”Milloin olette Syvärillä?” Mannerheim kysyy tilannetta Waldemar Erfurthilta Mikkelissä 18.8.1941. ’”Minun täytyy tietää”, sanoi Mannerheim, ”Milloin voin odottaa tapaamisen Syvärillä toteutuvan”.’ Näin kertoo Waldemar Erfurth päiväkirjassaan. Ja lisää tuohon vielä, että ’Oli selvästi aistittavissa, että Mannerheim ei ollut aivan tyytyväinen Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan tähänastiseen kulkuun.’
Sota oli jo alkanut tökkiä. Saksalaisten ja suomalaisten hyökkäys Muurmannin radalle ei ollut mennyt alkuunkaan niin kuin oli ajateltu, eteneminen oli pysähtynyt ja tappioita oli tullut paljon. Oli myös jo nähtävissä, että suomalaisten ja saksalaisten kädenpuristus Syvärillä ei ehkä olisikaan niin helposti tehty kuin sanottu.
Erfurthin päiväkirjan mukaan näihin molempiin asioihin palattiin syksyn mittaan jatkuvasti. Erfurth oli saksalaisten korkein yhteysupseeri Suomessa, hän oli jatkuvassa yhteydessä Mannerheimiin ja muihin korkeisiin suomalaisupseereihin sekä myös maan siviilijohtoon.
Näihin palattiin, koska molemmat olivat keskeisiä sodan tavoitteita. Syvärin kädenpuristus oli se kaikkein keskeisin, se oli koko sodan idea. Kun suomalaiset ja saksalaiset kohtaisivat Syvärillä, Leningrad kukistuisi saarrettuna. Yksi Barbarossa-suunnitelman alueellisista tavoitteista olisi saavutettu. Siinä sivussa suomalaiset saisivat menetetyt alueet takaisin ja aika paljon lisääkin.
Kaikki tämä oli suunniteltu suomalaisten ja saksalaisten kesken vuoden 1941 talvella ja keväällä.
Kädenpuristus Syvärillä ja marskin tavoite hyökätä Sorokkaan
35
126
Vastaukset
- Anonyymi
Marraskuussa 1941 suomalaiset olivat Syvärillä ja sen ylikin, suomalaiset olivat tehneet suurin piirtein sen mikä heidän tehtäväkseen oli yhteisissä suunnitelmissa asetettu. Suomalaisten joukkojen vahvistuksena Syvärin eteläosassa oli myös saksalainen divisioona. Suomalaisten ja saksalaisten tuli hyökätä pohjoisesta samalla, kun saksalaiset hyökkäisivät etelästä.
Erfurthin päiväkirja kertoo 10.11. tapaamisesta Mannerheimin kanssa Mikkelissä. ’Sen jälkeen Mannerhein puhui saksalaisten menestyksestä Tihvinän alueella ja Olhavanjoen laaksossa voimalaitoksen suunnalla. Hän sanoi arvostavansa sitä suuresti. Saatoin päätellä, kuinka tärkeänä suomalaiset pitivät sitä, että Laatokan eteläpuolella saartorengas on sulkeutumassa. ”Sitten saamme voimiamme vapaaksi”, Mannerhein sanoi. Hänellä on liian vähän joukkoja. Se on ollut tilanne koko sodan ajan.’
Mannerheimilla ja saksalaisilla oli vielä tuolloin mielessä aloittaa uusi hyökkäys Muurmannin radalle. Mannerheim halusi hyökätä Sorokkaan, saksalaiset kannattivat pohjoisempia kohteita, siitä syntyi erimielisyyttäkin suomalaisten ja saksalaisten kesken. Erfurthin päiväkirja kertoo 20.11. keskustelusta Mannerheimin kanssa: ’Kuten yleensäkin keskustellessani Mannerheimin kanssa, hän otti taas puheeksi Vologdan merkityksen. Hän halusi kovasti, että saksalaiset saisivat sen haltuunsa. ”Tuo alue on ratkaisevan tärkeä sodankäynnille Pohjois-Venäjällä. Jos meillä on hallussamme Vologda, Sorokka, Kantalahti ja Murmansk, silloin englantilaiset ja amerikkalaiset eivät voi enää tehdä meille mitään”.’ - Anonyymi
Jos meillä on hallussamme Vologda. Vologda on Moskovan ja Äänisjärven puolivälissä, vähän itään.
Syvärin kädenpuristus oli ehto hyökkäykselle Sorokkaan, muuten voimia ei olisi enää tarpeeksi. Kun Leningrad kukistuisi, suomalaiset voisivat vapauttaa joukkoja Kannakselta ja Aunuksesta ja tuoda ne pohjoiseen taistelemaan.
Saksan joukot taistelivat jo Tihvinässä, satakunta kilometriä Syväriltä etelään. Syvärillä suomalaiset ja saksalaiset olivat hälytysvalmiudessa lähteä hyökkäämään.
Hyökkäystä Syväriltä ei kuitenkaan lopulta tehty, Saksan hyökkäys Tihvinässä tukehtui puna-armeijan vastarintaan ja Venäjän talveen. Saksalaiset joutuivat perääntymään.
Hyökkäys tyrehtyi lopullisesti vähän ennen joulua, päiväkirja kertoo päivästä 20.12: ”Sitten minut kutsuttiin Mannerheimin luo. Hän oli saanut itärintamalta huolestuttavia tietoja, joiden mukaan olimme joutuneet vetäytymään Tihvinästä ja Olhavanjoelta. Mannerheim oli erittäin huonolla tuulella ja maalasi tulevaisuutta hyvin synkin värein.” Erfurth on liittänyt tuohon päivään alaviitteen: ’Jälkeenpäin ajateltuna, juuri tuon keskustelun aikana päädyin toteamaan, että Mannerheimilla oli jo silloin vakavia epäilyjä sen suhteen, voisiko Saksa pystyä kukistamaan Venäjää. Tämä epäily leimasi sitten hänen poliittisia ja sotilaallisia päätöksiään koko sodan loppuajan.’ - Anonyymi
Erfurthin päiväkirjasta voi päätellä, että tässä kohtaa Mannerheim tuli ajatuksiin, että tämä taisi olla nyt tässä. Mannerheim lopettaa tähän myös suunnitelmat hyökätä Sorokkaan. Sinne ei yksinkertaisesti enää riittäisi voimia. Muurmannin rata saisi Mannerheimin puolesta olla nyt rauhassa. Päätökseen saattoivat vaikuttaa Englanti ja Yhdysvallat, mutta ilmeisin syy oli, että voimia ei enää ollut, ja kaikelta hyökkäämiseltä katosi pohja, koska Syvärin kädenpuristusta ei tullut.
Syvärin kädenpuristus olisi saartanut Leningradin täydellisesti. Se oli sodan tavoite. Saksalaiset olivat tehneet selväksi, mitä Leningradille tapahtuisi, kun se valloitettaisiin. Leningrad tuhottaisiin maan tasalle. Ja sitten se annettaisiin suomalaisille. Kaupungin tai kaupunkilaisten kohtalo ei ole tuntunut suomalaisia tai Mannerheimia vaivaavan. Erfurthin päiväkirjassa ei ole viitettäkään siitä, että suomalaiset olisivat olleet jotenkin huolissaan siitä, mitä Leningradille tai leningradilaisille tapahtuisi.- Anonyymi
Nimenomaan suuret tappiot johtivat siihen ettei Mannerheimin haaveet Sorokkaan menosta toteutuneet. "Sotasankarimme" suuri tavoite bolsheviikkien syrjäyttämisestä kuivui kasaan.
Joulukuun loppuun mennessä suomalaisia sotilaita oli kuollut sodassa jo 54 000. Kuolleiden määrä tulisi lopulta nousemaan 94 000:een. - Anonyymi
Kepun pyhä isä, Santeri Alkio, toivoi jo 20 vuotta aiemmin Pietarin tuhoamista.
Nykymittapuun mukaan Alkio oli rasiti ja kenties fasistikin! Hän kannatti avoimesti sotaa Venäjää vastaan eli Suur-Suomea ja Pietarin hävittämistä!
Täältä voidaankin muistaa "köyhän asiaa", joka on aina vaalien alla täkynä äänestäjille...
Maanant. 10. Maalisk.
http://santerialkio.fi/maanant-10-maalisk/
Martti Pihkala kävi luonamme. Oli hauska kuulla hänen juttujaan ja strategisia suunnitelmiaan. Minä luulen, että hänellä on siinä oikein, että Pietari, aasialaisen kupan ja -venäläisen mädätyksen haiseva pesä on hävitettävä maan tasalle. Minä olin ajatellut vain sen val-tiollisen merkityksen hävittämistä. Mutta kyllä se niin on, että vain siten se tehdään vaarattomaksi. Muuten kävivät ajatuksemme heimokansojemme yhdistämisestä yhteen.
Hänkin lähenee jo maalaisliittoa! Ja niin vahvasti, kun hän on taistellut meitä vastaan.
Lupasi ainoastaan meille Kalmin raportit. Tyytymätön Uuteen Suomen.
- Anonyymi
Myytit siitä, että Mannerhein pelasti Leninradin tai että hän ei hyökännyt Muurmannin radalle, voi heittää roskikseen. Molemmat olivat nimenomaan sodan tavoitteita. Niihin ei vain päästy, voimat loppuivat, divisioonat kuluivat puna-armeijan tuleen niin saksalaisilta kuin suomalaisiltakin. Hyökkäämisen hinta jouluna 1941 oli noin 30 000 kaatunutta suomalaista ja moninkertainen määrän haavoittuneita ja vammautuneita.
Pekka Visuri on tehnyt hyvin tärkeän historiallisen dokumentin. Hän kääntänyt ja julkaissut Erfurthin päiväkirjan vuoden 1941 osan. Kirja on julkaistu vuonna 2017. Sinä ei ehkä varsinaisesti ole enää mitään uutta, kaiken tämän on voinut lukea tai päätellä eri lähteistä. Päiväkirja kertoo kuitenkin vastaansanomattoman häpeilemättömästi Suomen ja Saksan yhteistyöstä Barbarossa -suunnitelman luomisessa ja toteuttamisessa. Kannattaa lukea.
Lähteet:
Pekka Visuri. Saksan kenraali Suomen päämajassa 1941 — Suomalais-saksalainen yhteistyö Waldemar Erfurthin päiväkirjan valossa. Docedo, 2017.- Anonyymi
Ei marsklla ollut mitään kädenlyöntiä vastaan, mutta hän edelluytti saksalaisten etenevän Syvärille. Siihen nämä eivät kyenneet.
Suomi katkaisi Muurmannin radan lyhyimmän reitin, joka kulki Petroskoin kautta. Sen sijaan marski kieltäytyi hyökkäämästä Sorokkaan ilman voimakasta tukea saksalaisilta, koska hyökkäys olisi tuottanut tappioita ja Sorokan pito olisi vaatinut jatkuvia taisteluja! - Anonyymi
## Pekka Visuri on tehnyt hyvin tärkeän historiallisen dokumentin. Hän kääntänyt ja julkaissut Erfurthin päiväkirjan vuoden 1941 osan. Kirja on julkaistu vuonna 2017. ##
Kuitenkin Erfurthin liki 1000 -sivuinen päiväkirjan kopio on ollut Suomessa jo 1950 -luvulta lähtien, eli siitä alkaen kun hänen 1944 vuotta koskeva teos, Sotapäiväkirja vuodelta 1944, julkaistiin 1954 vuonna Eino E Suolahden suomentamana. Samoin julkaistiin teokset Suomi sodan myrskyissä 1941-44 (käännös Tuompo 1951) ja Muurmannin radan ongelma. (Suom. Lauri Hirvensalo 1952)
Huvittavaa on kuinka aikoinaan valittiin semmoinen "kynäniekka" kuin Tuompo, tekemään käännös ja toimittamaan Suomi sodan myrskyissä 1941-1944 kirja.
Tuompohan "kunnostautui" viime sodissa VAIN Talvisodan Suomussalmen taisteluiden "etäjohtajana" Kajaanissa.
Muodollisesti hän oli Pohjois-Suomen ryhmän johtaja.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Wiljo_Einar_Tuompo
---
Huolimatta alkuperäisestä Erfurthin päiväkirjan kopiosta, jossa siis kerrotaan suoraan Suomen liittyminen Saksan rinnalle 1941 hyökkäykseen, Suomessa kehiteltiin erillisotateesiä Blucher:in ajopuuteoriasta aina Jutikkalan ja Mikolan Koskivene -teoriaan saakka.
Nyt Eino Jutikkala laskee KOSKIVENEELLÄÄN taivaallisia jokitaipaleita yhdessä sen eversti K. J. Mikolan kanssa.
Koskiveneen nimi on tietysti Suomi ja se menee läpi koskien ja karikoiden ihan eri malliin sutjakkaasti ja pienin kolhuin kuin Arvi Korhosen / Blucherin pökkelö ja kömpelö AJOPUU...
- Anonyymi
Kuitenkin kaikitenkin Mannerheimin oleellinen merkitys Suomen sotaponnistuksille ilmeni siinä, että hän perinpohjin tunsi venäläisen kansan ja sen osin aasialaisen mentaliteetin palveltuaan vuosikymmeniä keisarin armeijassa.
Hän kykeni hahmottamaan Idän sotaretken suuret linjat ja näki aikaisessa vaiheessa huonot ennusmerkit natsien sotakoneen hyytyessä Leningradin saarrostuksessa.
Kun Saksa nyt oli kahden rintaman sodassa, oli selvää että sen voitto ei suinkaan ollut likimainkaan varma.- Anonyymi
Luuliko että Venäjällä kansa nousisi bolsheviikkejä vastaan 1941? Tässä illuusiossahan tuhannet länteen paenneet emigratit olivat. Saksa yritti näiden emigranttien avulla kääntää kansaa Stalinin hallintoa vastaan. Tulos:täydellinen epäonnistuminen.
-----Stieglitz-----
- Anonyymi
Sorokka olisi ollut ihan pähkähullu tavoite pelkästään jo hyökkääjän huoltoyhteyden takia. Sallasta suoraan Kantalahteen, siinä ainoa järkevä reitti.
- Anonyymi
"Sallasta suoraan Kantalahteen, siinä ainoa järkevä reitti."
Kantalahteen oli vielä pitkä matka siitä mihin hyökkäys pysähtyi.
KIestingin suunnassa Turtolan joukot olivat edennet rataa myöten n. 15 -16 kilometrin päähän Louhesta ja Muurmanninradasta maantien ja rautatien risteykseen.
Saivat risteyksessä olevan huoltoalueen/varaston vähäksi aikaa hantuunsa mutta vihollinen toi junalla lisää joukkoja ja alue menetettiin.
Siellä oli se kuuluisa "motti",joka ei edes ollut mikään motti ja Turtola joukkojen piti pysyä siellä kunnes saksalaiseten hyökkäys maantietä myöten etenisi sinne asti näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Tästä syystä Siilasvuo pyysi PM:ltä yhtä suomalaista divisiioonaa avuksi mutta sellaista ei ollut vapaana tai sitä ei haluttu luovuttaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Sallasta suoraan Kantalahteen, siinä ainoa järkevä reitti."
Kantalahteen oli vielä pitkä matka siitä mihin hyökkäys pysähtyi.
KIestingin suunnassa Turtolan joukot olivat edennet rataa myöten n. 15 -16 kilometrin päähän Louhesta ja Muurmanninradasta maantien ja rautatien risteykseen.
Saivat risteyksessä olevan huoltoalueen/varaston vähäksi aikaa hantuunsa mutta vihollinen toi junalla lisää joukkoja ja alue menetettiin.
Siellä oli se kuuluisa "motti",joka ei edes ollut mikään motti ja Turtola joukkojen piti pysyä siellä kunnes saksalaiseten hyökkäys maantietä myöten etenisi sinne asti näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Tästä syystä Siilasvuo pyysi PM:ltä yhtä suomalaista divisiioonaa avuksi mutta sellaista ei ollut vapaana tai sitä ei haluttu luovuttaa.-----Kantalahteen oli vielä pitkä matka siitä mihin hyökkäys pysähtyi.-------
Niinhän siinä kävi kun joukot hajotettiin liian moneen erilliseen hyökkäykseen. Olisi kaikki Lapin joukot keskitetty tähän yhteen.
Rukajärveltä oli Sorokkaan vielä pitempi matka ja aivan olematon huoltoyhteys. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
-----Kantalahteen oli vielä pitkä matka siitä mihin hyökkäys pysähtyi.-------
Niinhän siinä kävi kun joukot hajotettiin liian moneen erilliseen hyökkäykseen. Olisi kaikki Lapin joukot keskitetty tähän yhteen.
Rukajärveltä oli Sorokkaan vielä pitempi matka ja aivan olematon huoltoyhteys.Vai oli Karhumäestä tuleva rata olematon huoltoyhteys... Nimenomaan huollon kannalta se oli ainoa järkevä suunta hyökätä kohti Sorokkaa ja siihen perustuen suunnitelmat kai tehtiinkin.
- Anonyymi
Presidentti Ryti aloitti radiopuheensa 26. kesäkuuta sanomalla, että ”rauhaarakastava kansamme on taas joutunut raa’an hyökkäyksen kohteeksi”. Puheen lopulla sävy kyllä muuttui: ”Mahdollisuutemme selviytyä tässä toisessa puolustustaistelussamme ovat tällä kertaa vallan toiset. Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat nerokkaan johtajansa Adolf Hitlerin komennossa käyvät rinnallamme meille tuttuja Neuvostoliiton sotavoimia vastaan…
- Anonyymi
"Kaikki tämä oli suunniteltu suomalaisten ja saksalaisten kesken vuoden 1941 talvella ja keväällä."
Suunnittelu tapahtui loppu kevään 1941 aikana , hyökkäys oli käynissä talvell 1941. - Anonyymi
Suur-Suomi oli tavoite jo syksystä 1940, se kajasteli sen pienen sisäpiirin ajatuksista joille alettiin vihjailla tulevaisuuden "auvoisia näkymiä". Hieman ihmetyttää se eikö Saksan epäonnistuminen Britannian laittamiseksi polvilleen herättänyt Suomessa ajatuksia.
- Anonyymi
Britannia oli yksin ja heikko. Kukaan ei tiennyt, tuleeko se nousemaan ja jos tulee, koska. Sen joukot oli lyöty Dunkirkissa ja paenneet osin aseet ja varusteet taaksejättäen. Varustautuminen oli käynnistetty, mutta siinä Britannia oli vuosia jäljessä Saksaa-
Britannian asema alkoi taas vahvistua vuoden 1941 kesästä eteenpäin. Vuoden alun pahojen vastoinkäymisten jälkeen britit pysäyttivät Rommelin Egyptin rajalle ja tukahduttivat kapinat Lähi-idän alueella. Kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon, britit saattoivat siirtyä offensiiviin ja vallata alueita Italialta Afrikassa. Ensimmäinen hyökkäys Rommelia vastaan epäonnistui, mutta syksyllä tehty uusi yritys vei heidät Libyan rajalle. Lähi-itä oli tukevasti heidän ja Vapaan Ranskan joukkojen käsissä. Atlantin julistus syyskuussa tarkoitti sitä, että Yhdysvallat oli jo käytännössä mukana sodassa brittien tukena.
Vielä syksyllä 1940 oli epäselvää, miten Yhdysvallat tulisi suhtautumaan tilanteeseen. Sodanvastainen mieliala oli maassa voimakas, ja Roosevelt lupasi vaalipuheissaan pitää maansa erillään Euroopassa riehuvasta sodasta. Tultuaan valituksi Roosevelt alkoi välittömästi valmistella maataan sotaan Britannian puolella, mutta aluksi se ei tapahtunut kovin avoimesti. Vasta vuoden 1941 syksystä eteenpäin alkoi olla selvää, että USA tulee vaikuttamaan sodan kulkuun voimakkaasti, joskaan vielä edes Pearl Harborin jälkeenkään ei voitu tietää, kuinka massiivinen ja nopea USA vaikutus tulisi olemaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Britannia oli yksin ja heikko. Kukaan ei tiennyt, tuleeko se nousemaan ja jos tulee, koska. Sen joukot oli lyöty Dunkirkissa ja paenneet osin aseet ja varusteet taaksejättäen. Varustautuminen oli käynnistetty, mutta siinä Britannia oli vuosia jäljessä Saksaa-
Britannian asema alkoi taas vahvistua vuoden 1941 kesästä eteenpäin. Vuoden alun pahojen vastoinkäymisten jälkeen britit pysäyttivät Rommelin Egyptin rajalle ja tukahduttivat kapinat Lähi-idän alueella. Kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon, britit saattoivat siirtyä offensiiviin ja vallata alueita Italialta Afrikassa. Ensimmäinen hyökkäys Rommelia vastaan epäonnistui, mutta syksyllä tehty uusi yritys vei heidät Libyan rajalle. Lähi-itä oli tukevasti heidän ja Vapaan Ranskan joukkojen käsissä. Atlantin julistus syyskuussa tarkoitti sitä, että Yhdysvallat oli jo käytännössä mukana sodassa brittien tukena.
Vielä syksyllä 1940 oli epäselvää, miten Yhdysvallat tulisi suhtautumaan tilanteeseen. Sodanvastainen mieliala oli maassa voimakas, ja Roosevelt lupasi vaalipuheissaan pitää maansa erillään Euroopassa riehuvasta sodasta. Tultuaan valituksi Roosevelt alkoi välittömästi valmistella maataan sotaan Britannian puolella, mutta aluksi se ei tapahtunut kovin avoimesti. Vasta vuoden 1941 syksystä eteenpäin alkoi olla selvää, että USA tulee vaikuttamaan sodan kulkuun voimakkaasti, joskaan vielä edes Pearl Harborin jälkeenkään ei voitu tietää, kuinka massiivinen ja nopea USA vaikutus tulisi olemaan.Tosiasiassa kaikkien valtioiden johto tiesi, että USA tulisi sotaan piakkoin Rooseveltin voitettua vaalit. Ja että siellä vaalit voittaa aina eliitin haluama ehdokas.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosiasiassa kaikkien valtioiden johto tiesi, että USA tulisi sotaan piakkoin Rooseveltin voitettua vaalit. Ja että siellä vaalit voittaa aina eliitin haluama ehdokas.
Onko sinulla jotain todisteita väitteellesi? Kampanjassaan Roosevelt nimenomaan korosti, että tulee pitämään USA:n konfliktin ulkopuolella. Kuinka moni hänen lähipiiriään lukuunottamatta tiesi hänen sumuttavan? Suomessa ei tainnut olla montaakaan FDR:n läheistä tuttua.
- Anonyymi
Pekka Visurin mukaan FDR asetti jo loppuvuonna 1938 tavoitteeksi tuhota Hitlerin Saksa Neuvostoliiton tuella. Mutta myös britti-imperiumin syrjäyttäminen oli hänen tavoitteensa.
- Anonyymi
Suomen ns jatkosodasta (alkuperäinen nimi oli: kesäsota) on Suomessa sepitelty propagandistisen kuva jossa vilisee kliseitä kuten "kolmen kannaksen tavoite" sekä "Mannerheimin haluttomuus katkaista Muurmannin rata". Tosiasiassa tavoitteet ulottuivat Sorokkaan ja Lenigradin kukistumiseen. Siis Suur-Suomi. "Laatokalta Vienan mereen me miekalla piirrämme rajan".
- Anonyymi
Meno pysähtyi Rukajärvelle kuin seinään. Siinä oli Suomelle Sorokkaa ihan tarpeeksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Meno pysähtyi Rukajärvelle kuin seinään. Siinä oli Suomelle Sorokkaa ihan tarpeeksi.
Ei pysähtynyt, vaan pysäytettiin. Tavoite oli saavutettu
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei pysähtynyt, vaan pysäytettiin. Tavoite oli saavutettu
"Tavoite" asetettiin lännemmäksi koska idemmäksi ei enää päästy. Hyökkäys juuttui puna-armeijan tulitukseen. Niinpä keksittiin tämä "kolmen kannaksen tavoite". Mutta Ehrfurthin päiväkirjat kesältä 1941 osoittavat että marskin tavoitteet olivat kunnuanhimoisemmat:
1) kädenpuristus Syvärillä jolloin suomalaiset vapautuvilla voimillaan olisivat päässeet hyökkäämään Sorokkaan
2) Leningradin valtaus
3) unelmasta todellisesta Suur-Suomesta tuli totta - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Tavoite" asetettiin lännemmäksi koska idemmäksi ei enää päästy. Hyökkäys juuttui puna-armeijan tulitukseen. Niinpä keksittiin tämä "kolmen kannaksen tavoite". Mutta Ehrfurthin päiväkirjat kesältä 1941 osoittavat että marskin tavoitteet olivat kunnuanhimoisemmat:
1) kädenpuristus Syvärillä jolloin suomalaiset vapautuvilla voimillaan olisivat päässeet hyökkäämään Sorokkaan
2) Leningradin valtaus
3) unelmasta todellisesta Suur-Suomesta tuli tottaEi Suomi voinut hyökätä enää kauemmas, koska sotataidottomien sakemannien takia suomalaisten huoltoreitit olisivat olleet vaarassa.
- Anonyymi
Marski tajusi viimeistään loppuvuodesta 1941, ettei sakemanneista ole sotimaan NL:a vastaan.
Sakemannit olivat avutonta sakkia korpisodassa. Suomi ja NL olivat paljolti korpea.- Anonyymi
Pohjoisessa 3 neuvostodivisioonaa tehokkaasti blokkasi 6 saksalaisdivisioonan hyökkäykset.
- Anonyymi
Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin Suur-Neuvostoliitto suunnitelma koko Eurooppa valloittamalla sai ensimmäisen kolhunsa jo talvella 1939-1940, kun puna-armeija ei kyennyt täyttämään sille annettua käskyä Suomen valtauksesta edes kolmen kuukauden sisällä H-hetkestä, vaan Moskova tyytymään rauhantekoon, jota se tosin piti vain välietappina, päämäärän ollessa edelleen Suomen itsenäisyyden lakkauttaminen ja pakkoliitto oman diktatuurinsa orjaksi, kuten Virolle, Latvialle ja Liettualle tehtiin kesällä 1940.
Vjatsheslav Molotov Liettuan ulkoministeri Vincas Krėvė-Mickevičiukselle Kremlissä 30.6.1940, kolme ja puoli kuukautta talvisodan rauhan solmimisen jälkeen:
”Teidän on ymmärrettävä, että pienet kansat tulevat häviämään tulevaisuudessa. Teidän Liettuanne ja muiden Baltian kansojen, Suomi mukaan luettuna on liityttävä kunniakkaaseen neuvostokansojen perheeseen. Sen vuoksi teidän tulisi nyt alkaa perehdyttää kansaanne neuvostojärjestelmään, joka tulevaisuudessa tulee hallitsemaan kaikkialla Euroopassa ja jota tullaan toteuttamaan nopeammin joissakin paikoissa, kuten Baltian maissa ja myöhemmin muualla.”
https://tammenlehva.fi/2020/04/01/hitlerin-ja-stalinin-yhteistyo-ja-talvisodan-merkitys-kansainvalisessa-politiikassa/- Anonyymi
Monesko tuhannes kerta on kun laitat nuo samat tekstit ja linkit, ja tälläkin kertaa kohtaan, johon ne eivät mitenkään liity?
Etkö ole lukenut mitään muuta? Otapa välillä käteesi vaikka Leninin kootut teokset ja opettele joku lainaus niistä. Vaihtelu hidastaa dementoitumista.
- Anonyymi
Suomen armeija menetti kykynsä hyökätä laajalla rintamalla lokakuun alkuun mennessä 1941. Tappiot olivat liian raskaat kuten Pekka Visuri on todennut.
- Anonyymi
Perille päätyään alkoivat vuoleskella kauhoja ja tekemään korurasioita Karjalan kuuluisista visakoivuista. Viihdytytskiertueilla Aunuksessa esiintyi Kansallisteatterin parhaat näyttelijät Aku Korhonen mm. Alkoi ns. asemasotavaihe jota kesti kolmatta vuotta.
- Anonyymi
Suomi olisi voinut edetä Sorokkaan vain jos Neuvostoliitto olisi ENSIN luhistunut täysin mutta ei muutoin. Sallasta Muurmannin radalle olisi päästy sotimalla. Hölmöä oli jättää yrittämättä.
- Anonyymi
Jokainen tajunnee jos ja kun vilkasee karttaa miten onneton olisi huoltoyhteyss ollut Sorokkaan hyökätessä, Lieksasta 200 km surkeita korpiteitä, ei niin mitään mahdollisuuksia. Sallasta rautatie koko matkan Muurmannin radalle asti.
- Anonyymi
Ovatko karttasi kaikki 1700-luvulta? Loimolasta erinomainen rautatie Petroskoihin, josta Muurmannin rataa Sorokkaan. Huomattavasti lyhempi matka Etelä-Suomen satamista ja tuotantolaitoksista, joista tavara rintamille tuli, kuin kierrättää jostain Rovaniemen ja Sallan kautta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan653442Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan282990- 1212366
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281452- 121424
Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631346Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131098- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39932Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13822