Sukellusveneet sodan ratkaisijana?

U-BOATS

Saksan Kriegsmarinen ajoittainen menestys sukellusveneillä USA:ta ja Britanniaa vastaan Atlannilla on tunnettu asia, joskaan ei se miten suuren osa sotatuotantoon mennossa olevaa materiaalia tai sieltä matkalla rintamille olevaa ne upottivat ei aivan niinkään. Ne tuhosivat valtavasti sotatuotantoa.

Vähemmälle huomiolle on jostain syystä jäänyt se että Japanin kuristamisesta hengiltä, siis materiaalivirtojen ehtymisestä kauppalaivaupotuksien myötä vastasi Usan laivaston sukellusveneet peräri 55%:sti ja brittien ja hollantilaisten alukset nostivat osuuden todennäköisesti yli 60%:iin. Eikä tässä kaikki. Nuo sukellusveneet upottivat myös yli 200 Japanin sota-alusta, joukossa useita lentotukialuksia ja muita suuria sota-aluksia.

USA valitsi kiinnostavan linjan pimittämällä suurelta yleisöltä sukellusvenelaivastonsa suoritukset Tyynellämerellä. Upotussota oli niin tehokasta ettei Japani kovasta yrityksestä huolimatta koskaan kyennyt valmistamaan niin paljon uusia kauppalaivoja joita pelkästään amerikkalaiset sukellusveneet upottivat. Sukellusveneet upottivat kauppalaivoja Tyynellämerellä noin 4.8-5 miljoonaa tonnia.

30

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Druid-Wiltman

      USA menetti 42 sukellusvenettä ja Britannia 3. Kaksi Usan sukellusvenettä tuhoutui oman torpedon räjähdyksessä. USA:n sukellusveneet upottivat noin 1 200 kauppalaivaa. Alku ei ollut vakuuttava sillä suuri osa sukellusveneistä oli ajastaan jäljessä ja Mark 14-torpedot olivat pitkään ongelma. Uudet veneet, torpedo-ongelmien voitto ja uusi aggressiivinen hyökkäyssysteemi muutti tilanteen. Vuonna 1943 paljasti kongressin edustaja May että Japanin laivaston syvyyspommit eivät olleet tehokkaita Usan sukellusveneitä vastaan. Sen sijaan Japanin laivaston tutkat vastaavasti paransivat sukellusveneiden metsästystä. Kaikkiaan Japani omituisella tavalla oli laiminlyönyt sukellusvenetorjunnat vaikka kauppalaivaston suojelun luulisi olleen tärkeän prioriteetin.

    • G.A.Gripenberg

      Japanin laivasto menetti JANAC:n raportin mukaan 611 joista noin 1/3 upottivat sukellusveneet. Ilmeisesti ennen Mariaanien voittoa huomattavasti suurempi osuus kuin 60% kauppalaivojen upotuksista suorittivat sukellusveneet. Osuus on voinut olla jopa lähes 90%.

      • H.M.S.Moilanen

        Kauppalaivastojen upotustonneissa Saksan pinta-alukset ja Luftwaffe pääsivät hädintuskin edes 10%:n osuuteen. Taisi olla yhden tilaston perusteella sukellusveneiden osuus noin 93%. Saattaa olla niin että sekä Saksan sukellusveneet että Usan vastaavat Tyynellämerellä olivat hinta-laatusuhteiltaan eräitä tehokkaimpia sodassa tuhoamaan vihollisen sotatuotannon arvoa, joko eliminoimalla tuotantoa tai sitten upottamalla valmis tuote (esim laiva lasteineen) meren pohjaan. Sukellusveneet myös sitoivat valtavasti vihollisen sotakalustoa torjunta- ja valvontatehtäviin. Saksan tapauksessa mm B-24 pommikoneet olivat pitkään sidottu Atlannille ja niinpä Saksan pommitukset todenteolla alkoivat vasta kun taistelu Atlannilla oli voitettu.

        Sen sijaan sotahistoria sittenkin uhraa liian vähän huomiota tähän sotaan jolla kuitenkin oli monumentaalinen vaikutus itse suursotaan.


    • U-Limitededition

      Tässä unohtuu yksinkertainen perustotuus, että sukellusveneillä upotetuista laivoista lähes kaikki kulkivat alle 30 km/h. Tietenkin hitaammat suojattiin tarkasti.

      • silloin-ei-hurjasteltu

        "kaikki kulkivat alle 30 km/h"

        Ei sinänsä mikään yllätys, sillä yksikään tuon aikainen kauppalaiva ei kulkenut etenkään matka-ajossa lähelläkään 30km/h (16 solmua). 10-12 solmua oli lähempänä totuutta. Esim. kuuluisa Liberty-luokka puksutti leppoisaa 11 solmun vauhtia.


      • zxcvbnmkl

        Britit havaitsivat että kauppalaivan nopeuden nosto 12 solmusta 14 solmuun laski sukellusveneen uhriksi joutumisen riskiä peräti 70%:lla. Kauppalaivojen nopeus olikin suurin tekijä Atlannilla koska Luftwaffe oli niin heikko.

        Britannian suuret nopeat matkustajalaivat kuten Queen Mary seilasivat Atlannilla 30 solmun nopeudella ilman minkäänlaista saattoalusta kuljettaen kymmeniä tuhansia sotilaita eikä Saksan sukellusveneillä ollut pienintäkään saumaa upottaa niitä.


      • S24nerot

        Nämä tollot eivät käsitä, että kaikki taistelualukset kulkevat tuon, Normandian maihinnousun torjunnassa sukellusveneet eivät saaneet mitään aikaan. Tuo nopeus on sáma kuin 5 hv Tohatsulla.


    • PBM.Mariner

      Länsivallat olivat myös ainoat, jotka satsasivat toden teolla ilmasta tapahtuvaan sukellusveneiden torjuntaan. Mariner- ja Sunderland-lentoveneiden sekä muiden patrol bomberien panoksella saatiin tehtyä akselin sukellusveneiden toiminnasta todella haastavaa kun uhka leijui nyt kirjaimellisesti myös ilmassa, meren pinnan lisäksi.

    • historioitsija

      Sukellusveneet eivät ratkaiseet toista maailmansotaa. Muutenhan kirjoittaisimme Saksan suurvoitosta niin Barbarossassa kuin Iso-Britanniastakin. Saksa olisi tuhonnut Murmanskiin suunnatut saattueet ja kuristanut britit hengiltä. eipä onnistunut.

      Japanin sodan ratkaisu tuli ydinaseen käytöstä sitä vastaan.

      Suursodan ratkaisi Hitlerin massiiviset strategiset virheet. korpraalilla eivät kyvyt riittäneet sotapäällikkönä, mihin hän itsensä nimitti. Kaikkien aikojen tunari, joka vei maansa perikatoon.

      • ei-olisi-riittänyt

        " Saksa olisi tuhonnut Murmanskiin suunnatut saattueet"

        Suurin osa neukkujen Lend leasesta kulki tosin Tyynenmeren yli ja Persian kautta.


      • FRHFXV

        Totta. Ja kun Britannia kontrolloi Lähi-Itää olisi Saksan öljytuotannon aloittaminen jossain Bakussa ollut tuhoontuomittu yritys. Se tuotanto olisi lamaannutettu pommituksilla vuodesta 1942 lähtien. Jos Saksalla olisi ollut modernit uuden sukupolven sukellusveneet jo vuonna 1942 olisi sodasta tullut pitempi ja liittoutuneiden voitto olisi siirtynyt ehkä useilla vuosilla eteenpäin. Lopuutulos olisi ollut sama koska Saksan sotatuotannon lakipiste oli oikeasti se minkä se pommitusten "tauolla" kesä-heinäkuussa 1944 saavutti. Siitä ylöspäin ei olisi juuri päästy sen osoittivat perusteollisuuden tunnusluvut. Teräs- ja alumiinituotannon kasvu oli jo hidastumassa ja varastojen syöminen alkamassa. Loppu olisi tullut viimeistään noin 1947-48.


    • gggggtt
      • Wegelius.C

        Vuoden 1945 tilastojen "sukellusveneiden upotukset" eivät oikein sovi kokonaiskuvaan sillä kyse oli jo silloin antautumisvaiheen prosessista. Ja siitä kuinka monta venette haluttiin enää luovuttaa liittoutuneiden haltuun. Realistisempaa onkin puhua vajaasta tuhannesta taisteluissa menetetyistä sukellusveneestä. Upotussuhde oli jotain 1:3 sota-alukset mukaanlukien. USA:lla tapposuhde oli musertava 1:35. Oikeastaan lopullisten hyötysuhteiden arvioon on otettava upotettu lasti sekä se miten paljon sukellusveneet sitoivat vihollisen sotatuotantoa torjunta- ja vartiointitehtäviin. Saksan sukellysvenesodan hyötysuhde oli kirkkaasti parempi kuin jokin 1:3. Ja USA:n tapauksessa puhutaan kai jostain 1:100 tai 1:200 hyötysuhteesta. Nuo menetetyt veneet järjestelmineen, aseineen, ammuksineen, polttoaineineen, tukitoimineen ym maksoivat USA:lle tuskin enempää kuin 300 miljoonaa dollaria. Upotettujen alusten arvo ja eteenkin lasti laskettiin miljardeissa tai jopa kymmenissä miljardeissa kun huomioidaan miten paljon tuotantoa pystyttiin upotuksilla estämään.

        Kun Saksan sukellusveneet upottivat bauksiittilasteista 25% vuonna 1942-estettiin 12 000 sotilaslentokoneen valmistus. Keskihinnalla 70 000 dollaria päästään 840 miljoonan dollarin tuotannon menetyksiin. Jo pelkästään arvio siitä mitä tuotantoon sijoitun pääoman seisottaminen tyhjänpanttina vuoden verran maksaa riittää nostamaan kuluarvion 100 miljoonaan dollariin.

        Saksa investoi ja kulutti sotatuotannostaan noin 10 miljardia RM sukellusveneisiin, niiden järjestelmiin, suunnitteluun, aseisiin, ammuksiin, polttoaineisiin ja mm suojarakenteisiin. Saatu hyöty oli huomattavasti suurempi kuin 30 miljardia RM:ää eli 12 miljardia dollaria. Esim upotussota pakotti USA:n rakentamaan öljyputkistoja ja uusimaan satamien infrastruktuureja. Näitä kuluja harvoin lasketaan mukaan. Pelkkä raaka-aineen menetys ja maailmanmarkkinahinnalla ja laivan hinta ei kerro vielä yhtään mitään.


    • Wetterhoff

      Roosevelt jarrutti laivaston intoa rakentaa isoja taistelulaivoja. Sen sijaan hän vauhditti vimmatusti lentotukialusten rakentamista. Atlannin taistelua varten lisättiin myös erityisen voimakkaasti hävittäjälaivoja. Osa niistä sitten kevään 1943 jälkeen rakennettiin hukkaan.

    • Burlakov

      Vuosien 1939-45 tilasto Atlannilla upotetuista liittoutuneiden kauppalaivoista ja miten ne jakautuivat:

      - ei saattueissa 1 670
      - saattueissa 800
      - harhailemassa 220

      Vain kevään 1943 lopputaistelussa saattueissa kulkeneita upotettiin enemmän kuin ilman saattueita kulkeneita. Mutta se taistelu olikin sitten raskas Kriegsmarinen sukellusveneille kun niitä alkoi upota lähes yhtä paljon kuin ne upottivat kauppalaivoja. Sen jälkeen sukellusveneille jäi enää marginaalinen tehtävä kaukaisten vesien vanhojen alusten upottamisessa. Niiden upottamat lastit olivat useimmiten hyvin vähän sotatuotantoon ja sodankäyntiin vaikuttavia.

    • Kaarle-Martel

      Koska Saksan ainoa mahdollisuus oli laittaa liittoutuneet polvilleen Luftwaffen huonouden takia oli Atlannin upotussota voidaan Taistelua Atlannilla pitää ratkaisevan tärkeänä. Modernissa sodassahan tuotantoprosessit ratkaisevat eikä maasotaa johtavien pussihousukenraalien aivoitukset.

    • Dragutinovic

      Pelkkä USA:n kauppalaivaston tappio oli 1 554 alusta upotettuna ja vauroituneiden määrä nosti tappion noin 2 000:een. Mutta suurimmat tappiot kärsi liputettu kauppalaivasto. Pelkästään Puerto Ricon kauppalaivastosta 25% päätyi kesään 1942 mennessä Atlantin pohjaan Saksan sukellusveneiden upottamana. Panaman tappioita ei tähän hätään löytänyt.

    • Cxvcvbvc

      Wikipedian sotakaluston hinnoissa ilmoitetaan niin panssarivaunut, lentokoneet, sukellusveneet kuin melkein kaikki muutkin selvästi alakanttiin. Todelliset kustannukset suunnittelu- ja kehityskuluineen ja lisövarusteineen olivat usein 2-3 kertaiset varsinkin lentokoneille js laivaston moderneille sotakalustoille. Jonkin 1.7 miljoonan Reicsmarkin sijasta sukellusveneiden loppukustannukset dollareillakin laskettuna nousivat pariin miljoonaan (virallinen valuuttakurssi 1 dollari = 2.5 RM).

      • v....v....v....v....v

        VII-tyypin sukellusveneen hinnaksi on ilmoitettu 2.5 miljoonaa Reichsmarkkia. Todennäköisesti kaikkine varusteineen, asejörjestelmineen, lisälaitteineen ym noiden sukellysveneiden valmistuskustannus ja arvo on ollut vähintäin kaksinkertainen.

        Saksa valmisti ja suunnitteli sodan aikana yli 1 200 sukellysvenettä sekä valmisti noin 50 000 erityyppiä taistepanssariajoneuvoja ja telatykkiä. Kuitenkin sukellusveneet veivät yhtä noin vuoden mittaista periodia (syksy 1943- elokuu 1944) lukuunottamatta aina enemmän sotavarustelusta kuin kaikki taistelupanssarit (AFV). Esim aina vuoden 1942 lopulle asti varustelusta vain 4% laitettiin panssareihin kun sukellysveneiden osuus oli 8% ja aseineen vielä enemmän.


    • v....v....v....v....v

      Sukellusvenesodan eräs seuraus Usassa 1942 johti siihen että armeijalle tammikuussa suunniteltu 35% osuus varustelussa putosi joulukuuhun mennessä 20%:iin. Osittain siihen vaikutti mm Rooseveltin kiihkeä vaatimus lisätä vimmatusti lentokonetuotantoa. Mutta kun mm alumiinipuute (saksalaisten upottamat bauksiittilastit Karibialla ja itärannikolla) esti tavoitteen saavuttamisen oli laivaston sukellusvenetorjunta (hävittäjät, kornetit) sekä kauppalaivaston rakentaminen niitä keskeisiä tekijöitä jotka lähettivät armeijan varustelupotin selvään alamäkeen. Dramaattisin pudotus oli armeijan taisteluajoneuvojen varusteluohjelman romahdus: helmikuun 1942 suunnitelmasta 14.4 miljardia dollaria joulukuun 1942 lukemaan 5.9 miljardia.

      Sen sijaan suunnitelmat kauppalaivojen ja sukellusvenetorjunta-alusten rakentamiseen nousivat. 3.3 miljardista 4.8 miljardiin dollariin. Vuoden 1942 loppupuolella hävittäjät ja kornetit ohittivat valmistusarvossa ensimmäisen kerran suuret sota-alukset. Kauppalaivarakentamisen suunnitelmat kasvoivat 19 miljoonasta tonnista (huhti-kesäkuu 1942) 28 miljoonaan tonniin. Rahallisesti kasvu oli 4.5 miljardista dollarista 6.3 miljardiin dollariin yksinomaan sukellusvenesodan hälyttävien uutisten takia.

    • Kuit-van-Hunttelaar

      On täysin mahdollinen arvio että noin 15 saksalaista sukellusvenettä upotti merellä vuonna 1942 enemmän amerikkalaista lentokonetuotantoa arvolla mitattuna kuin mihin Luftwaffe pystyi vuosina 1942-43. On olemassa toki muitakin tekijöitä jotka olisivat laskeneet USA:n lentokoneiden todellisen tuotannan suunnitellusta ja budjetoidusta 60 000 koneen valmistamisesta toteutuneeseen 48 000, siis 20%:lla. Mutta se tiedetään että kesäkuuhun 1942 mennessä jo 22% bauksiittilaivastosta oli meren pohjassa makaamassa.

      Amerikan sotatuotannon johtokunta (American Warproduction Board) arvio että vuoden 1943 ensimmäisellä neljänneksellä noin 5% US Armylle tarkoitettua materiaalia oli upotettu meren pohjaan. Määrä yritti sen minkä Saksan armeija kykeni tuhoamaan taistelukentillä.

      Kaikkiaan USA lisäsi sekä kauppalaivatuotantoa että sukellusveneiden torjunta-alusten rakentanista AIEMMISTA SUUNNITELMISTA vuoden 1942 lopulla ja vuoden 1943 alussa yhteensä 3.3 miljardilla dollarilla. Suurin osa tästä LISÄVARUSTELUSTA meni tosiasiassa hukkaan kun liittoutuneet olivat jo muutenkin voittamassa sodan. Koska investoinnit oli kuitenkin jo tehty ja aluksi rakenteilla telakoilla valtavasti ne rakennettiin. Samalla ne estivät muiden tärkeämmiksi nousevien kohteiden hankinnan.

      Pelkästään tuolla toimilla Saksa kuittasi raskaat tappionsa Atlannilla. Siis Saksa hävitessäänkin rokotti raskaasti liittoutuneiden sotataloutta ja lykkäsi kuukausilla liittoutuneiden ilmapommitusoperaatioiden aloittamists täydellä teholla. Sukellysveneet näet tehokkaasti hajoittivat liittoutuneiden strategisia ilmavoimia pitkin Atlanttia. Ja mikä myös tärkeää noin 50% USAAF:n pudottamista pommeista ja 20% RAF:n pudottamista pommeista vuonna 1943 kohdistui pyrkimyksiin tuhota Saksan sukellusvenesiilot rannikoilla. Tulokset olivat liittoutuneiden kannalta kehnot.

      Monellakin mittarilla siis hävinneenäkin Saksan sukellusvenelaivasto omi maan sotavoimien kokonaisstrategisesti selvästi menestyksekkäin aselaji.

      Ja USA:n osalta sen Tyynenmeren sukellusvenelaivasto oli panos-tuotosmittarilla vieläkin menestyksekkäämpi. Vain ne USA:n 8.ilma-armeijan pommituslaivueet jotka keväällä romahduttivat Saksan synteettisen polttoainetuotannon nousevat likimain samalle korkealle jalustalle.

    • XBGKL

      Kriegsmarine menetti sodassa 800 sukellusvenettä niistä noin 1 200 jotka valmistettiin. Sukellusveneet upottivat 3 500 liittoutuneiden kauppalaivaa ja 175 sotalaivaa.

      Ällistyttävin tieto on se että peräti 30% upotuksista (n. 1 100) suoritti 30 sukellusvenekipparia jotka lähes poikkeuksetta kaikki olivat jo I maailmansodan veteraania. Sen sijaan 800 sukellusvenettä ei upottanut yhtään alusta.

      Tuo kova 30 kipparin ydin: keskimäärin 36 upotusta osoittaa ettei määrä korvaa laatua.

      Kiinnostavaa olisi tietää miten nämä vanhat ketut itse olisivat ratkaisseet ongelman mihin sukellusveneet olivat joutumassa vuoden 1942 lopulla. Olisiko sittenkin pitänyt keskittyä jahtaamaan tuossa vaiheessa vaarattomilla vesillä ja hajottaa entisestään liittoutuneiden sukellusvenetorjuntaa? Entä kysyttiinkö noilta kippareilta ennen vuotta 1939 millaisen modernin sukellusveneen oikeasti pitäisi olla? Tyyppi VII osoitti jo vuonna 1941 olevansa rajoittunut. Sukellusveneiden olisi jo silloin pitänyt olla nopeampia ja kykeneviä sukeltamaan syvemmälle ja ajamaan pitempiä aikoja syvyyksissä. Isoin innovaatio olisi ollut kyky tuhota kauppalaiva ilman pinnalle nousua. Koska uudet kauppalaivat ajoivat jo 15 solmun nopeudella olisi sukellysveneiden pitänyt pystyä samaan. Saksa vain ei kyennyt luomaan jotain mullistavaa ennenkuin oli myöhäistä.

      Tilastot osoittavat että jo 100 huippumodernia sukellusvenettä vuonna 1942 olisi voinut aiheuttaa liittoutuneille katastrofin jota ei olisi vuodessa käännetty eduksi.

      • aliluti1998

        "Ällistyttävin tieto on se että peräti 30% upotuksista (n. 1 100) suoritti 30 sukellusvenekipparia jotka lähes poikkeuksetta kaikki olivat jo I maailmansodan veteraania."

        Tuo ei voi pitää paikkaansa, koska vain 10 tai 11 vanhinta komentajaa oli riittävän vanhoja ensimmäisen maailmansodan veteraaniksi. Keskimääräinen U-veneen kapteenin ikä oli 28 vuotta.

        http://uboat.net/men/commanders/youngest-oldest.html


      • Jetpilot
        aliluti1998 kirjoitti:

        "Ällistyttävin tieto on se että peräti 30% upotuksista (n. 1 100) suoritti 30 sukellusvenekipparia jotka lähes poikkeuksetta kaikki olivat jo I maailmansodan veteraania."

        Tuo ei voi pitää paikkaansa, koska vain 10 tai 11 vanhinta komentajaa oli riittävän vanhoja ensimmäisen maailmansodan veteraaniksi. Keskimääräinen U-veneen kapteenin ikä oli 28 vuotta.

        http://uboat.net/men/commanders/youngest-oldest.html

        Ja noista 11 kipparista vain muutamalla oli minkäänlaista menestystä. Kamalasti suolletaan lukuja ja väittämiä ilmeisesti olettamalla ettei kukaan viitsi niitä tarkistaa.


    • Penna-Tervo

      Sukellusvenetorjunnan tärkeimmät elementit olivat arvojärjestyksessä:

      1) kauppalaivojen nopeuden nosto uusilla aluksilla

      2) hitaiden (vanhojen) kauppalaivojen pitäminen saattueissa

      3) saattueiden suurentaminen (=kauppalaivojen lukumäärän kasvattaminen niissä) jolloin saattueista tehtiin saaliin sijasta saalistaja. Hävittäjät tehokäytössä.

      4) ilmavalvonta

      5) teknologia

      Vain huomattavasti VII-tyyppiä paremmilla sukellusveneillä ja paremmalla Luftwaffella Saksa olisi voinut kääntää tilanteen edukseen. Luftwaffen heikkoudet johtivat siihen että ilmoituksia sopivista kohteista ei kippareille usein saatu ajoissa.

      • historioitsija

        Tärkein puuttuu:

        1) Enigma-koodin murtaminen


    • Tempest.X

      Karibialla ja Usan itärannikolla tammikuusta aina kesäkuuhun 1942 riehuneessa susilaumassa ei koskaan ollut 15 sukellusvenettä enempää. Nämä olivat yhdessä USA:n Tyynenmeren laivaston sukellusveneiden kanssa ehkä tehokkaimmat II maailmansodan vihollisen kurittajat. Tuo USAAF:n pommitusosasto joka lamautti Saksan synteettisen polttoainetuotannon keväällä 1944 suurelta osin sai olla kiitollinen saattohävittäjälento-osastoihin sekä isoon pohjustustyöhön jota USAAF ja RAF olivat sitä ennen tehneet. Luftwaffen haurastumisprosessin alku voidaan jäljittää jopa niinkin kauaksi kuin syksyyn 1940.

    • C.G.E.Mannerheim

      Tyynenmeren sotaan liittyvä merkittävä rajoite USA:n laivastolla liittyi Panaman kanavaan. Sen vuoksi USA ei voinut rakentaa yhtä leveitä sotalaivoja kuin Japani. Ja mitä Pananaman kanavaan tulee niin sen lamauttäminen olisi ollut Japanin koko sodankäynnin kannalta oleellinen asia ja hidastanut Usan sotankäyntiä 50%:lla. Mutta ei sellaista strategista asetta sen paremmin Saksalla kuin Japanilla ollut.

      USA:n ilmavoimien miinoitusoperaatiot 1944-45 Japanin pääsaarten ympärillä olivat äärimmäisen simppeli mutta menestyksellinen Japanin sotatuotannon jämien kuristaja. Se että Japaniin maihinnousua ei tarvinnut tehdä oli osoitus strategisen ilma- ja merisodan voimasta. Brutaalilla tavallaan se oli näin "edistyksellinen".

    • V.P.Lehto

      Usa valmista sodan aikana kaikkiaan 64 000 torpedoa. Erään yleisesti käytetyn torpedon hinta oli noin 10 000 dollari joten torpedotuotannon arvo vastasi noin 15 000 Sherman-panssarin valmistuksen kustannusta. Mitä torpedoilla saatiin aikaan? Pelkästään sukellusveneet ampumillaan 14 750 torpedolla upottivat ainakin 1 314 laivaa yhteistonnimäärältään 5.3 miljoonaa tonnia. Joukossa melkoinen määrä Japanin suurimpia sota-aluksia sekä toistatuhatta kauppa-laivaa. Lisäksi 87 laivan uppottaminen on todennäköisesti myös mennyt sukellusveneiden tiliin. Nuo torpedot ja sukellusveneet näyttelivät 60%:n roolia Japanin sotakoneen kuristamisessa. Noin 200 sukellusveneen lisävarustaminen maksoi runsaat 500 miljoonaa dollaria. Hyötysuhde suorastaan uskomaton noilla sukellusveneillä 14 750 torpedolla.

      • Görlitz

        Unohtaa ei pidä sitä että upotusten yhteydessä tuhoutui raaka-aineita niin ettei Japani kyennyt rakentamaan lentokoneita, laivoja, aseita. USA:n sukellusveneet Tyynellämerellä olivat huomattavan merkittävässä roolissa. Hämmästyttävää miten vähän sitä on tuotu esille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4586
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3714
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      46
      3075
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2657
    5. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      51
      2589
    6. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      203
      2583
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2390
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2318
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1945
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      107
      1521
    Aihe