Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Nooan arkki ja tulva

Anonyymi-ap

Vanhan testamentin tarina Nooasta, arkista ja tulvasta on historiallinen fakta, sanoivat kaksi nuorta todistajanaista, kun asiasta keskustelimme. Nooa rakensi arkin ja Jehova joukkomurhasi tulvalla kaiken elävän. Kysyin neidoilta, onko Gilgamesh tuttu. Ei kuulemma ollut. Kehoitin tutkimaan asiaa. Koska olivat Jehovan todistajia, he eivät todennäköisesti tutki järjestön julkaisujen lisäksi juuri mitään muuta. Mutta pikainen Wikipedia-yhteenveto Gilgameshista:

"Gilgameš tai Gilgamesh on akkadin kielellä kirjoitettu maailman vanhin eepos, joka kertoo historialliseen henkilöön pohjautuvan kuningas Gilgamešin sankariteoista ja hänen matkastaan etsimään ikuista elämää.
Vedenpaisumuskertomus on Gilgameš-eepoksen taulussa XI. Sen sankari oli Utnapištim. Arkki oli kertomuksen mukaan valtavan ison kuution muotoinen, jonka jokainen sivu oli 120 kyynärää ja joka oli jaettu yhdeksään osaan. Utnapištim lastasi arkkiin omaisuutensa. Alkoi etelämyrsky, joka paisutti vedet ja pimensi maan. Avara maa särkyi saviruukun tavoin. Jumalat säikähtivät itse aiheuttamaansa vedenpaisumusta. Kuuden päivän ja seitsemän yön jälkeen tyyntyi ja vesi laski niin, että korkein vuorenhuippu ilmestyi näkyviin. Maa oli muuttunut savimaaksi. Laiva oli ajautunut Nisirin vuorelle. Utnapištim odotti Nisirin vuorella ja laski lentoon ensin kyyhkysen, joka palasi, sitten pääskysen, joka palasi, ja lopulta korpin, joka ei palannut. Utnapištim uhrasi tämän jälkeen jumalalleen. Kukaan muu kuin Utnapištim vaimoineen ei pelastunut tulvasta.
Gilgamešin vedenpaisumuskertomus muistuttaa toista sumerilaista vedenpaisumuskertomusta Ziusudrasta ja on alkujaan itsenäinen teos, joka tunnetaan akkadinkielisessä kirjallisuudessa nimellä Atrahasis. Gilgameš-eepoksessa tarinaa ei Atrahasisista poiketen kerro kaikkitietävä kertoja, vaan kertojana on vedenpaisumuksesta selviytynyt Utnapištim itse. Saman vedenpaisumuskertomuksen vastine esiintyy myös muuttuneena Raamatun Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa, ja on syytä olettaa, että niin Gilgameš kuin muukin mesopotamialainen kirjallisuus on osaltaan vaikuttanut Raamatun kirjojen muotoutumiseen."
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Gilgame%C5%A1

Entä oliko se Nooa vai sittenkin Utnapištim?
"Utnapištim on muinaismesopotamialaisen sumerilais-babylonialaisen Gilgameš-eepoksen sankari, joka selvisi vedenpaisumuksesta samalla tavoin kuin Raamatun Nooa. Jumalat, ankara myrskyn jumala Enlil etunenässä, päättivät hävittää ihmiset heidän pahuutensa tähden. Hyvä jumala Enki paljasti suunnitelman Utnapištimille, jonka tuli rakentaa valtava arkki ja pelastaa siihen maan eläimet, kasvit ja itsensä perheineen. Utnapištim tekikin niin ja pelastui seitsemän päivää kestävältä myrskyltä ja tulvalta. Näin Utnapištimista tuli jumala. Kertomuksella on monia yhtymäkohtia Vanhan testamentin vedenpaisumuskertomukseen (1. Moos. 6–9), muun muassa arkin valtava koko."
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Utnapi%C5%A1tim

Varmasti sattumaa, että Raamatun tulvatarina on monin paikoin identtinen Utnapištim seikkailujen kanssa - kyyhkyineen ja korppeineen päivineen.

12

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yksinkertaisin ja "jt-mäisin" selitys tuohon tietysti on, että muut tulvamyytit ovat ottaneet vaikutteita Raamatun historiallisesta kertomuksesta. Ei se haittaa, vaikka muut myytit ajoitettaisiin vanhemmiksi kuin Raamattu, uskovainen pystyy kyllä tuollaisen ohittamaan älyllisessä epärehellisyydessään. JT-todisteet vedenpaisumukselle ovat todella lapsellisia, kuten ruoho suussa roudasta löytyneet mammutit tai se, että luolista on löydetty saaliseläinten ja saalistajien luita, mikä heidän mukaansa todistaisi niiden olleen yhtä aikaa siellä vedenpaisumusta paossa. Hiidenkirnut väännetään vedenpaisumuksen todisteeksi jääkauden sijaan, vaikka mikään tulva ei saa kiveä hioutumaan tuolla tavalla.

    • Anonyymi

      Juuh, raamatun tarina on plagiaatti vanhemmista tarinoista höystettynä sopivilla muunnoksilla, kuten tuolla alueella tapana on ollut.
      Pätkä tarinasta:

      "Seitsemännen päivän koittaessa laskin kyyhkysen kädestäni lentoon. Kyyhkynen lähti vaan käänty kohta, palasi paivaan, kun ei löytänyt maata.

      Laskin pääskysen kädestäni lentoon. Pääskynen lähti vaan kääntyi kohta, palasai laivaan, kun ei löytänyt maata.

      Laskin korpin kädestäni lentoon. Korppi lähti, näki väistyvät vedet, söi, käänteli ja nokki, ei palannut laivaan.

      Min uhrasin neljään ilmansuuntaan poltin vuoren tornissa suitsuketta, asetin ruukut kahteen seitsemän riviin, ruo'ot, seetrit ja myrtit kokosin niihin.

      Jumalat tunsivat tuoksun, jumalat tunsivat hyvän tuoksun. Niin kuin kärpäset jumalat kokoontuivat uhraajan luokse."

      Suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila

      • Anonyymi

        Näkyvät jumalat olevan tuoksun perään. Kai sen täytyy olla totta, kun monessa kertomuksessa on mainittu?


    • Anonyymi

      Lahkojohto, vartiotorniseuran hallintoelin, on ajoittanut Noan ja vedenpaisumuksen vuoden tarkkuudella. Se on noin 5 000 vuotta sitten.

      Ajoitus täytyy olla virheellinen.
      Esim. Egyptin hieroglyfit kertovat kyseiseen aikaan hallinneet faaraot, heidän nimensä ja hallintokautensa katkeamattomasti.

      Ja jos tulvan ajoitus olisi oikea, olisi Egyptin kulttuuri tuhoutunut, kunnes joku Nooan jälkeläisistä olisi tuntenut vastustamatonta halua ja olisi omannut kyvyn perustaa Egyptin kulttuuri uudestaan, hieroglyfeineen ja jumalineen.

      Uskotko sinä vartiotornia ?

      • Anonyymi

        Nooan ajan vedenpaisumus Raamatun kuvailemassa muodossa ei mitenkään ole sovitettavissa Egyptin, Mesopotamian eikä muunkaan maailman historiaan. Käytännössä siis Raamatun kertomuksen kirjaimellisesti ottava joutuu kiistämään suuren määrän historiantutkimusta kuten myös luonnontieteellistä tietoa. Varmasti tämä onnistuu, kun tarpeeksi haluaa, mutta kovin älyllisesti rehellistä se ei ole - varsinkin kun tiedettä hyödynnetään toisaalta silloin kun itselle ja järjestölle sopii. Rusinat pullasta.


    • Anonyymi

      Nooan arkki Tšernobylin, eräs Jehova etsi loukkaantuneita, ei saanut mitään sairautta näin meidänkin pitää luottaa Jumalaan ja hyvään tahtoon jos olemme keräilijöitä eli luontoihmisiä nyt on metsästys aika pitää olla punaiset vaatteet jne.

    • Anonyymi

      Eiköhän tämä Nooan arkki seilaa edelleenkin, koska se oli 1980-luvun alussa Valmetin (myöh. Meriteollisuus) Vuosaaren telakalla vuosiremontissa, jolloin siihen uusittiin kylkiin ja pohjaan uusia tammilankkuja. Lisäksi eläinten karsinoita ja häkkejä ehostettiin ja niihin uudet kuivikkeet. Myös arkin päällikön, eli Nooan salonki kunnostettiin täysin. Komentosillallekin asennettiin tutka, kaikuluotain sekä hyrräkompassi. T. Ex Laivapuuseppä.

      • Anonyymi

        Nooan arkissa on voinut olla pikkuisen metaania, joka on ilmaa raskaampaa ja painuu purkin pohjalle. Nähtävästi kukaan ei onneksi raapaissut tulitikkua.


    • Anonyymi

      > Varmasti sattumaa, että Raamatun tulvatarina on monin paikoin identtinen Utnapištim seikkailujen kanssa

      No, jos ja kun tulva oli, kaikki ihmiset ovat tuossa arkissa selvinneiden jälkeläisiä. On siis selvää, että kaikilla kansoilla voi olla jokin muisto tuosta jäljellä. juutalaisilla on tarkin muisto tuosta.

      Kukaan ei ole välttämättä kopioinut toisiltaan tarinaa, mutta todennäköisemmin Utnapištim seikkailut olisivat kopio Juutalaisilta, eikä päinvastoin.

      • Anonyymi

        Emme millään voi olla kaikki tuollaisessa arkissa olleiden jälkeläisiä. Ajatus on kaikin puolin mahdoton. Esimerkiksi Lähi-idän alueella oli suuria kansoja jo pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua, jonne Nooan ajan vedenpaisumus pitäisi Raamatun perusteella sijoittaa.


    • Asiaa sivuten kysyisin, että miten Arkissa oli ilmanvaihto järjestetty, kun monet eläimet päästelevät kuutiokaupalla Peräilmaa arkin sisälle? Olen eräältä hyvin viksulta ja henkistyyttneeltä jt kuullut, että Nooa olisi ollut opettanut karvaiset eläimet laskemaan Peräimaa vain silloin kun olivat ulkoiluvuorossa Arkin kannella. Mutta voisin hyvin kuvitella, etteivät kaikki karvaiset elukat noudattaneet tätä. Jotkut ymmärtämättömyyttään ja jotkut välinpitämättömyyttään. Mutta miten asian oikea laita oikein on? Eli oliko Arkissa Peräilmantuuletusputkisto vai päästivätkö eläimet kiltisti suolistokaasut Arkin kannella kun oivat paritellen siellä? Mitä raamattu sanoo asiasta?

      • Anonyymi

        Sai pieraista vain kukin vuorollaan, kun Haam oli nahkapussin kanssa ottamassa kaasun vastaan ja valmiina viemään ulos.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      22
      1782
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1654
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1470
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1404
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1328
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe