Peruna on todellinen ilmastoruoka

Anonyymi-ap

Peruna on todellinen ilmastoruoka. Linkissä alempana on kuva, jossa on verrattu kasvisten ja lihan vesijalanjäljen eroja.
https://yle.fi/a/3-10625418

Myös muut juurekset ja vihannekset ovat ilmastoruokia, paitsi ei esimerkiksi
kasvihuoneissa kasvatetut tomaatit. Tomaatti on kallista vettä.
Tomaatti on vettä lähes kokonaan ja sen kasvattamiseen menee paljon vettä
ja myös energiaa kasvihuoneissa kasvatettuna.

44

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perunaa on saatava melkein joka päivä, muuten ei tunne syöneensä.
      Perunaa on helppo valmistaakin. Yksinkertaisimmillaankin peruna on
      herkkuruoka sillin kanssa. En ole koskaan tullut ajatelleeksi
      "vesijalanjälkeä", paljonko vettä kuluu perunan tai kasvisten kasvattamiseen
      tai lihan, mutta tieto on mielenkiintoinen. Voin siis syödä perunaa
      hyvällä omallatunnolla.

    • Anonyymi

      Alkoi tehdä mieli pyttipannua, rapean ruskeiksi paistettuja perunanlohkoja.

    • Anonyymi

      Hyvä juttu tuon linkin takana.
      Perunaa tulee usein syötyä. Itse en tarkasti kuori, jotain ´´rumia´´ kohtia, varsinkaan kun kuoret ovat ohuita.

      Meillä on maalla sellainen kahden käytettävä peruna-aura.
      Toinen on ´´hevonen´´ ja toinen ´´ohjastaja.´´
      On sillä aikoinaan perunanvakoja vedetty.

      Mielestäni ihan liikaa on suomalaisissa ruokapöydissä riisit ja pastat ottaneet tilaa.
      Perunalle kunnia, mikä sille kuuluu.

      • Anonyymi

        Eliaana tuo edellinen.


      • Anonyymi

        Peruna on niin maukas verrarruna riisiin ja pastaan, ettei oikein tajua niitten
        suosiota. Ehkä ne ovat nuorempien suosiossa enemmän.
        Kun ajattelen vanhanajan läskisoosia ja keitettyjä perunoita vesi herahtaa kielelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Peruna on niin maukas verrarruna riisiin ja pastaan, ettei oikein tajua niitten
        suosiota. Ehkä ne ovat nuorempien suosiossa enemmän.
        Kun ajattelen vanhanajan läskisoosia ja keitettyjä perunoita vesi herahtaa kielelle.

        Minäkään en ole koskaan ollut riisin enkä pastan syöjä. Peruna vie voiton kaikista muista!


    • Anonyymi

      Niin kuin varmaan kurkkukin.

      • Anonyymi

        " Kurkku on erittäin vähäenerginen ja vesipitoinen vihannes, jonka ravintosisältö on pieni. 100 grammassa kurkkua on noin 10-11 kilojoulea energiaa ja noin 97 % vettä. Kurkku sisältää myös jonkin verran C-, K- ja A-vitamiinia sekä mineraaleja, kuten kaliumia ja magnesiumia. "

        Ei siis aivan ravinteeton, joten kannattaa syödä mieluummin kuin mättö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Kurkku on erittäin vähäenerginen ja vesipitoinen vihannes, jonka ravintosisältö on pieni. 100 grammassa kurkkua on noin 10-11 kilojoulea energiaa ja noin 97 % vettä. Kurkku sisältää myös jonkin verran C-, K- ja A-vitamiinia sekä mineraaleja, kuten kaliumia ja magnesiumia. "

        Ei siis aivan ravinteeton, joten kannattaa syödä mieluummin kuin mättö.

        Kallista vettä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kallista vettä

        Siis kaikki muu meni ohi hilseestäsi kuin vesi. Hah.


    • Eliaanan kuvailemalla auramenetelmällä on meidänkin tontilla minikokoista pottumaata aikoinaan ylläpidetty. Mutta sen paikkaa pitäisi vaihdella ja harrastaa vuoroviljelyä vaikka palkokasvien kanssa, luovuttiin jo vuosia sitten muustakin kasvimaan pidosta. Itsekasvatetuissa kesän ensimmäisissä perunoissa on kuitenkin sellaista taikaa ja hohtoa, että aina olen muutaman siemenperunan kuitenkin idättänyt ja sujauttanut esimerkiksi lehtikompostiin, vähän multaa päälle. Myös metsäperunat mökillä ovat meillä jo anopin alkama perinne, sopivaan kohtaan tuikataan hiekkaiseen maaperään metsän reunaan, josta ne löytää. Sato on erittäin puhdasta ja maukasta, joskin niukka.

      Mielenkiintoinen linkki, etenkin tuo aeroponinen ilmaviljely ja kiinalaisten kuukokeilu.

    • Anonyymi

      Tiedä enemmän, luulet vähemmän.

      " Tomaatti sisältää vähän energiaa ja rasvaa, mutta se on hyvä C-vitamiinin, kaliumin, folaatin ja K-vitamiinin lähde. Tomaatti on myös erinomainen lykopeenin eli antioksidantin lähde, joka antaa sille sen punaisen värin ja suojaa elimistöä vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Lykopeeni voi myös auttaa alentamaan LDL-kolesterolia. "

    • Anonyymi

      Maukas tomaatti on hyvää, kun vielä sellaisia saisi.
      Suomalaisia tomskuja en edes osta, ulkolaisia joskus.

      • Anonyymi

        Närpiön tomaatteja syö lähes joka päivä, maukkaita ja hyviä, mut säilytä niitä viileässä, silloin ovat maultaa raikkaita ja mehukkaita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Närpiön tomaatteja syö lähes joka päivä, maukkaita ja hyviä, mut säilytä niitä viileässä, silloin ovat maultaa raikkaita ja mehukkaita.

        Tomaatti säilytetään huoneen lämmössä lasiastiassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tomaatti säilytetään huoneen lämmössä lasiastiassa.

        Maku on selvästi parempi kylmänä, ei se pilalle mene jos on jää-, tai viileäkaapissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Maku on selvästi parempi kylmänä, ei se pilalle mene jos on jää-, tai viileäkaapissa.

        Säilyy kyllä paremmin viileässä, kuten moni muukin asia, mutta mausta olen erimielinen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Närpiön tomaatteja syö lähes joka päivä, maukkaita ja hyviä, mut säilytä niitä viileässä, silloin ovat maultaa raikkaita ja mehukkaita.

        Minäkin ostan Närpiön tomaatteja.
        Ostin joskus pihvitomaattia ja se oli tosi hyvää.
        Keltaisia olen ostanut myös.


      • Anonyymi
        Eliaana kirjoitti:

        Minäkin ostan Närpiön tomaatteja.
        Ostin joskus pihvitomaattia ja se oli tosi hyvää.
        Keltaisia olen ostanut myös.

        Pitää vain osata valita niitä pehmeäkuorisia, ne ovat parhaita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitää vain osata valita niitä pehmeäkuorisia, ne ovat parhaita.

        Kovempikuoriset kypsyvät, kun ne säilytetään lasiastiassa.


      • Anonyymi

        Kasvata itse, on muuten hyviä.


    • Anonyymi

      Söin perunoita päivällä, lisäksi pannulla maksalaatikkoa ja kananmuna paitoin.

    • Anonyymi

      PERUNA ON PARASTA ja voi ja amito ja kerma. En syö, riisiä ja makaronia joskus. Pasta nimi huijausta.

      • Anonyymi

        "Peruna on parasta ... ", mutta sinä et syö sitä. Miksi?


    • Anonyymi

      Perunamuusi ja paistettu lohi, naminami!

    • Anonyymi

      Perusruoka perussuomalaiselle....:-)

    • Anonyymi

      Peruna on hyvä, friteeratut varsinkin ja muussi. Tomaatit kasvaa itsekseen omassa kasvihuoneessa, vettä tulee taivaalta.

      • Anonyymi

        Eikö kasvihuoneissa ole yleensä katto(kin) ? Miten se taivaan vesi pääsee sinne huoneeseen?


    • Anonyymi

      Suomalainen kasvihuonetomaatti muistuttaa maultaan lähinnä styroksia.
      Jos sen lisäksi jääkaapissa säilyttää siitä lähtee viimeinenkin maku.
      Pöydällä se kypsyy vähän maukkaammaksi. En tosin niitä enää syö.
      Mökkini aurinkoisella seinustalla kasvaa joka kesä eri tomaattilajeja.
      Niitä voi kutsua tomaateiksi.

      • Anonyymi

        Näköjään et tiedä mitään tomaateista.


    • Anonyymi

      Hyvä pottumuusi ja poronkäristys on todella hyvää.

      • Anonyymi

        Kyllä, hirvi samoin.


      • Anonyymi

        Poronkäristys taitaakin olla miltei ainoa liharuoka, jota voi pitää herkkuna. Ehkä siksi, että siitä puuttuu se vaalea aine, rasva.


    • Anonyymi

      Minulla kattilallinen perunoita just valmistuu. Ihan vain sillin kanssa. Niin ja vähän on vielä hapankaalia siihen lisäksi Ei niin nätti annos, mutta maistuu näin kirjastokäynnin jälkeen.
      Olen pottufani.

      • Pottufani olen minäkin, samoin kirjasto- ja tomaattifani. Luin kerran pomaatista eli TomTatosta puutarhapalstalta. "Tomaatteja ja perunoita samasta kasvista! Tomaatti ja peruna kuuluvat samaan Solanum-sukuun, joten molempien lajien varttaminen yhteen on mahdollista.Tomaatti kasvattaa maukkaita kirsikkatomaatteja ja peruna muodostaa mullan alla herkullisia pottuja. Varttaminen on tehty käsin. Lajikkeita ei ole muunneltu geneettisesti.
        TomTaton kasvatus onnistuu ruukussa tai perunasäkissä kasvihuoneessa, parvekkeella, terassilla sekä lämpimällä seinustalla."

        Kokeilematta jäi, mutta kyllä minulla aina talon eteläseinustalla kasvaa isoissa ruukuissa pieniä kirsikkatomaatteja, taatusti luomuja ja aidossa auringossa kypsyneitä kesän makuisia herkkuja. Ne ovat hyvin satoisia, ostan valmiit pitkälle kehittyneet taimet, joten satoa saa jo heinäkuun lopulla. Nyt on viimeiset "rypäleet" kypsymässä sisällä "orressa" yhdessä kuivuvien yrttikimppujen kanssa.

        Jos haluan oikein intensiivistä tomaatin makua, ostan ilmakuivattuina. Purkissa ne ovat öljyyn säilöttyjä ja koetan katsoa aina vähäsuolaisimpia. Kauppahalleissa ja etnisissä kaupoissa niitä saa irrallisinakin ilman öljyä. Mausteina on usein yrttejä, valkosipulisia kaihdan. Pienestäkin määrästä suikaloituina saa vahvaa makua esim. pastakastikkeisiin, salaatteihin, pizzoihin, suolaisiin piirakoihin ja kasviskiusauksiin.


      • Anonyymi
        Ramoona kirjoitti:

        Pottufani olen minäkin, samoin kirjasto- ja tomaattifani. Luin kerran pomaatista eli TomTatosta puutarhapalstalta. "Tomaatteja ja perunoita samasta kasvista! Tomaatti ja peruna kuuluvat samaan Solanum-sukuun, joten molempien lajien varttaminen yhteen on mahdollista.Tomaatti kasvattaa maukkaita kirsikkatomaatteja ja peruna muodostaa mullan alla herkullisia pottuja. Varttaminen on tehty käsin. Lajikkeita ei ole muunneltu geneettisesti.
        TomTaton kasvatus onnistuu ruukussa tai perunasäkissä kasvihuoneessa, parvekkeella, terassilla sekä lämpimällä seinustalla."

        Kokeilematta jäi, mutta kyllä minulla aina talon eteläseinustalla kasvaa isoissa ruukuissa pieniä kirsikkatomaatteja, taatusti luomuja ja aidossa auringossa kypsyneitä kesän makuisia herkkuja. Ne ovat hyvin satoisia, ostan valmiit pitkälle kehittyneet taimet, joten satoa saa jo heinäkuun lopulla. Nyt on viimeiset "rypäleet" kypsymässä sisällä "orressa" yhdessä kuivuvien yrttikimppujen kanssa.

        Jos haluan oikein intensiivistä tomaatin makua, ostan ilmakuivattuina. Purkissa ne ovat öljyyn säilöttyjä ja koetan katsoa aina vähäsuolaisimpia. Kauppahalleissa ja etnisissä kaupoissa niitä saa irrallisinakin ilman öljyä. Mausteina on usein yrttejä, valkosipulisia kaihdan. Pienestäkin määrästä suikaloituina saa vahvaa makua esim. pastakastikkeisiin, salaatteihin, pizzoihin, suolaisiin piirakoihin ja kasviskiusauksiin.

        Mielenkiintoinen tuo TomTaton. En ollut kuullutkaan.
        Parhaan tomaatti nautinnon saa, kun ovat tuoreita ja pääsee nuuhkimaan varsien ja lehtien tuoksua.
        Onnekseni nyt on suomalaisiakin terttutomaatteja silloin tällöin kaupassa. Jo se tertun varret ja kannat tuo tuoksun.
        Lemppariani on tuoreet tomaatit viipaloituna. Revittyä puhvalomozzarellaa, reilusti silputtua tuoretta basilikaa, pyöräytys myllystä pippuria, reilu loraus neitsyt oliiviöljyä tai nykyisin saa hyvää kylmäpuristettua rypsiöljyä. Itseleivottua sämpylää. Voila! Kyllä siinä menee muutama varhaisperunakin samalla.


    • Anonyymi

      Vesijalanjäljestä puhuttaessa pitää ymmärtää että vesi on kierrossa, sitä kuluu kasvien ym. kasvamisessa mutta esim. puut haihduttavat lopulta kaiken veden ilmaan ja se sataa takaisin aikanaan jne.

      • Anonyymi

        Niin se käy, luonnon kiertokulku.


    • Anonyymi

      Jos iltapäivällä alkanut sade jatkuu yli yön, sademäärä lienee huomispäivään mennessä hyvinkin 10 mm. Silloin kiinteistölleni on satanut vajaassa vuorokaudessa noin 100000 litraa vettä, se on reippaasti enemmän kuin käytän peseytymiseeni ja ruoanlaittooni vettä yhden vuoden aikana. Annetaan veden liikkua...

    • Anonyymi

      Perunavelli, sitä ei varmaan enää tehdä missään.
      Lapsena viimeksi söin äidin tekemää.

      • Anonyymi

        Teen kyllä joskus pottuperunasta(kin) sosekeittoa, mutta en tiedä, onko se sama asia kuin "perunavelli".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teen kyllä joskus pottuperunasta(kin) sosekeittoa, mutta en tiedä, onko se sama asia kuin "perunavelli".

        Perunavellissä pohjana on vain jauhoinen peruna ja maito. Silloin lapsena ei muuta siihen laitettu kuin suolaa.

        Periaatteessa samanlaista kuin sosekeitto, vaan sosekeittoon en laita maitoa.

        Sitten oli minun herkkuani voipuuro. Voita, jauhoja, maitoa ja ripaus suolaa.
        Jos sen kanssa oli puolukkakiisseli, niin ihan parasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perunavellissä pohjana on vain jauhoinen peruna ja maito. Silloin lapsena ei muuta siihen laitettu kuin suolaa.

        Periaatteessa samanlaista kuin sosekeitto, vaan sosekeittoon en laita maitoa.

        Sitten oli minun herkkuani voipuuro. Voita, jauhoja, maitoa ja ripaus suolaa.
        Jos sen kanssa oli puolukkakiisseli, niin ihan parasta.

        Omaan sosekeittooni tulee kermaa ja joskus myös sulatejuustoa. Kruunaavat maun.


      • Anonyymi

        Tehdään tehdään, just eilen keitin perunavelliä ja söin paistetulla pekonilla ryyditettynä. nam
        Jo lapsuudesta tuttu ruoka jota pitää vielä itsekin aina silloin tällöin tehdä :)

        terv. hiukan nuorempi palstavierailija


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. SDP haluaa LISÄÄ veroja bensa-autoille!

      Sdp:n vaihtoehtobudjetti esittää polttomoottoriautoille lisää veroja Sdp esittää tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan verot
      Maailman menoa
      78
      11867
    2. Riikka se jytkytti BKT:stä nyt 0,3 prosenttia pois

      Ja vain kolmessa kuukaudessa! Vuositasollahan tuo tarkoittaa reilun prosentin pudotusta. Pärjäisi varmaan lasketteluss
      Maailman menoa
      30
      9878
    3. Mies, näen sinua hetken

      ja olet mielessä ikuisuuden. Toisia näen ikuisuuden ja he eivät jää mieleen hetkeksikään. Muistan jokaisen kohtaamisen
      Ikävä
      28
      4781
    4. Riikan perintö: ennätysvelka, ennätystyöttömyys ja ennätysverotus

      Tavallisen keskituloisen suomalaisen verotus on kireintä vuosikymmeniin, ja ensi vuonna palkansaajien käteen jää vieläki
      Maailman menoa
      232
      3844
    5. Antti Lindtman kiitti valtiovarainministeri Purraa

      Ministeri Purra kertoi ottavasa vastuun EU:n alijäämämenettelyyn joutumisesta. Hän myös sanoi tietävänsä, että Lindtman
      Perussuomalaiset
      33
      3113
    6. Suomalaisten enemmistö on (ateisteja / fiksuja / sosialisteja)

      Tai jokin noiden yhdistelmä, koska S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on yli 50 prosenttia.
      Maailman menoa
      14
      2810
    7. Riikka Purra on ihana, jämpti

      Hän yrittää saada Suomen taas kuntoon. Sanoo asiat suoraan, eikä piiloudu kapulakielen taakse. Riikan kaltaisia päättä
      Maailman menoa
      110
      2761
    8. Brittiläinen vasemmistolehti: Sanna Marin oli vihdoin rehellinen

      Nyt tulee pahasti lunta tupaan Seiskan tähtitytölle. Ex-pääministerin kirjaa arvostellaan latteuksista ja itsekehusta.
      Maailman menoa
      22
      2630
    9. "Purra löylytti oppositiota", sanoi naistoimittaja Pöllöraadissa

      Kyllä, Purra tekee juuri sitä työtä mitä hänen tuossa asemassa pitää tehdä, hän antaa oppositiolle takaisin samalla mita
      Maailman menoa
      48
      2460
    10. Henkilökohtaisia paljastuksia Dubaista - Kohujulkkis Sofia Belorf on äitipuoli ja puoliso!

      Tiesitkö, että Sofia on äitipuoli ja rakastava puoliso? Sofia Belorf saa oman sarjan, jossa seurataan hänen Bling Bling
      Kotimaiset julkkisjuorut
      74
      2439
    Aihe