krav maga = pelleilyä

box2win

Uskooko joku vielä 2010-luvulla krav magan "toimivuuteen"? Koko laji on pelkkä vitsi. Kotirouville ja wannabe-machoille opetetaan silmiin tökkimisiä ja sukupuolielinten sorkkimisia. Niillä muka pärjää sitten ns. kadulla. Asiaan kuuluu tietysti, että tekniikoita ei voi harjoitella kunnolla, kun ne ovat niin tappavia, eli treeni on läpsyhippaa. Sitten touhua mainostetaan vielä muka jonain sotilaslajina, jota käyttää USAn merijalkaväki, FBI, CIA, Bungustanin tasavaltalaisprikaati ja SPR.

Menkää nyrkkeilyyn tai johonkin painilajiin, jos haluatte oppia jotain. Oikeiden kamppailu-urheilulajien peruskurssin käynytkin pyyhkii magaajilla lattiaa.

34

726

Vastaukset

 • Krav Magan siviiliversio on puhdas itsepuolustuslaji, ei taistelulaji. Tekniikat joita lajissa opetetaan, perustuvat ihmisen luontaisiin reflekseihin, joita hiotaan loppuun asti ja vahvistetaan toistoilla. Laji on siitä kiitollinen, että ne todennäköisimmin tarvittavat perustekniikat tulevat heti alimmilla tasoilla eteen ja näin jopa alkeiskurssia käyvä aloittelija voi saada opinnosta hyötyä mikäli ajautuu uhkaavaan tilanteeseen.

  Idea on varsin simppeli, tekniikoilla torjutaan hyökkäykset tai irrottaudutaan otteista samanaikaisesti kun kohdistetaan isku vastustajan arkaan kohtaan ja otetaan jalat alle. Mikäli Krav Magaaja jää torjunnan ja nopean piston jälkeen tontille ottamaan matsia, hän on käsittänyt itsepuolustuksen väärin.

  Lajista on myös versiot sotilaskäyttöön sekä poliisi- ja vartijatehtäviin, mutta käsittääkseni viimeksimainitussa Defendo on korvannut/korvaamassa Krav Magan sillä siinä harjoitteet tähtäävät nimenomaan hallintaotteisiin, jotka eivät kuulu varsinaisesti Krav Magan filosofiaan. Monissa seuroissa opetetaan Defendoa Krav Magan rinnalla.

  Vaikka Krav Magassa opetetaan tasoja kivutessa hyvin suuri määrä tekniikoita joita löytyy muistakin itsepuolustus- ja kamppailulajeista, niin periaatteessa lajin perusperiaate ei siviiliversiossa siltikään muutu. Perimmäinen tarkoitus on irrottautua tilanteesta heti kun sen nähdään olevan mahdollista. Krav Maga on tarkoitettu niille joita kiinnostaa lähinnä itsensä puolustaminen ja tilanteista poistuminen välittömästi, ottelijoille sopii paremmin esim. MMA.

  Vaikka lajin siviiliversiossa tarkoitus on irrottautua tilanteesta, ja ottaa jalat alle heti kun se on mahdollista turvallisesti toteuttaa, niin laji on jotakin ihan muuta kuin pelleilyä. Mustan vyön alimman tason (expert1) saavuttaminen vie minimissään 7 vuotta, tasokoe on vaativa ja sen voi suorittaa vain oman lajiliiton kansainvälisen kattojärjestön valvonnassa. Hyvin harvassa lajissa mustan vyön alimman tason suorittaminen on yhtä vaativa suoritus kuin Krav Magassa, ja siihen yltänyt aktiiviharrastaja onkin jo itsepuolustuksen raskaan sarjan ammattilainen.

 • On se varmaan rankkaa elää jatkuvan pelon varassa. Mutta edelleenkään: Ei se laji, vaan yksilö. Hyvähä se on, että mainospuheet uppoo tietynlaisiin ihmisiin, sillon mainostus on onnistunu.

  • Kun puhutaan siitä kuinka kova joku ihminen on taistelijana, niin hänen kokemuksensa mitataan otteluiden lukumäärällä, ei lajin harrastusvuosilla. Yksikään "taistelija" ei tiedä tasoaan suhteessa muihin kokeilematta sitä, joten MMA lienee se oikea paikka punnita veri. Edellyttäen että haluaa katsoa mihin itsestä on.

   Edelleen ymmärrän että jotakin vapaaottelijaa jurppisi mikäli tuttavapiirissä väheksyttäisiin taistelijan ottelukokemusta ja kuittailtaisiin että lehdessä luki kuinka Krav Magaaja pyyhkisi kaikilla vapaaottelijoilla lattioita. Väitehän olisi täysin absurdi.

   Sitä minä en kuitenkaan ymmärrä, kuinka Krav Magaa pyritään vähättelemään argumenteilla ettei lajiharrastajat käy vapaaotteluissa ja heidän tappelutaitojaan ei ole missään mitattu. Lajissahan on pohjimmiltaan kyse vain taidoista joilla irtaudutaan taistelutilanteista, ei siis oppia siitä kuinka lyödään Mike Tysonilta pää irti.

   Krav Magassa saa jo ihan alkeiskurssilta lähtien erittäin hyvää oppia siitä kuinka yllätyshyökkäyksiä torjutaan, tehdään nopea vastaisku vastustajan arkaan kohtaan ja paetaan paikalta. Simppeliä, tehokasta ja sitä mistä itsepuolustuslajissa nimeltä Krav Maga on kyse.

   Lajista saa itselleen kivan harrastuksen mikäli haluaa, käytännössä itsepuolustuksessa et voi koskaan saavuttaa tasoa jolloin voit todeta ettei kukaan pysty vahingoittamaan minua.


 • Eipä siihen kllä realistisesti ajateltuna edes tarvita mitään lajia, että miten pääsee pois tilanteista. Ja Taistelija nyt on ihan helvetin väärä termi ku puhutaan hararstajasta. Taistelijat on sodassa, eikä missään kehässä tai saleissa. Todellinen taistelija on se joka on oikeassa sodassa, kaikki muu on vaan hyvää harrastusta. Ja mitä tulee tuohon "realistiseen itsepuolustukseen" niin edelleenki: Minkälaisessa ympäristössä edes asutte tai minkälaisessa porukassa liikutte, kun kokoajan pitää miettiä tollasia? Hyviä tapoja tehä toinen vaarattomaksi on lyödä c-lyönti kurkkuun, tai tökätä aatamin omenaan ihan sormilla, tai sitten potkasta polveen, nyrkillä palleaan, rintakehään, avarilla kasvoihin. Tai yksinkeratsesti hommaa itsepuolustusta ajatellen turvasumuttimen, lupavapaan turvasumuttimen voi hommata kuka tahansa. Monikaan näistä jotka ajattelee jostain lajista jotain, ei edes koskaan kohtaa oikeeta tilannetta. Itsepuolustus ja tappelu on 2 ihan eri asiaa. Kamppailu-urheilussa kerätään pisteitä lajin sääntöjen sallimissa rajoissa. Itsepuolustuksessa pyritään pääsemään mahollisimman nopeeta pois, mahollisimman vähin vammoin. Ja se taistelija, siinä pyritään tappamaan ja vahingoittamaan toista oikeasti. Noita ei kannata sekoittaa toisiin. Ja edelleenki, se ei ole mikään helvetin taistelija, joka matsaa jossain kehässä, tai edes mahdollisimman realistisesa ympäristössä, se on harrastaja, ei mikään muu.

  • "Taistelija nyt on ihan helvetin väärä termi ku puhutaan harrastajasta. Taistelijat on sodassa, eikä missään kehässä tai saleissa. Todellinen taistelija on se joka on oikeassa sodassa, kaikki muu on vaan hyvää harrastusta. "

   ---Käytännössähän Krav Magaa vähätellään juurikin tuosta "läpsyhipasta", eli siitä ettei lajin treenauksessa käytetä kovia kontakteja. Krav Magan alimmilla tasoilla keskitytään säilymään ehjänä, ei rikkomaan vastustajaa.

   "Hyviä tapoja tehä toinen vaarattomaksi on lyödä c-lyönti kurkkuun, tai tökätä aatamin omenaan ihan sormilla, tai sitten potkasta polveen, nyrkillä palleaan, rintakehään, avarilla kasvoihin. Tai yksinkeratsesti hommaa itsepuolustusta ajatellen turvasumuttimen, lupavapaan turvasumuttimen voi hommata kuka tahansa."

   ---Nyt ryhdyit kritisoimaan lajia siitä missä se on kaikkein vahvin, Krav Magassa nimenomaan keskitytään alimmissa tasoluokissa noihin mainitsemiisi yllätyshyökkäyksiin joilla hommataan se sekunti pari aikaa päästä vastustajasta irti ja syöksyä karkuun. Lajissa korostetaan jopa sitä, että mikäli kohtaa ryöstäjän, niin lompakosta luopuminenkin on varteenotettava vaihtoehto.

   " Monikaan näistä jotka ajattelee jostain lajista jotain, ei edes koskaan kohtaa oikeeta tilannetta. Itsepuolustus ja tappelu on 2 ihan eri asiaa. Kamppailu-urheilussa kerätään pisteitä lajin sääntöjen sallimissa rajoissa. Itsepuolustuksessa pyritään pääsemään mahollisimman nopeeta pois, mahollisimman vähin vammoin. Ja se taistelija, siinä pyritään tappamaan ja vahingoittamaan toista oikeasti. Noita ei kannata sekoittaa toisiin. Ja edelleenki, se ei ole mikään helvetin taistelija, joka matsaa jossain kehässä, tai edes mahdollisimman realistisesa ympäristössä, se on harrastaja, ei mikään muu."

   ---Yllä olevasta sitaatista aikalailla samaa mieltä; itsepuolustus, tappelut, "pisteurheilu" ja taistelut joissa panoksena henki, ovat kaikki ihan eri asioita. Krav Magan siviiliversio on varsinkin alimmissa tasoluokissa puhtaasti tekniikoita joilla irtaudutaan vaaratilanteista. Laji ei poissulje edes sitä turvasumuttimen käyttöä itsepuolustukseen, vain vaaratilanteesta selviämisellä on merkitystä.


 • Joo, tarkotus on vaan sanoa, että suurin osa ihmisistä ajattelee väärin sen "mikä on paras laji" koska eri ihmiset hakee eri juttua. Toiset hakee meditaatiota, historiaa, filosofiaa, toiset pystykamppailua, toiset mattokamppailua, jotkut noiden sekotuksia yms yms. Mutta ei se laji ratkase vaan ihminen yksilönä, se että osaa soveltaa. Ja edelleen oon sitä mieltä, että ei ihminen tarvi lajia siihen, että se jossain jutussa saattaa pärjätä, koska ei s elaji tee voittamattonaksi, ne antaa vaan hyvät "työkalut" mutta ihan samalla pohjalla on sellanenki, joka ei harrasta mitään, jos ajatellaan, että ihminen nyt harvemmin oikeasti niihin yllätyshyökkäyksiin joutuu. Paljon voi ennalta ehkäistä kaveriporukan vaihtamisella, omalla käytöksellä, pukeutumisella jne. Ihmisellä nyt kuitenki normaalisti on ne 2 kättä ja jalkaa, niitä voi käyttää, oli harrastanut jotain tai ei. Ja mitä tulee lajien kritisoimisesta, niin kyllä, niitä täytyy saada kritisoida, kuhan osaa perustella väittämänsä. Uskon, että asialliseen, tai ainakin mahdollisimman asialliseen, keskusteluun pysytytään, uskon että oot aikunen, kuten minäkin.

  • "Joo, tarkotus on vaan sanoa, että suurin osa ihmisistä ajattelee väärin sen "mikä on paras laji" koska eri ihmiset hakee eri juttua. Toiset hakee meditaatiota, historiaa, filosofiaa, toiset pystykamppailua, toiset mattokamppailua, jotkut noiden sekotuksia yms yms. Mutta ei se laji ratkase vaan ihminen yksilönä, se että osaa soveltaa. "

   ---Tuosta olen samaa mieltä, lajeja ei pitäisi pyrkiä vertaamaan "tehokkuuden" näkökulmasta vaan pitäisi tajuta että kaikilla lajivalinnan taustat perustuvat henkilökohtaisiin painotuksiin. Kannatan myös näkemystä ettei laji tee miestä, vaan mies lajin.

   "Ja edelleen oon sitä mieltä, että ei ihminen tarvi lajia siihen, että se jossain jutussa saattaa pärjätä, koska ei se laji tee voittamattonaksi, ne antaa vaan hyvät "työkalut" mutta ihan samalla pohjalla on sellanenki, joka ei harrasta mitään, jos ajatellaan, että ihminen nyt harvemmin oikeasti niihin yllätyshyökkäyksiin joutuu. Paljon voi ennalta ehkäistä kaveriporukan vaihtamisella, omalla käytöksellä, pukeutumisella jne. Ihmisellä nyt kuitenki normaalisti on ne 2 kättä ja jalkaa, niitä voi käyttää, oli harrastanut jotain tai ei. "

   ---Krav Magaa kritisoidaan usein sellaisestakin mikä on oikeasti valetta tai harhaanjohtavaa tietoa. Lajin itsepuolustusversiossa ei edes lähestytä harjoittelua siltä kantilta että harrastajista tehtäisiin tunteettomia tappajia, vaan hyödyllisten tekniikoiden ohella käydään myös läpi syitä jotka altistavat hyökkäyksen kohteeksi joutumiselle. Itsepuolustuksen tärkein osa-alue on ennaltaehkäistä vaaratilanteita, ja siitä puhutaan alkeiskursseillakin.

   "Ja mitä tulee lajien kritisoimisesta, niin kyllä, niitä täytyy saada kritisoida, kuhan osaa perustella väittämänsä. Uskon, että asialliseen, tai ainakin mahdollisimman asialliseen, keskusteluun pysytytään, uskon että oot aikunen, kuten minäkin."

   ---Tottakai kritiikki ja kyseenalaistaminen kuuluu jokaisen oikeuksiin ja mikään ei voi olla siltä turvassa.

   -En seuraa keskustelua taistelu-, kamppailu- tai itsepuolustuslajeista miltään asiaan oikeasti vihkiytyneiltä foorumeilta, enkä näinollen pysty sanomaan kuinka asiallista tai totuudenmukaista keskustelua Krav Magasta käydään muualla, mutta ainakin Suomi24-palstalla pistää silmään lapsellinen vertailu lajien kesken joiden lähtökohdat ovat tyystin erilaiset. Sinällään ymmärrän keskustelun sävyn sillä edelleenkin lajin näkyvin touhumies maassamme on kaveri jolla on kovat meriitit kontaktilajeista, ja näin myöskin Krav Maga nivoutuu samaan "tuoteperheeseen" vaikka lajin filosofia poikkeaa muista kaverin lajeista.

   -Itselläni on menneisyydestä ohut kosketus lajiin seuran kautta joka tekee ansiokasta ruohonjuuritason työtä, ja nimenomaan korostaa itsepuolustuksellisia lähtökohtia. Oma harrastukseni päättyi aikataulullisiin vaikeuksiin, mutta mielestäni asiat seurassa olivat hyvällä tolalla eikä mitään epätervettä machoilua tai muiden lajien vähättelyä ollut olemassakaan.


 • Joo, omista taustoista sen verran, että shotokan karatea tuli harrastettua vihreeseen, wadoryu karatee siniseen, aikidoa 3 kk, potkunyrkkeilyä vähän päälle vuosi, josta muistona oranssi vyö. Krav magasta mulla on se käsitys, mikä tulee ku lukee potkun foorymia ja katsoo youtubesta videoita. Wing chunia tuli myös harrastettua se 4 vuotta. Ja harrastan kotona edelleen varjonyrkkeilyä, mutta siis niin, just näiden eri lajien kokemuksella sanon, että ei ne lajit niin paljoo poikkea muista ainakaan teknisesti, periaatteet kyllä, joten oli laji krav maga tai joku karaten tyylisuunta tai kung-fun tyylisuunta, aina voi soveltaa, kuhan ajattelee näitä juttuja. Ja sit tässä on uutinen siitä, miten potkunyrkkeilijän sormi katkaistaan, https://yle.fi/urheilu/3-8550676 niin ihan tuonki takia haluun aina korostaa sitä, että ei siihen mitään harrastusta tarvita että pärjääkö oikeesti vai ei. Tuokin tilanne tuli huippu-urheilijalle yllätyksenä, seurauksena sormi katki.
  Ja kyllä, suomi24 foorumeilla on kyllä täysin trollejakin, mutta on aina välillä henkilöitä, jotka on näihin panostanut, enemmän ku sen alkeiskurssin verran ja se on hyvä.

  • Minulla ei ole kummemmin kokemusta mistään lajeista, vähän Krav Magasta, mutta siinäkin tuli jo alimmilla tasoilla vastaan esim. nyrkkeilyn peruslyönnit kuten suorat ja koukut. Käsittääkseni lajissa on oikeasti paljon tekniikoita jotka on tuotu muista lajeista ja niitä on vain muokattu sopimaan omaan lajiin paremmin.

   Kävin toki aikoinaan katsomassa ystäväni pyynnöstä heidän karate-seuransa treenejä josko innostuisin siitä ja liittyisin seuraan, mutta mielestäni niissä treeneissä nähdyt harjoitteet olivat liian "taiteellisia" jotta niillä pystyisi lyhyellä tai edes keskipitkällä aikavälillä omaksumaan taitoja joilla olisi itsepuolustuksellista merkitystä.

   Voin toki olla väärässäkin karaten suhteen, mutta Krav Magassa minua viehätti heti lajin suoraviivaisuus, kaiken lähtökohtana oli liikkeiden yksinkertaisuus ja loogisuus. Simppelit tekniikat, paljon toistoja ja fysiikan rakentaminen paremmaksi, teoriassahan tuon pitäisi auttaa jotakin satunnaista hörhöä vastaan.

   Paska juttu tuo sormen katkaisu, mutta käytännössä tuossakin taisi olla oikeasti kyse kaverista jolla oli joku kalpea aavistus siitä kuinka joku sormilukko tehdään ja kaveri ajatteli yllättää "mestarin" tempulla. Lopputuloksena sormilukko epäonnistui ja sormi napsahti poikki.


 • Joo, tuosta karatesta täytyy mainita vielä, että karaten tyylisuunnalla on paljon merkitystä, sekä seuralla että myös opettajalla. Ja tuosta karate itsepuolustuksena niin siinähän kyseessä on juuri se että osaa hahmottaa, soveltaa. Taidettahan se on, hyvää sellaista, mutta myös itsepuolustukseen sopivaa, koska jos ymmärtää mitä tekee ja miksi, niin oppii sen sovelluksen. Suoraviivaisuuskin on sellanen, jonka voi käsittää monella tavalla. Karateeki (Tyylisuunnasta riippumatta) voi harjottaa suoraviivasesti. Esim. karaten suorat sormilyönit löytyy kyllä krav magastakin, kuten monesta muustakin lajista. Juuri sen takia, koska normaalisti kehittyneellä ihmisellä on ne 2 kättä ja jalkaa, joilla voi tietyn määrän tehdä eri kikkailuja.
  Tuosta sormijutusta vielä, ei siihen että osaa jotain satuttaa, tarvita mitään opetusta, vaan väkivaltaista mieltä enimmäkseen. Toisen vahingoittaminen oikeessa elämässä on todella helppoa ja yksinkertasta. Käsilukon ja sormilukon yms tekee ihan helposti, kuhan huomaa vaan sen, että vääntää niitä siihen suuntaan, mihin se ei ole luonnollista. Yksinkertaista. Ihmiset ajattelee näitä juttuja liian monimutkasesti, oikeasti nämä on tosi yksinkeratasia juttuja.

 • Wadõ-ryū oli tyylisuunta, seuran ja opettajan jätän mainitsematta. Enhän minä käynyt kuin pari kertaa katsomassa treenejä, mutta olin juuri lopettanut Krav Magan kun se ei sopinut aikatauluihini ja ystäväni pyysi minua katsomaan heidän treenejään koska ne treeniajat olisivat olleet minulle mahdollisia. Siinä kohtaa homma ei napannut, ja oikeastaan ajattelin että olosuhteet mahdollistaisivat myöhemmin paluun Krav Magaan.

  Enhän minä tunne tuon sormen katkaisun taustoja, mutta tuli vain mieleeni, että katkaisija tiesi potkunyrkkeilijän taustan ja halusi pikku kekkulissa näyttää kuinka noinkin kovaa miestä voi viedä pienellä sormitempulla ja loppu on historiaa. Oikein toteutettuna sormilukot kun ovat yllättävän tehokkaita tekniikoita ilman että edes katkoo sormia. Mietin että ehkä lopputulos oli enempi vahinko kuin itsetarkoitus.

 • Jep, jokaiselle jotakin.
  Sormen katkaisusta sen verran, että oli kuulemma siis ollut järjestyksenvalvojana työtehtävissä tuo potkunyrkkeilijä, ja humalainen hyökkäsi aivan yllättäen kimppuun, ilman ennakkovaroitusta.

  • Yllätyshyökkäys tietenkin, eihän tuon luokan kaveria mennä haastamaan avoimesti.

   Motiivia vain mietin, oliko tarkoitus ihan vain survaista sormi tylysti poikki vai yrittikö sormilukkoa joka sitten epäonnistui?


 • Niin, hankala sitä näin on sanoo, kun kumpikaan meistä ei tunne tapausta.
  Mutta joo, meen nyt saunaan koska huomenna meinaan voittaa itseni ja varjonyrkkeillä 2 tuntia putkeen, siinä kokeilee omia rajojaan. Hyvät kesän jatkot sinne!

  • Näinpä, jatkoja sinnekin.


 • Krav maga on sellainen laji että kun tekniikat tehdään niinkuin kuuluu, ilman sääliä, niin ei kannata jäädä paikalle. Vammat sitä luokkaa että hinta lappu on aikas korkea.
  Tietty sama jos lyöt toiselta hampaat kurkkuun tai murrat käden tai heität niskoilleen.
  Mutta magassa loppuun tehty tekniikka voimalla rikkoo AINA jotain. AINA.
  Pitää muistaa että laji on vain ip tarkoitukseen ja sitten poistuminen.
  Puukko kun vastassa niin sääliä ei tunneta kummallakaan puolella.

  • Tavallisesti hyökkääjä valikoi uhrinsa, ja hyökkääjä yleensä olettaa pystyvänsä lyömään uhrinsa. Jos me ihan realistisia ollaan, niin ne Krav Magaajat joilla on edellytykset lyödä toiselta hampaat kurkkuun tai murtaa luita torjuessaan hyökkäyksen, ovat myös ulkoiselta olemukseltaan sennäköisiä ettei kuka vain saa päähänsäkään hyökätä kimppuun.

   Todennäköisin uhri onkin ihminen joka ei ole luunmurskaaja, vaan heikompi yksilö jonka toivo on päästä yllättämään hyökkääjä.


 • Kintinkitttaaja: Se vaan, että jos aina teet treeneissä kaiken loppuun asti, niin loppuu kyllä harrastajat, jos paikat mennee jatkuvasti rikki. Ja oli laji mikä tahansa, jos tekniikat tekkee loppuun asti, on se aika brutaalia. Aikidoa esim. väheksytään, mutta kyllä senki tekniikoilla saa vahinkoo aikaan ihan heleposti, kuha tekkee ne loppuun asti, se vaan, ettei se ennään sillo oo aikidoa. Ja sanon siis vaan, ettei magassa oo tarkotuksena harjotuksissa kettään satuttaa oikeesti, vaikka periaate on se. Edelleenki: Harrastajat loppuis aika nopijaan tahtii, ku vammat estää harrastamisen, joten se siitä. Itte en harrasta mittää, mut kerran oon joutunu tilanteeseen, josta pääsin pois ihan vaistonvarasesti tökkäsemällä kaulaan sormilla. Kuten tuo Hohohohohohohohoh tuossa toi esille, ei siihen lajia tarvita, että pääsee tilanteesta pois, riittää että tuntee ihmisen anatomiaa sen verra, että tietää ne arat paikat, omaa järkee saa käyttää. Eikä mainospuhheita kannata aina uskoo, ainakkaa liikaa.
  Se siitä siis, koittakaa olla joutumatta tilanteisiin. Hyvät kesät!

  • No nimenomaan puhe oli tekniikan käytöstä kun joku oikeasti käy kimppuun. Sehän on selvä että harkoissa niin ei voi tehdä.
   Tarkoitukseni oli kertoa että tekniikat ovat järkyttävän tehokkaita kun ne vaan viedään kunnolla loppuun.
   Sen takia maga tekniikat ovat nopeasti omaksuttavia että saada nopeasti useita toistoja jolloin liikkeet tulevat refleksin omaisesti. Ja silloin voi olla että hyökkääjällä on kivekset halki ja puuttuu toinen silmä. Eli siinä tapauksessa kannattaa ottaa hatkat ellei halua maksaa järjettömiä korvauksia jollekkin kusipäälle.


  • kintinkitttaaja kirjoitti:

   No nimenomaan puhe oli tekniikan käytöstä kun joku oikeasti käy kimppuun. Sehän on selvä että harkoissa niin ei voi tehdä.
   Tarkoitukseni oli kertoa että tekniikat ovat järkyttävän tehokkaita kun ne vaan viedään kunnolla loppuun.
   Sen takia maga tekniikat ovat nopeasti omaksuttavia että saada nopeasti useita toistoja jolloin liikkeet tulevat refleksin omaisesti. Ja silloin voi olla että hyökkääjällä on kivekset halki ja puuttuu toinen silmä. Eli siinä tapauksessa kannattaa ottaa hatkat ellei halua maksaa järjettömiä korvauksia jollekkin kusipäälle.

   Krav Magassa on tehokkaita tekniikoita ja paljon hyvää, mutta siinä treeni ei tee mahdolliseksi arvioida miten adrenaliini vaikuttaa tositilanteessa. Tosielämässä uhkatilanne voi lamauttaa magaajan vaikka kaikki taito olisi teoriassa hallinnassa.

   Ei se jäätyminen ole pelkästään magaajien ongelma, sitä voi tapahtuu kaikille ja aika pitkällekin edenneille harrastajille. Treeneissä asia olisi syytä tiedostaa ja treenaamisessa tulisikin tähdätä siihen että harjoittelija oppisi käsittelemään stressiä ja toimimaan sen alaisena.


 • Ja tekniikoiden sekä stressinhallinnan lisäksi kannattaa treenata myös ensiaputaitoja.

 • Tuo on vähän kaksipiippuinen juttu.

  Minusta krav magassa ei ole mitään vikaa, kunhan sen ei markkinoida olevan jotain sellaista, mitä se ei ole. Kyseessä on lähinnä itsepuolustuksen pikakurssi, joka kulkee eri kielillä ja maissa eri nimillä. Tarkoitus ei ole oppia puolustautumaan taitavaa hyökkääjää vastaan ja torjumaan toisten taistelulaljien tekniikoita, vaan nostaa perusvalmiuksia väkivaltatilanteessa. Monelle ihmiselle se on oikea osoite, koska monessa muussa lajissa perusvalmiuksien kehittäminen kestää pitempään ja harva haluaa kamppailulajeista mitään elämäntapaa.

  Jos taas lähdetään selittämään, miten tuollaisen lajin harrastajat ovat suurimpia taistelijoita, niin siinä helposti mennään fantasiamaailman puolelle ja tämä ei ole vain krav magan, vaan useimpien itämaisten ns.perinteisten lajien ongelma; harva tietylle lajille elämänsä omistanut keski-ikäinen mies haluaa luopua siitä koviksen identiteetistä, joka on rakennettu tuon hehkutuksen ympärille, vaikka näytöt olisivat vähäisiä. Siinä joutuisi kysymään, että perustuuko oma identiteetti hataralle pohjalle.
  Kuuntelin esim.vasta Mortal Kombat peleissä Johnny Cagea näytelleen kung-fu expertin haastattelua ja siinä kysyttiin, että miten Bruce Lee olisi pärjännyt vapaaottelussa ja mestari sanoi, että Bruce Lee diskattaisiin, koska hän puhkoisi silmät. Mutta ei ole mitään todisteita siitä, että Bruce Lee olisi ikinä puhkonut silmiä, harjoitellut sitä täydellä nopeudella ja herää myös kysymys siitä, miksi Bruce Lee ei voisi vain lyödä leuan kärkeen sääntöjen mukaan? Jos osaa lyödä silmään, osaa varmasti lyödä leukaankin. Eli mielestäni tuo on vain tekosyy, jolla nämä ninjamestarit suojelevat omaa egoaan. Ei sillä etteikö tuollainen ninjamestari olisi silti keskivertoa kovempi luu kovakuntoisuuden ja jatkuvan treenaamisen takia.

  Toinen kiistakohde liittyy ns."oikeaan väkivaltaan" ja siihen, kenellä on tulkintamonopoli siihen millainen se oikea väkivalta- tai itsepuolustustilanne tai matsi on. Itsepuolustuskurssia- tai lajia voidaan markkinoida vetoamalla siihen, että se keskittyy kehän ulkopuolisiin tilanteisiin, mikä on sinänsä järkeenkäypää, että harvoin ihminen joutuu väkivallan uhriksi nyrkkeilykehässä.
  Toisaalta taas myös se itsepuolustuskurssin tarjoama kuva oikeasta väkivaltatilanteesta on sekin usein rajoittunut ja stereotyyppinen; myös se käsittelee tasaista alustaa, jonka päällä on tilaa tehdä kaikenlaista ja vastustaja varoittaa olemassaolostaan jollain tavalla. Se, että joistakin väkivaltatilanteista- ja skenaarioista puhutaan ei vielä tarkoita, että niihin osattaisiin oikeasti vastata; kenelläkään ei ole silmiä selässä. Jos tulee hyökätyksi vaikka täydessä bussissa tai rappukäytävässä, voi suurin osa tekniikoista olla mahdotonta toteuttaa ja nuoruus, lihaksikkuus ja ulottuvuus tärkeämpää kuin taito; jos toinen käsi menee toimintakelvottomaksi, painiliikkeet eivät enää onnistu. Mikään laji ei anna voimia käyttää raskasta esinettä puolustautumiseen yhtä hyvin kuin bodaus eikä mailan lyönti reiteen satu yhtä paljon jos kyykky on 200kg. Myös asetorjuntajutut ovat kaksiteräinen miekka; niitä ei opi vapaaottelussa, mutta toisaalta niissä lajeissa, missä niitä harjoitellaan, niitä harjoitellaan vain marginaalisen vähän. Olisiko se aika ollut parempi käyttää nyrkkeilytekniikan hiomiseen?
  Oman kuolevaisuuden tunnustaminen ja Steven Seagalin leffatodellisuudesta poistuminen on oman käsitykseni mukaan yhtä vaikeaa niin vapaaottelun kuin krav magan kaltaistenkin lajien harrastajille, joista suurin osa on voimansa tunnoissa olevia nuoria miehiä tai keski-ikäisiä ukkoja, joiden identiteetti rakentuu tuolle kuolemattomuuden tunteelle. Pitäisi pystyä hyväksymään, että mitään taikalajia tai menetelmää ei ole olemassa ja elämä ja todellisuus on kaoottisempaa kuin jonkun lajin tarjoama kuva siitä. Yhdelläkään lajilla ei ole yhtä oikeaa ratkaisua tai tyhjentävää selitystä siihen mikä oikea väkivaltatilanne on.

  Tästä päästäänkin siihen, että kamppailulajeja voi lähestyä itsepuolustuksen tai kamppailu-urheilun perspektiivistä tieteellisesti ja molemmissa on päällekkäisyyttä, mutta myös eri painotusalueita, joista toisen ei tarvitse tietää mitään. Itsepuolustukseen liittyy tietämystä psykologiasta, lainsäädännöstä, erilaisista voimankäyttövälineistä, kulttuureista sun muusta sellaisesta varsinkin opettajavaatimusten kannalta. Kamppailuvalmennukseen taas liittyy tietoa ravinnosta, lihaskuntoharjoittelusta, kilpalajin tilastoista, säännöistä ja yhä monimutkaistuvista tekniikoista.
  Oman turvallisuuden kannalta on melko merkityksetöntä harrastaako judoa vai krav magaa, koska väkivallan uhka on marginaalinen ja useimmat lajit lisäävät hätävarjeluvalmiuksia yli keskiverron, mutta jos joku haluaa pätevöityä opettamiseen tai tulla tietäjäksi, liittyy harrastukseen muutakin kuin vain liikkeiden opettelu eli itseluottamusta ja sisältöä saa myös muista ulottuvuuksista ja tätä kautta toivon mukaan vähenee tarve miettiä, että "kumpi voittaisi tappelussa".

  • Bruce Lee on sanonut, että paras tapa vapautua maahanviennistä on iskeä silmiin, taikka purra. Leehän treenasi ns. katujen tositilanteita silmälläpitäen, eikä sääntöjen puitteissa käytävää matsia varten. Lee ei ollut urheilija, joten hän olisi varmasti kieltäytynyt kehään kiipeämisestä, perustellen, että kyseinen laji antaa liikaa etulyöntiasemaa painiosastolle. Varmasti turhauttavaa vääntää maton pinnassa ja mahdollisesti hävitä matsi vain, että säännöt kieltävät käyttämästä tapoja, joilla Leen mielestä olisi parasta yrittää vapautua tilanteesta.

   Varmasti vapaaottelijalle olisi myös turhauttavaa matsata esimerkiksi taidon ottelusäännöillä. Jos henkilöllä ei ole yhtään kokemusta kyseisestä lajista, ei hänellä ole mahdollisuutta voittaa ottelua, koska häviäisi pelkästään varoituksilla vääränlaisesta liikkumisesta, taikka vääränlaisista/kielletyistä tekniikoista (esim. pääkontakti kielletty, ja suoria tekniikoita ei suosita pointsien suhteen). Sitten alkaisi se valitus siitä, kuinka taidokoilla on etulyöntiasema, ja lopuksi koko homma loppuisi siihen vedoten, ettei tuollaisilla rajoittavilla säännöillä ole mitään järkeä matsata.


 • Ei avautunut aloittajan ahdistuksen syy itselle. Ns kadulla - kuten aloittaja mainitsee paikaksi - pärjää aika helvetin monella asialla ja samalla mikään ei tee mistään mitään tai kenestäkään ketään. Koomista on itselle - vain ja ainoastaan pari kertaa magan pk käytynä - on se miten 1-1 kontaktilajeista löytyy vielä 2017 ihmisiä jotka vertailevat lajien paremmuutta ip mielessä ja nostavat kamppailu-urheilun ohi itsepuollustuslajien. Niin eri maailmat ja tilanteet että ihminen joka rinnastaa ei ole takuulla kokenut ja nähnyt molempia. Jonkin verran - ja helvetin vähän -on tullut kamppailu-urheilulajeja reenattua, tehtyä töitä voimankäytön puolella ja elettyä elämää jossa väkivalta on ollut läsnä. Kaukana osaajasta, vielä kauempana tietäjästä. Geoff Thompsonin kanssa ajatuksia vaihtaessa vielä enemmän tajusi jo sitä minkä tiesi- tiedän vähän : ) Yhden lajin nollaaja, etenkin ip lajin nollaaminen kamppailulajin argumenteilla on aika neitiä oikeasti ja kaikki tietää sen...

  Väkivalta. Mikään ei valmenna täysin siihen. Nostan hattua koville kamppailu-ukoille mutta sekään ajatus ei auta kun tajuaa että veri valuu ja monta ihmistä kimpussa ei aio lopettaa, ei ole tuomareita eikä taputuksia. Kaikki säännöt ja niihin perustuvat tekniikat ovat ilmaa, katsot omaa verivanaa ja tunnet että taju lähtee jos et tee mitään. Aloittajan ajatukset ovat sillon suloisia urkkapojan mietteitä, elämä on tässä ja nyt, selviytyminen rumaa. Urkkapoika on leffakohtauksessa katulampun alla, oikea ihminen pimeässä nurkassa maassa monen ihmisen alla.

  Mistään en todellakaan mitään tiedä, väkivalta on niin hallitsematonta ja täysin muuta kuin kamppailu-urheilu. +1+2+3+4 kaikki nähty ja kolme ekaa vammojen kautta koettu. Ei auttanut bjj eikä nyrkkeily.........sitte tuli se 5. Verbaliikka pelasti aivovammalta, bjj ehkä maassa suojaamiselta, maga toi asenteen ja jälkipelin. Kaikki mma bjj nyrkkeilu thai mestarit kaatuu kuin kesäheinät tuulessa kun useampi ukko tulee mukaan. Lopuksi lapset kiistelee mikäkukamissä oli kivaa.......päälle kaikki muu, teräaseella uhkaavan lukottaminen oli sellainen että vieläkin kylmähiki nousee...verta joka puolella. Mutta mussutetaan lajeissta ja puhutaan reeneistä :D

  • alwaysU,

   On totta että väkivaltatilanteessa ei ole tuomareita eikä taputuksia, mutta se ei tarkoita sitä, että krav maga tai joku muu ip-lajina itseään markkinoiva olisi parempi vaihtoehto kuin kilpailulaji. Tositilanteessa se hyökkääjä voi myös osata painia tai nyrkkeillä ja silloin on hankala paikka edessä jos ei itse ole opetellut noita juttuja korkealle tasolle.

   Minusta näyttää näin kyynisen tarkkailijan silmissä vähän siltä, että nämä ns.ip-tyypit monesti mielellään vetoavat kaikille mahdottomiin tilanteisiin kun eväät loppuvat kesken. Ei ole väliä onko formulakuski vai sunnuntaikuski jos rekka tulee henkilöauton päälle ahtaalla tiellä, mutta millä tavalla tämä on argumentti niin sanottujen ip-lajien puolesta? Miksi jonkun kannattaisi tästä syystä valita krav maga?
   Näytät tuossa itsekin sanovan että magasta et saanut mitään kamppailutaitoja toisin kuin ainakin BJJ:stä sait, vaan "asennetta", mutta miksihän sitä ei olisi voinut saada jostain muualta?


  • Mies32vuotta kirjoitti:

   alwaysU,

   On totta että väkivaltatilanteessa ei ole tuomareita eikä taputuksia, mutta se ei tarkoita sitä, että krav maga tai joku muu ip-lajina itseään markkinoiva olisi parempi vaihtoehto kuin kilpailulaji. Tositilanteessa se hyökkääjä voi myös osata painia tai nyrkkeillä ja silloin on hankala paikka edessä jos ei itse ole opetellut noita juttuja korkealle tasolle.

   Minusta näyttää näin kyynisen tarkkailijan silmissä vähän siltä, että nämä ns.ip-tyypit monesti mielellään vetoavat kaikille mahdottomiin tilanteisiin kun eväät loppuvat kesken. Ei ole väliä onko formulakuski vai sunnuntaikuski jos rekka tulee henkilöauton päälle ahtaalla tiellä, mutta millä tavalla tämä on argumentti niin sanottujen ip-lajien puolesta? Miksi jonkun kannattaisi tästä syystä valita krav maga?
   Näytät tuossa itsekin sanovan että magasta et saanut mitään kamppailutaitoja toisin kuin ainakin BJJ:stä sait, vaan "asennetta", mutta miksihän sitä ei olisi voinut saada jostain muualta?

   Hyviä kysymyksiä..itse peilaan kaikkea sen kautta mitä olen opetellut ja kokenut. Lajiosaaminen on varmasti kaikilla osa-alueilla aivan noobie itsellä, vähän sitä ja vähän tätä, pystyä mattoa ip ja jotain muuta. Duunissa taas oli voimankäyttö näkökulma joka on täysin erilainen. Vapaalla ja maailmalla väkivalta mitä nähnyt/kokenut taas tuo uusia sävyjä.

   Surullista on lopulta "meidän äiti tekee parempia lihapullia" -keskustelu mikä meillä on. Ei mikään ip-laji tee mestaria, omasta mielestä ip-lajeissa ei voi edes olla mestaria toisin kuin kamppailulajeissa. Samalla ajattelen että lajinsa taitavat kamppailu-urheilijat toimivat siten kuin ne 10 000 treeniä toiminut. Eväät loppuu varmasti kesken jos ip pohjalta huudellaan vieraisiin pöytiin joissa oman lajinsa urheilijat. Mattoreeneistä vasta menin ip reeneihin - edelleen sama noobie olen - ja oli mattopainia. Turha edes verrata mitään tasoa. Mutta se asenne on muutakin kuin tunne, ja se tulee siitä lajireenistä ja ip puolella se on joskus päinvastainen. Mattopainissa -jos unohdetaan kaikki mikä ei kuulu bjj/lukkopainiin - halutaan päästä irti ja ylös, kohdata muita vastustajia.

   Uudelleen -voiko alkua aloittaa.... - aloitettuani magan tajusin omat virheeni niissä 1 vs monta tilanteissa joissa minua käsiteltiin huonosti ja suurin tekijä oli se reagointi ja asenne. Se etten saanut magasta osaamista oli lähinnä se että sitä oli jo takana jonkin verran. Vaikeimmissa paikoissa olisi pitänyt vain lyödä, potkia, purra, tökkiä. Yhden tyypin armbar olisi ollut 4 tyypin potkujuhlaa. Kamppailu-urheilijat ovat itselle herrasmiehiä with deadly skills. Itsepuollustustilanteissa herrasmies herää naama jäätyneenä omaan vereen jos herää. On vmäistä tajuta tilanteessa ettei omat isotkaan voimat riitä ja ukkoa pukkaa päälle, satuttaminen olisi pelastanut mutta on myöhäistä kun ollaan jo painissa jossa ei ole se 1 vs 1.

   Mä en välitä mitään lätinöistä laji/tyyli/seura etc. Se mistä välitän on että selviän ja osaan puollustaa tarvittaessa itseäni ja omiani.

   Miksi kannattaisi valita maga? Olen varmasti vähiten pätevä puhumaan magasta, mutta sanoisin silti että reagointitapa ja tekniikat saattavat pelastaa sinut juuri silloin kun niitä tarvitaan eniten. Peruskurssilla jo haetaan sitä että monta voi olla vastassa ja missä poistuminen.

   Yleisestikin ip eroaa ainakin omasta noobie mielestä täysin urheilusta, lyö ensin. Mutta hullua ja surullista että toiset mölisee siitä toisiin pöytiin mihin ei ole asiaa ja kylmä kyyti jos niillä asetuksilla mentäisiin.

   Se asenne ei kuulu urheiluun, sinne kuuluu kunnioitus ja reilu peli.


 • krav maga on hemmetin hyvä juttu, itsellä kokemus, judo, karate ja jujutus jaz jujutus oli hyvä laji ip mielessä, mutta krav magasta löysin vielä ennemmän realiteettia eli tositalnteiden analysointia j totetusta ja tilanteen seurantaa ja kokemusta on lajeista 30 vuotta.
  <krav mag toimii ja siiä harjoitellaan yhtenä osan kontaktiottelua nyrkkeihansikkailla se tiedoksi lajista tietämättömille, kokonaisvaltaisesti erittän tehokas itsepuolustusjärjestelmä.
  <gida

 • Kaikki jotka lähtee kadulle "ottelemaan" ovat pellejä.

  • "Menkää nyrkkeilyyn tai johonkin painilajiin, jos haluatte oppia jotain. Oikeiden kamppailu-urheilulajien peruskurssin käynytkin pyyhkii magaajilla lattiaa."
   Nämä kirjoitukset kyllä pistää niskavillat nousuun. Entäpä turvallisuus alalla ns. oikeat opit?


  • 3ttån kirjoitti:

   "Menkää nyrkkeilyyn tai johonkin painilajiin, jos haluatte oppia jotain. Oikeiden kamppailu-urheilulajien peruskurssin käynytkin pyyhkii magaajilla lattiaa."
   Nämä kirjoitukset kyllä pistää niskavillat nousuun. Entäpä turvallisuus alalla ns. oikeat opit?

   Ei niskavilloja kannata pystyyn nostaa moisten trollien ja/tai idioottien takia.


 • Ei täysijärkinen ihminen tarvitse niitä taitoja joita krav mahassa opetetaan. Niiden käyttämisestä joutuu vankilaan eikä asioita ratkota väkivallalla joka pitäisi mennä jakeluun teineille. Parempi harrastus on esimerkiksi kuntonyrkkeily. Lajeja joissa toinen ihminen vammautetaan tai tapetaan pitäisi kieltää lailla. maanpuolustuskin on yhteiskunnan kontrollissa. Mutta tämähän on bisnestä jolla muutama tienaa ja kunnolla.

  jonkin verran harrastaneena ihmettelin kun kuntosalilla oli km paita päällä kaveri joka löi säkkiä silmät ummessa eläytyen. Lyöntitekniikat perseestä, suorat ei sinne päinkään ja koukuista ei tietokaaan. Muilla tekniikoilla varmaan pärjäisi paremmin mutta nekkailija vetäisi tauluun sekunneissa.

 • Miten ihmiset jaksaa vääntää äidin lihapullista? :D

  " Muilla tekniikoilla varmaan pärjäisi paremmin mutta nekkailija vetäisi tauluun sekunneissa. "

  Miksi pitäisi vetää?

  Aika monta lajia tullut 25v aikana räpellettyä, aina vain alkeet. Töiden kautta ja myös maailmalla taas kohdattua väkivaltaa. Parhaiten auttoi magan peruskurssi usein. Sotilasmaga myös. Ihmiset jaksaa aina vääntää ihme juttuja ja tilanteita, ilman kokemusta. tuodaan paini/thai/nyrkkeily etc tosi elämään ja IP tilanteisiin ja lasketaan ettö vastapuoli on a) saman lajin harrastaja b) noudattaa saman lajin sääntöjä. Suloiset mussukat! :) Vierestä nähnyt kuinka 15v kamppailu-URHEILIJA jumittaa kun toinen painii ja puree naamasta, lyö haavaan ja veri lentää. Ei ole tuomaria. Nekkuilu unohtuu....

  "....nekkailija vetäisi tauluun sekunneissa. " ja tämä asenne. Äiti mielessä kun mennäänkin maahan.

 • Itse saanut aikoinaan 8 tunnin itsepuolustuskoulutuksen, joista 4 tuntia teoriaa ja 4 tuntia käytännön harjoittelua. Sen lisäksi 4 tunntin uhka- ja väkivaltatilanteiden hallinta-koulutus, joista 2 tuntia teoriaa ja 2 tuntia käytännön harjoittelua. Tähän asti on ihan hyvin pärjätty sillä. Elämä kun ei minulla ole mitään rambo-elokuvaa, vaikka saattaahan se joillain ihmisillä maailmalla olla.

 • itse olet slunkki. manipulaatiosi on turhaa, skunkki.

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  217
  3003