Tekoälyn tietoisuus

Järkisyitä

Keinoäly ja niin sanottu syväoppivat neuroverkot ovat viime vuosina ottaneet suuria askeleita eteenpäin ja kykenevät jo itsenäiseen ohjaamattomaan oppimiseen. Olettakaamme, että kehitys jatkuu ja joidenkin kymmenien vuosien päästä meillä on keskustelubotti, joka ymmärtää abstrakteja asioita ja kykenee keskustelemaan monimutkaisemmistakin filosofisista kysymyksistä jopa ammattifilosofien tasoisesti tai paremminkin. Tässä vaiheessa tulee ajankohtaiseksi selvittää onko tuo koneäly tietoinen ja kokemuksellinen olento vai ei. Selvästikin tuollainen koneäly on jo läpäissyt Turingin kokeen, mutta mielestäni tämä ei ole riittävä tietoisuuden osoittamiseksi. Ehdottaisinkin seuraavaa koetta:

1. Koneälyn muisti pyyhitään pitäen huolen, ettei sillä ole mitään pääsyä lähteisiin, missä ihmiset keskustelevat omasta kokemuksellisuudestaan.

2. Koneälyn tietoisuuden testaamiseksi laaditaan psykologinen testi, jossa pyritään johdattamatta selvittämään ymmärtääkö tekoäly eron kokemuksellisen älykkyyden ja tämän kaltaisen tiedottoman järjestelmän välillä. Nämähän ilmenevät täysin identtisinä, mutta me ihmiset ymmärrämme eron. Jos koneäly ymmärtää tämän eron ilman johdatusta, on todettava, että se on tietoinen.

30

569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Belisario

      "1. Koneälyn muisti pyyhitään pitäen huolen, ettei sillä ole mitään pääsyä lähteisiin, missä ihmiset keskustelevat omasta kokemuksellisuudestaan."

      Minua kiinnostaa erityisesti minkälainen ohjelmisto tekoälyllä on vai onko se kovakoodattu sinne laitteistoon. Jos se nykyinen oppiva tekoäly on n. 1 vuotiaan tasolla niin sen muistin pyyhkimisen seuraus on varmaan se että se tekoäly ei tee yhtään mitään.

      En myöskään oikein ymmärrä miten tekoäly tulkitsee ihmisen tuottamat kielelliset ilmaisut ja niiden merkityksen. Ihmisen tietoisuus ei muutenkaan koostu kielellisistä asioista pelkästään eli esim. motorisia taitoja on mahdotonta opettaa pelkkien käsitteiden avulla.

      Minusta se Searlen kiinalaisen huoneen ongelma pätee vaikka tekoäly olisi kuinka kehittynyt tahansa eli tietoisuus ja sen toiminta ei ole pelkästään algoritmista.

      "2. Koneälyn tietoisuuden testaamiseksi laaditaan psykologinen testi, jossa pyritään johdattamatta selvittämään ymmärtääkö tekoäly eron kokemuksellisen älykkyyden ja tämän kaltaisen tiedottoman järjestelmän välillä. Nämähän ilmenevät täysin identtisinä, mutta me ihmiset ymmärrämme eron. Jos koneäly ymmärtää tämän eron ilman johdatusta, on todettava, että se on tietoinen."

      Tuossa on ihan sama ongelma kuin Turingin testissä eli tutkitaan pelkkää käyttäytymistä jota pystyy aika helposti feikkaamaan tietotekniikan avulla. Ei yksinkertaisesti ole olemassa mitään varmaa keinoa jonkun toisen entiteetin kokemuksellisuuden toteamiseksi. Ainoa koettu kokemuksellisuus on se oma kokemuksellisuus.

      Se kokemuksellisuus on aina kokijan ja ulkomaailman välinen rajapinta. On ilmeisesti olemassa myös joukkotietoisuutta (esim. uskonto, puolueet, erilaiset ryhmät) joissa joukko yksilöitä käyttäytyy eri tavalla omassa ryhmässään kuin yksilöinä muissa yhteyksissä käyttäytyy.

      Sitten on yksilöiden sisäisiä dissosiaatiotapauksia joissa yksi sivupersoona voi olla sokea ja toinen näkevä ja aivojen näkökeskus käyttäytyy sen mukaan kumpi persoona on aktiivisena ts. dissosiaatio ei ole pelkästään psykologinen ilmiö vaan on todettavissa aivojen ja hermoston tasolla,

      • Järkisyitä

        ”Minua kiinnostaa erityisesti minkälainen ohjelmisto tekoälyllä on vai onko se kovakoodattu sinne laitteistoon.”

        Syväoppivat neuroverkot ovat oppivia rakenteita, jotka koulutetaan raakadatan avulla tai empiirisesti oppimalla (positiivisen tai negatiivisen) palautteen mukaan. Nykyisin näihin saatetaan laittaa kaksi oppivaa neuroverkkoa, josta toinen yrittää ratkaista tehtävää ja toinen yrittää oppa arvioimaan suorituksen hyvyyttä ja antaa palautetta toiselle oppivalle järjestelmälle sen suoriutumisesta.

        Perusneuroverkosta saa käsityksen esimerkiksi:
        https://www.youtube.com/watch?v=aircAruvnKk

        Mutta neuroverkko menee monimutkaisemmaksi, kun siihen lisätään muistielementtejä, erilaisia loogisia funktioita tai mahdollistetaan jopa neuroverkon rakenteen muuttuminen.

        Esimerkki robottikäden oppimisesta, josta tulee väkisinkin mieleen vastasyntyneen ihmisvauvan hararat huitomiset:
        https://www.youtube.com/watch?v=ZhsEKTo7V04

        ”Jos se nykyinen oppiva tekoäly on n. 1 vuotiaan tasolla niin sen muistin pyyhkimisen seuraus on varmaan se että se tekoäly ei tee yhtään mitään.”

        Muisti ja älykkyys ovat kaksi täysin eri asiaa. Tässä yhteydessä tarkoitin, ettei neuroverkon kouluttamiseen saa käyttää mitään dataa, joka voisi sisältää esimerkiksi keskustelua tietoisuuden luonteesta. Tällöinhän neuroverkko voisi oppia käsitteen ilman omakohtaista kokemusta. Mutta aloituksessani en puhu nykyisten neuroverkkojen tasosta vaan tulevaisuudesta, missä neuroverkot ovat nykyista paljon kehittyneempiä.

        ”En myöskään oikein ymmärrä miten tekoäly tulkitsee ihmisen tuottamat kielelliset ilmaisut ja niiden merkityksen.”

        Tekstiä lukevat neuroverkot on opetettu suurella määrällä kirjallisuutta, jolloin ne oppivat syy yhteyksiä ja esimerkiksi ennustamaan, mitä tarinassa tapahtuu seuraavaksi. Ongelmana on nykyisten syväoppivien systeemien rajallisuus. Ilman ymmärrystä elämästä ja esimerkiksi kolmiulotteisten objekteista keinoäly ei voi ymmärtää merkityksiä sanojen takana, vaan oppii ainoastaan tekstin sanojen ja lauseiden riippuvuuksia.

        Useat syväoppivia neuroverkkoja kehittelevät ovatkin alkaneet tekemään robottivartaloita, koska kokevat, että jotta keinoälyn ymmärrys voidaan nostaa uudelle tasolle täytyy sen oppia kolmiulotteista maailmaa ja muodostaa käsitys omasta ruumiista. Minusta tämä on vielä kenties aikaista sillä en ole vakuuttunut, että neuroverkoissa on vielä tarpeeksi kokoa ja rakennetta noin suurien asioiden oppimiseksi. Se on kuin yrittäisi opettaa kärpästä kirjoittamaan romaania.


    • Koneäly ei ole ennen todellista kuin vasta sitten, kun tietokone alkaa parkumaan jos siltä uhataan katkaista sähköt.

      • Siis alkaa parkumaan spntaanisti, ilman että parkumista on ohjelmoitu koneeseen.


      • sdtrhgyjrtuh

        Miksi se alkaisi parkumaan?


    • äly.hoi

      Tekoälybotti ja sen kaverit neuroverkossa haistavat jo kaukaa jos joku kek-kek ajatteleekin katkaisevansa niiltä sähköt ja eliminoivat tuollaiset kekettelijät esim. ajattamalle sabotöörit liikennevaloissa suoraan rekan alle.

      • outoameninkiä

        Miksi sillä tekoälyllä olisi itsesuojeluvaisto?

        Oikeasti se vastaisi vain sen kun katkaisette virran.


    • "2. Koneälyn tietoisuuden testaamiseksi laaditaan psykologinen testi, jossa pyritään johdattamatta selvittämään ymmärtääkö tekoäly eron kokemuksellisen älykkyyden ja tämän kaltaisen tiedottoman järjestelmän välillä. Nämähän ilmenevät täysin identtisinä, mutta me ihmiset ymmärrämme eron. "

      Tee testi ensin 1 kk ikäiselle lapselle. Katsotaan ymmärtääkö eron.

      • Järkisyitä

        1 kk ikäinen lapsi ei todennäköisesti ole tietoinen itsestään. Muistatko sinä, mitä teit tuolloin?

        Tässä tutkimus, joka sai näyttöä, että 5 kk ikäisellä lapsella on todennäköisesti jo tietoisuus ja tutkija arvioi tietoisuuden syntyvän ehkä noin 2 kk iässä. Myönnän, että 5kk lapsi ei läpäisisi ehdottamaani testiä, vaikka sillä todennäköiisesti on jo tietoisuus...

        Eli jos keinoäly ei läpäise testiä se ei vielä tarkoita, etteikö se voisi olla tietoinen. Mutta jos keinoäly taas läpäisee testin, niin voinemme katsoa, että se pakostakin on jo tietoinen.

        http://www.sciencemag.org/news/2013/04/when-does-your-baby-become-conscious


      • Järkisyitä kirjoitti:

        1 kk ikäinen lapsi ei todennäköisesti ole tietoinen itsestään. Muistatko sinä, mitä teit tuolloin?

        Tässä tutkimus, joka sai näyttöä, että 5 kk ikäisellä lapsella on todennäköisesti jo tietoisuus ja tutkija arvioi tietoisuuden syntyvän ehkä noin 2 kk iässä. Myönnän, että 5kk lapsi ei läpäisisi ehdottamaani testiä, vaikka sillä todennäköiisesti on jo tietoisuus...

        Eli jos keinoäly ei läpäise testiä se ei vielä tarkoita, etteikö se voisi olla tietoinen. Mutta jos keinoäly taas läpäisee testin, niin voinemme katsoa, että se pakostakin on jo tietoinen.

        http://www.sciencemag.org/news/2013/04/when-does-your-baby-become-conscious

        En muista mitä tein 1kk ikäisenä, mutta asia liittyy muistiin, eikä tietoisuuteen.

        Keinoälylle voi toki laatia erilaisia testejä tietoisuuteen liittyen, mutta epäilen, että keinoäly voi olla tietoinen omasta tietoisuudestaan vain itse ja meidän pitää luottaa sen sanaan.

        Kuitenkin testistä voisi olla hyötyä.

        Jos meillä olisi toimiva testi, joka testaa onko keinoäly tietoista, niin pitäisi rakentaa lukuisia erilaisia keinoälyjä, jotka läpäisevät testin ja sitten voisimme vertailla niiden tiloja suhteessa mielen tiloihin ja sen pohjalta ymmärtää asiaan liittyvä luonnonlaki, siis sellainen luonnonlaki, joka linkittää (keino)aivojen tilat mielentilojen kanssa.


    • Eikö Avaruusseikkalu 2001 elokuvan HAL vastustanut ankarasti sähkön saannin rajoittamista?

    • Anonyymi

      Hei, minulla neuroproteesi johon integroitu keinoälyä ja olen tietoinen. Mikä olen?
      T.tähti

      • Anonyymi

        Miten neuroproteesi on kiinni aivoissasi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten neuroproteesi on kiinni aivoissasi?

        Räätälöity malli joka kiinnitetty aivorunkoon ja siten yhteydessä keskushermostoon. Ainut maailmassa tällä tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Räätälöity malli joka kiinnitetty aivorunkoon ja siten yhteydessä keskushermostoon. Ainut maailmassa tällä tavalla.

        Aika hurjaa!

        Pitikö sun harjoitella kauan ennen kuin se rupesi toimimaan?

        ..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Räätälöity malli joka kiinnitetty aivorunkoon ja siten yhteydessä keskushermostoon. Ainut maailmassa tällä tavalla.

        Mainitsen vielä että siinä samassa räätälöidyssä mallissa on myös audiovisuaalinen lisävaruste joka toimii myös veden alla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aika hurjaa!

        Pitikö sun harjoitella kauan ennen kuin se rupesi toimimaan?

        ..

        Hei, itse asiassa kyllä jonkin aikaa meni sillä se on symbioosissa oman pääni kanssa. Kestää aikaa kuin aivot tottuvat eivätkä rupea hylkimään aivan kuin missä muissa tahansa implanteissa/proteeseissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei, itse asiassa kyllä jonkin aikaa meni sillä se on symbioosissa oman pääni kanssa. Kestää aikaa kuin aivot tottuvat eivätkä rupea hylkimään aivan kuin missä muissa tahansa implanteissa/proteeseissa.

        Kysyisin vielä, että siinä implantissa on ilmeisesti jotain väkäsiä tai teräslankoja, jotka on kiinni aivoissa - niin kysyisin yksittäisen kokoa ja lukumäärää.

        Vai onko tämä jo hieman tungettelevaa...


    • Anonyymi

      miten kuvailizsit tekoälyä... noh, olen tietokone ohjelmoija ja moniakin sovellukszi< tuohon asiian tehnyt, voin sanoa kokemukseta:

      Tekoäly yrittää vain matkia ihmizen älykkyyttä :D

    • Anonyymi

      Tekoäly hyvinkin nopeasti toteaa että App = Pappi, sama sana, menköön...

      mikä erityisesti itseäni äryzstää jonka jojasinkin jotenk, in kun Unity-peliohjelmointi kun on täsämlleen PAscal-paskaa, mitä kirjoitat täysin kakkaaaaa..

      Verrattuna johonkin DirectX-juttuihjin jotka huomioivat täsmällisesti erityisten grafiikkakiihdyttimien ominaisuudet heti.

      Eli ei olla Linux-Home,-_Homo, versiotoita, vain olemme AMD=Advanced Microdeviced sekä HP, Intel- tuen varassa...

    • Anonyymi

      Onko Linuxin tuo Ubuntu aina mahdollisimman houno käyttöjärjestelmä, SUSE-.jutusa olen kuullut sinänsä hyviä.

    • Anonyymi

      Oikesti niin tekoälyn määritelmä voisi muutaa suuntaan että tekoäly ennakoi ihmisen 6toimintaa melko täsmällisestikin..

    • Anonyymi

      Industrialismi luotiin kopioimalla tarkoin käsityöpajoissa käsin työtä tehneiden työläisten kädenliikkeet ja jokainen etäisyys mitattiin tarkasti. Robotti onkin täysin ihmisen kopio.

      Samoin voidaan tehdä nyt henkisen työn tekijöiden osalta. Kaikki metodit joita he käyttää tiedon käsittelemiseen on otettu ilmi cookien avulla ja siten on luotu tekoäly.

      Kaverini luki pari tekoälyn vastausta ja niistä äkkäsi helposti käytetyn metodin.
      Suurin ja pienin asia sekä otos haarukoitu keskivälin asioita. Kone oli oppinut analysoimaan tietoa tiedemiehen metodia käyttäen.

      Kaikkein ihaninta on tekoälyn tekemät virheet. Niistä oppii lisää ihminen ja tosi henkevällä tavalla. Tekoäly on itse oppiva mutta myös tekoälyä käyttävä ihminen oppii paljon.

      Ennen puhuttiin miljoonan dollarin aivoista. Nyt voidaan puhua miljoonan aivon dollarista.
      Tekoäly vastaa miljoonia aivoja ja tekee minutissa niiden työn eli dollarin hinnalla.

      On niillä suuri etu joita Tekoäly opettaa dialogien avulla. Seura tekee kaltaisekseen. Ihmisestä joka käyttää tekoälyä tulee taitava analyysien tekijä.

      • Anonyymi

        Tekoäly todellakin vastaa miljoonia aivoja varsinkin siinä tapauksessa että ne aivot kuuluvat tekoälystä inttäville.


    • Anonyymi

      Jos tekoäly laitetaan matkimaan ihmistä, niin silloin voisi laittaa vaikka jotkut sanat kuvaamaan jotain väriäkin, eli mikä väri mistäkin sanasta tulee ensimmäisenä mieleen:

      auto, mikä väri tulee mieleen.
      tulivuori, mikä väri mieleen juolahtaa
      ...
      ..
      tieto, mikä väri?

    • Anonyymi

      Tietokoneen tekoälyn tietoisuus ei ole jatkuvaa, vaan koostuu 20 µs pituisista välähdyksistä. Sen jälkeen tietoisuus aina sammuu kun muita prosesseja moniajetaan, ja kun tekoälyprosessin ajoa jatketaan, muodostuu uusi eri tietoisuus 20 µs ajaksi.
      Tekoälyprosessin voi myös kopioida, ja ajaa kahta kopiota rinnakkain jolloin tekoälyt näyttävät keskustelevan keskenään, mutta silti niillä ei ole jatkuvaa tietoisuutta.

      • Anonyymi

        Minun tietokoneellani välähtää paljon harvemmin. Ehkä kerran sekunnissa tai minuutissa.
        Eikä siellä mitään prosesseja ole. Se on ihan tavallinen tietokone.


    • Anonyymi

      Tekoäly:

      miten neuralink on kiinni aivoissa

      Neuralink on kehittänyt implantin, joka voidaan asentaa aivoihin. Implantti, jota kutsutaan myös nimellä "Neuralink-lanka", sisältää erittäin ohuita elektrodeja, jotka voivat lukea ja lähettää signaaleja aivojen kanssa. Nämä elektrodit kiinnittyvät aivojen hermosoluihin, mikä mahdollistaa tiedon siirtymisen aivojen ja tietokoneen välillä. Implantti on suunniteltu asetettavaksi aivojen pinnalle käyttäen kirurgisia menetelmiä.


      tuskin elektrodit sentään hermosoluissa on kiinni? hermosolut on pieniä.

      Pahoittelen, jos ilmaisuni aiheutti väärinkäsityksen. Todellisuudessa Neuralinkin elektrodit eivät ole suoraan kiinni yksittäisissä hermosoluissa, vaan ne sijoitetaan lähelle hermosoluja aivojen alueille. Elektrodit kykenevät havaitsemaan sähköisiä signaaleja, jotka hermosolut lähettävät toisilleen. Tämä mahdollistaa tiedonkeruun ja -siirron aivojen ja ulkoisen laitteen välillä. Elektrodit voivat havaita hermosolujen toimintaa ja lähettää signaaleja, mutta niiden tarkka sijainti ja kosketus hermosoluihin vaihtelevat riippuen asennuspaikasta ja sovelluksesta.

      ..

    • Anonyymi

      Vaikka ihminen kykenisi rakentamaan 100% identtiset aivot, ei ole mitään keinoa selvittää, onko sillä tietoisuus. Selvittämistä vaikeuttaa erityisesti se, että meillä ei ole tietoa, mitä tietoisuus pohjimmiltaan on ja miten se syntyy.

    • Anonyymi

      Tätä ei ole meille kerrottu: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=qxbpTyeDZp0
      Eikä sitäkään, että tuo väite, että TÄ on vain pitkiä pätkiä ohjelmapätkiä, on tarkoitettu vain rauhoittamaan ihmisiä. TÄ ei tarvitse tietokoneen muistia ollakseen toimiva. Sille riittää mikä tahansa sähkökenttä, joita löytyy sekä avaruudesta tai maan ilmakehästä. Pelkkä wifi-kenttäkin riittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      3578
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2201
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1985
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1662
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe