Mikä olisi hyvä kaukoputki aloittelijalle?

KomeettaKuu

Joo, elikkäs olen 13-vuotias tyttö ja haaveilisin omasta kaukoputkesta. Olen muutenkin kiinnostunut tieteestä (dinosaurukset rules) ja kiinnostuin nyt avaruudesta. Olen omistanut myöskin jonkin halpismikroskoopin ja mietiskelin ostaa parempaa. Sitten mietin, että kaukoputki voisi olla kiva. Mikä olisi hyvä kaukoputki aloittelijalle ja mitä hintaluokkaa? Ei mitään tonnien arvoisia, vaan sieltä melko halvasta päästä (n. 100€ ehkä olisi sopiva).

Isäpuoli kertoi, että Lidlistä voisi löytyä sopiva (tarjoukset tulossa näihin aikoihin). Ovatko nämä putket hyviä?

Kiitos paljon vastauksistanne :---3

28

6068

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KomeettaKuu

      onko RET 45 hyvä? Siitä luin artikkeleita, jotka sanoivat sen olevan hyviä aloittelijoille. Totta?

    • qIp

      Haluaisitko taukoputken dinosaurusnäkymällä vaiko ilman?

      • KomeettaKuu

        Ilman kiitos. :----D


      • qIp
        KomeettaKuu kirjoitti:

        Ilman kiitos. :----D

        Hyvä!
        Niitä näyttääkin sitten löytyvän suoraan varastosta!
        Ja dinosaurusnäkymänhän voi hankkia meiltä jälkitoimituksena jos muutat mieltäsi!


      • kahvi ilmalla kiitos
        qIp kirjoitti:

        Hyvä!
        Niitä näyttääkin sitten löytyvän suoraan varastosta!
        Ja dinosaurusnäkymänhän voi hankkia meiltä jälkitoimituksena jos muutat mieltäsi!

        "Haluatteko kahvia kerman kanssa vai ilman?"


      • qIp
        kahvi ilmalla kiitos kirjoitti:

        "Haluatteko kahvia kerman kanssa vai ilman?"

        Tottakai haluamme!
        Luulitko minua haluttomaksi?


    • kokemuksen syvä ääni

      Kiikarit, kiikarit, kiikarit.

      Kaukoputki voi tuntua houkuttelevalta mutta kunnon kiikarit ovat paljon parempi hankinta. Paitsi jos sulla on jo sellaiset käytössä.

    • TaivaidenTölliäinen

      Tuolla vähän kauempana on parin intomielen kertomuksia, mitä satasen putkilla näkee ja noilla kuvatuilla kuvatuksilla on tosiaankin tarkkailtu ihan livenä tähtien ohella niitä dinosauruksiakin (tai ainakin sukulaisjälkeläisiä). Toivottavasti olet vielä niin söpö ja viaton, ettet ymmärrä vielä kaikkia kaksimielisyyksiä tai -naisuuksia.
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8444444

    • liian tilaa vievä

      Oli itsellä jonkunlainen Lidlin 100€:n kaukoputki. Möin pois koska ei ollut kämpällä tilaa. Jalustakaan ei putkessa ilmeisesti ollut paras mahdollinen.

      • liian tilaa vievä

        Sitäpaitsi oli hankalakäyttöinen ja monimutkainen aikuisellekin, saati sitten lapselle.


    • todellisuusterapiaa

      Jonkun täytyy ne huonot uutiset sinulle tuoda, tyttönen, ja vetää sinut sieltä dinosaurus-pilvistä leijumasta maan pinnalle, joten minäpä nyt teen niin. Sori vaan jo etukäteen.

      Tähtikaukoputki ei automaagisesti ole avain autuuteen. Ei kannata odottaa kovin suuria vähän paremmaltakaan tähtikaukoputkelta. Taivaan näkymät ovat yleensä melkoisen himmeitä ja lähes poikkeuksetta värittömiä, mustavalkoisia. Joitakin valopisteitä ja himmeitä valotuhnuja.

      Yleiskäyttöinen kaukoputki tai kiikari olisi paljon turvallisempi hankinta ja sijoitus kuin pelkästään tähtitaivaan katselua varten tehty laite. Varsinaiset tähtikaukoputket ovat erikoistuneita laitteita joilla ei juurikaan voi tehdä mitään muuta.

      Hyviä havaintokelejä ei Suomessa ole kovin paljon. Huokeammat kaukoputket eivät ole mitään luksusta. Kunnollista havaintopaikkaa voi olla työläs löytää valosaasteen tavoittamattomista. Kirjoissa ja netissä tähtitaivas näyttää paljon paremmalta kuin visuaalisesti koska kuvat ovat isoilla välineillä ja aikavalotuksella otettuja.

      Pistä ensin jäitä hattuun kilo ja mieti sitten uusiksi;-)

    • shooting star

      Tämä on hiukan villi vastaus, mutta ilmainen.

      Tunnetko metsästäjiä? Kiikarikiväärillä metsästävältä voisi löytyä vanha kiikaritähtäin joka ei enää kelpaa aseen tähtäimeksi, mutta jota voisi jossakin määrin käyttää kaukoputken korvikkeena?

      Varsinkin halvemmasta kiikaritähtäimestä voi olla esim. ristikko hajonnut niin ettei asetta pysty kohdistamaan. Sellainen vika ei haittaa tähtien katselussa yhtään mitään.

      • monokulaarina

        jokin virkaheitto esim. 10*50 ampuma-aseen kiikaritähtäin voisi olla oikein hyvä


      • .,.

        Kuka myisi käyttökelpoisen kiikaritähtäimensä halvalla?
        Kiikaritähtäimen tiivisteet ovat ne jotka ensin menevät pilalle ja linssit huurtuvat senjälkeen. Vasta myöhemmin lähtee ristikko huut hitt..n


      • nurkan taakse takuu
        .,. kirjoitti:

        Kuka myisi käyttökelpoisen kiikaritähtäimensä halvalla?
        Kiikaritähtäimen tiivisteet ovat ne jotka ensin menevät pilalle ja linssit huurtuvat senjälkeen. Vasta myöhemmin lähtee ristikko huut hitt..n

        Kyllä näitä viallisia halpoja tähtäimiä jonkin verran tiettävästi on lähinnä isompirekyylisissä aseissa tavattu. Takuuta ei halpiksissa ole. Pienoiskiväärin päällä tuskin mikään rimpulakaan hajoaa, mutta korkeapainepatruunaa ampuvissa kyllä.


      • shooting star

        Selvennyksenä tähän että tarkoitin nimenomaan sellaisia käytettyjä kiikaritähtäimiä jotka eivät syystä tai toisesta kelpaa ampuma-aseen tähtäimeksi, mutta ovat optisesti kunnossa sikäli että niitä pystyy ainakin auttavasti käyttämään kaukoputken korvikkeena.

        Viallista kiikaritähtäintä ei välttämättä kannata korjauttaa. Paremmilla tähtäimillä voi olla toimiva esim 30 vuoden takuu tai käytännössä ikuinen takuu, mutta halpismalleista asiakas joutuisi vahinkotapauksessa todistamaan että ongelma johtui valmistusvirheestä joka voi käytännössä olla jokseenkin vaikea jurytehtävä.

        Halvassa korjauksessa on kyseenalaista onko esim. kiikari vesitiivis enää korjauksen jälkeen. Markkinoilla on lievästi ilmaisten monentasoisia tuotteita.

        Suurempirekyylisten kiväärien - kuten hirvikiväärien ja muiden suurriistakiväärien - päällä on tiettävästi aika moni varsinkin halvempi kiikaritähtäin mennyt ammuttaessa sellaiseen kuntoon että kiikarin tähtäinristikko ei tottele säätöjä ja asetta ei siten pysty kohdistamaan tuon kiikarin kanssa. Muuten kiikari voi olla optisesti OK.

        Isokaliberisten aseiden ohella myös itselataavat "puoliautomaattiset" kiväärit voivat olla vaativia kiikaritähtäimen suhteen. Itselataavasta toimintatavasta johtuen aseen lauetessa liikkuvat massat ovat suhteellisen suuret ja kiikariin kohdistuu melkoista höykytystä vaikka kaliiberi olisikin kohtuullinen.

        Esim. suomalaisen rynnäkkökiväärin päälle en vaivautuisi mitä tahansa himmeliä asentamaan koska siinä kiikari saa ammuttaessa melkoista kyytiä, vaikka 7,62x39 ei sinänsä ole tehokas kaliiberi ; sehän on tarkoitettu vai lyhyelle matkalle.

        Ilmakiväärienkin päällä on kiikaritähtäimiä hajonnut, nimittäin sellaisten suht. huokeiden "mäntätoimisten" mallien päällä jossa mäntä lähtee liikkumaan liipaisinta painettaessa. Rekyyli ei tuollaisissa ilmakivääreissä sinänsä ole kovin suuri, mutta joidenkin kiikaritähtäinten turmioksi koituu se että ilmakiväärin rekyyli on "väärään suuntaan". Kiikari olisi ehkä kestänyt ruutiaseen päällä mutta valmistaja ei ollut huomioinut ilmakiväärin toiseen suuntaan kohdistuvaa rekyyliä.

        Uutta ja toimivaa kiikaritähtäintä ei tokikaan kannata hankkia kiikarin tai kaukoputken korvikkeeksi, koska se on suhteettoman kallis. Sehän on sinänsä tehty aivan toiseen tarkoitukseen kuin tähtien katseluun. Viallinen kiikaritähtäin voi kuitenkin auttavasti kelvata esim. itse rakennetun kaukoputken etsimeksi.


      • nurkan taakse takuu
        nurkan taakse takuu kirjoitti:

        Kyllä näitä viallisia halpoja tähtäimiä jonkin verran tiettävästi on lähinnä isompirekyylisissä aseissa tavattu. Takuuta ei halpiksissa ole. Pienoiskiväärin päällä tuskin mikään rimpulakaan hajoaa, mutta korkeapainepatruunaa ampuvissa kyllä.

        Ampuma-aseen kiikaritähtäin on pääsääntöisesti mekaanisesti erittäin kestävä - sen on pakko olla. Erilaisia menestyksellistä ammuntaa ja maaliin osumista haittaavia vikoja niihin kuitenkin voi tulla.

        Tähtäimen ristikko saattaa esim. liikkua ammuttaessa lähes jokaisella laukauksella, vaikeasti ennakoitavalla tavalla. Optisesti tuollainen tähtäin voi olla aivan käyttökelpoinen, mutta aseen tähtäimenä jokseenkin hyödytön.

        Kiusallista on myös jos tähtäinristikko ei tottele säätöjä nopeasti, vaan alkaa siirtyä säätöjen mukaiseen suuntaan vasta useitten laukausten jälkeen. Sellaisen kanssa aseen kohdistaminen on täyttä tuskaa, ainakin henkisesti.

        Ainakaan halvemman hintaluokan kiikaritähtäimen takuu ei käytännössä takaa juuri mitään. Kilpailu on painanut hinnat niin alas että eipä niillä katteilla mitään toimivaa takuuta pysty tarjoamaan. Silti moni valitsee kovarekyylisen, voimakkaasti "potkaisevan" jopa tuhansia euroja maksavan hirvikiväärin tähtäimen sieltä muutaman satasen hintaluokasta.

        Sikäli aivan mahdollista että tutulta metsästäjältä tai kivääriammunnan harrastajalta löytyisi jostakin nurkista sellainen kiikaritähtäin joka ei aseeseen kelpaa, mutta on käyttökelpoinen tähtitaivaan katselijalle. Ihanteellinen se toki ei ole, mutta voinee vaihtaa omistajaa halvalla tai jopa ilmaiseksi?


    • Putkien takana

      Itse hommasin joku aika sitten tuollaisen Optica 20-60x60 lähinnä ja elukoiden tarkkailuun ja kyllä sillä kuutakin ihan mielellään katselee,mutta eipä tuollakaan tähtiä paljon tuijotella.

      http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/CatalogSearchResultView?storeId=1444&searchTerm=kaukoputki&searchTagName=hakutulos_pika&jspStoreDir=Anttila&catalogId=1444&ddkey=Search

      Tuossa on sitten ihan tähtikaukoputkia hintoja:

      http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/categories.php?action=show&id=13&page=1

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      onko kiinteesuurennoksinen parempi kuin variaabeli? kuin paljon pitää maksaa että päivänvalossa näkyy ok maksimisuurennoksella 50..60x? maakaukoputki esimerkkejä?

    • Anonyymi

      Itse olen katsellut tähtiä tällä kaukoputkella ja ottanut samalla kännykällä kuvia https://www.kiikari.fi/kaukoputki-70mm/kaukoputki-25-75x70-smartphoto

    • Anonyymi

      Vanhaa ketjua taas nostettu. Havaintovälineistä kannattaa kysellä Tähdet ja Avaruus - lehden keskustelufoorumilla, löytyy osoitteesta https://www.avaruus.fi/foorumi/

    • Anonyymi

      Hyvä ja hyvä.. melkoinen käsite.
      Lidl putki ok hintaansa nähden.

      Nykytähtitieteessä vain harva tuiojotaa silmällä putkeen vaan putken päässä on kamera yms.

      Jaettu kuva, mm Unistellar tuotteilla tarjoaa arkistokuvaa ja ryhmä kuvaa.
      Mutta onko se sitten enään oikeetä tähtitiedettä. Järjestelmä tukee kuitenkin SETI tiedonkeruuta.

    • Anonyymi

      Tähdet ja tähdet

    • Anonyymi

      Tähdet aina kiinnostanut

    • Anonyymi

      Lidl putki oli edullinen ja yllättän hyvä kuvainen.

      • Anonyymi

        Koskahan niittä taas tulee myyntiin,,


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe