaan alussa mainitsemaani tarpeeseen tarkastellasotasyyllisyyttä kolmiulotteisesti. Jos sotasyyllisten kunniaa vartioivattutkijapiirit mielellään siirsivät huomion pois suomalais-saksalaisen aseveljeydestä, Kekkosen toimintaa kauttaaltaan myönteisesti tulkitsevattutkijat jättivät yhtä kevyin perustein huomioimatta sodanjälkeisen ajan Kekkos-kritiikin. Kuten olen tässä olen yrittänyt näyttää, kontrastoimalla näitäkahta näkökulmaa toisiinsa paljastuu kiinnostavalla tavalla kuinka selvästi tulkintoja on ohjannut poliittiset näkökannat.Katsaus kahden viimeisen vuosikymmenen tutkimustuloksiin osoittaa,että sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä löytyy edelleen paljon tutkittavaa.Tärkeimmät uudet lähderyhmät ovat ilman muuta olleet Paasikiven ja Zdanovin päiväkirjat, joista varsinkin Kimmo Rentola teoksessaan Kenen joukoissa seisotvuodelta 1994 on saanut paljon varteenotettavaa irti. Mutta vaikka uutta aineistoa on saatu rutkasti käyttöön, keskustelu näyttää jotenkin junnaavan paikallaan. Lasse Lehtisen ja Hannu Rautkallion tuore kirja Kansakunnan sijaiskärsijät on tästä hyvä esimerkki. Teos on sujuvasti kirjoitettu ja antaa hyvän yleiskuvan itse oikeudenkäynnistä. Siitä puuttuu kuitenkin kaksi olennaista asiaa – suomalais-saksalaisen aseveljeyden todelliset mittasuhteet jaoikeudenkäynnin pitkäaikainen vaikutus sisäpoliittiseen valtataisteluun.Toivottavasti tämä seminaari edesauttaa laajemman näkökulman läpimurtoa!

      • Kirjansa lukenut

        http://www.kaapeli.fi/svs//historiaseminaari.htm#manninen

        Itselläni on toki kaikki nuo hyllyssäni...

        C. Leonard Lundin, (Finland in the Second World Ear. Bllomington 1957.) Suomi toisessa maailmansodassa, suomennettu laitos

        Hans Peter Krosby, Suomen valinta 1941. Helsinki 1967

        Arvi Korhonen Barbarossa-suunnitelma ja Suomi
        WSOY 1961

        Suomen sodanaikaista ulkopolitiikkaa koskevan tutkijoiden keskustelun avaajia olivat, saksalaisen aineiston pohjalta, C. Leonard LUNDIN (1957), Anthony UPTON ja Hans Peter KROSBY. Vastapoolina oli suomalainen historianprofessori ja tiedustelumajuri Arvi KORHONEN (Barbarossa-suunnitelma ja Suomi, 1961). Saksalaisen diplomaatti Wipert von Blücher oli kuvannut Suomen kohtaloa sanomalla, että Suomi oli ollut kuin ajopuu kuohuvassa koskessa, ja Korhosen kirjan jälkeen syntyi julkisuudessa ns. "ajopuukeskustelu". Siitä pitäen nuoret historiantutkijat 1990-luvulle asti kukin vuorollaan määrittelivät sen mitä ajopuu-teoria merkitsi ja kumosivat sitten tuon teorian. Toisaalta ajelehtimisen sijaan kehitettiin uusia määritelmiä. K.J. MIKOLAn ja Eino JUTIKKALAn paltamo- eli koskivene-teoria lähti siitä, että Suomen hallitus oli ahtaissa rajoissa pystynyt ohjailemaan venettään koskessa. Mauno JOKIPII kokosi 1970-luvulla perusteellisella työllä perusteellisen kuvan (Jatkosodan synty) Saksan ja Suomen yhteisistä sotavalmistelluista 1940-1941.

        Huomattakoon, että Krosbyn Suomen valinta 1941-teoksessa (1967) oli saksalaisia asiakirjoja englannintaessa tai suomennettaessa tapahtunut paljon virheitä, mikä vaikutti tulkintaankin. Silti Suomessa 1960/70-luvuilla käytiin keskustelu näiden käännösten pohjalta. Käytettävissä oli lähinnä saksalaisia asiakirjoja ja sillä oli vaikutuksensa. Tyypillinen esimerkki on, että saksalaisten suomalaisten kanssa pidettyä kokousta varten laatima muistio selitettiin kokouksen tulokseksi. Suomalaisten vastaavat asiakirjat puuttuivat. Osa oli arkaluontoisiksi katsottuina hävitetty tai kätketty. Kuulustelutuloksia taas ei oikein voitu ottaa sataprosenttisesti. Vasta paljon myöhemmin, 1970-luvulla, tuli julkisuuteen asiaa suomalaiselta kannalta valaisevia asiakirjoja. Silloin voitiin todeta, että Arvi Korhonen oli jo käyttänyt niitä, mutta ei ollut saanut tehdä niihin viittaavia lähdeviitteitä.


      • Iso-isä

        Kiitos kirjanoppineelle tiedoista.
        Ei niissä mitään järisyttävää uutta ole niille, jotka ovat asiaa harrastaneet ja tutkineet.
        Minun ei koskaan ole ollut vaikea hyväksyä "tietoa" Suomen poliittisen johdon Saksalaissuuntautuneisuudesta.

        Kuten olen aiemmin kirjoittanut on tois-sijaista se, kenen kädestä se savuava ase löyti, kun varsinainen ampuminen jatkosodassa alkoi. Molemmilla puolilla oli siihen varustauduttu.

        Koko välirauhan aika oli oikeastaan "sotatilaa" Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Epäluulot olivat suuret, molemmilla puolilla varustauduttiin jatkoon, vain aseet olivat vaiti.
        Pyrkimys oli saada vastapuoli ampumaan ensin.

        Nämä tälläiset keskustelut, joita näilläkin sivuilla käydään, osoittavt kuitenkin sen, että Suomessa on pystytty käymään käsiksi "historian valkeisiin läikkiin", joita sota-ajan käsittelyssä on ollut.

        Venäjällä heidän historiansa valkoisten alueiden tutkiminen saa ilmeisesti odottaa pitkälle tulevaisuuteen?


      • Asiaa.
        Kirjansa lukenut kirjoitti:

        http://www.kaapeli.fi/svs//historiaseminaari.htm#manninen

        Itselläni on toki kaikki nuo hyllyssäni...

        C. Leonard Lundin, (Finland in the Second World Ear. Bllomington 1957.) Suomi toisessa maailmansodassa, suomennettu laitos

        Hans Peter Krosby, Suomen valinta 1941. Helsinki 1967

        Arvi Korhonen Barbarossa-suunnitelma ja Suomi
        WSOY 1961

        Suomen sodanaikaista ulkopolitiikkaa koskevan tutkijoiden keskustelun avaajia olivat, saksalaisen aineiston pohjalta, C. Leonard LUNDIN (1957), Anthony UPTON ja Hans Peter KROSBY. Vastapoolina oli suomalainen historianprofessori ja tiedustelumajuri Arvi KORHONEN (Barbarossa-suunnitelma ja Suomi, 1961). Saksalaisen diplomaatti Wipert von Blücher oli kuvannut Suomen kohtaloa sanomalla, että Suomi oli ollut kuin ajopuu kuohuvassa koskessa, ja Korhosen kirjan jälkeen syntyi julkisuudessa ns. "ajopuukeskustelu". Siitä pitäen nuoret historiantutkijat 1990-luvulle asti kukin vuorollaan määrittelivät sen mitä ajopuu-teoria merkitsi ja kumosivat sitten tuon teorian. Toisaalta ajelehtimisen sijaan kehitettiin uusia määritelmiä. K.J. MIKOLAn ja Eino JUTIKKALAn paltamo- eli koskivene-teoria lähti siitä, että Suomen hallitus oli ahtaissa rajoissa pystynyt ohjailemaan venettään koskessa. Mauno JOKIPII kokosi 1970-luvulla perusteellisella työllä perusteellisen kuvan (Jatkosodan synty) Saksan ja Suomen yhteisistä sotavalmistelluista 1940-1941.

        Huomattakoon, että Krosbyn Suomen valinta 1941-teoksessa (1967) oli saksalaisia asiakirjoja englannintaessa tai suomennettaessa tapahtunut paljon virheitä, mikä vaikutti tulkintaankin. Silti Suomessa 1960/70-luvuilla käytiin keskustelu näiden käännösten pohjalta. Käytettävissä oli lähinnä saksalaisia asiakirjoja ja sillä oli vaikutuksensa. Tyypillinen esimerkki on, että saksalaisten suomalaisten kanssa pidettyä kokousta varten laatima muistio selitettiin kokouksen tulokseksi. Suomalaisten vastaavat asiakirjat puuttuivat. Osa oli arkaluontoisiksi katsottuina hävitetty tai kätketty. Kuulustelutuloksia taas ei oikein voitu ottaa sataprosenttisesti. Vasta paljon myöhemmin, 1970-luvulla, tuli julkisuuteen asiaa suomalaiselta kannalta valaisevia asiakirjoja. Silloin voitiin todeta, että Arvi Korhonen oli jo käyttänyt niitä, mutta ei ollut saanut tehdä niihin viittaavia lähdeviitteitä.

        Talvisodan taustoja hyvin valaisevia kirjoja:

        Heikki Ylikangas, Tulkintani talvisodasta. Kustantaja: WSOY 2001 ISBN: 9510260525

        Laurla Bror Tie talvisotaan, Kustannuspiste Oy, 1978

        Bror Laurlan kirja, Tie talvisodan rauhaan, Librum, 1982

        Bror Laurla, Talvisodasta Jatkosotaan, 1986

        Laurlan kirjat ovat todella perusteellisia ja suosittelen muitakin tutustumaan niihin.

        Väinö Tanner, Olin ULKOMINISTERINÄ Talvisodan aikana, Tammi 1950

        Tanner: Suomen tie rauhaan 1943-1944 Tammi 1952

        NIUKKANEN JUHO TALVISODAN PUOLUSTUSMININISTERI KERTOO, WSOY-51

        Aladar Paasonen, Marsalkan tiedustelupäällikkönä ja hallituksen asiamiehenä, Weilin Göös, 1974

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=4000000000000028&posting=22000000021901195


    • JamiRoque

      Seuraavassa on yksi tyypillinen erittäin pieni esimerkki, joka kuvaa erittäin hyvin Juhani Putkisen verkossa julkaisemien artikkelien luotettavuustasoa. Putkisen Georgia-artkkelissa on sen kappaleessa "Sirpaleita Georgian historiasta" virkkeen pituinen kappale: "Georgian oma kirjainmerkistö kehitettiin ja georgialainen kirjallisuus syntyi 5. vuosisadalla." Tämä lyhyt väite sai välittömästi (kuten lähes kaikkialla Putkisen tekstissä) virheilmoituskellon soimaan jossakin aivojen sopukassa. Aivan. Siitä vain tutkimusta kehiin mutu-periaatteella. Saattaa se joskus sokeakin kana jyvän löytää, mutta tässä sitä ei ole tapahtunut. Seuraavassa muutamia otteita luotettavammista lähtesitä, joiden perusteella Putkisen väite menettää täydellisesti luotettavuutensa. Georgian aakkosto kuuluu Kyrillisten aakkosten ryhmään, jossa eri kielialueilla aakkostoon on lisätty kunkin kielen edellyttämiä aakkosia. Kyrillisten aakkosten tiedetään virallisen tutkimuksen mukaan kehittyneen Venäjällä 800-luvulla jkr. Ateenassa 403 ekr. viralliseksi kirjoitukseksi hyväksytystä 800-luvulla ennen kehitetystä kreikkalaisesta aakkostosta. Lähde Otavan Suuri Ensyklopedia (osa 1 aakkoset) Kyrilliset aakkoset on kehitetty 800- 900-luvuilla jaa. ortodoksisen kirkkokunnan slaavikieliä puhuville, alkuperäisinä tekijöinä Pyhä Kiril ja Pyhä Metodi, joita myöhemmin nimitettiin "slaavien apostoleiksi". Nämä lähetystyöntekijät, oppineet, teologit ja kielitieteilijät munkkiveljet ovat tulleet kuuluisiksi Tonavan slaavien käännyttämisestä kristityiksi ja vaikutuksestaan kaikkien slaavikansojen uskonnolliseen ja kulttuuriseen kehitykseen. Vuonna 863, kun Suur-Moravian prinssi Rostislav oli pyytänyt lähetystyöntekijöitä Konstantinopolista, Kiril ja Metodi aloittivat työnsä slaavien parissa. Menestyksen avain oli slaavikielen käyttö uskonnollisissa seremonioissa ja Raamatun kääntäminen kielelle, joka myöhemmin tuli tunnetuksi nimeltä vanha kirkkoslaavi (myös vanha bulgaria). Aikanaan he loivat uuden slaavien aakkoston, joka perustui kreikkalaisten aakkosiin, ja joista myöhemmin kehittyi nykyaikainen kyrilliset aakkoset. Koska slaavilaisissa kielissä on enemmän äänteitä kuin kreikassa, alkujaan tarjolla oli 43 kirjainta niitä kuvaamaan; lisäkirjaimet olivat muunnelmia tai yhdistelmiä kreikkalaisista kirjaimista tai ,kyrillisten kirjainten c, ŝ, kaj ĉ tapauksessa, perustuivat hepreaan. Lähde: http://www.lingvo.info/lf/cirila.php?kat=his&lingvo=fi Kun tarkastelee uusia yhteisiä euroseteleitämme, huomaa, että niiden alakulmaan on painettu rahayksikkömme nimi paitsi tutuin latinalaisin kirjaimin myös kreikaksi kreikkalaisista aakkosista poimituin merkein eli nykykreikkalaisittain äännettynä EVRO. Kreikka onkin Euroopan Unionin virallisista kielistä ainoa, jota kirjoitetaan muilla kuin latinalaisilla kirjaimilla. Uusia kirjaimia on luvassa vasta Unionin seuraavalla laajentumiskierroksella, jos mukaan tulee Bulgaria — niin kuin ajateltu on — ja sen myötä ensimmäinen EU-kieli, bulgaria, jossa käytetään kyrillisiä kirjoitusmerkkejä, niitä, jotka ovat käytössä monissa eri kielissä, mutta joiden suurin käyttäjäkieli on venäjä. Kreikkalaisten aakkosten käyttö sen sijaan on jäänyt lähes kokonaan kreikan puhujien eli helleenien yksinoikeudeksi. Tärkein historiallinen poikkeus on muinaisen egyptin kielen viimeinen kirjoitettu muoto, koptin kieli, joka kuitenkin kuoli puhekielenä jo satoja vuosia sitten, mutta jota Egyptin kristityt koptit käyttävät edelleen jumalanpalvelustensa liturgiassa. Monet afro-aasialaiselle egyptille ominaiset äänteet vaativat kuitenkin omat kirjaimensa tai lisämerkkinsä, joita varsinaisissa kreikkalaisissa aakkosissa ei ole. Kreikan kielellä onkin aivan oma erityinen muista kielistä poikkeava asema Euroopan kielten joukossa. Sen omista aakkosista kannattaa mainita vielä se, että juuri kreikkalaisten kautta äännekirjoitus on tullut latinaan ja siitä muihin Euroopan kieliin, ja myös myöhemmin keksityt kyrilliset aakkoset on nekin luotu suoraan kreikkalaisen kirjoituksen perustalta. Kreikkalaiset itse saivat kirjaimensa Lähi-idän seemiläisiltä kansoilta — foinikialaiset mainitaan yleensä aakkosten keksijöinä. Kreikkalaiset aakkoset on mukailtu vanhemmista seemiläisistä kirjaimista, joihin lisättiin vokaalikirjaimet, koska seemiläisissä aakkosissa on vain konsonanttimerkkejä. Kreikkaa jopa saatettiin aluksi kirjoittaa oikealla vasemmalle niin kuin hepreaa, arameaa ja arabiaa, mutta jo hyvin varhain kreikkaan vakiintui vasemmalta oikealle kulkeva kirjoituksen suunta. Kreikka kuuluu suureen indoeurooppalaiseen kielikuntaan, mutta sen sisällä se muodostaa aivan oman ryhmänsä, johon ei kuulu muita kieliä. Vastaavanlaisia yhden jäsenen kieliperheitä indoeurooppalaisessa kielikunnassa ovat myös kreikan naapurikieli albania, sekä armenia Taka-Kaukasiassa. Mielenkiintoista kyllä, myös armeniaa kirjoitetaan kreikan tavoin aakkosilla, joita ei käytetä missään muussa kielessä. Aakkosia erikoisempaa kreikan kielessä on sen pitkä historia. Vanha kreikka ja nykykreikka eroavat tietenkin monin tavoin toisistaan, mutta yhtä kaikki sellainen pitkä historiallinen jatkuvuus, joka kreikalle on ominaista, on todella harvinaista maailman kielten joukossa. Kreikan kielen tutkija Brian Joseph toteaa artikkelissaan, jonka hän on kirjoittanut käsikirjaan Maailman pääkielet, että voidaan puhua kolmen ja puolen tuhannen vuoden pituisesta jaksosta, jonka aikana kreikka on ollut kielenä olemassa, ja että hämmästyttävintä on se jatkuvuus ja vakaus, joka helleenien puheen muodolle on ominaista. Joseph jakaa kreikan historian viiteen jaksoon: vanhin on mykeneläiseksi kutsuttu vaihe, joka alkoi puolitoista tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kreikan kielen klassillinen kausi ajoittuu puolen vuosituhannen mittaiselle jaksolle vuodesta 800 vuoteen 300. Seuraavan hellenistisen kauden aikana, joka kattaa kuusisataa vuotta ajanlaskumme alun molemmin puolin, kreikka oli koko itäisen Välimeren alueen kulttuurikieli. Seuraavaksi tulevat keskikreikan vaihe, johon kuuluu Bysantin aika ja myöhempi keskiaika ja lopulta nykykreikka, jonka katsotaan alkaneen 1600-luvulla ja jatkuvan edelleen. Suuri osa länsimaisen kulttuurin henkisestä perustasta on kirjoitettu kreikaksi kreikan kielen klassillisella ja hellenistisellä kaudella. Siihen kuuluu kreikkalaisten filosofia, historiankirjoitus ja kaunokirjallisuus sekä tietenkin kristinuskon tärkein kirja Uusi Testamentti. Pieni osoitus helleenien syvästä vaikutuksesta länsimaiseen kulttuuriin on myös se, että kreikkalaisia aakkosia käytetään runsaasti erilaisina symboleina matematiikassa ja luonnontieteissä. Historialliselta jatkuvuudeltaan kreikkaa voidaan verrata lähinnä vain hepreaan, joka sekin tosin herätettiin puhuttuna, luonnollisena kielenä henkiin vasta satakunta vuotta sitten. Kreikkaa taas on käytetty jokapäiväisenä, eri murteisiin jakautuneena puhekielenä yhtäjaksoisesti yli kolmetuhatta vuotta alueella, jonka ydin on eteläinen Balkanin niemimaa ja Aigeian meren saaristo. Vanhalla ajalla suuria kreikankielisiä yhteisöjä asui helleenien perustamissa siirtokunnissa Etelä-Italiassa, Kyproksella Vähässä-Aasiassa, Mustan meren pohjoisrannalla sekä hellenistisen kulttuurin keskuksessa Aleksandriassa. Tästä ulkoisesta kreikkalaisasutuksesta on enää oikeastaan jäljellä Kypros, joka nyt siis on liittymässä Euroopan Unioniin, tosin ilmeisesti jaettuna maana. Bysantin ikivanha kreikkalaisasutus päättyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Turkista ja Kreikasta ryhdyttiin tekemään väkisin niin sanottuja puhtaita kansallisvaltioita; samalla Konstantinopolin kreikkalainen historia päättyi ja kaupungista tuli turkkilainen Istanbul. Miltä vanhan ajan kreikka puhuttuna kuulosti, sitä on mahdotonta enää aistia. Tiedetään, että kreikka kuului silloin niihin kielimuotoihin, joita kutsutaan toonikieliksi. Vanhassa kreikassa jokaisen sanan painollinen tavu sai jonkin kolmesta sävelkorkeudesta eli toonista: nousevan, laskevan tai murretun toonin ja niitä alettiin myöhemmin merkitä erinäköisillä painomerkeillä; ranskaa opiskelleille tutut aksenttimerkit, accent aigu, accent grave ja accent circonflèxe, on lainattu kreikan kirjoituksesta, vaikkei ranska olekaan mikään toonikieli. Euroopan nykykielistä Ruotsin ruotsi, norjan eri murteet, latvia, liettua, sloveeni ja serbokroaatti ovat kieliä, joissa on vanhaa kreikkaa muistuttavat, vaikkakaan ei identtiset toonijärjestelmät. Sen sijaan nykykreikassa tooneja ei enää ole, ja kirjoitukseen jääneet erilliset merkit on äskettäin korvattu yhdellä ja samanlaisella aksenttimerkillä. Lähde: Hannu Reime http://www.lausti.com/articles/languages/eurokielet10.html Kuten voi arvata näitä helposti löytyviä dokumentaatioita tästä yksityiskohdasta löytyy helposti sekä verkosta että kirjallisuudesta. Olkoon tämä esimerkkinä lukijoille Putkisen lukijoille hänen esittämiensä väitteiden luotettavuustasosta. En toistaiseksi ole onnistunut sohaisemaan tätä muurahaispesää kohdasta, jossa Putksen esittämät vaäitteet olisi helppo osoittaa luotettaviksi. Sen sijaan niiden epäluotettavuus paljastuu tämä esimerkin tavoin yleensä erittäin helposti.

      • Ansiokkaan pitkästä viestistäsi huolimatta lainaamasi Juhani Putkisen lause on täysin yhtä Wikipedian ja Encyclopedia Britannican kanssa.

        "Scholars believe that the creation of a Old Georgian alphabet upon Greek alphabet[2] was instrumental in making religious scripture more accessible to the Georgians. This happened in the 4th or 5th century, not long after the conversion. The oldest uncontested example of Georgian writing is an asomtavruli inscription from 430 AD in a church in Bethlehem."

        http://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_alphabet

        Encyclopedia Britannica:

        http://www.britannica.com/EBchecked/topic/230307/Georgian-language#ref=ref272737


      • esilletuomasi

        esimerkki kiinnostaa nykyisenkaltaisessa Suomessa 10-20 kansalaista. Toisaalta pois laskien jatkosodan aloitus, niin Juhani Putkisen kirjoittama historia on ollut yksi parhaimmista alalla ja sen eteen on varmaankin tehty iso kasa työtä. Se, että joutavanpäiväiset pikkunilkit pissaa/kakkaa ja mussuttaa ympäriinsä ei muuta tosiasiaa osaamisesta.


      • grease greasy
        hypex76 kirjoitti:

        Ansiokkaan pitkästä viestistäsi huolimatta lainaamasi Juhani Putkisen lause on täysin yhtä Wikipedian ja Encyclopedia Britannican kanssa.

        "Scholars believe that the creation of a Old Georgian alphabet upon Greek alphabet[2] was instrumental in making religious scripture more accessible to the Georgians. This happened in the 4th or 5th century, not long after the conversion. The oldest uncontested example of Georgian writing is an asomtavruli inscription from 430 AD in a church in Bethlehem."

        http://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_alphabet

        Encyclopedia Britannica:

        http://www.britannica.com/EBchecked/topic/230307/Georgian-language#ref=ref272737

        Ei se tämä röyhkeä maahanmuuttaja nationalisti pelle faktoja kuuntele. Häipyisi pois Suomesta jos noin ahdistaa.


    • 6.05

      Paasikivi ja Enckell kiistävät asiallisin perustein kaikki Molotovin väittämät Suomen aloittamista kolmesta sodasta, eli 1918, 1939 ja 1941. Molotov ei pane hanttiin Paasiviven asiallisille perusteluille. Jopa Jatkosodan aloitus kiistettiin.

      Edvin Linkomiehen Vaikea aika -kirjan lopussa, sivuilta 420-429, on 2 pöytäkirjaa keskusteluista J. K. Paasikiven, C. Enckellin ja V. M. Molotovin välillä. Sihteerinä oli suomalaisten puolelta G. Enckell ja NL:n puolelta Dekanosov, sihteeri ja tulkki. Se on käydyistä keskusteluista pikakirjoitettu "Pöytäkirja Suomen ja Neuvostoliiton edustajien neuvottelukokouksesta Moskovassa maaliskuun 27. päivänä 1944." Kokous pidettiin Kremlissä ja kesti klo 16.00-18.45, tapahtuen venäjäksi.

      Toinen keskustelu (s. 429-440) on Pöytäkirja Suomen ja Neuvostoliiton edustajien toisessa neuvottelukokouksesta Moskovassa keskiviikkona 29. päivänä maaliskuuta 1944. Kokous tapahtui samassa paikassa kuin edellinenkin ja saapuvilla oli samat henkilöt kuin edelläkin. Se alkoi klo 16.00 ja keskeytyi klo 18.10 ja jatkui klo 20.00 - 20.25.

      Linkomies halusi ehdottomasti nämä samaiset asiakirjat liitettäväksi muistelmiensa loppuun. Kirjaan ne onkin otettu näistä oikeudenkäyntipöytäkirjoista.

      Liite II Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin pöytäkirjat nide IV sivut 21-54
      23.1.1946

      Tähän on poimittu vain nuo kolmea sotaa koskevat maininnat ja puuttuvissa kohdissa on - merkkinä keskustelun jatkumisesta.

      s. 425:

      Molotov: Tiedän, että herrat Paasikivi ja Enckell ovat kokeneita valtiomiehiä, ja senvuoksi tahdon myös puhua kanssanne avoimesti.
      Ensiksikin: luuletteko tosiaan, että Suomi olisi itsenäinen, jos vanha Venäjä olisi olemassa?. Minä tiedän, ettei se olisi, ja te olette kai samaa mieltä. Suomi saa kiittää Neuvostoliittoa itsenäisyydestään. Tästä huolimatta Suomi on 25 vuoden aikana jo kolme kertaa ollut sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Suomi on rikkonut Moskovan rauhansopimusta vastaan. Luuletteko, ettei tämä seikka vaikuta Venäjän kansan tunteisiin? Venäjän kansa on loukkaantunut.
      -
      Paasikivi: Suomi ei aloittanut 1939 vuoden sotaa.
      Molotov: Suomi ei silloin tahtonut sopia kanssamme muutamista vähäpätöisistä kysymyksistä, joista Suomi vieläpä olisi saanut huomattavan kompensaation.

      s. 426:

      Paasikivi: V. 1939 olivat Neuvostoliiton ja Saksan suhteet hyvät, eikä Neuvostoliiton siis tarvinnut odottaa mitään hyökkäystä.
      Molotov: Herra Paasikivi, tämä on kyllä totta, mutta meidän täytyy toimi pitkällä tähtäimellä.-
      -
      Paasikivi: Jos Talvisotaa ei olisi ollut, Suomi ei olisi milloinkaan osallistunut sotaan, ellei mahdollisesti Neuvostoliiton liittolaisena Saksaa vastan, jos Saksa olisi menetellyt meillä samalla tavalla kuin esim. Norjassa t.m. maissa - Mutta mitäpä näistä vanhoista asioista!
      -
      Molotov: (hermostuu) Muistakaa, että Neuvostoliitto ei ollut hyökkäävä puoli v. 1941. Hanko on meille sotilaallisesti tärkeä.
      Paasikivi: Minulla on edessäni luettelo sotatoimista tämän sodan alussa. Se osoittaa, että ensimäiset sotatoimet suoritettiin Neuvostoliiton puolelta Suomea vastaan.
      -

      s. 427:

      Paasikivi: Suomen kansa on aika naivi. Se luotti 1939 sopimuksiin ja asiakirjoihin. - Olen teille muuten jo ennen useamman kerran lausunut, että Tanner ja minä luulimme syksyllä 1939 palaavamme tänne vielä kerran.
      Molotov: Ainakaan Suomen Hallitus ei ole naivi; kyllä se tiesi mitä teki.
      Paasikivi: Katson, että voitte vaihtaa Petsamon Hankoa ja Pohjois-Karjalaa vastaan.
      Molotov: Emme voi suostua siihen. Kolme sotaa 25 vuodessa on jo liikaa.
      -
      Molotov: Myönnän kyllä, että olette taistelleet urhoollisesti. Neuvostoliitto oli heikko v. 1918, mutta kolme sotaa on sentään kolme sotaa. emme voi sallia, että Suomi aina 7-8 vuoden kuluttua hyökkää kimppuumme.
      Enckell: V. 1918 emme hyökänneet.
      Moloton: Tarkoitan Itä-Karjalan sotaa.
      Enckell: Sehän ei ollut mikään sota valtioidemme välillä.
      Molotov: Kyllä Suomi silloinkin kävi sotaa.
      Enckell: Olin v. 1918 suomalaisen valtuuskunnan puheenjohtajana Berliinin rauhanneuvotteluissa, jotka raukesivat sen johdosta, että Neuvostoliiton taholta väitettiin, ettei v. 1918 ollut mitään sotaa. Suomi oli myös heikko v. 1918, paljon heikompi kuin Neuvostoliitto.
      -


      Thede Palm Moskova 1944 -kirja kertoo samat jutut hieman laajemmin selitettynä ja kytkettynä lähdeviittein asiayhteyksiin sekä Paasikiven ja monen muun samoista asioista kirjoittaneen muistelmiin. Paasikivi, Assarsson, Blücher, Tanner Gripenberg vain mainitakseni.

      Thede Palm Moskova 1944 , aseleponeuvottelut maaliskuussa ja syyskuussa 1944, Suomentanut Risto Lehmusoksa, Gummerus 1973.
      Kirja on käännös ruotsinkielisestä teoksesta Vägen till vapenvilla, vuodelta 1972

      • olettamaan, että

        järkiperusteet olisivat vaikuttaneet tsaarin Venäjällä, Neuvostoliitossa tai nykyisellä Venäjällä. Vain ja ainoastaan monella tavalla alkeellinen slaavilainen (Millään tavalla unohtamatta mongolien vaikutusta Moskovan isovenäläisiin.) väkivaltakulttuuri siellä ratkaisee elämänmenon.

        Ja investoida pitäisi venäläisten varastettavaksi. Sedästä on vain tullut vanha ja kyyninen.


      • Oblomov shulz
        olettamaan, että kirjoitti:

        järkiperusteet olisivat vaikuttaneet tsaarin Venäjällä, Neuvostoliitossa tai nykyisellä Venäjällä. Vain ja ainoastaan monella tavalla alkeellinen slaavilainen (Millään tavalla unohtamatta mongolien vaikutusta Moskovan isovenäläisiin.) väkivaltakulttuuri siellä ratkaisee elämänmenon.

        Ja investoida pitäisi venäläisten varastettavaksi. Sedästä on vain tullut vanha ja kyyninen.

        Venäläisillä on juuri se asenne "Me olemme maailman viisaimpia ja älykkäimpiä. Kumartakaa meitä. Me olemme parhaimpia." vaikka eivät edes raukat tiedä että Neuvostoliiton perustaja Vladimir Lenin oli ruotsalais-saksalainen.

        Lenin ihaili Saksaa mutta sanoi venäläisiä laiskoiksi haihattelijoiksi. Molotov muun muassa kertoi miten Lenin oli hänelle kehunnut juutalaisia mutta sanonnut että "Tyypillinen venäläinen on laiska".


      • Molopakti
        Oblomov shulz kirjoitti:

        Venäläisillä on juuri se asenne "Me olemme maailman viisaimpia ja älykkäimpiä. Kumartakaa meitä. Me olemme parhaimpia." vaikka eivät edes raukat tiedä että Neuvostoliiton perustaja Vladimir Lenin oli ruotsalais-saksalainen.

        Lenin ihaili Saksaa mutta sanoi venäläisiä laiskoiksi haihattelijoiksi. Molotov muun muassa kertoi miten Lenin oli hänelle kehunnut juutalaisia mutta sanonnut että "Tyypillinen venäläinen on laiska".

        :=)


    • ei valehtele

      Tuskin Suomea voi syyttää siitä mitä saksalaiset joukot tekivät. Suomen ja Saksan sotilaallinen yhteistyö ei ollut sen kummempaa kuin vaikkapa Neuvostoliiton ja Saksan välinen yhteistyö Puolassa syyskuussa 1939.

      Sota alkoi teknisesti ottaen kun Neuvostoliitto pommitti kesällä 1941 Suomen aluetta väittäen syyksi että Suomen alueella oli saksalaisia joukkoja ja lentokoneita.

      • "Tuskin Suomea voi syyttää siitä mitä saksalaiset joukot tekivät."

        Suomi tiesi saksalaisten operaatioista, oli antanut niihin luvan ja osin avusti niitä.


    • ...valehtele.

      Jussi tekee omat tulkintansa tiedossa olevista tosiasioista, kuten kaikki muutkin.

      Huomaa: Samoilla faktoilla voi päätyä kovinkin erilaisiin johtopäätöksiin.

      Itseasiassa koko kiistakysymys, oliko Suomi vai Neuvostoliitto ensimmäisenä toteuttamassa jatkosodan sotatoimia, on epärelevantti. Koko sodan alkaminen oli varmistunut jo Talvisodan alkaessa ja toisaalta Moskoivassa ja Berliinissä tehdyissä päätöksissä, joihin suomalaisilla ei ollut mitään sanomista.

    • Korvenmies

      Mitä väliä sillä on? Ryssät olisivat joka tapauksessa hyökänneet suomeen.
      Kahdesta pahasta piti Suomen päättäjien valita toinen:
      1 saksan vai ryssien puolella
      2 hyökätäkkö vai odottaa hyökkäystä
      Ja kummankin valinnan Suomen hallitus teki oikein.
      Koita nyt hyvä ihminen tajuta että jos noita vaikeita valintoja ei olisi tehty niin sinä olisit syntynyt jossain helvetin kaukana Uralilla kolhoosi mökkiin.
      Putkinen kirjoittaa asiaa ja totuuksia sillä Suomalaiset historian tutkijat eivät ilmeisesti vieläkään ryssien pelosta uskalla kirjoittaa totuutta.

      • Faktasetä

        "Putkinen kirjoittaa asiaa ja totuuksia sillä Suomalaiset historian tutkijat eivät ilmeisesti vieläkään ryssien pelosta uskalla kirjoittaa totuutta. "

        Suomalaiset tutkijat ja muutkin ( esim. poliitkot ja kenraalit) ovat setvineet noita asioita sadoissa kirjoissa 50-luvulta alkaen.


      • varattu nimimerkki

        "Putkinen kirjoittaa asiaa ja totuuksia sillä Suomalaiset historian tutkijat eivät ilmeisesti vieläkään ryssien pelosta uskalla kirjoittaa totuutta. "

        Putkinen kirjoittaa ihan omia totuuksiaan asian vierestä tai sitä valikoiden lainaten. Pelkkä totuus kun ei Putkiselle aina kelpaa, sillä ainahan se ei olekaan niin että ryssä perkele on syypää ihan kaikkeen :D

        Oikeitakin sotahistorijoitsijoita ja tietoa on tarjolla, ei näitä leikki-sellaisia omaa agendaansa ajavia huruja tarvitse niin vakavasti ottaa.


      • hhlkhjlkhjk

        Kyllä se kuitenkin on syyllistynyt melkein kaikkeen. Siinä oli Stalinin touhussa imperialistinen tavoite ja kommunistinen kuolemanleiriyhteiskunta päälle. Suomea siinä katsottiin suupalana, mutta välillä se unohdettiin , kun oli muuta syötävää ja suomalaiset pani hanttiin. Jollekin Moldovalaiselle kävi vähän paskemmin.


    • Minimerkki.
    • 6.05

      No miten on, kuka aloitti?

    • tanerkarca

      Suomen itsenänen valtio ei ole koskaan käynyt sotaa Vänäjää vastaan.
      Ehkä kannataisi tarkentaa eroa Venäjän ja Neuvostoliiton välillä.

    • sieg.Heil

      Kun Saksan ilmavoimat alkoivat pommittaa Leningradin kaupunkia kesäkuussa 1941 niin osa koneista tuli Suomesta. Suomi oli antanut Saksan käyttöön Neuvostoliiton rajan lähellä olleita lentokenttiä. Kun Hitler piti radiopuheen hyökkäyksen alettua niin sanoi siinä hyökkäävänsä kanssasotivan Suomen armeijan kanssa. Neuvostoliitto ei epäillyt ilmoituksen todenperäisyyttä.

    • Holotna-Pravada

      Paljonpa on poistettuja kommentteja sivustolla. Onko se merkki siitä, että tunteet käyvät kuumina. Mielestäni jatkosota on vain seurausta talvisodalle, jonka ihan selkeästi NL aloitti. Suomen oli -41 valittava ruton ja koleran välillä ja päätti yrittää ajaa pirua pois belsebuupin avulla. Vaikkei ihan onnistunutkaan, mielestäni valinta oli kuitenki oikea, muutenhan olsimme kokeneet Baltian maiden kohtalon.

      • eri_mieltä

        Järjetön suursuomikiimahan nyt Suomen vain jatkosotaan aikoinaan ajoi.
        Hitlerin natsisaksahan kehoitti Suomea tekemään talvisodassa rauhan ja aaselevon NL:n kanssa keinolla millä hyvänsä mahdollisimman nopeasti. Niin saatte sitten myöhemmin kaikki menetetyt aluett takaisin oikein korkojen kanssa Hitler lupasi suomalaisille.

        Ja suomipoika sitten vaan uudestaa löikin päätään siihen kuuluisaan karjalanmäntyyn.


      • samaa_mieltä
        eri_mieltä kirjoitti:

        Järjetön suursuomikiimahan nyt Suomen vain jatkosotaan aikoinaan ajoi.
        Hitlerin natsisaksahan kehoitti Suomea tekemään talvisodassa rauhan ja aaselevon NL:n kanssa keinolla millä hyvänsä mahdollisimman nopeasti. Niin saatte sitten myöhemmin kaikki menetetyt aluett takaisin oikein korkojen kanssa Hitler lupasi suomalaisille.

        Ja suomipoika sitten vaan uudestaa löikin päätään siihen kuuluisaan karjalanmäntyyn.

        Hyvä jos olet erimieltä. Jos Ketaleen kanssa on erimieltä, niin on poikkeuksetta oikeassa :)
        Palstan yksinäinen vajakkistallari ei oikein ymmärrä, eikä tiedä mistään mitään. Eihän muuten stallariksi olisi alkanutkaan :)


      • Eipinnallinen
        eri_mieltä kirjoitti:

        Järjetön suursuomikiimahan nyt Suomen vain jatkosotaan aikoinaan ajoi.
        Hitlerin natsisaksahan kehoitti Suomea tekemään talvisodassa rauhan ja aaselevon NL:n kanssa keinolla millä hyvänsä mahdollisimman nopeasti. Niin saatte sitten myöhemmin kaikki menetetyt aluett takaisin oikein korkojen kanssa Hitler lupasi suomalaisille.

        Ja suomipoika sitten vaan uudestaa löikin päätään siihen kuuluisaan karjalanmäntyyn.

        Nimimerkki eri mieltä kirjoittaa: "Järjetön suursuomikiimahan nyt Suomen vain jatkosotaaan aikoinaan ajoi". Ei ajanut, vaan se että Suomella ei ollut muuta keinoa pelastua valloitetuksi joutumasta. Tämän sanoi jo vuonna 1981 venäläinen historioitsija Viktor Holodkovski: "Ei Suomella ollut muuta mahdollisuutta kuin turvautua Saksan apuun". Se oli uhkarohkeaa puhetta siihen aikaan. Olisihan siitä voinut seurata vaikka vankeutta tai joutuminen pakkotyöleiriin. Holodkovski selvisi siitä kohtuullisen vähällä. Hänet erotettiin Neuvostoliiton tiedeakatemiasta.
        Eri mielelle ja muillekin hänen kaltaisilleen suosittelen luettavaksi Holodkovskin pitämää puhetta XII suomalais-neuvostoliittolainen historiantutkijoiden symposiumissa Moskovassa 24.-27.10.1989. Hän ei näe suomalaisissa minkäänlaista syytä jatkosotaan. Holodkovski näki jatkosodan aiheutuneen talvisodasta näin hän sanoi: "Neuvostoliitto ei hyötynyt myöskään rikollisesta aggressiostaan Suomea vastaan. Tästä maasta joka oli tiukasti päättänyt noudattaa puolueettomuutta, se omilla toimillaan teki vihollisen. Sen tuloksena
        myöhemmässä sodassa Saksaa vastaan saimme uuden rintaman, joka ulottui Suomenlahdelta Barentsin merelle. Tämän seurauksena jouduttiin suuri määrä joukkoja vetämään tälle lisärintamalle, seurasi Leningradin piiritys miljoonauhreineen, joka olisi ollut mahdoton, mikäli Suomi olisi pysynyt neutraalina, toisin sanoen, ellemme olisi hyökänneet sen kimppuun. Sodassa, johon Neuvostoliitto pakotti rauhaa rakastavan maan,
        se kärsi valtavia tappioita, mutta sai aikaan vain lisää tappioita tulevassa sodassa. Miten
        täydellisen mielettömiä nämä tappiot olivatkaan! Miten paljon paremmin olisimmekaan
        ilman niitä torjuneet maahamme kohdistuvaa hyökkäystä! Edistyksellinen ihmiskunta
        tuomitsi Neuvostoliiton aggression pientä maata vastaan. Se taas osoitti olevansa joka suhteessa meitä ylempänä.
        Voitko jälkiviisaudella kertoa mistä kaikki elämiseen tarpeellinen olisi voitu saada, sen jälkeen kun Saksa oli huhtikuussa 1940 miehittänyt Tanskan ja Norjan ja hallitsi laivojen kulkureittejä Suomeen. Englannin kanssa huhtikuussa 1940 solmittu kauppasopimus menetti merkityksensä kun he ilmoittivat kesäkuussa etteivät kykene tarvikkeita toimittamaan. Neuvostoliiton kanssa solmittu kauppasopimus joka tehtiin
        28.6.1940 joka oli vuoden pituinen. Siitä jätti Neuvostoliitto mm. 35000 tonnia
        viljaa toimittamatta, ryöstettyään talvisodassa Suomelta 12% peltopinta-alasta. Ei siihen mitään "suursuomikiimaa" tarvita kun tarvitaan torjua nälkäkuolema. Saksastahan se puuttuva leipävilja sitten saatiinkin. Näitä eri mieltä olevia trollaajia
        riittää kun he eivät välitä ottaa tosiasioista selvää, toistelevat vain kommunistien
        valhepropagandaa.


      • Eipinnallinen

        Nimimerkki Eri mieltä oli kirjoituksessaan 11.4.2018 11:50 sitä mieltä, "että suomipoika se sitten vaan uudestaan löikin uudestaan päätään siihen kuuluisaan karjalanmäntyyn".

        Erimieltä on itse lyönyt päänsä kommunistien propagandaan niin että ei kykene tosiasioiden edessä esittämään mistä ne puuttuvat tarvikkeet olisi saatu, ei edes jälkiviisaudella.


    • Görlitz

      Putkinen on ihan pihalla myös siinä kuin uskoo sokeasti Suvorovin ja Keitelin horinoita "ennaltaehkäisevästä hyökkäyksestä" kesällä 1941.

      • kansiot.avautuu

        Monet faktat kyllä puhuvat tuosta Stalinin heinäkuulle 1941 suunnitellusta hyökkäyksestä Eurooppaan.


    • Eipinnallinen

      Oletko Görlitz edes lukenut Suvorovin kirjaa Puhdistus, kun ylimielisesti sanot sitä horinaksi. Putkinen ei ole "ihan pihalla" uskoessaan Suvoroviin. Stalin teki Saksan kanssa sen Molotov- Ribbentrop sopimuksen 23.8.1939 siinä tarkoituksessa että Saksa hyökkää Puolaan ja Puolalle turvatakuun antaneet Englanti ja Ranska joutuvat julistamaan sodan Saksalle ja Saksa voimat heikentyvät pitkäaikaisessa sodassa niitä vastaan. Stalin piti puheen politbyroossa 19.8.1939 jossa suunnitteli tuota juonta sanoen: "On tärkeää, että sota jatkuu niin pitkään kuin mahdollista". Siten Saksa myös heikentäisi Englantia ja Ranskaa. On tehty kirja joka pitäisi suomentaa. Kirjoittajana Bernd Schwipper: Deutschland im Visier Stalins. Der Weg der Roten Armee in den Luropäischen Krieg und der Auf-marsch der Wehrmacht 1941. 552 sivua. Tässä kirjassa entisen Itä-Saksan kenraalimajuri Schwipper todistelee että Neuvostoliitto oli perusteellisten valmistelujen vuoksi jo lähes valmis käymään Saksan kimppuun kesällä 1941. Wehrmachtin ennättäessä kuitenkin täpärästi edelle. Tästä kirjasta kirjoittaa Sotilasaikakauslehdessä 9/2016 kirja-arvostelun Sampo Ahto näin sanoen: "Schwipper ei toki ole ensimmäinen, joka näin kirjoittaa. Mutta hän on ensimmäinen joka suorastaan hukuttaa lukijansa vastaansanomattoman todisteluryöpyn alle. Kirjoittajan perusaineistona ovat nimittäin puna-armeijan eritasoisten yhtymien asiakirjat, joihin hän on päässyt tutustumaan". Tämä kirja antaa vahvaa tukea Suvorovin ja Putkisen puolesta. Görlitz on itse ihan pihalla kun uskoo kommunistisen propagandan horinoita siitä, että Stalinilla ei ollut aikomusta hyökätä Saksan selkään, sen ollessa taistelemassa Englantia ja Ranskaa vastaan.

      • TurhaOdottaa

        Eihän Görliz (=Tarkkispoika) koskaan tietoa tarvitse ti edes kaipaa vaan sokea usko korva tuollaisen turhuuden!


      • Görlitz

        Keitelin horinat olivat Nurnbergin oikeuteen joutuneen vanhan miehen epätoivoisia puolustuspuheita. Joka on tutkinut ensikäden lähteitä Keitelin näkemyksistä 1941 havaitsee ristiriidan. Keitelin väite "ennaltaehkäisevästä hyökkäyksestä" syntyi siis hänen lahossa päässään Nurnbergin oikeusprosessin aikana.

        Joka on hurahtanut Suvorovin juttuihin on päästään seonnut. Tosiasiassa Saksa oli se joka lisäsi panoksia koko ajan ennen 22.kesäkuuta 1941. NL:n puna-armeija oli täysin valmistautumaton mittaviin offensiiveihin kesäkuussa 1941. Tästä asiasta ovat sotahistorioitsijoiden valtavirta yhtä mieltä. Suvorov on tyypillinen salaliittoteorioiden kehittelijä ja loikkanneena entisenä neuvostoupseerina hän rakensi fantastisen teorian vailla faktapohjaa. Putkinen ja muutama muu amatöörihistorioitsija on tuohon hurahtanut. Sitäpaits Putkinen jauhaa roskaa myös tuosta Jatkosodan aloittajasta.


    • robottirobotti3

      Saksalaisia rivisotilaita jäi eloon paljonkin päälliköiden lisäksi ja he todistivat rajan takana olleista armeijoista, jotka olivat selkeästi valmistautuneet pian hyökkäämään. Valmistelut olivat onneksi vielä kesken Netissäkin on varmaan dokkareita, joissa haastatteluita on

    • Eipinnallinen

      Görlitz kysyin sinulta oletko lukenut Suvorovin kirjan Puhdistus? Vastausta en saanut. Siinä kirjassa on tarpeeksi faktoja. Esimerkiksi tämä. Kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon sillä oli
      käytössään 3410 panssarivaunua. Neuvostoliitolla oli 23106 panssarivaunua. Kumoa tämäkin fakta niin tulee uskottavuutta väitteellesi, että puna-armeija oli täysin valmistautumaton mittaviin offensiiveihin kesäkuussa 1941. Esitä edes yksi kohta mikä ei ole totta Suvorovin kirjassa. Minä en siihen kykene. Keitelin puolustuspuheita voi pitää horinoina, mutta ei Suvorovia tyypillisenä salaliittoteorioiden kehittelijänä, joka rakensi fantastisen teorian vailla faktapohjaa. Bernd Schwipperin kirja tukee vahvasti Suvorovin
      esittämiä faktoja. Nyt sinulla on loistava tilaisuus saattaa sekä Suvorov että Schwipper
      naurunalaiseksi julkituomalla ne kohdat jotka ovat heidän kirjoissaan ilman faktapohjaa.

    • Suomenmaa

      Putkinen puhuu asiaa toisin, kun Neukkulasta johdetut trollit.

    • hyökkäsi

      Putkinen ei valehtele, Venäjä on aloittanut kaikki sodat.

    • Vanhatajat

      Juhani Putkinen puhuu asiaa toisin eräät kommunistien jorinoita papukaijan lailla toistelijat.

    • Anonyymi

      Suomi teki Moskovassa 13. 3.1940 de jure lopullisen ja ikuisen rauhan mutta de facto välirauhan, jonka se päätti käyttää hyödykseen varustautuakseen uuteen sotaan, tällä kertaa Saksan rinnalla hyökkäyssotaan, joka syö aina miehiä enemmän kuin puolustussota. Niinpä se koulutti käytännöllisesti katsoen koko sotakelpoisen reservinsä eli myös ne vähintään satatuhatta miestä, jotka oli poliittisista syistä jätetetty vaille koulutusta ja jotka eivät olleet osallistuneet talvisotaan. Johdon valmistautuessa uuteen sotaan ja ennen muuta menetetyn Karjalan hankkimiseen takaisin korkojen kanssa, se koki ylisteltyä talvisodan yksimielisyyttä räikeästi rikkovan epämieluisan yllätyksen. Suomen ja NL:n rauhan ja ystävyyden seura (SNS) perustetettiin toukokuussa 1940, ja sen kannatuspohja laajeni rakettimaisella nopeudella huolimatta vastatoimista joihin heti ryhdyttiin, tai juuri niiden vastatoimien kiihdyttämänä. SNS varustautui ensiksi Saksan hyökkäykseen, mutta sen piirissä oivallettiin ajan myötä, että odotettavissa oli Saksan ja NL:n välinen sota, johon Suomi asettuisi edellisen rinnalle.
      (Ylikangas, Romahtaako rintama?)

      "Tuntuu ilmeiseltä taaksepäin silmäillessä, että Mannerheim ja sisärenkaan jäsenet, jotka hänen kanssaan osaliistuivat päätöksentekoon ja auttoivat niiden toimeenpanossa, tekivät kauhistuttavan virheen kesäkuussa 1941. Se maksoi heidän maalleen yli 50.000 ihmishenkeä (p.o. 63.000), suunnattomia aineellisia vahinkoja ja maan poliittisen liikkumavaran kaventumisen pysyvästi. Itse asiassa kaikkia laskuja ei ole vieläkään maksettu. Nämä miehet, jotka tavallisesti hoitivat kansan uskottujen miesten virkaa taidolla ja tarkkuudella, olivat viime kädessä syyllisiä yhteen hirvittävään arviointivirheeseen. Suomalaiset kirjoittajat ovat melkein poikkeuksetta välttäneet keskustelua kuinka se tapahtui. Tarjoamissaan deterministisissä selityksissä he väittävät, että valintaa ei koskaan tehty. Mutta todellisuudessa kansakuntien - pientenkin - kohtalon ratkaisevat ihmisten tekemät päätökset eivätkä persoonattomat historialliset voimat.

      Virheen ymmärtäminen ei ole vaikeaa. Kaikki - Mannerheim, Ryti, Walden, Witting - uskoivat, että Saksa pystyisi tuhoamaan Neuvostoliiton. Vielä senkin jälkeenkin kun tapahtumat olivat osoittaneet Rytin olleen onnettomasti väärässä, hän myönsi, että hän oli uskonut saksalaisten voittoon. Myös Mannerheim myönsi, että hän ja hänen sotillaalliset neuvontajansa kesäkuussa 1941 uskoivat, että "Saksalla oli hyvin suuret mahdollisuudet voittaa sota Neuvostoliittoa vastaan". Erehdyksessään he olivat hyvässä seurassa. Suurin osa asiantuntijamielipiteestä vuonna 1941 kieltäytyi uskomasta, että niin yleisesti vihattu hallitusjärjestelmä olisi pystynyt luomaan yhteiskunnan, joka oli kyllin voimakas vastustamaan Hitlerin Saksan hyökkäyksiä." (Anthony F. Upton, Välirauha)

      • Anonyymi

        ”Suomi teki Moskovassa 13. 3.1940 de jure lopullisen ja ikuisen rauhan mutta de facto välirauhan”

        Rauha tehdään aina sen hetken tilanteessa! Ikuisia rauhantiloja ei ole olemassa!

        ”jonka se päätti käyttää hyödykseen varustautuakseen uuteen sotaan, tällä kertaa Saksan rinnalla hyökkäyssotaan, joka syö aina miehiä enemmän kuin puolustussota. ”

        Saksa päätti idänsotaretkestä vasta loppuvuodesta 1940, joten EI Suomi mihinkään hyökkäyssotaan valmistautunut! Tilanne oli vain vuosina1918-1939 ollut sellainen, että uusi valtio oli köyhä ja siksi vapautuksen asepalveluksesta sai (tämän päivän tapaan) helposti. Siksi Talvisodassa venäläisten hyökkäys kohdattiin vain 300.000:nen miehen kenttäarmeijalla. Puolustussodassa meitä vaivasi ankaran kalustopulan lisäksi myös ankara miespula koulutetuista reserviläisistä!

        ”Niinpä se koulutti käytännöllisesti katsoen koko sotakelpoisen reservinsä eli myös ne vähintään satatuhatta miestä, jotka oli poliittisista syistä jätetetty vaille koulutusta ja jotka eivät olleet osallistuneet talvisotaan. ”

        Valinta oli tapahtunut SÄÄSTÖSYISTÄ!

        Koska epäiltiin, ettei Neuvostoliitto tyydy välirauhaan vaan haluaa revanssin niin välirauhan aikana koulutettiin satatuhatta miestä ja hankittiin sotakalustoa!

        Epäily osoittautui oikeaksi! Marraskuussa 1940 Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov ilmoitti neuvotteluissa Berliinissä maansa haluavan ”saattaa Talvisota päätökseen”! Tähän Hitler vastasi, ettei Itämeren alueella kaivattu uusia konflikteja!

        Saksalaiset puuhasivat Barbarossaa ja tietenkin kertoivat Suomen johdolle neukun aikeet! Tässä tilanteessa Saksa oli Suomen kannalta ainoa taho, joka saattoi auttaa!

        Kun Saksa hyökkäsi 22.6.1941 jäi Suomi odottavalle kannalle. Pitkään ei tarvinnut odottaa kun Puna-armeija kohdisti aamusta tykkitulta alueellemme ja pommitti Suomen satamia ja kenttiä! VASTA 25.6.1941 Suomi katsoi olevansa sodassa Neuvostoliiton kanssa.


      • Anonyymi

        Vasemmistopelle Upton ei ymmärrä, että Suomella ei ollut vaihtoehtoja ja esimn. että se järjestelmä ei luonut mitään, vaan Länsi rakensi puna-armeijan ja Neuvostoliiton ja aseisti sen. Ilman esim. tuhansia lentokoneita Amerikasta NL olisi luhistunut kuin korttitalo. Tosin olisi mukava tietää, milloin Mannerheim esim. olisi myöntänyt uskoneensa Saksan voittoon. Ryti ei uskonut myöskään Saksan voittavan koko muuta maailmaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Suomi teki Moskovassa 13. 3.1940 de jure lopullisen ja ikuisen rauhan mutta de facto välirauhan”

        Rauha tehdään aina sen hetken tilanteessa! Ikuisia rauhantiloja ei ole olemassa!

        ”jonka se päätti käyttää hyödykseen varustautuakseen uuteen sotaan, tällä kertaa Saksan rinnalla hyökkäyssotaan, joka syö aina miehiä enemmän kuin puolustussota. ”

        Saksa päätti idänsotaretkestä vasta loppuvuodesta 1940, joten EI Suomi mihinkään hyökkäyssotaan valmistautunut! Tilanne oli vain vuosina1918-1939 ollut sellainen, että uusi valtio oli köyhä ja siksi vapautuksen asepalveluksesta sai (tämän päivän tapaan) helposti. Siksi Talvisodassa venäläisten hyökkäys kohdattiin vain 300.000:nen miehen kenttäarmeijalla. Puolustussodassa meitä vaivasi ankaran kalustopulan lisäksi myös ankara miespula koulutetuista reserviläisistä!

        ”Niinpä se koulutti käytännöllisesti katsoen koko sotakelpoisen reservinsä eli myös ne vähintään satatuhatta miestä, jotka oli poliittisista syistä jätetetty vaille koulutusta ja jotka eivät olleet osallistuneet talvisotaan. ”

        Valinta oli tapahtunut SÄÄSTÖSYISTÄ!

        Koska epäiltiin, ettei Neuvostoliitto tyydy välirauhaan vaan haluaa revanssin niin välirauhan aikana koulutettiin satatuhatta miestä ja hankittiin sotakalustoa!

        Epäily osoittautui oikeaksi! Marraskuussa 1940 Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov ilmoitti neuvotteluissa Berliinissä maansa haluavan ”saattaa Talvisota päätökseen”! Tähän Hitler vastasi, ettei Itämeren alueella kaivattu uusia konflikteja!

        Saksalaiset puuhasivat Barbarossaa ja tietenkin kertoivat Suomen johdolle neukun aikeet! Tässä tilanteessa Saksa oli Suomen kannalta ainoa taho, joka saattoi auttaa!

        Kun Saksa hyökkäsi 22.6.1941 jäi Suomi odottavalle kannalle. Pitkään ei tarvinnut odottaa kun Puna-armeija kohdisti aamusta tykkitulta alueellemme ja pommitti Suomen satamia ja kenttiä! VASTA 25.6.1941 Suomi katsoi olevansa sodassa Neuvostoliiton kanssa.

        1920-30-luvulla jätettiin tuhatmäärin vasemmistolaisina pidettyjä "punakaartilaisten poikia" kouluttamatta poliittisesti epäillyttävinä. Kun talvisodassa huomattiin, että vasemmistolaiset puolustivat maata siinä kuin muutkin, niin heti talvisodan päätyttyä Mannerheim vaati hallitukselta, että kouluttamatta jääneetkin pikakoulutettaisiin. Niin sitten tehtiinkin. Niinpä Suomella oli jatkosodan hyökkäykseen kesällä 1941 melkoinen armeija. Suomella oli jatkosodan hyökkäysvaijeessa kaksinkertainen ylivoima NL:oon nähden.

        "Suomessa oli jo 17.6.1941 suoritettu liikekannallepano, jolla otettiin puolustusvoimain palvelukseen n. 630.000 miestä ja naista eli 16 % maan koko väestöstä…. Voimanponnistus saattoi oikeastaan olla vain lyhytaikainen, mutta meillä luotettiin Saksan valloittavan Neuvostoliiton suhteellisen lyhyessä ajassa, jolloin sota Suomen osalta olisi pian ohi." (Max Jakobson, Kohtalonvuodet)


    • Anonyymi

      Heinäkuun 29. päivänä 1940 Hitler ilmoitti sotilasjohdolleen päättäneensä hyökätä seuraavan kesänä Venäjälle ja antoi kenraaleille käskyn ryhtyä laatimaan alustavia suunnitelmia sitä varten…. Saksan sotilasjohto piti itsestään selvänä, että molemmilla siivillä olevat maat, Romania ja Suomi saataisiin mukaan. Sotilasjohdon neuvotteluissa elokuun 14. päivänä Hitler ilmoitti tahtovansa "Suomen nopeaa ja tehokasta varustamista, koska Suomea ei jätetä venäläisten käsiin". Göringin luottomies evl J. Veltjens lähettettiin Mannerheimin luo tiedustelemaan mitä Suomen sotavoimat tarvitsisivat. (Max Jakobson, Kohtalonvuodet)

    • Anonyymi

      "Schnurren tehtävänä osittain oli pettää suomalaisia, ja siinä hän onnistui täydellisesti. Hänen valttikorttinaan oli ilmoitus siitä, mitä Molotov oli sanonut Suomesta Berllinissä. Rytiä varten tähän lisättiin vähän väriä. Molotovin sanottiin vaatineen vapaat kädet "päättääkseen tilinsä Suomen kanssa; se on, likvidoida Suomi". Hitlerin kuvattiin ylevämielisesti antaneen kieltävän vastauksen tähän vaatimukseen." (Anthony F. Upton, Välirauha)

      "(Meinander kirjoitti, että): "Hitler oli marraskuussa 1940 vastannut kieltävästi NL:n ulkoministeri Molotovin tiedusteluun, voisiko puna-armeija suorittaa loppuun Suomen valloituksen".Tässä Meinander on tullut uskoneeksi Saksan propagandaa, jossa tavan takaa toisteltiin tällaista keskustelunkulkua suomalaisille. Venäläisen puolen virallisessa raportissa neuvotteluissa on kyse siitä, pätikö Molotov-Ribbentrop -pakti yhä vai ei. Molotov katsoi sovittua etupiirijakoa loukatun, koska saksalaisia joukkoja oli syyskuusta 1940 lähtien sijoitettu Suomeen, jonka tuli kuulua NL:n etupiiriin. Molotov vaati saksalaisjoukkojen vetämistä pois, minkä jälkeen "suhteet Suomen kanssa tulevat olemaan ystävälliset ja asiat sujuvat hyvin". Hitlerin todettua, ettei Saksa halua uutta sotaa Itämeren piirissä, Molotov vastasi, ettei kyse ole sodasta, vaan Suomen kysymyksestä, joka on ratkaistava viimevuotisen sopimuksen pohjalta". Olisikin ollut varsin kummallista, jos NL olisi halunnut valloittaa Suomen syksyllä 1940, kun se ei ollut tehnyt sitä sen enempää talvi- kuin jatkosodankaan päätteeksi" (Ylikangas, Suomen historian solmukohdat)

      "Saksalaiset jatkoivat sumutusta loppuun asti, minkä todistaa Saksan erikoislähettiläs Karl Schnurren tarkoitushakuinen lausunto keväällä 1941. Schnurre oikoi mutkia kertoessaan presidentti Risto Rytille, miten "Berliinin neuvotteluissa viime vuoden marraskuussa oli Molotoff ilmoittanut Venäjän voivan yhtyä kolmivaltasopimukseen ehdolla, että Saksa sallii Venäjän päättää tilinsä Suomen kanssa s.o. likvidoida Suomi." " (Tri Eino Murtorinne HS 14.11.2011)

    • Anonyymi

      Nimi on Molotov. Suomessa venäläiset sukunimet jotka päättyvät kirjaimeen v muutetaan jostain syystä niin että sen tilalla on f tai ff. Näin on muutettu esim. nimi Sinebrykov.

    • Anonyymi

      "Kun Saksa hyökkäsi 22.6.1941 jäi Suomi odottavalle kannalle. Pitkään ei tarvinnut odottaa kun Puna-armeija kohdisti aamusta tykkitulta alueellemme ja pommitti Suomen satamia ja kenttiä! VASTA 25.6.1941 Suomi katsoi olevansa sodassa Neuvostoliiton kanssa. " (lainaus)

      Pommitukset 25.6.-41 eivät olleet jatkosodan syy. Sotaan lähdöstä oli sovittu Saksan kanssa jo aikaisemmin.

      "Jos kesäkuun 25. päivänä ei olisi sattunut ilmahyökkäyksiä, tapahtumien kulku ei olisi siitä oleellisesti muuttunut. Saksalaiset olisivat aloittaneeet pohjoiset operaationsa kesäkuun 29. päivänä suomalaisten joukkojen avustamana ja heinäkuun 10. päivänä Suomen pääarmeija olisi aloittanut offensiivinsa. Ennen tätä päivämäärää hallituksen olisi pitänyt keksiä jokin muu uskottavalta näyttävä sodan syy, mutta epäileekö kukaan, ettei jokin käyttökelpoinen välikohtaus olisi sattunut?" (Anthony F. Upton, Välirauha)

      "Kivimäen puhuessa Göringin kanssa Berliinissä Suomen sodanpäämääristä Suomi oli muodollisesti vielä sodasta sivussa. Armeija tosin mobilisoitiin jo viittä päivää ennen Saksan 22.6.1941 alkamaa hyökkäystä, mutta siitä huolimatta, että Hitler lausui puheessaan suomalaisten olevan liitossa saksalaisten kanssa, Suomi julistautui aluksi puolueettomaksi. Odotettiin Neuvostoliiton tekevän jotain, että sota voitaisiin julistaa. Kauan ei tarvinnutkaan odottaa. Saksa käytti Suomen lentokenttiä hyväkseen pommituslennoilla itään ja saksalaiset ja suomalaiset joukot laskivat merimiinoja Tallinnan edustalle estääkseen NLn sotalaivojen ja joukkojen kuljettamisen Tallinnan satamasta pois. Neuvostoliitto pommitti 25.6. Etelä-Suomen kaupunkeja. Tasavallan presidentti Risto Ryti ilmoitti ilmeisen helpottuneena maan joutuneen toisen kerran sotaan, puolustussotaan. Eduskunta hyväksyi ilmoituksen.

      Tarkoitus oli kuitenkin valloittaa takaisin Suomen Karjala ja "vapauttaa" Itä-Karjalassa asuvat suomalaisheimot, luoda Suur-Suomi. Puolustussota oli jotenkin muutettava hyökkäyssodaksi, vallankin, kun Saksan kanssa oli sovittu, että Suomi aloittaisi hyökkäyksen, kun saksalaiset olisivat saavuttaneet Väinäjoen linjan." (Ylikangas, Suomen historian solmukohdat)

    • Anonyymi

      Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen "Valehteleeko Juhani Putkinen?" voidaan vastata: Kyllä valehtelee. Hän kirjoituksensa vuodelta 2006 sisältävät yhä samat virheelliset tiedot, vaikka monet kirjoittajat ovat niitä oikoneet jo 2006 ja senkin jälkeen. Mitään ei Putkinen ole korjannut. Noista sota-ajoista on julkaistu lukemattomia tutkimuksia ja julkaistaan edelleen. Niitä ei Putkinen ilmeisesti lue tai ei niistä välitä.

      Max Jacobson on todennut, että Suomen itsemääräämisoikeus laitetaan alennusmyyntiin, jos Suomen väitetään joutuneen jatkosotaan vastoin tahtoaan.

      Ajopuuteorian, erillissotateesin, torjuntavoittotulkinnan ja muiden vastaavien ajatusrakennelmien merkitys ja voima eivät kuitenkaan piile niiden historiatietellisessä pätevyydessä kuvata kerran olemassa olleita olosuhteita. Ne ovat ennen kaikkea menneisyyden myyttisiä uskomuksia, jotka on kehitetty palvelemaan tiettyjä nykypäivässä vaikuttavia tarkoitusperiä.
      (Markku Jokisipilä, Sodan totuudet)

    • Anonyymi

      Venäjä aloitti jatkosodan alkoi pommitamaan Helsinkiä.

    • Anonyymi

      Putkinen ei valehtele hän kirjoittaa vain totuuksia.

      • Anonyymi

        Putkinen ei valehtele eikä Saksan natsit tappaneet yhtään juutalaista.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Suomesta lähtivät sukellusveneet 21.6.1941 illalla miinoittamaan Suomenlahden etelärantaa Tallinnasta itään. Putkisen jutut ovat samaa jankkaamista omien "totuuksiensa" puolesta. Luulisi että asia olisi yleisesti tiedossa. Varmaan Putkinen todistaa vedenpitävästi että Saksa ei hyökännyt 1.9.1939 Puolaan vaan Puola Saksaan.

      • Anonyymi

        Mutta tätäpä ei isä aurinkoinen tiennyt, joten se ei voinut olla venäläisten hyökkäykden syy.


      • Anonyymi

        Puolahan nimenomaan hyökkäsi Saksaan. Se teki lukuisia rajaloukkauksia tuonakin yönä ja koko sotahan oli sen provosoima. Saksalaisia tapettiin Puolassa. Putkinen ei tosin kerro tätä, koska hän jauhaa voittajien valheita


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta tätäpä ei isä aurinkoinen tiennyt, joten se ei voinut olla venäläisten hyökkäykden syy.

        Asia on kumpi aloitti sodan eli sotatoimet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolahan nimenomaan hyökkäsi Saksaan. Se teki lukuisia rajaloukkauksia tuonakin yönä ja koko sotahan oli sen provosoima. Saksalaisia tapettiin Puolassa. Putkinen ei tosin kerro tätä, koska hän jauhaa voittajien valheita

        Samalla lailla Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon ja alkoi Talvisota. Putkinen todistaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asia on kumpi aloitti sodan eli sotatoimet.

        Se juuri on Putkisen asiaa hänen jauhannoissaan


    • Anonyymi

      Tosin ne rajaloukkaukset armeijalla alkavat olla jo sotatoimia. Offensiivi on eri asia. Sotatoimet voi alkaa myös puolittain defensiiviin järjestäytynyt armeija. Sitäpaitsi Puola aikoi myös hyökätä ryhmityksestä päätellen osalla rintamaa

      • Anonyymi

        Puola aikoi hyökätä Saksaan 1.9.1939 samalla lailla kuin Suomi 30.11.1939. Heh heh.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puola aikoi hyökätä Saksaan 1.9.1939 samalla lailla kuin Suomi 30.11.1939. Heh heh.

        Valehtelet kuin sika. Puola ylitti rajan 6 kohdassa vakinaisella armeijalla pikkutunneilla 1.9.1939. Puolan sotilasjohtaja oli tilannut jo taulun siitä, kuinka ratsastaa Berliiniin Brandebyurgin portista


    • Anonyymi

      "Suomesta lähtivät sukellusveneet 21.6.1941 illalla miinoittamaan Suomenlahden etelärantaa Tallinnasta itään."

      Luultavasti Suomi toteutti sitä suunnitelmaa, mitä itsenäisen Viron kanssa oli jo hyvissä ajoin sovittu.

      Aiheesta on hyvä kirja:

      Leskinen Jari: Veljien valtiosalaisuus - Suomen ja Viron salainen sotilaallinen yhteistyö Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle vuosina 1918-1940
      Kustantaja: WSOY, painovuosi:1999, 415 sivua, painos: 1

      Ja toinenkin kirja:

      Leskinen Jari Vaiettu Suomen silta - Suomen ja Viron salainen sotilaallinen yhteistoiminta Neuvostoliiton varalta vuosina 1930-1939
      SHS, 1997, 462 s., painos: p1

      • Anonyymi

        Neuvostoliitto miehitti Viron jo 1940. Jos Suomi toteutti suunnitelmaa joka oli itsenäisen Viron kanssa sovittu niin aika hidasta toteuttamista.


    • Anonyymi

      suomi aloitti jatkosodan tänne kutsuttiin saksalaiset touko kesäkuun 1941 taitteessa valmistelemaan hyökkäystä neuvostoliittoon 22,6 41 saksalaiset pommitti suomen alueelta neuvostoliittoa tiedoksi vielä putkiselle 28,11 39 neuvostoliitto sanoi irti hyökkäämättömyys sopimuksen suomi ei muuten kuulu toisen maailman sodan voittaja valtioihin putkinen ei varmaan muista sitä

      • Anonyymi

        Ryssät tulivat tänne kutsumatta! Yhteenottoa Suomi ei olisi voinut estää vaikka olisimme jo silloin liitettyt Neuvostoliittoon.

        "tänne kutsuttiin saksalaiset touko kesäkuun 1941 taitteessa valmistelemaan hyökkäystä neuvostoliittoon "


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ryssät tulivat tänne kutsumatta! Yhteenottoa Suomi ei olisi voinut estää vaikka olisimme jo silloin liitettyt Neuvostoliittoon.

        "tänne kutsuttiin saksalaiset touko kesäkuun 1941 taitteessa valmistelemaan hyökkäystä neuvostoliittoon "

        Ei kutsuttu.

        Saksalaiset tulivat oman sotasuunnitelmansa toteuttajiksi.
        Suomi haki suojaa NL:lta.


    • Anonyymi

      " Suomesta lähtivät sukellusveneet 21.6.1941 illalla miinoittamaan Suomenlahden etelärantaa Tallinnasta itään. "

      Nämä lauseet kirjoitettiin vasta 1970 luvulla. Sodan aloittaminen ei siis johtunut tästä operaatiosta. Miksi? No siksi, koska operaatio suoritettiin salaisena. Miksi salaista operaatiota ei voi kutsua sodan aloittamiseksi 1941? Siksi, koska NL ei tiennyt siitä.

      • Anonyymi

        Jos maa aloittaa sotatoimet niin se on sodan aloittamista.


    • Anonyymi

      Mikäli Moskova olisi ollut Barbarossan ensisijainen kohde, olisi Suomen osalta ollut teoreettinen mahdollisuus välttyä alun sotatoimilta, se kuitenkin kohdistui Leningradiin.

      Armeijaryhmä Pohjoinen von Leebin johdolla eteni Leningradiin, alun päätavoitteeseen. Von Leebin suunnitelma vaati kaupungin valloittamista liikkeestä, mutta Hitlerin kutsuttua takaisin 4. panssariarmeijaryhmän, pääesikuntapäällikkö Halder vaati siirtämään tämän etelään osallistuakseen von Bockin Moskovan valtaukseen, von Leeb joutui saartamaan kaupungin, Popov siirsi 23. A:n joukkoja eteläpuolelle, Suomi ei ymmärtänyt vallata Merituittua!

    • Anonyymi

      Historiaa voi tutkia ja ymmärtääkin ilman minkäänlaista akateemista titteliä. Ilman poliittista ja akateemista titteliäkin Jussi on tehnyt ansiokasta ja monin osin uhkarohkeaa tutkimustyötä virallisen tulkinnan ulkopuolella. Kiitos, Jussi !

      • Anonyymi

        On se pöhveli tuo jussi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On se pöhveli tuo jussi.

        Jussi ei ole pöhveIi, sen todistaa jo Putkisen kirjoitukset Viron historiasta, Putkinen sentään pyrkii rehellisyyteen siinä, että myöntää Ruotsin laiminlyöneen Viron puolustuksen Suuressa Pohjan sodassa, Putkinen ei ole mikään svekomaani.


      • Anonyymi

        Ei itse keksimiensä asioiden kertominen ole mitään tutkimustyötä!


    Ketjusta on poistettu 124 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe