Jos on viimeisen käyttöpäivän raaka n. kilon lohi jääkaapissa, niin kannattaisko se maun ja säilyvyyden suhteen valmistaa ennen pakastusta, jos syö sen muutaman päivän sisällä, ja lämmittää sit, vai pakastaa osissa raakana ja ottaa sit pakastimesta ja paistaa?
Viimeisen käyttöpäivän kala
32
26259
Vastaukset
- helppo vastaus
Otat sen pariksi päivää kuivumaan huoneilmaan, sitten pariksi tunniksi pakkaseen, ja taas tuli viikko lisää käyttöpäiviä.
- rawfisu
Jos viimeinen käyttöpäivä on menossa niin älä ainakaan sitä enää raakana säilytä tai pakasta kun kumminkin näemmä syöt sen muutaman päivän sisään. Se fisu on ollut jo ties missä olosuhteissa ainakin viikon.
Kypsennä se hyvin vaikka uunissa ja syö nyt osa ja laita loput jääkaappiin. Säilyy juuri sen muutaman päivän. Käytä päivän/kahden sisällä vaikka salaattiin tai leivän päällä makusi mukaisten kastikkeiden/ yrttien kera.
Raaka kala edes pakkasessa ei kuitenkaan parane vanhetessaan vaan se on hyvä kypsentää ja syödä pikaisesti. Näin vältyt mahdolliselta ruokamyrkytykseltä.- helppo vastaus
Syötä siileille tai vie biojäteroskikseen.
- laadunvaatija
Viimeisen käyttöpäivän rasvaiset kalat (lohi, kirjolohi...) varmaan haisee kauhealle, kun näyttävät haisevan jo aikaisemminkin.
Itse en suostu ostamaan rasvaista kalaa, joka on pyydystetty yli kaksi päivää sitten. Vain tuoreena ovat lohet ja kirjolohet hyvää.
Valitettavasti liian moni marketti myy vanhaa kalaa!- kalamestari1
Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa? Norjalainen lohi on aina väh. 4pv aikaisemmin nostettu kuin se on kaupan tiskissä. Suomalainen kirjolohi lähes poikkeuksetta 3pv aikaisemmin. Jos kirjolohi nostetaan tänään ahvenanmaalla (mistä 80% tuotannosta tulee) Huomenna se on kalatukussa (tai ylihuomenna) ja siitä seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä kaupan tiskillä.
- kalumestari69
kalamestari1 kirjoitti:
Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa? Norjalainen lohi on aina väh. 4pv aikaisemmin nostettu kuin se on kaupan tiskissä. Suomalainen kirjolohi lähes poikkeuksetta 3pv aikaisemmin. Jos kirjolohi nostetaan tänään ahvenanmaalla (mistä 80% tuotannosta tulee) Huomenna se on kalatukussa (tai ylihuomenna) ja siitä seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä kaupan tiskillä.
Kalaa saa muualtakin kuin kaupan tiskilta, urpo :D. "Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa?" HAHAHA voi herranjumala mikä dimwit.
- tuorefisu
Tossa ohjeita tuoreen kalan oikeaoppiseen käsittelyyn: http://www.makuja.fi/artikkelit/1767366/tiesitko/valta-yleinen-moka-nain-tuoretta-kalaa-pitaisi-oikeasti-sailyttaa/ - toivottavasti selvensi.
- sallinen5
kokeilen vaan jos selain toimii
- Anniorvokki2
Nuuhkaise kalaa. Jos se haisee kalalta, se on vanhahko mutta ei pilalla. Minä laittaisin koko fisun uunivuokaan, päälle suolaa, tilliä ja sitruunapippuria ja jossakin myöhemmässä vaiheessa ehkä lorauksen ruokakermaa, paistaisin kypsäksi, jäähdyttäisin ja söisin , tai söisin osan ja laittaisin loput jääkaappiin ja söisin seuraavana päivänä. On ihan turha tuijottaa päivämääriä. Omaan nenäänkin täytyy uskaltaa luottaa. Ja bakteerit kuolevat takuuvarmasti kuumassa uunissa, kun paistat kalan kypsäksi. Hyvää ruokahalua!
- veltto jorma
Hyvä resepti, itse teen samoin. Kuoleehan ne bakteerit, mutta pahempi on aineenvaihduntatuotteet jotka ei katoa kypsennettäessäkään.
Päivämäärät on ohjeellisia, viimeisen käyttöpäivän ratkaisee onko se pilaantunut vai ei. Joskus on pilalla jo ennen viimeistä käyttöpäivää ja joskus kestää vaikka viikon päälle.
Haju ja miltä tuntuu kädessä kertoo paljon.
- hermomyrkkyänapaan
Bakteerit kyllä kuolee, mutta niiden toksiinit eivät tuhoudu. Esimerkiksi botoxia ei haista, maista tai näe, mutta sen kyllä tuntee sitten muutaman tunnin jälkeen. Jos on vähäänkään epävarma ruoan laadusta kannattaa jättää se syömättä.
Äsken tuli YLEltä svedu-ohjelma, jossa vilosohvi-idiootit puhuivat viimeisen käyttöpäivämäärän orjuuttavasta vaikutuksesta ihmisiin, mutta samalla lahjakkaasti unohtivat sen todellisen merkityksen - tuoteturvallisuuden ja tuotteen tuoreuden tiedon.
Saahan sitä ihminen syödä mitä paskaa tahansa, mutta ihan terveyden vuoksi kannattaa silti suosia mahdollisimman tuoretta ruokaa ja valmistaa se oikein.- antibee
Kannattaa myös kiertää kaukaa ja jättää edes pitkällä tikulla koskematta *botoxilla* kyllästetyt idiootit tai jos on vähänkään epävarma niiden iästä....Seuraukset tuntee (näkee) sitten muutaman kuukauden päästä, kun aineen vaikutus lakkaa.
- äit-sy
Mitä se Botox kalassa tekee, vai onko tehnyt kasvojenkohotuksen.
- bakteerien tuottamaa
äit-sy kirjoitti:
Mitä se Botox kalassa tekee, vai onko tehnyt kasvojenkohotuksen.
Botox (Botulinum toxin) on bakteerien tuottamaa myrkkyä jota esiintyy pilaantuneessa ruuassa. Sitä käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin (ja "kauneus"puoskaroinnissa).
http://en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxin - Anniorvokki3
bakteerien tuottamaa kirjoitti:
Botox (Botulinum toxin) on bakteerien tuottamaa myrkkyä jota esiintyy pilaantuneessa ruuassa. Sitä käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin (ja "kauneus"puoskaroinnissa).
http://en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxinBotulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömään - Anonyymi
Anniorvokki3 kirjoitti:
Botulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömäänLainattu wikipediasta:
"Clostridium botulinum on grampositiivinen bakteeri, joka kasvaa hapettomassa ympäristössä ja pystyy tuottamaan itiöitä. Bakteeri on sauvanmuotoinen ja sitä esiintyy maaperässä, vesistöjen pohjissa ja kalojen suolistoissa." - Anonyymi
Anniorvokki3 kirjoitti:
Botulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömäänLainattu wikipediasta:
"Botuliinit denaturoituvat ja menettävät myrkyllisyytensä altistettaessa ne vähintään 5 min ajan 85 °C:lle tai vähintään 20 min ajan 80 °C:lle. " Anonyymi kirjoitti:
Lainattu wikipediasta:
"Botuliinit denaturoituvat ja menettävät myrkyllisyytensä altistettaessa ne vähintään 5 min ajan 85 °C:lle tai vähintään 20 min ajan 80 °C:lle. "Ei botulismi ole raa’an kalan ongelma. Riskikohde on vakuumipakattu lämminsavukala. Savustuksessa lämpötila ei nouse tarpeeksi korkeaksi tappamaan bakteereja vaan päinvastoin luo otolliset olosuhteet bakteerin lisääntymiselle ja kun se vielä vakuumipakataan savustuksen jälkeen niin anaerobiset olosuhteet on taas turvattu.
- örkkiEsa
Itse tullut siihen tulokseen, että kun kala alkaa olemaan vanhaa tai ollut kauan pakastimessa. Se kannatta savustaa.
- Loheton
Ja vanhuksen ja lapsen ei pidä syödä vanhaa kalaa laisinkaan,se on lähtö lähellä silloin,kuinkahan moni vanhus on ruoka myrkytykseen kuolut,mutta siitä nyt ei meteliä kannata pitää ?
- sapuska1
Hohhoijaa et ihmiset on oikeesti nykyisin uusavuttomia ei osata omia silmiä ja nenäänsä käyttää.... Tuijotetaan ku piru raamattua viim. käyttöpv. ja viskataan roskiin täysin syötävää ruokaa:((
- Oyutta
Helppoa kuin heinänteko. Savustat kalan. Niinhän ne tekee kaupassakin tuollaiselle kalalle =)
- Kyllä kelpaa
Ripottele pintaan ja sisälle suolaa,kääri folioon ja vie portinpielessä päivystävälle Sulolle.
- seudrtink'möl,
kalassa on vanhetessaan histamiinia joka aiheutaa ruokamyrkytyksen.vekkaan että se kannattaa ensin kypsentää sitten pakastaa. ruoka voi olla pilalla jo ennen viimeistä käyttöpäivämäärää jos sitä on esim säilytetty liian lämpimässä
- edellinen
siis veikkaan
- kyllä oli helppo
Se on oivallista madonruokaa. Kala on nautittava tuoreena.
- kalakaaleppi
Se kalaan mahdollisesti tuleva, ruokamyrkytystä aiheuttava pöpö on botuliini, ei botox. Viimeisen käyttöpäivän kala on ruuaksi kelpaava, jos se on koko ajan säilytetty oikein, eikä päässyt esim, kaupasta kotiin tuodessa lämpenemään välillä. Hieman vanhahkkosta kalasta tulee ihan kelpoa ruokaa, esim. savustamalla, tai uunikalana sipulin, pippurin ja kerman kera. vanhaa kalaa ei kannata pakastaa lainkaan säilymisen vuoksi, vaan jos tänään laitat vaikka sitä savukalaa, niin kyllä se säilyy ihan hyvin jääkaapissa ylihuomiseen. Vaikka kalalla on tosiaan tuo viimeinen käyttöpäivä, ei parasta ennen-päiväys, niin omaa järkeä ja nenää käyttäen kyllä tietä, milloin kala on vielä kelvollista. Juuri lohta tms, isompaa kalaa voi hyvin käyttää vähän vanhempanakin, muikut ja muut pikkukalat ob kaukana tuoreesta jo pari oäivää ostamisen jälkeen.
- tuore kala
Äitini neuvo kalan tuoreudesta oli, kun kala tuoksuu/haisee kalalle, se on jo vanhaa. Tuore kala ei haise millekään. Kaupunkilainen ja kauppojen armoilla oleva kalan ostaja saa nykyisin enää harvoin ihan tuoretta kalaa. Myös kissallani oli hyvä hajuaisti, kun kelpuutti ravinnokseen vain tuoreen kalan ei enää parin päivän vanhaa kalaa.
- Helppo vastaus
Ei pakastusta missään nimessä, vaan kypsennys ja sen jälkeen mahdollinen pakastus, mutta syödä voi kypsennettynä ilman pakastustakin vaikka seuraavana päivänä.
Kala on helposti pilaantuva ja aina pitää yrittää aistinvaraisesti tarkastella, että voiko kalaa enään syödä. Jos kylmäketju on katkennut, voi pakkauksen viimeisen käyttöpäivän unohtaa ja viisainta heittää kala biojätteen joukkoon.
Vanha sanonta; kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmessa päivässä, pitää edelleen paikkansa. Kala aina mahdollisimman tuoreena!- eki6
Paiston lohen päivää ennen viimeista pivämäärää ja leikkasin pään irti
Seuraavana yönä pää loisti valoa pimeässä Uskoltaako lohta syödä - Kyösti kakkanen
eki6 kirjoitti:
Paiston lohen päivää ennen viimeista pivämäärää ja leikkasin pään irti
Seuraavana yönä pää loisti valoa pimeässä Uskoltaako lohta syödäIhan normaalit säteily- ja saasteannokset siinä vain on.
- Anonyymi
Mirrin ja mustin nappulat on varmempia liotettuina. Raks raks.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin5911285Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh174791Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r334217Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.4502270Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142200Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2631678FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01441Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu831270Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101175- 391166