Painonhallintakeskusteluja lukiessa, pikaruoka tuntuu olevan monelle pahin mahdollinen kauhistus, mikroaterioiden ollessa paheksuttavuuslistalla heti seuraavana. Vaikka pika- ja valmisruuilla ei optimaalisimpia laihdutustuloksia saavutakaan, monelta tuntuu jäävän huomaamatta se, että kumpaankin liittyy painonhallinnan kannalta useita etujakin, joista merkittävin on energiamäärän, kalorien, seurannan helppous. Tietenkin moni turvautuu noihin käytännön pakosta. Laihduttamiseen liittyen, otetaan tämä pidemmän kaavan kautta, kun aihe tuntuu aiheuttavan niin paljon kysyttävää. Se mitä seuraavassa kirjoitan, ei tietenkään ole optimaalisin tapa laskea painoa, mutta antanee noin 75-prosenttiset tulokset ja toisin kuin erilaiset 100-prosenttiset menetelmät, on useimmille käytännössä toteutettavissa.
Perussääntö on tietenkin se, että energiansaannin ollessa kulutusta vähäisempää, paino putoaa.
Vaikka yhtälö onkin kaikille tuttu, yllättävän usein laihduttajilla ei kuitenkaan tunnu olevan kovinkaan hyvää käsitystä niistä numeroista, joita yhtälöön pitäisi syöttää.
Numeroista ensimmäisenä on tietenkin oma energiankulutus. Oikea kysymys kun ei ole se, kuinka paljon laihtuu syömällä päivittäin 1.750 kcal, vaan se, kuinka paljon yksittäinen henkilö yleensä kuluttaa päivittäin energiaa ja kuinka paljon kyseinen henkilö päivittäin saa energiaa. Tosiasia kun on, että 100-kiloinen rakennusmies kuluttaa päivässä aika paljon enemmän energiaa kuin 60-kiloinen konttorityöntekijä.
Edellisestä johtuen, painonhallintaprojekti on järkevää aloittaa hankkimalla edes jonkinlainen käsitys omasta kulutuksesta. Suuntaa antavan numeron saa varmaankin helpoimmin käyttämällä jotain ”Weight loss calculator”-palvelua tai useampaakin. Vastaavasti, tietenkin kulutuslukuja saa älykellosta ja vastaavista. Noin omakohtaisena kokemuksena, molempia käyttämällä saa yllättävänkin samankaltaisia tuloksia, tulosten vaihdellessa luokkaa 5 %:a mediaanista suntaa ja toiseen.
Energiankulutuksen selvittäminen käyttökelpoiseen haarukkaan on kuvatulla tavalla suhteellisen helppoa. Minkä osalta korostan sanaa ”käyttökelpoiseen”. Sillä kuluttaako esimerkin 100-kiloinen rakennusmies päivässä 3.400 vai 3.500 kcal, ei pidemmällä tähtäimellä ole suurtakaan merkitystä (käytän esimerkkinä tätä 100-kiloista, joka kaikkien on helppo suhteuttaa omaan tilanteeseensa yksinkertaisella prosenttilaskulla). Lisäksi on syytä ymmärtää, että päivät eivät ole toistensa klooneja, mistä johtuen energiankulutukseen ei ole syytä suhtautua matemaattisena vakiona, jolla olisi joku täsmällinen arvo. Päivittäinen energiankulutus kun voi vaihdella varsin paljon.
Yhtälön toinen puoli, energiansaanti, onkin sitten käytännössä vaikeampi. Omien kokemusteni perusteella, pidemmällä tähtäimellä esimerkkimme 100-kiloinen voi pahemmin nälkiintymättä laskea energiansaantiaan noin 500-1.000 kcal alle kulutuksensa. Tuolloin paino putoaa alarajalla vajaat 0,5 kg viikossa, ylärajalla vajaat 1,0 kg viikossa.
