Miksi sinä olet kasvissyöjä ?

12 v. kavissyöjä

Niin, eli miksi sinä olet kasvissyöjä?

Minusta kasvissyöjä on hyvä vaihtoehto. Koskaan kukaan lehmä ei tiedä että huomenna voi tulla lähtö. Ovatko teurastajat oikeasti onnellisia työssään? Ajatelkaapas pikku porsasta, kun se oli pieni, niin suloinen ja ihana. ONKO LIHA VAIN PELKKÄ VAIHTOEHTO ? Ei. Kyllä kasvissyöjänäkin elää! Minäkin olin tänään katsomassa, kun mummolani lehmää lastattiin autoon. Hiljaa vain sanoin "heippa Viima" itku silmässä, vaikkei sen koommin tuttu lehmä ollutkaan. Ette kai halua syödä kaveretamme!

Eli tuossa tuollainen pätkä, miksi en syö lihaa. En vain pysty kun ajattelen tuollaista. Tulevaisuutta en ole vielä ajatellut, mutta tällä hetkellä minä aion pysyö kasvissyöjänä!

206

6056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Aika tunnepitoisiin syihin perustui mullakin tuo päätös, kun 13-vuotiaana päätin kasvissyöjäksi ryhtyä. Pidin ja pidän eläimistä ja minusta tuntui typerältä ajatella, että samaan aikaan kun säälin ruuaksi tapettavia eläimiä, söin jotakin grillimakkaraa. Silloin tuntui, että vaihtoehtoina oli joko huijata itseään, olla ajattelematta eläinten kohtaloa ja jatkaa lihan syömistä tai kohdata todellisuus ja ryhtyä kasvissyöjäksi. Sillä tiellä on oltu nyt n. seitsemän vuotta ja kasvissyönti on nykyään itsestäänselvyys ja tapa minulle. En usko että entiseen on ainakaan ihan heti paluuta. Mahdollinen ekologinen hyöty joka ruokavaliostani koituu on toki plussaa, mutta ei niin sydämen asia minulle.

    • Someone11

      Olen mm. eettisistä syistä kasvissyöjä.

      Tarkemmin siis syitä ovat:


      1) Lihantuotanto tuottaa paljon päästöjä, eli suomeksi tuhoaa paljon ympäristöä, kasvisruoka vähemmän
      2) en tarvitse lihaa elääkseni
      3) kasvisruoka on terveellisempää
      4) En 'halua syödä kavereitani' jne :-)

      • jorkkkki

        lehmien metaani mm tuhoaa ilmakehää


      • ilkka kukkanen

        Someone 1:lle

        Kohtaasi 1 tarkennan lehmien metaanipäästöt. Ne tuhoavat tosi pahasti.

        Joku puhui lehmien turvallisuudesta kahlittuna navettaan.

        Ensinnäkin vain hevonen voi olla turvallinen, koska sillä ON turpa.

        Ei kahlehdittu eläin elä luontaista elämää.

        Eläimilläkin ON oikeutensa.

        Onhan ihminenkin yksi eläin.


    • Pahaa

      Syyni ovat eettiset, egologiset,terveydelliset ja myöskin henkiset. Ärsyttää joskus kun joutuu perustelemaan sitä miksi on kasvissyöjä,vaikka en entisenä sekasyöjänä en edes erityisemmin pitänyt liharuoista. Kasvisruoka maistuu minusta paremmalta ja oloni on parempi,miksi siis pitäisi syödä lihaa?

      • ilkka kukkanen

        Pahaa:lle

        Miksei lihansyöjien tarvitse perustella lihansyöntiään, kuten meidän.

        Muistan miten hankala maikkana oli syödä omat eväät Tuppervaarasta koulun ruokalassa.

        Maikoissa pari tuli hyvin usein keljuilee siitä. Käsittämätöntä!

        Ja vielä oppilaiden kuullen.


    • koska minusta

      on luonnon laki, että sekasyöjä (ihminen) syö myös lihaa. Minä olen jättänyt lihan, eläinrasvat, sokerin, valkoiset jauhot ja maitotuotteet (paitsi jugurtin ja raejuuston) terveyssyistä - yritän tehdä elimistöstäni vahvan, ettei syöpä kehittyisi uudestaan.

      Uusi ruokavalioni tulee paljon kalliimmaksi kuin liharuoka. On vaikea syödä tarpeeksi, kun vielä haluaisin lihoakin hiukan. Olo on kuitenkin parempi kuin lihaa syödessäni, sellainen kevyempi. Ihokin on kirkkaampi ja hiukset loistaa. Ajatus kulkee nopeammin. Vettä kun vielä muistaisi juoda tarpeeksi, niin auttaisi asiaa vielä enemmän.

      • Koivunmahla

        Itse käytän lisäksi paljon koivunmahlaa sekä aamuisin että urheillessani. Suosittelen koivunmahlaa.


      • mahlahamsteri
        Koivunmahla kirjoitti:

        Itse käytän lisäksi paljon koivunmahlaa sekä aamuisin että urheillessani. Suosittelen koivunmahlaa.

        Satutko tietämään, onko mahlan koostumuksesta ja vaikutuksista tehty jotain tutkimuksia?

        Itselläni ei ole mitään muita sairauksia kuin jotain nivelvaivoja. Käytän mahlaa noin 30-40 litraa vuodessa. Pakstan 25-35 litraa ja juon keväällä tuoreena 5-10 litraa. Hiukset ja ripset kasvavat ainakin ihan hirveesti.


      • ilkka kukkanen

        koska minusta:lle

        Ajatus syönnin jälkeen on ihan eri tasolla kuin liha-aterian jälkeen.

        Työteho paranee huomattavasti, joten kasvissyönnillä on ihan bruttokansantuotteeseenkin vaikuttavia vaikutuksia.


    • huvittavaa

      teininä aloitin laihdutuksen. Minulle oli muodostunut huonot ruokailutottumukset eineksistä; lihapiirakoista, pizzoista jne ja mietiskelin logiikallani että jos jätän lihan pois niin eineksiä on hankalampi löytää ja on helpompi totutella parempaan ruokavalioon. Einesten syönti jäi aikanaan pois lihan myötä mutta paino ei tosin vähentynyt. En minä suuremmin mistään pihveistä koskaan perustanut eikä makkaraa tai muuta tullut myöskään ikävä joten päätin pitää kasvisruokavalioni. Ainoastaan kanan ja kalan otin takaisin koska laiskuuttani en jaksanut laskea kaiken syömäni proteiini tai hyvien rasvojen saamisia jne..ja kana nyt vain oli vielä liian hyvää..
      Ikävä kyllä nykyisin saa eineksiä kasvissyöjänäkin x)
      Mitään eettistä tai moraalista taustaa tässä ei ole. Nykyään liharuoka on alkanut tuoksua hyvälle (ei tosin kaikki) mutten voisi kuvitellakaan syöväni sitä, jo ruuan koostumus, muisto siitä miltä punainen liha tuntuu suussa on lähes kuvottavaa.
      12v osakasvissyöjänä tuomitsematta tai arvostelematta muiden syömisiä. Kukin tyylillään.

      • ilkka kukkanen

        Lihansyöjän kannattaisi vierailla, vaikka ei häntä lasketa, makkaratehtaalla "perähuoneeseen".

        Mitenkähän makkara maistuisi vierailun jälkeen...


    • vege.

      En syö lihaa koska mielestäni "tuotantoeläinten" kohtelu on niin ala-arvoista. Eläin ansaitsee sellaiset olosuhteet lyhyen elämänsä ajaksi että se ei koko ajan tunne kipua, stressiä... vaan pystyy käyttäytymään oman lajinsa mukaisella tavalla. Esim karsinat joissa eläin joutuu olemaan koko ikänsä pystymättä edes kääntymään ovat mielestäni pelkkää kidutusta. Samoin häkkikanaloiden tilanne on järkyttävä. Eläinkuljetukset kasvattajalta teurastamoon (joka ei välttämättä ole edes samassa maassa) voivat olla todella stressaavia ja "ihmiset" jotka on eläimistä huolehtimaan palkattu pahimmillaan törkeitä rääkkääjiä. Tästä on nähty MONTA dokumenttia eli ongelma on todellinen ja laaja. Muutenkin eläinten kunnollinen kohtelu (ei inhimillistäminen vaan sen ymmärtäminen että eläimilläkin on OIKEUS kunnolliseen kohteluun ) on sydäntäni lähellä. Se miten ihminen kohtelee eläintä kertoo hänestä paljon.
      http://www.peta.org/

      • ilkka kukkanen

        Vege:lle

        Loistavaa tekstiä tuotat!

        Kiitos!


    • kyllä vain

      Olen samaa mieltä kanssasi. Jos joku on tutustunut makrobioottiseen ruokavalioon, ymmärtää vieläkin paremmin, ettei lihaa kande syödä. Mulla on Kirsti
      Laurenin koostama makrobioottinen keittokirja. Olen laktovegetaristi, mutta siirtymässä pikkuhiljaa makrobioottisen ruokavalion puolelle.

      Hyvää syksyä kaikille!

      • ilkka kukkanen

        Mä myös laktovege vuodesta 1982 asti.

        B-12 vitamiinia purkista otettava.

        Ei eläintä tarvitse syödä. Saatikka pitää syötäväksi tarkoituksenaan.


      • makkaramies

        vegaanit on homoja


    • ...

      en ole valitettvasti vielä kasvissyöjä..tähän menenssä olen jättänyt ruokavaliosta pois vasta sian-ja kananlihan,ja kananmunat yms.luomua...tosiaan hieman vaikea,kun (17v) ei vieläpalkkatyössä ole,vaan lukiossa,joten kun ei ole rahaa ja aikaa, on vähän pakko tyytyä siihen mitä annetaan.ensi vuodesta lähtien aion kylä ryhtyä täyslinjalle. syynä tietenkin peruseettiset,ja ruuan maku milestäni parempi kasvisruoissa

      • ilkka kukkanen

        ...:lle

        Rahaa ei mene enemmän kasvissyöjältä ja kun opit, jopa säästät aikaa lihansyöntiin verrattuna.

        Puhumattakaan upeasta olostasi ja ulosteittesi ym. eritteiden HAJUN parantumisen HUOMAAT VARMASTI.


    • en siis syö mitään eläinperäistä - edes lisäaineita yms. Pääasiassa eettisistä syistä, mutta myöskin siksi että mielestäni mikäli meidän kuuluisi syödä lihaa, tulisi meidän saada se eläin kiinni juoksemalla ja pystyä tappamaan käsin. Ja meillä täytyisi nousta vesikielelle esim. kun pupu juoksee pellolla..=D miulla ei nouse, joten on luonnollista etten lihaa syö.=D
      Pyrin myöskin ostamaan pesuaineet yms. vegaaneina.

      Koirat ja kissat meillä kyllä syö lihaa, jos olisi mahdollista niin söisivät vaan riistaa, mutta kun ei.. kanaa en ostaa edes lemmikeille missään muodossa.. ja lihan on oltava suomalaista mikä meille tulee..

      • got that right

        Hahaa, aivan! Silloin lihansyönti olisi reilua, jos omin pikku kätösin saisi eläimen kiinni, jos ei, niin ihmistä ei ole luotu pedoksi tai sekasyöjäksi kuten esim. karhu.

        Ja kasvisruokavalio pitää ihon kirkkaana, hiukset ja kynnet vahvoina ja olon niin kevyenä. Paino ei ole laskenut, mutta kroppa on kiinteämpi, koska kasvisruoassa on vähemmän rasvaa sulatettavaksi.

        t. entinen lihansyöjä-löllykkä


      • Anniseeta

        Nyt tuli asiaa! Ei tosiaan tule nälkä kun katselee sikapossua tai pupujussia. Näillä kintuilla ei jussia juosta kiinni ja hampaatkin on liian heikot puremaan edes reiän sian nahkaan.

        Kyllä ihminen on keräilijä otus.Pähkinöitä, hedelmiä, siemeniä, juuria ja yrttejä ja joku hyönteinen/mato/toukka sieltä täältä olisi varmaan se ainoa oikea ruokavalio.


    • Nature75

      Kasvissyöjäksi ryhdyin epäterveellisen ruokavalion ja laihduttamisen vuoksi. Toki mukaan voi lukea halun kokeilla jotain uutta elämässä.

      • surullinen..

        Itse kasvissyöjä koska:
        Kaikki puhuvat siitä että pitää hyväksyä maailman kiertokulku että eläimiä syödään ja se on niin tarkoitettu. Helppohan se on ihmisenä niin ajatella kun on itse "ravintoketjun huipulla". Olisitko samaa mieltä jos olisit syntynyt lehmäksi? "Ok, selvä kun olen lehmä niin tappakaa pois vaan". Tuskin. Sama kun esim ennen miehet hyväksyivät että naiset on miehen alaisia avioliitossa, koska se oli heille eduksi. Tai että tummaihoiset oli tarkoitettu orjiksi. En pysty hyväksymään maailman kiertokulkua. Minua itkettää ajatus eläimistä jotka joutuvat joka päivä taistelemaan luonnossa yksin selviytyäkseen. Esim aina kun näen jäniksen, ne näyttävät peloikkailta ja ahdistuneilta ja aina valmiina pakenemaan. Hienoa elämää raukoilla. Tai joillakin hirvieläimillä joilla esim emo on tapettu ja poikanen yksin etsii talvipakkasessa suojaa. Ihan kamalaa. Ihmisillä on asiat liian hyvin.


      • seikku90
        surullinen.. kirjoitti:

        Itse kasvissyöjä koska:
        Kaikki puhuvat siitä että pitää hyväksyä maailman kiertokulku että eläimiä syödään ja se on niin tarkoitettu. Helppohan se on ihmisenä niin ajatella kun on itse "ravintoketjun huipulla". Olisitko samaa mieltä jos olisit syntynyt lehmäksi? "Ok, selvä kun olen lehmä niin tappakaa pois vaan". Tuskin. Sama kun esim ennen miehet hyväksyivät että naiset on miehen alaisia avioliitossa, koska se oli heille eduksi. Tai että tummaihoiset oli tarkoitettu orjiksi. En pysty hyväksymään maailman kiertokulkua. Minua itkettää ajatus eläimistä jotka joutuvat joka päivä taistelemaan luonnossa yksin selviytyäkseen. Esim aina kun näen jäniksen, ne näyttävät peloikkailta ja ahdistuneilta ja aina valmiina pakenemaan. Hienoa elämää raukoilla. Tai joillakin hirvieläimillä joilla esim emo on tapettu ja poikanen yksin etsii talvipakkasessa suojaa. Ihan kamalaa. Ihmisillä on asiat liian hyvin.

        kasvissyöjäksi 8v. sitten, harkinnan jälkeen. Syynä eettisyys ja terveellisyys. Nyt 50v. huomaan kasvissyömisen pitävän mut virkeänä ja hoikkana, on yhä kevyt kulkea:)


      • Norska
        surullinen.. kirjoitti:

        Itse kasvissyöjä koska:
        Kaikki puhuvat siitä että pitää hyväksyä maailman kiertokulku että eläimiä syödään ja se on niin tarkoitettu. Helppohan se on ihmisenä niin ajatella kun on itse "ravintoketjun huipulla". Olisitko samaa mieltä jos olisit syntynyt lehmäksi? "Ok, selvä kun olen lehmä niin tappakaa pois vaan". Tuskin. Sama kun esim ennen miehet hyväksyivät että naiset on miehen alaisia avioliitossa, koska se oli heille eduksi. Tai että tummaihoiset oli tarkoitettu orjiksi. En pysty hyväksymään maailman kiertokulkua. Minua itkettää ajatus eläimistä jotka joutuvat joka päivä taistelemaan luonnossa yksin selviytyäkseen. Esim aina kun näen jäniksen, ne näyttävät peloikkailta ja ahdistuneilta ja aina valmiina pakenemaan. Hienoa elämää raukoilla. Tai joillakin hirvieläimillä joilla esim emo on tapettu ja poikanen yksin etsii talvipakkasessa suojaa. Ihan kamalaa. Ihmisillä on asiat liian hyvin.

        Olet aivan ihana ja mä ajattelen ihan samalla tavalla!
        Haluaisin kaikki naakat ja variksetkin adoptoida luokseni lämpimään kun ulkona on parikymmentä astetta pakkasta ja toiset joutuvat vaan istumaan sähkölangoilla :/
        Samoin tietenkin myös kaikki muut eläimet, varsinkin ulkokissat ym. muut hentoturkkisemmat eläimet.
        Varsinkin he, jotka joutuvat ulkona olemaan vaarassa muilta eläimiltä ja varsinkin ihmiseltä.


      • ilkka kukkanen
        seikku90 kirjoitti:

        kasvissyöjäksi 8v. sitten, harkinnan jälkeen. Syynä eettisyys ja terveellisyys. Nyt 50v. huomaan kasvissyömisen pitävän mut virkeänä ja hoikkana, on yhä kevyt kulkea:)

        pitää muistaa proteiinin riittävä saanti. Soija, proteiinijauhe, tofut...


      • Ilkka kukkanen

        Nature 75:lle

        Kasvisruoka (esim lounaana) mahdollistaa hyvin paljon suuremman työpanoksen ruokailun jälkeen. Ei tule liian väsyttävä ja raskas olo.


    • madame.Alexandra.F

      ja onnellinen työssäni. Siis puhun ruuasta, en huvin vuoksi tappamisesta. Kanojen teurastukseen ja jälkikäsittelyyn osallistuneena tiedän ettei paikka ollut mikään Auschwitch. Ihminen on sekasyöjä ja kasvissyönti on luonnotonta, sille faktalle emme mitään voi.

      Eettisyydessänne on muutama sangen epäterve piirre:

      -Ratkaisu on yksinomaan tunnepitoinen, ei järjellinen
      -Vegevanhemmat eivät anna lapselleen mahdollisuutta valita ovatko sekasyöjiä vaiko eivät
      -karkit maistuvat (myös ne liivatepitoiset) mutta raejuustosta ulistaan

      Puhumattakaan siitä että eläimillä testatut lääkkeet, myös 'hupivalmisteet' kuten e-pillerit menevät notkeasti kurkusta alas, eikä siinä perään kysellä kuinka monta eläintä on kärsinyt ja kuinka paljon. Taatusti enemmän kuin ammuttu hirvi tai teurastettu lehmä.

      Eli turhaan itkette koska eettisyytenne on perin pinnallista.

      • silja234

        Siinähän sitä tuli "järkeä" ja "logiikkaa"...

        En jaksa vääntää peistä noista hassuista väitteistä, mutta itse argumentointi kaipaa kyllä kommenttia. Madamen mukaan on siis turha yrittää tehdä eettisiä valintoja, jos ei pysty valitsemaan täydellisen oikein joka käänteessä. Samalla logiikalla on tietysti myös turha yrittää syödä terveellisesti arkena, jos juhlissa syö kakkua. Turha puolustaa yhtä kiusattua, jos ei pysty puolustamaan kaikkia kiusattuja. Turha yrittää olla hyvä vanhempi lapsilleen, jos joskus kuitenkin pinna palaa jne. Kaikenlainen yrittäminen on epätervettä pinnallisuutta, jos ei pysty täydelliseen johdonmukaisuuteen joka sekuntti. Joopa niin, aika surullinen ja kyyninen maailmankuva. Vai koskeeko se vain kasvissyöntiä?


      • kasvissyöjä 15v

        Mun ratkaisuni on myös järjellinen, koska mahani ei sietänyt lihaa enää!
        Vegevanhemmat eivät automaattisesti opeta myös lastaan kasvissyöjäksi, vaan antavat aikanaan lapsen itsensä päättää. Minulla on yksi vegaaniystävä, jonka lapsi on sekasyöjä.
        Kasvissyöjät syövät kyllä raejuustoa, vegaanit eivät, mutta nyt olikin kyse "vain" kasvissyöjistä.

        Kasvissyönti on ehkä sulle luonnotonta, mutta kasvissyöjille itselleen se on hyvinkin luonnollista. Kyse ei ole faktasta vaan omasta kokemuksesta. Sun faktasi ei ole kaikkien muidenkin fakta.

        Mutta olen törmännyt tuohon useinkin; jos et ole tiukka vegaani kaiken mahdollisen suhteen, aivan turha tehdä yhtään mitään paremmin. Tällä ne jotka eivät tee mitään eivätkä välitä mistään, voivat tuntea olonsa paremmiksi "kun eihän tuokaan tee kaikkea". Onnea valitsemallasi tiellä.


      • olla.

        Enpä tiedä kenen pissis-kaverisi mukaan olet tuollaisia päätelmiä tehnyt kasvissyönnistä. Monet VEGAANIT ajattelevat ruokavalionsa hyvin pitkälle, ottaen huomioon myös liivatteen sekä myös kaikki muutkin käyttämänsä tuotteet kuin ruoan.

        Mutta mielestäni on aina hyvä valinta jättää edes yhden kerran meetvursti-paketti ostamatta tai tilata kasvispitsaa kebappitsan sijasta baarista tullessa. Jokaisella liikkeellään voi vaikuttaa. Suoraan sanottuna ketuttaa ihmiset jotka tuntevat huonoa omaatuntoa lihaa syödessään ja kääntävät pahan olonsa syyllistämään kasvissyöjiä "muka täydellisyydestä". Voi v*ttu oikeesti. Luuletteko te lihansyöjät todellakin että kasvissyöjät valitsevat tietyn elämäntavan vain ärsyttääkseen teitä? Jos tulee syyllinen ja ärsyyntynyt olo, sen te aiheutatte aivan itse. Jos ei, niin kuuntelet sydäntäsi. Itse jos jossain tilanteessa mainitsen olevani kasvissyöjä, niin saan hirveän ryöpyn kysymyksiä ja syytöksiä niskaan ja nauretavia argumentteja. Sillä jos sanoo ääneen olevansa kasvisyöjä, niin lihansyöjät olettavat sen olevan syytös heitä kohtaan, vaikkei mitään sinne päinkään olisi sanonut. Syökää mitä tahdotte ja antakaa minunkin syödä, hemmetti. Mitä se teitä kiinnostaa, onpahan enemmän kinkkua laarissa teille.


      • kaksinaismoralismia?

        - Kuinka monelle sekasyöjälle oma ratkaisu on järkiperäinen? "ihminen on sekasyöjä" - fakta perustuu siihen, että on itse kasvanut ja elänyt niin. Todellisuudessa ihminen on varsin sopeutuvainen eläin, joka voi elää monenlaisilla ruokavaliovariaatioilla inuiiteista vegaaneihin. Jos uskoo lautasmallin olevan se ainoa ihmiskeholle sopiva ruokavalio, on kyseessä nimenomaan uskomus eli tunnesyy. Ja itse en ole kasvissyöjä siksi koska eläimet on söpöjä ( vaikka onhan sekin totta ) , vaan koska länsimainen ruuantuotantotapa on kestämätön.

        - Miten lapsen valinta sitten käytännössä estetään? Valvotaan jokaista liikettä 18v. asti? Toki lapsi saa valita, ikäiselleen sopivassa suhteessa. Vanhempien kuuluu silti olla auktoriteetti lapselle, vanhemmat sanelevat loppupeleissä millaista ruokaa kaupasta vanhempien rahoilla ostetaan. Ei lapsi, ei perheen ulkopuoliset. Eihän sekasyöjäperheessäkään lapsi päätä ( tai ainakaan pitäisi päättää...) syökö hän lihaa vai ei.

        - Eikö kasvissyöjä sitten saisi herkutella? Useimmat (tummat) suklaat ja lakut käyvät kasvissyöjille, ja onpa olemassa myös hedelmäkarkkeja joissa ei ole liivatetta.

        Ja ei kai tuossa lääkejutussa ole sen kummempaa kuin rajanveto siihen, mikä on järkevää ja mikä ei. En minä pilaisi omaa terveyttäni tai tekisi 20 lasta, mutta voin silti tuomita mm. eläinkokeet ja vaatia eettisempien ( ja turvallisempien! ) testausmenetelmien kehittämistä ja ainesosiltaan mahdollisimman monille sopivia lääkkeitä. Et sitten itse käytä lääkkeitä tarvittaessa? Nyt kun tuli tämä elinluovutusmuutos niin kyllä moni sekasyöjä julisti kieltävänsä omien elintensä luovuttamisen, mutta kun itse on hädässä niin muiden elimet kelpaa... SE on pinnallista ja itsekästä. Ja kyllä, varsin itkettävää.


      • ilkka kukkanen

        Ryhdyttyäni v1982 kasvissyöjäksi, annoin poikani syödä varmuuden vuoksi lihaa. Huomasin aluksi saavani liian vähän proteiinia joten lisäsin sen saantia. Nyt kaikki ok.


      • ilkka kukkanen

        Siirryimme kasvisruokaan poikamme ollessa nelivuotias.

        Koska emme tienneet tarpeeksi kasvisruoan vaikutuksista, annoimme pikamme syödä lihaa. Totta kai.

        Väitteesi"vegaanit eivät anna..."EI PIDÄ PAIKKAANSA MEIDÄN OSALTAMME. ÄLÄ SIIS YLEISTÄ!!

        MEILLE VANHEMMILLE EIVÄT KARKIT MAISTU!

        Hirvien poisto on välttämätöntä jo liikenteen kannalta.

        Älä hauku meitä pinnallisiksi!!!


      • ilkka kukkanen

        Madame F:lle

        Kumpi oli parempi vaihtoehto minun astmalleni: kortisooni tabletteina vai ruokaterapia, joka oli kasvisruokaa ja kahvittomuus, jolloin ei virtsahappoja elimistöön kertynyt.

        Astmani parani!!

        Olen voinut siitä asti kaikin puolin paremmin, kunhan otan B12 vitamiinia.


      • ilkka kukkanen

        Madame.Alexandra F.lle

        Miten perustelet kasvissyönnin luonnottomuuden?

        Eikö norsut ja hevoset ole luonnollisia?

        Aloitimme vaimoni kanssa kasvissyönnin v 1982.

        Poikaamme emme uskaltaneet sitä koettaa saatikka pakottaa.


      • ilkka kukkanen

        Hirvenmetsästyksen ymmärrän ja sitä puollan liikenteen vuoksi.

        Hirvi on tosi vaarallinen auton kohdatessaan pitkien raajojensa vuoksi. Se tulee törmättäessä syliin autoon ja painoa on n. 500kg.

        Siinä käy autossa olijoillekin huonosti.


    • omatunto syynä

      Olen kasvissyöjä koska en halua millään tavoin tukea lihan tehotuotantoa, enkä ryöstökalastusta. Niissä nykyisissä olosuhteissa eläimen luonnollinen elämä jää elämättä. Mielestäni liha ja kala maistuvat hyvältä, mutta omatuntoni voittaa lihan himon. Onneksi monilla tuotteilla saa lihan korvattua oikein mainiosti. Jos lihaa tuotettaisiin inhimillisemmissä olosuhteissa ja pienemmillä tiloilla niinkuin aikoinaan, olisi sen syöminen hitusen ymmärrettävämpää.

      Useimmat ihmiset eivät ajattele ollenkaan mistä liha heidän lautaselle tulee (enkä tarkoita nyt että kaupasta), siinä ongelman ydin. Monet havahtuvat vasta henkilökohtaiseen kokemukseen eläinten kohtelun näkemisestä. Luokkaretkiä teurastamoille!

    • aihe eettisesti

      Haluaisin olla kokonaan kasvissyöjä ja olen ollut, mutta täytyy myöntää, että elämä hankaloituu sen tähden tosi paljon. Perheessä pitäisi yhdelle kokata aina eri ruokaa kuin muille ja huolehtia että kaikki proteiinit tulee saatua, kasvisvalmisteet ovat kalliimpia kuin tavalliset ruuat. Ja toisaalta on kaksinaamaista olla kasvissyöjä jos elämässään kuitenkin joutuu turvautumaan lääkkeisiin, kosmetiikkaan, joita on testattu eläimillä. Se vasta rääkkiä on =( Mutta tottakai oman läheisen henki on tärkeämpi kuin eläimen, joten lääkkeitä on pakko testata.
      Syön lihaa kuitenkin vähän muihin verrattuna, osittain terveydellisestä syystä. Teen usein kasvissosekeittoja ja ostan kasvispihvejä, hesessä tilaan välillä kasvishampparin jne. En koskaan osta leikkeleitä, juusto kelpaa vallan hyvin leivän päälle.

      • kasviksetrulez

      • epppuli

        kannattaa muistaa, että tässäkään ei tarvitse olla täysin absoluuttinen. jos alat kasvissyöjäksi niin yhä vähemmän eläimiä tehotuotetaan ja teurastetaan ihmisten ruoaksi. ja se on jo saavutus! jos käytät eläimillä testattuja lääkkeitä se ei mitenkään sulje pois sitä ettetkö voisi lopettaa lihansyöntiä ja säästää niin eläinten kärsimystä ja saada siitä lisäksi vielä hyvän omaatunnon. kaksinaamaista se ei ole. varmasti melkein kaikki kasvissyöjät käyttävät eläinkoelääkkeitä ainakin jossain määrin, koska tällä hetkellä suurin osa lääkkeistä testataan elämillä, valitattavaa kyllä, vaihtoehtoisia menetelmiähän kyllä olisi.


    • aataminalku

      muistikuvani lihan oudosta ulkonäöstä ulottuvat varhaislapsuuteen, sinne kolmen neljän ikävuoden paikkeille. Mielestäni liha oli pahan makuista, liian sitkeää syötäväksi ja pelottavaa katseltavaa. Heitin karjalanpaistin palat roskikseen silloin kun kukaan ei ollut paikalla ja jätin lihan syömättä, jos se vain suinkin oli vältettävissä. Kului monta vuotta, jolloin pystyin syömään jauhelihaa, mutta sitten ällöttävä olo lihaa kohtaan sai siinäkin voiton ja nykyisin, 23vuotiaana, hyvä kun pystyn koskemaan lihaan, syömään sitä en ryhtyisi mistään hinnasta.

      Mikäli joku ei tykkää jostakin, miksi hänen pitäisi sitä syödä? Jostakin syystä lihan poisjäänti saa ihmisiltä kummaksuvia katseita aikaan, kun taas en herättäisi mitään ihmetystä jos kertoisin jättäneeni karkin pois koska en siitä pidä. Onko liha olevinaan niin luonnollinen juttu, että sitä on pakko syödä? Minusta tuntuu, että jos liha olisi luonnollinen asia, en sitä lapsena olisi pelännyt ja vieroksunut.

      • Nirso sekasyöjäkö??

        Minulla täysin sama tilanne kuin "aataminalulla".
        Olen jättänyt lihan syömisen aikanaan siksi että se alkoi etoa minua.
        En ole koskaan tykännyt syödä "raakaa lihaa" (sellaiseksi sanoin pienenä jalostamatonta lihaa, esim. juuri karjalanpaistia) ja myöhemmällä iällä myös jauheliha ym.. alkanut ällöttää..

        Laihduin kymmenen kiloa sellaisen vuoden sisällä lopetettuani pelkän punaisen lihan syömisen (67kg --> 57kg) enkä näe sitä muuta kuin positiivisena asiana :)

        Minulla on kauan ollut kriisi siitä mitä vastaan jos joku kysyy olenko kasvissyöjä tai edes jonkinasteinen vegetaristi.. En oikein tiedä mitä vastaisin sillä tuntuu että pitäisi olla jokin eettinen tai ympäristöpoliittinen näkemys taustalla että voit "alkaa" vegeksi..
        Itse en vain yksinkertaisesti pidä siitä.. Kanakin ällöttää.. Kala ihan menee :)
        Tuttavillani kesti myös kauan "hyväksyä" se etten syö lihaa, tuputtivat sitä minulle jatkuvasti, varsinkin rakas äitini :)) Mutta nykyismmin ongelmaa ei enää ole :)

        Minä saan selitellä kyllä sitäkin etten pidä karkista, pullista, kakuista (yleensä mistään sokerisesta), enkä pitsasta, mikä varsinkin tuntuu olevan suurimmalle osalle ihmisistä aivan maailman loppu :D Minä en kuitenkaan nirsoudelleni mitään voi enkä aiokaan voida, minun nirsouteni kun on hyvänlaatuista ja pitää minut terveenä ;DD


      • rrf4
        Nirso sekasyöjäkö?? kirjoitti:

        Minulla täysin sama tilanne kuin "aataminalulla".
        Olen jättänyt lihan syömisen aikanaan siksi että se alkoi etoa minua.
        En ole koskaan tykännyt syödä "raakaa lihaa" (sellaiseksi sanoin pienenä jalostamatonta lihaa, esim. juuri karjalanpaistia) ja myöhemmällä iällä myös jauheliha ym.. alkanut ällöttää..

        Laihduin kymmenen kiloa sellaisen vuoden sisällä lopetettuani pelkän punaisen lihan syömisen (67kg --> 57kg) enkä näe sitä muuta kuin positiivisena asiana :)

        Minulla on kauan ollut kriisi siitä mitä vastaan jos joku kysyy olenko kasvissyöjä tai edes jonkinasteinen vegetaristi.. En oikein tiedä mitä vastaisin sillä tuntuu että pitäisi olla jokin eettinen tai ympäristöpoliittinen näkemys taustalla että voit "alkaa" vegeksi..
        Itse en vain yksinkertaisesti pidä siitä.. Kanakin ällöttää.. Kala ihan menee :)
        Tuttavillani kesti myös kauan "hyväksyä" se etten syö lihaa, tuputtivat sitä minulle jatkuvasti, varsinkin rakas äitini :)) Mutta nykyismmin ongelmaa ei enää ole :)

        Minä saan selitellä kyllä sitäkin etten pidä karkista, pullista, kakuista (yleensä mistään sokerisesta), enkä pitsasta, mikä varsinkin tuntuu olevan suurimmalle osalle ihmisistä aivan maailman loppu :D Minä en kuitenkaan nirsoudelleni mitään voi enkä aiokaan voida, minun nirsouteni kun on hyvänlaatuista ja pitää minut terveenä ;DD

        Löydettyäni totuuden buddhalaisuuden opeista ryhdyin kasvissyöjäksi. Siitä on aikaa noin vuoden päivät ja vähän päälle. Toki ensisijainen syyni on ajatus siitä, ettei eläviä ja ajattelevia olentoja tule vahingoittaa, mutta myös terveyssyyt ja ympäristönäkökohdat ovat syitä siihen miksi ryhdyin kasvissyöjäksi.

        Liha alkoi yököttämään aika äkkiä, kun siitä luopui ja nykyään en sen hajuakaan pysty sietämään.

        On muuten hullunkurista, että kasvissyöjät joutuvat selittelemään päätöstään enemmän kuin roskaruoalla eläjät. Ja hyvin kasvisruoalla pärjää. Käyn taekwondo-harjoituksissa 5x/vk ja teen ruumiillista työtä. Ei ole ongelmia tullut ja halvempaa kuin lihansyönti.


      • V.G.M.S
        rrf4 kirjoitti:

        Löydettyäni totuuden buddhalaisuuden opeista ryhdyin kasvissyöjäksi. Siitä on aikaa noin vuoden päivät ja vähän päälle. Toki ensisijainen syyni on ajatus siitä, ettei eläviä ja ajattelevia olentoja tule vahingoittaa, mutta myös terveyssyyt ja ympäristönäkökohdat ovat syitä siihen miksi ryhdyin kasvissyöjäksi.

        Liha alkoi yököttämään aika äkkiä, kun siitä luopui ja nykyään en sen hajuakaan pysty sietämään.

        On muuten hullunkurista, että kasvissyöjät joutuvat selittelemään päätöstään enemmän kuin roskaruoalla eläjät. Ja hyvin kasvisruoalla pärjää. Käyn taekwondo-harjoituksissa 5x/vk ja teen ruumiillista työtä. Ei ole ongelmia tullut ja halvempaa kuin lihansyönti.

        Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta. 15 vuoden aikana maitotuotteet vähenivät vähitellen ja nyt olen ollut vegaani. Liha vaan jäi pois yksi päivä kun se ei maistunut. Samoin kävi maidon kanssa. Munia, kalaa tai kanaa en syönyt lihansyöjänäkään. Syyni veganismille on vain se, että näin haluan elää ja syödä.

        Nuorempana halusin kasvissyöjäksi tunnesyistä, olen aina kärsinyt kun muutkin ihmiset tai eläimet kärsivät. Seuraavaksi löysin järkisyyt; kasvissyönti on terveellisempää kuin sekasyönti sekä ekologisempaa. Sitten huomasin kasvissyönnin henkiset ulottuvuudet, maailmankatsomukseeni kuuluu kaiken elollisen kunnioittaminen, elämä on ihme jota meidän ihmisten tulee vaalia eikä tuhota, olemmehan luomakunnan kruunu. Emme ole eläimen tasolla, meillä on valinnanmahdollisuus, siksi olemme vastuussa jokapäiväisistä teoistamme. Eläin ei ajattele järjellä eikä pysty valitsemaan ruokaansa. Ihmisen kehitys on korkeammalla, ymmärrämme että eläin ja luonto kärsivät jos syömme lihaa. Ihminen voi valita elääkö itsekkäästi vai epäitsekkäästi. Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin. Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla. Ihmisrotu kehittää tiedettä ja teknologiaa jatkuvasti, miksi siis moraalin ja eettisyyden alueella meidän pitäisi elää samalla tasolla kuin luolamies?

        Lihansyöntiin ei ole yhtään järkisyytä olemassa. Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi. Maun, joka loppujen lopuksi on aika vastenmielinen ja opittu. Kasvissyöjänä makutottumukset muuttuvat, ja aika pian sitä ihmettelee että miksi söin tuota lihaa joka haiseekin niin pahalle ja miten sitä joskus jopa kaipasi.


      • koteuksella
        V.G.M.S kirjoitti:

        Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta. 15 vuoden aikana maitotuotteet vähenivät vähitellen ja nyt olen ollut vegaani. Liha vaan jäi pois yksi päivä kun se ei maistunut. Samoin kävi maidon kanssa. Munia, kalaa tai kanaa en syönyt lihansyöjänäkään. Syyni veganismille on vain se, että näin haluan elää ja syödä.

        Nuorempana halusin kasvissyöjäksi tunnesyistä, olen aina kärsinyt kun muutkin ihmiset tai eläimet kärsivät. Seuraavaksi löysin järkisyyt; kasvissyönti on terveellisempää kuin sekasyönti sekä ekologisempaa. Sitten huomasin kasvissyönnin henkiset ulottuvuudet, maailmankatsomukseeni kuuluu kaiken elollisen kunnioittaminen, elämä on ihme jota meidän ihmisten tulee vaalia eikä tuhota, olemmehan luomakunnan kruunu. Emme ole eläimen tasolla, meillä on valinnanmahdollisuus, siksi olemme vastuussa jokapäiväisistä teoistamme. Eläin ei ajattele järjellä eikä pysty valitsemaan ruokaansa. Ihmisen kehitys on korkeammalla, ymmärrämme että eläin ja luonto kärsivät jos syömme lihaa. Ihminen voi valita elääkö itsekkäästi vai epäitsekkäästi. Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin. Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla. Ihmisrotu kehittää tiedettä ja teknologiaa jatkuvasti, miksi siis moraalin ja eettisyyden alueella meidän pitäisi elää samalla tasolla kuin luolamies?

        Lihansyöntiin ei ole yhtään järkisyytä olemassa. Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi. Maun, joka loppujen lopuksi on aika vastenmielinen ja opittu. Kasvissyöjänä makutottumukset muuttuvat, ja aika pian sitä ihmettelee että miksi söin tuota lihaa joka haiseekin niin pahalle ja miten sitä joskus jopa kaipasi.

        "Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin."

        Oletko koskaan ajatellut, että juuri näin tapahtuu kaikessa askeesissa? Sitä kutsutaan näläksi ja yksipuolisen ruokavalion aiheuttamaksi puutostilaksi.

        Myös joskus puhutaan itsesuggestiosta.


      • päivän
        V.G.M.S kirjoitti:

        Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta. 15 vuoden aikana maitotuotteet vähenivät vähitellen ja nyt olen ollut vegaani. Liha vaan jäi pois yksi päivä kun se ei maistunut. Samoin kävi maidon kanssa. Munia, kalaa tai kanaa en syönyt lihansyöjänäkään. Syyni veganismille on vain se, että näin haluan elää ja syödä.

        Nuorempana halusin kasvissyöjäksi tunnesyistä, olen aina kärsinyt kun muutkin ihmiset tai eläimet kärsivät. Seuraavaksi löysin järkisyyt; kasvissyönti on terveellisempää kuin sekasyönti sekä ekologisempaa. Sitten huomasin kasvissyönnin henkiset ulottuvuudet, maailmankatsomukseeni kuuluu kaiken elollisen kunnioittaminen, elämä on ihme jota meidän ihmisten tulee vaalia eikä tuhota, olemmehan luomakunnan kruunu. Emme ole eläimen tasolla, meillä on valinnanmahdollisuus, siksi olemme vastuussa jokapäiväisistä teoistamme. Eläin ei ajattele järjellä eikä pysty valitsemaan ruokaansa. Ihmisen kehitys on korkeammalla, ymmärrämme että eläin ja luonto kärsivät jos syömme lihaa. Ihminen voi valita elääkö itsekkäästi vai epäitsekkäästi. Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin. Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla. Ihmisrotu kehittää tiedettä ja teknologiaa jatkuvasti, miksi siis moraalin ja eettisyyden alueella meidän pitäisi elää samalla tasolla kuin luolamies?

        Lihansyöntiin ei ole yhtään järkisyytä olemassa. Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi. Maun, joka loppujen lopuksi on aika vastenmielinen ja opittu. Kasvissyöjänä makutottumukset muuttuvat, ja aika pian sitä ihmettelee että miksi söin tuota lihaa joka haiseekin niin pahalle ja miten sitä joskus jopa kaipasi.

        kuluttaja haluaa syödä tuoretta, maukasta ja turvallista ruokaa.
        Liha on keskeinen osa suomalaista ruokavaliota. Suomalaiset syövät lihaa vuodessa noin 70 kiloa/henkilö.Lihan ravintoainekoostumus on monipuolinen. Lihassa on proteiineja, rasvoja, kivennäisaineita ja vitamiineja.
        Liharuoka antaa pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen, jonka vuoksi se saatetaan mieltää paljon energiaa sisältäväksi raaka-aineeksi.
        Kala on hyvä D-vitamiinin lähde. Nykyään tiedetään, että kalassa on monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi se kuuluu monipuoliseen ruokavalioon.
        Kasvikset ja maito alentavat verenpainetta. Monipuolisen ruokavalion perusta on runsas vihannesten, juuresten, marjojen, hedelmien ja maitovalmisteiden syöminen. Myös täysjyväviljavalmisteita, kalaa ja siipikarjanlihaa. Kanamuna on ravitseva ja kevyt vaihtoehto.
        Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä.


      • herttileijaa!
        V.G.M.S kirjoitti:

        Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta. 15 vuoden aikana maitotuotteet vähenivät vähitellen ja nyt olen ollut vegaani. Liha vaan jäi pois yksi päivä kun se ei maistunut. Samoin kävi maidon kanssa. Munia, kalaa tai kanaa en syönyt lihansyöjänäkään. Syyni veganismille on vain se, että näin haluan elää ja syödä.

        Nuorempana halusin kasvissyöjäksi tunnesyistä, olen aina kärsinyt kun muutkin ihmiset tai eläimet kärsivät. Seuraavaksi löysin järkisyyt; kasvissyönti on terveellisempää kuin sekasyönti sekä ekologisempaa. Sitten huomasin kasvissyönnin henkiset ulottuvuudet, maailmankatsomukseeni kuuluu kaiken elollisen kunnioittaminen, elämä on ihme jota meidän ihmisten tulee vaalia eikä tuhota, olemmehan luomakunnan kruunu. Emme ole eläimen tasolla, meillä on valinnanmahdollisuus, siksi olemme vastuussa jokapäiväisistä teoistamme. Eläin ei ajattele järjellä eikä pysty valitsemaan ruokaansa. Ihmisen kehitys on korkeammalla, ymmärrämme että eläin ja luonto kärsivät jos syömme lihaa. Ihminen voi valita elääkö itsekkäästi vai epäitsekkäästi. Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin. Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla. Ihmisrotu kehittää tiedettä ja teknologiaa jatkuvasti, miksi siis moraalin ja eettisyyden alueella meidän pitäisi elää samalla tasolla kuin luolamies?

        Lihansyöntiin ei ole yhtään järkisyytä olemassa. Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi. Maun, joka loppujen lopuksi on aika vastenmielinen ja opittu. Kasvissyöjänä makutottumukset muuttuvat, ja aika pian sitä ihmettelee että miksi söin tuota lihaa joka haiseekin niin pahalle ja miten sitä joskus jopa kaipasi.

        "Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi."

        Ei ihminen syö yhtään mitään saadakseen ruoanmaun suuhunsa vaan polttoainetta kropalleen.

        Missä hemmetin tynnyrissä sinä olet elänyt? Sanot viestissäsi, että jossain vaiheessa otit järkisyytkin peliin, mutta ei siltä pahemmin tunnu. Perustelusi sopivat itsekkäälle, hyvin toimeentulevalle, länsimaiselle new age-penikalle, joka vähät välittää muista kunhan oma omatunto ja hyvinvointi on turvattu.

        "Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla." Tarkoitat sitten ilmeisesti elämäntapavegaaneja. Mitähän alikehittyneitten maiden nälkäänäkevät sinusta ja neuvoistasi ajattelevat?


      • fwdqe3
        päivän kirjoitti:

        kuluttaja haluaa syödä tuoretta, maukasta ja turvallista ruokaa.
        Liha on keskeinen osa suomalaista ruokavaliota. Suomalaiset syövät lihaa vuodessa noin 70 kiloa/henkilö.Lihan ravintoainekoostumus on monipuolinen. Lihassa on proteiineja, rasvoja, kivennäisaineita ja vitamiineja.
        Liharuoka antaa pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen, jonka vuoksi se saatetaan mieltää paljon energiaa sisältäväksi raaka-aineeksi.
        Kala on hyvä D-vitamiinin lähde. Nykyään tiedetään, että kalassa on monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi se kuuluu monipuoliseen ruokavalioon.
        Kasvikset ja maito alentavat verenpainetta. Monipuolisen ruokavalion perusta on runsas vihannesten, juuresten, marjojen, hedelmien ja maitovalmisteiden syöminen. Myös täysjyväviljavalmisteita, kalaa ja siipikarjanlihaa. Kanamuna on ravitseva ja kevyt vaihtoehto.
        Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä.

        "Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä. "

        Saanko kysyä; mikä ihmeen TÄYSIN? Sekasyöjä on SEKASYÖJÄ, ei ole olemassa mitään lähes tai melkein kasvissyöjää. KAsvissyöjä syö kasviksia.

        Niin ei minulla muuta, mutta huvittaa sekasyöjien "en ole täysin kasvissyöjä (ts. en ole kasvissyöjä)"


      • ja aiaiai...
        fwdqe3 kirjoitti:

        "Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä. "

        Saanko kysyä; mikä ihmeen TÄYSIN? Sekasyöjä on SEKASYÖJÄ, ei ole olemassa mitään lähes tai melkein kasvissyöjää. KAsvissyöjä syö kasviksia.

        Niin ei minulla muuta, mutta huvittaa sekasyöjien "en ole täysin kasvissyöjä (ts. en ole kasvissyöjä)"

        Minua lähinnä huvittaa sinun närkästyksesi asiasta, jota et halua edes ymmärtää. Sinun tulisi uskoa silmiesi sanomaa: "Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä. "

        Näinhän kirjoittaja sanoo ja mitähän tuossa toteamuksessa huvittaa`? "Ei ole täysin kasvissyöjä=syö siis muitakin kuin kasviksia; on sekasyöjä=syö siis muutakin suokaa kuin kasviksia".

        Menikö nyt jakeluun? Kyllä minä lukihäiriön ymmärrän, mutta liiallisten suolistokaasujen nousemista päänuppiin en käsitä, jos tuloksena on tällainen sielullinen ähky.


      • ilkka kukkanen
        koteuksella kirjoitti:

        "Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin."

        Oletko koskaan ajatellut, että juuri näin tapahtuu kaikessa askeesissa? Sitä kutsutaan näläksi ja yksipuolisen ruokavalion aiheuttamaksi puutostilaksi.

        Myös joskus puhutaan itsesuggestiosta.

        Eikö lihansyöjälle tapahdu samankaltaisia asioita?

        Etkö ole globaalisti ajateltuna puutostilassa aivoiltasi.


      • herkkis5
        V.G.M.S kirjoitti:

        Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta. 15 vuoden aikana maitotuotteet vähenivät vähitellen ja nyt olen ollut vegaani. Liha vaan jäi pois yksi päivä kun se ei maistunut. Samoin kävi maidon kanssa. Munia, kalaa tai kanaa en syönyt lihansyöjänäkään. Syyni veganismille on vain se, että näin haluan elää ja syödä.

        Nuorempana halusin kasvissyöjäksi tunnesyistä, olen aina kärsinyt kun muutkin ihmiset tai eläimet kärsivät. Seuraavaksi löysin järkisyyt; kasvissyönti on terveellisempää kuin sekasyönti sekä ekologisempaa. Sitten huomasin kasvissyönnin henkiset ulottuvuudet, maailmankatsomukseeni kuuluu kaiken elollisen kunnioittaminen, elämä on ihme jota meidän ihmisten tulee vaalia eikä tuhota, olemmehan luomakunnan kruunu. Emme ole eläimen tasolla, meillä on valinnanmahdollisuus, siksi olemme vastuussa jokapäiväisistä teoistamme. Eläin ei ajattele järjellä eikä pysty valitsemaan ruokaansa. Ihmisen kehitys on korkeammalla, ymmärrämme että eläin ja luonto kärsivät jos syömme lihaa. Ihminen voi valita elääkö itsekkäästi vai epäitsekkäästi. Kun on kasvissyöjä pidemmän aikaa, ihmisessä tapahtuu henkisiä muutoksia, sitä herkistyy asioille ja alkaa tajuta asioita laajemmin. Itse en käsitä että olemme ravintoketjun huipulla, vaan ajattelen että olemme henkisen kehityksen huipulla. Ihmisrotu kehittää tiedettä ja teknologiaa jatkuvasti, miksi siis moraalin ja eettisyyden alueella meidän pitäisi elää samalla tasolla kuin luolamies?

        Lihansyöntiin ei ole yhtään järkisyytä olemassa. Ainoa syy eläinten tappamiseen on itsekäs halu saada lihanmaku suuhun. Ihmisen sivistyksen mittaa tämä, haluaako aiheuttaa kärsimystä pelkän maun vuoksi. Maun, joka loppujen lopuksi on aika vastenmielinen ja opittu. Kasvissyöjänä makutottumukset muuttuvat, ja aika pian sitä ihmettelee että miksi söin tuota lihaa joka haiseekin niin pahalle ja miten sitä joskus jopa kaipasi.

        Minäkin olen nykyään niin herkkä että kyyneleet nousee pienistäkin asioista silmiin. Tiedä sitten että mistä johtuu, kasvisruokavaliostako...


      • ilkka kukkanen
        rrf4 kirjoitti:

        Löydettyäni totuuden buddhalaisuuden opeista ryhdyin kasvissyöjäksi. Siitä on aikaa noin vuoden päivät ja vähän päälle. Toki ensisijainen syyni on ajatus siitä, ettei eläviä ja ajattelevia olentoja tule vahingoittaa, mutta myös terveyssyyt ja ympäristönäkökohdat ovat syitä siihen miksi ryhdyin kasvissyöjäksi.

        Liha alkoi yököttämään aika äkkiä, kun siitä luopui ja nykyään en sen hajuakaan pysty sietämään.

        On muuten hullunkurista, että kasvissyöjät joutuvat selittelemään päätöstään enemmän kuin roskaruoalla eläjät. Ja hyvin kasvisruoalla pärjää. Käyn taekwondo-harjoituksissa 5x/vk ja teen ruumiillista työtä. Ei ole ongelmia tullut ja halvempaa kuin lihansyönti.

        Suomalainen kasvissyöjä voitti suunnistuksen maailmanmestaruuden aikoinaan.

        Oliko nimi Veijalaisen Liisa. En ole nimestä varma.

        MM- voitostaan olen varma.


      • läksyt lukematta?
        fwdqe3 kirjoitti:

        "Niinpä en ole siirtynyt täysin kasvissyöjäksi vaan olen sekasyöjä. "

        Saanko kysyä; mikä ihmeen TÄYSIN? Sekasyöjä on SEKASYÖJÄ, ei ole olemassa mitään lähes tai melkein kasvissyöjää. KAsvissyöjä syö kasviksia.

        Niin ei minulla muuta, mutta huvittaa sekasyöjien "en ole täysin kasvissyöjä (ts. en ole kasvissyöjä)"

        On olemassa kasvissyönnin eri muotoja, kuten laktovegetaristi, lakto-ovovegeratisti, pescovegetaristi jne sekä erikseen vegaani, joka ei syö mitään eläinperäistä..


    • väiinputoaja

      Jos minulta kysytään olenko lihansyöjä vai kasvissyöjä, niin en voi sanoa juuta enkä jaata.
      Kouluruokailussa olen tämän vuoden alusta asti ilmoittanut olevani kasvisruokailija, ihan vain siitä yksinkeritasesta syystä että vastusta tehotuotantoa!

      Tämän vuoden alussa kun päätin jatkaa vain kalan ja kanan syömistä. Ja köyhänä opiskeliana minä olinkin reilun viikon ilman mitään lihaa ja huomasin kehossa muutoksen heti (ei mitenkään posiviitisen sellaisen).

      Mikäli kaikki liha mitä hyllyissä on, tuotettaisiin siten että eläimillä olisi alusta loppuun asti hyvät olot (luomua) niin voisin syödä lihaa ilomielin. Siksi suosinkin (aina kun kykenen rahallisesti) riistaeläinten lihaa, mikä voisikaan olla parempaa kuin tieto siitä että eläin on elänyt villinä luonnossa onnellisena ja saanut nopean tuskattoman kuoleman (ainakin toivottavasti).

    • dxv

      En käsitä ihmisiä jotka jaksavat länkyttää kuinka "ihminen on tehty syomään lihaa" ja kuinka "ihminenkin on eläin" eivätkä hyväksy vastaväitteitä. Emme ole enää luolamiehiä joten meillä on oikeus ja vapaus valita ruokamme oli se lihaa tai ei. Käsittämätöntä.

      • ilkka kukkanen

        Ihminen on yksi eläin. Norsun voimat tulee ruohosta ja puitten lehdistä.


      • ilkka kukkanen
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Ihminen on yksi eläin. Norsun voimat tulee ruohosta ja puitten lehdistä.

        Ilkka kukkaselle:

        Olen laktovege.


      • ilkka kukkanen

        dxv:lle

        Muuten hyvä kirjoituksesi on, mutta kyllä ihminen on eläin. Yksi, erilaisine kykyineen lajitovereihimme(muihin eläimiin) verrattuna.

        Joissain parempi, jossain huonompi. Mutta silti eläin.


    • 20+7

      En syönyt lihaa enkä kanaa moneen vuoteen. Kalaa söin. Miksi? Ajatus lihan syönnistä alkoi jossain vaiheessa tuntumaan vastenmieliseltä, syytä tähän en tiedä. Kalan kanssa ei ollut samaa tunnetta, johtuisiko siitä että olen pienestä asti kalastanut, tappanut kalat ja käsitellyt saaliin, aikuisempana laittanut itse kaloista ruokaa.

      Lihaa syömätön vaihe kesti n. viisi vuotta. Mihin loppui? Lopetin tupakanpolton ja lihaan iski - ei intohimo vaan tarve. Outoa, eikö totta? Moni on varmasti sitä mieltä että olisi kannattanut jatkaa polttamista ja pitäytyä lihasta mutta itse ajattelin toisinpäin.

      Työmatkalla Intiassa näin ihmisiä, jotka ovat koko elämänsä olleet vegaaneja. Ei näkynyt lihan puute heissä negatiivisesti, tekivät teollisuushommia siinä missä tehdään muuallakin maailmassa. Siis kysessä ei ollut mikään hikipajan lapsityövoima vaan aikuiset ihmiset asennushommissa. Eli lihatta pärjää. Vitsi piileekin siinä, että siellä perinne on pitkä ja ihmiset tietävät mitä laittaa pöytään että tarvittavat ravinteet sapuskasta saadaan. Lisäksi kaikkea tarvittavaa on saatavilla tuoreena ympäri vuoden.

      Kasvissyönti on tietenkin jokaisen oma valinta. Kannattaa olla tietty rehellinen itselleen motiiveista. Tässäkin voi ryhmäpaine ajaa ihmistä valintaan, jota ei itse ehkä halua mutta kuna kaikki kaveritkin...Ja sama tietty toisinpäin, voi olla vaikeaa viedä niitä soijanakkoja grillille kun muut nauttii Kabanossia.

      Elämme aikaa jolloin valintoja voi tehdä. Jos joskus sata vuotta sitten olisi ollut Suomessa ja täysin vege, olisi kuolo korjannut kohtuullisen nopeasti, jos ei sitten olisi syntynyt johonkin ökyrikkaaseen ja erittäin liberaaliin perheeseen.

      Tärkeä asia mielestäni olisi ettei puolin eikä toisin aleta moralisoida toisten valintoja. Jos syö lihaa niin antaa syödä, jos on vege niin siitä vaan. Jätetään ne "ituhippi" ja "murhaajalihansyöjä" kommentit väliin jookosta?

    • öödeöö

      Olen kasvissyöjä eettisistä syistä. Vastustan tehotuotantoa. Sen sijaan "luonnon lain mukaisesti" on ok, jos joku metsästää vaikka hirven tai kalastaa lohen. Viljelty kala on taas eri juttu, samoin ylikalastettu tonnikala ja valas. Näitä on muitakin. Lammasta ei tietääkseni pysty tehotuottamaan, vaan lampailla on aina laiduntilaa ja mahdollisuus kävellä. Korjatkaa jos olen väärässä!

      Voisin siis periaatteessa syödä riistaa ja lammasta, mutta ne eivät kuitenkaan maistu minulle, joten olen lakto-ovo-vegetaristi.

      Muna- ja maitotuotteet pyrin ostamaan luomuna.

      • blaa bla blaaaa

        kyllä mäki hyväksyn matsäksyksen itse sitä en pystyis tekee mut vois ostaa yhelt tuttavalta hirvenjauhelihaa koiralle ja kalakin on ihan ok kunhan se on ite tai tuttavan kalastama ja se on tapettu nopeesti ilman sitä tunnetta ettei saa ilmaa :(

        Ite rupesin kasvissyöjäksi eettisistä syistä.

        Minusta ihmisellä ei ole saalistajan anatomiaa (ei teräviä hampaita kynsiä eikä ole myöskään nopea juoksia)
        esim. kissat näkevät hiirissä saaliin ihmiset eläimen.

        Mutta tää on vain mun mielipide sit.


    • Finsail

      kasvissyöntiä, mutta eihän sillä ole mitään väliä. Kai se on hyvä et on kumpaakin ja saa itse tehdä valintansa. Kuhan kaikki ihmiset ei vaan oo kasvissyöjiä niin hyvä ku eihän nykyinen ravinto riitä tälle ihmismassalle joka täällä maailmassa on. Ja oikeutan lihansyönnin kun kerran eläimetkin niin saa tehdä. Kasvissyöntiä saa harrastaa aivan vapaasti jos siitä tulee onnelliseksi. Kunhan ei vaan yritä käännyttää kissaansa tai koiraansa pelkkään kasvisravintoon kun ne on alkujaankin petoeläimiä, se ei ole mielestäni oikein.

      Tere ja be hapy.

      • uyh6yuth

        Kuhan kaikki ihmiset ei vaan oo kasvissyöjiä niin hyvä ku eihän nykyinen ravinto riitä tälle ihmismassalle joka täällä maailmassa on.

        Niin, aivan, siksi lihansyönti ei ole järkevää ympäristöllisestä näkökannasta.

        Lihakilon tuottaminen vie 10x enemmän maa-alaa kuin esim. linssikilon tuottaminen ja monta kymmentä kertaa enemmän vettä. Naudanliha sisältää suunnilleen saman verran proteiinia kuin linssit, joten ravinto-arvoistakaan ei jää puutetta.
        Eli lasketaanpas, jos nykyään lihalla ravittaisiin esimerkiksi 4 miljoonaa ihmistä jollain alueella, jos lihakarjan kasvatus vaihdettaisiin papujen tai linssien viljelyyn esimerkiksi, samalla määrällä maata voitaisi ravita 40 miljoonaa ihmistä.

        Ei kannata lähteä asioita päättelemään kuin rohvessori millään luulolla tai mututuntumalla. Pitää ottaa selvää tiedätkös?


      • Peruskoululainen
        uyh6yuth kirjoitti:

        Kuhan kaikki ihmiset ei vaan oo kasvissyöjiä niin hyvä ku eihän nykyinen ravinto riitä tälle ihmismassalle joka täällä maailmassa on.

        Niin, aivan, siksi lihansyönti ei ole järkevää ympäristöllisestä näkökannasta.

        Lihakilon tuottaminen vie 10x enemmän maa-alaa kuin esim. linssikilon tuottaminen ja monta kymmentä kertaa enemmän vettä. Naudanliha sisältää suunnilleen saman verran proteiinia kuin linssit, joten ravinto-arvoistakaan ei jää puutetta.
        Eli lasketaanpas, jos nykyään lihalla ravittaisiin esimerkiksi 4 miljoonaa ihmistä jollain alueella, jos lihakarjan kasvatus vaihdettaisiin papujen tai linssien viljelyyn esimerkiksi, samalla määrällä maata voitaisi ravita 40 miljoonaa ihmistä.

        Ei kannata lähteä asioita päättelemään kuin rohvessori millään luulolla tai mututuntumalla. Pitää ottaa selvää tiedätkös?

        Eikä kenenkään siihen pitäisi puuttua. Entä sitten vaikka söisikin vain pieniä kiviä? Mutta asia on heti eri, kun kaikkien muiden pitäisi tehdä samoin. Ja oliko verisiä kiistoja kasvissyönnistä ennen kuin se piti saada tuputettua kaikille? Ainakaan tilanne ei ole sama kuin nyt. Kaikilta se ei vaan näytä onnistuvan, että annetaan ihmisten syödä niin kuin halutaan. Ihan omien tulkintojeni mukaan tämä koko vastakkainasettelu on yksinomaan erään ravinnonlähteen riistämisen tulos. Mihin tässäkin oikein pyritään? En keksi yhtäkään järkeen käyvää syytä, tuskin sellaista edes on.
        Ja kertokaa samalla, miksi kouluissa on nykyään kasvisruokapäivä? Miksi? Emme voineet asialle mitään vaan korkeampi taho päätti niistä eikä meillä ollut vaikutusvaltaa. Tosiaanko luulette, että täällä aiotaan syödä pakkokasvisruokaa? Kasvissyöjäksi muututaan omasta tahosta, ei tulemalla toisten aivopestyiksi tai itsekkäiden ihmisten käskystä tai turhista tuputtamistoimenpiteistä. Itse voisin olla nyt edes kasvissyöjä, mutta valitettavasti pakkotoimenpiteet ovat muuttameet mieltäni.

        Ympäristölliset syyt eivät riitä perusteeksi käännyttää muita. Saattavathan sekasyöjätkin säästää energiaa muilla mahdollisilla tavoilla, voitte ottaa itse selvää miten.


      • Finsail
        uyh6yuth kirjoitti:

        Kuhan kaikki ihmiset ei vaan oo kasvissyöjiä niin hyvä ku eihän nykyinen ravinto riitä tälle ihmismassalle joka täällä maailmassa on.

        Niin, aivan, siksi lihansyönti ei ole järkevää ympäristöllisestä näkökannasta.

        Lihakilon tuottaminen vie 10x enemmän maa-alaa kuin esim. linssikilon tuottaminen ja monta kymmentä kertaa enemmän vettä. Naudanliha sisältää suunnilleen saman verran proteiinia kuin linssit, joten ravinto-arvoistakaan ei jää puutetta.
        Eli lasketaanpas, jos nykyään lihalla ravittaisiin esimerkiksi 4 miljoonaa ihmistä jollain alueella, jos lihakarjan kasvatus vaihdettaisiin papujen tai linssien viljelyyn esimerkiksi, samalla määrällä maata voitaisi ravita 40 miljoonaa ihmistä.

        Ei kannata lähteä asioita päättelemään kuin rohvessori millään luulolla tai mututuntumalla. Pitää ottaa selvää tiedätkös?

        hyvä ja mielenkiintoinen kommentti ja varmaankin voi pitää paikkaansakkin. Ite syönkin lähinnä riistaruokia, mutta silti. Enhän minä kaikkea tiedä, mutta kiitoksia asiallisesta vastauksesta.


    • Näin meillä.

      Itse olen kasvissyöjä ekologisista syistä kun taas mieheni on eettisistä syistä, kuten eläinten kohtelu/oikeudet.

    • Elfina

      Minulla syyt ovat ne, etten ole lihasta juuri koskaan tykännyt joten sen pois jättö oli helppoa. Huomasin nuorena syöväni lihaa aina vain vähemmän ja vähemmän, ja sitten aloin ajattella sen moraalistakin puolta. Eläinrakkaana en halua, että eläin tapetaan pääsääntöisesti lihan takia vain että saan syödäkseni "puolustuskyvytöntä" olentoa millä on oikeus elää siinä missä minullakin.
      Olen nyt ollut reilut 9v lakto-ovo-vegetaristi ja siihen ollut ihan tyytyväinen, se toimii minulla parhaiten joten näillä mennään ainakin vielä. Lihaa en kaipaa enkä juuri sen korvikkeita (ikävä kyllä) osaa käyttää juuri siksi että ne muistuttavan vähän liikaakin lihan makua ja/tai sen koostumusta. Niiden käytössä olisi siis vielä petrattavaa.

    • Ekosyöjä

      Itse ryhdyin jokin aika sitten kasvissyöjäksi (tai pikemminkin kasvissyöntipainotteiseksi) pikemminkin ekologisista syistä kuin mitä eettisistä syistä. Kasvissyönti (etenkin lähikasviksia suosiva sellainen) kuluttaa paljon vähemmän vähemmän luonnonvaroja kuin lihansyönti: on paljon järkevämpää popsia soijat itse kuin syöttää monta kiloa soijaa lehmälle saadakseen kilon pihviä. Jostain muistaakseni luin, että samalla peltoalalla, jolla saisi 50 kiloa perunaa, voisi kasvattaa raaka-aineita vain 250 grammaan naudanlihapihviä. Huimia lukemia.

      Koska ruokavalioni perustuu enemmän ekoiluun kuin mitä etiikkaan, käytän itsestäni niinkin epätarkkaa nimitystä kuin "melkein-kasvissyöjä": syön pääasiassa kasviksia, mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan, että söisin joskus harvakseltaan metsästä kaadettua riistaa tai järvestä ongittua kalaa. Eivät ne ole rasittaneet ekosysteemiä lähellekään samoissa mitoissa kuin nykyinen nauta. En myöskään nyrpistele nenääni, jos jossain erehdytään tarjoamaan minulle lihaa, vaan pistän sen reippaasti poskeeni. Ruoan haaskuu on vielä pahempi asia kuin lihansyönti.

    • minulla perustuu

      molempiin, eli eläinten oikeuksiin ja ekologiaan. Maatalous rehevöittää vesistöjä jne. Lihan syönti on mielestäni tekopyhää, jos väittää olevansa eläinrakas eikä pystyisi ikinä itse eläintä tappamaan.
      Apinat on pääasiassa kasvissyöjiä, eikä ihminen ole puusta pitkälle pudonnut. Näkeehän sen jo hampaistosta.

    • vegehhhh

      Musta just toi on niin väärin. Siis yleensäkkin liharuokaa on. SE VAAN ON NIIN VÄÄRIN !!!!!!!!!! itekki oon kasvissyöjä ja ikuisesti sellaisena pysyn ja tää päätös pitää vaikka henki menis !!! pakko viel sanoo et oisin lyöny turpaan sitä autokuskia joka vei sen lehmän ja ottanu sen lehmän itelleni ! ja hoitanu kunnolla ! (=

    • Oisko neuvoo?

      Äitini ei anna ruveta kasvissyöjäks ku oon vast 13v. ku sanoo että tarviin kaikkee kasvuun ja kehitykseen. Mutta kun en kasva enkä kehity enää, ja menkatki on alkanu.. Ja haluisin OIKEESTI ruveta kasvissyöjäks.. Tällä hetkellä en syö tummaa lihaa, mutta olisko mitään neuvoa mitä sanoa vanhemmille??

      • ...

        Äitisi on fiksu ja oikeassa. Viiden vuoden kuluttua voinet ostaa itse ravintosi ja syödä mitä haluat.


      • ilkka kukkanen

        Käy terveyskeskuksen ravintoterapeutilla.


    • anonymerändöm

      suurin syy on kai se, että pidän eläimistä tosi paljon enkä halua syödä niitä.
      en kyllä ennenkään juuri syönyt lihaa, vaikka en ajatellutkaan että voi olla kasvissyöjäkin.
      lopuksi liha ei maistu kovin hyvältä mun mielestä.. :---/

    • Swine:-)

      Jos eläin on tapettu ja sitä ei syödä niin sit se on turhaan tapettu:)
      T:sekasyöjä

      • katkaise kierre

        Siinä on se ongelma, että se on kiertävä kehä. Kun ostaa lihaa tai mitä tuotetta tahansa kaupasta, se kirjautuu ylös ja siitä pidetään inventaariota, jotta tilaukseen menee samoja tuotteita. Tuotteen täytyy olla hyllyllä pilaantumassa ettei sitä enää tilata.


      • Eläin on tapettu joka tapauksessa turhaan vaikka joku sen söisikin, koska lihansyönti on turhaa :)

        T. Vegaani


    • Swine:)

      No lihan syöntiä jatkan silti:)

    • Krrr

      Ryhdyin kasvissyöjäksi ympäristösyistä. Toki asiaan vaikuttaa myös eläinten huonokohtelu tehotuotannossa, mutta itse en varsinaisesti kuulu siihen porukkaan, joka pitää itse eläimen tappamista vääränä. Koska syyni ovat enemmän ympäristölliset eivätkä eettiset, en ole ihan kauhean tiukka ruokavalioni suhteen. Eli en välttämättä erikseen pyydä juhliin henkilökohtaista ruokavaliota, jos muita kasvissyöjiä ei ole. Eli, jos lihaa tarjotaan, syön se, mutta itselleni en sitä koskaan kotiin osta.

      Eniten minua inhottaa ruuan pois heittäminen. Kauheata tuhlausta! Eräs kasvissyöjä ystäväni kertoi, että hän kaapi pitsan päältä lihat pois ja laittoi roskiin. Haloo? Mielummin se liha olisi kannattanut syödä, jos ei kasvisvaihtoehtoa ole tarjolla.

    • ............

      En pidä lihaa vastenmielisenä itsessään, en vaan tykkää siitä kun eläimiä kasvatetaan vaan rahan takia huonoissa oloissa. Lisäksi liha ei ole kauhean terveellistäkään loppujen lopuksi.

    • Suomenmieli

      Lihansyöjä antaa eläimelle elämän, jota sillä ei olisi muuten lainkaan. Lehmäkin kuolee sukupuuttoon ilman lihansyöntiä. Ruoalla ei pitäisi leikkiä, niinkuin esim. hevosilla tehdään.

    • Sannnnnnni

      Eettisistä syistä minäkin: en aio syödä mitään mitä en itse pystyisi katsomaan silmiin ja tyynesti murhaamaan. Porkkanan nyhdän, lehmän vasikkaa en pystyisi äitinsä luota tempaamaan. On hienoa että meitä kasvaa jo herratieskuinkamones sukupolvi; itsekin laitoin lihan pois 12-vuotiaana kun tajusin mitä teurastamoissa tapahtuu ja nyt olen jo keski-ikäinen ja naimisissa, edelleen tofulinjalla. Joten älkää antako ihmisten kettuilla että tämä on joku "kapinavaihe"; myötätunto ja asioiden ajattelu loppuun asti pukee kaikenikäistä. =) (Pojat tekivät lapsena pilaa, mutta yksi aviomieheni loistavista ominaisuuksista oli että hän oli -ja on -mielipiteistäni kiinnostunut. Hän ei aluksi ollenkaan tajunnut miksi ajattelin asian näin, mutta lopuksi tulikin siihen tulokseen että olen, ellen nyt oikeassa, niin ainakaan en väärässä). Onnea valitsemallasi tiellä, huomaat että myötätuntoinen ajattelu palkitsee.

      • että miten

        Oltiin eilen metsässä sienestämässä kanttarelleja, mukana muutama metsästyskoira. Susilauma oli sitten mennyt ohi, paino noin 80kg per pää. Koirat juoksi karkuun auton peräkonttiin.
        Seuraavan kerran mennään metsästysoimenjohtajan kanssa, kovat piipussa. Mitäs sinne Helsingiin kasviuruokajuttuiin ?
        Käärme prruttut, ilves tallustaa jahtaamassa kissoja, karhun lähin pesä sadan metrin päässä, hirvet , peurat ja jänikset on arkipäivää.
        Niin- tuutko syötiks?


      • että miten
        että miten kirjoitti:

        Oltiin eilen metsässä sienestämässä kanttarelleja, mukana muutama metsästyskoira. Susilauma oli sitten mennyt ohi, paino noin 80kg per pää. Koirat juoksi karkuun auton peräkonttiin.
        Seuraavan kerran mennään metsästysoimenjohtajan kanssa, kovat piipussa. Mitäs sinne Helsingiin kasviuruokajuttuiin ?
        Käärme prruttut, ilves tallustaa jahtaamassa kissoja, karhun lähin pesä sadan metrin päässä, hirvet , peurat ja jänikset on arkipäivää.
        Niin- tuutko syötiks?

        Suden jäljen erottaa karhusta/ilveksestä/ahmasta siitä että sillä elukalla on kynnet, 4 varvasta jälki pitkänomainen. Liikkuu 2-10 laumoissa ja juoksee nopeammin kun jänis mitä ne yleinsmmin syö.Koiria ja lampaita. Kissoja ja vegaaneja !!! No niitä riittää , ja koitappa sille selittää veganismin periaatteet.


      • Niinpäniin

        Minäkin syön kasviksia - suomalaisia kasviksia. Keräilen erilaisia marjoja metsisistä ja tietenkin maukkaita ruokasieniä keräilen. Saan näin ilmaista ruokaa vaikka kuinka paljon. Säästöä tulee ja sitten voin ostaa lihatuotteita. Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa. Sitten ihmiset hoitavat ammattitaidolla vasikoita, joista kasvaa isoja lehmiä.
        Olipa aivan mahtavaa, kun koira vei lehmiä parsinavetasta ulos. Niin mahtavaa katseltavaa....
        Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi. Näläntunne pysyy kauan poissa, kun syö lihaa.


      • että miten
        että miten kirjoitti:

        Suden jäljen erottaa karhusta/ilveksestä/ahmasta siitä että sillä elukalla on kynnet, 4 varvasta jälki pitkänomainen. Liikkuu 2-10 laumoissa ja juoksee nopeammin kun jänis mitä ne yleinsmmin syö.Koiria ja lampaita. Kissoja ja vegaaneja !!! No niitä riittää , ja koitappa sille selittää veganismin periaatteet.

        ja aamulla lähtö 04-, ketkäs tulee mukaan ??? no nii hopi hopi hopi.. ylös ne kermaperseet sieltä ja mukaan vaan , Samalla voit kerätä ne sienet ja marjat sieltä, niin mullakin on meinki, otaslampulla ja maastovarustuksella pärjää hyvin, kyytkin on vaihtolämöpsiä. No niii !!! ylös laiska vegaanipaska , oli susi jo käynyt naapurin pihalla vahtimassa koiraa. Ala jo jättää ne itus sinne jääkaappin ja vedä maastokamat niskaan ja toimi äläkä sitten inise sen vasikan tai lampaaan puolesta jonka se tappaa. Sen purentalujuus on muutama sata kiloa per pää mut vegaanin pskahan sille pärrjää ja kerää marjat samalla toisella kädellä. Ja sitten alkaa taaas valittamaaan kaikesta .


      • Niinpäniin kirjoitti:

        Minäkin syön kasviksia - suomalaisia kasviksia. Keräilen erilaisia marjoja metsisistä ja tietenkin maukkaita ruokasieniä keräilen. Saan näin ilmaista ruokaa vaikka kuinka paljon. Säästöä tulee ja sitten voin ostaa lihatuotteita. Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa. Sitten ihmiset hoitavat ammattitaidolla vasikoita, joista kasvaa isoja lehmiä.
        Olipa aivan mahtavaa, kun koira vei lehmiä parsinavetasta ulos. Niin mahtavaa katseltavaa....
        Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi. Näläntunne pysyy kauan poissa, kun syö lihaa.

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi."
        -Jos eläimiä ei kasvatettaisi ja pantaisi lihoiksi, lihaa menisi paljon vähemmän kaatopaikalle kuin nykyään...

        Tähän asti oikein:
        "Näläntunne pysyy kauan poissa kun syö"


      • siinä se
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi."
        -Jos eläimiä ei kasvatettaisi ja pantaisi lihoiksi, lihaa menisi paljon vähemmän kaatopaikalle kuin nykyään...

        Tähän asti oikein:
        "Näläntunne pysyy kauan poissa kun syö"

        Ei muuta kun etttä haista sinä pska, provokaattori.


      • Niinpäniin
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi."
        -Jos eläimiä ei kasvatettaisi ja pantaisi lihoiksi, lihaa menisi paljon vähemmän kaatopaikalle kuin nykyään...

        Tähän asti oikein:
        "Näläntunne pysyy kauan poissa kun syö"

        Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää.....
        Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo. Kukaan lehmä ei pääse kiusaamaan eikä vie ruokaa ja juomaa. Siis eläinystävällistä hoitoa.
        Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa. Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen.
        Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta.
        On tosiaan hyvä asia, että voimme seurata avoimesta kuvapäiväkirjasta eläimistä. Olipa hyvä koira apulaisena, kun lehmät lähtivät parresta ulos laitumille. Ei siis ollenkaan kahlittuja eläimiä - talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan.


      • Sannnnnnni
        siinä se kirjoitti:

        Ei muuta kun etttä haista sinä pska, provokaattori.

        Hyvä siinä se: Voisitko jo ystävällisesti selittää miksi sinä ja kaverisi trollaatte KASVISSYÖJILLE tarkoitetulla palstalla. Oletko huomannut yhtäkään postitustani grillaus- tai pihvipalstoilla kirkuen karmeasta eläintenmurhaamisesta? Et? Mikset? Koska en vainoa ihmisiä, edes kanssani eri mieltä olevia. Miksi te tulette tänne tunkemaan grillattua uhanalaista eläintä tyynien kasvissyöjien suuhun? Mieluummin tapaisin suden pimeällä kuin ketään teistä.


      • Sedä
        Niinpäniin kirjoitti:

        Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää.....
        Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo. Kukaan lehmä ei pääse kiusaamaan eikä vie ruokaa ja juomaa. Siis eläinystävällistä hoitoa.
        Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa. Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen.
        Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta.
        On tosiaan hyvä asia, että voimme seurata avoimesta kuvapäiväkirjasta eläimistä. Olipa hyvä koira apulaisena, kun lehmät lähtivät parresta ulos laitumille. Ei siis ollenkaan kahlittuja eläimiä - talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan.

        "Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää..... "
        -Eh, joo, hyvä kun säkin olet kartalla millä nimellä naaraspuolista nautaeläintä nimitetään...

        "Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo."
        -On, mutta mun mielestä ei ole hyvä juttu esim. Häkittää koiraa sisälle aina kotoa poistuessa (siellä on turvallista eikä se voi satuttaa itseään!!), tai kasvattaa lasta pumpulissa (sillä on turvallinen olo kun se ei tiedä maailman pahuudesta!). Lehmällä on turvallinen olo myös omassa laumassaan laitumella, vaikka silloin tällöin pieniä kahnauksia syntyisikin. Oletko kuullut, että virikkeettömässä ympäristössä eläin valitsee mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin annoksen suoraa naaman eteen?

        "Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa"
        -Harjaaminen on aika irrelevanttia, jos muut olosuhteet on aivan päin seiniä...

        "Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen. "
        -Lehmä ei tuota maitoa tietoisesti, eikä maidon määrä ole suoraa verrannollinen lehmän hyvinvointiin, vaan johtuu pitkälti tehokkaasta ravinnosta ja jalostuksesta.

        "Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta."
        -Vasikat vieroitetaan kuukausia luontaista aiemmin, vaikka maito olisi niille parasta ravintoa. Useimmilta ihmisiltä on tuo vieroittaminen tainnut unohtua, kun vielä aikuisenakin on pakko saada... :P

        "talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan. "
        -Ja pitäisikin, harmi vaan että aika harva moista hupia niille suo...


      • Sedä
        Sedä kirjoitti:

        "Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää..... "
        -Eh, joo, hyvä kun säkin olet kartalla millä nimellä naaraspuolista nautaeläintä nimitetään...

        "Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo."
        -On, mutta mun mielestä ei ole hyvä juttu esim. Häkittää koiraa sisälle aina kotoa poistuessa (siellä on turvallista eikä se voi satuttaa itseään!!), tai kasvattaa lasta pumpulissa (sillä on turvallinen olo kun se ei tiedä maailman pahuudesta!). Lehmällä on turvallinen olo myös omassa laumassaan laitumella, vaikka silloin tällöin pieniä kahnauksia syntyisikin. Oletko kuullut, että virikkeettömässä ympäristössä eläin valitsee mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin annoksen suoraa naaman eteen?

        "Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa"
        -Harjaaminen on aika irrelevanttia, jos muut olosuhteet on aivan päin seiniä...

        "Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen. "
        -Lehmä ei tuota maitoa tietoisesti, eikä maidon määrä ole suoraa verrannollinen lehmän hyvinvointiin, vaan johtuu pitkälti tehokkaasta ravinnosta ja jalostuksesta.

        "Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta."
        -Vasikat vieroitetaan kuukausia luontaista aiemmin, vaikka maito olisi niille parasta ravintoa. Useimmilta ihmisiltä on tuo vieroittaminen tainnut unohtua, kun vielä aikuisenakin on pakko saada... :P

        "talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan. "
        -Ja pitäisikin, harmi vaan että aika harva moista hupia niille suo...

        "Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta."
        -Lisään tähän vielä, että vasikka ei saa juoda omalta emoltaan kuin ensimmäisten päivien ternimaidon, sen jälkeen se saa tilasta riippuen joko muiden lehmien maitoa (toisinaan sairaiden tai lääkittyjen, jota ihmisille ei saa myydä) tai juomarehua. Lehmän maidon koostumus vaihtelee paljon vasikan iän mukaan, joten oman emon maito olisi sille juuri oikeaa. Lisäksi vasikka jää vaille emon hoivaa ja luontaista imemistä. Osa tiloista juottaa vasikkaa tutista, mutta liian harvoin kun taas emoaan Se olisi pieniä määriä hyvin usein. Osa tiloista ruokkii yhä ämpäristä, mikä on kiistattomasti väärin :(


      • Nähtyä ja kuultua
        Sedä kirjoitti:

        "Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää..... "
        -Eh, joo, hyvä kun säkin olet kartalla millä nimellä naaraspuolista nautaeläintä nimitetään...

        "Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo."
        -On, mutta mun mielestä ei ole hyvä juttu esim. Häkittää koiraa sisälle aina kotoa poistuessa (siellä on turvallista eikä se voi satuttaa itseään!!), tai kasvattaa lasta pumpulissa (sillä on turvallinen olo kun se ei tiedä maailman pahuudesta!). Lehmällä on turvallinen olo myös omassa laumassaan laitumella, vaikka silloin tällöin pieniä kahnauksia syntyisikin. Oletko kuullut, että virikkeettömässä ympäristössä eläin valitsee mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin annoksen suoraa naaman eteen?

        "Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa"
        -Harjaaminen on aika irrelevanttia, jos muut olosuhteet on aivan päin seiniä...

        "Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen. "
        -Lehmä ei tuota maitoa tietoisesti, eikä maidon määrä ole suoraa verrannollinen lehmän hyvinvointiin, vaan johtuu pitkälti tehokkaasta ravinnosta ja jalostuksesta.

        "Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta."
        -Vasikat vieroitetaan kuukausia luontaista aiemmin, vaikka maito olisi niille parasta ravintoa. Useimmilta ihmisiltä on tuo vieroittaminen tainnut unohtua, kun vielä aikuisenakin on pakko saada... :P

        "talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan. "
        -Ja pitäisikin, harmi vaan että aika harva moista hupia niille suo...

        "- Harjaaminen on aika irrelevanttia, jos muut olosuhteet on aivan päin seiniä..."
        Ainakin eläimet nauttivat, kun niitä harjaillaan ja jutellaan....
        Laitumilla lehmät makoilevat suurimman osan ajastaan ja tekevät maitoa.
        Maidossa oleva lehmä on hyvinvoiva, kun se tuottaa paljon maitoa.
        Pihatossa oleva alistujalehmä ei tuota paljoa maitoa, koska se ei saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa pelätesään toisia lehmiä.
        Vasikat eivät kasva, mikäli ne eivät saa tarpeeksi ruokaa.
        Monilla tiloilla eläimet pääsevät talvisinkin ulos jaloittelemaan ja jos uudessa eläinsuojelulaissa tullaan tekemään päätös talvijaloittelusta, niin tottakai silloin kaikista tiloista eläimet menevät talvisinkin jaloittelemaan. Jaloittelu tekee hyvää eläinten sorkille juuri talviaikoinakin. Jokainen maitotilallinen tekee kaiken mahdollisen, jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton eläinten pidosta. On mahtavaa, kun eläimet saavat niin eläinystävällistä hoitoa parsinavetassa.
        Suosin suomalaisia tuotteita ja seurailen koko ajan avoimesta kuvapäiväkirjasta maaseudun tuottajilta mielenkiintoisia juttuja.


      • Nähtyä ja kuultua kirjoitti:

        "- Harjaaminen on aika irrelevanttia, jos muut olosuhteet on aivan päin seiniä..."
        Ainakin eläimet nauttivat, kun niitä harjaillaan ja jutellaan....
        Laitumilla lehmät makoilevat suurimman osan ajastaan ja tekevät maitoa.
        Maidossa oleva lehmä on hyvinvoiva, kun se tuottaa paljon maitoa.
        Pihatossa oleva alistujalehmä ei tuota paljoa maitoa, koska se ei saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa pelätesään toisia lehmiä.
        Vasikat eivät kasva, mikäli ne eivät saa tarpeeksi ruokaa.
        Monilla tiloilla eläimet pääsevät talvisinkin ulos jaloittelemaan ja jos uudessa eläinsuojelulaissa tullaan tekemään päätös talvijaloittelusta, niin tottakai silloin kaikista tiloista eläimet menevät talvisinkin jaloittelemaan. Jaloittelu tekee hyvää eläinten sorkille juuri talviaikoinakin. Jokainen maitotilallinen tekee kaiken mahdollisen, jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton eläinten pidosta. On mahtavaa, kun eläimet saavat niin eläinystävällistä hoitoa parsinavetassa.
        Suosin suomalaisia tuotteita ja seurailen koko ajan avoimesta kuvapäiväkirjasta maaseudun tuottajilta mielenkiintoisia juttuja.

        "Maidossa oleva lehmä on hyvinvoiva, kun se tuottaa paljon maitoa."
        -...Koska paljon maitoa = hyvinvointi. Kaunis kehäpäätelmä, onnitteluni! :) Lehmä on jalostettu tuottamaan virikkeettömissä oloissa paljon maitoa, joten ne tekevät niin. Fyysisestihän ne ovatkin kohtuu kunnossa, henkisesti eivät. Lehmät myös poistetaan = tapetaan heti kun maidontuotos laskee, vaikka ne voisivat hyvin elää vielä yli 10 vuotta. Kun lehmä silloin pelastetaan hyviin oloihin, ei sen maidontuotanto välttämättä nouse pätkääkään vaikka onnellisuus varmastikin nousee. Tosin väitän myös että lehmä jota ei jatkuvasti poi'iteta on onnellisempi ja terveempi kuin maitoa tuottava...

        Turkistuottajatkin väittävät että eläimet voi hyvin kun niillä on nätti turkki, no, jos niillä olisi edes lain eläintarhoihin vaatimat tilat ja virikkeet, maalattialla touhuaminen kuluttaisi niiden turkista vähemmän esteettisen....

        "Pihatossa oleva alistujalehmä ei tuota paljoa maitoa, koska se ei saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa pelätesään toisia lehmiä."
        -Koska pihatossa ei ole läheskään tarpeeksi tilaa ja virikkeitä, ja laumat on liian isoja.

        "Vasikat eivät kasva, mikäli ne eivät saa tarpeeksi ruokaa."
        -Totta, en ole väittänyt että ne eivät saisi tarpeeksi ruokaa, vaan että ruoka on _väärää_.

        "Jokainen maitotilallinen tekee kaiken mahdollisen, jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton eläinten pidosta"
        -Jep, mikä tarkoittaa mm. eläinten määrän nostoa maksimiin ja niiden tilojen minimointia. Tehotuotanto on tehokasta.


      • Hyvinvoiva eläin
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Maidossa oleva lehmä on hyvinvoiva, kun se tuottaa paljon maitoa."
        -...Koska paljon maitoa = hyvinvointi. Kaunis kehäpäätelmä, onnitteluni! :) Lehmä on jalostettu tuottamaan virikkeettömissä oloissa paljon maitoa, joten ne tekevät niin. Fyysisestihän ne ovatkin kohtuu kunnossa, henkisesti eivät. Lehmät myös poistetaan = tapetaan heti kun maidontuotos laskee, vaikka ne voisivat hyvin elää vielä yli 10 vuotta. Kun lehmä silloin pelastetaan hyviin oloihin, ei sen maidontuotanto välttämättä nouse pätkääkään vaikka onnellisuus varmastikin nousee. Tosin väitän myös että lehmä jota ei jatkuvasti poi'iteta on onnellisempi ja terveempi kuin maitoa tuottava...

        Turkistuottajatkin väittävät että eläimet voi hyvin kun niillä on nätti turkki, no, jos niillä olisi edes lain eläintarhoihin vaatimat tilat ja virikkeet, maalattialla touhuaminen kuluttaisi niiden turkista vähemmän esteettisen....

        "Pihatossa oleva alistujalehmä ei tuota paljoa maitoa, koska se ei saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa pelätesään toisia lehmiä."
        -Koska pihatossa ei ole läheskään tarpeeksi tilaa ja virikkeitä, ja laumat on liian isoja.

        "Vasikat eivät kasva, mikäli ne eivät saa tarpeeksi ruokaa."
        -Totta, en ole väittänyt että ne eivät saisi tarpeeksi ruokaa, vaan että ruoka on _väärää_.

        "Jokainen maitotilallinen tekee kaiken mahdollisen, jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton eläinten pidosta"
        -Jep, mikä tarkoittaa mm. eläinten määrän nostoa maksimiin ja niiden tilojen minimointia. Tehotuotanto on tehokasta.

        Olen kuullut eläinlääkäreiden muistuttavan tuottajia, että maidossaoleva lehmä voi hyvin, kun se tuottaa paljon maitoa.
        Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä.
        Tuotantoeläimet eivät ole lemmikkieläimiä. Ihmiset saavat toimeentulonsa tuotantoeläimistä ja hoitavat parhaalla mahdollisella tavalla.
        Lemmikkeläimet elävät jopa 50 vuotiaiksi. Tällaisia pitkäikäisiä ovat papukaijat. Omistajat eivät saa niistä tuloja vaan ainoastaan menoja ja täytyykin siis olla työpaikka, jotta saa palkkaa itselleen ja voi hoitaa lemmikkinsä. Kun työpaikka menee alta, niin lemmikitkin jäävät huonolle hoidolle, koska ei ole rahaa ostaa ruokaa. Viime aikoina onkin tullut ilmi nälkiintyneitä koiria ja kissoja.
        Kun vasikka kasvaa hyvin, on ravinnonsaantikin silloin ok.
        Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja - ei siis tarvitse nostaa eläinten määrää. Silloin kun eläimet voivat hyvin, niin hoitajatkin voivat hyvin.


      • Kyselijä...
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Maidossa oleva lehmä on hyvinvoiva, kun se tuottaa paljon maitoa."
        -...Koska paljon maitoa = hyvinvointi. Kaunis kehäpäätelmä, onnitteluni! :) Lehmä on jalostettu tuottamaan virikkeettömissä oloissa paljon maitoa, joten ne tekevät niin. Fyysisestihän ne ovatkin kohtuu kunnossa, henkisesti eivät. Lehmät myös poistetaan = tapetaan heti kun maidontuotos laskee, vaikka ne voisivat hyvin elää vielä yli 10 vuotta. Kun lehmä silloin pelastetaan hyviin oloihin, ei sen maidontuotanto välttämättä nouse pätkääkään vaikka onnellisuus varmastikin nousee. Tosin väitän myös että lehmä jota ei jatkuvasti poi'iteta on onnellisempi ja terveempi kuin maitoa tuottava...

        Turkistuottajatkin väittävät että eläimet voi hyvin kun niillä on nätti turkki, no, jos niillä olisi edes lain eläintarhoihin vaatimat tilat ja virikkeet, maalattialla touhuaminen kuluttaisi niiden turkista vähemmän esteettisen....

        "Pihatossa oleva alistujalehmä ei tuota paljoa maitoa, koska se ei saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa pelätesään toisia lehmiä."
        -Koska pihatossa ei ole läheskään tarpeeksi tilaa ja virikkeitä, ja laumat on liian isoja.

        "Vasikat eivät kasva, mikäli ne eivät saa tarpeeksi ruokaa."
        -Totta, en ole väittänyt että ne eivät saisi tarpeeksi ruokaa, vaan että ruoka on _väärää_.

        "Jokainen maitotilallinen tekee kaiken mahdollisen, jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton eläinten pidosta"
        -Jep, mikä tarkoittaa mm. eläinten määrän nostoa maksimiin ja niiden tilojen minimointia. Tehotuotanto on tehokasta.

        Ihminen voi olla onnellinen, jos ei ole yhtään lasta. Ihminen voi olla onnellinen, jos on 10 lasta. Miten lehmän onnellisuutta mitataan? Miten lemmikkien onnellisuutta mitataan. Onko sisäkissa onnellinen, kun ei pääse koskaan ulos ihastelemaan luontoa ja pyydystämään ruokaa? Onko kissa, joka pääsee halutessaan ulos, onnellinen?


      • Namskis
        Kyselijä... kirjoitti:

        Ihminen voi olla onnellinen, jos ei ole yhtään lasta. Ihminen voi olla onnellinen, jos on 10 lasta. Miten lehmän onnellisuutta mitataan? Miten lemmikkien onnellisuutta mitataan. Onko sisäkissa onnellinen, kun ei pääse koskaan ulos ihastelemaan luontoa ja pyydystämään ruokaa? Onko kissa, joka pääsee halutessaan ulos, onnellinen?

        Suomalaiset kasvikset ovat hyviä ja terveellisiä. Samoin marjat ja omenat ovat hyviä.


      • Sedä
        Hyvinvoiva eläin kirjoitti:

        Olen kuullut eläinlääkäreiden muistuttavan tuottajia, että maidossaoleva lehmä voi hyvin, kun se tuottaa paljon maitoa.
        Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä.
        Tuotantoeläimet eivät ole lemmikkieläimiä. Ihmiset saavat toimeentulonsa tuotantoeläimistä ja hoitavat parhaalla mahdollisella tavalla.
        Lemmikkeläimet elävät jopa 50 vuotiaiksi. Tällaisia pitkäikäisiä ovat papukaijat. Omistajat eivät saa niistä tuloja vaan ainoastaan menoja ja täytyykin siis olla työpaikka, jotta saa palkkaa itselleen ja voi hoitaa lemmikkinsä. Kun työpaikka menee alta, niin lemmikitkin jäävät huonolle hoidolle, koska ei ole rahaa ostaa ruokaa. Viime aikoina onkin tullut ilmi nälkiintyneitä koiria ja kissoja.
        Kun vasikka kasvaa hyvin, on ravinnonsaantikin silloin ok.
        Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja - ei siis tarvitse nostaa eläinten määrää. Silloin kun eläimet voivat hyvin, niin hoitajatkin voivat hyvin.

        "Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä."
        -Totta kai hoidolla on merkitystä. Mutta hoito on suunniteltu maksimoimaan maidontuotanto ei lehmän hyvinvointia :D Toki jossain kohdissa nuokin kohtaavat, muttei läheskään aina. Esim neliömetriltä saa sitä enemmän maitoa mitä tiheämmässä lehmiä on. Kun kahlitaan laiduntava eläin paikoilleen sisätiloihin ainoana virikkeenään ruoka, ollaan aika kaukana siitä että pysähdyttäisiin miettimään mitähän se lehmä oikeasti tarvitsee...

        "Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja"
        -Juu, mutta yleisesti tilakoot ovat kasvussa. Pienuus on kylläkin aika irrelevanttia, koska pieni tila ei tarkoita suoraa mitään parannuksia eläinten oloihin. Päinvastoin jopa -modernilla automatisoidulla suurtilalla voi olla esim. Enemmän tilaa kuin vanhassa parsinavetassa.


      • Ajattelija...
        Sedä kirjoitti:

        "Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä."
        -Totta kai hoidolla on merkitystä. Mutta hoito on suunniteltu maksimoimaan maidontuotanto ei lehmän hyvinvointia :D Toki jossain kohdissa nuokin kohtaavat, muttei läheskään aina. Esim neliömetriltä saa sitä enemmän maitoa mitä tiheämmässä lehmiä on. Kun kahlitaan laiduntava eläin paikoilleen sisätiloihin ainoana virikkeenään ruoka, ollaan aika kaukana siitä että pysähdyttäisiin miettimään mitähän se lehmä oikeasti tarvitsee...

        "Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja"
        -Juu, mutta yleisesti tilakoot ovat kasvussa. Pienuus on kylläkin aika irrelevanttia, koska pieni tila ei tarkoita suoraa mitään parannuksia eläinten oloihin. Päinvastoin jopa -modernilla automatisoidulla suurtilalla voi olla esim. Enemmän tilaa kuin vanhassa parsinavetassa.

        Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa . Eläimilläkin täytyy olla turvallinen olo. Pihatoissa ei siis välttämättä ole lehmällä parempi olla, koska on paljon alistujaeläimiä. Eläimet stressaantuvat.
        Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin.
        Eläimillä on eläinystävällinen hoito. Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä. Toimiihan ihmisellekin toinen ihminen virikkeenä. Ihmiselle toimii myös eläimet virikkeenä, siis miksei eläimille ihminenkin ole virike.
        Katsopa facessa avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Siellä voimme nähdä, kuinka eläimet ovat talvisin ulkona jaloittelemassa. Ihanat apulaiset, nimittäin paimenkoirat, toimivat tehokkaasti eläinten saattamisessa navettaan.
        Lehmät menevät omille paikoilleen, joten ei ainakaan lehmien mielestä parsinavetta ole paha paikka.
        Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi.


      • ilkka kukkanen
        Ajattelija... kirjoitti:

        Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa . Eläimilläkin täytyy olla turvallinen olo. Pihatoissa ei siis välttämättä ole lehmällä parempi olla, koska on paljon alistujaeläimiä. Eläimet stressaantuvat.
        Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin.
        Eläimillä on eläinystävällinen hoito. Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä. Toimiihan ihmisellekin toinen ihminen virikkeenä. Ihmiselle toimii myös eläimet virikkeenä, siis miksei eläimille ihminenkin ole virike.
        Katsopa facessa avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Siellä voimme nähdä, kuinka eläimet ovat talvisin ulkona jaloittelemassa. Ihanat apulaiset, nimittäin paimenkoirat, toimivat tehokkaasti eläinten saattamisessa navettaan.
        Lehmät menevät omille paikoilleen, joten ei ainakaan lehmien mielestä parsinavetta ole paha paikka.
        Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi.

        Tekeekö kaikki!!! eläinkasvattajat noin. Eivät valitettavasti tee.


      • TERVETULOA
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Tekeekö kaikki!!! eläinkasvattajat noin. Eivät valitettavasti tee.

        Ja mistäpä sinä sen luulet tietäväsi, kehä kolmosen tietämätön typerys pönttöääliö. Joka ikisellä maatilalla käy eläinlääkäri ja ovat yleensä koko päivän siellä, tekee tarkastukset ja rokotukset.

        Voi että näitten tietämättömien typeryys, ainoa luonto mitä näkee on saasteeseen kuollut päivänkakkara moottoritien varrella.
        Ja sittten ollaan tietävinään kaikki.. voi hyvää päivää.

        Meillä lihatilalla pääsevät omatoimisesti sisälle ja ulos, jopa talvellakin.
        Päivät tietenkin laiduntaa vaan yöksi pakkaavat kylki kylkeen sisälle makkoomaan. Ruokintaparret on sisällä, vesipisteitä navetan nurkalla ja sisällä tietenkin.

        Pientiloja ei Suomessa ole enää olemassakaan, ellei joku "harrasteena" pidä alle 20 lehmäää, ja tuotto omiin tarpeisiin. Sitäkin toimintaa valvoo eläinlääkäri.

        Tänne maalle voi ihan jalkautua katsomaan jos uskallat .. sonnin keskipaino 300 kg.. ei muuta kun rapsuttelemaan vaan. Että tieto ei tule sitten muuten kun OMAN KOKEMUKSEN KAUTTA


      • Ajattelija... kirjoitti:

        Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa . Eläimilläkin täytyy olla turvallinen olo. Pihatoissa ei siis välttämättä ole lehmällä parempi olla, koska on paljon alistujaeläimiä. Eläimet stressaantuvat.
        Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin.
        Eläimillä on eläinystävällinen hoito. Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä. Toimiihan ihmisellekin toinen ihminen virikkeenä. Ihmiselle toimii myös eläimet virikkeenä, siis miksei eläimille ihminenkin ole virike.
        Katsopa facessa avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Siellä voimme nähdä, kuinka eläimet ovat talvisin ulkona jaloittelemassa. Ihanat apulaiset, nimittäin paimenkoirat, toimivat tehokkaasti eläinten saattamisessa navettaan.
        Lehmät menevät omille paikoilleen, joten ei ainakaan lehmien mielestä parsinavetta ole paha paikka.
        Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi.

        "Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa"
        -Jaa-a, paha sanoa. Kumpikin on nykyisellään huono tuotantomuoto, johon liittyy omat ongelmansa. Esimerkiksi pihatto, jossa olisi eläimiä huomattavasti väljemmin ja lehmien jaloille vährmmän ikävä lattia, ja tarpeeksi´erilaisia ja muuttuvia virikkeitä (esim ruokaa ympäri tilaa josta sitä voisi etsiä laidunnuksen hengessä), olisi huomattava parannus.

        "Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin."
        -Jos eläin pääsee viikossa pariksi tunniksi jaloittelemaan, niin se ei voi olla onneton vaikka olisi koko lopun aikaa kahlittu paikoilleen? Ahaa... Laissahan moista riemua ei edes vaadita.

        Lainaan itseäni:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        "Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi."
        -Runsaalla maidontuotannolla ja onnellisuudella ei ole mitään yhteyttä, eikä lehmä tuota maitoa tietoisesti... :D


      • ilkka kukkanen
        että miten kirjoitti:

        Suden jäljen erottaa karhusta/ilveksestä/ahmasta siitä että sillä elukalla on kynnet, 4 varvasta jälki pitkänomainen. Liikkuu 2-10 laumoissa ja juoksee nopeammin kun jänis mitä ne yleinsmmin syö.Koiria ja lampaita. Kissoja ja vegaaneja !!! No niitä riittää , ja koitappa sille selittää veganismin periaatteet.

        Kaksi viimeistä lausettasi olivat ala-arvoisia.


      • ilkka kukkanen
        Niinpäniin kirjoitti:

        Paikoilleen kahlittu emo - tarkoitat varmaan lehmää.....
        Eikö mielestäsi olekaan hyvä asia, että lehmällä on turvallinen olo. Kukaan lehmä ei pääse kiusaamaan eikä vie ruokaa ja juomaa. Siis eläinystävällistä hoitoa.
        Etkö ole huomannut, kuinka niitä eläimiä harjataan ja annetaan eläinystävällistä hoitoa. Tottakai lehmät sitten palkitsevat hoitajansa tuottamalla maitoa yli kymppitonnin keskituotoksen.
        Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta.
        On tosiaan hyvä asia, että voimme seurata avoimesta kuvapäiväkirjasta eläimistä. Olipa hyvä koira apulaisena, kun lehmät lähtivät parresta ulos laitumille. Ei siis ollenkaan kahlittuja eläimiä - talvisinkin pääsevät ulos jaloittelemaan.

        Turvallinen olo on vain hevosella, koska sillä on turpa:)))


      • ilkka kukkanen
        Hyvinvoiva eläin kirjoitti:

        Olen kuullut eläinlääkäreiden muistuttavan tuottajia, että maidossaoleva lehmä voi hyvin, kun se tuottaa paljon maitoa.
        Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä.
        Tuotantoeläimet eivät ole lemmikkieläimiä. Ihmiset saavat toimeentulonsa tuotantoeläimistä ja hoitavat parhaalla mahdollisella tavalla.
        Lemmikkeläimet elävät jopa 50 vuotiaiksi. Tällaisia pitkäikäisiä ovat papukaijat. Omistajat eivät saa niistä tuloja vaan ainoastaan menoja ja täytyykin siis olla työpaikka, jotta saa palkkaa itselleen ja voi hoitaa lemmikkinsä. Kun työpaikka menee alta, niin lemmikitkin jäävät huonolle hoidolle, koska ei ole rahaa ostaa ruokaa. Viime aikoina onkin tullut ilmi nälkiintyneitä koiria ja kissoja.
        Kun vasikka kasvaa hyvin, on ravinnonsaantikin silloin ok.
        Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja - ei siis tarvitse nostaa eläinten määrää. Silloin kun eläimet voivat hyvin, niin hoitajatkin voivat hyvin.

        Hyvinvoiva eläi:lle

        Joskus jopa Suomessa ihmiset saivat toimeentulonsa orjista.


      • ilkka kukkanen
        TERVETULOA kirjoitti:

        Ja mistäpä sinä sen luulet tietäväsi, kehä kolmosen tietämätön typerys pönttöääliö. Joka ikisellä maatilalla käy eläinlääkäri ja ovat yleensä koko päivän siellä, tekee tarkastukset ja rokotukset.

        Voi että näitten tietämättömien typeryys, ainoa luonto mitä näkee on saasteeseen kuollut päivänkakkara moottoritien varrella.
        Ja sittten ollaan tietävinään kaikki.. voi hyvää päivää.

        Meillä lihatilalla pääsevät omatoimisesti sisälle ja ulos, jopa talvellakin.
        Päivät tietenkin laiduntaa vaan yöksi pakkaavat kylki kylkeen sisälle makkoomaan. Ruokintaparret on sisällä, vesipisteitä navetan nurkalla ja sisällä tietenkin.

        Pientiloja ei Suomessa ole enää olemassakaan, ellei joku "harrasteena" pidä alle 20 lehmäää, ja tuotto omiin tarpeisiin. Sitäkin toimintaa valvoo eläinlääkäri.

        Tänne maalle voi ihan jalkautua katsomaan jos uskallat .. sonnin keskipaino 300 kg.. ei muuta kun rapsuttelemaan vaan. Että tieto ei tule sitten muuten kun OMAN KOKEMUKSEN KAUTTA

        Täysin käsittämätön kannanotto meistä ei- maalla asuvista.


      • ilkka kukkanen
        Ajattelija... kirjoitti:

        Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa . Eläimilläkin täytyy olla turvallinen olo. Pihatoissa ei siis välttämättä ole lehmällä parempi olla, koska on paljon alistujaeläimiä. Eläimet stressaantuvat.
        Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin.
        Eläimillä on eläinystävällinen hoito. Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä. Toimiihan ihmisellekin toinen ihminen virikkeenä. Ihmiselle toimii myös eläimet virikkeenä, siis miksei eläimille ihminenkin ole virike.
        Katsopa facessa avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Siellä voimme nähdä, kuinka eläimet ovat talvisin ulkona jaloittelemassa. Ihanat apulaiset, nimittäin paimenkoirat, toimivat tehokkaasti eläinten saattamisessa navettaan.
        Lehmät menevät omille paikoilleen, joten ei ainakaan lehmien mielestä parsinavetta ole paha paikka.
        Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi.

        Lehmiä ei kukaan Suomessamme tarvitse. Mihinkään!


      • ilkka kukkanen
        Sedä kirjoitti:

        "Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä."
        -Totta kai hoidolla on merkitystä. Mutta hoito on suunniteltu maksimoimaan maidontuotanto ei lehmän hyvinvointia :D Toki jossain kohdissa nuokin kohtaavat, muttei läheskään aina. Esim neliömetriltä saa sitä enemmän maitoa mitä tiheämmässä lehmiä on. Kun kahlitaan laiduntava eläin paikoilleen sisätiloihin ainoana virikkeenään ruoka, ollaan aika kaukana siitä että pysähdyttäisiin miettimään mitähän se lehmä oikeasti tarvitsee...

        "Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja"
        -Juu, mutta yleisesti tilakoot ovat kasvussa. Pienuus on kylläkin aika irrelevanttia, koska pieni tila ei tarkoita suoraa mitään parannuksia eläinten oloihin. Päinvastoin jopa -modernilla automatisoidulla suurtilalla voi olla esim. Enemmän tilaa kuin vanhassa parsinavetassa.

        Tuotanto- ja häkkieläimet ovat vain ihmisen itsekkyyttä. Pois ne kaikki lailla.

        Olen kasvissyöjä.


      • Sivustaseuraajana .-
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa"
        -Jaa-a, paha sanoa. Kumpikin on nykyisellään huono tuotantomuoto, johon liittyy omat ongelmansa. Esimerkiksi pihatto, jossa olisi eläimiä huomattavasti väljemmin ja lehmien jaloille vährmmän ikävä lattia, ja tarpeeksi´erilaisia ja muuttuvia virikkeitä (esim ruokaa ympäri tilaa josta sitä voisi etsiä laidunnuksen hengessä), olisi huomattava parannus.

        "Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin."
        -Jos eläin pääsee viikossa pariksi tunniksi jaloittelemaan, niin se ei voi olla onneton vaikka olisi koko lopun aikaa kahlittu paikoilleen? Ahaa... Laissahan moista riemua ei edes vaadita.

        Lainaan itseäni:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        "Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi."
        -Runsaalla maidontuotannolla ja onnellisuudella ei ole mitään yhteyttä, eikä lehmä tuota maitoa tietoisesti... :D

        "Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi."
        Tuo on kyllä aivan totta, kun ajattelemme ihmistä. Onnellinen ihminen tekee ansiokkaasti töitä kun taas onneton ihminen soittaa työnantajalle ettei tule töihin. Sitten mennään hakemaan sairaslomaa.
        Ei kai lehmiä ole kielletty viemästä joka päivä ulos jaloittelemaan. Kun lehmät ovat ulkona, niiden sorkat ja jopa utaretulehduksetkin vähentyvät. Se on pelkkää säästöä niin sorkanhoidosta kuin eläinlääkärinkin laskuista. Jokainen hoitaa eläimensä niin hnyvin kuin osaa. Maidontuotannosta vielä, että kuinka sitten Suomessa on satatonnareita.
        Ovatko Suomen satatonnarit syntyneet pihatoissa ja kasvaneet hiehoiksi ja sitten lehmiksi. Luulenpa, että satatonnarit ovat useimmat vuotensa asuneet parsinavetoissa ja niinollen saaneet hyvää hoitoa ja vieläpä rakkaudella.


      • Kyselijä...
        Sedä kirjoitti:

        "Lehmät eivät tuota paljon maitoa, jos ne eivät saa kunnollista, hyvää hoitoa. Sama lehmä voi toisella tilalla tuottaa 10 000 kg maitoa ja samainen lehmä toisella tilalla 8860 kg. Hoidolla ja ammattitaidolla on siis merkitystä."
        -Totta kai hoidolla on merkitystä. Mutta hoito on suunniteltu maksimoimaan maidontuotanto ei lehmän hyvinvointia :D Toki jossain kohdissa nuokin kohtaavat, muttei läheskään aina. Esim neliömetriltä saa sitä enemmän maitoa mitä tiheämmässä lehmiä on. Kun kahlitaan laiduntava eläin paikoilleen sisätiloihin ainoana virikkeenään ruoka, ollaan aika kaukana siitä että pysähdyttäisiin miettimään mitähän se lehmä oikeasti tarvitsee...

        "Oletko kuullut, että Suomessa on paljon pieniä maitotiloja"
        -Juu, mutta yleisesti tilakoot ovat kasvussa. Pienuus on kylläkin aika irrelevanttia, koska pieni tila ei tarkoita suoraa mitään parannuksia eläinten oloihin. Päinvastoin jopa -modernilla automatisoidulla suurtilalla voi olla esim. Enemmän tilaa kuin vanhassa parsinavetassa.

        Miten selität sen, kun parsinavetassa oleva lehmä tuottaa vuorokaudessa 68 litraa maitoa ja pihatossa 48 litraa maitoa vuorokaudessa. Nämä ovat esi merkkitapauksia.

        Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Ihmisellä on rajansa, kuinka paljon jaksaa tehdä töitä. Pienessä karjassa riittää aikaa eläinten rapsutteluunkin. Lehmät eivät ole tunteettomia, joten rapsutus on nannaa niille. Itsekin haluan ihmisläheistä hoitoa enkä robottihoitoa. Toivottavasti vanhuksille riittää tarpeeksi eläivä hoitajia eikä robotteja. Pieni on kaunista niin ihmisille kuin eläimillekin.


      • Hyvä tuottajat
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Ei hyvää lihaa kannata viedä kaatopaikoille vaan käyttää ruoaksi."
        -Jos eläimiä ei kasvatettaisi ja pantaisi lihoiksi, lihaa menisi paljon vähemmän kaatopaikalle kuin nykyään...

        Tähän asti oikein:
        "Näläntunne pysyy kauan poissa kun syö"

        Suomalainen maito on todella hyvää ja laadukasta.

        Avointa kuvapäiväkirjaa käyn
        päivittäin katsomassa. Sieltä voin katsoa, miten eläimet voivat tiloilla. Minusta eläimet voivat hyvin ja niitä hoidetaan rakkaudella ja miksi ei, kun ihmiset saavat niistä tulonsa.


      • Sivustaseuraajana .- kirjoitti:

        "Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi."
        Tuo on kyllä aivan totta, kun ajattelemme ihmistä. Onnellinen ihminen tekee ansiokkaasti töitä kun taas onneton ihminen soittaa työnantajalle ettei tule töihin. Sitten mennään hakemaan sairaslomaa.
        Ei kai lehmiä ole kielletty viemästä joka päivä ulos jaloittelemaan. Kun lehmät ovat ulkona, niiden sorkat ja jopa utaretulehduksetkin vähentyvät. Se on pelkkää säästöä niin sorkanhoidosta kuin eläinlääkärinkin laskuista. Jokainen hoitaa eläimensä niin hnyvin kuin osaa. Maidontuotannosta vielä, että kuinka sitten Suomessa on satatonnareita.
        Ovatko Suomen satatonnarit syntyneet pihatoissa ja kasvaneet hiehoiksi ja sitten lehmiksi. Luulenpa, että satatonnarit ovat useimmat vuotensa asuneet parsinavetoissa ja niinollen saaneet hyvää hoitoa ja vieläpä rakkaudella.

        Sivustaseuraaja voisi myös lukea keskustelua, niin ei tarvitsisi toistaa itseään :)

        "Luulenpa, että satatonnarit ovat useimmat vuotensa asuneet parsinavetoissa ja niinollen saaneet hyvää hoitoa ja vieläpä rakkaudella."

        -Runsas maidontuotanto ei kerro mitään lehmän onnellisuudesta.

        "Ei kai lehmiä ole kielletty viemästä joka päivä ulos jaloittelemaan."
        -Ei, mutta ei myöskään vaadita. Onko sinulla tilastoa siitä kuinka usein lehmät pääsevät talvella/pakollisen laidunkauden ulkopuolella ulos? Miten kuluttaja voi suosia tällaisia tiloja?


      • Kyselijä... kirjoitti:

        Miten selität sen, kun parsinavetassa oleva lehmä tuottaa vuorokaudessa 68 litraa maitoa ja pihatossa 48 litraa maitoa vuorokaudessa. Nämä ovat esi merkkitapauksia.

        Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Ihmisellä on rajansa, kuinka paljon jaksaa tehdä töitä. Pienessä karjassa riittää aikaa eläinten rapsutteluunkin. Lehmät eivät ole tunteettomia, joten rapsutus on nannaa niille. Itsekin haluan ihmisläheistä hoitoa enkä robottihoitoa. Toivottavasti vanhuksille riittää tarpeeksi eläivä hoitajia eikä robotteja. Pieni on kaunista niin ihmisille kuin eläimillekin.

        "Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Lainaan itseäni *haukotus*:

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.


      • Kyselijä...
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Lainaan itseäni *haukotus*:

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        Miksi ei - vanhukset sanovat minulle, että ehditkö minuutiksi tai pariksi juttelemaan. Olen aina mennyt ja siten on meille molemmille tullut hyvä fiilis.

        Et muuten vastannut, miten parsinavetassa lehmä tuottaa maitoa kiitettäävästi 68 litraa vuorokaudessa, mutta sitten pihatossa oleva lehmä tuottaa 48 litraa maitoa vuorokaudessa...


      • Kyselijä...
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Lainaan itseäni *haukotus*:

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        Lehmille täytyy antaa rauhaa, koska niiden työhön kuuluu maidon tuottaminen.
        Mitä enemmän lehmä tuottaa maitoa, sitä enenmmän täytyy olla leporauhaa, jopa 16 -17 tuntia vuorokaudessa.

        Korkeatuottoinen karja on hyvinhoidettu. Rehukauppiaat ja eläinlääkärit aina sanovat, että hyvinvoiva eläin tuottaa. Hyvinvoiva sika tuottaa paljon lihaa ja lehmä tuottaa kiitettävästi maitoa.


      • Niinpäniin
        Sedä kirjoitti:

        "Vasikat saavat maitoa ja samoinkuin vauvatkin vieroitetaan äidinmaidosta, niin vasikatkin vieroitetaan emonsa maidosta."
        -Lisään tähän vielä, että vasikka ei saa juoda omalta emoltaan kuin ensimmäisten päivien ternimaidon, sen jälkeen se saa tilasta riippuen joko muiden lehmien maitoa (toisinaan sairaiden tai lääkittyjen, jota ihmisille ei saa myydä) tai juomarehua. Lehmän maidon koostumus vaihtelee paljon vasikan iän mukaan, joten oman emon maito olisi sille juuri oikeaa. Lisäksi vasikka jää vaille emon hoivaa ja luontaista imemistä. Osa tiloista juottaa vasikkaa tutista, mutta liian harvoin kun taas emoaan Se olisi pieniä määriä hyvin usein. Osa tiloista ruokkii yhä ämpäristä, mikä on kiistattomasti väärin :(

        Jos vasikkaa ei kasvateta hyvin, ei siitä vasikasta tule hyvää lehmääkään. Siis jokainen hoitaja hoitaa niin hyvin kuin mahdollista, jotta saa tekemästään työstään palkan jatkossakin.
        Jos ja kun omalta emolehmältä ei tulekaan heti ternimatoa, niin täytyy kuitenkin vasikka juottaa. Silloin täytyy turvautua toisen lehmän ternimatoon. Vasikka saa silloin tarvitsemansa maidon. Kun tulee ylimääräistä ternimatoa, käytetään se ihmisten ruoaksi, kun maito ei säily hyvänä monta päivää. Ternimaidosta tehty keitto on todella hyvää ja terveellistä.


        Antaisitko sinä koiranpennuillesi sairaan koiran maitoa?


      • Niinpäniin
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Tekeekö kaikki!!! eläinkasvattajat noin. Eivät valitettavasti tee.

        Mikäli työnteko kiinnostaa ja haluavat hoitaa eläimensä hyvin - niin sinäkin tekisit.
        Huonostihoidetusta eläimestä tulee vain kuluja omistajalle. Eläimestä ei saada tuloja ja jos eläin joudutaan lopettamaan, niin on vain menoja. Kuljetus Honkajoelle ongelmajätekäsittelylaitokselle on kallista.

        Sinäkin teet työsi mahdollisimman hyvin ja olet tuskin ollenkaan pois työpaikaltasi. Jos tunnet olosi masentuneeksi, silti teet työsi täysipainoitteisesti etkä hae sairaslomaa etkä masennuslääkkeitä.


      • Niinpäniin
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Oletko kuullut, että sisätiloissa kahlittu lehmä voi jopa peremmin kuin pihatossa"
        -Jaa-a, paha sanoa. Kumpikin on nykyisellään huono tuotantomuoto, johon liittyy omat ongelmansa. Esimerkiksi pihatto, jossa olisi eläimiä huomattavasti väljemmin ja lehmien jaloille vährmmän ikävä lattia, ja tarpeeksi´erilaisia ja muuttuvia virikkeitä (esim ruokaa ympäri tilaa josta sitä voisi etsiä laidunnuksen hengessä), olisi huomattava parannus.

        "Myös talvisin on kahlittu eläin päässyt ulos jaloittelemaan jaloittelutarhaan. Ei siis ollenkaan kahlittu eläin ole kärsivä eläin."
        -Jos eläin pääsee viikossa pariksi tunniksi jaloittelemaan, niin se ei voi olla onneton vaikka olisi koko lopun aikaa kahlittu paikoilleen? Ahaa... Laissahan moista riemua ei edes vaadita.

        Lainaan itseäni:

        "Kun katsoin avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta, vakuutuin eläintenn hyvästä hoidosta. Siinä näimme, kuinka lehmä hoiti vastasyntynyttä vasikkaa parressa."

        -Sitten ihmiset vievät vasikan pois paikoilleen kahlitulta emolta, juottavat sille korviketta ja kasvattavat sitä kunnes se on tarpeeksi iso tapettavaksi. Emolta viedään maito, että aikuiset ihmiset voivat juoda sitä kun se on niin hyvää. Avoimesta kuvapäiväkirjasta voi oppia, että kaikki ei ehkä olekaan niin ruusuista, kun ottaa ne vaaleanpunaiset luonnostavieraantumis-lasit pois silmiltään :)

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        "Onnellinen lehmä haluaa palkita hoitajansa tuottamalla paljon maitoa kiitokseksi."
        -Runsaalla maidontuotannolla ja onnellisuudella ei ole mitään yhteyttä, eikä lehmä tuota maitoa tietoisesti... :D

        "Runsaalla maidontuotannolla ja onnellisuudella ei ole mitään yhteyttä, eikä lehmä tuota maitoa tietoisesti"

        Eli tarkoittaako tämä sitä, että ihminen tekee töitä täysillä vaikka olisi kuinka masentunut. Miksi sitten sairaslomia haetaan niin paljon ja ollaan työpaikoilta POISSA?


      • Niinpäniin
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Hyvinvoiva eläi:lle

        Joskus jopa Suomessa ihmiset saivat toimeentulonsa orjista.

        Ja kiertävinä kulkukauppiaina.....


      • Näin meillä
        tulikirahvi kirjoitti:

        Sivustaseuraaja voisi myös lukea keskustelua, niin ei tarvitsisi toistaa itseään :)

        "Luulenpa, että satatonnarit ovat useimmat vuotensa asuneet parsinavetoissa ja niinollen saaneet hyvää hoitoa ja vieläpä rakkaudella."

        -Runsas maidontuotanto ei kerro mitään lehmän onnellisuudesta.

        "Ei kai lehmiä ole kielletty viemästä joka päivä ulos jaloittelemaan."
        -Ei, mutta ei myöskään vaadita. Onko sinulla tilastoa siitä kuinka usein lehmät pääsevät talvella/pakollisen laidunkauden ulkopuolella ulos? Miten kuluttaja voi suosia tällaisia tiloja?

        Monilta tiloilta pääsevät, koska jaloittelu parantaa sorkkaterveyttä. Pihatoissa esiintyykin paljon sorkkaongelmia, koska eläimet eivät välttämättä pääse jaloittelutarhaan ja kesäisinkin ollaan sisällä...
        Etkö sinä tee lemmikkiesi eteen muuta kuin vain sen, mitä laissa on säädetty?
        Voin vastaavasti kysyä, kuinka usein sisäkissat pääsevät ulos nauttimaan Suomen luonnosta? Onko tilastoja? Kissa on yöeläin, joten öisinkin kissan tulisi päästä ulos. On tietenkin kissanhoitajia, jotka ajattelevat kissan parasta ja kytkevät kissan kiinni ulkoilunaruun. Silloin kissa voi viettää yönsä ulkona nauttien ja jopa saalistaa.


      • Näin meillä kirjoitti:

        Monilta tiloilta pääsevät, koska jaloittelu parantaa sorkkaterveyttä. Pihatoissa esiintyykin paljon sorkkaongelmia, koska eläimet eivät välttämättä pääse jaloittelutarhaan ja kesäisinkin ollaan sisällä...
        Etkö sinä tee lemmikkiesi eteen muuta kuin vain sen, mitä laissa on säädetty?
        Voin vastaavasti kysyä, kuinka usein sisäkissat pääsevät ulos nauttimaan Suomen luonnosta? Onko tilastoja? Kissa on yöeläin, joten öisinkin kissan tulisi päästä ulos. On tietenkin kissanhoitajia, jotka ajattelevat kissan parasta ja kytkevät kissan kiinni ulkoilunaruun. Silloin kissa voi viettää yönsä ulkona nauttien ja jopa saalistaa.

        "Pihatoissa esiintyykin paljon sorkkaongelmia, koska eläimet eivät välttämättä pääse jaloittelutarhaan ja kesäisinkin ollaan sisällä..."
        -Niin, eli toisin sanoen lehmät eivät saa ulkoilla riittävästi. Suomen eläinsuojelulaki ei siis onnistu määräämään lehmien hyvinvoinnin vaatimia ulkoilumääriä. Niin kauan kuin on laillista pitää lehmiä jatkuvasti sisällä, on hyvinkin perusteltua olla ostamatta nautatuotteita :) En pidä pihattoa välttämättä sen parempana ratkaisuna kuin parsinavettaa, jos niin kuvittelit.

        "Voin vastaavasti kysyä, kuinka usein sisäkissat pääsevät ulos nauttimaan Suomen luonnosta?"
        -Kissoilla on sisätiloissakin huomattavasti enemmän tilaa ja tassuystävällisempi alusta kuin lehmillä/sikojen kääntymisen estävässä häkissä/ broilereilla/ munijakanoilla. Lemmikeillä keskeisimpänä hyvinvointiongelmana pitäisin pieneläinten liian pieniä häkkivaatimuksia. Onneksi nyt ollaan saamassa eläinsuojelulain uudistus joka toivottavasti korjaa ongelmia sekä lemmikki- että tuotantoeläinpuolella :) Omasta mielestäni kissa on hankala lemmikki mm. metsästyskäyttäytymisen ja lihansyönnin takia, enkä siksi ottaisi nitä lemmikikseni.

        "Etkö sinä tee lemmikkiesi eteen muuta kuin vain sen, mitä laissa on säädetty?"
        -Toki. Ne ovat perheenjäseniä, enkä yritä hyötyä niistä saati tehdä niillä rahaa.


      • Niinpäniin kirjoitti:

        "Runsaalla maidontuotannolla ja onnellisuudella ei ole mitään yhteyttä, eikä lehmä tuota maitoa tietoisesti"

        Eli tarkoittaako tämä sitä, että ihminen tekee töitä täysillä vaikka olisi kuinka masentunut. Miksi sitten sairaslomia haetaan niin paljon ja ollaan työpaikoilta POISSA?

        Maidontuottaminen ei ole työntekoa. Se on biologinen prosessi. Sama asia olisi esimerkiksi väittää, että tylsistynyt ihminen ei pysty kasvattamaan lihasmassaa... Edelleenkin: lehmä on jalostettu mahdollisimman tuottavaksi olosuhteissaan, eli sellaiseksi, että sen tuotanto ei vähene henkisten virikkeiden puuttesta. Toisaalta voisi aivan perustellusti väittää, että se ei myöskään kärsi olosuhteistaan yhtä paljon, kuin eläin jota ei ole jalostettu kestämään äärimmäistä tylsyyttä.


      • Niinpäniin kirjoitti:

        Mikäli työnteko kiinnostaa ja haluavat hoitaa eläimensä hyvin - niin sinäkin tekisit.
        Huonostihoidetusta eläimestä tulee vain kuluja omistajalle. Eläimestä ei saada tuloja ja jos eläin joudutaan lopettamaan, niin on vain menoja. Kuljetus Honkajoelle ongelmajätekäsittelylaitokselle on kallista.

        Sinäkin teet työsi mahdollisimman hyvin ja olet tuskin ollenkaan pois työpaikaltasi. Jos tunnet olosi masentuneeksi, silti teet työsi täysipainoitteisesti etkä hae sairaslomaa etkä masennuslääkkeitä.

        Jos rahanteko kiinnostaa, haluavat hoitaa eläimensä mahdollisimman tehokkaasti. Lääkitä ei kannata, lääkittyjä eläimiä ei voi teurastaa, vaan ne pitäisi hävittää ongelmajätteenä. Lehmät poistetaan heti kun maidontuotanto laskee, että saa rahat pois edes lihan muodossa, eikä tarvitse hoitaa sairauksia. Broilerintuotannossa hoitaminen on sitä että kerätään raadot pois, ja lasketaan meneekö kuolleet ”normaalin hävikin” piikkiin… Enemmän eläimiä per neliömetri on silkkaa voittoa!


      • Kyselijä... kirjoitti:

        Miksi ei - vanhukset sanovat minulle, että ehditkö minuutiksi tai pariksi juttelemaan. Olen aina mennyt ja siten on meille molemmille tullut hyvä fiilis.

        Et muuten vastannut, miten parsinavetassa lehmä tuottaa maitoa kiitettäävästi 68 litraa vuorokaudessa, mutta sitten pihatossa oleva lehmä tuottaa 48 litraa maitoa vuorokaudessa...

        "Miksi ei - vanhukset sanovat minulle, että ehditkö minuutiksi tai pariksi juttelemaan. Olen aina mennyt ja siten on meille molemmille tullut hyvä fiilis"
        -Uskotko, että vanhukset olisivat onnellisia, jos ne olisi kahlittu paikoilleen letkuruokintaan, ja hoitaja jututtaisi heitä päri minuuttia päivässä? Toki se on parempi kuin että heille ei juteltaisi. Jos kunnalla oikein tiukassa rahatilanteessa ei tosiaankaan olisi varaa palkata hoitajia suomaan vanhuksille yhtään sen enempää aikaa, voitaisiin sanoa, että heitä hoidetaan "niin hyvin kuin mahdollista"...

        Et muuten vastannut, miten parsinavetassa lehmä tuottaa maitoa kiitettäävästi 68 litraa vuorokaudessa, mutta sitten pihatossa oleva lehmä tuottaa 48 litraa maitoa vuorokaudessa..."
        -Pahoittelen,näin pitkässä ketjussa on paha sanoa kenelle esität kysymyksiä. En ole maidontuotannon asiantuntija, joten en tiedä, ja ilman lähdeviitettä on paha sanoa onko tuo totta. Voisin veikata, että pihaton liian ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa lehmät kiusaavat toisiaan ja alistujalehmät stressaantuvat, jolloin niiden tuotos alenee..?


      • Näin meillä
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Pihatoissa esiintyykin paljon sorkkaongelmia, koska eläimet eivät välttämättä pääse jaloittelutarhaan ja kesäisinkin ollaan sisällä..."
        -Niin, eli toisin sanoen lehmät eivät saa ulkoilla riittävästi. Suomen eläinsuojelulaki ei siis onnistu määräämään lehmien hyvinvoinnin vaatimia ulkoilumääriä. Niin kauan kuin on laillista pitää lehmiä jatkuvasti sisällä, on hyvinkin perusteltua olla ostamatta nautatuotteita :) En pidä pihattoa välttämättä sen parempana ratkaisuna kuin parsinavettaa, jos niin kuvittelit.

        "Voin vastaavasti kysyä, kuinka usein sisäkissat pääsevät ulos nauttimaan Suomen luonnosta?"
        -Kissoilla on sisätiloissakin huomattavasti enemmän tilaa ja tassuystävällisempi alusta kuin lehmillä/sikojen kääntymisen estävässä häkissä/ broilereilla/ munijakanoilla. Lemmikeillä keskeisimpänä hyvinvointiongelmana pitäisin pieneläinten liian pieniä häkkivaatimuksia. Onneksi nyt ollaan saamassa eläinsuojelulain uudistus joka toivottavasti korjaa ongelmia sekä lemmikki- että tuotantoeläinpuolella :) Omasta mielestäni kissa on hankala lemmikki mm. metsästyskäyttäytymisen ja lihansyönnin takia, enkä siksi ottaisi nitä lemmikikseni.

        "Etkö sinä tee lemmikkiesi eteen muuta kuin vain sen, mitä laissa on säädetty?"
        -Toki. Ne ovat perheenjäseniä, enkä yritä hyötyä niistä saati tehdä niillä rahaa.

        ."- Toki. Ne ovat perheenjäseniä, enkä yritä hyötyä niistä saati tehdä niillä rahaa."
        Jos sinä et tee lemmikeillä rahaa, niin lemmikeilläkin tehdään rahaa. Kissanpentuja myydään ja hyvä niin. Sillätavoin edes yritetään taata hyvää hoitoa samoin kuin koiranpentuja myydään. Eläinkaupat myyvät lemmikkejä eivätkä lemmikit saa olla vapaana myymälöissä.
        Kissat ovat todellakin yöeläimiä ja siksi kerrostaloissa ei saisikaan pitää kissoja lemmikkeinä. Ne eivät pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä ollenkaan. Kissat eivät pääse ulos milloin haluavat. Koiratkaan eivät pääse ulos milloin haluavat.
        Miksi ihmisille on niin vaikea ymmärtää, että tuotantoeläimet ovat myös perrheenjäseniä, mutta ne ovat myös yhteistyökumppaneita. Lehmistä vielä, että talvijaloittelusta saatava hyöty tulee siis tuotoksi tuottajille . joten aivan tärkeää myös tuottajille. Kaikki mahdollinen lisähinta takaa tuotannon jatkuvuuden.


      • tuota tuota--.-
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Minulle toimii lemmikit virikkeenä niin miten eläimille ei ihminen toimi virikkeenä?

        Lainaan itseäni *haukotus*:

        "Eläimiä harjaillaan ja jutellaan ja voi jopa lauleskella niille. Ihminenkin toimii siis virikkeenä."
        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna. Ihminenkään tuskin olisi onnellinen tyhjässä sellissä istuskellen, sillä että koira tulisi pariksi minuutiksi heiluttelemaan häntäänsä viereen.

        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna.

        Lehmät ovat yhtä mukavuudenhaluisia kuin ihmisetkin. Jos sinulla on lämmintä ruokaa metrin päässä, et lähde hakemaan kaupan lihatiskiltä lämmintä ruokaa, vaan syöt kotonasi olevan ruoan. Ihmiset löhöävät sohvalla töiden jälkeen ja katsovat TV:tä, lehmät loikoilevat myös, mutta eivät välitä television katselemisesta. Ihmisten ja eläinten tarpeet eivät ole siis samanlaisia.


      • Hhmmnn...
        tulikirahvi kirjoitti:

        Jos rahanteko kiinnostaa, haluavat hoitaa eläimensä mahdollisimman tehokkaasti. Lääkitä ei kannata, lääkittyjä eläimiä ei voi teurastaa, vaan ne pitäisi hävittää ongelmajätteenä. Lehmät poistetaan heti kun maidontuotanto laskee, että saa rahat pois edes lihan muodossa, eikä tarvitse hoitaa sairauksia. Broilerintuotannossa hoitaminen on sitä että kerätään raadot pois, ja lasketaan meneekö kuolleet ”normaalin hävikin” piikkiin… Enemmän eläimiä per neliömetri on silkkaa voittoa!

        Voi sinun tietämättömyyttäsi vai haluatko vain mustamaalata tuotantoeläinten hoitajia.

        Lääkityille eläimille ja maidoille on varoajat, jonka aikana eläintä ei saa lähettää teurastamolle. Jokainen lääkitty eläin useinmiten paranee. Ihmisiä lääkitään ja useinmiten ihmiset paranevat..


      • Sedä
        Näin meillä kirjoitti:

        ."- Toki. Ne ovat perheenjäseniä, enkä yritä hyötyä niistä saati tehdä niillä rahaa."
        Jos sinä et tee lemmikeillä rahaa, niin lemmikeilläkin tehdään rahaa. Kissanpentuja myydään ja hyvä niin. Sillätavoin edes yritetään taata hyvää hoitoa samoin kuin koiranpentuja myydään. Eläinkaupat myyvät lemmikkejä eivätkä lemmikit saa olla vapaana myymälöissä.
        Kissat ovat todellakin yöeläimiä ja siksi kerrostaloissa ei saisikaan pitää kissoja lemmikkeinä. Ne eivät pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä ollenkaan. Kissat eivät pääse ulos milloin haluavat. Koiratkaan eivät pääse ulos milloin haluavat.
        Miksi ihmisille on niin vaikea ymmärtää, että tuotantoeläimet ovat myös perrheenjäseniä, mutta ne ovat myös yhteistyökumppaneita. Lehmistä vielä, että talvijaloittelusta saatava hyöty tulee siis tuotoksi tuottajille . joten aivan tärkeää myös tuottajille. Kaikki mahdollinen lisähinta takaa tuotannon jatkuvuuden.

        Vastuullinen kasvattaja ei tee poikasten myynnillä rahaa. Joukkoon mahtuu aina tehtailijoita, esimerkiksi jos kissansa ruokkii halvimmalla markettiruualla, ei testauta vanhempia, ei rokota eikä madota pentuja, niin aika halvaksihan tuo tulee. Eläinkauppojen on helpompi jäädä voitolle, etenkin jos saa eläimet kaupaksi pian saapumisen jälkeen. En kyllä pidä eläinkauppatoimintaa hyvänä, enkä osta eläimiäni niistä. Eläinkaupoille eläimet nimenomaan eivät ole perheenjäseniä, vaan myyntiartikkeli.

        "Kissat ovat todellakin yöeläimiä ja siksi kerrostaloissa ei saisikaan pitää kissoja lemmikkeinä. Ne eivät pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä ollenkaan"
        -Öisin kissa muun muassa juoksee rallia, leikkii, vaanii ja jahtaa huonekärpäsiä. Kyllä siinäkin puuhaa on :) Kissa tekee paljon muutakin kuin metsästää!

        Jos joku päättäisi laittaa koiraemonsa kääntymisen estävään häkkiin, tai vierottaa kissanpennut heti syntymän jälkeen, sitä kutsuttaisiin eläinrääkkäykseksi. Perheenjäseniä? No, niin orjatkin oli aikanaan...


      • Sedä
        tuota tuota--.- kirjoitti:

        -Toki, mutta ei läheskään riittävänä virikkeenä. Eläimet kokevat huomattavaa stressiä siitä että eivät voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Ne esimerkiksi valitsevat virikeettömyyden jälkeen mieluummin ruoka-annoksen jonka eteen pitää tehdä töitä, kuin saman annoksen suoraa eteensä annettuna.

        Lehmät ovat yhtä mukavuudenhaluisia kuin ihmisetkin. Jos sinulla on lämmintä ruokaa metrin päässä, et lähde hakemaan kaupan lihatiskiltä lämmintä ruokaa, vaan syöt kotonasi olevan ruoan. Ihmiset löhöävät sohvalla töiden jälkeen ja katsovat TV:tä, lehmät loikoilevat myös, mutta eivät välitä television katselemisesta. Ihmisten ja eläinten tarpeet eivät ole siis samanlaisia.

        "Ihmisten ja eläinten tarpeet eivät ole siis samanlaisia. "
        -Niinpä. Haluatko esittää listan lajityypillisestä käyttäytymisestä, jota lehmä voi toteuttaa parressa?


      • tuota tuota-.-
        Sedä kirjoitti:

        "Ihmisten ja eläinten tarpeet eivät ole siis samanlaisia. "
        -Niinpä. Haluatko esittää listan lajityypillisestä käyttäytymisestä, jota lehmä voi toteuttaa parressa?

        Nuoleskella itseään ja naapureitaan, laittaa joustavasti lepäämään ja nousta joustavasti ylös, saa syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa ilman että toiset lajitoverit häiritsevät, on aina oma turvallinen lepopaikka eikä tarvitse jäädä käytävälle nukkumaan, nauttii suunnattomasti kun lehmää paijataan joka välissä niin aamuin kuin illoin, ei jää lypsämättä, ruokailua tarkkaillaan ja siten huomataan heti ruokahaluttomuus. SILLOIN ON JOTAIN VIALLA. Tarvittaessa kutsutaan eläinlääkäri välittönmästi paikalle eikä hoito viivästy, toiset eläimet eivät pääse hyppimään selkään ja siten vahingoittamaan lehmää, ihmiset hoitavat jatkuvasti, saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa = jalat ja sorkat pysyvät terveinä sekä utaretulehdukset jäävät vähäisiksi. Lehmät eivät stressaannu ja siten tuottavat maitoa yllinkyllin ja kaikilla eläimillä on hyvä olla.
        Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole. Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa ja siksipä ihmiset hoitavat ja vasikasta kasvaa hyvä lypsylehmä.


      • Hei :D
        Sedä kirjoitti:

        Vastuullinen kasvattaja ei tee poikasten myynnillä rahaa. Joukkoon mahtuu aina tehtailijoita, esimerkiksi jos kissansa ruokkii halvimmalla markettiruualla, ei testauta vanhempia, ei rokota eikä madota pentuja, niin aika halvaksihan tuo tulee. Eläinkauppojen on helpompi jäädä voitolle, etenkin jos saa eläimet kaupaksi pian saapumisen jälkeen. En kyllä pidä eläinkauppatoimintaa hyvänä, enkä osta eläimiäni niistä. Eläinkaupoille eläimet nimenomaan eivät ole perheenjäseniä, vaan myyntiartikkeli.

        "Kissat ovat todellakin yöeläimiä ja siksi kerrostaloissa ei saisikaan pitää kissoja lemmikkeinä. Ne eivät pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä ollenkaan"
        -Öisin kissa muun muassa juoksee rallia, leikkii, vaanii ja jahtaa huonekärpäsiä. Kyllä siinäkin puuhaa on :) Kissa tekee paljon muutakin kuin metsästää!

        Jos joku päättäisi laittaa koiraemonsa kääntymisen estävään häkkiin, tai vierottaa kissanpennut heti syntymän jälkeen, sitä kutsuttaisiin eläinrääkkäykseksi. Perheenjäseniä? No, niin orjatkin oli aikanaan...

        Huonekärpäsiä - mieluummin kissat syövät mehukkaita hiiriä.
        Kissa ei pääse ulos öisinkään, vaikka haluaisi. Enpä ole nähnyt kissan juoksevan yörallia!!!
        Onnellinen kissa on päässyt liki neljännesvuosisadan ajan liikkumaan vapaasti ulkona. On terve ja vanhus jaksaa edelleen lähteä yöksi ulos ja aamulla sitten tulee sisälle nukkumaan. Kissa ei ole sisäeläin.
        Onneksi ihmiset ovat kytkeneet kissoja pihalle, niin saavat olla öisinkin ulkona ja siten käyttäytyä lajityypillisesti.


      • Kyselijä...
        tulikirahvi kirjoitti:

        "Miksi ei - vanhukset sanovat minulle, että ehditkö minuutiksi tai pariksi juttelemaan. Olen aina mennyt ja siten on meille molemmille tullut hyvä fiilis"
        -Uskotko, että vanhukset olisivat onnellisia, jos ne olisi kahlittu paikoilleen letkuruokintaan, ja hoitaja jututtaisi heitä päri minuuttia päivässä? Toki se on parempi kuin että heille ei juteltaisi. Jos kunnalla oikein tiukassa rahatilanteessa ei tosiaankaan olisi varaa palkata hoitajia suomaan vanhuksille yhtään sen enempää aikaa, voitaisiin sanoa, että heitä hoidetaan "niin hyvin kuin mahdollista"...

        Et muuten vastannut, miten parsinavetassa lehmä tuottaa maitoa kiitettäävästi 68 litraa vuorokaudessa, mutta sitten pihatossa oleva lehmä tuottaa 48 litraa maitoa vuorokaudessa..."
        -Pahoittelen,näin pitkässä ketjussa on paha sanoa kenelle esität kysymyksiä. En ole maidontuotannon asiantuntija, joten en tiedä, ja ilman lähdeviitettä on paha sanoa onko tuo totta. Voisin veikata, että pihaton liian ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa lehmät kiusaavat toisiaan ja alistujalehmät stressaantuvat, jolloin niiden tuotos alenee..?

        ". En ole maidontuotannon asiantuntija, joten en tiedä, ja ilman lähdeviitettä on paha sanoa onko tuo totta. Voisin veikata, että pihaton liian ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa lehmät kiusaavat toisiaan ja alistujalehmät stressaantuvat, jolloin niiden tuotos alenee..? !

        Olen samaa mieltä kanssasi, joten parsinavetassa on lehmän hyvä olla. Hyvinvoiva lehmä voi tuottaa yli 70 litraa vuorokaudessa parsinavetassa ja jos lehmä ei ole hyvinvoiva lehmä pihatossa, se ei silloin tuota 70 litraa maitoa vuorokaudessa.


      • Hhmmnn...
        tulikirahvi kirjoitti:

        Maidontuottaminen ei ole työntekoa. Se on biologinen prosessi. Sama asia olisi esimerkiksi väittää, että tylsistynyt ihminen ei pysty kasvattamaan lihasmassaa... Edelleenkin: lehmä on jalostettu mahdollisimman tuottavaksi olosuhteissaan, eli sellaiseksi, että sen tuotanto ei vähene henkisten virikkeiden puuttesta. Toisaalta voisi aivan perustellusti väittää, että se ei myöskään kärsi olosuhteistaan yhtä paljon, kuin eläin jota ei ole jalostettu kestämään äärimmäistä tylsyyttä.

        Silloinhan kaikki lehmät tuottaisivat saman määrän maitoa, koska sen tuotanto ei vähene henkisten virikkeiden puutteesta - vai kuinka?
        Tietääkseni lehmät nukkuvat ja makoilevat suurimman osan ajastaan ja tekevät silloin maitoa. Eikö se ole työntekoa? Lehmät voisivat koko ajan kävellä, mutta lehmät eivät halua.


      • ilkka kukkanen
        että miten kirjoitti:

        ja aamulla lähtö 04-, ketkäs tulee mukaan ??? no nii hopi hopi hopi.. ylös ne kermaperseet sieltä ja mukaan vaan , Samalla voit kerätä ne sienet ja marjat sieltä, niin mullakin on meinki, otaslampulla ja maastovarustuksella pärjää hyvin, kyytkin on vaihtolämöpsiä. No niii !!! ylös laiska vegaanipaska , oli susi jo käynyt naapurin pihalla vahtimassa koiraa. Ala jo jättää ne itus sinne jääkaappin ja vedä maastokamat niskaan ja toimi äläkä sitten inise sen vasikan tai lampaaan puolesta jonka se tappaa. Sen purentalujuus on muutama sata kiloa per pää mut vegaanin pskahan sille pärrjää ja kerää marjat samalla toisella kädellä. Ja sitten alkaa taaas valittamaaan kaikesta .

        että iten:lle

        Älä sotke vain ituja kasvissyöntiin. Niitäkin toki vege voi syödä.

        Kirjoituksesi sävy, hävyttömyys kertoo lihansyönnin seurauksista.


      • tuota tuota-.- kirjoitti:

        Nuoleskella itseään ja naapureitaan, laittaa joustavasti lepäämään ja nousta joustavasti ylös, saa syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa ilman että toiset lajitoverit häiritsevät, on aina oma turvallinen lepopaikka eikä tarvitse jäädä käytävälle nukkumaan, nauttii suunnattomasti kun lehmää paijataan joka välissä niin aamuin kuin illoin, ei jää lypsämättä, ruokailua tarkkaillaan ja siten huomataan heti ruokahaluttomuus. SILLOIN ON JOTAIN VIALLA. Tarvittaessa kutsutaan eläinlääkäri välittönmästi paikalle eikä hoito viivästy, toiset eläimet eivät pääse hyppimään selkään ja siten vahingoittamaan lehmää, ihmiset hoitavat jatkuvasti, saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa = jalat ja sorkat pysyvät terveinä sekä utaretulehdukset jäävät vähäisiksi. Lehmät eivät stressaannu ja siten tuottavat maitoa yllinkyllin ja kaikilla eläimillä on hyvä olla.
        Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole. Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa ja siksipä ihmiset hoitavat ja vasikasta kasvaa hyvä lypsylehmä.

        "saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa"
        -Kysymys koski parressa oloa, eli tilaa jossa lehmä viettää suurimman osan vuodestaan. Jaloittelu on tietysti kivaa ekstraa, joskin talvella taitaa jäädä harvalta saamatta.

        "Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole"
        -Osittain totta. Pieni lauma on lehmälle hyväksi, mutta parressa Se ei pääse kunnolla sosialisoimaan yhdenkään kanssa. Naapureiden kanssa tietysti onnistuu tietyn kaiken kanssakäyminen :) Eläimet ovat kuitenkin kehonkieleltään hyvin kokonaisvaltaisia, eikä pelkkä nuoleminen ja ammuminen riitä normaaliksi kommunikaatioksi. Lisäksi lehmän ympärillä on kaiken aikaa vieraita eläimiä, joiden välillä normaali arvojärjestys ei pääse muodostumaan.

        "Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa"
        -Eli nuolla sen kuivaksi. Hyvin lohdullista...

        "lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa"
        -No eipä parressa urheilemaankaan pääse, että voisi väsyä niin että olisi jotain lepäiltävää... (Tässä yhteydessä saatoit tosin tarkoittaa synnytystä). Huonoja emoja ei pitäisi käyttää jalostukseen niin lehmillä kuin muillakaan eläimillä. Se että emo ei ole kiinnostunut poikasensa hoitamisesta, ei vähennä poikasen tarvetta saada emon hoivaa. Nykysteemissä ei myöskään huomioida niitä emoja, jotka haluaisivat hoitaa poikastaan. Mikä estää yhdistämästä ihmisen ja lehmän hoitotehoa, poikanen saa olla emonsa kanssa mutta ihminen varmistaa, että poikanen tulee hoidettua?

        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä.


      • tulikirahvi kirjoitti:

        "saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa"
        -Kysymys koski parressa oloa, eli tilaa jossa lehmä viettää suurimman osan vuodestaan. Jaloittelu on tietysti kivaa ekstraa, joskin talvella taitaa jäädä harvalta saamatta.

        "Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole"
        -Osittain totta. Pieni lauma on lehmälle hyväksi, mutta parressa Se ei pääse kunnolla sosialisoimaan yhdenkään kanssa. Naapureiden kanssa tietysti onnistuu tietyn kaiken kanssakäyminen :) Eläimet ovat kuitenkin kehonkieleltään hyvin kokonaisvaltaisia, eikä pelkkä nuoleminen ja ammuminen riitä normaaliksi kommunikaatioksi. Lisäksi lehmän ympärillä on kaiken aikaa vieraita eläimiä, joiden välillä normaali arvojärjestys ei pääse muodostumaan.

        "Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa"
        -Eli nuolla sen kuivaksi. Hyvin lohdullista...

        "lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa"
        -No eipä parressa urheilemaankaan pääse, että voisi väsyä niin että olisi jotain lepäiltävää... (Tässä yhteydessä saatoit tosin tarkoittaa synnytystä). Huonoja emoja ei pitäisi käyttää jalostukseen niin lehmillä kuin muillakaan eläimillä. Se että emo ei ole kiinnostunut poikasensa hoitamisesta, ei vähennä poikasen tarvetta saada emon hoivaa. Nykysteemissä ei myöskään huomioida niitä emoja, jotka haluaisivat hoitaa poikastaan. Mikä estää yhdistämästä ihmisen ja lehmän hoitotehoa, poikanen saa olla emonsa kanssa mutta ihminen varmistaa, että poikanen tulee hoidettua?

        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä.

        Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa. Sillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa omaan oloonsa, ruoka tulee kun ihminen tuo sen, paikka on juuri niin luovutettu kuin sattuu olemaan. Jos makuupaikka on epämukava, toinen vaihtoehto on seistä. Äärimmäinen liikunnan puute aiheuttaa sairauksia etenkin jalkoihin. Virikkeettömän ympäristön vaikutuksia lehmien mielenterveyteen taas on vaikeampi arvioida. Masentunut eläin on yleensä rauhallinen. Masentunut ihminenkin yleensä tyytyväisen näköisenä kellii sohvalla ja syö. Henkisesti terve eläin puuhastelee silloinkin kuin Se ei ole pakollista. Toki terve eläin myös lepäilee. Laitumelle päästessään lehmäkin hyppii riemusta, vaikka voi talven jäljiltä olla jalat heikossa hapessa...


      • tulikirahvi kirjoitti:

        Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa. Sillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa omaan oloonsa, ruoka tulee kun ihminen tuo sen, paikka on juuri niin luovutettu kuin sattuu olemaan. Jos makuupaikka on epämukava, toinen vaihtoehto on seistä. Äärimmäinen liikunnan puute aiheuttaa sairauksia etenkin jalkoihin. Virikkeettömän ympäristön vaikutuksia lehmien mielenterveyteen taas on vaikeampi arvioida. Masentunut eläin on yleensä rauhallinen. Masentunut ihminenkin yleensä tyytyväisen näköisenä kellii sohvalla ja syö. Henkisesti terve eläin puuhastelee silloinkin kuin Se ei ole pakollista. Toki terve eläin myös lepäilee. Laitumelle päästessään lehmäkin hyppii riemusta, vaikka voi talven jäljiltä olla jalat heikossa hapessa...

        Ja hiiskatin autocorrect, "Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä. " Olisi, on tietenkin imisi.


      • Hhmmnn. höh
        tulikirahvi kirjoitti:

        "saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa"
        -Kysymys koski parressa oloa, eli tilaa jossa lehmä viettää suurimman osan vuodestaan. Jaloittelu on tietysti kivaa ekstraa, joskin talvella taitaa jäädä harvalta saamatta.

        "Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole"
        -Osittain totta. Pieni lauma on lehmälle hyväksi, mutta parressa Se ei pääse kunnolla sosialisoimaan yhdenkään kanssa. Naapureiden kanssa tietysti onnistuu tietyn kaiken kanssakäyminen :) Eläimet ovat kuitenkin kehonkieleltään hyvin kokonaisvaltaisia, eikä pelkkä nuoleminen ja ammuminen riitä normaaliksi kommunikaatioksi. Lisäksi lehmän ympärillä on kaiken aikaa vieraita eläimiä, joiden välillä normaali arvojärjestys ei pääse muodostumaan.

        "Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa"
        -Eli nuolla sen kuivaksi. Hyvin lohdullista...

        "lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa"
        -No eipä parressa urheilemaankaan pääse, että voisi väsyä niin että olisi jotain lepäiltävää... (Tässä yhteydessä saatoit tosin tarkoittaa synnytystä). Huonoja emoja ei pitäisi käyttää jalostukseen niin lehmillä kuin muillakaan eläimillä. Se että emo ei ole kiinnostunut poikasensa hoitamisesta, ei vähennä poikasen tarvetta saada emon hoivaa. Nykysteemissä ei myöskään huomioida niitä emoja, jotka haluaisivat hoitaa poikastaan. Mikä estää yhdistämästä ihmisen ja lehmän hoitotehoa, poikanen saa olla emonsa kanssa mutta ihminen varmistaa, että poikanen tulee hoidettua?

        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä.

        Lehmät tuntevat toisensa . ei siis ole vieraita eläimiä kaiken aikaa navetassa. Vasikka kasvaa syntymästään saakka samassa navetassa , varttuu hiehoksi ja sitten lehmäksi. Ei ole vieraita eläimiä,,,,.
        Enpä ole kuullutkaan, että lehmät urheilisivat!!!!!!

        Huonoja sonneja ei kukaan käytäkään - eihän siinä olisi mitään järkeä.....
        Lehmä ei pystyisi tuottamaan maitoa, jos se ei saa leporauhaa... Taitaa naisiltakin äidinmaidon tulo vähentyä, jos olisi jatkuvasti stressiä eikä saisi levähtää.
        Eläimet ovat niin tärkeitä omistajille, ettei niitä haluta menettää tieten tahtoen vaan jokainen yksilö hoidetaan hyvin ja siten saadaan hyvä lypsylehmä. Ihmisten täytyy myös saada mm. maitoa pysyäkseen terveinä ja maidontuottajien toimeentulo. Hyvä maidontuottajat, että hoidatte niin hyvin eläimiänne.
        Lemmikkien myyjät saavat myös toimeentulonsa eläimistä. Jos eläimiä ei myytäisi, ei lemmikkejä olisi kaikille halukkaille.


      • Ajattelija...
        tulikirahvi kirjoitti:

        Ja hiiskatin autocorrect, "Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä. " Olisi, on tietenkin imisi.

        Ja hiiskatin autocorrect, "Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä. " Olisi, on tietenkin imisi.

        Sitten ei olisi kaupoissa myytävänä maitoa ja maitotaloustuotteita, koska maito tulee lypsylehmistä. Ajattele sitä!!!!


      • Hmm:D
        tulikirahvi kirjoitti:

        Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa. Sillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa omaan oloonsa, ruoka tulee kun ihminen tuo sen, paikka on juuri niin luovutettu kuin sattuu olemaan. Jos makuupaikka on epämukava, toinen vaihtoehto on seistä. Äärimmäinen liikunnan puute aiheuttaa sairauksia etenkin jalkoihin. Virikkeettömän ympäristön vaikutuksia lehmien mielenterveyteen taas on vaikeampi arvioida. Masentunut eläin on yleensä rauhallinen. Masentunut ihminenkin yleensä tyytyväisen näköisenä kellii sohvalla ja syö. Henkisesti terve eläin puuhastelee silloinkin kuin Se ei ole pakollista. Toki terve eläin myös lepäilee. Laitumelle päästessään lehmäkin hyppii riemusta, vaikka voi talven jäljiltä olla jalat heikossa hapessa...

        Parressa lehmät ainakin nauttivat, koska saavat niin ihmisläheistä hoitoa, Itsekin nautin, kun pääsen hierojalle, kampaajalle, kasvohoitoon jne. Nautin, kun minä saan valmista ruokaa ja juomaa hotelleissa. Hmm... onkohan parsinavetta siis hotelli eläimillekin. Siksikö ne ovatkin niin kestäviä ja korkeatuottoisia lehmiä?


      • Nähtyä ja koettua
        tulikirahvi kirjoitti:

        Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa. Sillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa omaan oloonsa, ruoka tulee kun ihminen tuo sen, paikka on juuri niin luovutettu kuin sattuu olemaan. Jos makuupaikka on epämukava, toinen vaihtoehto on seistä. Äärimmäinen liikunnan puute aiheuttaa sairauksia etenkin jalkoihin. Virikkeettömän ympäristön vaikutuksia lehmien mielenterveyteen taas on vaikeampi arvioida. Masentunut eläin on yleensä rauhallinen. Masentunut ihminenkin yleensä tyytyväisen näköisenä kellii sohvalla ja syö. Henkisesti terve eläin puuhastelee silloinkin kuin Se ei ole pakollista. Toki terve eläin myös lepäilee. Laitumelle päästessään lehmäkin hyppii riemusta, vaikka voi talven jäljiltä olla jalat heikossa hapessa...

        "Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa."

        Kun lehmät tulevat ulkoa niin kesäisin kuin talvisinkin, lehmät menevät omille paikoilleen. Oletko katsonut avointa kuvapäiväkirjaa, kuinka siinäkin lehmät tiesivät pitikö mennä oikealle vai vasemmalle. MAHTAVIA ELÄIMIÄ.
        Olisi vaarallista hoitajille, jos lehmä pystyisi kääntymään ympäri. Silloin hoitaja varmasti loukkaantuisi. Kuinka voisit lypsää ollenkaan rauhatonta lehmää - ei, siis täytyy olla täydellinen hoito.
        Minun kissa ei pysy paikoillaan, kun harjailen sitä. Minun täytyy pitää kiinni koko toimenpiteen ajan. Enpä siis jaksa uskoa, että lehmäkään pysyisi paikallaan harjattaessa sitä. Kuitenkin olen nähnyt niin nautinnollisia ilmeitä, että uskallan väittää lehmän nauttivan siitä. Lehmän mielestä hyvä olla, vaikka ihmiset väittävätkin toista.


      • Tutkailija...
        tulikirahvi kirjoitti:

        "saavat nauttia luonnosta laitumilla sekä talvisin jaloittelutarhassa"
        -Kysymys koski parressa oloa, eli tilaa jossa lehmä viettää suurimman osan vuodestaan. Jaloittelu on tietysti kivaa ekstraa, joskin talvella taitaa jäädä harvalta saamatta.

        "Turvallisuus jota ei suurissa laumoissa ole"
        -Osittain totta. Pieni lauma on lehmälle hyväksi, mutta parressa Se ei pääse kunnolla sosialisoimaan yhdenkään kanssa. Naapureiden kanssa tietysti onnistuu tietyn kaiken kanssakäyminen :) Eläimet ovat kuitenkin kehonkieleltään hyvin kokonaisvaltaisia, eikä pelkkä nuoleminen ja ammuminen riitä normaaliksi kommunikaatioksi. Lisäksi lehmän ympärillä on kaiken aikaa vieraita eläimiä, joiden välillä normaali arvojärjestys ei pääse muodostumaan.

        "Saavat hoitaa vasikkaansa tietyn ajan ja lehmä saa rauhassa"
        -Eli nuolla sen kuivaksi. Hyvin lohdullista...

        "lehmä saa rauhassa levähtää niin paljon kuin haluaa ilman että vasikka jää hoitamatta. Kaikki lehmät eivät välitä hoitaa vasikkaansa"
        -No eipä parressa urheilemaankaan pääse, että voisi väsyä niin että olisi jotain lepäiltävää... (Tässä yhteydessä saatoit tosin tarkoittaa synnytystä). Huonoja emoja ei pitäisi käyttää jalostukseen niin lehmillä kuin muillakaan eläimillä. Se että emo ei ole kiinnostunut poikasensa hoitamisesta, ei vähennä poikasen tarvetta saada emon hoivaa. Nykysteemissä ei myöskään huomioida niitä emoja, jotka haluaisivat hoitaa poikastaan. Mikä estää yhdistämästä ihmisen ja lehmän hoitotehoa, poikanen saa olla emonsa kanssa mutta ihminen varmistaa, että poikanen tulee hoidettua?

        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä.

        "
        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä."

        Kun lehmä pihatossa ei uskalla tai pääse yrityksistään huolimatta lypsylle, jää lehmä silloin lypsämättä. Se on lehmälle varmaan tuskallista, kun utareet tuntuvat repeävän maidosta. Ovatko nämä hyvinvoivia? Ehei - ei olenkaan. Silloin ainoa vaihtoehto teuraaksi laittamiselle on yrittää myydä parsinavettaan jatkamaan elämäänsä.


      • Maitoa -
        tulikirahvi kirjoitti:

        Parressa lehmä ei pysty mm. kävelemään, kääntymään ympäri tai vaihtamaan paikkaansa. Sillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa omaan oloonsa, ruoka tulee kun ihminen tuo sen, paikka on juuri niin luovutettu kuin sattuu olemaan. Jos makuupaikka on epämukava, toinen vaihtoehto on seistä. Äärimmäinen liikunnan puute aiheuttaa sairauksia etenkin jalkoihin. Virikkeettömän ympäristön vaikutuksia lehmien mielenterveyteen taas on vaikeampi arvioida. Masentunut eläin on yleensä rauhallinen. Masentunut ihminenkin yleensä tyytyväisen näköisenä kellii sohvalla ja syö. Henkisesti terve eläin puuhastelee silloinkin kuin Se ei ole pakollista. Toki terve eläin myös lepäilee. Laitumelle päästessään lehmäkin hyppii riemusta, vaikka voi talven jäljiltä olla jalat heikossa hapessa...

        Ja laitumillakin lehmät vaan makoilee suurimman osan ajastaan - tulivatpa lehmät sitten pihatosta tai parsinavetasta. Näin se vaan on!


      • Sedä
        Hhmmnn... kirjoitti:

        Silloinhan kaikki lehmät tuottaisivat saman määrän maitoa, koska sen tuotanto ei vähene henkisten virikkeiden puutteesta - vai kuinka?
        Tietääkseni lehmät nukkuvat ja makoilevat suurimman osan ajastaan ja tekevät silloin maitoa. Eikö se ole työntekoa? Lehmät voisivat koko ajan kävellä, mutta lehmät eivät halua.

        Niin no ilmeisesti ei vähene. Nykylehmä elää virikkeettömämmässä ympäristössä kuin koskaan, ja tuottaa enemmän maitoa kuin koskaan. Tähän varmaan joku tuottaja osaisi vastata: tuottaako samassa maidon tuotannon vaiheessa elävä lehmä enemmän kesällä kuin talvella? (Ruokinnassakin toki on eroa)

        Tottakai kaikki eläimet lepäilevät. Kyse on siitä, että niillä pitäisi olla mahdollisuus liikkua ja toteuttaa itseään kun ne haluavat...


      • Sedä
        Kyselijä... kirjoitti:

        ". En ole maidontuotannon asiantuntija, joten en tiedä, ja ilman lähdeviitettä on paha sanoa onko tuo totta. Voisin veikata, että pihaton liian ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa lehmät kiusaavat toisiaan ja alistujalehmät stressaantuvat, jolloin niiden tuotos alenee..? !

        Olen samaa mieltä kanssasi, joten parsinavetassa on lehmän hyvä olla. Hyvinvoiva lehmä voi tuottaa yli 70 litraa vuorokaudessa parsinavetassa ja jos lehmä ei ole hyvinvoiva lehmä pihatossa, se ei silloin tuota 70 litraa maitoa vuorokaudessa.

        Ei, vaan silloin lehmä on parressa korkeintaan vähemmän pahoinvoiva, jos ajatellaan että maidontuotanto tosiaan kertoo hyvinvoinnista jotain ;) Toinen vaihtoehto on, että lehmä on parressa niin tylsistynyt, että jopa ikävät kokemukset toimivat tyytyväisyyttä lisäävänä virikkeenä, vaikka ne heikentäisivätkin maidontuotantoa. Parsi ei kuitenkaan ole millään tavalla paras ratkaisu, esimerkiksi suuri ja virikkeellinen pihatto, jossa olisi tarpeeksi vähän lehmiä, voisi olla sellainen. Laidun on tietysti vielä parempi, mutta sääsyistä ei Suomen talvessa riitä ainoaksi ratkaisuksi.


      • Sedä
        Ajattelija... kirjoitti:

        Ja hiiskatin autocorrect, "Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä. " Olisi, on tietenkin imisi.

        Sitten ei olisi kaupoissa myytävänä maitoa ja maitotaloustuotteita, koska maito tulee lypsylehmistä. Ajattele sitä!!!!

        Öö, niin?

        Nykylehmääkin voisi käsittääkseni hoitaa niin, että poikanen olisi lehmästä ensin oman tarpeensa mukaan, ja ihminen käyttäisi ylimäärän.


      • Sedä
        Tutkailija... kirjoitti:

        "
        "ei jää lypsämättä"
        -Jos lehmää ei olisi ylijalostettu, sille riittäisi loistavasti, että poikanen olisi sitä."

        Kun lehmä pihatossa ei uskalla tai pääse yrityksistään huolimatta lypsylle, jää lehmä silloin lypsämättä. Se on lehmälle varmaan tuskallista, kun utareet tuntuvat repeävän maidosta. Ovatko nämä hyvinvoivia? Ehei - ei olenkaan. Silloin ainoa vaihtoehto teuraaksi laittamiselle on yrittää myydä parsinavettaan jatkamaan elämäänsä.

        Koska lehmältä on viety sen poikanen, joka luonnossa imisi sitä. Toki nykyiset ylijalostetut lehmät on lypsettävä. Ongelma ratkeaisi kyllä niinkin, että ei teetettäisi niitä vasikoita niin ei tarvitsisi lypsää :P


      • Kyselijä...
        Sedä kirjoitti:

        Koska lehmältä on viety sen poikanen, joka luonnossa imisi sitä. Toki nykyiset ylijalostetut lehmät on lypsettävä. Ongelma ratkeaisi kyllä niinkin, että ei teetettäisi niitä vasikoita niin ei tarvitsisi lypsää :P

        Ei maito tule kauppaan ilman lehmiä? Lehmät kuoklisi sukupuuttoon, jos ei syntyisi vasikoita. Sitäkö tahdot?


      • Kyselijä...
        Sedä kirjoitti:

        Öö, niin?

        Nykylehmääkin voisi käsittääkseni hoitaa niin, että poikanen olisi lehmästä ensin oman tarpeensa mukaan, ja ihminen käyttäisi ylimäärän.

        Vasikka tarvitsee paljon muutakin kuin juomaa kasvaakseen. Vauvakin tarvitsee kasvaessaan muutakin kuin maitoa.


      • Vierailija :D
        Sedä kirjoitti:

        Ei, vaan silloin lehmä on parressa korkeintaan vähemmän pahoinvoiva, jos ajatellaan että maidontuotanto tosiaan kertoo hyvinvoinnista jotain ;) Toinen vaihtoehto on, että lehmä on parressa niin tylsistynyt, että jopa ikävät kokemukset toimivat tyytyväisyyttä lisäävänä virikkeenä, vaikka ne heikentäisivätkin maidontuotantoa. Parsi ei kuitenkaan ole millään tavalla paras ratkaisu, esimerkiksi suuri ja virikkeellinen pihatto, jossa olisi tarpeeksi vähän lehmiä, voisi olla sellainen. Laidun on tietysti vielä parempi, mutta sääsyistä ei Suomen talvessa riitä ainoaksi ratkaisuksi.

        Pihatot ovat varmaan niin kalliita lypsyasemineen, ettei sinne kannata laittaa muutamaa lehmää. Eikä kaikki lehmät sopeudukaan pihattoihin.
        Mielestäni on hyvä, että ihmiset jaksavat hoitaa pientä karjaa parsinavetoissa. Ainakin niissä parsinavetoissa.missä olen käynyt, ei lehmillä näyttänyt olevan stressiä kun niin tyytyväisinä olivat. Eläimen katse kertoo paljon ja tietenkin koko olemus.
        Parsinavettoihin voi tutustua, kun vain soittaa omistajille. Heille on useinmiten sopinut vierailla ja olen ollut tyytyväinen näkemääni. Asiat ovat olleet hyvin ja olipa karjoissa todella iäkkäitä lehmiä.


      • Hhmmnn...
        Sedä kirjoitti:

        Niin no ilmeisesti ei vähene. Nykylehmä elää virikkeettömämmässä ympäristössä kuin koskaan, ja tuottaa enemmän maitoa kuin koskaan. Tähän varmaan joku tuottaja osaisi vastata: tuottaako samassa maidon tuotannon vaiheessa elävä lehmä enemmän kesällä kuin talvella? (Ruokinnassakin toki on eroa)

        Tottakai kaikki eläimet lepäilevät. Kyse on siitä, että niillä pitäisi olla mahdollisuus liikkua ja toteuttaa itseään kun ne haluavat...

        "Tottakai kaikki eläimet lepäilevät. Kyse on siitä, että niillä pitäisi olla mahdollisuus liikkua ja toteuttaa itseään kun ne haluavat..

        Lemmikeillä ei ole mahdollisuutta toteuttaa itseään eivätkä ne voi olla ulkona milloin haluavat.
        Ihmisetkään ei voi olla aina siellä, missä haluaisivat.

        Ilmeisesti et ole koskaan käynyt navetassa. Voisit tutustua tuotantoeläimiin Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. Ihmiset tykkäävät mahdottomasti siitä.


    • ilkka kukkanen

      Voin paremmin kasvisravinnolla. Ja ajattelen eettisesti sitä parempana vaihtoehtona globaalisti

      • Lisäksi -

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.

        Mites lehmien metaanipäästöt ja ilmasto?


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.

        Lisäksi:lle

        Etkä mausta/marinoi/mausta lihaasi. Esim. sinapilla makkaraa?

        Aika moni maustaa.

        Suolaa käyttää moni myös lihaan.


      • Sedä
        Lisäksi - kirjoitti:

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.

        Suomen ilmastossa d-vitamiini on tarpeen myös sekasyöjille, ja jodistakin tulee helposti puutetta. Lihaan niitä vitamiineja taas tulee tuotanto eläimille syötetyistä lisäravinteista...


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.

        Ei tietyistä ravintolisistä ole kenellekään haittaa. Päinvastoin.


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        ja kun sitten käyttää lihatuotteita niiden kasvisten kanssa, niin voi hyvin eikä tarvitse ostaa ravintolisiä.

        Lihassa on paljon erilaisia syöpää lisääviä aineita ja yhdistelmiä.


      • murrosikä ?
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Lihassa on paljon erilaisia syöpää lisääviä aineita ja yhdistelmiä.

        Hahahha ... no kerroppas nyt vaikka muutama kun kerran tiedät. Vaikka viis pahinta syöpää lisäävää yhdistelmää.
        Kummallista että eläimet ei kuole syöpään.
        Niistähän se syöpää lisäävä liha on peräisin...

        Voi mikä naiivi 12v taukki taas päässy äitin läppärille...


      • Öööhh.....
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Mites lehmien metaanipäästöt ja ilmasto?

        Entäpä ihmisten päästöt??


      • Lisäksi -
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Lihassa on paljon erilaisia syöpää lisääviä aineita ja yhdistelmiä.

        Kun ostat lihatiskiltä suomalaista lihaa, niin mitä siinä on syöpää lisääviä aineita?


      • Sedä
        Lisäksi - kirjoitti:

        Kun ostat lihatiskiltä suomalaista lihaa, niin mitä siinä on syöpää lisääviä aineita?

        Ihminen ei ole sopeutunut syömään niin paljon lihaa kuin nykysuomalainen kuluttaa. Syöpäjärjestöt suosittelevat, että ihmisen ei pitäisi viikossa syödä yli 300 grammaa punaista lihaa. Lihassa ei siis sinänsä ole mitään vaarallista yhdistettä, mutta tässäkin asiassa liika on liikaa.

        http://www.cancer.fi/ammattilaiset/ravitsemussuositukset/lista_suosituksista/suositus_5/


      • ei kuulu sulle
        Sedä kirjoitti:

        Ihminen ei ole sopeutunut syömään niin paljon lihaa kuin nykysuomalainen kuluttaa. Syöpäjärjestöt suosittelevat, että ihmisen ei pitäisi viikossa syödä yli 300 grammaa punaista lihaa. Lihassa ei siis sinänsä ole mitään vaarallista yhdistettä, mutta tässäkin asiassa liika on liikaa.

        http://www.cancer.fi/ammattilaiset/ravitsemussuositukset/lista_suosituksista/suositus_5/

        Ja höpön pskat sanon minä. Vai sullako on ihan omakohtaista kokemusta lihan aiheuttamasta syövästä . Niin että semmosen oot itse sairastanut.
        Jos et niin miksi sitten vaahtoat asiasta ja koitat kontrolloida muiden tekemisiä ja syömisiä, pätemisenhalunen narsisti.

        Kummallista että koirakaan ei kuole syöpään vaikka se taatusti vetää lihaa yli 300 g viikossa. Saatikka metsän eläimet.

        Turhaa pskanjauhantaa taas ja itsensäkorostamista.


      • Sedä
        ei kuulu sulle kirjoitti:

        Ja höpön pskat sanon minä. Vai sullako on ihan omakohtaista kokemusta lihan aiheuttamasta syövästä . Niin että semmosen oot itse sairastanut.
        Jos et niin miksi sitten vaahtoat asiasta ja koitat kontrolloida muiden tekemisiä ja syömisiä, pätemisenhalunen narsisti.

        Kummallista että koirakaan ei kuole syöpään vaikka se taatusti vetää lihaa yli 300 g viikossa. Saatikka metsän eläimet.

        Turhaa pskanjauhantaa taas ja itsensäkorostamista.

        Ihminen on ruuansulatukseltaan ja historialtaan hyvin erilainen eläin kuin susi.

        Mua ei henkilökohtaisesti kiinnosta lihaanien terveys pätkääkään, ihan onnellinen olen jos kuolevat syöpään :)


      • sakasyöjä
        Sedä kirjoitti:

        Ihminen on ruuansulatukseltaan ja historialtaan hyvin erilainen eläin kuin susi.

        Mua ei henkilökohtaisesti kiinnosta lihaanien terveys pätkääkään, ihan onnellinen olen jos kuolevat syöpään :)

        Sama juttu, ei kiinnosta pätkääkään vegaanien kituminen ja kuoleminen syöpään.


      • 20+7
        Sedä kirjoitti:

        Ihminen on ruuansulatukseltaan ja historialtaan hyvin erilainen eläin kuin susi.

        Mua ei henkilökohtaisesti kiinnosta lihaanien terveys pätkääkään, ihan onnellinen olen jos kuolevat syöpään :)

        Vihapuheita.. pitäs oikeestaan ilmottaa ylläpidolle että banniin tommonen namuSedä..
        No ei maksa vaivaa, ääliö on ääliö vaikka voissa - maidosta tehdyssä - paistettais !!!


      • Niinpäniin
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Lisäksi:lle

        Etkä mausta/marinoi/mausta lihaasi. Esim. sinapilla makkaraa?

        Aika moni maustaa.

        Suolaa käyttää moni myös lihaan.

        Ihminen tarvitsee suolaa...


      • Myös niin
        Sedä kirjoitti:

        Ihminen ei ole sopeutunut syömään niin paljon lihaa kuin nykysuomalainen kuluttaa. Syöpäjärjestöt suosittelevat, että ihmisen ei pitäisi viikossa syödä yli 300 grammaa punaista lihaa. Lihassa ei siis sinänsä ole mitään vaarallista yhdistettä, mutta tässäkin asiassa liika on liikaa.

        http://www.cancer.fi/ammattilaiset/ravitsemussuositukset/lista_suosituksista/suositus_5/

        Appiukko vaati joka päivä liharuokaa ja eli lähes 90-vuotiaaksi. Ei siis tullut syöpää vaan vanhuus.


      • Myös niin kirjoitti:

        Appiukko vaati joka päivä liharuokaa ja eli lähes 90-vuotiaaksi. Ei siis tullut syöpää vaan vanhuus.

        Mahtoiko syödä lihaa myös nuorena yhtä paljon? Nykymäärissä lihaa ei ole syöty kuin noin 70-luvulta yleisesti. Sinänsä nykyisen lihansyönti ja roskaruoka-kulttuurin vaikutus eliniässä ei siis vielä täysin näy (enkä rinnasta tässä lihansyöntiä roskaruokaan epäterveellisyydeltään). Syöpä on toki araamaton sairaus, jonka syistä ei olla täysin selvillä. En itsekään syö kaikkien tereyssuosituksien mukaan, mutta niitä on hyvä kuitenkin pohtia, jos tahtoo huolehtia terveydestään :)


      • Myös niin
        tulikirahvi kirjoitti:

        Mahtoiko syödä lihaa myös nuorena yhtä paljon? Nykymäärissä lihaa ei ole syöty kuin noin 70-luvulta yleisesti. Sinänsä nykyisen lihansyönti ja roskaruoka-kulttuurin vaikutus eliniässä ei siis vielä täysin näy (enkä rinnasta tässä lihansyöntiä roskaruokaan epäterveellisyydeltään). Syöpä on toki araamaton sairaus, jonka syistä ei olla täysin selvillä. En itsekään syö kaikkien tereyssuosituksien mukaan, mutta niitä on hyvä kuitenkin pohtia, jos tahtoo huolehtia terveydestään :)

        Appiukko metsästi nuorempana, joten kanit ja vesilinnutkin kuluivat ruokavalioon. Lisäksi myös kalastus kuuluivat hänen harrastuksiinsa. Monipuolinen ruokavalio ja tehokas liikunta olivat varmaan hänen pitkän iän salaisuutensa.


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        Kun ostat lihatiskiltä suomalaista lihaa, niin mitä siinä on syöpää lisääviä aineita?

        Kysypä eri maiden lihankasvattajilta ja yleensä; lihan syöpää aiheuttavista vaikutuksista.

        Siitä ollaan noin kahta eri mieltä.

        Kasvissyönnistä vain YHTÄ mieltä:)))


      • ilkka kukkanen
        Niinpäniin kirjoitti:

        Ihminen tarvitsee suolaa...

        Siis ihan mausteeksi lisätä suolaa???


      • ilkka kukkanen
        murrosikä ? kirjoitti:

        Hahahha ... no kerroppas nyt vaikka muutama kun kerran tiedät. Vaikka viis pahinta syöpää lisäävää yhdistelmää.
        Kummallista että eläimet ei kuole syöpään.
        Niistähän se syöpää lisäävä liha on peräisin...

        Voi mikä naiivi 12v taukki taas päässy äitin läppärille...

        Tutkipa punaisen lihan vaikutuksia ja vertaa pelkkään vegevalioon.

        Äitini on kuollut ja minä en ole taukki.

        Lihansyöntikö saa aikaan moisia kirjoitustyylejä.


      • ilkka kukkanen
        ei kuulu sulle kirjoitti:

        Ja höpön pskat sanon minä. Vai sullako on ihan omakohtaista kokemusta lihan aiheuttamasta syövästä . Niin että semmosen oot itse sairastanut.
        Jos et niin miksi sitten vaahtoat asiasta ja koitat kontrolloida muiden tekemisiä ja syömisiä, pätemisenhalunen narsisti.

        Kummallista että koirakaan ei kuole syöpään vaikka se taatusti vetää lihaa yli 300 g viikossa. Saatikka metsän eläimet.

        Turhaa pskanjauhantaa taas ja itsensäkorostamista.

        Tekstistäsi voi jo tyylin perusteella päätellä sut lihansyöjäksi:)))


      • ilkka kukkanen
        Myös niin kirjoitti:

        Appiukko vaati joka päivä liharuokaa ja eli lähes 90-vuotiaaksi. Ei siis tullut syöpää vaan vanhuus.

        Olipa iso otos tutkimuksessasi.

        Ja mites paljon hän sitä lihaa kuluttikaan vuodessa.

        Nykyään syödään huomattavasti enemmän.


      • ilkka kukkanen
        Sedä kirjoitti:

        Suomen ilmastossa d-vitamiini on tarpeen myös sekasyöjille, ja jodistakin tulee helposti puutetta. Lihaan niitä vitamiineja taas tulee tuotanto eläimille syötetyistä lisäravinteista...

        Kuten antibiooteista ja hormooneista.


      • ilkka kukkanen
        Lisäksi - kirjoitti:

        Kun ostat lihatiskiltä suomalaista lihaa, niin mitä siinä on syöpää lisääviä aineita?

        Lue syöpäjärjestöjen suositukset lihan syönnin määristä.

        Ne on nousseet ne määrät ihan kohtuuttomiksi.

        70 luvulta noin 50:een kiloon vuodessa per syöjä.

        Se aiheuttaa mm. syöpää suolistoon.


      • ilkka kukkanen
        Myös niin kirjoitti:

        Appiukko vaati joka päivä liharuokaa ja eli lähes 90-vuotiaaksi. Ei siis tullut syöpää vaan vanhuus.

        Olipa tutkimuksellasi iso otos:)))


      • Niinpäniin
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Siis ihan mausteeksi lisätä suolaa???

        Kun paistat uunissa lihatiskiltä ostamaasi lihaa, niin tottakai siihen laitetaan suolaa. Kun paistat uunissa kalaa, laitetaan siihenkin suolaa.


      • Näin on
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Kuten antibiooteista ja hormooneista.

        Suomalaisesta ei löydy antibiootteja eikä hormooneja.


      • sekasyöjä
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Tutkipa punaisen lihan vaikutuksia ja vertaa pelkkään vegevalioon.

        Äitini on kuollut ja minä en ole taukki.

        Lihansyöntikö saa aikaan moisia kirjoitustyylejä.

        Kyllä sinä 12-vuotiaalta vaikutat, kun et tajua, että lihaa voi syödä joka päivä tai joku syökin lihaa kerran viikossa.
        Ei kasvissyöjä elä yhtään sen pidempään ja terveenpänä kuin sekasyöjä, joka syö vähän lähellä tuotettua laadukasta lihaa tai riistaa ja paljon kasviksia, kalaa, pähkinöitä, hedelmiä, siemeniä, maitotuotteita, kananmunia jne.

        Päinvastoin - sekasyöjän ruokavaliolla elää ja voi paremmin. Tavallisen terveellisesti elävää sekasyöjää ei teidän vegeveikkojen jutut oikein innosta. Käy vain sääliksi, ei muuta.


      • 14+20
        sekasyöjä kirjoitti:

        Kyllä sinä 12-vuotiaalta vaikutat, kun et tajua, että lihaa voi syödä joka päivä tai joku syökin lihaa kerran viikossa.
        Ei kasvissyöjä elä yhtään sen pidempään ja terveenpänä kuin sekasyöjä, joka syö vähän lähellä tuotettua laadukasta lihaa tai riistaa ja paljon kasviksia, kalaa, pähkinöitä, hedelmiä, siemeniä, maitotuotteita, kananmunia jne.

        Päinvastoin - sekasyöjän ruokavaliolla elää ja voi paremmin. Tavallisen terveellisesti elävää sekasyöjää ei teidän vegeveikkojen jutut oikein innosta. Käy vain sääliksi, ei muuta.

        Tutkimukset kertoo toista.


      • Sekasyöjä
        14+20 kirjoitti:

        Tutkimukset kertoo toista.

        Heitäppä ne tutkimukset kehiin!

        Joo, ET TULE löytämään sellaisia tutkimuksia, että kasvissyöjänä eläisi terveenpänä ja pidempään kuin järkevästi kootulla sekaravinnolla.


      • ilkka kukkanen
        sekasyöjä kirjoitti:

        Kyllä sinä 12-vuotiaalta vaikutat, kun et tajua, että lihaa voi syödä joka päivä tai joku syökin lihaa kerran viikossa.
        Ei kasvissyöjä elä yhtään sen pidempään ja terveenpänä kuin sekasyöjä, joka syö vähän lähellä tuotettua laadukasta lihaa tai riistaa ja paljon kasviksia, kalaa, pähkinöitä, hedelmiä, siemeniä, maitotuotteita, kananmunia jne.

        Päinvastoin - sekasyöjän ruokavaliolla elää ja voi paremmin. Tavallisen terveellisesti elävää sekasyöjää ei teidän vegeveikkojen jutut oikein innosta. Käy vain sääliksi, ei muuta.

        Kasvuissyöjänä on mun parempi olo koko ajan kuin silloin kun lihaa söin.

        Työteho ja muukin teho(!) on parantunut.

        Mua ei sun säälisi haitaa.

        Tyhmyytesi kylläkin tuntuu pahalta.


        Mutta se onkin sun ongelma.


      • Sekasyöjä
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        Kasvuissyöjänä on mun parempi olo koko ajan kuin silloin kun lihaa söin.

        Työteho ja muukin teho(!) on parantunut.

        Mua ei sun säälisi haitaa.

        Tyhmyytesi kylläkin tuntuu pahalta.


        Mutta se onkin sun ongelma.

        Sinä varmasti söit lihansyöjänä yksipuolisesti. Jotku ei vain osaa. Hyvä ettei säälini haittaa sinua, mutta säälin sinua siltikin.


      • no en valehtele
        Sekasyöjä kirjoitti:

        Heitäppä ne tutkimukset kehiin!

        Joo, ET TULE löytämään sellaisia tutkimuksia, että kasvissyöjänä eläisi terveenpänä ja pidempään kuin järkevästi kootulla sekaravinnolla.

        Tuli jokunen aika sitten dokumentti, oisko ollut Prisma. Myös tiede lehdistä löytynee samat asiat. Kasvisruokavaliota noudattavat elävät terveinä pidempään kuin sekasyöjä verrokit. Adventistit, japanin saarilla elävät ihmiset ja muuten vain kasvisruokaa syövät ihmiset olivat dokumentissa. Ehkä jotkut kalaa harvakseltaan syövät elävät myös pitkään terveinä. Huom. lihan suositus viikossa on 300g. Kuinka monella se ylittyykään ja verisuonet tukkeutuu...


      • Kun aika on
        Sekasyöjä kirjoitti:

        Sinä varmasti söit lihansyöjänä yksipuolisesti. Jotku ei vain osaa. Hyvä ettei säälini haittaa sinua, mutta säälin sinua siltikin.

        Olkoon sitten sekasyöjä tai kasvissyöjä, niin lähtö tulee kun aika on. Sattuu liikenneonnettomuus, tapaturma, törkeää väkivaltaa josta seuraa kuolema.


    • ilkka kukkanen

      Palstan otsikon sijaan voisi olla: Miksi olet lihansyöjä?

      En ole kuullut terveellisiä perusteluja moiselle kammotukselle.

      Eikös kannibalismi ole, koska olemme eläimiä, lähellä.

      Liian lähellä...

      • Sekasyöjä

        Ollaan sitten sekasyöjiä, niin kaikilla on hyvä mieli.


      • SOIJALLINEN
        Sekasyöjä kirjoitti:

        Ollaan sitten sekasyöjiä, niin kaikilla on hyvä mieli.

        Sekasyöjälle:

        Voihan sitä omata mielipiteitä ja niihin voi perustua tiedettä.

        Punainen liha ja nykyinen lihankäyttömäärä on liian iso.

        Samoin sademetsien hakkuu soijan tuottamiseksi REHUKSI!!!!!


    • ilkka kukkanen

      Puhut porsaasta.

      Sian älykkyys on usiden tutkimusten mukaan kolmevuotiaan tasoa!!!

      Miksi se pitää syödä ja syötäväksi kasvattaa???

    • ilkka kukkanen

      12v. kasvissyöjälle:

      Vaihdoin ravintoterapiaan = kasvissyönti ja virtsahappoja sisältävien tuotteiden nauttimisen (esim. kahvi) v 1982.

      Astmani hävisi samoin kuin keuhkoputkentulehdukset.

      Liha sisältää virtsahappoja.

      Voin erinomaisesti kasvissyönnillä ja B12 pillerillä.

      • reality bites

        Sinä pentu itse siällät virstahappoja etkä kuole siihen.
        Ketään 12v kakaraa älä ala provoamaan kasvissyöntiin, se on kasvuikäiselle vaarallista jos koittaa elää heinillä ja pillereillä.
        Saatikka tuon ikäsiä pelotella millään syövällä, kipee oot päästäsi.

        Hedelmättömyys on ainakin tosin taattu. Eivätpähän siis lisääny.


      • Ajattelija...
        reality bites kirjoitti:

        Sinä pentu itse siällät virstahappoja etkä kuole siihen.
        Ketään 12v kakaraa älä ala provoamaan kasvissyöntiin, se on kasvuikäiselle vaarallista jos koittaa elää heinillä ja pillereillä.
        Saatikka tuon ikäsiä pelotella millään syövällä, kipee oot päästäsi.

        Hedelmättömyys on ainakin tosin taattu. Eivätpähän siis lisääny.

        Ehdoottomasti monipuolinen ruokavalio kasvavalle lapselle. Kasvikse ovat hyviä ja niitä tulisi myös käyttää ruokavaliossa 1/2 kg päivässä. Suomalaiset kasvikset ja lisäksi hedelmiä, niin siitähän tulee helposti 1/2 kg päivässä.


      • reality bites
        Ajattelija... kirjoitti:

        Ehdoottomasti monipuolinen ruokavalio kasvavalle lapselle. Kasvikse ovat hyviä ja niitä tulisi myös käyttää ruokavaliossa 1/2 kg päivässä. Suomalaiset kasvikset ja lisäksi hedelmiä, niin siitähän tulee helposti 1/2 kg päivässä.

        Muuten kuittaan mutta hedelmiä ?
        Onhan ne ylisuosittuja, mutta vain rajoitetusti happamia sirtuksia pohjoismaiseen purukalustoon, sitten itketään kun kiille on mennyt ja reikiä tulee. Sopii niihin maihin joihin ne kuuluu luonnostaan. Ei päiväntasaajallakaan syödä väkisin lanttua , vain siksi että se kuuluu suomalaiseen ruokavalioon.
        Aika monta kiloa appelsiiniä saa syödä päivään että c-vitskun tarve tulee täyteen, kotimaisella marjalla, kuten tyrni ,karpalo tai puolukka se on nopsaan täynnä.

        Kasveista parsakaali, porkkana, selleri, se lanttu, punajuuri, purjo, sipuli, herne, peruna, kukkakaali, keräkaali.
        Löytyy ceetä ja paljon muutakin .

        Hedelmiä laitan tarjolle juustolautaselle kun on sen aika.. mangoa, kiiwiä, persikkaa, rypälettä ja monta eri sorttista juustoa... ai jai jai


      • Kiitollinen :D
        reality bites kirjoitti:

        Muuten kuittaan mutta hedelmiä ?
        Onhan ne ylisuosittuja, mutta vain rajoitetusti happamia sirtuksia pohjoismaiseen purukalustoon, sitten itketään kun kiille on mennyt ja reikiä tulee. Sopii niihin maihin joihin ne kuuluu luonnostaan. Ei päiväntasaajallakaan syödä väkisin lanttua , vain siksi että se kuuluu suomalaiseen ruokavalioon.
        Aika monta kiloa appelsiiniä saa syödä päivään että c-vitskun tarve tulee täyteen, kotimaisella marjalla, kuten tyrni ,karpalo tai puolukka se on nopsaan täynnä.

        Kasveista parsakaali, porkkana, selleri, se lanttu, punajuuri, purjo, sipuli, herne, peruna, kukkakaali, keräkaali.
        Löytyy ceetä ja paljon muutakin .

        Hedelmiä laitan tarjolle juustolautaselle kun on sen aika.. mangoa, kiiwiä, persikkaa, rypälettä ja monta eri sorttista juustoa... ai jai jai

        Olen kasvisyöjä, kun syön kotimaisia vihanneksia ja kasviksia. Teen pirtelöitä keräämistäni marjoista samoin kuin mehukeittoja. Puolukkaa käytän marjapuuroon.
        En kuitenkaan ole jättänyt liha- ja maitotaloustuotteita sivuun - eei. Olen siis sekasyöjä.
        Suomessa on niin hyviä navetoita eläimineen. Etenkin suosin pieniä tiloja, koska siellä eläimet ovat stressittömiä ja saavat liikkua kesäisin ja talvisin. Eläimet ovat toki kytkettyinä kiinni parteensa, mutta liikunnan vuoksi ovat niin terveitä ja vanhoja lehmiä paljon. Mahtavaa, kun ihmiset jaksavat hoitaa rakkaudella näitä parsinavetan eläimiä.


      • Sedä
        reality bites kirjoitti:

        Muuten kuittaan mutta hedelmiä ?
        Onhan ne ylisuosittuja, mutta vain rajoitetusti happamia sirtuksia pohjoismaiseen purukalustoon, sitten itketään kun kiille on mennyt ja reikiä tulee. Sopii niihin maihin joihin ne kuuluu luonnostaan. Ei päiväntasaajallakaan syödä väkisin lanttua , vain siksi että se kuuluu suomalaiseen ruokavalioon.
        Aika monta kiloa appelsiiniä saa syödä päivään että c-vitskun tarve tulee täyteen, kotimaisella marjalla, kuten tyrni ,karpalo tai puolukka se on nopsaan täynnä.

        Kasveista parsakaali, porkkana, selleri, se lanttu, punajuuri, purjo, sipuli, herne, peruna, kukkakaali, keräkaali.
        Löytyy ceetä ja paljon muutakin .

        Hedelmiä laitan tarjolle juustolautaselle kun on sen aika.. mangoa, kiiwiä, persikkaa, rypälettä ja monta eri sorttista juustoa... ai jai jai

        "Aika monta kiloa appelsiiniä saa syödä päivään että c-vitskun tarve tulee täyteen"
        -Niin no, ymmärtääkseni yksi appelsiini riittää...


      • ilkka kukkanen
        reality bites kirjoitti:

        Sinä pentu itse siällät virstahappoja etkä kuole siihen.
        Ketään 12v kakaraa älä ala provoamaan kasvissyöntiin, se on kasvuikäiselle vaarallista jos koittaa elää heinillä ja pillereillä.
        Saatikka tuon ikäsiä pelotella millään syövällä, kipee oot päästäsi.

        Hedelmättömyys on ainakin tosin taattu. Eivätpähän siis lisääny.

        En opeta kasvissyöntiä pennuille.

        Kyse on virtsahapoista( ei virsta), joiden on todettu kliinisesti aiheuttavan, kihtiä, reumaa, astmaa.


      • haista kukkanen
        ilkka kukkanen kirjoitti:

        En opeta kasvissyöntiä pennuille.

        Kyse on virtsahapoista( ei virsta), joiden on todettu kliinisesti aiheuttavan, kihtiä, reumaa, astmaa.

        Ei aiheuta . Miesvainajallani oli paha kihti. Johtui munuaisista.. ei mistään virtrahapon syömisestä.
        Kiihtipotilaan oma virsahappo kiteytyy ja tukkii etenkin ukkovarpaiden kapillaarisuonet

        Tarkisteleppa tietosi ennenkun julkaiset niitä


      • ilkka kukkanen
        haista kukkanen kirjoitti:

        Ei aiheuta . Miesvainajallani oli paha kihti. Johtui munuaisista.. ei mistään virtrahapon syömisestä.
        Kiihtipotilaan oma virsahappo kiteytyy ja tukkii etenkin ukkovarpaiden kapillaarisuonet

        Tarkisteleppa tietosi ennenkun julkaiset niitä

        Mä olen kyllä terhakkaasti tarkistanut.

        Sulla on liian pieni otos tutkimukseesi.


      • ilkka kukkanen
        haista kukkanen kirjoitti:

        Ei aiheuta . Miesvainajallani oli paha kihti. Johtui munuaisista.. ei mistään virtrahapon syömisestä.
        Kiihtipotilaan oma virsahappo kiteytyy ja tukkii etenkin ukkovarpaiden kapillaarisuonet

        Tarkisteleppa tietosi ennenkun julkaiset niitä

        Olen ottanut tuon virtsahappojutun warrrmasti selville.

        Mistäs se kihti mm johtuu: mm. virtsahapoista.

        VIRTSAHAPPOJA ON MYÖS KAHVISSA, JOKA ON TOKI MYÖS HYVÄ AINE.

        EI MITÄÄN KUITENKAAN LIIKAA.


      • kasvuikätön
        reality bites kirjoitti:

        Sinä pentu itse siällät virstahappoja etkä kuole siihen.
        Ketään 12v kakaraa älä ala provoamaan kasvissyöntiin, se on kasvuikäiselle vaarallista jos koittaa elää heinillä ja pillereillä.
        Saatikka tuon ikäsiä pelotella millään syövällä, kipee oot päästäsi.

        Hedelmättömyys on ainakin tosin taattu. Eivätpähän siis lisääny.

        REALITY BITES:LLE

        Jo toinen sanasi kertoo jotain virtsahapoistasi.

        Et osaa keskustella.

        Samoin on voimaharjoittelu kasvuikäiselle vaarallista.


      • kihtisilta
        haista kukkanen kirjoitti:

        Ei aiheuta . Miesvainajallani oli paha kihti. Johtui munuaisista.. ei mistään virtrahapon syömisestä.
        Kiihtipotilaan oma virsahappo kiteytyy ja tukkii etenkin ukkovarpaiden kapillaarisuonet

        Tarkisteleppa tietosi ennenkun julkaiset niitä

        haista kukkanen:lle

        Kihtiä voi aiheutua muistakin syistä.

        Tutkittu on jo ennen kirjoitustani.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe