escitalopram lopetus

Anonyymi

Hei, sairastuin uupumukseen ja siihen liitännäisesti masennukseen v.2018 marraskuussa. Sain Escitalopram 10 mg jota söin puoli vuotta ja vähensin sit annoksen syksyllä 2019 5 mg , sitä annosta söin puolisen vuotta ja kun vointi on ollut hyvä ja unirytmi palautunut niin vähensin vielä 0.25 mg jota otin parisen viikkoa ennen kuin lopetin kokonaan, nyt olen ollut ilman lääkettä kuukauden verran. Nyt tuntuu että oireet alkaa palaamaan, voiko olla vielä kysymys lopetusoiresta koska toi vai lopetinko sittenkin liian äkkiä? Miten teillä muilla on lopetus onnistunut vai oletteko aloittaneet lääkityksen uudestaan?

19

18022

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lääkärisi joka on kirjoittanut ja uusinut lääkereseptisi on velvollinen antamaan sinun tilanteeseesi sopivat lääkityksen purkuohjeet ja kertomaan miten valmistaudut ja selviydyt mahdollisista vieroitusoireista. Lääkityksen purkua tulisi myös seurata vastaanottokäynneillä.

      Suosittelen että otat yhteyttä lääkäriisi joka on kirjoittanut lääkereseptit tai lääkäriin, johon luotat. Minulla ei lääkityksen purku onnistunut lääkereseptejä kirjoittaneen lääkärin hoidossa koska hän ei tunnistanut lääkehaittoja eikä -vieroitusoireita. Siksi heitin tuon toisenkin vaihtoehdon että valitset lääkärin johon luotat. Toki somestakin löytyy yksityiskohtaisen hyviä ja oikeita vinkkejä, mutta en enää muista linkkejä niihin. Duodecimin Terveyskirjastosta kannattaa katsoa masennuslääkkeiden lopetuksesta tietoa. Muistaakseni sieltä on linkit tukiryhmiin. Myös Mielenterveystalo.fi pitää sisällään pätevää tietoa siitä, miten selviydyt ahdistuksen tunnetilojen kanssa. Löydät sieltä vaihtoehtoja, voit valita mikä on itsellesi sopivin. Ahdistuksen omahoito-ohjeista oli minulle tosi paljon hyötyä. Masennuslääkkeet olivat tuhonneet tunteeni, omat suojapuskurit ja ahdistuksen käsittelytaidot, siksi purun aikana ja sen jälkeen koko ahdistus tunteena oli tosi erikoinen kokemus. Läheisesi voivatkin ihmetellä että miten nyt tuommoisesta asiasta ahdistut, koska lääkityksen purun aikaan ja sen jälkeen oman aikansa sitä saattaa ahdistua niin arkisista asioista että jälkikäteen ei voi käsittääkään. Mutta se erikoinen ahdistuskokemus menee ohi, toisilla nopeasti, toisilla hitaammin. Ja sitten ahdistuu vaan normaaleista asioista. Se on juhlimisen paikka se :)

      Tsemppiä sinulle!

    • Anonyymi

      Minulle lääkäri ei antanut mitään purkuohjeita, Kerran viikossa oli joku jutteluaika, mut hoitosuhde oli 3kk ajan lääkkeitä söin pidempään. Mä itse lopetin todella varovaisesti ja lääkkeiden lopetus vei varmaan 2 kk, taisin aluksi vähentää vain yhden pillerin viikossa, seuraavalla kaksi jne. . Todella minimaalisesti. Oireita ei tullut.

    • Anonyymi

      https://madinfinland.org/psyykenlaakevieroitusryhmat/

      Psyykenlääkevieroitusryhmät: Helsinki/Tampere/Jyväskylä

      Moni kokee, että hoitotaho ei ota psyykenlääkkeistä koituvia haittavaikutuksia ja lopettamisyrityksistä koituvia vieroitusoireita tosissaan. Psyykenlääkevieroituksen tukiryhmässä voit saada vertaistukea sekä jakaa kokemuksia ja vinkkejä psyykenlääkkeiden vähentämiseen sekä lopettamiseen liittyen. Ryhmässämme on hyvä ilmapiiri ja mukaan voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä yksin tai vaikkapa kaverin kanssa.

      Ryhmässä suositellaan lähtökohtaisesti maltillista 10%:n kuukausittaista lääkevähennystä kuukausittain, eli edellisen kuukauden annoksen kertomista luvulla 0,9, mutta jotkut kestävät nopeampaakin pudotusta. Vieroituksen eteneminen on varsin yksilöllinen prosessi.

    • Anonyymi

      Masennus vain on palaamassa kun et ota lääkettä enää. Olen kokenut tämän useamman kerran. Siksi neuvoisin jatkamaan kunnes elämäntilanne selvästi parempi. Tein its sen virheen että lopetin liian aikaisin useamman kerran.

      Ei nuo mitään vieroitusoireita ole vaan masennus yksinkertaisesti palaa. Jos olisi vieroitusoireita, niin silloinhan niitä tulisi myös silloin kun elämäntilanne parantunut ja lopettaa lääkkeen. Mutta kun minun elämäntilanne parantui ja lopetin, ei tullut enää mitään masennusoireita.

      • Anonyymi

        Paskat se masennus mihinkään palaa vaan vieroitusoireet sieltä pyrkivät päälle ja voivat kestää todella kauan ja todennäköisesti masennusoireet ovat paljon synkemmät kuin lääkettä aloittaessa. Tsemppiä vierotukseen!


    • Anonyymi

      ”Kaikkien lääkäreiden täytyy käydä täydennyskoulutuksissa. Suomessa täydennyskoulutuksen maksavat ja tuottavat lääkefirmat. Niinpä lääkäreiden perustieto lääkkeiden vaikutuksista on lääkefirmojen tilaisuuksista. Eivätkä lääkefirmat niitä tilaisuuksia sen takia tee, että ne kertoisivat objektiivista tietoa, vaan se on heidän markkinointiaan. Eivät lääkärit pahaa tarkoita, mutta lääkärit elävät lääketehtaiden kanssa koko ajan. Sitoudut lääkkeisiin ja vakuutat ihmisiä siitä. Minäkin olen vakuuttanut ihmisiä:’Muista syödä ne lääkkeet vaan niin kyllä ne alkavat jossakin vaiheessa vaikuttamaan.’ Niin kuuluu hyvän psykologinkin sanoa kaikille, enkä koskaan miettinyt sitä, ennen kuin aloin miettimään sitä.”



      Haittavaikutusten loputon lista


      Psykologi Aku Kopakkala on kirjoittanut kirjan Masennus – suuri serotoniinihuijaus, joka kertoo masennuksesta, mielialalääkkeiden haittavaikutuksista, tutkimuksista, vieroitusoireista ja riippuvuudesta. Kopakkala on toiminut psykologian alalla 30 vuotta monipuolisissa tehtävissä, kirjoittanut useita kirjoja masennuksesta ja kouluttanut alan työntekijöitä. Masennus – suuri serotoniinihuijaus -kirjassaan Kopakkala kirjoittaa SSRI -mielialalääkkeistä, serotoniin takaisinoton estäjistä, joiden on yksinkertaisesti sanottuna tarkoitus lievittää masennusta lisäämällä serotoniinin määrää. SSRI -mielialalääkkeet ovat laajassa käytössä, ja niitä määrätään hyvin nuorillekin potilaille haittavaikutusten loputtomasta listasta huolimatta. Haittavaikutuksiin kuuluvat esimerkiksi itsemurha-alttius, ahdistus, sydämentykytys, motorinen levottomuus, vatsavaivat, pahoinvointi, huimaus, vapina, kouristukset, seksuaalisen toiminnan häiriöt, kuten orgasmikyvyttömyys ja haluttomuus.

      ”Selkein vaikutus on, että 96 prosentilla lääkkeitä käyttävistä ihmisistä seksuaalinen halukkuus, kyky kiihtymykseen tai kyky orgasmiin katoaa tai ainakin heikkenee. Lääke yleensä heikentää tuntoherkkyyttä varsinkin genitaalialueilla. Se vaikuttaa toki paljon vatsan toimintaankin: serotoniinireseptoreita on eniten suolistossa”, Kopakkala kertoo.

      SSRI-mielialalääkkeitä käyttää silti Suomessa puoli miljoonaa ihmistä, joista 100 000 on käyttänyt lääkkeitä yli 10 vuotta. Käyttäjien lisäksi käyttöalue on laaja. Kopakkalan mukaan lääkkeitä käytetään ahdistukseen, paniikkiin, pelkoihin ja naisten pms-oireisiin:”Ei sillä, että niitä olisi varsinaisesti hyväksytty sellaiseen käyttöön, mutta samoja aineita ja tabletteja tulee eri värisinä ja eri muotoisina riippuen siitä, mihin käyttöön lääkäri niitä määrää.”



      Elämä muovikääreessä


      Väkisinkin herää kysymys, miksi lääkkeitä määrätään ja käytetään. Aku Kopakkala vastaa: ”Eri tavoite eri tahoilla. Lääketehtaan tavoite on tuottaa rahaa. Sairastuneiden tavoitteena taas on saada helpotusta oireisiinsa. Lääkkeet katkaisevat kokemuksesta syvimmät alhot ja parhaat huippuhetket. Monet potilaat kertovat, että syntyy kokemus siitä, että on muovikääreessä. Asiat eivät tunnu niin rankoilta. Monet ihmiset kertovat, että lääkkeet helpottivat esimerkiksi työssäkäymistä. Tavoitteena on, että elämä ei tuntuisi niin voimakkaasti miltään. Ei voida estää vain joitakin tunteita katoamasta. Se vähentää kaikkien tunteiden intensiteettiä. Se on niiden hyvä ja huono puoli. Eivät lääkkeet varsinaisesti paranna masennusta, mutta sen kokemuksen: jos elämä on rankkaa, puoliso rääkkää tai koulukaverit kiusaavat niin he kiusaavat edelleenkin, mutta enää ei välitä niin paljon siitä.”

      Riippuvuudesta


      Kopakkalan mukaan haittavaikutuksia todella on, ne ovat jopa vaarallisia ja pysyviä, vaikka lääkäri ei aina niitä määrätessään mainitse kuin hetkellisen huimauksen ja pahoinvoinnin. Lääkkeiden aiheuttama riippuvuus tuntuu kuitenkin olevan vielä vaietumpi aihe sekä lääkäreiden, tutkijoiden että käyttäjien taholta. Riippuvuutta voi psykoaktiivisten aineiden kohdalla olla kahdenlaista: fysiologista ja psykologista. Fysiologinen on sitä, että lääkkeen käyttöä ei voi kohtuullisen helposti lopettaa, sillä vieroitusoireet ovat vaikeita ja keho on sopeuttanut toimintojaan tasapainotilan saavuttamiseksi. Keho on siis vähentänyt omaa serotoniinituotantoaan ja serotoniinin vastaanottajia eli reseptoreita. Psykologiseen riippuvuuteen ei liity vieroitusoireita, mutta lääkkeen käyttö on tottumus, käyttö on osa identiteettiä ja käytön lopettaminen siksi pelottaa. Kopakkala perustaa kaikki väitteensä tieteellisiin tutkimuksiin, tieteellisiin artikkeleihin ja satoihin kohtaamiensa potilaiden kertomuksiin. Myös oikeudenkäynnit, joita lääkeyhtiöt ovat käyneet aiheuttamistaan lääkeriippuvuuksista, vahvistavat Kopakkalan väitteet.

      • Anonyymi

        ”Lääkkeet aiheuttavat riippuvuutta. Siitä on tieteellisesti olemassa yksimielisyys, ei kukaan tutkija lähtisi väittämään, etteivät ne aiheuta riippuvuutta. Ne eivät aiheuta pahaa riippuvuutta kaikilla, ja se tekee asian vähän mystiseksi. Tutkimuksissa katsotaan sitä, kuinka monelle on tullut riippuvuus, kun tehdään lääkekokeita. Riippuvuutta testaavat lääkekokeet kuitenkin kestävät yleensä 6 viikkoa tai 8 viikkoa. Monet käyttävät lääkettä Suomessa vuosikymmeniä – mitä pidempään lääkettä käyttää sitä vahvempi on lääkeriippuvuus. Lyhytaikaisessa käytössä näyttää, että riippuvuutta tulee vähän lääkkeestä riippuen.”

        Kopakkala kertoo esimerkin:”Cymbalta, joka ei ole SSRI vaan SRNI, on ehkä eniten käytetty, ja siitä on olemassa selviä tutkimustuloksia. Lääkefirma Eli Lilly, joka itse valmistaa tätä, on tehnyt 2003 tutkimuksen, jossa puolet ihmisistä melko lyhyenkin käytön jälkeen sai rankkoja vieroitusoireita ja tutkijat julkaisivat tästä tieteellisen artikkelin. Lääkettä kuitenkin alettiin markkinoimaan sen jälkeen. Voi tuntua omituiselta, että jos on havaittu että puolelle ihmisistä se aiheuttaa rankkoja vieroitusoireita ja riippuvuutta, sitä silti markkinoidaan, mutta tieteellisiä julkaisuja lukevat yleensä kirjoittajat ja heidän äitinsä,’’Kopakkala naurahtaa,’’ Lääkkeen valmistaja ilmoitti, että lääke tuottaa riippuvuutta joukolle, joka on suurempi tai yhtä suuri kuin yksi prosentti. Tämä kerrottiin lääkäreille ja tämä luki purkin kyljessäkin. Ja sehän on totta: todennäköisyys, että se aiheuttaa riippuvuusoireita on suurempi tai yhtä suuri kuin yksi prosentti, koska se on vähintään viisikymmentä, joten se on myös suurempi kuin yksi prosentti. Mutta se johtaa väärään mielikuvaan ja tästä käytiin oikeutta ja riippuvaisia ihmisiä Cymbaltaan oli paljon.”

        Kopakkala kertoo, että lääkefirma Eli Lilly voitti oikeudenkäynnin USA:ssa useissa osavaltioissa, kunnes vuoden 2016 vaihteessa sopi kantajien kanssa ja maksoi satoja miljoonia korvauksia heille:”Eli Lilly voitti, koska se sanoi, että se mitä he sanovat on markkinointia, viestintää ja mainosta ja jokainen ihminen ymmärtää, että lääketehtaan ilmoitukset ovat mainosta, eikä heitä voi syyttää siitä että ne mainostavat tuotteitaan. Ainakin lääkäreiden pitäisi koulutettuina asiantuntijoina tietää, ettei Eli Lillyn sanomiseen ole mitään luottamista.”



        Iso osa tulee riippuvaiseksi


        Kopakkalan mukaan on pääteltävissä, että iso osa käyttäjistä tulee riippuvaiseksi tästä lääkkeestä :”Näyttää siltä, että sitä todennäköisemmin tulee riippuvaiseksi mitä pidempään käyttää. Suomessa yli 100 000 ihmistä on käyttänyt yli 10 vuotta Kelan tilastojen mukaan. Yleensä kun ihminen yrittää mutta ei onnistu lopettamaan, tulee hirveitä oloja ja lääkäri päättelee, että alkuperäinen sairaus on tullut takaisin. Ihminen tarvitsee lääkettä edelleenkin. Se ei mene niin’’, Kopakkala selventää,’’ Mikä tahansa psykoaktiivinen aine aiheuttaa muutoksia. Kun serotoniinin takaisinotto estetään niin, vastaavasti se oma serotoniinituotanto alkaa vähetä: mitä enemmän sinne serotoniinia tuotetaan, sitä enemmän oma tuotanto vähenee ja sitten myös reseptorien, jotka ottavat serotoniinia vastaan, määrä vähenee myös. Mikä tahansa psykoaktiivinen aine onkaan, keho pyrkii taistelemaan sitä vastaan, normalisoimaan tilaa niin ettei mikään muutosta tapahtuisi. Keho pyrkii muuttamaan sitä toimintatapaa ja nimenomaan omaa tuotantoaan ja omaa reseptorien määrää, että se kestäisi sen. Ja sen takia aluksi kun käyttää näitä, tulee paha olo koska keho taistelee sitä vastaan. Jossakin vaiheessa keho saavuttaa tasapainotilan, kun oma serotoniinituotanto on laskenut ja reseptorien määrä vähentynyt. Ja kun ihminen lopettaa lääkkeiden käytön, silloin tulee serotoniininpuute. Ei serotoniininpuutetta ole havaittu koskaan ihmisillä, jotka masentuvat ensimmäisen kerran, mutta ihmisillä, jotka ovat joskus käyttäneet lääkkeitä, tätä pulaa on.”


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Lääkkeet aiheuttavat riippuvuutta. Siitä on tieteellisesti olemassa yksimielisyys, ei kukaan tutkija lähtisi väittämään, etteivät ne aiheuta riippuvuutta. Ne eivät aiheuta pahaa riippuvuutta kaikilla, ja se tekee asian vähän mystiseksi. Tutkimuksissa katsotaan sitä, kuinka monelle on tullut riippuvuus, kun tehdään lääkekokeita. Riippuvuutta testaavat lääkekokeet kuitenkin kestävät yleensä 6 viikkoa tai 8 viikkoa. Monet käyttävät lääkettä Suomessa vuosikymmeniä – mitä pidempään lääkettä käyttää sitä vahvempi on lääkeriippuvuus. Lyhytaikaisessa käytössä näyttää, että riippuvuutta tulee vähän lääkkeestä riippuen.”

        Kopakkala kertoo esimerkin:”Cymbalta, joka ei ole SSRI vaan SRNI, on ehkä eniten käytetty, ja siitä on olemassa selviä tutkimustuloksia. Lääkefirma Eli Lilly, joka itse valmistaa tätä, on tehnyt 2003 tutkimuksen, jossa puolet ihmisistä melko lyhyenkin käytön jälkeen sai rankkoja vieroitusoireita ja tutkijat julkaisivat tästä tieteellisen artikkelin. Lääkettä kuitenkin alettiin markkinoimaan sen jälkeen. Voi tuntua omituiselta, että jos on havaittu että puolelle ihmisistä se aiheuttaa rankkoja vieroitusoireita ja riippuvuutta, sitä silti markkinoidaan, mutta tieteellisiä julkaisuja lukevat yleensä kirjoittajat ja heidän äitinsä,’’Kopakkala naurahtaa,’’ Lääkkeen valmistaja ilmoitti, että lääke tuottaa riippuvuutta joukolle, joka on suurempi tai yhtä suuri kuin yksi prosentti. Tämä kerrottiin lääkäreille ja tämä luki purkin kyljessäkin. Ja sehän on totta: todennäköisyys, että se aiheuttaa riippuvuusoireita on suurempi tai yhtä suuri kuin yksi prosentti, koska se on vähintään viisikymmentä, joten se on myös suurempi kuin yksi prosentti. Mutta se johtaa väärään mielikuvaan ja tästä käytiin oikeutta ja riippuvaisia ihmisiä Cymbaltaan oli paljon.”

        Kopakkala kertoo, että lääkefirma Eli Lilly voitti oikeudenkäynnin USA:ssa useissa osavaltioissa, kunnes vuoden 2016 vaihteessa sopi kantajien kanssa ja maksoi satoja miljoonia korvauksia heille:”Eli Lilly voitti, koska se sanoi, että se mitä he sanovat on markkinointia, viestintää ja mainosta ja jokainen ihminen ymmärtää, että lääketehtaan ilmoitukset ovat mainosta, eikä heitä voi syyttää siitä että ne mainostavat tuotteitaan. Ainakin lääkäreiden pitäisi koulutettuina asiantuntijoina tietää, ettei Eli Lillyn sanomiseen ole mitään luottamista.”



        Iso osa tulee riippuvaiseksi


        Kopakkalan mukaan on pääteltävissä, että iso osa käyttäjistä tulee riippuvaiseksi tästä lääkkeestä :”Näyttää siltä, että sitä todennäköisemmin tulee riippuvaiseksi mitä pidempään käyttää. Suomessa yli 100 000 ihmistä on käyttänyt yli 10 vuotta Kelan tilastojen mukaan. Yleensä kun ihminen yrittää mutta ei onnistu lopettamaan, tulee hirveitä oloja ja lääkäri päättelee, että alkuperäinen sairaus on tullut takaisin. Ihminen tarvitsee lääkettä edelleenkin. Se ei mene niin’’, Kopakkala selventää,’’ Mikä tahansa psykoaktiivinen aine aiheuttaa muutoksia. Kun serotoniinin takaisinotto estetään niin, vastaavasti se oma serotoniinituotanto alkaa vähetä: mitä enemmän sinne serotoniinia tuotetaan, sitä enemmän oma tuotanto vähenee ja sitten myös reseptorien, jotka ottavat serotoniinia vastaan, määrä vähenee myös. Mikä tahansa psykoaktiivinen aine onkaan, keho pyrkii taistelemaan sitä vastaan, normalisoimaan tilaa niin ettei mikään muutosta tapahtuisi. Keho pyrkii muuttamaan sitä toimintatapaa ja nimenomaan omaa tuotantoaan ja omaa reseptorien määrää, että se kestäisi sen. Ja sen takia aluksi kun käyttää näitä, tulee paha olo koska keho taistelee sitä vastaan. Jossakin vaiheessa keho saavuttaa tasapainotilan, kun oma serotoniinituotanto on laskenut ja reseptorien määrä vähentynyt. Ja kun ihminen lopettaa lääkkeiden käytön, silloin tulee serotoniininpuute. Ei serotoniininpuutetta ole havaittu koskaan ihmisillä, jotka masentuvat ensimmäisen kerran, mutta ihmisillä, jotka ovat joskus käyttäneet lääkkeitä, tätä pulaa on.”

        Kun keho muuttuu vieraaksi


        Kopakkalan mukaan vieroitusoireita on monenlaisia, sillä serotoniini vaikuttaa moniin järjestelmiin, esimerkiksi vatsan toimintaan ja immuniteettijärjestelmään. Kaikenlaiset järjestelmät ovat kytkeytyneet lääkkeen pitkäaikaiskäytössä enemmän tai vähemmän epäkuntoon. Tämän takia oireet eivät enää välttämättä parane, vaikka serotoniinimäärää lisäisi tai palaisi aikaisempaan annostukseen. Vieroitusoireet ovat tyypillisesti fyysisempiä kuin alunperin olleet masennusoireet. Niitä ovat esimerkiksi huimaus, päänsisäiset sähköiskut, kouristukset sekä vaihteleva yliherkkyys aistimuksessa. Lisäksi, kun kääntää päätä, tulee kuva omiin silmiin vasta myöhemmin. ”Mikään kehossa ei rullaa normaalisti, keho ei tunnu omalta. Tunneherkkyys on korostunut, kun lopettaa käytön vieroittautuessaan tai varsinkin, jos lopettaa seinään, on sekä ärtynyt että itkeskelevä. Keho muuttuu vieraaksi ja hirveän herkäksi. Mikään ei oikein tuota nautintoa. Kehon omat opiaatit eivät erity, joten kipuherkkyys on suurempi. Nukkuminen käy vaikeaksi, usein ei saa unta. Sumuinen pää, eikä pysty hallitsemaan kognitiivisia toimintoja. Osalla seksuaalisuus palautuu, osalla se ei palaudu koskaan.”

        Aku Kopakkala mainitsee, että toisaalta ”on olemassa myös suuri joukko ihmisiä, jotka ovat käyttäneet pitkään, jotka voivat vähitellen lopettaa ilman isoja vieroitusoireita. Myös heitä on.”



        Kuka osaa auttaa?


        Kopakkalan mukaan riippuvuus tulee useimmiten ilmi, kun ihmiset eivät muista ottaa lääkettään joka päivä ja huomaavat outoja oloja:”’Sitten se lopettaminen pelottaa, koska he tietävät, että kun joskus ovat unohtaneet ottaa, siitä tulee heti outoja oloja. Tulee psykologisia oireita, pelkotiloja, fysiologisia oireita. Suuri epävarmuus itsestä, paniikkeja. Nämä ihmiset alkavat käydä ensiapupolilla, koska heillä on paniikki, että ‘kuolenks mä’. Tulee myös sydämentykytyksiä.”

        Terveydenhoidon puolella vieroitusoireisiin ei kuitenkaan osata suhtautua:”Pulma on se, että kun terveydenhoitoon menee, useimmiten käy sillä tavalla, että sanotaan että ‘sä vaan vielä tarvitset sitä lääkettä, nyt se sun sairaus tulee taas esiin.”

        Kopakkalan mukaan vieroitusoireista kertoviin potilaisiin suhtaudutaan vihamielisesti:”Kun sanotaan, että tämä johtuu siitä lääkkeen vieroitusoireista, se koetaan terveydenhoidossa ikään kuin kritiikkinä, kuin syytettäisiin. Tästä ärsyynnytään tälle ihmiselle, ja kun ihminen huomaa sen, he eivät puhu terveydenhoidossa juurikaan, koska ei kukaan halua kuulla siitä terveydenhoidossa. Hyvin harva Suomessa terveydenhoidossa osaa auttaa ja tietää vieroitusoireista.” Jotkut saavat jopa psykoosidiagnoosin, lääkityksen ja heidät laitetaan osastolle.



        Eivätkö lääkärit tiedä vieroitusoireista ja riippuvuudesta?


        ”Oletan, että suurin osa lääkäreistä ajattelee, että riippuvuus on harvinaista ja lievää, menee ohi muutamassa viikossa. Todellisuus on se, että se on yleistä, ja se saattaa aiheuttaa koko elämän kestävän riippuvuuden. Tai että voi lopettaa niiden lääkkeiden käytön, mutta ne oireet, jotka hallitsevat elämää, estävät mielekkään työnteon, opiskelun, mielekkään elämän.

        Maailmanlaajuinen ongelma tämä on. Mutta muualla nämä vieroitusoireet on tunnetumpia kuin Suomessa ja Ruotsissa. Meillä on jotenkin autoritaarisempi kulttuuri sillä tavalla, että terveydenhoidossa voidaan olla kuulematta potilaiden kärsimystä, voidaan olla oppimatta siitä ja voidaan laittaa korvat kiinni, voidaan olla lukematta tutkimustuloksia. Luulen, että tässä on myös käsitteellinen hankaluus: terveydenhoidossa ajatellaan, että kaikki mitä me teemme on hyvää, koska me olemme hyviä ihmisiä, me autamme. Ja se ei oikein mahdu terveydenhoidossa päähän, että terveydenhoidossa tehdään virheitä ja tehdään pahaa ihmisille”, Kopakkala vastaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun keho muuttuu vieraaksi


        Kopakkalan mukaan vieroitusoireita on monenlaisia, sillä serotoniini vaikuttaa moniin järjestelmiin, esimerkiksi vatsan toimintaan ja immuniteettijärjestelmään. Kaikenlaiset järjestelmät ovat kytkeytyneet lääkkeen pitkäaikaiskäytössä enemmän tai vähemmän epäkuntoon. Tämän takia oireet eivät enää välttämättä parane, vaikka serotoniinimäärää lisäisi tai palaisi aikaisempaan annostukseen. Vieroitusoireet ovat tyypillisesti fyysisempiä kuin alunperin olleet masennusoireet. Niitä ovat esimerkiksi huimaus, päänsisäiset sähköiskut, kouristukset sekä vaihteleva yliherkkyys aistimuksessa. Lisäksi, kun kääntää päätä, tulee kuva omiin silmiin vasta myöhemmin. ”Mikään kehossa ei rullaa normaalisti, keho ei tunnu omalta. Tunneherkkyys on korostunut, kun lopettaa käytön vieroittautuessaan tai varsinkin, jos lopettaa seinään, on sekä ärtynyt että itkeskelevä. Keho muuttuu vieraaksi ja hirveän herkäksi. Mikään ei oikein tuota nautintoa. Kehon omat opiaatit eivät erity, joten kipuherkkyys on suurempi. Nukkuminen käy vaikeaksi, usein ei saa unta. Sumuinen pää, eikä pysty hallitsemaan kognitiivisia toimintoja. Osalla seksuaalisuus palautuu, osalla se ei palaudu koskaan.”

        Aku Kopakkala mainitsee, että toisaalta ”on olemassa myös suuri joukko ihmisiä, jotka ovat käyttäneet pitkään, jotka voivat vähitellen lopettaa ilman isoja vieroitusoireita. Myös heitä on.”



        Kuka osaa auttaa?


        Kopakkalan mukaan riippuvuus tulee useimmiten ilmi, kun ihmiset eivät muista ottaa lääkettään joka päivä ja huomaavat outoja oloja:”’Sitten se lopettaminen pelottaa, koska he tietävät, että kun joskus ovat unohtaneet ottaa, siitä tulee heti outoja oloja. Tulee psykologisia oireita, pelkotiloja, fysiologisia oireita. Suuri epävarmuus itsestä, paniikkeja. Nämä ihmiset alkavat käydä ensiapupolilla, koska heillä on paniikki, että ‘kuolenks mä’. Tulee myös sydämentykytyksiä.”

        Terveydenhoidon puolella vieroitusoireisiin ei kuitenkaan osata suhtautua:”Pulma on se, että kun terveydenhoitoon menee, useimmiten käy sillä tavalla, että sanotaan että ‘sä vaan vielä tarvitset sitä lääkettä, nyt se sun sairaus tulee taas esiin.”

        Kopakkalan mukaan vieroitusoireista kertoviin potilaisiin suhtaudutaan vihamielisesti:”Kun sanotaan, että tämä johtuu siitä lääkkeen vieroitusoireista, se koetaan terveydenhoidossa ikään kuin kritiikkinä, kuin syytettäisiin. Tästä ärsyynnytään tälle ihmiselle, ja kun ihminen huomaa sen, he eivät puhu terveydenhoidossa juurikaan, koska ei kukaan halua kuulla siitä terveydenhoidossa. Hyvin harva Suomessa terveydenhoidossa osaa auttaa ja tietää vieroitusoireista.” Jotkut saavat jopa psykoosidiagnoosin, lääkityksen ja heidät laitetaan osastolle.



        Eivätkö lääkärit tiedä vieroitusoireista ja riippuvuudesta?


        ”Oletan, että suurin osa lääkäreistä ajattelee, että riippuvuus on harvinaista ja lievää, menee ohi muutamassa viikossa. Todellisuus on se, että se on yleistä, ja se saattaa aiheuttaa koko elämän kestävän riippuvuuden. Tai että voi lopettaa niiden lääkkeiden käytön, mutta ne oireet, jotka hallitsevat elämää, estävät mielekkään työnteon, opiskelun, mielekkään elämän.

        Maailmanlaajuinen ongelma tämä on. Mutta muualla nämä vieroitusoireet on tunnetumpia kuin Suomessa ja Ruotsissa. Meillä on jotenkin autoritaarisempi kulttuuri sillä tavalla, että terveydenhoidossa voidaan olla kuulematta potilaiden kärsimystä, voidaan olla oppimatta siitä ja voidaan laittaa korvat kiinni, voidaan olla lukematta tutkimustuloksia. Luulen, että tässä on myös käsitteellinen hankaluus: terveydenhoidossa ajatellaan, että kaikki mitä me teemme on hyvää, koska me olemme hyviä ihmisiä, me autamme. Ja se ei oikein mahdu terveydenhoidossa päähän, että terveydenhoidossa tehdään virheitä ja tehdään pahaa ihmisille”, Kopakkala vastaa.

        Kopakkala kertoo, ettei muista ketään, jolle olisi kerrottu riippuvuudesta lääkettä määrätessä:”Heille on voitu nimenomaan sanoa, että eivät aiheuta. Tai sitten sanotaan, että lue se pieni teksti, mikä on siinä lääkepurkissa. Aika hyvin alkavat monet tietämään, koska lukevat netistä. Netistähän löytyy ainakin miljoona henkilöä, jotka kertovat omasta SSRI-riippuvuudestaan, ainakin jos lukee englanniksi. Eivätkä nämä miljoona ihmistä sattumalta siellä juksaisi elämäntyökseen muita. Kaikki ne tarinat oireista ovat erittäin yhteneviä. Ja sitten potilaat etsivät tutkimuksia, ja koska kaikki tutkimukset saa nykyään netistä, asiakas usein voi tietää tästä asiasta enemmän kuin lääkärit. Usein pitkäaikaiset potilaat tietävät enemmän kuin hoitava henkilökunta myös lääkkeiden vaikutuksista. Nämä potilaat voisivat pitää kursseja hoitohenkilökunnalle,” Kopakkala naurahtaa. Kopakkala kertoo keskustelleensa lääkärikunnan kanssa aiheesta 30 vuoden ajan ja tehneensä valistustyötä lääkärien suuntaan useiden vuosien ajan. Siitä on peräisin hänen tietonsa lääkäreiden tietämättömyydestä ja Kopakkala kysyykin, miten lääkärit edes voisivat tietää, kun heidän tietonsa perustuu lääketeollisuuden järjestämiin täydennyskoulutuksiin, jotka ovat puolueellisia. Myöskään masennuksen käypähoitokirja ei Kopakkalan mukaan mainitse riippuvuutta ongelmana ollenkaan.



        Koehenkilöiden valikointia


        Kirjassaan Aku Kopakkala kirjoittaa, että tutkimuksiin valikoidaan henkilöitä, joilla on vieroitusoireita, jotta tutkimuksissa saadaan tuloksia, että lääkkeet toimivat. Vieroitusoireiset henkilöthän aiheuttavat tietämättään hyviä tuloksia tutkimuksiin, sillä heidän vieroitusoireensa ja siten myös olonsa paranee, kun he saavat jälleen lääkettä. Kopakkalan mukaan tutkijat tietävät riippuvuudesta ja vieroitusoireista:”Totta kai tutkijat tietävät. Tutkimuksista on tehty meta-analyyseja, missä on tarkasteltu kaikki tutkimukset, mitä on löytynyt kriteereillä aiheesta ja nämä ovat siitä samanmielisiä, että vieroitusoireita on. Addiction-lehdessä oli artikkeli, missä katsottiin vieroitusoireita, joita tulee bentsodiatsepiineista, joiden riippuvuutta aiheuttavasta vaikutuksesta ollaan yksimielisiä. Näissä tutkimuksissa on katsottu 42 tyypillistä bentsojen aiheuttamaa vieroitusoiretta ja tämän Addiction-lehden analyysissa löydettiin, että bentsoilla ja SSRI-lääkkeillä on 39 samaa vieroitusoiretta. Kolme oli eri eli kyllä se tunnetaan. Totta kai lääkefirmojen tutkijat tietävät kaiken lääkkeistä, he tietävät ihan kaiken. Kaikki isot lääkefirmat on tuomittu satojen miljoonien, jotkut miljardin, sakkoihin USA:ssa väärän tiedon levittämisestä lääkäreille. Mutta ei se heitä haittaa, koska se on osa liiketoimintariskiä, se budjetoidaan.”



        Rakastumistauko


        Kopakkalan mukaan riippuvuudesta on potilaalle monenlaisia seurauksia:”Se saa keskittymään kehon toimintoihinsa. Ei tiedä, mikä on sinua itseäsi, mikä on sinun omia tunteitasi ja mikä on oman kehon toimintaa, mikä johtuu lääkkeistä. ‘Miten kokisin tämän ilman, että syön lääkkeitä?’ Lääkkeet estävät monia ihmisiä ihastumasta ja rakastumasta, koska ei tule sellaista potkua fiiliksiin samalla lailla. Se tekee elämästä helposti kapeaa. Eräs nainen, joka söi näitä joitakin vuosikymmeniä, pystyi pitämään tauon hetken, että rakastui ja meni naimisiin, ihan suunnitellusti, ja sitten taas jatkoi niiden käyttöä. Se helposti yksinäistää ihmisen, ihminen seuraa liikaa omaa kehoaan, ei halua kertoa pulmistaan muille, eikä ihminen tietenkään tiedä, mikä on vieroitusoire tai haittavaikutus ja mikä on jotakin muuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kopakkala kertoo, ettei muista ketään, jolle olisi kerrottu riippuvuudesta lääkettä määrätessä:”Heille on voitu nimenomaan sanoa, että eivät aiheuta. Tai sitten sanotaan, että lue se pieni teksti, mikä on siinä lääkepurkissa. Aika hyvin alkavat monet tietämään, koska lukevat netistä. Netistähän löytyy ainakin miljoona henkilöä, jotka kertovat omasta SSRI-riippuvuudestaan, ainakin jos lukee englanniksi. Eivätkä nämä miljoona ihmistä sattumalta siellä juksaisi elämäntyökseen muita. Kaikki ne tarinat oireista ovat erittäin yhteneviä. Ja sitten potilaat etsivät tutkimuksia, ja koska kaikki tutkimukset saa nykyään netistä, asiakas usein voi tietää tästä asiasta enemmän kuin lääkärit. Usein pitkäaikaiset potilaat tietävät enemmän kuin hoitava henkilökunta myös lääkkeiden vaikutuksista. Nämä potilaat voisivat pitää kursseja hoitohenkilökunnalle,” Kopakkala naurahtaa. Kopakkala kertoo keskustelleensa lääkärikunnan kanssa aiheesta 30 vuoden ajan ja tehneensä valistustyötä lääkärien suuntaan useiden vuosien ajan. Siitä on peräisin hänen tietonsa lääkäreiden tietämättömyydestä ja Kopakkala kysyykin, miten lääkärit edes voisivat tietää, kun heidän tietonsa perustuu lääketeollisuuden järjestämiin täydennyskoulutuksiin, jotka ovat puolueellisia. Myöskään masennuksen käypähoitokirja ei Kopakkalan mukaan mainitse riippuvuutta ongelmana ollenkaan.



        Koehenkilöiden valikointia


        Kirjassaan Aku Kopakkala kirjoittaa, että tutkimuksiin valikoidaan henkilöitä, joilla on vieroitusoireita, jotta tutkimuksissa saadaan tuloksia, että lääkkeet toimivat. Vieroitusoireiset henkilöthän aiheuttavat tietämättään hyviä tuloksia tutkimuksiin, sillä heidän vieroitusoireensa ja siten myös olonsa paranee, kun he saavat jälleen lääkettä. Kopakkalan mukaan tutkijat tietävät riippuvuudesta ja vieroitusoireista:”Totta kai tutkijat tietävät. Tutkimuksista on tehty meta-analyyseja, missä on tarkasteltu kaikki tutkimukset, mitä on löytynyt kriteereillä aiheesta ja nämä ovat siitä samanmielisiä, että vieroitusoireita on. Addiction-lehdessä oli artikkeli, missä katsottiin vieroitusoireita, joita tulee bentsodiatsepiineista, joiden riippuvuutta aiheuttavasta vaikutuksesta ollaan yksimielisiä. Näissä tutkimuksissa on katsottu 42 tyypillistä bentsojen aiheuttamaa vieroitusoiretta ja tämän Addiction-lehden analyysissa löydettiin, että bentsoilla ja SSRI-lääkkeillä on 39 samaa vieroitusoiretta. Kolme oli eri eli kyllä se tunnetaan. Totta kai lääkefirmojen tutkijat tietävät kaiken lääkkeistä, he tietävät ihan kaiken. Kaikki isot lääkefirmat on tuomittu satojen miljoonien, jotkut miljardin, sakkoihin USA:ssa väärän tiedon levittämisestä lääkäreille. Mutta ei se heitä haittaa, koska se on osa liiketoimintariskiä, se budjetoidaan.”



        Rakastumistauko


        Kopakkalan mukaan riippuvuudesta on potilaalle monenlaisia seurauksia:”Se saa keskittymään kehon toimintoihinsa. Ei tiedä, mikä on sinua itseäsi, mikä on sinun omia tunteitasi ja mikä on oman kehon toimintaa, mikä johtuu lääkkeistä. ‘Miten kokisin tämän ilman, että syön lääkkeitä?’ Lääkkeet estävät monia ihmisiä ihastumasta ja rakastumasta, koska ei tule sellaista potkua fiiliksiin samalla lailla. Se tekee elämästä helposti kapeaa. Eräs nainen, joka söi näitä joitakin vuosikymmeniä, pystyi pitämään tauon hetken, että rakastui ja meni naimisiin, ihan suunnitellusti, ja sitten taas jatkoi niiden käyttöä. Se helposti yksinäistää ihmisen, ihminen seuraa liikaa omaa kehoaan, ei halua kertoa pulmistaan muille, eikä ihminen tietenkään tiedä, mikä on vieroitusoire tai haittavaikutus ja mikä on jotakin muuta.

        Miksi riippuvuudesta ja vieroitusoireista on vaikea kertoa? Aku Kopakkala vastaa:”Ne ovat moninkertaisesti kiusallisia. Koska sinua ei uskota, et voi mennä lääkäriin kertomaan. Ei niistä voi kertoa. Ja kun tuntuu, ettei pääse lääkkeistä eroon, niin sähän kuulostat narkkarilta.”



        Masentuneesta kroonikoksi


        Kuten sanottua, Suomessa 100 000 ihmistä on käyttänyt mielialalääkkeitä ainakin 10 vuotta. Lääkkeiden käyttö voi lopulta johtaa kroonistumiseen:”Kroonistumisella tarkoitan sitä tilaa, että keho on niin tottunut siihen lääkkeeseen, että ei oikeastaan enää ole mahdollisuutta siitä luopua. Siitä tulee osa minäkuvaa, identiteettiä ja kehoa. Hyväksyt haittavaikutukset, koska olet hyväksynyt ne eilen ja toissapäivänäkin. Miksi tänään tekisi asialle mitään, kun kaikki muutoksetkin voivat johtaa huonoon? Pahinta näissä lääkkeissä ehkä on se, että ne johtavat tarkastelemaan oman kehon toimintaa. Sen sijaan että muuttaisit maailmaa, muuttaisit ympäristöä, alkaisit elämään toisin, niin alatkin tarkastelemaan kehoa. Odotat, että ulkopuolelta näillä lääkkeillä tulisi jokin muutos siihen, että kaverit kiusaavat tai sinua ei arvosteta. Onko elämässä tarkoitus tarkastella oman kehon omituisia tapahtumia? Silloin ei elä elämäänsä täysillä.”



        Parempia vaihtoehtoja


        Kopakkalan sanoo, että on olemassa lääkkeitä parempia tekniikoita:”Parempi olisi ihan ensimmäiseksi, että ihmisen elämäntilanne ja se millainen ihminen on selviteltäisiin yhdessä sen ihmisen kanssa. Mikä tilanne on, mitä noiden sanojen ahdistus ja masennus takana on. Sen jälkeen pitäisi katsoa erikseen keho, mieli, sosiaaliset suhteet, elämän tarkoitus kuntoon. Pitäisi toimia monidimensionaalisesti.

        Täytyy katsoa, mitkä ovat ne ahdistavat ja masentavat asiat siinä elämässä, mitkä ovat nykyhetkessä. Usein kannattaa katsoa myös ruokailutottumuksia, ja sitä, mitä ihminen haluaa elämällään tehdä, arvomaailmaansa.

        Nykyään meille opetetaan, että elämä on kauheaa kisaa toisiamme vastaan menestyksestä. Pitää menestyä, olla nopea. Menestystä mitataan rahalla ja vallalla. Aikaisemmin uskonto, kulttuuri, oikeuselämä oli kaikki yhtä tärkeitä ja talous oli yksi, talous oli alisteinen muille. Nyt talous määrittelee kaiken. Ihmisten pitäisi menestyä talouselämää varten, se on hirveä väärinkäsitys. Arvot ovat muuttuneet ja arvoilla on aina tekemistä jotenkin sen kanssa, minkälaisia psyykkisiä pulmia se tuottaa yhteiskunnassa.”

        Kopakkala kertoo myös, että pienempi määrä lääkettä voisi olla huomattavasti parempi vaihtoehto kuin nykyiset määrät: ”Jos samoja lääkkeitä käytettäisiin paljon pienempinä annostuksina, haittavaikutukset olisivat hyvin paljon pienempiä. Tykillä ammutaan, vaikka paljon pienempi riittäisi. Meidän kulttuurissamme on erheellinen uskomus, että mitä enemmän lääkettä, sen parempi teho.”

        ”Pitäisi katsoa kokonaisvaltaisesti ihmisen elämä, auttaa kehoa toimimaan, jotta voisi sen jälkeen alkaa tukea häntä tekemään hyviä muutoksia elämässään, jotta tilanne ei toistu. Ennen kaikkea pitäisi auttaa siinä, että ihmisellä pysyisi itsellään jonkinlainen valinta. Pitäisi kertoa, minkälaisia vaihtoehtoja on ja mihin ne johtavat. Mikä tuntuisi hänestä hyvältä? Häntä kunniotettaisiin, hän saisi päättää. Liikunta auttaa masennuksen hoidossa erittäin hyvin, selvästi isompi hyöty kuin masennuslääkkeistä ja nimenomaan pitkäaikainen hyöty. Masennukseen suosisin näitä lyhyitä masennuksen hoitoon kehitettyjä psykoterapioita.”

        Psykoterapian ja liikunnan lisäksi Kopakkala mainitsee aikabiologiset hoidot, jotka ensi alkuun voivat kuulostaa hölynpölyltä, mutta joiden tutkimustulokset ovat hyviä. Ihminen toimii rytmisesti: valvetila, mieliala, ruumiinlämpö, välittäjäaineet ja hormonieritys toimivat rytmisesti, mutta masentuneella kehon tavalliset rytmit menevät sekaisin ja esimerkiksi nukkumisesta voi tulla mahdotonta. Aikabiologisilla hoidoilla sekaisin menneisiin rytmeihin vaikutetaan ilman lääkkeitä esimerkiksi valvotuksella, kirkasvalolla ja nukkumisajan säätelyllä, jolloin hoidolla on mielialaa ja masennusta parantava vaikutus. ”Tällä tavalla saadaan kehollinen juttu hoidettua ensin ja se antaa mahdollisuuden alkaa katsomaan sosiaalista elämää, psykologista elämää ja auttaa tekemään muutoksia siinä.”

        Kopakkalan arvauksen mukaan Suomessa on riippuvaisia noin 150 000:”Jos lukee tutkimuslehtiä, ei se ole yllätys. Kukaan ei niitä lue”, Kopakkala kuiskaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi riippuvuudesta ja vieroitusoireista on vaikea kertoa? Aku Kopakkala vastaa:”Ne ovat moninkertaisesti kiusallisia. Koska sinua ei uskota, et voi mennä lääkäriin kertomaan. Ei niistä voi kertoa. Ja kun tuntuu, ettei pääse lääkkeistä eroon, niin sähän kuulostat narkkarilta.”



        Masentuneesta kroonikoksi


        Kuten sanottua, Suomessa 100 000 ihmistä on käyttänyt mielialalääkkeitä ainakin 10 vuotta. Lääkkeiden käyttö voi lopulta johtaa kroonistumiseen:”Kroonistumisella tarkoitan sitä tilaa, että keho on niin tottunut siihen lääkkeeseen, että ei oikeastaan enää ole mahdollisuutta siitä luopua. Siitä tulee osa minäkuvaa, identiteettiä ja kehoa. Hyväksyt haittavaikutukset, koska olet hyväksynyt ne eilen ja toissapäivänäkin. Miksi tänään tekisi asialle mitään, kun kaikki muutoksetkin voivat johtaa huonoon? Pahinta näissä lääkkeissä ehkä on se, että ne johtavat tarkastelemaan oman kehon toimintaa. Sen sijaan että muuttaisit maailmaa, muuttaisit ympäristöä, alkaisit elämään toisin, niin alatkin tarkastelemaan kehoa. Odotat, että ulkopuolelta näillä lääkkeillä tulisi jokin muutos siihen, että kaverit kiusaavat tai sinua ei arvosteta. Onko elämässä tarkoitus tarkastella oman kehon omituisia tapahtumia? Silloin ei elä elämäänsä täysillä.”



        Parempia vaihtoehtoja


        Kopakkalan sanoo, että on olemassa lääkkeitä parempia tekniikoita:”Parempi olisi ihan ensimmäiseksi, että ihmisen elämäntilanne ja se millainen ihminen on selviteltäisiin yhdessä sen ihmisen kanssa. Mikä tilanne on, mitä noiden sanojen ahdistus ja masennus takana on. Sen jälkeen pitäisi katsoa erikseen keho, mieli, sosiaaliset suhteet, elämän tarkoitus kuntoon. Pitäisi toimia monidimensionaalisesti.

        Täytyy katsoa, mitkä ovat ne ahdistavat ja masentavat asiat siinä elämässä, mitkä ovat nykyhetkessä. Usein kannattaa katsoa myös ruokailutottumuksia, ja sitä, mitä ihminen haluaa elämällään tehdä, arvomaailmaansa.

        Nykyään meille opetetaan, että elämä on kauheaa kisaa toisiamme vastaan menestyksestä. Pitää menestyä, olla nopea. Menestystä mitataan rahalla ja vallalla. Aikaisemmin uskonto, kulttuuri, oikeuselämä oli kaikki yhtä tärkeitä ja talous oli yksi, talous oli alisteinen muille. Nyt talous määrittelee kaiken. Ihmisten pitäisi menestyä talouselämää varten, se on hirveä väärinkäsitys. Arvot ovat muuttuneet ja arvoilla on aina tekemistä jotenkin sen kanssa, minkälaisia psyykkisiä pulmia se tuottaa yhteiskunnassa.”

        Kopakkala kertoo myös, että pienempi määrä lääkettä voisi olla huomattavasti parempi vaihtoehto kuin nykyiset määrät: ”Jos samoja lääkkeitä käytettäisiin paljon pienempinä annostuksina, haittavaikutukset olisivat hyvin paljon pienempiä. Tykillä ammutaan, vaikka paljon pienempi riittäisi. Meidän kulttuurissamme on erheellinen uskomus, että mitä enemmän lääkettä, sen parempi teho.”

        ”Pitäisi katsoa kokonaisvaltaisesti ihmisen elämä, auttaa kehoa toimimaan, jotta voisi sen jälkeen alkaa tukea häntä tekemään hyviä muutoksia elämässään, jotta tilanne ei toistu. Ennen kaikkea pitäisi auttaa siinä, että ihmisellä pysyisi itsellään jonkinlainen valinta. Pitäisi kertoa, minkälaisia vaihtoehtoja on ja mihin ne johtavat. Mikä tuntuisi hänestä hyvältä? Häntä kunniotettaisiin, hän saisi päättää. Liikunta auttaa masennuksen hoidossa erittäin hyvin, selvästi isompi hyöty kuin masennuslääkkeistä ja nimenomaan pitkäaikainen hyöty. Masennukseen suosisin näitä lyhyitä masennuksen hoitoon kehitettyjä psykoterapioita.”

        Psykoterapian ja liikunnan lisäksi Kopakkala mainitsee aikabiologiset hoidot, jotka ensi alkuun voivat kuulostaa hölynpölyltä, mutta joiden tutkimustulokset ovat hyviä. Ihminen toimii rytmisesti: valvetila, mieliala, ruumiinlämpö, välittäjäaineet ja hormonieritys toimivat rytmisesti, mutta masentuneella kehon tavalliset rytmit menevät sekaisin ja esimerkiksi nukkumisesta voi tulla mahdotonta. Aikabiologisilla hoidoilla sekaisin menneisiin rytmeihin vaikutetaan ilman lääkkeitä esimerkiksi valvotuksella, kirkasvalolla ja nukkumisajan säätelyllä, jolloin hoidolla on mielialaa ja masennusta parantava vaikutus. ”Tällä tavalla saadaan kehollinen juttu hoidettua ensin ja se antaa mahdollisuuden alkaa katsomaan sosiaalista elämää, psykologista elämää ja auttaa tekemään muutoksia siinä.”

        Kopakkalan arvauksen mukaan Suomessa on riippuvaisia noin 150 000:”Jos lukee tutkimuslehtiä, ei se ole yllätys. Kukaan ei niitä lue”, Kopakkala kuiskaa.

        Madinfinland

        Masentuneesta lääkeriipuvaiseksi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Madinfinland

        Masentuneesta lääkeriipuvaiseksi

        Olen niin surullinen lukiessani tuota Aku Kopakkalan tekstiä, koska se vastaa täysin omaa kokemusta kymmenen vuoden SSRI - masennuslääkkeen syömisestä. Lääkkeet perusteltiin minulle hatarin perustein väittäen ettei ne aiheuta riippuvuutta jättäen esim. nuorelle ihmiselle mainitsematta yleisistä seksihaitoista saaden minut tilanteeseen jossa vuosien aikana itse opin lääkkeen harmit kantapään kautta ja sillä oli suuria vaikutuksia elämääni. Lääke aiheutti epämukavia oloja jos yhdenkin unohti ja tuli tunne kuin aivot ei yhtäkkiä olisi toiminut oikein ilman pillerin ottoa, sähköiskuja meni päässä kun liikautti katsettaan ja olo oli tuskaisen outo (en ollut koskaan kokenut vastaavaa) ja toimintakyvytön ja säpsähtelevä. Aloin pelätä vieroitusta. Kukaan ei sanonnut määrätessä että lääke leikkaa tunteita ja ihmettelin itseni muuttumista vuosien varrella hiukan erilaiseksi ihmiseksi jolla ei jaksanut asiat kiinnostaa niin, ja oli välinpitämätön olo. Jatkoin lääkettä niin pitkään koska jotenkin näin oikeutetuksi jopa nuo oppimani harmit koska lääke piti ahdistusta jollain tapaa hallinnassa ja toimimisen sitä kautta helpommaksi, mutta minä en ollut minä, kytköksissä itseeni , käyttäessäni SSRI - lääkettä. Minun itseni työstö jäi kesken, ja olen voinut jatkaa sitä vasta päästessäni lääkeriippuvuudesta ( kyllä lääkeriippuvuudesta ) eroon, mitä ylläpiti vieroitusoireiden pelko sekä tunne siitä että en selviä ilman lääkettä koska ne korjaa jotain vikaa minussa itsessäni sekä vieroituksen hankaluus yhdistettynä hektiseen elämään. Nykyisellä tietämyksellä en koskaan olisi alkanut käyttämään näitä voimakkaita pillereitä, mitkä muuttavat ihmistä niin paljon. Ne tekivät välillä levottomaksi, ja rauhattomaksi ja välillä saivat tuntemaan itseni väsyneeksi. Tunnen vieläkin niiden aiheuttamat harmit kehossani, kiitos vieroituksen mikä meni kertakaikkisen pieleen joka tulkittiin uusiutuvaksi masennukseksi ja johti osastohoitoon. Kun vieroittautuu SSRI - lääkkeistä ei kannata luottaa vaan lääkärin asiantuntemukseen (miettikääpä paljonko eri lääkkeitä yleislääkäri esim. määrää ja mikä hänen tietämys on yhdestä), ja Käypähoitokaan ei ole huomioinut vieroitusoireita tai potilaiden tukitarvetta vieroituksessa kunnolla ainakaan ennen ja moni varmaan saa lääkeharmien takia uusia diagnooseja (joihin on tarjolla uusia lääkkeitä) pahentaen iatrogeenisia ongelmia.
        Nykyisellään olen niin lääkeherkkä etten siedä enää mitään lääkkeitä ja olen SSRI - vieroituksen jälkeen reagoinut huonosti jokaiseen lääkekokeiluun tuntien oloni kuin "huumatuksi" lääkkeissä. Silmäni avautuivat täysin kun löysin palstan mikä oli kuin "kaatopaikka" lääkeharmeja kokevia potilaita lääkäreiltä jotka eivät olleet lääkäreiltä saaneet enää kunnolla ymmärrystä harmeista.

        En ole yhtään yllättynyt, että ihmiset tulevat riippuvaiseksi näistä lääkkeistä tavalla miten niitä määrätään, ja suhtautumistavalla mikä niihin on mikä minimoi niiden ongelmia.
        Lopussa on hankala enää sanoa mikä osa on lääkettä, mikä osa itseä.

        Tunnen tapauksen takia tarvetta kirjoittaa ja purkaa tuntojani ulos, ja toivon osaltani lisääväni tietoisuutta SSRI - masennuslääkkeiden aiheuttamasta riippuvuudesta, vieroitusoiresta ja niiden hankaluuksista joillakin, vaikutuksista ja harmeista elämänlaatuun, sekä haluan kyseenalaistaa siitä että masennuslääkkeitä edes pitäisi kutsua masennuslääkkeiksi. Jonkun seksuaalisuuden varastaminen, tunteiden leikkaaminen, riippuvaiseksi tekeminen ei ole mitään kovin hyvää masennushoitoa. Joku voisi sanoa että minulla oli vain väärä lääke mutta en usko. Luulin pitkään että masennuslääkkeet oli pelastaneet elämäni mutta en minä ymmärtänyt miten ne minuun vaikutti.


    • Anonyymi

      Itsellä aloitettiin escitalopram posttraumaattisen stressireaktion hoitoon 2v sitten.
      Annoksella 15mg /vrk.
      Lopetus lääkärin ohjeilla tehdään viikossa. Eka pudotetaan kymppiin ja sillä 3vrk. Sen jälkeen pudotetaan vitoseen ja sillä 3vrk. Sen jälkeen lopetetaan kokonaan.
      Joskus oon yhden tabletin unohtanut ottaa ja huh, mitkä oireet siitä päivän aikana tullut. Ei ole tarvinnut arvailla unohtuko lääke ottaa vai ei😬
      Tässä sitä uuden äärellä lääketiputusten kanssa. Ylivirittynyt olotila koko ajan ja levoton. Lääkärin mukaan olotila kohenee viikonlopulla lääkkeen loputtua. Sitä odotellessa.

      • Anonyymi

        Täällä paras matsku mitä vieroituksesta olen löytänyt. Suosittelen lukemaan ja ehkä lääkärillekin vinkkaamaan. Siellä myös esimerkkejä suositeltavista vieroitusaikatauluista ja paljon hyödyllistä infoa.

        Tekijänä Britannian Royal College of Psychiatrists, psykiatrien koulutuksesta vastaava taho Briteissä.

        Aika nopeaa pudotusta psykiatrisi suosittelee, toki käyttöaikasi suhteessa ei ole niin pitkä kuin monella muulla.

        Varoitusmerkkeinä vieroituksessa pidän unen häiriintymistä, todella levotonta oloa ym jolloin vieroitustahtia kannattaa hidastaa eikä tehdä miten psykiatri sanoo, vaan miten keho sanoo. Tsemppiä.

        https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/treatments-and-wellbeing/stopping-antidepressants


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täällä paras matsku mitä vieroituksesta olen löytänyt. Suosittelen lukemaan ja ehkä lääkärillekin vinkkaamaan. Siellä myös esimerkkejä suositeltavista vieroitusaikatauluista ja paljon hyödyllistä infoa.

        Tekijänä Britannian Royal College of Psychiatrists, psykiatrien koulutuksesta vastaava taho Briteissä.

        Aika nopeaa pudotusta psykiatrisi suosittelee, toki käyttöaikasi suhteessa ei ole niin pitkä kuin monella muulla.

        Varoitusmerkkeinä vieroituksessa pidän unen häiriintymistä, todella levotonta oloa ym jolloin vieroitustahtia kannattaa hidastaa eikä tehdä miten psykiatri sanoo, vaan miten keho sanoo. Tsemppiä.

        https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/treatments-and-wellbeing/stopping-antidepressants

        Erityisesti viimeiset milligrammat kannattaa vetää pienin pudotuksin. Pudotus 5 mg Escitalopramia on aika iso nollaan. Kannattaa myös tutustua tutkijaan nimeltä Mark Horowitz, joka on tutkinut aihetta ja vieroituksen vaikutusta aivoihin. Hän on juuri tällä kannalla että loppumetreillä pudotetaan pienemmin pudotuksin ja siihen on neurobiologiset syyt. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu Lancetissa ja hän on ollut vaikuttamassa yllä linkkaamaani materiaalin syntyyn (kannattaa tutkia onko sielläkin jotain ohjetta Escitalopramiin).Hän on myös itse vieroittautunut masennuslääkkeistä itse joten omakohtaista kokemustakin on ja se on motivoinut häntä tutkimaan asiaa. Tässä hänen tutkimuksistaan New York Timesissa julkaistu artikkeli joka kannattaa lukea: https://markhorowitz.org/media-article/how-to-quit-antidepressants-very-slowly-doctors-say/
        Tässä hänen Lancetin tutkimuksiaan joista voi vinkata lääkärillekin:
        https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(19)30032-X/ppt

        Moni rivilääkäri ei aiheista tiedä, ja ovat turhankin itsevarmoja vieroituksessa tiedon suhteen, eikä aina kannata vain kuunnella lääkäriä vaan oikeasti kehoaan eikä kannata vain kiireellä vetää lääke alas ajatellen että oireet on ohi välittömästi.

        Myöskin paketin ohjeistus kannattaa lukea, tässä lainaus Escitalopram orion paketista:
        "Kun lopetat Escitalopram Orion -tablettien käytön, erityisesti jos teet sen yhtäkkiä, saattaa ilmetä lopettamiseen liittyviä oireita. Niitä esiintyy usein, kun Escitalopram Orion -lääkehoito lopetetaan. Lopettamisoireiden riski on suurempi, jos valmistetta on käytetty pitkään tai suurina annoksina tai jos annosta pienennetään liian nopeasti. Useimmiten lopettamisoireet ovat lieviä ja häviävät itsestään parissa viikossa.

        (Huomaa etenkin tämä kohta!):Joillakin ne voivat kuitenkin olla vaikeita tai kestää kauan (2–3 kuukautta tai kauemmin). Jos saat Escitalopram Orion -lääkehoidon päättyessä vaikeita lopettamisoireita, ota yhteys lääkäriin. Hän voi kehottaa aloittamaan lääkityksen uudelleen ja lopettamaan sen entistä hitaammin.

        (Itse suosittelen lähtökohtaisesti toteuttamaan vieroituksen rauhallisemmin ettei tuota tarvi tehdä koska sekin on oma rasitteensa hermostolle hyppiä eestaas annoksissa ja kaikilla se ei edes toimi tasaamaan oloa)

        Hoidon lopettamiseen liittyvinä oireina voi esiintyä huimausta (tasapainon menettämisen tunnetta), pistelyn tyyppisiä tuntemuksia, kirvelyä ja (harvemmin) sähköiskumaisia tuntemuksia, myös päässä, unihäiriöitä (tavallista vilkkaampia unia, painajaisunia, unettomuutta), ahdistusta, päänsärkyä, huonovointisuutta, hikoilua (myös yöllä), levottomuutta tai agitaatiota, vapinaa, sekavuutta tai ajan ja paikan tajun hämärtymistä, herkkätunteisuutta tai ärtyisyyttä, ripulia (löysiä ulosteita), näköhäiriöitä, sydämentykytystä tai jyskyttäviä sydämenlyöntejä (palpitaatio).

        Lopuksi hyviä neuvoja vieroitukseen "keep it slow keep it stable";
        https://www.survivingantidepressants.org/topic/6632-the-rule-of-3kis-keep-it-simple-keep-it-slow-keep-it-stable/

        Tuolta voi hakea apua jos tulee ongelmia vieroituksen kanssa tai tarvit tukea esim.jos päätät vähentää lääkettä pienemmin pudotuksin miten tehdä se.

        Ja vielä kerran muistutus tärkeimmästä asiasta, kuuntele kehoa.


      • Anonyymi

        Juu, lääkärille sanoinkin, että aika hurjan nopea lopetus on ja aion itseä kuunnellen toki edetä ja olla tk lääkäriin sitten yhteydessä, jos tarvetta tulee.

        Ja hei, kiitos teille tsempeistä ja linkeistä. Tutustun niihin.


    • Anonyymi

      Aloitin essitalopraamin 10 mg annoksella toukokuussa 2022 ahdistus- ja masennusoireisiin. Olen 42-vuotias mies ja minulla ei ole koskaan ollut mielenterveyden ongelmia. Syystä tai toisesta keväällä oireita tuli, ehkä maailmantilanne, vuosikymmeniä jatkunut suorittamisen putki, pörssikurssien lasku vaikutti taustalla. Aloin pelätä kaiken jo saavutetun menettämistä.

      Annos nostettiin hiljalleen 10 mg tasolle. Aloitusoireet olivat kovat. Oireeni olivat jo ennen lääkityksen aloitusta sekä psyykkisiä että fyysisiä. Raaja- ja nivelkivut olivat voimakkaat. Erityisen ikävä on kurkussa oleva pala, mitä ei saanut pois millään. Kaikki nämä oireet pahenivat merkittävästi lääkkeen aloituksen myötä. En voinut käydä edes ulkona.

      Noin 2-3 viikon kuluessa olo normalisoituu, mutta romahti äkisti parin alkoholiannoksen myötä. Alkoholi ei siis ainakaan minun tapauksessa sovi ollenkaan lääkkeen kanssa. No, sitä ilman nyt voin elää mainiosti, ei ongelmaa. Annosta nostettiin 15 mg tasolle, mikä paransi oloa. Aloin kuitenkin 1-2 kuukauden päästä huomata, että vaikka masennuksen syvät oireet ovat poissa, mieli on lattea. Jos esimerkiksi normaaliin elämään kuuluu, että ilot ja surut piirtävät aaltoilevaa käyrää, niin nyt tuntui, kun olisin kapeassa putkessa.

      Seksuaalinen halu oli mielestäni tallella, mutta tuleminen kesti ikuisuuden. Tietyllä tapaa ihan kivaa, mutta ei sekään nyt ihan ideaalia ole.

      Pudotin loppukesästä annosta. Ensin ja 10 mg tasolle ja sitten viikon päästä 5 mg tasolle. Sain vauhtia. Olo oli varmaan parempi kuin vuosiin. Päätä kun käänsi, niin katse ei pysynyt perässä. Se oli ihan hauskaa . Olin tehokas töissä, kotona ja kaikessa, mitä teki. Lopetin lääkkeen kokonaan. Olo jatkui loistavana.

      Kunnes noin 1 kuukauden jälkeen aloin huomata, että pala alkoi tuntua taas kurkussa. Oire ei toki ollut mitään verrattuna siihen, mitä se oli keväällä. Asia alkoi kuitenkin vaivata sen verran, että aloitin lääkkeen uudestaan. Ei mitään tehoa, pala tuntuu 5 mg ja 10 mg annoksella. Päätin alkaa purkamaan annosta uudestaan.

      Nyt 3 viikkoa lopetuksesta oireet ovat vaihtelevia. Välillä on hyviä päiviä, mutta välillä on vaikeaa. Elämässä on kaikki hyvin. Mitään ulkoisia syitä pahalle ololle ei ole. Epäilen, että kyse on vieroitusoireista ja nyt aion kokeilla olemista ilman lääkkeitä (ellei olo nyt ihan täysin romahda).

      Katsotaan miten käy. Kiitos tämän viestiketjun osallistujille kokemustenne jaosta. Kirjoittelen muistaessani keväällä, että miten menee.

    • Anonyymi

      Kaikille ei tule mitään vieroitusoireita. Itse purin 10 mg ensin puoleen viikossa, sen jälkeen 2.5 mg viikko, ja sitten lopetin. Ei yhden ensimmäistäkään oiretta.

      • Anonyymi

        Kauanko käytit?

        Vieroitusoireiden riskiä lisää isommat annokset (omasi ei ollut isoin) ja pidempi käyttöaika. Oma hypoteesini on että jos ainetta käyttää nuoruudesta alkaen kun aivot kehittyy vielä se lisää myös riskejä


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      138
      4078
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      89
      2009
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1911
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      57
      1527
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1452
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      133
      1405
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      99
      1322
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      74
      1226
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      97
      1104
    10. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1063
    Aihe