Energiatasapainoon, kulutuksen ja energiansaannin erotukseen, liittyen, kuitenkin yksi olennainen perushuomio: energiatasapainoon ei pidä suhtautua liiallisella tarkkuudella. Käytännössä energiatasapainon mittaamiseen liittyy niin paljon epätarkkuutta aiheuttavia muuttujia, että käytännössä noin 250 kcal päivittäinen tarkkuus on käytännön kannalta se, jota on järkevää tavoitella. Tietenkin, jos luvut osuvat paremmin kohdalleen, hyvä. Ellei, siitä on turha huolestua, kunhan luvut ovat noin ylipäätään oikeansuuntaiset.
Tästä pääsemme pikaruokaan, mikroaterioihin ja niiden etuihin painonhallinnan kannalta. Ensin kuitenkin esimerkki.
Ajatellaanpa käytännön tapausta. Esimerkkimme 100-kiloinen aloittaa päivänsä syömällä ison lautasellisen mysliä ja maitoa. Lounaalla esimerkkimme mies menee lounasravintolaan ja ottaa lounaakseen kuusi lihapullaa, kolme perunaa, puoli kauhalllista kastiketta, sinappia, ketsuppia, kaksi viipaletta leipää, niille margariinia ja juustoa ja ruokajuomaksi kaksi lasillista kevytmaitoa. Kuinka paljon päivän energiansaanti on tähän mennessä? Tai jos olo on nälkäinen ja esimerkkimme mies hakee edellisen päälle vielä kaksi lihapullaa ja yhden perunan, kuinka paljon lounaalta silloin kertyy energiaa? Jatketaan esimerkkiä. Esimerkkimme mies tulee kotiin, jossa tarjolla on kymmenen senttiä leveä pala uunilohta kermakastikkeessa, pari kauhallista perunamuusia, vähän salaattia ranskalaisella kastikkeella ja taas pari lasillista maitoa. Kuinka paljon päivän energiansaanti on tuolloin? Iltapalaksi maistuu sitten pari leipää, jonka jälkeen on saunomisen vuoro ja saunan jälkeen on vuorossa kaksi pulloa olutta. Kuinka paljon päivän energiansaanti on tuolloin?
Yllä kuvattu esimerkki lienee varsin tavallinen ja kuvaa osaltaan painohallinnan yhtä keskeistä ongelmaa: energiansaannin mittaamisen vaikeutta.
Pikaruoka, mikroateriat ja painonhallinta
18
239
Vastaukset
- Anonyymi
Vaikka laihduttaja mieltäisikin energiatasapainon vaikutuksen painonhallintaan, käytännössä energiatasapainon seuranta on varsin vaikeaa. Toki painonhallintaan enemmän perehtynyt oppii nopeasti sen, että keskikokoinen peruna sisältää noin 60 kcal, mutta arviointi menee heti vaikeammaksi, kun pitäisi vaikkapa arvioida paljonko kaksi kauhallista perunamuusia sisältää energiaa ja perunamuusikauhallisia koskeva ongelma koskee käytännössä useimpia kotiruokia, juustovoileipiä ja vastaavia. Tietenkin, kaikki nuo voi punnita ja määritellä niiden kalorit melko tarkkaan, mutta peruslaihduttajan kannalta moinen tarkkuus on usein turhan vaivalloista ja sammuttaa kiinnostuksen painonhallintaan.
Edellisestä pääsemme pikaruokaan, mikroaterioihin ja niiden etuihin. Helppouden lisäksi.
Energiatasapainon seuraamisen kannalta isompien ketjujen pikaruoka ja mikroateriat auttavat merkittävässä määrin energiansaannin seuraamista. Kummankin, etenkin mikroaterioiden, etuna kun on standardointi. Kun mikroaterioiden tuoteselosteessa lukee kuinka paljon aterian energiasisältö on, paketissa mainittu pitää varmasti varsin hyvin paikkansa. Pitkälle sama koskee suurempien pikaruokaketjujen tuotteita, pikaruokaketjujen kerroshampurilaiset kunntehdään aina määrätyn ohjeen mukaan ja vaikka yksittäisten kerroshampurilaisten välillä onkin pientä vaihtelua, vaihtelu on kuitenkin melko vähäistä. Varsinkin, jos asiaa tarkastelee muutaman kuukauden aikajänteellä.
Mikroaterioiden kirjon ollessa loputon, niiden suhteesta painonhallintaan onntirha puhua enempää. Toiset aterioista ovat terveellisempiä, toiset vähemmön terveellisiä. Kokonaisterveyteen liittyvät yksityiskohdat sivuttaen, mikroaterioiden kiistaton etu painohallinnassa on kuitenkin niiden standardoitu koostumus ja helppous energiatasapainon seuraamisen kannalta. Seikka, joka kannattaa huomioida painonhallinnassa.
Pikaruokaravintolat ovatkin sitten mielenkiintoisempi keskustelunaihe. Lähtökohta kun on, että loppujen lopuksi, tavalliseen lounasravintolaan verrattuna, noissa voi syödä järkevämmin tai vähemmän järkevästi. Kuitenkin, tässä kuten muutenkin, viitekehys auttaa asian hahmottamista.
Kysymys: kuinka monta kaloria on yhdessä annoksessa lounasravintolan Chicken Tikka Masalaa (tämä lienee intialaisten tavallisin lounasateria)?
Ainakin omista keskustelukumppaneistani moni mieltää tuon suhteellisen terveelliseksi ateriaksi ja energiamääräarviot pyörivät luokassa 500-750 kcal. Vertailun vuoksi, Big Mac on miltei täsmälleen 500 kcal. Kannattaa kuitenkin googlata vaikkapa Irish Times Tikka Masala calories (lehdellä on hyvä kirjoitus tutkimuksesta, jossa energiamäärät laskettiin 260 ravintolan perusteella kyseisestä annoksesta). Tosiasiassa annoksen keskimääräinen testattu energiasisältö oli 1.249 kcal. Eli aika tarkkaan 2,5 Big Mac-hampurilaista. Noista oli joku laajempikin monikansallinen tutkimus koskien lounasravintoloita yleisemminkin, jonka varmasti löytää kun viitsii googlata. Tuon mukaisesti monien tavanomaisten lounaiden energiamäärät olivat luokkaa 1.000-1.500 kcal. Siis 2-3 Big Mac-hampurilaista (Hessburgerin kerros on 677 kcal Sulamo-palvelun mukaan, joten käytetään Big Maciä sen ollessa helpommin laskettava vertailuissa).
Tästä pääsemmekin pikaruokaan ja painonhallintaan. Kuten edellisestä esimerkistä ilmenee, suhteessa tavalliseen lounasruokaan (ja todennäköisesti monien laittamaan kotiruokaan), pikaruoka ei järkevämmin syötynä ole ollenkaan niin valtaisa kaloripommi, kun monet kuvittelevat. Toisaalta, tässä yhteydessä paino on sanalla ”järkevämmin”. Se, että jauhelihapihvi laitetaan leivän väliin pikaruokaravintolassa, ei tee siitä sellaisenaan kaloripommia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pikaruokaravintolassa voisi helpostikin tilata itselleen kaloripommia, vaikka Big Mac ei selllaisenaan sellainen olisi. Tilanne muuttuu kuitenkin toiseksi, jos tilaaa perinteisen Big Mac-aterian. Tuolloin lautaselle tulee ranskalaisista perunoista 319 kcal ja 3,3 dl Coca-Colasta 139 kcal. Eli suunnilleen saman verran kuin Big Macistä, kaikkien lisäkaloreiden ollessa miltei pelkästään hiilihydraatteja ja rasvaa.
Toivottavasti esimerkki valaisi asiaa. Pikaruoka ei järkevämmin, joka on eri asia kuin optimaalinen ravinto, ole painohallinnan kannalta niin kauhea asia kuin monesti luullaan. Käymällä pikaruokaketjujen ravintoloissa, voi helposti hankkia itselleen kasan turhia kaloreita, mutta syömällä noissa vähänkään järkevämmin, kokonaisenergiansaanti pysyy järkevissä rajoissa. Tämön lisäksi olennaista on kuitenkin se, että energiatasapainon seuraaminen käy ylipäätään mahdolliseksi. Toisin kuin monessa tavallisessa lounasravintolassa, joiden annosten tarkempaa energiasisältöä tuskin kukaan tietää (poikkeukselliset testit voi unohtaa).- Anonyymi
Edellä kerrotun perusteella, ainakin oma vakaa näkemykseni on, että pikaruokaa ja mikroaterioita kauhistellaan painonhallinnan yhteydessä aivan turhaan. Mikäli noita hyödyntää vähänkään harkitsevammin, kummankin kiistaton etu on ainakin mahdollisuus seurata energiatasapainoa suhteellisen helposti.
Lopuksi. Painonhallinta on taitolaji. Se ei ole ”kaikki, heti, mulle, nyt”-asenteeseen tottuneille ehkä se helpoin tehtävä, mutta toteutettavissa ajan ja harkinnan kanssa. Edellä kuvatun perusteella, energiatasapainon seurannan (Finelillä on ilmainen ruokapäiväkirja ja kaupallisista palveluista Sulamo on ainakin minusta hyvä) kautta painon saa laskemaan muutamassa kuukaudessa merkittävän paljon (joskin esimerkiksi karppaamalla painonpudotus on nopeampaa), vaikka söisi pelkästään usein haukuttuja mikroaterioita ja pikaruokaa. Tietenkin tuo on vain 75-prosenttinen ratkaisu, joka on kuitenkin monille käytännössä helpommin toteutettavissa kuin moni 100-prosenttinen menetelmä. Ja tietenkin on parempi edetä vähän hitaammin ja vähemmän optimaalisesti, kuin jättää painonpudotus kesken optimaalisen ratkaisun ollessa käytännössä liian vaikea toteuttaa.
Mitä painonpudattamiseen tulee, isommalle miehelle edellä kuvattu pikaruokaan ja mikroaterioihin perustuva ”menetelmä” pudottaa painoa vajaat 0,5-1,0 kg viikossa, jos päivittäinen energiavaje on 500-1.000 kcal (otan myös 7-10 päivän välein noin 500 kcal ylikaloripäivän välttääkseni ”säästöliekin”). Käytännössä olen havainnut, että suunnilleen 10 %:n painonpudotuksen jälkeen sen huomaavat ne, keiden kanssa on enemmän tekemisissä, 15 %:n jälkeen saa sitten kuulla yleisemminkin kommentteja muuttuneesta olemuksesta (luin tuosta on jonkun tutkimusenkin, jossa noin 15 %:a oli se raja, jonka jälkeen ”kaikki huomaavat”).
- Anonyymi
Muutama käsitevirhe ensin:
"pahemmin nälkiintymättä": Esimerkiksi Wikipediassa on artikkeli 'Nälkiintyminen', opettavaisen kuvan kanssa, siitä mitä on nälkiintyminen. Siellä on tekstiäkin josta voi oppia, ihan suomenkielellä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nälkiintyminen
"kokonaisenergiansaanti": Se tarkoittaa kaikkea energiaa jonka ihminen "saa". Hän joka ei laihdu, saa kokonaan tarvitsemansa kokonaisenergiansa dietaarisesti. Hän joka laihtuu, saa vain osan (tai ei lainkaan) tarvitsemastaan kokonaisenergiansaannistaan dietaarisesti, ja loput tarvitsemastaan kokonaisenergiansaannistaan läskistään. Kokonaisenergiansaanti on siis yhtä kuin kokonaisenergiankulus, mutta vain siihen asti kunnes kaikki läski on kulutettu pois, jos vielä senkään jälkeen ei saa tarvitsemaansa kokonaisenergiaa dietaarisesti niin sitten alkaa nälkiintymään.
Eineksissä pikaruuissa, mikroaterioissa, junkissa, ja aivan kaikessa joka on rankasti prosessoitua, on ongelmia:
-niissä on lähes poikkeuksetta massiivisesti öljyä tai rasvaa, jotta kuluttaja tuntisi tulevansa kylläiseksi, halvalla. Ja tuleekin, mutta tulee samalla lihavaksi.
- niitä valmistetaan kaikkein huonolaatuisimmista raaka-aineista jotka eivät menisi sinällään kaupaksi.
- niissä on läjäpäin lisäaineita.
-rankka prosessointi heikentää joidenkin suojaravinneaiden pitoisuuksia.
- ne prosessoidaan hyvin korkeissa lämpötiloissa jotka useissa tapauksissa synnyttää karsinogeenejä.
Se on totta että energiansaannin arviointi on helpompaa kun syö eineksiä. Mutta energiansaannin arviointi ei ole ollenkaan vaikeaa kun itse valmistaa ruokansa tuoretuotteista.
Olipa kyseessä laihduttaja, painonhallitsija tai vapaaruokailija, niin "ulkona" syömisessä on kaikilla samat ongelmat edessään dietaarisen energiansaannin arviomisessa.
Junkkimestat ovat olleet kiitettävän ahkeria junkkiensa energiasisältöjen ilmoittamisessa (voidaan vain toivoa että ne on laskettu oikein). Samaa pitäisi vaatia kaikilta ravitsemusliikkeiltä, vaikka lain voimalla. - Anonyymi
"kuluttaako esimerkin 100-kiloinen rakennusmies päivässä 3.400 vai 3.500 kcal"
Raksoilla toisinaan näkee 100 kiloisia henkilöitä, he eivät tee, eivät jaksa tehdä, sellaista raskasta työtä 8 h/vrk että kuluttaisivat väittämiäsi massiivikaloriläjiä päivässä. Ovat korkeintaan trukinkuljettajia t.m.s koneen kuljettajia/hoitajia.
BMR (eli perusaineenvaihduntanopeus) on 40 v, 173 cm, 100 kg miehelle 1886.25 kCal/vrk ja siihen sitten esimerkiksi 33% lisää puuhastuksesta tekee yhteensä vain 2515.00 kCal/vrk. - Anonyymi
Junkin kanssa saattaa olla vaikeuksia koostaa sellaista maistuvaa laihdutusuokavaliota josta saa oikemääräisesti proteiineja. Proteiineja tulee saada vuorokaudessa kutakin kehonpainokiloa kohden, kun työ ja harrastukset ovat kevyttä, riippuen suosituksesta: UK 0.75 g, USA 0.80 kg, WHO 0.83 g, Suomi 1.00 g ... 1.20 g. Ja jos työ tai harrastukset ovat erittäin raskasta niin jopa kaksinkertaisti.
Eli 100 kg painava trukkikuski tarvitsee proteiinia Suomessa 100 g /vrk. Jos hän sen saa kokonaan niin kutsutusta 'tonnikala, vedessä, säilyke' tuotteesta, niin sitä tarvitaan 445.632788 g/vrk ja siitä pelkästään tulee yhteensä 441.7 kCal/vrk. (jo 75 g kyseistä herkkua on aika puisevaa purtavaa sellaisenaan).- Anonyymi
Ajattelet hänen siis syövän pelkkää tonnikalaa päivän mittaan täyttääkseen proteiinitarpeensa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ajattelet hänen siis syövän pelkkää tonnikalaa päivän mittaan täyttääkseen proteiinitarpeensa?
Niin kutstuttu 'tonnikala, vedessä, säilyke' on ainoa junkki jonka tiedän sisältävän runsaasti proteiinia. AP nimenomaan rajasi keskustelun junkkiin, on paljonkin erinomaisia ja hyvänmakuisia elintarvikkeita joilla on suuri proteiinipitoisuus mutta ne eivät ole junkkia.
Mutta nyt löysin Finelistä toisenkin junkin: 'Raejuusto, rasvaa 1,5 %' jota pitäisi syödä 608.083874 g/vrk saadakseen proteiinia 100 g/vrk, ja samalla siitä saa 546.3 kCal/vrk.
Huom: Proteiinien saannista on tutkijoilla sellainen konsensus, että yhdellä istumalla ei ole syytä nauttia yli 25 g proteiinia, koska ylimäärä ei mene tarkoituksenmukaiseen käyttöön (elimistön/kehon ehostukseen/korjailuun) van muuttuu suoraan energiaksi.
Tietenkin aina on syötävä lisäksi muutakin, jotta saa myös oikeamääräiset suojaravinneaineet (kivennäisaineet, hivenaineet ja vitamiinit). Niitä saa parhaiten/tehokkaimmin kasvikunnasta (pois lukien kasiviöljyt, kasvirasvat, pähkinät, siemenet, kookos, manteli, oliivi ja avokado, jotka ovat dietaarisesti öljyjä/rasvoja). - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin kutstuttu 'tonnikala, vedessä, säilyke' on ainoa junkki jonka tiedän sisältävän runsaasti proteiinia. AP nimenomaan rajasi keskustelun junkkiin, on paljonkin erinomaisia ja hyvänmakuisia elintarvikkeita joilla on suuri proteiinipitoisuus mutta ne eivät ole junkkia.
Mutta nyt löysin Finelistä toisenkin junkin: 'Raejuusto, rasvaa 1,5 %' jota pitäisi syödä 608.083874 g/vrk saadakseen proteiinia 100 g/vrk, ja samalla siitä saa 546.3 kCal/vrk.
Huom: Proteiinien saannista on tutkijoilla sellainen konsensus, että yhdellä istumalla ei ole syytä nauttia yli 25 g proteiinia, koska ylimäärä ei mene tarkoituksenmukaiseen käyttöön (elimistön/kehon ehostukseen/korjailuun) van muuttuu suoraan energiaksi.
Tietenkin aina on syötävä lisäksi muutakin, jotta saa myös oikeamääräiset suojaravinneaineet (kivennäisaineet, hivenaineet ja vitamiinit). Niitä saa parhaiten/tehokkaimmin kasvikunnasta (pois lukien kasiviöljyt, kasvirasvat, pähkinät, siemenet, kookos, manteli, oliivi ja avokado, jotka ovat dietaarisesti öljyjä/rasvoja).> Niitä saa parhaiten/tehokkaimmin kasvikunnasta (pois lukien kasiviöljyt, kasvirasvat, pähkinät, siemenet, kookos, manteli, oliivi ja avokado, jotka ovat dietaarisesti öljyjä/rasvoja).
Täällä on suositeltu sekä makkaraa, mantelijauholeipiä että makkaramantelijauholeipiä. Kuulostaa, että makkalamantelijauholeivät ovat dietaarisia.
Finelin mukaan sopivasti ja ei-ylisyöden se vastaa 608.083874 g/vrk.
- Anonyymi
En nyt ymmärrä tätä miksi ne proteiinit pitäisi saada jostain yksittäisestä ruokatuotteesta. Proteiinia saa monesta elintarvikkeesta ja samalla voi itse harkita mistä sitä haluaa syödessään /juodessaan saavansa.
- Anonyymi
Ei normaalisi pidäkään saada jostain yksittäisestä ruokatuotteesta. Mutta AP rajasi keskusten eineisiin, säilykkeisiin, junkkiin, mikro"ruokiin" pika"ruokiin". Ja sellaisia on mielestäni hyvin pieni joukko, joissa on paljon proteiinia mutta samalla niin niukasti energiaa että niillä voisi hallita painoaan (saati laihduttaa).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei normaalisi pidäkään saada jostain yksittäisestä ruokatuotteesta. Mutta AP rajasi keskusten eineisiin, säilykkeisiin, junkkiin, mikro"ruokiin" pika"ruokiin". Ja sellaisia on mielestäni hyvin pieni joukko, joissa on paljon proteiinia mutta samalla niin niukasti energiaa että niillä voisi hallita painoaan (saati laihduttaa).
Mitä tarkoitat, kun sanot niukalla energiamäärällä ei voi hallita painoaan saati laihtua?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä tarkoitat, kun sanot niukalla energiamäärällä ei voi hallita painoaan saati laihtua?
Tarkennan:
Proteiineja ei pidäkään saada jostain yksittäisestä ruokatuotteesta. Mutta AP rajasi keskusten eineisiin, säilykkeisiin, junkkiin, mikro"ruokiin", pika"ruokiin". Eli lyhyesti roskaruokiin.
Sellaisia roskaruokia on mielestäni hyvin pieni joukko, joissa on paljon proteiinia mutta samalla niin niukasti energiaa, että niillä voisi hallita painoaan (saati laihduttaa).
Tarkoittaa että jos yrittää saada oikemääräisesti proteiinia roskaruuasta, niin proteiinin ohessa saa niin paljon muuta energiaa että painonhallinta (saati laihdutus) ei onnistu.
- Anonyymi
"Perussääntö on tietenkin se, että energiansaannin ollessa kulutusta vähäisempää, paino putoaa."
Se on perusssääntö, mutta vain perussääntö. Pitää asettaa kysymys missä olosuhteissa perussääntöä voi/viitsii/jaksaa/kykenee noudattamaan. Tarkastelaan EU-pyknikkoa jonka kokonaisenergiankulutus on 2000 kCal/vrk.
Jos hän syö 5 kpl 400 kCal ateriaa vuorokaudessa, niin ei ole ongelmia.
Jos hän syö vain yhden 2000 kCal aterian vuorokaudessa, niin hän kärsii erilaisia nälän tunteita luokkaa 16 h ... 18 h ajan vuorokaudessa koska aterian ruuansulatus ja ainenvaihdunta on ohi noin 6 ... 8 tunnissa ja sen ylimääräisen dietaarisen energian jota ei kuluteta sinä aikana, elimistö muuntaa joko pitkäaikaisvarastoon läskiksi josta se ei kiukutelematta luovu, tai glykogeeniksi puskurivarastoihin joista energia ei muutu läskiksi (paitsi ylivuototapauksessa). 2000 kCal/24h = 500 kCal/6h = 666.667 kCal/8h.
Jos hän syö vain joka toinen päivä, siis 4000 kCal ateria kerran kahdessa vuorokaudessa, niin saattaa motivaatio perussäännön ylläpitämisen murtua nopeasti. Saati yksi 14000 kCal ateria yhden kerran viikossa.
Jos hän syö kaksi 1000 kCal ateriaa vuorokaudessa, niin silloin energian laatu vaikuttaa suursti siihen kuinka helppoa perusssäännön noudattaminen. Jos ateriat ovat öljypitoisia/rasvapitoisia niin ylimäärinen energia muuntuuu samantien pitkäaikaisvarastoon läskiksi, josta sitä ei saa käyttöön muuten kuin peuhaamalla nälän tunteiden kanssa. Jos ateriat ovat niukkarasvaisia niin ylimääräinen energia muuntuu glykogeeniksi puskurivarastoihin joiden vetoisuus on noin 2000 kCal ja vasta puskurivaraston ylivuoto aiheuttaa lihoamista.
Perussääntöä ylläpidettäessä on aina muistettava että ruokaillaan vasta sen jälkeen kun on hetken ollut selkeä nälän tunne. Jos koskaan ei tunne minkäänlaista nälän tunnetta, niin vatsassa oleva vagus hermon säie turtuu aiheuttaen yhä lisääntynyttä ruuan kaipuuta ja aineenvaihdunnassa on kokoajan energiaa josta osa muuntuu läskiksi.- Anonyymi
Sinulla on taas laskuvirheitä, joihin voit pyytää korjausta matematiikan foorumilla!
- Anonyymi
Eiköhän suurin osa laihduttajista tee sitä omalla tavallaan tukeutumatta mihinkään rajattuihin perusteisiin muun osalta kuin kalorimäärään mitä tulee syödyksi. Tuollaiset kuvitellut EU pyknikkojutut ovat aivan turhia.
- Anonyymi
"Sillä kuluttaako esimerkin 100-kiloinen rakennusmies päivässä 3.400 vai 3.500 kcal, ei pidemmällä tähtäimellä ole suurtakaan merkitystä"
Tuollaisia massiivisia energialäjiä ahmiva liikalihava rakennusmies on hyvin harvinainen oikessa elämässä.
Arviolla siitä, onko ihmisen kokonaisenergiankulutus X kCal/vrk tai X kCal/vrk 100 kCal/vrk on valtava merkitys. Jos arvioi väärin niin 100kCal/vrk liikaa aiheuttaa vuodessa 365 * 100 / 7.8 = 4679.487179 gramman lihoamisen, siis noin 4.7 kg/vuosi (kun arvioidaan että 100g läskiä vastaa 780 kCal).
Painonhallinnassa aivan kaikken tärkeintä on jatkuva, herkeämätön seuranta (joka-aamuinen punnitus, niistä tehty kirjanpito ja liukuva keskiarvo) ja sen perustella mahdollisiman ajoissa aloitettu korjaus. Varmuuden painon muutoksen suunnasta ja rajuudesta saa noin 7 vrk:n aikana kun käyttää 7 vrk:n liukuvaa keskiarvoa, eli kerran viikossa on syytä päättää miten seuraava viikko ahmitaan, joko hieman vähemmän tai hieman enemmän.- Anonyymi
>>>> 65 * 100 / 7.8 = 4679.487179 gramman lihoamisen.
Lihoamisen? Laskuvirheitä jatkuvasti: siirry matematiikkafoorumille tai vaihda laskimesi paristot!
- Anonyymi
" painonhallintaprojekti on järkevää aloittaa hankkimalla edes jonkinlainen käsitys omasta kulutuksesta"
Se on yksi järkeenkäypä tapa aloittaa painonhallinta (tai laihdutus), mutta hitanlainen. Laihduttamisen ja painonhallinnan ero käytännössä on vain se, että laihduttaminen on pitkän ajan jatkuva yhtämitainen prosessi, painonhallinta on elämää jossa on ajoittain lyhyitä laihdutusjaksoja (kun hallitsee painoaan, jokainen liikakalori on jossain vaiheessa laihdutettava pois, mitä aikaisemmin sen tekee, sen vähemmän sitä on kiusaa).
Kun itse aloitin (laihdutuksen), minulla ei ollut kalorimäärien kulutuksestani mitään käsitystä, mutta tiesin suunnilleen mitä ja paljonko päivittäin ahmin. Päättelin että jos syön vain puolet kaikkea sitä samaa mitä olen ahminut, niin pitäisi vaikuttaa toivottuun suuntaan. Jokunen kuukausi meni sillä tavoin, siinä ohessa tietoa etsien, sekä helppoheikkien ansoihin langetessa. Eikä ahmimisen puolittaminen oikeasti tapahtunut, vaikka minulla sellainen vakaa käsitys oli. Koska silloin en vielä pitänyt ruokapäiväkirjaa enkä edes seurannut painon muutosta päivittäin, liukuvalla keskiarvolla.
Sitten painon väheneminen yllättäen lakkasi vaikka sen olisi pitänyt jatkua (näin jälkeenpäin ajatelleen tuo on hauska ajatussykkyrä, mutta oli mielestäni toden totta, mutta sitten opin että se onkin helppoheikkien ja personaaligainereiden toitottelua, huuhaaterminologiaa). Painoni oli vähentynyt selvästi, painon väheneminen aiheuttaa kokonaisenergiantarpeen vähenemistä koska on vähemmän massaa likuteltavana, eli olin päätynyt tilanteeseen jossa sain kokonaisenergiantarpeeni täysin dietaarisesti. Tässä vaiheessa ryhdyin pitämään systemaattisesti ruokapäiväkirjaa aamupainopäiväkirjaa liukuvalla keskiarvolla höystettynä, ja heti alkoimkin läski taas palamaan kovalla liekillä.
Olin tuohon mennessä jo oppinut suojaravinneaineiden (proteiinit, kivennäisaineet, vitamiinit, hivenaineet) oikeamääräisen saannin tärkeyden ja öljyjen sekä rasvojen haitallisuuden laihduttajalle/painonhallitsijalle, joten tehokkaasti toimivan ruokavalion koostaminen ei ollut enää erityinen pulma. Finelin elintarvikkeiden koostumustietokanta oli (ja on edelleen) suureksi avuksi ruuan koostamisessa, toisena merkitttävänä tietolähteenä käytän paljon laajempaa 'FoodData Central' -palvelua jota ylläpitää USDA (U.S. Department of Agriculture, valtiollinen taho).
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olit niin lähellä
Taas söpis olit siinä ihan käden etäisyydellä❤️ Jos sinä ja minä olisimme olleet kahden, olisin hypännyt sun kaulaan. Sa1185181- 472849
Kun me näemme taas
Siihen on viikkoja, korkeintaan kuukausia. Jännite välillemme vetää meidät ennemmin tai myöhemmin toistemme läheisyyteen332802Haleja ja pusuja
Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺302508Onko mukava nähdä minua töissä?
Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭231909En kirjoita sulle tänne
Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä101650- 1181647
Hei rakas sinä
Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle231405- 971397
Oi mun haniseni
Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli101358