Jumaluskot ja tiedon luotettavuuden arviointi

Maailmassa joka on jo muutenkin täynnä valeuutisia, puolitotuuksia ja totaalista huuhaata tulee tiedon luotettavuuden arviomisesta aina vaan tärkeämpää.

Valitettavasti vaan jumaluskot alentavat ihmisessa tätä kykyä. Ongelmaksi tämä muuttuu silloin kun jumaluskovainen on tekemässä päätöksiä jotka koskevat muitakin ihmisiä.

Päätöksiä tehdään saatavilla olevien tietojen pohjalta mutta päätösten perusta rapautuu jos niitä tekevän ihmisen arviointikyky tietojen luotettavuudesta on puutteellinen. Käytännössä tämä näkyy kun jumaluskovaiset joutuvat turvautumaan jopa denialismiin ja itsepetokseen saadakseen tosiasiat sopimaan omaan uskomusjärjestelmään.

Suomessa on uskonvapaus ja on jokaisen henkilökohtainen asia mihin uskoo. Silti poliittisiin luottamustoimiin valittavien henkilöiden pitäisi nykyistä selkeämmin tuoda esille oma uskonnollinen vakaumuksensa koska se kertoo suht'koht' suoraan kyseisen henkilön kyvyistä tietojen luotettavuuden arvioimisessa ja siten myös hänen kyvystään tehdä oikein perusteltuja päätöksiä.

Elämme maailmassa jossa fundamentalismi ja populismi lyövät kättä päälle keräten kannatusta juurikin valheilla ja vääristelyillä, ja päättäjien kyky arvioida saamiensa tietojen luotettavuutta nouseekin heidän tärkeimmäksi ominaisuudeksi.

24

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Hopeavesi on häviäjille, voittajat juo kultavettä.


      • marathustra kirjoitti:

        Hopeavesi on häviäjille, voittajat juo kultavettä.

        "Hopeavesi on häviäjille, voittajat juo kultavettä. "

        Kultainen suihku onkin aika ihana asia :-)



      • Oudoksuva kirjoitti:

        Hauskana randomina faktana, molempien juominen tarpeeksi pitkän aikaa aiheuttaa että henkilöstä tulee pysyvästi sininen kuin smurffi :)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Argyria
        https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysiasis

        "Hauskana randomina faktana, molempien juominen tarpeeksi pitkän aikaa aiheuttaa että henkilöstä tulee pysyvästi sininen kuin smurffi :)"

        Ehkä tämä RKP:lä'inen siniverisyys ja uskonnollinen herääminen kulkevat käsikädessä.
        Toiset ovat juoneet vettä ja toiset katselleet smurffeja :-)


    • Laurajohtoon

      Huhtasaari taistelee atte-evokkien valeuutisia vastaan

    • vm41

      Minusta julkisiin virkoihin täytyisi evätä pääsy niiltä, jotka sanovat uskovansa johonkin jumalaan.
      Tämmöinen usko/luulosairaus on hälyttävä merkki ihmisen piilevästä mielisairaudesta.
      Missään nimessä usko/luulo kuvitteellisiin asioihin ei anna luotettavaa kuvaa hakijan pätevyydestä, päinvastoin.

      • Suomen laki estää erottelemasta ihmisiä poliittisen kannan, uskonnon, ihonvärin, sukupuolisen suuntautumisen tai muun sellaisen takia. Mielestäni näin on hyvä.
        Virkaa hoitavan uskovan pitää kuitenkin kyetä erottamaan viranhoito uskonnosta. Näin ei aina ole käynyt edes ministeritasolla.


      • agnoskepo kirjoitti:

        Suomen laki estää erottelemasta ihmisiä poliittisen kannan, uskonnon, ihonvärin, sukupuolisen suuntautumisen tai muun sellaisen takia. Mielestäni näin on hyvä.
        Virkaa hoitavan uskovan pitää kuitenkin kyetä erottamaan viranhoito uskonnosta. Näin ei aina ole käynyt edes ministeritasolla.

        Mutta päätökset nämä päättäjät tekevät uskonnollisen vakaumuksen perustella, joka on moraalisesti väärin! Kun valitun presidentin tulee erota poliittisesta puolueesta niin kyllä uskovien tulisi erota uskonharjoittamisestaan politiikassa.
        Ne jotka yhtenään rikkovat yhdenvertaisuuslakeja ovat uskovat. Hehän eivät piittaa myöskään että muilla olisi ihmisoikeuksia, joten miksi heitä ei tällöin tulisi syrjiä uskonnon takia kun syrjivät itsekin esimerkiksi muita seksuaaliselista suuntautumisesta tms. kun he hakevat oikeutta avioliittoon. Mun mielestä voisi aivan hyvin poistaa yhdenvertaisuuslaista kohta "uskonnon"!


    • Meillä on ollut (mm poliisista vastaava) sisäministeri, joka sanoi että uskovaisen oma Raamatuntulkinta menee ohi laista. Tätä Räsäsen ohjettahan ovat perinteisesti noudattaneet esimerkiksi vanhalestadiolaiset jotka suojelevat pedofiileja, koska se on "Jumalan tahto".

      Suhtautuminen ääriuskonnollisiin lahkoihin joissa esiintyy laittomuuksia pitäisi tiukentaa. Pelkästään verotulojaan laskeskeleva valtionkirkko ei tule tekemään pesäeroa sen sisällä toimivaan vanhalestadiolaiseen liikkeeseen, mutta ei olisi mitenkään liioiteltua rinnastaa toistuvasti laittomuuksiin syyllistyvät uskonlahkot rikollisjärjestöihin.

      • Varovaisesti arvioiden. Syyllistymästä nyt rasismiin niin olen ihmetellyt sitä, että kun turvapaikkaa hakevat ilmaisevat siirtyvänsä kristinuskoon niin syntyy melkoinen "loiskiehunta".
        Käsittääkseni uskonnon suunta ei saa olla se joka antaisi "lisäpisteitä" oleskeluluvan saamiseksi.


      • epikuros kirjoitti:

        Varovaisesti arvioiden. Syyllistymästä nyt rasismiin niin olen ihmetellyt sitä, että kun turvapaikkaa hakevat ilmaisevat siirtyvänsä kristinuskoon niin syntyy melkoinen "loiskiehunta".
        Käsittääkseni uskonnon suunta ei saa olla se joka antaisi "lisäpisteitä" oleskeluluvan saamiseksi.

        Samahan "näytelmä" esiintyy moninkertaisella murhamiehellä, joka päästetään aiemmin vapaaksi kun on tullut vankilassa uskoon! :) On vain selannut raamattua kuin puhelinluetteloa konsanaan! :D


    • gfgfgfd

      Suomessa uskovaiset tunnetusti häpeilevät uskoaan eivätkä juuri kehtaa tunnustaa lahkoaan kuin pakosta. Tämä näkyy tälläkin palstalla eikä täälläkään yksikään hihhuli kerro uskostaan muuta kuin että on olevinaan niin kristittyä että, vaikka samaan aikaan erilahkoisiin suhtaudutaan kuin pahimpiin vihamiehiin.

      Ehkä ne syvällä sisimmässään ovat uskostaan epävarmoja ja häpeävät siksi uskomuksiaan joita eivät pysty edes itselleen rationaalisesti selittämään. Ja koska Jumala on oikukas ja arvaamaton ei yksikään kristitty voi koskaan olla satavarma siitä että menikö kaikki oikein tai tuliko palvontamenot hoidettua oikeastioppisesti. Siinä menee herkemmällä jo yöunet kun pohtii nukkumaan mennessä sitä että tuliko tänään taas tehtyä jotain joka harmittaa Jumalaa niin kovin että luvattu taivaspaikka vaarantuu.

      Osa tälle palstalle kirjoittavista hihhuleista on uskonkiimassaan jo niin pitkällä että ovat pudonneet todellisuushorisontin tuolle puolelle niin syvälle että sieltä ei enää rämmitä takaisin tähän samaan todellisuuteen missä ihmiset oikeasti elävät. He ovat kuin yliannoksen ottaneita narkkareita jotka silmät harittaen hymyilevät typerän onnellisina hetkeä ennen kuin kuolema korjaa heidät.

      • Kalottikristitty

        "Suomessa uskovaiset tunnetusti häpeilevät uskoaan eivätkä juuri kehtaa tunnustaa lahkoaan kuin pakosta. Tämä näkyy tälläkin palstalla eikä täälläkään yksikään hihhuli kerro uskostaan muuta kuin että on olevinaan niin kristittyä että, vaikka samaan aikaan erilahkoisiin suhtaudutaan kuin pahimpiin vihamiehiin."

        ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        Helppohan täällä netissä on todistaa olevansa uskossa Jeesukseen. Tulin uskoon (uudestisynnyin, Joh. 3:3) joulukuussa 1973, ja siitä asti olen hihhuloinut kohta 45 vuotta. Kaikkein vaikeinta oli kertoa tulleensa uskoon perheenjäsenille (isä, äiti, sisko, veli). Siltä suunnalta tuli myös kovinta vastustusta uskoontuloani kohtaan.

        Myös uskovaisten elämää seurataan ja luetaan. Monet ovat liian laiskoja lukeakseen Matteusta, Markusta, Luukasta ja Johannesta. Ei, he lukevat uskovaisten elämää. Elämä todistaa, tai sitten ei. Eivät he etsi virheetöntä, täydellistä uskovaista – he tietävät, että vakainkin uskova joskus kompastelee uskossaan. He etsivät lähimmäisenrakkautta – ja jos sitä ei uskovaisella ole havaittavissa, niin eipä uskollakaan ole heille merkitystä.

        Armeijassa olin kaverin kanssa vartiossa sissikeikalla talvipakkasella. Oli tähtitaivas. Mainitsin jotain tähtitaivaasta, en muista mitä. Kaveri oivalsi jotain ja sanoi: ”Ahaa, sinä uskot Jumalaan”.

        Myöskään eri lahkoihin ja lohkoihin en suhtaudu kovinkaan eripuraisesti, vaikka esim. kasteesta olen luterilaisten kanssa eri mieltä. Käyn ev.lut kirkossa ja vapaissa suunnissa, eli siellä missä Jumalan Sanaa Julistetaan. Ensi viikonloppuna Kolarissa on Kalottialueen rukouskonferenssi, jossa osanottajia mm. Venäjältä ja varmaan Norjasta. Sinne menen minäkin. Tervetuloa!


    • dgfhfgj

      Monien ateistien ilkeämielisen luonteen tuntien on helppo ennustaa että historia alkaa toistaa itseään:

      <<<Vladimir Bukovski kertoo esimerkin siitä, millaisiin käytännön sovelluksiin tieteellisen sosialismin pohjalta päädyttiin 1900-luvulla. Neuvostoliiton psykiatrian asiantuntijoiden tehtäväksi annettiin kehittää diagnoosi, jota voitaisiin soveltaa Neuvostoliiton toisinajattelijoihin. Oletuksen mukaan kukaan ei voinut perustellusti suhtautua kriittisesti neuvostojärjestelmään, joka oli rakennettu ”tieteellisen sosialismin” varaan ja jota siksi pidettiin edistyksen ja humaanisuuden airuena. Niinpä toisinajattelijoiden täytyi kärsiä jostakin erikoisesta mielisairaudesta. Neuvostoliiton psykiatria kehitti taudinmäärityksen, jonka mukaan on olemassa piilevä muoto skitsofreniaa, jolla ei ole muita oireita kuin kriittisyys neuvostojärjestelmää kohtaan. Mielisairaalaan suljetulla toisinajattelijalla oli vain yksi tapa päästä vapaaksi: hänen tuli myöntää olevansa sairas. Tätä pidettiin merkkinä tervehtymisestä.>>>

    • copacabaana

      No niin. Alkaahan ne "ateismin" taustalla vaikuttavat poliittiset intohimotkin jo paljastua. Kun kerrotte vielä millaista politiikkaa Suomen "ateisti hallituksen" tulisi ajaa kun uskovien vääristä mielipiteistä on päästy eroon. Aloittakaa vaikka vastaamalla näihin kysymyksiin:

      - Tuleeko Suomen itsemääräämisoikeutta lisätä vai vähentää?

      - Natoon vain ei?

      - Suhde Venäjään ja Kiinaan?

      - Maahanmuuttoon?

      • "Kun kerrotte vielä millaista politiikkaa Suomen "ateisti hallituksen" tulisi ajaa kun uskovien vääristä mielipiteistä on päästy eroon."

        Voisiko hallitus alkaa ajamaan lakia yhdyssanoista? Kolmas huti ja ulos -periaatteella kaikki suomenkielen kielioppia raiskaavat kirjoittajat painuisivat vittuun. Jotenkin syö sitä "suomalaisuutta", kun ei edes osaa kirjoittaa suomenkieltä. Painukoon vittuun sellaiseen maahan, missä ei ole yhdyssanoja. Siinä olisi saranat koetuksella, kun hihhulit, persut ja muut "nationalistit" sinkoutuisivat pihalle.


      • coopa
        marathustra kirjoitti:

        "Kun kerrotte vielä millaista politiikkaa Suomen "ateisti hallituksen" tulisi ajaa kun uskovien vääristä mielipiteistä on päästy eroon."

        Voisiko hallitus alkaa ajamaan lakia yhdyssanoista? Kolmas huti ja ulos -periaatteella kaikki suomenkielen kielioppia raiskaavat kirjoittajat painuisivat vittuun. Jotenkin syö sitä "suomalaisuutta", kun ei edes osaa kirjoittaa suomenkieltä. Painukoon vittuun sellaiseen maahan, missä ei ole yhdyssanoja. Siinä olisi saranat koetuksella, kun hihhulit, persut ja muut "nationalistit" sinkoutuisivat pihalle.

        Te euro-islamilaista liittovaltiota ajavat agnostikot olette itse kaikkein vaarallisinta väkeä. Maahanmuutto on erityisen suuri riski nimenomaan silloin kun oman maan kulttuuria ja perinteitä ei ymmärretä arvostaa tippaakaan ja edistetään samaan aikaa sekä uskonnollis-poliittisen islamin juurtumista että laajaa maahanmuuttoa. Se johtaa vain arvaamattomien rinnakkaisyhteiskuntien syntymiseen.

        Kohtuullinen maahanmuutto olisi ihan ok jos samaan aikaan älyttäisiin vastustaa suurmoskeijoita / nuorten muslimimiesten invaasioita / kerrottaisiin islamilaisten maiden taloudellisesta ja poliittisesta vaikutusvallasta eurooppaan rehellisesti / avattaisiin silmät ja uutisointi Lähi-Idän valtioiden suurvaltapyrkimyksille / ei haukuttaisi natseiksi kaikkia kyseisten pyrkimysten kritisoijia / otettaisiin vakavasti Israelin kokemukset ja varoitukset muslimimaiden täysin vääristyneistä käsityksistä Israelin ja länsimaiden suhteen.


      • coopa kirjoitti:

        Te euro-islamilaista liittovaltiota ajavat agnostikot olette itse kaikkein vaarallisinta väkeä. Maahanmuutto on erityisen suuri riski nimenomaan silloin kun oman maan kulttuuria ja perinteitä ei ymmärretä arvostaa tippaakaan ja edistetään samaan aikaa sekä uskonnollis-poliittisen islamin juurtumista että laajaa maahanmuuttoa. Se johtaa vain arvaamattomien rinnakkaisyhteiskuntien syntymiseen.

        Kohtuullinen maahanmuutto olisi ihan ok jos samaan aikaan älyttäisiin vastustaa suurmoskeijoita / nuorten muslimimiesten invaasioita / kerrottaisiin islamilaisten maiden taloudellisesta ja poliittisesta vaikutusvallasta eurooppaan rehellisesti / avattaisiin silmät ja uutisointi Lähi-Idän valtioiden suurvaltapyrkimyksille / ei haukuttaisi natseiksi kaikkia kyseisten pyrkimysten kritisoijia / otettaisiin vakavasti Israelin kokemukset ja varoitukset muslimimaiden täysin vääristyneistä käsityksistä Israelin ja länsimaiden suhteen.

        Nyt alkaa syyttäminen, joka perustuu sinun omiin mielikuvituksellisiin rakennelmiin, jotka taas kumpuavat peloistasi. Kerro, miksi kuvittelet minun olevan vihollisesi?


      • mielikuvitustako
        marathustra kirjoitti:

        Nyt alkaa syyttäminen, joka perustuu sinun omiin mielikuvituksellisiin rakennelmiin, jotka taas kumpuavat peloistasi. Kerro, miksi kuvittelet minun olevan vihollisesi?

        Kyse on varovaisuusperiaatteesta joka nousee siitä tilastollisesta faktasta että maailmassa on 1,7 miljardia muslimia joiden määrä kasvaa nopeasti ja joille nousee voimakas yhteenkuuluvuuden tunne silloin kun he kokevat yhteisen etunsa olevan uhattuna. Trumpin Jerusalem-päätös paljasti varsin hyvin sen kuinka ympäri maailmaa levittäytyneet muslimit ovat heti valmiita tukimielenosoituksiin jos yhtä pientäkin muslimiryhmää kohdellaan vähänkään epäoikeudenmukaisesti. Jerusalem on kaiken lisäksi vasta kolmanneksi tärkein kaupunki muslimeille eikä Trumpin päätös vaikuta sinänsä mitenkään yhtään mihinkään. Muslimit saavat harjoittaa uskoaan jerusalemissa täysin vapaasti eikä mikään taho aseta sitä millään tavalla kyseenalaiseksi.


    • "Päätöksiä tehdään saatavilla olevien tietojen pohjalta mutta päätösten perusta rapautuu jos niitä tekevän ihmisen arviointikyky tietojen luotettavuudesta on puutteellinen. Käytännössä tämä näkyy kun jumaluskovaiset joutuvat turvautumaan jopa denialismiin ja itsepetokseen saadakseen tosiasiat sopimaan omaan uskomusjärjestelmään."

      Jos Jumalaa ei ole olemassa ja kuoleman jälkeen elämä raukeaa tyhjiin, kuten ateistit väittävät, niin silloin millään päätöksillä ei ole mitään merkitystä ja on yhdentekevää, miten ne on arvioitu ja ovatko ne puutteellisia vai ei.
      Jos kaikki päättyy kuolemaan, niin siihen päättyvät silloin kaikki päätöksetkin.
      Jos päämääränä on vain kuolema, niin kyllä se tulee itsestään vastaan ilman päätöksiäkin.

      On kuitenkin olemassa yksi hyödyllinen päätös ja se on uskonratkaisun tekeminen. Se, on sitä, että ihminen ottaa Jeesuksen Kristuksen vastaan omaksi Vapahtajakseen ja Herrakseen. Silloin hän saa syntinsä anteeksi ja saa kuoleman jälkeen iankaikkisen elämän Jumalan valtakunnassa. Se on ihmisen ylivoimaisesti tärkein päätös. Silloin elämä ei koskaan enää pääty kuolemaan.

      • Lainaus: Silloin hän saa syntinsä anteeksi ja saa kuoleman jälkeen iankaikkisen elämän ..."
        Voinko siis elää vielä vuosikymmenen kuten englantilainen herrasmies, joka viettää huikentelevaa elämää ja sen jälkeen hypätä esim. hellarien kelkkaan?


    • uppo_nalle_

      Onneksi ateisti osaa järkevästi arvioida elämän perusasioita:

      <<<Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa tilanne, jossa mies on raskaana.>>>

      http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710072200444751_u0.shtml

      Eduskunnan lakivaliokunta päätti laatia äitiyslaista puoltavan mietinnön. Lakivaliokunta aikoo kannattaa absurdia äitiyslakia, joka uudelleenmäärittelisi vanhemmuuden ja myöntyisi sille, että äiti voi olla mies.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe