Talvivaara kusi punavihreitten kintuille

Entä.nyt.punikit

Projektin nimi on suomeksi salama
Salama on sähköä. Siitä on perimmiltään Terrafamen suuressa suunnitelmassa kysymys.
Sähköautojen akut ovat yksi kuumimmista kaivosteollisuuden puheenaiheista. Terrafamen suunnitelma akkukemikaalien tuotannosta on tosiasiassa jo alkanut, vaikkakin välillisesti.
”Meidän nikkelituote sopii akkuihin niin hyvin, että se menee jo nykyisin jalostajille, jotka tekevät siitä akkukemikaalia”

Se alkoi salaisesti viime kesänä singaporelaisen raaka-aineiden välittäjän Trafiguran aloitteesta.

Perjantaina 10. marraskuuta hieman kello 10 jälkeen projektista tuli julkinen: Sotkamossa sijaitsevalle Terrafamen kaivokselle rakennetaan sähköautojen akkukemikaaleja tuottava tehdas.

Suuret muutokset tulevat usein yllätyksenä. Harva olisi alkuvuonna uskonut, että Terrafame saa Trafiguralta ja finanssiyhtiö Sammolta runsaan puolen vuoden kuluttua uuden rahoituksen.

Kaivoksen pysäköintialue on täynnä autoja, ruokalassa on pitkät jonot ja bioliuotuskasat höyryävät. Höyry on hyvä merkki, se kertoo liuotuksen toimivan.
-pääluottamusmies hyräilee.
Tohinaa on kaivoksella lähes joka nurkassa. Varikolle on vasta saapunut suurin Euroopassa käytössä oleva kauhakuormain, valtavat kiviautot jyrisevät avolouhoksella, ja kolmas rikkivetyä tuottava yksikkö on valmistumassa. Rikkivetyä tarvitaan lisää nykyisen tuotannon kasvattamiseen.

Alihankkijat mukaan lukien kaivoksella on nykyisin töissä 1 300 ihmistä. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Nikkelin ja sinkin lisäksi kaivoksella aletaan pian tuottaa kuparia. Määrät ovat pieniä, mutta kaikki mahdolliset metallit on tarkoitus ottaa talteen. Lokakuussa Terrafame jätti valtioneuvostolle hakemuksen uraanin talteenoton aloittamiseksi.
”Malmi on osoittautunut hyvin tasalaatuiseksi, ja bioliuotuskasat toimivat jo liki täydellä tehollaan”, Lukkaroinen sanoo.

Se ei tarkoita, että kaikki ongelmat olisi ratkaistu. Terrafamen laskelmien perusteella kaivoksen liiketoiminta on kannattavaa vasta vuoden kuluttua.

Ympäristöturvallisuus on parantunut, koska kaivoalueelle varastoitujen vesien määrä on vähentynyt merkittävästi. Kun Terrafame osti kaivoksen kesällä 2015, varastoituja vesiä oli kymmenen miljoonaa kuutiometriä. Nykyisin määrä on alle kolme miljoonaa kuutiometriä.

Kaivosteollisuus aiheuttaa usein voimakkaita mielipiteitä. Kaivokset rumentavat maisemaa, ja ympäristöongelmien välttäminen on usein vaikeaa. Ilman kaivoksia ei kuitenkaan olisi metalleja, joihin ihmiset törmäävät kaikkialla jokapäiväisessä elämässään.

Tarvaisella on selvä näkemys kaivoksen vaikutuksista lähi­alueiden vesistöjen kaloihin.
”Ne ovat hyvin pienen joukon tarinoita. Toimittajia on alusta alkaen kiinnostanut vain kaivoksen vastustajien väitteet. Tämän kylän ihmiset ovat syöneet Laakajärven kalaa koko sen ajan, kun kaivos on täällä ollut, eikä mitään poikkeavaa ole havaittu.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000005463824.html

Ostamalla nikkelisulfaatin lisäksi kobolttisulfaattia Kainuusta akuista poistuisi myös Kongon tahra. Suuri osa koboltista tuotetaan nykyisin Kongossa.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan olot Kongon kobolttikaivoksilla ovat erittäin vaaralliset ja lapsityövoimaa käytetään paljon. Sanomalehti Financial Times kertoi keskiviikkona, että Lontoon metallipörssi alkaa selvittää lapsityövoiman käyttöä kongolaisilla kobolttikaivoksilla.

10

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siellä.itkivät.homot

      Ei ollut kuin omiaan kuulijakuntaa kettupojille, jotka vei kuolleita lintuja sinne.

    • etelän-hetelmä

      Sipilän syyltä tämäkin vaikuttaa.

    • Elä ole huolissasi, eivät ne tuotot tule koskaan lämmittämään sen paremmin Talvivaaran tappioita kärsineitä kuten ei myöskään nykyisen Terrafarmen tappioita maksaneita, siis veronmaksajoita....
      Tuo nyt kannattavalta näyttävä osa on jo osittain myyty, tai oikeammin lahjoitettu yksityisille, lienevät Sipilän kavereita ja USKONVELJIÄ.
      Kyllä Roisto-Sipilä varmasti ryöstää, joko laillisetsi tai lakia kiertäen jokaisen euron mikä on mahdollista.
      Näin toimii Maalaisliitto ja kepu pettää aina! Santeri Alkion sanoin: "Ei saa koskaan unohtaa köyhän asiaa...." Sipilän ja Anne Bernerin köyhät ovt VARSIN VARAKKAITA.... HULLUJENN HUONEELLE TUULEE...

      • En.ala.neuvomaan.nyt

        Osmium ei käsitä mitä on ulkomaanvienti, ulkomaanvaluutta.
        Kun 1300 työntekijää sitä tekee, tuotos on silloin suurta.


      • mistänäitä

        Osmolla näköjään puskee ankaraa vitutusta pintaan kaivoksen menestys.

        Se on upea juttu. Punarupun kuuluu kieriskellä vitutuksen kourissa.


    • asiallinen-aloitus

      Kusi tekee hyvää punavihreiden kintuille, on sitä talvivaara rääkymistä heiltä kuultukin liki kymmenen vuotta.
      Olisivat ketaleet tappaneet alkuvaikeuksissa kamppailleen suurkaivoksemme niille sijoilleen . Onneksi niitä ei huolittu Sipilän hallitukseen.

      • kusetuskos

        Aivan samainen kusetus tarvitsee yksityistä rahaa jälleen? Herää kysymys milloin tämä kepun ihme tuottaa oikeata voittoa?


      • asisallinen-aloitus
        kusetuskos kirjoitti:

        Aivan samainen kusetus tarvitsee yksityistä rahaa jälleen? Herää kysymys milloin tämä kepun ihme tuottaa oikeata voittoa?

        Yksityinen sijoittaminen on paikallaan. Kaikki malmit ja sivumateriaali kannattaa hyödyntää näin isossa tuotantolaitoksessa. Pitää katsoa tulevaisuuteen.
        1300 työpaikkaa on tervetullut piristysruiske Kainuun ja koko Suomen taloudelle. Paljon parempi vaihtoehto kuin se että nämä 1300 työntekijää olisi kortistossa tai rakentamassa mamuille ilmaisia vuokra-asuntoja ruuhkasuomen päätepysäkille.


    • akuton

      kahotaan ei vielä juhlita jos ensi kesänä taas sataa.

    • Ei pärjää Terrafame hinnoissa Kongonlaisille, edes suomalaisten veronmaksajien tuella. Akkutehtaat ostavat sieltä, mistä halvimmalla saavat. Kongossa ja muualle maailmaan avataan halpatyökaivoksia lisää, kun kysyntä kasvaa. Suomimateriaalit jäävät käsiin tai on dumpattava suuremmilla veronmaksajien rahoittamilla tappiolilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      133
      1544
    2. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1172
    3. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      101
      1170
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      78
      1050
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      187
      869
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      799
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      762
    8. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      78
      752
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      70
      677
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      134
      641
    Aihe