36v ja tekarit??

tekarit

hammaslääkäri ehdotti tekareita!! itku tuli tälle tytölle hampilääkärin tuolissa kun tuon kuulin. ikää mulla on 36v eli olenko ainoa jolle moista edes ehdotellaan vai onko jollain jopa jo?

97

8839

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itselläkin kokemusta

      Saattaa olla tarkoitettu herätykseksi. Aivan vain arvauksena.

      Onko jokin syy hampaiden huonoon kuntoon? Jotkut lääkkeet huonontaa syljen määrä (ja oliko laatuakin?).

      Itselläni poistettiin yläleuan hampaat nelissä kymmenissä. Syynä nuoruudessa paljo paikkaus->15v jakso lääkkeiden syöntiä ilman hammahoitoa->paikat oli tippunut ja loput hampaista murennut.

      Nykyisin käytetään enemässä määrin implantteja. Voidaan tehdä hampaita, siltoja ja kokoproteeseja implanteilla kiinnitettynä.

      Voitko parantaa jotenkin hampaiden hoitoa, jos siinä on vielä puutteita. Ilmeisesti siinä jotain on vikaa tai ainakin ollut joskus.

      Jos vaikka ainakin osan omista voisi säilyttää ja korvata osan proteettisesti.

      • Rotteesisuu

        Osaproteesi ei ole hyvä ratkaisu, ellei ole terveitä tukihampaita. Yläkokoproteesin kanssa tulee kyllä hyvin toimeen, eikä niiden kanssa menetä oikeastaan mitään muuta kuin omien luonnollisten hampaiden statuksen. Alakokoproteesi on vähän toinen juttu. Kyllähän se useimmalla heiluu, jos ei yhtään tukihammasta alhaalla ole, ja erityisesti sitkeitten ruokien syöminen vaikeutuu.

        Alkuperäiselle kirjoittajalle sanoisin, että jos hammaslääkäri ehdottaa proteeseja, hän luultavasti on oikeassa. Hammaslääkärit eivät enää nykypäivänä turhaan sellaista ehdottele. Ehdotan, että anna ylähampaiden mennä vaan, ja anna laittaa se proteesi. Koeta kuitenkin säilyttää alhaalla muutama tukihammas, jos siellä terveitä hampaita vielä on. Ei alakokoproteesinkaan kanssa eläminen kuitenkaan mitenkään toivotonta ole, jos siihen on pakko mennä. Onhan proteesien kanssa kuitenkin kaikki vihlonta ja hammassärky mennyttä elämää.

        Tuosta iästäsi sanoisin: Älä sure. Tunnen muutamia ihmisiä, joille on laitettu kokoproteesit sekä ylös että alas parikymppisinä, itsellenikin yläproteesi reilusti alle kolmekymppisenä. Olihan se ennen, vielä 80-luvun nuorillekin, ihan tavanomaista.


      • MooTr7025

        Kuka tietäis mitä pohjustus aine on?


      • Jozzucca

        Akryyliä, jos tehdään kunnolla labrassa. Eli sitä samaa vaaleanpunaisya muovia, mitä proteesin pohja muutoinkin on.


    • Ei maailma kaadu

      Ei siihen maailma kaadu! Itse olen reilu nelikymppinen kahden lapsen äiti, naimisissa, hyvässä asemassa työelämässä ja kaikin puolin elämä hyvin mallillaan - vaikka minulla on proteesit! ;)

      Tiedän tasan tarkkaan tunteesi kun kävin itse ihan saman läpi kymmenisen vuotta sitten. Eli jo nuorempana kuin sinä nyt, taisi olla 31-32 kun sain ylös osaproteesin. Sittemmin on leitettu jo ylhäälle kokoproteesi juuri vähän elle neljänkymmenen ja alhaalle taas osaproteesi.

      Sen voin kokemuksesta sanoa että se on iso kynnys, mutta kun sen yli on mennyt niin ei se niin kamalaa ollutkaan. Ja loppuupahan jatkuvat kivut ja säryt, jos niitä on ollut. Ei ne jatkuvat paikkailut ja juurihoidot ja kaikki muut hoidot niin kivoja yleensä ole.

      Minkälaisia proteeseja sinulle on ehdotettu? Ja ylhäälle vai alhaalle vai molempiin? Ylhäällä toimii kaikki ihan hyvin, mutta alhalla ilmeisesti kuulemani mukaan kokoproteesi on hankala. Sitä koitan vielä itsekin vältellä, mutta ei minulle omaa kokemusta siitä vielä ole enkä siksi voi varmuudella sanoa. Sekin on varmaan vähän henkilökohtaista kuinka hyvä tai huono se on.

      Osaproteeseista akryylinen on edullinen mutta vähän rimpula mielestäni. Itselläni ainakin rankaproteesit ovat olleet parempia ja paljon napakammin kiinni, mutta kyllä kaikkien osaproteesien kanssa ne tukihampaat ovat kyllä koetuksella. Itselläni oli ensin akryylinen osaproteesi ja sitten rankaproteesi ylhäälle ennen kokoproteesia, ja ei siinä montaakaan vuotta kummankaan kanssa mennyt kun jo päädyttiin kokoproteesin laittoon.

      Alhaalla on nyt myös rankaproteesi ja se toimii ihan hyvin ja pysyy kiinni. Siellä oli myös ensin akryylinen ja se oli aika hankala puhuessakin jo, eli sen kuuli puheesta. Tosin ainahan proteesit vähän kuuluvatkin, ainakin itse olen tullut siihen tulokseen.

      Itse melkein suosittelisin heti kokoproteesia ylös jos haluat vaivattomamman ratkaisun heti. Osaproteesi on kyllä vähän sellainen väliaikainen ratkaisu matkalla kohti kokoproteesia, ainakin itsestäni tuntuu nyt siltä. Jos nyt olisin kymmenen vuoden takaisessa tilanteessa, niin saattaisin ottaa kokoproteesin ylhäälle heti, vaikka se saattaisi tuntua liian isolta ratkaisulta kerralla.

      Mutta loppujen lopuksi sinä selviät! Ei nämä proteesit tosiaan maailman loppu ole, etkä todellakaan ole ainoa ikäisesi jolla on proteesit. Se vaan on niin kumman pinttynyt tapa että niitä hävetään niin älyttömästi, vaikka eihän ne loppujen lopuksi ole oikeastaan sen kummemmat apuvälineet kuin esimerkiksi silmälasit! Anna mennä vaan, parasta on se että saat hyvän ja kauniin hymyn, ja huonojen hampaiden tilalle ehjät ja toimivat hampaat!

    • johanna--1

      Itse tässä n. 44v. ja mietin loppujen hampaitteni poistoa kerralla, ja koko proteesit ylös, ja alas. Alaproteesi vaan hirvittää, että miten se pysyy. Paljonko tukihampaita alhaalla pitäis osariin olla, ja haittaako, jos ovat ihan etummaiset?

      Ja mulla ei ole kans enää vaihtoehtoja, niin paljon on hoidettu, ja rahaa mennyt, vaan eivät kestä.
      Elämä kans muuten ihan mallillaan, tää on vaan asia, joka ottaa ihan hirmu koville. Hampaat ovat karseessa kunnossa, ja terveyskin hirvittää. Olis niin kiva hymyillä kunnolla, koska olen kuitenkin niin positiivinen ihminen, ja paljon ystäviä jne.

      Ei noita sinällään mielestäni hävetä tarvitse, eihän niistä tarvitse kenellekään puhua sen kummemmin.

      • Rotteesisuu

        Tuota alaproteesin laittamista minäkin tuskailin muutama vuosi sitten. Minulla oli edessä kuusi hammasta jäljellä, siis molemmat kulmahampaat vielä. Sitten alkoi toiseen kulmahampaaseen ienrajasta ilmestymään mustaa, enkä sitten saanut aikaiseksi lähteä hammaslääkäriin heti. Lopulta hammasta alkoi särkemään ja vihlomaan. Siihen tehtiin juurihoito, joka epäonnistui. Vihlonta vain paheni. Katsoin silloin pelin menetetyksi, kun kulmahammas lopulta poistettiin. Olin kuullut useammalta taholta, etteivät etuhampaat kestä osaproteesin tukihampaina yksinään, vaan pitää olla jäljellä kulmahampaita ja poskihampaita, ja minulla kun ei ollut poskissa mitään. Sanoin sitten hammaslääkärille, että loputkin pois ja lääkäri suostui. Tosin tupisi kyllä jotain, että voisihan tuohon vielä yrittää neljän hampaan varaan osaproteesia. Siis kaikki lähtivät myös alhaalta ja kokoproteesi sinnekin tuli.

        Nyt näiden muovihampaiden kanssa olen elellyt ja ihan tyytyväinen olen ollut. Yläproteesi pysyy oikein hyvin ja sen kanssa voi pureskella mitä vain. Sehän minulla onkin ollut jo kolmisenkymmentä vuotta. Alaproteesi on kyllä vähän heiluva, mutta siihenkin tottuu, eikä se heiluminen ulkopuolisille näy. Myös ruokaa menee melko helposti alaproteesin alle, ja se on aika kiusallista toisinaan. Puheestanikaan tuskin moni huomaa, että minulla on kokoproteesit. Olen koettanut pitää huolta proteeseistani ja käynyt pohjauttamassa hampaat, kun ovat alkaneet tuntua väljiltä. Ylähampaat minulla nyt on kolmannet, ja alahampaat siis ensimmäiset ja niitä on pohjattu neljän vuoden aikana kaksi kertaa. Kolmas kerta ehkä alkaisi olemaan paikallaan.

        Yhdyn kyllä täysin aikaisemman kirjoittajan "Ei maailma kaadu" kirjoitukseen täysin. Kiitos hienosta analyysistä. Halusin nyt tähän lisätä niitä kokemuksia, mitä minulla on alaproteesista. Siis ei maailma todellakaan kaadu yksiin tekohampaisiin. Elämässä on olemassa monia niin paljon tärkeämpiä asioita. Ei muuta kuin rohkeutta, tsemppiä teille, jotka kipuilette näiden asioiden kanssa!


      • jupiter190

        Kyllä elämän laatu parantuu, kun saa uudet hampaat, oli ne sitten teko/implantit hampaat. Nais ihmiselle varmasti vielä henkisesti raskaampaa nuo huonot hampaat. tsemppiä vaan ja hampaat kuntoon.


      • tekarit
        jupiter190 kirjoitti:

        Kyllä elämän laatu parantuu, kun saa uudet hampaat, oli ne sitten teko/implantit hampaat. Nais ihmiselle varmasti vielä henkisesti raskaampaa nuo huonot hampaat. tsemppiä vaan ja hampaat kuntoon.

        kiitos vastauksista tähän asti!! ainakin sain tukea ja uskallusta ja tajusin etten ole ainoa tämän ongelmani kanssa. alkuun ajattelin olevani ainoa tässä iässä joka saa proteesit!!

        mun tilanne on se että ylös ja alas tulee proteesit, mutta vielä auki minkälaiset! tai alas ne osaproteesit ja ehkä ylöskin mutta ylös voi olla vaihtoehtona myös kokoproteesit? takahampaat poistetaan ainakin mutta edessä on ehjiäkin. kumpi olisi järkevämpi kun täällä vähän oltu keskusteluissa sitä mieltä että kokoproteesit vaan heti ylös ainakin? että parempi vaan suoraan kuin muutaman vuoden päästä ne laitetaan kuitenkin? onko näin? olen ymmärtänyt että osaproteesit on vaan välivaihe kokoproteeseihin? kertokaa tästä lisää että tiedän päättää kerralla oikein!!


      • vaskikellot soi
        tekarit kirjoitti:

        kiitos vastauksista tähän asti!! ainakin sain tukea ja uskallusta ja tajusin etten ole ainoa tämän ongelmani kanssa. alkuun ajattelin olevani ainoa tässä iässä joka saa proteesit!!

        mun tilanne on se että ylös ja alas tulee proteesit, mutta vielä auki minkälaiset! tai alas ne osaproteesit ja ehkä ylöskin mutta ylös voi olla vaihtoehtona myös kokoproteesit? takahampaat poistetaan ainakin mutta edessä on ehjiäkin. kumpi olisi järkevämpi kun täällä vähän oltu keskusteluissa sitä mieltä että kokoproteesit vaan heti ylös ainakin? että parempi vaan suoraan kuin muutaman vuoden päästä ne laitetaan kuitenkin? onko näin? olen ymmärtänyt että osaproteesit on vaan välivaihe kokoproteeseihin? kertokaa tästä lisää että tiedän päättää kerralla oikein!!

        Meneppäs yuo tubeen ja hakusanaksi kalinjax channel, niin näet 27v amerikkalaistytön jolla on kokoproteesit ylhäällä ja alhaalla, pitää videopäiväkirjaa siellä. Lähtee varmasti loput pelot. Onnea vaan hammasprojektiin.


      • fakta
        tekarit kirjoitti:

        kiitos vastauksista tähän asti!! ainakin sain tukea ja uskallusta ja tajusin etten ole ainoa tämän ongelmani kanssa. alkuun ajattelin olevani ainoa tässä iässä joka saa proteesit!!

        mun tilanne on se että ylös ja alas tulee proteesit, mutta vielä auki minkälaiset! tai alas ne osaproteesit ja ehkä ylöskin mutta ylös voi olla vaihtoehtona myös kokoproteesit? takahampaat poistetaan ainakin mutta edessä on ehjiäkin. kumpi olisi järkevämpi kun täällä vähän oltu keskusteluissa sitä mieltä että kokoproteesit vaan heti ylös ainakin? että parempi vaan suoraan kuin muutaman vuoden päästä ne laitetaan kuitenkin? onko näin? olen ymmärtänyt että osaproteesit on vaan välivaihe kokoproteeseihin? kertokaa tästä lisää että tiedän päättää kerralla oikein!!

        Minkälaiseen päätökseen sinä tulit?


      • tekarit
        fakta kirjoitti:

        Minkälaiseen päätökseen sinä tulit?

        en ole vielä päättänyt mitään! ylhäältä poistetaan kaikki tai ainakin lähes kaikki takahampaat eli jää vain eteen eli 6-7 jää. tai sitten tosiaan kaikki sieltä pois. kumpi olisi järkevämpää? suositeltaa! toimiiko osaproteesi tuolloin hyvin? ja sellainen levyosaproteesi vai rankaosaproteesi? ja onko niin että se on vain välivaihe kokoproteesiin? kannatisiko sitten laittaa kerralla kokoproteesi?

        alhaalle tulee osaproteesi kun sieltä poistetaan takahampaita. puuttuivia tulee olemaan 4-5, mutta kummanlainen osaproteesi sinne sopisi? vinkkejä kokeneilta!

        vastailkaa pian kun joudun piakkoin tekemään päätöksen ja on tosi iso päätös!!


      • Leekot kuntoon
        tekarit kirjoitti:

        en ole vielä päättänyt mitään! ylhäältä poistetaan kaikki tai ainakin lähes kaikki takahampaat eli jää vain eteen eli 6-7 jää. tai sitten tosiaan kaikki sieltä pois. kumpi olisi järkevämpää? suositeltaa! toimiiko osaproteesi tuolloin hyvin? ja sellainen levyosaproteesi vai rankaosaproteesi? ja onko niin että se on vain välivaihe kokoproteesiin? kannatisiko sitten laittaa kerralla kokoproteesi?

        alhaalle tulee osaproteesi kun sieltä poistetaan takahampaita. puuttuivia tulee olemaan 4-5, mutta kummanlainen osaproteesi sinne sopisi? vinkkejä kokeneilta!

        vastailkaa pian kun joudun piakkoin tekemään päätöksen ja on tosi iso päätös!!

        Itselläni alkaa ensi viikolla hammasprojekti, ja jo nyt on selvää, että ylös joudutaan laittamaan kokoproteesi, ja aika todennäköisesti alaskin koska edessä vaan on hampaita. Mutta viikon päästä olen viisaampi asian suhteen.


      • Rotteesisuu
        tekarit kirjoitti:

        en ole vielä päättänyt mitään! ylhäältä poistetaan kaikki tai ainakin lähes kaikki takahampaat eli jää vain eteen eli 6-7 jää. tai sitten tosiaan kaikki sieltä pois. kumpi olisi järkevämpää? suositeltaa! toimiiko osaproteesi tuolloin hyvin? ja sellainen levyosaproteesi vai rankaosaproteesi? ja onko niin että se on vain välivaihe kokoproteesiin? kannatisiko sitten laittaa kerralla kokoproteesi?

        alhaalle tulee osaproteesi kun sieltä poistetaan takahampaita. puuttuivia tulee olemaan 4-5, mutta kummanlainen osaproteesi sinne sopisi? vinkkejä kokeneilta!

        vastailkaa pian kun joudun piakkoin tekemään päätöksen ja on tosi iso päätös!!

        Minun "ääneni" ainakin sille, että laitat ylhäälle kokoproteesin. Alhaalle sitten osaproteesi, jos ehjiä tukihampaita on tarpeeksi. Jos ovat paikattuja, niin sekin ratkaisu voi olla melko lyhytaikainen, jos sinulla on heikko hammasluu.


      • Osaproteesi
        tekarit kirjoitti:

        en ole vielä päättänyt mitään! ylhäältä poistetaan kaikki tai ainakin lähes kaikki takahampaat eli jää vain eteen eli 6-7 jää. tai sitten tosiaan kaikki sieltä pois. kumpi olisi järkevämpää? suositeltaa! toimiiko osaproteesi tuolloin hyvin? ja sellainen levyosaproteesi vai rankaosaproteesi? ja onko niin että se on vain välivaihe kokoproteesiin? kannatisiko sitten laittaa kerralla kokoproteesi?

        alhaalle tulee osaproteesi kun sieltä poistetaan takahampaita. puuttuivia tulee olemaan 4-5, mutta kummanlainen osaproteesi sinne sopisi? vinkkejä kokeneilta!

        vastailkaa pian kun joudun piakkoin tekemään päätöksen ja on tosi iso päätös!!

        Koska etuhampaita jäisi ylös 6-7, suosittelen osaproteesia. Itselläni on ylhäällä vain 5 etuhammasta ja hammaslääkäri suositteli osaproteesia. Tehtiin siis käyttämääsi nimitystä noudattaen levyproteesi. Kyseessä on siis akryylinen koko kitalaen peittävä kokoproteesia muistuttava osaproteesi jossa on kolot omia etuhampaita varten. Kyseiseen osaproteesiin voi lisätä yksittäin hampaita kun joku oma hammas lähtee. Olen ollut tyytyväinen tuohon osaproteesiini sillä se istuu tukevasti suussa omien hampaiden tukemana ja omilla etuhampailla pystyy puremaan ruokaa paremmin kuin jos olisi kokoproteesi. Hammaslääkäri antoi myös vinkin että proteesia voi joskus pitää poiskin jos tulee jotain suuongelmia eikä suu tyhjene täysin (omat etuhampaat ovat esteettisempi näkymä).


      • Niinköhän?
        Osaproteesi kirjoitti:

        Koska etuhampaita jäisi ylös 6-7, suosittelen osaproteesia. Itselläni on ylhäällä vain 5 etuhammasta ja hammaslääkäri suositteli osaproteesia. Tehtiin siis käyttämääsi nimitystä noudattaen levyproteesi. Kyseessä on siis akryylinen koko kitalaen peittävä kokoproteesia muistuttava osaproteesi jossa on kolot omia etuhampaita varten. Kyseiseen osaproteesiin voi lisätä yksittäin hampaita kun joku oma hammas lähtee. Olen ollut tyytyväinen tuohon osaproteesiini sillä se istuu tukevasti suussa omien hampaiden tukemana ja omilla etuhampailla pystyy puremaan ruokaa paremmin kuin jos olisi kokoproteesi. Hammaslääkäri antoi myös vinkin että proteesia voi joskus pitää poiskin jos tulee jotain suuongelmia eikä suu tyhjene täysin (omat etuhampaat ovat esteettisempi näkymä).

        Niin, että rumat paikatut etuhampaatko olisi esteettisempi näkymä? Hyvin tehdystä yläproteesista tuskin huomaa, että ovat tekarit. Ylätekreilla kyllä pystyy pureksimaan siinä kuin huonoilla omilla, kunhan alhaalla on omia.


      • varmaako
        Niinköhän? kirjoitti:

        Niin, että rumat paikatut etuhampaatko olisi esteettisempi näkymä? Hyvin tehdystä yläproteesista tuskin huomaa, että ovat tekarit. Ylätekreilla kyllä pystyy pureksimaan siinä kuin huonoilla omilla, kunhan alhaalla on omia.

        Kellä on rumat paikatut etuhampaat?


      • Ei maailma kaadu
        Osaproteesi kirjoitti:

        Koska etuhampaita jäisi ylös 6-7, suosittelen osaproteesia. Itselläni on ylhäällä vain 5 etuhammasta ja hammaslääkäri suositteli osaproteesia. Tehtiin siis käyttämääsi nimitystä noudattaen levyproteesi. Kyseessä on siis akryylinen koko kitalaen peittävä kokoproteesia muistuttava osaproteesi jossa on kolot omia etuhampaita varten. Kyseiseen osaproteesiin voi lisätä yksittäin hampaita kun joku oma hammas lähtee. Olen ollut tyytyväinen tuohon osaproteesiini sillä se istuu tukevasti suussa omien hampaiden tukemana ja omilla etuhampailla pystyy puremaan ruokaa paremmin kuin jos olisi kokoproteesi. Hammaslääkäri antoi myös vinkin että proteesia voi joskus pitää poiskin jos tulee jotain suuongelmia eikä suu tyhjene täysin (omat etuhampaat ovat esteettisempi näkymä).

        Kirjoittelin jo aiemmin omasta tilanteestani, eli kokoproteesi ylhäällä ja rankaproteesi alhaalla. Ja nämä tuntuvat varsin toimivilta ainakin minulla! Ja osaproteeseista olen kokenut myös eri vaihtoehdot sekä ylhäällä että alhaalla, eli kokemusta hammasproteeseista on kyllä! Ja vielä näin ehkä keskimääräistä nuoremman (olen 41) proteesinkäyttäjän ja naisen näkökulmasta.

        Minä ottaisin sinuna suoraan kokoproteesin ylös, koska se on kyllä ainakin minun mielestäni mukavampi kuin osaproteesit ylhäällä ja se kokoproteesin laitto sinulla on kuitenkin varmaan jossain vaiheessa edessä, ennemmin tai myöhemmin!


      • NN77
        Ei maailma kaadu kirjoitti:

        Kirjoittelin jo aiemmin omasta tilanteestani, eli kokoproteesi ylhäällä ja rankaproteesi alhaalla. Ja nämä tuntuvat varsin toimivilta ainakin minulla! Ja osaproteeseista olen kokenut myös eri vaihtoehdot sekä ylhäällä että alhaalla, eli kokemusta hammasproteeseista on kyllä! Ja vielä näin ehkä keskimääräistä nuoremman (olen 41) proteesinkäyttäjän ja naisen näkökulmasta.

        Minä ottaisin sinuna suoraan kokoproteesin ylös, koska se on kyllä ainakin minun mielestäni mukavampi kuin osaproteesit ylhäällä ja se kokoproteesin laitto sinulla on kuitenkin varmaan jossain vaiheessa edessä, ennemmin tai myöhemmin!

        Oletko jo "tekarit" päättänyt millaiset proteesit otat?
        Olen kanssasi suunnilleen samanikäinen 35v ja reilun kahden vuoden kokemus löytyy kokoproteeseista. Ei ollut osaproteeseja aiemmin vaan suoraan kerralla laitettiin kokoproteesit ja nekin ns immediaattihoitona eli suoraan leikkaussalissa poistojen jälkeen laitettiin proteesit tilalle suuhun.
        Aikamoinen operaatio se kyllä oli ja totuttelu sitäkin isompi homma, mutta on näihin lopulta tottunut. Nyt tosin edessä on uusien proteesien teko erikoishammasteknikolla kun nämä eivät pysy enää oikein kiinnitysaineellakaan suussa paikallaan. Alkaa jo haitata elämää vaikka välillä oli jo parempi, kun syöminen on tosi hankalaa ja puhekin suhisee kun mikäkin. Tosin kokoajan se pieni suhina minulla ainakin on kuulunutkin, se kai sitten kuuluu proteesien haittapuoliin aina?
        Tuohon mietintääsi kummat, en kyllä suoraan osaa vastata kun ei kokemuksia ole osaproteeseista. Kokoproteesit kerralla on tosi iso muutos, mutta siihenkin jotenkin tottuu ajanmittaan. Niin kuin muutkin on sanoneet , niin kyllä proteesit kuitenkin omat risat ja ainaiset korjailut voittaa, ja sen voin minäkin allekirjoittaa!


      • Implantti
        Ei maailma kaadu kirjoitti:

        Kirjoittelin jo aiemmin omasta tilanteestani, eli kokoproteesi ylhäällä ja rankaproteesi alhaalla. Ja nämä tuntuvat varsin toimivilta ainakin minulla! Ja osaproteeseista olen kokenut myös eri vaihtoehdot sekä ylhäällä että alhaalla, eli kokemusta hammasproteeseista on kyllä! Ja vielä näin ehkä keskimääräistä nuoremman (olen 41) proteesinkäyttäjän ja naisen näkökulmasta.

        Minä ottaisin sinuna suoraan kokoproteesin ylös, koska se on kyllä ainakin minun mielestäni mukavampi kuin osaproteesit ylhäällä ja se kokoproteesin laitto sinulla on kuitenkin varmaan jossain vaiheessa edessä, ennemmin tai myöhemmin!

        Mä en suosittele irtoproteeseja kenellekään. Ja jos joutuu sellasen laitattamaan niin ensin implantit joihin se kiinnitetään. Ja sitten proteeseja pitää olla kahdet koska niitä joutuu korjauttamaan ja sillon joutuu olemaan ilman hampaita. Ei kiva tilanne.


    • uudet hampaat6

      Paljonkohan maksaa ylä sekä alaleuan proteesit yhteensä, sama edessä, hampaat niin huonossa kunnossa. Rahaa on saatu jonkun verran säästöön, mutta olisi kiva tietää jos jollekkin laitettu samat hiljattain, että mitä maksoi

      • makkeri1

        Mulle tehtiin tekarit viimeviikolla(ylä ja ala)makso 1800e.Ylätekareista tuli hyvät alatekarit kalvaa pahasti vaikea pitää niitä suussa,tuntuu,että ikenet on "hajalla". Yritän kumminkin pitää niitä sitkeästi jotta tottuisin niihin. Onko muilla samanlaista tuntemusta??


    • uutta päin

      Itselläni tulee ylös kokoproteesi ja alas osaproteesi, olen 53vuotias mies. Ei auttanut, vaikka pesi jopa kolme kertaa päivässä hampaansa, niin silti huonon hammasluun takia joudun päätymään tuollaiseen ratkaisuun. Toivottavasti saan pidettyä ahaalla osan hampaistani, koska alaleuassa ei kuullemma proteesi pysy hyvin.

    • täätäätää

      "hammasluu" on kaikilla ihan samanlainen. reikiintymiseen vaikuttaa mm ruokailutottumukset, reikiä aiheuttavat bakteerit ja harjaustottumukset. o

      Ientulehdus -> parodontiitti on myös iso syy hampaiden menetyksille.. siihen voi vaikuttaa hyvällä suuhygienialla ja elämäntavoilla (tupakointi kannattaa lopettaa, jos sitä harrastaa).

      Jos suussa on terveitä omia hampaita niin toki niitä kannattaa siellä säästää ja korvata proteettisilla vaihtoehdoilla vain ne hampaat, jotka joudutaan poistamaan. Jos omia hampaita jää suuhun, niin niistä kannattaa pitää hyvää huolta, että ne saa siellä suussa terveinä pidettyä.

      eli ei napostelua (säännöllinen ateriarytmi, hampaat kestäää noin 5 happohyökkäystä päivässä.. ja happohyökkäys tulee kaikesta ruuasta ja juomasta -paitsi vedestä. ) janojuomana vesi. täysxylitolituotteiden käyttö suositeltavaa.

      hampaat harjataan huolellisesti 2 X päivässä fluorihammastahnalla. harjaa hyvin ienrajat!!!!!sähköhammasharja on hyvä! puhdista hammasvälit hammaslangalla tai jos isot välit, oiva apuväline on hammasväliharja tai kuminen hammastikku (apteekista)

      voit käyttää lisänä fluoripitoista suuvettä hampaiden harjauksen jälkeen. (tai jos enemmänkin ienperäistä vaivaa(parodontiitti) niin ikenien hyvinvointiin on apteekista saa tahnaa ja suuvettä, mikä auttaa ientenhoidossa.. (paroex)

      • Niinköhän?

        Valitettavasti tuo käsitys, että kaikilla olisi samanlainen hammasluu, ei ole oikea. Isäni oli vanhan kansan mies, joka ei edes omistanut hammasharjaa. Hän meni hautaan 84-vuotiaana omat hampaat suussa. Hänen hampaansa tosin harvenivat loppua kohden niin, että laitettiin osaproteesi ylös. Hän ei ikinä tottunut niihin.

        Äidilläni taas on ollut kokoproteesit, sekä ylhäällä, että alhaalla n. 30 ikävuodesta alkaen, ja on edelleen nyt yli kahdeksankymppisenä. Käsittääkseni hän myös yritti pitää huolta omista hampaistaan pesemällä niitä, mutta mikään ei auttanut, vaan hampaat loppuivat ennenaikojaan. Tosin hänen nuoruudessaan hampaita ei juuri paikkailtu vaan risa hammas revittiin armotta pois.


      • ei voi mitään

        Niin, kaksi kertaa päivässä pesen hampaani ja syön xylitolituotteita, silti hampaisiin tulee reikiä. Hammaslääkäri sanoin, että teillä on heikko hammasluu, eli kait hän jotain tietää.


      • entinen kuiva suu
        ei voi mitään kirjoitti:

        Niin, kaksi kertaa päivässä pesen hampaani ja syön xylitolituotteita, silti hampaisiin tulee reikiä. Hammaslääkäri sanoin, että teillä on heikko hammasluu, eli kait hän jotain tietää.

        Onko mitään lääkkeitä, jotka voisivat vaikuttaa syljen määrään tai laatuun tai mahdollisesti muuten pilata hampaita?

        Aika tuhoisia voi olla astmalääkkeetkin: http://keskustelu.jatkoaika.com/archive/index.php/t-9095.html

        "
        Kyllä pisti aluksi ihmetyttämään että missä vika, kun pesen hampaani aamuin illoin, jauhan xylitol-purukumia Penan tahtiin, eikä aikaisempien reilun 20 elinvuoden aikana suusta ollut löytynyt kuin 3 reikää.

        Lopulta syyllinen löytyi: uusi astmalääkkeeni! Suu pitäisi huuhdella lääkkeen oton jälkeen todella huolellisesti, mutta lääkäri ei huomannut mainita tuota pikkuseikkaa...
        Lukeehan lääkkeen mukana tulevissa ohjeissa, että suu pitää huuhdella, mutta kuka hitto niitä ohjeita muka lukee, varsinkin jos samantyyppisiä lääkkeitä on käyttännyt jo parinkymmenen vuoden ajan. ....
        Mutta kyllä vissi on niin, että jos määrätty lääke syö hampaat vuodessa täysin pilalle..."

        Itsellä mureni varsinkin ylähampaat ikeneen asti Xanoria käyttäessä. Tosin pureskelin niitä myös suussa nopeuttaakseni vaikutusta. En tiedä vaikuttiko tämiäkin. Mutta kuivatti ainakin suuta.


      • shg
        Niinköhän? kirjoitti:

        Valitettavasti tuo käsitys, että kaikilla olisi samanlainen hammasluu, ei ole oikea. Isäni oli vanhan kansan mies, joka ei edes omistanut hammasharjaa. Hän meni hautaan 84-vuotiaana omat hampaat suussa. Hänen hampaansa tosin harvenivat loppua kohden niin, että laitettiin osaproteesi ylös. Hän ei ikinä tottunut niihin.

        Äidilläni taas on ollut kokoproteesit, sekä ylhäällä, että alhaalla n. 30 ikävuodesta alkaen, ja on edelleen nyt yli kahdeksankymppisenä. Käsittääkseni hän myös yritti pitää huolta omista hampaistaan pesemällä niitä, mutta mikään ei auttanut, vaan hampaat loppuivat ennenaikojaan. Tosin hänen nuoruudessaan hampaita ei juuri paikkailtu vaan risa hammas revittiin armotta pois.

        "Valitettavasti tuo käsitys, että kaikilla olisi samanlainen hammasluu, ei ole oikea. Isäni oli vanhan kansan mies, joka ei edes omistanut hammasharjaa. Hän meni hautaan 84-vuotiaana omat hampaat suussa. Hänen hampaansa tosin harvenivat loppua kohden niin, että laitettiin osaproteesi ylös. Hän ei ikinä tottunut niihin."

        Ei se ole hammasluusta kiinni vaan suun bakteerikannasta. Isälläsi ei luultavasti ollut suussaan reikiintymistä aiheuttavaa streptococcus mutans -bakteeria.


      • Niinköhän?
        shg kirjoitti:

        "Valitettavasti tuo käsitys, että kaikilla olisi samanlainen hammasluu, ei ole oikea. Isäni oli vanhan kansan mies, joka ei edes omistanut hammasharjaa. Hän meni hautaan 84-vuotiaana omat hampaat suussa. Hänen hampaansa tosin harvenivat loppua kohden niin, että laitettiin osaproteesi ylös. Hän ei ikinä tottunut niihin."

        Ei se ole hammasluusta kiinni vaan suun bakteerikannasta. Isälläsi ei luultavasti ollut suussaan reikiintymistä aiheuttavaa streptococcus mutans -bakteeria.

        Ja äidillä siis oli? Eikö tuo basilli ole melko tarttuvaista sorttia? Vanhempani olivat tosi sopuisia ihmisiä, ja varmasti suukottelivatkin, vaikka eivät niin aktiivisesti meille lapsille sitä näyttäneetkään.


      • Umppu
        Niinköhän? kirjoitti:

        Ja äidillä siis oli? Eikö tuo basilli ole melko tarttuvaista sorttia? Vanhempani olivat tosi sopuisia ihmisiä, ja varmasti suukottelivatkin, vaikka eivät niin aktiivisesti meille lapsille sitä näyttäneetkään.

        Suu biologisena ympäristönä muuttuu siinä vaiheessa, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Silloin suuhun myös kolonisoituvat sellaiset bakteerit, jotka kykenevät elämään hampaan pinnoilla. Jotkut näistä bakteereista aiheuttavat sairauksia kuten kariesta tai ientulehdusta ja jotkut taas eivät.
        Nämä bakteerit tulevat ympäristöstä, eli tyypillisesti vanhemmilta, kun käytetään samaa lusikkaa lapsen kanssa, puhallellaan tutista roskaa pois tai ihan suukotellaankin.
        Tämän lapsena saadun bakteerikannan kanssa hyvin pitkälti eletään niin kauan, kun suussa hampaita on. Pappa ei siis mammaa suukottamalla enää vaihda bakteerikantoja. Bakteerien absoluuttiseen määrään suussa sekä eri bakteerilajien suhteelliseen osuuteen kyllä voi vaikuttaa omilla elintavoilla ja puhdistamalla.
        Tästä syystä onkin tärkeää, että lasta odottavat vanhemmat hoidattaisivat omat hampaansa ja suuhygieniansa hyvään kuntoon ennen, kuin vauva alkaa saada hampaita.


      • Niinköhän?
        Umppu kirjoitti:

        Suu biologisena ympäristönä muuttuu siinä vaiheessa, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Silloin suuhun myös kolonisoituvat sellaiset bakteerit, jotka kykenevät elämään hampaan pinnoilla. Jotkut näistä bakteereista aiheuttavat sairauksia kuten kariesta tai ientulehdusta ja jotkut taas eivät.
        Nämä bakteerit tulevat ympäristöstä, eli tyypillisesti vanhemmilta, kun käytetään samaa lusikkaa lapsen kanssa, puhallellaan tutista roskaa pois tai ihan suukotellaankin.
        Tämän lapsena saadun bakteerikannan kanssa hyvin pitkälti eletään niin kauan, kun suussa hampaita on. Pappa ei siis mammaa suukottamalla enää vaihda bakteerikantoja. Bakteerien absoluuttiseen määrään suussa sekä eri bakteerilajien suhteelliseen osuuteen kyllä voi vaikuttaa omilla elintavoilla ja puhdistamalla.
        Tästä syystä onkin tärkeää, että lasta odottavat vanhemmat hoidattaisivat omat hampaansa ja suuhygieniansa hyvään kuntoon ennen, kuin vauva alkaa saada hampaita.

        Niin siis, huonohampaiset vanhemmat tuon mukaisesti tekisivät suuren palveluksen syntyville lapsilleen laittamalla tekohampaat ennen heidän syntymäänsä, ettei hampaita nakertava bakteerikanta periytyisi? Ei tuollaisilla sepustuksilla voi kaikkea huonohampaisuutta selittää.

        Isäni hampaat olivat kellertävät pienikokoiset ja äitini hänen kertomansa mukaan isot ja valkoiset. Siis hammasluu oli erilainen. Ja kyllä tuollaisen hammasluun erilaisuuden useimmat hammaslääkäritkin todistavat.


      • shg
        Niinköhän? kirjoitti:

        Ja äidillä siis oli? Eikö tuo basilli ole melko tarttuvaista sorttia? Vanhempani olivat tosi sopuisia ihmisiä, ja varmasti suukottelivatkin, vaikka eivät niin aktiivisesti meille lapsille sitä näyttäneetkään.

        Streptococcus mutans ei tartu enää aikuisiällä. Muut mikrobit ovat päässeet jo kolonisoitumaan suuhun niin tehokkaasti ettei elintilaa yksinkertaisesti riitä.


      • ...
        Niinköhän? kirjoitti:

        Niin siis, huonohampaiset vanhemmat tuon mukaisesti tekisivät suuren palveluksen syntyville lapsilleen laittamalla tekohampaat ennen heidän syntymäänsä, ettei hampaita nakertava bakteerikanta periytyisi? Ei tuollaisilla sepustuksilla voi kaikkea huonohampaisuutta selittää.

        Isäni hampaat olivat kellertävät pienikokoiset ja äitini hänen kertomansa mukaan isot ja valkoiset. Siis hammasluu oli erilainen. Ja kyllä tuollaisen hammasluun erilaisuuden useimmat hammaslääkäritkin todistavat.

        "Isäni hampaat olivat kellertävät pienikokoiset ja äitini hänen kertomansa mukaan isot ja valkoiset. Siis hammasluu oli erilainen. Ja kyllä tuollaisen hammasluun erilaisuuden useimmat hammaslääkäritkin todistavat. "

        Tuo ei vielä todista mitään erilaisesta hammasluusta. Eri ihmisillä voi hyvin olla erikokoisia ja -värisiä hampaita.


    • unohtuuko yläpää?

      Te nuoret , ilmeisesti hampaiden hoidon laiminlyöneet. Opettakaa edes lapsianne hampaamaan hampaansa aamuin illoin se kaksi minuuttia!Tietenkin myös hammaslääkärin tarkoitukset aika ajoin.Juuri muuta ei tarvita . Tuolla konstilla heillä on hampaat vielä vanhuksina, ja omat sellaiset suussaan. Tietysti myös karkit ja limut vähemmälle!

      Minua ällöttää katsoa työpaikallani n. nelikymppiisiä naisia, joilla edessä vaan yksi hammas sojottamassa! Mikä kiire teillä on ollut ettette ole ehtinyt hapaitanne hoitaa?
      Juuri teidän ikäluokkanne, nyt siis ala-asteikäiset lapset laiminlyövät hampaittensa hoidon. Opettakaa ede eidät normitavoille.
      terv, lähe s kuusikymppinen, kaikki omat hampaat omaava mummo!

      • vastuu lapsista

        Lapsia pitää opettaa pesemään hampaansa ja on aikuisten vastuulla pitää huolta myös että hampaat tulee pestyä.

        Aikuista on vaikeampi mennä moittimaan, jollei ajattele yhteiskunnan kustannuksia. Toimivatpa ehkä varoittavana esimserkkinä lapsille ja nuorille, jos heidän tietoisuuteen on mennyt mistä huonot hampaat pääsääntöisesti johtuvat.


      • Rotteesisuu
        vastuu lapsista kirjoitti:

        Lapsia pitää opettaa pesemään hampaansa ja on aikuisten vastuulla pitää huolta myös että hampaat tulee pestyä.

        Aikuista on vaikeampi mennä moittimaan, jollei ajattele yhteiskunnan kustannuksia. Toimivatpa ehkä varoittavana esimserkkinä lapsille ja nuorille, jos heidän tietoisuuteen on mennyt mistä huonot hampaat pääsääntöisesti johtuvat.

        Tässä keskustelussa on turhaa moralisoida huonosti hoidetuista hampaista. Kysymyshän on ihmisten kipuiluista sen asian kimpussa, kun joutuu laittamaan hammasproteesit. Rajuja ratkaisuja on tehty jo hyvin nuorella iällä, kuten nimimerkki NN77 osoittaa, kokoproteesit molemmille puolille jo kolmekymppisenä. Tuskin hänenkään tapauksessa kysymys on hampaiden huonosta hoidosta. Hampaat vain menevät joillakin huonoon kuntoon, vaikka kuinka yrittäisi pitää niistä huolta.

        Siis kaikkeen tottuu, myös kokoproteeseihin, ja ilman muuta kannattaa minun mielestäni siirtyä niihin hyvissäajoin, eikä jatkaa loputonta kelvottomien hampaanraatojen tekohengittämistä. Se kun on sekä tuskallista, että taloudellisestikin kallista ja kannattamatonta. Tietysti on sitten muistettava, että myös proteeseista on pidettävä huolta, mutta kyllä proteesien pohjaaminen ja uusien hampaiden laittaminenkin on huomattavasti halvempaa, kuin jatkuva hammaslääkärissä ramppaaminen. Varsinkin nämä immediaattina laitetut proteesithan olisi uusittava melko pian tai eivät todellakaan pysy enää suussa, kuten aiemmin jo tässä ketjussa on todettu.

        Mitenkäs sinulla aloittaja, siis nimim."tekarit", homma etenee?


      • tekarit
        Rotteesisuu kirjoitti:

        Tässä keskustelussa on turhaa moralisoida huonosti hoidetuista hampaista. Kysymyshän on ihmisten kipuiluista sen asian kimpussa, kun joutuu laittamaan hammasproteesit. Rajuja ratkaisuja on tehty jo hyvin nuorella iällä, kuten nimimerkki NN77 osoittaa, kokoproteesit molemmille puolille jo kolmekymppisenä. Tuskin hänenkään tapauksessa kysymys on hampaiden huonosta hoidosta. Hampaat vain menevät joillakin huonoon kuntoon, vaikka kuinka yrittäisi pitää niistä huolta.

        Siis kaikkeen tottuu, myös kokoproteeseihin, ja ilman muuta kannattaa minun mielestäni siirtyä niihin hyvissäajoin, eikä jatkaa loputonta kelvottomien hampaanraatojen tekohengittämistä. Se kun on sekä tuskallista, että taloudellisestikin kallista ja kannattamatonta. Tietysti on sitten muistettava, että myös proteeseista on pidettävä huolta, mutta kyllä proteesien pohjaaminen ja uusien hampaiden laittaminenkin on huomattavasti halvempaa, kuin jatkuva hammaslääkärissä ramppaaminen. Varsinkin nämä immediaattina laitetut proteesithan olisi uusittava melko pian tai eivät todellakaan pysy enää suussa, kuten aiemmin jo tässä ketjussa on todettu.

        Mitenkäs sinulla aloittaja, siis nimim."tekarit", homma etenee?

        homma etenee ja mua hirvittää!! :) ensimmäiset muotit otettiin toissapäivänä jo suusta ja purennasta! alkaa jänniittää vaan enemmän ja enemmän kun tajuaa että tää on ihan totta ja tapahtuu mulle oikeesti!

        alaleuasta on päätös tehty ja sinne tulee sellainen rankaproteesi eli metallinen osaproteesi. mutta yläleuasta en ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä!! huh huh miten voi olla hankala asia! vaihtoehdot on sen verran karsittu että sellainen levyosaproteesi eli muovinen akryyliproteesi tai sitten se kokoproteesi jos uskallan! se voisi olla jopa parempi vaihtoehto mutta hirvittää se että kakki ylähampaat poistetaan tässä iässä!! :( toisaalta yläkokoproteesi voisi olla jopa nätimpi kun noihin osaproteeseihin joudutaan laittamaan ne kiinnityspinteet molempiin leukoihin aika näkyville kulmahampaisiin jne.

        mutta kohta on pakko päättää kun aloitetaan poistaminen eli ei montaa unetonta yötä tarvitse enää viettää! luulen että pahin on se päättäminen ja sen jälkeen se sitten menee varmaan omalla painollaan? apua! mitä mä oikein teen?? :)


      • Rottesisuu
        tekarit kirjoitti:

        homma etenee ja mua hirvittää!! :) ensimmäiset muotit otettiin toissapäivänä jo suusta ja purennasta! alkaa jänniittää vaan enemmän ja enemmän kun tajuaa että tää on ihan totta ja tapahtuu mulle oikeesti!

        alaleuasta on päätös tehty ja sinne tulee sellainen rankaproteesi eli metallinen osaproteesi. mutta yläleuasta en ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä!! huh huh miten voi olla hankala asia! vaihtoehdot on sen verran karsittu että sellainen levyosaproteesi eli muovinen akryyliproteesi tai sitten se kokoproteesi jos uskallan! se voisi olla jopa parempi vaihtoehto mutta hirvittää se että kakki ylähampaat poistetaan tässä iässä!! :( toisaalta yläkokoproteesi voisi olla jopa nätimpi kun noihin osaproteeseihin joudutaan laittamaan ne kiinnityspinteet molempiin leukoihin aika näkyville kulmahampaisiin jne.

        mutta kohta on pakko päättää kun aloitetaan poistaminen eli ei montaa unetonta yötä tarvitse enää viettää! luulen että pahin on se päättäminen ja sen jälkeen se sitten menee varmaan omalla painollaan? apua! mitä mä oikein teen?? :)

        Kyllähän me muut olemme yrittäneet olla tukenasi tuon ongelmasi ratkaisemisessa. Mielipiteemme tiedät, ja nyt ratkaisu on yksin sinun. Jos hammaslääkärikään ei pistä vastaan kokoproteesin laittoa, niin asia lienee selvä. Hänelläkään tuskin on uskoa siihen, että osaproteesi olisi pidempiaikainen ratkaisu. Siis jos jäljelle jäävät tukihampaat ovat jo paikatut, ne tuskin kestävät pitkään osaproteesia.

        Olet varmaan huomannut, ettet todellakaan ole ainoa, Minultakin poistettiin kaikki ylähampaat, kun olin vain 24! Halusin sitä, kun kaksi paikattua etuhammasta katkesi, ja poskihampaat murenivat. Kerrankin yhdellä kertaa kovan leivän kanssa hajosi kaksi poskihammasta, niin, että amalgaamin kappaleita lensi pitkin pirttiä.)) Olivat niin perusteellisesti jo paikatut.

        Mutta tsemppiä nyt vain sinulle, eikä tuon asian kanssa kannata unettomia öitä viettää. Maailmassa on niin paljon tärkeämpiäkin asioita, kuin yhdet hampaat.


      • Elämä on laiffii ; )
        tekarit kirjoitti:

        homma etenee ja mua hirvittää!! :) ensimmäiset muotit otettiin toissapäivänä jo suusta ja purennasta! alkaa jänniittää vaan enemmän ja enemmän kun tajuaa että tää on ihan totta ja tapahtuu mulle oikeesti!

        alaleuasta on päätös tehty ja sinne tulee sellainen rankaproteesi eli metallinen osaproteesi. mutta yläleuasta en ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä!! huh huh miten voi olla hankala asia! vaihtoehdot on sen verran karsittu että sellainen levyosaproteesi eli muovinen akryyliproteesi tai sitten se kokoproteesi jos uskallan! se voisi olla jopa parempi vaihtoehto mutta hirvittää se että kakki ylähampaat poistetaan tässä iässä!! :( toisaalta yläkokoproteesi voisi olla jopa nätimpi kun noihin osaproteeseihin joudutaan laittamaan ne kiinnityspinteet molempiin leukoihin aika näkyville kulmahampaisiin jne.

        mutta kohta on pakko päättää kun aloitetaan poistaminen eli ei montaa unetonta yötä tarvitse enää viettää! luulen että pahin on se päättäminen ja sen jälkeen se sitten menee varmaan omalla painollaan? apua! mitä mä oikein teen?? :)

        Niin kuin roteesisuu tuossa manitsikin että, jos hammaslääkärisi on jo ollut sitä mieltä et prooteesit on periaatteessa ainut vaihtoehto, niin kyllä minä häntä uskoisin. Itselläni on menossa sama projekti, eli viimeviikolla alko poistot. Kyllä itseänikin aluksi mietitytti kovasti se että tuli tuollainen tuomio hammaslääkäriltä, että proteesit pitää laittaa. Kohdallani ei muuta vaihtoehto ollut kun hampaat yksinkertaisesti vaan murenivat suuhun, oli niitä niin paljon paikkattu. Eniten harmittaa, kun hoidin hampaitani aamuin ja illoin, mutta silti hampaat murenivat. Toki osasyynä on varmasti kamppailulajien harrastus jossa hammassuojista huolimatta hampaat saivat kovia tärskyjä. Mutta nyt yrität vaan tulla asian kanssa sinuiksi ja kuuntelet lääkäriäsi, ja toimit hänen ohjeitten mukaan. Paljon tsemppiä operaatioon sinulle.


      • murenivat
        Elämä on laiffii ; ) kirjoitti:

        Niin kuin roteesisuu tuossa manitsikin että, jos hammaslääkärisi on jo ollut sitä mieltä et prooteesit on periaatteessa ainut vaihtoehto, niin kyllä minä häntä uskoisin. Itselläni on menossa sama projekti, eli viimeviikolla alko poistot. Kyllä itseänikin aluksi mietitytti kovasti se että tuli tuollainen tuomio hammaslääkäriltä, että proteesit pitää laittaa. Kohdallani ei muuta vaihtoehto ollut kun hampaat yksinkertaisesti vaan murenivat suuhun, oli niitä niin paljon paikkattu. Eniten harmittaa, kun hoidin hampaitani aamuin ja illoin, mutta silti hampaat murenivat. Toki osasyynä on varmasti kamppailulajien harrastus jossa hammassuojista huolimatta hampaat saivat kovia tärskyjä. Mutta nyt yrität vaan tulla asian kanssa sinuiksi ja kuuntelet lääkäriäsi, ja toimit hänen ohjeitten mukaan. Paljon tsemppiä operaatioon sinulle.

        Onko jotain lääkitystä, joka voisi vaikuttaa esim. syljen erityksen kautta?

        Tuli mieleen kun itselläni ylähampaat tuntuivat murenevan ennen kun ne poistettiin ja minulla oli lääke, joka kuivatti suuta.


      • Elämä on laiffii ; )
        murenivat kirjoitti:

        Onko jotain lääkitystä, joka voisi vaikuttaa esim. syljen erityksen kautta?

        Tuli mieleen kun itselläni ylähampaat tuntuivat murenevan ennen kun ne poistettiin ja minulla oli lääke, joka kuivatti suuta.

        Onhan monilla lääkkeillä vasikutusta syljen eritykseen ja tätä kautta hampaitten reikiintymiselle.


      • mailma on kaunis
        tekarit kirjoitti:

        homma etenee ja mua hirvittää!! :) ensimmäiset muotit otettiin toissapäivänä jo suusta ja purennasta! alkaa jänniittää vaan enemmän ja enemmän kun tajuaa että tää on ihan totta ja tapahtuu mulle oikeesti!

        alaleuasta on päätös tehty ja sinne tulee sellainen rankaproteesi eli metallinen osaproteesi. mutta yläleuasta en ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä!! huh huh miten voi olla hankala asia! vaihtoehdot on sen verran karsittu että sellainen levyosaproteesi eli muovinen akryyliproteesi tai sitten se kokoproteesi jos uskallan! se voisi olla jopa parempi vaihtoehto mutta hirvittää se että kakki ylähampaat poistetaan tässä iässä!! :( toisaalta yläkokoproteesi voisi olla jopa nätimpi kun noihin osaproteeseihin joudutaan laittamaan ne kiinnityspinteet molempiin leukoihin aika näkyville kulmahampaisiin jne.

        mutta kohta on pakko päättää kun aloitetaan poistaminen eli ei montaa unetonta yötä tarvitse enää viettää! luulen että pahin on se päättäminen ja sen jälkeen se sitten menee varmaan omalla painollaan? apua! mitä mä oikein teen?? :)

        Mites sinulla on projekti edennyt?


      • Hoidot etenee?
        tekarit kirjoitti:

        homma etenee ja mua hirvittää!! :) ensimmäiset muotit otettiin toissapäivänä jo suusta ja purennasta! alkaa jänniittää vaan enemmän ja enemmän kun tajuaa että tää on ihan totta ja tapahtuu mulle oikeesti!

        alaleuasta on päätös tehty ja sinne tulee sellainen rankaproteesi eli metallinen osaproteesi. mutta yläleuasta en ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä!! huh huh miten voi olla hankala asia! vaihtoehdot on sen verran karsittu että sellainen levyosaproteesi eli muovinen akryyliproteesi tai sitten se kokoproteesi jos uskallan! se voisi olla jopa parempi vaihtoehto mutta hirvittää se että kakki ylähampaat poistetaan tässä iässä!! :( toisaalta yläkokoproteesi voisi olla jopa nätimpi kun noihin osaproteeseihin joudutaan laittamaan ne kiinnityspinteet molempiin leukoihin aika näkyville kulmahampaisiin jne.

        mutta kohta on pakko päättää kun aloitetaan poistaminen eli ei montaa unetonta yötä tarvitse enää viettää! luulen että pahin on se päättäminen ja sen jälkeen se sitten menee varmaan omalla painollaan? apua! mitä mä oikein teen?? :)

        Joko sinulla on hoidot edenneet, vai etkö ole vieläkään uskaltanut tehdä ylähampaista lopullista päätöstä?


    • Johanna--2

      Täällä yks himppua päälle 40v. nainen. Kokoproteesi on tulossa. Vuosien taistelun hammahoitopelkoa, ja erilaisia hoitoja kokeneena. Nyt on vaan hampit loppu (isoa paikkaa täynnä, lohkeilee jatkuvasti jne.)siihen malliin, etten ala osareitten kans ollenkaan räppäämään. Asia on niin tuore, että mulla on nyt aikataulu poistoihin tiedossa parin viikopäässä, anestesiassa, kaikki pois (12 kpl). Tänään kävin ottamassa ensimmäsiä muotteja erikoisteknikolla, joka valmistaa proteesin.

      Kaikenlaisia lääkäreitä, ja hoitajia nähneenä, ja kokeneena, olen tällähetkellä ihan hurjan onnellinen, kohdalleni on osunut nyt ihmisiä, ketkä eivät minua moralisoi, eivätkä alista. Kannustavat, jotta tää saadaan hoidettua, ja mikä tärkein mulle hampaat!

      Tämä muottien otto hirvitti ihan kamalasti, kun yökin niin helposti, teknikko oli todella ymmärtäväinen, ja käsitteli mua silkkihansikkain, sekä oli aivan todella kiva muutenkin. Viikonpäästä otetaan purennasta vielä muottia, ja asia etenee. Minä olen onnellinen. Koko aikuisiän, olen huolella pessyt hampaita, elämä vaan on sellaista, että se ei joka tapauksessa autakaan. On monia asioita jotka ovat ihmisen henkilökohtaisia, jotka tähän asiaan vaikuttaa, että proteesia pukkaa. On tosiaan turha tulla tähän ketjuun moralisoimaan, sillä sitä on kaikki normaalit ihmiset jotka tilanteessa ovat, varmaan kuulleet, ja itsekin itseään sättineet.

      Hirveesti tsemppiä kaikille asian kans painiville, asioilla on tapana järjestyä, ja on olemassa hyvää elämää, vaikka olis proteesit! :)

      • lasse

        Huh,huh, miten paljon tietämättömyyttä täällä keskustelupalstalla liikkuukaan. Itse hammaslääkärinä luen kauhulla teidän kirjoituksianne. Ettekö ole TODELLAKAAN saaneet oikeaa tietoa hampaistanne? Irtoproteesit eivät ole tätä päivää! Uskokaa nyt ihmeessä. Kaikki alle 40-vuotiaat. Te ette todellakaan ole irtoproteesi-ihmisiä.
        Etsikää kunnon hoitopaikat! www.esteettinen.fi


      • Elämä on laiffii ; )

        Täällä 51v mies jolla sama homma menossa kun Johanna-2 eli tulee ylös ja alas proteesit. Hampaita ruvettiin poistamaan viime viikolla Helsingin kaupungin hammashoitolassa, josta palvelusetelin saaneena, siirryn yksityiselle jossa toiminpiteet tehdään loppuun. Täytyy sanoa, että hammashoitolassa oleva naishammaslääkäri oli kyllä erittittäin loistava ihminen. Ei mitään narinoita hampaista, vaan aloitti hoidot mitkä ovat nyt tarpeen. Hammaslääkäri aikoi ensin säilyttää alaleuassa hampaita, mutta protetiikkaan erikoistuneen lääkärin mielestä osaproteesi tulee vääntämään loppuja hampaita ajan kuluun, niin että ne jouduttaisiin jokatapauksessa joskus poistamaan, eli kaikki veks. Elämä jatkuu oli ne tekarit tai omat hampaat suussa, ja aivan varmasti on tekohampaat parempi vaihtoehto, kun miljoona kertaa paikatut ja kokoajan vihlovat hampaat. Johanna-2 paljon tsemppiä operaatioon ja kohti kevättä uusilla kauniilla hampailla ; )


      • suosittelen
        lasse kirjoitti:

        Huh,huh, miten paljon tietämättömyyttä täällä keskustelupalstalla liikkuukaan. Itse hammaslääkärinä luen kauhulla teidän kirjoituksianne. Ettekö ole TODELLAKAAN saaneet oikeaa tietoa hampaistanne? Irtoproteesit eivät ole tätä päivää! Uskokaa nyt ihmeessä. Kaikki alle 40-vuotiaat. Te ette todellakaan ole irtoproteesi-ihmisiä.
        Etsikää kunnon hoitopaikat! www.esteettinen.fi

        Aivan näin. Kategoriaan voi lisätä vanhemmatkin kuin alle 40v ihmiset. Itselläni oli ylhäällä osaproteesi 35 vuotta ja vähän aikaa sitten minulle laitettiin silta. Eli ei todellakaan tarvitse hankkia irtoproteesia.


      • ei mainoksia kiitos
        lasse kirjoitti:

        Huh,huh, miten paljon tietämättömyyttä täällä keskustelupalstalla liikkuukaan. Itse hammaslääkärinä luen kauhulla teidän kirjoituksianne. Ettekö ole TODELLAKAAN saaneet oikeaa tietoa hampaistanne? Irtoproteesit eivät ole tätä päivää! Uskokaa nyt ihmeessä. Kaikki alle 40-vuotiaat. Te ette todellakaan ole irtoproteesi-ihmisiä.
        Etsikää kunnon hoitopaikat! www.esteettinen.fi

        Hyvä hammaslääkäri Lasse.
        Tämä palsta EI ole oman hoitopaikan mainospalsta. Linkitykset omalle sivulle mainosmielessä ovat kiellettyjä !!

        Kirjoituksestasi on tehty ilmoitus epäasiallisena.


      • Anonyymi
        lasse kirjoitti:

        Huh,huh, miten paljon tietämättömyyttä täällä keskustelupalstalla liikkuukaan. Itse hammaslääkärinä luen kauhulla teidän kirjoituksianne. Ettekö ole TODELLAKAAN saaneet oikeaa tietoa hampaistanne? Irtoproteesit eivät ole tätä päivää! Uskokaa nyt ihmeessä. Kaikki alle 40-vuotiaat. Te ette todellakaan ole irtoproteesi-ihmisiä.
        Etsikää kunnon hoitopaikat! www.esteettinen.fi

        Taukki,,,kyllä irtoproteesi on ainoa vaihtoehto meille joilla osteoporoosi on kuluttanut hammasluun muutaman millin korkuiseksi ja siitä syystä hampaat irtoavat.


    • ihmettelevä....

      Huh huh, antaako Lasse rahat tähän?

      • Niinköhän?

        "Rich and brainless", rikkaat ja järjettömät. Lasse varmaan kuuluu siihen osastoon, joka tekee paperilennokkeja seteleistä ja sytyttää tupakkansa niillä, jos polttaa. Ahneushan noita joitain hammaslääkäreitä ajaa eteenpäin, jolloin puuttuu todellisuudentaju. Kun tavallinen ihminen katselee (useimmiten laihaa) lompakkoaan, alkaa miettimään, mikä on järkevää. Hammashoidossakin se raja edelleenkin tulee vastaan,jolloin irtoproteesit ovat ainoa todellinen vaihtoehto.


    • Lasse

      Joskohan kumminkin pysyttäisi asiassa, eikä aloitettaisi loan heitto. Irtoproteesit ovat kyllä pikkuhiljaa historiaa, paitsi niillä, jotka eivät ole huolehtineet hampaistaan nuoresta asti. Kaikilla on ollut mahdollisuus sitten vuoden -72, kun tuli laki kunnallisesta hammashoidosta voimaan, kunnalliiseen hammashoitoon nuoruusiässä ja siten nykyisin siis n. 40 vuotiaat ihmiset omaavat riittävän hyvät hampaat, jos ovat niitä itse hoitaneet. Pelkkä hammasharja ja sopiva ruokavalio on riittänyt. Ylimääräistä rahaa ei ole tarvittu!

      Vain " poor and brainles people" ovat jättäneet käyttämättä ilmaisen kunnallisen hammashoidon, johon ryhmään lienee kuulunut myös "Niinköhän" nimimerkki.

      Jos näin on käynyt, niin kannattanee katsoa peiliin.

      • Niinköhän?

        Valitettavasti ei ole kuulunut. Hammashoito minulle ei koskaan ole ollut ilmaista. Ei se kunnallinen hammashoito lähtenyt liikkeelle täällä maaseudulla edes v.72, vaikka laki ehkä tuli. Joitain pikkukoululaisia muistelen alettiin tuolloin kuljettamaan parinkymmenen kilometrin päähän kaupunkiin hammaslääkäriin. Isompia ei.


      • Toivoa elämään

        Irtoproteesit eivät todellakaan ole historiaa. Keskustelupalstoja kun lukee, niin vielä niitä aika paljon laitetaan. Menee vielä 20v ennen kuin ilmplantit ovat sen verta halvempia, että tavallinen duunarikin voi niitä laittaa. Ja ikävä kyllä ei aina huonot hampaat johdu huonosto hoidosta, syitä voi olla monia. Itsellänikään eivät haampaat pysynyt kunnossa vaikka teki mitä, pesi 2 kertaa/päivä käytti hammaslaanka, xylitontuotteita, mutta mikään ei auttanut.


      • ...

        Minkä ILMAISEN kunnallisen hammashoidon? Kunnallinen hammashoito on ilmaista vain alle 18 -vuotiaille, sekä veteraaneille tietyissä toimenpiteissä.

        Hampaiden ja tukikudosten omahoito onkin tietysti ihan toinen asia, siinä suomalaisilla olisi opittavaa. Harjaaminen ja hammasvälien puhdistus on olevinaan niin työlästä ja ksylitoli-tuotteet muka niin kalliita (kaljaan ja eineksiin rahat kyllä riittää). Huono suuhygienia sekä jatkuva napostelu jättävät jälkensä ja proteettisille ratkaisuille on kysyntää.


      • Hoitoon menossa

        Lasse puhuu asiaa, mutta tänne e mielellään tuollaista moralisointia. Kaikki nämä ihmiset jotka täällä puhuu on helpottuneita kun saa anonyymisti esiintyä, on hampaiden menettäminen ja proteesi kuitenkin jollain tavalla nolo juttu. Kyllä me huonohampaiset tarvittaisiin ennemminkin neuvoa, kannustusta ja tukea kuin moralisointia ja luentoja kunnallisesta hammashuollosta.


    • p.j2

      Hei

      En käyny 14 vuoteen hammaslääkärissä ku pelotti, nyt olen käynyt kaks kertaa ja hampaita revittiin omaa pöljyyttä ku en ole mennyt sinne aikasemmin.

      Onneksi ylähällä olevat hampaat jäävät ja osa alahampaista poistetaan.

      Se pelko on vaan voitettava että välttyy oneglmilta, en kadu että menetin hampaia, mutta ne olisi säilynyt ja olisi ollut halvemaa jo olis mennyt aikasemmin.

      Kantsii voittaa pelkonsa

      P.J

    • LEPO1955

      Mites täällä onko projektit edenneet jo siihen vaiheeseen, että proteesit on asennettu?

    • Johanna--2

      Mulla venyi poistopäivä kuukaudella, kun sairastuin. Olen siis menossa poistoihin nukutuksessa.

      Huomenna sitten aika Jännittää joo, mutta, niitä on vain 12, ei isoja poskihampaita. Torstaina pitäisi sitten olla kp suussa. Hurjaa, mutta vuosien säätö näitten kans on nyt mielestäni positiivisella puolella. Olen sinut asian kanssa, varmasti tulee hetkiä, että surettaa menetys, mutta mitä menetän? Risaantuvat, pitkin suuta vaeltavat hampaat, joilla ei ole uskaltanut syödä kunnolla vuosiin, ei hymyillä kunnolla. Opin takuulla noitten kans elämään, ja laatu paranee paljon, kun isoin epävarmuus katoaa.
      Odotan huomista,heti aamusta aika, joten jeeeeee, sitten alkaa paraneminen, ja uus vaihe elämässä.

      • kpcr

        olen 49v. mies .nyt kokoproteesi ollut ylhäällä viikonajan sopii hyvin ja näyttävät hyviltä. Syömistä en ole vielä opetellut mutta pikkuhiljaa. Suurimmat ongelmat ovat tulleet henkiselle puolelle mutta eiköhän niistä selvitä on kiva huomata että ei ole yksin tämän asian kanssa,


      • Elämä on laiffii ; )

        Tsemppiä Johanna-2 ja pikaista paranemista, sekä hyvää uutta elämän vaihetta : )


      • Johanna-2
        kpcr kirjoitti:

        olen 49v. mies .nyt kokoproteesi ollut ylhäällä viikonajan sopii hyvin ja näyttävät hyviltä. Syömistä en ole vielä opetellut mutta pikkuhiljaa. Suurimmat ongelmat ovat tulleet henkiselle puolelle mutta eiköhän niistä selvitä on kiva huomata että ei ole yksin tämän asian kanssa,

        Koitat vaan suhteuttaa asian ympärillä tapahtuvaan. Ja annat itsellesi aikaa. Mä olen jotenkin käynyt niin ison henkisen taistelun jo etukäteen, joten odotan vain, että voin alkaa ajattelemaan muutakin kun hampaita.
        Kaikki opettelu on edessä, saan kp:n huomenna, tänään oli viimeinen sovitus.
        Tsemppiä, ja koita nyt tosiaan ajatella valoisasti, meitä on paljon, joilla on erilaisia proteeseja. On paljon ihmisiä, joilla on paljon isompia vaivoja elämässään! Mukavaa kevättä!


      • cwr
        Johanna-2 kirjoitti:

        Koitat vaan suhteuttaa asian ympärillä tapahtuvaan. Ja annat itsellesi aikaa. Mä olen jotenkin käynyt niin ison henkisen taistelun jo etukäteen, joten odotan vain, että voin alkaa ajattelemaan muutakin kun hampaita.
        Kaikki opettelu on edessä, saan kp:n huomenna, tänään oli viimeinen sovitus.
        Tsemppiä, ja koita nyt tosiaan ajatella valoisasti, meitä on paljon, joilla on erilaisia proteeseja. On paljon ihmisiä, joilla on paljon isompia vaivoja elämässään! Mukavaa kevättä!

        Kiitos kannustuksesta yritän imeä positiivisia ajatuksia näistä keskusteluista. Onnea töihin kyllä tuollaisella asenteella pärjää varmasti.


      • Rotteesisuu
        Johanna-2 kirjoitti:

        Koitat vaan suhteuttaa asian ympärillä tapahtuvaan. Ja annat itsellesi aikaa. Mä olen jotenkin käynyt niin ison henkisen taistelun jo etukäteen, joten odotan vain, että voin alkaa ajattelemaan muutakin kun hampaita.
        Kaikki opettelu on edessä, saan kp:n huomenna, tänään oli viimeinen sovitus.
        Tsemppiä, ja koita nyt tosiaan ajatella valoisasti, meitä on paljon, joilla on erilaisia proteeseja. On paljon ihmisiä, joilla on paljon isompia vaivoja elämässään! Mukavaa kevättä!

        Miten menee Johanna? Arvaan, että nyt on menossa se vaihe, kun haluaisi heittää koko kapistuksilla vesilintua? Mutta olet niin positiivinen ihminen, että selviät kyllä. Muutaman päivän kuluttua alkavat uudet hampaasi tuntumaan ihan omilta. Kuin olisivat aina olleet siellä suussa. Ei muuta, kuin nyt vaan näkkileivän kimppuun. Se on hyvä harjoituseväs. Ja muista: Vain pieniä paloja kerrallaan.

        Mitenkähän tämän ketjun aloittajalla homma etenee?


      • Johanna-2
        Rotteesisuu kirjoitti:

        Miten menee Johanna? Arvaan, että nyt on menossa se vaihe, kun haluaisi heittää koko kapistuksilla vesilintua? Mutta olet niin positiivinen ihminen, että selviät kyllä. Muutaman päivän kuluttua alkavat uudet hampaasi tuntumaan ihan omilta. Kuin olisivat aina olleet siellä suussa. Ei muuta, kuin nyt vaan näkkileivän kimppuun. Se on hyvä harjoituseväs. Ja muista: Vain pieniä paloja kerrallaan.

        Mitenkähän tämän ketjun aloittajalla homma etenee?

        Moi!
        Sain tosiaan hampaani torstaina iltapäivällä. Mähän olen ollut siis teknikonkin uran pahin yökkijä....sattui ihana ihminen siihenkin, ja saatin hampaat tehtyä.

        Itseasiassa teknikolla en vielä meinannut pystyä pitämään näitä yhtaikaa suussani yökkimättä....mutta tosi hyvin näihin alkaa tottua, puhetta tulee, ja olen jo autossa laulanutkin radion tahtiin. Olen tyytyväinen...harvemmin tulee enää yökkiä.

        Mutta tosi on, että syöminen on taiteenlaji, jota en ole ihan oppinut vielä.

        Eilen opettelin kalapuikon syöntiä, illalla sitten jo pieniä sipsejä dipillä. Pitää muistaa, että mulla on aika tuoreet nää ikenet, joten hieman kipeät nekin vielä.
        Äsken söin muusia, ja jauhelihapihviä, oikeenkin hyvällä halulla, pitää tosiaan ottaa vähän suuhun kerrallaan. Muuten alahampaat menee suussa ihan miten sattuu, ja välillä nytkin, kun jotain syön...pois paikoiltaan ihan kokonaan, kielen kärjellä saan ne irti :).
        Toisellapuolen tulee ikeneen kipeetä kohtaa, josta varmaan tarvii hio vähän.

        Mulla tulee tarkistus hionnat, ja pohjaus aika pian eteen. Hampaistani puuttuu vielä tuo ien edestä, se korkeammalle menevä osa, koska ien on turvoksissa siitä vielä.

        Pistin tossa mustikkapiirakkaa uuniin, ja nyt mietin, voiko sitä syödä, vai värjääntyykö nämä niin ettei lähde pois.

        Mutta kaikkineen, kyllä tämä tästä lähtee, ja tulevat tutuksi kaikkineen. Huuhteletteko te hampaat joka ruokailun jälkeen??


      • cwr
        Johanna-2 kirjoitti:

        Moi!
        Sain tosiaan hampaani torstaina iltapäivällä. Mähän olen ollut siis teknikonkin uran pahin yökkijä....sattui ihana ihminen siihenkin, ja saatin hampaat tehtyä.

        Itseasiassa teknikolla en vielä meinannut pystyä pitämään näitä yhtaikaa suussani yökkimättä....mutta tosi hyvin näihin alkaa tottua, puhetta tulee, ja olen jo autossa laulanutkin radion tahtiin. Olen tyytyväinen...harvemmin tulee enää yökkiä.

        Mutta tosi on, että syöminen on taiteenlaji, jota en ole ihan oppinut vielä.

        Eilen opettelin kalapuikon syöntiä, illalla sitten jo pieniä sipsejä dipillä. Pitää muistaa, että mulla on aika tuoreet nää ikenet, joten hieman kipeät nekin vielä.
        Äsken söin muusia, ja jauhelihapihviä, oikeenkin hyvällä halulla, pitää tosiaan ottaa vähän suuhun kerrallaan. Muuten alahampaat menee suussa ihan miten sattuu, ja välillä nytkin, kun jotain syön...pois paikoiltaan ihan kokonaan, kielen kärjellä saan ne irti :).
        Toisellapuolen tulee ikeneen kipeetä kohtaa, josta varmaan tarvii hio vähän.

        Mulla tulee tarkistus hionnat, ja pohjaus aika pian eteen. Hampaistani puuttuu vielä tuo ien edestä, se korkeammalle menevä osa, koska ien on turvoksissa siitä vielä.

        Pistin tossa mustikkapiirakkaa uuniin, ja nyt mietin, voiko sitä syödä, vai värjääntyykö nämä niin ettei lähde pois.

        Mutta kaikkineen, kyllä tämä tästä lähtee, ja tulevat tutuksi kaikkineen. Huuhteletteko te hampaat joka ruokailun jälkeen??

        Multa puutt uu kansssa tuo etuosa vielä.En huuhtele joka syönnin jälkeen mitä nyt vähän purskutan vedellä, käytän jotain coregan kiinnitysainetta niin ei mene ruokaa joka väliin ja hampaat pysyy tosi hyvin paikoillaan on kuin yhtä puuta


    • Johanna-2

      Maanantaina tosiaan lähti hampaat. Kohtuu hyvin paraneminen käynnissä. Tänään kävin sovittelemassa proteesia, ja siihen laitettiin vielä lisämuottia, jotta istuvuus paranee, purentaa ja muuta. Huomenna haen NE sitten kotiin, ja alan reenaan puhumista, syömistä, ja yleensä niiden kans toimeentuloa.

      Täytyy sanoa, että tuntuipa hassulta, kun oli suu täynnä hampaita, ja vielä kohtuu siistissä järjestyksessä. Mulla oli mallina kuva, jossa hymyilen omilla hampailla, ennenkuin ne alkoivat poistelun, ja parodontiitin vuoksi liikkua.
      kyllä jännitää, miten puhuminen alkaa sujua, olen vielä asikaspalvelussa töissä, ja maanantaina pitäis jo jotain koittaa sössöttää :)

    • tuhatvikainenmies

      Multa lähti hampaat ylhäältä keskiviikkona 13.3.13 paikallispuudutuksessa. Koko proteesi ja se siitä.

      Oma tarinani on pitkä kuin nälkävuosi, mutta lyhyesti sanoen oon taistellut hampaitteni kanssa 3. luokkailaisesta lähtien ja ala-asteelta taidan muistaa parhaiten hammaslääkärin tuolin. Olen siis 35 vuotias mies ja kärsin hampaitteni kohdalla geneettisestä häiriöstä, joka aiheutti kiilteen puuttumisen. Lisäjännitystä asiaan tuo löytyneet kystat, mitkä luonnollisesti menivät lisätutkintaan.

      Särkyjä on vielä ja proteesia olen pikkuhiljaa pitänyt. Puhuminen onnistuu muuten mutta ässät tulee sössien ja shul äänteellä.

      Elämä ei proteeseihin kaadu ja on parempi olla ilman ongelmia aiheuttavia hampaita kuin kärsiä kokonaisvaltaisista ongelmista, joita huonot hampaat saattavat aiheuttaa koko terveydelle.

    • Johanna-2

      No niin, pieniä lisäkysymyksiä kokeneemmille.
      Olen tosiaan käyttänyt proteesiani nyt torstaina vasta viikon.
      Kysyn ihan mielenkiinnosta alaproteesistani, onko se ihan normaalia, että todella helposti on kokonaan irti, ts. kelluu ikenillä, kyllähän nämä saa tiiviimmin, kun imuttelee suulla, mutta kun ei sitäkään viitsi tehdä kokoaikaa.

      leipää en uskalla/pysty vielä puremaan, puhumattakaan mistään kovemmasta, pienemmäksi palasteltua ruokaa kyllä ihan hyvin vedän takahampailla.

      Onko tässä kyse tottumisesta, että alakerta irtoaa leukojen/ kielen liikkeestä helposti, välillä se irtoaa puhuessa, jolloin pitää huomaamattomasti koittaa imee paikoilleen takasin. Puhe toimii hienosti muuten, ja tottunut muuten olen hyvin.

      Pitäskö mun kokeilla nyt jotain kiinniteainetta. Jauhetta, tai tuubimallista?
      Yläkerta pysyy kuten tiedossa oli paremmin. Onko kokemuksia mikä olisi limakalvoa mahd. vähän ärsyttävä aine?

      Jonkinverran jännittää, alkaako syömiset ja muut sujua paremmin, kun aikaa kuluu?

      Sekä semmonen pelko on nyt iskenyt, että millä voin välttää mahdollisimman hyvin, ettei ala tulemaan sammasta tai muuta tuonne suuhun.

      neuvoja, ja kokemuksia kiitos, että pääsen taas eteenpäin. Olen menossa teknikolla käymään, muutamaa kohtaa pitää pikkusen hioa, mietin vaan, et kun nää on olleet niin vähänaikaa vasta, niin ei toi pohjaus kai vielä edessä ole. JOs nyt muutaman kuukauden selviäis ensin jotenkin.

      Alaproteesinne käytös siis kiinnostaa, jotta voin suhteuttaa omani käyttäymiseen :)

      • Rotteesisuu

        Hyvinhän sinulla Johanna homma on lähtenyt käyntiin. Alaproteesi on ilman muuta hankalampi kuin yläproteesi. Niissä kun se kosketuspinta ikeniin on kapea. Hampaat todella saa helposti irti kielellä pukkaamalla, mutta kyllä niillä syömään pitää pystyä melkein mitä vain, ja myös etuhampailla. Sitkeät ruuat tosin ovat hankalaa purtavaa alaproteesille, ja usein tuleekin ikäviä kipeitä hankaumia ikeniin, kun liikaa yrittää.

        Sinulla vielä on niin vähän aikaa siitä kun hampaasi on poistettu. Ikenien supisuminen on vielä varmasti nopeaa, ja todennäköisesti proteesisi ovat jo nyt väljät. Siksi alapuoli ei pysy kiinni. Kokeilla voit jotain kiinnitystahnaa. Esim. Coregan Ultra on hyvää. Älä kuitenkaan opettele luottamaan noihin liimoihin. Hampaat pitää saada pysymään ilmankin, mutta koeta nyt aluksi sinnitellä kiinnitteen avulla, että pääset ensimmäiseen pohjaukseen saakka. Varmasti ajankohtaiseksi tulee parin vuoden kuluttua myös uusien hampaiden laitto, koska pohjatakaan ei voi loputtomiin.

        Hampaiden pitää olla tiiviit, ja pysyä hyvin paikoillaan. Koska alaproteesi tahtoo olla aina vähän irtonaisempi, tiiviidenkin alle kyllä ruokaa tahtoo mennä. Pienet siemenet erityisesti ovat hankalia. No opit kyllä ajan myötä hampaita pois ottamatta kielelläsi puhdistamaan enimmät tähteet alaproteesin alta. Tämä tietysti on karski neuvo, mutta alaproteesin käyttäjäle arkipäivää.:))

        Olet positiivinen ihminen ja aivan varmasti selviät ja totut. Uskon, ettet ennenpitkää kaipaakaa enää mitään muuta, koska onhan se ainaisten hammassärkyjen ja vihlonnan jälkeen elämisen laatu selvästi parempi. Mitään sammasta suuhusi tuskin tulee. Tavallinen hammashygienia riittää. Siis puhdistus pari kertaa päivässä harjan kanssa. Kerran tai kaksi kertaa viikossa puhdistus poretableteilla. Yöksi hampaat vesilasiin tai voi niitä pitää yöllä suussakin. Ihan miten mukavimmalta tuntuu


    • Ajan myötä helpottaa

      Alakokoproteesi tiedetään sen verran hankalaksi, että sitä yritetään viimeiseen asti välttää. Mutta onhan silläkin pärjätty maailman sivu, pohjaaminen auttaa ja hyvä taka-alueiden muotoilu, jotta asettuu lihasten hyvin tukemana paikoilleen. Ajan myötä vaan kun luu surkastuu, pito kyllä heikkenee.

      Tutkimusten mukaan koettu elämänlaatu (ns. oral relateted quolity of life) paranee suuresti, jos alaproteesi kiinnitetään edes kahdella neppari-implantilla. Tämän on todettu olevan niin merkittävä parannus, että kansainvälisesti on ehdotettu sitä minimitasoksi, jolla voidaan katsoa ihmisen pärjäävän toiminnallisesti ja sosiaalisesti. Kannattaa harkita tulevaisuudessa, se ei ole edes iso ja kallis operaatio.

      • Tuli1970

        Paljonkos toi neppari-implantti systeemi kahdella implantilla maksaa?


    • implantti99

      Kaksi implanttia voisi maksaa 2000 €. Itsellä maksoi implantti noin 1000€ aseannuksineen per kappale kiinteään proteesiin. En tiedä voiko tuon mukaan laskea, mutta laitoin tämän omana arvauksena. Voi olla halvempikin mikä asennetaan irroitettavalle.

      Vanhatkin proteesit voivat käydä.

      "Oikealla olevassa kuvassa XiVE®-implantit on asetettu alaleuan luuhun ja yhdistetty kiskolla. Vanha hyväkuntoinen tai uusi kokoproteesi voidaan muotoilla ja kiinnittää samana päivänä kun XiVE®-implantit on asetettu."
      http://www.puijonhammas.fi/content/fi/1/7/Kauniit ja toimivat hampaat.html

      Voisit soittaa tuonne tai muualle ja kysyä. Kerro jos soitat mitä arvioivat hinnaksi!

    • JOhanna-2

      2 viikoa, poistoista, vähän yli viikko proteesista. Ja alakerta on niin löysä, ettei pysyyhtään paikoillaan....
      Tiesin tätä kyllä odottaakin, mutta kyllä tämä jännittää, miten lähtee sujumaan. Mun on pakko mennä jo teknikolle, jos voi tehdä jotain.....poistokuopatkin on vielä vähän auki, itsestään sulavat (pitäs juu) tikit killuu suussa.

      Muuten menee tosi hyvin, mutta tämä on kyllä aika rajoittavaa, mitään ei voi purra, kun alakerta on poikittain. Puhuessa se liikkuu, kieli heilahtaa, proteesi liikkuu...

      Ostin kiinnitysainetta, mutta ei sekään kyllä mikään pelastus ole. Mun tapauksessa, en uskalla sitä laittaa vielä kohtiin, joissa on poistoaukkoja, ja tikkejä....sitten kun laitan sitä tuonne taakse vain pötköt molemmin puolin, niin juu, kyllä se vähän auttaa, mutta hampaat ikäänkuin kelluu sitten sen takana olevan kiinnitevoiteen varassa, ikäänkuin siellä välissä olisi purkkaa, jollei pure yhteen nousee proteesi ylöspäin, sitten pitää pura, jolloin tää tiiviste kai liiskautuu, ja hampaat on hetken paikoillaan. Nouseet kyllä heti kiinnitteen varaan pököttämään. Harmillista, kun muuten on niin hyvin mennyt.

      Kiinnite ei kyllä kestä kun muutaman tunnin, ja sitten siitä on suurin osa hävnnyt jonnekin, kai ne nielen syljen mukana, lisätä sais montakertaa päivässä noi kököt tonne taakse....

      kuinkahan mun ptää edetä tästä, muuten tosiaan on suu parantunu, ei satu, ei paina mistäänm, mutta alakerta ei pysy, se on ihan irti. Yläkerta on ok, en laita sinne kiinnitettä, ja pysyy muana.
      Toi seikaileva alakerta aiheuttaa myös hyvin muuten sujuvaan puheeseen inhottavaa sässötystä.

      Antakaa neuvoja, ja os kokemusta, voiko näinkin väljästä saada vielä toimivan?

      • osaproteesi

        Oletko päässyt sujuiksi alaproteesin kanssa?


    • Väliaikainen pohjaus

      Väliaikainen pohjausaine auttaa. Voit pyytää erikoishammasteknikkoa/hammaslääkäriä käyttämään ns. väliaikaista pohjausainetta, joka on pehmeää ja kuluu ajan kanssa, mutta tiivistää proteesia sopivasti. Sen tarkoituksena on, että pystytään lykkäämään oikeaa pohjausta akryylillä vähän pitemmälle ja näin leukaluu ja poistokohdat ehtisivät tasoittua. Väliaikaisen pohjauksen voi tehdä useammankin kerran, sillä se on kohtalaisen helppo poistaa ja uusia. Maksaa jokusen kympin (muistaakseni alle satasen kuitenkin).

    • vastausta etsivä

      Paljonko maksaa, poistot, proteesit ja kaikki yhteensä? Kela ei kuulema korvaa mitään proteeseihin liittyvää, ei edes hampaan poistoja.

    • Johanna-2

      Pistetääs vähän uutta päivitystä.
      Kyllä, aikahyvin menee kaikkineen. Enkä ole vielä käynyt teknikollakaan.
      Arkikäytössä en käyttele kiinnitysainetta, mutta jos tiedän syöväni jotain (esim. perjantaina tehtiin tacoja) haastavampaa, laitan alas tuota ultraa, ja toimii hyvin.

      Olen oppinut aikasta hyvin puhumaan, ja syömään, ja olemaan normisti myös alaproteesin kanssa. Montakertaa on tullut mieleen,miten hienoa, että nämä ovat nyt suussa, ja tästä vaan eteenpäin mennään. Jo nyt on ollut huomattavissa todella paljon sosiaalista meininkiä verrattuna entiseen "elämääni", siis huonojen hampaiden aikaan. Voin ajatella tekeväni oikeastaan mitä vain, ja hampaat eivät rajoita minun iloisuutta, tai muutenkaan mun sosiaalista elämääni.

      Kyllä, hyvältä tuntuu nyt kaikkineen. Hetki vielä, ja menen käväseen teknikolla pikku päivityksellä.
      Oli kyllä niin oikea päätös tämä minun tapauksessa, että jos joku vielä empii, hampaiden kanssa vuosia taistelleena, risat jämät suussa killuen, kannattaa tehdä asialle jotain, niin saa elämästä paljon enemmän irti!

      • Hoitoon menossa

        Paljonko sulla kului aikaa siihen kun alahampaat poistetiin ja sait proteesin? Mulla on jo vuosia sitten alhaalta takaa kaikki poistettu, edessä olis viisi poistettavaa. Mietin vaan että miten kauan sitä joutuu olemaan kotona vankina. Aikoinaan kun ylös kokoproteesin sain niin mulla ei menny kuin muutama päivä kun opin khan huvin puhumaan. Vieläkö sulla on se alaproteesi niin löysä että lonksuu puhuessa?


    • kyselijä19

      Mitähän ketjun aloittajalle kuuluu?

    • tante 1

      Kunnalliset ehdottaa kokoproteeseja herkemmin,Yksityiset rakententelevat implantteja. Harva 30-40 tai vanhempikaan haluaa tekareita.Eräällä tutulla laittettiin implanttihampaat ja oli n 55v.On tyytyväinen ja kaunis hymykin.Tosin maksoi aika paljon mutta ei ollut hänellä rahasta kiinni.

    • tekarit

      nyt minä alkuperäinen kyselijä vihdoin vastailen tilanteestani! :)

      meni vähän aikataulu uusiksi eli lykkääntyi vähän kun aloin vähän jänistää ja sitten tehtiin välillä vain juurihoitoja lisää. mutta ei se lykkääminen auttanut ja nyt on kuitenkin lopulta se proteettinen hoito alkamassa ja päätökset hoidosta on tehty. joku hammas on jo poistettukin ja piakkoin lähtee lisää.

      ei vaan tämän tytön rohkeus riittänyt siihen kokoproteesiin asti yläleukaan vaikka se olisi varmaan kerralla suoraan helpompi ratkaisu. ylös jää nyt lopulta 7 hammasta eli 6 eteen ja yksi sivulle. sinne tulee sitten poistojen jälkeen sellainen muovinen levyosaproteesi.

      alhaalta poistetaan niin sinne jää yhteensä 9 hammasta ja tulee sellainen metallinen rankaosaproteesi. aikamoisilla koukuilla joudutaan molempia vielä kiinnittelemään, eli näkyviin tulee ja metalliset.

      tuota yläleukaa mietittiin ja vatvottiin pitkään ja hammaslääkäri olisi ollut valmis tekemään kokoproteesinkin sinne, mutta tosiaan minä olin se jolla meni pupu pöksyyn. alkoi hirvittää että se on tosiaan ihan täysin hampaaton koko leuka sitten. mutta tosiasia on se että se on vain väliaikaista ja hammaslääkärikin puhui "muutaman vuoden lisäajasta" ennen kokoproteesia.

      ja jos tämä osaproteesi ei istu hyvin tai on hankala niin voi olla että mennään jo piankin siihen kokoproteesiin kun hammaslääkärikin sanoi että se on mukavampi suussa. tiedä sitten onko niin? en tiedä teinkö oikean päätöksen lopulta mutta näin nyt päätin ja tällä mennään. katsotaan tilanne sitten uudestaan jos ei tunnu hyvältä!

      • Rotteesisuu

        Voi voi. Tuskasi siis jatkuu. Sanoin joskus tuolla ketjun alkupäässä, että hammaslääkärit eivät nykyään ehdottele proteeseja turhaan, ja todennäköiseti ovat oikeassa ehdottaessaan sellaista. Nyt siis hammaslääkärikin on sanonut, että kokproteesi olisi mukavampi suussa. Ilmeisesti siis yrittänyt vääntää mieltäsi siihen suuntaan. Sekään ei liene turhaksi tarkoitettu kannanotto lääkäriltä. Sitäkään et ole uskonut. Yksi tuttavani laitatti tuollaisia viritelmiä suuhunsa muutamien huonojen hampaiden varaan. Meni neljä kuukautta ja viritelmät purettiin. Oli niin tuskastunut, että poistatti samalla myös kaikki alahampaat. Sanoi sitten olevansa tyytyväinen kokoproteeseihinsa. Siitä on nyt muutama vuosi kun keskustelin hänen kanssaan, joten hänen nykyistä tilannettaan en tiedä.


    • tekarit

      en tiedä, mutta hirvittää vaan liikaa se kokoproteesin laitto! jotenkin tuntuu että se osaproteesi olisi pienempi paha kun siinä jää kuitenkin vielä omiakin hampaita?

      jotenkin liian isolta jutulta kerralla tuntuu se kokoproteesin laitto, mutta taidan tosiaan vaan itse olla ainoana sitä mieltä. mutta minusta se kokoproteesi tässä 36v iässä on vaan jotenkin liian aikaisin. ei kai sille mitään voi jos ei kerran hampaat kestä mutta jotenkin se kokoproteesi tuntuisi luonnollisemmalta vasta 10 vuoden kuluttua? siinä iässä ymmärtäisin ja hyväksyisin paremmin kokoproteesin ja vaikka molempiinkin leukoihin.

      ja siihen oon jo varautunutkin että mullakin silloin on niin. siis 10v päästä on aika varmuudella kokoproteesit eikä omia enää jäljellä. en tiedä, jotenkin tiedän että ois pitänyt päättää toisin, mut en vaan uskalla! voi ei, nyt jotenkin alko taas mietityttämään että oonko sittenkin päättänyt väärin ja vieläkö pitäisi muuttaa?

      • Onko elämää?

        Suosittelisin muuttamaan kantaasi=) Yläkokoproteesi ei todellakaan ole mikään paha asia, se kiinteän kitalaen osuus on ohut, luulet varmaan että se on paksu mötikkä. Mä totuin yläproteesiin yhdessä vuorokaudessa, usko tai älä. Kahden päivän päästä juttu luisti aivan normaalisti. Se, että se kitalakiosuus kokoproteesissa on liukkaan tuntuinen, se tuntuu ihan mukavalta, ei lainkaan pahalta. Ja missään vaiheessa mulla ei ollut pysyvyyden kanssa mitään ongelmia saatika syömisen. Proteesi laitettiin heti poistojen jälkeen paikoilleen, siitä n.3kk:n päästä siihen tehtiin pohjustus, silloin jouduin olemaan ilman proteesia vajaa kolme tuntia.
        Harkitse siis vielä, jos päädyt kokoproteesiin kuitenkin, niin olen aivan varma ettet kadu=)


      • 10+7

        Sanoisin, että mitä nuorempana proteesit laittaa, sen helpommin niihin tottuu. Nyrkkisääntönä on, että jokainen vuosikymmen lisää yhden kuukauden tottumisaikaa. Eli parikymppisellä tottuminen proteeseihin vie about 2 kuukautta, kun taas kolmikymppisenä se vie 3 kuukautta. Tuo on siis yleispätevä ohje, ei yksilöllinen.

        36 ei todellakaan ole liian nuori tekohampaisiin. Ei siitä ole kauankaan, kun yleinen rippilahja oli tekohampaat. Viimeistään ennen vihkimistä oli hampaat laitettava kuntoon, eli laittaa tekarit. Ennen lähdettiin pitkien matkojen takaa poistamaan kaikki hampaat, sillä niiden poistaminen oli eräänlainen trendi.


    • kohtuu hyvät

      Sellaista kysyisin yläproteeseista, että olen ollut alusta kohtuu tyytyväinen niihin(3kk) mutta alusta asti olen joutunut käyttämään kiinikeainetta, kun ei ilman pysy. Pysyykö muilla ilman kiinikeainetta yläproteesi?

    • 5+18

      Yläproteesi kyllä pysyy, mutta alaproteesin kanssa käytän kiinnitysainetta. Menehän käymään teknikolla, joko pohjaa sen tai sitten muotoilee sitä. Uskon että pääset kiinnitysaineen käytöstä pois. Kokeile vaikka jotain toista teknikkoa, proteesien tekokin kun on taiteen laji, toiset tekee paremmin kuin toiset. Ja suosittelen käyttämään erikoishammasteknikkoa tavallisen sijaan.

    • dddddddddddddddddddd

      xxxxxxxxxxxxxxxx

    • tekaikalle

      joko olet saanut

    • kale6547

      mite pärjäät tekarien kanssa

    • tekaripajaannn

      mun äidillä on

    • mknjhvgf

      Hyvä ettei ehdotellut muuta.

    • 2+9=11

      Olen 24 vuotias ja nyt syksyllä tulee ylös kokoproteesi ja alas osaproteesi. Hampaita on korjattu jatkuvasti, mutta eivät kestä. Tulee immediaattina joten ei tarvi olla päivääkään ilman hampaita :)

      Yläproteesi on kuulemma hyvä, lähes kuin omat hampaat, sillä oikein tehtynä eivät vahingossakaan voi lähteä irti, alaproteesi on eri juttu, mutta onneksi tulee osaproteesi.

      Hyvin tehtynä ei myöskään tarvitse mitään kiinnitysaineita. Jos tarvitsee, kannattaa mennä hammaslääkärille/teknikolle muokkaamaan niitä.

      Ja kyllä monella hampaat saattaa hajota vaikka hoidat kuinka, sillä moni sairaus ja geenit vaikuttavat hampaiden kestävyyteen. Itselläni on ollut keliakia lapsesta saakka, jonka takia hammaskiille ei ole muodostunut. Ilman kiillettä hampaat eivät todellakaan kestä. Ei auta vaikka kuinka paikkaat, hajoavat paikkojen ympäriltä.

    • Älä huoli!

      "Joka kymmenennellä 30 vuotta täyttäneellä suomalaisella ei ole lainkaan omia hampaita."
      http://www.hammasteknikko.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=137

      Osaproteesi on ihan ok mutta. alakokoproteesikaan ei ole aina ihan mahdoton.
      Kun sadat tuhannet ihmiset pärjäävät jokapäivä alakokoproteesinsa kanssa.
      Osa heistä haukkaa omenaa, jopa kokonaisena ja ilman mitään kiinnikkeitä, niinkuin minä. Tarvitaan vain taitava teknikko ja totuttelua.

      Huono homma on että, Proteeseista ei saa mitään Kela-korvausta!
      Eikä erikoishammasteknikoille saa terkkarista palveluseteliä! hammaslääkärille saattaa saada palvelusetelin, mutta ei ne tee niitä proteeseja. Sovittavat vaan suuhun.

    • yläproteesin saanut

      Etuhampaan osaproteesi laitettu ylös.Sillä ei voi sitten purra mitään kovaa koskaan hammaskirurgin mukaan.
      Hampaat on alkaneet edessä reikiintymään.Vaikuttaakohan suu auki nukkuminen, koska suu kuivaa yöllä ?
      Keliakiaakin nyt koitan poissulkea gluteenittomaan ruokaan siirryttyäni-vatsa näyttää olevan nyt vähemmän löysällä.Joku vaikutus hampaisiinkin on gluteenilla ?

    • Anonyymi

      Mun pitäis laitattaa osaproteesi, ylhäältä ja alhaalta puuttuu jokunen hammas. Jossain vaiheessa varmaan tulee ajankohtaiseksi kokoproteesiki. M39v

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe