Japanilaiset veitset?

Kuinka moni käyttää japanilaisia veitsiä? Itsellä on perussetti eli yanagiba, usuba ja deba. Koska olen vasuri, veitset ovat noin 50% kalliimpia. Itsellä on käytössä nyt tämä setti eli Suisin shirogami #3 270 mm yanagba, 180 mm usuba ja 180 mm deba.

https://www.japan-shop-morita.de/de/japanische-kochmesser/messer-japanischen-stil/messer-set-suisin-shirogami-3-linkshaender

Tänään tein sashimi- ja sushiaterian ystävillemme. Usubaa sanotaan vaikeimmaksi ja erikoistuneimmaksi veitseksi. Sitä se onkin katsuramukin teossa. Peukalo on partaveitsenterävän terän päällä ja välissä vain 0,5 mm retikkaa. Pienikin kesittymisen herpaantuminen ja olet ilman peukaloa.

https://youtu.be/oLZUJGyuhQM?t=16

Miten muut? Käytättekö perinteisiä japanilaisia vai IKEA:n ja Prisman laadukkaita konepestäviä lokinpaskaveitsiä?

12

720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Usuba on vaikea teroittaa kun shinogi ja hasaki pitää olla samansuuntaiset eli kireha yhtä leveä koko veitsen matkalta ja samaan aikaan veitsi kapenee hieman kärkeä kohti.

      • Samaa mieltä, usuba on vaikein teroittaa koska pienestäkin virheestä terä (hasaki) alkaa aaltoilemaan kun usubassa se pitää olla ihan flat. Toinen hankala juttu on saada hyvän näköinen kasumi -viimeistely eli jiganen ja haganen eri värit tasaisena ja saumakohta selkeästi erottuen. Jigane eli pehmeä teräs pitää olla mattaharmaa, josta tulee nimi kasumi eli sumu ja hagane eli kova teräs pitää olla kiiltävä.

        Itse en keksi muuta keinoa kuin tasoittaa kivet usein, keskittyä ekstrapaljon teroittamiseen ja pitää veistä suorassa kulmassa kiveen nähden. Jos pidän veistä 45 asteen kulmassa (kuten teen kaksipuoleisesti teroitetuilla veitsillä) niin heti alkaa tulla erottuvia hiomajälkiä kasumiin.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Samaa mieltä, usuba on vaikein teroittaa koska pienestäkin virheestä terä (hasaki) alkaa aaltoilemaan kun usubassa se pitää olla ihan flat. Toinen hankala juttu on saada hyvän näköinen kasumi -viimeistely eli jiganen ja haganen eri värit tasaisena ja saumakohta selkeästi erottuen. Jigane eli pehmeä teräs pitää olla mattaharmaa, josta tulee nimi kasumi eli sumu ja hagane eli kova teräs pitää olla kiiltävä.

        Itse en keksi muuta keinoa kuin tasoittaa kivet usein, keskittyä ekstrapaljon teroittamiseen ja pitää veistä suorassa kulmassa kiveen nähden. Jos pidän veistä 45 asteen kulmassa (kuten teen kaksipuoleisesti teroitetuilla veitsillä) niin heti alkaa tulla erottuvia hiomajälkiä kasumiin.

        Niin kuinka maalata kultaisella pensselillä Rembrandtin lailla ?
        You tubessa monia veitsenteroitus kapistuksia . Kannattaa ehkä
        aloittaa lukemalla saksien teroittamisesta niin pääsee mukaan
        veitsien teroitusmaailmaan. Hinta ja laatu ei ole tässäkään veljeksiä.
        T muutamien puukkojen tekijä


    • Anonyymi

      Tupperwaren veitset käytössä.

    • Anonyymi

      Minä teetän veitseni Hokkaidolaisella veitsimestarilla, joka itse louhii rautamalmin ja jalostaa sen huipputeräkseksi, prosessi vie häneltä noin 2,5 vuotta ja yksi veitsi maksaa mnulle noin 10,000 jeniä, no hänen isoisoisoisoisoisänsä oli keisarillisen palatsin hovihankkija veitsissä ja katanoissa.

      • "...hänen isoisoisoisoisoisänsä oli keisarillisen palatsin hovihankkija veitsissä ja katanoissa."

        Onhan noissa myyviä tarinoita, jotka tekevät japanilaisista veitsistä jotain myyttisiä katanoiden perillisiä, vaikka ei se nyt ihan niin ole. Monissa veitsissä hintaa nostaa vanha legendaarinen seppä, joka tekee kaiken itse ja samanlaisia veitsiä ei kohta enää saa. Erot muihin erinomaisiin veitsiin ovat kuitenkin lähes olemattomia.

        "...itse louhii rautamalmin..."

        Katanat on tehty perinteisesti rautahiekasta (satetsu) tehdystä teräksestä (tamahagane) koska Japanissa ei ole juurikaan rautamalmiesiintymiä.

        "...yksi veitsi maksaa mnulle noin 10,000 jeniä..."

        Ohoh, onpa halpa. Itse olen hieman katsellut tamahaganesta tehtyä veistä. Siitä tehtyjä veitsiä ei juurikaan ole myynnissä, mutta tässä yksi esimerkki. Hinta olisi suunnilleen 150 000 ¥ tuosta santokusta ja minä haluaisin santokun sijaan 240 mm tai 270 mm gyuton, joka olisi vielä kalliimpi.

        https://knifejapan.com/bizen-osafune-nihon-to-santoku-180mm-honyaki-tamahagane/


    • Anonyymi

      Ostin mielenkiinnosta japanialaisen kalliin santoku damastiateräisen veitsen. Onhan se terävä ja hieno, mutta ei se tehnyt minusta sen parempaa kokkia. Ruoka on yhtä hyvää kuin fiskarsin kokkiveitselläkin tehtynä. 👨🏿‍🍳

      • Tosiaan kallis ja damaski ei tee ruuanlaitosta erilaista. Veitsi pitää olla terävä. Kun se on terävä, se rikkoo vähemmän kasvin solukkoa ja maku on parempi. Itse huomasin eron ehkä parhaimmillaan yrteissä. Kokeilepa pilkkoa esimerkiksi basilikaa terällä, joka katkaisee vapaana roikkuvan hiuksen. Tuollaisella terällä basilikan öljypohjaiset aromit tulevat ihan eri tavalla ja huumaavasti esille.

        Damaski on veitsissä vain ulkonäköjuttu, se ei vaikuta lainkaan veitsen suorituskykyyn. Samoin hinta ei välttämättä korreloi suorituskyvyn kanssa. Se kannattaa aina muistaa.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tosiaan kallis ja damaski ei tee ruuanlaitosta erilaista. Veitsi pitää olla terävä. Kun se on terävä, se rikkoo vähemmän kasvin solukkoa ja maku on parempi. Itse huomasin eron ehkä parhaimmillaan yrteissä. Kokeilepa pilkkoa esimerkiksi basilikaa terällä, joka katkaisee vapaana roikkuvan hiuksen. Tuollaisella terällä basilikan öljypohjaiset aromit tulevat ihan eri tavalla ja huumaavasti esille.

        Damaski on veitsissä vain ulkonäköjuttu, se ei vaikuta lainkaan veitsen suorituskykyyn. Samoin hinta ei välttämättä korreloi suorituskyvyn kanssa. Se kannattaa aina muistaa.

        "Samoin hinta ei välttämättä korreloi suorituskyvyn kanssa."

        Veitsissä noin 300€ ylospäin menevät hinnat eivät enää korreloi suorituskyvyn kanssa. Hyvä veitsi on loppujen lopuksi aika yksinkertainen juttu. Ostamisen jälkeen ei voi enää muuttaa teräslaatua ja karkaisua, mutta joap geometriaa voi muuttaa jos on huomakivet siihen. Itse muutin ensimmäisen suht. halvan japanilaisen veitseni huippuveitseksi kun ohensin ja muutin geometriaa kunnolla. Nyt se leikkaa minulle paremmin kuin 300 - 100 000 € veitset.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tosiaan kallis ja damaski ei tee ruuanlaitosta erilaista. Veitsi pitää olla terävä. Kun se on terävä, se rikkoo vähemmän kasvin solukkoa ja maku on parempi. Itse huomasin eron ehkä parhaimmillaan yrteissä. Kokeilepa pilkkoa esimerkiksi basilikaa terällä, joka katkaisee vapaana roikkuvan hiuksen. Tuollaisella terällä basilikan öljypohjaiset aromit tulevat ihan eri tavalla ja huumaavasti esille.

        Damaski on veitsissä vain ulkonäköjuttu, se ei vaikuta lainkaan veitsen suorituskykyyn. Samoin hinta ei välttämättä korreloi suorituskyvyn kanssa. Se kannattaa aina muistaa.

        Kun teroittaa veistä ja järkeä ( silloin tällöin ) tulee ruoasta hyvää syötävää.
        Tv myynti : hankitaan julkkiksia tehostamaan myyntiä. Suomessakin on puukonteräpajoja siellä täällä ja tuotteet OK. Voi saada vielä hyvät ohjeet jälki hoitoon.


    • Anonyymi

      Kyllä munan pitää pysyä pystyssä veitsellä kun veitsellä ja terällä.

    • Anonyymi

      Unohdettiinko TEMUN japanilaiset...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      316
      7374
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      69
      5205
    3. Pitkän linjan yritysjohtaja: Suomen tapahtumat eivät ole Aasian kärkiuutinen

      Viimeaikaista kohua on käytetty sisäpoliittisena lyömäaseena, Thomas Zilliacus sanoo. – Koska asiaa kuitenkin kommentoi
      Maailman menoa
      101
      4544
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      17
      4352
    5. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      113
      4126
    6. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      51
      3900
    7. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      154
      3780
    8. Demarit ovat oikeasti törppöjä eli heikkoälyisiä

      ja todistavat sitä päivittäin täällä lapsellisilla jutuillaan. Kauheasti on hehkuttaneet kuinka demarien kannatus vaan
      Maailman menoa
      74
      3687
    9. Perussuomalaiset eivät harrasta maalittamista kuten vasemmisto

      Huomaa tässä keinotekoisessa "rasismi"-kohussakin kuinka vasemmistolaiset maalittavat Perussuomalaisia. Me emme vastaava
      Maailman menoa
      29
      3576
    10. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      83
      3413
    Aihe