Mikä oli Raamatun liitonarkki

Oli kulttiesine. Selvästikin egyptiläistä perua. Egyptiläisillä kun oli tapana uskonnollisissa juhlissaan kantaa laivan tai muun mallisia kapistuksia kuin kantotuoleja. Niissä oli jumaltenkuvia ja kaikenmoisia siipihahmoja yms. Näin egyptiläisten jumalpatsaat pääsivät joskuskin ulkoilemaan.

12

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VähänHistoriaa

      Ja jutun pointti on mikä?

      Entä sitten jos hedelmällisen puolikuun alueella eli Mesopotami - Egypti akselilla oli tapa rakentaa patsaile jalustoja ja pystyttää jumalille steeloja temppeleihin. Samanlaisia patsaankanto arkkuja esiintyi samaan aikaan myös kaksoisvirranmaassa ja myös siellä kuvattiin siivekkäitä ihmisiä, aarnikotkia ja siivekkäitä härkäolentoja. Ei se egyptikään mikään ainutlaatuinen kehto ollut. Maanviljely syntyi muutenkin Lähi-Idässä, noin 12 000 - 13 000 vuotta sitten lähellä turkin Göbekli Tebeä, ja kulttuureissa oli paljon samaa, olivat vain toistensa variaatioita. Israelilainen kulttuurikin syntyi Levantin alueelle noin 4 000 vuotta sitten akkadilais-amorilaisten siirtolaisten ja seemiläisten nomandien tuomana, ja uskonto oli vielä arvellun mutta tuntemattoman exoduksen aikaan polyteistinen (Huom, Raamatussa Egyptistä lähteneiden orjien määrää on aivan varmasti liioiteltu aikoinaan poliittisista syistä, eikä kertomusta tule siksi ottaa kirjaimellisesti. Myöskin kymmenen vitsausta on kopioitu egyptiläisestä lastenrunosta eikä perustu mihinkään historialliseen tapahtumaan esim vesi ei ole koskaan muuttunut missään vereksi tai verenpunaiseksi vaan sellainen on täysin mielikuvituksen työtä). Uusi väestö myöhemmin sekottui ja sopeutui paikalliseen kanaanilaiseen väestöön, ja noin 3 000 vuotta sitten midianilaista alkuperää oleva Jahven kultti alkoi syrjäyttää muita seemiläis-mesopotamialaisia jumalia. Varhaisesta Jahvesta tiedetään sen vrran että tämä oli El ja Ashera jumalien poika ja Baal jumalan veli, se että tämä otti äitinsä Asheran vaimokseen ja sai tämän kanssa lukuisia lapsia kuten hedelmällisyyden jumala Dagonin. Uskonto pysyi pitkään kuitenkin monolatrisena useista uskonreformeista, uudistuksista, puhdistuksista ja protestteista huolimatta. Kun taas juutalaisuus taas syntyi pankosiirtolaisuuden aikana Babyloniassa noin 2600-2500 vuotta sitten. Liitoonarkin kaksi kerupia saattavat ollakkin Jahvea ja tämän vaimoa esittävä patsas,bsillä jälkiä liitoanrkista tai sen historiallisuudesta ei todisteiden puutteessa ole. Yhtähyvin koko arkku saattaa olla vain pelkkä taru. En kuitenkaan ymmärrä miksi moinen aloitus on tällä palstalla?

      • Kyllä juutalaisuus on ollut olemassa jo ennen sitä pakkosiirtolaisuutta, aivan vakiintuneena uskonnonmuotona.


      • ateismin.ydintä

        "En kuitenkaan ymmärrä miksi moinen aloitus on tällä palstalla?"

        En minäkään. Tavallisesti tällä palstalla ei ole kuin 12-vuotiaiden kirjoituksia Jeesuksen syömisestä. Ja pallien hikoilusta.


    • pertti.perimätieto

      Perimätiedon mukaan jo Jeesus sanoi aikoinaan: "Ulkona on joskus mukava patsastella sekä aasilla ratsastella."

      • tämä.on.totuus

        Ennen Jeesus ratsasti aaseilla, nyt aasit (evankeloijat) ratsastaa Jeesuksella. Kohta jo homostelvatkin, koska Jumala's salli homonyhdynnät siis (g)ay-liitot.

        Ei, ruohoa. Valitse kaikki kuvat, joissa näkyy ruohoa.









        ruohoa.


      • tämä.on.totuus kirjoitti:

        Ennen Jeesus ratsasti aaseilla, nyt aasit (evankeloijat) ratsastaa Jeesuksella. Kohta jo homostelvatkin, koska Jumala's salli homonyhdynnät siis (g)ay-liitot.

        Ei, ruohoa. Valitse kaikki kuvat, joissa näkyy ruohoa.









        ruohoa.

        Aiot siis ruveta homostelemaan?


    • trivia

      Asiallinen aloitus liitonarkista.
      VT:ssä se saattoi merkitä heimojen liiton tunnusta sodassa. Arkkia kuljetettiin sodassa.
      Arkki saattoi kuvata Jahvea. Kun jahvelaisuus eteni sotaisena jumaluskona, se saattoi olla Jahven kuva sotaretkillä. Antiikissa sotajumalien kuvat, patsaat, olivat sodassa tuomassa sotaonnea. VT:ssä arkkia palvotaan sotavoiton jälkeen mutta sen edessä toivotaan muutakin maallista menestystä.
      Jahve mainitaan ensimmäisen kerran Salomonin tarinassa (900 luku eaa.) kuningashuoneen jumalana ja Ashera Jahven vaimona. Asheran ylipapitar oli kuningataräiti eli Salomonin äiti. Jahvelaiset alkoivat vainota Asheraa 800 luvulla eaa. ja ylipapitar kuningataräiti Maeka pantiin viralta pois. Vielä 700 luvulla eaa. Samariassa palvottiin isokullisia Jahven patsaita. Todisteena arkeologinen löydös.

      VT kertoo ajallisesti n. 1 100 eaa. alkaen Jahven kehityksestä sukujumalasta kansallisjumalaksi. Sotajumalasta Juudan kansan ainoaksi kaikkea hallitsevaksi jumalaksi. Patriarkkatarut, 1. Moos. kirja, on monijumalaisuuden kirja ennen Jahvea. Tarut ovat kansantaruja; puoleksi elämisen kuvausta, toinen puoli aikalaista jumalkuttuuria. Monijumalaisuus on kömpelösti riisuttu pois ja tilalle asetettu Jahve. taruissa palvotaan pyhää tammea, lähteitä yms..

      Juutalaisuus oli alunperin monijumalaisuutta ja VT:n mukaan kesti n. 700 vuotta ennenkuin Esra saattoi julistaa n. 450 eaa. Jerusalemin ruhtinaskunnassa Jahven olevan ainoa oikea Juudan kansan jumala. Pakkokäännytys alkoi. Jahve ei saanut ketään puolelleen. Ihmiste taistelivat ideologiasta ja jahvelaisuus voitti pienessä Jerusalemin ruhtinaskunnassa. Tämän jälkeen laitettiin vanhat kirjoitukset uusiksi. Niihin kirjattiin ennustuksia tapahtumista, jotka olivat jo toteutuneet tai Jahven jyriseviä lausuntoja mihin kansan tulee uskoa jne. jne.. VT:n kirjoituksia on siis restauroitu jälkikäteen jahvelaisuuden kaapuun mutta rivien välistä on luettavissa monijumalaisuuden kehitystrendi.

      Yksijumalaisuus oli ihmisten mielissä jo 1 300 luvulla eaa. Egyptissä faarao Akhenatonin aikana.
      Babylonian Marduk 587 eaa., jolloin Juuda kukistui Babylonian valtaan, oli faktisesti Babylonian pääjumala ja kehittymisessä ainoaksi oikeaksi. Kreikassa Zeus kulki samaan suuntaan muttei ehtinyt.
      Samaan aikaan Persiassa aurinkokultti ja Mithra uskonto ravisteli monijumalaisuutta. Persiasta tuli lähes identtinen kristinuskon esikuva, zarahustralaisuus sijaiskärsijöineen, helvetteineen, syntineen ja paratiiseineen.
      Yksijumalaisuus edusti yhden maailmankuvan selitystä. Seuraava vaihe tietoisuuden kehityksessä oli pudottaa jumaluudet pois ja tutkia avaruutta ja materiaa sellaisena kuin se on eli uskontojen vararikkoa seuraa tieteellinen maailmankuva.

    • trivia

      Jesaja ja Immanuel.
      Jesaja olisi elänyt 700 luvulla eaa.. Hänen kirjassaan viimeinen ennustus kohdistuu Edomiin. Jahve tuhoaisi Edomin maan tasalle vaikka patriarkkataruissa Jahve lupaa sen Esaun jälkeläisille ikuisiksi ajoiksi. Makkabelaiskuningas Mattateaan poika tappoi Edomista kaiken elävän n. 170 eaa. ja purki asumukset maan tasalle. Silloin oli menossa Juudean väestön pakkokäännytys, miekkalähetys, valtion asukkaiden jahvelaistamiseksi.
      Jesajan kirjaan tapahtuma on kirjattu Jahven ennustuksena yli 500 vuotta aikaisemmin eli kirjaus on väärennös. Antiikissa se onnistui. Kukaan ei voinut dogmia oikaista kun se teksteissä sai papiston hyväksynnän.

      Immanuel - kristinuskon Jeesus-ennustuksena. Alunperin se liittyy siihen että Assyria valloitti Samarian mutta Juudan valtio pelastui ja maksoi vasalliveroa. Immanuel merkitsee juutalaisuudessa toivetta kuninkaasta, joka pelastaa Juudan ja Samarian (Davidin valtakunta) takaisin jahveuskoisille. Tulisi suuri kuningas, messias, vapahtaja, joka voittaa sodassa Assyrian.
      Kristinuskoa luoneet alkuaikojen juutalaiset ottivat Jesajan Immanuelin Jeesuksen korvikkeeksi. Jeesus olisi messias, vapahtaja, jota Jesaja ennusti. Kristinusko väärensi väärennettyä juutalaisuuta. Jeesus-synti-helvetti/taivas-vapautus sijoitettiin kristinuskossa toisenlaiseen teologiaan.

      Liiton arkki, joka kuvaa Jahvea, kulki tuhannen vuoden tien, otti zarahustralaisuuden kautta sijaiskärsijyyden opikseen ja muuttui kristinuskoksi.
      Selostus voi olla raamattua tuntemattomalle sekava. Uskontojen kehitys monijumalaisuudesta yksijumalaisuuteen (monesta maailman selityksestä yhteen) on luonnollisesti pitkä ja monimutkainen mutta on olemassa. Paremmin tunnetaan tie yksijumalaisuudesta tieteelliseen maailmankuvaan.
      Omalaatuinen on kristinuskon toisinto islamissa ja että miten se saattoi saavuttaa miljoonien ihmisten mielet oleellisesti samankaltaisella opilla.

    • Liitonarkki oli eräänlainen patteri jonka Mooses latasi Jumalan säteilyllä, koska hän oli yhteydessä Jumalaan. Siksi liitonarkki kykeni tekemään monenlaisia ns. ihmeitä. Liitonarkkia käytettiin aikaisemmin Egyptin Suuressa Pyramidissa sään muuttamiseen esimerkiksi.

    • jjhhugggyy

      Näin aivan Raamatun kuvauksen mukaisen istuimen eräässä kuvassa joka esitti hautalöytöä faaraoiden ajan Egyptistä.Muistaakseni esine on nykyisin Brittish Museumissa. Ei siinäkään ole mitää Jahven kuvaa vaan kaksi enkeli/kerubi hahmoa ,kantokahvat toki oli.

      • deeeeed

        Istuin saattaakin olla jo jossain museossa koska Arkku tarun mukaan ryöstettiin takaisin Egyptiin aikanaan ja hautalöydös löydettiin myöhemmin.


    • trivia

      Vanhan Testamentin mukaan se toimitti myös uhrialttarin virkaa. Papit teurastivat uhrieläimiä ja toivoivat sota- ja muuta onnea ja pirskottelivat verta ympäriinsä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      174
      1578
    2. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      126
      1501
    3. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      119
      1442
    4. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      8
      1147
    5. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      74
      983
    6. Sähköauto ei saastuta

      Koska sähköautossa ei ole saastutusputkea kuten polttomoottoriautossa. Saastuttajille tulee mätkäistä kunnon saastutusv
      Maailman menoa
      276
      950
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      223
      932
    8. Olisitko oikeasti

      valmis kohtaamaan kaivattusi?
      Ikävä
      86
      873
    9. Älä nainen leikistä suutu!

      Ja kyllä täytyy kritiikkiäkin kestää, mm. ylipaino, se että oot köyhä jne jne Melko tutulta mieheltä
      Ikävä
      77
      823
    10. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      147
      814
    Aihe