Kirkosta eronneen hautajaiset, halvin ratkaisu?

vakava sairaus

Olen vakavasti sairas ja köyhä ihminen.
Uskon Jumalaan, mutta erosin kesällä kirkosta.

Hautajaisiani olen miettinyt ja esittänyt toivomuksen: mitä halvemmat, sen parempi kaikille, arkussahan ei ole enää kuin ihmisen kuori,

Tietääkö kukaan, onko tämä laillinen tapa haudata ihminen:
olen esittänyt toiveeni-joku tekisi minulle halvoista laudoista laatikon,
Laatikko monttuun.Multa päälle. Pieni luonnonkivi päälle ja jos joku piirtäisi siihen ristin ja nimeni. Ei mitään enempää, ei tarjoilua ym. Rahastavat sikamaisesti ihmisten kuolemalla nykyään. Lähin omainen oli ainakin tyytyväinen toivomukseeni. Paljonko tämä tulisi maksamaan ja onko tämä laillista? Maksaako hautapaikka, jos maksaa, niin kuinka paljon?

22

5465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • halvallahautaan

      Melko halvaksi tulisi tuollainen hautaus. Vielä jos arkkulaudat olisivat ilmaisia (esim. puolilahon purkutalon maalaamattomia katetelautoja), olisi homma halpaa ja luonnonmukaista.

      Vielä jos sinut exituksen jälkeen hakisi pari suvun miestä kuolinpaikasta pakettiautolla, ei kallista hautaustoimistoa tarvitsisi käyttää ollenkaan missään vaiheessa. Muutaman tunnin auton vuokraus tekisi pari-kolme kymppiä, joten sekin olisi ihan kohtuullinen menoerä.

      Tietääkseni omalle maalle saa tietyin edellytyksin perustaa yksityisen kalmiston, mutta kun Suomessa ollaan, se vaatisi vinon pinon lupia, selvityksiä ja muuta joutavaa sekä todennäköisesti myös eri viranomaiset ottaisivat palveluksistaan (?) tarkistus-, hyväksymis-, yms. maksuja.

      Idea on sinänsä hyvä ja itsekin olen tuota miettinyt omalla kohdallani.

    • olemme arokkaita

      Olen samoilla linjoilla. Ei usko Jumalaan ja taivastoivoon edellytä kirkon jäsenyyttä. Ei nyy puu niin paljoa maksa, että lähtisin vanhan poltettavan omakotitalon lautojani tarkoitukseen lahjoittamaan.
      Kyllä arkun saa itse tehdä. Olen kuullut, että jossain on väsätty arkkuja Kansalaisopiston piirissä.
      Jos uskot Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen, niin kyllä joku uskovainen, vaikka pastori on valmis siunaamaan sinut viimeiseen lepoon kun annan tiedon seurakuntaan. Meidän paikkakunnalla kirkkoherra vaivautui jopa lomallaan kirkkoon kuluumattoman hellarin, kun oma pastori oli sairaslomalla.
      Vaikka hautajaiset olisivat koruttomat ja maksaisivat vähän, niin siitä saa kauniin ja lämminhenkisen tilanteen ja samalla kunnioittavan saatettavaa kohtaan.

    • Köyhän hautajaiset

      Kun on kirkosta eronnut,siunauskappeli maksaa 170€,jos siis haluaa siunauksen. Kanttori velottaa laulamisesta.
      Tuttavani tuhkattiin ja laitettiin Muistolehdon yhteishautaan. Ei tarvitse uurnaa ostaa.
      Ei maksaa hautapaikkaa,eikä ostaa kiveä. Ei järjestetty muistotilaisuutta,eikä laitettu lehteen kuolinilmoitusta.
      Sosiaali maksoi arkun ja kuljetuksen.

    • .................

      Totta kai hautapaikka maksaa. Ja ei, ei ihan missä tahansa lootassa saa haudata.

      Sos.virasto maksaa varattoman hautauksen, ei muiden.

    • kaunis loppu

      Miksi polttohautaus ei käy? ei tarvitsisi maksaa hautapaikkaa ja on halpaa. Tuhkasi voidaan sirotella johonkin pyhään maahan, johonkin kirkon maalle. Pappia voi myös pyytää tulemaan sanomaan jotakin kaunista samalla, kun pääset ikuiseen valoon.

      • halvallahautaan

        Tuhkaus maksaa ja silti pitää hankkia arkku.

        Vainajahan poltetaan arkussaan, ilman arkkua ei pääse tuhkattavaksi.

        Sinänsä tuntuu jokseenkin turhalta rahan haaskaukselta, että pitää ostaa satojen tai tuhansien markkojen arkku sitä varten, että vainaja saadaan siirrettyä sairaalan kylmiöstä kirkon kautta krematorioon. Siis ehkä vain muutamaa päivää varten...

        Miten vainajan arvo tai kunnia siitä kärsisi, jos hänet voisi kuljettaa vaikka luonnonmateriaalista (esim. juutti, pellava, nokkonen, puuvilla) valmistetussa säkissä, mikä on vahvistettu esim. kovalevyllä.

        Laittaahan poliisikin vainajan ruumissäkkiin joissakin tapauksissa.


    • huoh...

      "Laittaahan poliisikin vainajan ruumissäkkiin joissakin tapauksissa. " Kyllä, mutta ei haudatakseen....Missä ajattelit että ruumista kuljetettaisiin, esim. siirrettäisiin oikeuslääketieteelliselle tms.? Ellei sitten juuri mainitsemassasi siihen kehitetyssä asianmukaisessa pussissa. Ihmeellistä verrata asioita noin toisiinsa kuten teet.

    • Jo iäkkäämpi

      Sinä sairas ihminen. Älä huolehdi nyt liikaa, miten maallinen majasi saatetaan. Kun lähdet, se ei ole enää sinun taakkasi.
      Rukoilen ja toivon, että saisit voimia sairautesi kanssa, ja kokisit vielä elämisen iloa. Saisit myös lohdusta ja voimaa arkeesi.

      • Lesken ropo

        Mielestäni on hyvä,että ap miettii valmiiksi kuolemaan liittyviä asioita.
        Kun hän nukkuu ikiuneen,on helpompi sukulaisten tai tuttavien järjestää hautaaminen ja siihen liittyvät toiveet.
        Hyvä olisi vielä laittaa kaikki paperille ylös.
        Se jos mikä, on lähimmäisenrakkautta.


    • Roti

      Polttoitsemurha, tai ajastin joka polttaa pirtin jos sita ei kay nollaamassa kerran paivassa. Ei tarvi haudata jos ei ole ruumista.

    • piHistellään

      Miksi ajattelet säästäväsi ? Ihminen haudataan aivan sievästi vaikka ei ole lantin lanttia . Nuukuuden huippuna voit valita edullisen pahviarkun jossa sinut kiidätetään sopivassa kulkimessa krematorioon , sieltä tuhkauurnasi tuodaan vaikka mopedin tarskilla hautuumaalle , voit valita sen levitettäväksi uurnalehtoon .Ei maksa paljoa joten lepäät rauhass ilman papin höpinöitä.

    • Kun kuolen

      Tuhkaus on ekologinen vaihtoehto. Kirkot ja hautausmaat tuppaavat sijaitsemaan jokien vieressä, ja noihin jokiin sitten maatumisliemet valuvat.

      Kuolema on ihmisen viimeinen ulosmittaus. Järjettömät hinnat on arkuilla, hautaustoimistoilla palveluksistaan ja vielä lopuksi perunkirjoitus. Kuolemisesta on tehty iso bisnes. Kukaan ei kehtaa hautaustoimistolle valittaa hinnoista, joten hinnat ovat pilvissä.
      Kyllä arkun voi tehdä ihan itse ja onhan noita tosiaan kansalaisopiston puutyökursseillakin joku itselleen tehnyt.

      Mielestäni on fiksua ajatella ja suunnitella omaa hautaamistaan.

    • Hei

      Itse rakennettu arkku on täysin mahdollista tehdä. Kansalaisopiston kursseilla on järjestetty eri paikkakunnillakin ”hauta arkku”kursseja. Hauta-arkun valmistuksessa ja laadussa noudatetaan SHK:n määrittelmiä arkkujen ja uurnien laatusuosituksia. Ne on laadittu yhteistyössä terveysviranomaisen kanssa.

      Arkkuhautauksen osalta , jos hautaaminen suoritetaan yksityiselle kiinteistölle tulisi asiasta keskustella terveydensuojelu viranomaisen ja ely-keskuksen kanssa. Arkkuhautaus yksityiselle kiinteistölle on luvan varaista paikallisen Ely-keskuksen kanssa. Yksityiselle maalle hautaamisesta auttaa ja opastaa Itä-SUomen Aluehallintovirasto koko Suomen alueella.

      Tuhkauksen osalta uurnan hautaaminen on lupaprosesseiltaan kevyempi ja hautaamiseen riittää mielestäni maan omistajan kirjallinen lupa. Mutta suuri piano, ennen minun sanaani luottamusta kannattaa käydä asiasta kyselemässä paikalliselta hautaustoimistolta. Tiedoista eivät ainakaan toistaiseksi ole minua veloittaneet.

      Tuhkauksen osalta on totta, että arkku tarvitaan terveydensuojeluasetuksen nojalla.

      Kuten tekstissäkin on mainittuna varattoman tai vähävaraisen hautauksessa sosiaalitoimi myöntää hautausavustusta. Hautausavustuksessa kuitenkin on usein ehtoja esim. tietty hautaustoimisto/arkkumalli etc.

      Hautauksen suunnittelussa en itse henkilökohtaisesti näe harmia. Kohtaan usein työssäni ihmisiä ketkä huolehtivat miten antaa suvulle tiedot toivotusta hautapaikasta tai hautaamistavasta. Vastaavasti myös omaiset usein kysyvät itseltänsä, onko tämä todella se mitä vainaja on toivonut eläessänsä.

      Hautapaikkojen maksun osalta seurakunnilta löytyy hinnastot joko verkkosivuilta tai hinnaston saa kysyttäessä hautaustoimen vastaavalta työntekijältä/viranhaltijalta.

      Petri - Puutarhuri

    • kunnontyöntekijä

      On laillinen ja täysin mahdollinen toteuttaa. Tee tahtosi viralliseksi niin kukaan ei moiti läheistäsi joka järjestelyitä sitten toteuttaa. Arkun saa tehdä itse tai teettää vaikka raakalaudasta, sitä ei kukaan kiellä, täytyy vain olla tietynkokoinen. Luonnonkivet ovat ihan yleisiä hautakivinä, senkään käyttämisellle ei ole estettä ja olen jopa nähnyt ihan virallisen hautakiven johon on kaiverrettu vain pelkkä etunimi ja toisen johon selvästikin itse kaivertaen (näytti siltä etttei ollut todellakaan koneellisesti tehty) oli vainajan tiedot laitettu.

      Tee hautaustestamentti varmantamaan viimeinen tahtosi, kirjaat siihen miten tahdot hautajaisesi toimitettavan.

    • Saima

      Jauhelihaksi murskaaminen ja ruaksi sioille.

    • Taas ihm

      Hautaus tapahtui marraskuun alussa. Sivuun siirretty hautakivi ei ole vieläkään paikoillaan. Kuuluuko sen laittaminen haudan kaivaneelle vai kenelle?

      • Ihmeellistä...

        Vaimoni haudan viereen tuli myös hauta.
        Urakoitsijat nostivat vaimoni kiven pois paikaltaan ja jättivät sen sinne minne nostivat.
        Minä jouduin poikani kanssa kantamaan kiven takaisin paikalleen.

        Minuakin vähän ihmetyttää tuollainen luvallinen terrori johon kirkko ei puutu mitenkään.

        Sivullinen kärsikööt.


      • Minulla on sellainen käsitys että hautakiven siirtämiseen, pystyttämiseen yms liittyvät kulut hoitaa haudan haltija eli siis omaiset. Mutta varmistan vielä asian.

        Aija-pappi


    • Hei

      Jos hautapaikkaan suoritetaan hautaaminen, on hautakiven siirto omaisten / hautapaikan haltijan vastuulla. Kivi useimmiten vaaditaan siirrettäväksi arkkuhautauksen osalta. Myös takaisin siirto on omaisten / hautapaikan haltijan vwlvollisuus. Tässä on ainoastaan poikkeus, eli mikäli hautakiven siirto kuuluu seurakunnan tarjoamiin hautauspalveluihin kuuluu siirto vastuu seurakunnalle. Osa seurakunnista peiri tuntiveloitushintaa huatakivien siirtämisestä hautaamisen ajaksi.

      Nyt mikäli oikein ymmärsin niin toinen vaihtoehto. Mikäli seurakunta joutuu siirtämään hautakiviä viereisiltä hautapaikoilta. Usein avatun haudan lisäksi joudutaan siirtämään kiviä myös viereisiltä haudoilta. Erityisesti vanhoilla hautausmailla kyse on tilanpuutteesta, että hautaansaatto voidaan suorittaa tulevalle haudalle. Tällöin muiden hautakivien takaisin asentamisesta ja niiden kustannuksista vastaa seurakunta.

      Syynä että hautakiveä ei ole siirretty takaisin voi olla myös hautapaikan kunnostaminen. Arkkuhautauksen osalta hautapaikka joudutaan usein peruskunnostamaan ennen hautakivien takaisin asennusta. Useissa seurakunnissa myös viereiset hautakivet siirretään takaisin vasta peruskunnostuksen jälkeen. Jos kivi on selkeästi unohtunut sivuun, kannattaa asiasta soittaa seurakunnan hautauspalveluista vastaavalle henkilölle. Tällöin on seurakunnan velvollisuus siirtää kivi takaisin haudalle.

      Petri - Puutarhuri

    • Taas ihm

      Hautaus tilattiin ja hautajaisetkin hautaustoimiston kautta. Näkyi haudan kaivuu ja kiven siirto tapahtuneen. Lisä kivikin tilattiin hautaustoimiston kautta. Kivi tuli tekstit valmiina ja seisoo edelleen asiattomassa paikassa.

      Oletettiin hautaustoimiston hoitavan kivet takaisinkin. Onkohan niiltä jokainen konekauhan liike tilattava erikseen?
      Seurakunnan haudan hoidosta vastaava ei hoitoasioita käsittelevään kysymykseen ole sähköpostilla vastannut.
      Vainaja ei ollut koskaan kuulunut kirkkoon. Tämä saattaa selittää asiaa, tosin aiheetta koska verovaroin valtio tukee kirkkoa ja jokainen maksaa kirkolle. Lisäksi yritykset maksavat kirkolle veroa. Kaikki yritysten tuotteita tai palveluita ostavat siis samalla tukevat kirkkoa. Ilman näitä pakanatuloja kiekko olisi kovissa vaikeuksissa.

      • rip2

        Siis onko aloittaja menehtynyt?


    • Anonyymi

      Hyvä idea. Tee tai teetä itse arkku laudoista, istä tahansa, voit jopa maalata tai maalauttaa arkkua. Hommaa kivi, ja te teetä siihen nimesi ja risti. Isoimmaksi ongelmaksi voi jäädä se hautapaikka. Seurakuntien pitää kyllä haudata kaikki ilmaiseksi. Pappiahan ei tarvi tilata. Kauniin puheen voi pitää joku muukin. Rajan takana, mikä siellä lieneekin tai onko yhtikäs mitään, on kaikille samanlainen olomuoto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe