Minnes muuttais 2022? (Suomen paikkakuntia)

Anonyymi

Täällä on ollut paljon keskustelua paluumuutosta Suomeen. Koska monet ovat miettineet, mille paikkakunnalle Suomessa kannattaisi muuttaa, avataan sille aiheelle uusi ketju. Osa vanhemmista ketjuista on jo kauhean pitkiä. Jotkut niissä ketjuissa olevista tiedoistakin on jo vanhentuneita.

HUOM! Tässä ketjussa on vain vinkkejä ja tavallisten ihmisten mielipiteitä. Jokainen paluumuuttoa järjestelevä henkilö joutuu selvittämään omaan muuttoon liittyvät yksityiskohdat ja tekemään muuttopäätöksen itsenäisesti. Suomi24-keskusteluissa voi olla myös väärää tietoa, joten kannattaa suhtautua kirjoituksiin varauksella ja selvittää tosiasiat asiantuntijoilta.

- - - - - - - - - -

Tässä on linkkejä vanhempiin paluumuuttoa koskeviin keskusteluihin. Jos olet vasta alkanut miettiä paluumuuton mahdollisuutta, kannattaa lueskella näitäkin ketjuja. Niissä on hyvää pohdintaa ja vinkkejä paluumuuttoa harkitseville.


https://keskustelu.suomi24.fi/t/16539290/kerro-mihin-paikkakunnalle-muutit-suomessa

https://keskustelu.suomi24.fi/t/16377452/suosittele-paikkakuntaa-suomeen-muuttajalle!

https://keskustelu.suomi24.fi/t/16376737/masentuneen-ruosumuorin-mietteita

https://keskustelu.suomi24.fi/t/16225524/sverigesradion-paluumuutto-ohjelma

28

1649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos minun pitäisi muuttaa jonnekin lasten kanssa, alkaisin varmasti vertailla eri kuntien palveluita ja etuja lapsiperheille. Tässä on muutamia näkökulmia siihen asiaan.

      1. Osa Suomen kunnista maksaa oman kunnan lapsiperheille rahaa, jos perheeseen syntyy vauva. Usein rahaa maksetaan vähitellen esimerkiksi 500-1000€ vuodessa lapsen ensimmäisten 3-10 elinvuoden ajan. Osa vauvarahaa maksavista kunnista maksaa vastaavaa rahaa myös kuntaan muuttaneiden perheiden saman ikäisille lapsille.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/48fdca40-0da8-40ef-bb7c-5190f7cdbeb3

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/34551592-4284-49bc-b234-5ac9b37f2a67

      2. Osa kunnista on vauvarahan jakamisen sijaan poistanut päivähoitomaksut. Se tarkoittaa, että lapsen hoito päiväkodissa on ilmaista. Tämä etu on itse asiassa lähes aina taloudellisesti merkittävämpi etu kuin yllä mainittu vauvaraha. Ilmaista päivähoitoa tarjoaa ainakin seuraavat kunnat: Kustavi, Paltamo, Pertunmaa, Puumala, Pyhäjärvi, Rautavaara, Siikainen, Sulkava, Utajärvi, Vaala ja Kurikka. Ilmaisen päivähoidon kuntia on siis eri puolilla Suomea.

      https://yle.fi/uutiset/3-12220476

      https://yle.fi/uutiset/3-11193734

      https://yle.fi/uutiset/3-11759619

      https://kustavi.fi/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/

      https://yle.fi/uutiset/3-11125648

      https://yle.fi/uutiset/3-12179998

      3. Pienten lasten vanhempia saattaa kiinnostaa muutkin mahdollisuudet saada lapsille hoitoa silloin tällöin kiireistä arkea helpottamaan. Monilla paikkakunnilla järjestetään mm. LapsiArkki- ja Muksuparkki-toimintaa, joiden avulla vanhemmat voivat jättää lapsensa 1-2 tunniksi ja joskus vähän pidemmäksikin ajaksi hoitoon. Hoitopalvelut sijoittuvat usein arki-iltoihin tai viikonloppuun. Vaikka LapsiArkki- ja Muksuparkki-palveluiden järjestävänä tahona on evankelisluterilaiset seurakunnat, ei seurakunnan jäsenyyttä vaadita. Seurakuntien tarjoama lastenhoito on ilmaista. Myös jotkut muut tahot (esim. MLL) tarjoaa vastaavaa palvelua, mutta he veloittavat hoidosta usein pienen maksun. Monet kauppakeskukset tarjoavat ilmaista lastenhoitoa asioinnin (1-2h) ajaksi. Osa kunnista järjestää ilmaista lastenhoitoa leikkipuistoissa, mutta sitä on tarjolla lähinnä arkipäivisin virka-aikoina.

      https://evl.fi/uutishuone/tiedotearkisto/-/items/item/16403/LapsiArkki suunnataan yhden vanhemman perheille

      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-tallaiselle-on-tarvetta-yksinhuoltajia-tukeva-lapsiarkki-hanke-on-levinnyt-jo-25-seurakuntaan

      https://ilmajoki.mll.fi/perhetalo-aurinkoinen/muksuparkki/

      https://www.joensuunseurakunnat.fi/pielisensuun-seurakunta/lapsille-ja-lapsiperheille/muksuparkki

      https://www.lappeenrannanuutiset.fi/paikalliset/1496417

      https://www.raisionseurakunta.fi/lapsille-ja-lapsiperheille/myllyn-kauppakeskus-perhepysakki

      https://www.ratina.fi/lapset/

      https://kaarina.fi/fi/varhaiskasvatus-ja-opetus/varhaiskasvatus/leikkipuistotoiminta

      https://www.raisionseurakunta.fi/lapsille-ja-lapsiperheille/leikkipuistotoiminta

      https://www.loimaa.fi/uutiset/mlln-leikkipuistotoiminta-marskin-kentalla/

      https://www.kaleva.fi/oulussa-ohjattua-leikkipuistotoimintaa/2301676

      https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/1784307

      4. Monet kunnat tarjoavat lapsille ja lapsiperheille ilmaisia palveluita. Tässä on lueteltu erityisesti alle kouluikäisille ja pikkukoululaisille suunnattuja palveluita. Monissa kunnissa uimahallikäynnit ovat alle 7-vuotiaille ilmaisia, kunhan mukana on oma aikuinen. Niitä kuntia on sen verran paljon, etten listaa niitä tähän.

      https://www.lahti.fi/vapaa-aika/luonto-ja-aktiviteetit/puistot-ja-viheralueet/perhepuisto/

      https://book.visitlahti.fi/fi/tehtava/1145523/yli-marolan-4h-kotieläinpiha/showdetails

      https://www.pientenhelsinki.fi/helsinki/elaimia-kaupungissa-2020/

      https://yle.fi/uutiset/3-11372257

      https://www.sttinfo.fi/tiedote/leikkipuistotoimintaa-tarjolla-helsinki-kanavalla?publisherId=60577833&releaseId=69878795

      https://suomenkirjastoseura.fi/kirjastolehti/vauvat-tulivat-kirjastoon-nain-sujuu-lorutus/

      https://vaara.finna.fi/Content/satutuokiot

      https://www.kirkkonummi.fi/satutunnit

      https://www.nokiankaupunki.fi/vapaa-aika/kirjasto/lapset/satutunnit/#edca5d6c

      5. Kouluikäisten lasten vanhempia kiinnostaa varmasti mm. ilmaiset ja edulliset harrastukset. Niitä on eri puolilla Suomea tarjolla paljon. Tässä on muutamia esimerkkejä.

      https://yle.fi/uutiset/3-11739405

      https://www.salonvpk.fi/nuoriso/

      https://joensuu.4h.fi/kerhot/

      https://www.saipary.fi/joukkueet/532/uutiset/28555/tyttojen-liikuntakerhoon-samalla-ilmoittautumisella-lappeenrannassa-ja-imatralla

      https://yle.fi/uutiset/3-10839333

      https://www.lapinlahti.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-vapaa-aika/Liikunta-ja-hyvinvointi/Liikuntapalvelujen-kayttopaikkahakemus

      https://nuorten.helsinki/youth-centers/fallkulla/

      https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/sisaliikuntapaikat/jaahallit/maksuttomat-yleisoluistelut

      https://www.hs.fi/kaupunki/tuusula/art-2000008515008.html

      https://yle.fi/uutiset/3-12279284

      • Anonyymi

        Yllä olevassa viestissä mainittiin Etelä-Savon kunnat Puumala ja Sulkava, jotka tarjoavat kaikille oma kuntansa lapsiperheille ilmaisen päivähoidon. Alla on lisää tietoa kyseisistä kunnista. Vaikka et suunnittelisi muuttoa näille paikkakunnille, kannattaa ehkä lukea alla olevat tekstit sekä tutustua linkkeihin. Nimittäin mietitpä muuttoa minne tahansa, kannattaa etukäteen tutustua kunnan talouteen, palveluihin, elinkeinoihin, asuntojen hintoihin, vuokra-asuntojen saatavuuteen, opiskelumahdollisuuksiin, kunnan tulevaisuushankkeisiin jne.

        * * * * *

        Sekä Puumala että Sulkava ovat pieniä kuntia Saimaan rannalla. Ympäröivä luonto ja erityisesti järviluonto ovat upeita. Alueella on paljon vapaa-ajan asuntoja, joissa viettää vapaa-aikaansa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Vakituisia asukkaita Puumalassa on vain noin 2100 ja Sulkavalla 2400. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa katsoa kartasta, missä nämä paikkakunnat sijaitsevat ja millaiset ovat kuntien liikenneyhteydet. Sijainti Saimaan sylissä tarkoittaa tietysti, ettei tieyhteyksiä ole kaikkiin suuntiin. Sulkavalta moni käy kuitenkin töissä Savonlinnassa. Puumalasta käsin kuljetaan sekä Mikkelin että Imatran suuntiin. Tietysti kunnissa on omiakin työpaikkoja ja osa asukkaista tekee etätöitä kotoaan käsin.

        Sekä Puumala että Sulkava ovat viime aikoina saaneet uusia asukkaita paikkakunnalle muuttaneista ihmisistä. Näillä pikkukunnilla on siis vetovoimaa! Sekä Puumala että Sulkava ovat matkailijoiden suosimia paikkakuntia. Mökkeilijöiden lisäksi alueella liikkuu mm. veneilijöitä, asuntoautolla matkaajia sekä polkupyöräturisteja. Esimerkiksi Puumalan saaristokierros on saavuttanut suuren suosion retkipyöräilijöiden keskuudessa. Matkailuala työllistää Puumalan ja Sulkavan asukkaita, mutta samalla paikalliset asukkaatkin pääsevät nauttimaan matkailupalveluista.

        https://yle.fi/uutiset/3-10872649

        https://visitpuumala.fi/rekry/puumalan-hatsapuri/

        https://www.suursoudut.fi/fi/etusivu/

        Puumalan kunta tarjoaa muuttoa harkitseville henkilökohtaista neuvontaa muuttoagentti Seija Paksun toimesta. Voit ottaa yhteyttä Seijaan, vaikka olisi miettinyt muuttoa kovin vakavasti. Keskustelun kautta voit saada uusia näkökulmia pienellä paikkakunnalla asumiseen. Lisätietoja saat tästä: https://puumala.fi/asuminen-ja-ymparisto/puumala-kodiksi-hanke/?fbclid=IwAR3JZrmmchu2Sps50NJy8_HL5_GDpF_OGpYNxIl1N2RdB_QlDrnTKLrDLug

        https://puumala.fi/puumalalle-muuttovoitto/

        Alla on linkki vanhempaan keskusteluketjuun. Siellä on joku kirjoittanut hyvin Puumalasta ja liittänyt viestiin useita linkkejä. Kannattaa käydä lukemassa!

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/16377452/suosittele-paikkakuntaa-suomeen-muuttajalle!

        Tässä vielä muutama kirjoitus Etelä-Savon maakunnan tämän hetkisestä muuttoliikkeestä. Ehkä pandemia tai joku muu syy on vaikuttanut ihmisten muuttopäätöksiin, mutta Etelä-Savolle muutos on ollut myönteinen. Etelä-Savon paikkakunnille on nimittäin ajettu entisestä enemmän muuttokuormia. Moni muuttaa nyt Etelä-Savoon.

        https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4339791

        https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/savonlinnan-kaupunki-on-noussut-vaikeuksien-kautta-uuteen-alkuun-kasiteltavana-on-nyt-esitys-tuloveroprosentin-alentamisesta/

        https://www.lansi-savo.fi/paakirjoitus-mielipide/4414687

        https://www.savonlinna.fi/savonlinna-on-yksi-vetovoimaisimmista-seutukaupungeista/


      • Anonyymi

        Jos ilmainen päivähoito olisi tärkeä muuttokriteeri, eikä olisi sidoksia minnekään tiettyyn paikkaan, muuttaisin Kurikkaan. Kurikka on yli 20 000 asukkaan kaupunki Pohjanmaalla. Myös Jalasjärven ja Jurvan alueet kuuluvat nykyään Kurikkaan. Etelä-Pohjanmaan maakunnassa on tarjolla paljon työpaikkoja eri aloilta. Jos asuisi Jurvassa, olisi kätevää käydä töissä Vaasassa. Kurikan keskustan tai Jalasjärven suunnasta työssäkäynti onnistuisi kätevästi myös Seinäjoen ja Ilmajoen suuntiin sekä Kauhajoelle tai Alavuden & Tuurin suuntaan. Tietysti myös Kurikan alueella on työpaikkoja.

        https://yle.fi/uutiset/3-11318801

        https://yle.fi/uutiset/3-12199410

        https://www.lakeudelle.fi/

        https://www.visitlakeus.fi/

        https://www.lily.fi/blogit/essi-vilhelmiina/espoosta-etela-pohjanmaalle-miten-olen-kotiutunut/

        Kurikan vuokra-asuntoja löydät mm. täältä:
        https://www.karrykartano.fi/


      • Anonyymi

        Lasten asioista muutamia kommentteja:

        1. Vapaapalokuntatoiminta on käsittääkseni koko maassa ilmainen harrastus. Myös varusteet (haalari, kypärä yms.) saa lainaan vapaapalokunnalta, mutta ne kiertävät lapselta toiselle ja ovat siis käytettyjä. Omat kumisaappaat saatetaan vaatia ainakin pienimmiltä harrastajilta. Kaikilla paikkakunnilla ei ole vapaapalokuntia. Eikä kaikissa vapaapalokunnissa ole nuorisotoimintaa. Joskus alaikäraja on asetettu aika ylös (esim. 12v tai 15v). Joskus harrastus on niin suosittu, etteivät harrastuksesta kiinnostuneet lapset pääse kuin jonotuslistalle. Jono kautta voi tosin myöhemmin päästä harrastamaan.

        2. Myös partio on edullinen harrastus.

        3. Päivähoidon maksuttomuutta miettiessä kannattaa muistaa, että Suomessa esikoulu on nykyään velvoittava. Sen vuoksi se on myös maksuton. Monet kunnat tarjoavat myös 5-vuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta. Maksuton varhaiskasvatus saattaa kuitenkin kattaa vain osapäiväisen varhaiskasvatuksen. Jos lapsi tarvitsee kokopäiväisen hoitopaikan, hän saa osan tunneista maksuttomasti (esim. esiopetustunnit) ja osa tunneista on maksullisia. Eli moni esikoululainen on kokopäivähoidossa päiväkodissa, mutta perhe maksaa vain osapäivähoidosta. Alle viisivuotiaiden päivähoito on lähes aina maksullista. Täysin maksutonta päivähoitoa tarjoavat kunnat ovat tehneet poikkeuspäätöksen. Odotettavissa kuitenkin on, että entistä useampi kunta poistaa jatkossa päivähoitomaksut. Yllä olevasta listasta puuttui mm. Soinin kunta. Todennäköisesti jokin muukin kunta puuttuu.

        https://yle.fi/uutiset/3-12053117

        https://yle.fi/uutiset/3-7726362

        https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/esiopetus


        PS. Soini sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, missä on Suomen matalin työttömyysprosentti ja työpaikkoja tarjolla.

        https://yle.fi/uutiset/3-11759619

        https://soini.fi/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos ilmainen päivähoito olisi tärkeä muuttokriteeri, eikä olisi sidoksia minnekään tiettyyn paikkaan, muuttaisin Kurikkaan. Kurikka on yli 20 000 asukkaan kaupunki Pohjanmaalla. Myös Jalasjärven ja Jurvan alueet kuuluvat nykyään Kurikkaan. Etelä-Pohjanmaan maakunnassa on tarjolla paljon työpaikkoja eri aloilta. Jos asuisi Jurvassa, olisi kätevää käydä töissä Vaasassa. Kurikan keskustan tai Jalasjärven suunnasta työssäkäynti onnistuisi kätevästi myös Seinäjoen ja Ilmajoen suuntiin sekä Kauhajoelle tai Alavuden & Tuurin suuntaan. Tietysti myös Kurikan alueella on työpaikkoja.

        https://yle.fi/uutiset/3-11318801

        https://yle.fi/uutiset/3-12199410

        https://www.lakeudelle.fi/

        https://www.visitlakeus.fi/

        https://www.lily.fi/blogit/essi-vilhelmiina/espoosta-etela-pohjanmaalle-miten-olen-kotiutunut/

        Kurikan vuokra-asuntoja löydät mm. täältä:
        https://www.karrykartano.fi/

        Kurikkaan tai ylipäätään Etelä-Pohjanmaalle tahtovia ehkä kiinnostaa seuraavat linkit.

        Ensimmäisenä "Töihin Seinäjoelle" -sivusto:
        https://toihinseinajoelle.fi/

        Kauhavalla on tällä hetkellä kymmeniä kunnallisen vuokranantajan asuntoja vapaana. Suurin osa on rivitaloasuntoja.
        https://kauhavanvuokra-asunnot.fi/

        Myös Alavus-nimisessä kunnassa on vuokra-asuntoja saatavilla.
        https://www.alavudenvuokra-asunnot.fi/fi/etusivu.html

        Samoin Kauhajoella on vuokra-asuntoja vapaana.
        https://kauhajoenasunnot.fi/


    • Anonyymi

      Ehdotomasti itä Helsinki Kontula on Suomen Monako!Valmistuu opiskelija asunot metron tuntuman haussa sinne.Metro kun kulkee nopeasti sujuvasti ja usein. On Merta itä-Helsingissä.Metsää. Urheilukenttiä, moni kulturisuutta.

    • Anonyymi

      Jos kaipaa luonnon läheisyyttä ja edullisia asuntoja/tontteja, kannattaa tutkia paikkakuntia, missä on paljon vapaa-ajan asuntoja tai muuta matkailutoimintaa. Sellaisissa paikoissa on usein enemmän ja parempia palveluita, koska palvelut mitoitetaan riittämään sekä vakituisille asukkaille että matkailijoille.

      Toinen vaihtoehto on suurempien kaupunkien läheisyydessä olevat kehyskunnat. Niissä asuminen ei välttämättä ole yhtä edullista, mutta potentiaalisia työpaikkoja on enemmän ja asuminen on sekä edullisempaa että luonnonläheisempää kuin kaupungissa.

      Tässä on asiantuntijan kommentti aiheesta:

      "Suuret mökkipaikkakunnat ovat lisänneet suosiotaan
      Muuttovoittoisten kuntien määrä on alkuvuonna ollut aiempaa suurempi. Merkittäviä muuttovirtoja on koronakriisin aikana suuntautunut kaupunkialueiden kehyskuntien lisäksi suurille mökkipaikkakunnille ja vapaa-ajan kohteisiin ympäri maata. Näissä paikoissa on totuttu suuriin matkustaja- tai mökkeilijämääriin, ja niiden palvelurakenne ja infrastruktuuri on mitoitettu vakituisia asukkaita suuremmalle joukolle.

      Aron mukaan esimerkiksi Parainen, Puumala, Sulkava, Kalajoki, Merikarvia ja Lapin suuret matkailukeskittymät tulevat todennäköisesti menestymään hyvin korona-ajan jälkeenkin."

      https://www.ita-savo.fi/uutissuomalainen/4244114

    • Anonyymi

      Tosi monissa paikoissa olisi töitä tarjolla. Lounais-Suomessa töitä on kuitenkin tosi paljon tarjolla. Vieläpä niin monen eri alan töitä, että luulis löytyvän puolisollekin duunia.

      Tämän päivän lukuja avoimista työpaikoista:

      Turku: 2702 - siis avoimia työpaikkoja
      Pori: 750
      Salo: 415
      Rauma: 401
      Raisio: 330
      Kaarina: 329
      Naantali: 274
      Uusikaupunki: 214
      Loimaa: 154

      Lisätietoja täältä: https://toihintanne.fi/

      Kannattaa lukea myös tämä:
      https://toihintanne.fi/muuttoliike-2-0

      Asuntoja löytyy mm. näistä tahoista:

      https://kas.fi/

      https://vuokralukaali.fi/

      https://www.rauma.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/vuokra-asunnot/

      https://www.naantalinvuokratalot.fi/

      https://www.hulminhuolto.fi/vuokrakohteet/

    • Anonyymi

      Jos täällä on Pudasjärven suunnalle kaipailevia, niin tiedoksenne, että Ranualta saattaa saada tällä hetkellä vuokra-asunnon helpommin. Osa paluumuuttajista asuu vuokralla vain alkuun ennen kuin asettuu pysyvämpään kotiin. Siihen tarpeeseen sopisi ehkä naapurikuntakin. Ranuan vuokra-asunnot taitavat kaikki olla rivitalossa.

      https://ranuaninfra-markkinointihaku.etampuuri.fi/

      • Anonyymi

        Kuka haluaa Ranualle jos vieressä on Suomen Hirsipääkaupunki Pudasjärvi ja Iso-Syöte? Tuohan on sama kuin Helsinkiin haluava muuttaisi Lohjalle. Siihen on syynsä miksi Ranualla on vapaita asuntoja..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka haluaa Ranualle jos vieressä on Suomen Hirsipääkaupunki Pudasjärvi ja Iso-Syöte? Tuohan on sama kuin Helsinkiin haluava muuttaisi Lohjalle. Siihen on syynsä miksi Ranualla on vapaita asuntoja..

        No mielipiteensä kullakin, en ota niihin kantaa ja asun itse pohjoisempana. Sitä lähinnä tarkoitin, että moni kuuluu muuttaneen vuokralle vain väliaikaisesti. Sellaisen määräajan voinee asua, missä asuu, jos on kuitenkin tarkoituksena esimerkiksi ostaa itselle pysyvä koti.

        Tiedän että jotkut ovat tulleet Suomeen vuokralle testaamaan, että kannattaako maahan edes muuttaa pysyvästi. Osa on tullut vuokralle ja laittanut Ruotsista asuntonsa myyntiin. Silloin on hyvissä asemissa etsimään uutta kotia, kun voi asua kaikessa rauhassa vuokra-asunnossa, jonka voi irtisanoa sillä hetkellä kun itselle parhaiten sopii. Jos ostettavan asunnon entiset asukkaat eivät heti muuta pois (mm. vuokralaisilla on tietyt oikeudet) tai asuntoa täytyy remontoida, niin sellaiset asiat voi hoitaa rauhassa päiväjärjestyksestä pois.


    • Anonyymi

      Kaksi vuotta oon nyt Suomen Hämeessä asunut. Tukholman läänissä hurahti yli 30 vuotta ennen kuin tänne palasin. Yhtään en kadu paluumuuttoani. Päin vastoin. Niin on hyvä täällä asustella. Muutin aika pieneen paikkaan pellon laitaan. En sentään maalaistaloon, vaan pientaloalueelle omaan rauhaan. Luonnosta saa nyt nauttia joka päivä. Ei ole ikävä betonia eikä tunnelijunaa, vaikka sillä kätevästi pääsikin paikkaan jos toiseen.

      Yksi vihje mulla on erityisesti eläkeläisille. Ollaan nimittäin tuttavien kanssa mietitty, että meitä eläkeläisiä on kahden sorttisia. Toiset haluaa ohjelmaa ja sosiaalista touhua joka päiväksi. Toiset taas tarvitsevat enemmän omaa rauhaa ja vähemmän ohjelmaa (esim. harrastus kerran viikossa).

      Minä kuulun noihin jälkimmäisiin. Mulla aika kuluu ihan hujahtaen, kun luen kirjoja, lenkkeilen, leivon, laitan ruokaa ja teen käsitöitä. Jossain vaiheessa täytyisi ehtiä siivota, lukea lehdet, katsella vähän telkkaria ja hoitaa kaupassa käynnit. Asun yksin eikä ole edes kissaa eikä koiraa. Viherkasveja mulla on useita ja kesäisin puutarha kukoistaa, kun sitä tykkään laittaa. Tämä on rivitalon päätyasunto, joten piha ei ole suuri. Vaikka olen eläkkeellä, meinaa ihan stressi tulla, kun niin paljon on uutisia luettavana ja julkaisevat mokomat toinen toistaan ihanampia reseptejä ja käsityöohjeita tämän tästä. Ja kirjoja tulee ulos kustantamoista nopeammin kuin niitä ehtii lukea. Lenkille lähden silti päivittäin. Kesällä pyöräilen, talvella kävelen ja hiihdän. Tuossa pellolla on niin hyvä lykkiä ja metsässäkin on kahden kilometrin lenkki. Tässä on mukavat naapurit mulla ympärillä ja paikkakunnalla on sukulaisia. Ei ole yksinäistä, mutta olen sellainen niinkuin nykyään sanotaan että introvertti.

      Sellaisen asian olen kuitenkin toisista oppinut, että kaikki eivät halua elää tällaista elämää. Tässä asui naapurissakin yksi eläkkeelle viitisen vuotta sitten jäänyt nainen, eikä hän viihtynyt täällä kuin vuoden. Meiltä on sellainen 2,5 kilometriä keskustaan, missä on uimahalli, kuntosali, kahvila, kauppoja, kirjasto, kansalaisopisto sun muut huvitukset. No, hänenhän täytyi rampata koko ajan tätä väliä, koska hän halusi juosta päivittäin kerhoissa, kahvilassa, uimassa ja kokoontumisissa. Jopa useamman kerran päivässä! Toki autolla se sujuisi helposti, koska täällä ei ole parkkipaikoista pulaa, mutta hänellä kun ei ole ajokorttia. Niinpä hän muutti sinne keskustaan kerrostaloon ja on nyt niin tyytyväinen. Kuulemma seisoo harvase aamu uimahallin oven takana jo ennen seitsemää odottamassa sisään pääsyä. Sitten vasta menee kotiin syömään aamupalan, jonka jälkeen lähtee uudestaan ulos johonkin kerhoon, kirjastoon, kauppaan tai kahvilaan.

      Että näin me olemme erilaisia. Minä käyn siellä keskustassa kerran tai kaksi viikossa ja se riittää. Enempää en ehtisikään. Minulle onnea tuottaa peltomaisema, lintujen laulut, pihan perhoset, hiljaisuus ja viereinen metsä. Täällä loikkii jäniksiä, kettuja ja oravia. Lintuja ruokin talvella ja niitä on niin mukava seurata ikkunasta. Monilla naapureilla on kissoja ja koiria, jotka myös nauttivat täällä asumisesta.

      Uutta kotia pohtiessa kannattaa miettiä omaa viikko-ohjelmaa. Tai sellaista, että millaisen viikko-ohjelman minä haluaisin. Sitten miettii, millaisia kulkemisia se vaatisi. Pääseekö kävellen? Tarvitaanko oma auto? Onko parkkipaikkoja helppo löytää? Kulkeeko bussi? Jos on pariskunnasta tai lapsiperheestä kyse, niin sitten täytyy miettiä useamman ihmisen kulkemisia.

      • Anonyymi

        Tässä kommentissa on järkipuhetta. Minäkin päätin muuttaa sinne, missä on sukujuuret ja sukulaisia. Se oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien koin kuuluvani joukkoon. Moni ventovieras on hetken jutustelun jälkeen kertonut tunteneensa tätini tai enoni aikoinaan. Terveyskeskuksen hoitaja hoksasi, että hänen miehensä on minun pikkuserkku. Murrekin on täällä niin tuttua ja tavat tuntuvat kotoisilta.

        Nuorempia ihmisiä saattaa tietysti houkutella opiskelu- tai työpaikat, jotka voivat sijaita kauempana suvun asuinalueista. Sellainen on luonnollista. En halua sanoa, millä tavalla muiden ihmisten täytyy elämänsä järjestää. Lähinnä haluan sanoa, että monille ihmisille paluu juurille on ollut hyvä ratkaisu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä kommentissa on järkipuhetta. Minäkin päätin muuttaa sinne, missä on sukujuuret ja sukulaisia. Se oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien koin kuuluvani joukkoon. Moni ventovieras on hetken jutustelun jälkeen kertonut tunteneensa tätini tai enoni aikoinaan. Terveyskeskuksen hoitaja hoksasi, että hänen miehensä on minun pikkuserkku. Murrekin on täällä niin tuttua ja tavat tuntuvat kotoisilta.

        Nuorempia ihmisiä saattaa tietysti houkutella opiskelu- tai työpaikat, jotka voivat sijaita kauempana suvun asuinalueista. Sellainen on luonnollista. En halua sanoa, millä tavalla muiden ihmisten täytyy elämänsä järjestää. Lähinnä haluan sanoa, että monille ihmisille paluu juurille on ollut hyvä ratkaisu.

        Olen osittain samaa mieltä ja osittain eri mieltä. Minulla on ollut aika paljon ongelmia sukulaisteni kanssa, eikä käynnit kotiseudulla olleet koskaan pelkkää iloa ja jälleennäkemisen riemua. Päin vastoin. Toisaalta onhan se heimokulttuuri ja murre minuunkin jättänyt pysyvän jäljen. Esimerkiksi oman murteen kuuleminen ja käyttäminen tuntuu mukavalta. Omasta maakunnasta saa oikeanmakuista leipää ja muitakin lapsuudesta tuttuja makuja.

        Olin kipuillut paluumuuttoa Suomeen jo useamman vuoden, koska minä todella halusin kotiin, mutta toisaalta en halunnut eripuraisen suvun piiriin. Ruotsissa ehdin asua useammallakin paikkakunnalla, mutta ne kaikki paikat olivat kaupunkimaisia ympäristöjä betoni- ja asfalttiviidakkoineen.

        Ratkaisin ristiriitaisen tilanteen sillä tavalla, että otin ihan ensimmäiseksi Suomen kartan esille. Katsoin Suomen suurimpia kaupunkeja eli Helsingin, Tutun ja Tampereen seutuja. Ne eivät houkutelleet. Suuntasin sitten katseeni syntymäkuntaani, joka ei myöskään houkutellut. Syntymäkuntani sijaitsee kahden Suomen maakunnan rajalla. Aloin perehtyä niihin maakuntiin, että millaista elämää siellä eletään ja millaista murretta puhutaan. Niistä maakunnista löytyi useampi pieni ja keskisuuri kaupunki, joista aloin kiinnostua todenteolla. Aiemmin en ollut niitä oikein noteerannutkaan, mutta kun aloin asioita selvittää, opin nopeasti uusia asioita ja vanhojakin juttuja muistui mieleen.

        Lopulta löysin Suomen kotini keskisuuuresta kaupungista, joka oli minulle lähes tuntematon aiemmin. Kaupunkiin tutustuessa aloin kyllä muistaa erinäisiä asioita. Enoni kävi täällä armeijansa ja isotäti oli täällä piikana nuoruudessaan. Ainakin yksi pikkuserkuistani opiskeli täällä ja asettui asumaankin, mutta valitettavasti hän on jo kuollut. Tämä kaupunki on vetänyt puoleensa aika paljon ihmisiä eri puolilta maakuntaa. Täällä puhutaan minulle tuttua murretta ja kulttuuri on muutenkin tuttua. Ilmapiiri on kuitenkin minun mielestä moninaisempi kuin synnyinkunnassani, missä lähes kaikki ovat toisilleen sukua ja tiukka uskovaisuus vaikuttaa kaikkeen. Täällä on helppo elää ja kaikki palvelut löytyy, mitä tarvitsen. Kotikuntaan on yli sadan kilometrin matka ja se on oikein hyvä turvaväli. Vanhempani ovat jo kuolleet, joten ei siellä tarvitse usein vierailla.

        Jos on vaikeuksia keksiä, mihin muuttaisi, suosittelen tutustumaan ennestään tuntemattomiin paikkakuntiin. Minä hyppäsin tavallaan ihan tuntemattomaan, kun tänne muutin, mutta samahan se oli silloin Ruotsiin muuttaessa. Kummasti sitä ihminen sopeutuu, jos haluaa sopeutua. Minä etsin etukäteen paljon tietoa ja katselin esittelyvideoita internetissä. Tutkin aluksi useampaa paikkakuntaa, mutta loppujen lopuksi valinta helppo tehdä.


    • Anonyymi

      Ei yhtään mutto kiinnosta kun alkoivat sotimaan !

      Peace

      • Anonyymi

        Ostin asuntoauton, jota nyt laitetaan kuntoon rouvan kanssa. Aika hyvässä kunnossa se on, mutta teetän sille määräaikaishuollon, jonka jälkeen puunataan paikat ja laitetaan hieman enemmän omaan makuun sopivaksi. Säilytystiloja täytyy hieman parantaa, keittiötä kehittää, sähköasioita miettiä ja tekstiilejä uusia. Tuuletusta ja ilmastointia pitäisi jollain keinolla tehostaa sekä hyttysverkkoja hankkia tai tehdä itse. Lisävarusteita täytynee hankkia kuten kiinnitystarpeet polkupyöriä varten, suksiboksi tai vastaava, kokoontaittuvat ulkokalusteet, SUP-lauta ja mela, pelastusliivit, vähän pienempiä tarvikkeita ja lopulta kaapit täyteen ruokaa.

        Jospa pystytään harhauttamaan Veli Venäläistä ajelemalla sinne tänne pitkin Eurooppaa. Ei ne meitä kiinni saa. Jos tilanne joskus rauhoittuu, mietitään sitten, mihin asetutaan pysyvästi. Jos enää maltetaan paikoilleen jäädä. Meillä on useampi tuttu asunut asuntoautossa jo useamman vuoden. Varsinkin Espanjassa viihtyvät hyvin.


      • Anonyymi

        Menee muut asiat nyt tosiaan muuttosuunnitelmien edelle. Tulevaisuudessa muutto on meillä kuitenkin edessä. Ajattelimme penkoa kotoa turhaa tavaraa. Josko se kelpaisi jollekin Ruotsiin mahdollisesti saapuvalle ukrainalaiselle. Keittiötavaraa, tekstiilejä, vaatteita jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Menee muut asiat nyt tosiaan muuttosuunnitelmien edelle. Tulevaisuudessa muutto on meillä kuitenkin edessä. Ajattelimme penkoa kotoa turhaa tavaraa. Josko se kelpaisi jollekin Ruotsiin mahdollisesti saapuvalle ukrainalaiselle. Keittiötavaraa, tekstiilejä, vaatteita jne.

        Ai jaa... Minä taas ajattelen, että tässä maailman tilanteessa muutto kiinnostaa entistä enemmän. Tosin olen tässä hitaasti valmistellut muuttoani jo vajaan vuoden ajan. Onneksi uusin Suomen passin viime vuonna. Nyt on kuulemma Tukholman konsulaatti ihan tukossa passia uusivista hätähousuista.


    • Anonyymi

      Jossain ketjussa kyseltiin, millä Suomen paikkakunnilla on vuokrattavana kalustettuja asuntoja. Osa ruotsinsuomalaisista on tahtonut kokeilla Suomessa asumista ennen lopullisen muuttopäätöksen tekemistä. Jotkut ovat tulleet pidemmäksi ajaksi Suomeen, jotta löytäisivät ostettavan asunnon, talon tai mökin itselleen. Työnhakua vartenkin jotkut ovat tulleet Suomen puolelle, jotta on helpompi päästä haastatteluihin nopealla aikataululla.

      Mikkelissä on kalustettuja asuntoja vuokrattavana. Kiva kaupunki tulla vaikka kesälomalle, mutta on täällä mukavaa muinakin vuodenaikoina.

      https://mikalo.fi/asunnon-hakijalle/kalustetut-asunnot/

    • Anonyymi

      Jos haluaa muuttaa Suomeen, niin kannattaa mietiskellä asiaa myös Ukrainan tilanteenkin kannalta. Ukrainasta on tullut tähän mennessä noin 8000 ihmistä Suomeen. Luoja tietää, kuinka paljon heitä vielä on tulossa. Jos tilanne Ukrainassa rauhoittuu, varmaan monetkin haluavat palata kotimaahan. Toisaalta osa on jo sanonut, että he eivät halua palata Ukrainaan tai että he haluavat jäädä Suomeen. Uskoakseni useimmat ukrainalaiset asutetaan Suomessa vuokra-asuntoihin.

      Suomessa on useamman vuoden ajan ollut tarjolla paljon vuokra-asuntoja ihan fiksuilla hinnoilla eri puolilla maata. Ukrainan tilanne todennäköisesti vaikuttaa vuokra-asuntotarjontaan, mutta tässä vaiheessa kukaan ei vielä tiedä millä tavalla. Omistusasuntojen tarjonta tuskin muuttuu merkittävästi. Tosin osa saattaa laittaa "ylimääräisen asunnon" mieluummin vuokralle kuin myyntiin, jos vuokra-asuntojen kysyntää on.

      • Anonyymi

        Yli 12 000 ukrainalaista on nyt ilmoittautunut viranomaisille hakeakseen tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa Suomesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yli 12 000 ukrainalaista on nyt ilmoittautunut viranomaisille hakeakseen tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa Suomesta.

        Yli 16 000 ukrainalaista jo. Arvion mukaan heitä on Suomessa enemmänkin, koska kaikki eivät ole rekisteröityneet ja osalla oli oleskelu-/työlupa Suomeen jo ennestään.


    • Anonyymi

      Aloitusviestin alla on neljä linkkiä. Niistä toiseksi alimmainen päättyy sanoihin: masentuneen-ruosumuorin-mietteita

      Vaikka linkin takaa löytyy pitkä keskusteluketju, suosittelen sen lukemista Suomeen muuttoa miettiville. Ainakin vanhemmille ihmisille siinä on hyvää tietoa, mutta ehkä jotain nuoremmillekin. Tosi paljon oli esitelty paikkakuntia, joihin voisi muuttaa. Mukana oli minulle ennestään tuntemattomia paikkakuntia, jotka sijaitsevat esimerkiksi jonkun kaupungin vieressä.

    • Anonyymi

      "Tornio houkuttelee hoitajia rahalla ja ilmaisella asunnolla"
      yle.fi/uutiset/3-12373998

      Siinä olisi jollekin hoitoalan ihmiselle hyvä tilaisuus kokeilla asumista Suomessa ja vieläpä ihan rajan tuntumassa josta pääsee helposti Ruotsin puolelle, jos koti-ikävä vaivaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2860
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2135
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe