Unkarissa, Kolontarin kylän liepeillä on sattunut ikävä, kuolonuhreja vaatinut bauksiitin rikastusjätteen vuoto ympäristöön jätealtaasta:
http://www.tcetoday.com/tcetoday/NewsDetail.aspx?nid=13188
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/10/unkarin_myrkkyliete_uhkaa_naapurimaita_2037557.html
Melko tavanomaiseen tapaan mitään kemiallisesti täsmällistä tietoa ei uutisissa juuri ole, vaan uutisointi vaikuttaa enemmin kemiaa ymmärtämättömien, kuten Greenpeacen, tekemältä. Lietteestä tulee mutaa (johtuen ehkä mud-sanan väärinkäännöksestä), puhutaan lyijystä, vaikka sillä tuskin on mitään erityistä merkitystä tässä tilanteessa jne. Ja yleistermi myrkky sopii kaikille kemikaalikammoisille, vaikka se sanoo oikeastaan aika vähän. Jopa MTV3:n uutisissa esiintynyt asiantuntija onnistui olemaan sanomatta juuri mitään kemiallisesti täsmällistä.
Tuosta englanninkielisestä viitteestä sentään selviää, ettei kyse ole ongelmajätteestä. Jossain Amazonilla päin (Lake Batata) bauksiitin rikastusjäte näyttäisi kelvanneen kalojen elintilaankin, ei ehkä kuitenkaan olosuhteita parantaen, mutta ei kaikkia kaloja tappaenkaan, kun kerran niistä näkyy tehdyn jotain tutkimusta. Tässä varmaankin veden virtaus on laimentanut emäksisyyttä?
Kyse on siis lähinnä hyvin emäksisestä mineraalilietteestä, joka tuskin tappaa ketään ihon kautta, jos sen pääsee pesemään pois edes jonkun tunnin sisällä. Kuolonuhrit eivät siis ehkä ole kuolleet myrkyttymällä tai emäksen poltaminakaan, vaan hukkumalla? Jos lietevirta on ollut parin metrin korkuinen, niin onhan siinä kyse etupäässä mekaanisista vammoista, joita olisi tullut vaikka neste olisi ollut kemiallisesti vaaratontakin. Sitähän se ei nyt suinkaan ollut. Ainakin keuhkoihin joutuessaan tuollaisen aineksen voisi olettaa olevan tappavaa vähänkin isommissa määrin, eikä se sovi silmiinkään. Suuri loukkaantuneiden määrä voisi sisältää kemiallisista ihon "palovammoistakin" kärsiviä, mutta uutisissa ei ole toistaiseksi näkynyt tietoa, kuinka moni.
Vielä erikseen on kiinnitettävä huomiota YLEn uutisoimaan kohtaan: "Liete sisältää muun muassa raskasmetalleja." Tässä on ensiksikin huomioitava, että rauta lasketaan mukaan, eikä se ole sen enempää ongelma ympäristölle kuin ihmisellekään. Ja lietteen väri kertoo, ettei moniakaan raskasmetalleja ole ainakaan sitä määrää, että ne riittäisivät peittämään raudan ruosteen väriä. Emäksisissä olosuhteissa kuitenkin pääsääntöisesti raskasmetallit ovat veteen liukenemattomia, joten tämä vähentää monien raskametallien osalta ympäristövaaraa ainakin kasveille.
Mutta edellä oleva on sekin osin yleiseen kemialliseen tietoon perustuvaa arvelua, koska täsmällistä tietoa ei ole paljoa käytettävissä. Paremman kuvan saaminen siis vaatisi ensiksikin lisätietoa tavanomaisesta bauksiitin rikastusjäteliemestä ja vielä erityistietoa tämän Unkarin tehtaan käyttämästä bauksiitista ja prosessista.
Parin vuoden kuluttua lienemme viisaampia, mitä oikeastaan tapahtui. Tosin asia ei sitten juuri ketään kiinnostane.
Unkarin alumiintehdas onnettomuus
8
510
Vastaukset
Ei siitä välttämättä kerrota meille sen enempää parin vuodenkaan kuluttua. Niinhän meillä melkein kaikki salataan. Ei ole esimerkiksi kerrottu mitään Unkarissa Paksin ydinvoimalassa 2003 töppäilyn seurauksena tapahtuneesta pahasta polttoainevauriosta eikä sen ympäristöpäästöistäkään mitään.
Sensuuri toimii ainakin Suomessa saumattomasti. Hyvin pieni piiri päättää tässä maassa, mistä saa julkaista tietoa ja mistä ei.
Tsernobylistäkään ei kerrottu mitään ennenkuin muissa maissa tehtiin siitä riittävän suuri numero. Tiedän, työskentelin silloin alle kolmen metrin päässä säteilymittarien näytöistä ja mm niitten valvonta kuului silloisiin työtehtäviini... Mittaustuloksista on itselläni kooste (käyrät) ja ainakin Helsingin Sanomien julkaisema säteilykäyrä poikkeaa lähiseudulla mitatusta. Paljon.Sinänsä kiinnostava viestisi koskettaa lähinnä säteilyturvallisuutta ja tässä onnettomuudessa ilmeisestikin säteilyvaara on vähäinen, ainakin muihin vaaratekijöihin verrattuna.
Mitä taas valtiovallan ja "valtaapitävien" salaamismahdollisuuksiin tulee yleisemmin, niin ehkä tämä ei ole paras palsta sillekään.
Nyt rikastusjäte on edennyt Tonavalle, jossa ei ole havaittu suurempaa kalakuolemaa tms.
http://yle.fi/uutiset/teksti/ulkomaat/2010/10/unkarin_ymparistotuhon_myrkkyliete_ehti_jo_tonavaan_2039672.html
Näkyy olevan ilmeisesti kalkkipitoista maastoa Tonavan reitillä, kun pH on jo valmiiksi n. 8, mistä se on nyt kohonnut n. 9 pH-lukemaan.
(Suomessahan vesistön pH voi olla kohtuullisesti happamalla puolella, esim. n. 6.
http://www.hollola.fi/ymparisto/ympsuojelu/ymps_JHKH_yv_Vaha-Tiilijarvi.htm )
Sensijaan Marcal-joessa välitön ympäristövahinko on ollut kaiketi aika kattava, koska jäte ei ole ehtinyt laimentua tässä pienemmässä joessa vielä riittävästi.
Eräs seikka asunto- ja ihmisvahinkojen laajuudelle on ehkä alueen maaston tasaisuus. "Normaalisti" talot ovat rinteillä tai kukkuloilla, mutta tuolta taitavat puuttua moiset maaston muodot? Tämä tietenkin olisi pitänyt ottaa huomioon turvallisuusarvioissa, mutta jälkiviisaus ei auta uhreja.
Ei nyt sitten taida olla Unkarissa esim. hapanta suoturvetta, johon imeyttäminen (turpeen levittäminen jätteen päälle) sekä hidastaisi lipeisen jätemassan virtailua, että neutraloisi sitä? Toki kuutiomääräisesti vastaava turve-erä vaatisi kuljetukseensa tuhansia rekkoja ja kullekin useita keikkoja, että ei sekään ihan nopea ratkaisu olisi koko vahinkoalueelle, mutta strategisissa paikoissa voisi jo muutama rekkakuormallinen estää lisävahingot...
Aloitusviestiini on pujahtanut jokunen kirjoitusvirhe ja "pikaluvusta" johtuen myös turhaa tietämättömyyttä uhrien vaurioiden laadusta. Sehän näköjään todetaan linkissä, että pääosalla uhreista vauriot ovat kemiallisia.Vanha kunnon BBC taitaa olla sentään edelleen asiallisimpia tiedostuskanavia:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884
Artikkelissa kerrotaan sentään lietteen hehkutusjäännöskoostumus, josta voidaan päätellä mm. seuraavaa:
Pääosa (tai yleisin ainesosaryhmä) massasta on hyvinkin harmitonta ruostetta. Jossain päin maapalloa erilaiset rautaoksidit, -hydroksidit ja silikaatit ovat pintamaan pääkomponentteja.
Toiseksi yleisin ainesosaryhmä on alumiinihydroksidit, -silikaatit ja aluminaatit. Alumiini on lähes kaikkialla maapallolla yleisimpiä alkuaineita ja esiintyy myös silikaatteihin sitoutumattomana, mutta ei ehkä sentään noin emäksisessä muodossa.
Hehkutusjäännöksen piioksidi tuskin on piioksidimuodossa lietteessä vaan erilaisten (raskas)metallien silikaatteina. Tässä toki tuotantoprosessilla voi olla jotain tekemistä, mutta hienojakoisena ja useita vuosia emäksessä lionneena paras veikkaus on silikaatti-muoto.
Kalsiumin lienee pääosin kalsiumhyroksidina.
Titaanin tarkemman muotoveikkauksen jätän epäorgaanikkojen murheeksi, mutta veikkaan titanaattia.
Ja nimenomaan natriumin esittäminen oksidina antaa käsityksen, että lista ei ole lietteen todellisten muotojen luettelo vaan laskennallinen tai kokeellinen hehkutusjäännösanalyysin tulos.
Nyt ei jaksa tarkistaa noita EPA-varoituksia yms., mutta paras veikkaus lienee, että tässä BBC on mennyt sitten vähän vikaan. Oikeasti noita syöpävaaroja ei kyseisessä lieteessä ole tuossa määrin kuin viimeinen sarake antaa ymmärtää. Esim. edes kuivuneessa lietteessä tuskin piitä silikana eli piioksidina, kuten yllä on jo tullutkin kerrottua. Tällöin em. kuivan lietteen vaarallisuus voi olla merkittävästi vähäisempi, varsinkin jos ilmakehässä siihen ehtii sitoutua neutraloivaa hiilidioksidia. Keuhkothan eivät sentään ole mitenkään erityisesti suunniteltu emäksisille aineksille.
Kemiallisesti sivistyneet ihmiset voinevat faktatietojen perusteella suhtautua uutisiin kriittisemmin. Muutoin on vaarana, että uskoo Greenpeacea tai muuta myrkky-myrkky -pelottelulähedettä.Nyt näyttäisi pahimmat uhkakuvat laajemmasta kemiallisesta ympäristökatastrofista olevan laantumassa. Tonavaan ehtinyt jätevirtaus ei näyttäisi aiheuttavan veden juomavesikelpoisuuteen mitään muutosta.
Unkarin tiedeakatemia ei näytä saaneen tiedottamisen pääroolia, vaan useimmat tiedotusvälineet siteeraavat enemmän ympäristöpelotejärjestöjä. Tiedeakatemia kuitenkin on toistuvasti todennut, ettei jätelietteen raskasmetallit ole ongelmaluokkaa:
http://www.thenewstribune.com/2010/10/07/1373188/toxic-red-sludge-reaches-the-danube.html
Haittana on ennen muuta lietteen emäksisyys, toteaa tiedeakatemia. Greenpeace kuitenkin pyrkii korostamaan arseenilöydöksiään, vaikkei vedestä ole löytynyt edes puolta siitä, mitä joistakin hämäläisistä porakaivoista löytyy arseenia. Lyijyväittämät ovat kadonneet tiedostusvälineistä (olisiko ollut raskasmetalli --> lyijy -virhepäättelyä), mutta arseenin lisäksi Greenpeace korostaa elohopean korkeaa pitoisuutta, teettämiinsä mittauksiin perustuen. Tähän en ole löytänyt tiedepuolen esittämää arviota tai mittausta.
Eikä toki voi ohittaa paikallisen asukkaan aistinvaraista havaintoakaan siitä, että ulkoilma maistuu suussa. Mieleen tulee (pahimmasta päästä) arseenivety ja metyylielohopea, mutta eivät ne taida kumpikaan olla emäksisissä oloissa muodostuvia? Voihan se tietenkin olla, että katastrofissa on muodostunut ja edelleen muodostuu aerosoleja, joista maku sitten tulee suuhun. Joku epäorgaanikko osaisi varmaan sanoa enemmän tästä.
Uutena uhkana on jätealtaan padon lisärepeäminen, josta syystä asukkaat onkin evakuoitu.- Amatöörikemisti
On totta, että kotimaisiset uutiset kertoivat huonosti "lietteen" koostumuksesta. Samoin tahtoi jäädä epäselväksi jopa kyseisen yrityksen nimi.
Täysin kemiaa tuntemattomallekin valkenee jo jotain esim. tästä: http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article513516.ece
Mutta eikös jo pelkästään noin voimakas emäksisyys riitä tuhoamaan laajat alueet ihmiselle ja kasveille sopimattomaksi? Varsinkin kun ottaa huomioon "lietteen" valtavan määrän.
Kertokaas, asiantuntijat, onko tällainen toimintatapa, että myrkyllisiä (esim. juuri voimakkaasti emäksisiä) prosessista poistettavia ainesosia vain varastoidaan valtavina määrinä jonnekin, yleinen toimintatapa yleensäkin kemianteollisuudessa, tai vain kaivosteollisuudessa? Miten on mahdollista, ettei tätä ylijäämälietettä neutralisoida ennen varastointia? Kun kerta tuo kipsikin on lähes ilmaista. Amatöörikemisti kirjoitti:
On totta, että kotimaisiset uutiset kertoivat huonosti "lietteen" koostumuksesta. Samoin tahtoi jäädä epäselväksi jopa kyseisen yrityksen nimi.
Täysin kemiaa tuntemattomallekin valkenee jo jotain esim. tästä: http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article513516.ece
Mutta eikös jo pelkästään noin voimakas emäksisyys riitä tuhoamaan laajat alueet ihmiselle ja kasveille sopimattomaksi? Varsinkin kun ottaa huomioon "lietteen" valtavan määrän.
Kertokaas, asiantuntijat, onko tällainen toimintatapa, että myrkyllisiä (esim. juuri voimakkaasti emäksisiä) prosessista poistettavia ainesosia vain varastoidaan valtavina määrinä jonnekin, yleinen toimintatapa yleensäkin kemianteollisuudessa, tai vain kaivosteollisuudessa? Miten on mahdollista, ettei tätä ylijäämälietettä neutralisoida ennen varastointia? Kun kerta tuo kipsikin on lähes ilmaista.Tuo T&T artikkeli oli niin hyvä, että jos tuon olisin nähnyt aiemmin, niin olisi tyytynyt laittamaan linkin. Mutta näkyykin olevan nettilehden Kemia-välilehdellä, että ehkä toimittajalla on ollut eväitä kirjoittaakin asiasta eikä vain kopioida Greenpeacen tai muun tahon materiaalia, joissa näyttää olevan paljon tarkoitushakuisuutta takana.
Emäksisyyshän siinä lietteessä oikeastaan on ainoa kemiallinen vaaratekijä. Muut "pelotemyrkyt" ovat pitoisuudeltaan niin vähäisiä, että niistä on tuskin vaara. Hg:n osaltakaan ei nyt näytä netissä tulevan vastaan uutta tietoa, joten ehkäpä sekin on haudattu, niinkuin aiempi ilmeisen perusteeton lyijypelote.
Vähän vaikea on näin äkkipäätä sanoa, miten pitkään esim. sentin lietekerros haittaa kasvullisuutta. Joku puolen metrin kerros nyt tukahduttaa sen alla olevan kasvillisuuden, vaikka olisi ihan neutraaliakin massaa. Nimittäin tuossa vähäisemmässä kerroksessa vaikuttaa neutraloitumiseen se maaperän happamuus tai puskurikapasiteetti ja toisaalta ilmakehän CO2. Jälkimmäisen vaikutus voisi olla melko hyvin arvioitavissa vaikkapa emäksisten laastien käyttäytymisestä, mutta ei nyt ole tietoja käsillä. Mutta "hihaveikkauksena" sanoisin, että jos kerros on kynnettävissä maan sisään, niin haita on sillä ohi. Jos lietekerros on paksumpi, niin se pitää vaikka happamalla turpeella päällystää ja kylvää sitten nurmi siihen äestyksen jälkeen. Kysehän kasvien kannalta on vähän samasta asiasta kuin emäksinen tuhka. Jos sitä on liikaa, ei kasvu suju, mutta kun neutraloituminen etenee, niin jäännösemäksisyys ei enää riitä estämään kasvua. Tässä lietteessä tosin ravinteet ovat vähän huonommat kuin vaikkapa puutuhkassa, että kasvupyrähdystä ei ehkä ole odotettavissa neutraloitumisen jälkeenkään.
Näkyi jossain tietoja, että näitä ihan saman alumiiniprosessin altaitakin on Unkarissa monta lisää. Kaiketi neutralointi olisi turhan kallista (jos ei satu viereen jotain hapanta laskevaa tehdasta?) eikä jätteelle ole ainakaan riittävästi löydetty jatkokäyttöä tiilien tai betonin valmistukseen tms. Miltei luulisiin, että vesi on eräs ongelma-aines jatkokäytön kannalta, koska sen poistaminen on usein kallis prosessi, vaikka onkin yksinkertainen periaatteessa. Energia maksaa.
Juu, kipsin avulla siitä lietteestä tulisi kaiketi kiinteämpää ja massa kasvaisi. Se ei sillä varsinaisesti paljoa neutralisoituisi. Kuljetuskustannukset ja varastointikustannuksen lisäys voisivat olla osaselitys, ettei ole käytetty. Sulfaatti voi toisaalta olla ikävä aines jonkun potentiaalisen jatkojalostuksen kannalta, joten sekin voisi olla ajatuksissa mukana.
Ilmeisesti ei myöskään kannata puhaltaa savukaasuja ko. lietteen läpi (tai ruiskuttaa lietettä savukanavaan), jolloin tapahtuisi neutraloitumista CO2:n avulla.
Ja ihan sivuhuomiona sekin, että ko. Bayer-prosessi ei näytä olevan edes alumiinin osalta täydellinen, tai ettei kannata pyrkiä ottamaan enempää alumiinia talteen. Nimittäin eräs jätteen pääalkuaineita on vieläkin alumiini. Vaatisiko jonkun lisäprosessin, joka ei enää köyhtyneelle massalle ole järkevää?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkyllisyys
Jotta liete olisi määritelmän mukaisesti myrkyllistä, sen LD50 arvon pitäisi nieltynä olla n. 20 g aikuista ihmistä kohti, eli reilun kahvikupin pohjapeiton verran. Ko. arvoa ei ole julkistettu (tai ei löydy), mutta ilmeisestikään liete ei ole myrkyllistä, vaan ainoastaan haitallista ja syövyttävää. Tämä tekee suurimman osan tiedostusvälineiden uutisoinnista harhauttavaksi, koska mm. "Unkarin myrkkyliete" on varsin tavanomainen nimitys. Ja YLEn tyyliin kun uutisoidaan, että "Unkarin myrkky vaati uhrin", niin totta lukija ajattelee, että uhri kuoli myrkytykseen, vaikka niin ei olisikaan käynyt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajka_alumina_plant_accident
Asiallisen oloisella Wikipedia-sivulla uhrien kuolinsyyksi arvellaan hukkumista, mutta kyse ei ole patologin lausunnosta.
Onnettomuus on toki ikävä ja ilmeisesti osaksi huolimattomuuden seurausta, koska joissakin kesäisissä ilmakuvissa näkyy punaista ainetta vallin väärällä puolella. Ja noiden kuvien jälkeen on siis ollut tarkastus, jossa kaikki oli "kunnossa"?
Onnettomuuskuviin liittyy sitten eräs ihmeellisyys. Missään uudemmissakaan kuvissa ei näy "myrkyn" tappamia puita eikä pensaita, ei edes "palanutta" ruohoa. Jälkimmäistä voi tietenkin olla punaisen massa alla näkymättömissä, mutta kaikissa kuvissa, missä ruohoa on massa alta tai vierestä näkyvissä, se on vihreää. Tai eihän tämä ole ihmeellistä, jos tämä haitallinen liete ei ole erityisemmin haitallista kasveille. Yhden kuolleen sammakon olen sentään nähnyt tiedostusvälineissä ja sen nyt voisi uskoakin kuolleen lietteeseen kemiallisen vaikutuksen kautta. Emäkselle herkkä hipiä?
Toivotaan, etteivät tonttihuijarit vielä iske noille lietteen värjäämille alueille, kun asukkaat on nyt peloteltu niin, etteivät he uskalla ajatellakaan palaamista kyläänsä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1006444
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303863törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283240Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3741761- 331408
- 271340
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi471003Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11976Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11900- 42879