Hapattaminen on ikivanha tapa säilöä elintarvikkeita. Happamuus hidastaa ja jopa estää bakteerien toiminnan joten elintarvike säilyy pitempään. Kasviksissa on luontaisesti hiivoja, jotka alkavat käymään kun saavat nestettä ja käymiskelpoisia sokereita. Tämän vuoksi hapattaminen on "löydetty" ilman sen kummempia tutkimus- ja kehittämistoimenpiteitä.
Hapattamisessa muutama ensimmäinen vuorokausi on riskialtista aikaa kun säilyke ei ole vielä hapanta ja hapattaminen tarjoaa ihanteelliset olosuhteet myös bakteerien lisääntymiselle. Tätä riskiä vähennetään ehdottomalla puhtaudella, suolalla ja viileässä hapattamisella. Valmiista etikasta tehdyt hapansäilykkeet ovatkin helppoja ja turvallisia koska sillä saadaan heti alusta alkaen bakteereille epäedulliset olosuhteet.
Minkälaisia elintarvikkeita olette hapansäilöneet? Oletteko tehneet hapattamalla vai etikkasäilönnällä? Kasvikset ovat tavanomaisia. Itse olen tehnyt hapattamalla hapankaalta ja hapankurkkuja. Eksoottisin kokeilu oli hapansienet, joihin pitää laittaa mukaan sokeripitoisia kasviksia, joista tulee käymiskelpoisia sokereita. hapatin kantarelleja, suppilovahveroita ja lampaankääpiä sipulirenkaiden ja porkkanasuikaleiden kanssa. Sienet olivat onnistuneita ja hyvän makuisia. Nykyään teen hapansienet etikkaliemeen, joka on turvallisempi tapa. Etikkaliemeen on helppo ja nopea tehdä esimerkiksi pikkelöityjä kurkkuja tai punasipulia.
Onko kukaan hapattanut lihaa tai kalaa? Yleinen esimerkki hapatetusta lihasäilykkeestä on kesämakkara, joka hapattamisen vuoksi säilyy kesälläkin ilman jääkaappia. Tämäkin on ikivanha säilöntätapa ja luonteva aikakauteen ennen sähköä ja jääkaappeja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_sausage
Hapansäilöntä
2
328
Vastaukset
Hesarin artikkeli hapansäilöntään.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000009768128.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2343915Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t462547Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2401800Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus991671- 1061664
Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin161479Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e471469Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1691410Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1291153Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?251132