Ylikonstaapeli avautuu karmeista tilanteista teilä

30012017klo1408

Ylikonstaapeli avautuu karmeista tilanteista Suomen teillä: Hanurietäisyyksiä, kiintiöohittajia, sata lasissa jalkakäytävälle...

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000005066440.html


Ylikonstaapeli Palmumäen mukaan nykyisessä hektisessä liikennevirrassa ei pärjätä enää pelkällä suo kuokka ja Jussi-meiningillä, vaan paremminkin sillä, että hyvä tavat ja perusarvot huomioidaan liikenteessä.
– Valtaosa suomalaisista on parantanut ajotapojaan viime vuosina, joten siitä iso kiitos. Aina löytyy kuitenkin niitä, jotka eivät tahdo mieltää liikennepelin henkeä, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennesektorilla työskentelevä ylikonstaapeli Olavi Palmumäki aloittaa laitoksen Facebook-sivuilla.

Palmumäen mukaan suomalaisessa liikenteessä näkyy ”periksi ei anneta” -mentaliteetti – valitettavan usein minäminä-asenteella maustettun

Moottoritiellä sata mittarissa ja naapurin auto puskee hanurietäisyydellä. Painanko kaasua, vai mitä? Onneksi kaveri ymmärtää laittaa vilkun päälle ja kiiruhtaa ohi kuin tikkatuulispää. Radiossa soi Juha Tapion Ohikiitävää, Palmumäki kuvailee ja jatkaa:

– Kiireiset ensin, ajattelen - hyvällä musiikilla on ihmeellinen vaikutus.

Menee kuitenkin vain hetki ja tunnelma tiivistyy. Hetki sitten lentoon lähtenyt hanuristi on rauhoittunut ja kaasujalka tasaantunut siinä määrin, että nyt kökitään tientukkeena juuri ohitetun edessä ja takana ajava autoilija laitetaan tulikokeeseen. Ohittaisko vai eikö ohittais – kas siinä pulma?

Toinen suomalainen liikennepeluri on Palmumäen mukaan kiintiöohittaja, joka tulee hitaasti mutta varmasti ohitettavan viereen ja naama peruslukemilla suorittaa päivän ensimmäistä turhaa ohitustaan. Kiintiöohittaja jää köröttelemään ohituskaistalle maanomistajan oikeudella, ajaen ehkä kilometrin lujempaa kuin ohitettava.

5

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiintiöohittaja = vakionopeudensäätimen käyttäjä. Pikemminkin pitäisi puhua kiintiöohitettavasta, jolla nopeus alkaa aina nousta, kun joku pääsee rinnalle...

      Kyllä minäkin moottoritiellä olen joskus ajellut kilometritolkulla tällaisen ohitettavan rinnalla, kun ei takaa tule ketään. Useimmiten tämä loppuu joko siihen, että eteen tulee lisää autoja, jolloin ohitettava arpoo aika tarkkaan puoliksi, polkaiseeko jarrua vai kaasua ja siirtyy vasemmalle. Polkaisi kumpaa vaan, niin aika varmasti vasemmalle päästyään, on nopeus nopeasti paljon vähemmän kuin mitä se oli kun rinnakkain vielä ajeltiin...

      • rajoitus.voimassa

        Ohitustilanteissakaan ei saa vauhti nousta yli rajoituksen. Ohitus kestää jos ohitettava nostaa omaa nopeuttaa, kuten yllättävän usein tapahtuu.


      • rajoitus.voimassa kirjoitti:

        Ohitustilanteissakaan ei saa vauhti nousta yli rajoituksen. Ohitus kestää jos ohitettava nostaa omaa nopeuttaa, kuten yllättävän usein tapahtuu.

        Kyllähän nopeus saa nousta yli suurimman sallitun. Poliisi on määritellyt nopeuden jota saa ajaa ilman seuraamuksia. Toista oli "ennen vanhaan". Luin taannoin erään linja-autoyhtiön historiikista erään kuljettajan saaneen neljänkympin rajoitusalueella Kokemäellä ylinopeussakon nopeudesta 42,6 km/h, 60-luvulla, sen aikaisilla laitteilla mitattuna.


      • väärässä.olet
        ich-bin kirjoitti:

        Kyllähän nopeus saa nousta yli suurimman sallitun. Poliisi on määritellyt nopeuden jota saa ajaa ilman seuraamuksia. Toista oli "ennen vanhaan". Luin taannoin erään linja-autoyhtiön historiikista erään kuljettajan saaneen neljänkympin rajoitusalueella Kokemäellä ylinopeussakon nopeudesta 42,6 km/h, 60-luvulla, sen aikaisilla laitteilla mitattuna.

        Se on vain poliisin hyvyyttä ja tapa toimia. Ei se kuitenkaan ole sallittua ylittää rajoitusnopeus.


    • uusipoloilija

      "Sellainenkin tilanne, jossa ohitettavan kaasujalka herää ohitettaessa henkiin, on Palmumäelle kovin tuttu.
      – Kiihdyttämällä kiusanteko, kilpailusirkus, on valmis. Siinä eivät kimittelyt auta. Kiusanteko pois – olemmehan suomalaisia. Toivotaan, että tällaisiin tilanteisiin ei tarvitse mennä ja ettei poliisin tarvitse tulla selvitysmiehen rooliin."

      Tästä osasta jäi sellainen kuva, että ylikonstaapeli ei ole mitenkään _puuttunut_ tähän mielettömyyteen, vaikka on sitä havainnut. Ohituksen onnistumista pitäisi ohitettavan edistää, ei koskaan estää. Ohituksen haittaaminen on paljon vakavampi asia kuin turvavälin noudattamattomuus etenkin silloin, kun ohitukseen käytetään vastaantulijoiden kaistaa.
      "3 § Tienkäyttäjän yleiset velvollisuudet
      Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.
      Tienkäyttäjä ei saa tarpeettomasti estää tai häiritä liikennettä." http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L1P3

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      306
      3538
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      258
      2004
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      97
      1424
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1333
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      91
      1285
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1188
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      60
      1174
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1024
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      986
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      904
    Aihe