Ydinsattumia

Tänne sattumia/tapahtumia/sillisalaattikeskustelua ydinvoimasta.

482

2802

12Äänestä

    Vastaukset

      • Doc_Norton

        Kun jotain rakennetaan, niin siihen yleensa joutuu rahaa kiinni laittaamaan. Onko tassa siis jotain merkillista. .... Paitsi ehka jollekin asiasta mitaan tietamatomalle tupauuno toimittajalle


    • TVO jäi aikoinaan kiinni vuosikausia jatkuneiden tarkistusten laiminlyönneistä (vaadittu tarkistus merkittiin suoritetuksi, vaikka niin ei oltu tehty) /1/. Nyt myös Japanissa on paljastunut samaa:

      "Japan nuclear watchdog says safety culture not good enough after documents falsified"
      http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/japan-nuclear-watchdog-sa/1986234.html

      ""Chugoku Electric on June 30 said it had not conducted the mandatory inspection of equipment for handling low-level nuclear waste, yet had recorded that the checks were carried out.

      "From a safety culture point of view, if that kind of thing happens, it's not good enough," Nuclear Regulation Authority (NRA) head Shunichi Tanaka said at a regular press conference on Wednesday, when asked about the incident by Reuters.

      "It is not a violation under law, so I don't think we would take legal action," Tanaka said.""

      Ydinvoimayhtiöiden käsitys laitostensa turvallisuudesta on aika erikoinen: ydinvoimala on turvallinen, kunhan vain tarkistettavaksi vaaditut kohdat kuitataan rastilla ruudussa "Tarkistettu". Ei ihme että paukkuu.

      /1/ "TVO hutiloi" (2003, suljettu keskustelu)
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/692315

      • Doc_Norton

        Okei, paitsi, etta Suomen osalta ylla oleva kommentti on taytta roskaa


      • Doc_Norton kirjoitti:

        Okei, paitsi, etta Suomen osalta ylla oleva kommentti on taytta roskaa

        "TVO hutiloi

        Vastaaja
        2.12.2003 15:42

        "
        Elokuussa TVO huomasi toimintakokeessa, että reaktorirakennuksen ilmastointijärjestelmässä oli vika, jonka seurauksena tulipalon sattuessa savu ei olisi poistunut reaktorirakennuksesta niin tehokkaasti kuin oli suunniteltu. Vian yhteyttä turvallisuusteknisiin käyttöehtoihin ei aluksi huomattu. Laitoksella ei näin ollen ryhdytty välittömästi käyttöehtojen edellyttämiin toimenpiteisiin. Selvityksissä havaittiin myös, että vuonna 2002 vastaavat toimintakokeet olivat jääneet tekemättä molemmissa laitosyksiköissä.

        Samoin elokuussa sattuneen virheen takia oli yksi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen palovesipumppu toimintakunnoton 42 vuorokautta. Pumpun paineen puoleinen venttiili jäi avaamatta ennakkohuoltotöiden jälkeen, eikä kiinnioloa huomattu toimintakokeissa eikä useissa palovesiventtiilien asennon tarkastuksissa. Kaksi muuta järjestelmään kuuluvaa pumppua oli kunnossa, joten sammutusjärjestelmä olisi kyllä tarvittaessa toiminut.

        Loppuvuoden kolmannen INES-1 -tapahtuman Teollisuuden Voima ilmoitti vuorokausiraportissaan lokakuun ensimmäisenä päivänä. Käytetyn polttoaineen varaston neljän lattiakaivon pintavahdin toiminta oli jäänyt tarkastamatta monen vuoden ajan. Tarkastettavia pintavahteja varastolla on yhteensä 35. Pintavahdit ilmoittavat automaattisesti, jos lattialla on vettä. Varaston turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa edellytetään lattiakaivojen tarkastamista. Neljän pintakytkimen tarkastus oli jäänyt tekemättä, koska niiden luo oli hankala päästä, ja ne olivat paikoissa, joissa säteilyarvojen voitiin olettaa olevan korkeat. Kaikki pintavahdit oli raportoitu tarkastetuiksi koska turvallisuustekniset käyttöehdot tulkittiin väärin. Tarkastamatta jääneiden pintavahtien mahdollinen toimintakunnottomuus olisi viivästyttänyt vuotojen havaitsemista.

        Neljäs loppuvuoden tapaus liittyy Olkiluodon ykkösyksikön reaktorin hätäjäähdytysjärjestelmään. TVO havaitsi, että järjestelmän kolmen pumpun moottorin värähtelytasot olivat olleet normaalia korkeammat usean vuoden ajan. Ykkösyksikön neljännen pumpun ja kakkosyksikön kaikkien vastaavien pumppujen moottorien värähtelytasot olivat normaalit. Selvityksissä havaittiin, että pumppuyksiköiden perustat eivät olleet riittävän jäykät. Kyseisten pumppujen perustukset korjattiin nopeasti. Moottoreiden värähtelytasoille ei ollut TVO:n ohjeissa selkeitä toimenpiderajoja. Kohonneet värähtelytasot heikensivät pumppujen pitkäaikaisen toiminnan luotettavuutta.
        "
        http://www.stuk.fi/uutiset/news_303.html
        (26.11.2003)

        Onkohan TVO:llakin otettu käyttöön tulospalkkaus muutama vuosi sitten? Tuon tyyppisiä laiminlyöntejä sellaisesta helposti tulee."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/692315/tvo-hutiloi


    • Jotain hyvääkin Fukushima-katastrofissa - siitä on otettu opiksi mm. niin että uusiutuvia energioita halutaan nyt entistä enemmän.

      "While nuclear stations on average produce about twice as much electricity as renewables annually for every kilowatt installed, the high growth of solar, wind and other renewables means atomic power is fast being eclipsed as nations turn away from the energy source after the Fukushima disaster in Japan."
      http://uk.reuters.com/article/2015/07/15/us-nuclear-industry-decline-idUKKCN0PP0AX20150715?utm_source=twitter&utm_medium=post&utm_term=AdH,renewables,Nuclear&utm_campaign=Climate&__surl__=Igt1M&__ots__=1437319251281&__step__=1


      Fukushima opettaa.

    • Lykkatill

      Mukavasti jo porukkaa töissä Hanhikivellä.


      http://www.fennovoima.fi/pyhajoki/laitospaikalla/valmistelevat-tyot

      Graniittirakennus Kallio Oy aloittaa heinäkuun puolivälissä maa- ja tienrakennustyöt Hanhikiven niemellä. Sopimus käsittää laitosalueen, työpaikka-alueen sekä majoituskylän maa- ja tienrakennustyöt. Urakka pitää sisällään myös vesi- ja talousviemäriputkistojen rakentamisen sekä esimerkiksi pysäköintialueiden rakentamisen. Lue uutinen aiheesta täältä.
      Laitospaikalle johtava yhdystie on jo saanut asfalttipinnoitteen. Seuraavaksi yhdystielle pystytetään kaiteet, valaistuspylväät ja liikennemerkit. Yhdystie on liikennöitävässä kunnossa heinäkuussa ja kokonaan valmis lokakuun aikana. Yhdystien pääurakoitsijana toimii Suomen Maastorakentajat Oy. Lue uutinen aiheesta täältä.
      Työmaa-alueen aitaurakan sähköistystyöt mm. valaistusta varten alkavat. Laitosalueen 2,5 metriä korkea uloin turva-aita valmistuu ennen syksyä. Kokonaisuudessaan urakka on valmis vuoden loppuun mennessä. Lue uutinen aiheesta täältä.
      Uuden yhdystien varteen sijoittuvan, 29 hehtaarin kokoisen, urakoitsijoiden työpaikka-alueen hakkuut ovat ajankohtaisia heinäkuussa.
      Fennovoiman työmaatukikohdan rakentaminen alkaa elokuussa. Syksyn aikana myös koulutusrakennuksen ja porttirakennuksen toteutukset alkavat. Myöhemmin tänä vuonna laitospaikalle rakennetaan myös lisää sähkön muuntoasemia ja liitytään esimerkiksi kunnalliseen vesi- ja viemäriverkkoon.

    • pyhäjokinen
    • Aktivistit: "Kaikissa USA:n ydinvoimaloissa on vuotavia putkia"

      "Every plant in the United States has leaking pipes, including Davis-Besse and Perry Nuclear Power plant, said Paul Gunter, lead spokesperson in nuclear reactor hazards and safety concerns for Beyond Nuclear.

      Today's groundwater is tomorrow's drinking water."
      http://www.sanduskyregister.com/news/business/9197881

      "Tämän päivän pohjavesi on huomispäivän juomavesi". Tuo on täysin kestävän kehityksen periaatteissa huomioitu, ja niitä periaatteita vastaan ydinvoima toimii hyvin monella eri tavalla.

    • texnut

      Jokos tämä ydinsattuma oli täällä ?

      http://www.talouselama.fi/uutiset/kovan paineen alla syntyy useimmiten tulosta kl fortum pelastamassa sittenkin fennovoiman/a2317027

      KL: Fortum lähellä sopimusta Venäjällä
      Kauppalehti uutisoi Fortumin olevan lähellä sopimusta vesivoimaneuvotteluissaan Venäjällä. Lehden mukaan Työ- ja elinkeinoministeriö sekä hallitus odottavat yhtiön ilmoitusta asiasta heti alkuviikosta.

      ”Odotamme Fortumin kohdalla myönteistä päätöstä. Kovan paineen alla syntyy useimmiten tulosta”, eräs hallitusta lähellä oleva taho sanoo Kauppalehdelle.

      Enemmistöosuuden saaminen vesivoimayhtiö TGC-1:stä on ollut ehto Fortumin osallistumiseen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

    • VainHuonojaVaihtoehtoja
    • Link-Kari
    • texnut

      Jokos tämä ydinsattuma oli täällä ?

      http://yle.fi/uutiset/fortum_osallistuu_fennovoima-hankkeeseen/8203845

      " Energiayhtiö Fortum on päättänyt osallistua 6,6 prosentin osuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Fortumin osallistuminen toteutetaan Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Fortumin päätös varmistaa hallituksen vaatiman 60 prosentin kotimaisen omistuksen ydinvoimayhtiössä.

      Samaan aikaan Fortumin ilmoituksen kanssa rakennusyhtiö SRV ja teräsyhtiö Outokumpu tiedottivat investoinneista Fennovoima-hankkeeseen. SRV osallistuu hankkeeseen 1,8 prosentin osuudella ja Outokumpu kasvattaa osuuttaan 1,8 prosenttiyksiköllä.

      Fennovoiman mukaan uusien omistusten myötä kotimaisen omistuksen osuus nousee 65,1 prosenttiin. Venäläiselle Rosatomille jäisi 34 prosenttia."

    • netstuk

      Hanhikiven ydinvoimalan työmaalla tapahtuu kaiken aikaa - ja suomalaisia työllistyy.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/titan-2-on-valinnut-destian-aliurakoitsijaksi-julkistamme-viela-uusia-sopimuksia-lahiaikoina/704410/

      " Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen pääurakoitsija Titan-2 on valinnut uudeksi aliurakoitsijakseen suomalaisen infra- ja rakennusalan yhtiö Destian.

      – Julkistamme vielä uusia sopimuksia alueen töistä lähiaikoina, apulaisjohtaja Alexander Zmikhnovskiy Titan-2-yhtiöstä lupaa.

      Destia valittiin toteuttamaan urakkaa, joka sisältää muun muassa pintamaan ja kasvillisuuden poistoa, maaleikkausta, pengerrystöitä sekä tiejärjestelyjä."

    • USA:n ydinvoimaloiden suunnittelemattomat pikasulut 2000-2014
      http://www.nei.org/getattachment/Knowledge-Center/Nuclear-Statistics/US-Nuclear-Power-Plants/US-Nuclear-Industry-Scram-Trend/US-Nuclear-Industry-Scram-Trend.jpg?width=960&height=720&ext=.jpg

    • Sosnovyj Borin ydinvoimalan läheisyydestä joesta on löytynyt mutanttikummajainen. Oliota ei ole kyetty tunnistamaan, mutta ydinvoimala on yksi oletetuista syistä olion olemassaoloon. Eräs arvelu on, että se olisi avaruusolio. Nimekseen olio on saanut Kesha.

      Video: https://www.youtube.com/watch?v=6UWUdNXrIX4

      Videossa olio näytti lähes fossiililta, jolloin se ei olisi ydinvoimalan aiheuttama mutaatio, mutta tutkijat tietää enemmän.

      https://boingboing.net/2015/09/02/mysterious-dead-creature-found.html (Sep 2, 2015)

    • Nyt tarvitsen apua - tietenkin huonon enkun kielen taitoni vuoksi.

      Sveitsin ydinvoimaloita koskevassa keskustelussa oli linkki pdf-tiedostoon
      https://www.entsoe.eu/Documents/SDC documents/SOAF/150630_SOAF_2015_publication_wcover.pdf

      "SCENARIO OUTLOOK & ADEQUACY F O R E C A ST
      30th June 2015"

      Julkaisusta kerrottiin tällaisessa kappaleessa:

      "But even if Switzerland needed to import power, enough is on hand. In June, Entso-e, the European organization of grid operators, estimated that there is 100 gigawatts of surplus “secure capacity” (meaning that it is dispatchable) in Europe at the moment (PDF). "

      Konekääntäjällä:

      "Mutta vaikka Sveitsi tarpeen tuoda teho, tarpeeksi on käsillä. Kesäkuussa ENTSO-e, Euroopan järjestäminen verkkoon toimijoiden arvioitu, että on 100 gigawattia ylijäämä "turvallisen kapasiteetin" (eli se on säädettävää) Euroopassa tällä hetkellä (PDF)."

      (EUssa on turvallinen 100GW ylimääräinen säätökapasiteetti?)


      Epäilen/toivon, että julkaisu liittyy näkemiini mainintoihin EUn sähköverkon yhtenäistämisestä (rakenne ym. asioita, todella iso asia), joka minua kiinnostaa. En tarvitse yksityiskohtaista tietoa, vain yleiset linjat. Uskoakseni moni muukin on kiinnostunut asiasta.

      Kiitos etukäteen.

    • TVO vastasi twitterissä esitettyyn kysymykseen OL3:n uudesta hinnasta näin:

      "TVO:lla yhä laitostoimittajan kanssa kiint.hintainen avaimet käteen -sopimus, v. 2003 rahassa n. 3 mrd. €"

      Taidatko muuta sanoa :)

    • niinjanii

      Ydinvoima paikkakunnilla asuu onnellisia ihmisiä.

    • Qertrud

      "Ydinvoima paikkakunnilla asuu onnellisia ihmisiä."

      Joo, suorastaan säteileviä ihmisiä.

      • kadekade

        Kyllä osuit naulan kantaan. Säteilevät onnellisuutta ja rauhaa ympäristöön.


    • Venäjällä ei varaa sulkea maailman vaarallisimpiin kuuluvaa ydinvoimalaa Kuolassa
      http://yle.fi/uutiset/nrk_venajalla_ei_varaa_sulkea_maailman_vaarallisimpiin_kuuluvaa_ydinvoimalaa_kuolassa/8295294

      "Lähellä Suomen Lapin rajaa olevan Kuolan vanhan ydinvoimalaitoksen käyttöikää voidaan taas pidentää. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan Venäjän viranomaiset järjestävät tarjouskilpailun laitoksen käyttöiän nostamisesta 60 vuoteen. Kuolan kahden vanhimman ydinreaktorin alkuperäinen käyttöikä ohitettiin jo 1990-luvulla. "


      "Reaktorit Tšernobylin mallia

      Neuvostoaikaiset Kuolan reaktorit ovat samaa tyyppiä kuin ydinkatastrofissa 1980-luvulla tuhoutunut Tšernobylin voimala."

      Ikäänkuin omaan maan ydinvoimaloiden paukkumista ei pitäisi pelätä....

      • LoviisaMallisia

        Eivätkä ole.


      • Loviisalaisia

      • Kiitos korjauksesta, siis korjatun uutisen esittämisestä. En huomannut virhettä. Tämä silti pätee: "Ikäänkuin omaan maan ydinvoimaloiden paukkumista ei pitäisi pelätä...."


      • Netstux

        Hyvät yhteenvedot. Niissä esitetyillä tiedoilla voidaan kumota useita tällä palstalla esitetyistä vääristä väitteistä.


    • K.Late

      VTT:ltä hyvä esitys Tsernobylistä. Herää kysymys, että pitääkö odottaa aina yli 20 vuotta, että väärät myytit korjataan. No Tsernobylin kohdalla niitä ei tulla korjaamaan koskaan, palstan ydinpunaniskat pitävät siitä kyllä huolen. Eivätkä jaksa lukea näinkään helppoa esitystä. Siinä on kuitenkin enemmän kuin yksi sivu.

      • Netstux

        Eiköhän viheruskovaisilla ole suuremmat myytit. Nytkin tuolla on ketju otsikolla "Fukushima oli kaikkien aikojen suurin katastrofi" ja jutut sen mukaisia, kun huuhaakolmikko Mauri Mälkiä, Stuxnet ja Videopoika pääsevät vauhtiin.


    • K.Late

      VTT olisi tietenkin voinut kertoa vähän syventävää tietoa testistä, joka Tsernobylissä oli meneillään. Kyse oli nimittäin käyttöönottotestistä, joka oli monestakin syystä pahasti myöhässä. Siinähän oli tarkoitus testata huimamassojen tuottamaa energiaa pääkiertopumpuille tilanteessa, jossa sähköverkko oli menetetty ja varavoimagenujen käynnistyminen tulisi ottamaan aikansa. Eli testi, joka on jouduttu mitä ilmeisemmin tekemään mm Olkiluodossakin.

      Olkiluodossa vuonna 2008 tuo toiminto epäonnistui tositilanteessa, kun verkon ylijännite kytki pois sähkönsyötön ja samalla vauroitti inertiajärjestelmää. Onneksi silloin oltiin vain vähän yli puolella teholla, eikä reaktoriin päässyt kehittymään liian suuria läpötilaeroja, joka voisi vaurioittaa polttoainesauvoja.

      Tsernobylissä tuo testi oli jo niin pahasti myöhässä, että voimalan työntekijöitä uhkailtiin bonusten ja palkanlisien menetyksellä. Eli tässäkin mielessä mentiin ihan länsimaiseen tyyliin. IAEA totesi jälkeenpäin testin järjestylystä ja ohjeistuksesta, että kaikki oli kunnossa.

    • EU-maat voivat alkaa tarkastaa toistensa ydinvoimaloita 2017
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/eu-maat-voivat-alkaa-tarkastaa-toistensa-ydinvoimaloita-2017-3483890

      Vaikuttaa aika hullulta ajatukselta, mutta toteutuu.

      "Ensimmäinen merkittävä muutos on, että muut EU-maat voivat jatkossa tarkastaa minkä tahansa EU-maassa sijaitsevan ydinvoimalan turvallisuuden. Näin turvallisuuden varmistaminen ei jäisi yhden maan viranomaisten harteille.

      Toinen muutos on, että jatkossa ydinvoimalan turvallisuudesta vastaa yksinomaan sitä operoiva yhtiö. Vastuuta ei voi enää jakaa esimerkiksi laitostoimittajille. Entistä selvemmän vastuunjaon toivotaan osaltaan varmistavan ydinvoimaloiden turvallisuus."

      Tulihan se sieltä: laitostoimittajalla ei ole mitään vastuuta ydinvoimalan turvallisuudesta!

      Voiko Fennovoiman ydinvoimalahankkeen etenemisen vielä estää?

      • Netstux

        Ei sun Stuxnet kannattaisi kirjoitella asioista mistä et mitään ymmärrä. Luvanhaltija tietysti vastaa siitä että laitostoimittaja rakentaa laitoksen määräysten mukaisesti. Ei laitostoimittajan vastuuta voi ulottaa laitoksen käyttöön. Esim. Olkiluoto 1&2 rakentanutta Asea Atomia ei ole enää olemassa.


      • Stuxnet, antonlaurio ja mattikarjala tuntuu olevan sama henkilö niin fanaattisesti vastustaa ydinvoimaa.


    • olisisekintarpeen

      Voi, jospa EU-maat alkaisivat tarkistaa myös toistensa hiilivoimaloita, tuulivoimaloita, maakaasuvoimaloita, turvevoimaloita, öljynyankkereita, ... ja niiden turvallisuuden.

    • Positiivinen uutinen ydinvoimasta (parempi kuin grafeeni /1/):

      "Diplomi-insinööri Esko Tusalle myönnettiin Suomalainen Insinöörityöpalkinto radioaktiivisten nesteiden puhdistusmenetelmän kehittämisestä.

      CsTreat ®-, SrTreat ®- ja CoTreat®-purkit nököttävät Fortumin neuvotteluhuoneen pöydällä. Ruskea muruseos näyttää jauhetulta kahvilta, valkoiset pesupulvereilta.

      Seokset ovat pitkän kehitystyön tuloksena syntyneitä ioninvaihtimissa käytettäviä materiaaleja, jotka sitovat itseensä radionuklideja: CsTreat käy cesiumin kimppuun, SrTreat nappaa strontiumin ja CoTreat koboltin.

      Nämä Nures®-materiaalit ovat siis tehopuhdistajia, jotka keräävät säteilevästä vedestä pahat aineet, sitovat ne lujasti itseensä ja vaihtavat tilalle vaarattomat suola- ja vetyionit.

      Nures-prosessin läpi kulkeneessa vedessä ei ole enää mitään haitallisia aineita, näin pesty vesi voidaan haluttaessa laskea takaisin vesistöön. "

      http://lehti.tek.fi/tekniikka/puhdistavat-rakeet#sthash.JJpK71HA.dpuf

      /1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/13704440/grafeeni---ydinjatepuhdistaja

      • Fortumille mittava lisätilaus Fukushiman ydinonnettomuusalueen puhdistamiseen
        http://yle.fi/uutiset/fortumille_mittava_lisatilaus_fukushiman_ydinonnettomuusalueen_puhdistamiseen/8322539

        "Fortum on saanut lisätilauksen radioaktiivisuutta itseensä sitovista rakeista. Rakeet tilaa amerikkalainen EnergySolutions, joka on toimittanut niihin pohjautuvaa teknologiaansa Japanin Fukushimaan ydinonnettomuuden jälkien siivoamiseen."

        "Helsingin yliopiston ja Fortumin kehittämiä rakeita on käytetty Fukushimassa jo yli 100 miljoonan euron edestä vuodesta 2012 lähtien."

        "Rakeita tarvitaan vielä vuosia

        Puhdistustyö Fukushimassa on vielä kesken, joten jos suomalaisrakeet pysyvät kilpailijoitaan houkuttelevempina, ovat lisätilaukset todennäköisiä."


        Ydinvoima työllistää.


    • EU-tuomioistuin: Ruotsin ydinvoimavero noudattaa lainsäädäntöä
      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/eu-tuomioistuin-ruotsin-ydinvoimavero-noudattaa-lainsaadantoa/VTeMdx8W

      "Ruotsin keräämä ydinvoimavero, joka perustuu reaktoreiden mahdolliseen tehoon niiden tuottaman sähkön sijaan, ei riko EU:n energiaverodirektiiviä, toteaa Euroopan unionin tuomioistuin."

      Mitä veroa Suomen ydinvoimayhtiöt maksaa?

      • Kysymykseen löysin itse yhden vastauksen:

        "Voimayhtiöt maksavat Säteilyturvakeskukselle viranomaisvalvonnan aiheuttamat kulut, minkä ansiosta Stukin ydinturvallisuuden valvontaosaston palveluksessa on yli 100 tarkastajaa ja asiantuntijaa. Lisäksi luvanhaltijat maksavat lain mukaan kotimaiseen tutkimustoimintaan kohdistettavaa maksua, vuodessa 260 euroa jokaisen ydinreaktorin lämpötehon megawattia kohden, eli yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä maksua ollaan nyt lakimuutoksella tuplaamassa määräajaksi, jotta Espoon Otaniemeen VTT:n käyttöön tulevan Ydinturvallisuustalon rakentaminen saadaan rahoitetuksi."
        https://turvallisuusinsinoori.wordpress.com/2014/12/16/ydinturvallisuustalo-ja-coasen-teoreema/

        (Hyvä artikkeli, lukekaa se).


      • enemmänkin tuotannon verottamisesta kyselin (ruotsi maksaa lämpötehon perusteella), vaikka se ei teksistä näy. Tuo rakennushanke on vähän kummajainen, siksi otin mukaan.


    • Ymmärretty

      Mitä veroa Suomen ydinvoimayhtiöt maksaa?

      stuxnet; " Kysymykseen löysin itse yhden vastauksen"

      Tässä sinulle tiedoksi toinen vastaus: Kiinteistövero.

      Koitapa ressukka itse etsiä lisää tietoa Kiinteistöverosta. Jos et löydä tai muuten ymmäärä asiaa, pyydä palstalaisilta apua.

    • Britannia havittelee kiinalaista ydinvoimaa – länsienglantilaisen kylän asukkaat huolestuivat
      http://www.hs.fi/talous/a1443842691055

      Ihmettelin, että huolestuiko kylän asukkaat siksi, että ydinvoimala olisi kiinalainen. Piti katsoa:

      "Nyt Britannian hallitus houkuttelee kiinalaisia energiayhtiöitä sijoittamaan Hinkley Pointin uuteen reaktoriin. Tulevaisuudessa Britanniaan on tarkoitus rakentaa lisää ydinvoimaa kiinalaisten rahoilla ja tekniikalla.

      "Suunnitelmat pelottavat, vaikka en uskokaan salaliittoteorioihin kiinalaisten maailmanvalloituksesta. Mutta onko kiinalainen energia turvallista? Hinkley Point ei voi olla hyvä sijoitus – niin kallis uudesta reaktorista tulee", Bryant miettii."

      Kiinalaisten ydinreaktorin turvallisuutta siis epäillään, ranskalaista pidetään kalliina (sitä jättitukiaisin hankittavaa). Yhdessä nuo ovat ihan normiarvioita ydinvoimasta:
      - vaarallisia
      - kalliita

      Ei siis oikeastaan mikään uutinen.

    • Kissat jeesanneet ydinvoimaloiden säteilyturvallisuuden kehittämisessä.
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kissa-auttoi-turvallisuushankkeessa-ydinreaktoreihin-uutta-tekniikkaa-6057281

      "Lancasterin yliopiston tutkijatiimi kertoi vastikään Nature Communicationsissa kehittämästään laitteesta, joka valvoo sekä gammasäteilyä että nopeita neutroneita ydinreaktoreissa. Laite on käytännössä kamera, joka painaa ainoastaan 20 kiloa.

      Kameraan on otettu inspiraatiota kissan silmästä. Tekijät uskovat, että teknologia parantaa ydinvoimaloiden turvallisuutta ja suorituskykyä. Siitä on hyötyä myös mahdollisissa ydinonnettomuuksissa.

      Koska laite voidaan sijoittaa reaktoriin, sen kautta saadaan reaaliaikaista tietoa reaktorin kunnosta ja toiminnasta. Samoja tietoja ei saada muuten yhtä helposti."

      Alkuperäinen artikkeli: http://www.iflscience.com/cats-eyes-provide-solution-looking-inside-nuclear-reactors

    • hiilipeikko

      Saksassa rahat riittää ydinvoimaloiden purkuun ja siivoukseen. Toivotaan, että rahaa riittää myös korvaavien hiilivoimaloiden rakentamiseen.

      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksan-energiayhtiot-riittavan-valmiita-ydinvoiman-purkuun/erHqWZux

      Saksan talousministeriö kertoi lauantaina, että saksalaisilla energiayhtiöillä on riittävästi rahastoituja varoja käytettäväksi ydinvoimaloiden purkuun ja siivoukseen. Tämä selvisi yhtiöille tehdystä atomivoimaloiden sulkemista koskevassa stressitestissä.

      Ministeriön mukaan E.ON, RWE, Energie Baden-Württemberg, Vattenfall ja Stadtwerke München ovat varanneet ydinvoimaloiden sulkemiseen yhteensä 38,3 miljardia euroa.

      Talousministeri Sigmar Gabrielin tiedotteen mukaan summa ”vastaa täysin kustannuksia”.

    • K.Late

      "Saksassa rahat riittää ydinvoimaloiden purkuun ja siivoukseen."

