Hapansäilöntä

Hapattaminen on ikivanha tapa säilöä elintarvikkeita. Happamuus hidastaa ja jopa estää bakteerien toiminnan joten elintarvike säilyy pitempään. Kasviksissa on luontaisesti hiivoja, jotka alkavat käymään kun saavat nestettä ja käymiskelpoisia sokereita. Tämän vuoksi hapattaminen on "löydetty" ilman sen kummempia tutkimus- ja kehittämistoimenpiteitä.

Hapattamisessa muutama ensimmäinen vuorokausi on riskialtista aikaa kun säilyke ei ole vielä hapanta ja hapattaminen tarjoaa ihanteelliset olosuhteet myös bakteerien lisääntymiselle. Tätä riskiä vähennetään ehdottomalla puhtaudella, suolalla ja viileässä hapattamisella. Valmiista etikasta tehdyt hapansäilykkeet ovatkin helppoja ja turvallisia koska sillä saadaan heti alusta alkaen bakteereille epäedulliset olosuhteet.

Minkälaisia elintarvikkeita olette hapansäilöneet? Oletteko tehneet hapattamalla vai etikkasäilönnällä? Kasvikset ovat tavanomaisia. Itse olen tehnyt hapattamalla hapankaalta ja hapankurkkuja. Eksoottisin kokeilu oli hapansienet, joihin pitää laittaa mukaan sokeripitoisia kasviksia, joista tulee käymiskelpoisia sokereita. hapatin kantarelleja, suppilovahveroita ja lampaankääpiä sipulirenkaiden ja porkkanasuikaleiden kanssa. Sienet olivat onnistuneita ja hyvän makuisia. Nykyään teen hapansienet etikkaliemeen, joka on turvallisempi tapa. Etikkaliemeen on helppo ja nopea tehdä esimerkiksi pikkelöityjä kurkkuja tai punasipulia.

Onko kukaan hapattanut lihaa tai kalaa? Yleinen esimerkki hapatetusta lihasäilykkeestä on kesämakkara, joka hapattamisen vuoksi säilyy kesälläkin ilman jääkaappia. Tämäkin on ikivanha säilöntätapa ja luonteva aikakauteen ennen sähköä ja jääkaappeja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_sausage

2

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      3915
    2. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      46
      2547
    3. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1800
    4. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      99
      1671
    5. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      106
      1664
    6. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      16
      1479
    7. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      47
      1469
    8. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      169
      1410
    9. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      129
      1153
    10. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1132
    Aihe