Synnyin väärään perheeseen

Katkerointunutnainen

On harmillista, ettemme voi valita, mihin perheisiin synnymme.
Joku saa syntyä perheeseen, jossa varallisuutta on vaikka kuinka paljon.
Tai perheeseen, jossa on vanhempien tuloihin nähden kohtuullinen määrä lapsia.
Itse synnyin hyvin runsaslukuiseen perheeseen ja meillä oli pulaa vähän kaikesta.
Uskon, että kurja köyhä lapsuus ja nuoruus on vaikuttanut hyvin pitkälti nykyiseen tilanteeseeni. Useat tutkimukset puoltavat sitä, että köyhyys on usein periytyvää.
Synnyin hyvin vanhoilliseen perheeseen, jossa oli voimakas kuri. Seuroihin oli pakko mennä. Elimme todella ahtaasti. Huone oli täyteen työnnetty kerrossänkyjä ja joissain sängyissä nukkui kaksikin. Ei ihme, että minulla oli oppimisvaikeuksia koulussa. Enkä ollut edes ainut, eipä kovin monella muullakaan sisaruksellani mene kovin vahvasti.
Vain perheen vanhimmat lapset ovat pärjänneet elämässä mainiosti. Hehän saivat pitää valtaa kotona, kun isän ja äidin kädet eivät riittäneet.
Uskoisin, että jos mulla olisi vähääkään paremmat lähtökohdat olleet, olisin pärjännyt peruskoulussakin paljon paremmin. En vain keskittynyt tehtäviin vauvojen jatkuvasti parkuessa. Peruskoulun jälkeen minulla ei ollut varaa vastaanottaa saamani koulupaikkaa, joten ammatillinen koulutus on sitten jäänyt.
Elämäni onkin ollut pelkkää riutumista ja yhteiskunnan varoilla elämistä.
Yhteiskunnan pitäisi tukea jokaista ihmistä jo lapsuusvaiheessa, koska me emme voi pirulauta valita sitä, mihin synnymme. Jos yhteiskunta puuttuisi köyhien vanhoillislestadoilaislapsien auttamiseen, se tulisi myöhemmin edullisemmaksi yhteiskunnalle.
Yksi hirveän hyvä juttu olisi myös se, että Suomessa määrättäisiin kiintiöt, kuinka paljon lapsia saa olla perheessä. Ihan Kiinan malliin ei tarvisi lähteä, mutta tää lapsimäärä voisi olla tuloihin pohjautuva. Mitä rikkaampi, sitä enemmän saisi tehdä lapsia. Ja joiltakin lapsienteko voitaisiin kieltää vaikka kokonaan.
Itse en todellakaan olisi halunnut syntyä perheeseen, johon synnyin!

70

1268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toivottavasti mahdollisimman moni lestadiolainen lukisi tämän ja tajuaisi mitä seuraa suuresta lapsi määrästä.

      • Katkeroitunutnainen

        Olen tästä syytellyt myös omia vanhempiani, vaikka ymmärrän, että hekin ovat tavallaan uhreja. Haluan vanhempien tietävän, millaista kärsimystä heidän elämäntapansa ovat meille jälkikasvulle aiheuttaneet. Saan vain kuulla olevani katkeroitunut ja siitä sitten tuo nimimerkkikin. Tavallaanhan olenkin katkeroitunut. Mielestäni nuo vanhoillislestadiolaisuuden rakenteet pitäisi perinpohjin hajottaa. Eli tehdä koko uskomusjärjestelmä mahdottomaksi nykymuodossaan. Uskon, että kaltaisiani on paljon. Vain hyvin menestyvissä vl-perheissä voi kasvaa tasapainoisia ihmisiä! Aika jännää on se, että yleensä nämä hyvin menestyvät perheet ovat myös monissa asioissa paljon vapaamielisempiä, kuin tällaiset tiukilla olevat perheet.


      • Katkeroitunutnaine
        Katkeroitunutnainen kirjoitti:

        Olen tästä syytellyt myös omia vanhempiani, vaikka ymmärrän, että hekin ovat tavallaan uhreja. Haluan vanhempien tietävän, millaista kärsimystä heidän elämäntapansa ovat meille jälkikasvulle aiheuttaneet. Saan vain kuulla olevani katkeroitunut ja siitä sitten tuo nimimerkkikin. Tavallaanhan olenkin katkeroitunut. Mielestäni nuo vanhoillislestadiolaisuuden rakenteet pitäisi perinpohjin hajottaa. Eli tehdä koko uskomusjärjestelmä mahdottomaksi nykymuodossaan. Uskon, että kaltaisiani on paljon. Vain hyvin menestyvissä vl-perheissä voi kasvaa tasapainoisia ihmisiä! Aika jännää on se, että yleensä nämä hyvin menestyvät perheet ovat myös monissa asioissa paljon vapaamielisempiä, kuin tällaiset tiukilla olevat perheet.

        Lisäyksenä tietysti se, että hyvin menestyvät vl-perheet saattavat esittää hyvin konservatiivisia. Hyvinmenestyvät kuitenkin suhtautuvat vapaammin esimerkiksi kilpaurheiluun ja kulttuuriin. Ahtaammin ajattelevissa perheissä kaikki urheiluseuratoiminta ja jopa puulaakitoiminta on väärin. Eikä saisi musisoida, tai käydä klassisen musiikin konserteissa. Joissain perheissä sallitaan urheiluseuratoiminta yksilölajeissa, mutta nykyään on paljon myös niitä perheitä, joissa sallitaan jopa joukkuelajeissa pelaaminen. Vanhoillislestadiolaisilla on myös omia urheilujoukkueita, jotka pelaavat ihan kilpasarjoissa ja joissa ihan samat mahdollisuudet nousta ylimpään kilpasarjaan. Kotiväkini pitää tällaisia uskovaisten joukkueita sopimattomina, eikä näin ollen pidä heitä uskovaisina. Ahtaimmin ajattelevat eivät pidä edes vanhoillislestadiolaisia laulajia uskovaisina, tai pitää ammattia vähintäänki kyseenalaisena. Todella ahtaan käsityksen, mitä minunkin vanhemmat omaavat, on, ettei uskovainen voisi toimia millään tavoin muusikon ammatissa, oli se sitten vaikka viulunsoiton opetusta.


    • IsostaPerheestä

      Onpa tutun kuuloista touhua!

    • äläkatkeroidu

      Ja kuitenkin syntyminen Suomessa on melkein aina lottovoitto. Entäpä jos olisit syntynyt parille, jotka pian eroavat, äiti jää yksinhuoltajaksi ryyppää ja saa vielä toisen tai kolmannen muksun.
      On myös rikkaita ja lukeneita vanhempia. On aineellista vaurautta, mutta vanhemmilla ei rakkautta lapsiaan kohtaan.
      Siis turhaa syyttää kohtaloaan, miten ja mihin on syntynyt.
      Sinä voit vieläkin tehdä elämäsi ja rakentaa sitä.

      • Anonyymi

        Syntyminen lervaperheeseen on tästä moninverroin kauheampaa.


      • Jospa Sinulta uupuu järki. Jos ja jos.
        Jos tädillä olisi munat, olisi Hän setä.


    • Bokoharam

      Varmaan olisit iloisempi syntymisesta bokohara-perheeseen.

    • ei.voi.valita

      Veikkaan, että 90 % vanhoillislestadiolaisista lapsista olisi halunnut syntyä johonkin muuhun perheeseen.

      Mutta vanhempia ei voi valita.

      • Anonyymi

        Arvon nimimerkki ei.voi.valita,

        voitte toki esittää erilaisia "veikkauksia" internetissä, mutta valitettavasti en voi yhtyä teidän veikkaukseenne tässä asiassa.

        Omasta tilanteesta katsottuna, kääntäisin suhteen toisin päin, 90% on erittäin tyytyväisiä, että on syntynyt vanhoillislestadiolaiseen perheeseen.

        Liikkeen parissa varttuminen on turvallista mm. siksi, sillä ympäristö on lapsirakas ja alkoholin käyttöä ei käytännössä ole ollenkaan. Lisäksi rikkinäiset perheet ovat erittäin harvinaisia.

        Paljolta muultakin pahalta välttyy liikkeen parissa varttuessaan.

        Lisäksi liikkeen lapsilla ja nuorilla on tyypillisesti varsin paljon kavereita.

        En siis valitettavsti voi yhtyä teidän mielipiteeseenne.


      • Anonyymi

        Tämä kommentti on esimerkki valheesta. Tämä kommentti on esimerkki valheellisesta yleistämisestä. Tämä kommentti on esimerkki vihapuheesta.

        Tämä kommentti ilmoitetaan sekä palstan ylläpidolle, että Suomen poliisille, koska kyseessä on rikos, Suomen Rikoslain 10 luvun (Sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan) 10§ (Kiihottaminen kansanryhmää vastaan) mukaan.

        Tämän lisäksi viesti tallentuu yksityiseen todistekokoelmaan, johon kerätään todisteita palstalla esiintyvistä asiattomista ja valheellisista viesteistä, joiden tarkoitus on vain mustamaalaus, solvaus ja panettelu. Todistearkistoa voidaan tarvittaessa käyttää myöhemmin, mikäli on tarpeen osoittaa esimerkein palstalla esiintyvää vainoa uskonryhmää kohtaan.


      • Anonyymi

        Tässä kommentissa esitetään valheellista tietoa uskonryhmää kohtaan.

        Kuten varsin hyvin tiedämme, em. asioita ei esiinny liikkeen piirissä missään tapauksessa enempää kuin muun kansan joukossa. Tämä on todettu mm. erään tutkijatohtorin tutkimuksen tiimoilta. Olen oikeastaan erittäin varma, että esiintyvyys on vähäisempää kuin muun kansan joukossa.

        Edellä oli varsin hyvä perustelu, miksi liikkeen parissa on turvallista kasvaa lapsena.

        Mikäli ette pysty parempaan argumentointiin, osoitatte vain oman säälittävyytenne.

        Minä en missään tapauksessa haluaisi kenellekään lapselle elämää "kahden tuurijuopon lapsena". Ei missään tapauksessa. Kauhistuttava ajatus, joka osoittaa vain sinun ajattelutapasi kylmyyden ja kovuuden.

        Suomessa on niin paljon lapsia, jotka kärsivät alkoholin aiheuttamista ongelmista, että tuollainen ajattelutapa on erittäin harmillinen. Alkoholin aiheuttamia haittoja ei ole syytä vähätellä.


    • tuleva_pakkomuslimi_ko

      Lukekaa tämän keskusteluketjun avauskirjoitus se huomioon ottaen, että sen kirjoittaja on kirjoittanut sen katkeralla mielellä.

      Ihmisten tehtävä ei ole rajoittaa lasten lukumäärää.

      Tuo nainen ei olisi syntynyt mihinkään ("parempaankaan") perheeseen, jos hänen vanhempansa olisivat toimineet hänen ohjeidensa mukaan.

      Ehkä hän onkin niin katkera nainen, ettei edes haluaisi olla olemassa. Jos hänen neuvojensa mukaan hänen vanhempansa olisivat eläneet, niin ei häntä toden totta olisikaan olemassa ja tälle palstalle katkerasti tilittämässä.

      Mutta kuka maksaa tulevaisuudessa tuonkin ruikuttavan naisen eläkkeet? Tuskin ainakaan kortsun sisään ruikatut siittiöt???... Lapsia on pantu tässä(kin) maassa niin vähän alulle ja aina vaan sukupolvi sukupolvelta vähemmän ja vähemmän, että ehkä tuolle(kaan) naiselle ei tulla maksamaankaan mitään eläkkeitä. Riippuu toki siitäkin, minkä ikäinen nainen on kysymyksessä.

      Lapsia syntyy merkittäviä määriä oikeastaan vain kehitysmaalaisille muslimeille Suomessa, muissa kehittyneissä maissa ja kehitysmaissa. Onkin tämän vuoksi aivan varma asia, että Suomesta ja koko maailmasta on tulossa kehitysplaneetta, jossa on pian oikeus elää vain muslimeilla.

      • kaniveli.puhuu.asiaa

        Totta puhut.

        Pakko on vanhoillislestadiolaisten painaa päälle niinkuin viimeistä päivää, jotta maa täyttyy ja eläkkeenmaksajia riittää.

        Kaniveli on täysin oikeassa!


      • kaniveli_tulevamuslimiko

        Kiitos kehuista!


      • Laestadius

        Ihmisten tehtävä on nimeen omaan rajoittaa lasten lukumäärää. Maapallo on ylikansoittunut. Se olisi täydellinen katastroofi jos vanhollislestadiolaisten elämäntapa leviäsi laajemmin, ja kuitenkin Raamattu kehottaa levittämään kristinuskoa kaikkialle.

        On hullua että vanhollislestadiolaiset vielä pitävät kiinni raamatunvastaisesta opetuksesta että lapsien lukumäärä ei saisi rajoittaa.

        Kun vanhollislestadiolaiset vihdoinkin hyväksyvät perhesuunnittelun, tuomio tulee olemaan yhtä kova niitä vastaan joka saarnasinvat sitä synnikksi, kun nykyään tuomitaan hoitokokouksien järjestäjiät.


      • Anonyymi

        Missä Jeesus ohjaa tekemään eläimellisesti jälkeläisiä?
        Eläimetkin säännöstelee jälkikasvua, kun huomaa, että olosuhteet tulevat vaikeutumaan.

        Jumala loin järjen ihmiselle, ja Raamatussa on viisauden korostusta lähes sata kertaa, tyhmyyden typeryyttä lähes 30 kertaa.

        Kumpaan koet kuuluvasi. Ei sukuelin ja järki saa seisoa yhtä aikaa.

        Pakkosynnytys on SRK;N salajuoni, jotta pysytään jengissä.


      • Anonyymi
        Laestadius kirjoitti:

        Ihmisten tehtävä on nimeen omaan rajoittaa lasten lukumäärää. Maapallo on ylikansoittunut. Se olisi täydellinen katastroofi jos vanhollislestadiolaisten elämäntapa leviäsi laajemmin, ja kuitenkin Raamattu kehottaa levittämään kristinuskoa kaikkialle.

        On hullua että vanhollislestadiolaiset vielä pitävät kiinni raamatunvastaisesta opetuksesta että lapsien lukumäärä ei saisi rajoittaa.

        Kun vanhollislestadiolaiset vihdoinkin hyväksyvät perhesuunnittelun, tuomio tulee olemaan yhtä kova niitä vastaan joka saarnasinvat sitä synnikksi, kun nykyään tuomitaan hoitokokouksien järjestäjiät.

        Arvon nimimerkki Laestadius.

        On varsin yleisesti tiedossa, että Raamatussa ehkäisyyn suhtaudutaan kielteisesti. Tätä voitte kysyä esim. henkilöiltä, jotka ovat opiskelleet teologiaa.

        Siinä mielessä kommenttinne ei ole ihan oikeansuuntainen, että puhutte "raamatunvastaisesta opetuksesta".

        Tiesittehän, arvon nimimerkki, että myös katolilaiset, joita on maailmassa yli miljardi, suhtautuvat ehkäisyyn siten että se on Jumalan tahdon vastaista?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Arvon nimimerkki Laestadius.

        On varsin yleisesti tiedossa, että Raamatussa ehkäisyyn suhtaudutaan kielteisesti. Tätä voitte kysyä esim. henkilöiltä, jotka ovat opiskelleet teologiaa.

        Siinä mielessä kommenttinne ei ole ihan oikeansuuntainen, että puhutte "raamatunvastaisesta opetuksesta".

        Tiesittehän, arvon nimimerkki, että myös katolilaiset, joita on maailmassa yli miljardi, suhtautuvat ehkäisyyn siten että se on Jumalan tahdon vastaista?

        Olen opiskellut, joten sanon, ettei siellä puhuta ehkäisystä yhtään mitään, se on pakanallisten ihmisten jengissä suurentamiskeino, vailla ihmiskunnan vastuuta liikakansoituksesta.


      • Anonyymi
        pinnasänky kirjoitti:

        Olen opiskellut, joten sanon, ettei siellä puhuta ehkäisystä yhtään mitään, se on pakanallisten ihmisten jengissä suurentamiskeino, vailla ihmiskunnan vastuuta liikakansoituksesta.

        Raamatun alkuaikoin oli moniavioisuus yleinen tapa. Miehellä voi olla vaikka 5 vaimoa ja kaikki naiset synnytti useamman perillisen, se "päävaimo" pääsi vähemmällä. Isäntä kierteli teltasta, telttaan ja suvut olivat sitten isoja, väkiluvultaan.
        Raamatussa on "mukavia" juttuja noilta ajoilta.
        Vielä nykymaailmassa on kehitysmaissa lupa ottaa useampi vaimo, se on jonkunasteista "bisnestä" , tyttäret vaihdetaan vaikka vuohiin ja lampaisiin. jne...
        Tosi juttu on kun joku "afrikkalainen" tms. mies sai parannuksen armon vl.-porukkaan, hän kysyi lähetysmieheltä: "Mitäs minä teen, kun on useampi vaimo, niin puhuja tai oliko ihan pappi, vastasi : "Älä enää ota lisää vaimoja "!
        Tämä juttu on tosi. Toisaalta huvittavakin, mitä voi tulla eteen lähetysmatkoilla ulkomaille. !! Suomen lähetysmatkat tehdää yhdessä Amerikkalaisten kanssa, tulkit mukana, kun kääntäminen pitää tehdä monen kielen "ryppäästä", mm. suomi, ransak, englanti ja vielä joku paikallinen kieli.
        VL-väki / SRK tekevät lähetystyötä monessa maassa. Nyt sitten ei voi "kulkea", kun on tämä "tautitilanne" joka puolella.


      • Anonyymi
        Laestadius kirjoitti:

        Ihmisten tehtävä on nimeen omaan rajoittaa lasten lukumäärää. Maapallo on ylikansoittunut. Se olisi täydellinen katastroofi jos vanhollislestadiolaisten elämäntapa leviäsi laajemmin, ja kuitenkin Raamattu kehottaa levittämään kristinuskoa kaikkialle.

        On hullua että vanhollislestadiolaiset vielä pitävät kiinni raamatunvastaisesta opetuksesta että lapsien lukumäärä ei saisi rajoittaa.

        Kun vanhollislestadiolaiset vihdoinkin hyväksyvät perhesuunnittelun, tuomio tulee olemaan yhtä kova niitä vastaan joka saarnasinvat sitä synnikksi, kun nykyään tuomitaan hoitokokouksien järjestäjiät.

        Ei synny yhtään ihmistä Jumalan asettaman lukumäärän yli.

        Oikeat uskovaiset ovat kuuliaisia Jumalan sanalle; lisääntykää ja täyttäkää maa.

        Jumala se on joka viime kädessä leivän antaa.


      • Anonyymi
        pinnasänky kirjoitti:

        Olen opiskellut, joten sanon, ettei siellä puhuta ehkäisystä yhtään mitään, se on pakanallisten ihmisten jengissä suurentamiskeino, vailla ihmiskunnan vastuuta liikakansoituksesta.

        Tehän valehtelette, tai sitten ette ymmärrä lukemaanne.
        Muuten olen pannut merkille, että ette ole mitenkään johdonmukainen.

        Sinun uskon oppisi on kuin humalaisen kävely, siis ei päätä eikä häntää.
        Itse et tajua sitä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tehän valehtelette, tai sitten ette ymmärrä lukemaanne.
        Muuten olen pannut merkille, että ette ole mitenkään johdonmukainen.

        Sinun uskon oppisi on kuin humalaisen kävely, siis ei päätä eikä häntää.
        Itse et tajua sitä.

        Sinuttele minua aivan vapaasti, minä sinuttelen Jumalaakin, vaikka Hän on korkein.
        Jos en ymmärrä lukemaani, voitko auttaa, kerro huolesi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei synny yhtään ihmistä Jumalan asettaman lukumäärän yli.

        Oikeat uskovaiset ovat kuuliaisia Jumalan sanalle; lisääntykää ja täyttäkää maa.

        Jumala se on joka viime kädessä leivän antaa.

        Haist sie huilu!
        Jumalalla ei ole osaa eikä arpaa siihen, montako lasta lestaäiti synnyttää.
        Suosittelen kovasti paljon perhesuunnittelua.

        Jumala ei myöskään anna leipää. Se on saletti se!
        Itse kärsin koko lapsuuteni ja nuoruuteni suoranaisesta aliravitsemuksesta.
        Jäljet siitä(kin) näkyvät nyt aikuisiällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei synny yhtään ihmistä Jumalan asettaman lukumäärän yli.

        Oikeat uskovaiset ovat kuuliaisia Jumalan sanalle; lisääntykää ja täyttäkää maa.

        Jumala se on joka viime kädessä leivän antaa.

        On jo syntynyt pahvi!


    • Laestadius

      "Yhteiskunnan pitäisi tukea jokaista ihmistä jo lapsuusvaiheessa, koska me emme voi pirulauta valita sitä, mihin synnymme. Jos yhteiskunta puuttuisi köyhien vanhoillislestadoilaislapsien auttamiseen, se tulisi myöhemmin edullisemmaksi yhteiskunnalle. "

      Äännestä sosialidemokraatteja tai vasemmistoliittoa seuraavissa vaaleissa.

      • armonpenikka

        Ei ole mahdollista äänestää kyseisiä puolueita, koska ne kannattavat homoavioliittoja, eutanasiaa, eläimiinsekaantumista, abortteja yms.

        Nythän sinä paljastuit yltiöliberaaliksi, jolle mm homoliittojen ja aborttien kannattaminen ei ole mikään ongelma. Et siis ole vain lapsirajoituksen kannattaja.

        Näin ne valheapostolit havaitaan.


      • Laestadius
        armonpenikka kirjoitti:

        Ei ole mahdollista äänestää kyseisiä puolueita, koska ne kannattavat homoavioliittoja, eutanasiaa, eläimiinsekaantumista, abortteja yms.

        Nythän sinä paljastuit yltiöliberaaliksi, jolle mm homoliittojen ja aborttien kannattaminen ei ole mikään ongelma. Et siis ole vain lapsirajoituksen kannattaja.

        Näin ne valheapostolit havaitaan.

        Keskustako ei kannattaa homoavioliittoja, eutanasiaa ja abortteja? Ei ole eroa sosialidemokraattien ja keskustan välillä näissä kysymyksissä.


      • kalkkikselle

        Kuka täällä on sanonut aikovansa äänestää Keskustaa?

        On myös uusia puolueita (Kassalaispuolue, Suomi Ensin, Itsenäisyyspuolue...) ja KD ja PS. Jotakin näistä aion itse äänestää.


      • kalkkikselle

        Sori.

        Siis Kansalaispuolue.


      • Laestadius
        kalkkikselle kirjoitti:

        Kuka täällä on sanonut aikovansa äänestää Keskustaa?

        On myös uusia puolueita (Kassalaispuolue, Suomi Ensin, Itsenäisyyspuolue...) ja KD ja PS. Jotakin näistä aion itse äänestää.

        Vanhollislestadiolsiet äännestävät pääasiassa keskusta ja kokoomus, ei natsipuolueita kuin sinä.

        En kyllä ymmärrä miksi äänestävät porvareita, kun heillä ei ole varallisuutta kuten muut joka äännestävät porvareita.


      • Sram-
        Laestadius kirjoitti:

        Vanhollislestadiolsiet äännestävät pääasiassa keskusta ja kokoomus, ei natsipuolueita kuin sinä.

        En kyllä ymmärrä miksi äänestävät porvareita, kun heillä ei ole varallisuutta kuten muut joka äännestävät porvareita.

        Nykyään lestadiolaiset saattavat äänestää mitä puoluetta tahansa. Keskusta on ylivoimaisesti suosituin yhä vanhoillislestadiolaisten keskuudessa, kun taas muut lestadiolaiset äänestävät aikapitkälti myös kd:ta.
        Meissä vanhoillislestadiolaisissa on myös kokoomuksen, vihreiden, sdp:n, vasemmiston, kuin perussuomalaistenkin kannattajia. Ei politiikka aina niin mustavalkoista ole. Jos jokin tietty asia on itselle hyvin tärkeä, voi joutua joissain muissa asioissa tekemään kompromisseja. Jos eläinten oikeudet ja luonnon suojelu on itselle tärkeitä, niin silloin joutuu hyväksymään siinä sivussa myös homoliitot ja mahdollisen translain uudistuksen, vaikka itse olisikin niistä toista mieltä. Itse ajattelen niin, että vaikka en kannatakaan sukupuolineutraalia avioliittolakia, niin se ei silti ota mitään minulta pois. Tavallaan siis yhdentekevää minulle. Itse olen vihreiden kannattaja ollut jo pitkään, ja moni vanhoillislestadiolainen kaveri on myös.


      • Anonyymi
        Laestadius kirjoitti:

        Vanhollislestadiolsiet äännestävät pääasiassa keskusta ja kokoomus, ei natsipuolueita kuin sinä.

        En kyllä ymmärrä miksi äänestävät porvareita, kun heillä ei ole varallisuutta kuten muut joka äännestävät porvareita.

        Eli sahaavat sitä oksaa poikki jolla istuvat. Kepu on nykyään " turvepuolue" jossa elää vielä junttiajan ajattelu.
        Mitä tulee suuriin perheisiin niin ne kukkahattutädit pitää lopettaa vatsoihin taputtelu että miksei uusi vauva ole JO tulossa.


    • Älä katkeroidu. Katkeroitumalla teet hallaa vain itsellesi. Toiset "uskovaiset" saavat syyn osoittaa sinua sormellaan ja sanoa, että olet vain katkera etkä tosi uskovainen. Suomessa on mahdollista opiskella ammatti vaikka olisikin ihan perseaukinen eikä taustalla ole varakasta perhettä. On mahdollisuus saada opintotukea ja opintolainaa. Sellaisilla rahoilla opiskelevat monet nuoret ja monet aikuisetkin.
      Ehkä sinulle ei ole näitä mahdollisuuksia kerrottu. Nyt tiedät. Sinun pitää vain lähteä, painaa ovi kiinni perässäsi ja alkaa uuteen elämään. Helppoa se ei ole, mutta aina parempaa kuin tylsistyä kuoliaaksi väärässä paikassa. Jumala on antanut sinulle vapauden valita, valitse silloin oikein ja ole vapaa oma itsesi. Kehoitan hylkäämään kaikki uskonnot. Niistä ei ole kuin haittaa, varsinkin naisihmiselle.

    • vastauksiin

      Kukin olkoon omassa mielessään varma, tunteet läpikäytävä, katkeruuskin. Mistä tietää, vaikka ajan mittaan sama henkilö tekisi parannuksen hedelmiä.
      Oma perhe tuottaa usein kaikkein eniten tuskaa, koska heitä rakastaa. Myös ahdistus valmiiksi lasketusta, Jumala ei tahtonut meitä kahleeseen.

    • Anonyymi

      Kurjaa kun kaikkialla vain mollataan. Ei kaikilla mene huonosti.

      • Anonyymi

        Netissä on helppo trollata.


    • Anonyymi

      Mullaki oli suuri tragedia syntyä vanhoillislestadiolaussuuteen.

      • Anonyymi

        Minulle se oli onnellinen asia :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulle se oli onnellinen asia :)

        Ei kaikki vl-perheet ole niin ruusuisia kun annetaan yleisesti ymmärtää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulle se oli onnellinen asia :)

        Suurin tragedia oli se kun mä jouduin kuiteski epäuskoon ni ihan sama kun oisin syntynyt suoraan uskottomaan maailmalliseen perheseen.


    • Anonyymi

      Rohkea kirjoittaja olet. Saman kokenut, mutta vielä julmemmissa muodoin. Ehkä se meneekin niin, että kiitosääni lakkaa, kun nuoremmat ihmiset ei enää hyväksy naisten hyväksikäyttöä? Saati lasten.

    • Anonyymi

      Arvon nimimerkki Katkerointunutnainen.

      Olen pahoillani, mikäli kirjoituksenne on totta ja mikäli olette kokeneet elämänne kyseisellä tavalla.

      Haluaisin kuitenkin tuoda esille näkökulman, että suuri perhe ei automaattisesti tarkoita sitä että elämässä ei tulisi "menestystä". Käytän lainausmerkkejä, koska ymmärrämme varmasti molemmat, että menestyksestä puhuttaessa joku saattaa pahoittaa mielensä koska menestyksen määritelmiä on monenlaisia.

      Perustan näkemykseni muutamalle seikalle.

      Ensinnäkin, oma kokemukseni on, että suuristakin perheistä on kasvanut "menestyneitä" ihmisiä. Se ei siis itsessään estä menestymistä. Tällainen on myös oma kokemukseni, jossa köyhistä oloista huolimatta olen päässyt elämässä kipuamaan ylempään keskiluokkaan ja voin pitää itseäni elämässä "menestyneenä", verrattuna lapsuuteen.

      Toisekseen, Suomessa koulutusjärjestelmä pohjautuu pääosin maksuttomuuteen. Raha ei siis yleensä ole este kouluttautumiselle.

      Kolmanneksi haluan muistuttaa, että myös pienistä perheistä kasvaa syrjäytyneitä ja elämässä ilman "menestystä" eläviä ihmisiä. Jos ajattelemme objektiivisesti, suurin osa ilman "menestystä" kasvavista ihmisistä lienee kotoisin varsin pienistä perheistä.

      Joka tapauksessa, toivon elämääsi kaikkea hyvää. Katkeruudesta olisi tärkeää päästä irti ja pyrkiä tekemään elämästä sellainen, kuin Jumalan antamilla lahjoilla on mahdollista saavuttaa.

      • Anonyymi

        Hyviä pointteja, mutta... Lestadiolaisuudessa on silti sellaisii negatiivisia arvoja, mitä muissa ryhmissä ei ole. Sisäsiittoisuus,valehtelu,narsismi,hyväksikäyttäminen yms. Te pidätte itseänne muita ylempänä,siitä koituu monia sosiaalisia ongelmia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyviä pointteja, mutta... Lestadiolaisuudessa on silti sellaisii negatiivisia arvoja, mitä muissa ryhmissä ei ole. Sisäsiittoisuus,valehtelu,narsismi,hyväksikäyttäminen yms. Te pidätte itseänne muita ylempänä,siitä koituu monia sosiaalisia ongelmia

        Arvon anomyyni kommentoija.

        Keskitytte kommentissanne liikkeen negatiivisiin puoliin. Voin kommentoida niitä tässä vaikkapa yksi kerrallaan, jos siitä olisi teille jotain hyötyä.

        "Sisäsiittoisuus". En oikein ymmärrä, mitä tarkoitatte tällä? Oletko sinä nähnyt siinä asiassa jotain ongelmaa, että kyseisen uskonnollisen liikkeen jäsenet haluavat solmia avioliittoja enimmäkseen omaa uskonnollista suuntausta kannattavien henkilöiden kanssa?

        "valehtelu" Valitettavasti minun on todettava, että en voi yhdistää tätä mainitsemaanne asiaa kyseiseen liikkeeseen yleisellä tasolla. On toki sangen mahdollista, että olette kohdanneet yksittäisen ihmisen joka on puhunut tahi ilmaissut muulla tavalla epätosia asioita. Siitä ei kuitenkaan voida vetää pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Kyseisessä liikkeessä tukeudutaan tunnetusti erittäin vahvasti Raamatun sanomaan ja Raamatun sanoman mukaan valehtelu on syntiä. Oma kokemukseni ei myöskään tue väitettänne, yleisellä tasolla. Suhtaudun siis esittämäänne väitteeseen varsin skeptisesti.

        "narsismi" Tässä kohdassa viittaan saman tyylisiin perusteihin kuin edellä. Kommentistanne saa vaikutelman, että olette jostain syystä kaunainen kyseisen liikkeen joillekin henkilöille. Pyydän että ette yleistä kyseisten kokemusten pohjalta näitä asioita koskemaan koko liikettä.

        "hyväksikäyttäminen" En tiedä, millaiseen hyväksikäyttämiseen tässä viitataan. Mikäli viittaatte taloudelliseen hyväksikäyttämiseen - kuten jotkut tällä palstalla - totean saman kuin edellisessä kohdassa. Muutamien ahneuden syntiin joutuneiden yksilöiden synnillistä toimintaa ei pidä yhdistää liikkeen arvoihin ja opetukseen.

        Mitä tulee väitteeseenne, että liikkeessä pidettäisiin itseä muita ylempänä, totean muutaman seikan.

        Ensinnäkin, liikkeen opetuksessa esiintyy voimallisesti opetus, että jokainen ihminen on samanarvoinen, oli hän sitten liikkeen piirissä tai ei. Tämä opetus pohjautuu vahvasti Raamatun ja Jeesuksen opetukseen lähimmäisenrakkaudesta.

        Toisekseen, mikäli viittaatte siihen, että liikkeen parissa kannatetaan ajatusta, että kaikki ihmiset eivät pelastu, en näkisi asiaa itsensä ylentämisenä. Uskoisin että on olemassa myös muita uskon näkemyksiä, joiden mukaan toisten uskontojen kannattajat eivät pelastu. Tässä liikkeessä uskotaan vahvasti Raamatun sanomaan, jonka mukaan vain osa ihmisistä pelastuu. Mikäli koette sen ylentämisenä, sille ei oikein voi mitään. Kyseessä on kuitenkin uskoon liittyvä perustavanlaatuinen seikka; uskomalla tällä tavalla, lunastaa sen lupauksen mikä Raamatussa luvataan uskovalle. Tähän joukkoon ei ole pakko kenenkään liittyä, mutta ei pidä toisaalta pahoittaa mieltään siitä että he näin uskovat. Heillä on siihen täysi oikeus.


    • Anonyymi

      onks kaikki lestat syntynyt väärään perheeseen???

      • Anonyymi

        Hei arvon anonyymi,

        Minun rehellinen mielipiteeni on että eivät ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei arvon anonyymi,

        Minun rehellinen mielipiteeni on että eivät ole.

        Hei arvon lesta anonyymi,

        Vaikuttaa kovasti siltä, että "rehellinen" mielipiteesi on puolueellinen ja tunnetusti emme epärehellisia usko.

        Rehellinen itsellesi, epärehellinen muille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei arvon lesta anonyymi,

        Vaikuttaa kovasti siltä, että "rehellinen" mielipiteesi on puolueellinen ja tunnetusti emme epärehellisia usko.

        Rehellinen itsellesi, epärehellinen muille?

        Hei,

        saanen ystävällisesti huomauttaa, että myös sinun mielipiteesi on vain yksi pieni risahdus internetin valtavassa maailmassa.

        Mitä tulee minun vaatimattomaan mielipiteeseeni, voin todeta että se on vilpittömästi esiin tuotu.


    • Anonyymi

      Maalla neliöt ovat halvempia, eli jos lapsia on paljon, niin kyllä siinä vanhempien pitäisi vähän miettiä kotioloja, kuten myös että missä asuu...

      Ei se raha ja rikkaus perhettä tee, vaan rakkaus.

      • Anonyymi

        Hei arvon lesta anonyymi,

        Voiko asianlaita olla niin, että lestaeliitin ainoa tavoite on maallisen mammonan eli rahan ansaitseminen keinolla millä hyvänsä. Kaikki keinot ovat silloin sallittu. Menetelmiä tuskin tarvitsee erikseen mainita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei arvon lesta anonyymi,

        Voiko asianlaita olla niin, että lestaeliitin ainoa tavoite on maallisen mammonan eli rahan ansaitseminen keinolla millä hyvänsä. Kaikki keinot ovat silloin sallittu. Menetelmiä tuskin tarvitsee erikseen mainita.

        Enpä oikein usko tuollaiseen teoriaan.


    • Anonyymi

      Jos tuntuu siltä, että on väärässä perheessä, niin heti 18 v. täyttäneenä voi aloittaa ihan omanlaisensa elämän. Nyky Suomessa on mahdollisuus saada melkein ilmainen koulutus ja siitä vain rakentamaan omaa ihanaa elämää.
      Paljon on kouluttautuneita ihmisiä maailmalla, vaikka ennenvanhaan ei ollut opintotukia ja silti pystyi ihmiset opiskelemaan.
      Itsestä se on kiinni paljonkin minkälaisen elämän rakentaa itselleen.
      Ei sitä vanhempien älyllä voi oppia asioita, vaan omasta kallosta ne tiedot on otettava.
      Jokainen on jossain mitassa oman onnensa "seppä" !
      Uskon asiat voivat varjella monelta pahaltakin, mutta sekin mihin ja mitä uskoo on oma valinta. Jokaisen on vastattava omista teoistaan ja kannettava myös vastuu elämästään, ei voi loputtomasti olla vanhempien varassa.
      Rakentaa vain oman elämänsä niin "hienoksi" kuin pystyy !!

      • Anonyymi

        18 vuotta lestalaista ajattelua on jo muuttanut omaakin ajattelua niin ettei siitäole helppoa päästä irti.


    • Anonyymi

      On täydessä voimassa tänäkinpänä kehoitus etsiä ensin taivastenvaltakuntaa, sillä ei ole muuta nimeä annettu pelastua yhteiskuntien vihalta. Jeesus ei koskaan häviä. Jeesus on GOLGATAN neropatti, ei yhteiskuntien oma.

    • Anonyymi

      Kunnioita isääsi ja äitiäsi, tälle kehotukselle on syynsä, että kauan eläisit ja menestyisit elämässäsi.
      Ei meistä kukaan ole itse valinnut vanhempiaan, se on tosiasia.
      Eikä vanhemmilta voi kaikkea vaatia, he toimivat oman tietämyksensä varassa, koska hekin ovat sattumoisin olleet "tietämättömiä" omista vanhemmistaan.
      Luulen, etteivät antaisi yhtään lastaan pois, vaikka heille olisi siunaantunut useampikin lapsi !!
      Entä "ajaisitko" kotoa pois ne "ylimääräiset" sisaresi ! Jos tunnet että sitä porukkaa on liikaa teidän "huushollissa" niin kenetkä potkisit pellolle !?
      Aikuisina sitä on sitten hyvillään kun on sisaruksia joilla on samat juuret ja tarvittaessa arjen apuakin.
      Normaali tilanteessa ne vanhemmat joskus poistuu elämästä ja sitten on myöhäistä heitä kiittää elämän lahjasta !
      Moni ainoaksi lapseksi perheessään jäänyt kaipaa sisaruksia ja siksi haluavat omassa perheessään useamman lapsen. Ihan ilman mitään uskonnollista "kehää" ympärillään.
      On se vain niin, että se oma "porukka" ymmärtää asioita lapsuusajasta parhaiten, ei tarvitse turhia selitellä. Hyvä olisi näitä tuntemuksia keskustella sisarusten kesken, jos joku asia "mättää" elämässä.
      Niin. omaa sukuansakkaan ei voi valita, mutta ystäviä voi hankkia mieleisiään, sekään ei ole ihan vaivatonta aina. Kannattaa yrittää hakea tukiverkosto sieltä omien joukosta . Kokeilkaahan tätä "mallia" !

    • Anonyymi

      > Uskon, että kurja köyhä lapsuus ja nuoruus on vaikuttanut hyvin pitkälti nykyiseen tilanteeseeni. Useat tutkimukset puoltavat sitä, että köyhyys on usein periytyvää.

      En usko, että sinulla olisi yhtään paremmin asiat, vaikka olisit syntynyt johonkin "parempaan" tilanteeseen.

      > Yksi hirveän hyvä juttu olisi myös se, että Suomessa määrättäisiin kiintiöt, kuinka paljon lapsia saa olla perheessä.

      Kuulostaa hirveältä. On ikävä juttu, että moni ihminen näyttää rakastavan totalitaristista fasistihallitusta enemmän kuin perhettä ja vapautta.

    • Anonyymi

      Harmillista etteivät ne kärsivät ja riutuvat suurperheiden lestavanhemmat uskalla/ pysty tulemaan julkisuuteen omien kokemustensa kanssa.
      SRK marssittaa medioiden eteen harva se vuosi erästä mm. Kempeleenkin suunnalla vaikuttanutta 15:n lapsen äitiä. Siinäpä varsinainen superäiti 14 lyyraa rinnassaan...
      Kyseinen superäiti antaa lestaadiolaisuudesta aivan liian ruusuisen kuvan.

    • Anonyymi

      Karuja tarinoita lestaadiolaisperheistä on vaikka ja kuinka. En hetkeäkään epäile aloituksen todenperäisyyttä.
      Nälkää on koettu. Jääty ilman vanhempien hoivaa ja rakkautta.
      Vaatteet ja kengät peruja isommilta sisaruksilta.
      Pyykit sai pestä itse. Miten mustaa vettä pelkistä sukista lähtikään..
      Ilmankos "kaverit " käskivät mennä muualle haisemaan. Paremmasta hygieniasta ei tiennyt.
      Siinä sitä sai olla yksiksensä maailmanlopunpelon, vanhempien avioerouhkailujen, koulukotiin joutumisella peloittelun, koulukiusaamisen yms. kanssa.
      Katkera, olen toki. Ja ihan syystäkin.

      Kaiken koetun jäljiltä en usko enää jumalaan. Ja se on ikävää se.
      Lestaadiolainen lapsuus ja nuoruus tuhosi kaiken tuhottavissa olevan.

      • Anonyymi

        Joa kertomasi on totta, se on erittäin ikävää.

        Mutta samalla haluan muistuttaa, että yhtä ikäviä tapauksia on yhtä lailla (luultavasti enemmän) myös liikkeen ulkopuolella. Ja hekin voivat olla katkeria omalle elämälleen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joa kertomasi on totta, se on erittäin ikävää.

        Mutta samalla haluan muistuttaa, että yhtä ikäviä tapauksia on yhtä lailla (luultavasti enemmän) myös liikkeen ulkopuolella. Ja hekin voivat olla katkeria omalle elämälleen.

        Suuri ongelmahan on se, että esim. lestaadiolaiset puhujat toistavat jatkuvasti sitä, miten ihana ja turvallinen se "siioni" on. "Siionin" ulkopuolella kaikki on pahaa .

        Sitä pahuutta ei tarvitse "siionin" ulkopuolelta etsiä. Sitä on "siionissa" aivan yhtä paljon kuin muuallakin.
        Lestaadiolaisilla ei vain ole tapana puhua avoimesti liikkeensä kipukohdista.
        Ja se on paha juttu se.

        Ja kyllä, kertomani on totta. Ja niitä kauhukertomuksia olisi kerrottavana lisää ainakin yhden paksun kirjan verran.
        Lestaadiolaisilla tuskin kyynelet teosta lukiessa valuisi. Kaikilla muilla kyllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suuri ongelmahan on se, että esim. lestaadiolaiset puhujat toistavat jatkuvasti sitä, miten ihana ja turvallinen se "siioni" on. "Siionin" ulkopuolella kaikki on pahaa .

        Sitä pahuutta ei tarvitse "siionin" ulkopuolelta etsiä. Sitä on "siionissa" aivan yhtä paljon kuin muuallakin.
        Lestaadiolaisilla ei vain ole tapana puhua avoimesti liikkeensä kipukohdista.
        Ja se on paha juttu se.

        Ja kyllä, kertomani on totta. Ja niitä kauhukertomuksia olisi kerrottavana lisää ainakin yhden paksun kirjan verran.
        Lestaadiolaisilla tuskin kyynelet teosta lukiessa valuisi. Kaikilla muilla kyllä.

        Synnyin oikeaan perheeseen. Isä sekatyömies, kommunisti ja sotainvalidi. Äiti kotiäiti, lehmät navetassa ja 6 lasta. Ei ollut pesukoneita, mikroja, alussa ei sähköjäkään mutta perhe oli onnellinen köyhyydestä huolimatta. Kotona ei puhuttu uskosta eikä Jumalasta.
        Opittiin tekemään työtä, käytiin koulut ja mentiin omaan elämään.
        Jälkeenpäin heitä muistellen vanhemmat olivat rehellisiä ja yrittäviä ihmisiä. Meistä lapsista on tullut tasapainoisia ja elämässään hyvin toimeentulevia kansalaisia. Tämä kertomus siksi ettei onnelliseen lapsuuteen ja nuoruuteen tarvittu uskontoja eikä sanaakaan Jumalasta.
        Synnyin siis rakastavaan ja köyhään oikeaan perheeseen. Kiitos isä ja äiti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Synnyin oikeaan perheeseen. Isä sekatyömies, kommunisti ja sotainvalidi. Äiti kotiäiti, lehmät navetassa ja 6 lasta. Ei ollut pesukoneita, mikroja, alussa ei sähköjäkään mutta perhe oli onnellinen köyhyydestä huolimatta. Kotona ei puhuttu uskosta eikä Jumalasta.
        Opittiin tekemään työtä, käytiin koulut ja mentiin omaan elämään.
        Jälkeenpäin heitä muistellen vanhemmat olivat rehellisiä ja yrittäviä ihmisiä. Meistä lapsista on tullut tasapainoisia ja elämässään hyvin toimeentulevia kansalaisia. Tämä kertomus siksi ettei onnelliseen lapsuuteen ja nuoruuteen tarvittu uskontoja eikä sanaakaan Jumalasta.
        Synnyin siis rakastavaan ja köyhään oikeaan perheeseen. Kiitos isä ja äiti.

        Sinulle kävi hyvin. Itselleni ja sisaruksilleni kävi huonosti.
        Näin siitäkin huolimatta, että vanhemmat olivat vakaasti uskovaisia.
        Ja juurikin siksi.
        Mikäli olisivat olleet hiukan vapaammin uskomassa, olisivat he käyttäneet ehkäisyä tilanteessa, jossa rahkeet (henkiset/taloudelliset/ terveydelliset syyt) eivät kerta kaikkiaan riittäneet siihen vanhemmuuteen, jota lapsi/ lapset tarvitsevat.

        Kaiken kokemani ja näkemäni jälkeen olen menettänyt uskoni jumalaan. Kiintymyssuhdetta vanhempiini ei missään vaiheessa päässyt edes syntymään.
        Siinä sivussa menetin uskoni myös parisuhteeseen ja rakkauteen.
        Terveydestä ja sen menettämisestä en viitsi tällä erää enempää tilittää.
        Mutta joo, kova on ollut hinta syntymisestä VL-perheeseen.

        Tuossa yllä joku lesta kommentoi kertomaani "jos tuo on totta"- sanoilla. Kyllä kaikki tänne kirjoittamani on kuule totta.
        Lestojen perisynti (yksi monista sellaisista) on, että aletaan kyseenalaistamaan toisen kokemaa väärinkohtelua. Se on kuin suolan heittämistä haavoihin.
        Siinä paitsi poljetaan haavoitettua suohon, niin samalla moinen vähättely on este VL-lahkon tervehtymiselle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulle kävi hyvin. Itselleni ja sisaruksilleni kävi huonosti.
        Näin siitäkin huolimatta, että vanhemmat olivat vakaasti uskovaisia.
        Ja juurikin siksi.
        Mikäli olisivat olleet hiukan vapaammin uskomassa, olisivat he käyttäneet ehkäisyä tilanteessa, jossa rahkeet (henkiset/taloudelliset/ terveydelliset syyt) eivät kerta kaikkiaan riittäneet siihen vanhemmuuteen, jota lapsi/ lapset tarvitsevat.

        Kaiken kokemani ja näkemäni jälkeen olen menettänyt uskoni jumalaan. Kiintymyssuhdetta vanhempiini ei missään vaiheessa päässyt edes syntymään.
        Siinä sivussa menetin uskoni myös parisuhteeseen ja rakkauteen.
        Terveydestä ja sen menettämisestä en viitsi tällä erää enempää tilittää.
        Mutta joo, kova on ollut hinta syntymisestä VL-perheeseen.

        Tuossa yllä joku lesta kommentoi kertomaani "jos tuo on totta"- sanoilla. Kyllä kaikki tänne kirjoittamani on kuule totta.
        Lestojen perisynti (yksi monista sellaisista) on, että aletaan kyseenalaistamaan toisen kokemaa väärinkohtelua. Se on kuin suolan heittämistä haavoihin.
        Siinä paitsi poljetaan haavoitettua suohon, niin samalla moinen vähättely on este VL-lahkon tervehtymiselle.

        Ehkä yksi syy tuohon vähättelyyn on juuri kasvaminen isoissa perheissä, joissa empatiakyky ei pääse täysin kehittymään, kun ei ole millään voinut saada vanhemmilta riittävää määrää henkilökohtaiseen osoitteeseen huomiota ja rakkautta ja on mennyt vähän niin kuin jonon jatkona.


      • Anonyymi

        Mä kyllä uskon jumalaan mutta en hyvään sellaiseen.


    • Anonyymi

      HALOJAT ON MESTARI NIKKARIT JA JOKIVÄRI LESTA OMISTEISIA JA ESIIN MUITAKIN .

    • Anonyymi

      Toivon sulle kaikkea hyvää, olet rohkea ihminen. On hyvä, että tieto leviää ja kasvaa. Tulevaisuus voi olla parempi seuraaville sukupolville.

    • Anonyymi

      Olen aivan samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että hyvä että näistä asioista puhutaan että leviäisi ymmärrystä siitä, mitä lapset tarvitsevat kasvaakseen tasapainoiseksi ihmisiksi. Tulevaisuuden perheissä toivottavasti sitten toimittaisiin paremmin. Tämä kommenttina myös niille tässäkin viestiketjussa esiintyville, jotka yrittävät tyrehdyttää keskustelun ja syyllistää keskustelua yrittävää sillä epäoikeudenmukaisella argumentilla, että " kenet sinä antaisit lapsista pois ja kenen ei joukosta tarvinnut syntyä ollenkaan". Kritiikin kohteena eivät ole jo olemassa olevat lapset vaan yhä ylläpidettävä periaate siitä, että lapsia pitää synnyttää enemmän kuin niitä jaksetaan hoitaa. Se kuvastaa vain sitä, että asiasta ei haluta keskustella eikä nähdä lasten vaille jäämistä tai vanhempien väsymistä tai uupumista.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe