Miksi kuukausikohtainen lasku ?

Laskutuspelleily

Sähköyhtiöiden pakkomielle reaaliaikaiseen laskutukseen on kuluttajan kannalta hankala.

Aikaisemmin maksoin noin 190€/kk ja kerran vuodessa oli tasaus, muutama kymppi suuntaan tai toiseen. Olin erittäin tyytyväinen tähän järjestelyyn. Se piti minut Helsingin Energian asiakkaana monen vuoden ajan, vaikka kilpailijat tarjosivat halvempaa sähköä kuukausikohtaisella laskutuksella.

Johonkin hämäräperäisiin pykäliin tai direktiiveihin vedoten Helsingin Energiakin, ilmeisesti viimeisten joukossa, siirtyi kuukausittaiseen kulutuksen mukaiseen laskutukseen. Nyt laskut ovat kesällä pieniä ja talvella isoja.

Kun Helsingin energia siirtyi kuukausikohtaiseen laskutukseen, siirryin minä toisen sähköyhtiön asiakkaaksi ja saan sähköni halvemmalla. Siirtomaksut tosin eivät muuttuneet, kun siirtoa ei voi kilpailuttaa (miksei muuten?).

Luulisi, että myyjä ja ostaja voivat vapaasti sopia maksuehdot, eikä niitä ole pykälillä tai direktiiveillä tarpeellista määrätä muutoin kuin kuluttajansuojan vuoksi niin, että myyjä ei saa vaatia kohtuuttomia ennakkomaksuja.

6

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kun.ostaa.niin.maksaako

      Niinpä. Miksei ruokakaupoissakin ole kuukausittainen tasamaksu? Sama juttu matkatoimistoilla. Kun tekee reissun niin sen saa pilkkoa 12 erään.

    • SähköäTurkkusesta

      Minun sähköyhtiö, Pohjois-Karjalan sähkö osaa laskuttaa kesämökiltä sähkön kaksi kertaa vuodessa, kun menee niin vähän. Kaupungeissa elämä on niin hektistä, että joutuu maksamaan joka kuukausi. Mökkisähköä en ole viitsinyt kilpailuttaa, menee vain 150 kWh vuodessa. Tulisi kahdet pankkisiirtomaksut, jos kilpailuttaisi. Maaseudulla pankisiirtomaksut ovat tosi kalliit, kun paikkakunnalla on vain yksi pankki, niitä ei voi kilpailuttaa. Kotona kilpailutin, on Turkkulaista sähköä nyt. Kotona laskutus neljästi vuodessa.

    • vain-yksi-verkko

      "Siirtomaksut tosin eivät muuttuneet, kun siirtoa ei voi kilpailuttaa (miksei muuten?)."

      Vähän samasta syystä, kuin et voi kilpailuttaa minkä kaupungin katuja ajat. Lahdessa joudut ajamaan Lahden kaupungin ylläpitämiä katuja ja Helsingissä Helsingin kaupungin ylläpitämiä katuja. Et voi valita, että Lahdessa käyttäisitkin Tampereen ylläpitämiä katuja. Ei Lahden kaupunki päästä kaduilleen Tampereen kaupunkia söhläämään.

      Eli sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa siksi, koska kyseisellä alueella on vain yhden verkkoyhtiön johdot, ja muut verkkoyhtiöt eivät saa toisen verkkoyhtiön alueelle omia johtojaan rakentaa. Eli johdot joita pitkin sähkö siirtyy, omistaa kyseisellä alueella kyseisen alueen sähkön siirrosta vastaava yhtiö, joten sen yhtiön palveluita siirtoon on käytettävä. Ja se yhtiö, joka johdot kyseisellä alueella omistaa, ei päästä muita verkkoyhtiöitä omia johtojansa käyttämään.

      Tietenkin olisi mahdollista, että verkkoyhtiöt vuokraisivat (tai pakotettaisiin vuokraamaan) verkkoaan myös muille siirtoyhtiöille, mutta hyöty kuluttajalle olisi melko minimaalinen, kun ne toiselle yhtiölle maksettavat verkonvuokramaksutkin pitää saada kuluttajalta laskutettua.

    • ei-etumaksua

      On oikein, että sähkölasku tulee reaaliaikaisena toteutuneen kulutuksen mukaan. En halua maksaa kesällä ennakkoon ylisuurta, vuosikulutusarvioon perustuvaa sähkölaskua tulevan talven sähkönkulutuksestani. Koska rahani siirtyvät silloin tililtäni verkonhaltijan ja sähkönmyyjän tilille ilman, että olisin vielä saanut mitään vastinetta rahoilleni.
      Jos joku kuluttaja nyt välttämättä niin haluaisi, useimmat sähköyhtiöt muuttavat laskutuksen tasaeriin asiakkaan toiveesta (esim. pienituloiset eläkeläiset).

      • "En halua maksaa kesällä ennakkoon ylisuurta, vuosikulutusarvioon perustuvaa sähkölaskua tulevan talven sähkönkulutuksestani. Koska rahani siirtyvät silloin tililtäni verkonhaltijan ja sähkönmyyjän tilille ilman, että olisin vielä saanut mitään vastinetta rahoilleni."

        Voihan joku noinkin ajatella, että vuosi alkaa kesällä. Omaa sähkönkulutustamme katsellessa näyttävät lukemat, että vasta syyskuussa olen maksanut talvella kertyneet maksut ja loka-joulukuilla maksan muutaman kympin "ennakkoa".


    • betonikorsu_ei_kiinnosta

      "Eli sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa siksi, koska kyseisellä alueella on vain yhden verkkoyhtiön johdot, ja muut verkkoyhtiöt eivät saa toisen verkkoyhtiön alueelle omia johtojaan rakentaa."

      -Pakotettiinhan teleoperaattoritkin vuokraamaan mastot myös kilpailijoille.

      Tässä on takana ainoastaan se, että kaikki halutaan asumaan kaupunkiin, eli maaseutu pyritään autioittamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      306
      3538
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      258
      2004
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      97
      1424
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1333
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      91
      1285
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1188
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      60
      1174
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1024
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      986
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      904
    Aihe