Tehokasta paikallisdemokratiaa Suomessa

Esimerkki tehokkaasta paikallisesta sopimisesta putkahti juuri julkisuuteen: Sebastian Tynkkynen on kuuleman mukaan erotettu puolueesta tekstiviestillä. Paikallisuus toteutuu tässä erinomaisesti, kun irtisanomisen voi tehdä mukavasti paikaltaan. Ei tarvitse nousta edes ylös, jos on sattunut istumaan vaikka notkuvan ruokapöydän ääressä kulinaaristen nautintojen parissa.

Sebastian Tynkkynen on monelle tuntematon henkilö, mutta riittää, kun todetaan hänen olevan yksi perussuomalainen, joka on arvostellut voimakkaasti Perussuomalaisten harjoittamaa hallituspolitiikkaa. Sebastian Tynkkynen on jopa laskenut sen, kuinka monta kertaa perussuomalaisten takki on hallituksessa olon aikana kääntynyt.

Perussuomalaisia johtaa Timo Soini -niminen henkilö, joka toimii myös Suomen ulkoministerinä. Tässä äskettäin Timo Soini tapasi Venäjän ulkoministerin. Timo Soini ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat tehneet sinunkaupat. Timo Soini vaikuttui tapaamisesta. Siitä ei ole tietoa, vaikuttuiko Sergei Lavrov ja jos, niin miten.

Monelta on jäänyt huomaamatta potkujen laajempi yhteiskunnallinen merkitys. Potkuthan merkitsevät sitä, että hallituksen arvostelu on kielletty. Eräänä syynä Sebastian Tynkkysen potkuille mainitaan syyllistyminen rikokseen. Tulkitseeko Timo Soini lakia siten, että laiksi riittää se, että uhmaa johtavassa asemassa olevaa lainsäätäjää, vaikka varsinaista lakia ei olisi vielä säädetty? Onhan aina mahdollisuus, että säädetään laki, jota vastaan on rikottu sitten myöhemmin, jos rikotuksi mainittua lakia ei vielä jostakin syystä ole olemassa.

Joku hallituksen toimintaan ihastunut, erityisesti takametsien porvari, saattaa huomauttaa, että Sebastian Tynkkysen erottaminen on Perussuomalaisten sisäinen asia. Asia, joka ei kuulu muille kuin Perussuomalaisille itselleen. Näin ei kuitenkaan ole. Kun Perussuomalaiset ovat hallituksessa, niin samalla Sebastian Tynkkysen potkut ovat myös hallituksen antamat potkut. Sitä paitsi Sebastian Tynkkysen rangaistu arvostelu koski nimenomaan Perussuomalaisten hallituspolitiikkaa.

Perinteisesti oppositio kuuluu demokratiaan. Se tarkoittaa sitä, että hallituksen toiminta on opposition huomion kohteena ja opposition velvollisuus on palauttaa hallitus ruotuun, jos hallituksen toiminta nähdään haitalliseksi. Nähtäväksi jää, onko demokratia yksi osa hallituksen rakenneuudistuspakettia. Hallitus rukkaa työmarkkinoita aikaisempaa joustavammaksi. Ehkä tarkoitus demokratiankin osalta on virtaviivaistaa poliittista toimintaa lakkauttamalla ainakin oppositio. Jos ei sopimalla, niin ainakin tekstiviestillä.

Toki voidaan väittää, ettei Sebastian Tynkkysen toiminta ole opposition toimintaa lainkaan, koska Perussuomalaiset ovat hallituksessa. Näin Sebastian Tynkkynen olisi pikemminkin kapinakenraali. Kapinakenraaleille on maailman sivu käynyt huonosti. Ongelmaksi jää kuitenkin kapinan ja opposition välinen rajanveto.

19

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mielenkiintoinen tapaus. Mielenkiintoisesti sitä pohdit ja mielenkiintoisia näkemyksiä siitä esität. Mm. julkituomalla sen, että hallituksen arvostelu on nyt siis todettu rikolliseksi. Vaikka Tynkkysen toiminnassa ei ole osoitettu olleen laista poikkeamista. Valittiin meillä aikoinaan yksi presidenttikin poikkeuslailla, ja vaikka poikkeuslaki on kiistatta laista poikkeamista, eli rikollisuutta, silloin sitä ei sellaiseksi nähty.

      No, onhan niin kuin sanot, eli että voidaan säätää laki, jota vastaan on rikottu, jos rikotuksi mainittua lakia ei vielä jostakin syystä ole olemassa. Riittääköhän eduskunnan enemmistö säätämään sellaisen poikkeuslain, lex Tynkkysen? Voidaankohan se säätää jopa nopeutetussa järjestyksessä?

      Sebastian Tynkkynen on varmaan monelle tuntematon henkilö, kuten toteat. On ollut sellainen tähän asti. Mutta ei ole enää. Varmaan nyt puolueet kilpailevat siitä, mikä niistä saisi Tynkkysen jäsenekseen. Olisi varma läpimenijä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Niin suurella äänimäärällä, että se tietäisi myös varmaa ministeripaikkaa.

      Tynkkynen on kieltämättä ollut nyt kapinakenraali puolueessaan, ja kapinakenraaleille on yleensä käynyt huonosti, kuten sanot. Mutta kapinakenraali Tynkkyselle voi siis käydä oikein hyvin. Niin hyvin, että hänen esimerkkinsä voi nostaa esiin kapinakenraaleita muissakin puolueissa.

      Kepussa olisi potentiaalinen ehdokas sellaiseksi. Hänellä on sellaiseen nytkin ollut hieman yritystä, mutta toistaiseksi tuloksetta. Jospa hän tuosta tapauksesta saisi nyt uutta puhtia. Mutta ei hänkään pääsisi siihen ikiaikaiseen tavoitteeseensa - pääministeriksi - nykyisen puolueensa riveissä. Ja vaikka hän saisi kuinka suuren kannatuksen kapinalleen, ei häntä mikään muu puolue taitaisi riveihinsä huolia. Ei tarvinne mainita, kuka se mahdollinen kapinakenraali olisi.

      • Omiensa_joukkoon

        Tynkkynen on lestaperheestä senkin vuoksi sopii hyvin kepulaiseksi.


      • Politiikkaan on vaikea asettaa pätevyysvaatimuksia, mutta joskus tuntuu, että olisi hyvä, että edes ministerillä olisi jotakin erityisosaamista omalla vastuualueellaan.

        Nykyisen hallituksen toimet vaikuttavat käsittämättömän alkeellisilta. Erityisesti ääneen lausumaton ajatus valtiosta "verstaana" kauhistuttaa. Samoin tietämättömyys salonkikelpoisista käyttäytymistavoista. Enkä tarkoita tässä suinkaan paljaita olkapäitä. Mielestäni ihminen voi käyttäytyä aivan korrektisti shortseissakin.

        Monet hallituksen päätöksistä tähtäävät suorastaan poliisivaltion luomiseen. Sakkojen määrä on kaksinkertaistettu, poliisien partiointia liikenteessä on lisätty huomattavasti, nyt myös ilman ennakkovaroitusta. Rangaistusten huomattavaa kiristämistä vaaditaan entistä useampiin rikoksiin.

        Talouspolitiikassa ei ole edes järkeä. Yhteiskuntasopimus on kaivettu naftaliinista jonakin patenttilääkkeenä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Talouden elvyttäminenkin ymmärretään rahan lakisääteisenä siirtämisenä kansalaisilta yrityksille, jotka sitten jakavat rahat omistajille, jotka puolestaan piilottavat rahat ulkomaille kuin oravat kuusenkävyt.

        Yleinen poliittinen "moraali" havainnollistuu siinä, kun toimittaja kysyy ministeriltä, "eikö tämä ole epäoikeudenmukaista", johon ministeri vastaa, että onhan se, mutta niin vain täytyy tehdä. Varmaan Tynkkynenkin vain piti poistaa perussuomalaisesta muonavahvuudesta.


    • Soinin mukaan Tynkkynen rikkoi puoleem sääntöjä. En tunne ko. sääntöjä, joten en osaa ottaa kantaa asiaan.

      Tapaus hämmästyttää sikäli, että mailman sivu nuoriso- ja opiskelija järjestöt ovat olleet erimielisiä emopuolueen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Ne ovat kyllä esitetty erilaisina julkilausumina.

      Tynkkynen lähti kuitenkin vaatimaan ylimääräistä kokousta hallituksessa olosta ja kun sen puoluehallitus hylkäsi hän alkoi keräämään nimilistaa "adressia" Se taisi olla sitteen Soinille liikaa, varsinkin kun media antoi ystävällisesti sille suuren huomion. Ei muiden puolueiden nuorisojärjestöt moista huomiota ole saaneet.

      S_I onnistui tekenään asiasta oikein hallituskysymyksen ja päätteli hallituksen arvostelemisen olevan kiellettyä. Ei se näin mene.

      Yleisen käytännön mukaan puoluieten ministeriryhmät ovat niitä jotka toteavat koska eroa on syytä harkita. Tosin en enää muista missä järjestyksessä vasurit ja vihreät erosivat viime hallituksesta. Meni jotenkin ohi koko asia. Mutta ei niitä nimilistoja keräämällä tehty.

      Tapa toimia yrityksissä, yhdistyksissa ja puolueissa voi olla asiallinen tai tympeä. Yrityksen asiakaspalvelija joka haukkuu asiakkaalle yritystään saa minulta lievää halveksuntta osakseen.

      Mielestäni erityisesti huonosti olevat asiat hoidetaan omassa porukassa sääntöjen mukaisessa järjestyksessä. Ulkopuolisten kuulleen huutelu on huonoa käytöstä, myös puoluetoiminnassa.

      Kuitenkin erottaminen oli mielestäni kova rangaistus varsinkin nuorelle miehelle. Peruissa on muistaakseni kyllä erottamisia ollut aikaisemmminkin. Heillä on ehkä kovempi kuri kuin vaikka kepulla.

      Nuo muut Seppo_Ilamrisen asiat olivat tavanomaista Sepon hallitushaukkua, niihin en nyt tällä kertaa kommentoi.

      • Hyvin näyttää hallituksen opit uponneen kansalaisiin: ei omaa "verstasta" saa mustamaalata eikä omaa "verstasvenettä" keikuttaa. Mutta kuten sanoin, ei valtakuntaa johdeta kuten "verstasta". Politiikkaan kuuluu myös oikeus arvostella harjoitettua politiikkaa.

        Kritiikkini leimaaminen haukkumiseksi on tyypillistä suomalaista korpiporvarismia, jonka juuret johtava osittain kannuslaiseen elinkeinopolitiikkaan ja osittain EK:n suureen oivallukseen käyttää hölmöä hallitusta käsikassaranaan "kuusen käpyjen" määrän lisäämiseksi luxenburgilaisissa "käpykeräämöissä". Tai päinvastoin: hallitus käyttää EK:ta tosiasiallisena valtiovarainministeriönä.


      • Kyllä.te.olette
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Hyvin näyttää hallituksen opit uponneen kansalaisiin: ei omaa "verstasta" saa mustamaalata eikä omaa "verstasvenettä" keikuttaa. Mutta kuten sanoin, ei valtakuntaa johdeta kuten "verstasta". Politiikkaan kuuluu myös oikeus arvostella harjoitettua politiikkaa.

        Kritiikkini leimaaminen haukkumiseksi on tyypillistä suomalaista korpiporvarismia, jonka juuret johtava osittain kannuslaiseen elinkeinopolitiikkaan ja osittain EK:n suureen oivallukseen käyttää hölmöä hallitusta käsikassaranaan "kuusen käpyjen" määrän lisäämiseksi luxenburgilaisissa "käpykeräämöissä". Tai päinvastoin: hallitus käyttää EK:ta tosiasiallisena valtiovarainministeriönä.

        Teitä nyt pari vasemmistolaista, sinä ja kapi.
        Saako vasemmistolaisia arvostella ? Sallittaisiinko se ?
        Jos olisi hallituksessa, ja varapuheenjohtaja tekisi samoin.
        Mentäisiinkö varajohtajan ehdoilla?

        Vasemmistolaisten aina hyvä huudella, kun ei itseä koske.


      • Varapuheenjohtajan ehdoilla? Kai Perussuomalaisten kanta on käynyt selväksi myös varapuheenjohtajalle? Mutta se on kaiken ymmärryksen mukaan eri asia kuin puolueesta erottaminen.


      • Luettele.yksikin
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Varapuheenjohtajan ehdoilla? Kai Perussuomalaisten kanta on käynyt selväksi myös varapuheenjohtajalle? Mutta se on kaiken ymmärryksen mukaan eri asia kuin puolueesta erottaminen.

        Mikä puolue antaisi varapuheenjohtajan alkaamaan ehtojaan laittaa, joitten mukaan tulisi toimia.
        Eli, varapuheenjohtaja vaatisi hallituksesta eroamiseen.
        Tuskin edes vasemmistoliitto tai demaritkaan sallisi sellaista.


      • Vaatimus ylimääräisestä puoluekokouksesta (vai tarkoittiko peräti pienempää kokousta?) on adressinkeruineenkin niin vähäpätöinen asia, että on vaikea uskoa senkään olleen erottamisen takana. Epäilen että Soinilla on jotain muuta antipatiaa tai epäilyjä Tynkkystä kohtaan. Hänhän ei olisi alun alkaenkaan halunnut Tynkkystä puolueen varapuheenjohtajaksi. Kupletin juoni ei ole täysin median tiedossa.


      • Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Hyvin näyttää hallituksen opit uponneen kansalaisiin: ei omaa "verstasta" saa mustamaalata eikä omaa "verstasvenettä" keikuttaa. Mutta kuten sanoin, ei valtakuntaa johdeta kuten "verstasta". Politiikkaan kuuluu myös oikeus arvostella harjoitettua politiikkaa.

        Kritiikkini leimaaminen haukkumiseksi on tyypillistä suomalaista korpiporvarismia, jonka juuret johtava osittain kannuslaiseen elinkeinopolitiikkaan ja osittain EK:n suureen oivallukseen käyttää hölmöä hallitusta käsikassaranaan "kuusen käpyjen" määrän lisäämiseksi luxenburgilaisissa "käpykeräämöissä". Tai päinvastoin: hallitus käyttää EK:ta tosiasiallisena valtiovarainministeriönä.

        Tuo omanpesän likaamisasia on ollut minule selviö jo vuosikymmeniä, nykyhallituksella ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

        Suomalaisittai suuren puolueeseen kuuluvilla on laaja mielipidekirjo joten samaan puolueeseen kuuluminen vaatii sopeutumista. Erimielisyydet pitäisi hoitaa puolueen sisällä eikä median välityksellä. Jos vpj ei saa ääntään kuuluviin hallituksen kokouksissa voi ajatella ettei esittäjä kovin kummoinen vaikuttaja ole.

        Tuolla ylempänä kummastelin hiukan erottamista ja äsken luin uutisista, että politiikan tutkijakaan ei muistanut vastaavaa tapahtuneen. Taisi käydä niin ettei Tynkkynen ymmärtänyt millaisella hiekkalaatikolla leikki. Suuri mediahuomio ja julkisuus vei miehen mennessään eikä vauhti loppunut persuhallituksen päätökseen ylimääräisestä kokouksesta. Soini on liian kokenut vastustaja Tynkkyselle.

        Korpiporvarirismi on minulle uusi ilmaus, korpikommunismi on tuttu. Eivät taida kuitenkaan olla toistensa vastakohtia. Kannuksen elinkeinopolitiikkaa en tunne, jos yrität vihjailla jotenkin Ahoon niin hän ei käsittääkeni Kannuksen elinkeinopolitiikkan ole vaikuttanut, ehkä joskus 80-luvulla vähän. Pieleen meni vitsiyrityksesi


      • Kyllä.sinä.olet
        Kyllä.te.olette kirjoitti:

        Teitä nyt pari vasemmistolaista, sinä ja kapi.
        Saako vasemmistolaisia arvostella ? Sallittaisiinko se ?
        Jos olisi hallituksessa, ja varapuheenjohtaja tekisi samoin.
        Mentäisiinkö varajohtajan ehdoilla?

        Vasemmistolaisten aina hyvä huudella, kun ei itseä koske.

        Ainutlaatuinen kirjoittaja. Lauseet parin sanan pituisia, kappaleetkin aina yhdelle riville mahtuvia.

        Kai se on sitä sotilaallisuutta, vai mitä res-maj? (Saahan nauraa, saunamajuri?)


      • Luettele.yksikin kirjoitti:

        Mikä puolue antaisi varapuheenjohtajan alkaamaan ehtojaan laittaa, joitten mukaan tulisi toimia.
        Eli, varapuheenjohtaja vaatisi hallituksesta eroamiseen.
        Tuskin edes vasemmistoliitto tai demaritkaan sallisi sellaista.

        ??? "persujen" varapuheenjohtajahan (joku nro) yritti ymmärtääkseni puhua puolueelle järkeä mikä ei sitten näköjään uponnut vallan täyteyttämäään "luupalloon".


      • Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Vaatimus ylimääräisestä puoluekokouksesta (vai tarkoittiko peräti pienempää kokousta?) on adressinkeruineenkin niin vähäpätöinen asia, että on vaikea uskoa senkään olleen erottamisen takana. Epäilen että Soinilla on jotain muuta antipatiaa tai epäilyjä Tynkkystä kohtaan. Hänhän ei olisi alun alkaenkaan halunnut Tynkkystä puolueen varapuheenjohtajaksi. Kupletin juoni ei ole täysin median tiedossa.

        Siinäpä tuo paikallisen suhmuroinnin ongelma piilee yleisemminkin. Mielivalta rehottaa.


      • DV8_HellRaiser kirjoitti:

        Tuo omanpesän likaamisasia on ollut minule selviö jo vuosikymmeniä, nykyhallituksella ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

        Suomalaisittai suuren puolueeseen kuuluvilla on laaja mielipidekirjo joten samaan puolueeseen kuuluminen vaatii sopeutumista. Erimielisyydet pitäisi hoitaa puolueen sisällä eikä median välityksellä. Jos vpj ei saa ääntään kuuluviin hallituksen kokouksissa voi ajatella ettei esittäjä kovin kummoinen vaikuttaja ole.

        Tuolla ylempänä kummastelin hiukan erottamista ja äsken luin uutisista, että politiikan tutkijakaan ei muistanut vastaavaa tapahtuneen. Taisi käydä niin ettei Tynkkynen ymmärtänyt millaisella hiekkalaatikolla leikki. Suuri mediahuomio ja julkisuus vei miehen mennessään eikä vauhti loppunut persuhallituksen päätökseen ylimääräisestä kokouksesta. Soini on liian kokenut vastustaja Tynkkyselle.

        Korpiporvarirismi on minulle uusi ilmaus, korpikommunismi on tuttu. Eivät taida kuitenkaan olla toistensa vastakohtia. Kannuksen elinkeinopolitiikkaa en tunne, jos yrität vihjailla jotenkin Ahoon niin hän ei käsittääkeni Kannuksen elinkeinopolitiikkan ole vaikuttanut, ehkä joskus 80-luvulla vähän. Pieleen meni vitsiyrityksesi

        Miksi erimielisyyksiä ei saisi tuoda julkisuuteen, jos katsoo sen tarpeelliseksi? Esittämäsi perustelut sopivat lähinnä poliisivaltion tai sotilasjuntan periaatteiksi.

        Kyllä hallituksen elinkeinopolitiikka muistuttaa harvinaisen paljon pienen käpykylän elinkeinopolitiikkaa, josta hyötyy vain yrityksen omistajat ja johto, jotka sitten vastapalveluksi tekevät muhkeita vaalilahjoituksia (ns. porvarin pukinsorkka).


    • Vihervasuri.henki

      Tuli mieleen, että vaatimus hallituksesta poistumiseen, olisi kuin vasurit ja vihreät, otti ja lähti. Ei vastuuntuntoinen puolue sitä tee koskaan.
      Istuttaisinkin Tynkkysen vasureihin tai vihreisiin. Sinne paremmin ajatusmaailmansa sopisi. Siellä ei niin vastuita oteta tosissaan.
      Jos ei isänmaan asiat kiinnosta, kun jo alettu niitä hoitamaan, ei voi sellaisella puolueella olla tulevaisuutta.
      Täytyy olla sitten vihervasureita, joille ei tämmöiset paina.

      • Heikko-esitys.kaikkiaan

        Mitä selleisia asioita Tynkkynen ajoi jotka olisivat mahdollisia? Rajat kiinni ei onnistu.
        Demareihin vaan, siellä saa huutaa mitä tahansa vaaleihin asti.

        Tynkkysen olisi pitänyt perehtyä vanhan SKP:n toimintaan. Miten olla hallituksessa ia oppositiossa samaan aikaan.

        Olihan vasureilla pari oppositiomiestä viime hallitusaikaan. Arhinmäki tyytyi erottamaan eduskuntaryhmästä, vai erosivatko itse en muista.
        Enkä nyt niin välitäkkään tietää, näitä loisista.

        Kommareita lukuunottamatta ei puoluissa ole julkisesti riidelty hallituksessa olosta, kumppanit eivät tykkää. Se ei Tynkkyselle BB ja vartijakoulutuksessa selvinnyt. Soinin haastaminen hallituskysymyksellä ei ollut viisasta.


      • Määrittelepä sitten valehtelemisen yläraja?


    • Vielä jatkoa. Aikanaan SkDL sai olla neukkulan takia yhtäaikaa hallituksessa ja SKP (väh) oppositiossa, se oli sellainen kummajainen ettei sellaista enää tapahdu. En usko, että Sipilä ja Stubb sallisivat persujen pitää kokouksia hallituksessa olosta puolen vuoden välein. Aina persukokousta valmisteltaessa hallitus olisi rampa, persuista ei olisi tietoa mitä tekisivät.

      Toimintatavoiltaan Tynkkynen sopisi vasureihin, kai sielä vielä joku stallari kummittelee. Ainakin edellisen hallituksen aikaan.

      Hallitukset muodostetaan nykyään vaalikaudeksi, ei kukaan kaivanne entisaikojen alle vuoden hallituksia.

      • Olet siis sitä mieltä, että hallituksen pitää istua paikallaan kuin tatti, vaikka maailma kellahtaisi kumoon? Eikös joustavuus ole päivän hitti-ilmaus? Porvarit oikein ajamalla ajavat joustoja työelämään. Näetkö siis, ettei politiikassa tarvita joustavampia menettelytapoja?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      136
      7629
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1883
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1860
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1613
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      179
      1535
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      104
      968
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      900
    8. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      810
    9. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      31
      759
    10. Mahabharata oli ensimmäinen maailmansota

      Toinen maailmansota oli oli vuosina 1914–1918
      Hindulaisuus
      241
      747
    Aihe