juurihoidosta

hammaspeikko_

Minulle tehtiin juurihoito tässä kk sitten. Ensimmäinen kerta oli puudutuksessa enkä tuntenut poraamisen enkä kanavienkaan rassaamisen yhteydessä minkäänlaista kipua. Nyt tällä viikolla tehtiin uusi käsittely ja ilman puudutusta. Hampaan poraaminen auki uudestaan ei enää tuntunut miltään. Mutta kanavien rassaus olikin jo hieman epämiellyttävää ja pikkusen kivuliasta.

Onko muilla millaisia kokemuksia juurihoidosta ja kuinka monen hoitokerran kohdalla on tehty puudutus? Onko se tavallista että vain ensimmäisellä kerralla? Entä hampaan täyttövaiheessa juurikanavien laajennus? Onko se kivulias ilman puudutusta?

11

10298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yleensä

      Ensimmäisellä kerralla puudutellaan, silloin hampaan ytimestä poistetaan hermot ja verisuonet, sekä laitetaan lääkkeitä hampaan sisälle.

      Seuraavilla kerroilla puudutusta ei yleensä tarvitse, koska hermot ovat poistettu eli hammas ei sen jälkeen tunne enään mitään. Mutta mikäli hammas on ollut hyvin tulehtunut ennen juurihoidon aloitusta, voi hampaan ns.kuoleentuminen viedä kauemmin. Tai välttämättä kaikkia hermoja ei saada ensimmäisellä käynnillä pois, joten siksi ehkä tuntui kipua vielä toisella käynnillä.

      Juurihoito vaatii useamman hoitokäynnin yleensä 3-6 eli riippuu tulehduksen ärhäkkyydestä.Hammasta ei siis täytetä mikäli hampaan ytimessä on vielä mikrobeja/bakteereita.Lääkkeitä vaihetaan, ydintä avataan ja laajennetaan-->lopuksi täytetään.

      Hampaan täyttö vaiheessa puudutusta ei enää tarvitse, koska hammas on aivan ontto eli kuollut.

      • Nimimerkki

        Eli tällä juuri"hoidolla" revitään hermot pois ja tapetaan hammas? Kuinka harhaanjohtavaa... :-) Mä ku oon aina luullu että juurihoidolla tosiaan hoidettais jotain juuria tms.


      • ollenkaan

        Eipä puudutettu ensimmäisellä kerralla eikä toisellakaan minulla ainakaan! Siis ei saanut puudutustaq ollenkaan juurihoitoon, voi perk...kun sattui aivan valtavasti.Harhaluulo että ainaq saa kivunlievitystä.


      • miinnttuuu
        Nimimerkki kirjoitti:

        Eli tällä juuri"hoidolla" revitään hermot pois ja tapetaan hammas? Kuinka harhaanjohtavaa... :-) Mä ku oon aina luullu että juurihoidolla tosiaan hoidettais jotain juuria tms.

        Jos sulla menee esim. käsi kuolioon (ts alkaa märkiä, verenkierto ei enää toimi, lopulta mätänee kokonaan irti ...), hoitona käytetään amputaatiota, eli leikataan paha pois, koska se on ainoa hoitokeino, sama juttu tässä juuriHOIDOSSA. Märkivä hermo on ensin poistettava, jotta saadaan hammas terveeksi, parempi kai kuitenkin on kuollut hammas suussa kuin ihan kokonaan poistettu (onhan se poistokin yksi hoitovaihtoehto ellei halua juurihoitoa)


    • Emilia Erikoinen

      minulle kävi näin, että joskus historiassa (muistaakseni 6v sitten) juurihoidetut hampaani (2 hammasta) yrittävät tulehtua uudelleen. Tosin tapaturma hampaille on tapahtunut jo 20v sitten, jolloin juurihoito tehtiin ensimmäisen kerran. Tämän nykyisen tulehduksen hammaslääkäri huomasi ottamistaan röntgenkuvista. Juurihoito siis aloitettiin uudelleen. Silloin aikoinaan olin ilmeisesti sen verran pieni vielä, että nyt en muistanut, miten kovasti voi juurihoito koskea. Ikinä en aiemmin muista, että olisi puudutettu, mutta nyt tuossa pari viikkoa sitten oli pakko puuduttaa. Ensin istuin, hikosin ja itkin siinä tuolissa varmaan tunnin ja sitten se lääkäri puudutti. (ois puuduttanu jo aiemminkin, mutta pelkään ikeneen pistämistä). No puudutti sitten ja hampaat tuli hoidettua. Nyt sisällä se antibiootti ja syksyllä ottavat pois. Pitää silloin kysyä jo suoraan se puudutus, niin ei jäisi niin ikäviä painajaisia siitä hammaslääkäristä. On vain niin ikävästi asia, että pelkään hammaslääkäriä ja näen painajaisia jo ennen käyntiä ja vielä sen jälkeenkin.

      Vaan jospa tällä kertaa selviäisin näillä yksillä lääkeaineilla ja saisivat laittaa nuo hampaat lopullisesti kiinni silloin syksyllä. Ei nimittäin taida rohkeus riittää vierailla siellä useammin enää. Syytä en tähän hammaslääkärikammooni tiedä... Vaan ei kyllä kovinkaan mukava juttu, kun kuitenkin toisinaan purukaluston kanssa ongelmia on.

      • entinen pelkääjä

        Minäkin pelkäsin tolkuttomasti ikeneen pistämistä. Mutta minua hoitanut loistava hammaslääkäri osasi laittaa sen todella taitavasti eikä se sattunut yhtään. Pyydäpä ensi kerralla, että hammaslääkärisi laittaa ikenelle ensin hieman puudutetta ja pistää vasta sitten. Näin se ei satu yhtään, ei siis ollenkaan.


    • liliths_nymph

      Ensimmaisen kerran jouduin juurihoitoon n. vuosi sitten. Kyseessa oli kulmahammas joka oli jo pitkan aikaa sarkenyt aivan mielettomasti. Oireet kuitenkin lakkasivat vahan ennen kuin ennatin hammaslaakarille. Juurihoito tehtiin puudutuksessa, enka tuntenut mitaan. Hammas oli ilmeisesti kuollut, mutta hammaslaakari halusi puuduttaa "just in case". Hoitokertoja oli kaksi ja molemmilla kerroilla puudutettiin. Ajattelin, ettei juurihoito olekkaan mikaan kauhea ja kivulias toimenpide.

      Mieli muuttui pari kuukautta sitten kun jouduin taas juurihoitoon. Talla kertaa kyseessa oli jo paikattu premolaari joka oli jotenkin paassyt tulehtumaan. Hammas oireili aika voimakkaasti ennen hoitoa (sarkya, turvotusta). Juurihoito tassa hampassa sattui niin p**keleesti. Puudus ei auttanut edes minimaalisesti, ilmeisesti koska hammas oli niin tulehtunut (hammaslaakarin olisi ilmeisesti pitanyt ensin laittaa mut antibiottikuurille). Kestin siina tuolissa sita tuskaa itkien. En nyt halua ketaan pelotella, mutta kylla se sattui vietavasti. Ja uskon, etta mulla on korkea kipukynnys.

      Kahteen hampaaseen pitaisi viela tehda juurihoito, saa nahda miten kay. :/

      • aina riitä

        Se ikeneen annettava puudutus ei aina auta juurihoidossa.Oma hammaslääkärini piikitti sen puudutusaineen suoraan hampaanhermoon,jonka jälkeen se rassaus ei tuntunut enää miltään,vaikka hammas oli vielä elävä ja tulehtunut.

        Jos hammas on jo kuollut,niin silloin ei tarvita välttämättä ollenkaan puudutusta,koska kuollut hammas ei tunne mitään.


    • Hasd

      Tulin just äsken hammaslääkäristä, juurihoidon 2. kerta. Eka ei tuntunut yhtään kun puudutettiin, mutta tällä kertaa teki kyllä kipeää, vaikka puudutettiin. Hammas ei ollut tulehtunut, koska heti kun alkoi tuntua menin hammaslääkärille, ja huomasivat että paikka oli "pettänyt" alta. No nyt vielä se viimeinen helppo milloin ei puudutuskaan ilmeisesti ole välttämätön. :)

    • blah

      Ää se hirveasti satu. Pikkasen vaa pistää ku ronkitaan syvemmältä. puudutuksen loputtuakaan mitn kipujan ainakaan vielä n. 4 tuntia juurihoidosta :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe