HOITAJAT JUOVAT KAHVIA JA POTILAAT PISSAAVAT ALLE

lorvihospitaalit

KOTIMAA
"Mihin on hävinnyt lääkäri joka kuuntelee ja hoitaja joka hoitaa?"

Kaksi lääkäriä ihmettelee lehtikirjoituksissaan, ettei sairaalan päivystyksessä tahdo saada hoitoa.
LKS 20141030 - Meilahden sairaalan päivystyspoliklinikka Helsingissä torstai-iltana 30. lokakuuta 2014. Meilahden sairaala varautuu ottamaan hoitoon Suomen ensimmäisen ebolapotilaan, kertoi Helsingin Uutiset torstai-iltana. Hus vahvisti tiedon ebolaepäilystä STT: lle. Husin mukaan sairaalaan otetaan hoitoon Liberiasta palannut potilas, jolta ei voida sulkea ebolatartuntaa pois. ... The entrance of emergency of the Meilahti hospital in Helsinki on Thursday evening, 30th of Oct. 2014. A suspected ebola patient is being transported to Meilahti hospital within a couple of hours. According to the hospital, the contagion is unlikely. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Lääkärin mukaan saadakseen apua on pystyttävä todistamaan vedenpitävästi olevansa sairas.
(Lehtikuva/Seppo Samuli)
Radiologian erikoislääkäri Riitta Korpisaari kertoo Helsingin Sanomien mielipidepalstalla hakeutuneensa sunnuntai-iltana helsinkiläisen sairaalan päivystykseen kaksi päivää jatkuneen kovan päänsäryn vuoksi, johon särkylääkkeet auttoivat vain hetkellisesti.

Vaikka lääkäri-potilas kertoi, että hänen tuntemansa neurologin mielestä aivoverenvuoto tulisi poissulkea, hoitaja kirjasi hänet sisätautien päivystykseen tulosyyllä kuume ja päänsärky. Kukaan hoitajista ei tullut tervehtimään, esittäytymään eikä tarkistamaan potilaan tulosyytä.

Sermin takana viereisellä sängyllä makasi vanha huonokuntoinen nainen, joka hiljaisella äänellä valitti kylmyyttä, janoa ja pissahätää. Kun tätä oli jatkunut yli 20 minuuttia, potilaana ollut lääkäri meni etsimään hoitajaa. Viereisessä huoneessa istui neljä hoitajaa ringissä.

"Sanoin, että vanhalla rouvalla on pissahätä, jano ja kylmäkin. Vanhempi hoitaja ryntäsi pystyyn ja lähes huusi: Älä tule meitä tänne ohjeistamaan! Me hoidetaan se rouva! Sen takia siinä on se sermikin. Ja sinun pitäisi olla terveyskeskuspäivystyksen puolella", lääkäri-potilas kertoo.

Hän vastasi tulleensa sisätautien päivystykseen sen vuoksi, että aivoverenvuoto suljettaisiin pois. Siitä hoitajat eivät olleet kuulleet mitään. Hän päätyi lopulta Meilahden sairaalaan viruksen aiheuttaman aivokalvontulehduksen hoitoon.

Hän sanoo ihmettelevänsä kokemaansa ja näkemäänsä potilaiden kohtelua hoitajien taholta.

"Jos minä perusterveenä keski-ikäisenä lääkärinä tunsin turvattomuutta ja arvottomuutta, mitä tuntee monisairas puolustuskyvytön vanhus? Missä olivat sinä iltana empatia, inhimillisyys ja ihmisenä ihmiselle oleminen? Toivottavasti vain hetkellisesti kadoksissa", Korpisaari kirjoittaa.

Päivystykseen ilmestynyt ovimiehiä

Yksityissairaalassa työskentelevä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Sari Hannukainen kirjoittaa Potilaan Lääkärilehdessä, että nykyajan päivystykseen on ilmestynyt ovimiehiä, jotka seulovat tarkoin, kenellä on oikeus astua tuohon pyhättöön sisään.

"Meidän upeassa tehoyhteiskunnassamme sote-uudistuksen ja hienojen sairaalahankkeiden keskellä törmään yhä useammin pieneen ihmispoloon, joka harhailee paikasta toiseen yrittäessään saada apua. Kyse on niin simppelistä asiasta kuin avuntarpeesta ja siitä, että muistaakseni meillä on järjestelmä, jonka tarkoitus on viime kädessä auttaa ihmisiä hädässä", Hannukainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa saadakseen apua tuskaansa on pystyttävä todistamaan vedenpitävästi olevansa sairas. Mikään tunne tai luulo siitä, että kaikki ei itsellä tai läheisellä ole hyvin, ei todellakaan ole riittävä. On esitettävä tiukkaa faktaa ja todistusaineistoa tiskiin.

"Välillä kuulee huhupuheita kerrottavan, että joku olisi onnistunut läpäisemään tiukan seulan ja tavoittamaan lääkärin, mutta silloinkin vain kuullakseen, että hänen vaivansa ei varsinaisesti kuulu juuri tämän lääkärin hoidettavaksi.

Hannukainen ihmettelee, mihin on hävinnyt lääkäri, joka kuuntelee ja tutkii potilaansa kokonaisuutena ja mihin on hävinnyt hoitaja, joka hoitaa potilasta, eikä keskity tietokoneeseen.

"On hohdokkaampaa klikkailla tietokoneelle oirelöydöksiä sen sijaan, että tarttuisi potilasta kädestä ja kuuntelisi mikä häntä todella vaivaa, ja luonnollisesti huippuunsa koulutettu erikoislääkäri ei voi paneutua potilaan ikävän sekavaan ja monialaiseen ongelmatiikkaan.

Hän toteaa, että kaikki eivät jaksa iskeä nyrkkiä raivokkaasti vastaanottoaulan tiskiin hoitoa vaatiessaan ja kysyy, onko kyynärpäätekniikka se keino, jolla hoitoa saadaan.

Mailaa Printtaa

33

897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Masturbo

      "Jos minä perusterveenä keski-ikäisenä lääkärinä tunsin turvattomuutta ja arvottomuutta, mitä tuntee monisairas puolustuskyvytön vanhus? Missä olivat sinä iltana empatia, inhimillisyys ja ihmisenä ihmiselle oleminen?

      HURAHAAHHAAHHAHAHAH ... huutonaurua.. !!!

      Missäs menneen maailman arvomaailmassa tuo herra Lääkäri oikein elää ???

      Nyky-yhteiskunnassa ei moisilla arvoilla ole sijaa, tehokkuus, itsekkyys ja välinpitämättömyys ovat päivän sana... ja kuulkaas lapsukaiset, hoitajat eivät ole mikään poikkeus tästä .. samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

      Voi hyvänen aika sentään... :)

      • Anonyymi

        Kannattaisi lukea tekstit kunnolla ennenkuin vastailee niihin . Lääkäri oli Riitta Korpisaari, ei siis Herra Lääkäri.


      • Anonyymi

        Ei hoitajat ole ihmisiä. Siihen hakeutuu nykyäön äärisadistit, näkeehän sen tuostakin kertomuksesta.
        Äärisairasta huutaa hädässä oleville.

        Eräänä päivänä kyseinen hoitaja on itse kuolemassa eikä kukaan auta. Tuomio tulee jokaiselle teoistaan.


    • Nyky-arvot

      > Nyky-yhteiskunnassa ei moisilla arvoilla ole sijaa, tehokkuus, itsekkyys ja välinpitämättömyys ovat päivän sana...

      Jos nyky-yhteiskunnassa nuo arvot ovat käytössä, niin maksujen aikaan myös potilas voisi muistaa nuo nyky-arvot!

      • Mikäs_mahdat

        Eipä tuossa maksupuolessa ole pullikoimisen varaa jos on ollut julkisen puolen hoidossa kuten tässä uutisessa on mainittu. Ellet maksa kiltisti laskutettua summaa, ulosotto kyllä hoitaa asian "nyky-arvoista" huolimatta.


      • Nyky-arvot
        Mikäs_mahdat kirjoitti:

        Eipä tuossa maksupuolessa ole pullikoimisen varaa jos on ollut julkisen puolen hoidossa kuten tässä uutisessa on mainittu. Ellet maksa kiltisti laskutettua summaa, ulosotto kyllä hoitaa asian "nyky-arvoista" huolimatta.

        Laskut kyllä peritään, mutta kukaan ei ole kiinnostunut siitä oliko, tuliko POTILAALLE mitään hyvää siitä käynnistä mistä laskua peritään, vai menikö käynti taas vain "nyky-arvojen" mukaan!


    • pisteytys.ensin

      Totta on!
      Sairaanhoito on nykyisin saatanallista bisnestä. Tuottavin potilas on sellainen, jota käytännössä ei tarvitse hoitaa (resepti ja apteekinkautta), tai jota hoidetaan mahdollisimman lyhyen aikaa. Siinä millään empatioilla ole mitään sijaa, kylmästi katsotaan kuinka alle viivan alle jää voittoa kun lasketaan kustannukset ja tuotot asiakkaan kohdalta.

    • Hoitajat eivät tunnetusti tee yhtään mitään varsinkin mielenterveyspuolella, kahvia juovat ja pullaa syövät. Ei olla tavattu yhtään hoitajaa joka palkkansa eteen jotain tekee, näin varsinkin mielenterveyspuolella. Hyvällä omalla tunnolla voi kuntoutuja töitä hakea ja tehdä tuon perusteella.

      • eks_hoitaja

        Parhaani mukaan tein töitä ollessani hoitaja. En turhaan istunut. Koskaan ei kiitosta saanut, haukut vain. 5 vuotta jaksoin, nyt olen itse potilas. Eli eivät kaikki hoitajat ole pelkästään "laiskoja". Ehkä nykyiset nuoret hoitajat ovat huolestuneet työkyvystään? Tosiasiahan on, että sairastuneen hoitajan pitää mennä tosi pohjalle, ennenkuin hän saa itse apua ja tukea. Eli miksi tappaa itsensä työllä, kun siinä menettää vain oman ainoan elämänsä, toimeentulonsa ja sosiaalisen arvostuksen?

        Muuten olen samaa mieltä, että suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on syvältä. Suurin osa sairaaloista voitaisiin moukaroida maan tasalle, eikä kansan terveydentila kärsisi siitä tippaakaan. Niin vaikeaa (asiallisen) hoidon saanti joka tapauksessa on. Hoitoa saa se, joka äänekkäimmin vaatii. Vähäosaiset saavat kuolla jonottaessaan.

        Kantani on, että tehdään selkeä priorisointilista, mitä yleensä ottaen hoidetaan ja keneltä. Itselläni on ollut elvytyskielto liene parikymmentä vuotta, joten mitään kiirettä ei kohdallani ole. Sama voisi päteä lähes kaikkiin. Mutta mielestäni ihmisen ei tarvitse kärsiä sietämättömän tuskallisesta oireesta, onpa kyseessä sitten kipu, pahoinvointi tai pyörrytys. Jos ei haluta tutkia ja hoitaa, niin kai ihmiselle saa himpan verran inhimillityyttä tarjota? Tosin kyseenalaistan senkin, että kirjoitetaan vain pilleriresepti, jos kirjoitetaan (sen ehkä saa jonotettuaan 3 kk terveyskeskukseen, jos hoitaja on arvioinut potilaan tarvitsevan hoitoa).

        Nykyään asenne enimmäkseen sekä terveyskeskuksessa että päivystyksessä on, että "mitä sinä täällä olet meitä häiritsemässä". Eli sairaalat maan tasalle. Osoitetaan jokaiselle vähävaraiselle joku vanhan kunnanlääkärin tyyppinen yksityislääkäri, joka pitää vastaanottoaan vaikkapa tavallisessa asuinkiinteistössä. Tarkka listaus siitä, mitä tutkimuksia tehdään tai hoitoja tarjotaan. Muut potilas maksaa itse. Taatusti ihminen on tyytyväisempi, kun hänet edes kohdataan, kuin että häntä ei sen enempää kohdata kuin tarjota hoitoakaan.


      • Anonyymi
        eks_hoitaja kirjoitti:

        Parhaani mukaan tein töitä ollessani hoitaja. En turhaan istunut. Koskaan ei kiitosta saanut, haukut vain. 5 vuotta jaksoin, nyt olen itse potilas. Eli eivät kaikki hoitajat ole pelkästään "laiskoja". Ehkä nykyiset nuoret hoitajat ovat huolestuneet työkyvystään? Tosiasiahan on, että sairastuneen hoitajan pitää mennä tosi pohjalle, ennenkuin hän saa itse apua ja tukea. Eli miksi tappaa itsensä työllä, kun siinä menettää vain oman ainoan elämänsä, toimeentulonsa ja sosiaalisen arvostuksen?

        Muuten olen samaa mieltä, että suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on syvältä. Suurin osa sairaaloista voitaisiin moukaroida maan tasalle, eikä kansan terveydentila kärsisi siitä tippaakaan. Niin vaikeaa (asiallisen) hoidon saanti joka tapauksessa on. Hoitoa saa se, joka äänekkäimmin vaatii. Vähäosaiset saavat kuolla jonottaessaan.

        Kantani on, että tehdään selkeä priorisointilista, mitä yleensä ottaen hoidetaan ja keneltä. Itselläni on ollut elvytyskielto liene parikymmentä vuotta, joten mitään kiirettä ei kohdallani ole. Sama voisi päteä lähes kaikkiin. Mutta mielestäni ihmisen ei tarvitse kärsiä sietämättömän tuskallisesta oireesta, onpa kyseessä sitten kipu, pahoinvointi tai pyörrytys. Jos ei haluta tutkia ja hoitaa, niin kai ihmiselle saa himpan verran inhimillityyttä tarjota? Tosin kyseenalaistan senkin, että kirjoitetaan vain pilleriresepti, jos kirjoitetaan (sen ehkä saa jonotettuaan 3 kk terveyskeskukseen, jos hoitaja on arvioinut potilaan tarvitsevan hoitoa).

        Nykyään asenne enimmäkseen sekä terveyskeskuksessa että päivystyksessä on, että "mitä sinä täällä olet meitä häiritsemässä". Eli sairaalat maan tasalle. Osoitetaan jokaiselle vähävaraiselle joku vanhan kunnanlääkärin tyyppinen yksityislääkäri, joka pitää vastaanottoaan vaikkapa tavallisessa asuinkiinteistössä. Tarkka listaus siitä, mitä tutkimuksia tehdään tai hoitoja tarjotaan. Muut potilas maksaa itse. Taatusti ihminen on tyytyväisempi, kun hänet edes kohdataan, kuin että häntä ei sen enempää kohdata kuin tarjota hoitoakaan.

        Mitä aikaisemmassa vaiheessa saisi avun niin hoitokin tulisi halvemmaksi. Mutta nyt hoitoa viivytetään ikään kuin toivottaisiin asiakkaan kuolevan ettei tarvitsisi hoitaa ollenkaan.

        Onneksi on olemassa terveyskauppoja joissa saa apua ennen kuin sairaalaan joutuu.
        Esim moni nivelrikko paranisi jos syötäisiin rustoja kuten ennen vanhaan tai edes kollageeniä pillerinä terveyskaupasta. Mutta nyt vain odotetaan nivelten lopullista tuhoa jotta saadaan tekonivelet.


    • Tehohoitsu

      Olettehan taas päässeet vauhtiin.

      Erikoista tästä aloitteesta tekee se että jos lääkärin neurologi ystävä on käskenyt poissulkea aivoverenvuodon mahdollisuuden niin miksi tämä lääkäri ei hakeutunut Töölön sairaalan päivystykseen. Töölön sairaala on traumapäivystys ja sinne myöskin aivoverenvuoto potilaat kuskataan. Ihmeellistä on se ettei lääkäri sitä tiennyt.

      Joku tässä kirjoitti että tuottoisin potilas on se josta päästään pian eroon. Se ei pidä paikkaansa. Mitä pidempi ja vaativampi hoito sen suurempi lasku sairaalasta kuntaan lähtee. Potilas maksaa vain pkl-maksun tai hoitopäivämaksun, mutta se todellinen lasku on huomattavasti suurempi.
      Teho hoitopäivä maksaa kunnalle karkeasti arvioiden 3000 euroa/päivä.

      Koska suuremmissa sairaaloissa kaikki toiminnot on ulkoistettu niin myös jokaisesta röntgen tutkimuksesta ja labrasta on olemassa hinnoittelu. Hoitaja ei määrä mitä tutkimuksia potilaista otetaan. Se on lääkärin päätettävissä.

      Ikävä kyllä jokainen päivystykseen tuleva potilas kokee että hänen vaivansa on tärkein.

      Todellisuudessa tulojärjestys ei määrää hoitojärjestystä. Jos henkilökuntaa ei näy niin se ei tarkoita että he ovat piilossa tai kahvilla. He saattavat olla vaikkapa elvyttämässä potilasta. Se ei ihan yksinään onnistu.

      Päivystykseen hakeutuu myös paljon ihmisiä jotka eivät sinne kuulu. Ei päivystys ole paikka johon tullaan pitkään jatkunutta ummetusta hoitamaan, se ei ole myöskään paikka jonne tullaan yksinäisyyttä pakoon, ei tulla uusittamaan lääkereseptiä tai hakemaan viihdekäyttöön lääkereseptejä. Eikä varsinkaan syömään. En ole tavannut vielä sellaista kriittisesti sairasta ihmistä jolla olisi ensisijaisesti nälkä. Ja jos ei ole hengenlähtö lähellä niin otetaan ne omat lääkkeet mukaan. Ei sairaalan päivystys ole mikään Gigantin megastore josta löytyy kaikki maailman lääkkeet. Sieltä löytyy vain päivystyslääkkeet. Se on paikka jonne tullaan hoidattamaan akuutisti alkaneita, henkeä uhkaavia vaivoja. Ummetukset, lääkereseptit yms. Ei kiireelliset vaivat hoidetaan ajanvarauksella omalla terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Tämän kun kaikki muistaisivat niin homma sujuisi paremmin.

      Itse työskentelen teho osastolla ja sitä ennen syöpätautien parissa. Koskaan ei ole tullut sellaista tilannetta jota ei puhumalla olisi saatu selvitettyä. Kaikenmaailman rähinöitsijätkin kuuntelevat kun oikein jaksaa perustella.

      • eks_hoitaja

        Itse asiassa asioita ei katsota lainkaan pitkällä aikavälilä, vaikka akuuttipuolen hoitajana olet sitä mieltä. Pitkäjänteisen näkökannan puutteen osoittaa jo se, että kun säästetään, säästetään ensimmäisenä ennaltaehkäisystä.

        Ei kaikkia tarvitse hoitaa, ei kaikille tarvitse tarjota kaikkea mahdollista hoitoa. Mutta jokainen ansaitsee osakseen edes himpan verran inhimillistä kohtelua. Mielestäni joskus täytyy hyväksyä, että tauti koituu mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuolemaksi. Nyt hoidetaan pieni joukko hyvin ja tehokkaasti - ehkä ihmisiä, jotka kuolevat muutenkin sairauteensa. Sitten lähetetään merkittävä osa kotiin "turhan valittajina", ja - ylläri pylläri - heistäkin osa kuolee. Eli kirjataan vaan potilas päihtyneeksi, ja hänellä onkin aivoverenvuoto tai -infarkti. Ilmiö ei ole mitenkään uusi, ja se on tuttu sekä pienistä että isoista kaupungeista.

        Jos väität, että hoidon tarve ja hoidon saanti kohtaavat saumattomasti, niin et ole tilanteen tasalla tai kuljet laput silmillä.


      • Anonyymi
        eks_hoitaja kirjoitti:

        Itse asiassa asioita ei katsota lainkaan pitkällä aikavälilä, vaikka akuuttipuolen hoitajana olet sitä mieltä. Pitkäjänteisen näkökannan puutteen osoittaa jo se, että kun säästetään, säästetään ensimmäisenä ennaltaehkäisystä.

        Ei kaikkia tarvitse hoitaa, ei kaikille tarvitse tarjota kaikkea mahdollista hoitoa. Mutta jokainen ansaitsee osakseen edes himpan verran inhimillistä kohtelua. Mielestäni joskus täytyy hyväksyä, että tauti koituu mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuolemaksi. Nyt hoidetaan pieni joukko hyvin ja tehokkaasti - ehkä ihmisiä, jotka kuolevat muutenkin sairauteensa. Sitten lähetetään merkittävä osa kotiin "turhan valittajina", ja - ylläri pylläri - heistäkin osa kuolee. Eli kirjataan vaan potilas päihtyneeksi, ja hänellä onkin aivoverenvuoto tai -infarkti. Ilmiö ei ole mitenkään uusi, ja se on tuttu sekä pienistä että isoista kaupungeista.

        Jos väität, että hoidon tarve ja hoidon saanti kohtaavat saumattomasti, niin et ole tilanteen tasalla tai kuljet laput silmillä.

        Luuleeko joku että potilas saa itse valita mihin päivystykseen menee.
        Kyllä väärästä rekisterialueesta ajetaan ulos jos luulee että itse ennakoi lähimmän tai tärkeimmän avun.

        Vakavien sydän oireiden ja hengenahdistuksen kanssa ei voi mennä lähimpään päivystykseen vaan lääkärillä on sielläkin aikaa tulla ihan aulaan kertomaan että "tässäpä on sinulle kirje mukaan jotta voit lähteä ratikalla toiseen paikkaan".
        No onneksi olen lukenut biologiaa ja ymmärsin ettei lääkäreiltä tähän vaivaan saa apua vaan on pakko muuttaa saasteettomaan kaupunkiin jos haluaa hengittää normaalisti ilman sydänoireita.

        Vuosia hain siis turhaa apuaa Hesassa mutta olo parani monin kerroin pienessä kaupungissa ilman asfalttipölyä, hiekkapölyä, pakokaasuja.

        Miettikää siis aina ensin itse mitä voitte tehdä itsenne hyväksi.


    • kdjgh

      Kyllä se vaan nii näyttää menevän, että ne töllön ruudut kiinnostaa enemmin, kuin potilaan vointi. Miten voikin koko lauma henkilökuntaa istua ruutujen edessä vaikka sali on täynnä hoidettavia. Jotenkin sitä tuntee itsensä ylimääräiseksi siinnä joukossa. Ei saa kysyä mitään eikä saa olla omia mielipiteitä, kipulääkken tulo kestää monta tuntia, mutta omakantaan kyllä kirjoitetaan kuinka potilas makaa kivuliaasti ylös nostettua laitaa vasten ja on valkoinen naamastaan.

      Kyllä minä kutsuisin tätä jo sadistiseksi järjestelmäksi.

      Ulkomailta paluumuttajana tulleena tää näyttää ihan keskitysleiri touhulta.

      • Assalaamaleikkum

        Itse olette osaltanne aiheuttaneet sen että kirjaamiseen menee julmetun paljon aikaa. Kaikki sairaalassa on tietokoneella. Laboratoriopyynnöt ja -vastaukset. Röntgen pyynnöt ja vastaukset. Lääkemääräykset ja muut määräykset ja sen lisäksi kaikki tehty pitää kirjata sinne tarkasti koska aina voi joku haastaa oikeuteen. Mitä ei ole kirjattu sitä ei ole tehty.
        Ja paluumuuttajalle tiedoksi - Kantajärjestelmä ei ole se järjestelmä jonne kirjataan hoidossa olevien osastopotilaiden asiat.
        Itse olen viettänyt pitkän siivun ulkomailla töissä ja voin todeta että suomalaisen terveydenhuoltohenkilökunnan koulutus ja ammattietiikka on melkoista valttia ulkomailla. Ikävää jos se ei muka suomalaisille kelpaa. Tilastot puhuvat tätä nettimollaamista vastaan.
        Kai osasit valituksen tehdä potilasasiamiehelle huonosta hoidosta vain eikö riittänyt pokka. Täällä kasvottomana ja nimettömänä on hyvä lätistä.


    • PotilastaVarten

      Yksi ongelma sairaaloissa on turtuminen, joka johtaa ammattiroolin taakse piiloutumiseen. Hoitajan homma on rankkaa eikä pää kestä, jos jokaisen kohdalla pitää olla empaattinen ja elää mukana. Asioita on pakko hoitaa roolin mukaan.

      Jos turtuminen muuttuu kyynisyydeksi, on kuitenkin aika vaihtaa alaa. Hyvä kliininen osaaminen ei korvaa sosiaalisia taitoja. House olisi kammottava ja huono sekä hoitajana että lääkärinä. Sitä ei muuta miksikään, että hän voi pelastaa ihmisen silloin tällöin.

      Työn kuormittavuuteen voi vaikuttaa ja pitää vaikuttaa oikealla resusrssoinnilla. Venyminen ei ole vaihtoehto sille, että henkilökunnan määrä mitoitetaan tilanteen mukaan.

      Potilaita ei tule sattumalta ja ennalta arvaamatta sisälle ovesta. Päin vastoin, potilasvirta on erittäin hyvin ennalta-arvattavaan kunhan sen tutkiin. Silloin voi varata oikean määrä ihmisiä oikeisiin tehtäviin eikä synny jonoja. Työstä tulee mielekkäämpää ja vbähemmän stressaavaa. Puhutaan työhyvinvoinnista.

      Valitettavasti kliinisillä taidoilla kunnostautunut lääkäri ei yleensä ole hyvä johtaja. Johtajan työ on palveluammatti eikä siihen sovi ihminen, joka haluaa ihailua ja sädekehää päänsä päälle.

      Työaikojen ja osastojen pyörittäminen ei vaadi lääketieteellistä osaamista. Suurin osa toiminnoista on muuta kuin hoitoa. Se on enimmäkseen hotellitoimintaa eli majoittamista ja ruokkimista. Vain pieni aika kuluu itse hoitamiseen. Lääketieteellisen osan vastuuseen tarvitaan tietenkin lääketieteen osaaja, mutta häntä on turha rasittaa kaikella muulla varsinkin, kun se muu tuntuu toisarvoiselta tai jopa välttämättömältä pahalta.

      • Anonyymi

        Ei vesilasin antaminen vaadi mitään empatiasympatiaa vaan riittää pieni määrä ihmisyyttä.

        Huutaminen sujuu mutta vesilasin kantaminen on selkeästi liian raskasta. Näin toimi muinoin SS-naisetkin keskitysleireillä.


    • Asetu_vastapuolelle

      Olen varma että jokaisen tällä palstalla hoitajia ja lääkäreitä haukkuvilla ajatukset muuttuisivat ratkaisevasti kun olisivat noissa töissä edes päivänkin. Sivusta on hyvä haukkua kun ei tiedä mitä kaikkea todellisuudessa henkilökunta joutuu tekemään.

      • EiköTottaSaaPuhua

        Olet sitten väärässä.

        Hoitajien ja lääkärien työ ei ole maailman rankinta fyysisesti eikä sen rankempaa henkisesti kuin vaikka poliisin, brankkarin tai hautausurakoitsijan. Työtä tehdään välillä kyynärpäitä myöten pskassa, mutta niin tekee keinosiementäjäkin.

        En aliarvioi lääkärien ja hoitajien työtä, mutta ei ole perusteita myöskään tehdä siitä raskaampaa tai vaikeampaa kuin mikään muu työ. Loppujen lopuksi hoitajaksi voi valmistua kuka vaan- ja valmistuukin. Se ei vaadi mitään poikkeuksellista lahjakkuutta. Useimmat eivät osaa edes lääkelaskuja.


      • TotuusPöydälle
        EiköTottaSaaPuhua kirjoitti:

        Olet sitten väärässä.

        Hoitajien ja lääkärien työ ei ole maailman rankinta fyysisesti eikä sen rankempaa henkisesti kuin vaikka poliisin, brankkarin tai hautausurakoitsijan. Työtä tehdään välillä kyynärpäitä myöten pskassa, mutta niin tekee keinosiementäjäkin.

        En aliarvioi lääkärien ja hoitajien työtä, mutta ei ole perusteita myöskään tehdä siitä raskaampaa tai vaikeampaa kuin mikään muu työ. Loppujen lopuksi hoitajaksi voi valmistua kuka vaan- ja valmistuukin. Se ei vaadi mitään poikkeuksellista lahjakkuutta. Useimmat eivät osaa edes lääkelaskuja.

        Hyvä kommentti.
        Suoraa puhetta ja täyttä asiaa.
        Viime aikoina olen paljon joutunut olemaan terveydenhuollon toimijoiden armoilla ja täytyy sanoa, että sekalainen seurakunta kaikkiaan. Osaajia löytyy, mutta valitettavasti myös niitä, jotka ovat kuin joltain kirjekursseilta valmistuneita ja saavat aikaan enemmän pahaa kuin hyvää.


      • eks_hoitaja
        EiköTottaSaaPuhua kirjoitti:

        Olet sitten väärässä.

        Hoitajien ja lääkärien työ ei ole maailman rankinta fyysisesti eikä sen rankempaa henkisesti kuin vaikka poliisin, brankkarin tai hautausurakoitsijan. Työtä tehdään välillä kyynärpäitä myöten pskassa, mutta niin tekee keinosiementäjäkin.

        En aliarvioi lääkärien ja hoitajien työtä, mutta ei ole perusteita myöskään tehdä siitä raskaampaa tai vaikeampaa kuin mikään muu työ. Loppujen lopuksi hoitajaksi voi valmistua kuka vaan- ja valmistuukin. Se ei vaadi mitään poikkeuksellista lahjakkuutta. Useimmat eivät osaa edes lääkelaskuja.

        Voi kumpa olisinkin aikanani valinnut vaikka haudankaivajan ammatin. Olisi ehkä vielä työkyky tallella. Reipasta työskentelyä raittiissa ulkoilmassa, ei väkivalvaisia asiakkaita, ei hoitovirhesyytteitä, ei vallanhaluisia työkavereita, ei kukaan repisi moneen suuntaa yhtä aikaa jne.

        Väitän, että nykyisessä AMK-koulutusjärjestelmässä ei juurikaan testata hakijan mielenterveyttä, persoonallisuuden rakennetta, moraalia, yhteistyökykyä jne. Pääpaino on korkeakoulutaidoilla. Kuitenkin vain murto-osa sairaanhoitajista lukee itsensä hoitotieteen tohtoreiksi. Suurin osa haluaa tai joutuu tekemään erittäin käytännönläheistä työtä.

        Olen siis seurannut tilannetta sekä itse hoitajana toimien (pitkäaikaispuoli), omaisen roolissa, potilaan roolissa ja läheisen roolissa silloin, kun läheinen hakeutuu hoitoalan koulutukseen (ja valitettavan moni väärä henkilö hakeutuu sinne väärin perustein, kuten toki itsekin aikanani).

        Se joka väittää, että hoitoala ja alan pääsyvaatimukset ovat kunnossa, valehtelee. Kaikki ei kuitenkaan ole läpeensä mätää. Ongelmat korostuvat nimenomaan vähäosaisen väestön kohdalla, jolla ei ole varaa mennä tutkimuksiin ja hoitoihin yksityispuolelle. Hyvin toimeentuleville toivon sen verran järkeä, että he hakeutuisivat yksityisssairaaloihin.


      • delta00
        eks_hoitaja kirjoitti:

        Voi kumpa olisinkin aikanani valinnut vaikka haudankaivajan ammatin. Olisi ehkä vielä työkyky tallella. Reipasta työskentelyä raittiissa ulkoilmassa, ei väkivalvaisia asiakkaita, ei hoitovirhesyytteitä, ei vallanhaluisia työkavereita, ei kukaan repisi moneen suuntaa yhtä aikaa jne.

        Väitän, että nykyisessä AMK-koulutusjärjestelmässä ei juurikaan testata hakijan mielenterveyttä, persoonallisuuden rakennetta, moraalia, yhteistyökykyä jne. Pääpaino on korkeakoulutaidoilla. Kuitenkin vain murto-osa sairaanhoitajista lukee itsensä hoitotieteen tohtoreiksi. Suurin osa haluaa tai joutuu tekemään erittäin käytännönläheistä työtä.

        Olen siis seurannut tilannetta sekä itse hoitajana toimien (pitkäaikaispuoli), omaisen roolissa, potilaan roolissa ja läheisen roolissa silloin, kun läheinen hakeutuu hoitoalan koulutukseen (ja valitettavan moni väärä henkilö hakeutuu sinne väärin perustein, kuten toki itsekin aikanani).

        Se joka väittää, että hoitoala ja alan pääsyvaatimukset ovat kunnossa, valehtelee. Kaikki ei kuitenkaan ole läpeensä mätää. Ongelmat korostuvat nimenomaan vähäosaisen väestön kohdalla, jolla ei ole varaa mennä tutkimuksiin ja hoitoihin yksityispuolelle. Hyvin toimeentuleville toivon sen verran järkeä, että he hakeutuisivat yksityisssairaaloihin.

        Sinä sen sanoit.
        Koulutukseen hakeminen tai niinkuin pitkään on ollut, koulutukseen määrääminen karenssin uhalla.
        Nämä ovat pitkälti jo syitä, jonka perkaamiseen tässä yhteiskunnassa ei kukaan ole vaivautunut, ainoastaan työttömien tilastoja näillä on kaunisteltu (perattu).
        Itse en ole hoitoalalla, mutta joutunut työskentelemään muussa yhteydessä henkilön kanssa, joka ajautui työtoverikseni valittuaan kahdesta vaihtoehdosta, joko hakea työhön minun työnantajalleni tai ottamaan vastaan perushoitajan koulutuspaikan, siis karenssin uhalla.

        Sen työhaluttomampaa ihmistä en koko pitkän työurani aikana ole tavannut ja tämä perushoitaksi?


      • Anonyymi
        TotuusPöydälle kirjoitti:

        Hyvä kommentti.
        Suoraa puhetta ja täyttä asiaa.
        Viime aikoina olen paljon joutunut olemaan terveydenhuollon toimijoiden armoilla ja täytyy sanoa, että sekalainen seurakunta kaikkiaan. Osaajia löytyy, mutta valitettavasti myös niitä, jotka ovat kuin joltain kirjekursseilta valmistuneita ja saavat aikaan enemmän pahaa kuin hyvää.

        Jälikimmäisten osuus valitettavasti näyttää kasvavan.

        Ja jos tietokone tekee työn monin kerroin raskaammaksi niin silloin tietenkin PÄÄSADISTIT ovat siellä missä ne ohjelmustot ja määröykset valmistetaan.

        Hitlerin alaisuudessa kasvoi paljon sadisteja mutta pääpahuus oli toki hitler itse.


    • Hei se lääkäri on varmaan nukkumassa ja sitähän ei potilaiden takia lähdetä herättelemään.
      Hoitajat sen sijaan voivat hoitaa potilaan ulos vaikka v....tuilemalla kuten ystävälleni kävi viime yönä Malmin sairaalassa. Ja mikä pahinta hoitajien kannalta, hän on cp-vammainen asperger henkilö, joka vielä käyttää liikkumiseen pyörätuolia.
      Tämä oikeuttaa vielä rankempaan v...tuiluun.
      Ystäväni oli 5 tuntia odottamassa odotustilassa jossa ei ollut muita potilaita (mikä hyvä tilaisuus hoitajille,ei todistajia) ja lääkäri nukkui, oliko ottanut mahdollisesti vahvankin pillerin, josta ei niin vain saa hereille.
      Muita potilaita ei ilmeisesti ollut juuri siksi, että kyseinen sairaala tutuu olevan erityisen kunnostautunut joko fyysisen väkivallan käytöstä tai kuten tääsä tapauksessa henkisen väkivallan käytöstä, josta ei tule mustelmia ja jota näin ollen voi käyttää sitäkin rankemmin ja vieläkin enemmän, jos asiakas, joka on uskaltautunut häiritsemään heidän rauhaansa, joutuu liikkumaan pyörätuolilla.

      Ihan mielenkiinnolla jään odottamaan tapahtuuko asiassa mitään, kun ystäväni sisar, lääkäri (sitä nämä hoitajat ja nukkuvat lääkärit eivät varmasti osanneet arvata) on laittanut kyseisestä laitoksesta kantelun Valviraan.

      Yhteiskunnan verovaroilla hoidettaviksi tarkoitetut palvelut on ajettu alas kaikkialla, ne ovat ala-arvoisia, ammattitaidottomien, "en minä mitään tiedä, minä olen vain töissä täällä", henkilöiden nostaessa korvausta menetetystä vapaa-ajastaan.
      Mutta uskottominta on, että sama on pesiytynyt terveydenhuollon puolelle, empatiakyvyttömyys, ammattitaidon puute ja työhaluttomuus, eikä yhteiskunnan päättävällä taholla riitä mielenkiintoa, eikä herra nähköön ammattitaitoa puuttua tähän kaaosteoriaan, joka on väistämättä käynnissä.

      Kun on rahaa ostaa palvelut tai ne tarjotaan työsuhde-etuina (veronmaksajien piikkiin toki nekin), ei ole väliä kuinka julkiset palvelut toimivat.
      Paremmin ne vakuutuskuoret täyttyvät, kun leikataan kaikki alas.
      Kunhan verotuksen puolella taso ja ammattitaito säilytetään, ettei siellä pääse seula vuotamaan.

    • rääväsuuhoitsut

      Malmin sairaalaelämää tuntevana voin sanoa, että ei ne työt joka hetki paina niin ettei potilaita ehtisi hoitaa. Hoitajat vaan ramppaa tupakalla ja litkii kahvia ja juoruaa omista asioistaan. Jokainen hoitaja, käsi sydämelle, eikö ole totta? Ja törkeää on potilaan kohteleminen, jos ei muuten niin sanallisesti haukutaan.

    • Perseus

      Jouduin 27.9 Turun Keskuspäivystykseen kun yritin pikku krapulassa ostaa lähiSiwasta pari krapulakaljaa. Tilanne johti siihen että hälytettiin poliisiauto viemään minut yhteispäivystykseen jossa minut välittömästi sidottiin aamulla sänkyyn lepositeisiin mukamas häiriöllisen käytöksen ja mukamas itsetuhoisuuteni takia. Minua pidettiin lepositeissä sänkyyn kahlehdittuna peräti 13 tunnin yhtämittaisen ajan. Olen kuullut että mielisairalassakin saa levotontakin potilasta pitää sidottuna lepositeisiin korkeintaan 1 t kerrallaan. Siellä makasin sidottuna omissa eritteissäni 13 tuntia itkien ja rukoillen että joku tulisi päästämään minut vessaan. Kuuroille korville menivät rukoukset! Joku kiireinen hoitaja ohimennen tunnin päästä tuli tiuskaisemaan: Rauhoitu! Olipa hyvä neuvo kun kuset ja paskat oli jo housuissa. Tämä oli mielestäni törkeää pahoinpitelyä ja julmuutta koska vapauttani ei koskaan ennen ollut näin brutaalisti riistetty.
      Olin täydellisessä paniikissa ja itkin ja rukoilin Jumalaa päästämään minut tältä pahoinpitelyltä. Rukouksiini menivät täysin kuuroille korville. Rukoilin että lepositeeni olisivat irroitettu edes siksi aikaa että olisin päässyt vessaan. Turha toivo. Kaikki piti päästää housuun hoitajien vieressä naureskellessa. Tämäkö on sitä nykyaikasta vanhustenhoitoa.

      Hyvin nöyryytetty 68 ja pahoinpidelty mies!
      Mies synt. 1947

      • Anonyymi

        Kiitos Jumallle kun hän kostaa noille sadisteille heidän tekojensa mukaan!!


    • Liikaalääkkeitä
    • Haalareita_vaan

      Nyt on herännyt keskustelu myös hygieniahaalareista, joilla estetään potilaan vessakäynnit ja sotkuisen vaipan pois ottamisen housuista. Hoitajat vieläpä puolustelee että kyseinen hoitotapa on ainoa järkevä keino estää sotkeminen. Vangeilta tuollainen hygieniahaalari on tiettävästi kielletty, mutta sairaalamaailmassa on edelleen käytössä.

      Onhan tietenkin jotain keksittävä kun koko ajan henkilömitoitusta pienennetään, ilta ja yövuorossa ei olisi edes kahvittelukaveria. Eihän siinä ehdi enää joka mammaa ja pappaa kuljettaa vessassa aina kun olisi asiaa sinne. Laskekoon housuihinsa, päivävuoro sitten siivoaa haalarit.

    • artisti2020

      Hoitajalla on yhtä lailla työsopimuksen mukaiset oikeudet kuin muillakin: työaika, kahvitauot, ruokatauot jne.

    • Kapellimestarit

      Mia Laiho on Kokomuksen kaupunginvaltuutettu ja Malmin sairaalan päivystysosaston johtajalääkäri. Ylilääkäri on Arto Tennilä. He käsittelevät mm. kantelut ja tietävät näin ollen mitä päivystysosastolla tapahtuu.

    • hallitus_sekoilu

      SOTEEE, KIKYY JA TURBOOO!!!!!!!

    • Anonyymi

      Lääkärikin voi siis joutua sadistien armoille. Sairaalat ovat yhteiskunnan ulkopuolisia sadisti-SS-hitleristilaitoksia.

      On suurta Jumalan armoa jos ei sinne koskaan joudu tai jos menee apua hakemaan niin on suurta armoa jos sieltä ehjänä pääsee ulos!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1639
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      25
      1401
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1109
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1072
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      6
      1071
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      3
      964
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      954
    8. 5
      945
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      942
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      934
    Aihe