      Aikaisemmin arvioitiin, että tuo vajaa 40 miljardia riittää kyllä purkuun ja siivoukseen, mutta ei enää loppusijoitukseen. Arviolta 13 miljardia tarvittaisiin vielä lisää ja se lasku tulee ilmeisesti lankeamaan veronmaksajille.

      Mitä mieltä Netstux on purkukustannuksista? Sinähän olet ollut täällä ns halapurun sanansaattaja. Mielestäsi suomalaisella tehokkuudella vähän yli 20 reaktoria purettaisiin alle 10 miljardilla? Saksalaiset ovat tunnettuja tehottomuudestaan ja tekevät kaikein väärin?

    • Lähteellä

      "Arviolta 13 miljardia tarvittaisiin vielä lisää...."
      Onko tuo Laten ikioma laskelma, vai löytyykö sille jokin muu lähdetieto?

    • Helsinginydin

      Olisko jokin Helsingissä olevista ydinrektoreista pikkusen pössäytellyt?

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1444788699396.html

      Säteilyturvakeskus (Stuk) kertoi tiistaina, että Helsingistä kerätystä ilmanäytteestä on havaittu pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita.

      Meillä on muita ilmanäytteitä analysoimatta. Katsomme, onko missään muualla kuin Helsingin ilmassa näitä aineita. Useinhan näissä käy niin, että ei se koskaan selviä, mistä oli kyse.

      • STUK kertoo: http://www.stuk.fi/-/helsingin-ilmanaytteessa-havaittu-pienia-maaria-keinotekoisia-radioaktiivisia-aineita

        "Säteilyturvakeskus (STUK) on havainnut Helsingin radioaktiivisuuden valvonta-asemalta kerätystä ilmanäytteestä pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita: mangaania, kobolttia ja cesiumia (Mn-54, Co-60, Cs-134, Cs-137). Määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole vaikutusta ihmisten terveyteen. Ne ovat noin miljardisosa sellaisista pitoisuuksista, jotka aiheuttaisivat tarpeen ihmisten suojautumiseen.
        Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmavirtaukset näytteen keräysjakson aikana ovat suuntautuneet Etelä-Suomeen pohjoisesta ja koillisesta. "

        "Tämän tiedon perusteella ei kuitenkaan voida päätellä, missä ja milloin nyt havaitut keinotekoiset radioaktiiviset aineet ovat alun perin päässeet ilmaan. STUK jatkaa aineiden alkuperän selvittämistä muun muassa olemalla yhteydessä naapurimaiden säteilyvalvontaviranomaisiin, ja kertoo lisätietoja heti, mikäli niitä on saatavilla."

        Venataan, kyllä se selitys tulee aikanaan.


    • kopioita
      • stuxnet

        Paras ydinvoimauutinen sitten Saksan energiakäänteen:

        "Oskarshamnin ydinreaktorit päätettiin sulkea – Fortumille 700 miljoonan euron menetykset"
        http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/oskarshamnin-ydinreaktorit-paatettiin-sulkea-fortumille-700-miljoonan-euron-menetykset-6057977

        "Ruotsissa sijaitsevan Oskarshamnin ydinvoimalan omistavan Oskarshamnsverkets Kraftgruppin (OKG) ylimääräinen yhtiökokous päätti tänään ydinvoimalaitoksen 1- ja 2-yksiköiden sulkemisesta. Päätös ei vaikuta Oskarshamnin uusimman ja isoimman 3-yksikön toimintaan."

        Maailmalla on vielä toivoa.


      • usko-pois
        stuxnet kirjoitti:

        Paras ydinvoimauutinen sitten Saksan energiakäänteen:

        "Oskarshamnin ydinreaktorit päätettiin sulkea – Fortumille 700 miljoonan euron menetykset"
        http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/oskarshamnin-ydinreaktorit-paatettiin-sulkea-fortumille-700-miljoonan-euron-menetykset-6057977

        "Ruotsissa sijaitsevan Oskarshamnin ydinvoimalan omistavan Oskarshamnsverkets Kraftgruppin (OKG) ylimääräinen yhtiökokous päätti tänään ydinvoimalaitoksen 1- ja 2-yksiköiden sulkemisesta. Päätös ei vaikuta Oskarshamnin uusimman ja isoimman 3-yksikön toimintaan."

        Maailmalla on vielä toivoa.

        uskotaan jo, ei tartte enää toistaa samaa uutista neljänteen kertaan.


    • K.Late

      "Onko tuo Laten ikioma laskelma, vai löytyykö sille jokin muu lähdetieto?"

      "Saksalaislehtien, muiden muassa Der Spiegel -viikkolehden saamien tietojen mukaan asiantuntijat puhuvat jopa 30 miljardin euron vajeesta. Tiedot perustuvat Saksan talousministeriön tilintarkastustoimistoilta tilaamiin selvityksiin."

      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksassa-raha-ei-riita-ydinvoiman-purkuun/K6WfcMVt

      Jaa, minä taisinkin muistaa väärin, tuo 13 miljardia olikin 30 miljardia. No isolla haarukalla....kjäh

    • Lähteellä
    • K.Late

      Yhtä hyvin mitä tahansa voi kutsua speuklaatioksi, myös Sigmundin kommenttia, joka ei sisältänyt mitään vaihtoehtoisia lukuja.
      Loppusijoitus Saksassa on vielä musta aukko, josta kukaan ei tiedä, nieleekö se kuinka paljon, vai kaiken.

      Tuo 30 miljardin hole oli asiantuntijoiden arvio. Oikein hauskaa on tulossa, kun oikeita lukuja alkaa tulla esiin, niin purkamisen, kuin myös loppusijoituksen osalta. Kjäh. Veikkaan, että alle miljardin ei tänäpäivänä pureta edes pientä voimalaa.

    • Lähteellä

      Jotenkin sitä luottaa enemmän talousasioista vastaavaan ministerin lausuntoon kuin palstalla kirjoittavaan nimimerkkiin ja nimeltä mainitsemattomien asiantuntijoiden arvioihin., vai miten, Late ?

    • Netstux

      Parhaita kuvauksia Saksan ydinjätehuollon rahoituksesta sisältyy linkkiin http://www.bmub.bund.de/en/topics/nuclear-safety-radiological-protection/endlagerprojekte/general-information/

      Ydinvoimalaitoksilla on sisäinen rahastointijärjestelmä jonka turvin ne ovat keränneet nuo lähes 40 miljardia ydinsähkön hinnassa. Suuri osa on tosin tullut kun rahat on sijoitettu tuottavasti. Rahastoinnin lisäksi voimayhtiöt ovat rakentanet välivarastot käytetylle ydinpolttoaneelle ja radioaktiivisille jätteille. Sanoisin että rahat riittäisivät takuuvarmasti jos voimayhtiöiden annettaisiin hoitaa homma.

      Saksaas kuitenkin Liitovaltio vastaa jätteiden loppusijoituksesta ja voimayhtiöt vain rahoittava sitä. Liittovaltion loppusijoitushankkeet ovat edenneet oraan sanoen surkeasti. Esim. 80-luvun alussa alettiin selvittää keski- ja matala-aktiivisten jätteiden loppusijoitusta Konradin entiseen rautakaivokseen. Samaan aikaan alettiin Suomessa selvittää vastavanlaisten jätteiden loppusijoitusta kallioperään. No, Suomessa on loppusijoituslaitokset olleet käytössää jo parikymmentä vuotta. Saksassa otetaan Konradin laitos käyttöön parhaassa tapauksessa runsaan 10 vuoden päästä. Siitä huolimatta että rahaa on jo palanut pari miljardia. Vastaavaa tarinaa voisi kertoa Gorlebenin loppusijoitushankkeesta.

      Eli jos tuo 40 miljardia luovutetaan Liittovaltion käyttöön kun voimalaitokset suljetaan, on todennäköistä etteivät rahat riitä mihinkään. Hankkeet eivät etene mihinkään, siitä pitävät huolen kaikenlaiset komiteat joissa on äkkivääriä proffia. Konsultit kuppaavat rahat loputtomiin selvityksiin. Mitään jätteitä ei loppusijoiteta vaan jo loppusijoitetutkin kaivetaan ylös, kuten tullaan tekemään Assen ja mahdollisesti Morslebenin tapauksessa. Ydinvoimalaitosten käytöstäpoisto tulee hyvin kalliiksi kun varsin vähäaktiivisille jätteille joudutaan rakentamaan korkealuokkaisia ja hyvin kalliita välivarastoja.

      Hieman kyynistä tarinaa mutta ei kaukana totuudesta. Ainoa toivo on että kun ydinvoimalaitokset suljetaan, lopahtaa Saksan viheruskovaisten mielenkiinto ydinjäteasioihin ja päästään pragmaattisiin ratkaisuihin.

    • Netstux

      "Paras ydinvoimauutinen sitten Saksan energiakäänteen:
      "Oskarshamnin ydinreaktorit päätettiin sulkea – Fortumille 700 miljoonan euron menetykset"

      Viheruskovaiselle valtion puoliksi omistaman yhtiön 700 miljoonan tappio on todella hyvä uutinen.

    • K.Late

      "Sanoisin että rahat riittäisivät takuuvarmasti jos voimayhtiöiden annettaisiin hoitaa homma."

      Riittämättömälle rahoitukselle ja karaneille kustannuksille siis rakennetaan jo etukäteen meriselitystä? Veronmaksajia valmistellaan epäonnistumiseen ja lisälaskuun?

      No tärkeintä toki olisi saadaa jonkinlainen loppusijoitusratkaisu suunniteltua ja toteutettua. En oikein ymmärrä, miksi nuriset Assenen jätteiden ylöskaivuuta, kun kalmisto vuotaa ympäristöön kuolemaa.

      • Valehtelua harrastava tyyppimme omaa ilmeisesti myös erittäin heikon itsetunnon - hänen suustaan tulevan ripulin seassa on kummallisia "viheruskovainen"-kokkareita. Ne kyllä sietäis, mutta se ripuli on pahaa katsottavaa.


      • Netstux

        Yritin tuossa jutussa kertoa omia käsityksiäni asioista kun niistä jotain tiedän. Otin esiin tuon Konradin tapauksen, entisen rautakaivoksen yli km syvyydessä hyvässä geologisessa ympäristössä. Suunniteltu keski- ja matala-aktiivisten jätteiden loppusijoituspaikaksi mutta 35 vuoden aikana hanke ei ole edennyt juuri mihinkään, vain loputtomia tutkimuksia ja selvityksiä on tehty suurella rahalla. Aina löytyy joku proffa joka ottaa esille uuden huolenaiheen ja vastuuorganisaatio Liittovaltion ympäristöministeriö ei uskalla tehdä mitään.

        Ja tunnen tuota Assen tapaustakin. Ne väitetyt radioaktiivisuuspäästöt ovat olleet todella mitättömiä. Jos tuon suolakaivoksen jätetilat olisi aikanaan täytetty, ei vesivuotoja sinne ja niistä aiheutuvia ongelmia olisi koskaan tapahtunut. Jätteiden poistaminen kaivoksesta tulee aiheuttamaan paljon enemmän säteilyaltistusta kuin niiden jättäminen sinne. Ja muistutetaan että sinne ei ole haudattu ydinvoimalaitosten jätettä.

        Jos tarkastellaan Suomen tilannetta, meillähän ydinjäterahaston riittävyyttä tarkastellaan kolmen vuoden välein ja mahdolliset aiemmat aliarvioinnit korjataan. Jos vaikkapa Posivan hanke tulee maksamaan aiempaa arvioitua enemmän, voimayhtiöt kattavat nuo ylimääräiset kustannukset. Suurimmat investoinnit Posivan hankkeessa tapahtuvat seuraavien 10 vuoden kuluessa, jolloin kaikki voimalaitokset ovat vielä toiminnassa ja kulut voidaan periä ydinsähkön hinnassa. Olkiluodon laitoksen käytöstäpoiston hinnalle saadaan varmaan referenssiä seuraavien 10 vuoden aikana vastaavanlaisen Barsebäckin laitoksen purkamisesta. Loviisan laitos on tarkoitus purkaa 2030-luvulla ja todennäköisesti Fortum on silloin vielä olemassa ja maksaa mahdolliset budjetin ylitykset. Ja TVO käyttää ydinvoimaa näillä näkymillä 2080-luvulle asti.

        Joten Laten huoli siitä että ydinjätehuollon kustannukset lankeavat veronmaksajille näyttää turhalta.


    • K.Late

      "Jos tarkastellaan Suomen tilannetta, meillähän ydinjäterahaston riittävyyttä tarkastellaan kolmen vuoden välein ja mahdolliset aiemmat aliarvioinnit korjataan. "

      Aivan, on rakennettu tehokas ja äänekäs vakuuttelujärjestelmä, voimayhtiöiden ja valtiovallan yhteisellä äänellä vuosi toisensa jälkeen toitotetaan rahojen riittävyyttä. Kukaan ei pysty varmuudella osoittamaan tätä pyramidihuijauksesksi, koska todellisia kustannuksia on vaikea laskea. Tosin tästä on vahvoja epäilyjä, koska maailmalla ei päästä edes lähelle Suomen arvioita.

      Suomen voimayhtiöiden rahat riittävät ehkä kolmanteen osaan purku-, siivous- ja loppusijoituskustannuksista. Maailmalla on huomattu, että ydinvoima on tässäkin suhteessa paljon luultua kalliimpaa. Minulla on jo etukäteen hauskaa, kun mietin millaisia selityksiä asialle tulee. Khehe. Kuparikapseli olikin odotettua kalliimpi, puhdistustyöt kestävätkin odotettua kauemmin, kapselointilaitos olikin kallistunut 90-luvun laskelmista noin 10-kertaisesti, eikä sekään sitten lopulta riittänyt, jne Kjäh.

      Loppusijoitus on yksi ydinvoimaan liittyvä globaali höynäytys, jonka avulla ydinvoiman rakentaminen saattoi alkaa - ilman ensimmäistäkään kunnollista suunnitelmaa.

      • Erikoista on se, että ydinjätteiden loppusijoituksen kustannusarvion tekee huoltovelvollinen itse. Ehkä sen voisi tehdä valtiokin, mutta joutuisi silloin itse kustantamaan sen.


      • Netstux

        Viranomaiset (TEM ja STUK) tarkastavat kustannusarviot. Lainsäädännön mukaan TEM voi hankkia kustannusarvioista myös muiden riippumattomien asiantuntijoiden selvityksiä ja niin se on tehnytkin.

        Suomessa kustannusarviot ovat pitäneet aika hyvin kutinsa, esim. käytetyn polttoaineen välivarastojen sekä keski&matala-aktiivisten jätteiden loppusijoituksen osalta. Posivan kustannukset ovat käsittääkseni olleet jonkin verran korkeampia kuin esim. 15 vuotta sitten arvioitiin. Mutta kuten yritin selittää, ydinenergian tuottaminen Suomessa jatkuu vielä varsin pitkään ja sinä aikana hankkeet etenevät varsin pitkälle, kustannusarvioita voidaan tarkentaa ja rahastointia lisätä tarvittaessa. Tähän mennessä ydinjätehuoltoon on satsattu pitkälti toista miljardia ja rahastoituna on 2,4 miljardia. Joten en oikein ymmärrä mihin Laten huoli perustuu.


      • "Loppusijoitus on yksi ydinvoimaan liittyvä globaali höynäytys, jonka avulla ydinvoiman rakentaminen saattoi alkaa - ilman ensimmäistäkään kunnollista suunnitelmaa."

        Roskavoimalayhtiö on mahdollinen lopputulema:
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/12097574/roskavoimalayhtio---ydinjatehuollon-kauhuskenaario


      • LisääJossittelua

        Kuinkahon hauskaa sinulla on jos ilmenee, että ollaankin säästetty ylimääräistä rahaa. Kaikki olikin luultua halvempaa. Sitten on teikäläinen täällä "Mutku ei sen pitäny näin mennä..."


    • tuulieiauta

      Noin Suomessa, entäs Saksassa ?
      Saksassa CO2-päästöt eivät ole alentuneet Saksan energiakäänteen seurauksena vuosina 2011-2014.
      Tuuli- ja aurinkosähkön tuotannon suuri lisääminen Saksassa on osoittautunut tehottomaksi tavaksi alentaa CO2-päästöjä.

      • AiMilläTavoin

        Miten se tuuli- ja aurinovoiman suuri lisääminen Saksassa on osoittautunut tehottomaksi tavaksi alentaa co2-päästöjä?


      • Netstux

        Aurinko- ja tuulisähkö tarvitsevat tuekseen hyvin paljon hiili- ja kaasuvoimaa. Mikä ennen tuotettiin CO2-päästöttömällä ydinvoimalla 24 h, tuotetaan nyt 8 h aurinkopaneeleilla ja 16 h kaasu&hiilivoimalla. Vastaavasti tuulivoimalla on heikon tuotannon jaksoja jotka paikataan hiili&kaasuvoimalla.


      • AiMilläTavoin kirjoitti:

        Miten se tuuli- ja aurinovoiman suuri lisääminen Saksassa on osoittautunut tehottomaksi tavaksi alentaa co2-päästöjä?

        Tuuli- ja aurinovoiman suuri lisääminen Saksassa on osoittautunut huipputehokkaaksi - 8 ydinreaktoria on voitu veivata pois käytöstä, eikä CO2-päästöt ole muuttuneet miksikään!

        Ai niin... tuo taitaa tarkoittaa sitä, että ydinvoima on tehoton CO2-vähentäjä, suorastaan surkea!


    • Ydinfilmi
      • "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin"

        Muistelen, että noin puhuttiin jo 2000-luvun alussa. IAEAn tietokannan tämä osa ei kerro uusia hankkeita
        https://www.iaea.org/pris/home.aspx

        mutta siitä voi ahkeralle olla jotain hyötyä. Oikealla on vuosivalikko jonka mukaan vaihtuvat seuraavat tiedot:
        - New connections to the grid
        - Permanent shutdowns
        - Construction starts
        - (Kartta)

        Esim. vuosi 1986:
        - valtavasti uusia verkkoon kytkettyjä....


      • Ydinfilmi
        stuxnet kirjoitti:

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin"

        Muistelen, että noin puhuttiin jo 2000-luvun alussa. IAEAn tietokannan tämä osa ei kerro uusia hankkeita
        https://www.iaea.org/pris/home.aspx

        mutta siitä voi ahkeralle olla jotain hyötyä. Oikealla on vuosivalikko jonka mukaan vaihtuvat seuraavat tiedot:
        - New connections to the grid
        - Permanent shutdowns
        - Construction starts
        - (Kartta)

        Esim. vuosi 1986:
        - valtavasti uusia verkkoon kytkettyjä....

        Oletko sokea... vai etkö osaa käyttää vuosivalikkoa?
        Pikaisella silmäyksellä IAEA;n tietokantasivun mukaan 1990-luvulla (vuodet 1990-99) otettiin käytöön (New connections to the grid) noin 20 uutta ydinreaktoria.

        Elokuvasta jutun tehneen toimittajan tietämys ydinvoimasta on siis selvästikin olematon tai hän on tahallaan esittänytt vihrän valheen jutussaan.
        Toivotaan, että elokuva ei syyllisty samaan.


      • minäkin.ymmärsin
        Ydinfilmi kirjoitti:

        Oletko sokea... vai etkö osaa käyttää vuosivalikkoa?
        Pikaisella silmäyksellä IAEA;n tietokantasivun mukaan 1990-luvulla (vuodet 1990-99) otettiin käytöön (New connections to the grid) noin 20 uutta ydinreaktoria.

        Elokuvasta jutun tehneen toimittajan tietämys ydinvoimasta on siis selvästikin olematon tai hän on tahallaan esittänytt vihrän valheen jutussaan.
        Toivotaan, että elokuva ei syyllisty samaan.

        Stuxnet on älykkäämpi, koska ymmärsi että "aletaan puuhaamaan" on ihan eri asia kuin "kytketty verkkoon".


      • Ydinfilmi
        minäkin.ymmärsin kirjoitti:

        Stuxnet on älykkäämpi, koska ymmärsi että "aletaan puuhaamaan" on ihan eri asia kuin "kytketty verkkoon".

        Ainakin stuxnet on älykkäämpi kuin sinä. (tai oikeastaan yhtä älykäs/tyhmä, sillä kukahan siellä nikin takana onkaan?)
        Monia 1990-luvulla verkkoon kytkettyjä ydinvoimalahankkeita alettiin puuhaamaan Tsernobylin katastrofin jälkeen, jookosta !


      • Ydinfilmi kirjoitti:

        Oletko sokea... vai etkö osaa käyttää vuosivalikkoa?
        Pikaisella silmäyksellä IAEA;n tietokantasivun mukaan 1990-luvulla (vuodet 1990-99) otettiin käytöön (New connections to the grid) noin 20 uutta ydinreaktoria.

        Elokuvasta jutun tehneen toimittajan tietämys ydinvoimasta on siis selvästikin olematon tai hän on tahallaan esittänytt vihrän valheen jutussaan.
        Toivotaan, että elokuva ei syyllisty samaan.

        Ydinvoiman kannattajien "vihreä valhe"-määritelmäni osoittautuu kerta toisensa jälkeen oikeaksi.

        "toimittajan tietämys ydinvoimasta on siis selvästikin olematon tai hän on tahallaan esittänytt vihrän valheen jutussaan"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-81331004

        Vihreä valhe tällä palstalla tarkoittaa suunnilleen tätä:
        - asiasta en mitään tiedä, mutta se on ydinvoiman vastaista.
        Tuota ei tarvitse edes perustella :D


      • Ydinfilmi kirjoitti:

        Ainakin stuxnet on älykkäämpi kuin sinä. (tai oikeastaan yhtä älykäs/tyhmä, sillä kukahan siellä nikin takana onkaan?)
        Monia 1990-luvulla verkkoon kytkettyjä ydinvoimalahankkeita alettiin puuhaamaan Tsernobylin katastrofin jälkeen, jookosta !

        "Monia 1990-luvulla verkkoon kytkettyjä ydinvoimalahankkeita alettiin puuhaamaan Tsernobylin katastrofin jälkeen, jookosta !"

        Kerro edes yksi, jookosta? Saadaan sitten tämä kumottua:

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin."
        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html


      • Wiherwale
        stuxnet kirjoitti:

        Ydinvoiman kannattajien "vihreä valhe"-määritelmäni osoittautuu kerta toisensa jälkeen oikeaksi.

        "toimittajan tietämys ydinvoimasta on siis selvästikin olematon tai hän on tahallaan esittänytt vihrän valheen jutussaan"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-81331004

        Vihreä valhe tällä palstalla tarkoittaa suunnilleen tätä:
        - asiasta en mitään tiedä, mutta se on ydinvoiman vastaista.
        Tuota ei tarvitse edes perustella :D

        stuxnet, "Vihreä valhe tällä palstalla tarkoittaa suunnilleen tätä:
        - asiasta en mitään tiedä, mutta se on ydinvoiman vastaista."

        Muta tuohan on hyvä ja ytimekäs määritelmä vihreälle valheelle !
        Todellakin, Vihreä valhe syntyy yleensä niin, että vihervalehtelija esittää jotain ydinvoiman vastaista, vaikka ei tiedä asiasta mitään. Vaihtoehtoisesti vihervalehtelija tietää asiasta, mutta vääristelee tahallaan totuutta.
        Elokuvajutussa esiintyvä vihreä valhe johtunee siitä, että jutun tekijän tietämys ydinvoimasta on olematonta.


      • Ydinfilmi
        stuxnet kirjoitti:

        "Monia 1990-luvulla verkkoon kytkettyjä ydinvoimalahankkeita alettiin puuhaamaan Tsernobylin katastrofin jälkeen, jookosta !"

        Kerro edes yksi, jookosta? Saadaan sitten tämä kumottua:

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin."
        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        ""Kerro edes yksi, jookosta?


        Tässä pyytämäsi:

        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=228


      • Ydinfilmi kirjoitti:

        ""Kerro edes yksi, jookosta?


        Tässä pyytämäsi:

        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=228

        Kiitos. Mutta selitä nyt vähän minulle ja muille lukijoille se, miten antamastasi linkistä /1/ selviää tämän tiedon oikeellisuus:

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin."
        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        Hyvä löytö tuo muuten on. Tuosta reaktorista CIVAUX-2 kerrotaan mm. tietoja
        - Construction Start Date: 01 Apr, 1991
        - First Criticality Date: 27 Nov, 1999

        Siis maanrakennustyöt on aloitettu 1991. Ennen niitä on täytynyt käynnistää hankeprosessi. Sitä tietoa ei näy. Se on hyvinkin voinut kestää yli viisi vuotta, jolloin linkin /1/ väite pitäisi paikkansa. Läheltä kuitenkin liippaa :)

        /1/
        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=228


      • Ydinfilmi
        stuxnet kirjoitti:

        Kiitos. Mutta selitä nyt vähän minulle ja muille lukijoille se, miten antamastasi linkistä /1/ selviää tämän tiedon oikeellisuus:

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin."
        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        Hyvä löytö tuo muuten on. Tuosta reaktorista CIVAUX-2 kerrotaan mm. tietoja
        - Construction Start Date: 01 Apr, 1991
        - First Criticality Date: 27 Nov, 1999

        Siis maanrakennustyöt on aloitettu 1991. Ennen niitä on täytynyt käynnistää hankeprosessi. Sitä tietoa ei näy. Se on hyvinkin voinut kestää yli viisi vuotta, jolloin linkin /1/ väite pitäisi paikkansa. Läheltä kuitenkin liippaa :)

        /1/
        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=228

        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=67

        Tuossa sinulle seuraava esimerkki. Rakentaminen aloitettu 1997, Tsernobylin jälkeen ollut siis sopivasti 10 vuotta aikaa alkaa puuhaamaan tätä hanketta,
        Jopa sinulle saattaa olla ymmärrettävissä, että vuosina 1987-1999 on alettu puuhastelemaan monia ydinvoimalahankkeita. Niinpä linkin lehtijutun väite on vihreä valhe. Joko ymmärretty?


      • Ydinfilmi kirjoitti:

        https://www.iaea.org/pris/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=67

        Tuossa sinulle seuraava esimerkki. Rakentaminen aloitettu 1997, Tsernobylin jälkeen ollut siis sopivasti 10 vuotta aikaa alkaa puuhaamaan tätä hanketta,
        Jopa sinulle saattaa olla ymmärrettävissä, että vuosina 1987-1999 on alettu puuhastelemaan monia ydinvoimalahankkeita. Niinpä linkin lehtijutun väite on vihreä valhe. Joko ymmärretty?

        Loistavaa työtä! Kiitos! Greenpeacen (?) lausuma ehkä luotettavampi.

        Antamasi voimala on Kiinassa, ja se reaktorin LING AO-x rakentaminen on käynnistetty 2002 tai 2003 - siellä on useitakin reaktoreita. Lainaamasi Aamulehden lausuma on siis virheellinen:

        "Ydinfilmi
        21.10.2015 15:23

        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin.:"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-81319010


        STUKin kehuman ympäristöjärjestön, Greenpeacen, ydinvoima.fi-sivulta löytyy tieto, jonka paikkansapitävyyden voi myös tarkistaa:

        "Olkiluoto 3 oli ensimmäinen uusi reaktorihanke länsimaissa sitten 1980-luvun lopun."
        http://www.ydinvoima.fi/ydinvoima-suomessa/olkiluoto/

        Vielä kerran: kiitos vaivannäöstä.


      • Ydinfilmi
        stuxnet kirjoitti:

        Loistavaa työtä! Kiitos! Greenpeacen (?) lausuma ehkä luotettavampi.

        Antamasi voimala on Kiinassa, ja se reaktorin LING AO-x rakentaminen on käynnistetty 2002 tai 2003 - siellä on useitakin reaktoreita. Lainaamasi Aamulehden lausuma on siis virheellinen:

        "Ydinfilmi
        21.10.2015 15:23

        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin.:"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-81319010


        STUKin kehuman ympäristöjärjestön, Greenpeacen, ydinvoima.fi-sivulta löytyy tieto, jonka paikkansapitävyyden voi myös tarkistaa:

        "Olkiluoto 3 oli ensimmäinen uusi reaktorihanke länsimaissa sitten 1980-luvun lopun."
        http://www.ydinvoima.fi/ydinvoima-suomessa/olkiluoto/

        Vielä kerran: kiitos vaivannäöstä.

        stuxnet kommentoi: "Antamasi voimala on Kiinassa, ja se reaktorin LING AO-x rakentaminen on käynnistetty 2002 tai 2003 - siellä on useitakin reaktoreita"

        Mitä sekoilet? Mistä rakentamisen käynnistyksestä 2002 tai 2003 oikein puhut?
        Kyseessähän on ydinreaktori LING AO-1. Ja tässä sinulle oikeat päivämäärät:


        LING AO-1

        Construction Start Date
        15 May, 1997

        Commercial Operation Date
        28 May, 2002


      • PuppuFilmi

        Kiinassahan aloitettiin 90-luvulla puolisen tusinaa ydinvoimalaitosten rakentamista. Niin että tuon elokuvan johdantoteksti on puppua ja todennäköisesti koko filmikin on täyttä skeidaa.


      • Oudoksuva
        stuxnet kirjoitti:

        Loistavaa työtä! Kiitos! Greenpeacen (?) lausuma ehkä luotettavampi.

        Antamasi voimala on Kiinassa, ja se reaktorin LING AO-x rakentaminen on käynnistetty 2002 tai 2003 - siellä on useitakin reaktoreita. Lainaamasi Aamulehden lausuma on siis virheellinen:

        "Ydinfilmi
        21.10.2015 15:23

        http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195002811121/artikkeli/dokumentti olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta saapuu elokuvateattereihin marraskuussa.html

        "2000-luvun alussa Suomeen alettiin puuhaamaan koko maailman ensimmäistä ydinvoimalahanketta sitten Tshernobylin katastrofin.:"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-81319010


        STUKin kehuman ympäristöjärjestön, Greenpeacen, ydinvoima.fi-sivulta löytyy tieto, jonka paikkansapitävyyden voi myös tarkistaa:

        "Olkiluoto 3 oli ensimmäinen uusi reaktorihanke länsimaissa sitten 1980-luvun lopun."
        http://www.ydinvoima.fi/ydinvoima-suomessa/olkiluoto/

        Vielä kerran: kiitos vaivannäöstä.

        Valitettavasti tämä "fakta" että länsimaissa ei olisi tehty muita ydinvoimaloita sitten 1980-luvun on väärin ja tarkastamaton. Esimerkkinä länsimaista (lasken tähän sekä traditionaaliset länsimaat että joitain Euroopan maita) jotka ovat rakentaneet ydinreaktoreja tämän jälkeen olivat mm. Belgia, Canada, Tsekit, Ranska, Saksa, Puola, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Ukraina, Britit ja USA.

        Mutta ainakin siinä Greenpeace on oikeassa että näitä länsimaita lukuunottamatta muut länsimaat eivät ole rakentaneet uusia reaktoreita. Eli ainakaan Norja, Portugal, Luxemburg, Monaco, Vatikaani eivät ole rakentaneet uusia. :)

        https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_reactors


    • "Teollisuuden Voiman entinen varatoimitusjohtaja Ami Rastas on saanut WANOn (The World Association of Nuclear Operators) arvokkaan tunnustuksen ydinturvallisuuden eteen tekemästään pitkästä kehitystyöstä."
      http://www.tvo.fi/news/1645

      (TVO kertoi tapahtumasta twitterissä, sieltä vinkki)

    • "Suomella on 15-vuotinen ongelma nimeltään Olkiluoto 3. Tämä ydinvoimalahanke oli kerran Suomen energiantarpeen tulevaisuuden ja Euroopan ydinvoiman renessanssin kirkas tähti."

      Eipä tuo paljon kummemmalta näytä muuallakaan maailmassa.

      Alkuperäinen teksti:
      "Finland has a 15-year-old problem called Olkiluoto 3. This nuclear plant was once the bright star of Finland’s energy future and Europe’s nuclear renaissance."
      http://www.carbonbrief.org/new-nuclear-finlands-cautionary-tale-for-the-uk/

      Että ne kehtaakin puhua pahaa Suomen ydinvoimasta! #%$£@[µ

    • Radonhoito
    • K.Late

      Radonin myrkyllisyys aikoinaan huomattiin selvimmin kaivostoiminnassa. Keuhkosyöpä oli kaivosmiesten tavallinen työperäinen sairaus, etenkin juuri uraanikaivoksilla.

      Radon ei läpise ihoa, joten sen myrkyllisyys vaikuttaa vain keuhkojen kautta. Voi tuntua turvalliselta, kun syöpä kehittyy niin hitaasti, ehkä vasta 20-30 vuoden sisällä.

      Länsimaiseen vapauteen kuuluu, että voi hankkia itselleen vaikka keuhkosyövän. Se vain tässä ihmetyttää, että tupakkaa ollaan kieltämässä, mutta vielä pahempaa myrkkyä voidaan ilman viranomaisten estämistä kutsua hoidoksi.


    • Kelluvaydin
    • edistystä
    • ViherEnnustus

      http://www.hs.fi/politiikka/a1380332875216
      28.9.2013
      "Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan Fennovoiman Pyhäjoelle puuhaama ydinvoimala kaatuu omaan mahdottomuuteensa seuraavan puolen vuoden aikana."

      Luottaisitko sinä ministeriin, jonka ymmärrys on noin rajusti pielessä? Minä en luottaisi.

      • Miksi_valehtelet

        Todellisuudessa Niinistö sanoi näin:

        "Fennovoiman hanke kaatuu ennen kuin mitään poliittista harkintaa edes tarvitaan", Niinistö sanoi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä Porvoossa lauantaina. "Osakaspohja romahtaa seuraavan puolen vuoden kuluessa."
        http://www.hs.fi/politiikka/a1380332875216

        Ei me olla niin tyhmiä kuin luulet. Ydinvoimala jota ei ole, ei voi kaatua.


      • TakuullaTotta

        Ville Niinistö hoki tuota asiaa kuin papukaija kymmeniä kertoja julkisuudessakin. Ja käytti usein tuota ilmaisua: kaatuu omaan mahdottomuuteensa. En ole vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen joten en tiedä miten asian siellä ilmaisi.


    • K.Late

      "Paljon oli kiinnostuneita, jotka halusivat nähdä, kuinka ydinvoimalan rakentaminen Hanhikivellä edistyy. Ja hyvinhän se edistyy."

      Uusi binesrako: aloitetaan useita ydinvoimalatyömaita, joita ei koskaan rakenneta loppuun, mutta maksullisilla kiertoajeluilla rahoittettaisiin toiminta. Mainoslauseena voisi olla: tule katsomaan, kuinka luonnonkaunis niemi muuttuu hetkessä kuun maisemaksi. Kahvitarjoilu.

      • bisnesrako

        Mikä ettei. Pistäs late aluksi firma pystyyn, ja ala kuskata kiinnostuneita maksavia asiakkaita tutustumaan rakenteilla oleviin ydinvoimaloihin. Ja mainoslausehan sinulla onkin jo valmiina.
        Asiantuntevaksi oppaaksi kiertoajeluille suosittelen palkkaamaan ent. ministerin Ville Niinistön.


      • Eurajoen lähiseutu voi hyvin ilman turistimatkailuakin Olkiluoto3_n ansiosta. Hanhikivestä samanlainen ikuisuusprojekti, niin kaikki on tyytyväisiä - paitsi Mr. Putin.


      • Kaikkimukaan
        bisnesrako kirjoitti:

        Mikä ettei. Pistäs late aluksi firma pystyyn, ja ala kuskata kiinnostuneita maksavia asiakkaita tutustumaan rakenteilla oleviin ydinvoimaloihin. Ja mainoslausehan sinulla onkin jo valmiina.
        Asiantuntevaksi oppaaksi kiertoajeluille suosittelen palkkaamaan ent. ministerin Ville Niinistön.

        Laten idea on oivallinen. Ilmoittaudun maksavaksi asiakkaaksi kiertoajelulle ehdolla, että oppaksi todella tulee Ville Niinistö. Villen sanomisiin ja ennusteisiin voi aina luottaa. Ville osaa myös kertoa tasapuolisesti ydinvoiman edut ja haitat, Ja puhetta häneltä tunnetusti tulee kuin puhuvalta papukaijalta.


    • Esimerkiksi
    • OlikoHoidossa

      "Eerolaa kiinnostavat psykologiset kysymykset, kuten se, miltä tuntuu elää eurajokelaisessa yhteisössä, jossa paikkakuntaa elättävään ydinvoimateollisuuteen on melkein pakko suhtautua myönteisesti. Ohjaajilta kesti toista vuotta löytää ensimmäistäkään paikallista ydinvoiman vastustajaa."

      Kestikö Arto Laurin löytäminen noin kauan?

    • Posiva vientimarkkinoille: http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalainen-ydinjatefirma-lahtee-vientimarkkinoille-mitaan-kovaa-rautaa-emme-myy-6063002#.VjtMYuqMehM.twitter

      "Tarkoitus on tuotteistaa palveluita, mutta kovaa rautaa emme myy”, toimitusjohtaja Janne Mokka rajaa vientipotentiaalia.

      Laki kieltää ydinjätteiden viennin ja tuonnin

      Myöskään omistajiensa Teollisuuden Voiman ja Fortum Power & Heatin käytettyä ydinpolttoainetta Posiva ei ryhdy maailmalle kauppaamaan. Laki kieltää viemästä Suomesta tai tuomasta Suomeen yhtään ydinjätettä. "

      Jokainen varmaan ymmärtää että tarvittaessa laki on nopeasti muutettavissa.

      "Fennovoimallekin voimme myydä – osaamista"

      Siis että Olkiluotoon ei Fennovoiman ydinkakkaa näillä näkymin siirretä?

    • ydinbisnestä
      • VaarallisintaKakkaa

    • stuxnetkakkaa

      Juu, ja nimimekrki "Esimerkki" kertoi saman uutisen ydinvoimaosaamisen viennistä ennen stuxnetia jo viestissään 5.11.2015 14:37
      Stuxnet oli myöhässä tässäkin asiassa, jookosta?

    • ArktistaYdinvoimaa
      • VaarallisintaKakkaa

        onnexi ei ihan taskukokoinen


    • K.Late

      Suomen Ruotsista kopioima loppusijoitusmalli esitetään usein hallittuna ja lopullisena ratkaisuna, vaikka ruotsalaiset itse suhtautuvat siihen epäilyksellä. Esimerkiksi Ruotsissa on tutkittu paljon kuparin nopeaa korroosiota, samoin Kanadassa, mutta Suomi haluaa vaieta asiasta. Toinen seikka on Onkalon virtausvesien suuri suolapitoisuus, jonka johdosta alkuperäistä Onkaloa jouduttiin madaltamaan 100 metrillä. Bentoniitti tiivistuysaineena on yhä kiistanalainen.

    • KorroosioSeis

      hiiohoi! Päällystetään kuparikapselit lehtikullalla niin kuin kirkon kupolit, eikä enää ole ongelmia kuparikapselien korroosiosta. Ja vaihtoehtojahan riittää; tehdään kapselit (tai niden ulkokuori) haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä tai titaanista, eikä taaskaan ole korrosiosta vaaraa. Eikä ole iso kustannuslisä. Oliko Latella muuta ?

    • SielläOnJaPysyy

      Ydinjätteen loppusijoituksesta hallituksen päätös huomenna.

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015111120646798_uu.shtml

      Keskiviikko 11.11.2015 klo 11.00
      Hallitus päättää huomenna ydinjätteen loppusijoituksesta Eurajoen Olkiluotoon.

      Hallitus käsittelee istunnossaan Posivan hakemusta rakentaa Olkiluotoon kapselointi- ja loppusijoituslaitos käytetylle ydinpolttoaineelle.

      Huomisen istunnon jälkeen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) pitää tiedotustilaisuuden, jossa esitellään hallituksen päätös.

      Säteilyturvakeskus näytti viime helmikuussa vihreää valoa ydinjätteen loppusijoituslaitokselle. STUK arvioi, että loppusijoituslaitos voidaan rakentaa niin, ettei siitä aiheudu vaaraa työntekijöille, alueen asukkaille tai ympäristölle.

      Ydinjätteen loppusijoitus on esillä tänään eduskunnassa, missä käydään keskustelu ydinjätehuoltoa koskevasta pääministerin ilmoituksesta.


      STT

    • Fennonen
    • K.Late

      "Ydinjätteen loppusijoituksesta hallituksen päätös huomenna."

      Jännä nähdä, kuinka hallitus tulee suhatautumaan loppusijoitussuunnitelman tiedossa oleviin kiistakohtiin. Edellisessä päätöksessä väitettiin, että kuparikapseli tulisi varmuudella kestämään 100 000 vuotta. Samaan aikaan mm Ruotsissa oli osoitettu, että kapseli voi syöpyä puhki jo 400 vuodessa. Tässähän on kyse enemmänkin uskon asioista, kuten mm TVO:n varatoimitusjohtaja oli kuulemma maininnut Atomin Paluu dokumentissa.

    • Netstux

      Tuskinpa Rehnillä tai muilla hallituksen jäsenillä on asiantuntemusta ottaa kantaa tuohon asiaan vaan luottavat siihen että STUK asiantuntijoineen on näyttänyt vihreätä valoa. Tuo kuparin syöpyminen puhtaassa vedessä on vastoin termodynaamista tietoa mutta eräät kokeet ovat antaneet siihen viittaavia tuloksia. Asia on ollut käsittääkseni ollut aikamoisen kinkkinen selvitettävä mutta tietääkseni viime aikoina on edistytty niin että tuollainen nopea syöpyminen voidaan sulkea pois.

    • CuCu
    • K.Late

      "Tuskinpa Rehnillä tai muilla hallituksen jäsenillä on asiantuntemusta ottaa kantaa tuohon asiaan vaan luottavat siihen että STUK asiantuntijoineen on näyttänyt vihreätä valoa."

      Siis hallitus kantaa vain vastuun ja toimii kumileimasimena, sen ei tarvitse ymmärtää mitään?

      "Asia on ollut käsittääkseni ollut aikamoisen kinkkinen selvitettävä mutta tietääkseni viime aikoina on edistytty niin että tuollainen nopea syöpyminen voidaan sulkea pois."

      On siis odotettavissa vastatutkimus, jossa kaikki aikaisemmat tutkimukset kumotaan? Mutta sitä ennen tehdään myönteinen päätös?

      Eiköhän me voida jo yhteisesti todeta, ettäå tästä puuttu enää se kuuluisa kumileimasin. Olisi taivaan ihme, jos hallitus tämän kumoaisi.

      Toisaalta, vaikka olenkin sitä mieltä, että maahanhautaaminen oli vain yksinkertaisesti pakon sanelema ratkaisu - päätös joka tuli ensimmäiseksi mieleen, 60-tyyliin, olen sen kannalla. Ydinjätteet ovat äärimmäisen vaarallisia maan pinnalla.

    • K.Late

      "Selkokielellä palstan korroosioasiantuntijoille:

      http://www.ydinjatetutkimus.fi/esitykset/semin_11/posterit A4/25_KYT-hapeton-loppusem-net.pdf
      "

      Khehe, enpä ole tällaista tieteellistä artikkelia koskaan kohdannut. Ensimmäiseksi heräsi kysymys, että kennelle se on tarkoitettu? Onko se lehdistötiedote? Siinähän on olevinaan jokin koejärjestely? Vai mikä se himmeä kuva oli?

      • Netstux

        Etkö ole Late postereita ennen nähnyt? Niissä annetaan helposti ymmärrettävä yleiskuva tutkimuksesta; kiinnostuneet voivat sen perusteella pyytää nähtäväkseen varsinaisen tutkinusraportin.


    • Netstux

      Kiitti CuCu tuosta yhteenvedosta jossa on esitetty selkeät johtopäätökset. Tuo tutkimus kuuluu käsittääkseni ns. KYT-ohjelmaan, edustaa ns. riippumatonta tutkimusta, ei siis voimayhtiöiden tai Posivan ohjaamaa ja suoraan rahoittamaa, vaikkakin ne kartuttavat ydinjäterahaston yhteydessä olevaa tutkimusrahastoa.

      Hallituksen on luotettava siihen että tällaisten lupapäätösten yhteydessä STUKin johdolla tehtävä tieteellinen asiantuntija-arviointi toimii. Nyt ollaan käsittääkseni päätymässä siihen että nuo Laten mainitsemat tutkimukset eivät ole sinällään virheellisiä mutta niissä tapahtuu syöpymistä äärioloissa jollaisia ei käytännössä esiinny loppusijoitustiloissa.

    • Pariisin terrori-iskun johdosta Venäjä lisää valvontaa mm. ydinvoimaloissa.

      "Venäjän Liittoneuvoston puolustuskomitea on päättänyt turvallisuustason nostamisesta myös Venäjällä terroritekojen johdosta. Valvontaa lisätään muun muassa rautatieasemilla ja ydinvoimaloiden ympärillä."

      "Aikaisempina vuosina Venäjä on usein maassa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen näyttävästi lisännyt poliisien läsnäoloa esimerkiksi rautatieasemilla, metroissa ja lentokentillä."
      http://yle.fi/uutiset/suru_pariisin_tragediasta_mykistaa_myos_venalaisia/8455529

    • ydintalvivaara
      • YK: UK ei ole riittävästi noudattanut velvollisuutta kuulla naapurivaltioita suunnitellun Hinkley C- ydinvoimalan ympäristöriskejä.
        http://www.theguardian.com/uk-news/2016/may/08/hinkley-point-united-nations-says-uk-failed-to-consult-over-risks?CMP=twt_a-environment_b-gdneco


    • Ydinvoimaloitatulossa

      Kiinalaiset rahoittavat Argentiinan ydinvoimalaprojektia ja siihen heillä rahaa varmasti riittää.

      State-owned utility Nucleoeléctrica confirmed in a statement that Chinese banks and companies will provide loans and investment to cover 85 percent of cost of the project for Atucha-3, with the loans to be paid back over 18 years with an annual interest rate below 6.5 percent.

      Eikä homma siihen lopu. Kiinalaiset toimittavat vientiin todennäköisesti noin 30 ydinreaktoria lisää vuoteen 2030. Ja sinä aikana tietysti rakentavan myös kotimaahansa muutamia kymmeniä uusia ydinrektoreita.

      The China Daily newspaper said about 30 Hualong One nuclear units are likely to be exported by 2030.

      http://www.nucnet.org/all-the-news/2015/11/17/china-signs-agreements-for-two-reactors-in-argentina

    • K.Late

      Kun saamme jo nytkin nauttia superlaadukkaista ja kestävistä kiinalaisista tuotteista, niin mikse kohtaloomme kuuluisi myös kiinalaiset ydinvoimalat, pannut ja putket Kiinan kestävästä teräksestä valmistettuja. ja mikä parasta, kiinalaisen voimalan saa puolta lyhyemmässä ajassa ja halvalla. Jippii.

    • Loviisa3

      Late on oikeassa Kiina on maailman ylivoimaisesti suurin teräksen tuottaja. Kiinan terästeollisus on pääosin uutta ja teknologialtaan maailman huippua. Kyllä kiinalaiseen teräkseen sopii luottaa.
      Jos kiinalaisen ydinvoimalan saa halvalla ja puolta lyhyemmässä ajassa, Loviisa-3 kannattaa tilata Kiinasta.

      • Terästeollisuus on erittäin saastuttavaa teollisuutta. Taisi Suomenkin suurin yksittäinen saastuttaja olla terästehdas, ainakin takavuosina.


      • Loviisa3

        "Terästeollisuus on erittäin saastuttavaa teollisuutta."

        Kaikki metallien valmistus on saastuttavaa. Miten ajattelit yhteiskunnan pärjäävän ilman metalleja, jos terästeollisuus ja muu saastutava metalliteollisuus lopetetaan ?


      • Loviisa3 kirjoitti:

        "Terästeollisuus on erittäin saastuttavaa teollisuutta."

        Kaikki metallien valmistus on saastuttavaa. Miten ajattelit yhteiskunnan pärjäävän ilman metalleja, jos terästeollisuus ja muu saastutava metalliteollisuus lopetetaan ?

        Ole hyvä ja avaa sinua kiinnostavasta aiheesta oma keskustelu. Kysymyksesi aihe menee jo aivan liian kauas tämän ketjun aiheesta. Kiitos,


      • Loviisa3
        stuxnet kirjoitti:

        Ole hyvä ja avaa sinua kiinnostavasta aiheesta oma keskustelu. Kysymyksesi aihe menee jo aivan liian kauas tämän ketjun aiheesta. Kiitos,

        stuxnet, miksi pyydät minua avaamaan ketjun aiheesta, jonka sinä toit tähän ketjuun? Etkö osaa itse avata omaa ketjua sinua kiinnostaneesta aiheesta?

        stuxnet
        18.11.2015 11:59
        "Terästeollisuus on erittäin saastuttavaa teollisuutta."


    • K.Late

      "Kyllä kiinalaiseen teräkseen sopii luottaa."

      Jesh. Nyt tosin mietitään kuumeisesti mikä olisi edullisin vaihtoehto: rakentaa uudestaan Flamanvillen EPR sekä kaksi kiinalaista EPR:ää, tai vaihtaa niihin uudet paineastiat. Alkuperäisten paineastioiden teräs on tuota kiinalaista huippulaatua. Olipa vaihtoehot mitkä tahansa, niin joka tapauksessa tuosta tulee takkiin miljarditolkulla. Ja vielä ei ole tullut vahvistusta Suomen EPR:n osalta - oliko senkin paineastia lopulta kiinalaista huipputerästä.

      On muuten hieno huomata täällä, kuinka yhtäkkiä venäläisestä tai kiinalaisesta tuotteesta tuleekin huippulaatua. Ydinvoima muuttaa kaiken, se saa maailman näyttämään toiselta, se kenet tahansa hinnoittelemaan itsensä sielunsa uudestaan - ja lähtee yhtä halvalla, kuin kehitysmaiden katuprostituuteilta.

    • Loviisa3

      Hienoa huomata, miten Britanniakin tekee jämäköitä päätöksiä luopua hiilivoimasta. Ja hiilivoiman tilalle tietysti lisää ydinvoimaa.

      http://www.talouselama.fi/stt/nyt-tuli-iso-paatos-kaikki-hiilivoimalat-kiinni-vuoteen-2025-mennessa-6087372

      Britannia aikoo sulkea kaikki hiilivoimalaitokset vuoteen 2025 mennessä, ilmoittaa maan hallitus. Britannia on ensimmäinen suuri talous, joka asettaa hiilivoimaloilleen takarajan.

      Energiaa on jatkossa tarkoitus tuottaa yhä enemmän kaasulla ja ydinvoimalla. Hiilivoimalat tuottivat viime vuonna noin kolmanneksen Britannian sähköstä. Voimalat alkavat kuitenkin ikääntyä eivätkä täytä enää uusia tiukentuvia ympäristönormeja.

    • K.Late

      Kova tavoite. 10 vuotta ei riitä siihen, ensimmäinenkään korvaava ydinvoimala valmistuisi. Kaasua, komissario.... Olisko vähän epärealistinen tavoite?

    • K.Late

      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/ft-olkiluoto-3-aiheuttanut-neuvottelusotkun-ranskassa/hADwr5VD?ref=ampparit:d067&ext=ampparit

      Areva ei enää kelpaa kenellekkään, koska kenelläkään ei ole sellaisia rahoja, jolla homma voitaisiin pelastaa. Tässä puhutaan vain Olkiluoto 3:sta, mutta paljon isommat vastuut taitavat kaatua päälle Ranskan ja Kiinan EPR-voimaloista ja niiden viallisista paineastioista.

      Länsimainen ydinvoimarakentaminen taitaa olla tulossa tiensä päähän. Tilalle tulee Venäjä ja Kiina, joista kahdesta Venäjän voisi olettaa putoavan myös pois. Ja sitten lopulta myös Kiinan, joskus vuosisadan puolivälin jälkeen, kun kukaan ei enää halua ydinvoimaloita. Silloin on myös keksitty, että hiilidioksiidi ei olekkaan kasvihuonekaasu (oikeastaan se "keksittiin" jo heti Fukushiman jälkeen.

      Kynnys ydinvoimasta luopumiselle madaltuu, kun mukana ei ole enää läntisiä toimittajia ja suuren rahan intressiä.

    • Historian ydinsattumia. 2006: Greenpeace julkaisi aikataulut Englannin ydinjätekuljetuksille, jotka suoritettiin normaaleilla lähijunavuoroilla.

      "Nuclear waste train timetables for UK published for first time, by Greenpeace
      Last edited 21 July 2006 at 7:00am
      21 July, 2006

      Timetables for nuclear waste transports across the UK, have been published, by Greenpeace today (Friday 21st July 2006) (1). This is the first time ever this information has been made publicly available. There are over 1,000 nuclear transports through the UK every year, and the trains travel with minimal protection through commuter train centres and past hospitals, schools and back gardens. A terrorist attack or accident on a routine transport of nuclear waste in the UK could spread radiation over 100 kilometres, and cause over 8,000 deaths (2). "
      http://www.greenpeace.org.uk/media/press-releases/nuclear-waste-train-timetables-for-uk-published-for-first-time-by-greenpeace

      Konekäännös:

      "Aikataulut ydinjätteen kuljetusten kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on julkaistu, Greenpeacen tänään (perjantai 21 heinäkuu 2006) (1). Tämä on ensimmäinen kerta tämä tieto on julkisesti saatavilla. Maassa on yli 1000 ydinvoima kuljetusten kautta Britanniassa vuosittain, ja junat matkustaa pienellä suojelun lähijuna keskusten ja viime sairaaloiden, koulujen ja takana puutarhat.Terrori-isku tai onnettomuus rutiinia ydinjätekuljetuksia Britanniassa voi levitä säteily yli 100 km, ja aiheuttaa yli 8000 kuolemantapausta (2)"

      Koko artikkeli konekäännettynä:

      https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.greenpeace.org.uk/media/press-releases/nuclear-waste-train-timetables-for-uk-published-for-first-time-by-greenpeace&edit-text=

    • Netstux

      "Historian ydinsattumia. 2006: Greenpeace julkaisi aikataulut Englannin ydinjätekuljetuksille, jotka suoritettiin normaaleilla lähijunavuoroilla."

      Meinaat että siellä niitä käytettyjä polttoainenippuja on lähijunien hattuhyllyillä? Kannattaisi lukea vähän tarkemmin ja yrittää ymmärtää lukemansa.

    • FennoJees
    • K.Late

      "http://www.fennonen.fi/artikkelisivu/top-3-naista-syista-valitsin-fennovoiman.html

      Hekin ovat valinneet työpaikakseen Fennovoiman."

      Kuinka minä kadehdinkaan näitä kutsumustehtäviin valittuja, joille elämän suuri tehtävä on selvä ja saavat jopa toteuttaa sen. Itse olen vähäinen palkkaorja, jonka täytyy yrittää selvitä velkojien puristuksessan. Koko ajan on Yyteet niskassa ja kotona sellainen laskupino, josta ei selviä iman nitroa.

      • Tshernobyl_27_vuotta

        Ydinvoimaloissa töissä olevilla on alitajunnassa pieni pelko ydinonnettomuudesta, samoin kuin voimalan lähialuella asuvillakin.


    • SoMe-poiminta (Twitter) aiheesta #nuclear

      "FlowEnergy ‏@FlowEnergyUK 3 t3 tuntia sitten

      Russia is about to build the biggest data centre that will be powered by #nuclear power! http://engt.co/1HrHU2Z

      Käännetty kielestä englanti, kääntäjänä Bing
      Venäjä on rakentaa suurin atk-keskuksen, joka on powered #nuclear voimalla! http://engt.co/1HrHU2Z "

      Viitattu uutinen: http://www.engadget.com/2015/11/26/the-biggest-data-center-in-russia-will-be-nuclear-powered/

      Kyllä Venäjälläkin riittäisi uusiutuvia energioita hoitamaan data-keskuksia. Varavoimala tai suuri energiavarasto sille kuitenkin on oltava, jos halutaan laadukasta toimivuutta sille.

    • Ilmastoniksi: Kylä rakensi oman sähköverkon
      http://yle.fi/uutiset/ilmastoniksi_kyla_rakensi_oman_sahkoverkon/8450772

      "Feldheimin maalaiskylä halusi päästä eroon ydinvoimasta ja vähentää hiilidioksidipäästöjään. Nyt se on täysin omavarainen ja saa sähkönsä tuulesta ja auringosta. Lämpöä saadaan sian ja lehmien lannasta."

      Noin se käy. Se ydinvoimasta irtautuminen. Ja huoltovarmuus monin verroin parempi kuin ydinreaktorissa tuotetulla sähköllä. Ja kotimaista.


    • Netstux

      Varmaan Suomenkin tuollaisia omavaraisverkkoja syntyisi jos sähkön hinta nostettaisiin kolminkertaiseksi. Ja vastaavasti ruoan omavaraistuotantoa jos ruoan hinta kaupoissa 10-kertaistettiin. Käännetään vain kelloa sata vuotta taaksepäin!

    • Netstux

      Tuo Feldheim on kuitenkin kytketty ulkoiseen sähköverkkoon kun kerran myy sinne sähköä. Ettei vain saisi sitä kautta myös säätövoimansa jolla tasataan tuotannon ja kulutuksen erot. Täydestä omavaraisuudesta on turha puhua, samoin kuin Kempeleen tapauksessa jolla myös on yhteys ulkoiseen verkkoon.

      Kyllähän Suomessakin voisi maaseudulla perustaa tuollaisia liki omavaraisia sähköverkkoja jotka käyttävät pelkästään uusiutuvaa energiaa. Ongelmana on kaupungit joissa kuitenkin asuu suurin osa ihmisistä. Esim. Helsinki, miten sen energiahuolto järjestettäisiin.

      Marraskuun tilastot osoittivat että Suvilahdesta saatiin aurinkosähköä vajaat 2000 kWh eli suunnilleen neljän kaksion tarpeisiin (lämmitys poislukien). Eli noin 3000 neliön paneelialalta saadaan käyttösähköt noin 200 neliölle asuinpinta-alaa. Täytyisi koko Helsinki päällystää paneeleilla.

      Helsingin asukkailta pyydettiin ehdotuksia tuulivoimalaitosten sijaintipaikoiksi ja niiksi osoitettiin lähinnä merialueita. Kallis ratkaisu ja kaikki eivät varmaan pitäisi siitä että heidän merimaisemansa pilataan tuulimyllyillä.

      Entä sitten kaukolämpö. Feldheimin esimerkin mukaisesti Tuomarinkylän pelloille voitaisiin rakentaa jättisikala jossa syntyvää metaania käytettäisiin metaanin tuotantoon. Mutta luultavasti lähiasukkaat ja Helsingin kasvava muslimiyhteisö vastustaisivat tätä hanketta.

    • K.Late

      "Ettei vain saisi sitä kautta myös säätövoimansa jolla tasataan tuotannon ja kulutuksen erot. Täydestä omavaraisuudesta on turha puhua, samoin kuin Kempeleen tapauksessa jolla myös on yhteys ulkoiseen verkkoon."

      Eiköhän tuossa puhuta määrällisestä omavaraisuudesta. Näköjään havittelevat sinne isoa akustoa säädön tasaamiseksi. Sen lisäksi on mahdollista kuluttajalähtöinen säätö, jossa mm on varaavat järjestelmä sekä yhtiön omaan hintaan perustuva kulutuksen ohjaus.

    • K.Late

      Bessellä on oma suojelusenkeli, mutta toivotetaan kuitenkin onnea 22 lisävuodelle.

    • Lujakuinteräs
      • Antero1982

        Sattuuhan sitä. Pakotteiden lopettamista Iran haluaa nopeuttaa, ja kyllä sen kaikki ymmärtää, ainakin jos haluaa ymmärtää. Ei chateissa ole tapana takertua kirjoitusvirheisiinkään, jos ei ole mahdollisuutta niiden korjaamiseen. Joissakin chateissa on minuutti tai kaksi aikaa muuttaa lähetettyä viestiä.


    • Tri.Antonlaurio

      "Iran aikoo lähettää yhdeksän tonnia rikastettua uraania Venäjälle "muutamassa päivässä", koska se pyrkii nopeuttamaan ydinohjelmastaan johtuvia taloudellisia pakotteita."

      taas stuxnet-tason mukainen viesti. Ettäkö Iran "pyrkii nopeuttamaan ydinohjelmastaan johtuvia taloudellisia pakotteita." Joku viisaampi valtio pyrkisi vapautumaan niistä, eikä ainakaan nopeuttamaan niitä.

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14015328/joditabletteja-jaetaan-sveitsilaisille#comment-82249365
      "Aloitusviestin kirjoittajan tietotaso on tunnetusti palstan heikoimpia."

      • Antero1982

        Stuxnetin tietotaso on huomattavan laaja palstan viestien yleiseen tietotasoon verrattuna.


    • K.Late

      Tätä uraanin uuttamista merivedestä on tutkinut ja kokeillut ainakin Japani ja britit. Britit muistaakseni saivat kerätyksi muutaman gramman muutamalla miljoonalla ja projekti pantiin jäihin. Japani taas suunnitteli merivirtoihin keräyslauttoja, joiden pinta-alat olivat useita neliökilometrjä. Taisi sekin kaatua omaan mahdottomuuteensa.

    • K.Late

      "Venäjä aloittaa kahden ydinvoimalan rakentamisen Iraniin"

      Näiden auringon kärvistämien, kuumien maiden, ydinvoimainnostus on pikkuisen kyseenalaista. Ensin Iran toimittaa tonneittain rikastettua uraania Venäjälle ja sieltä tulee uutta ydintekniikkaa takaisin. Kukaan ei pysty valvomaan

    • Netstux

      Miksi kysyjä ei guuglannut vaikkapa TVOn toimintakertomusta niin olisi saanut suoraan vastauksen. TVOn vakinainen henkilöstö vuonna 2014 oli noin 750 ja tilapäiset mukaan lukien henkilöstö oli noin 860. Olkikolmosen rakentamisessa on hiljaista mutta silti se työllistää aika suuren joukon suomalaisia. Oletan että Loviisan vakinainen on 500 tienoilla ja Fortumin muun henkilöstön panos mukaan lukien 600. Posivalla on noin sata ja konsulttipalvelut mukaan lukien tulee toinen sata. Huoltoseisokkien aikana arvioisin kertyvän yli 500 henkilötyövuotta. Fennovoimalla on vakinaisia noin 250 ja rakentamistöissä Pyhäjoella on jo paljon väkeä. STUKilla on noin 100 valvontatöissä. Luulisin että suoraan työllistää nykyään noin 3000 työvuotta vuodessa. Fennovoiman rakentamisen käynnistyttyä kunnolla tulee lisää parituhatta kotimaista työvuotta vuodessa. Epäsuora työllistäminen on luonnollisesti merkittävää.

      Eli lukiessa pitää lähinnä hämmästellä annetun vastauksen asiantuntemattomuutta.

      • Ja sen kertojan.


      • "Eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin 2 300 ja enimmillään noin 4 300 työntekijää. Suomalaisia heistä on ollut keskimäärin runsaat 700, enimmillään yli tuhat."
        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa

        Lyhyesti ja selvästi: "Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin runsaat 700 ja enimmillään yli 1000 tyäntekijää (kaikkiaan 4300:sta)"

        Tuon verran siis työllisti ydinvoimalan rakentaminen, Käyttö tyollistää noin 800:

        "Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."


    • Netstux

      Näin on että on syytä hämmästellä myös vastauksen kertojan asiantuntemattomuutta. Vastauksen kertoja oli sinä, Stuxnet.

      Tein tuossa hyvin karkean arvion arvion ydinvoiman työllistävyydestä mutta otetaanpa mukaan syvempää analyysiä, eli VTTn tekemää. Sen mukaan
      "Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentaminen on 1,8‒2,7 miljardin kotimainen investointi. Pöyryn arvion mukaan voimalan rakentamisen aikaiset työllisyysvaikutukset Suomessa ovat 24 000‒36 000 henkilötyövuotta, jos kotimaisuusaste on 45 prosenttia. Ydinvoimalaa rakentaa enimmillään noin 4000 ihmistä, ja käyttövaiheessa se työllistää suoraan 400‒500 ihmistä."

      Raportissa on myös hankkeen muuta kansantaloudellista analyysiä ja se voidaan lukea seuraavan linkin kautta http://www.fennovoima.fi/hanke/talousvaikutukset

      • Taas täysin väärin ymmärretty.- en siis väitä, että valehtelet tällä kertaa.


    • 92.9

      Toivotaan, että kaikki ymmärtävät seuraavan tiedotteen;

      FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 4.1.2016

      " Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella oli onnistunut tuotantovuosi 2015.

      Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,47 terawattituntia, mikä on noin
      13 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin
      92,9 % oli kansainvälisessä mittakaavassa maailman painevesilaitosten parhaita.
      Loviisa 1:n käyttökerroin oli 92,7 % ja Loviisa 2:n käyttökerroin 93,1 %.
      Loviisa 1:n tuotanto oli laitoshistorian neljänneksi suurin. "

    • K.Late

      "Pöyryn arvion mukaan voimalan rakentamisen aikaiset työllisyysvaikutukset Suomessa ovat 24 000‒36 000 henkilötyövuotta, jos kotimaisuusaste on 45 prosenttia. Ydinvoimalaa rakentaa enimmillään noin 4000 ihmistä, ja käyttövaiheessa se työllistää suoraan 400‒500 ihmistä."

      Niin kuin olen epäillytkin, niin kyseessä näyttää olevan työllistämistyömaa. Se selittäisikin sen, että kannattamatonta ydinvoimaa vielä rakennetaan.

    • Netstux

      Tuollaiset työllistämistyömaat joihin ei tarvita valtion rahaa ovat tervetulleita. Ja tuloksena saadaan markkinaehtoista sähköntuotantoa. "Kotimainen" tuulivoima vei viime vuonna veronmaksajien rahoja 130 milj€ mutta työllisti varsin vähän. Ja tuotti kuluvana pakkaskautena vain noin prosentin kulutuksesta.

    • 92.9

      Energiantuotannon päätehtävä ei ole työllistäminen. Pikemminkin päinvastoin, mitä enemmän energiantuotanto työllistää, sitä suuremmat ovat työvoimakustannukset ja vastaavasti tuotetun energian kokonaiskustannus.

      Fortumin lehdistötiedotteen 4.1.2016 mukaan Loviisan ydinvoimala (2 reaktoria) työllistää suoraan noin 600, lisäksi vuosihuoltojen työllistämät. Olkiluodon toimivat 2 reaktoria työllistävät suunnilleen saman verran, joten ne yhdessä työllistävät noin 1200 henkeä vuosihuoltojen työllistämät.

      FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 4.1.2016
      "Loviisan voimalaitos on alueellaan merkittävä työnantaja. Voimalaitos
      työllistää yli 500 fortumilaisen lisäksi noin 100 muiden yritysten vakinaista
      työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Heidän
      lisäkseen vuosihuoltoihin ja niiden aikana toteutettuihin hankkeisiin
      osallistui vuonna 2015 yhteensä 750 ulkopuolista urakoitsijaa, joista 90
      prosenttia oli suomalaisia."

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82557229

      "Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."

      • siis fortumin ydinvoimala työllistää n. 600 työntekijää. Vuosihuollon työntekijät työllistää suurelta osin ulkoiset työnantajat. Menettely vähentää Fortumin työntekijöiden altistumista radioaktiiviselle säteilylle, joka vuosihuolloissa on tyypillisesti huomattavan suurta.


    • K.Late

      "Ja tuloksena saadaan markkinaehtoista sähköntuotantoa. "

      No se markkinaehtoisuus taitaa olla jo menetetty peli. Spottihinta pysyi Pohjolan huippukulutuksen aikaan pitkään vähän yli 30 eurossa ja nousi sieltä voittoa tuottavalle tasolle vain pariksi päiväksi. Jos seitsemän miljardia kannattaa investoida vuoden parin voitollisen päivän takia, niin takaisinmaksuaika taitaa olla muutamia tuhansia vuosia. Voihan se tilanne vielä muuttua, mutta todennäköisempää on se, että Fennovoima tulee nauttimaan valtion tukea.

    • 92.9

      "Ja tuloksena saadaan markkinaehtoista sähköntuotantoa. "

      Onkin aivan käsittämätöntä Suomessa maksaa tuulisähkön tuottajille takuuhintaa 8,3 snt/kWh, kun sähkön spottihinta on 3 snt/kWh tai alempi.
      Tuulisähkön tuotannon tukeminen pitää Suomessa lopettaa vanhan tuotannon osalta niin pian kuin mahdollista. Uudelle tuulisähkön tuotannolle ei pidä maksaa mitään tukea.


    • Netstux

      "Siis fortumin ydinvoimala työllistää n. 600 työntekijää. Vuosihuollon työntekijät työllistää suurelta osin ulkoiset työnantajat."

      Kysymys oli, kuinka paljon ydinvoima työllistää Suomessa. Ei siis esim. kuinka monta henkilöä työskentelee ydinvoimalaitoksessa.

      Vastaavasti voitaisiin laskea että tuulivoima työllistää Suomessa vain joitakin huoltomiehiä. Lisäksi joitakin jotka hoitavat laitosten säädön etäsäätönä ja tietenkin talousihmisiä jotka lähettävät tukilaskuja Energiamarkkinavirastolle. Mitähän se Lund horisee että tuulivoima työllistää tuhansia?

    • 92.9

      TVO työllistää yli 800 ydinvoima-alan ammattilaista.
      Yhteensä Loviisan ja Olkiluodon toimivat ydinvoimalat työllistävät vakituisesti yhteensä noin 1400 henkeä. Siis selvästi enemmän kuin on stuxnetin viestissä esitetty arvio 800.

      http://www.tvo.fi/Henkilöstö

      "TVO:lla työskentelee yli 800 ydinvoima-alan ammattilaista.

      TVO:lle on palkattu vuosien 2010−2014 aikana yli 220 uutta henkilöä.

      Voimalaitoksen vuosihuolto ja muut alihankintatyöt työllistävät vuosittain yli tuhat henkilöä. "

    • 92.9

      stuxnet, "Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."

      mistä tuo väärä tieto on peräisin?

      • Tieto ei ole väärää. Tiedon alkuperä on viestissä, josta lainauksen irrotit:
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82557229

        Jatkossa laita linkki viestiin, josta lainaat. Muuten joku voi epäillä luotettavuuttasi. Täällä on nimittäin tavallista tehdä filmiä: tekstiä lainataan pätkien kertomatta osoitetta, josta lainattiin. Niin on saatu toivottu mielikuva.

        Esimerkki:

        Paavi saapui Puolaan, suuteli maata jo lentokentällä. Toimittaja kysyi paavilta: "Mitä mieltä olette ilotaloista?". Paavi: "Mitä! Onko täällä ilotaloja?

        Seuraavan päivän lehdessä iso otsikko: "Paavin 1. kysymys Puolan vierailulla: "Onko täällä ilotaloja?"


      • 92.9
        stuxnet kirjoitti:

        Tieto ei ole väärää. Tiedon alkuperä on viestissä, josta lainauksen irrotit:
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82557229

        Jatkossa laita linkki viestiin, josta lainaat. Muuten joku voi epäillä luotettavuuttasi. Täällä on nimittäin tavallista tehdä filmiä: tekstiä lainataan pätkien kertomatta osoitetta, josta lainattiin. Niin on saatu toivottu mielikuva.

        Esimerkki:

        Paavi saapui Puolaan, suuteli maata jo lentokentällä. Toimittaja kysyi paavilta: "Mitä mieltä olette ilotaloista?". Paavi: "Mitä! Onko täällä ilotaloja?

        Seuraavan päivän lehdessä iso otsikko: "Paavin 1. kysymys Puolan vierailulla: "Onko täällä ilotaloja?"

        stuxnet, "Tieto ei ole väärää. Tiedon alkuperä on viestissä, josta lainauksen irrotit:"

        Tieto on ilmiselvästi väärä. Oikea tieto on kerrottu Fortumin ja TVO:n sivuilla, katso edelliset viestit
        .
        stuxnetin viestissä on lainaus, jossa mainitaan "eri lähteistä koottu arvio". Lainauksessa mainituista lähteistä ei löydy perusteita kyseiselle virheelliselle arviolle, joka on " tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82557229

        "Vastausta ei koskaan kuulunut, joten tässä karkeampi, eri lähteistä koottu arvio ydinvoiman työllisyysvaikutuksista Suomessa.

        Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä.

        Eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin 2 300 ja enimmillään noin 4 300 työntekijää. Suomalaisia heistä on ollut keskimäärin runsaat 700, enimmillään yli tuhat.

        Lähteet:

        Olkiluodon ydinvoimalaitos
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkiluodon_ydinvoimalaitos

        Olkiluoto 3 työllistänyt luvattua vähemmän suomalaisia
        http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/projektit/21846.html"


      • stuxnet

        Tieto on tässä:

        "Eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin 2 300 ja enimmillään noin 4 300 työntekijää. Suomalaisia heistä on ollut keskimäärin runsaat 700, enimmillään yli tuhat."

        Meiltä puuttuu tieto siitä, millä perusteilla eduskunnan työelämänvaliokunta tuolloin tiedot kokosi, joten sen vääräksi väittäminen on tässä tilanteessa mahdotonta.

        Toinen asia olisi kai huomioitava jotenkin: heti tuon tiedon saatuani kirjoitin näin:

        "stuxnet
        7.1.2016 18:38

        Kuinka monta ydinvoima työllistää Suomessa? Lue ja hämmästy:
        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa

        (2011)"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82555526

        Ongin esiin vuosiluvun 2011, koska pidin sitä tärkeänä. Laiminlöin kuitenkin vuosiluvun välittämisen jatkossa eteenpäin, mikä oli virhe, koska jätin sen itsekin huomiotta, mutta tahallaan en jättänyt vuosilukua kertomatta. Kaikilla olisi ollut helppo havaita virheeni, jos oli oikeasti kiinnostunut tiedon alkuperästä. En edes muista oliko vuosi 2011 mitenkään merkitylksellinen OL3-työmaalle, mutta tiedon esitysajankohta se oli.


      • Anteeksi: vääräksi voi väittää mitä vain. Lukekaa se näin: "joten sen vääräksi osoittaminen on tässä tilanteessa mahdotonta". Tiedon täytyy olettaa olevan oikea niin kauan, kuin se vääräksi todistetaan. Epäily on sallittua, jopa suotavaa,


      • 92.9
        stuxnet kirjoitti:

        Tieto on tässä:

        "Eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin 2 300 ja enimmillään noin 4 300 työntekijää. Suomalaisia heistä on ollut keskimäärin runsaat 700, enimmillään yli tuhat."

        Meiltä puuttuu tieto siitä, millä perusteilla eduskunnan työelämänvaliokunta tuolloin tiedot kokosi, joten sen vääräksi väittäminen on tässä tilanteessa mahdotonta.

        Toinen asia olisi kai huomioitava jotenkin: heti tuon tiedon saatuani kirjoitin näin:

        "stuxnet
        7.1.2016 18:38

        Kuinka monta ydinvoima työllistää Suomessa? Lue ja hämmästy:
        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa

        (2011)"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82555526

        Ongin esiin vuosiluvun 2011, koska pidin sitä tärkeänä. Laiminlöin kuitenkin vuosiluvun välittämisen jatkossa eteenpäin, mikä oli virhe, koska jätin sen itsekin huomiotta, mutta tahallaan en jättänyt vuosilukua kertomatta. Kaikilla olisi ollut helppo havaita virheeni, jos oli oikeasti kiinnostunut tiedon alkuperästä. En edes muista oliko vuosi 2011 mitenkään merkitylksellinen OL3-työmaalle, mutta tiedon esitysajankohta se oli.

        Tiedolla Olkiluoto 3 työmaasta ei ole merkitystä tässä yhteydessä.

        Kysymyshän kuului, kuinka paljon TOIMIVAT ydinvoimalat työllistävät Suomessa?
        Oikea vastaus on noin 1400 ( vuosihuollot ym.)
        Stuxnetin viestissä esitetty arvio "Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä" on väärä.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82557229


      • Tiedot on annettu asiallisesti erikseeen
        - toimivasta ydinvoimaloista

        "Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."
        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa

        - rakenteilla olevista ydinvoimaloista

        "Eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n työmaalla on ollut keskimäärin 2 300 ja enimmillään noin 4 300 työntekijää. Suomalaisia heistä on ollut keskimäärin runsaat 700, enimmillään yli tuhat."
        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa

        Kuten jo ehdin sanomaan: vääräksi voi väittää mitä vain.


    • Netstux

      Lisäksi Posiva ja sen alihankkijat 200 henkilötyövuotta, STUKin valvonta 100 henkilötyövuotta, Fennovoiman henkilöstö 250, sen rakennustoiminta Pyhäjoella... Arevan rakennushanke Olkiluodossa... Välitön työllistäminen menee päälle 3000 henkilötyövuoden.

    • Netstux

      Menepä nyt 92.9 lukemaan se kysymys. Se oli: "Kuinka monta ydinvoima työllistää suomessa?"

      Vastauksessa esitetään toimivien ydinvoimalaitosten henkilömäärä puolet liian pienenä eikä oteta huomioon niiden tarvitsemaa ulkopuolista työvoimaa, joka on varsin merkittävä erityisesti huoltoseisokkien yhteydessä. Vastauksessa myös käsitellään Olkiluoto-3 työmaalla olevaa suomalaista työvoimaa mutta ei oteta huomioon laitoksen rakentamiseen suoraan liittyvää työmaan ulkopuolista työvoimaa. Ja kuten todettu, Posivan, Fennovoiman ja STUKin osuus on jätetty kokonaan huomiotta.

      Kysymys oli esitetty Helsingin kaupunginkirjastolle ja varmaan joku sen virkailija oli yrittänyt vastata. Kun ei tuntenut alaa, vastaus meni aika pahasti metsään mutta luultavasti ei tarkoituksella.

    • 92.9

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82573164

      "stuxnet, "Yksi ydinvoimala työllistää noin kaksisataa ihmistä. Toimivia ydinvoimaloita on Suomessa neljä, joten tämän tiedon valossa ne työllistäisivät 800 henkeä."

      mistä tuo väärä tieto on peräisin?"

      Olen tässä ketjussa kommentoinut vain tuota "tietoa" ja osittanut sen vääräksi.

      Alkuperäinen kysymys kuului "Kuinka monta ydinvoima työllistää Suomessa?"
      Toimivien ydinreaktoreiden henkilökunnan lisäksi ydinvoima tietysti työllistää monia muitakin, kuten Netstuxin viesteistä tulee hyvin selville.

      • Siten on luonnollista, että kommentoin hankittua tietoa

        http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-monta-ydinvoima-tyollistaa-suomessa


    • Netstux

      Kiinnittää huomiota tuo osa viestissä: "Ennätystuotannosta huolimatta kaikkea veden energiaa ei saatu hyötykäyttöön. Pohjoisen jokien runsaasta virtaamasta johtuen jouduttiin PVO-Vesivoiman voimalaitosten ohi juoksuttamaan ennätysmäärä vettä."

      Tulevaisuudessa käy yhä useammin niin että verkkoon tunkee etuoikeutettua tuulivoimasähköä hintaan 83,5 euroa/MWh ja samaan aikaan joudutaan juoksuttamaan voimalaitoksen ohi ilmaista vesivoimaa, kun altaat ovat täynnä.

      • Etuoikeutettua tuulivoimaa ei ole

        "Netstux 11.1.2016 16:50
        Kiinnittää huomiota tuo osa viestissä: "Ennätystuotannosta huolimatta kaikkea veden energiaa ei saatu hyötykäyttöön. Pohjoisen jokien runsaasta virtaamasta johtuen jouduttiin PVO-Vesivoiman voimalaitosten ohi juoksuttamaan ennätysmäärä vettä."

        Tulevaisuudessa käy yhä useammin niin että verkkoon tunkee etuoikeutettua tuulivoimasähköä hintaan 83,5 euroa/MWh ja samaan aikaan joudutaan juoksuttamaan voimalaitoksen ohi ilmaista vesivoimaa, kun altaat ovat täynnä."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-82629635

        Etuoikeutettua tuulivoimaa ei ole olemassakaan. Vääristelet tahallasi syöttötariffia koskevaa lakipykälää:
        "6 §
        Syöttötariffijärjestelmä

        Etuoikeus saada voimalaitos hyväksytyksi syöttötariffijärjestelmään on sillä sähkön tuottajalla, joka on ensimmäisenä hakenut hyväksymistä 14 §:ssä säädetyllä tavalla. Jos tuulivoimalalle on kuitenkin 17 b §:n nojalla annetulla päätöksellä vahvistettu kiintiö syöttötariffijärjestelmän tämän pykälän 2 momentin 2 kohdan mukaisesta enimmäismäärästä (tuulivoimaloiden kokonaiskapasiteetti), sovelletaan, mitä etuoikeudesta 17 b §:n 3 momentissa säädetään."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140434

        Teet tuon vain luonnollesi uskollisena.

        Aiheesta on keskustelu osoitteessa http://keskustelu.suomi24.fi/t/14106563/tuulivoiman-etuoikeus-ja-etuajo-oikeus


    • clrrökso99

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14027628/saksan-merituulivoimalat-on-tekninen-fiasko#comment-82535341

      "surkeasaksa
      6.1.2016 17:28
      Vuonna 2014 Saksassa tuotetusta sähköstä 16 prosenttia, 77 terawattituntia (TWh) oli auringolla ja tuulella tuotettua. Hiilellä tuotettua oli 47 prosenttia (220 TWh).
      Saksa on surkea esikuva.
      Lähde:
      http://www.talouselama.fi/tebatti/puheenvuoro/energiapolitiikassa-saksa-on-surkea-esikuva-6063626"

      Noin Saksassa. Entäs Suomessa, kuinka suuri osuus sähköstä meillä Suomessa tuotettiin hiilellä, entäs auringolla ja tuulella ?

    • PositiivinenVoima
      • "Välillä tänne löytö ydinvoimapalstalta:". Niinhän tuossa lukee, ihan selvästi. :Z


    • EUssa v. 2014: 14 ydinreaktorin sähkö kuluu datakeskuksiin – Suomessa etsitään parannusta
      http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/14-ydinreaktorin-sahko-kuluu-datakeskuksiin-suomessa-etsitaan-parannusta-6308193

      Avasin aiheesta keskustelun uusiutuva Energia-palstalla:
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14153917/datakeskukset

      Mielestäni on järjetöntä käyttää energiatehotonta ydinvoimaa tuollaisessa käytössä, koska palvelimet joka tapauksessa vaativat jonkintyyppisen energiavaraston - sen energialähteenä uusiutuvat energiat olisi järkevämpiä.

      Artikkelissa mainitaan myös grafeeni:
      "Tulevaisuuden haasteisiin pureudutaan kehittämällä seuraavien sukupolvien teknologioita. Erityisesti uusiin kaksiulotteisiin materiaaleihin kuten grafeeniin perustuvien aktiivikomponenttien uskotaan ylittävän perinteisten puolijohdekomponenttien suorituskyvyn moninkertaisesti."

      Tuosta ihmeaineesta on tälläkin palstalla keskustelu osoitteessa
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13704440/grafeeni---ydinjatepuhdistaja

      • esitystapa

        Ja millä käyttökertoimella halutaan esittää? Asiaa tuntevat kyllä tietävät oikean vastauksen.


    • TVO:n sänköntuotanto vuonna 2015 noin 17 % Suomessa käytetystä sähköstä
      https://ls24.fi/uutiset/tvo-n-sankontuotanto-viime-vuonna-noin-17-percent-suomessa-kaytetysta-sahkosta

      Ei ole ihan nappiin tuo otsikko, muuta tekstissä jo korjataan:
      "Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen sähköntuotanto vuonna 2015 oli 14,26 TWh eli noin 17 prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä."

      Lopussa on lause "Olkiluoto 3 -projektissa keskitytään seuraavaksi asennusten loppuunsaattamiseen ja järjestelmien testaukseen ja käyttöönottoon."

      Ihan kuin kuullut tuon hiljattain aikeisemminkin. No, olkoon.

    • Netstux

      TVOn liikevaihto (sähkön myynti) oli 275,7 milj euroa. Sähköä Olkiluodon voimalaitos tuotti 14,26 TWh. Tuosta tulee jakolaskulla sähkön hinnaksi 19,3 euroa/MWh (todellisuudessa hieman vähemmän sillä liikevaihdossa on hieman myös Meriporin tuotantoa). Eli 20 euroa/MWh on hyvä viitearvo kun puhutaan kotimaisen (vanhan) ydinvoiman hinnasta. Alle neljäsosa tuulivoiman syöttötariffista.

    • Valtion ydinjätehuoltorahaston tilinpäätös vuodelle 2015 on vahvistettu: rahastossa 2,45 miljardia
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/valtion-ydinjatehuoltorahaston-tilinpaatos-on-vahvistettu-rahastossa-2-45-miljardia/267027

      "Rahasto koostuu kolmesta osasta, jotka ovat Varautumisrahasto, Ydinturvallisuustutkimusrahasto ja Ydinjätetutkimusrahasto. "

      "Varautumisrahaston taseen loppusumma vuoden 2015 lopussa oli 2,45 miljardia euroa. Edellisvuonna samaan aikaan se oli 2,39 miljardia euroa.

      Rahaston voitto oli noin 22,6 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 25,5 miljoonaa euroa.

      Rahastossa huhtikuun alussa oleva 2,45 miljardia euroa kattaa kaikkien Suomessa tähän mennessä syntyneiden ydinjätteiden jäljellä olevan ydinjätehuollon kustannukset. Summa sisältää myös nykyisten laitosten purkamiskustannukset. "
      - - -
      Aihetta sivuavua keskusteluits:

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/12097574/roskavoimalayhtio---ydinjatehuollon-kauhuskenaario (2014)

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/6619296/ydinjatehuoltorahasto (2008)
      Tuon lopussa muutama huomionarvoinen asia:
      "...
      "Lainaamattomat varat rahaston on tuottavasti sijoitettava."
      Mistähän sen sijoituslistan saisi nähdäkseen?"
      "Kun ydinjätehuollon toimenpiteet on aikanaan suoritettu, varat palautetaan ydinjätehuoltovelvollisille."
      ????????????
      "Kummalisuus systeemissä: ydinjätehuollon kustannukset laskee ydinjätehuoltovelvolliset itse!"

    • Netstux

      Ydinjätehuoltovelvolliset suunnittelevat jätehuoltotoimet joten heillä on paras asiantuntemus myös yksityiskohtaiseen kustannusanalyysiin. Viranomaiset tarkastavat kustannusarviot ydinenergialain mukaisesti.

      • Paas laittaen linkki antamaasi tietoon "viranomaiset tarkastavat ydinjätevelvollisten kustannusarviot ydinenergialain mukaisesti". Kiitti etukäteen.


    • Urheiluyhdistää
    • Ruotsin STUK turvaa Venäjän ydinvoimaloita
      http://www.energiauutiset.fi/uutiset/ruotsin-stuk-turvaa-venajan-ydinvoimaloita#.VtlFM-zGIvE.twitter

      "Ruotsin säteilyturvakeskus SSM panostaa Kuolan ja Leningradin alueen ydinvoimalaitosten turvallisuuteen 4 miljoonaa kruunua (lähes 430 000 Euroa)."

      Hieno juttu - Suomesta ja Ruosista lähtee ja on lähtenyt ydinvoima-asiantuntijoita Venäjälle turvaamaan myös suomalaisia mahdollisilta paikallisilta ydinsaasteelta. Mahtaneeko niitä riittää omien ydinnvoimaloidemme turvallisuuden kehittämiseen ennen niiden hautaan saattamista?

      • HuippuluokanTurvallisuus

        http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/venalaisten-ydinvoimaloiden-turvallisuudesta-syntyi-jattisopimus-6310596

        "Leningradin ydinvoimalan asiantuntijoiden kanssa käytyjen neuvottelujen lisäksi ruotsalainen delegaatio vieraili myös uusien voimalayksiköiden rakennusalueella.

        – Tiedän, että nämä ovat täysin uutta ydinreaktoreiden sukupolvea, turvallisuustasoltaan huippuluokkaa, hankejohtaja Tor Andreas Stenberg kertoo tiedotteessa."

        Hyvä, että venäläisten uuden sukupolven ydinreaktoreiden huippuluokan turvallisuustaso tuli esille täälläkin. Tällä kertaa ruotsalaisten asiantuntijoiden kertomana.


    • K.late
    • Netstux

      "Paas laittaen linkki antamaasi tietoon "viranomaiset tarkastavat ydinjätevelvollisten kustannusarviot ydinenergialain mukaisesti". Kiitti etukäteen"

      Ydinenergia-asetus:

      89 § (27.11.2008/732)

      Edellä 88 §:n 2 momentissa tarkoitetut ydinjätehuollon toimenpiteiden kustannus- ja hintatiedot sekä ydinjätehuollosta tulevaisuudessa aiheutuvia kustannuksia koskeva laskelma on arvioitava niiden oikeellisuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi. Arvioinnin toimeenpanosta huolehtii työ- ja elinkeinoministeriö, jonka on teetettävä arviointi teknistaloudellisten laskelmien arvioimiseen perehtyneellä tutkimuslaitoksella tai vastaavalla.

      90 §

      Ennen 86 §:ssä tarkoitetun jätehuoltokaavion hyväksymistä kauppa- ja teollisuusministeriön on pyydettävä lausunto säteilyturvakeskukselta jätehuoltokaaviossa esitettyjen toimenpiteiden turvallisuuteen liittyvistä seikoista.

      Ennen ydinenergialain 43 §:n 2 momentissa tarkoitetun vastuumäärän vahvistamista kauppa- ja teollisuusministeriön on pyydettävä säteilyturvakeskukselta vahvistus edellä 88 §:ssä tarkoitetuista huolehtimisvelvollisuuteen sisältyvien ydinjätteiden määristä ja tarvittavista ydinjätehuollon toimenpiteistä.

      • Se mitä pyysin, puuttuu. Pinnistäs vielä ihan vähän.


      • "Netstux
        4.3.2016 8:57

        Ydinjätehuoltovelvolliset suunnittelevat jätehuoltotoimet joten heillä on paras asiantuntemus myös yksityiskohtaiseen kustannusanalyysiin. Viranomaiset tarkastavat kustannusarviot ydinenergialain mukaisesti."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-83539749

        Oikeastihan asia on niin, että viranomaiset EIVÄT tarkasta ydinjätevelvollisten kustannusarvioita, vaan ydinenergialin mukaisesti "Arvioinnin toimeenpanosta huolehtii työ- ja elinkeinoministeriö, jonka on teetettävä arviointi teknistaloudellisten laskelmien arvioimiseen perehtyneellä tutkimuslaitoksella tai vastaavalla."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1988/19880161


        Noin se linkki alkuperäiseen tekstiin, sen sisältöön, hämmästyttävän usein poikkeaa siitä, miten sinä olet sen ymmärtänyt - tai vain haluat muiden sen ymmärtävän, koska et laita linkkiä tietolähteeseesi.


      • Sivun lukuisissa graafeissa on yksi jossa paljon perustietos yhdellä silmäyksellä: http://www.carbonbrief.org/wp-content/uploads/2016/03/global-capacity.jpg

        Maailman ydinvoimalat 1955-2016
        - kokonaistuotanto
        - kapasiteettimuutokset
        - suljetut

        "Total global nuclear power generating capacity in operation between 1955 and 2016 (blue area, left axis). Annual additions (red bars, right axis) and the capacity of reactors going offline or being shut down (yellow bars, right axis). Source: International Atomic Energy Agency (IAEA) PRIS database and Carbon Brief analysis. Chart by Carbon Brief."


    • Fennolletöihin
    • K.late

      "Interaktiivinen kartta Euroopan ydinvoimaloista. Pistä suosikkeihisi."

      Aika lohdullista katsoa karttaa, jossa 90% maapallon pinta-alasta on ydinvoimavapaata vyöhykettä. Suurin atomikeitintiheys on Euroopassa, noin 2%:lla maailman pinta-alasta.

      Jos lähtis veikkaamaan aluetta, jossa tapahtuu seuraava iso atominaarinen naturavyöhykkeen luominen evakuointeineen, niin todennäköisyys, että se osuu erittäin tiheään asuttuun Eurooppaan on aika suuri.

    • Netstux

      Tällä hetkellä sitä evakuoitumista vaan tapahtuu Eurooppaan päin, niin että täytyy väkisin hillitä. Monessa maassa perimmäisenä syynä on ilmastonmuutos jonka seurauksena elinolot ovat huonontuneet.

    • Fennovoima.työllistää
    • FennoJees

      Pyhäjoen Hanhikivella rakennetaan:

      http://www.raahenseutu.fi/Uutiset/1195021951572/artikkeli/fennovoiman ensimmainen rakennus aluillaan.html

      Tähän asti Hanhikivenniemellä on tehty teitä, aitoja ja maansiirtotöitä. Ensimmäisen varsinaisen rakennuksen rakentaminen alkoi helmikuun pakkasjakson jälkeen, kun Fennovoiman koulutuskeskuksen työt alkoivat. Koulutuskeskuksen on määrä olla valmiina jo heinäkuussa.

      Koulutuskeskus toimii Hanhikivi 1 -projektin työntekijöiden koulutus- ja perehdytystilana. Näiden tilojen kautta tulevat työnsä Fennovoiman työmaalla aloittamaan kaikki uudet työntekijät.

      Kokous- ja toimistotilojen lisäksi rakennuksen tulee kaksi isoa, noin 100 neliön suuruista luokkahuonetta sen toiseen kerrokseen. Rakennukseen tulee myös Hanhikiven niemen työmaa-alueen kulkulupa-prosessiin tarvittavat työntekijöiden personointipisteet.

      Saman katon alle tulevat toimistot myös eri viranomaisille, esimerkiksi verohallinnon, poliisin ja TE-toimiston edustajille.

    • K.Late

      Paljonkos tuohon koulutukseen menikään veronmaksajien rahoja? Suomi on nyt syvässä ahdingossa ja tinkii mm tärkeistä koulutuksista, joilla on selkeä yhteys huippututkimukseen, vientiteollisuuteen jne.

      Vaikka tuohon meni veronmaksajien rahoja vain vajaa miljoona, niin se on isossa ristiriidassa siihen, mitä muualla Suomessa tapahtuu. Nuo rahat tuskin tulevat poikimaan muuta, kuin kertaluonteisen rakennusurakan, joka sekin suurella todennäköisyydellä epäonnistuu. Ehtoopuolen tekniikkaan sijoitetulla koulutusmäärärahalla ei vientiä nosteta.

      No hyväksytään nyt kuitenkin, koska alueelle virtaa nyt rutosti rahaa, jota Suomen kunnat ja venäläiset eläkelaiset sinne syytävät. Otetaan kaikki pois ja ylpeillään sillä.

      • rhat.jaossa

        Eipä tarvi ainakaan pelätä, että koulutusrahat menisivät huijareille. Suomessa on paljastunut kokonaisia opinahjoja rahojen leväperäisestä käytöstä. Huippututkijoita ja proffia jäänyt kiinni omista tekeleistään. Tutkimustuloksia muunneltu jne...
        Kaikki on mahdollista kun ihminen on niiden takana oli koulutustausta mikä tahansa.


    • EiIhanNoin

      Eiköhän Fennovoima maksa sen koulutuksen. Koulutusta suoraan työhön, ei työttömyyskortistoon, kuten monella alalla nykyään.

    • Netstux

      Valtio tukee ELYn kautta työttömien kouluttamista niin että heillä on ammattitaitoa jota tarvitaan Fennovoiman hankkeessa. Fennovoima luonnollisesti kustantaa itse erityiskoulutuksen.

    • "Amerikkalaislehti uutisoi: Suomessa kehitetty metalli voi pidentää ydinvoimaloiden ikää.

      Ydinvoimaloista voi tulla uuden metallin myötä vahvempia ja pitkäikäisempiä."
      http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ydinvoimala teras-48232

      "Useimmat ydinvoimaloiden reaktorit on tehty ruostumattomasta teräksestä, joka ajan kuluessa saattaa heikentyä. Amerikkalaisen Quartzin mukaan tutkijat Suomessa ja USA:ssa ovat nyt saattaneet löytää uusia voimakkaampia ja kauemmin kestäviä metalliseoksia.

      Tutkimus, jonka mukaan on löydetty kaksi kestävämpää seosta, julkaistaan Physics Review Lettersissä."

    • Netstux

      "Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle 700 000 euroa Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakennushankkeen työvoimakoulutukseen. Rahoituksen tavoitteena on varmistaa, että hankkeen eri vaiheisiin saadaan osaavia työntekijöitä."

      Otetaan nyt oikea siteeraus ja Stuxnetin on paras lopettaa jankkaus.

    • Netstux

      TEM antoi koulutusrahaa ELYlle, ei senttiäkään Fennovimalle, se on päivänselvää. Tuolla koulutuksella varmistetaan että hitsari ja betoniraudottaja on ammattitaitoinen. Samanlaista suunnattua työvoimakoulutusta kuin monella muulla paikkakunnalla jolla on tarvetta muunnoskoulutukseen.

      Fennovoima on rakentanut koulutuskeskuksen jossa se kouluttaa omaa henkilökuntaansa. Ulkopuolisille urakoitsijoille voidaan siellä antaa työmaakoulutusta. Laitoksen käynnistyttyä myös säteilysuojelukoulutusta.

      Et sinä Stuxnet saa tuosta piilotukea vaikka kuinka yrität.

      • Mitään, mitä sinä sanot päivänselvöksi, ei kenenkään pidä uskoa ilman lähdeviitettä. Olen jo osoittanut mikä on päivänselvää:
        http://www.talouselama.fi/uutiset/valtio-tukee-fennovoiman-tyovoimakoulutusta-700-000-eurolla-6306082

        Tekstissä lukee näin:

        "Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle 700 000 euroa Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakennushankkeen työvoimakoulutukseen.

        Rahoituksen tavoitteena on varmistaa, että hankkeen eri vaiheisiin saadaan osaavia työntekijöitä."

        "Koulutusta kohdennetaan maanrakennus-, rakennus-, kuljetus- ja turvallisuusalan koulutuksiin sekä kaikkia toimialoja koskettaviin laatu- ja sertifikaattikoulutuksiin. Rakennusalan ammattilaisten tarve on enimmillään vuonna 2018, kun varsinainen voimalan rakentaminen alkaa."

        Alkaako pikkuhiljaa sinullakin sytyttää?
        ___

        "Et sinä Stuxnet saa tuosta piilotukea vaikka kuinka yrität."
        Herra jestas sentään... luuletko ihan tosissasi olevasi täys idiootti? Minun mielestäni tuo on JULKISTA tukea!

        Ja tämä ikioma kristallipallojuttusi on sitä luokkaa, että kysyn vielä kerran:

        "Mistä sinä tiedät, että "Fennovoima luonnollisesti kustantaa itse erityiskoulutuksen"? Lähdelinkki tuohon tietoon niin asia on loppuunkäsitelty, mitään pälätyksiäsi en totisesti halua kuulla."
        (Viesti "Katsotaanpa asia rehellisesti ja tarkasti:.." tässä samassa ketjussa)


      • pössynet
        stuxnet kirjoitti:

        Mitään, mitä sinä sanot päivänselvöksi, ei kenenkään pidä uskoa ilman lähdeviitettä. Olen jo osoittanut mikä on päivänselvää:
        http://www.talouselama.fi/uutiset/valtio-tukee-fennovoiman-tyovoimakoulutusta-700-000-eurolla-6306082

        Tekstissä lukee näin:

        "Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle 700 000 euroa Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakennushankkeen työvoimakoulutukseen.

        Rahoituksen tavoitteena on varmistaa, että hankkeen eri vaiheisiin saadaan osaavia työntekijöitä."

        "Koulutusta kohdennetaan maanrakennus-, rakennus-, kuljetus- ja turvallisuusalan koulutuksiin sekä kaikkia toimialoja koskettaviin laatu- ja sertifikaattikoulutuksiin. Rakennusalan ammattilaisten tarve on enimmillään vuonna 2018, kun varsinainen voimalan rakentaminen alkaa."

        Alkaako pikkuhiljaa sinullakin sytyttää?
        ___

        "Et sinä Stuxnet saa tuosta piilotukea vaikka kuinka yrität."
        Herra jestas sentään... luuletko ihan tosissasi olevasi täys idiootti? Minun mielestäni tuo on JULKISTA tukea!

        Ja tämä ikioma kristallipallojuttusi on sitä luokkaa, että kysyn vielä kerran:

        "Mistä sinä tiedät, että "Fennovoima luonnollisesti kustantaa itse erityiskoulutuksen"? Lähdelinkki tuohon tietoon niin asia on loppuunkäsitelty, mitään pälätyksiäsi en totisesti halua kuulla."
        (Viesti "Katsotaanpa asia rehellisesti ja tarkasti:.." tässä samassa ketjussa)

        Sekavaa pälätystä koko viesti. Onko sekopälätyksen syynä pössyttely?

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194778/possyttely-ydinvoimaloissa#comment-83854307


    • "Ydinvoima on riskiyhteiskunnan energiantuotantoa"

      (Twitterissä:
      "Vihreät - De Gröna ‏@vihreat 10 tuntia sitten
      #Ydinvoima on riskiyhteiskunnan energiantuotantoa, sanoo @HeidiHautala #yleastudio ")
      Tuosta löytyy syy siihen, miksi ydinvoimaloita ei edes kannata rakentaa turvallisiksi.

      Itse kirjoitin 10.8.2009 näin:
      "Ydinvoiman omakohtaisen hyödyn haluamme maksimoida, mikä merkitsee sitä, että sen haitoista ne, joiden poistaminen estää kokonaan ydinvoiman hyödyntämisen, siirrämme jälkeläisillemme, ja jäljelle jääneistä haitoista ne, joiden poistaminen vaarantasi lyhytaikaisen hyödyn saamisen, hyväksymme riskilaskennan keinoin"
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/8379126/mita-ydinvoima-on

    • Näppisydinvoimala
      • Johan tuosta on paljon ollu täälläkin juttua:
        - isot laitokset aivan liian kallitta
        - sopeuduttava tulevaan hajautettuun sähköntuotantoon

        Muuten ihan ok, mutta turvallisuusasiat vielä epäselviä.

        Näppäräksi en tuota sanoisi. Ei sitä nyt kuitenkaan siirrreltäväksi tehdä, eikä ihan mihin tahansa nurkkaan voi sijoittaa. Tietysti suhteessa nykyisiin dinosaurusluokan ydinvoimaloihin verrattuna ne ovat .... sarvikuonoja?


    • Netstux

      Merivedessä on luonnostaan noin 10 Bq/litra kalium-40-aktiivisuutta. Väitetään siis että meriveden aktiivisuus on noussut tasolle yli 2000 Bq/litra. Voisin lyödä aika paljon vetoa että näin ei ole!

    • K.Late

      "Merivedessä on luonnostaan noin 10 Bq/litra kalium-40-aktiivisuutta."

      No varmaan itsekkin ymmärrät, että kyse on keinotetekoisita isotoopeista. Mutta toki siinä olet oikeassa, ettei 200-kertainen nousu vielä paljoa merkitse, kun lähdetään lähes nollasta. En voi olla kuitenkaan kiinnittämättä huomiota siiihen, kuinka tarmokkaasti puolustat kaikkia päästöjä (olet suorastaan profiloitunut tähän). Eikös pitäisi lähteä siitä, että kaikki päästöt ovat vahingollisia ja se mikä veden litrassa on pieni luku, voi olla biomassassa 100-1000-kertainen.

    • "Euroopan unionin komissio haluaa paremmat valtuudet valvoa jäsenmaiden solmimia ydinvoimasopimuksia. EU-maiden tulisi kysyä komission mielipidettä ydinvoimasopimuksista, jotka solmitaan EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. "
      http://www.aamulehti.fi/kotimaa/komissio-haluaa-valvoa-tarkemmin-eu-maiden-ydinvoimasopimuksia/

      Fennovoima opetti:

      "Suomi on solminut yhteistyösopimuksen venäläisen ydinvoimayhtiön Rosatomin kanssa. Komissio esittää oikeutta valvoa sopimuksia jo ennen kuin ne on allekirjoitettu. "

    • TVO kertoi Twitterissä OL3-käyttölupahakemuksensa jättämisestä elinkeinoministeriölle: "TVO jätti OL3-käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle http://bit.ly/22w83C4 #olkiluoto #OL3 #TVO #Ydinvoima "
      Linkki hakemukseen: http://www.tvo.fi/news/1708

    • edistystä
      • Jep..... vuodesta 2009 sähköä piti tulla OL3 ydin-reaktrorista - toistaiseksi OL3-sähköä (ja OL3-CO2-päästöjä) on tullut vain OL3-varageneraattorista :)

        Twitterviestejä aiheesta:

        "Teollisuuden Voima ‏@tvo_fi 19 t19 tuntia sitten Eurajoki, Suomi
        Turvallisuus edellä. #OL3:n varavoimana toimivaa dieselgeneraattoria jo koekäytetään. #olkiluoto #tvo #ydinvoima"

        "vastis @vastaaja_tw

        @tvo_fi Mitä sitten nämä #OL3:n varageneraattoreiden CO2-päästöt ovat:
        2015-2013: 7, 6, 4.5? :) http://vuosikertomus2015.tvo.fi/page-3351 #ydinvoima"


        :D


    • Toimintaviikko
      • Johan tuo on sanottu monta kertaa monessa Sääntömafian poistattamassa aihetta koskevassa ketjussa, tässä viimeisin:

        "stuxnet 13.4.2016 15:31
        Kuten sanottu:

        "Tässä(kin) tapauksessa kansalaistottelemattomuuteen halutaan turvautua siksi, että suuri osa kansalaisista kokee, ettei sitä kuulla ydinvoimalapäätöksissä (minäkin kuulun siihen kansanosaan). Tilanne rauhoittuisi, kun kaikki lisäydinvoimapäätökset alistettaisiin edes neuvoa antavaan kansanäänestykseen. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14232786

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller


    • edistystä

      Hei, jokos tämä uutinen oli täällä:

      http://www.osuuskuntappo.fi/news/energia-kiinteistot-ja-osuuskunta-ppo-yhteistyohon

      13.04.2016

      Energia Kiinteistöt ja Osuuskunta PPO yhteistyöhön

      Pohjoissuomalaiset kehitysyhtiöt Energia Kiinteistöt Oy ja Osuuskunta PPO yhdistävät voimavaransa Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen ympärille syntyviin tarpeisiin. Yhteistyön tarkoituksena on tarjota yhdessä innovatiivisia kiinteistöratkaisuja.

      Ensimmäisenä yhteisenä hankkeena toteutetaan noin 1000 m2 toimitilat Onninen Oy:lle Pyhäjoen Ollinmäen teollisuusalueelle. Onninen pääsee muuttamaan uusiin tiloihin toukokuun alussa. Energia Kiinteistöt toimii tilojen rakennuttajana ja omistajana. Osuuskunta PPO on hankkeen rahoittaja yhdessä pankin kanssa.

      - Ollinmäen alueen rakentaminen on päässyt hyvälle alulle. Pyhäjoen kunnan kanssa aiemmin toteutettu Energy Tower – toimistorakennus on jo täydessä käytössä ja lisää hankkeita on piirustuspöydällä. Näyttää siltä, että voimalatyömaan käynnistymisen myötä erilaisten tilojen kysyntä alkaa realisoitua, kommentoi Tuomas Hirvonen Energia Kiinteistöt Oy:stä.

      Pyhäjoen ydinvoimalahanke on yksi Euroopan suurimmista rakennushankkeista, joten se tuo mukanaan runsaasti uutta liiketoimintaa Pohjois-Suomeen.

      -PPO on kartoittanut jo pidempään sijoitusmahdollisuuksia Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen ympärillä. Onnisen tilat ovat hyvä alku, eikä yhteistyö Energia Kiinteistöjen kanssa varmasti jää tähän, toteaa Osuuskunta PPO:n toimitusjohtaja Kati Peltomaa.

    • TVOn käyttölupahakemuksessa 130 000 sivua :) (Viitteetön viesti twitterissä).

    • "Ydinreaktoreiden määrä uuteen ennätykseen
      Suuri osa ydinvoimaloista on jo yli 40-vuotiaita"
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/ydinreaktoreiden-maara-uuteen-ennatykseen/281462#

      "Maailmassa on toiminnassa 448 ydinreaktoria. Ne tuottivat viime vuonna sähköä yhteensä runsaat 2 400 terawattituntia."
      IAEA/PRIS kertoo toisin: nyt 444 reaktoria: https://www.iaea.org/pris/

      www.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=JP:
      Japanissa 43, mutta vain 2 käytössä?

      "Reaktoreita on nyt toiminnassa yhtä paljon kuin vuoden 2010 lopussa. Nyt on siis palattu tilanteeseen, joka oli ennen Fukushiman vuonna 2011 tapahtunutta onnettomuutta seurannutta sulkemisaaltoa."

    • Naapurivaltiot ovat huolissaan parin Belgian ydinvoimalan, ja myös Ranskan vanhimman ydinvoimalan turvallisuudesta. Saksa on pyytänyt Belgiaa sulkemaan kaksi ydinvoimalaansa. https://euobserver.com/energy/133154

    • vaippaikä

      Tiesittekö, että joukkio ydinvoiman vastustajia on jo yli vuoden ajan tehnyt ilkivaltaa ja laittomuuksia Fennovoiman ydinvoimalan työmaa-alueella.

      Raahen seutu-lehti,

      Otteet käyvät rajummiksi Fennovoiman työmaalla
      9.7.2015 | LAURA OKKONEN
      Fennovoiman työmaa-alueelta on kuulunut viime viikkojen aikana ikäviä uutisia ilkivallasta. Ydinvoimaa ja työmaan edistymistä on vastustettu keväästä alkaen. Nyt rikosylikonstaapeli Pekka Tervonen kertoo Fennovoiman ydinvoimalahankkeen ja työmaan vastaisen toiminnan muuttuneen viime aikoina vakavampaan suuntaan. ? Tähän saakka se on ollut pääsääntöisesti sellaista, että työkoneiden toimintaa on keskeytetty henkilöiden kiivettyä niiden päälle. Mutta nyt viime aikoina näitä työkoneita on myös alettu suoranaisesti rikkoa ja vahingoittaa. Työkoneiden lisäksi myös alueelle tehtyjä aitoja on vahingoitettu, niitä on kaadettu ja katkottu. Viikon ajalla Hanhikiven työmaa-alueelta on kirjattu rikosilmoitukset kolmen kaivinkoneen rikkomisesta tai vahingoittamisesta. Ilkivallan kohteena olleista kaivureista on katkottu hydrauliikkaöljy- ja sähköjohtoja sekä maalattu kaivureiden ikkunoita ja valoja mustaksi. ? Yhteen kaivinkoneeseen oli maalattu myös ydinvoimaa vastustavia tekstejä. Edellä mainituissa tapauksissa paikalla kävi poliisin lisäksi pelastuslaitos, joka joutui siivoamaan ja imeyttämään koneista maahan valunutta hydrauliikkaöljy. Viime maanantaiyön aikana kaivinkoneen vahingoittajat olivat jäädä paikalla olleen vartijan haaviin. ? Tähän liittyy vakava ja huolestuttava asia. Alueella oleva vartija oli yllättänyt usean naamioituneen henkilön vahingoittamassa kaivinkonetta. Vartija sai pakoon lähteneistä yhden kiinni ja painettua hänet maahan. Tällöin yksi pakoon lähteneistä oli lähtenyt tulemaan vartijaa kohti sorkkarauta lyöntiasennossa ja huutaen. Vartija joutui puolustamaan itseään, jolloin tekijät pääsivät pakoon. Tämän tapauksen lisäksi vartijoiden ja työntekijöiden kertomat osoittavat Tervosen mukaan, että toiminnassa on alkanut ilmetä huolestuttavia piirteitä ja aggressiivista käytöstä kohdistetaan alueella oleviin työntekijöihin. Kaivureiden vahingoittamisen lisäksi edeltävällä viikolla on poliisin rikostutkinnassa ollut tapaus, jossa alueella olevaa aitaa on kaadettu ja rikottu lähes 200 metrin matkalta. Samalta viikolta poliisi on kirjannut ja tutkinut lukuisia muitakin rikosilmoituksia tapauksista, joissa aktivistien toimet ovat keskeyttäneet tai vaikeuttaneet työntekoa. Työmaa-alueella olevaan omaisuuteen kohdistuvien vahingontekojen esitutkinta on käynnissä, joten poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tutkinnan edistymisestä enempää. ? Vahingontekojen ja häirinnän vuoksi rakennuttaja on lisännyt alueen vartiointia ja harkinnan mukaan alkaa muihinkin toimiin, joilla alueella tapahtuvia rikoksia voidaan vähentää ja estää.

    • Niinpä.tietysti
      • "Hallituksella on mahdollisuus pakottaa Posiva ottamaan vastaan Fennovoiman jätteet"
        Kyllä tuolla ukaasilla aina sopu löytyy,


      • Sopuilija
        stuxnet kirjoitti:

        "Hallituksella on mahdollisuus pakottaa Posiva ottamaan vastaan Fennovoiman jätteet"
        Kyllä tuolla ukaasilla aina sopu löytyy,

        Sopu on kaikkien etu.


      • Sopuilija

        Montako kellumatonta ydinvoimalaa Kiina aikoo rakentaa?


    • Olkiluodon ydinvoimalan aiheuttama kalakuolemat

      "Olkiluoto 3:n käynnistyttyä Eurajoen ydinvoimaloiden jäähdytysveden mukana tuhoutuu kalaa lähes kaksinkertaisella tahdilla aiempaan verrattuna.

      Se tarkoittaa, että Olkiluodonvedestä imetään vuodessa vähintään kahdeksan, enimmillään yli 43 tonnia kalaa.
      Kasvu johtuu kolmosyksikön vaatimasta jäähdytysvedestä."
      http://ls24.fi/uutiset/arvio-olkiluodon-kalatuho-tuplaantuu

      Karkea arvio Suomen ydinvoimaloiden aiheuttamista kalakuolemista on 10t/vuosi/reaktori, mutta vuosittainen vaihtelu on suurta. Artikkelin arvion mukaan Olkiluodon osalta (3 reaktoria) kalakuolemia tapahtuisi 8t - 43t = noin 3t - 14t per reaktori.

    • K.Late

      Suurin osa kaloista sentin tai parin mittaista, eli kokonaismassa voidaan kertoa vaikka viidellä sadalla, niin saadaan suunnilleen tuhoutuneiden kalojen lukuäärä, reilut 20 miljoonaa kalaa.

      Paljon suurempi tuho tulee kuitenkin alueen kalastusalueelle, jossa lämpimät vedet saavat levät ja vieraslajit kasvamaan. Jo nyt Olkiluoto maksaa alueen kalastuskunnille vuosittaista korvausta levittyneistä pyydyksistä ja jalokalojen sekä mateen katoamisesta.

      No nämä nyt ovat ihan normaaleja teollistumisen haittoja luonnolle ja niitä aiheuttavat myös perinteiset voimalat. Ydinvoiman valtavat vaarapotentiaalit ovat ihan muualla.

    • ydinonki
    • Twitteristä: "Ringhalsin ydinvoimalasta löytynyt Arevan mahdollisesti viallisia osia. Tutkimukset käynnistetty"
      Viite: http://www.nyteknik.se/energi/komponenter-i-ringhals-fran-fuskande-stalgjuteri-6574800

      Suomenkielistä uutista odotellessa raakakopio alkukappaleen konekäännöksestä:

      "Komponentit Ringhalsin huijaaminen teräsvalimo
      17.5.2016 15:42 Monica Kleja

      Areva skandaali ehkä saavuttanut Ruotsi.
      Steel komponenttien epäillään valmistaja on asennettu Ringhalsin ydinvoimalan. Tekniikat etsivät nyt laatuvirheitä.
      On komponentteja Ringhalsin ydinvoimalan joka on valmistanut ranskalainen reaktori valmistaja Areva gjutverkstad kaupungissa Le Creusot."
      _____
      Viesti tuli kiireessä kirjoitettua ensin väärään ketjuun,

    • "Fitch Ratings muutti TVO:n tulevaisuuden näkymät negatiivisiksi

      18.5.2016
      ​Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings ilmoitti 18. toukokuuta säilyttävänsä TVO:n pitkäaikaisen luottoluokituksen tasolla BBB ja lyhytaikaisen luokituksen tasolla F3, mutta muutti TVO:n tulevaisuuden näkymät vakaista negatiivisiksi."
      http://www.tvo.fi/news/1733

    • FaktaaKehiin

      Syynä sähkön alhainen hinta liian uusiutuvan tukisähkön takia.

    • "Millennium-palkinto 2016 voi mullistaa energia-alan ja kemianteollisuuden"
      https://summa.talentum.fi/article/energia/uusimmat/millennium-palkinto-myonnettiin-ensi-kertaa-naiselle-voi-mullistaa-energia-alan-ja-kemianteollisuuden/300443

      "Öljylle korvaaja
      ...
      Tulevaisuudessa Arnold uskoo menetelmien voivan mullistaa koko kemianteollisuuden ja energia-alan. Muokatut mikrobit voidaan panna tuottamaan öljyä, muovia,muita materiaaleja ja polttoaineita uusiutuvasta biomassasta. Fossiilinen öljy voidaan korvata."

      Paljostako lyödään vetoa siitä, että ydinvoimaa ei keksinnöllä tulla korvaamaan? Ydinvoima tulee kuolemaan ihan vain omaan mahdottomuuteensa :)

    • Ruotsi kasvattaa ydinvoimakapasiteettiaan 120MW:lla
      http://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsi-kasvattaa-ydinvoimakapasiteettiaan-6555687

      "Ruotsalaista Forsmarkin ydinvoimalaa operoivan Forsmarks kraftgruppin hallitus on päättänyt edetä suunnitelmassaan kasvattaa Forsmark 1 -reaktorin tehoa, NyTeknik kertoo. Enemmistön Forsmarkin kolmesta ydinreaktorista omistaa Ruotsin valtionyhtiö Vattenfall.

      Kyse ei ole uudesta investoinnista, vaan vuonna 2011 asennetun lisälaitteiston aktivoinnista. Laitteisto mahdollistaa reaktorin tehon nostamisen 120 megawatilla. Suuremman sähkötehon siirtäminen verkkoon kerralla vaatii kuitenkin sähköverkon vahvistamista. Tarvittavat muutokset verkkoon saadaan tehtyä 3-4 vuodessa.

      Tehomuutos vaatii myös Ruotsin säteilyturvaviranomaisen hyväksyntää. Forsmark 1 otettiin käyttöön vuonna 1980. Sen kapasiteetti ilman suunniteltua tehonlisäystä on 975 megawattia."

      Joskus aiemminkin tullut todettua noista Ruotsin ydinvoimaloiden tehonnostoista: nostakaa vaan, mutta älkää rakentako yhtään uutta ydinvoimalaa.

    • Vihervirhe
    • Vihervirhe
    • Vihervirhe
    • Vihervirhe
    • Viherv

      jaaha, tuli ilmoitus palvelinvirhe. Viesti meni läpi viivästyneenä, ja tuli siksi moninkertaisena.

    • "Venäjä panee vauhtia 47 vuotta vanhalle ydinunelmalle – Nopea reaktori nousee vieraan maan avulla"
      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/venaja-panee-vauhtia-47-vuotta-vanhalle-ydinunelmalle-nopea-reaktori-nousee-vieraan-maan-avulla-6557506

      "Venäjän atomireaktioiden tutkimuskeskus ja Korean atominenergian tutkimuskeskus ovat tehneet sopimuksen tieteellisestä ja teknisestä yhteistyöstä, kertoo World Nuclear News.

      Yhteistyö koskee ydinpolttoaineen, polttoaineisiin liittymättömien komponenttien ja rakenteellisten materiaalien kehittämistä edistyneitä reaktoreita varten. Yhteistyössä tehdään säteilytyskokeita, käytetään ja ylläpidetään nopeita neutronireaktoreita ja kehitetään polttoaineenkiertoa."

      "Kehityksen perustana on Venäjän BOR-60-reaktori, joka on maailman ainoa toimiva nopea tutkimusreaktori. ..."

      "Korea aikoo tutkimuksen pohjalta kehittää prototyypin neljännen sukupolven natriumjäähdytteisestä nopeasta tutkimusreaktorista. 150 megawatin korealaisreaktori aloittaa toimintansa suunnitelmien mukaan vuonna 2028. Reaktori rakennetaan kuitenkin Dimitrovgradiin Venäjälle BOR-60:n korvaamiseksi."

      Mutkikasta.

    • K.Late
    • FaktaaKehiin

      Noiden juttujen mukaan ydinalalla on ollut kymmeniä läheltäpitivaaratilanteita joissa on kuin ihmeen kaupalla vältetty valtaisia katastrofi. Onko ydinalalla todella oltu noin onnekkaita? Vai olisiko noissa jutuissa paljon skeidaa mukana?

    • Vihervirhe
    • Vihervirhe

      stuxnet, mitäs mieltä olet näistä väitteistäsi. Hauka ristiriita niiden välillä, eikös!

      stuxnet, "Saksassa on suljettu vuoden 2011 jälkeen jo 10(?) ydinvoimalaa, EIKÄ CO2-PÄÄSTÖT OLE MUUTTUNEET miksikään."

      stuxnet, "Vvuoden 2011 jälkeen saksan CO2-PÄÄSTÖT OVAT VÄHENTYNEET, vaikka 9 ydinvoimalaa 18.sta on suljettu!"

    • K.Late

      "Noiden juttujen mukaan ydinalalla on ollut kymmeniä läheltäpitivaaratilanteita joissa on kuin ihmeen kaupalla vältetty valtaisia katastrofi."

      Oliko sinulla mielikuva jostakin sellaisesta, että ydinvoimaa ylläpidetään täydellisellä virheettömyydellä ja vakaudella, toisin kuin muuta energiateollisuutta? Et ole ilmeisesti juurikaan seurannut asioita?

      • Lainaan tähän palan viestiäni keskustelusta /1/:

        "Jo avausviestissä sanon, että "Maailmassa on yli 400 ydinvoimalaa. Voisi ajatella, että niiden toiminta on keskimäärin normaalia, eli "ydinvoimalat toimivat normaalisti". Voimme yrittää hiukan selvittää mikä on tällaisen keskimääräisen ydinvoimalan normaali toiminta"

        Heitin tuosta kysymyksen twitteristä (onko tuon tyyppistä maailmanlaajuista ydinvoimaloiden statuksen seurantaa?). Kukaan ei tiennyt, mutta oletettiin että joillain järjestöillä sellainen on (mm. IAEA). Sellaisesta saisi lähes lahjomattoman tiedon ydinvoiman todellisuudesta. Yksi jos toinen näkyy kuitenkin vuotavan jotakin jonnekin :D


        /1/ "Normaalisti toimiva ydinvoimala"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13771519/normaalisti-toimiva-ydinvoimala


    • FaktaaKehiin

      Varsinkin aikaisemmin oli mediassa varsin paljon uutisia ydinvoimalaitoksissa tapahtuneista onnettomuuksista ja "läheltäpititilanteista". Jos vaikkapa jostain venttiilistä lirahti matala-aktiivista vettä lattialle, siitä uutisoitiin onnettomuutena.

      Tilannetta selkeytti Kansainvälisen ydinlaitostapahtuma-asasteikon (INES) käyttöönotto. Siinähän luokitteluperusteena on paitsi tapahtuman seuraukset sinänsä, myös turvallisuuskultturi ja marginaali vakavampaan tapahtumaan nähden. Niin ollen jos on todella kyseessä "läheltäpititilanne", se saa korkean luokituksen vaikkei säteilyseuraamuksia ole. Esim. Espanjan Vandellosin voimalan tulipalo on luokiteltu kolmosluokkaan vaikka tapahtumaan ei liittynyt radioaktiivisuuspäästöjä. Espanjalaiset olisivat halunneet alempaa luokitusta mutta IAEAn luokitus oli 3.

      Eli tuo INES-luokitus edustaa ydinvoiman todellisuutta turvallisuuden kannalta aika objektiivisella tavalla. Mutta on ymmärrettävää että se ei kelpaa kaikille propagandan pohjaksi.
      https://www.iaea.org/ns/tutorials/regcontrol/appendix/app96.htm

      • Hyvinhän INES-luokitus kelpaa IAEA:lle propagandan pohjaksi. Siksihän se luokitus on sellainen kuin on.


    • K.Late

      Jonkinlaisen kuvan normaalisti toimivista ydinvoimaloista saa esim tarkastelemalla putkivauroita 35 vuoden ajalta ydinvoimaloissa.

      http://allthingsnuclear.org/dlochbaum/nuclear-pipe-nightmares

      Vaikka mukana oli vakavia onnettomuuksia ja kuolonuhreja, niin voisi sanoa, että lopulta on oltu onnekkaita, käyttääkseni FaktaaKehiin nimimerkin luonnehdintaa. Mielikuva teollisen toiminnan "normaalionnettomuuksista" vahvistuu - mutta onko meillä varaa hyväksyä ydinvoimalan kohdalla "normaali toiminta"?

    • K.Late

      "Espanjalaiset olisivat halunneet alempaa luokitusta mutta IAEAn luokitus oli 3. "

      Ehkä kannattaa pohtia sitä, miksi luokitus on kolme "vain" tulipalon yhteydessä. Tulipalo olisi voinut huonolla tuurilla johtaa vaikka INES seiskaan. Osa lievistä onnettomuuksista onkin juuri näitä, kun viime tipassa on huomattu jotakin, joka olisi voinut johtaa vakavimpaan mahdolliseen onnettomuuteen (vaikkapa David Besse. Barsebäck jne), vaikka havaintohetkellä ei vielä olisi ollut lainkaan radioaktiivisuuden vuotoa.

      INES on kohtalaisen hyvä järjestelmä, mutta se leikkaa pahasti yläpäässä. Tshernobyl olisi voinut olla lineaarisella taulukolla ehkä INES23, Fukushima ehkä INES18.

      • Ruutupaperia

        Mutta Late, ei kukaan estä sinua laatimasta ikiomaa luokitusasteikkoa ydinonnettomuuksille. Joten kipin kapin kauppaan ostamaan kynä ja ruutupaperivihko. Vihkoon piirrät oman asteikkosi ja alat kirjata tapahtumia.


    • FaktaaKehiin

      Ydinonnettomuuksien suurimpia sössöttäjiä ovat virolainen Lähel Täpiti ja norjalainen Oi Svoinut. TMIssä oli lähellä koko osavaltion tuhonnut onnettomuus. Chernobylissä olisi voinut tapahtua suurta ydinräjähdystä vastaava posahdus. Fukushimassa olisi voinut tapahtua onnettomuus joka olisi tuhonnut koko pohjoisen pallonpuoliskon. HuuhaaNewseissä näitä esitetään ja jotkut jopa uskovat.

    • K.Late

      Kyllä noissa joskus tuuriakin on ollut mukana, edellä mainitut mm. Fukushimassa tuuli kääntyi sopivasti merelle päin pahimman päästön aikana, kun sillä olisi ollut valittavana vaikka Tokion suunta.

      Tuskin ydinvoimalla kuitenkaan on mitään suojelusenkeliä, vaan tapahtuneet läheltä-piti-tapaukset osoittavat sen, että vakavia onnettomuuksia sattuu kuitenkin harvoin, sähläämisestä huolimatta. Nyt kun ydinvoimaloiden laitteistokanta vanhenee ja voimalat jatkavat eläkeläisinä vielä hommia, vakavan onnettomuuden riski kasvaa maailmalla.

      • Davis Bessestä oli vähällä tulla Tshernobyliä pahempi ydinkatastrofi. Onnekas sattuma pelasti maailman siltä - fiksu huoltomies, joka ohi mennessään kopautti vasaralla reaktorin suojakuoren kantta.... jotain nyrkin mentävä ruostunut alue löytyi siitä.


    • HarhassaOnHyväElää
    • TVO:n 60% omistaman Posivan myyntiyhtiö Posiva Solutions aloittaa toimintansa.
      http://www.posiva.fi/media/tiedotteet/posiva_solutions_aloittaa_toimintansa.3276.news#.V1-8SOPQB1s

      "Posiva Solutions keskittyy käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyvässä suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystoiminnassa syntyneen tietotaidon myyntiin sekä konsultointiin. Posiva Solutions tarjoaa asiakkailleen loppusijoitukseen liittyviä, räätälöityjä asiantuntijapalveluja yhdessä laajan alihankkija- ja yhteistyöverkoston kanssa.

      - Posiva Solutions voi tarjota valmiita ratkaisumalleja ja palvelukokonaisuuksia ydinjätehuoltoa suunnitteleville yhtiöille paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Palveluliiketoiminnan aloittaminen on perusteltua, sillä monissa maissa selvitetään ja suunnitellaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen ratkaisemista, sanoo toimitusjohtaja Mika Pohjonen."

    • K.Late

      Posiva Final Solutions: se parhaiten nauraa, joka mömmöt maahan hautaa.

      Ydinjäteiden loppusijoitusosaaminen ja tekniikka voidaan myydä jo hallittuna lopullisena ratkaisuna, koska sen käytännön testejä ei kukaan tule koskaan kaipaamaan.

      Mutta itse olen sitä mieltä, että vaikka varmuutta ei koskaan saada, niin pakkohan ne on maahan haudata - mahdollisimman syvälle. Paljon suurempi riski ne ovat maanpäällisissä varastoissa. Pelkäämpä vaan, että monet ydinvoiman mahtimaat, jotka ovat tähänkin asti kipanneet jätteitä mereen, tulevat pitämään kiinni tuosta mereen dumppaamisesta.

    • Kysäisy

      Late, kummasta olet enemmän huolissasi ydinvoimaloiden jätteistä vai hiilivoimaloiden jätteistä?

    • K.late

      Hiilivoimalan jätteistä en olisi kovinkaan huolissani. Mm Stuk on ohjeistanut niiden käyttöä rakennusmateriaaliessa ja tienrakennuksessa. Niitä on käytetty lisäksi mm metsien lannoituksessa. Onhan nissä vähän luonnonradioaktiivisuutta, mutta vain vähän enemmän kuin vaikkapa kivimurskassa.

      • Vihervirhe

        Uskotaan, että hiilivoimalan jätteet ei ole K.latelle ongelma. Ihmiskunnalle ne kuitenkin on iso ongelma.
        Hiilen poltosta leviää ympäristöön tuollaiset 30 miljardia tonnia jätepäästöjä/vuosi. Väitetään, että tuo valtava päästömäärä nostaa merkittävästi maapallon ilmakehän lämpötilaa. Hiilenpolton päästöissä on mukana satoja sairauksia mm. syöpää aiheuttavia aineita. Hiilenpolton päästöt aiheuttavat miljoonien ihmisten sairastumisen vuosittain.


    • FaktaaKehiin

      Joissain toisissa viesteissä Late on ollut huolissaan pienistäkin lisäsäteilyannoksista luonnollisen päälle ja väittänyt niiden degeneroivan ihmiskuntaa. Nyt ei ole. Missä johdonmukaisuus?

    • K.late

      No kyllä edelleenkin on syytä lähteä siitä, että pinetkin lisäannokset luonnon oman taustasäteilyn päälle ovat vahingollisia, koska jo luonnon taustasäteilykin aihettaa terveyshaittoja. Jos hiilivoimalan polttotuhkasta tehdään omakotitalo, niin en asuisi siellä. Mutta tuhka on mahdollista laimentaa sellaiseen pitoisuuteen, että sen vaiktutus on pieni. Tämä on johdonmukaista: en ole hiilivoimalan jätteestä "kovinkaan" huolissani, sen säteilyn vertaaminen suhteessa ydinjätteen säteilyyn vaatii sellaisia tähtitieteellisiä yksiköitä.

    • FaktaaKehiin

      STUKin ohje ST 12.2: "Talonrakennustuotantoon käytettävien rakennusmateriaalien gammasäteilystä väestölle aiheutuvan säteilyaltistuksen toimenpidearvo on 1 mSv vuodessa."
      Tuo toimenpidearvo on aikamoisen korkea, kun otetaan vielä huomioon "kivitaloissa" asuvien ihmisten suuri määrä. Ydinvoimalaitoksen normaalikäytön raja-arvo on 0,1 mSv vuodessa mutta käytännössä se koskee aika pientä joukkoa ydinvoimalaitoksen läheisyydessä asuvia henkilöitä. Ja käytännössä suurimmatkin säteilyannokset ovat suunnilleen tuhannesosa tuosta raja-arvosta.
      Eli edelleenkin, suhteuttaakohan Late asioita oikein?

    • K.late

      "Eli edelleenkin, suhteuttaakohan Late asioita oikein?"

      Miksi kysyt minulta, suhteutanko oikein? Minähän en suhteuta lainkaan - suhteutus on teidän nukleokraattien silmänkääntötemppu, jolla te myytte äärimmäisen pieniä lisäannoksia taatusti haitattomina.

      Minä totean, että luonnon oma taustasäteily tappaa ja pienikin lisä tähän tappaa vielä enemmän. Siinä ei ole mitään suhteutusta.

      • "STUK:
        "Kaikkiaan Suomessa sairastuu syöpään noin 20 000 ihmistä vuodessa, ja syöpään kuolee noin 10 000 ihmistä vuodessa. Edellä olevan arvion mukaan noin 6 - 7 % syöpäilmaantuvuudesta ja 7 - 10 % syöpäkuolemista saattaa aiheutua ionisoivasta säteilystä ja noin 2 % lääketieteellisestä säteilynkäytöstä, sädehoito mukaan lukien."
        (STUK-raprtti A163, sivu 177. v. 1998)
        (Julkaisua voi sanoa jo vanhaksi, mutta suuruusluokat ei ole muuttuneet.)"

        Tuosta seuraa, että Suomessa ionisoivan säteilyn aihettamaan syöpään (ei lääketieteellisessä käytössä)
        - sairastuu 1200-1400 ihmistä vuodessa
        - kuolee 700-1000 ihmistä "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/10123945/ionisoiva-sateily-ja-syopariski#comment-51295229 (2011)

        "Saatta aiheutua säteilystä" on kokolailla vakioilmaisu säteilyn terveyshaitoista.

        Alkuperäistä raporttia en löytänyt, vanhahan se jo olikin.


    • K.Late

      "Edellä olevan arvion mukaan noin 6 - 7 % syöpäilmaantuvuudesta ja 7 - 10 % syöpäkuolemista saattaa aiheutua ionisoivasta säteilystä ja noin 2 % lääketieteellisestä säteilynkäytöstä, sädehoito mukaan lukien."
      (STUK-raprtti A163, sivu 177. v. 1998)"

      Hehhe. Ei Stukkikaan ole oikein osannut pitää kieltä keskellä suuta, kun se epähuomiossa puhuu prosenteista. Pitäisi siellä varmaankin oivaltaa, että syöpien määrä lisääntyy jatkuvasti hurjaa vauhtia, josta seuraisi prosenttilaskennalla se, että myös luonnon taustasäteilyn aiheuttamien syöpienkin määrä lisääntyisi jatkuvasti - vaikka säteily luonnossa ei lisääntyisikään.

      No ehkä tuo prosenttiluku on juokseva. Kun WHO vuosi sitten mainitsi tärkeimmät syyt syöpien nopeaan lisääntymiseen, niin siellä oli ionisoiva säteily mukana.

      Ehkä tulevaisuudessa joskus puhutaan myös muista ionisoivan säteilyn aiheuttamista sairauksista.

    • FaktaaKehiin

      Late unohtaa että elinikä kasvaa koko ajan, ja syövän todennäköisyys kasvaa voimakkaasti iän mukana. Siitä syystä syöpien osuus kuolinsyynä lisääntyy vaikka säteilyaltistus ei muuttuisi.

    • K.Late

      " In many developed countries the incidence is slowly increasing, as rates of childhood cancer increased by 0.6% per year between 1975 and 2002 in the United States[6] and by 1.1% per year between 1978 and 1997 in Europe.[7]" Wikipedia

      Tuo ikäsuhteuttaminen on jo kulahtanut juttu, kannattaa yrittää keksiä jotakin muuta. Odotettavissa oleva elinikä ei nouse enää samaa tahtia kuin syöpien määrä. Joinakin vuosina lasten ja nuorten syövät kasvoivat 1,5% vuodessa, eli kasvu oli nopeampaa kuin aikuisväestöllä.

      Ikääntynyt väestö käsittääkseni elää ilmakehässä tehtyjen ydinkokeiden latenssiaikaa, joten voi käydä jopa niin, että syöpien kasvuvauhti jossakin vaiheessa tasaantuu. Tshernobyl aiheutti pienen paineen joka jatkuu vielä ehkä 40 vuotta.

      Taustasäteilyn nostamiseen meillä ei ole varaa.

    • FaktaaKehiin

      Voisi sitä yrittää löytää muitakin selityksiä. Esim elinympäristön kemikalisoituminen; nyt EU on kieltämässä glyfosaattia. Ja ihmisten väliset vuorovaikutukset ovat lisääntyneet mm matkustelun takia jolloin viruskannat laajenevat.

    • K.Late

      Joo, kaikki muut selitykset, paitsi ionisoiva sätely, mahtuvat vielä kaanoniin ja ovat hyväksyttyjä.

    • Vihervirhe

      stuxnet, "Julkaisua voi sanoa jo vanhaksi, mutta suuruusluokat ei ole muuttuneet."

      stuxnet, kerrot täällä v, 1998 julkaistun raportin tekstiä. Väitteesi "suuruusluokat eivät ole muuttuneet" on väärä.

      Tässä uudempaa tietoa syövistä. Syöpien ilmaantuvuudessa ja kuolleisuudessa on tapahtunut merkittäviä muutoksia vuodesta 1998.

      http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syovan-yleisyydesta/syopailmaantuvuus/

      http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syovan-yleisyydesta/tapausmaara-miehet/

      http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syovan-yleisyydesta/tapausmaarat-naiset/

      https://www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/syopa/syovan-yleisyys
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Syöpä

      Jos syöpätapausten määrä suhteutetaan väestön määrän ja ikärakenteen muutokseen, uusien syöpätapausten määrä on lisääntynyt tasaisesti viimeisen 30 vuoden aikana, mutta syöpäkuolemien määrä on selvästi vähentynyt.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/SyöpäKeskeisiä riskitekijöitä

      Ylipaino on keskeinen tekijä ainakin kohdunrunko-, rinta-, munuais-, paksusuoli- ja ruokatorvisyövän taustalla.
      Radon altistaa keuhkosyövälle. Muihinkin syöpiin on kansainvälisissä tutkimuksissa viitattu.
      Tupakka yhdistetään etenkin keuhkosyöpäriskiin, mutta myös lukuisiin muihin kuten virtsarakon syöpään,[11], munuaissyöpään[12], haimasyöpään[13], suusyöpä[14] ja penissyöpään.[15]
      Alkoholilla on roolinsa suu-, kurkku-, nielu-, suolisto-, ruokatorvi- ja rintasyövän synnyssä.
      Runsas lihansyönti, eritoten prosessoidun punaisen lihan syönti, altistaa esimerkiksi suolistosyöville.[16]
      UV-säteily altistaa ihosyövälle.

    • K.Late
    • FaktaaKehiin

      Eiköhän TVO suostu siihen että laitos maksaa kauppahinnan mukaisesti 3,2 miljardia.

    • K.late

      "Eiköhän TVO suostu siihen että laitos maksaa kauppahinnan mukaisesti 3,2 miljardia."

      luopuu siis korvausvaatimuksistaan?

    • Ydinvoiman renesanssista twitterviestissä

      "Renaissance, schmenaissance. What about 60 #nuclear reactors "under construction" around the world? Pretty ugly."

      Liitteenä linkki kuvaan, jossa kerrotaan noin 60 ydinreaktorin "rakenteilla"-tilasta eri puolilla maailmaa: https://pbs.twimg.com/media/CkilFANWgAEMLI8.jpg:large

      • Tiedot vaihtuu päivittäin, vaikka linkki ei vaihdu. Siksi tässä 28.6.2016 sähköpössin sähkön hinnan tärkeimmät tiedot.

        Min 25,01
        Max 167,88
        Average 78
        (€/MWh, jako kymmenellä = c/kWh). Erittäin korkean sähkön hinta on suunnilleen aikavälillä kello 8-16).


    • Kalifornia ilmoitti sulkevansa viimeisenkin ydinvoimalansa v. 2025. Nyt ympäristöaktivistit taistelevat pitääkseen sen auki ja väittävät, että sen sulkeminen lisää likaisten energioiden kysyntää.
      https://www.youtube.com/watch?v=QqGxBqeWibA

      Ydinvoimahan on kaikkein likaisinta energiaa. Puhtaita ovat uusiutuvat energiat, luonnon omat energiavirrat. Vain ihmislajin ahneus hidastaa niiden käyttöönottoa.

    • Unkarin ainoan ydinvoimalan, Paks, reaktori sulkeutui torstaina toimintahäiriön vuoksi automaattisesti. Voimalan ydinturvallisuus ei ollut uhattuna, ja tilanne säilyy turvallisena, viestittää IAEA.
      http://www.hs.fi/ulkomaat/a1468462348254

    • Tulipalovoitappaa
    • FaktaaKehiin

      "Twitterin lähteetön viesti"; eli täyttä roskaa. Jos ydinvoimalaitosta suunniteltaisiin käytettävän sotilaallisiin tarkoituksiin, rakennettaisiin jokin muu kuin painevesilaitos.
      Sinänsä Brexitin jälkeen Hinkleyn hanke ei näytä hyvältä, jo punnan arvon alenemisen takia.

      • Sinulle hyvin tyypillinen väärinymmärrys, joista johtuen mm. ei voi aina tietää valehteletko tahallasi /1/ vai silkasta heikosta luetun ymmärtämiskyvystäsi. Tässä tapauksessa sinulle ei valjennut sanan "ydinteknologiapohjan" merkitys:
        "Hinkleyn ydinvoimalassa ei ole kyse energiantuotannosta, vaan ydinteknologiapohjan säilyttämisestä sotilaallisiin tarkoituksiin " /2/.

        Noista väärinymmärryksistäsi johtuen sitten haukut ensin kaikki erimieltä olevat, ja sitten kerrot heidän kirjoitustensa olevan täyttä roskaa.

        Olet todellle säälittävä kaikilla kolmella tuntemallani nikilläsi:
        Amazing -> Netstux --> FaktaaKehiin.
        Mikä seuraavaksi?

        /1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14172390/valehtelua
        /2/ "Twitteristä lähteetön viesti: 'The Hinkley #nuclear plant is not about energy but maintaining a technology base for military purposes'"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-85525871


    • Twitterissä 8 twiitin verran juttua Turkissa olevista ydinaseista (liittyen Turkin vallankaappausyritykseen)

      "So, Turkey. There are a few tens of US B61 nuclear gravity bombs stationed at Incirlik Air Base: 37.003 35.416 (1/8)"
      https://twitter.com/ArmsControlWonk/status/754076819536478208

      Tuossa tulee taas vastaan eräs ydinvoiman huono puoli: se vaatii järjestäytyneen yhteiskunnan, minä säilymistä yksikään politiikko ei voi luvata yhden ydinvoimalan elinkaaren aikana.

    • FaktaaKehiin

      Twitteristä: jos joku kirjoittaa siellä vaikkapa "paska on hyvää", en usko ja ryhdy syömään paskaa. Mutta jotkut muut näköjään uskovat kaikkiin Twitterviesteihin. Niin kuin tuo että Hinkleytä tarvittaisiin ydinasetarkoituksiin. Kyllä briteillä on siihen tarkoitukseen paljon parempia laitoksia käytettävissä. Mutta teollisuusyhteiskuntana he tarvitsevat perusvoimaa eikä vain vaihtelevatehoista voimaa ja siksi Hinkley on tarpeen.

    • säälittävää

      Nimimerkille stuxnet kelpaa mikä tahansa, myös twitterin lähteetön paska. Stuxnetin viestit kannattaa jättää omaan arvottomuuteensa. Niihin vastaaminen on ajan haaskausta.

      • Kiitos vastauksesta - Twitterissä ei tuollaisia vastauksia näekään :D


    • FaktaaKehiin

      Eurajoen kunnanvaltuusto hyväksyi vuonna 2000 selvällä enemmistöllä periaatepäätöksen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta. Eli paikallinen tuki on olemassa.

    • "Valtiontuki: komissio käynnistää perusteellisen tutkimuksen Ranskan valtion rahoituksesta Areva rakenneuudistuksen

      Bryssel 19 heinäkuu 2016

      Euroopan komissio on aloittanut perusteellisen tutkimuksen selvittääkseen, onko Ranskan valtion osuus rahoituksesta Arevan ryhmän rakenneuudistusta antanut yhtiölle kohtuutonta etua ei kilpailijoiden käyttöön tarkoitettua EU valtiontukisääntöjen. "
      - Konekäännetty lainaus artikkelista
      http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2587_en.htm

    • lepakkosilppuri
    • lepakkosilppuri
    • ehkäpäniin

      Vaihtoehto ydinvoimalle?

      Edellisen viestin kirjoittajan mukaan vaihtoehto ydinvoimalle on ydinfuusioreaktori.

    • Brittireaktorille ennätys pisimpään jatkuneesta toiminnasta
      http://www.world-nuclear-news.org/C-British-reactor-takes-record-for-longest-continuous-operation-0208164.html

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.world-nuclear-news.org/C-British-reactor-takes-record-for-longest-continuous-operation-0208164.html&edit-text=

      Siitä lainaus:

      "1. elokuuta, Advanced Gas-jäähtynyt Reactor (AGR) saavutti 895 päivää jatkuvan toiminnan, jolla hyödynnetä jatkuvasti vuodesta 18 helmikuu 2014. Reaktori on määrä toiminnan jatkamiseksi, 16. syyskuuta, jolloin se otetaan offline varten suunnitellut huolto- ja tarkastus- katkos. Olettaen yksikkö harjoittaa toimii siihen asti, se olisi juossut yhtäjaksoisesti 941 päivää."

    • K.Late

      "Eurajoen kunnanvaltuusto hyväksyi vuonna 2000 selvällä enemmistöllä periaatepäätöksen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta. Eli paikallinen tuki on olemassa."

      Löytyykö mistään historiikia, miten lopulta päädyttiin Eurajokeen ydinkalmiston osalta? Oman muistikuvani mukaan alunperin oli 5-6 vaihtoehtoa ja ensimmäisellä kierroksella ei Eurajoki ollut edes mukana. Eurajokea pidettiin huonoimpana vaihtoehtona, koska siellä suolapitoisuus kasvaa nopeasti syvyyden lisääntyessä. Tiivisteaineena käytetty bentoniitti ei kestä suuria suolapitoisuuksia.

      Lopulta Eurajoki nousi ykkösvaihtoehdoksi, muiden kuntien vastustamisen vuoksi. Tässä vaiheessa jouduttiin alkuperäistä konseptia muuttamaan: luolaston syvyydeksi tuli nyt 400 metriä, kun se aluksi oli noin 500-600 metriä. Luolastoa jouduttiin nostamaan ylemmäksi suolapitoisuuden johdosta. Tuolloin mm Ruotsi oli jo paljon edellä Suomea loppusijoitustutkimuksissa ja Ruotsin Stuk:ia vastaava säteilyviranomainen totesi jotenkin siihen suuntaan, että suomalaisilla ei paljoa päätä huimaa.

      Helppo sanoa, että päätös on saatu demokratian koneiston kautta. Se antaa synninpäästön kaikelle, vastuuvapauden 200 000 vuoden päähän, eikä sillä ole väliä, kuinka suurilla suorilla tai välillisillä lahjuksilla tuo päätös saadaan aikaan. Demokratian kautta populistit nousevat, britit eroavat EU:sta ja mahdollisesti Trump valitaan seuraavaksi USA:n presidentiksi. Silti meillä ei ole demokratialle vaihtoehtoa.

      Tässä oma versioni siitä, miten Eurajoki valittiin. Jos joku löytää asiasta historiikkia, olisi mukava varmistaa omat muistinvaraiset tietoni, jotka voivat olla myös virheellisiä.

    • Ennenaikainenhuoli

      K.Late, "omat muistinvaraiset tietoni, jotka voivat olla myös virheellisiä."

      Tuollaisella huomautuksella Late yrittää antaa synninpäästöt kaikelle sanomalleen. Ja varauma onkin tarpeen. Sen verran epämääräisiä Laten mutinaväitteett ovat.


      Esimerkki: K.Late; "Eurajokea pidettiin huonoimpana vaihtoehtona, koska siellä suolapitoisuus kasvaa nopeasti syvyyden lisääntyessä."

      Epämääräinen väite ilman mitään numerofaktaa, Mitä Late väitteessään tarkoittaa suolapitoisuudella ja kuinka suuri suolapitoisuus on syvyyden funktiona?
      Jokunen viite väitteelle, kiitos!

    • K.Late

      http://www.posiva.fi/loppusijoitus/loppusijoituksen_perusteet/kallio

      Posiva: "Syvemmälle mentäessä kalliotilojen rakentaminen vaikeutuisi kallion jännitystiloista johtuen. Lisäksi pohjaveden suolapitoisuus kasvaisi, mikä on haitallista bentoniitin toiminnan kannalta."

      Se, että olet ydinvoiman kannattaja, ei riitä syyksi siihen, ettet itse hae mitään tietoa, vaan vaadit sitä muilta. posivan raporetista voit kaivaa tarkemmat tiedot.

    • Ennenaikainenhuoli

      Se, että olet ydinvoiman vastustaja, ei riitä syyksi siihen, ettet itse hae mitään tietoa, vaan esität epämääräisiä väitteitä ilman lähdetietoa.

      Tuo nyt esittämäsi tieto on edelleen kovin epämääräinen, kuten pienellä miettimisellä ehkä itsekin ymmärrät.

      Outoa menettelyä sinulta: Kun lisätietoa epämääräisille väitteillesi pyydetään, yrität siirtää tietojen etsimisen muiden tehtäväksi.

    • K.Late

      "Outoa menettelyä sinulta: Kun lisätietoa epämääräisille väitteillesi pyydetään, yrität siirtää tietojen etsimisen muiden tehtäväksi. "

      Outo urputtaja olet sinäkin, kun et ydinvoiman kannattajana tiedä siitä mitään, tai edes jaksa etsiä siitä tietoa, kun sinulle on kerrottu, mistä sen löytää. Miten voit noin löysällä asenteella olla varma, että ydinvoima on siunauksellista? Nielet ilmeisesti vain sen, mitä media sinulle tuputtaa? Sinulle voisi ilmeisesti myydä mitä vaan?

      Esitin muistinvaraisen historiikin Eurajoen valinnasta ydinhautausmaaksi. Jos joku ei ole samaa mieltä, osoittakoot sen vääräksi. Kaikkea senaikaista tietoa ei löydy enää sähköisessä muodossa.

    • Ennenaikainenhuoli

      Jep,
      Outo urputtaja olet, kun ydinvoiman vastustajana esität siitä vain epämääräisiä väitteitä ja muisteluksia. Etkä jaksa etsiä tietoa, jota sinulta on väitteillesi pyydetty. Miten voit noin löysällä asenteella olla varma, että ydinvoima on haitallista? Nielet ilmeisesti vain sen, mitä vihermedia sinulle tuputtaa?

      -------

      Ydinjätteet loppusijoitetaan Eurajoen Olkiluotoon noin 400-450 metrin syvyyteen. Ydinjätteitä ei sijoiteta syvemmälle, koska siiheen ei ole tarvetta.

    • K.Late

      Keksi jotain omaa copy-cat. Sinulle linkkien vaatiminen on vain strateginen toimintamalli. Et tuo itse mitään tälle palstalle, kunhat olet vain väijyksissä ja etsimässä heikkoja kohtia, joihin voi iskeä. Sinulta puuttuu olennainen, eli tieto ja pelaat pimeässä, kuvittelet saavasi torjuntavoittoja. Sotket keskustelua. Olet kaiketi trolli, sanan varsinaisessa merkityksessä.

      Asiallisiin linkkipyyntöihin koetan vastata ja nytkin, vaikkei ollut kyse asiallisesta pyynnöstä, riittävän hyvin osoitin, että luolastoa ei Posivan mielestä voi tehdä syvemällle, koska se haittaa bentoniitin toimintaa suolapitoisuuden kasvaessa. Oman osani tein ja jos joku haluaa tarkempia tietoja, ne löytyvät Posivan raporteista, joita on tuhansia. Tiedonhaluinen etsii itse, kädetön pyytää muita etsimään.

    • NoinSeMeni

      Kyllä Olkiluoto oli alun perin noin 100 paikan listalla joita selvitettiin loppusijoituspaikaksi. Olkiluoto ei ollut satelliittikuvista tehdyn kallion rakennetulkinnoista johdettujen alueiden listalla koska ruhjeet evät näkyneet meren takia, mutta sille tehtiin paikan päällä rakennetulkinta. Kallioperätutkimukset aloitettiin viidellä alueella joista yksi oli Olkiluoto. Myöhemmin nuo alueet karsittiin kolmeen ja niihin lisättiin Loviisan Hästholmen, joka siis tuli alkuperäisen lsitan ulkopuolelta. YVA tehtiin neljälle alueelle mutta periaatepäätös vain Olkiluodolle.

      Tuo puolen kilometrin syvyys on ollut viitteellinen ja sopivin loppusijoitussyvyys valitaan paikallisten olosuhteiden mukaan. Olkiluodossa siihen ovat varmasti vaikuttaneet vaakasuuntaiset rikkonaisuusvyöhykkeet, veden suolaisuusjakauma ja kalliojännitykset suhteessa kiven lujuuteen.

    • Ennenaikainenhuoli

      K.Late " riittävän hyvin osoitin, että luolastoa ei Posivan mielestä voi tehdä syvemällle, koska se haittaa bentoniitin toimintaa suolapitoisuuden kasvaessa. "

      Tuo Laten "osoitus" on virheellinen.

      Oma käsitykseni;
      Ei ole estettä lisätä ydinjätteen loppusijoitussyttä. Mutta niin ei tehdä, koska siihen ei ole tarvetta. Olkiluodon olosuhteissa optimaalinen syvyys on n. 400-450 metriä. Se on riittävä syvyys siihen, että mahdollisten tulevien jääkausien vaikutukset eivät yllä ydinjätteen loppusijoitustilaan. Toisaalta suurempi syvyys merkitsisi kasvavia rakennuskustannuksia.
      400 metrin syvyydessä Olkiluodon kalliossa oleva vesi on jonkin verran (noin 1%) suolaista, mutta toisaalta veden vaihtuminen siinä syvyydessä on olematonta. Veden suolaisuus ei ole ongelma ydinjätteen loppusijoitukselle Olkiluodossa.

      Puhe joskus kaukaisessa tulevaisuudessa ehkä tulevien jääkausien vaikutuksista ydinjätteen loppusijoitustilaan on turhaa retoriikkaa. Joku viisas on todennut, että 1000 vuoden ikäinen ydinjäte on vaarallista vain syötynä. Ja tuskin seuraava jääkausi siihen mennessä meitä pois Suomesta ajaa ja Olkiluodon ydinjäteluolaakaan uhkaa.

    • Uudet ydinvoimalat taloudellisesti järjettömiä

      Jo monen vuoden ajan olen täällä muistuttanut siitä, että ydinsähkön hinta suhteessa uusiutuvilla energioilla tuotetun sähkön hintaan ei ole missään suhteessa noiden tuotantomuotojen riskeihin, ja että uraanin saatavuuden vaikeutuessa ja uusiutuvien energioiden teknologian kehittyessä ydinsähkön hinta jatkaa nousuaan, samalla kun uusiutuvilla energioilla tuotetun sähkön hinta jatkaa laskuaan. USAssa on jo tultu tilanteeseen, jossa ydinvoima on antautumassa uusiutuville energioille:

      Ydinvoima-ala (USAssa) menettää rahaa hämmästyttävää vauhtia, huolimatta huikeista, yli $100 miljardin tuista, jota ala on saanut on saanut vuosikymmenten aikana. Puolet nykyisistä ydinvoimaloista on kannattamattomia. Pääsyynä on tuuli- ja aurinkoenergian saamat liittovaltion tuet (joista luovutaan asteittain muutaman vuoden kuluessa), sekä uusiutuvien energioiden laskeva hintakehityskäyrä ydinvoiman nousevaa hintakehityskäyrää vastaan.


      "As you can imagine, if existing nuclear power plants have become unprofitable, then new nuclear power plants make no economic sense whatsoever."

      Vapaasti suomentaen:

      "Kuten voitte helposti ymmärtää: jos nykyiset ydinvoimalat on tulossa taloudellisesti kannattamattomiksi, uusien ydinvoimaloiden rakentamisessa ei taloudellisesti ole mitään järkeä"

      http://thinkprogress.org/climate/2016/08/04/3803499/nuclear-power-bail-out/

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://thinkprogress.org/climate/2016/08/04/3803499/nuclear-power-bail-out/&edit-text=

      • NY:llä suunnitelma ydinvoiman pelastamiseksi

        "New York State Has a Plan to Rescue Nuclear Power"
        https://www.technologyreview.com/s/602079/new-york-state-has-a-plan-to-rescue-nuclear-power/

        "Uudessa suunnitelmassa veronamaksajien tulee tukea kolmea valtion neljästä ydinvoimalasta vuoteen 2029 saakka tarjoamalla rahoitusta n. 0.5mrd USD vuodessa, yhteensä 7.6mrd USD. Suunnitelman tavoitteena on myös leikata hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia ja tuottaa puolet valtion sähköstä uusiutuvista energialähteistä vuoteen 2030 mennessä."


    • K.Late

      "Ei ole estettä lisätä ydinjätteen loppusijoitussyttä. Mutta niin ei tehdä, koska siihen ei ole tarvetta. Olkiluodon olosuhteissa optimaalinen syvyys on n. 400-450 metriä. "

      90-luvun lopulla, kun Eurajoki oli päättänyt ottaa Posivan rahalahjan (muistaaakseni 40 miljoonaa) ja saanut neuvoteltua hyvät kiinteistöverot, alettiin puhumaan yleisesti noin 500 metristä. Sitä ennen oli puhuttu jopa 800 metristä.

      Eduskuntakäsittelyssä vaadittiin monelta taholta, että hauta pitää olla enemmän kuin 500 metriä. Olkiluodossa ei kuitenkaan siihen ollut mahdollisuuksia, koska tutkimuskairauksissa oli löydetty jopa 10%:n suolapitoisuuksia. Posivan noin 500 metriä oli sitten myöhemmin 420 metriä.

      Ydinjätteiden hautaaminen etenee ilman takaiskuja. Helppo nakki.

    • Ennenaikainenhuoli

      "alettiin puhumaan yleisesti noin 500 metristä. Sitä ennen oli puhuttu jopa 800 metristä.
      Eduskuntakäsittelyssä vaadittiin monelta taholta, että hauta pitää olla enemmän kuin 500 metriä. "

      Onko tietoa, millä perusteluilla tuollaisia syvysvaatimuksia on heitelty/heitellään? vai ovatko ne vain mutua?

      Ydinjätteitä ei ole tarpeen eikä kannata sijoittaa kallioperään syvemmälle kuin olosuhteisiin nähden on tarpeen. Olkiluodossa siis noin 400-450 metrin syvyyteen.
      Tietysti sinne voitaisiin kaivaa ydinjäteluola vaikka kilometrin syvyyteen, jos olisi tarpeen, mutta kun sellaiseen ei ole tarvetta.

    • K.Late

      http://www.sll.fi/ajankohtaista/liitto/2013/posivaluola

      Tässä on mukavasti tietoa vastalauseen muodossa. Siitä löytyy myös tieto, miksi hautasyvyys 800 metriä on roikkunut mukana aina siihen asti, kunnes Eurajoki suostui rahalahjaan ja salaiseen lisäpöytäkirjaan.

      "Ydinjätteitä ei ole tarpeen eikä kannata sijoittaa kallioperään syvemmälle kuin olosuhteisiin nähden on tarpeen."

      Tämä on nyt se selitys, kun syvemälle ei päästä. Niinkuin totesin, kalmiston rakentaminen etenee ilman takaiskuja. Ennen kuin mitään oli vielä tutkittu, päätettiin, että maahan hautaaminen oli paras ja hallituin keino. Sen jälkeen kaikki etenee loistavasti, mitään vastuksia ei tule ja vaihtoehtoja ei ole.

    • K.Late

      "Onko tietoa, millä perusteluilla tuollaisia syvysvaatimuksia on heitelty/heitellään? vai ovatko ne vain mutua?"

      Ne olivat yksittäisten kansanedustajien vaatimuksia. Perusteluista en tiedä, koska en muistaakseni ole lukenut keskusteluista. Todennäköisesti vaatimukset liittyivät alkuperäiseen atomikomitean mietintöön ja ehkä tuolloin oli jo tiedossa, että jääkauden ikirouta voi ulottua yli 700 metrin (ruotsalaisten tieto).

    • Ennenaikainenhuoli

      http://www.posiva.fi/media/ajankohtaista/ikiroudan_vaikutus_loppusijoitukseen.3207.news#.V6RE-pOLRBw

      Mahdollisten tulevien jääkausien mahdollisia vaikutuksia ydinjäteluolaan tietysti selvitellään ja ne otetaan huomioon.
      Olkiluodon kalliosta löytyneen veden korkea suolapitoisuus (jopa 10%) osoittaa, että ko. vesi ei ole sekoittunut ylempään vähäsuolaiseen veteen. Tuollainen ikiaikainen paikallaan pysyvä vesi ei ole todellinen ongelma ydinjätteen loppusijoitukselle.

      Ihmiskunta on juuri nyt aikaansaamassa ilmastonmuutoksen, jonka eräänä seurauksena voi olla, että Suomessa ei enää koskaan esiinny jääkautta.

    • K.Late

      "Ihmiskunta on juuri nyt aikaansaamassa ilmastonmuutoksen, jonka eräänä seurauksena voi olla, että Suomessa ei enää koskaan esiinny jääkautta.
      Ilmianna"

      Tai sitten jääkausi tuleekin paljon nopeammin. Golf-virran "pumppu" perustuu lämpötilaeroihin, mutta myös suolaisen ja vähemmän suolaisen veden painoeroihin. Jos jäätiköt sulavat, suolapitoisuuteen perustuva pumppu-toiminta lakkaa, kun pohjoiselle merialueelle tulee liikaa makeaa vettä.

      Toivottavasti ydinjätteiden maahan hautaaminen ei perustu taka-ajatukselle, että tulee maailmanloppu kuitenkin. Omatunto mahtuu hyvin haudattavaksi Onkaloon mukaan.

      Minä käyn tätä läpi, mutta lopulta itsekkin hyväksyn kalliokalmiston. Ydinjätteet maanpinnalla väliaikaisvarastoissa olisi kestämätön riski. Näin meitä viedään, vaikkemme olisi halunnut koko ydinvoimaa.

    • Ennenaikainenhuoli

      Voi olla, tai voi olla olematta, sanoisivat savolaiset.

      Aiheeseen liittyen; kuinkahan kauan kestäisi, että mahdollisesti tulevan jääkauden ikirouta mahdollisesti etenisi 400-450 metrin syvyyteen Olkiluodossa?

      Oman käsitykseni on, että tuollaiset prosessit veisivät vähintään kymmeniä tuhansia vuosia. Ja melkoinen aika menisi siihenkin, että ikirouta taas sulaisi. Vasta siinä vaiheessahan ydinjätettä voisi levitä ympäristöön roudan ehkä särkemistä kapseleista.

      Joten yhteenvetona; huoli ikiroudasta on kovasti ennenaikaista.

    • K.Late

      "Joten yhteenvetona; huoli ikiroudasta on kovasti ennenaikaista. "

      Minäkin laitan tähän yhteenvedon: Kaikki huoli ydinvoimasta on ennenaikaista. Mutta sitten kun se ei enää olekkaan ennenaikaista, sitten jo onkin jo myöhäistä.

    • 17.8.2016

      Hanhikivi- yritysryhmä järjestää keskiviikkona 17. elokuuta yrityksille tapahtuman, jonka teemana on verkostoituminen. Tilaisuuden tarkoituksena on aktivoida yrityksiä mukaan Hanhikivi-hankkeeseen ja muihin suurhankkeisiin.
      Tapahtumaan odotetaan noin 100 osallistujaa.

    • 25.-26.8.2016

      Torstaina ja perjantaina 25. – 26. elokuuta Kalajoen Hiekkasärkillä järjestetään suurhankeseminaari kylpylähotelli Sanissa. Seminaarin järjestävät Oulun kauppakamari ja Kalajoen kaupunki.

      Suurhankeseminaarissa kuullaan asiantuntijoita suurhankkeiden tilanteesta ja tarpeista. Yhtenä painopistealueena ovat Hanhikivi1- ydinvoimalatyömaan rakenteet ja ympäristöasiat.

      Torstaina puhuu Jukka Laaksonen, joka on seurannut STUKin näköalapaikalta Suomen kaikkien ydinvoimahankkeiden etenemistä. Tällä hetkellä Laaksonen työskentelee Rosatom Overseasilla johdon neuvonantajana.

    • Twitteristä: Nomerta julkaisee syksyllä kirjan ydinvoiman epätaloudesta: Avustetut atomimyllyt. Ydinvoima valtioiden erityisessä suojeluksessa.

      Nomertan verkkosivut: http://www.nomerta.net/

    • Twitteristä: Harrisburgin (TMI) onnettomuuden hinta 9–18 mrd € (DeVine, Sellafield Ltd, 2013).

      Suomessa ydinvoimayhtiön vakuudellinen korvausvastuu n. 700M€

    • FaktaaKehiin

      "Benjamin K. Sovacool, in his 2007 preliminary assessment of major energy accidents, estimated that the TMI accident caused a total of $2.4 billion in property damages."

      Tuo arvio Wikipedian artikkelista. Purkaminen lisää kustannuksia mutta eiköhän tuo 9-19 mrd ole aika lailla pielessä. Joka tapauksessa voimayhtiö on kantanut kustannukset, Liittovaltio ei ole osallistunut niihin.

    • niinkö
    • FennoKyllä

      Hanhikiven alueelle rakennetaan majoitustilat tuhannelle Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan työntekijälle;

      Lehto Group Oyj:n tytäryhtiö Rakennuskartio Oy on allekirjoittanut urakkasopimuksen Joint Stock Company “Concern Titan-2” Suomen sivuliikkeen kanssa majoitustilojen rakentamisesta noin 1 000 Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan työntekijälle. Hanke toteutetaan kvr-urakkana, jossa Lehto vastaa hankkeen suunnittelusta ja rakentamisesta vaiheittain asiakkaan kanssa sovitun aikataulun ja maksuerien mukaisesti.

      Hankkeessa käytetään Lehdon moduulirakennuskonseptia, jossa rakennukset kootaan Lehdon tehtaalla rakennetuista huoneistoelementeistä. Hankkeen kokonaiskerrosala on noin 17 000 neliön ja ensimmäisten huoneistojen arvioidaan olevan asuinkäytössä huhtikuussa 2017. Kokonaisuudessaan hankkeen arvioidaan valmistuvan tammikuussa 2019.

      Rakennusurakan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 25,3 miljoonaa euroa ja se ei muuta Lehto Groupin aikaisemmin julkaisemia vuotta 2016 koskevia taloudellisia näkymiä.

    • FaktaaKehiin

      Kerrotaan nyt selvyyden vuoksi että kyseessä ei ole varsinainen energiavarasto vaan verkon oikean taajuuden ylläpitoon tarkoitetut akkulaitokset. Suomen verkossa tuollaisia ei tarvitse koska säätöön käytettyjen vesivoimaloiden ja suurten perusvoimalaitosten avulla taajuus säilyy hyvin rajoissa, pieni määrä tuulimyllyjä ei pääse sitä sotkemaan. Mutta kun tuulivoiman määrä kasvaa suureksi, tarvitaan tuollaisia taajuudenpitolaitoksia. Tuulivoiman oheiskustannuksia.

    • FaktaaKehiin

      Tuulivoimaloiden tarvitsemien materiaalien hankkimiseksi tarvitaan kaivannaistoimintaa, esim. kestomagneeteissa tarvittavan neodyymin saamiseksi. Kaivannaistoiminnassa syntyy jätteitä joissa on mukana ympäristövaarallisia aineita ja myös radioaktiivisia aineita. Pidän mahdollisena että tuulivoiman tuottamaa MWh kohti syntyvien luonnon radioaktiivisten aineiden määrä on suurempi kuin ydinvoimaloiden polttoaineen hankkimisessa syntyvien radioaktiivisten aineiden määrä tuotettua MWh kohti.

    • HuikeaKasvu

      Lämpöpumpuilla huikea kasvusauma.

      Miten se liittyy ydinvoimaan? Siten, että lämpöpumput lisäävät merkittävästi sähkön käyttöä ja erityisesti sellaista tasaista sähkön käyttöä, johon ydinsähkö sopii hyvin, mutta satunnaissähkö (tuuli, aurinko) ei.

      http://www.talouselama.fi/uutiset/lampopumpuilla-on-uusi-huikea-kasvusauma-viisinkertaiseksi-6582800

      Tuoreen selvityksen mukaan suurilla lämpöpumpuilla voidaan tuottaa 3-4 terawattituntia (TWh) kaukolämpöä vuodessa. Se tarkoittaa 9-13 prosenttia kaukolämmön vuotuisesta myyntimäärästä. Nykyinen kaukolämmöntuotanto lämpöpumpuilla on noin 0,6 TWh vuodessa.

    • Twitteristä: "#ydinvoiman tuet ml. rajatut vastuuvakuutuskustannukset USA:ssa noin 68–130 €/MWh (Koplow 2011), 2–4x #talous"

      Viimeistä mainintaa en ymmärrä (140merkin rajoitus tuottaa usein kökkötekstiä), muuten:

      "Ydinvoiman tuet, mukaanlukien rajatut vastuuvakuutuskustannukset, USAssa noin 68-130€/MWh (Koplov 2011)"

      Koplov 2011 -haku:
      https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=koplov 2011

    • FaktaaKehiin

      Taitaapa olla vihreää valhetta tuo Twitterjuttu. Yritin etsiä tuon Koplow 2011 artikkelia mutta tietokoneeni suojaus varoitti että kyseessä on vaarallinen sivusto, joten vei varmaan sylttytehtaalle. Sen sijaan voin siteerata toista artikkelia: Does the US Subsidize Nuclear Power Insurance? Geoffrey S. Rothwell. Siinä kerrotaan että USAssa ydinvoimayhtiöt ovat sitoutuneet yhteisvastuulisesti korvaamaan toistensa vakavia onnettomuuksia lähes 10 mrd dollariin asti. Jos onnettomuus tapahtuu kukin voimayhtiö maksaa enimmillään 88 miljoonaa dollaria per reaktori.

      Artikkelissa myös kerrotaan miten on arvioitu tuon kattosumman yli menevien onnettomuuksien vastuita, jotka menevät Liittovaltiolle. Laskelma osoittaa että ne ovat 2,3 miljoonaa dollaria per reaktorivuosi. Kun yksi reaktori tuottaa vuodessa 5-10 miljoonaa MWh, olisi tuo vastuu selvästi alle dollari per MWh. Eli vain sadasosa siitä mitä Twitterviestissä väitetään.

      Tiedossani ei ole muita ydinvoiman tukia USAssa. New Yorkin osavaltio on kaavaillut tukevansa myös ydinvoimaa jotta voidaan taata perusvoiman saatavuus, mutta tuo tukimuoto ei ole vielä käsittääkseni käytössä.

      • Aikaisempi härski suora valehtelusi on muuttunut epämääräisemmäksi "kai", "muuta ei ole tiedossani" yms. mössöä, mutta siihen epämääräisyyteen perustuen esität kuitenkin pontevasti tuttua pälätystäsi: vihreää valhetta!

        Olet koko ukko silkkaa vihreää valhetta.

        Viite:
        "FaktaaKehiin
        18.9.2016 12:38

        Taitaapa olla vihreää valhetta tuo Twitterjuttu. Yritin etsiä tuon Koplow 2011 artikkelia mutta tietokoneeni suojaus varoitti että kyseessä on vaarallinen sivusto, joten vei varmaan sylttytehtaalle. Sen sijaan voin siteerata toista artikkelia: Does the US Subsidize Nuclear Power Insurance? Geoffrey S. Rothwell. Siinä kerrotaan että USAssa ydinvoimayhtiöt ovat sitoutuneet yhteisvastuulisesti korvaamaan toistensa vakavia onnettomuuksia lähes 10 mrd dollariin asti. Jos onnettomuus tapahtuu kukin voimayhtiö maksaa enimmillään 88 miljoonaa dollaria per reaktori.

        Artikkelissa myös kerrotaan miten on arvioitu tuon kattosumman yli menevien onnettomuuksien vastuita, jotka menevät Liittovaltiolle. Laskelma osoittaa että ne ovat 2,3 miljoonaa dollaria per reaktorivuosi. Kun yksi reaktori tuottaa vuodessa 5-10 miljoonaa MWh, olisi tuo vastuu selvästi alle dollari per MWh. Eli vain sadasosa siitä mitä Twitterviestissä väitetään.

        Tiedossani ei ole muita ydinvoiman tukia USAssa. New Yorkin osavaltio on kaavaillut tukevansa myös ydinvoimaa jotta voidaan taata perusvoiman saatavuus, mutta tuo tukimuoto ei ole vielä käsittääkseni käytössä."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-86462797


    • Haluatko ydinosaajaksi?

      "Olkiluodossa valmistaudutaan OL3 EPR -laitosyksikön käyttöön. Posivalla on meneillään käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushanke. Lisäksi tuotannossa olevia laitosyksiköitä modernisoidaan. Tarvitsemme nyt joukkoomme lisää energia-alan huippuammattilaisia tai sellaisiksi haluavia tekemään Olkiluodosta ydinvoimakeskittymän, jossa tuotetaan tulevaisuudessa yli 30 prosenttia Suomen sähköstä.

      Teollisuuden Voima Oyj:n avoimet työpaikat löytyvät alla olevan linkin kautta. Avoimen hakemuksen voi niin ikään jättää samasta paikasta.
      https://rekry.tvo.fi:81/TVO/MepRekry/ "

      http://www.tvo.fi/rekrytointi

    • Ydin-Kiina

      Ohoh, Kiinaan tulossa paljon lisää ydinvoimaloita !

      http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kiina_ydinvoimalat_uudet-45058

      Kiina rakentaa 40 uutta ydinvoimalaa
      KASPERI SUMMANEN 4.1.2016 klo 14:25 (päivitetty 4.1.2016 klo 14:26)

      Kiina rakentaa voimalat seuraavan viiden vuoden aikana.

      Kiinan valtionradio CRI:n mukaan maan tänä vuonna alkaneeseen uuteen viisivuotissuunnitelmaan kuuluu kirjaus massiivisesta ydinvoimaloiden rakennushankkeesta.

      Voimaloita pyritään rakentamaan kuudesta kahdeksaan vuodessa. Vuoden 2020 jälkeen kiinalaisten tavoitteena on kasvattaa rakennustahti yli kymmeneen voimalaan vuodessa. Vuoteen 2021 mennessä aiotaan rakentaa siis jopa 40 uutta ydinvoimalaa.

      Suunnitelman mukaan ydinvoimaloiden rakentamiseen on jyvitetty yli 520 miljardia euroa.

      Kiinalla on tällä hetkellä käytössä yhteensä 30 ydinreaktoria. Rakenteilla on jo 21 lisää. CRI:n mukaan maan ydinvoimalat tuottavat vuoden 2020 loppuun mennessä 88 gigawattia energiaa.

      66 prosenttia Kiinan käyttämästä energiasta tulee tällä hetkellä hiilestä. Kiina haluaa kasvattaa ydinvoiman osuuden energiantuotannostaan 10 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

    • K.Late

      " Vuoteen 2021 mennessä aiotaan rakentaa siis jopa 40 uutta ydinvoimalaa."

      No oliskohan tässä pitänyt kirjoittaa, että pannaan alulle 20 uutta voimalaa, jos kerran kaksikymmentäyksi on vasta raketeilla?Valmistuvat sitten kun valmistuvat, kiinalaisilla standardeilla nopeasti kuin savimaja.

      "CRI:n mukaan maan ydinvoimalat tuottavat vuoden 2020 loppuun mennessä 88 gigawattia energiaa."

      Energiaa vai sähköä?Tehoa vai määrää? Jos vuoteen 2020 valmistuisi vaikka puolet rakenteilla olevista, niin silloin ei kyllä oltaisi lähelläkään 88 gigawattia tehossa. Mutta ehkä siihen tähdätään.

      Verkkouutiset ilmeisesti lainaa jotakin melko surkeaa journalismia.

    • Ydin-Kiina

      Ydinvoima Kiinassa:

      http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-a-f/china-nuclear-power.aspx

      Nuclear Power in China (Updated 9 September 2016)

      Mainland China has 35 nuclear power reactors in operation, 20 under construction, and more about to start construction.
      Additional reactors are planned, including some of the world's most advanced, to give a doubling of nuclear capacity to at least 58 GWe by 2020-21, then up to 150 GWe by 2030, and much more by 2050.
      The impetus for increasing nuclear power share in China is increasingly due to air pollution from coal-fired plants.
      China’s policy is to have a closed nuclear fuel cycle.
      China has become largely self-sufficient in reactor design and construction, as well as other aspects of the fuel cycle, but is making full use of western technology while adapting and improving it.
      China’s policy is to ‘go global’ with exporting nuclear technology including heavy components in the supply chain.

    • Liettuan Ignalina saa käyttöluvan väliaikaiselle ydinjätevarastolle
      http://www.world-nuclear-news.org/RS-Ignalina-gets-operating-licence-for-storage-facility-21091601.html

      - Käytetty polttoaine varastoidaan erityisesti suunniteltuun Constor RBMK1500 / M2 tynnyreissä. Jokainen täydessä lastissa oleva tynnyri painaa 118 tonnia
      Noin 190 säiliötä, noin 16000 käytettyä polttoainesauvaa, on varastoitava laitoksessa 50 vuotta.

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.world-nuclear-news.org/RS-Ignalina-gets-operating-licence-for-storage-facility-21091601.html&edit-text=

    • valmistatulee
    • säälittävää

      säilytin viestin tässä ketjussa. Viesti käsittelee ketjun aiheen mukaisesti ydinvoimaan liittyviä tapahtumia eli tässä tapauksessa ydinvoimalan työmaahan kohdistunutta viherterrorismia.

      Viherterroristit tuomiolla:

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pyhajoen-ydinvoimala-aktivisteja-tuomittiin-sakkoihin-poliisi-kaytti-aktivistin-haussa-kurottajaa/739295/

      KOTIMAA 27.9.2016 10:25 KALEVA

      Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut kolme henkilöä sakkoihin, koska he estivät urakoitsijoiden työskentelyä Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla. Rikokset tapahtuivat toukokuun 2015 ja marraskuun 2015 välisenä aikana.

      Eniten päiväsakkoja langetettiin vuonna 1990 syntyneelle miehelle. Hän sai tuomiot kolmesta hallinnan loukkauksesta. Hän oli kiivennyt kolme eri kertaa kairakoneen päälle, ja joka kerta koneen työt olivat pysähtyneet muutamiksi tunneiksi kerrallaan.

      Kahdessa tapauksessa mies sai tuomion myös haitanteosta virkamiehelle. Mies ei ollut tullut alas koneen päältä, vaikka poliisi oli kehottanut. Kun poliisi oli hakenut häntä pois kurottajan avulla, mies oli kummallakin kerralla rimpuillut ja harannut vastaan. Mies tuomittiin viidestä rikoksesta 64 päiväsakkoon. Maksettavaa hänelle tuli 390 euroa.

      Vuonna 1987 syntynyt mies tuomittiin puolestaan 45 päiväsakkoon kahdesta hallinnan loukkauksesta ja yhdestä niskoittelusta poliisia vastaan. Maksettavaa miehelle tuli 540 euroa. Mies oli kiivennyt kaksi kertaa kaivinkoneen päälle. Ensimmäisellä kerralla hän oli myös lukinnut itsensä koneeseen. Poliisit olivat joutuneet kiipeämään koneen päälle ja nostamaan hänet alas.

      Kolmas tuomittu on vuonna 1986 syntynyt nainen. Hänet tuomittiin yhdestä hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Myös hän oli kiivennyt kaivinkoneen päälle, eikä ollut suostunut tulemaan alas poliisin kehotuksesta huolimatta. Poliisi oli kiivennyt kaivinkoneen päälle ja hakenut aktivistin alas. Nainen tuomittiin 35 päiväsakkoon, josta kertyi maksettavaa 315 euroa.

    • K.Late

      Järkyttävän kauheita rikoksia, ihmiskunnan väkivaltaiset viholliset, hirvittävää tuhoa ja terrorismia. Ehdotan, että me kukkahattutätikuorolaiset laulamme yhdessä virrestä "Kosto on minun, sanoo Herra" kolme ensimmäistä ja viimeisen säkeistön.

    • FaktaaKehiin

      Pahimmat rikokset, esim poliisiauton polttaminen, jäivät näköjään selvittämättä. Kaikki näköjään elävät sosiaalituilla kun päiväsakon määrä on 10 euron luokkaa.

      • Mulle oli yllätys! TVO kai katsoi, että nyt on viimeinen hetki mennä oikeuteen.


    • eiyllätys

      Koulutusyhteistyötä!

      http://pohjoinenkoulutus.fi/mediapankki/Juliste-Ydinosaajat.pdf

      Pohjois-Suomen koulutusverkoston hankkeessa (S20136) luodaan malli koulutusorganisaatioiden verkostomaiselle yhteistyölle, jota voidaan hyödyntää suurhankkeissa.
      Hankkeen aikana selvitetään suurhankkeisiin ja erityisesti ydinvoimaan liittyvät koulutustarpeet eri tekniikan koulutusaloilla ja -asteilla sekä kehitetään opetussisältöjä tarpeita vastaaviksi

    • Twitteristä:

      "Tänä vuonna Venäjän #ydinvoima loissa tuotettu yli 138 mrd kWh sähköä. Ei ihan vähän. #ydinenergia"

      Lähdeviite myös Twitteristä:

      "Росатом ‏@rosatom 20 t20 tuntia sitten

      За 9 месяцев этого года АЭС России выработали свыше 138 млрд кВтч электроэнергии"

    • Fossiilinen

      Tämäkin uutinen on uusi.

      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fitch-uskoo--etta-olkiluoto-3-valmistuu-2018--riskit-vahentyneet/hNDkjq6g

      Luottoluokittaja Fitch uskoo, että TVO:n rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -ydinvoimala käynnistyy loppuvuodesta 2018

      Fitchin arvion mukaan hankkeen riskit ovat viime aikoina vähentyneet hieman, kertoo Swedbankin markkinakirje.

      TVO:lla ja laitostoimittaja Areva-Siemensillä on ollut joulukuusta 2008 alkaen meneillään kansainvälisen kauppakamarin hoitama välimiesmenettely. TVO vaatii kiistassa 2,6 miljardia euroa. Area-Siemensin vastavaatimus on 3,5 miljardia euroa.

      Fitch olettaa, että sovittelutuomio on vaikutuksiltaan neutraali TVO:lle.

    • VihreäNuorisoseura

      ketjun aihepiiriä sivuten:

      http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tontti_vihreat_aikuiset_ihmiset-56083

      " "Vihreät ei ole vakavasti otettava aikuisen ihmisen puolue. Se on nuorisoseura ja milloin mihinkin yksittäiseen asiaan keskittyvien opiskelija-aktivistien ja vaihtoehtoväen kokoontumisajot”, kirjailija ja juristi Jarkko Tontti kirjoittaa tuoreessa esseekokoelmassaan Viisastuminen sallittu."

    • Tulevaisuudessa ydinvoimaloiden tarve voi radikaaliset vähentyä, kun Hypersonic korvaa ydinaseet - ydinteknologian ylläpito pelkästään ydinvoimaloiden vuoksi nostaisi edelleen ydinsähkön tuotantokustannuksia.
      https://steemit.com/space/@titusfrost/nuclear-warfare-is-now-obsolete-hyper-sonic-weapons-prompt-global-strike

      Konekäännöstä sivusta en tähän hätään saanut - käännös onnistuu kopioimalla pätkän tekstiä ja viemällä sen kääntäjään, mutta tähän hätään en sitä ehdi tekemään.

    • Hädissään

      "Konekäännöstä sivusta en tähän hätään saanut - käännös onnistuu kopioimalla pätkän tekstiä ja viemällä sen kääntäjään, mutta tähän hätään en sitä ehdi tekemään."

      Olisit käynyt ensin paskalla ja tullut vasta sitten pälättämään palstalle. Ei olisi tarvinnut ruikuttaa hädästä.

    • IAEAn pääjohtaja kertoo ydinvoimaloihin kohdistetuista vähemmän uutisoiduista kyberhyökkäyksistä ja on niistä todella huolissaan.
      http://www.reuters.com/article/us-nuclear-cyber-idUSKCN12A1OC

      IAEAn jäsenenä Suomikin osallistuu näihin kustannuksiin (raakakonekäännös):
      "Vuodesta 2010, IAEA sanoi, että se oli kouluttanut yli 10000 ihmistä ydinturvallisuuden, kuten poliisin ja rajavartijoiden ja antanut maissa yli 3000 matkapuhelin kokoinen paljastamis- ydin- ja muita radioaktiivisia aineita."

      Artikkelin konekäännös:
      https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.reuters.com/article/us-nuclear-cyber-idUSKCN12A1OC&edit-text=

    • Fennopäivä

      Tervetuloa Hanhikivelle lauantainen 15.10.

      (Muutama naamioitunut kivenheittäjäkin voi olla tulossa mukaan?)

      https://sivustot.kaleva.fi/oulustakuuluu/2016/10/10/hanhikivi-1-tyomaalla-yleisopaiva-lauantaina-15-10/?utm_source=kaleva.fi&utm_medium=commercialwidget&utm_campaign=oulusta-kuuluu-10102016

      Hanhikivi 1 -työmaalla yleisöpäivä lauantaina

      Yleisöllä on mahdollisuus tutustua Hanhikivi 1 -työmaahan lauantaina 15.10.2016 kello 9–15, kun Fennovoima järjestää Pyhäjoella vierailupäivän.

      Tapahtumakeskus on Hanhikiven niemellä Fennovoiman koulutusrakennuksen parkkialueella, josta järjestetään työmaalle bussikuljetuksia. Tapahtumaan voi tulla suoraan omalla autolla työmaalle vievää Hanhikiventietä pitkin. Tapahtumakeskukseen on opastus 8-tien ja Hanhikiventien liittymästä, joka sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Pyhäjoen keskustasta 8-tietä pohjoiseen. Lisäksi tapahtumaan järjestetään bussikuljetuksia tasatunnein kello 9–14 Pyhäjoen keskustasta monitoimitalolta.

      Yleisöpäivään osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

      Tapahtumassa on yleisölle keitto- ja kahvitarjoilu. Lisäksi urakoitsijat esittelevät tapahtumassa työkoneitaan.

      Lisätiedot:
      Fennovoiman aluetiedottaja Kimmo Siira, p. 020 757 8593

    • FennoJees
    • FennoJees

      Olipas mukava päivä Hanhikiven niemellä. Lisää tällaisia tapahtumia.

      https://www.facebook.com/fennovoima/

      Katso tunnelmia, kun Hanhikivi 1 -työmaalla kävi tänään huimat 1400 vierailijaa. Bussikierroksilla nähtävää riitti. Moni totesi, että työmaan todellisen mittakaavan hahmottaa vasta paikan päällä.

    • FaktaaKehiin

      Tiedoksi Stuxnetille että tuolla on uusiutuvan energian palstakin, vai saatko palkkion vain ydinvoimapalstan viesteistä.

      Juttu on heikkotasoinen koska kuvakin esittää aurinkopaneeleja eikä peililaitosta. Tuo 5 miljardin dollarin hinta ei pidä missään nimessä paikkanasa sillä esim. Marokossa Noorin vastaava laitos, jonka teho on neljännes tuosta 2 GW tehosta, maksaa 9 miljardia dollaria.

      • Jahas. Paraski aina tuulivoimasta pälättäjä, kun ydinvoimajutuissaan on alakynnessä, siinä nyt opettaa muita :) Ja vieläpä Sääntömafia-tyyppisellä mutinalla, joka ei perustu mihinkään tietoon, ainoastaan surkeaan avuttomuuteen asiakeskusteluissa!

        Olet myös yököttävä valehtelija, johon on mahdotonta luottaa:

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14356447/valehtelu-ydinvoima-palstalla#comment-86429161
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14356447/valehtelu-ydinvoima-palstalla#comment-85838496

        Et sitten edes ymmärtänyt mitä tarkoittaa 2GW jatkuvaa tehoa. Se tarkoittaa yhtä hyvin suurta ydinvoimalaa. Taisi ottaa koville tuo asia, vaikka se on vasta jonkun yksittäisen henkilön suunnitelmissa. Onnistuessaan ydinvoiman heikot tulevaisuudennäkymät heikkenevät entisestään. Eihän nykyisillekään ydinvoimaloille löydy järkeviltä ihmisiltä yhtään järkevää syytä sen kannattamiseen - sellaista syytä, jota ei uusiutuvia energioita käyttäen löytyisi.

        Viite:
        "Tiedoksi Stuxnetille että tuolla on uusiutuvan energian palstakin, vai saatko palkkion vain ydinvoimapalstan viesteistä.

        Juttu on heikkotasoinen koska kuvakin esittää aurinkopaneeleja eikä peililaitosta. Tuo 5 miljardin dollarin hinta ei pidä missään nimessä paikkanasa sillä esim. Marokossa Noorin vastaava laitos, jonka teho on neljännes tuosta 2 GW tehosta, maksaa 9 miljardia dollaria."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13679134/ydinsattumia#comment-86940498


      • stux.paskiainen

    • "Fennovoima tarjosi kopioita myös STUK:lle – ”Sanoimme, ettemme me tällaista halua nähdä”"
      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fennovoima-tarjosi-kopioita-myos-stuklle/JvgzeNMM?ref=iltalehti:ecfe?utm_source&utm_medium=vasen&utm_campaign=AlmaInternal?ref

      "Olivat selvästi peräisin Sosnovy Borista. Niiden avulla olisi voitu tutustua Hanhikiveen."

      Siis: Fennovoima tarjosi Stukille "tutustumista varten" dokumentteja Rosatomin Sosnovy Borin reaktorista, kun Stuk halusi dokumentteja Rosatomin Hanhikiven reaktorista!

    • NoinSeMeni

      Koetetaan nyt ymmärtää koko uutinen. Tuo tapahtui runsas vuosi sitten. Hanhikiven laitoksen asiakirjat eivät olleet valmiina ja Rosatom ehdotti että STUK perehtyy Sobon laitoksen asiakirjoihin. Sobon laitos on teknisesti käytännössä samanlainen kuin Hanhikiven laitos tulee olemaan. Rosatomin tarkoituksena oli että STUK tutustuu ennakkoon laitoksen teknisiin ominaisuuksiin, jotta Hanhikiven laitoksen teknisten suunnitelmien tarkastus aikanaan nopeutuu. Noiden asiakirjojen ei siis ollut tarkoitus korvata varsinaisia rakentamislupa-asiakirjoja.

      STUK torjui Rosatomin ehdotuksen. Mielestäni STUK vain osoitti että se on byrokraattinen ja paskantärkeä viranomainen jota kiinnostaa enemmän muodolliset seikat kuin tekniset suunnitelmat.

    • tsherno

      Pientä palautetta punavihreille toimittajille,

      http://yle.fi/uutiset/3-9242527Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Yleisradion uutisille langettavan päätöksen virheen korjauksesta. Virhe liittyy Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertoneeseen juttuun.

      Ylen pääuutislähetyksessä 26.4. 2016 oli juttu Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Jutun aloituskuvassa oli otsikkoteksti, jossa väitettiin, että "Turmassa kuoli välittömästi ainakin 30 000 ihmistä". Oikea muotoilu olisi ollut "ainakin 30 ihmistä".

    • K.Late

      "Tiedoksi Stuxnetille että tuolla on uusiutuvan energian palstakin, vai saatko palkkion vain ydinvoimapalstan viesteistä."

      Heh, täällä huudetaan naama punaisena vaihtoehtoja ydinvoimalle, kjäh.

    • FaktaaKehiin

      Stuxnet tuo tällä palstalla toistuvasti esiin noita uusiutuvan energiaan asioita sillä verukkeella että ne ovat "vaihtoehtoja ydinvoimalle". Miksei tuo Sandstonen aurinkopeililaitos voisi olla vaihtoehto fossiilienergialle, jota on puolet Kalifornian sähköntuotannosta? Ai niin, unohdin että viheruskovaiset eivät pidä fossiilienergiaa pahana, sillä hiilidioksidi on Stuxnetin sanoin "välttämätöntä elämälle".

      Toin mm. esiin tuon kustannusarvion epärealistisuuden. Esitin rinnastuksen Marokon Noorin laitokseen. Toinen rinnastus voidaan tehdä myös Kaliforniassa sijaitsevaan Ivanpahin peililaitokseen. Sen nimellisteho on 376 MW mutta ei ole päässyt käytännössä lähellekään tuota. Ja hinta oli 2,2 miljardia dollaria. Eli teho jotain alle kuudesosa mutta hinta lähes puolet Sandstonen suunnitellusta laitoksessa, jossa käytetään lisäksi vaativampaa suolatekniikkaa. Peilien valmistus on aika perinteistä tekniikkaa joten siinä ei ole odotettavissa suurta kustannusten laskua. Eli ei ole mitään realismia tuolla 5 miljardin hinnassa. Ja tehotkin jäävät luultavasti alle tuon 2 GW. Ja suolan lämpökapasiteetin kerrotaan riittävän 10 tunniksi joten ei mene vuorokauden ympäri.


    • K.Late

      "Stuxnet tuo tällä palstalla toistuvasti esiin noita uusiutuvan energiaan asioita sillä verukkeella että ne ovat "vaihtoehtoja ydinvoimalle". "

      Toisaalta sinä ja opetuslapsesi tuovat tänne palstalle koko ajan esimerkkejä uusiutuvien toimimattomuudesta. Esimerkisi sinä päivität jatkuvasti tuulivoiman tuotantotietoja tyyninä päivinä. Joten, eiköhän tähän keskusteluun kuulu molemmat, koska aihe oikeastaan on: pitäisikö rakentaa ydinvoimaa? Se sisältää jo luonnostaan tarpeen käsitellä niitä syitä, joiden vuoksi ydinvoimaa ei tarvitsisi rakentaa.

    • FaktaaKehiin

      Koskahan olen päivittänyt noita tuulivoimatietoja? Tietysti jos joku aloittaa keskustelun uusiutuvasta energiasta, täytyy esittää vastineita samasta aiheesta, kuten tässä ketjussa. Itse olen aloittanut esim. ketjun Faktoja ydinvoimasta jossa keskityn vain ydinvoima-asioihin.

    • Kunpa Olkiluoto 3:stakin rakennettaisiin yli 40 vuotta! :D

      "Olkiluodon ongelmat pieniä Watts Bariin verrattuna – Yhdysvalloissa otettiin käyttöön ydinvoimala, jota on rakennettu yli 40 vuotta
      ”Ydinvoimateollisuuden omaa aikamatkaajaa” on rakennettu kauemmin kuin Panaman kanavaa tai Kheopsin pyramidia."
      http://www.hs.fi/ulkomaat/a1477017502025

    • Rosatom rakentaa ydinvoimaa Nigeriaan

      "Mielikuvat länsiafrikkalaisesta Nigeriasta eivät heti vastaa käsitystä ydinvoimavaltiosta. 180 miljoonan asukkaan jättivaltio tunnetaan uutisotsikoissa pikemminkin mittavan luokan korruptiosta, terroristiliike Boko Haramin itsemurhaiskuista sekä Shellin ja muiden ulkomaisten öljy-yhtiöiden aiheuttamista ympäristötuhoista Nigerjoen suiston öljyntuotantoalueella.

      Kielteisistä ja kaoottisista mielikuvista huolimatta ydinvoiman käyttöönotto saattaa hyvinkin olla todellisuutta lähitulevaisuudessa myös Nigeriassa, sillä maan hallitus on allekirjoittanut venäläisen Rosatomin kanssa sopimuksen neljän 1 200 megawatin ydinvoimalan rakentamisesta."
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/20/nain-ydinvoimaa-markkinoidaan-nigeriassa?ref=ohj-articles

    Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1143
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    4. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      790
    5. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      789
    6. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      774
    7. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    8. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      750
    9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    10. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    Aihe