Miten leikkaatte graavilohen?

Kämmen alaspäin ja tukikäsi pitää lohen fileestä kiinni vai kämmen ylöspäin ja tukikäsi pitää leikattavasta siivusta kiinni? Kämmen ylöspäin leikkaaminen on japanilaisen tapa leikata kalaa ja se sopii mielestäni hyvin raa’alle kalalle. Graavaaminen kovettaa ja kuivattaa kalaa niin, ettei tuo leikkaustyyli toimi kunnolla vaan edellyttää suurempaa voimaa ja siksi kalafilettä pitää painaa lautaa vasten. Vai teenkö jotain väärin? Onnistutteko leikkaamaan kämmen ylöspäin niin, että file on vapaana laudalla ja pidätte leikattavasta siivusta kiinni?

20

657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei myydä mustissa ja mirrissä lohta .

      • Anonyymi

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

        🍒 ­­­N­­­y­m­f­­o­m­­­a­­a­­­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞


    • Anonyymi

      Enpä ole koskaan ajatellut miten kädet ovat, kun graavilohen palasta siivuja leikkaan. Meille ei kokonaista filettä osteta, kun ei tule niin paljon sitä syötyä. Pienen lohenpalan ostan hyvissä ajoin Reitin kalasta Hakeniemen hallista ennen joulua ja siellä laittavat suolan siihen valmiiksi. Kotona laitan pakastimeen, josta otan sen palan noin 2 vuorokautta ennen joulua jääkaappiin sulamaan ja aattona siivutan ja laitan sitruuna siivuja päälle.

      • ”Enpä ole koskaan ajatellut miten kädet ovat, kun graavilohen palasta siivuja leikkaan.”

        Suurin osa siivuttaa lohen varmaan kuten kurkun tai makkaratangon eli pidetään kiinni kurkusta tai makkarapötköstä. Eikä se edes onnistu edes toisin päin että pötkö on vapaana laudalla ja pidetään siivusta kiinni. Graavilohi siivutetaan yleensä vielä viistoon, joten veitsi kulkee rystysen suuntaan.

        Iso ja tuore file pysyy omalla painollaan paikallaan ja tuoreena leikkaus vaatii niin vähän voimaa terävällä veitsellä, että sen voi tehdä toisinpäin. Etuna tässä on tarkkuus. Kämmen edellä leikatessa näet terän ja leikattavan siivun ja siksi siitä saa tarkemmin halutun kokoisen ja siistin leikkuujäljen.

        Japanilaiset yksipuoleisesti teroitetut veitset leikkaavat juuri tällä tavalla. Oikeakätisellä veitsen vasen kylki on kovera ja oikea kylki viistetty. Leikattava siivu on koveran kyljen puolella, jolloin se ei tartu siihen ja siivusta saa entistä ohuemman.

        Mielestäni graavilohi on siinä rajoilla, onko se pehmeää ja helposti leikattavas kyin tuore kala vai onko se enemmän kuin makkarapötkö, joka vaatii kiinni pitämistä. Itsellä on japanilaisia yksipuoleisesti teroitettuja veitsiä, jotka toimii erittäin hyvin tuoreeseen kalaan, mutta graavikala on siinä rajoilla. Siksi kysyin avauksessa, että miten muut leikkaa ja miten kalan saa pidettyä pehmeänä. Toki luhyt suolausaika helpottaa leikkaamista.


    • Anonyymi

      Leikkaan siten ettei sormista lähde paljonkaan paloja mukaan. Kannattaa tosiaan miettiä valmiiksi siivutettuja graavikaloja.

      • Ehkä se tosiaan vaatii harjoittelua ja rohkeutta laittaa käsi leikattavan viipaleen päälle tueksi ja viiltää partaveitsenterävällä terällä millin päästää käden alta 😆

        Fugun leikkaamisessa korostuu erityisesti tarkkuus ja ohuet siivut kuten tässä videossa tulee hyvin esille.

        https://m.youtube.com/watch?v=pxXLpFl6U6o


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Ehkä se tosiaan vaatii harjoittelua ja rohkeutta laittaa käsi leikattavan viipaleen päälle tueksi ja viiltää partaveitsenterävällä terällä millin päästää käden alta 😆

        Fugun leikkaamisessa korostuu erityisesti tarkkuus ja ohuet siivut kuten tässä videossa tulee hyvin esille.

        https://m.youtube.com/watch?v=pxXLpFl6U6o

        Minä käytän kalapiikiksi sanottavaa apulaista kalan siivuttamisessa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä käytän kalapiikiksi sanottavaa apulaista kalan siivuttamisessa.

        Minä en näe kalapiikkikiä tarpeellisena siivuttamisessa. File pysyy laudalla ilman piikkiäkin. Minusta sille on käyttöä liukkaiden kalojen kuten hauen tai pienehköjen ahvenien fileoimisessa kun kalan saa ankkuroitua piikillä päästä tukevasti lautaan. Valmiiden fileiden osalta verenpaine nousee aina kun kalatiskiltä ostaa ja myyjä tarttuu piikkiin. Minun lohifileitä tai siikafileitä ei piikillä runnota 😆


    • Nyt siivutin kilon painoisen lohen häntäpalan 270 mm yanagiballa. Siivuttamisessa ei ollut mitään ongelmaa kämmenotteella, pala pysyi helposti laudalla paikallaan, siivut läpinäkyvän ohuita, ehjiä ja paljon parempia kuin länsimaisilla "lohiveitsillä". Ehkä edelliset kokemukset johtuivat tekniikasta. Nyt käytin koko veitsen terää hyväksi viiltämisessä. Aloittaminen veitsen kannalla ja päätyen terävään suippoon kärkeen.

      Lohen paksumpi pää oli noin 20 cm leveä, jossa 270 mm yanagiba on aavistuksen lyhyt. 300 - 330 mm olisi optimipituus isolle lohelle. Nyt varmistui itselle se vakio lohiveitsi, yanagi toimii graavikalallakin erinomaisesti.

      Tuossa käyttämäni veitsi:

      https://www.japan-shop-morita.de/de/japanische-kochmesser/messer-japanischen-stil/yanagiba-linkshaender-suisin-shirogami-3-270-mm

    • Anonyymi

      Ei voi kuin nauraa....Minä olen fileoinut urakkapalkalla yli 100 tonnia kirjolohta .
      Veitsinä n 30€ Swibo ja tärkeimpänä Tormek sähkötahko joka toki maksaa aika paljon.

      Mutta , kun kaikki talouden veitset tahkoaa kerran vuodessa ja loppu ajan käyttää puikkoa , niin veitset on aina terässä.
      Jopa Ikean veitset on kohtuullisia, vaikkakin turhan pehmeitä. Wanhat Fiskarsin kokkiveitset ovat omaan käteeni parhaita. Nykyiset ovat senverran pienempiä että osuu rystyset lautaan palotellessa.

      Tässä graavi ohjeeni> viipaloi graavattu file siivuiksi ja laita lasipurkkiin kerroksittain raakojen sipulirenkaiden kanssa, anna maustua pari vrk,

      • "Mutta , kun kaikki talouden veitset tahkoaa kerran vuodessa ja loppu ajan käyttää puikkoa , niin veitset on aina terässä. "

        Meillä on selvästi eri käsitys terävyydestä.

        "Jopa Ikean veitset on kohtuullisia, vaikkakin turhan pehmeitä. "

        Ikean veitsi oli jossain veitsivertailussa paras, mutta moittivat sitä, että tylsyy nopeasti 😂

        Kovuus, lujuus ja teroitettavuus taitavat olla niitä tärkeimpiä ominaisuuksia geometrian ohella.

        "Tässä graavi ohjeeni> viipaloi graavattu file siivuiksi ja laita lasipurkkiin kerroksittain raakojen sipulirenkaiden kanssa, anna maustua pari vrk,"

        Miksi viipaloinnin jälkeen vielä purkitus? Ohuet siivut hajoavat, jos niitä pinoaa purkkiin, liottaa siellä pari vuorokautta ja kalastelee takaisin tarjoilulautaselle. Itse viipaloin graavilohen suoraan tarjoilulautaselle niin ohuet viipaleet pysyvät siisteinä.


    • Anonyymi

      Saahan sitä hifistellä ;) Kun aikanaan urakalla fileoin, päivän aikana tahkosin veitset 4-5 kertaa ja puikolla joka laatikon jälkeen. Päivässä fileoin n 1000kg siinä pitää olla työkalut terässä, muuten hajoaa kädet.

      Ikea veitset ovat pehmeitä, ja siksi tylsyvät nopeasti. Swibo on kovempi ja pysyy terässä paremmin. Tormek on loistava kone, sillä saa oikean kulman ja terävän terän.
      Veitsen terä pyöristyy puikolla ja siksi tahko on paras teroitukseen, etenkin jos tavoittelee normaalia jyrkempää kulmaa joka on fileoinnissa tärkeä.

      Swibot ovat myös hygieenisia muovikahvoineen ja voi laittaa pesukoneeseen.
      Kallis Japanilainen , tietty pestään käsin ja kuivataan silkkiliinalla. Mitenkähän teroitus tapahtuu? ;)

      • ”Kun aikanaan urakalla fileoin, päivän aikana tahkosin veitset 4-5 kertaa ja puikolla joka laatikon jälkeen. Päivässä fileoin n 1000kg siinä pitää olla työkalut terässä, muuten hajoaa kädet.”

        Vaikuttaa uskottavalta teroitustarpeelta kun leikataan isolla volyymillä.

        ”Veitsen terä pyöristyy puikolla ja siksi tahko on paras teroitukseen…”

        Jep, saman huomaa kun japaninveitsiä stroppaa nahalla tai hienolla kivellä niin lopulta se pyöristyy ja pitää tehdä karkeammalla ”uusi” terä.

        ”Mitenkähän teroitus tapahtuu? ;)”

        En leikkaa ammattikeittiöiden tapaan isoja volyymejä, joten kotikäytössä pärjää muutaman kuukauden pelkällä nahkastropilla, jolla vedän veitset viikoittain tai joka kerta kun tarvitsee erityisen terävää. Mielestäni erityisen terävää vaatii pehmeät, mutta kova/sitkeäkuoriset kasvikset kuten tomaatti. Uusi terä tehdään sitten hiomakivillä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ihan kivoja juttuja sinulla on, en vain tiennyt , että olet tuollainen hifisteliä ;)
      Ja saahan sitä harrastaa....
      Ammattilainen on sitten ammattilainen ja joka alalla.
      Vävyehdokas myös on hifisteliä ja hänellä on noita Japaninveitsiä, tytär moittii niitä tylsiksi ja olenkin miettinyt sopiiko nekin teroittaan Tormekilla, ilmeisesti voisi.

      • ”Vävyehdokas myös on hifisteliä ja hänellä on noita Japaninveitsiä, tytär moittii niitä tylsiksi ja olenkin miettinyt sopiiko nekin teroittaan Tormekilla, ilmeisesti voisi.”

        Vävyehdokas vaikuttaa keräilijältä? Moni harrastaja ostaa niin kalliita ja hienoja veitsiä, ettei uskalla käyttää ja teroittaa niitä.

        Itsellä japanilaisten veitsien käyttö sai alkunsa kun ostin aikanaan vedettävän sähköteroittimen (Chef’s Choice Trizor XV), jonka mainostettiin tekevän japanilaiset 15 asteen kulmat. Sillä tosiaan tuli terävämmät terät kuin aiemmin käsikäyttöisellä Fiskarsin läpivedettävällä teroittajalla. Sitten teki mieli kokeilla japanilaista veistä ja ostin Yaxellin kokkiveitsen ja sitten toisen. Huomasin nopeasti, että sähköteroitin ottaa turhan paljon ja kuluttaa terää nopeasti ja sillä ei voi ohentaa terää. Lisäksi se naarmutti veitsiä. Niinpä oli pakko ostaa hiomakivi, jota en etukäteen uskonut koskaan oppivani käyttämään mutta yllättävän nopeasti alkoi tulla terävämpää kuin sähköteroittimella.


    • Anonyymi

      Kaikki teroitushärvelit , mitä olen nähnyt, lähinnä pilaavat veitset. Samoin liian karkeat `timantti kivet ja puikot, sopivat korkeintaan pehmeille veitsille ja niistä saa vähän voiveistä terävämpiä.
      Hieno hiomakivi on muuten hyvä , mutta on vaikeampi saada oikea kulma koko terän pituudelta ja sama kulma molemmin puolin.

      Sähkötahkolla on helppo pitää kulma samana ja saa niihin ohjaimenkin jolloin on vielä helpompaa. Minulla kun on takana teroitustunteja riittävästi, niin menee ihan ilman ohjainta.
      Kun ostat Tormek , niin samalla voi ostaa ohjaimen ja kiven oikaisu työkalun
      Tuo oikaisu työkalu pitäisi malttaa itsekkin ostaa.

      • "Kaikki teroitushärvelit , mitä olen nähnyt, lähinnä pilaavat veitset. Samoin liian karkeat `timantti kivet ja puikot, sopivat korkeintaan pehmeille veitsille ja niistä saa vähän voiveistä terävämpiä."

        Kyllä, moottirikäyttöinen teroitin karkealla laikalla kokemattoman käsissä tuhoaa veitsen nopeasti.

        "Hieno hiomakivi on muuten hyvä , mutta on vaikeampi saada oikea kulma koko terän pituudelta ja sama kulma molemmin puolin."

        Minä en noista kulmista stressaa kovin paljon. Mielestäni on tärkeintä, että teroittaa terää eikä kylkiä. Tämän tuntee tietysti siitä, että terään nousee jäyste. Sen jälkeen on tärkeää saada jäyste pois mahdollisimman tarkasti pois. Hienommilla kivillä pitää sitten varoa, ettei pyöristä ja tylsytä sitä karkeammalla kivellä tehtyä terää.

        "Kun ostat Tormek , niin samalla voi ostaa ohjaimen ja kiven oikaisu työkalun
        Tuo oikaisu työkalu pitäisi malttaa itsekkin ostaa."

        Ammattiteroittajalle ja veistä ammatikseen käyttävälle varmasti hyvä työkalu, mutta kotikäyttöön hieman ylilyönti 😁


    • Anonyymi

      Mökillä kymmeniä veitsiä ja puukkoja, viikate, kirveitä ja vesuri. Kotona veitsiä vielä enemmän. Kyllä, aikamoinen savotta olisi pelkällä hiomakivellä.

      Nyt on tuossa pystypakastin kuivumassa ja jäätä ja vettä taisi tulla liki 10l sulatuksen aikana. Sulatan akkuporakoneen akuilla ja apuna on 2x 20W silikoni lämpölevyt
      Toki raavin muovirasialla irtoavan jään. Pihalla pakasteet muuttolaatikoissa ja -9 astetta joten siellä säilyvät.

      Noita silikonilämmittimiä käytän leivonnassa, laitan peltien alle niin hapanleipä nousee hyvin ja ei tarvitse lämmittää uunia turhaan. linkki lämmittimiin alla

      https://www.aliexpress.com/item/1005004051777634.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.3e51604brdiqZ4&algo_pvid=b14425ba-009e-49cf-a24a-e7c6c4c2fc2f&aem_p4p_detail=202312082221517753480972674360001024837&algo_exp_id=b14425ba-009e-49cf-a24a-e7c6c4c2fc2f-2&pdp_npi=4@dis!EUR!4.06!2.03!!!4.28!!@2103249617021029113914010e41cc!12000035445078050!sea!FI!0!AB&curPageLogUid=KlSLm0af3IT8&search_p4p_id=202312082221517753480972674360001024837_3

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      57
      9157
    2. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      12
      3619
    3. Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa

      Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r
      Ikävä
      29
      2877
    4. Kysely lieksan miehille

      Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht
      Lieksa
      83
      2241
    5. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      2060
    6. Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta

      kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.
      Maailman menoa
      364
      1847
    7. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      1482
    8. FinFamin ryhmät

      Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir
      Salo
      0
      1231
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1105
    10. Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!

      JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu
      Suomalaiset julkkikset
      69
      1089
    Aihe