Oikeus kirjoittaa todellisista tapahtumista ja ihmisistä?

salafisti

Hei, olen viime aikoina joutunut osaksi kiinnostavaa tapahtumaketjua, enkä voi olla ajattelematta, miten upea romaanin siitä saisi kirjoitettua. Vaihtaisin tietenkin henkilöiden nimet ja pistäisin mukaan omiani, mutta myös paljon todellisia tapahtumia. Henkilöiden esikuvat tulisivat kuitenkin varmasti tunnistamaan itsensä, jos kirja joskus heidän käsiinsä päätyisi, eivätkä taatusti pitäisi siitä. Onko minulla lain puolesta oikeus kirjoittaa tällainen kirja vai voiko minut perustellusti haastaa siitä oikeuteen?

7

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mnkiuj

      Onhan tuollaisia avainromaaneja aina julkaistu. Ei siitä voi oikeuteen haastaa, jos romaanin kirjoittaa, ellet sitten mainitse ketään oikealla nimellä.

    • Lupåpi

      Nimet kun muutat niin ok. Vaitiolovelvollisuuden piirissä olevan tiedon suhteen asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

    • kirjoittelija

      Itsellä käynyt sama ajatus mielessä, sillä erotuksella, että asian yhteyteen kuuluu salassapito ja oikeus on määrännyt päähenkilön asiakirjat salaisiksi sadaksi vuodeksi. Miten tällaisessa tapauksessa.

      • riippuu_asemastasi

        Tässä vaikuttaa paljon suhteesi "asiaan" ja siihen, kuinka olet saanut salassa pidettävät tiedot käsiisi. Oletko rikoksen uhri tai rikoksentekijä? Poliisi? Asiananjaja? Oikeusistuimen työntekijä? Lääkäri? Joku muu, jolla oikeus salassa pidettäviin tietoihin perustuu virkaan, ja jolla on vaitiolovelvollisuus?

        Jos olet jokin edellä mainituista, jättäisin koko jutun suosiolla, koska edessä on helposti käräjät ja tuomio.

        Jos olet "ulkopuolinen", rikosoikeudelliseen vastuuseen tuskin joudut (salassapidettävät tiedot sinulle vuotanut voi joutua), mutta kannattaa muistaa kunnianloukkaus- ym. säädökset aina, kun kirjoittaa todellisista ihmisistä ilman heidän suostumustaan. Kannattaa esim. muuttaa tapahtumia ja henkilöitä niin, etteivät he ole tunnistettavissa.


      • eirohkea

        Ihan hyviä vastauksia olet saanut. Tutustupa Katariina Vuoren kirjaan Erään tapon tarina. Ymmärtääkseni uhrin poika ja tappajan tyttärenpoika halusi tarinan kansien väliin ja Vuori sen sitten kirjoitti ja hyvin kirjoittikin. Kannattaa lukea. En ole kuullut, että kukaan olisi haastanut oikeuteen, joten homma on varmaakin hoidettu asiallisesti.


    • laivat2

      Niin, ja olenhan itsekin kirjoittanut tositapahtumiin perustuvan kirjan Vanha nainen Espanjassa. Se on julkaistu pari vuotta sitten enkä vielä ole saanut haastetta käräjille.

      Varoitin etukäteen vieraakseni ilmoittautuneita, että ehkä teen kirjan matkan tapahtumista. Annoin käsikirjoituksen ekan version kaikkien vieraideni luettavaksi ja jos oli jotain mitä eivät halunneet kirjaan tai jos halusivat korjata virheitä tai jos oli muuta huomautettavaa, niin se oli oikea hetki. Nimet tietysti vaihdoin ja häivytin tunnistettavuutta muutenkin. Kaikkea tapahtunutta en ottanut kirjaan mukaan, mutta jos tapahtumalla tai keskustelulla oli tärkeä merkitys kirjan rakenteen kannalta, annoin sen olla, Siten kirjaan tuli tapahtumia, jotka olisin mieluiten pitänyt vain omana tietonani.

      Kirjaan päässeet henkilöt tuntuvat olevan oikein tyytyväisiä omasta roolistaan. Myöhemmin luin jostakin raharikkaasta, joka halusi niin kovasti kirjan henkilöksi, että oli valmis maksamaan siitä mukavan summan kirjailijalle. Pitää vaan kertoa ihmisistä kunnioittavasta ja ilman seiskatyyliä. Ja mitään salassapidettävää eli vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvaa ei saa tietenkään paljastaa. (terv. nimim. eirohkea).

    • Gijf

      Toteutuspa ratkaisee paljon. Jos pyrit suututtamaan ja loukkaamaan yleensä ihmiset suuttuvat ja loukkaantuvat ja toimivat sitten sen mukaan. Onhan tällaisia kirjoitettu vaikka kuinka paljon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      150
      10892
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2902
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1706
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 83
      1566
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    Aihe