Vetyauton hieno ominaisuus on (ainakin teoriassa jos tankkausasema toimii täydellä teholla) nopea 3-4 minuutin tankkaaminen, jolla Toyota Mirai pääsee kenties oikeassa elämässä yli 600km (ei välttämättä 700km ajosuhteista ja liikenteestä riippuen). Nopea tankkaus ja taas ajo jatkuu eikä tarvitse odottaa lataamisia vaikka sen moni hyödyntää esim. pitämällä vähintään 30min ruokataukoa pikalatausasemalla.
Juuri kun edes välttävän kattava vetytankkaus verkosto saadaan suomessa pystyyn (2030-luvulla?) edes 20-30 vetytankkausaseman voimin, niin patteriautot alkavat entistä tehokkaammin saamaan kiinni vetyautojen "A:sta B:hen" nopeutta kun itse akkuteknologia kehittyy eikä välttämättä vetyautoihin pystytä samaan tapaan lisätä lisää isompia vetysäiliöitä kasvattamatta perheautoa farkkuauton kokoiseksi. Toyota Mirai on neljän hengen auto kun yksi vetysäiliö on sijoitettu aivan keskelle autoa vieden yhden istumapaikan takapenkiltä, joten tämä kertoo siitä että vetysäiliöiden lisääminen on ongelmallista ottaen huomioon kolariturvallisuus säännöt.
Jo nyt on myynnissä täyssähköautoja (tulossa 2022), joiden kantama on noin 1000km. Toki ovat kalliita tavalliselle kuluttajalle vielä pitkän aikaa, mutta teknisesti tämä on mahdollista. Kun on iso akku, niin voidaan myös melko tyhjää akkua pikaladata todella nopeasti jos pikalaturin teho vain pystyy antamaan tarpeeksi tehoa esim. 300kwh. Suuri akku, tehokas pikalaturi... Ei tarvitse montaa kymmentä minuuttia enään odotella (lähes tyhjästä 80 prosenttiin) että voidaan jatkaa matkaa yhden pysähdyksen taktiikalla. Mutta kuitenkin moni sähköautoilija sanoaa että ihan vain oman hyvinvoinnin vuoksi olisi hyvä pitää taukoa viimeistään 3-4 tunnin kohdalla, jotta on skarpimpi ratin takana ja on turvallisempaa ajaa. Toisinsanoen moni ihan mielellään jaloittelee vaikka edes 15min kahvit hakien ennenkuin jatkaa taas matkaa. PITKILLÄ MATKOILLA siis taukojen pitäminen tekee myös hyvää ajajalle, joten odottaessa latausta kuski lataa myös itseään henkisesti, jotta jaksaa taas paremmin ajaa. Joten.... onko vetyauton tankkaus nopeus kuitenkaan mielestäsi niin tärkeää eli ajatko noin 1200km päivässä (2 x 600km) yhden pysähdyksen taktiikalla....vuodesta toiseen? Oletko koskaan ajanut putkeen tuollaista matkaa vain yhdellä 4min pysähdyksellä syöden eväät ratin takana ajaessa jolloin ehdottomasti olet valmis maksamaan ainakin 2 kertaa enemmän vetyautoilusta kuin täyssähköutoilusta (kokonaiskulut)?
Pitkä alustus, että onko nopeasta vetytankkauksesta aidosti hyötyä taviksille jos muutenkin halutaan pitää taukoa, niin sitä pitää jokaisen itse pohtia omalle kohdalleen.
Ja se vakavampi asia alustukseen liittyen kun niitä taukoja kuitenkin pidetään pitkillä matkoilla millä tahansa käyttövoimalla liikuttaessa, niin vetyautojen tankkausasemillekkin on tulevaisuudessa entistä vähemmän käyttöä jos toimintamatkassa täyssähköautot menevät ohitse. Jos kerran 2022 lähtien on tulossa autoja, joilla pääsee vakiona jopa 1000km, niin mitä nämä luvut ovat vuonna 2030? Pääseekö noin 20 000e autollakin jo 700km ja kalliilla päälle 100 000e autolla 1500km vuonna 2030 kun akkutekniikka kehittyy? Tuskin vetytekniikka (polttokennot) niin voimakkaasti kehittyy että vetykilolla pääsee 100km sijaan 200km vuonna 2030 kun vetysäiliöiden lisäys on ongelmallista?
Ja se aloituksen ydin: Kun akkuautojen toimintasäde on päälle 1000km, niin onko vetytankkausasemista hyötyä jos energiakulutkin ovat edelleen selvästi halvemmat täyssähköautolla? Kun akkuautolla (2030?) pääsee jo vakiona pitkälle ja autoilun kokonaiskulut halvempia.... se tulee tappamaan vetyhenkilöautoilun. Ihmiset äänestävät siinä vaiheessa lompakollaan, jolloin vetyautoja ei osteta kovinkaan paljoa uutena kaupasta ja niiden suosio sekä arvo romahtaa. Suurelle joukolle suomalaisia autoilu on muutenkin kallista ja siitä pyritään säästämään, jottei maaseudulla olisi mahdollista elää jossa auto on välttämättömyys kun julkista liikennettä ei juurikaan ole.
Tesla Roadster 200kwh akku, ilmoitettu kantama 970km, kantama vaihtelee 695 - 1405km. Hinta noin 200 000e, joten ei pitkään aikaan tavisten auto. Vuonna 2030 tilanne voi olla toinen...
https://ev-database.org/car/1167/Tesla-Roadster
Tästä linkistä voi tutkia myös eri autojen latausnopeuksia.
https://ev-database.org/compare/electric-vehicle-longest-range#sort:path~type~order=.erange_real~number~desc|range-slider-range:prev~next=0~1200|range-slider-acceleration:prev~next=2~23|range-slider-topspeed:prev~next=110~450|range-slider-battery:prev~next=10~200|range-slider-eff:prev~next=100~300|range-slider-fastcharge:prev~next=0~1500|paging:currentPage=0|paging:number=9
.... vetyauton ostaja.... sinua on varoitettu...
Vetytankkausverkoston tappaa lopulta isot ajoakut ja akkutekniikka.
301
5856
Vastaukset
- Anonyymi
Mahtavaa!
- Anonyymi
Tätä on odotettu että vetyasemat ajetaan alas, hienoa!
- Anonyymi
Varsinkin kun niitä ei ole edes ajettu ylös. Mutta säästyypähän rahaa näin päin.
- Anonyymi
Näin Saksassa!
Ministeri kertoo, että valtiokin rakentaa 1000 HPC asemaa, joihin 10.000 laturia. Lisäksi se rajoittaa kaikkien toimijoiden kuluttajahinnan max 44 c/kWh ja subventoi erotusta toimijoille. Hintaväli Saksassa nyt 46-79 c/kWh. Joka 10 min välein tulee olla HPC-kenttä Saksassa. Tässä esimerkki että vetyä saatetaan kuitenkin ajaa alas ja latauspisteet tulevat voittamaan kilpailun henkilöauto liikenteessä.
https://www.youtube.com/watch?v=XuWHN-mjE20- Anonyymi
Niin, eihän siinä mitään! Kyllähän niitä latauspisteitä tarvitaan lisää patteritrabanteille!
Kaupunki- ja taajamaliikenteeseen tyydyttävä ratkaisu?
Mutta tuo määrä itsessään ei indikoi ollenkaan vetyinfran suunnitelmien alasajoa!
Tuossa suunnitellaan tulevaa, edelleen kasvavaa lat.sähköautojen energiatarvetta.
Ainakin EU on vaivihkaa lat.sähköautoille varaamassa roolin pienehköille autoille!
Juu, maailma ei sillä pelastu, jos isossa mitassa tuotetaan jotain Rimacceja ja Tesloja!
- Anonyymi
Maaseudulla monissa taloissa on vakiona voimavirtapistoke. Laturit ei maksa juuri mitään enään eli 3 X16A 11Kw voimavirtapistokkeeseen alkaen 300e tilattuna ulkomailta. Pienikokoinen jonka voi ottaa matkalle mukaan. Ei mikään pikalaturi mutta maaseudulla sukkuloidessa eri kohteissa lataaminen helpottuu kohtuu nopeaksi eikä tarvitse julkisille pikalatureille pysähtyä. Maksaa vaikka 5e setelillä talon isännälle latauksesta, niin ei mene erikseen aikaa laturilla odotteluun vaan voi tehdä jotain muuta sillä aikaa kun auto latautuu muutamassa tunnissa.
Googleen:
11kw Ev Charger Type 2 3 Phase 16A iec 62196-2 CEE Plug Portable Electric Vehicle Car Charger EVSE Charging Station Evse Charger
Kun vastaavia pienikokoisempia tehokkaampia latureita tulee tulevaisuudessa lisää, niin se lyö entistä enemmän kiilaa vedyn suhteen. - Anonyymi
Samoin saattaa tappaa sähköautojen uudet lataus ratkaisut. Moottoritielle vaan käämitys ja autot lataamaan ajon aikana. Sit pikkutiet ja taajamat akulla. Vielä kun ohjaussignaali upotetaan samalla niin saadaan autot automaattiajolla letkaan ja voi ottaa torkut kaupunkien välillä.
https://www.goodnewsnetwork.org/german-firm-looks-to-build-wireless-ev-charging-road-in-indiana/?fbclid=IwAR3nw-ii5MNA5VK1tZBrp2Vvb3AaeOWM2jgH9TJq11OCq2ZNLKQOu2QVJYs- Anonyymi
Tsiiihhhiiihiiii!
Ja toimisi etenkin Suomessa? - Anonyymi
Paljonko ajattelit sen käämittämisen maksavan ja kuka sen rahoittaisi? Ei tule tapahtumaan.
- Anonyymi
Ei nykyisillä akuilla voi olla pieni osa autoista, liian painavia ja isokokoisia, ei kestä 15-20 vuotta. Ja latauksen hitaus tekee ylitsepääsemättömiä ongelmia, sekä dc laturien hinta, infra että se on pystyssä. Niitä pitäisi olla kaikkia kymmeniä tuhansia suomessa.
Euroopassa on yli 20 vuotiaita autoja kymmeniä miljoonia käytössä!
Kaikkien autojen määrä 300 miljoonaa - Anonyymi
Kyllä se lataustekniikka vain kehittyy ja samoin latausnopeudet. Infralla toki voi olla hintaa kun halutaan nopeaa latausnopeutta, mutta teknisesti se on mahdollista.
"This latest version of CHAdeMO protocol enables DC charging with the power over 500kW (maximum current 600A), while ensuring the connector to be light and compact with a smaller diameter cable, thanks to the liquid-cooling technology as well as to the removal of locking mechanism from the connector to the vehicle side. Backward compatibility of the CHAdeMO 3.0-compliant vehicles with the existing DC fast charging standards (CHAdeMO, GB/T, and possibly CCS) is ensured; in other words, today’s CHAdeMO chargers can feed power to both the current EVs as well as the future EVs via an adapter or with a multi-standard charger."
https://www.chademo.com/chademo-3-0-released/?fbclid=IwAR2-8NYTIv5pZvQ0o-WBHyEK_bg6Oz3LOkiC4kDqt4FSCGRCXy0GmJyQUio - Anonyymi
Vetyautojenkin ongelma on myös joidenkin valmistajien mukaan polttokennon kestävyys noin 5000 käyttötuntia. Ja kuten tiedät kaikkihan kauppiaat aina kaunistelee omia tuotteitaan mikä totuus oikeasti on esim. polttokenno kestää keskimäärin 4000 tuntia oikeassa elämässä. Tutkimuksissa on käynyt myös ilmi että polttokennon käynnistäminen ja sammuttaminen kuluttaa myös nopeammin polttokennoa, joten kaupunkiautona lyhyttä matkaa voi käyttötunnit olla huomattavasti vähemmän. Toisinsanoen ei ne polttokennoautotkaan kestä välttämättä kuin noin 15 vuotta käytöstä riippuen.
- Anonyymi
Polttokenno on aika kallis jo raaka-aineiden takia. Eli mene 4000-10000 euroa 4000 tunnin välein..
- Anonyymi
Kun akkujen kapasiteetti, latausnopeus, kestävyys, paino ja koko kehittyy optimaalisemmaksi uuden tekniikan myötä, niin alkuperäiset akutkin kestävät pidempään ja autoilu miellyttävämmäksi kun pitkiä latauksia ei enään niin paljoa tarvita (latausnopeus ja isompi kapasiteetti), niin siinä vaiheessa kysytään miten vetyautot ovat kehittyneet? Onko vetyä onnistuttu pakkaamaan erilaiseen muotoon kannattavasti, jotta sitä ikäänkuin mahtuisi enemmän ajoneuvoon? Tai polttokennot kehittyneet taloudellisemmiksi? Minun on vaikeata uskoa että vetytekniikka kehittyisi jotenkin paremmin jos vetytekniikkaa on koitettu jo 60-luvulta ihan tosissaan kehittää autoihin... eikä olla aidosti yli 70 vuoteen saatu ongelmia ratkaistua. Monet kivet on jo käännetty vedyn osalta eikä edelleenkään todistettavasti ulkomailla (esim. Norja) ole vetyautoilu ottanut tuulta allensa vaikka on parhaansa mukaan yritetty. Edelleen vain marginaalituote.
Norjassa ollut useampi vuosi vetytankkausasemia. SILTI ei ole suosio lähtenyt liikkeelle kun vielä vähemmän oli silloin tietoa vetyauton huonoista puolista. Uutinen vuodelta 2019, joka on varmasti suuntaa antava kirkkaasti mihin käyttövoimaan norjalaiset uskoo. Linkissä myös lista ja moni plugarikin menee kirkkaasti ohi vetyautoista.
"Nollapäästöisiä autoja rekisteröitiin kaikkiaan 46 143 autoa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 39,5 prosenttia. Nollapäästöisten markkinaosuus 2018 oli 31,2 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluu sekä sähköautot että vetyautot (51 kpl)."
https://autotoday.fi/sahkoauto-nousi-taas-norjan-suosituimmaksi-henkiloautoksi/
Kannattaa nyt suosiolla ottaa mallia suomen naapurimaasto, jossa suurinpiirtein sama ilmasto kuin meillä kuin alkaa vetyverkostoa rakentamaan tehden samat virheet: Ihmiset eivät halua ostaa vetyautoja, TODISTETUSTI.- Anonyymi
"Nollapäästöisiä autoja rekisteröitiin kaikkiaan 46 143 autoa. "
Tuossa tuota masojen aivopesullisen valheellista media-lobbasusta jälleen kerran, jota tulee tiuhana tahtiin suunnilleen joka tuutista, kuten poliitikkojen suustakin.
Nollapäästöistä autoa ei edes ole olemassa, eikä s-auto ole sitä edes paikallisesti (akkujen kaivosteollisuuden mega-saasteisuudesta puhumattakaan), sillä polttarinkin päästöistä noin 30% tulee jarruista ja renkaista, jakautuen suunnillen 20% jarruille ja 10% renkaille .
Hiljattain oli uutinen ranskalaisesta, joka oli kehittänyt jarrusatuloihin liitetyn eräänlaisen imurin, joka otti talteen jarrupölyn (ei käynyt ilmi mikä oli ko. saasteen jälkikäsittely). Myöskin jarrupalat olivat sitä varten erityisuurretut. En tiedä oliko patentoinut systeemiään.
Maanalaiset metroasemat ovat usein monin kerroin saasteisempia kuin katutaso, metrojen jarruista johtuen.
- Anonyymi
Merkkejä on jo että vetytankkausverkostoa ei tarvita 10 vuoden päästä henkilöautoille, mutta raskaskalustolle kylläkin painavia lasteja siirrettäessä. Jo nyt 2021 vuonna on saatavilla suht nopeaa matkan jatkumista. Kun vielä tulee jotain uutta akkutekniikkaa paremmalla latausnopeudella ja suurteholatureita ympäri suomea, niin siinä vaiheessa moni viimeistään kyseenalaistaa vetyhenkilöautojen tarpeellisuuden.
"Tarkalleen 12 prosentista 80 prosentin varaukseen latautuminen kesti ainoastaan 21 minuuttia, joka Ioniq 5:n kulutuksella tarkoitti 225 km moottoritieajoa huonossa kelissä. Jo pelkällä 10 minuutin pysähdyksellä olisi toimintasäde kasvanut 130 km verran. Täydellä akulla matkaan lähdettäessä 20 minuutin paussi riittäisi siis noin 600 kilometrin matkaan.
Viimeistään tämä riittänee kattamaan useimpien tarpeet – etenkin suurteholatureiden infran laajentuessa. Tällä hetkellä 220 kilowatin tehoiset ja sitä jytymmät laturit ovat varsin harvassa, mutta sähköautojen nopean yleistymisen myötä myös asemia pystytetään ympäri Suomea hyvään tahtiin. Muutaman vuoden päästä suurin osa valtaväylistä omaa varmasti hyvän suurteholatausverkoston."
https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/kommentti-hyundai-ioniq-5n-latausnopeus-jattaa-sahkoautojen-vastustajille-yha-vahemman-valittamista/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-2021-09-16&fbclid=IwAR3rwce9jmyqoqyXdz4nODRzDINCdQGHY0me83Dl1E7HG7YgqpcfCHFDzts - Anonyymi
Oli siten henkilöautojen käyttövoima tulevaisuudessa mikä tahansa, niin yksi on varmaa, että pelkkä akkusähkö se ei ole.
- Anonyymi
Älä ole varma, se voi hyvin olla ainoa henkilöautoihin sopiva vaihtehto. rekat ym kulkee sitten vedyllä tai muulla kaasulla.
- Anonyymi
Noinhan se on mutta emmehän elä enää 100 v kuluttua , on aivan sama millä jälkeläiset ajelevat .
- Anonyymi
Vetyauto on järkevin ratkaisu uudistaa autokantaa.
- Anonyymi
Juu kyllä autot jotka maksavat 50ke on varmaa, että jokainen sellaisen ostaa, varsinkin kun ei ole polttoainetta saatavana.
- Anonyymi
Mitä sekoilet, vety on raskaan liikenteen polttoaine tulevaisuudessa, ei sitä henkilöautoihin tankata
- Anonyymi
Tuo on niin totta.
Vai vetyhönö huomion kiimassaan intoillee ja trollaa suuressa yksinäisyydessään. - Anonyymi
Raskaan liikenteen energialähde on tulevaisuudessa biodiesel ja synteettiset polttoaineet, dieselmoottori säilyy kauan.
Vety käytetään lähes kokonaan teollisuudessa korvaamaan hiilipohjaiset polttoaineet. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Raskaan liikenteen energialähde on tulevaisuudessa biodiesel ja synteettiset polttoaineet, dieselmoottori säilyy kauan.
Vety käytetään lähes kokonaan teollisuudessa korvaamaan hiilipohjaiset polttoaineet.Raskas liikenne liikkuu akkusähköllä, niin kuin kaikki muukin lähitulevaisuudessa.
- Anonyymi
Aika todennäköistä on että rekatkaan eivät tule käyttämään vetyä. Patterit sinnekin tulee Teslan myötä.
- Anonyymi
Pitää muistaa, että polttokennon arvioitu maksimi kesto on 160tkm, eli kallis polttoaine ja kennon uusiminen ei tule olemaan kovin iloinen asia.
- Anonyymi
Tulossa on myös 800 volttiset autot lisäten latausnopeutta tulevaisuudessa. Jo nyt merkkejä siitä että ei mahdottomia aikoja tarvitse odotella perusautoillakaan.
https://www.youtube.com/watch?v=r7d_HHlf32M - Anonyymi
Ei mene montaa vuotta kun vetyauto alkaa hävitä kiinnostavuudessaan täyssähköautolle. Näitä pitkän matkan sähköautoja alkaa tulla yhä enemmän ja kilpailu lisääntyy. Todennäköisesti jo 2025 yhä useampi kyseenalaistaa mihin vetyautoja ja kallista vetytankkausverkostoa tarvitaan jos omaan tarpeeseen löytyy samassa hintaluokassa täyssähköauto vastaavilla suorituskyvyillä. Mitä järkeä on stressata vedyn tankkausasemien vähyydestä kun sähköä saa joka paikasta. Pieni määrä ihmisiä tarvitsee useita kertoja viikossa ajaa autolla yli 500km päivässä vaan tutkitusti suurin osa ihmisistä ajaa noin 50km päivässä. Ja vaikka talvi vähentäisi kilometrejä täyssähköautoissa noin 5kw lämmityksen takia, niin ihan vain kuskin virkistymisen takia on hyvä pitää lataustaukoa jossain vaiheessa pitkää matkaa.
Tässä artikkelissa hehkutetaan 1000km toimintamatkaa 150kw akulla. Sen hinta ulkomailla jäi mysteeriksi, mutta tuskin yli 100 000e maksaa. Voi olla että hintalappu suomessa parin vuoden päästä osuu vetyautojen hintojen kanssa?
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/6d10bb9e-3654-4eed-b329-8e04148911f2 - Anonyymi
Kyllä näitä vetyautojen tappajia vain tulee nyt jo lisää ja hintalappu jo nyt ehkä samaa luokkaa suomessa kuin vetyautoillakin. Sähköautot nyt facen ryhmässä kommentti:
"Ari Myllis 06.10.2021
Lucid Air ilmoitti tuotantolinjonensa käynnistyneen ja ensimmäiset ”Dream Air” erikoismallit tulevat linjalta ensimmäisenä. Ennakkotilauksia on jonossa 13.000 kappaletta. Lucid Airia on pidetty suoraan Teslan kilpailijana ja sitä se onkin, parhaimillaan 0-60 mph mennään 2,5 sekuntiin, jenkkien varttimaili menee alle 10s eli 9,24s, loppunopeuden ollessa 254 km/h). Mallien huippunopeus on 270km/h (rajoitettu, rajoittamaton 378 km/h). Suurimmilla akkukapasiteetilla luvataan toimintamatkaksi 837 km. EPA:n taulukon mukaan kaikki kuusi eri Lucid Airin mallia veivät kuusi ensimmäistä sijaa sähköautojen toimintamatkassa oli kyseessä sitten kaupunki tai maantie. Lucid Airilla on myös pieni ilmanvastus arvollaan 0,21 Cd. Latausta Lucid ottaa vastaa parhaimmillaan 350 kW, kennoston kapasiteetti on 113 kWh ja akkukennoston jännite on 900V.
Lucid Air on tulossa myös Euroopan myyntiin ensi vuoden alussa. Myynti tapahtuu netin kautta, muutamaan Euroopan maahan on tulossa ”Lucid Studio” näyttelypiste. Se, miten huolto järjestetään Euroopassa on auki. Lisätietoja on luvattu Münchenissä joulukuun Euroopan ensiesittelyssä. Myös Suomi kuuluu niihin maihin, josta voi netin kautta varata Lucid Airin ennakkoon maksamalla 1.000 USD varausmaksu. Perusmalli Lucid Air Pure lähtöhinta on Saksassa 80.000e. " - Anonyymi
Kiinassa Xpeng P5 maksaa 18 330 -25 646 puntaa ja sillä pääsee jopa NEDC 966km. Juju piilee siinä että autoa on optimoitu kulkemaan maantieajossa hyvissä olosuhteissa 12-13kw... ja oikein nipistäen 11kw eli erittäin taloudellisesti. Kohta alkaa muutkin autonvalmistajat kopioimaan taloudellisuus tekniikkaa ja vetyautot ovat silloin todella kalliin kuuloisia autoja.
https://www.youtube.com/watch?v=mspqm8E9nGc - Anonyymi
Miten jotain voi tappaa, mikä ei ole vielä prototyyppiastetta pidemmälle syntynytkään?
Vetyautoja on koko maailmassa vain alle 40000 prototyyppiä. Massatuotantoon eivät ole edenneet. - Anonyymi
Keski-Euroopassa koitetaan selvästi edistää vetyautoilua. Kaliforniassa on päälle 8000e vetyautoa ja 48 vetytankkausasemaa. Ruotsissa ja Norjassa vetyautoilu on käytännössä epäonnistunut ja ennustan että niin tulee tapahtumaan myös suomessakin... koska sähköautojen kantamat lisääntyvät hintojen pudotessa. Se mikä on vielä kallista sähköautoilussa voi olla 5 vuoden päästä tavallisen kansan (keskituloisten) saatavilla. Ostavatko tavalliset pulliaiset sähköautoja joilla pääsee (kesällä) vähintään 500km joka on monelle jo ihan riittävä kantama eikä vetyautot kiinnosta? Ylempi keskiluokka sitten niitä päälle 700km kantaman autoja? Iso akku, vähemmän stressiä perille pääsemisessä ja latauksissa. Vetyautoissa tulee sitten stressiä kun ei voi kauas lähteä vaan vähäisten asemien ympäristössä vain pyörimistä (huomaa matka edestakaisin samalla tankilla), joka aiheuttaa myös stressiä kun monet Mirai kuskit kertovat että todellisuudessa tankillisille pääsee noin 500km oikeassa elämässä.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17152427/toyota-mirai-todellinen-kantama-tankilliselle-alle-500km-mittariston-mukaan- - Anonyymi
Laturien tehot kasvavat jatkuvasti. Vuonna 2030 nämä tehokkaat laturit ovat jo arkipäivää monessa paikassa suomea? Kolmessa minuutissa 100km parhaimmillaan latausteho.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/4c75986d-b027-40ef-ad05-464dc7e3b739 - Anonyymi
Avauksessa s-auton hehkutuksissa sivuutetaan kokonaan ympäristölliset asiat, joiden suhteen s-auto on nykyisen mega-saastuttavan akkuteknologiansa vuoksi kirjaimellisetsi ilmaistuna katastrofaalinen.
Jotta s-auto olisi ekologisesti / ympäristöllisetsi mielekäs vaihtoehto, niin teknologiatieteen tulisi kyetä innovoimaan vihreät akut, jotka lisäksi olisivat pienemmät, kevyemmät ja tehokkaammat.
On myös suoranaista idiotismia edes ajatella kaiken laittamista vain yhden ideologia-kortin varaan, jolla vielä riskeerattaisiin yhteiskunna huoltovarmuus ja pahimmillaan maanpuolustuskin.
Parasta, loogisempaa ja älykkäämpää on kehittää rinnakkaisia samaan aikaan käytössä olevia vaihtoehtoja toisiaan kompensoimaan ja tukemaan.
Laitetaan pieni pala fantasiaa s-autoa koskien, joka tekisi siitä kiinnostavan vaihtoehdon pitkälle tulevaisuuteen.
* Teknologiatiede innovoi aivan uuden tekologian akut, _vihreät akut_, vaikka jostakin maltillisella energialla loputtomiin kloonattavasta luonnonmateriaalista ja jotka elinkaarensa lopussa voisi laittaa vaikka kukkapenkkiin.
Akut jotka olisivat pienet, kevyet ja tehokkaat ottaen "hurjan" nopeasti ja herkästi varauksen vastaan tarvitsematta "mega-luokan" liittymätehoja lataukseen.
* Supertehokkaat ja ekologiset aurinkopaneelit (ei nykyiset "saastemateriaaleja" vaativat), jotka olisivat vaikka ruiskutettavassa muodossa ollen osa auton koko koria. Samaa tekniikkaa sovellettuna voisi käyttää suunnilleen kaikkialla, veneissä, laivoissa, lentokoneissa, rakennuksien julkisivuissa ja katoissa jne.
* Edellä olevan ansiosta s-auto olisi melkein ikiliikkuja ottaen hyvin herkästi tarvitsemansa virran auringosta, pilvisilläkin keleillä, sekä langattomasti rakennuksien futuuriteknologian "aurinkokenno-aurinkoseinistä."
;-) - Anonyymi
Vetyautoissa on pieni ajoakku, joka pitää myös joskus vaihtaa. Polttokenno kuluu loppuun sisältäen kalliita erikoismetalleja. Useampi vetysäiliö haurastuu hiljakseen ja pitää purkaa paljon, jotta saa vaihdettua. Vetykilon tuottamiseen tarvitaan noin 55kw sähköä tehtaalla lisäten sähkökriisejä (pakko tuottaa sähköä välillä hiilivoimalla kun vihreää sähköä ei aina riitä), plus paineistuksen energia, kuljetus ja tankkauksen energia vetyasemaan sekä tankkausaseman välipaineistukset autojen tankkausten välillä vieden energiaa. Kaivostoimintaa nimittäin vetyautotkin tarvitsevat omia erikoismetalleja polttokennoja varten. Suurella todennäköisyydellä vetyautoa ei kannata korjata päälle 10v ikäisenä polttokennon hiipuessa/hajotessa vaan laittaa suoraan paaliin, koska polttokenno on kallis ja sitten puolestaan (alle) 15v ikäisenä vetytankit pitää uusia joka taas maksaa paljon suhteessa vetyauton ikään (osat ja paljon työtunteja). Väitän että vetyauton polttokennon, pikku akun ja vetysäiliöiden uusiminen tulee keskimäärin kalliimmaksi (iso työ varsinkin useammat vetytankit vaihtaa auton uumenista) kuin ison ajoakun vaihtaminen sähköautoon. Toisinsanoen vetyautot aika varmasti romutetaan useamman vuoden aikaisemmin kuin sähköautot, joka lisää "kertakäyttökulttuuria" kun pitää romuttaa koko "toimiva" (pikkuvikainen) auto jo reilusti aikaisemmin kuormittaen luontoa. Ja vaikka sähköauton ajoakkua ei uusittaisi edes 20v ikäisenäkään vaan pidetään vaan perheen kakkosautona "kauppakassin" roolissa esim. romutetaan vasta kun ei pääse talvella edes 30km matkaa eli suppeassa roolissa sähköauto kuormittaa lopulta luontoa vähemmän.
Joten paljonkos nämä vetyautot sitten puolestaan "megasaastuttaa"?- Anonyymi
Nykyisten vety-autojen käyttökustannuksista ja eliniästä on ollut hastavaa löytää fakta-informaatiota ja ehkäpä juurkin siksi, että niitä ei vielä toistaiseksi ole ajettu finaaliin niiden uutuuden vuoksi.
Tuossa laajassa varsin karikatyrisen valmisasenteellisten hypöteesien listauksissa myöskin sivuutettiin se tosisasia, että koko vetytalous, kuin myös nykyisten uuden aallon vety-autojen teknologia ja kustannusrakenne kehittyy kaiken aikaa. Onhan se itsestään selvää miten tuon luokan hankkeet ovat alkuun kalliita saada liikkeelle, aivan kuten on ollut tilanne duracelienkin kanssa.
Vaikkapa vain Suomessa, on s-autoiluun infroineen upotettu melkoisen mittavasti veronmaksajien yhteisiä veroeuroja ja aina vain lisää kipataan .... s-autot jotka edustavat kotimaassa tällä hetkellä noin 0,52% henkilöautokannasta.
Oheiseen ketjuun voi laittaa hypöteesien sijaan _faktaa_ linkkeineen *nykyisten alkutaipaleen* vety-autojen käyttökustannuksista ja elinkaaresta.
*
"Vety-auton kennon käyttöikä?"
- https://keskustelu.suomi24.fi/t/17197980/vety-auton-kennon-kayttoika
Service life: https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_vehicle#Service_life
"A good Hydrogen Car might last you 20-30 years or more. But that means you take good care of its battery and provide proper maintenance. Most likely you will have to replace the battery, although it’s hard to know right now since it’s a newer concept."
- https://www.bestelectriccarsreview.com/how-long-do-hydrogen-cars-last/
*
Hankitahinnat tulevat vastaamaan polttareiden hintoja tekniikan ja tuotantovolyymien kehittyessä ... alkuun kaikki on kalliimpaa kuten on ollut laajasti subventoiduilla ja suorastaan valheellisin argumentein pakko-lobatuilla durecel-autoillakin.
"Hydrogen Cars May be as Cheap to Make as Fossil-Fuel Vehicles by 2030, State Researcher says in China"
- https://hydrogen-central.com/hydrogen-cars-chea-2030-china/
Tarvitaan mieluusti useiden eri vaihtoehtojen innovointia ja kehitystä, synteettiset polttoaineet mukaanlukien.
ps. Planeetan, ihmiskunnan toiminnan myopiselta riisto-idiotismilta pelastaavaa messias-ideaa ei edes ole olemassa ... ei käy kateeksi tulevia sukupolvia :/
*
"World Footprint"
- https://www.footprintnetwork.org/our-work/ecological-footprint/#worldfootprint
*
Kommentoit "Ei tarvitse montaa kymmentä minuuttia enään odotella (lähes tyhjästä 80 prosenttiin) että voidaan jatkaa matkaa yhden pysähdyksen taktiikalla."
Jos mietit tuota, niin ruuhka-aikaan se toinen lataajahan joutuu ensin odotteleen sen muutaman kymmenen minuuttia, että se edellinen saa ladattua ja sitten oman auton lataus, niin kokonaisaika venyykin sitten jo tunneiksi..
Näinhän om tankillakin, ruuhka-aikana joudut odotteleen sen 0,5 -1 min, että pääset tankkaamaan.
"Kun akkuautolla (2030?) pääsee jo vakiona pitkälle ja autoilun kokonaiskulut halvempia."
Valtio saa vero- ym. tuloja polttoaineesta n. 8 miljardia/vuosi, niin oletatko, että nämä verotulot siirretään yleiseen verotukseen. Silloinhan nekin joutuvat maksamaan, jotka eivät edes omista autoa.
Muutenkin koko pitkä tarinasi oli tarinaa, vailla totuuden häivää...- Anonyymi
"Jos mietit tuota, niin ruuhka-aikaan se toinen lataajahan joutuu ensin odotteleen sen muutaman kymmenen minuuttia, että se edellinen saa ladattua ja sitten oman auton lataus, niin kokonaisaika venyykin sitten jo tunneiksi.."
Niin, ja sitten vaikkapa joskain motarin huoltamolla autonsa lataaja lähtee kahville tai syömään ja jaloittelemaan jättäen jo ladatun autonsa piuhan päähän ;-)
Oletan duracelien latauksien tulevan tulevaisuudessa maksamaan aivan jotakin muuta kuin nykyisin ja haasteena on myös latauspaikkojen liittymien pirstaleisuus kun samalla kortilla ei voi ladata kaikissa pisteissä.
Melkoi$ia yllätyksiäkin voi matkailijalle osua kohdalleen.
"KL: Sähköauton lataushinta voi lipsauttaa burgerin väärään kurkkuun – 33 euroa minuutissa! Todellinen lasku yllätti myöhemmin"
- https://www.is.fi/autot/art-2000008345891.html
Sekä:
"Näin kaltoin kylmyys voi kohdella sähköauton akkua"
"Yhdysvalloissa Stanfordin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, mitä tapahtuu litiumioniakuille, kun ne altistuvat kylmille lämpötiloille sekä suurille lämpötilan vaihteluille."
- https://www.is.fi/autot/art-2000008255382.html
Keskeisin ongelma duracelien suhteen on se, etteivät ne todellakaan ole lobbauksensa mukaisesti ekologisia, ympäristöystävällisiä tai puhumattakaan nollapäästöisiä.
Mutta vahvaa on massojen aivopesu ... ja lakiasetuksin duraceleihin väkivalloin pakottaminen.
- Anonyymi
Jätit sitten täysin perustelematta että MIKSI aloitus on puuta heinää? Eikö se kerro siitä että fanitat vetyautoilua ja avaus harmittaa sinua, joten käytetään vain "epäilyksen varjo" korttia kun muuten ei pystytä mitään fiksua sanomaan? Ja eikös se ole nimenomaan uhkakuva vetyautoille jos akkuautoilla voi tulevaisuudessa ajaa pitkiä matkoja ilman latausta (esim. 700km), niin harvempi edes tarvitsee silloin (jatkuvasti) nopeaa vetytankkausta? Akkutekniikan ja tehokkaiden latausjärjestelmien kehittyminen on ihan todellinen uhka vetyautoilulle.... ja kaikenlaiset avaukset siihen liittyen pitää sitten jotenkin saada hiljennettyä julistamalla Trumppimaisesti "fake news!" :D
Polttoaineen verotuloja on jo useampaan kertaan mietitty eri keskusteluissa eikä kukaan tunnu mitään järkevää keksiä että miten se ratkaistaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti... etkä edes sinäkään. Oma mielipiteeni on että jokin vero tulee pääosassa autoilijoille (korkeampi ajoneuvovero?) ja pienempi osa sitten katetaan nostamalla eri (autottomia) veroja esim. 0,5 prosenttiyksikköä, jotta saadaan puuttuva polttoaineveron tulot kerättyä. Ja kyllä, moni autotonkin joutuu veroja hieman enemmän maksamaan hiljakseen vähentyvän polttoaineverotulojen takia.- Anonyymi
"Ja eikös se ole nimenomaan uhkakuva vetyautoille jos akkuautoilla voi tulevaisuudessa ajaa pitkiä matkoja ilman latausta (esim. 700km), niin harvempi edes tarvitsee silloin (jatkuvasti) nopeaa vetytankkausta?"
Homman pihvi on se, että nykyisten mega-saasteakkujen teknologian kehitys ei tee duraceleistä niiden jatkuvan valheellisista lobbauksista huolimatta lainkaan ekologisia, vihreitä, ympäristöystävällisiä ja planeetan autoilun ympäristösaasteilta pelastaavaa messiasta ... s-autot ovat osa globaalia ympäristöongelmaa.
Nykyiset vety-biilit puolestaan ovat nyt uuden ekoboomin myötä vasta alkumetreillään ja aika sitten näyttää josko ne saadaan riittävän vihreiksi ja toimiviksi infroineen ja nekin ovat vain yksi vaihtoehto, muidenkin innovointia ja kehitystä tarvitaan.
ps. Planeetan, ihmiskunnan toiminnan myopiselta riisto-idiotismilta pelastaavaa messias-ideaa ei edes ole olemassa ... ei käy kateeksi tulevia sukupolvia :/
*
"World Footprint"
- https://www.footprintnetwork.org/our-work/ecological-footprint/#worldfootprint
:/ "jos akkuautoilla voi tulevaisuudessa ajaa pitkiä matkoja ilman latausta (esim. 700km),"
Siihen, että inhimillisen hintaisella sähköautolla pääsee edes 500 km akullisella menee kyllä vielä aika kauan. Paljon ihmisiä asuu kerrostaloissa joissa ei ole mahdollista järjestää kotilatausta., joten ne pikalaturit on tarpeen.
Nythän valtio askartelee kummia; tuetaan verovaroin julkista liikennettä ja samalla tuetaan yksityisautoilua. Ei ihme, että verotus on kovaa.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ja eikös se ole nimenomaan uhkakuva vetyautoille jos akkuautoilla voi tulevaisuudessa ajaa pitkiä matkoja ilman latausta (esim. 700km), niin harvempi edes tarvitsee silloin (jatkuvasti) nopeaa vetytankkausta?"
Homman pihvi on se, että nykyisten mega-saasteakkujen teknologian kehitys ei tee duraceleistä niiden jatkuvan valheellisista lobbauksista huolimatta lainkaan ekologisia, vihreitä, ympäristöystävällisiä ja planeetan autoilun ympäristösaasteilta pelastaavaa messiasta ... s-autot ovat osa globaalia ympäristöongelmaa.
Nykyiset vety-biilit puolestaan ovat nyt uuden ekoboomin myötä vasta alkumetreillään ja aika sitten näyttää josko ne saadaan riittävän vihreiksi ja toimiviksi infroineen ja nekin ovat vain yksi vaihtoehto, muidenkin innovointia ja kehitystä tarvitaan.
ps. Planeetan, ihmiskunnan toiminnan myopiselta riisto-idiotismilta pelastaavaa messias-ideaa ei edes ole olemassa ... ei käy kateeksi tulevia sukupolvia :/
*
"World Footprint"
- https://www.footprintnetwork.org/our-work/ecological-footprint/#worldfootprint
:/Kuitenkin vanha tunnettu kansainvälinen ympäristöjärjestö Greenpeace kehoittaa ostamaan sähköauton jos auton aikoo ostaa. Toimistoja noin 40 maassa ja satoja tutkijoita, joten onnea vaan heidän haastamiselle pelkillä sananhelinöillä ilman uskottavia vastatutkimuksia sähköautoja vastaan. Ja tutkimuksissa myös mitataan yleensä ihan LUKUINA joiden perusteella päästään johonkin lopputulokseen, jollaista et ole suostunut meille antamaan jatkuvien "megasaaste" väitteesi tueksi.
Ja sekös erityisesti harmittaa sinua että YMPÄRISTÖJÄRJESTÖ suosittelee sähköautoja jolloin jatkat samaa mustamaalaamista monessa eri ketjussa.... ilman tutkimuksia.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17241661/greenpeace-ei-nae-sahkoautoja-quotmegasaasteenaquot-
- Anonyymi
Facebook sähköautot nyt ryhmässä moni kertoo jo useamman vuoden autoilleen Lapissa sähköautolla. Miksi sitten käytännön elämässä ei ole suuria ongelmia ajoakkujen kanssa mutta jonkun tutkijan mielestä on? Ja Lapissa kun on välillä jopa -30c.
- Anonyymi
Tuohon klikki kauhu otsikko lataukseen. Varmasti joskus fiboja sattuu hinnoista varsinkin roaming tapauksissa, mutta otsikko on kuitenkin irti oikeasta elämästä. Ei sitä joka päivä tapahdu kun lukee sähköautoilijoiden ryhmää. Haluat nyt vain maalata uhkakuvaa hurjista hinnoista koska fanitat vetyautoilua?
- Anonyymi
Omasta mielestäni maapalloa ei pelasta sähköautot eikä vetyautot.... vaan kunnon maailmansota tappaen satoja miljoonia ihmisiä. Nimittäin me ihmiset kuormitamme maapalloa jokainen omalla tavallamme ja meitä tulee koko ajan lisää. Meitä on yksinkertaisesti liikaa ja jokainen meistä on enemmän/vähemmän ahne kuormittaen maapalloa aiheuttaen ilmaston lämpenemistä. Hyvä elintaso on kovan luokan huume ja vaikeata on ajatella tulevia sukupolvia... paitsi ehkä nuori aikuinen, joka tulee näkemään kaiken tämän vanhana mitä ahneus on lopulta saanut aikaan maapallollamme.
Ehkä keskittymällä isojen maiden poliitikkojen vaikuttamiseen saisit enemmän aikaiseksi kuin fanittamalla vetyautoja? - Anonyymi
Jos olet sitä mieltä että sähköautoilu on vain aivopesua ja vetyautoilu pelastaa luonnon, niin miksi et mene "sähköautot nyt!" ryhmään tästä aiheesta puhumaan? Saisit paljon isomman määrän kuuntelijoita ja ehkä ostamaan seuraavaksi vetyauton?
Miksi isojen autotehtaiden sähköautotuotantoa ei pysäytetä poliittisesti jos se on megasaastetta? Miksi lehdistö on melko hiljaa asiasta? Toyotakin aikoo julkistaa useamman sähköauton lähivuosina vaikka oli varmasti vetyautoilun edelläkävijä, miksi?
Jos se megasaaste ja aivopesu on vain sitä että et siedä sähköautoilua sivuuttaen vetyautoilun lyhyemmän käyttöiän ja sen kaivostoiminnan?- Anonyymi
"Jos olet sitä mieltä että sähköautoilu on vain aivopesua ja vetyautoilu pelastaa luonnon, .."
On melkoisen manipuloivaa, älyllisesti epärehellistä ja aivotonta koettaa laittaa toisen sanomaksi sellaista jota ei ole sanonut tai johon ei edes rivienvälisesti ole vihjannut.
"Miksi isojen autotehtaiden sähköautotuotantoa ei pysäytetä poliittisesti jos se on megasaastetta?"
Tuo on kieltämättä ihan hyvä kysymys, eikä kaikki poliittiset vaikuttajat ole s-autojen sokeita kannattajia.
Mutta ohessa jälleen hieman globaalin tason faktaa "vihreästä" energiasta ja samallla myös s-autojen "ekologisuudesta":
"The dark side of ‘green energy’ and its threat to the nation’s environment"
- https://www.deseret.com/utah/2021/1/30/22249311/why-green-energy-isnt-so-green-and-poses-harm-to-the-environment-hazardous-waste-utah-china-solar
*
"La face cachée des énergies vertes: la documentaire choc est sur ARTE Découverte"
- https://www.tvqc.com/2021/01/22/chaine/arte/la-face-cachee-des-energies-vertes-la-documentaire-choc-est-sur-arte-decouverte/
*
"Is your electric car as eco-friendly as you thought?"
"EVs in some countries pollute more than combustion-engine vehicles, data shows"
- https://europe.autonews.com/environmentemissions/your-electric-car-eco-friendly-you-thought
*
"Volvon hätkähdyttävä havainto: Sähköautojen valmistusvaiheen hiilijalanjälki ylivoimaisesti polttomoottoreita suurempi"
"Volvo vertaili: Sähköautotuotannon hiilidioksiditase jopa 70 prosenttia polttomoottoria suurempi."
- https://www.kauppalehti.fi/uutiset/volvon-hatkahdyttava-havainto-sahkoautojen-valmistusvaiheen-hiilijalanjalki-ylivoimaisesti-polttomoottoreita-suurempi/f9ea9817-f4cf-41cc-9f8a-a64c3f6a0c3e
;-) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Jos olet sitä mieltä että sähköautoilu on vain aivopesua ja vetyautoilu pelastaa luonnon, .."
On melkoisen manipuloivaa, älyllisesti epärehellistä ja aivotonta koettaa laittaa toisen sanomaksi sellaista jota ei ole sanonut tai johon ei edes rivienvälisesti ole vihjannut.
"Miksi isojen autotehtaiden sähköautotuotantoa ei pysäytetä poliittisesti jos se on megasaastetta?"
Tuo on kieltämättä ihan hyvä kysymys, eikä kaikki poliittiset vaikuttajat ole s-autojen sokeita kannattajia.
Mutta ohessa jälleen hieman globaalin tason faktaa "vihreästä" energiasta ja samallla myös s-autojen "ekologisuudesta":
"The dark side of ‘green energy’ and its threat to the nation’s environment"
- https://www.deseret.com/utah/2021/1/30/22249311/why-green-energy-isnt-so-green-and-poses-harm-to-the-environment-hazardous-waste-utah-china-solar
*
"La face cachée des énergies vertes: la documentaire choc est sur ARTE Découverte"
- https://www.tvqc.com/2021/01/22/chaine/arte/la-face-cachee-des-energies-vertes-la-documentaire-choc-est-sur-arte-decouverte/
*
"Is your electric car as eco-friendly as you thought?"
"EVs in some countries pollute more than combustion-engine vehicles, data shows"
- https://europe.autonews.com/environmentemissions/your-electric-car-eco-friendly-you-thought
*
"Volvon hätkähdyttävä havainto: Sähköautojen valmistusvaiheen hiilijalanjälki ylivoimaisesti polttomoottoreita suurempi"
"Volvo vertaili: Sähköautotuotannon hiilidioksiditase jopa 70 prosenttia polttomoottoria suurempi."
- https://www.kauppalehti.fi/uutiset/volvon-hatkahdyttava-havainto-sahkoautojen-valmistusvaiheen-hiilijalanjalki-ylivoimaisesti-polttomoottoreita-suurempi/f9ea9817-f4cf-41cc-9f8a-a64c3f6a0c3e
;-)""Volvo vertaili: Sähköautotuotannon hiilidioksiditase jopa 70 prosenttia polttomoottoria suurempi."
"
Tuo ei juuri muusta kerro kuin tietystä Volvon mallista. Sillä miten Volvo autonsa valmistaa on hyvin vähän tekemistä miten muut asian hoitavat. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
""Volvo vertaili: Sähköautotuotannon hiilidioksiditase jopa 70 prosenttia polttomoottoria suurempi."
"
Tuo ei juuri muusta kerro kuin tietystä Volvon mallista. Sillä miten Volvo autonsa valmistaa on hyvin vähän tekemistä miten muut asian hoitavat.Niin, Volvohan on tunnettu siitä, ettei se tuon taivaallista välitä ekologisista arvoista tai ole tehnyt mitään tuotannon kaikinpuoliseksi tehostamiseksi koskaan?????
- Anonyymi
""Jos olet sitä mieltä että sähköautoilu on vain aivopesua ja vetyautoilu pelastaa luonnon, .."
On melkoisen manipuloivaa, älyllisesti epärehellistä ja aivotonta koettaa laittaa toisen sanomaksi sellaista jota ei ole sanonut tai johon ei edes rivienvälisesti ole vihjannut."
Kysyn nyt uudestaan kun olet selvästi huolestunut ajatuksesta että mielestäsi sähköautot ovat megasaastuttajia, niin MIKSI et mene sähköautot nyt ryhmään tästä puhumaan jos olet niin varma kannastasi? Johtuisiko se siitä että itse manipuloit keskustelua... kuten jättämällä selvään kysymykseen vastaamatta ja kaivavalla aina niitä "kauhuskenario" linkkejä uskotellen suurelle yleisölle olevasi oikeassa? Mutta todellisten harrastajien pariin et sitä uskalla tehdä kun saattaisit saada paljon vastakkaisia tutkimuksia ja linkkejä asiaan kumoten oman propagandasi?- Anonyymi
"Kysyn nyt uudestaan kun olet selvästi huolestunut ajatuksesta että mielestäsi sähköautot ovat megasaastuttajia, niin MIKSI et mene sähköautot nyt ryhmään tästä puhumaan jos olet niin varma kannastasi? "
Onhan tämä nyt melkoisen koomista miten haasteiden ja väitteiden esittäjä ei itse kykene huutoonsa vastaamaan, skippailee työkseen vastineet esille laitettuine aineistoineen ja sitten vielä bonuksena huutaa avukseen jotakin face-ryhmää.
Tuossahan juuri yllä linkitin laajojen tutkimuksien fakta-aineistoon, mutta jos jostakin syystä ei ole tahtotilaa siihen tutustua ((sokeasta yhden ainoan aatteen duracel-uskon huumasta johtuen?) tai kielitaito puuttuu, niin haastaavahan sellaisen henkilön kanssa on edes koettaa saada aikaan asiallista, loogista ja maltillista debaattia aihepiiristä.
Kyse ei myöskään ole "henkilökohtaisesta kannasta" tai "mielipiteestä"" vaan alan todellisten asiantuntijoiden laajojen tutkimuksien ja työn tuloksista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Kysyn nyt uudestaan kun olet selvästi huolestunut ajatuksesta että mielestäsi sähköautot ovat megasaastuttajia, niin MIKSI et mene sähköautot nyt ryhmään tästä puhumaan jos olet niin varma kannastasi? "
Onhan tämä nyt melkoisen koomista miten haasteiden ja väitteiden esittäjä ei itse kykene huutoonsa vastaamaan, skippailee työkseen vastineet esille laitettuine aineistoineen ja sitten vielä bonuksena huutaa avukseen jotakin face-ryhmää.
Tuossahan juuri yllä linkitin laajojen tutkimuksien fakta-aineistoon, mutta jos jostakin syystä ei ole tahtotilaa siihen tutustua ((sokeasta yhden ainoan aatteen duracel-uskon huumasta johtuen?) tai kielitaito puuttuu, niin haastaavahan sellaisen henkilön kanssa on edes koettaa saada aikaan asiallista, loogista ja maltillista debaattia aihepiiristä.
Kyse ei myöskään ole "henkilökohtaisesta kannasta" tai "mielipiteestä"" vaan alan todellisten asiantuntijoiden laajojen tutkimuksien ja työn tuloksista.Pata kattilaa soimaa. Eipä tässä enää sinunkaan kohdalla ole pitkään aikaan totuus ollut tavoitteena, vain oman kannan puolustaminen.
- Anonyymi
Jälleen lisää uutisia että latausnopeus kehittyy ja saa entistä enemmän kyseenalaiseksi vetyauton tankkausnopeuden hyödyn.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/300-kilometria-10-minuutissa-tassa-on-maailman-nopeimmin-latautuva-sahkoauto/1aa6bbd9-e465-4c8c-8ce8-7b08d616f2fa?ref=iltalehti:ab69&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi
Vaikka vetyautolla olisi nopeampaa jatkaa matkaa, niin alkuvuosina on ongelmana että vetytankkausasemia on vähän jolloin joutuu tekemään usein ylimääräistä ajoa joka myös syö rahaa ja aikaa. Kokonaisaika tankkauksessa saattaa mennä jo melko samoihin kuin uudenaikaisella nopealla sähköauton lataamisessakin... ylimääräisen koukkauksen takia (ajoa edestakaisin). - Anonyymi
Volvo artikkelista:
"Ero tasaantuu ajokilometrien myötä
Ero alkaa luonnollisesti kuroutua umpeen autojen käytön myötä. Jokainen ajokilometri lisää polttomoottoriauton hiilidioksiditasetta, kun sähköauton kohdalla tilanne on päinvastainen.
Paljon riippuu tosin myös siitä, miten sähköautojen käyttämä sähkö on tuotettu. Juuri tämä vaikuttaa paljolti siihen, missä vaiheessa polttomoottorimallien elinkaaripäästöt saavuttavat sähköautojen vastaavat ja ohittavat ne.
Volvon laskelmien mukaan täyssähköisen C40-mallin päästöt ovat 198 000 kilometrin kohdalla jääneet 15 prosenttia polttomoottorimallien alle. Voimalinjojen päästökäyrät leikkaavat toisiaan 110 000 kilometrin kohdalla.
Mikäli C40-mallin saa ladattua pelkästään uusiutuvasta energiasta tuotetulla sähköllä, autojen päästötaseet leikkaavat toisiaan jo 48 000 kilometrin kohdalla."
Tämä tukee mitä aikaisemmatkin tutkimukset kertoo sähköautojen päästöistä että VALMISTAMINEN on sähköautoilla päästöjen osalta korkeampi, mutta KOKO ELINKAARI (monilla yksilöillä ajetaan yli 300 000km) on vähemmän päästöjä.
Jos kerran vetyautoja on sarjavalmisteisesti myyty jo noin 10 vuotta (jos ei 2000-luvun alkua oteta huomioon), niin miksei vetyautoista sitten löydy tutkimuksia paljonko ne saastuttaa vs polttomoottoriautot? Vai eikö niitä vain haluta löytää?- Anonyymi
"Jos kerran vetyautoja on sarjavalmisteisesti myyty jo noin 10 vuotta (jos ei 2000-luvun alkua oteta huomioon), niin miksei vetyautoista sitten löydy tutkimuksia paljonko ne saastuttaa vs polttomoottoriautot? Vai eikö niitä vain haluta löytää?"
Koska vetyautojen valmistus saastuttaa yhtä paljon kuin akkuauton ja 99% vedystä tähän asti on fossiilista alkuperää, vastauksen pitäisi olla selvä.
Olemassa olevat vetyautot ovat saastuttaneet enemmän kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tätä vedyn puolestapuhujat yrittävät piilottaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Jos kerran vetyautoja on sarjavalmisteisesti myyty jo noin 10 vuotta (jos ei 2000-luvun alkua oteta huomioon), niin miksei vetyautoista sitten löydy tutkimuksia paljonko ne saastuttaa vs polttomoottoriautot? Vai eikö niitä vain haluta löytää?"
Koska vetyautojen valmistus saastuttaa yhtä paljon kuin akkuauton ja 99% vedystä tähän asti on fossiilista alkuperää, vastauksen pitäisi olla selvä.
Olemassa olevat vetyautot ovat saastuttaneet enemmän kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tätä vedyn puolestapuhujat yrittävät piilottaa."Koska vetyautojen valmistus saastuttaa yhtä paljon kuin akkuauton ..."
Väitteen esittäjällä on todistustaakka. Edes haulla en löytänyt tuon väittämän tueksi faktaa. Ihan vain tiedoksi, että vety-auton akusto on huomattavan pieni vs. duracelin ja kennojenkin teknologia on kehittynyt ja edelleen kehittyy ja tarvitsee nyttemmin vähemmän harvinaisia metalleja kuin aikaisemmin.
Mutta eihän vety-autokaan mikään autoilun eko-messias ole, varsinkaan nyt sen aivan alkutaipaleella, mutta siinä on aivan eri lailla eko-potentiaalia kuin durecelissä, jonka yksi keskeisin ongelmana on sen mega-saaste-kaivostoiminnan akut.
"Olemassa olevat vetyautot ovat saastuttaneet enemmän kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tätä vedyn puolestapuhujat yrittävät piilottaa."
Vety-auton uusi aalto ja vihreän vedyn hankkeethan ovat vasta alkumetreillään, eli tuo huomion on täysin epärelevantti. Vain sillä on merkitystä miten vety-autot asemotuvat ja kehittyvät pitkällä aikavälillä.
Piilottamisia en ole havainnut, mutte sen sijaan duracel-kulttiin hurahtaneilla on haasteita nähdä s-auton ympäristöllistä kokonaisrealiteettiä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Koska vetyautojen valmistus saastuttaa yhtä paljon kuin akkuauton ..."
Väitteen esittäjällä on todistustaakka. Edes haulla en löytänyt tuon väittämän tueksi faktaa. Ihan vain tiedoksi, että vety-auton akusto on huomattavan pieni vs. duracelin ja kennojenkin teknologia on kehittynyt ja edelleen kehittyy ja tarvitsee nyttemmin vähemmän harvinaisia metalleja kuin aikaisemmin.
Mutta eihän vety-autokaan mikään autoilun eko-messias ole, varsinkaan nyt sen aivan alkutaipaleella, mutta siinä on aivan eri lailla eko-potentiaalia kuin durecelissä, jonka yksi keskeisin ongelmana on sen mega-saaste-kaivostoiminnan akut.
"Olemassa olevat vetyautot ovat saastuttaneet enemmän kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tätä vedyn puolestapuhujat yrittävät piilottaa."
Vety-auton uusi aalto ja vihreän vedyn hankkeethan ovat vasta alkumetreillään, eli tuo huomion on täysin epärelevantti. Vain sillä on merkitystä miten vety-autot asemotuvat ja kehittyvät pitkällä aikavälillä.
Piilottamisia en ole havainnut, mutte sen sijaan duracel-kulttiin hurahtaneilla on haasteita nähdä s-auton ympäristöllistä kokonaisrealiteettiä.Sekä vety-, että sähköauton valmistus saastuttaa n. 30% enemmän kuin vastaavan polttomoottoriauton.
Vetyautossa on akku, polttokenno ja vetytankki. Polttokennon harvinaisten metallien tuotanto saastuttaa, samoin erikoislujan tankin valmistus.
Onneksi sähkö- ja vetyautojen akut ja polttokennot voidaan kierrättää. Vetytankkien kierrätys on mahdotonta. - Anonyymi
"Volvon laskelmien mukaan täyssähköisen C40-mallin päästöt ovat 198 000 kilometrin kohdalla jääneet 15 prosenttia polttomoottorimallien alle. Voimalinjojen päästökäyrät leikkaavat toisiaan 110 000 kilometrin kohdalla."
Niin, ja tuollasia jo valmistukseltaan ja liuhihnalta ulos tullessaan olevia saaste-autoja poikkesellisen huonolla eko-hyötysuhteella lobataan suorastaan aivopesullisen valheellisin mantroin kaikkialla vihreinä ja jopa nollapäästösinä, sekä planeetan autoilun saasteilta pelastavina messianina ... sekä ainoana oikeana vaihtoehtona ... ja joille ollaan lataamassa liki kaikki teolliset ja taloudelliset panokset.
Lisäongelma eikä vähäisin on se, että duraceleillä ei juurikan ole ekologista kehityspotentiaalia vs. vety-biilit tai sitten teknologiatieteen tulisi tehdä todellinen illuminaatti-oivallus ja innovoida viheä akkuteknologia.
"Mikäli C40-mallin saa ladattua pelkästään uusiutuvasta energiasta tuotetulla sähköllä, autojen päästötaseet leikkaavat toisiaan jo 48 000 kilometrin kohdalla."
Niin, ja montako prosenttia globaalilla tasolla maailman s-autoista ladataan "puhtaasta" energiasta, joka todellisuudessa sekään ei ole puhdasta, josta ylempänä linkitin.
Laitapa hieman linkkiä vety-autojen sarjavalmisteisuuteen kymmenen vuoden takaa, sillä tuon mukaanhan niitä tulisi olla vähän joka valmistajalla pilvin piemein.
Niin, ja milloinkas ne valmiit sähköautot kehitettiinkään ;-)
"Sähköautojen historia"
"Vielä ennen 1900-lukua ja tehokkaan, mutta saastuttavan polttomoottorin voimakasta esiinmarssia sähköautot pitivät hallussaan monia nopeus- ja matkaennätyksiä. Näistä huomionarvoisimpia oli Camille Jenatzyn raketin muotoisella ”La Jamais Contente” -autollaan rikkoma 100 km/h:n nopeusraja (auto saavutti 105,88 km/h:n nopeuden). "
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Sähköautojen_historia
vs
"Toyota Mirai (jap. "tulevaisuus") on Toyotan FCV-konseptimallin pohjalta kehittelemä vetyhybriditekniikalla toimiva henkilöauto, ja yksi maailman ensimmäisistä sarjatuotantoisista vetyhybrideistä. Ensimmäinen oli Hyundai ix35 Fuel Cell. Mirai esiteltiin joulukuussa 2014."
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Toyota_Mirai
Mutta mites tässä nyt näin pääsi käymään, tilanne jossa s-auton kehitykselle annetaan "melko runsaasti" aikaa samalla kun vety-biili konseptina halutaan torpata jo sen alkutaipaleelle ;-)
Samoin edelleen, samalla kun yhteisistä verovaroista subventoinnit duracelille ja sen infralle ovat ihan cace as usual, niin se samainen vety-biilille onkin yks'kaks suuri pahe ja osoitus konseptin heikkoudesta ;-)
Sarjassa hieman erikoista logiikkaa ... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sekä vety-, että sähköauton valmistus saastuttaa n. 30% enemmän kuin vastaavan polttomoottoriauton.
Vetyautossa on akku, polttokenno ja vetytankki. Polttokennon harvinaisten metallien tuotanto saastuttaa, samoin erikoislujan tankin valmistus.
Onneksi sähkö- ja vetyautojen akut ja polttokennot voidaan kierrättää. Vetytankkien kierrätys on mahdotonta.Durecelin suhteen tuo 30% on raskaasti alakantiin, kuten lainauksessa allakin käy ilmi.
Vety-auton akusto on radikaalisti pienempi kuin s-autossa. Mitä kennojen tarvitsemien harvinaisten metallien määrään tulee, niin hiljattain oli artikkeli jossa kerrotiin uudesta kennotekniikasta jolla on voitu niiden tavetta vähentää ainakin jossakin määrin.
Mutta mistään en toistaiseksi ole löytäny fakta-infoa: vetyauton valmisuksen päästöt vs. polttari, mutta eihän se vety-biilikään mikään ympäristö-enkeli ole ja sen tankit ovat toki yksi ympäristöllinen akileen kantapää.
Yksi _oleellinen puute_ noissa valmistuksen päästöistä kertovissa artikkeleissa on se, ettei niissä kerrota millainen _valtaisa ympäristöllinen katastrofi_ on noiden harvinaisten metallien kaivostoiminta, aihe josta laitoin ylempänä kaksi linkkiä, en & fr.
Kauppalehti: "Vertailua tehtiin polttomoottorilla varustetun XC40-katumaasturin ja sen täyssähköisen rinnakkaismallin, coupemaisen C40-crossoverin välillä. Tulokset olivat varsin hämmentäviä, sillä Volvon mukaan täyssähköisen C40-mallin tuotannossa syntyi päästöjä 70 prosenttia enemmän kuin polttomoottorimallin kohdalla, Autotrader-julkaisu kertoo."
Jossakin dokkarissa vilahti tieto, jonka mukaan tällä hetkellä vain noin puolet akkujen harvinaisista raaka-aineista saadaan talteen ja kierrätettyä, teollisuustoiminta joka sekin jo itsessään on kaikkea muuta kuin ympäristöystävällistä.
Mitä "vihreisiin" tuulimyllyihin taasen tulee, niin ne edustavat valtaisaa ongelmajätettä noin 20-vuotisen elinkaarensa loputtua, koska niiden sisältämien havinaisten metallien talteenotto ja kierrätys on hyvin kallista, eikä edes hyvin hallussa ja noita metalleja on aivan hurja määrä per tuulimylly. On edullisempaa hankkia kaivoksilta uutta materiaalia ja siksi esim. Saksassa on valtaisia taivasalla tuulimylly-hautausmaita ilman niiden harvinaisten metallien kierrätystä.
Vihreä energia ei ole lainkaan niin vihreää jollaisena sitä markkinoidaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Volvon laskelmien mukaan täyssähköisen C40-mallin päästöt ovat 198 000 kilometrin kohdalla jääneet 15 prosenttia polttomoottorimallien alle. Voimalinjojen päästökäyrät leikkaavat toisiaan 110 000 kilometrin kohdalla."
Niin, ja tuollasia jo valmistukseltaan ja liuhihnalta ulos tullessaan olevia saaste-autoja poikkesellisen huonolla eko-hyötysuhteella lobataan suorastaan aivopesullisen valheellisin mantroin kaikkialla vihreinä ja jopa nollapäästösinä, sekä planeetan autoilun saasteilta pelastavina messianina ... sekä ainoana oikeana vaihtoehtona ... ja joille ollaan lataamassa liki kaikki teolliset ja taloudelliset panokset.
Lisäongelma eikä vähäisin on se, että duraceleillä ei juurikan ole ekologista kehityspotentiaalia vs. vety-biilit tai sitten teknologiatieteen tulisi tehdä todellinen illuminaatti-oivallus ja innovoida viheä akkuteknologia.
"Mikäli C40-mallin saa ladattua pelkästään uusiutuvasta energiasta tuotetulla sähköllä, autojen päästötaseet leikkaavat toisiaan jo 48 000 kilometrin kohdalla."
Niin, ja montako prosenttia globaalilla tasolla maailman s-autoista ladataan "puhtaasta" energiasta, joka todellisuudessa sekään ei ole puhdasta, josta ylempänä linkitin.
Laitapa hieman linkkiä vety-autojen sarjavalmisteisuuteen kymmenen vuoden takaa, sillä tuon mukaanhan niitä tulisi olla vähän joka valmistajalla pilvin piemein.
Niin, ja milloinkas ne valmiit sähköautot kehitettiinkään ;-)
"Sähköautojen historia"
"Vielä ennen 1900-lukua ja tehokkaan, mutta saastuttavan polttomoottorin voimakasta esiinmarssia sähköautot pitivät hallussaan monia nopeus- ja matkaennätyksiä. Näistä huomionarvoisimpia oli Camille Jenatzyn raketin muotoisella ”La Jamais Contente” -autollaan rikkoma 100 km/h:n nopeusraja (auto saavutti 105,88 km/h:n nopeuden). "
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Sähköautojen_historia
vs
"Toyota Mirai (jap. "tulevaisuus") on Toyotan FCV-konseptimallin pohjalta kehittelemä vetyhybriditekniikalla toimiva henkilöauto, ja yksi maailman ensimmäisistä sarjatuotantoisista vetyhybrideistä. Ensimmäinen oli Hyundai ix35 Fuel Cell. Mirai esiteltiin joulukuussa 2014."
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Toyota_Mirai
Mutta mites tässä nyt näin pääsi käymään, tilanne jossa s-auton kehitykselle annetaan "melko runsaasti" aikaa samalla kun vety-biili konseptina halutaan torpata jo sen alkutaipaleelle ;-)
Samoin edelleen, samalla kun yhteisistä verovaroista subventoinnit duracelille ja sen infralle ovat ihan cace as usual, niin se samainen vety-biilille onkin yks'kaks suuri pahe ja osoitus konseptin heikkoudesta ;-)
Sarjassa hieman erikoista logiikkaa ...Tuo ei kerro mistään muusta kuin Volvon kyvyttömyydestä tuottaa sähköauto vähillä päästöillä. Käyttävät varmaan kiinalaisia akkuja?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuo ei kerro mistään muusta kuin Volvon kyvyttömyydestä tuottaa sähköauto vähillä päästöillä. Käyttävät varmaan kiinalaisia akkuja?
Onko sinulla pinintäkään hajua missä sijaitsevat harvinaisten metallien mega-saastuttavat kaivokset, joista eri valmistajat raaka-aineensa hankkivat tai onko sinulla mahdollisesti jokin jeesus-ajatus siitä miten tuo kaivostoiminta saataisiin ympäristöllsesti kestävälle pohjalle.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko sinulla pinintäkään hajua missä sijaitsevat harvinaisten metallien mega-saastuttavat kaivokset, joista eri valmistajat raaka-aineensa hankkivat tai onko sinulla mahdollisesti jokin jeesus-ajatus siitä miten tuo kaivostoiminta saataisiin ympäristöllsesti kestävälle pohjalle.
Eiköhän ratkaisu ole tehdä näistä kaivoksista ympäristöystävällisempiä sen sijaan että heitetään vauva pesuveden mukana...
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Durecelin suhteen tuo 30% on raskaasti alakantiin, kuten lainauksessa allakin käy ilmi.
Vety-auton akusto on radikaalisti pienempi kuin s-autossa. Mitä kennojen tarvitsemien harvinaisten metallien määrään tulee, niin hiljattain oli artikkeli jossa kerrotiin uudesta kennotekniikasta jolla on voitu niiden tavetta vähentää ainakin jossakin määrin.
Mutta mistään en toistaiseksi ole löytäny fakta-infoa: vetyauton valmisuksen päästöt vs. polttari, mutta eihän se vety-biilikään mikään ympäristö-enkeli ole ja sen tankit ovat toki yksi ympäristöllinen akileen kantapää.
Yksi _oleellinen puute_ noissa valmistuksen päästöistä kertovissa artikkeleissa on se, ettei niissä kerrota millainen _valtaisa ympäristöllinen katastrofi_ on noiden harvinaisten metallien kaivostoiminta, aihe josta laitoin ylempänä kaksi linkkiä, en & fr.
Kauppalehti: "Vertailua tehtiin polttomoottorilla varustetun XC40-katumaasturin ja sen täyssähköisen rinnakkaismallin, coupemaisen C40-crossoverin välillä. Tulokset olivat varsin hämmentäviä, sillä Volvon mukaan täyssähköisen C40-mallin tuotannossa syntyi päästöjä 70 prosenttia enemmän kuin polttomoottorimallin kohdalla, Autotrader-julkaisu kertoo."
Jossakin dokkarissa vilahti tieto, jonka mukaan tällä hetkellä vain noin puolet akkujen harvinaisista raaka-aineista saadaan talteen ja kierrätettyä, teollisuustoiminta joka sekin jo itsessään on kaikkea muuta kuin ympäristöystävällistä.
Mitä "vihreisiin" tuulimyllyihin taasen tulee, niin ne edustavat valtaisaa ongelmajätettä noin 20-vuotisen elinkaarensa loputtua, koska niiden sisältämien havinaisten metallien talteenotto ja kierrätys on hyvin kallista, eikä edes hyvin hallussa ja noita metalleja on aivan hurja määrä per tuulimylly. On edullisempaa hankkia kaivoksilta uutta materiaalia ja siksi esim. Saksassa on valtaisia taivasalla tuulimylly-hautausmaita ilman niiden harvinaisten metallien kierrätystä.
Vihreä energia ei ole lainkaan niin vihreää jollaisena sitä markkinoidaan.Ah, muinoin puhuttiin, miten sähköautot tulee, kun kehitytään se parempi akku.
Ja sehän kehitettiin. Kierrätystäkin kehitetään. Ei siitä voi syntyä teollista toimintaa ennen kuin on tarjolla tarpeeksi tavaraa, mitä kierrättää.
Nyt puhutaa, miten pitää kehittää parempi polttokenno, jossa ei tarvittaisi niin paljoa platinaa.
Totanoin, itse pääsin tutustumaan polttokennoihin opiskeluaikanani. Reilut 20 vuotta sitten. Silloin ongelmaksi mainittiin juuri polymeeripolttokennoissa tarvittava platina yms katalyytit joistavoi tulla pulaa ja pullonkaula.
Ei ole polttokennoautoissa juuri mitään edistystä tapahtunut 20 vuodessa. Mutta sähköautot tekee nyt sen, mitä polttokennoautojen roolisksi luvattiin 20 vuotta sitten, Jolloin tyypillisellä sähköautolla pääsi 150 km paperilla ja 100 km oikeasti.
Kaiken kukkuraksi sähköautot ovat jo halvempia. Ja onhan tässä välissä ilmaantunut toinenkin kiusa eli kaasuautot. Ne ovat ROIMASTI halvempia, jopa niin, että niitä saa 2-3 vetyauton hinnalla. Tankkausasemia on enemmän (esim. Saksassa lähes 900 vs. 91). polttoaine halvempaa.
Juna meni jo eikä vety päässyt ylös lähtökuopistaan.
- Anonyymi
Cars commercially available for sale or leasing.
2008–2015 - Honda FCX Clarity[2]
2013–2017 - Hyundai Tucson/ix35 Fuel Cell[3]
2015–2020 - Toyota Mirai
2016–2021 - Honda Clarity Fuel Cell[4][5][6]
2018 - Hyundai Nexo
2020 - Toyota Mirai II
Ja linkissä lisäksi sitten pitkä lista demoautoja myös raskaskalustoa unohtamatta. Listan perusteella yritystä on ollut pitkin 2000-lukua melkoisesti alkaen lähinnä 90-luvun lopulla.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fuel_cell_vehicles - Anonyymi
"Mutta mites tässä nyt näin pääsi käymään, tilanne jossa s-auton kehitykselle annetaan "melko runsaasti" aikaa samalla kun vety-biili konseptina halutaan torpata jo sen alkutaipaleelle ;-)"
Silloin 1900-luvun alussa akkutekniikka oli melko surkeaa ja polttomoottoriauton "lataus" (tankkaus) oli siihen aikaan todella nopeata suhteessa toimintasäteeseen. Sähköautot hävisivät tämän kisan sen aikaisella huonolla tekniikalla. Ihmiset kokivat paljon helpommaksi polttoainetankkauksen kuin jatkuvan latailun. Nyt varsinkin 2020-luvulla sähköautot ovat saaneet kiinni tämän toimintasäteen (hinta-laatu suhde), joten tilanne on taas toinen ilmastolobbareiden painostaessa päästöjä alas.
Huomaan että kannatat vetyautoja, joka on monelle todella kallis vaihtoehto pitkässä juoksussa kun mietitään autoilun kokonaiskuluja. Saa nähdä pysytkö itse sanojesi takana kun viimein muutama vetytankkausasema suomeen avataan ja ostat myös itse kalliin vetyauton maksaen myös itse kalliit vetyauton kilometrit suhteessa sähköautoon.
Mitä nyt osataan tehdä toisin vetyautoilussa että Suomessa ei toisteta samoja virheitä kuin Ruotsissa ja Norjassa eikä vetyautot jää vain muutaman sadan kokoiseksi laivueeksi vaan oikeasti saadaan vetyautoja myytyä kymmeniä tuhansia 10v aikana tavallisille ihmisille? Ja oma vastustukseni perustuu juuri tuohon kysymykseen, johon en ole saanut uskottavaa vastausta eri vetyautokeskusteluista. On paljon sähköautoilijoita jotka vain laskevat exelissä että tulee halvemmaksi kokonaiskuluissa eikä luontoarvot juurikaan heitä paina, joten tuskin suurinta osaa vetyautoilijoistakaan luontoarvot aidosti painaa vaan miettivät ensisijaisesti imagon (uutta kiehtovaa tekniikkaa) kautta?
Nopea latausverkosto ja tulevaisuuden kehittyneempi akkutekniikka tappaa lopulta vetyverkoston... ja tämä seikka on varmaan monille vetyautoja kannattavalle aika myrkyllinen dilemma jolloin aletaan sitten dissaamaan "megasaaste" kortilla? Ja Toyotakin joutuu myöntämään ettei pelkästään vetyautoilla pärjää, koska ihmiset yksinkertaisesti haluavat ostaa sähköautoja (myyntitilastot eri merkeiltä) joten niitä on itsekkin valmistettava jos haluaa autoteollisuudessa pärjätä. Ei taida Toyotallakaan luontoarvot painaa tai eivät usko linkkeihisi koska....
"Nyt esitelty bZ4X on ensimmäinen seitsemästä tulevasta bZ-mallista."
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/8c105530-8d61-4d6c-9adf-d1a1fff690a2
https://www.toyota.fi/sahko/sahkoauto/index.json- Anonyymi
"Huomaan että kannatat vetyautoja, joka on monelle todella kallis vaihtoehto pitkässä juoksussa kun mietitään autoilun kokonaiskuluja. "
Paljonko verovaroin subventoitu duracel on tullut kustantamaan varsinkin niille, jotka ovat sen alkusykliin lähteneet mukaan ;-)
Millä logiikalla kaiken aikaa kehittyvä vety-auto luokitellaan kalliikisi pitkässä juoksussa, kun tilanteen on arvioitu kääntyvän todellisuudessa juuri päinvastaiseksi. Hankintahinnat kohtuulistuvat, jolloin vety-biilin hinta vastaa polttaria tai on jopa sen alle, kute mm. Toyotan pomo on todennut.
Nykytekniikan vety-kenno kestää arvioiden mukaan noin 300 000 km, joka on kelpo saavutus ja mahdollisesti tulevien tekniikkasukupolvien kennoilla enempikin.
Kunhan tekniikka ja infra on viilattu kuntoon, sekä vetyvolyymit korkeammat paremmilla hyötysuhteilla, niin eiköhän se tankkauksen hintakin kohtuullistu, mutta se ei ole ihan heti just nyt.
"Saa nähdä pysytkö itse sanojesi takana kun viimein muutama vetytankkausasema suomeen avataan ja ostat myös itse kalliin vetyauton maksaen myös itse kalliit vetyauton kilometrit suhteessa sähköautoon."
Harvaanasutun takahikiä Suomen tilannne on itselleni aikas lailla yksi helkutin hailee, sillä tarkkailen mielenkiinnolla vetytalouden ja vetyautojen kehitystä globaalilla tasolla.
Suuret tahot kautta mailman ovat siihen raskaasti investoimassa mm. Shell, Total ja aivan kuten petrolivaltio Saudi Arabiakin lukemattomien muiden valtioiden joukossa. Aika sitten näyttää mihin se tulee johtamaan.
Toisekseen, miksi tulisi lähteä uusien aaltojen ensimetreillä hankeeseen mukaan kulkinetta ostamaan sen sijaan, että odottelee kaikessa rauhasa kunnes iso kuva on riittävän kypsä ja hinnat kohtuullistuneet.
Dureselejä koskien kotimaan tilanne, jossa ne edustavat huikeaa noin 0,52% henkilöautokannasta.
Millähän logiikalla ja matematiikalla niistä odotetaan kotimaan autoilun ymäristöongelmien pelastajaa kun Suomessa ostettujen autojen keksihinta on muistaakseni noin 5700e, eli massat ovat pers'aukisia, eli millä fyrkalla he ostavat s-autoja, jotka sittemin vanhetessaan ovat kannattamattomia ostaa.
Montako prosentia Suomen kotitalouksista voi teknisesti asentaa latauspisteen kohtuullisilla kustannuksilla, vanhoista kerrostaloista puhumattakaan. Tietenkin ollaan menossa yhteisten verojen kukkarolle, mutta sama vety-biiliä koskien muuttuukin yks'kaks paheeksi.
.
* SK: Yksi kustannusmiina on yli muiden, kun taloyhtiö sallii sähköautojen lataamisen – ”Emme tiedä vielä”
- https://www.is.fi/autot/art-2000008386888.html
* Tällaiset taloyhtiöt ovat sähköautomyllerryksen suurhäviäjiä – HS: ”Mitä enemmän pullonkauloja, sitä korkeammaksi hinnat nousevat”
- https://www.is.fi/autot/art-2000008367855.html
.
"On paljon sähköautoilijoita jotka vain laskevat exelissä että tulee halvemmaksi kokonaiskuluissa eikä luontoarvot juurikaan heitä paina, ... "
Kiitos harvinaisesta rehellisyydestä, vai tapahtuiko tahaton älyllinen lapsus ;-)
Valtiovalllat ovat pakko-ohjaamassa eko-hyötysuhteeltaan aivan kestämättömään duraceliin, yhden ainoan saaste-kortin varaan, todellisista kokonais-ympäristöarvoista viis ja massat seuraavat polittisell apakolla ja laskutikku-periaatteella.
Toisaalta, on takuuvarmaa että pidemmässä juoksussa duraceleille tulee tulee vero, joka nostaa niiden käyttökulut nyky-polttareiden tasolle, mutta ensin tulee saada massat riittävällä volyymillä liekaan.
"Ja Toyotakin joutuu myöntämään ettei pelkästään vetyautoilla pärjää ..."
Olet tuupannut tuota samaa torppaamaani epä-älyllistä skeidaa jo tuossa toisessa ketjussa.
Teknologiasyklit kehityksineen ovat pitkiä kuten niiden kannattaviksi saaminnekin.
On loogista, että Toytota tekee fyrkkaa välivaiheeksi luokittelemassaan sykilissä myös duraceleillä, sillä se itse on kertonut ettei kyse ole yhden ainoan vaihtoehdon varassa toimimisesta.
Aidon ekologista autoa ei vielä olla edes innovoitu, mutta on / olisi suorastaan idioottimasta ladata kaikki teolliset ja taloudelliset voimavarat ympäristöllisesti epäkelvon s-auton varaan.
Itse toivoisin, että teknologiatiede onnistuisi kehittämään ympäristöllisesti kestävän synteetisen poltoaineen, jota voi gloonata loputtomiin pienemmissä ja paikallisissakin yksiköissä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Huomaan että kannatat vetyautoja, joka on monelle todella kallis vaihtoehto pitkässä juoksussa kun mietitään autoilun kokonaiskuluja. "
Paljonko verovaroin subventoitu duracel on tullut kustantamaan varsinkin niille, jotka ovat sen alkusykliin lähteneet mukaan ;-)
Millä logiikalla kaiken aikaa kehittyvä vety-auto luokitellaan kalliikisi pitkässä juoksussa, kun tilanteen on arvioitu kääntyvän todellisuudessa juuri päinvastaiseksi. Hankintahinnat kohtuulistuvat, jolloin vety-biilin hinta vastaa polttaria tai on jopa sen alle, kute mm. Toyotan pomo on todennut.
Nykytekniikan vety-kenno kestää arvioiden mukaan noin 300 000 km, joka on kelpo saavutus ja mahdollisesti tulevien tekniikkasukupolvien kennoilla enempikin.
Kunhan tekniikka ja infra on viilattu kuntoon, sekä vetyvolyymit korkeammat paremmilla hyötysuhteilla, niin eiköhän se tankkauksen hintakin kohtuullistu, mutta se ei ole ihan heti just nyt.
"Saa nähdä pysytkö itse sanojesi takana kun viimein muutama vetytankkausasema suomeen avataan ja ostat myös itse kalliin vetyauton maksaen myös itse kalliit vetyauton kilometrit suhteessa sähköautoon."
Harvaanasutun takahikiä Suomen tilannne on itselleni aikas lailla yksi helkutin hailee, sillä tarkkailen mielenkiinnolla vetytalouden ja vetyautojen kehitystä globaalilla tasolla.
Suuret tahot kautta mailman ovat siihen raskaasti investoimassa mm. Shell, Total ja aivan kuten petrolivaltio Saudi Arabiakin lukemattomien muiden valtioiden joukossa. Aika sitten näyttää mihin se tulee johtamaan.
Toisekseen, miksi tulisi lähteä uusien aaltojen ensimetreillä hankeeseen mukaan kulkinetta ostamaan sen sijaan, että odottelee kaikessa rauhasa kunnes iso kuva on riittävän kypsä ja hinnat kohtuullistuneet.
Dureselejä koskien kotimaan tilanne, jossa ne edustavat huikeaa noin 0,52% henkilöautokannasta.
Millähän logiikalla ja matematiikalla niistä odotetaan kotimaan autoilun ymäristöongelmien pelastajaa kun Suomessa ostettujen autojen keksihinta on muistaakseni noin 5700e, eli massat ovat pers'aukisia, eli millä fyrkalla he ostavat s-autoja, jotka sittemin vanhetessaan ovat kannattamattomia ostaa.
Montako prosentia Suomen kotitalouksista voi teknisesti asentaa latauspisteen kohtuullisilla kustannuksilla, vanhoista kerrostaloista puhumattakaan. Tietenkin ollaan menossa yhteisten verojen kukkarolle, mutta sama vety-biiliä koskien muuttuukin yks'kaks paheeksi.
.
* SK: Yksi kustannusmiina on yli muiden, kun taloyhtiö sallii sähköautojen lataamisen – ”Emme tiedä vielä”
- https://www.is.fi/autot/art-2000008386888.html
* Tällaiset taloyhtiöt ovat sähköautomyllerryksen suurhäviäjiä – HS: ”Mitä enemmän pullonkauloja, sitä korkeammaksi hinnat nousevat”
- https://www.is.fi/autot/art-2000008367855.html
.
"On paljon sähköautoilijoita jotka vain laskevat exelissä että tulee halvemmaksi kokonaiskuluissa eikä luontoarvot juurikaan heitä paina, ... "
Kiitos harvinaisesta rehellisyydestä, vai tapahtuiko tahaton älyllinen lapsus ;-)
Valtiovalllat ovat pakko-ohjaamassa eko-hyötysuhteeltaan aivan kestämättömään duraceliin, yhden ainoan saaste-kortin varaan, todellisista kokonais-ympäristöarvoista viis ja massat seuraavat polittisell apakolla ja laskutikku-periaatteella.
Toisaalta, on takuuvarmaa että pidemmässä juoksussa duraceleille tulee tulee vero, joka nostaa niiden käyttökulut nyky-polttareiden tasolle, mutta ensin tulee saada massat riittävällä volyymillä liekaan.
"Ja Toyotakin joutuu myöntämään ettei pelkästään vetyautoilla pärjää ..."
Olet tuupannut tuota samaa torppaamaani epä-älyllistä skeidaa jo tuossa toisessa ketjussa.
Teknologiasyklit kehityksineen ovat pitkiä kuten niiden kannattaviksi saaminnekin.
On loogista, että Toytota tekee fyrkkaa välivaiheeksi luokittelemassaan sykilissä myös duraceleillä, sillä se itse on kertonut ettei kyse ole yhden ainoan vaihtoehdon varassa toimimisesta.
Aidon ekologista autoa ei vielä olla edes innovoitu, mutta on / olisi suorastaan idioottimasta ladata kaikki teolliset ja taloudelliset voimavarat ympäristöllisesti epäkelvon s-auton varaan.
Itse toivoisin, että teknologiatiede onnistuisi kehittämään ympäristöllisesti kestävän synteetisen poltoaineen, jota voi gloonata loputtomiin pienemmissä ja paikallisissakin yksiköissä.Lopetin lukemisen tuohon passiivis-aggressiiviseen duracell-höpötykseen. Ei ole ilmiselvästi aikani arvoinen teksti. (En ole se jolle vastasit).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lopetin lukemisen tuohon passiivis-aggressiiviseen duracell-höpötykseen. Ei ole ilmiselvästi aikani arvoinen teksti. (En ole se jolle vastasit).
"Lopetin lukemisen tuohon passiivis-aggressiiviseen duracell-höpötykseen. Ei ole ilmiselvästi aikani arvoinen teksti. (En ole se jolle vastasit)."
Kiitos tiedotuksesta, tuollaistakin se herkkä hipiä tuppaa saammaan aikaan ja elämä tulee ehdottomasti ottaa huadanvakavasti jo ennen hautaansa joutumista ;-)
Ei muuta kuin rattoisaa viikonloppua.
- Anonyymi
"Valtiovalllat ovat pakko-ohjaamassa eko-hyötysuhteeltaan aivan kestämättömään duraceliin, yhden ainoan saaste-kortin varaan, todellisista kokonais-ympäristöarvoista viis ja massat seuraavat polittisell apakolla ja laskutikku-periaatteella."
Miksi duracel on kestämätön tie? Miksi vetyautot eivät ole kestämätön tie? - Anonyymi
"Harvaanasutun takahikiä Suomen tilannne on itselleni aikas lailla yksi helkutin hailee, sillä tarkkailen mielenkiinnolla vetytalouden ja vetyautojen kehitystä globaalilla tasolla. "
Et siis oikeasti omalla rahalla kannata vetytaloutta? Mutta muiden kyllä? - Anonyymi
""Ja Toyotakin joutuu myöntämään ettei pelkästään vetyautoilla pärjää ..."
Olet tuupannut tuota samaa torppaamaani epä-älyllistä skeidaa jo tuossa toisessa ketjussa."
Jos kerran se on vain välivaihe, niin miksi investoida miljardeja vain välivaiheeseen? - Anonyymi
"Aidon ekologista autoa ei vielä olla edes innovoitu, mutta on / olisi suorastaan idioottimasta ladata kaikki teolliset ja taloudelliset voimavarat ympäristöllisesti epäkelvon s-auton varaan."
Ihmiset ovat äänestäneet myyntitilastoilla nyt ainakin toistaiseksi että vetyautoilu on idioottimainen sijoitus. Miksi monet autoilijat eivät tajua mitä sinä tajuat... monet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa? Usassa vetyautot ovat vielä kohtuu hintaisiakin ja siltkään eivät ihmiset niitä juurikaan osta, joten miksi ihmeessä? Mitä tuotteessa on pielessä? - Anonyymi
""On paljon sähköautoilijoita jotka vain laskevat exelissä että tulee halvemmaksi kokonaiskuluissa eikä luontoarvot juurikaan heitä paina, ... "
Kiitos harvinaisesta rehellisyydestä, vai tapahtuiko tahaton älyllinen lapsus ;-)
Ehkä minulla on varaa olla rehellinen mutta sinulla ei kun tarkoituksesi on kyykyttää vastapuolta ja mitään heikkouksia ei saa näyttää edistääksesi (kieltotila päällä) vetyautoilua? Miksi monet ihmiset ovat ostaneet jopa tuplasti kalliimman sähköauton ja perustelevat sitä taloudellisilla seikoilla? Eivätkö he osaa laskea oikein?
Miksi sähköauto kannattaa jättää ostamatta ja ostaa kalliimpi vetyauto jos luontoarvot eivät monia kiinnosta... edes monia vetyautoilijoitakaan? - Anonyymi
"Toisekseen, miksi tulisi lähteä uusien aaltojen ensimetreillä hankeeseen mukaan kulkinetta ostamaan sen sijaan, että odottelee kaikessa rauhasa kunnes iso kuva on riittävän kypsä ja hinnat kohtuullistuneet."
Miksi nyt on uusi aalto jos Kaliforniassa on vetyautoiltu 17 vuotta? Milloin tämä uusi aalto on ylitetty ja on sinun mielestäsi oikea ostaa itsekkin vetyauto? Mitä kaikkea pitää olla kunnossa että ostat itsekkin omilla rahoillasi vetyauton ja seisot vetyautoilun takana todistetusti etkä vain netissä? Minä vuonna arvioit ostavasi vetyauton? - Anonyymi
"Vety-auton uusi aalto ja vihreän vedyn hankkeethan ovat vasta alkumetreillään, eli tuo huomion on täysin epärelevantti. Vain sillä on merkitystä miten vety-autot asemotuvat ja kehittyvät pitkällä aikavälillä."
Paljonko nämä vihreän hankkeen investoinnit maksavat? Miljoona aurinkokennoa ja 10 000 tuulivoimalaa? Mihin ne suomessa pystytetään kun tuulivoimaakin vastustetaan kovasti? Kauanko menee että vihreä sähköntuotantolinjan lainat on kuoletettu ja vedyn muyyntihintaa sekä kuluttajahintaa pumpulla voidaan laskea esim. 4e/kilon tasolle ollakseen aidosti kilpailukykyinen energiana? Minä vuonna arvioit vihreän vedyn aidosti lyövän läpi eikä maakaasun avulla fossiilisesti enään juurikaan tarvitse vetyä tuottaa, jolloin vety on aidosti vihreästi tuotettu (aurinkokennojen ja tuulivoimaloiden hiilijalanjäljen unohtuessa). - Anonyymi
"Piilottamisia en ole havainnut, mutte sen sijaan duracel-kulttiin hurahtaneilla on haasteita nähdä s-auton ympäristöllistä kokonaisrealiteettiä."
Miksi vetyfanaatikon on mahdotonta nähdä puolestaan vetyauton ympäristöhaittoja kuten vihreää sähköä on melko vähän tarjolla jolloin vety on tuotettava harmaasti maakaasulla tai jopa hiilivoimalla likaisesti sekä myös siihen liittyvää kaivostoimintaa? Miksi tulevaisuudessa 10 miljoonaa vetyautoa saastuttaa mielestäsi kokonaishiilijalanjälkenä infroineen (auton elinkaari) kuin 10 miljoonaa sähköautoa? Miksi sähköenergiaa kannattaa mielummin ensiksi muuttaa vihreästi vedyksi noin 55kw verran ajaen noin 100km kuin ajaa se suoraan sähköllä sähköautolla yli 300 samalla energialla vähentäen tulevaisuuden sähkökriisejä (sähköä tarvitaan vähemmän)? - Anonyymi
"Millähän logiikalla ja matematiikalla niistä odotetaan kotimaan autoilun ymäristöongelmien pelastajaa kun Suomessa ostettujen autojen keksihinta on muistaakseni noin 5700e, eli massat ovat pers'aukisia, eli millä fyrkalla he ostavat s-autoja, jotka sittemin vanhetessaan ovat kannattamattomia ostaa."
Millä logiikalla kannattaa laittaa vetyverkosto myös Suomessa pystyyn jos Ruotsissa ja Norjassa on selviä merkkejä että se ei kannata, koska ihmiset eivät halua siellä ostaa vetyautoja? Millä logiikalla kannattaa ostaa uutena yli 70 000e vetyauto suomessa ja arvonalennus saattaa olla jopa -70% 3 vuoden päästä viskaten setelinipun tuuleen? Millä logiikalla selvästi kalliimpia vetyautoja kannattaa ostaa sähköautoihin verrattuna, mutta sähköautoja ei jos massat ovat persaukisia? - Anonyymi
"Dureselejä koskien kotimaan tilanne, jossa ne edustavat huikeaa noin 0,52% henkilöautokannasta."
Jos vetyautoja myydään Suomeen noin 200kpl kuten on käynyt Ruotsissa ja Norjassa, niin paljonko se olisi Suomen autokannasta prosentteina? Paljonko niihin käytetty sitten yhteiskunnan tukia per auto?- Anonyymi
H2.Live sivustolta ilmenee, että Eurooppaan reilut 45 tankkausasemaa nimellisellä 237 000 000 € panostuksella.
https://h2me.eu/
Josain muualta poimin tiedon, että vetyhankkeiden kokonaisbudjetti kokonaisbudjetti 450 M€. Tavoitteena oli rakentaa Saksaan 120 tankkausasemaa, mutta niitä on nyt toiminnassa vasta 91. Asemia on tullut muihinkin maihin, mutta suurin osa on silti Saksassa.
Saksassa pitäisi olla tämän vuoden lopussa 60 000 vetyautoa. Koko Euroopassa varmaan yli 100 000, jos hanke olisi edennyt suunnitelmien mukaan. Ei ole. Autokannan tilastointi lopetettiin heti hankkeen alkamisen jälkeen 2019, kun paljastui, että myyntimäärät vain pari prosenttia suunnitellusta. Taitaa olla nyt vain muutama tuhat vetyautoa Euroopassa.
Jos koko 450 M€ budjetit on jo poltettu, niin rahaa poltettu sellaiset 150 000 € per auto.
Jenkeissa oli tavoitteena puolestaan rakentaa 111 uutta tankkausasemaa, mikä olisi mahdollistanut autokannan kasvattamisen 9000 autolla nykyisestä 12000 autosta. Julkista rahaa piti saada 159 miljoonaa dollaria, mutta summa taidettiin puolittaa... Joka tapauksessa sielläkin pitää upottaa pelkkien tankkausasemien rakentamiseen 1,4 M€ tukea per asema ja 1 asema pystyy sitten palvelemaan vähän reilua 100 autoa. Nykyisin siellä on 250 autoa/tankkausasema ja kovat ruuhkat.
Vrt. Suomessa on 1500 hlöautoa yhtä bensa-asemaa kohti.
Vetyasemat EU hankkeen ym kustannusten perusteella 5 miljoonaa euroa kappale (kalliimmat kulut täällä, jenkit rakentaa aseman 4 miljoonalla dollarilla). 5 asemaa kustantaisi 25 miljoonaa tuet autoille ja polttoaineen tuotantolaitoksille sen päälle.
Vrt. metaanin tankkausasemat 0,5 miljoonaa/kpl. Jos näissä normaaliin tapaan julkisen tuen osuus 30 %, niin 70 asemaa rakennettu 10,5 miljoonan budjetilla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
H2.Live sivustolta ilmenee, että Eurooppaan reilut 45 tankkausasemaa nimellisellä 237 000 000 € panostuksella.
https://h2me.eu/
Josain muualta poimin tiedon, että vetyhankkeiden kokonaisbudjetti kokonaisbudjetti 450 M€. Tavoitteena oli rakentaa Saksaan 120 tankkausasemaa, mutta niitä on nyt toiminnassa vasta 91. Asemia on tullut muihinkin maihin, mutta suurin osa on silti Saksassa.
Saksassa pitäisi olla tämän vuoden lopussa 60 000 vetyautoa. Koko Euroopassa varmaan yli 100 000, jos hanke olisi edennyt suunnitelmien mukaan. Ei ole. Autokannan tilastointi lopetettiin heti hankkeen alkamisen jälkeen 2019, kun paljastui, että myyntimäärät vain pari prosenttia suunnitellusta. Taitaa olla nyt vain muutama tuhat vetyautoa Euroopassa.
Jos koko 450 M€ budjetit on jo poltettu, niin rahaa poltettu sellaiset 150 000 € per auto.
Jenkeissa oli tavoitteena puolestaan rakentaa 111 uutta tankkausasemaa, mikä olisi mahdollistanut autokannan kasvattamisen 9000 autolla nykyisestä 12000 autosta. Julkista rahaa piti saada 159 miljoonaa dollaria, mutta summa taidettiin puolittaa... Joka tapauksessa sielläkin pitää upottaa pelkkien tankkausasemien rakentamiseen 1,4 M€ tukea per asema ja 1 asema pystyy sitten palvelemaan vähän reilua 100 autoa. Nykyisin siellä on 250 autoa/tankkausasema ja kovat ruuhkat.
Vrt. Suomessa on 1500 hlöautoa yhtä bensa-asemaa kohti.
Vetyasemat EU hankkeen ym kustannusten perusteella 5 miljoonaa euroa kappale (kalliimmat kulut täällä, jenkit rakentaa aseman 4 miljoonalla dollarilla). 5 asemaa kustantaisi 25 miljoonaa tuet autoille ja polttoaineen tuotantolaitoksille sen päälle.
Vrt. metaanin tankkausasemat 0,5 miljoonaa/kpl. Jos näissä normaaliin tapaan julkisen tuen osuus 30 %, niin 70 asemaa rakennettu 10,5 miljoonan budjetilla.Eli vielä vastaus kysymykseen. Jos on rakennettu 5 vedyn tankkausasemaa á 5 miljoonaa kappale, ja maahan saatu näin houkuteltua 200 vetyautoa, niin kustannus 125 000 € per auto.
Vrt. jos paineistetun metaanin tankkausasemiin upotettu tukea 30 % eli 150 000 €/asema x 70 asemaa vaikka 0,5 miljoonaa per nestevedyn takkausasema x 10, niin tukia poltettu yht. 15,5 miljoonaa. Jaettuna 16 000 autolla = 970 €/auto. Se pieni ero.
- Anonyymi
"Montako prosentia Suomen kotitalouksista voi teknisesti asentaa latauspisteen kohtuullisilla kustannuksilla, vanhoista kerrostaloista puhumattakaan. Tietenkin ollaan menossa yhteisten verojen kukkarolle, mutta sama vety-biiliä koskien muuttuukin yks'kaks paheeksi."
Paljonko on mielestäsi kohtuullinen kustannus sähköauton hankinta ja kotilatauspisteelle verrattuna vetyauton hankintahintaan? Miksi pitäisi tukea verovaroin sellaista infraa josta on oikeassa elämästä todisteita etteivät ihmiset aidosti halua siirtyä vetyautoilijoiksi tuhlaten suuria määriä verorahoja vain harvojen hyväksi (noin 200 autoa) kuten on Ruotsissa ja Norjassa käynyt? Miksei mielummin tueta sellaista infraa mistä ihmiset ovat samaa mieltä kuten sähköautojen vuosi vuodelta kasvavat myyntitilastot ovat viime vuosina osoittaneet ympäri maailmaa eli tuetaan sellaista autoilua jolla on toivoa että se on hengissä myös 20 vuoden päästä? - Anonyymi
Suuret vety-hankkeet ovat liikkeellä ja edelleen myös Californiassa .... vastoin toistuvaa ohiluentaa harrastelevan ketjun duracel-kulttiin yksisilmäisesti hurahtaneen keskenkasvuisen kiihkoisia anti-vety-julistuksia, mutta ainakin usko on vahva, vetytalouden todellisen kehityksen realiteeteistä riippumatta.
;-)
"Shell plans to open new hydrogen refuelling sites in Europe, China and the US"
"Hydrogen sales at every site have 'doubled' year-on-year on the back of higher demand from cars and lorries, a senior company executive says"
“In California, we are building 50 sites. The demand there is much higher with Toyota, Hyundai and Honda vehicles coming into the market. China should be starting next year,” Mr Bogers said. “We believe we need to get into thousands of sites by the end of the decade.”
- https://www.thenationalnews.com/business/energy/2021/11/18/shell-plans-to-open-new-hydrogen-refuelling-sites-in-europe-china-and-the-us/
.
"Shell eyes hydrogen growth and 25mtpa of carbon capture and storage capacity by 2035"
- https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/04/21/10630771/shell-eyes-hydrogen-growth-and-25mtpa-of-carbon-capture-and-storage-capacity-by-2035
.
"Green hydrogen and decarbonisation solutions: Shell and RWE want to drive energy transition forward"
- https://www.rwe.com/en/press/rwe-generation/2021-11-10-shell-and-rwe-want-to-drive-energy-transition-forward/
.
"Hyundai, Shell Hydrogen to develop 48 new hydrogen refuelling stations in California"
Oct 08, 2021
- https://www.h2-view.com/story/hyundai-shell-hydrogen-to-develop-48-new-hydrogen-refuelling-stations-in-california/
Eiköhän tästä vielä hyvä tule, vaikka se aikansa tulee ottamaankin ;-)
Ympäristöllisesti kestävien synteettisten polttoaineiden markkinoille tulo ja joita voisi paikallisestikin valmistaa olisi erinomaisen hieno asia. - Anonyymi
Kysyin aika monta kysymystä, miksi kovasti mainostat että harrastan ohiluentaa kun et itse vastaavasti halua vastata kysymyksiin? Kysynkö liian vaikeita ja kiusallisia kysymyksiä kun joutuu myöntämään että hehkutuksistasi huolimatta vetyautoilu ei lähde isojen massojen mielestä lentoon ja eivät sellaista aio ostaa?
- Anonyymi
""Hyundai, Shell Hydrogen to develop 48 new hydrogen refuelling stations in California"
Hienoa että rakentavat lisää vetytankkausasemia, mutta rakentavatko varmasti myös riittävän määrän vetytehtaita kuljetuskalustoineen, jotta vety ei ole sitten TAAS loppu asemilta. Nimittäin monista vetytankkausasemista ei ole hyötyä jos vedyn tuotanto/täydentäminen ei pysy perässä kuten tilanne on nyt Kaliforniassa.
Maksumuurin takia ei pystynyt lukemaan linkkiäsi, joten voit varmaan ottaa avain lainaukset sieltä miten Shell tulee tuon käytännössä toteuttamaan? - Anonyymi
Nissanilta lisää uutisia akkutekniikan ja latausnopeuden kasvamisessa saaden vetyautoja kiinni.
"Nissan aikoo tuoda markkinoille sähköautoja sen patentoiduilla solid-state-akuilla (ASSB) tilivuoteen 2028 mennessä ja tulee rakentamaan pilottitehtaan Yokohamaan jo tilivuonna 2024. ASSB-akuston myötä Nissan pystyy laajentamaan sähköautojen tarjontaa eri segmenteissä ja tarjoamaan dynaamisempaa suorituskykyä.
Lyhentämällä latausaikaa kolmasosaan, uudet akustot tekevät sähköautoista tehokkaampia ja edullisempia. Lisäksi Nissan odottaa uuden teknologian alentavan akustojen hintaa 75 dollariin kilowattitunnilta tilivuoteen 2028 mennessä.
Pyrkimys on laskea hintaa edelleen 65 dollariin kilowattitunnilta, jotta sähkö- ja bensiiniautojen hintaeroa saadaan minimoitua."
https://autotoday.fi/tallainen-on-nissanin-visio-tulevaisuuden-liikkumisesta/- Anonyymi
"Pyrkimys on laskea hintaa edelleen 65 dollariin kilowattitunnilta, jotta sähkö- ja bensiiniautojen hintaeroa saadaan minimoitua.""
Tesla alkaa olemaan noissa luvuissa ensi vuonna, mutta Nissan pääsee 75 dollariin vasta 2028? Voi olla Nissanilla kilpailussa haasteita!
- Anonyymi
Kia myös tukee Nissanin näkemystä.
"–Kymmenen vuoden kuluttua nauramme tämän päivän akuille, sanoo Labrosse sanoo,
– Akkujen teho kasvaa, paino vähenee, ja latausajat lyhenevät. Kehitysvauhti on huima: kahdeksan prosentin parannus joka vuosi."
Jos tosiaankin tuo 8% KASVU toteutuisi joka vuosi, niin 9 vuoden päästä kantama on jo lähes kaksinkertainen eli vuonna 2030. Veikkaan että hidastuu ellei taas uutta akkutekniikkaa keksitä siihen mennessä, mutta kuitenkin usko on vahvaa akkutekniikan kehittymiseen.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/6dc9319f-d1a3-4944-aee7-cca52276ace1 - Anonyymi
Kysymys kuuluu edelleen: Miten vetyautot saavat puolestaan akkuautot kiinni houkuttelevuutensa vuonna 2030? Mitä niissä tapahtuu teknisesti että perus vetyautoilla pääsee jopa 1000km kun akkuautolla "vaan" 700km? Saadaanko vetyautojen hankintahinta ja vedyn pumppuhinta painettua alle akkuautojen, jolloin olisivat kiinnostavampia.... ja ennenkaikkea miten se vetyautoissa teknisesti tehdään?
- Anonyymi
""Pyrkimys on laskea hintaa edelleen 65 dollariin kilowattitunnilta, jotta sähkö- ja bensiiniautojen hintaeroa saadaan minimoitua.""
Tesla alkaa olemaan noissa luvuissa ensi vuonna, mutta Nissan pääsee 75 dollariin vasta 2028? Voi olla Nissanilla kilpailussa haasteita!"
Kiitos tiedosta, tämähän parantaa entisestään sähköautojen houkuttelevuutta vetyautoihin verrattuna, sillä Teslan malleissa myös latausnopeudet ovat tällä hetkellä noin 1,5-2 kertaa nopeammat kuin Nissanilla. Halvempi akkutekniikka ja nopeampi lataus.... Ehkä Tesla valitaan mielummin Nissanin sijaan jos ajetaan paljon ja pitäisi tehdä 1-2 pikalatausta matkan varrella. Ei tarvitse ihan mahdottomia aikoja kupata syömässä ja odottelemassa, jolloin matka taas jatkuu. - Anonyymi
Nissanin ja Teslan latausnopeuksista:
https://ev-database.org/compare/electric-vehicle-longest-range#sort:path~type~order=.fastcharge_speed~number~desc|make-checkbox-dropdown:pathGroup=.nissan~.tesla|range-slider-range:prev~next=0~1200|range-slider-acceleration:prev~next=2~23|range-slider-topspeed:prev~next=110~450|range-slider-battery:prev~next=10~200|range-slider-eff:prev~next=100~300|range-slider-fastcharge:prev~next=0~1500|paging:currentPage=0|paging:number=all
Ja jos polttomoottoriautot, sähköautot ja vetyautot maksavat vaikka vuonna 2030 about saman verran jos aidosti saadaan valmistuskustannukset ja kuluttajan myyntihinnat selvästi laskettua eri maissa, niin miksi kuluttaja valitsisi polttomoottorin ja vetyauton kalliimmat energiakulut? Miten vetyautot saadaan silloin markkinoitua kuluttajalle että osta vetyauto ja kalliimmat kilometrit sillä ne ovat sen arvoisia? 3e vs 10e? Autonvalinnan tutkimuksissa luontoarvot kun ei ole olleet ihan kärkipäässä autoa valittaessa.- Anonyymi
> Ja jos polttomoottoriautot, sähköautot ja vetyautot maksavat vaikka vuonna 2030 about saman verran
Jos mummolla olisi munat, kyseessä olisikin vaari.
Massatuotannon idea on, että tuotantomäärän 10-kertaistuessa valmistuskustannus puolittuu. Tämä se Teslankin taikatemppu oli. Pitää vaan sitkeästi tehdä autoja alkuun tappiolla. Ajan mittaan niitä opitaan tekemään tehokkaammin ja ostettaessa raaka-aineita tai komponentteja suurempia määriä saadaan niiden yksikköhintoja alemmas.
Perus polttomoottoriautojakin pitää valmistaa ainakin 100 000 kpl sarja ja mieluummin 100 000 /vuosi parin vuoden ajan, jotta kannattaa.
Vetyautoja on viime vuodet myyty noin 1000 kpl kuukaudesssa. Koko maailmassa. Kaikki merkit ja mallit yhteenlaskettuina. Eli yksittäistä mallia valmistetaan pari tuhatta kpl. Eihän koko maailmassa ole 100 000 vetyautoa. Ei lähellekään.
Vetyautojen valmistajat eivät ole olleet valmiita myymään autoja alkuun tappiolla, kuten Tesla teki, saadakseen valmistusmäärät nousemaan. Lähes 20 vuotta kontanttu ja konttaus jatkuu. Sähköautojen valmistus on jo kääntynyt kannattavaksi, joten vetyautoja pitäisi myydä todella , todella, halvalla, jotta niitä menisi kaupaksi. Onhan tankkausasemaverkosto niin surkea, että pitää tätä jollain tavalla kompensoida.
Tosin alennusmyynnissäkin jää ratkaisematta, kuka hullu investoisi miljardeja tankkausasemiin voidakseen myydä vetyä tappiolla. Tässäkin lajissa menee vielä kymmenkunta vuotta ennen kuin voi päästä voiton puolelle.
- Anonyymi
"Mutta mites tässä nyt näin pääsi käymään, tilanne jossa s-auton kehitykselle annetaan "melko runsaasti" aikaa samalla kun vety-biili konseptina halutaan torpata jo sen alkutaipaleelle ;-)"
"Suomessa ajettiin vetyautolla jo 1930-luvulla – Vuosien saatossa autoihin on tankattu tärpättiä, alkoholia, paineilmaa ja vaikka mitä"
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/suomessa-ajettiin-vetyautolla-jo-1930-luvulla-vuosien-saatossa-autoihin-on-tankattu-tarpattia-alkoholia-paineilmaa-ja-vaikka-mita/d1c42a67-54f7-491f-89bf-ffe99e16de39
"Me teimme ensimmäisen polttokennoauton jo 1930 luvun alussa, me kun halusimme kokeilla kaikenlaista. Hieno Packard, vuosimallia 1927, jonne laitettiin iso vetypullo takapenkille, ja matkaa taittui vajaa kymmenen kilometriä pullollisella, liekö maailman ensimmäinen laatuaan :)"
https://www.woikoski.fi/woikoski/uutiset-ja-tapahtumat/woikoski-vedyn-edellakavijana-suomessa.html
Ja 1807 oli ensimmäinen vetyautokin. Toki alkeellinen, mutta siitä voidaan kuitenkin laskea joku alkupamaus vetyautojen kehittämiselle.
"1807: Sveitsiläinen keksijä Francois Isaac de Rivaz loi nelipyöräisen ajoneuvon, joka käytti vetyä ja happea. Vetykaasua varastoitiin ilmapalloon, erittäin alkeelliseen (mutta tehokkaaseen!) polttokennomuotoon! "
https://www.greencarfuture.com/hydrogen/history-of-hydrogen-cars- Anonyymi
> vety-biili konseptina halutaan torpata jo sen alkutaipaleelle ;-)"
Vedyn käyttö polttoaineena ei ole uusi idea. Itseasiassa polttomoottorit keksittiin jo 1700-luvun lopulla, mutta sopiva polttoaine oli hakusessa pitkään. Kaikkea mahdollista kokeiltiin kaasusta pölyräjähdyksiin. Kaasu, yleensä hiilikaasu, se tavallisin ratkaisu kait oli. Siihen on syynsä, että ottomoottoria saatetaan kutsua myös kaasumoottoriksi.
Polttomoottorit ja polttomoottorikäyttöiset autot alkoivat tosissaan yleistyä, kun löytyi helpommin käsiteltävä polttoaine, bensa, joka muutettiin ottomoottorin vaatimaan kaasumaiseen muotoon kaasuttimeksi kutsutulla vekottimella. Autoihin piti tämän päälle lisätä vielä sähkökäynnistys, niin sitten oli maailmavalloituspaketti kasassa.
Vetyä on siis tesmailtu polttomoottoreissa jo pari sataa vuotta sitten ja autoissakin 100 vuotta sitten. Suomen vanhin vetyauto on vuodelta 1927.
https://autotoday.fi/paivan-museoauto-suomen-ensimmainen-vetyauto-vuodelta-1927/
BTW, Suomessa on museossa jo poltokennoautokin. Museoon tämäkin tekniikka jo kuuluu. Nyt on parempia ideoita käytössä.
- Anonyymi
"Suuret tahot kautta mailman ovat siihen raskaasti investoimassa mm. Shell, Total ja aivan kuten petrolivaltio Saudi Arabiakin lukemattomien muiden valtioiden joukossa. Aika sitten näyttää mihin se tulee johtamaan."
Shell talousluvut kertovat että vuonna 2020 nettotulos oli noin 21 680 miljoonaa USA dollaria TAPPIOTA.
https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16215630-royal-dutch-shell?details
Total puolestaan noin 2020 nettotulos 30,45 miljoonaa Kanadan Dollaria TAPPIOTA.
https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16125374-total-energy-services?details
Nyt herää kysymys että velkaiset yhtiöt ottavat reilusti lisää velkaa vetytalouden maksamiseen, niin saavatko siihen järkevillä koroilla lainaa pankeista? Toisinsanoen kallista yrityslainaa luvassa...
Saudi-Arabeilla tuskin on merkittävää velkaa ja vakuuksiakin löytyy paremmin. Heidän panoksensa vetytalouteen on varmasti merkittävä jos niin haluavat.- Anonyymi
"Vetytalous" on käytännössä vain kemianteollisuuden tarpeisiin ja öljy-yhtiöiden kontrollinpitoyritys.
Öljy-yhtiöt tulevat pettymään, tulevaisuuden vety on lähinnä prosessiteollisuuden tarpeisiin. Ajoneuvoihin vety on enimmäkseen järjetöntä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Vetytalous" on käytännössä vain kemianteollisuuden tarpeisiin ja öljy-yhtiöiden kontrollinpitoyritys.
Öljy-yhtiöt tulevat pettymään, tulevaisuuden vety on lähinnä prosessiteollisuuden tarpeisiin. Ajoneuvoihin vety on enimmäkseen järjetöntä.Vetytalous Suomessa
https://www.hs.fi/talous/art-2000008550094.html
https://yle.fi/uutiset/3-12265099
https://yle.fi/uutiset/3-12173614
- Anonyymi
Jos edes yksi viidestä (1/5) tulevaisuuden akkutekniikoista lyö läpi, niin sähköautot karkaa vetyautojen ulottomattomiin?
https://www.youtube.com/watch?v=DOBBwx3Cbbk- Anonyymi
Nykytekniikka riittää jo ihan hyvin, ei tarvita edes mitään uusia läpimurtoja.
Tämä ei tarkoita, etteikö läpimurtoja ole mahdollisesti tulemassa, niillä ei vaan ole lopputuleman kannalta yhtään mitään väliä.
- Anonyymi
Vähän noista tekniikoiden kehityspotentiaaleista!
Kaikilla tekniikoilla on yleensä rajansa, miten pitkälle voidaan päästä?
esim 1.
Polttomoottoreilla tuskin päästään koskaan 70-80% hyötysuhteeseen?
Voimanlähteen ja polttoaineen yhteispaino tuskin ongelma nykyiselläänkään!
Jo 50% hyötysuhde riittävä kokonaisvaltaisuus huomioon ottaen!
Kaiken kaikkiaan tilankäyttö, kokonaispaino, päästöt, toim.matka, valmistuketju kaikkinensa kunnossa! Jatkoon!
Esim.2 Ladattava akkusähköauto!
Hyötysuhde 70- 90%, jopa yli?
Tekniikan luonteesta johtuen akkutekniikalla ei KOSKAAN päästä hyvään tulokseen, mitä tulee seuraaviin suureisiin:
- tehotilavuus
- kwh suhteessa tilavuuteen
- paino suhteessa tilavuuteen ja kwh.
Tähän voi vielä lisätä, että jos halutaan tehokasta moottoria, tarvitaan tietysti suurta akustoa, tämänhän kaikki tietää? Rajoitukset tulee noista yllämainituista seikoista!
Yksi seikka, mistä ei juuri puhuta, on se, että akkulavetit käyttävät valtavia määriä alumiinia kaikkien muiden raaka-aineiden lisäksi!
Alumiinin runsaalla käytöllä tietysti yritetään kompensoida valtavaa painoa!
Onko valtavasti lisääntynyt alumiinin käyttö, ja varsinkin otetaan sen koko valmistusketju huomioon, ympäristöystävällistä?
Vaikka akkus.autot ovat toisaalta yksinkertaisia, niin on niissäkin kysymysmerkkejä?
Noissahan, ainakin tehokkaammissa autoissa, on nestejäähdytys akustolle!
Mitenköhän erilaiset tiiveys, huollettavuus, korjattavuus toteutunevat noissa?
Aihettaako vaikkapa Pohjolan ilmasto huomattavaa lisärasitusta?
Jatkoon, mutta tietyillä rajoituksilla!
Eli, ei ole potentiaalia ns. universaaliksi käyttövoimaksi, jokapaikanhöyläksi!
Mutta tätähän eivät akkukhmerit voi myöntää?
Fiksuimmat ehkä tiedostavat nuo rajoitteet? Selkäytimessä ahistaa hiipivä tietoisuus rajoitteista, mutta tätä ei voida julkisesti tietenkään myöntää!- Anonyymi
"Tekniikan luonteesta johtuen akkutekniikalla ei KOSKAAN päästä hyvään tulokseen, mitä tulee seuraaviin suureisiin:"
Niin, jos ei oteta huomioon, että on jo monta vuotta ollut myytävänä autoja, jotka ovat aivan riittävän hyviä käytännössä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Tekniikan luonteesta johtuen akkutekniikalla ei KOSKAAN päästä hyvään tulokseen, mitä tulee seuraaviin suureisiin:"
Niin, jos ei oteta huomioon, että on jo monta vuotta ollut myytävänä autoja, jotka ovat aivan riittävän hyviä käytännössä.Niinpä, sama koskee myös vetyautoja!
Range, ja latausnopeus riittää useimmille, joilla lat.mahdollisuus kotona!
Mutta mikä on lähtenyt mm. lapasesta, on akkusähköautojen järjetön paino!
Joskus 20-30 v. sitten polttisten massat olivat edustusautoluokassa n. 1400-1600 kg.
Nykyään suunnilleen saman kokoiset a.s.autot painavat tyypillisesti n. 2100 kg. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niinpä, sama koskee myös vetyautoja!
Range, ja latausnopeus riittää useimmille, joilla lat.mahdollisuus kotona!
Mutta mikä on lähtenyt mm. lapasesta, on akkusähköautojen järjetön paino!
Joskus 20-30 v. sitten polttisten massat olivat edustusautoluokassa n. 1400-1600 kg.
Nykyään suunnilleen saman kokoiset a.s.autot painavat tyypillisesti n. 2100 kg.Mirai kammotus painaa 1900. Ihan samassa luokassa kuin täyssähköautot .
Mirai ei ole edustusauto. Pituutta on kyllä 5 m, mutta sisältä ahdas ja takakontti pikkuautoluokkaa.
Vetypommiautossakin pitää olla hybridien tapaan akku kuormitusta tasaamasa. Akkumineraalien lisäksi tarvitaan platinaa yms. katalyyttejä polttokennoon.
- Anonyymi
30 vuoden päästä muistellaan käteviä bensa-autoja. Pitkä ajomatka yhdellä nopealla tankkauksella.
- Anonyymi
Oletko tutkinut vetyautojen painoja? Aika samoissa kuin sähkäreissäkin.
- Anonyymi
Niin tekee mirai taitaa paperilla painaa enemmän kuin se parjattu kolmonen mutta siltikin omaa pienemmät sisätilat.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin tekee mirai taitaa paperilla painaa enemmän kuin se parjattu kolmonen mutta siltikin omaa pienemmät sisätilat.
Takakontti tosiaan pikkuautoluokkaa, vaikka pituutta 5 m.
Jokin ei nyt täsmää.
- Anonyymi
Vety ei tule kovin suosituksi Suomessa ainakaan seuraavaan 20 vuoteen. Ensinnäkin, vety vaatii laajan asemaverkoston, koska vetyautoja ei voi tankata. Ja mitään riittävää verkostoa ei seuraavaan 10 vuoteen tule, koska sellaista suunnitelmaakaan ei ole. Akkusähköautoa voi hätätilanteessa ladata vaikka normaalista ulkopistorasiasta, tämä ei vetyautoilla onnistu.
Sähköautojen julkinen latausverkosto alkaa olla jo kohtuullisella tasolla ja julkisia latauspisteitä tulee monta viikossa. JOS ensimmäiset vetyasemat vuonna 2023 tulisikin (niitä tulisi korkeintaan pari kappaletta), kattaa julkinen latausverkosto käytännössä jo koko Suomen.
Suomessa on satoja tuhansia täyssähköautoja ennen kuin Suomessa on edes tuhatta vetyautoa. Kaikkia ladattavia yhteensä voi olla jopa lähelle miljoonaa ennen tuhattakaan vetyautoa. - Anonyymi
Ehkä 2025 mennessä on jo useampi yritys olemassa toimien monessa maassa, jotka näkee markkinaraon alkuperäisten sähköautojen ajoakkujen vaihtoon ja paranneltuun akkupaketin kysyntään. Ideana on tarjota kilpaileva akkupaketti alkuperäiseen verrattuna ja saada se toimimaan oikein auton omaan järjestelmään. Joka vuosi akkujen hinnat painuvat alaspäin ja myös uusia tekniikoita tulee markkinoille esim. LFP (saatu viimeinkin toimimaan monen vuoden kehityksen jälkeen?). Toivoa on että 2020-luvulla (lopussa) on ihan normaalia vaihtaa ainakin kerran akkupaketti uuteen ja sen jälkeen vasta sähköauto romutetaan (yli 25v ikäisen käytöstä riippuen?). Ehkä jopa sähköautojen "jobbaamisesta" voi tehdä kannattavaa viimeistään 2030-luvulla eli ostetaan heikkokuntoinen sähköauto ajoakun osalta, tilataan vaihtoakku ja vaihdetaan se itse.... ja sähköauto myyntiin mainostaen "Uusi isompi kapasiteetin ajoakku pidemmällä toimintasäteellä, juuri vaihdettu, juuri katsastettu. Kuitit ja takuutodistukset löytyy.". Vaihtoakuilla on varmasti tulevaisuudessa kysyntää JOS sen saa selvästi parempana tai samalla kapasiteetilla selvästi alkuperäistä valmistajaa (merkkiliikettä) halvempana, jolloin voi olla järkevää nähdä ajoakun vaihtamisen vaiva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_iron_phosphate_battery
Tuleeko tästä seuraava sijoittajien megatrendi ja arvaillaan kovasti mikä vaihtoakkuihin keskittynyt yritys menestyy, jonka osaketta kannattaa myös ostaa pörssistä?
https://www.youtube.com/watch?v=2eLe92OAeoU
Jos käy niin että vetyautoon ei kannata tehdä suurta vaihto-operaatiota pienen ajoakun ja kolmen (tai jopa neljän) vetytankin vaihtoa kun joutuu paljon purkamaan vetyautoa jolloin myös polttokennon eliniän kysymys myös voi askarruttaa.... niin sähköauto saattaa kuulostaa taloudellisemmalta vaihtoehdolta. Vetyautoissa kun taitaa vetysäiliöt vanheta noin 15 vuoden kohdalla ja jos niitä ei vain haluta vaihtaa (ajetaan laittomasti), niin riski tankatessa vetyä täyteen kasvaa joka kerta ja vetysäiliön lujuus pettää räjäyttäen auton vähintään sisustan kappaleiksi (jos ei onnekkaasti tulta ota alleen). Toisinsanoen vetyautoissa on pakko jossain vaiheessa vetysäiliöt vaihtaa ja voi olla työläs tehtävä sekä lasku suuri. Sähköautolla voi sinnitellä kakkosautona "vaimon kauppakassina" nurkka-ajossa paljon pidempään pienellä toimintasäteellä kuin vetyautolla jos päättää ettei ikinä vaihda sähköautoon ajoakkua. - Anonyymi
"Lucid Motor on uhonnut jo pitkään Airin olevan maailman nopeimmin latautuva sähköauto. Suurin latauksen vastaanottokyky on 300 kilowattia, jonka auto saavutti ja jopa ylitti 9 prosentin varaustasossa noin 90 sekunnin lataamisen jälkeen. Air kykenee esijäähdyttämään akustoa parhaan mahdollisen vastaanottokyvyn varmistamiseksi. Ominaisuutta käytettiin myös kokeessa.
Latauskäyrä osoittaa Airin latautuvan 0–18 prosentin tasossa noin 300 kilowatin teholla, tehon laskeutuessa tasaisesti jo 30 prosentin tasossa merkittävästi.
50 kilowattitunnin varausaste täyttyi vain 11 minuutissa, kun se aiemmin Model S:llä vei 15 minuuttia, ja Taycanilla 23 minuuttia. Standardina pidetty 80 prosentin varausaste täyttyi ennätyksellisesti 37 minuutissa. Lataaminen 80–100 prosentin tasoon viekin jo toiset 45 minuuttia, ja osoittaa selvästi, miten sähköautoja kannattaa ladata.
Autoon saatiin viidessä ja puolessa minuutissa 167 ja 12 minuutissa 335 kilometriä lisää toimintamatkaa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/300-kilometria-10-minuutissa-tassa-on-maailman-nopeimmin-latautuva-sahkoauto/1aa6bbd9-e465-4c8c-8ce8-7b08d616f2fa - Anonyymi
Kyllä näitä tuhannen kilsan keijukaisia jo tulee:
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/ee97881c-68fa-4433-a0a1-db1e33f83d9e
https://www.is.fi/autot/art-2000008517615.html - Anonyymi
Tesla kertoo valmistavansa 5000 dollarin auton. Kiinassa on myös näitä halpis autoja myynnissä. Jos nyt melko huonoja autoja voi saada halvalla jo nyt, niin kuvitelkaa mitä se tarkoittaa vaikka vuodesta 2025 eteenpäin kun ne kehittyvät kakkosautojen paikalta ykkösiksi.
https://www.youtube.com/watch?v=ktfnG9atcD0 - Anonyymi
"Koeajoissa akun lataus on parhaimmillaan kestänyt jopa yli 1 400 kilometriä."
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/9aff44bf-b60f-48fb-917e-99adc591940b
Näitä vetyautojen tappajia kehitettään jo nyt. Varmaan saavat muutamassa vuodessa tehtyä sähköauton joka ei mahdottomia maksa ja pääsee yli 1000km. Olisi suoranaista hulluutta tässä vaiheessa alkaa rakentamaan vetyverkostoa suomeen ja maksaa siitä noin 9 MILJARDIA, joka todennäköisesti valmistuessaan jäisi melko vähälle käytölle eli rahaa kankkulan kaivoon.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254624/vetyinfran-rakentaminen-on-mahdottomuus- - Anonyymi
Video oikeassa liikenteessä ajosta sähköautolla yhtämittaisesti 752 mailin (1210km).
https://www.youtube.com/watch?v=fWj2YCdoc9A - Anonyymi
Kovia puheita, saa nähdä toteutuuko arvio. Siinä vaiheessa kun ajoakun hinta tippuu puoleen, niin alkaa olemaan aika vakioina ne jopa 500km kantaman autot ja hintalappukin Suomessa 30 000e jommalle kummalle puolelle, niin alkaa todella sähköautot lyömään läpi kun polttoaineen hinta todennäköisesti on silloin päälle 2e lisäten painetta kohti sähköauton hankintaan.
"Yksi tärkeimmistä tehtävistä on ajoakun hinnan pudottaminen. Allianssin tavoitteena on, että vuonna 2026 hinta on vain puolet nykyisestä ja vuonna 2028 enää kolmasosa. Jo ennen sitä lähdetään liikkeelle uudella pikkuautoihin suunnitellulla CMFB-EV-perusrakenteella, jolla kilpaillaan polttomoottoristen autojen kanssa."
https://tekniikanmaailma.fi/renault-nissan-mitsubishi-allianssi-on-vahvempi-kuin-koskaan-ja-talta-nayttavat-sen-tulevaisuuden-suunnitelmat/?shared=1213759-e995739b-500 - Anonyymi
Latausnopeudet kasvaa kokoajan selvästi joten koko ajan vain tulee uutisia ettei hirveästi enään häviä vetyautoille odotteluissa (jos vetyautolla ei tarvitse jonottaa eikä odottaa välipaineistusta).
"Porsche on ilmoittanut, että se on ajanut Taycanilla Los Angelesista New Yorkiin alle kahden ja puolen tunnin kumulatiivisella latauksella.
Matka kesti 2 834,5 mailia (4560,7km) ja sisälsi 2 tuntia, 26 minuuttia ja 48 sekuntia latausta, ja tulokset olivat Guinnessin ennätysjärjestön vahvistamia.
Se päihittää – paljon – edellisen ennätyksen haltijan Kian, joka ilmoitti marraskuussa tehneensä reitin ennätyksen hieman yli seitsemän tuntia sähköisellä EV6-viistoperällään . Edellinen ennätyksen haltija, Teslalla ajanut, oli ennätysajassa lähes 13 tunnin kytkennässä.
Ennätyksen saavutti pitkäaikainen tehokkuuden etsijä ja hypermileri Wayne Gerdes, ja se havainnollistaa tärkeää asiaa Taycanista: Vaikka se ei ole erityisen tehokas sähköautoissa kilowattituntia kohden mitattuna, Taycanin supernopea 800 voltti Pikalatausominaisuus, kun se on osa suunnitelmaa, voi pitää latauspysähdykset hyvin lyhyinä."
https://www-greencarreports-com.translate.goog/news/1134911_porsche-taycan-goes-coast-to-coast-with-just-2-5-hours-of-charging?fbclid=IwAR1IuzV_zTpZF6qRQfSQZRM7xhgT0qfkiMind_8mD_zud7c1BhUkGWNI40A&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp- Anonyymi
Vetyautojen tankkausnopeudet konttaa edelleen.
Jenkkien investointiesityksistä paljastui, että uupouusillakin vetyasemilla täytyy tankkaajien välillä pumputella painetta ylös 15-30 min.
Järeällä 4 tankkauspisteen asemalla voi teoriassa tankata 324 autoa/vuorokausi. Neljällä tankkauspisteellä. 81 autoa/vuorokausi per tankkauspiste. Auto 18 min välein eli 3 min tankkaus ja 15 min odotus.
Jos seuraava tankkaaja ei malta odottaa 15-30 min, tankki jää vajaaksi.
Sitten ei ajella niitä 1400 lukemia. Eikä normaalin liikenteen seassa muutenkaan. Teknavin koeajossa päästiin kahdella tankkauksella 800 km, Vaikka siinäkin koitettiin pihistellä.
- Anonyymi
Myös kauppalehti uutisoi samasta aiheesta.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoautolla-amerikan-halki-4500-kilometrin-reissulla-lataamiseen-kului-aikaa-vain-2-5-tuntia/01fb7533-d91d-4834-8d39-dd2ec68d26a3 - Anonyymi
"Viime aikoina on uutisoitu jopa 1400 kilometristä yhdellä latauksella.
Kyseinen matka on saavutettu testeissä, joissa autona on käytetty Teslaa. Testiauto oli tarkemmin sanottuna Tesla Model S.
Uutinen ei kuitenkaan liity Teslaan vaan akkuja kehittävään start up -yritykseen Our Next Energy, lyhyemmin ONE.
Amerikkalaisyhtiön tavoitteena on tuottaa niin järeitä akkuja, että mussutus sähköautojen lyhyistä toimintamatkoista loppuu kerta heitolla.
ONE:n testissä käyttämän akun kapasiteetti on 203,7 kWh. Yhtiö kutsuu superakkuaan nimellä Gemini.
Vielä Geminiä ei ole kaupallisesti saavilla, mutta yhtiö kaavailee aloittavansa tuotannon ensi vuoden (2023) aikana."
Toisinsanoen sähköautoja valmistavat yhtiöt aikovat syrjäyttää vetyautot määrätietoisesti, jotta saavat omia tuotteitaan varmemmin kaupaksi ympäri maailmaa. Yritysmaailmassa tämä on ihan yleistä että kilpailijoille lyödään luu kurkkuun omilla tuotteillaan, jotta oma yritys menestyy.
Ja vaikka tuo 2023 tuotanto myöhästyisi jopa 2024 puolelle, niin vetyautojen tarve tullaan kyseenalaistamaan viimeistään vuonna 2030 JOS tuo ennuste käy toteen. Aluksi kallista, mutta 2030 varmasti jo ihan halvemmissakin autoissa esim. 800km toimintamatka jolloin vetyautoja tuskin tarvitaan. - Anonyymi
Linkki unohtui.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/a6ae9b00-4be1-4864-81ca-173572efc154 - Anonyymi
Vetyautojen suosiota on tutkittu ja tultu siihen tulokseen että akkutekniikka voittaa vetytekniikan. Näin kertoo tutkimustulos, että käytännössä vetytekniikka myöhästyi kilpailussa.
https://www-hydrogenfuelnews-com.translate.goog/hydrogen-fuel-cell-cars-study/8551406/?fbclid=IwAR3RHQMeZLUMB09gHP1rhtzMo1bBE2Pho2r3UX7irIWOiASGzH3ncUcvPGw&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
"Tutkimustulokset julkaistiin Nature Electronicsissa . Tutkimuksen johti Patrick Plötz, Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research -instituutista. Plötz väitti, ettei häneen vaikuttaneet ristiriitaiset intressit, jotka olisivat vaikuttaneet hänen ennusteeseensa H2:n tulevaisuudesta tieliikenteessä. Hän väitti, että akkusähköajoneuvojen parannukset sekä latausnopeuden että kantaman suhteen ovat kumonneet vetypolttokennoautojen ensisijaiset myyntivaltit.
H2- ajoneuvot ovat aina erottuneet akkusähköautoista nopean tankkausajan ja pitkien matkojen ansiosta. Tämän seurauksena Plötz suosittelee nyt, että päättäjät keskittyisivät akkukäyttöisten sähköajoneuvojen (EV) edistämiseen sen sijaan, että he jakaisivat ponnistelunsa jäädäkseen katsomaan, mitä potentiaalista H2:lla voi vielä tarjota." - Anonyymi
Myös Autoliitto tukemassa latausverkoston rakentamisessa. Vetyverkoston tukemisesta ei ole julkisuudessa esitetty mitään konkreettisia toimia Autoliiton toimesta.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17324656/autoliitto-on-mukana-rakentamassa-latausverkostoa- - Anonyymi
Tuleeko tuhannen kilometrin kantamasta uusi normaali jo 2024 alkaen kun muutkin valmistajat ostavat/kehittävät näitä akkuja?
"Akkuvalmistaja Envision Group lupaa suuria uudesta sähköauton akustaan: Toimintamatka 1 000 kilometriä, pikalataus 20 minuutissa"
https://tekniikanmaailma.fi/akkuvalmistaja-envision-group-lupaa-suuria-uudesta-sahkoauton-akustaan-toimintamatka-1-000-kilometria-pikalataus-20-minuutissa/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0FrUZlxuW1OCR7zVXgN-bF-9T3DsyyL0X4GDaEa591aP3RaNnb1tiqLQ4#Echobox=1645633513 - Anonyymi
90% ihmistä riittää 400 km range oikein hyvin. Sellaisia sähköautoja saa kohta halvalla. Vetyautoa kaipaa vain sellaiset jotka asuvat vanhoissa kerotalokommuuneissa tai autot seisoo kadunvarsiparkeissa. Muut latailee autojaan kotonaan ja aina lähtiessä "tankit" on täynnä.
Vetyauto tulee olemaan ylivoimaisen kallis pitää ja tankkaaminen hankalaa kun asemia ei tule olemaan kuin muutama ja joutuu usein odottamaan pumpun paineistamista edellisen jäljiltä. Vety tulee maksamaan 4-5 kertaisesti mitä sähköllä ajaminen.
Siinä valinnan vaikeutta 10 vuoden päähän kun vetyä ehkä saadaan hlöautojen käyttöön. - Anonyymi
Vetyverkoston rakentaminen tuskin enään kannattaa Suomessa, koska sähköautoja fanitetaan nykyään selvästi enemmän. Maaliskuu 2022 oli kääntöpiste kohti sähköautoja.
https://yle.fi/uutiset/3-12381413?origin=rss - Anonyymi
Kun vielä isommat firmat alkavat haalimaan asiakkaita pikalatauspisteiden avulla, niin turhaa on vetyverkostoa enään rakentaa 2030-luvulla.
https://www.is.fi/autot/art-2000008752816.html - Anonyymi
Ukrainan sota on myös herättänyt taloyhtiöt toimimaan entistä päättäväisemmin sähköautojen latauksen toteuttamiseen. Tämä vain lisää sähköautojen suosiota.
"Taloyhtiöt rakentavat nyt kiihtyvään tahtiin latausasemia sähköautoille – avustushakemusten käsittely ruuhkautui."
https://yle.fi/uutiset/3-12410186 - Anonyymi
Alkaako Neste myös panostamaan tulevaisuuteen kun polttomoottoriautoilua ajetaan alas? Siirtyykö Neste pienissä paloissa hiljakseen sähköautojen latausbisnekseen?
"Neste rakentaa Suomeen julkisen pikalatauksen runkoverkon – Ukrainan sota nopeutti päätöstä"
https://www.is.fi/autot/art-2000008762906.html - Anonyymi
Kun ihmiset tulevat vielä tietoiseksi autoilun ympäristöasioista, niin vetyautoa vierastetaan kun se on gigasaastetta.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17431795/vetyautot-tullaan-romuttamaan-15v-ikaisena- - Anonyymi
Lataustekniikka kehittyy huimasti. Vaikea uskoa että vetyautot pärjää kilpailussa 2030-luvulla kun nämä latausnopeudet on jo halvemmissakin sähköautoissa.
"Jatkokin luisti mukavasti, sillä 0–80 prosentin rajapyykki saavutettiin karkeasti ottaen 9 minuutissa. Ja minuuttia myöhemmin lataustolppa oli kiivennyt jo 86 prosenttiin.
Lataustehoihin vaikuttavat myös akun ominaisuudet.
Mikäli teknologiaa sovelletaan esimerkiksi 400–480 kilometrin toimintamatkaan yltävän ajoneuvon akkuihin, latauksen arvioidaan ehättävän 160 kilometrin tietämille muutamassa minuutissa - latauksen alkaessa erittäin alhaisista energiatasoista. Tämän kaavan mukaan auto olisi 320 kilometrin tikissä kymmenessä minuutissa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/viidessa-minuutissa-160-kilometria-polestar-panostaa-huippunopeaan-lataustekniikkaan/564111de-f0d2-48e2-98a9-6cfbf52f074a - Anonyymi
Latausta 320km kymmenessä minuutissa. Riittää varmasti monille erittäin hyvin että pääsee määränpäähän...
- Anonyymi
Jos lähden tänää Mirailla Helsingistä Utsjoelle. Milloin olen perillä?
Hyvällä sähköautolla pitänee latailla useita kertoja mutta vetyautolla ei kertaakaan kun auto pysähtyy jo ennen Oulua eikä vetyä saa mistään.
Mirailla ollaan siis perillä aikaisintaan 2031. Hiukan on hidasta matkan teko vetautolla. - Anonyymi
Raskaskalustolle tarvitaan järeää latausta ja Kempower on suunnitellut nestejäähdytyksen latausjärjestelmäänsä. Nopea järeä lataus vaatii jäähdytystä. Pointti on se että ehkä 10 vuoden päästä myös henkilöautopuolella saattaa olla nestejäähdytys ja erittäin nopea lataus kunhan myös henkilöautot tukevat jopa 400kw lataustehoa.
"Nestejäähdytteinen lataussatelliitti soveltuu henkilöautojen lisäksi myös raskaiden ajoneuvojen, kuten täyssähkörekkojen lataukseen, sillä rekat vaativat korkeampaa lataustehoa kuin sähköiset henkilöautot. Nestejäähdytteisen lataussatelliitin on mahdollista tuottaa 400 kilowattia jatkuvaa lataustehoa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisyhtio-tarjoaa-pian-jareaa-latinkia-sahkoautoihin-tehoa-400-kilowattia/882d7fc0-3876-43c6-853c-d3975b653fda
Miten vetyverkosto voi kilpailla SUOMESSA enään latausverkostoa vastaan kun se selvästi alkaa jäämään jälkeen? Edes yhtä ainoaa vetytankkausasemaa ei saada pystyyn Suomessa, joka on surkea tulos.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17449806/miksi-edes-yhta-ainoaa-vetyasemaa-ei-saada-pystyyn - Anonyymi
Nyt aletaan tehdä bisnestä sillä kun latausta pitää odottaa. Tehdään mukavat odotustilat palveluineen, niin alle 30min odottaminen ei ole niin iso juttu. Ei taida olla vetytankkaajille samaa palvelua kun pitää odottaa välipaineistusta edellisen jäljiltä?
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/b006ab53-bb28-43cc-8cd7-2abe55da842d - Anonyymi
Lataustekniikka kehittyy koko ajan. 100km 2-3min, joten alle 10min saa jo jopa 300km ihanneolosuhteissa.
"Kun yksittäisen lataussatelliitin jännite tuplataan 800 voltin (tai myöhemmin 920 voltin) alueelle latausvirran pysyessä muuttumattomana, tuplaantuu lataussatelliitin teho. Teoriassa yhdestä CCS-liittimestä voitaisiin tarjota jopa 400-500 kilowatin tehoa, mikä on noin kolminkertainen nykyisiin yleisimmin käytössä oleviin suuriin lataustehoihin verrattuna. Tällä teholla sadan kilometrin ajokantama latautuisi autoon noin 2-3 minuutissa. Tällaisiin lataustehoihin kykeneviä autoja ei vielä ole olemassa, mutta ennemmin tai myöhemmin niitä ilmestyy maanteille."
https://autovouhotus.fi/kempower-julkaisi-seka-400-etta-800-voltin-jannitteisiin-kykenevan-latauslaitteiston/?fbclid=IwAR2Bbu3nQ0naoQNUkPcQw8v5du1u6zKE4vKKNe9vSSyPjofFkBIX7DINxK4- Anonyymi
Teslan uusi Megacharger tarjoaa 1,5 MW, eli 1500 kW. Tosin tarkoitettu puoliperävaunurekan lataukseen, mutta näyttää myös mihin nykyinen teknologia kykenee.
- Anonyymi
"Iso-Britannia on ilmoittanut lopettavansa sähköautojen hankintatuet yksityisasiakkaille, eikä tukia myönnetä enää uusille sähköautotilauksille. Syyksi on ilmoitettu SÄHKÖAUTOJEN KYSYNNÄN JYRKKÄ KASVU, jota ei enää katsota hyödyttävän tukea valtion rahoilla.
Tukiin varattiin aikanaan 378 miljoonaa euroa vastaava summa. Nyt tuota rahasummaa siirretään kahteen uuteen kohteeseen, LATAUSVERKOSTON VOIMAKKAASEEN LAAJENTAMISEEN sekä uutena sähkökäyttöisten pakettiautojen, taksien ja moottoripyörien hankintakannustimiin."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/e7a23ceb-aa6d-47c1-b58a-f201f4aff66f - Anonyymi
"Teslan lehdistötiedote:
Tesla avaa 800:nnen Supercharger -aseman Euroopassa! ⚡️⚡️
Kesälomajakson lähestyessä, useita Supercharger -asemia on avattu viime päivinä ja tänään Tesla käynnisti 800:nnen sijaintinsa virrat Euroopassa. Lähes 9 000 Superchargeria on nyt eri sijainneissa 30 maassa Euroopassa, ja ensimmäinen toimipiste avattiin Latviassa aiemmin tässä kuussa."
https://www.facebook.com/groups/LatausverkostoNyt/posts/1002140877007187/ - Anonyymi
Panasonic uskoo akkujen energiatiheyden kasvavan noin 20% ja myös akut kestävät tulevaisuudessa myös pidempään käyttöä.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/b55660d2-f749-4df9-af25-3748a941b0bb- Anonyymi
Tuo artikkeli oli täysin pihalla akkutekniikasta. Tällä hetkellä paras tapa kasvattaa kapasiteettia on lisätä piitä anodiin. Pelkästään tällä voidaan mahdollisesti jopa tuplata kapasiteetti.
Toistaiseksi ongelmana on mekaaninen väsyminen, koska piianodiin mahtuu paljon enemmän litium-ioneita, ja rakenne tuhoutuu mekaanisesti melko nopeasti. Tämän ongelman voi kuitenkin ratkaista, monta ratkaisuvaihtoehtoa on jo kokeellisissa akuissa testeissä.
- Anonyymi
Helsingistä Lappiin on jo nyt mahdollista ilman latausta ja auto ylemman keskiluokan ulottuvissa päälle 130 000e hintaan.
"Lataamatta Lappiin
Olen saanut kesän aikana yllättävän pitkiä rangelukemia MB EQS 450 autoni näyttöihin. Päätin viettää yhden lomapäivän asian tarkistamiseksi. Lähdin täydellä akulla ajelemaan Helsingin Jakomäen ABC:ltä kohti Rovaniemeä auton maksimi rangelukeman ollessa 768 km. Lataamatta pääsin Rovaniemen kaupungin rajalle. Matkamittariin kertyi 767 km 73km/h keskinopeudella. Käännyin siitä kohtaa takaisin Rieskapaikkaan lataamaan. Mukavasti otti MB varausta sisään. Lähes heti 200kW ja vielä 85% lataustasolla 92 kW. Hyvin saksalainen insinööri on optimoinut latauksen hallinnan. Latauksen lopussa auto näytti rangeksi 874 km!"
https://www.facebook.com/groups/sahkoautot.nyt/posts/10159331665749685/ - Anonyymi
Ei ole vieläkään näkynyt noita sähköauton tappajia, hihii!
- Anonyymi
Koko ajan vain latausverkosto kasvaa. ABC avaa joka viikko uuden latauspisteen. Samaan aikaan yhtä ainuttakaan vetytankkausasemaa ei saada Suomessa pystyyn.
https://www.is.fi/autot/art-2000008974592.html - Anonyymi
Sähköautojen lataustekniikka kehittyy. Jos nyt jopa 5 minuutin latauksella voidaan saada jopa 200km, niin ehkä vuonna 2025 tämä latausnopeus on jo monissa sähköautoissa arkipäivää? Vetyautot tulevat hävimään kilpailun jos ei vetyautoihin jotain uutta tekniikkaa keksitä.
"Mielenkiintoisin on väite, että auto voi ladata viidessä minuutissa 200 kilometriä (CLTC-standardin mukaista) toimintamatkaa 800 voltin akkujärjestelmäänsä. Kantamaa luvataan 702 kilometriä, joka tosin todennäköisesti putoaa selvästi alle 600 kilometrin, kun käytetään maailmalla yleisemmin käytettyä WLTP-mittaustapaa.
– Ultranopeat latausmahdollisuudet ja älykkäät toiminnot poistavat kantama-ahdistuksen, mikä avaa kuljettajille ja matkustajille oven liikkuvuuden uuteen aikaan, Xpeng hehkuttaa."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/b832dd3f-c9ec-4123-adfd-a9abd681f898 - Anonyymi
TROLLITEHTAAN PROVO ! ! ÄLÄ KOMMENTOI ! ! ÄLÄ RUOKI NARSUN TROLLITEHDASTA ! !
- Anonyymi
Ai trollausta on laittaa uutisartikkeleita siitä että latausnopeudet kasvavat? Taitaa tosiaan vetyfanaatikkoa harmittaa. :D
"Suomalainen, pörssissäkin viime aikoina erinomaisesti pärjännyt Kempower, esittelee uuden nestejäähdytteisen S-Series -lataussatelliittijärjestelmänsä maailman suurimmassa sähköiseen liikenteeseen keskittyvässä EVS 35 -tapahtumassa Norjassa 11. kesäkuuta.
Nestejäähdytteinen lataussatelliitti soveltuu henkilöautojen lisäksi myös raskaiden ajoneuvojen, kuten täyssähkörekkojen lataukseen, sillä rekat vaativat korkeampaa lataustehoa kuin sähköiset henkilöautot. Nestejäähdytteisen lataussatelliitin on mahdollista tuottaa 400 kilowattia jatkuvaa lataustehoa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisyhtio-tarjoaa-pian-jareaa-latinkia-sahkoautoihin-tehoa-400-kilowattia/882d7fc0-3876-43c6-853c-d3975b653fda- Anonyymi
Nestejäähdytystä voi hyödyntää latausaseman yhteydessä olevan kiinteistön lämmityksessä.
- Anonyymi
Gigantti hyödyntää myös parkkipaikkojansa ja houkuttelee kauppaansa kiertelemään kun sähköauto latautuu. Kun on aikaa kierrellä vaikkapa 30min, niin jotain (pientä) saatetaan hyvinkin ostaa.
Pointtina on että koko ajan vain latausverkosto kehittyy. Kun sitä tekee isommat firmat, niin pian on pientenkin firmojen pakko lähteä edes hitaampi latauspiste pystyttämään.
"Suomen suurin kodinelektroniikkaketju Gigantti lähtee rakentamaan sähköautojen latausverkkoa myymälöihinsä yhteistyössä Virran kanssa.
Ensimmäiset latauspisteet toimittaa Kempower ja ne tullaan asentamaan ketjun Vantaan Tammiston, Espoon Lommilan ja Raision myymälöiden yhteyteen.
Loppusyksystä käynnistyvien asennusten alkamista vauhdittivat Gigantin mukaan Energiaviraston noin viikko sitten julkistamat tukipäätökset suuritehoisille latauspisteille."
https://www.is.fi/autot/art-2000009006609.html- Anonyymi
Hahaa! Giganttikin yrittää mukaan rinkiin jonka on jo hyödyntänyt K- ja S-kaupat, Lidl vieläpä ilmaisella latauksella.
- Anonyymi
On vedyllä varsin selkeä meriitti akkuun verrattuna. Akku on siitä ylivoimainen, että siihen on helppo säilöä hyvällä hyötysuhteella pieni määrä sähköä. Kohtuullisen kokoisen akkufarmin varassa vaikkapa aurinkopanelitalo selviää yön yli oikein hyvin.
Mutta suurten energiamäärien tallettamiseen alkaa akun hinta, koko ja paino karata käsistä. Vaikkapa talven yli akkujen varassa selviävä aurinkopanelitalo tulee erittäin kalliiksi.
Ylijäämäsähköstä voi tehdä vetyä paljon heikommalla hyötysuhteella kuin millä sitä samaa sähköä voi tallettaa akkuun. Tätä heikolla hyötysuhteella tehtyä vetyä voi pusertaa kovalla työllä tankkiin suureen paineeseen prosessin hyötysuhdetta entisestään heikentäen. Mutta kun vetykaasu on saatu tungetuksi tankkiin, niin siellähän se pysyy ihan itsestään, kunnes joku avaa hanan. Fotokatalyysikin on mahdollinen, jos aurinkopanelikentän kasvattaminen kolme kertaa suuremmaksi fotokatalyysikentäksi ei ole tilarajoitteinen.
Tankista voi laskea vetyä vaikkapa auton tankkiin ajaakseen polttokennoautoa 50 % hyötysuhteella, joka olisi dieselille ihan hyvä, mutta joka on patteriautoon verrattuna säälittävän huono.
Siis jos joku tekee niin hassun valinnan, että rakentaa maan kattavan vedynjakeluverkoston, eikä kuskaa sitä isoa vetytankkia vaikkapa Raahen rautatehtaalle nykyistä puhtaamman jalostusprosessin hyödynnettäväksi yhdessä paikassa. Päästöjähän tuosta yhdestä tehtaasta tulee suunnilleen saman verran kuin Suomen liikenteestä.
Jos sähköstä joutuu maksamaan viimekeväistä hintaa, silloin valittavana on sähköauton 2 - 3 € sadalle, dieselin noin kymppi sadalle ja vetyauton vähän toistakymppiä sadalle. Pitääpä oikein miettiä, vaihtaisiko dieselinsä vain hieman kalliimpien käyttökustannusten vetyautoon, jota ei voi tankata missään vai energiakulut kolmasosaan pudottavaan patteriautoon, jonka voi ladata jokaisesta löytämästään pistorasiasta.
Vetytalous tulee, mutta siitä tulee vihreää ja kannattavaa vasta ainakin hetkittäisellä sähkön ylituotannolla. Eli ei vielä aivan ensi viikolla. Eikä ensi kuussa. Eikä ensin talvena. Eikä ensi kesänä.- Anonyymi
Ei se vety pysy siellä tankissa noin vaan. Se suotaa pikkuhiljaa terässeinämä läpi, joten mahdottoman pitkiä säilytysaikoja ei voi hyödyntää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei se vety pysy siellä tankissa noin vaan. Se suotaa pikkuhiljaa terässeinämä läpi, joten mahdottoman pitkiä säilytysaikoja ei voi hyödyntää.
Niinpä. Vedyn molekyylikoko on pienin heliumin jälkeen.
Siksi vetyä ei voi käyttää lainkaan esimerkiksi pitkillä avaruusmatkoilla. Käyttö rajautuu viikkoihin.
- Anonyymi
Mersu on ollut monta vuotta taksipiireissä kuningas. Nyt se saa sähköisen version, jota vielä mainostetaan taksikäyttöön eli työkoneeksi. Ei siis tarvitse pelätä että iso osa päivästä menee latailuun ja menettää maksavia asiakkaita kilpailijoille.
"Auto kykenee 170 kilowatin tehoiseen latautumiseen ja siinä on navigointiin perustuva akunlämmitystoiminto. Ensimmäinen pikalataus aloitetaan 40 prosentin akunvaraustasossa. Latausteho nousee pian 143 kilowattiin. Pikaisella kahdeksan minuutin ja 4,8 euron latauksella saadaan 15,5 kilowattituntia, millä ajaa 100 kilometriä kaupunkiajoa. Paras latauskokeilu tuottaa 168 kilowatin tehon."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/mercedes-eqe-tuo-sahkoa-taksiluokkaan/5b5f1413-91bb-42dd-a3b5-4afc8467030c?ref=iltalehti:c78c&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
On se kumma kun ei yhtään vetyasemaa pystytä rakentamaan Suomeen, mutta jatkuvasti sähköautojen latauspisteitä nousee lisää. Katso vaikka itse oman kuntasi tilanne.
https://latauskartta.fi/
https://chargefinder.com/fi
https://rechargeinfra.com/fi/latauskartta/
https://fi-fi.facebook.com/groups/LatausverkostoNyt/ - Anonyymi
Jatkuvasti myös kehitetään erilaisia vaihtoehtoja energian säilömiselle, joten akkutekniikka kehittyy. Vedyn muodossa ei välttämättä tarvitse energiaa säilöä, koska halvempiakin vaihtoehtoja löytyy.
https://tieku.fi/teknologia/tulevaisuuden-akku-perustuu-painovoimaan?fbclid=IwAR2B64RabRGVg3R7voImTYEa0hcdGnshDZKN8JoRKdCx7yzf5Tsr3oVTGkc
https://yle.fi/uutiset/3-12151803?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp&fbclid=IwAR1YVeW8qvQt5dhwgfXgk-Yd-ljAXUIX3kkeALeZNIN5d0k6El_gPunhfMI - Anonyymi
Jälleen lisää uutisia että ajoakut kehittyy. Jos ei mitään vastaavaa tapahdu vetytekniikassa, niin henkilöautojen osalta vetyautot ovat kisan hävinneet viimeistään vuonna 2025.
"Baijerilainen autojätti BMW on ottanut jättiharppauksen akkuteknologian saralla. Yhtiön kehittelemä kumouksellinen litiumioni-akku nostaa tulevien sähköautojen suorituskyvyn uudelle tasolle.
Vuoden 2025 tienoille ajoitetun Neue Klasse -malliston autojen toimintamatka ja lataustehot saattavat akun ansiosta kohentua jopa kolmanneksella.
Akkupaketin energiatiheys paranee BMW:n antamien tietojen mukaan ainakin 20 prosenttia. Teknisen harppauksen taustalla on uuden polven akkujen perin pohjin muunneltu arkkitehtuuri."
"Muutokset ovat vaikuttaneet suoraan myös akkupaketin tarjoamaan toimintamatkaan. Tuoreen arvion mukaan sähköauton matkaodote nousee 30 prosentilla aina 800 kilometriin (wltp) saakka.
Myös latausnopeus petraa kolmanneksella akun täyttöasteen liikkuessa 10–80 prosentin välillä.
Tulevien automallien hinnoittelun kannalta tärkeää on, että akkupaketin tuotantokustannuksia saadaan leikattua 50 prosenttia aiemmasta."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksalaisen-autojatin-huima-harppaus-kumouksellinen-ihmeakku-venyttaa-sahkoauton-matkaa-jopa-kolmanneksen/85f22aee-cae7-41ae-9ff8-f158598e2a23?ref=iltalehti:569a&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Kyllä joka kuukausi tulee lisää uutisia akkutekniikan kehittymisestä. Jos edes yhden akkutekniikan kehittyminen paljastuu aidosti toimivaksi parin vuoden sisään, niin vetyautojen on aika mahdotonta voittaa kisaa. Siinä vaiheessa kun sähköautolla pääsee noin 700km yhdellä latauksella ja maksaa noin 25 000e myös Suomessa, niin läpimurto on tapahtunut. Mutta tätä vuotta odotellessa.... tuleeko se jo vuonna 2027?
"Rajoja rikkovaa
Normaalimatkoille kalibroitujen kennojen rakenne noudattaa vielä suhteellisen perinteistä kaavaa. Kennoja määrittävät litium-rautafosfaatti- sekä grafiittinavat.
Pitkänmatkankennojen suunnittelussa on sitten käytetty luovempaa otetta – tai oikeastaan rikottu rajoja. Sähköä hylkivä anodi-napa kun on jätetty kokonaan pois.
Kennon energiatalous perustuu pääosin litiumin ja mangaanin yhteispeliin.
Ratkaisu tuo selvää säästöä, kun anodin ja sen raaka-aineen grafiitin kustannukset voidaan pyyhkiä tuotantovaiheesta yli. Myös koboltin käytöstä on luovuttu ja kennojen nikkelipitoisuutta leikattu neljänneksellä.
”Olen pitkään yrittänyt luopua nikkelistä ja koboltista kokonaan”, Our Next Energyn toimitusjohtaja Ijaz sanoo.
Kustannukset puoleen
Ijazin mainitsemat alkuaineet ovat sähköautoissa käytettävien nykyakkujen vakiokamaa. Haittapuolena on niiden suhteellinen harvinaisuus, mikä tekee niistä myös erittäin kallista raaka-ainetta.
Niinpä säästötkin ovat ilmeisiä. Kun pitkänmatkan kennosta on siivottu anodin ja grafiitin aiheuttama painolasti, arvioidaan niiden kustannusten painuvan sarjatuotantovaiheessa puoleen.
Kilowattitunti sähköä syntyy 50 dollarilla, kun se nykyisin maksaa arviolta 100–110 dollaria.
”Tavoitteenamme on vuoteen 2026 mennessä lanseerata Gemini-akku, jossa ei ole lainkaan kobolttia ja neljännes vähemmän nikkeliä kuin aiemmin”, toimitusjohtaja Ijaz kertoi.
ONEn Gemini-akku esiteltiin viime viikolla Michiganissa pidetyssä akkualan suurkatselmuksessa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kumouksellinen-amerikan-akku-rikkoo-rajoja-lapimurto-lupaa-tuhannen-kilsan-kyydit/6b4e602e-c6fa-4981-b3b0-1a834cf54e98?ref=iltalehti:3268&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Sähköautojen nousseet hinnat ja tilausjonot kertovat että jo nyt läpimurto on tapahtunut.
- Anonyymi
Niin kauan kuin vetytankkausasemia ei nouse edes kolmea Etelä-Suomeen, niin vety on hävinnyt kisan, koska vetyautojakaan ei mene kaupaksi. Vähään aikaan ole ole uutisoitu että joku taho niitä vetytankkausasemia pystyttäisi, joten alkaa vetyhypettäjien joukko pienentymään. Kertoo vain siitä että tiedetään sähköautojen kehittyvän voimakkaasti, joten pahasti takamatkalla ollaan vetyautojen osalta.
- Anonyymi
Akkutekniikka kehittyy ja tällä kertaa on toivoa että uutinen on totta kun tarkoitus aloittaa sarjatuotanto 2024.
"Yhtiön mukaan Superbattery-akku latautuu 100 kertaa tavallista litium-ioniakkua nopeammin. 400 kWh akun lataaminen kestää yhtiön mukaan alle 90 sekuntia.
Akkua voidaan ladata elinkaarensa aikana 50 000 kertaa.
Yhden työpäivän aikana työkoneen akun lataamiseen kuluu aikaa näin ollen alle tunnin verran. Litium-ioniakkuja käyttäen päivittäinen latausaika on 6,5 tuntia."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tesla-sai-haastajan-virolainen-tuleen-syttymaton-superakku-latautuu-alle-tunnissa-pieni-mutta-siina-kuitenkin-on/8558314 - Anonyymi
Hyundai Ioniq 6 saapuu Suomeen keväällä 2023. Toimintamatka täydellä akulla lähes 600km. Alkaa lähestymään vetyautojen toimintamatkoja, joten vetyautot ovat häviämässä kisan.
https://www.is.fi/autot/art-2000009237453.html- Anonyymi
600 km toimintamatka menee kevyesti vetyautojen ohi. Mirain todellinen toimintamatka on 450 km luokkaa.
- Anonyymi
Koko ajan tulee vain lisää kovempia sähköautoja. Toteutuuko tämä rikkaiden lelu oikeasti oikeassa elämässä, niin se jää nähtäväksi.
"2000 hv, 2 sekunnissa 0–100 km/h, matkaa 700 km, lataus 10 min ja 5 m pitkä – Uusi aivan järjetön 290 000 € sähköauto voittaa kaikin tavoin Teslan kaikki mallit."
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/2000-hv-2-sekunnissa-0100-km-h-matkaa-700-km-lataus-10-min-ja-5-m-pitka-uusi-aivan-jarjeton-290000-sahkoauto-voittaa-kaikin-tavoin-teslan-kaikki-mallit-talta-se-nayttaa/fe69708c-79e2-494f-b927-09f290449bdf?fbclid=IwAR1QVcVDHSoSukqGuxxfWHX5jV89TdG4T3J3Y1rwWoyHiQ7LDOVzscB9TPQ - Anonyymi
Toivoa on että keskiluokan sähköautoissa 700km kantama on jo arkipäivää 2030 nurkilla ja vastaavasti kalliimpien kantava on sitten 1000km. Todennäköisesti tuotannossa vuonna 2025 MEB akkurakenne. Koko ajan vain tulee lisää uutisia kuinka akkutekniikka ja latausnopeudet kehittyvät, jolloin vetyautot jäävät suosiossaan koko ajan enemmän jälkeen.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/013f71fc-fff5-4fb0-8034-970a58f7050e - Anonyymi
Kyllä näitä noin tuhannen kilsan sähköautoja alkaa jo pikkuhiljaa tulemaan markkinoille. Voi taas miettiä että mihin niitä vetyautoja tarvitaan?
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/cd6f9377-14a5-42dd-acbe-e46084765e68 - Anonyymi
Sähköautot siis kiinnostavat Englannissa selvästi enemmän ihmisiä ja myös siellä vetyautot ovat flopanneet. Mutta kaikkein hälyttävintä oli tämä:
"Mutta vetyautot ovat nyt kadonneet. Toyota ja Hyundai, ainoat autonvalmistajat, jotka tuottavat vetyautoja Iso-Britannian markkinoille, myivät maassa VAIN 12 vetyautoa VUONNA 2021. Aiemmin tänä vuonna SHELL SULKI KAIKKI vetytankkausasemansa Isossa-Britanniassa."
Joten ei se vetytankkausbisnes tainnutkaan olla hyvää bisnestä vaikka oli suuri tunnettu energia-alan yhtiö taustalla, jolla on varmasti tietotaitoa jakelubisneksestä. Ja myyntimäärätkin vetyautoilla surkeita noin 15 vetytankkausaseman voimin kun taas sähköautoja myytiin noin 190 000 kertoen vahvasti siitä että vetyautot häviävät kisan.
https://www-channelnewsasia-com.translate.goog/commentary/hydrogen-fuel-cell-car-electric-vehicle-ev-toyota-hyundai-tesla-3115141?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Energiayhtiö Helenin näkemys on että ladattavat hybridit ja täyssähköautot lisääntyvät Suomessa reilusti, joten latausverkostoon panostetaan tosissaan.
"Helen pitää sähköautoilijan liikkeessä
Suomessa on tällä hetkellä lähes 150 000 sähköautoa, joista täyssähköautojen osuus on jo noin 30 prosenttia. Sähköautojen markkinaosuus kasvaa jatkuvasti, joten tarve niiden latausinfrastruktuurille ja palveluille on korkea. Arvioiden mukaan Suomessa voi olla jopa 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Me Helenillä kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa sähköautojen latausverkostoa valtakunnallisesti.
Latausverkostomme kaksinkertaistuu ensi vuoden loppuun mennessä palvellen sähköautoilijoita jo yli 700 latauspisteen voimin. Keskitymme suurteholatausverkoston laajentamiseen, ja tavoitteenamme on avata vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä yli 180 uutta suurteholatauspistettä erityisesti valtateiden läheisyyteen."
https://www.helen.fi/uutiset/2022/helenin-julkinen-sahkoautojen-latausverkosto-laajenee-tuulisahkollä-toimivia-suurteholatausasemia-puuilon-myymaloihin?fbclid=IwAR3gp-geU0ZhUnZegecziYNigJ8nabQLAIabcexAZzTUIKu57rXMECCksdY - Anonyymi
Kiinassa sähköautojen hinnat alkaa olla jo polttomoottoriautojen tasolla. Pakottaa myös Euroopan ja Usan keksimään keinoja miten valmistuskustannuksia saadaan pudotettua tai hävitään sähköautojen kisa kiinalaisille.
"Sähköautojen keskihinta on noussut Euroopassa vuodesta 2015 lähtien 48 942 eurosta 55 821 euroon ja Yhdysvalloissa 53 038 eurosta 63 864 euroon, kun taas Kiinassa se on pudonnut 31 829 euroon 66 819 eurosta, mikä alittaa bensiiniautojen hinnan. Tiedot perustuvat Jato Dynamicsin tutkimukseen.
Koller sanoi, että kiinalaiset sähköajoneuvojen valmistajat voivat tuottaa ajoneuvoja halvemmalla, koska niillä on alhaisemmat tutkimus- ja kehityskustannukset, pienemmät pääomakustannukset ja alhaisemmat työvoimakustannukset kuin kilpailijoilla Euroopassa."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html - Anonyymi
Koko ajan latausnopeudet ja kantamat kehittyvät.
"IONIQ 6:n edistyksellisyyttä alleviivaa supernopea 800 voltin akkujärjestelmä, jollaisia löytyy markkinoilta Hyundain lisäksi vasta lähinnä huomattavasti kalliimmilta merkeiltä.
Käytännössä 800 voltin akkujärjestelmä pystyy hyödyntämään yleisimmin saatavilla olevia 400 voltin pikalatausasemia, mutta myös supernopeita 800 voltin latureita. Optimaalisissa olosuhteissa IONIQ 6 pystyy lataamaan 240 kW:n teholla, jolloin akun lataaminen kymmenestä kahdeksaankymmeneen prosenttiin vie nopeimmillaan vain 18 minuuttia."
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/b5532901-6eda-4232-908c-e66395678378- Anonyymi
Teslalla (ja varmaan muillakin) on 1000V järjestelmä tulossa. Tosin voltit eivät taida ratkaista muuta kuin miten paljon auton ja latauskaapelin johtimet painavat.
Joka tapauksessa nyt on 500 - 2000 kW latureita tulossa. MCS menee tuotakin pidemmälle, peräti 3,75 MW. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Megawatt_Charging_System
- Anonyymi
Vetyautojen hintoja tuskin pystytään tiputtamaan merkittävästi muutaman vuoden päästä koska myyntimäärät monessa maassa on olematonta eikä suunnittelukustannuksia ja tehtaiden tuotantolinjoja saada kuoletettua, mutta sähköautojen osalta on toivoa.
"Jo vuosien ajan on puhuttu siitä, että nyt hintavina pidettyjen sähköautojen tuotantokustannukset tulevat putoamaan niin, että ensin niiden kuluttajahinnat kohtaavat polttomoottoriautojen hinnan, ja lopulta tulevat painumaan vastaavien polttomoottoriautojen hintojen alle. Tämän pariteetiksi kutsutun tapahtuman ennustettu ajankohta on vaihdellut, mutta nyt Volvon toimitusjohtaja Jim Rowan on antanut ehkäpä rohkeimman ennusteen vähään aikaan."
En ihan usko vielä pariteettiin 2025, mutta antaa toivoa että viimeistään 2030 pariteetti tapahtuu.... ja se on aivan varmasti viimeinen niitti vetyautoilun arkkuun kun sähköautot ovat todella kilpailukykyisiä hinnaltaan muihin käyttövoimiin verrattuna.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/ea7cda6c-f232-4a3b-acf8-d92d249d6e8f - Anonyymi
Saattaa olla että vetykuorma-autot myös häviävät pelin Suomessa jos ei kattavaa vetytankkausverkostoa saada pystyyn strategisiin paikkoihin raskaskalustoa varten. Vedyllä jäisi silloin vain kapea erittäin raskaiden kuormien kuljettaminen pitkiä matkoja kun puolestaan akkukuorma-autoilla tehtäisiin vähemmän vaativat ajot 2030-luvulla.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17710443/vetykuorma-autot-eivat-ole-kilpailukykyisia-viela-pitkaan-aikaan- - Anonyymi
Pieniä ja kevyitä Wankel moottoreita vakiona täyssähköautoihin pidentäen niiden toimintasädettä ja antaen lämpöä talvella? Ehkä alkaa yleistymään 2030-luvulla ratkaisut joissa pieni polttomoottori avustaa täyssähköautoja? Keksintö ei ole uusi missä generaattori lataa akkuja ilman mekaanista yhteyttä voimansiirtoon esim. Opel Ampera. Nyt sarjahybridi ajatusta taas herätellään henkiin.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/11f97343-3621-4962-9482-40af16d52d87
https://www.autotaloampeeri.fi/blogi/sahkoautojen-ja-lataushybridien-rekisterointimaarat-kiihtyvassa-kasvussa/ - Anonyymi
Peugeot kertoo että sen käyttövoima kaikissa autoissa on sähkö vuonna 2030. Tarkoitus on myös kasvattaa auton käyttöikää 15 vuodesta 25 vuoteen. Uudella sähköautolla pääsee jopa 700km.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/bec39516-9e7a-492d-810a-6216392f233f - Anonyymi
Myös vedyn korkea pumppuhinta tulee tappamaan vetyautoilun. Tässä artikkelissa kerrotaan että Kaliforniassa on jopa 4 kertaa halvempaa ajaa täyssähköautolla kuin vetyautolla. Tästä seuraa se että vetyautojen myynti on romahtanut.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17736591/todella-kallista-vetyautoilua-kaliforniassa- - Anonyymi
Huomaahan sen että sähköautoja on noin 300 erilaista menopeliä mutta vetyautoja noin 10. Autotehtaatkin puhuvat enemmän sähköautojen valmistamisesta mediassa kuin vetyautojen valmistamisesta, joten ei vetyautot oikeasti ketään kiinnosta kun niiden markkinoihin ei uskota.
https://ev-database.org/
https://h2.live/en/fcev/ - Anonyymi
Et ole huolestunut 250 litran vetytankista joka sulla pitää olla, jotta pääset yhtä pitkälle kuin 60 litran bensatankilla. Tankissa pitää olla paine 70kg/cm2 ja vielä kylmänä, jotta vety olisi tuossakin paineessa nestettä, pitää olla jotain yli -200C, tämä tarkoittaa sitä, että jos vetyauto on pitempään tallissa, niin varoventtiili päästää kaasuvetyä pois tankista, kun tankin vety lämpenee eikä pysy enää nesteenä, tosin tankki kestää painetta aika hyvin
- Anonyymi
Ei ainoastaan ajoakut ja akkutekniikka vaan myös autotehtaiden politiikka tappaa vetyautot. Trendi on nyt havaittavissa että autotehtaat uskovat ensisijaisesti täyssähköautoihin 2030-luvulla ja nyt aletaan jo lisäämään mallivalikoimaa selvästi. Sen sijaan vetyautoja valmistetaan vain muutamaa mallia ja vain pari autotehdasta suostuu valmistamaan. Vetyautojen tarjonta automalleinakin on surkeata, joten täyssähköautojen monipuolisemmasta mallistosta on paljon helpompaa löytää se oman näköinen auto kuin muutamasta vetyautosta. Toisinsanoen suppea vetyautojen valikoima myös tappaa vetyautoilun pitkässä juoksussa.
"Japanilainen autovalmistaja Nissan on avannut tulevaisuudenvisiotaan, joka on vahvasti sähköinen.
Nissan Ambition 2030 -suunnitelman mukaan merkki on tuomassa 27 uutta ”sähköistettyä” autoa markkinoille vuoteen 2030 mennessä. Niistä 19 on täyssähköisiä. Aiempi visio oli 23 sähköistettyä, mukaan lukien 15 täyssähköistä mallia eli lisäys on huomattava.
Sähköistetyksi lasketaan ilmeisesti täyssähkön ohella kaikki erilaiset hybridivoimalinjat."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/eed8ca29-3965-4be9-8e80-d059221683d4 - Anonyymi
Sähköautojen myyntiluvut maailmanlaajuisesti ovat murskaavat verrattuna vetyautoihin. Sähköautot selvästi kiinnostavat suurta yleisöä vaikka vetyfanaatikot koittavat muuta väittää.
"Maailmassa myytiin viime vuonna (2022) yli 10 miljoonaa sähköautoa, mikä oli yli 14 prosenttia globaalista autokaupasta."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusiutuvat-sahkoautot-ja-ilmalampopumput-pitivat-paastojen-kasvun-kurissa-nain-maailman-energiankulutus-muuttui-viime-vuonna/62563e0d-5e3a-48ac-91d3-5439864a9c94?fbclid=IwAR2WYZoueChZOR14Z6-ZFtmUj9gFyrrMw_cxCMMuLC-8j8KsBwRPjXDPh5c - Anonyymi
Akkutekniikka kehittyy jatkuvasti. Vetyverkoston rakentaminen jää selvästi jälkeen akkutekniikalle, jolloin vetyautot eivät ole uskottava vaihtoehto ja jäävät marginaaliryhmäksi.
https://www.is.fi/autot/art-2000008878459.html - Anonyymi
Latausverkoston määrät ja nopeudet kasvavat Suomessa.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoautojen-latausverkot-vahvistuvat-nyt-vauhdilla-supernopeutta-kokonaan-uusia-palveluntarjoajia-ja-vanhojen-vankistumista/bd3a5521-1da6-4e54-81ce-ef966f8e3c1b - Anonyymi
Todennäköisesti ennen vuotta 2030 aikuisten oikeasti on noin 25 000e maksavia täyssähköautoja, joilla pääsee vähintään 300km. Tässä artikkelissa on puhuttu noin 400km (oikean elämän) ajomatkasta vastaavaan hintaan, mutta saa nähdä toteutuuko se. Hintasodan täyssähköautot tulevat voittamaan vetyautoja vastaan, sillä toistaiseksi vastaavia "tarjouksia" ei ole vetyautojen osalta väläytelty. Toisinsanoen täyssähköautot ovat paljon houkuttelevampia kuin vetyautot kun tavalliset ihmiset miettivät kokonaisuutta.
"Mikäli nyt kerrotut lukemat pitävät, Shäferin sanoja ei voi väittää liioitelluiksi. Tähtäimenä on alle 25 000 euron lähtöhinta ja 450 kilometrin WLTP-toimintasäde. Etuvetoiseksi suunniteltu auto on myös varsin sähäkkä: 226 hevosvoiman koneella sen sanotaan liikahtavan sataseen alle seitsemässä sekunnissa. Tavaratilan kooksi kerrotaan vähintään 490 litraa ja 1 330 litraa penkit alhaalla. ID. 2allin tuotantoversio on tarkoitus tuoda Euroopan markkinoille vuonna 2025.
Numerot ovat melkoisia autolle, jonka pituus on vaivaiset 4 050 mm. Aivan kaikki tila ei suinkaan ole takakontissa. Se on kuitenkin vaikuttavat 440 litraa, ja loput 50 litraa löytyy takapenkin alta, jonka saa ”taitettua ylös yhdellä liikkeellä”. Tila on suunniteltu erityisesti latauskaapeleille, ensiapulaukulle, huomioliiveille ja sen sellaisille tarvikkeille."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/67eeaa2b-836f-4e29-90e6-1991f1c441a0 - Anonyymi
Sähkö käyttövoimana yleistyy myös epätavallisissa kohteissa. Tässä artikkelissa on tajuttu että sähköllä osittain ajettaessa kaivosteollisuus hyötyy valtavasti kustannuksissa vuositasolla. Vastaava projekti vedyllä ei onnistuisi, sillä vetyä kuluisi vuorokaudessa valtavat määrät eikä täydennys pysyisi perässä.
"Kaivoksella tehtyjen laskelmien mukaan sähkötoiminen dumpperi säästää yhdessä 500 metrin pituisessa trolley-nousussa noin 15 litraa dieselpolttoainetta.
Kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä ajettavassa louhinnassa 13 sähkötoimisen dumpperin polttoainesäästö tulee olemaan merkittävä.
Jyrkässä nousussa kuorma päällä dumpperin nopeus on 10–12 kilometriä tunnissa.
”Tuotannon tehostuminen perustuu siihen, että sähköllä louhosauto nousee rappia ylös täydellä kuormalla lähes tuplasti nopeammin eli noin 20–25 kilometriä tunnissa”, Grind sanoo."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-suurin-ja-painavin-dumpperi-sahkoistetaan-se-kun-vie-dieselia-15-litraa-puolen-kilometrin-matkalla/e4d82940-5563-4813-ac6d-dee94f666d67?ref=iltalehti:3473&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Nyt on vahvoja merkkejä että ajoakkujen hinnat sähköautoissa alkaa tippumaan. Lithiumin tuotannosta saattaa tulla jopa ylituotantoa maailmanlaajuisesti 2030-luvulla, koska jo nyt on tilastollisesti selvästi lithiumin hinta tippunut. Uusia lithium kaivoksia ei välttämättä kannata perustaa.
Jos sähköauton ajoakun hinta tippuu nykyisestä alle puoleen, niin sähköautojen hinnat alkavat olemaan polttomoottoriautojen tasolla eli erittäin kilpailukykyisiä.
https://tradingeconomics-com.translate.goog/commodity/lithium?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
800v latausjärjestelmistä ja latausverkoston rakentamisesta.
https://oikosulkublogi.fi/latausverkot/800-voltin-lataus/kahden-sadan-kilowatin-suurteholatausta-hatyyttelemassa/?fbclid=IwAR1I_nR7bCV48fRe1OlKPUkPI8vRNbEkMGq5lf1gSJFxKKp1bcVsk_-3dvY - Anonyymi
Vetyautojen ja vetyverkoston takamatkalta kiriminen käy yhä enemmän mahdottomaksi. Tutkimuksen mukaan 96% sähköautoilijoista ostaa seuraavaksi autoksi jälleen sähköauton.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/34b24e14-23cd-4596-a3e7-7e77d20605e8 - Anonyymi
Isot autonvalmistajat uskovat selvästi sähköautoihin. Vedystä ei artikkelista puhuta mitään.
"Hyundai ja sen alamerkit Genesis ja Kia tähtäävät tuohon mennessä yhteensä 31 UUDEN sähköautomallin tarjontaan. Näistä 17 automallia jyvitetään Hyundain ja Genesiksen kesken. Loput 14 lasketaan Kian kontolle."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yli-30-uutta-mallia-korealaismerkilta-massiivinen-miljardisatsaus-sahkoautoihin/4f0117b6-354a-4704-961a-8e99ffe4d83e?ref=iltalehti:6017&utm_source=www.iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Mahdollisesti "1000km akku" tulossa.
https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/f02fbb4d-6569-439a-b995-76baa69d363c - Anonyymi
Jopa raskaskalustolle tulossa kovan luokan lataustehoa. Latausverkosto kasvaa koko ajan ja samoin maksaminen helpottuu korttimaksulla.
"Salo-Kivihovin Neste-aseman mittarikenttä palvelee sekä kevyen että raskaan liikenteen ajoneuvoja. Neste avaa liikenneasemalle myös sähköautojen Neste MY Uusiutuva Lataus™ -suurteholatauspisteen, johon tulee kuusi kokonaisteholtaan 600 kW lataussatelliittia, jotka tukevat latausta 1 000 volttiin asti. Katoksen alla sijaitsevissa suurteholatauspisteissä maksaminen onnistuu helposti kortilla. Raskaan liikenteen Neste Truck -asemalta voi tankata dieselin ja polttoöljyn lisäksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoainetta. "
https://www.neste.fi/tiedotteet-ja-uutiset/liikenne/neste-ja-hesburger-laajentavat-yhteistyotaan-valtatie-1n-varrella-sijaitsevasta-salo-kivihovi-liikenneasemasta-neste-asema?fbclid=IwAR0FoM-R6u1Bl4NHHM1NOJuI98gZZ71yBGwfOOlYbgELhOqoKi4ZJAx9g4s- Anonyymi
En pidä kortilla maksamista lainkaan helppona tapahtumana. Jos asian voisi hoitaa lähimaksuna niin sitten kyllä mutta muutenhan kyseessä on varsin vaivalloinen (ja turha) tapahtuma.
- Anonyymi
Jälleen akkurintamalla tapahtuu. Ehkä 2030-luvulla yli 1000km sähköautot ovat jo arkipäivää? Nyt Porche kehittää autoa jolla pääsee uudella akkutekniikalla jopa 1300km.
"Porschen mukaan kehitteillä on piipitoisuudeltaan 80 prosentin luokkaa olevia anodeja. Piianodit mahdollistavat kymmenkertaisen energiamäärän varastoinnin grafiittianodeihin verrattuna, Carscoops-julkaisu kertoo.
“Anodien uusi kemiallinen koostumus sekä entistä tiheämpi akkurakenne tarjoaa ajoneuvoille jopa 1 300 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella”, energian varastointia Karlsruhessa tutkiva professori Maximilian Fichtner toteaa.
”Premium-luokan autojen toimintamatkat kasvavat tulevaisuudessa noin 30–50 prosentilla”, akkuteknologiaa Munsterin yliopistossa tutkiva tohtori Falko Schappacher lisää.
Myös pikalataus nopeutuu - akkukennojen ominaisuuksista riippuen. Piianodeilla varustetut akut latautuvat viidestä prosentista 80 prosenttiin jopa vartissa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/porsche-povaa-ihmeakulleen-jopa-1300-kilometrin-toimintamatkaa/b1a3f8a6-922c-407b-b1cb-3c15b9dec55f - Anonyymi
Latausverkosto kehittyy koko ajan laajemmaksi ja nopeammaksi. Nyt on alettu myös lataustehoja nostamaan useammilla latauspaikoilla.
https://www.is.fi/autot/art-2000009591345.html
https://www.facebook.com/groups/LatausverkostoNyt - Anonyymi
Lisää uutista 1300km superakusta.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/568f0f15-0ca8-415b-9954-88260132a396- Anonyymi
No joo, jos lukee jutun loppuun, niin sieltä löytyy kyllä "jos ratkaisemme tämän ja tämän, niin" l. jos ja jos. No ei siinä mitään, mutta moni s.autosta haaveileva pukkaa horsmaa, ennenkuin jossittelut hoidettu. ps. ostin muutamalla satkulla Lucidin osakkeita, ja vielä lisää tänään. Menee tosin alaspäin kuin lehmänhäntä. Liekö kohta pystyssä koko pulju.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No joo, jos lukee jutun loppuun, niin sieltä löytyy kyllä "jos ratkaisemme tämän ja tämän, niin" l. jos ja jos. No ei siinä mitään, mutta moni s.autosta haaveileva pukkaa horsmaa, ennenkuin jossittelut hoidettu. ps. ostin muutamalla satkulla Lucidin osakkeita, ja vielä lisää tänään. Menee tosin alaspäin kuin lehmänhäntä. Liekö kohta pystyssä koko pulju.
Samaa jossittelua se on myös vetypuolella tekniikan kehittymisessä ja muissakin keksinnöissä kun ollaan saatu lupaava alku mutta johonkin ongelmaan moni prototyyppi on sitten kuitenkin kaatunut. Olen samaa mieltä että pitää odottaa todisteita oikeasta elämästä käytännön pitkillä testeillä että tekniikka oikeasti toimii.
- Anonyymi
Nyt jopa 1500km ajoakun tekniikkaa kehitetään että saadaanko siitä toimiva tuote lopulta.
https://etn.fi/index.php/13-news/14994-litium-ilma-akulla-yli-1500-kilometriae-yhdellae-latauksella - Anonyymi
19-40v kestäviä akkuja tulossa markkinoille. Käytännössä akku kestäisi reippaasti auton eliniän.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomeen-saapuneen-kiinalaisen-sahkoautojatin-akkuja-voi-valmistajan-mukaan-ladata-ja-kayttaa-1940-vuotta/b9fbda8f-0df5-477f-9a60-4a97630e7bfd?ref=iltalehti:548e&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Latausverkosto kehittyy jatkuvasti. Nyt lakimuutos edistää myös polttoaineita myyvien asemien intoa pystyttää tontille myös sähköauton latauspiste, sillä siitä saadaan selvää etua liiketoimintaan.
"Sähkön liittäminen jakeluvelvoitteeseen lisännee huoltoasemien latauspaikkoja, ja helpottaa sitä kautta sähköautolla liikkumista.
Biopolttoaineiden käyttö voi vähentyä
Polttoaineen sekaan ei voi sekoittaa bioetanolia loputtomasti. Bensiinin tai dieselin sekaan ei voi sekoittaa edes lain edellyttämää 13,5:tä prosenttia bioetanolia, vaan jakelijat myyvät osittain esimerkiksi kokonaan uusiutuvista raaka-aineista tehtyä dieseliä.
Kun jakeluvelvoitteen laajentaminen sähköön säädetään laiksi, polttoaineenjakelijat saattavat tarjota sähköautoille latauksia aiempaa hintatasoa edullisemmin, jotta he saavat kuitattua jakeluvelvoitteensa edullisemmin, ilman kalliita nestemäisiä, uudistuvia polttoaineita."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/autoilijat-voivat-kohta-hengahtaa-kuritukseen-tulossa-suvanto/718d1e9f-893b-4332-b9a3-5d041d2e4b18 - Anonyymi
Lakimuutoksen jälkeen myös polttoaineasemat ilmoittavat kwh hinnan näyttötaulussaan. Tämä ilmiö tulee yleistymään että sekoitevelvoitteen takia on halvempaa pystyttää tontille myös sähköautojen latauspiste.
"Pohjanmaalle ABC Oravaisiin on pystytetty tiettävästi Suomen ensimmäinen sähköauton lataamisen hinnan näyttävä hintapyloni.
Liikenneaseman hintatolpassa kerrotaan siis toisin sanoen nestepolttonesteiden hintojen lisäksi myös tarjolla olevan suurteholatauksen hinta, joka on tällä hetkellä kyseisellä asemalla 35 senttiä kilowattitunnilta."
https://www.is.fi/autot/art-2000009681207.html - Anonyymi
Taitaa vety jäädä vain teollisuuden käyttöön ja raskaanliikenteen sitten joskus vuosien päästä?
- Anonyymi
Ei polttokennoautoissa ole mitään tappamista. Kuollut syntyessään. Vielä vähemmän vetypolttomoottoriautoissa, jotka ovat lähinnä erittäin huono vitsi.
- Anonyymi
Akkutekniikka kehittyy jatkuvasti. Toisinsanoen auton muu tekniikka hajoaa teoriassa ensin kuin alkuperäinen ajoakku.
"BYD:n mainittu lataussyklien määrä tarkoittaisi käytännössä hyvin pitkiä ajomääriä auton eliniän aikana. Esimerkiksi Ilta-Sanomien koeajossa juuri olleen BYD Han-mallin WLTP-toimintamatka on 521 kilometriä, joten jos laskennallisena käytännön todellisena toimintamatkana per lataus käyttää esimerkiksi 300 kilometriä, päästään 5 000 syklillä kaikkiaan 1,5 miljoonaan kilometriin auton eliniän aikana.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Suomessa autot romutetaan tavallisesti keskimäärin hieman reilun 300 000 ajetun kilometrin jälkeen.
Jos 1,5 miljoonan kilometrin ajomäärä yhdellä ajoakustolla toteutuu myös käytännössä, tarkoittaa se samalla, että huolen sähköauton kalliin akuston kestämisestä voi heittää kerralla mielestään."
https://www.is.fi/autot/art-2000009721448.html - Anonyymi
Akkujen koko suurenee koko ajan. Nyt kiinteä elektrolyytin akkua on tuomassa Nio tosissaan markkinoille heinäkuussa 2023 eikä vain labran pöydällä testattavana. Kyseessä 150kwh akku ja parhaimmillaan 930km voi taittaa matkaa.
https://tekniikanmaailma.fi/nio-esitteli-viimein-odotetun-150-kwhn-kiintean-elektrolyytin-akkunsa-tama-siita-tiedetaan/?shared=1319604-4e1ae9fe-500&fbclid=IwAR2_Kv8JRM6-zR1xrPWV_Hp-vz4qSNtcXb0SeCvhRp53k-D5TLyx33TUw3g - Anonyymi
Kun sähköauton omistaja saa selviä etuja suurkaupungeissa, niin se lisää myös sähköautojen suosiota.
"Iso porkkana ladattavien autojen ostoon on myös Kiinan tapa rajoittaa autoilua erilaisiin rekisterikilpiin sidotuilla järjestelmillä. Kuten todettua, saasteet ja ruuhkat olivat valtava ongelma. Saadakseen kilven vaikkapa Pekingiin, autoilija voi joutua odottamaan vuosia ja maksamaan sievoisen summan osallistumisesta huutokauppaan tai toivoa voittavansa kilpilotossa. Esimerkiksi maan suurimman kaupungin Shanghain kilvet ovat tänä vuonna maksaneet yli 11 000 euroa.
Sähköautoilijat ovat pitkälti järjestelmän yläpuolella. Päästöttömän auton omistajat voivat saada niin sanotun vihreän kilven käytännössä heti ja ajaa kaupungissa rajoittamattomasti. Systeemi levitettiin maanlaajuiseen käyttöön vuodesta 2017 alkaen. Samana vuonna Peking kielsi tietyt päästörajat ylittävät autot kaupungissa kokonaan.
Saasteet on saatu laskuun kaikissa suurissa kaupungeissa. Kymmenen vuotta sitten Pekingissä mitattiin keskimäärin 102 mikrogrammaa alle 2,5 mikrometrin pienhiukkasia kuutiossa ilmaa ja viime vuonna enää 32 mikrogrammaa kuutiossa. Valtaosa vähennyksistä on toki tullut erityisesti teollisuuden siirtämisestä ulos kaupungista.
Vuosien mittaan autojen päästörajoja on myös tiukennettu ja viimeisimmät tulivat voimaan heinäkuun alussa. Ne vastaavat EU:n nykyistä Euro 6 -standardia.
Rankempiakin toimia voi olla tulossa. Joissain provinsseissa on väläytetty polttomoottoriautojen myyntikieltoa vuodesta 2030 alkaen eli viisi vuotta aiemmin kuin EU-alueella."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/99901764-d877-4f8a-ba28-583ebfb1411b - Anonyymi
Akkutekniikka kehittyy koko ajan. Jos tämä uusi akku saadaan aidosti toimivaksi, niin täyssähköautot alkavat olemaan jo polttomoottoriautojen tasolla. Tulee markkinoille 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, joten tuote on siis jo valmis.
"CATL:n uusi akku on litium-rauta-fosfaatti -tyyppiä (LFP), ja sen avulla tyypillinen (noin 17,5 kWh kuluttava) täyssähköhenkilöauto kulkee noin 400 kilometriä VAIN KYMMENEN MINUUTIN pikalatauksella.
Huomattavaa on myös se, että akussa ei tarvita kallista akkumineraalia, kobolttia."
https://www.is.fi/autot/art-2000009790509.html - Anonyymi
Halvemmat täyssähköautot joilla pääsee noin 400km tappavat myös vetyautot. Nyt kiinalainen MG4 saattaa olla "läpimurto" sillä hintaa noin 28 000e, joka on suhteessa ominaisuuksiin varsin kilpailukykyinen myös polttomoottoriautoja vastaan. Kun laskee että moni tarvitsee vain yhden latauksen matkalla ja samalla pitää latauspaussia noin 30min about 3h ajamisen jälkeen jatkaen taas matkaa jolloin hyvin moni pääsee jo määränpäähän saakka auton seistessä (yön yli) latauksessa, niin tulee polttomoottoriautoa selvästi halvemmaksi pitkässä juoksussa. Toisinsanoen ei paljoa häviä polttomoottoriautolle matkanopeudessa, sillä myös polttomoottoriautolla tekee mieli pitää ainakin 15min paussia 3h ajon jälkeen.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17985238/mg4-koeajoa - Anonyymi
Kun ottaa huomioon että MG4 vastaavat polttikset maksavat vähintään 20 000e (pikemminkin 25 000e), niin MG4 kuulostaa houkuttelevammalla kun aletaan miettiä että polttoaineen hinta ei tule enään juurikaan painumaan alle 2e/litra vuoden keskiarvolla vaan pikemminkin nousemaan. Ei tarvitse montaa vuotta ajella kun täyssähköautolla voi ajella selvästi halvemmalla.
Ja vetyautolla edes käytetyllä sellaisella ei päihitetä täyssähköautoa milloinkaan rahassa mitattuna.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17057250/laske-tasta-vetyautoilusi-hinta-kerro-tulos- - Anonyymi
Koko ajan tulee lisää uusia täyssähkömalleja mistä valita eri autotehtailta, jolloin löytyy jokin malli selvästi mielenkiintoisempana vaihtoehtona vetyautolle. Tällä kertaa lausunto Nissanilta.
"Autovalmistajan odotetaan käynnistävän sähköautokampanjansa vuoden 2025 tienoilla, ja jälleenmyyjille kerrotaan, että se aikoo tuoda markkinoille 27 sähköistettyä mallia vuoteen 2030 mennessä, mukaan lukien 19 täyssähköautoa."
Ja sähköinen kantama kasvaa koko ajan. Täyssähköautot saavat vetyautot kirkkaasti kiinni jos mietitään hankintahintaa, jolloin vetyauton pidempi toimintasäde ajatus kutistuu melko pieneksi eduksi suhteessa hankintahintaan.
"Jälleenmyyjille kerrottiin, että se tarjoaisi 25 % enemmän kantamaa kuin nykyinen versio, mikä tarkoittaa noin 265 mailia (verrattuna Nissan LEAF SV Plus:n 60 kWh:n akkuun)."
https://electrek-co.translate.goog/2023/08/24/nissan-previews-three-new-evs-to-dealers-including-new-leaf/?fbclid=IwAR00YFCntD-OIy2dcYteOuO1wEYTYgjI2avl78DVG9ucag7mqEPrh-Gfbac&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Kohta alkaa useampi valmistaja tarjoamaan yli 700km täyssähköautoja. Tällä kertaa Mersu kertoo omasta kehittyneestä tuotteestaan.
"Sähkömoottorin, vaihteiston ja tehoelektroniikan kokonaisuudelle lupaillaan noin 93 prosentin hyötysuhdetta akusta renkaille.
Sähkömoottorin teho on 175 kilowattia ja se on paritettu kaksipykäläiseen vaihteistoon. WLTP-toimintamatkaksi odotetaan jopa yli 750 kilometrin lukemia.
Tällöin kulutus jäisi 12 kilowattitunnin pintaan 100 kilometriä kohden.
Kiitos 800 voltin sähköjärjestelmän, pitäisi 250 kilowatin lataustehon olla mahdollinen. Käytännössä se voisi tarkoittaa noin 400 kilometrin lisämatkan lataamista vain 15 minuutin tauon aikana."
Parhaimmillaan 15min tauko ja taas mennään 400km... ei mitään mahdollisuuksia enään vetyautoilla voittaa kisaa. Teoriassa 200km 7,5min joka saattaa riittää monelle. Todellisuudessa moni pitää vähintään 15min taukoa kun on ajanut useamman sata kilometriä ihan vain mukavuuden nimissä, jotta jaksaa taas ajaa pitkät pätkät. 2030-luvulla myös duunaritkin pystyvät ostamaan tämän luokan autoja kun tekniikka kehittyy ja hinnat tippuu. Vetyautoissa kehitys on jäänyt jurnaamaan paikoilleen kun taas jatkuvasti tähänkin ketjuun tulee parempia versioita sähköautosta.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/8154d020-976d-4c8a-93a0-f6f88454c391 - Anonyymi
Vetyautot eivät saa enään kiinni "kriittistä keikahduspistettä" ellei jotain mullistavaa vetytekniikassa keksitä, joka on hyvin epätodennäköistä. Markkinat kehittyvät koko ajan täyssähköautojen eduksi.
"Bloomberg puhuu keikahduspisteestä, sillä viiden prosentin markkinaosuuden saavuttamisen jälkeen SÄHKÖAUTOJEN osuuden KASVU on kääntynyt monissa maissa JYRKKÄÄN KASVUUN, ja samaan aikaan käyttövoimien voimasuhteet keikahtavat kuluttajien mielissä laajemmin sähköautojen puoleen.
Tilastot kertovat, kuinka viiden prosentin markkinaosuuden saavuttamisen jälkeen sähköautojen markkinaosuus on RÄJÄHTÄNYT monissa maissa jopa 25 prosenttiin NELJÄSSÄ vuodessa. "
"Myös Suomi löytyy tuolta listalta – kotimaan autokaupassa keikahduspiste ylitettiin vuonna 2021, ja nyt sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on jo lähes 32 prosenttia. "
https://tekniikanmaailma.fi/sahkoautot-ovat-ylittaneet-kriittisen-keikahduspisteen-jo-23-maassa/ - Anonyymi
Myös Toyota alkaa tosissaan kehittämään täyssähköautoja ja suurimmalla akkumallilla voidaan päästä jopa 1200km. Taitaa Toyota Mirai vetyautoa vain unohtua taustalle?
"Toyota sanoo saavuttaneensa "läpimurron" solid-state-akuilla, jotka voivat olla "potentiaalinen pelin muuttaja BEV-autoille". Tavoitteena on saada ne kaupalliseen käyttöön vuosiin 2027-2028 mennessä, jolloin toimintasäde on noin 620 mailia (1 000 km) ja ultranopea lataus alle 10 minuutissa.
Autonvalmistaja esitti myös esikatselun solid-state-kehityksestä, jonka tavoitteena on tuottaa yli 745 mailia (1 200 km)."
https://electrek-co.translate.goog/2023/09/14/toyota-promises-new-evs-2026-500-mi-range/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Myös erikoissähköautoja kehitetään. Tätä ilmiötä ei taide vetyautojen osalta tapahtua? Pointti on että sähköautoja kehitetään ahkerasti ja tulee joka vuosi selvästi parempi tuote.... toisin kuin vetyautoista. Näin sähköautot nappaavat markkinaosuudet kun vetyautot jäävät vähäisiksi myynneiksi myyntitilastoissa.
"Sähköautojen kiihtyvyyden maailmanennätys välillä 0–100 km/h on nyt 0,956 sekuntia. Tämä kiihtyvyys tarkoitti samalla sitä, että satasen vauhti rikkoutui 12,3 metriä lähtöviivan jälkeen."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoautojen-ennatys-murskaksi-nollasta-sataan-0-956-sekuntia-satanen-lasissa-jo-12-metria-lahtoviivalta/6ce63049-a8f0-4e82-a384-30b6cf076f14 - Anonyymi
Lisää erikoissähköautoja joita kehitetään lisää. Yhtään vetyautoa ei kisassa ollut.
"Kolmanteen lähtöön lisätään mausteita, ja yksi eriskummallinen auto. Romain Dumas’n täyssähköisessä Ford SuperVan 4.2:ssa on käsittämättömät 2 040 hevosvoimaa (1 500 kW). Pikes Peak -mäkikisassa esiintynyt kummajainen painaa 1 680 kiloa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoauto-moto-gp-pyora-ja-formula-1-kiihdytyskisassa-voittajasta-ei-jaanyt-epaselvyytta/26125abd-0650-44a0-acbc-9d986efa6499?ref=iltalehti:1bf5&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Sähköautojen valmistamisen kustannuksia saadaan entisestään alaspäin uuden tekniikan avulla. Vastaavia uutisia vetyautojen osalta ei ole näkynyt.
"Tesla on kehittämässä uutta tuotantotapaa, joka saattaa merkittävästi sekä laskea sähköautojen valmistuskuluja että kasvattaa niiden tuotantomääriä.
Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan uusi menetelmä mahdollistaa auton rungon alaosan valmistamisen yhdessä kokonaisessa osassa painevalamisen keinoin. Aiemmin vastaava osa on valmistettu perinteisin autonvalmistuksen keinoin noin 400 erillisestä osasta.
Reuters luonnehtii keksintöä ”hiljaiseksi läpimurroksi”.
https://tekniikanmaailma.fi/uutistoimisto-tesla-on-lahella-hiljaista-lapimurtoa-joka-voi-mullistaa-autonvalmistusta-ja-laskea-hintoja/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR23dsIOIGY9OdSm_fTy_oSnZe7y_RjC7rXSXbR7ltNdmWVzY9WM5UDBuDo#Echobox=1695008328 - Anonyymi
Aika monet valmistajat ovat haudanneet polttokennon ja siihen liittyvät vetyprojektit liian kalliina. Vetyhän on käyttäjälle ehkä kallein mahdollinen energianmuoto.
- Anonyymi
Renaultilta tulossa kansanauto 2024, joka maksaa noin 25 000e. Kalliimpi 30 000e jolla pääsee jopa 420km.
https://ecomento-de.translate.goog/2023/09/13/renault-5-soll-2024-fuer-unter-25-000-euro-starten/?fbclid=IwAR2mkxwhed9w3tNKMx0qkilgsgjFxW8o28Lwmo9Yz4k4zjJwbXm6A-F2UrU&_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Akkukemikaalien hinnat tippuvat selvästi vuositasolla. Tämä seikka halventaa sähköautojen hintaa tulevaisuudessa.
https://www-trendforce-com.translate.goog/price/battery-price?fbclid=IwAR2-ZgH72GJvwp-TGz6inGYuDHmGYSHiqEJDLmcdKoOaiE1CvR3BLirGUYk&_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Tanskassa Everfuel sulkee vetytankkausasemansa. Myöntää ettei vedyn myyminen ole yksinkertaisesti kaupallisesti kannattavaa ja myös sen seikan että sähköautot ovat voittaneet kisan suosiossa.
https://www-hydrogeninsight-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true - Anonyymi
Aurinkoisissa maissa voidaan ajaa tällä prototyypillä jopa 700km päivässä. Oletan että kyseessä on auton oma akku ensin ladattu täyteen ja matkan aikana sitten auto kerää auringosta latausta, jolloin ajoakku tyhjenee selvästi hitaammin. Miettikää kun tälläiset autot yleistyvät 2030-luvulla, niin vetyautoilla ei tee juuri mitään. Toisinsanoen aurinkopanelit tulevat vakiovarusteiksi tulevaisuuden täyssähköautoissa ja ne myydään aurinkoisiin maihin. Suurta ajoakkua ei tarvita ja saadaan auton hintaa tiputettua, jolloin siihen on yhä useammalla varaa.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uskomatonta-maailman-ensimmainen-auringosta-virtansa-saava-katumaasturi-ajettiin-marokon-halki/8800692#gs.72bk3c - Anonyymi
Alkaako täyssähköautojen murskaava läpimurto 2020-luvn lopussa? Jopa 1200km akulla ja parhaimmillaan lataus kestää 10 minuuttia. Jos tämä saataisiin edes puoliksi toimivaksi esim. 600km/10min, niin se olisi todellinen lopullinen läpimurto eikä vetyautot kiinnostaisi marginaalista ryhmää ihmisiä.
"Kiinteän olomuodon akulla varustetun sähköauton toimintamatkaksi kaksikko povaa jopa 1 200 kilometriä yhdellä latauksella.
Myös latausaikaan on tulossa hulppeita parannuksia. Mikäli lupaukset toteutuvat, latausaika lyhenisi Toyotan mukaan jopa kymmeneen minuuttiin."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/0f026d08-610c-45bf-a84d-786357af39cd - Anonyymi
Ei varmasti tuu akut kehittymään. aina tarttee sitä litiumia joka on 1000 kertaa harvinaisempaa ja myrkyllisempää ku bensa.
- Anonyymi
Norjassa ihmiset uskovat vahvasti sähköautoihin:
"Norja lähestyy kovaa vauhtia täyttä sähköistymistä liikenteessä. Syyskuussa rekisteröidyistä autoista jo 93 prosenttia kulki akkuvoimalla.
Kokonaispotista täyssähköautoja oli tasan 9 000 eli 87 prosenttia. Kasvua viime vuodesta oli yhdeksän prosenttiyksikköä. Ladattavia hybridejä rekisteröitiin 617.
Pelkällä polttomoottorilla kulkevien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat pudonneet täysin marginaaleihin. Bensiinillä kulkevia autoja rekisteröitiin 93 ja dieselillä 190. Prosentteina niiden osuudet ovat järjestyksessä 0,8 ja 1,7."
Ja vetyautoista ei puhuttu sanaakaan artikkelissa.
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/f0538842-3706-4c10-af21-d957947cba18 - Anonyymi
Tässä vielä hieman toisin sanoin sama artikkeli:
https://insideevs-com.translate.goog/news/689391/norway-plugin-car-sales-september2023/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
"Ei varmasti tuu akut kehittymään. aina tarttee sitä litiumia joka on 1000 kertaa harvinaisempaa ja myrkyllisempää ku bensa."
Linkkiä johonkin tutkimukseen tähän väitteeseen. Väitän että olet väärässä.- Anonyymi
Bensako harvinaista? No kaikel viisii!
- Anonyymi
Jaahas. Itse olen mieluummin tekemisissä litiumkarbonaatin kuin bensan kanssa!
Li2CO3: https://nj.gov/health/eoh/rtkweb/documents/fs/1124.pdf
Bensiini: https://nj.gov/health/eoh/rtkweb/documents/fs/0957.pdf
Bensa on noista kahdesta paljon paljon vaarallisempaa monilla eri tavoilla.
- Anonyymi
Vetyautoilu kuolee siihen ettei ne yksinkertaisesti kiinnosta ihmisiä. Kun niistä ei juurikaan keskustella, niin ei niitä todellisuudessa edes vakavasti harkita kun auton vaihto on edessä.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17743607/vetytekniikka-ei-kiinnosta-juuri-ketaan- - Anonyymi
Täyssähköautojen rekisteröinti syyskuussta 2023 ykkösenä Suomessa muihin käyttövoimiin verrattuna. Jopa vanha kuningas bensiini jäi taakse. Kansa on selvästi valinnut täyssähköauton ensisijaiseksi tavaksi autoilla. Miten vetyauto voi enään vastata täyssähköautoilun ylivoimaan?
"Syyskuun rekisteröinneistä noin 40 prosenttia oli täyssähköjä, 36 prosenttia bensa-autoja, 19 prosenttia lataushybridejä ja viisi prosenttia dieselejä. Toisin sanoen kolme viidestä uudesta autosta ottaa pääasiallisen etenemisvoimansa töpselistä."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/f3f0e718-c850-4d21-b012-5e4b63a32871 - Anonyymi
Seat Mi oli aikoinaan alle 20 000e täysssähköauto hankintatukineen. Nyt arvellaan Citroenin pystyvän samaan. Kyseessä on melko pelkistetty täyssähköauto, jonka uskotaan täyttävän perustarpeet autoilussa. Kuitenkin hinta on sen verran houkutteleva että voi hyvinkin saada markkinaosuuksia duunarien keskuudessa.
https://www.is.fi/autot/art-2000009964171.html - Anonyymi
Solid state eli kiinteä akku tekniikassa kerrotaan tapahtuneen läpimurto. Ominaisuudet ovat myös huomattavasti parempia lithium akkuihin verrattuna, joten esimerkiksi talvella sähköä kuluttavaa esilämmitystä ei tarvita. Sarjatuotanto aiotaan aloittaa.
"Vaikka perinteiset litiumioniakut on vaihdettava noin 1 250 latausjakson jälkeen, HPB:n akulla on päästy vähintään 12 500 latausjaksoon vastaavalla kuormalla. Koska kennot eivät ole vielä saavuttaneet elinkaarensa loppua, tämä määrä jatkaa tasaista kasvuaan.
Akun uusi kiinteä elektrolyytti on syttymätön ja siten huomattavasti turvallisempi kuin perinteisten litiumioniakkujen palavat nestemäiset elektrolyytit. Nykyään yleisesti käytettyihin nestemäisiin elektrolyytteihin verrattuna kiinteän olomuodon HPB-elektrolyytillä on valtavasti parempi johtavuus. Tämä on ratkaisevaa akkukennon käytettävissä olevan tehon kannalta.
HPB:n elektrolyytillä on ehdottomasti korkeampi johtavuus -40 °C:ssa kuin tavanomaisilla nestemäisillä elektrolyyteillä optimilämpötilassaan +60 °C:ssa. Riippumattomat kumppanit ja tutkimuslaitokset ovat vahvistaneet nämä ominaisuudet -40 … +60 °C lämpötila-alueella. Tämä tarkoittaa, että kiinteän elektrolyytin akusta saa tehoa riittävästi myös äärimmäisissä lämpötiloissa. Näin akkuja ei tarvitse esilämmittää talvella."
https://etn.fi/index.php/13-news/15421-laepimurto-ensimmaeinen-kiinteae-akku-menee-tuotantoon
"Verrattuna nykyiseen litiumioniteknologiaan, maailman eniten käytettyyn sähköautojen akkukemiaan, solid-state-tekniikan etuja ovat korkeampi turvallisuus, parempi käyttöikä, parempi johtavuus ja pienempi ympäristövaikutus.
Nämä ovat myös ominaisuuksia, joita HPB korostaa, kun se viittaa "erinomaisiin ominaisuuksiin". Ilman nestemäistä elektrolyyttiä nämä akkukennot ovat vähemmän alttiita tuleen syttymiselle, ja ne kestävät kymmenen kertaa enemmän latausjaksoja kuin litiumionikennot. Ne toimivat myös paremmin kylmissä ilmasto-olosuhteissa ja säilyttävät enemmän tehoaan paremman johtavuuden ansiosta, mikä poistaa esilämmityksen tarpeen. Paljon pidempi elinkaari vähentää lopulta raaka-aineiden saatavuuteen kohdistuvaa stressiä."
https://newmobility-news.translate.goog/2023/10/11/will-hpb-open-the-first-gigafactory-for-solid-state-batteries/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Jopa raskaskalustolle tehdään latausasemia, joten kyseenalaistaa jälleen vetyrekkojen tarvetta ainakin kevyemmissä ja lyhyemmissä kuljetuksissa. Nyt yksi Tampereella ja lisää on lähivuosina tulossa.
"Suomen ensimmäinen sähkökuorma-autojen julkinen teholatausasema on avattu Tampereella.
Viinikassa toimiva paikka palvelee sähköistä jakelu- ja runkoliikennettä sekä kevyempää ammattiliikennettä.
Asema tarjoaa enimmillään 360 kilowatin lataustehon. Ratkaisevaa on kuitenkin, miten suurella teholla ajoneuvo pystyy ottamaan sähköä vastaan.
Lisää vastaavia latauspisteitä on tulossa vuoden 2024 aikana maan eri puolille. Aikaisemmin raskaita latausasemia on ollut vain suurilla kuljetusyrityksillä. Julkinen verkko on erityisen tärkeä pienyrityksille."
https://yle.fi/a/74-20060245?fbclid=IwAR1BhbkaI6HTfFK2i-osYbAQHjfhZ-7N6jOSP7qcZqpdnVrds0QUkfGwq8w - Anonyymi
Myyntitilastot maailmanlaajuisesti kasvavat edelleen täyssähköautojen hyväksi todella merkittävästi. Ihmiset ovat siis sitä mieltä että täyssähköauto on riittävän hyvä teknisesti että sellainen kannattaa ostaa. Vastaavasti vetyautoja ei saada juuri ollenkaan kaupaksi.
https://cyprus--mail-com.translate.goog/2023/11/15/global-ev-sales-stay-strong/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Jopa öljy-yhtiö British Petrol lähtee latausbisnekseen mukaan ostamalla Teslan latureita. Kertoo vain siitä että latausbisnekseen uskotaan ja mitkä ovat tulevaisuuden näkymät.
https://cleantechnica-com.translate.goog/2023/10/29/why-bp-bought-100m-worth-of-tesla-charging-hardware/?amp=1&fbclid=IwAR2TVT-c6lbfHzAvKhVnMpPGJ_1kWDCwb75mwM2kbA5nGrzVVrGbQ6fGOGs&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
PlugIt rakentaa latausverkostoa ammattiautoilijoille. Sivustolta lisää tietoa. Plugit PRO DC suurteholatausverkosto tarkoitettu lähinnä takseille, jakeluautoille ja kuorma-autoille.... ammattiliikenteelle.
https://plugit.fi/pro-dc/?fbclid=IwAR2TVT-c6lbfHzAvKhVnMpPGJ_1kWDCwb75mwM2kbA5nGrzVVrGbQ6fGOGs - Anonyymi
Lataustekniikka kehittyy myös niin että tietoa jaetaan aktiivisesti lataajien kesken. Siitä tiedon antamisesta miten laturit oikeassa elämässä toimii myös palkitaan käyttäjiä. Kun on jatkuvasti ajantasaista tietoa missä laturit toimivat ja missä eivät, niin sähköautoilijat voivat helpommin suunnitella onnistuneesti latauksensa ja yllätyksiltä vältytään.
https://medium-com.translate.goog/@mapzlive/building-mapz-revolutionizing-ev-charging-with-web3-solutions-6412b84a7744?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true - Anonyymi
Vetyautot tappaa yksinkertaisesti myös hintasota, koska kalliit vetyautot eivät tällöin ole kovinkaan houkutteleva valinta. Kansa varmasti miettii mitä samalla rahalla saa ja sen takia moni valitsee selvästi halvemman vaihtoehdon. Sähköautojen hintasota Teslan aloittamana on ollut ainakin vuoden verran jo pakottaen myös muut autonvalmistajat keksimään keinoja miten voidaan tuottaa halvemmalla täyssähköautoja. Seat Mi oli noin 4 vuotta sitten jo halpa auto ja ne myytiin hetkessä loppuun. Taitaa tuo alle 20 000e olla jo kansanauton kriteerin täyttävä merkki vaikka kyseessä olisikin melko pieni auto. Täyttää kuitenkin monien duunarien tarpeen arkiautoilussa.
Näitä hintasota uutisia löytyy netistä varmasti paljon enemmänkin.
"Autojen hintasota kiihtyy: Renaultilta kaksi alle 20 000 euron sähköautoa"
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/406e0809-6ef9-4938-a808-323659168dbd - Anonyymi
Lisää akkuteollisuuden läpimurroista. Tällä kertaa Natrium akkua aletaan valmistamaan sarjatuotantona. Nähtäväksi jää kuinka paljon tätä keksintöä hyödynnetään myös autoteollisuudessa.
"Natriumioniakut toimivat siirtämällä natriumioneja katodin ja anodin välillä latauksen ja purkautumisen aikana. Tämä on samankaltaista kuin litiumioniakkujen toiminta, jossa käytetään litiumioneja. Näissä akuissa käytetään natriumia (Na) litiumin (Li) sijaan.
Natriumakku olisi monin tavoin erinomainen sovelluksissa, joissa paino ja koko ovat vähemmän kriittisiä tekijöitä. Nortvoltkin puhuu energiavarastoista ensimmäisenä sovelluskohteena.
Natriumakkujen ongelmana on ollut vaatimaton energiatiheys. Tämän ongelman Northvolt näyttää ratkaisseen Västeråsin tutkimuslaboratoriossaan, sillä he kehuvat energiatiheyden olevan yli 160 wattituntia kiloa kohti. Tämä on hyvin lähellä parhaiden litiumioniakkujen energiatiheyttä."
https://etn.fi/index.php/tekniset-artikkelit/13-news/15582-ruotsalainen-laepimurto-northvolt-kaupallistaa-natriumakun?fbclid=IwAR3PgDgM0s0PGUivB6eZtdBx1MSCaPRhvFnDZopPXQ-MlwKPkbpZIGJ_xgQ - Anonyymi
Polttomoottoriauton ja täyssähköauton hintapariteettia ennustetaan tapahtuvan vuoden 2025 nurkilla, koska ajoakkujen hinnat laskevat joka vuosi. Tai jos eivät laske niin samalla rahalla saa isomman ajoakun kuin viime vuonna. Toisinsanoen vetyautojen tekniikassa pitäisi tapahtua jotain mullistavaa myös, koska täyssähköautoja ei saa enään myyntitilastoissa kiinni eikä vetyautoja mene myöskään tulevaisuudessakaan kaupaksi (kuten ei nytkään).
"Goldman Sachs Research odottaa nyt akkujen hintojen laskevan 99 dollariin tallennuskapasiteetin kilowattitunnilta (kWh) vuoteen 2025 mennessä – 40 % vähemmän kuin vuonna 2022 (edellinen ennuste oli 33 % laskua). Analyytikomme arvioivat, että lähes puolet laskusta tulee sähköautojen raaka-aineiden, kuten litiumin, nikkelin ja koboltin, hintojen laskusta. Akkujen hintojen odotetaan nyt laskevan keskimäärin 11 % vuodessa vuodesta 2023 vuoteen 2030, kirjoittaa Nikhil Bhandari, Goldman Sachs Researchin Aasian ja Tyynenmeren luonnonvarojen ja puhtaan energian tutkimuksen johtaja, tiimin raportissa.
Kun akkujen hinnat laskevat, Goldman Sachs Research arvioi, että sähköautomarkkinat voisivat saavuttaa kustannuspariteetin ilman tukia polttomoottoriajoneuvoilla (ICE) tämän vuosikymmenen puolivälissä kokonaisomistuskustannusten perusteella. "
https://www-goldmansachs-com.translate.goog/intelligence/pages/electric-vehicle-battery-prices-falling.html?fbclid=IwAR2RfnU6sHUjZZjZG5FVpftaLajzOBSZQjGiVCiYA2-djiQvWRp5SrKmCCg&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Kiinassa on myös akkuvaihtoasemia ja nouseva bisnes siellä. Voi olla että myös vähintäänkin kevyemmissä perus tavarankuljetuksessa myös täyssähkökuorma-autot pärjäävät vetykuorma-autoille, sillä sähkö saattaa olla halvi kulukustannus kuin vety pitkässä juoksussa, jolloin vaihdettava akku voi olla houkutteleva vaihtoehto vedylle. Raha on suuressa osassa kun tehdään yhtiön päätöksiä varsinkin jos kuljetusalan kilpailu on kovaa.
"Ja vaikka monet uskovat, että vetyautot hallitsevat maanteiden tavaraliikennettä tulevaisuudessa, koska ne pystyvät tankkaamaan kuorma-auton vain muutamassa minuutissa verrattuna mahdollisiin tuntiin akun lataamiseen, IEA:n raportti huomauttaa, että akun vaihtaminen - mikä myös kestää vain kolmesta viiteen minuuttia – on tulossa suosittuja Kiinassa.
Maassa on jo toiminnassa lähes 2 000 akunvaihtoasemaa, ja yli 12 000 akunvaihtoon mahdollistavaa sähköautoa – kuuden yrityksen valmistamia – myytiin Kiinassa pelkästään vuonna 2022, virasto selittää."
https://www-hydrogeninsight-com.translate.goog/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true - Anonyymi
Kansa on puhunut. Vetyautot eivät mene kaupaksi maailmanlaajuisesti mitattuna vaikka netissä niin VALHEELLISESTI uskotellaan.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/18143537/maailmassa-tayssahkoautoja-27-700-000-vetyautoja-noin-72-000- - Anonyymi
Lähitulevaisuudessa tulee jopa 1000km autoja. CATL skeittilaudan tapainen autonalusta nyt prototyyppinä ja 2024 vuoden aikana saattaa tulla markkinoille.
"Uuden perusrakenteen nimi on CIIC, joka tulee sanoista CATL Integrated Intelligent Chassis. Testeissä perusrakenteella on ylletty tuhannen kilometrin toimintamatkaan. Kylmä ilma (–7 astetta) pudotti tuosta 30 prosenttia, mutta edelleen jäljellä oli 700 kilometriä. Kaiken lisäksi tehokkaalla pikalaturilla saa viidessä minuutissa riittävästi virtaa 300 kilometrin ajoon. Yksi vahvuus on erittäin vähäinen (10,5 kWh/100 km) energiankulutus.
CATL:n uudessa perusrakenteessa sähkömoottorit, ajoakku, korkea- ja matalavirtajärjestelmät, ohjaus ja jarrut on kaikki integroitu yhdeksi paketiksi. Sillä alennetaan tuotantokustannuksia ja lyhennetään kehitysaikaa. Samalla napakka paketti antaa enemmän vapautta muotoilijoille käyttää samaa perusrakennetta erilaisten korien kanssa.
Ensimmäisenä uuden perusrakenteen saa käyttöönsä Hozon Auto, jonka kanssa CATL solmi yhteistyösopimuksen tammikuussa. Ensimmäistä CIIC-perusrakenteelle tehtyä autoa odotetaan Kiinassa markkinoille vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä. Prototyypit ovat jo liikenteessä, ja niiden perusteella tuo ensimmäinen auto on kompakti porrasperäinen Neta-merkkinen henkilöauto."
https://tekniikanmaailma.fi/catl-on-kehittanyt-uuden-sahkoautojen-perusrakenteen-jolle-luvataan-1-000-kilometrin-toimintamatka/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1_vaOJa6r5gZRVYX-VScdfAGvO0obHPf8UEjCGg2LcSSzr4yJ-d8YVGt8#Echobox=1701711558 - Anonyymi
Tässä artikkelissa kerrotaan mitä akkujen alkuaineet maksavat ja kuinka akkutekniikka edelleen kehittyy. Kuulostaa vahvasti siltä ettei vetytekniikka saa akkutekniikkaa kiinni.
https://tekniikanmaailma.fi/lehti/18a-2023/millaisia-ovat-tulevaisuuden-akut-sahkoautoissa-vahan-painavampia-ja-paljon-halvempia/?shared=1331876-0831bb28-3&fbclid=IwAR2aI-bwkEePP0qTsAokxvYo_c8cD6aSbYLytbDu-BS6l7onddIP1LgMO6A - Anonyymi
Lähivuosina todennäköisesti 800v täyssähköautot tulevat lisääntymään merkittävästi markkinoilla, sillä lataustehoa (nopeutta) saadaan nostettua merkittävästi, jolloin myös pitkillä matkoilla lataustauot lyhenevät. Tämä myös mahdollistaa suurilla lataustehoilla ettei nestejäähdytystä tarvita latauspistooleissa ja latausjohdoissa.
"Tavallisesti sähköautot rakentuvat 400 voltin sähköautoarkkitehtuurin varaan. Niiden paras latauksen vastaanottokyky rajoittuu tyypillisesti 180 kilowatin alle, usein 100 kilowatin tuntumaan.
"Suomen sähköautomarkkinoilla on kuitenkin jo Kia EV6, sen sisarmalli Hyundai Ioniq 5, sekä Volkswagen-konsernin Audi e-Tron GT ja Porsche Taycan, joiden suurin latauksen vastaanottokyky on 220–270 kilowattia. Mallikirjo laajenee hiljalleen, esimerkiksi Hyundai Ioniq 6:n osalta.
Nämä autot hyödyntävät jännitteeltään 800 voltin sähköautoarkkitehtuuria, ja pystyvät näin täysmääräisesti hyödyntämään kaikkein tehokkaimpien suurteholatausasemien kapasiteettia.
Tällaisia asemia Suomessa ovat ainakin Lahden, Paimion ja Hämeenlinnan Ionity-asemat, joissa on tarjolla 350 kilowatin latausteho, ja 800 voltin jännite."
”Kun autosi tukee 800 voltin järjestelmää, on optimiolosuhteissa yhtälö mallia 500 A x 800 V = 400 kW. Tämä on tilanne myös käytännössä meidän tulevilla Alpitronicin 400 kilowatin Hyperchargereilla.”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/latausoperaattorit-ilmoittavat-nyt-hyodyntavansa-supernopeaa-800-voltin-sahkoauton-lataamista-tata-se-kaytannossa-tarkoittaa/b05e2525-bbe4-4cca-8cae-6055389301a5 - Anonyymi
15 minuutin latauksella 500km ajoa.
"Pelko sähköautojen liian lyhyttä toimintamatkaa on nopeasti katoamassa, kun ajoakut kehittyvät hurjaa vauhtia. Yhä useampi akku- ja autovalmistaja esittelee uutta teknologiaa sekä ennen kaikkea ultranopeaa latausta ajoakkuihinsa. Uusimpana on Geely-konserniin kuuluvan Zeekrin litiumrautafosfaattiakku (LFP), johon saa ladattua 15 minuutissa virtaa 500 kilometrin ajoon, kunhan vain löytää riittävän tehokkaan laturin."
https://tekniikanmaailma.fi/kiinalainen-zeekr-esitteli-kultaisen-akun-johon-saa-varttitunnissa-ladattua-virtaa-500-kilometrin-ajoon/- Anonyymi
Tuo on jo nopeampi kuin *realistinen* vetyauton tankkaus!
- Anonyymi
Kiinalaiset todellakin mullistavat automarkkinat tarjoamalla kansalle aidosti halvempia autoja kun kokonaiskuluja tarkastellaan. Ei ihmekkään että ne menevät kaupaksi ohittaen jopa Teslan. Jos nyt on jo mahdollista tuottaa täyssähköautoja joihin myös halvemman luokan polttomoottoriautoilijoilla on varaa, niin miten ihmeessä vetyautot kerkeävät enään hintakilpailuun mukaan kun vetyautojen hintojen laskussa menee varmasti vielä muutama vuosi?
"Kiinalainen autovalmistaja BYD ylsi ennätysmyyntiin vuoden neljännellä kvartaalilla. Vuosineljänneksen aikana autovalmistaja myi lähes 526,500 täyssähköautoa. PELKÄSTÄÄN JOULUKUUSSA autovalmistajan täyssähköautojen myynti oli noin 190,800 kappaletta. "
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/byd-on-ohittamassa-teslan-maailman-myydyimpana-tayssahkoautojen-valmistajana/70760b40-00b7-4eb3-9129-feea0845538d?ref=iltalehti:0c4f&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Taas uutinen latausnopeuden kehittymisestä. Varmaankin oikeassa elämässä 400km/12min lataus ehkä lähempänä totuutta. Myyntiin auto tulee 2024, joten on ihan oikeasti toimivaa tekniikkaa eikä vain prototyyppi.
"Uusi Li Mega on aika erikoisen näköinen muistuttaen vähän luotijunaa, ja vain harva voi pitää sitä kauniina. Tällä kertaa auton ulkonäkö ei ollut tärkein tavoite, vaan muotoilussa keskityttiin pieneen ilmanvastukseen. Ilmanvastuskerroin on 0,21, mikä on ylivoimaisesti pienin tila-autoissa. Ja se sijoittuu hyvin lähelle kärkeä myös kaikki tuotannossa olevat autot mukaan lukien.
Auton mallinimi Mega tulee sen uudesta perusrakenteesta, joka tunnetaan myös nimellä Whale. Energia ladataan uutta teknologiaa sisältävään CATL Qilin ajoakkuun, jota voi ladata todella tehokkaasti 500 kilowatin teholla. Valmistaja lupaa, että ajoakkuun saa 500 kilometriin riittävän virtamäärän 12 minuutissa.
Käytännön testissä valmistajan lupaus osoittautui vaatimattomaksi, sillä energiaa virtasi ajoakkuun parhaimmillaan 552 kilowatin teholla. Vielä sen jälkeen, kun lataustaso oli 80 prosentissa, lataus jatkui yli 300 kilowatin teholla. Niinpä lataus 10–80 % onnistui kymmenessä minuutissa. Aina 60 prosentin tasoon saakka latausteho oli koko ajan 400 kW:n yläpuolella.
Li Mega rikkoi todellisen lataustehon ennätyksen, joka oli aiemmin Xpeng G9:n hallussa (445 kW). Vertailun vuoksi Lotus Eletren suurin latausteho on 430 kW ja Porsche Taycanin 280 kW."
https://tekniikanmaailma.fi/kiinalaisvalmistaja-lupasi-autonsa-latautuvan-500-kwn-teholla-ja-todellisuus-oli-viela-lupauksiakin-parempi/ - Anonyymi
Täällä hyvää keskustelua vetyautoilun taloudellisista realiteeteista: https://keskustelu.suomi24.fi/t/16639253/vetyauto-on-vetyansa
- Anonyymi
1000km täyssähköauto 150kw ajoakulla. Löytyy myös vaihtoakkumalli ja Kiinassa selvästi vaihtoakkuasemat lyöneet itsensä läpi.
"Nion perustaja, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja William Li ajoi Nio ET7:llä yli 1 000 km yhdellä ajoakuston lataamisella.
Se antaa viiteitä Nion uusimman 150 kWh tehoisen Ultra Long Range -ajoakuston ominaisuuksista. 1
Kaikkiaan 14 tuntia kestänyt ajomatka alkoi Shanghaista ja päättyi Kiinan kaakkoisrannikolla sijaitsevaan Xiamenin kaupunkiin.
William Lin mukana olivat Nio Powerin johtaja, tri Fei Shen, sekä Tencent Newsin pääjohtaja Chenxia Huang.
Lyhyen pysähdyksen ja kuljettajan vaihdon jälkeen Nio ET7 saapui Xiameniin, käytettyään 97 % akuston latauksesta 1 044 kilometrin matkalla, huolimatta kylmistä ulkolämpötiloista, jotka yleensä lyhentävät toimintamatkaa."
"Niolla oli joulukuun loppupuolella maailmanlaajuisesti 2 322 akustonvaihtoasemaa: niistä 2 289 sijaitsee Kiinassa ja 33 sijaitsee Euroopassa.
Viimeisin vaihtoasema avattiin 18. joulukuuta 2023 Amsterdamissa.
Joulukuun 16. päivänä 2023 Nio suoritti myös 34 000 000:nnen akuston vaihto-operaation – mikä vastaa yhtä vaihtoa 1,4 sekunnin välein."
https://autobild.fi/uutinen/nio-ultra-long-range-ajoakustolla-yli-1-000-kilometria-yhdella-latauksella-6.182.169054.ac436fc26d?fbclid=IwAR35uif2hd5Q9W0_ycTEoVX0PHMl_RX3nLiBC90G3dY-n3axhcrsdROWr3Q - Anonyymi
Youtube videossa arvioidaan tulevaisuuden akkutekniikoita. Kun kysyntää on sähkön varastointiin niin kaikenlaisia vaihtoehtoja testataan jatkuvasti ja osalla raaka-aineet hyvin yleisiä sekä halpoja. Pari niistä on jo päätynyt tuotantoon. Toisinsanoen akkutekniikkaa kehitellään koko ajan laajalla rintamalla, koska niille on todella paljon kysyntää.
"Uudet akkuteknologiat - seuraava mullistus on jo kulman takana (tietoa akkuteknologioista)"
https://www.youtube.com/watch?v=0uXqPIwYeOE - Anonyymi
Jos tämä keksintö saadaan edes osittain toimimaan, niin se mullistaisi monet akuilla toimivat laitteet. Vetyajoneuvot muuttuisivat hyvin nopeasti kannattamattomiksi.
"Betavoltin ensimmäinen akku on mitoiltaan millimetriluokkaa ja sopii esimerkiksi sydämentahdistimiin ja kuulolaitteisiin. Akusta sanotaan kuitenkin olevan tulossa myös isompikapasiteettisia versioita, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi matkapuhelimissa ja droneissa.
Kiinalaisfirma kertoo tiedotteessaan tekniikan olevan kiintoisasti skaalattavissa myös ensivaihetta huomattavasti korkeampiin tehoihin ja jännitteisiin.
Näin ollen atomiakun avulla olisi siis mahdollista luoda myös sähköauto, jota ei tarvitsisi mahdollisesti jopa lainkaan ladata ja joka tuottaisi ajoakkuunsa sähköenergiaa itsestään jopa kymmenien vuosien ajan."
https://www.is.fi/autot/art-2000010121418.html - Anonyymi
Lithiumin hinta tippunut noin vuodessa jopa 80%, joten sähköautojen ajoakkujen valmistaminen halpenee selvästi.
https://invezz.com/fi/uutiset/2023/09/12/litiumin-hinta-ja-osakkeet-ovat-vaarassa-ylijaamahuolet/
Lisäksi useampi autonvalmistaja on lähtenyt uusien myytävien täyssähköautojen hintasotaan, joten lähivuosina uusien autojen hinnat tippuvat aina vain lähemmäksi polttomoottoriautoja. Tämä tarkoittaa sitä että vetyautojen on yhä vaikeampaa saada täyssähköautoja kiinni kilpailussa, koska käytännössä vetyauto on aina selvästi kalliimpi vaihtoehto.
"SÄHKÖAUTOJEN HINTASOTA! Miksi kaikki laskevat hintoja?"
https://www.youtube.com/watch?v=35RLPkpepQ0 - Anonyymi
Sähköautojen hinnat laskevat, ajoakut suurenevat ja ajoakkuja pystytään korjaamaan.
"Iltalehti pääsi tutustumaan Suomessa nopeasti käyneeseen odotettuun sähköautoon. Renault Scenic haluaa tarjota täyssähköisen perheen ykkösauton 43 390 euron hinnasta ylöspäin.
Tuolla rahalla saa 428 kilometriä WLTP-toimintamatkaa yhdellä latauksella, 22 kilowatin hidaslatauksen, 130 kilowatin pikalatauksen, akun esilämmityksen, varsin asiallisen vakiovarustelun ja hyvät tilat neljälle 478 litran tavaratilalla. Enemmänkin on tarjolla.
Vieläkin isompi akkukoko yltää jopa 619 kilometrin WLTP-toimintamatkaan ja tarjoaa myös 150 kilowatin pikalataustehon. Sen hinta alkaa 50 990 eurosta ja tällöin matkassa on jo pykälää parempi varustetaso."
"Scenicin nikkeli-magnesium-koboltti-akut on jaettu 12 moduuliin ja nämä moduulit ovat kaikki erikseen vaihdettavissa merkin sen homman hallitsevissa korjauskeskuksissa. Toki yksittäisiä moduuleita voidaan myös yrittää korjata.
Näin kokonaisen akkupaketin vaihdolle ei pitäisi olla pakottavaa tarvetta."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/a5e339bc-7e1d-4d27-8bef-e30c8f54d656 - Anonyymi
Vuosi 2024 taitaa olla se padon murtumisen vuosi, sillä nyt alkaa ladattavat autot menemään kaupaksi. Tilauskannassa lähes 90% ladattavia uusista autoista Mersun valikoimassa.
"Sähköistyminen tapahtunut luultua nopeammin
Vielä muutama vuosi sitten, vuonna 2020, vain 1,9 prosenttia Suomessa rekisteröidyistä Mercedes-autoista oli täyssähköisiä. Vuonna 2021 lukema nousi 4,4 prosenttiin. Vuonna 2022 kun Mercedeksen valikoimassa oli luvatut 10 täyssähköautomallia, uusista autoista 16,1 prosenttia oli täyssähköisiä. Muutamassa vuodessa Veholla päästiin jo yli kolmannekseen, kun viime vuonna 36,8 prosenttia myydyistä autoista oli täyssähköisiä.
– Sähköistyminen on tapahtunut jopa nopeammin kuin mitä muutama, pari kolme vuotta sitten ajattelimme, Mercedes-Benz- ja Smart-autoja maahantuovan Vehon Suomen henkilöautovähittäiskaupan johtaja Kari Halonen viittaa viime vuoteen.
– Vauhti on ollut huima, Virossa ja Liettuassa toimivan Silberauton ja Veho Balticsin toimitusjohtaja Andres Aguiraiuja sanoo.
– Ja kun katsoo koko meidän tilauskantaa, peräti 88,7 prosenttia autoista on ladattavia, Aguiraiuja viittaa sisällä olevien vielä asiakkaille toimittamattomien autojen tilauksiin.
Ladattavilla autoilla Aguiraiuja tarkoittaa myös ladattavia hybridejä – yhteensä siis LÄHES 90 PROSENTTIA Vehon myymistä UUSISTA Mersuista saa töpselistä sähköä liikkuakseen."
https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/vauhti-on-ollut-huima-autoilun-sahkoistymisessa-on-kuitenkin-yksi-merkittava-ongelma/ - Anonyymi
Akkujen hinnat laskusuunnassa edelleen kertoo graafinen kuvaaja. Lithiumin hinta on tullut alas jopa 90% vuodesta 2008 lähtien.
"Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan sähköautojen litiumioniakun keskihinta on pudonnut 1 355 dollarista kilowattitunnilta (kWh) vuonna 2008 alle 100 dollariin kilowattitunnilta vuonna 2023. Tämä tarkoittaa hämmästyttävää, yli 90 prosentin laskua. hieman yli vuosikymmenessä. Syyt tälle jyrkälle laskulle ovat monitahoisia ja sisältävät seuraavat keskeiset tekijät:
Akkuteknologian ja kemian parannukset: Akkutekniikan ja kemian edistysaskel on ollut keskeistä kustannusten alentamisessa. Tutkijat ovat kehittäneet tehokkaampia ja pidempään kestävämpiä akkukoostumuksia, jotka tekevät sähköautoista taloudellisempia.
Lisääntynyt mittakaavaetu: Sähköautojen akkujen massatuotanto on lisääntynyt merkittävästi. Kun tuotantomäärät nousevat, yksikkökustannukset laskevat, mikä johtaa edullisempiin sähköautoihin.
Raaka-aineiden hinnat laskevat: Kriittisten akkukomponenttien, kuten litiumin, koboltin ja nikkelin, hinnat ovat laskeneet. Alhaisemmat raaka-ainekustannukset vähentävät akkujen kokonaiskustannuksia."
https://www-linkedin-com.translate.goog/pulse/global-ev-battery-cell-prices-fall-below-100kwh-danilo-onorino-zhy1e?fbclid=IwAR0oxEW6S89bQGSL-ewpUaLRf-KKDgLvcbYWfUABV8so0VPIyeQWhyebVVQ&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Harvardin yliopisto kertoo tehneensä läpimurron kiinteän elektrolyytin akun kehittämisessä. On siis toivoa että lähivuosina tämä tekniikka tulee myös sähköautoihin ja merkitsee suurta teknistä harppausta sähköautoilussa.
"Tammikuussa 2024 Harvardin yliopiston John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) -tutkijat ilmoittivat merkittävästä läpimurrosta solid-state-akkutekniikassa. He kehittivät uuden litiummetalliakun, joka voidaan ladata vain 10 minuutissa ja säilyttää 80 % kapasiteetistaan 6 000 syklin jälkeen. Tämä on merkittävä parannus nykyisiin litiumioniakkuihin verrattuna, joiden lataaminen kestää yleensä tunteja ja ne menettävät kapasiteettiaan ajan myötä.
Harvardin menestyksen avain piilee siinä, että he käyttävät uudentyyppistä anodia tai positiivista elektrodia, joka on valmistettu litiummetallista. Litiummetalli on erittäin reaktiivinen ja voi helposti muodostaa dendriittejä, jotka ovat pieniä piikkejä, jotka voivat tunkeutua erottimeen ja aiheuttaa oikosulkuja. Aiemmin tämä on ollut suuri haaste puolijohdeakkujen kehittämisessä.
Harvardin tutkijat löysivät kuitenkin tavan stabiloida litiummetallianodi käärimällä se mikronin kokoisten piihiukkasten ympärille. Tämä estää dendriittien muodostumisen ja mahdollistaa nopean ja turvallisen latauksen."
https://www-linkedin-com.translate.goog/pulse/solid-state-batteries-from-harvard-university-danilo-onorino-uuszf?trk=article-ssr-frontend-pulse_more-articles_related-content-card&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Lisää uutista Harvardin ihmeakusta.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaikki-kertaa-kymmenen-harvardin-tutkijat-kehittivat-akun-josta-povataan-sahkoautojen-lapimurtoa/8865386 - Anonyymi
Latausverkosto kehittyy monessa maassa ja latureille on kysyntää. Kempower tehnyt selvästi voittoa ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Tämä vain kertoo siitä että täyssähköautoihin uskotaan myös tulevaisuudessa.
"Sähköautojen pikalatauslaitteita valmistava Kempower yli kaksinkertaisti liikevaihtonsa loka-joulukuussa. Yhtiön liikevaihto kasvoi peräti 119 prosenttia vajaaseen 83 miljoonaan euroon.
Myös yhtiön loka-joulukuun tulos yli kaksinkertaistui 5,3 miljoonaan euroon.
Koko vuoden tasolla Kempowerin liikevaihdon kasvulukema oli vieläkin suurempi. Koko viime vuoden liikevaihto kasvoi 174 prosenttia lähes 284 miljoonaan euroon.
Koko viime vuoden tulos kasvoi vajaaseen 34 miljoonaan euroon toissa vuoden vajaasta 4 miljoonasta eurosta.
Kempowerin vahvaa kasvua kuvastaa myös se, että yhtiön henkilöstön lukumäärä lähes tuplaantui viime vuonna 737 ihmiseen edellisvuoden lopun 375 ihmisestä.
Kempowerissa odotetaan kasvun jatkuvan vahvana tänäkin vuonna, sillä kuluvan vuoden liikevaihdon odotetaan kasvavan 360–410 miljoonaan euroon. Keskipitkällä aikavälillä – eli vuosina 2026–28 – liikevaihdon odotetaan kasvavan 750 miljoonaan euroon."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010227901.html - Anonyymi
Jälleen uutisia että täyssähköautot ovat jo voittaneet pelin ja koko ajan vain akkutekniikka kehittyy entisestään. Ja huomio, tämä auto on jo MYYNNISSÄ eikä vain pelkkää hypetyspuhetta paremmasta tulevaisuudesta jota vetyfanaatikot harrastavat. 10 minuutin pysähdys riittää varmasti monille ja matka jatkuu taas satoja kilometrejä.
"Li Auto on tuonut Kiinassa MYYNTIIN auton, jonka kyvykkyydet ovat jotain muuta kuin markkinointipuheita. CarNewsChinan mukaan ulkopuolinen somevaikuttaja on julkaissut videon, jossa yhtiön Li Mega -malli lataa aivan järisyttävällä 521,2 kilowatin piikkiteholla.
Auto otti lataustapahtuman aikana 500 kilometriä lisää ilmoitettua toimintamatkaa 10 minuutissa. Samalla mallilla saatiin vastaava tulos viime syksynä, jolloin auto otti 11 minutissa ja 2 sekunnissa patteriinsa 77,3 kilowattituntia latausta."
"Nyt nämä lupaukset ovat realismia, sillä hieman vanhemman Renault Espacen ja Tesla Cybertruckin lemmenyön tulosta ulkoisesti muistuttava tila-automöhkäle Li Mega tuli virallisesti myyntiin 1. maaliskuuta.
Mitään erityisen mullistavaa, kuten kiinteän olomuodon elektrolyyttiä, suurta energiasisältöä tai vastaavaa teknologiaa akussa ei ole vaan salaisuus on lämmönhallinnassa."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/dd799215-83f3-4604-b89b-e563c3c51cde - Anonyymi
Lisää uutisia että akkutekniikka kehittyy ja latausnopeudet kasvaa. Alle 5min lataus ja saa noin 200km (yli 100 mailia) latausta). Kyllä monelle 5 min jaloittelu noin 200km välein voi olla vain hyväksi, jolloin matka taas jatkuu.
"Nio väittää, että ET9:ssä on sähköinen arkkitehtuuri, joka toimii 900 voltilla, mikä tarkoittaa, että ajoneuvo pystyy lataamaan jopa 600 kW:n latausnopeuden – nopeuden Nio toimittaa omilta latausasemilta, joita päivitetään 640 kW:n lataustehoksi. . Tällä nopeudella Nio arvioi, että yli 100 mailia voitaisiin lisätä alle viidessä minuutissa latauksella."
https://www-motorauthority-com.translate.goog/news/1141854_nio-et9-boasts-900-volt-architecture-600-kw-charging?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp - Anonyymi
Voi olla ettei pitkään aikaan autoteollisuudessa yleisty vaan enemmänkin energiavarastona, mutta tämä on myös esimerkki uudesta akkutekniikasta joka ehkä myöhemmin hyödynnetään myös autoissa kun vesiakun tekniikka kehittyy.
"iimeisimmässä Advanced Materials -lehdessä julkaistussa työssään he ovat voittaneet merkittävän haasteen – häiritsevien dendriittien kasvun, jotka ovat piikkimäisiä metallimuodostelmia, jotka voivat johtaa oikosulkuihin ja muihin vakaviin vikoihin.
- Nyt akkumme kestävät huomattavasti pidempään. Niiden toiminta-aika on verrattavissa kaupallisesti saatavilla oleviin litiumioniakkuihin markkinoilla.
Tiimin vesiakku on kaventamassa kuilua litiumioni-teknologian ja energiatiheyden välillä, pyrkimyksenään käyttää mahdollisimman vähän tilaa yksikkötehoa kohden. - Äskettäin teimme magnesiumioni-vesiakun, jonka energiatiheys on 75 wattituntia kilogrammaa kohti, Ma kommentoi.
Tutkimus on julkaistu Small Structures -lehdessä. Man mukaan magnesium on todennäköisesti materiaali, jota tulevaisuuden vesiakuissa suositaan. - Magnesiumioni-vesiakut voivat lyhyellä aikavälillä – kuten yhdestä kolmeen vuoteen – korvata lyijyhappoakut ja pitkällä aikavälillä, 5–10 vuoden kuluttua, mahdollisesti litiumioniakut."
https://etn.fi/index.php/13-news/15936-vallankumous-akkutekniikassa-vesiakku-ei-voi-syttyae-tuleen - Anonyymi
Hintasota jatkuu edelleen, joten täyssähköautot lähestyvät polttomoottoriautojen hintoja lähivuosina. A-segmentissä tämä on jo lähellä? Vetyautoilla ei ole mahdollisuutta toistaiseksi voittaa hintasotaa, jolloin vetyautoja menee edelleen huonosti kaupaksi.
"Tästä eteenpäin pikkuautoluokkaan asemoituva 3,8-metrinen viisiovinen BYD Dolphin Mini maksaa siis 69 800 juania eli meikäläisittäin vain 8 900 euroa.
Hinnanalennus koskee ainakin toistaiseksi vain Kiinan markkinoita, mutta se on jo nyt Reutersin mukaan osoitus siitä, että pienen nykyaikaisen sähköauton voi valmistaa todella edullisesti.
Dolphin Mini ei nimittäin ole edullisesta hinnastaan huolimatta mikään lelu, vaan vuodesta 2023 alkaen valmistettu A-segmentin pikkuauto, jonka kokoluokka vastaa noin Kia Picantoa, Toyota Aygoa tai vaikkapa Seat Miitä."
https://www.is.fi/autot/art-2000010277401.html - Anonyymi
Akuille on kysyntää. Vedytekniikalle ei. Akkubisnes on selvästi kasvamaan päin.
"Valmet Automotive valmisti viime vuonna 800 000 akkujärjestelmää. Kyseessä on yhtiön uusi tuotantoennätys.
Ennätyksen myötä EVS (Electric Vehicle Systems)-liiketoimintalinjan bruttoliikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa 1 miljardin euron rajan, yhtiö kertoi torstaina. Kyseessä on bruttoliikevaihto, joka sisältää kaikki laskutetut komponentit eli liikevaihdon ja asiakkaille läpilaskutetut materiaalit ja komponentit.
Edellinen tuotantoennätys vuodelta 2022 oli 650 000 akkujärjestelmää.
– Yhtiö on investoinut toimialaan merkittävästi, ja tällä hetkellä akkujärjestelmien suursarjatuotantoon kapasiteettia tarjoaa 11 tuotantolinjaa kolmessa tuotantolaitoksessa Salossa, Uudessakaupungissa sekä Kirchardtissa Saksassa, Valmet Automotive kertoo."
https://www.iltalehti.fi/talous/a/bac1b2fd-e615-4d0d-b622-212754966b91 - Anonyymi
Mahdotonta on vetyautojen voittaa kilpailussa elleivät myös pysty laskemaan uuden myyntihintaa alle 30 000e. Nyt on ennustettu että lähivuosina täyssähköautoja myydään jopa halvemmalla kuin polttomoottoriautoja. Ei tarvitse olla kuinka muutaman tonnin halvempi täyssähköauto, niin moni alkaa miettimään että sähkö on halvempaa kuin bensa/diesel, joten ennen vuotta 2030 alkaa todellakin täyssähköautot olemaan myydyin käyttövoima vuodesta toiseen monessa eri maassa.
"Sähköautoja valmistetaan kohta 20 % halvemmalla kuin perinteisiä polttomoottorimalleja
Pelkästään entistä suurempien moduulien hyödyntämiseen perustuva gigacasting-metodi voi leikata kustannuksista jopa 20 prosenttia."
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/1b205ce1-6929-4523-a725-c490999b0a17?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2qJfnK0WRJDmcJvy50Np30Yaj8-4qv6zxR6WNpSWBCfXlbkkWCKNH1SGw#Echobox=1710395365 - Anonyymi
Noin 25 000 euron täyssähköautoja tulee lisää markkinoille ja tällä yksilöllä pääsee noin 400km. Ei kannata enään välttämättä bensa/diesel autoa ostaa, sillä sähkö on selvästi halvempaa energiana. Crossover Skoda Epiq.
"Škoda julkisti tänään perjantaina muotoilututkielman merkin uudesta edullisesta täyssähköautosta. Škoda Epiq on kompakti, 4,1 metriä pitkä crossover. Autoon on saatu mahdutettua ulkomittoihin nähden avarat sisätilat ja suuri 490 litran tavaratila.
Epiqin toimintamatka on parhaimmillaan yli 400 kilometriä, ja hinnan luvataan alkavan noin 25 000 eurosta. Nyt julkistettiin konsepti, tuotantoauto esitellään ensi vuonna. Kattavia teknisiä tietoja ei ole vielä kerrottu. Kokoluokasta päätellen Epiq on emokonsernin Volkswagenin ID.2:n sisarmalli. Volkswagen julkisti sen viime vuonna.
VW on kertonut, että ID.2:n akku latautuu nopeimmillaan 20 minuutissa kymmenestä prosentista 80 prosenttiin.
Škoda Epiqistä tiedetään, että se tukee kaksisuuntaista latausta. Autoa voidaan siis käyttää sähköenergiavarastona, ja virtaa voidaan syöttää esimerkiksi kodin sähkölaitteille."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisten-suosikkimerkki-julkisti-25000-euron-sahkoauton-toimintamatkaa-yli-400-kilometria/6f261b07-0432-4be8-b7eb-300bd461d6dc?ref=iltalehti:873a&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
Ajoakut kestävät entistä enemmän sillä tämä sähköautonvalmistaja antaa takuun 10 vuotta tai "miljoona kilometriä". Se että uskalletaan antaa jo pitkä takuu ajoakulle kertoo siitä että tekniikkaan luotetaan autotehtaan toimesta, joka on varmasti tehnyt melko kattavia oikean elämän testejä ja tulosten perusteella uskaltavat takuun antaa.
Voi olla että auto menee kaupaksi kaupparatsuille, jotka ajavat ympäri Suomea ja mittariin tulee lähemmäs 100 000km vuodessa.
"Tuo 10 vuoden tai 1 000 000 kilometrin akkutakuu on valtaisa ja saattaa toimia jopa merkittävänä myyntivalttina kyseiselle automallille Suomessa.
Kilometrilukema on valmistajan mukaan tavallaan vain markkinointia, sillä käytännössä kilometritakuu on ääretön ja vain tuo 10 vuoden aika rajoittaa.
KGM vahvisti maahantuojan kautta Iltalehdelle, että takuu aktivoituu, mikäli akun kapasiteetti (SOH) laskee alle 70 prosenttiin alkuperäisestä."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/e06cb3f4-03d7-4141-bb4b-fbb21ec4428d - Anonyymi
Kyllä näitä noin 800km ajomatkan sähköautoja alkaa tulemaan entistä enemmän markkinoille jo nyt. Vetyauton etu katoaa, sillä harva ajaa edes kerran kuussa yhtenä päivänä 800km. Ja vaikka ajaisi, niin kyllä noin 8 tunnin ajamisen jälkeen tekee mieli pitää todellakin lataustaukoa.
"Sen kerrotaan tulevan myyntiin myös kiinteän olomuodon akuilla, joista on pitkään odotettu sähköautoilun seuraavaa mullistusta. Kiinteän olomuodon akulla IM lupaa L6-sedanin saavuttavan yli 800 kilometrin toimintamatkan WLTP-standardimittauksessa.
On mielenkiintoista kuulla aikanaan lisää myös kyseisen akun pikalatausominaisuuksista.
IM L6 tulee saataville myös perinteisemmällä litiumioniakulla, jolla silläkin saadaan 600 kilometrin WLTP-toimintamatka. Auton korkeajännitesähköjärjestelmä toimii 800 voltin jännitteellä Hyundain, Kian ja Porschen tavoin.
Parhaimmillaan kiihtyvyysarvo paikaltaan sadan kilometrin tuntinopeuteen jää alle kolmen sekunnin. Se tarkoittaa melkoisia tehoja."
"Hedin MG Finland Oy tuo IM:n Suomen markkinoille vuoden 2025 aikana. Merkki tulee tarjoamaan tämän L6-mallin lisäksi muitakin sedaneita sekä katumaastureita."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/db5cb524-8d0d-4972-9bf8-5ec6a1da9db0 - Anonyymi
Shell ilmoittaa varsin selvästi kannattavansa sähköautoja ja keskittyy tulevaisuudessa latausbisnekseen. Myyvät paljon polttoainejakeluasemia. Shell ei siis usko vetyautoihin, koska päätti rakentaa ympäri maailmaa nimenomaan latausverkostoa.... ei vetyverkostoa.
"Bensiini- ja dieselmyynnin tilalle tulevan bisneksen laatu sen sijaan on jo Shellillä selvillä.
Yhtiö kertoo nimittäin pystyttävänsä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä 200 000 sähköautojen julkista latausasemaa sen jo hallitsemien 50 000 latausaseman jatkoksi ympäri maailmaa.
Lisäksi Shell keskittyy kehittämään muun muassa biopolttoaineita, tuulivoimaloiden muuntajaöljyjä sekä sähköautoihin liittyviä jäähdytysnesteitä. Yhteistä kaikille hankkeille on, että ne tukevat uusia, ilmastolle paremmiksi todettuja energiaratkaisuja.
Suomessa yhä toimivista huoltoasemabrändeistä Shell on vielä hetken ylivoimaisesti vanhin."
https://www.is.fi/autot/art-2000010304799.html - Anonyymi
Toinen ketju että Shell siirtyy latausbisnekseen ja lakkauttaa vetytankkausasemia.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/18267047/shell-sulkee-vetytankkausasemia-ja-alkaa-rakentamaan-latausverkostoa-- Anonyymi
Varmaankin Shell tajusi että polttomoottoriautojen määrät vähenevät koko ajan ja nyt täytyy päästä eroon kuolevasta bisneksestä sillä muutenkin polttoaineen myymisestä saa melko vähän katetta kovan kilpailun takia. Kun ladattavien autojen määrät vain kasvavat ja polttomoottoriautojen (polttoaineiden ostajat) vähenevät, niin tajutaan että tankkausaseman ylläpito on kuolevaa bisnestä 10 vuoden päästä. Nyt täytyy ajoissa myydä pois kun joku vielä suostuu yksittäisiä tankkausasemia ostamaan.
- Anonyymi
EU asetus että 60km välein pikalatausasemia ja korttimaksu, joten selvää kehitystä tulevaisuudessa latausverkoston osalta.
https://etn.fi/index.php/13-news/15997-eu-edellyttaeae-jatkossa-pikalatausasemaa-60-kilometrin-vaelein - Anonyymi
Hintapariteetti lähestyy. Ei ole järkevää ostaa polttomoottoriautoa jos kerran samaan hintaan saa täyssähköauton.
"Nyt Volkswagen on uusinut aikeensa pääsystä tähän itse määrittelemäänsä ”Mestarien liigaan”. Yhtiö lupasi tiistaina tuottavansa 20 000 euron sähköauton, jonka maailmanensi-ilta koittaa vuonna 2027."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/61d18a9f-ee19-4259-9966-75238af00ca8 - Anonyymi
Akkutekniikka kehittyy. Nyt voi lithium akkuja myös lähitulevaisuudessa ladata ja purkaa paljon matalammissa sekä korkeammissa lämpötiloissa, jolloin (merkittävää) jäähdytystä ja esilämmitystä ei välttämättä enään tarvita.
"
Uusi elektrolyytti parantaa akun tehoa ja käyttöikää
Julkaistu: 10.06.2024
Devices Power
Japanilainen teknologiayritys Asahi Kasei on onnistunut demoamaan uutta patentoitua korkeaionista johtavaa elektrolyyttiään. Tämä teknologinen läpimurto mahdollistaa akuille suuremman tehon matalammissa lämpötiloissa ja paremman kestävyyden korkeissa lämpötiloissa.
Sekä kylmä että kuuma ovat ongelma nykyisissä litiumioniakuissa. Asahi Kasei kertoo lisäksi, että uusi elektrolyytti voi osaltaan alentaa kustannuksia ja pienentää akkukoteloiden kokoa, mikä parantaa energiatiheyttä entisestään.
Yleensä litiumioniakkuja suositellaan käytettäväksi lämpötila-alueella 10-45 °C. Alhaisemmat lämpötilat johtavat pienempään kennokapasiteettiin, pienempään tehoon ja pidempiin latausaikoihin. Korkeammat lämpötilat taasen johtavat nopeutuneeseen ikääntymiseen, mikä lyhentää akun käyttöikää."
Toivoa on että uuden tekniikan akut saadaan myyntiin 2025 aikana.
"Verrattuna tavanomaisella elektrolyytillä valmistettuihin kennoihin testatut lieriömäiset kennot osoittivat suurta tehoa -40 °C:ssa ja kaksinkertaistavat käyttöiän 60 °C:ssa, ennen kuin ne saavuttivat 80 prosentin terveydentilan. Yhtiö aikoo kaupallistaa tekniikkansa ensi vuonna." - Anonyymi
Nyt on uutisia siitä että perinteiset polttaineasemat alkavat olla kannattavuutensa rajoilla kun täyssähköautoja on myyty paljon.
"OK:n paikallinen toimitusjohtaja Thomas Andersson uskoo myös, että Ruotsin viimeinen uusi perinteinen polttoaineasema on jo rakennettu.
– Kehitys on varsin nopeaa. Ikävintä siinä on, että huoltoasemat suljetaan jo ennen kuin viimeinen bensiiniauto katoaa, Andersson sanoo.
Andersson ennustaa asemakuolemien leviämistä sitä mukaa, kun sähköautot ja ladattavat hybridit lisääntyvät. Siksi myös OK rakentaa MIELUMMIN UUSIA LATAUSASEMIA kuin uusia polttoainepumppuja.
Taustalla painavat myös perinteisen fossiilipolttoaineen jakeluinfran kustannukset.
– Polttoaineaseman ylläpito voimassa olevien säännösten mukaan maksaa miljoonia kruunuja (satoja tuhansia euroja). Säiliöt ovat kaksinkertaisia ja materiaalit aivan tietynlaisia.
Värmlannin Hagforsissa sijaitseva Helgessonin asema hakeutui konkurssiin huhtikuun lopussa.
Yrittäjä kertoo, että konkurssiin menneen huoltoaseman edellisen kokonaisen tilikauden liikevaihto oli yli 39 miljoonaa kruunua (noin 3,5 miljoonaa euroa), mutta liikevoitto vain 178 000 kruunua (noin 16 000 euroa)."
https://www.is.fi/autot/art-2000010493811.html - Anonyymi
Vetyautojen surkea maine tuhoaa itse itsensä kun netissä niiden arkipäivän ongelmat leviävät, niin ei niitä kukaan halua enään ostaa.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/18531011/vetyautojen-ostajat-kokeneet-tulleensa-huijatuksi-ja-nostaneet-oikeuskanteen- - Anonyymi
Täyssähköautojen kotilataus tulee entistä halvemmaksi, joten aika mahdotonta on vetyautojen kilpailla kilometrikustannusten kanssa kun vielä itse vetyautokin on täyssähköautoa kalliimpi hankkia uutena.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisfirma-testaa-koteihin-jarkalemainen-akku-ja-sahkon-hinnaksi-4-senttia-kilowattitunnilta/39991f6d-03ec-4e27-94cd-2933e816e6e7?ref=iltalehti:0bdc&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi - Anonyymi
5 minuutin röökitaukolataukset ovat tulevaisuudessa totta.
"Brittiläinen start-up yritys Nyobolt on kehittänyt akun, jonka latausnopeus on ällistyttävän tehokas. Latausnopeus ei tosin vielä ole samalla nopeudella perinteisen tankkaamisen kanssa, mutta kehitys vaikuttaa lupaavalta.
Yhtiö piti esittelytilaisuuden, jossa heidän akku ladattiin 10 prosentin varauksesta 80 prosenttiin vain 4 minuutissa ja 37 sekunnissa. Tässä ajassa 35 kWh (50Ah) akkuun saatiin ladattua 193 kilometriä kantamaa."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/9237118a-71c4-4d94-9e92-1dc6d8c42d66 Lataus kotona niin 300km Range riittää meidän perheelle. Kakkosauto ladattava hybridi ja kesäisin silläkin ajetaan pääsääntöisesti sähköllä.Kulutus 0,9LTR/100.
Mielestäni liikaa puhutaan toimintasäteestä...- Anonyymi
Jopa lenkoneissa sähkö on vakava kilpailija vedylle.
"Sähkölentokoneelle 2 000–3 000 km toimintamatka – Akuilla poikkeuksellinen energiatiheys."
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/ed950c64-e097-4668-b731-c35677f6459e?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&sfnsn=wa&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2gNWyS7rrpzSwvTMUP3ScYYIrGo9krSBabRzGKaUrhlzfwavIEyPgKC-Q_aem_Mvt4jUOhZsiDYq1aH1gqLw#Echobox=1719553903 - Anonyymi
Ei edes kaukobusseille vety tule pärjäämään sähköä vastaan. Liian kallista operoida vedyllä.
https://www.hs.fi/alueet/art-2000010556872.html - Anonyymi
Tekniikka kehittyy edelleen. Ei taida vetyautojen latausnopeuksista olla aidosti hyötyä kun vähäisten vetytankkausasemien takia aikaa hukkuu jonottamiseen ja matkalta sivuun koukkaamiseen kun pitää hakea vetyä.
Latausnopeudet ja akkujen koko paranee joka vuosi selvästi vaikka hinta ei välttämättä kasva merkittävästi. Ei taida vetyautoilu kehittyä selvästi paremmaksi vuosittain?
"007:ssä on uudenlainen toisen sukupolven ”Golden Brick” lfp-ajoakku (litiumrautafosfaatti). Zeekrin mukaan jo ensimmäisen sukupolven akun energiatason sai nostettua kymmenestä 80 prosenttiin varttitunnissa. Uudella tekniikalla latausaika on lyhennetty 10,5 minuuttiin. Tuo tietenkin optimiolosuhteissa, sillä kymmenen asteen pakkasessa lataus vie aikaa puoli tuntia.
Tähän saakka kaksi kolmasosaa ostajista on valinnut 007:nsa paremmalla Golden Brick -ajoakulla varustettuna.
Vähän yli kymmenen minuutin latausaika tarkoittaa, ettei ero polttomoottorisen tankkaukseen ole enää kovin merkittävä. Tuossa ajassa ehtii hädin tuskin kahville. Salaisuutena on, että virtaa saa ajoakkuun 410 kilowatin teholla, tietenkin edellyttäen, että löytää noin tehokkaan pikalaturin. Zeekr 007 voi antaa toiselle autolle virtaa 60 kW teholla.
Kiinalaisstandardin (CLTC) mukaan eri versioiden toimintamatkat ovat 688 kilometristä 870 kilometriin. Varttitunnin latauksella saa ajoakkuun riittävästi virtaa 500 kilometrin ajoon, mikä on enemmän kuin monen sähköauton täyden ajoakun toimintamatka. Vähäinen 12,5 kWh/100 km energiankulutus on yksi tekijä pitkän toimintamatkan takana."
https://tekniikanmaailma.fi/siina-ei-taukokahvi-ehdi-edes-jaahtya-ennen-kuin-uuden-zeekr-007n-akussa-on-taas-80-prosenttia-varausta/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawEsAshleHRuA2FlbQIxMQABHc-7MR5KEdCpGIgsUbrFmXFe-Ab7k2lAFv6Iz1iOqwF8V29zz2XAw6ZefA_aem_TJ73mP1KkCZp6Xg06gU7lQ#Echobox=1723742351- Anonyymi
Ja huomatkaa, nämä ovat jo myynnissä kuluttajille toimivana tekniikkana eikä vain tulevaisuuden lupauksina prototyyppeinä.
- Anonyymi
Kia EV3 wltp 600km isommalla akulla maksaa suomessa noin 41 000e. Miksi valita noin 80 000e vetyautoa jonka wltp noin 650km?
https://www.auto-data.net/fi/kia-ev3-81.4-kwh-204hp-long-range-51837
https://www.kia.com/fi/mallisto/ev3/esittely/ - Anonyymi
Melkein 600km myös tällä ID7 farkulla ja selvästi vetyautoa halvempi. Ei etua vetyautosta enään täyssähköautoa vastaan.
- Anonyymi
Vety? Kuka sitä Suomessa valmistaa vihreästi ja jos valmistaa niin mistä sitä saa tankata? Aivan oikein! Ei kukaan eikä mistään.
- Anonyymi
Akut kehittyvät jälleen. Nyt selvästi lisää tiheyttä samalle painolle. Jos nykyisille akuille saadaan lisää energiaa pakattua yli 50%, niin alkaa olemaan lähellä polttomoottoriautojen kantamaa joka voisi olla lopulta täyssähköautojen läpimurto kun ei enään voida valittaa "range vammasta".
"Synteesin jälkeinen testaus paljasti, että LiMnO2-elektrodilla varustetun akun energiatiheys oli 820 wattituntia kilogrammaa kohden (Wh kg-1) verrattuna nikkelipohjaisella akulla saavutettuun 750 Wh/kg:iin. Vain litiumpohjaisilla akuilla on vielä pienempi energiatiheys, 500 Wh/kg. "
https://interestingengineering-com.translate.goog/energy/manganese-lithium-ion-battery-energy-density?fbclid=IwY2xjawFADZFleHRuA2FlbQIxMQABHZ3VZ540jwIGW0ym91iYVZqVCFsgiptmp5MWnu5xJBCxng60rQwuRyWgBg_aem_m6Yhb3kcA2njlF1v7brXGQ&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true - Anonyymi
Ensimmäiset pikalataukset kannattaa tehdä jo autotehtaalla. Akkutekniikka kehittyy jälleen paremmaksi.
"Tutkijat Stanfordin yliopiston akkutekniikan SLAC-tutkimuskeskuksessa ovat tehneet yllättävän löydön, joka voi mullistaa litiumioniakkujen valmistuksen. Uuden tutkimuksen mukaan akkujen nopea lataaminen suurilla virroilla juuri ennen niiden tehtaalta lähtöä voi nopeuttaa latausprosessia merkittävästi ja samalla pidentää niiden käyttöikää jopa puolella."
https://etn.fi/index.php/13-news/16540-yllaettaevae-loeytoe-parantaa-akkujen-suorituskykyae-ja-elinikaeae - Anonyymi
Tappaako myös latauslaitteiden valmistajat isot ajoakut kun ihmiset lataavat täyssähköautoja lähinnä kotona ja latauslaitteita on jo riittävästi ympäri Suomea? Vain muutama iso toimija jää pystyyn, mutta pienemmät ovat vaikeuksissa noin vuonna 2035?
https://yle.fi/a/74-20108685 - Anonyymi
Latausnopeudet nousevat selvästi ja isompia latauskenttiä tulee yhä enemmän. Maksu myös parkkikortilla, joten helppoa asiointia. Vetyinfra on jo pahasti myöhässä.
"S-ryhmän ABC-ketju avaa lauantaina Heinolassa sähköautojen latauskentän, jollaista Suomen tienvarsissa ei vielä ole nähty.
Nelostien varressa Heinolan ABC:llä on lauantaista lähtien 32 latauspistettä, joista 27 tarjoaa suurteholatausta. Lisäksi yhdessä on Chademo-liitin, jota käyttää muun muassa Nissan Leaf. ABC:n mukaan asemalla on latauspisteitä enemmän kuin yhdelläkään muulla julkisella suurteholatausasemalla Suomessa.
”Olisin yllättynyt, jos edes ruuhkapäivinä kaikki laturit olisivat käytössä. Investoimme etupainotteisesti”, sanoo ABC-latauksesta SOK:lla vastaava Head of eMobility Olli Tervonen.
Lisäksi ketju avaa loppuvuonna samanlaiset 26 latauspistokkeen jättiasemat Suomen vilkkaimmille reiteille: kakkostielle ABC Forssaan, kolmostielle ABC Tiiriöön eli Hämeenlinnaan sekä nelostielle ABC Renkomäelle Lahteen. ABC Riihimäelle vastaava jättiasema tulee ensi vuonna.
”Nämä ovat kaikki liikenteen vilkkaita solmukohtia. Nämä ovat myös niitä asemia, joissa vuoden aikana on ollut ruuhkahuippupäiviä. Haluamme jättiasemilla vastata lataustarpeeseen ja katsoa samalla tulevaisuuteen”, Tervonen sanoo.
Teholaturit ABC:lle toimittaa suomalainen pörssiyhtiö Kempower."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/abc-avaa-nelja-valtavaa-sahkoautojen-latauskenttaa-katso-sijainnit/08c25e26-fbff-4eae-bc27-1587e77beadb - Anonyymi
joku sano että Vety auto se pommi vasta onki jos tulipalo sattuu tai muuten kolariin joutuu,tulee 100 kanttiinsa oleva kraateri ja paine aalto särkee ikkunat 100 km päästäkin vielä.
- Anonyymi
Akkutekniikkaa tutkitaan paljon koska paremmille akuille on kysyntää. Alustava tutkimus osoittaa että lähitulevaisuudessa akun kapasiteetti voi moninkertaistua. Jos tuolla nykyisellä löydöllä saataisiin edes kaksinkertaistettua akun energiatiheys, niin täyssähköautot kulkevat jo todella pitkälle muutaman vuoden päästä.
"Elektronisissa laitteissa, kuten sähköajoneuvoissa ja älypuhelimissa, käytettävä akkuteknologia kehittyy jatkuvasti. Nyt tutkitaan erityisesti litiummetallianodeita, joiden energiakapasiteetti on 3860 mAh/g. Lukema on YLI KYMMENEN KERTAA enemmän kuin tällä hetkellä markkinoilla olevissa kaupallisissa grafiittianodeissa. Litiummetallianodit voivat varastoida enemmän energiaa pienempään tilaan ja, toisin kuin grafiitti tai pii, ne voivat osallistua suoraan sähkökemiallisiin reaktioihin elektrodeina."
https://etn.fi/index.php/13-news/16687-hybridianodi-nostaa-akun-kapasiteetin-10-kertaiseksi - Anonyymi
Kyllä akkutekniikka vain kehittyy koko ajan. Erittäin nopea lataus kääntää lopulta myös polttomoottoriautoilijoiden päät.
"ProLogiumin mukaan uuden akun energiatiheys on 321 Wh/kg. Jos vertaillaan markkinoilla olevien sähköautojen akkuihin, niin Hyundain Iobiq 6:ssa akuston energiatiheys on 153 Wh/kg ja uusimmissa Teslan akuissa lukema on 232,5 Wh/kg.
Lisäksi piianodi mahdollistaa akun erittäin nopean lataamisen. ProLogium väittää, että sen akkuun voidaan ladata 300 kilometrin matkaan riittävä kapasiteetti vain viiden minuutin latauksella.
Tämä viiden minuutin lataus täyttäisi akun 60-prosenttisesti. Kaksi ja puoli minuuttia lisää ja akku on täyttynyt 80-prosenttisesti.
Mikäli väitteet pitävät paikkansa, ProLogiumin akku latautuu 80 prosenttia nopeammin kuin mikään tällä hetkellä markkinoilla oleva akku. Lisäksi akussa on modulaarinen rakenne, jonka pitäisi helpottaa korjaamista ja jopa kierrätystä."
https://etn.fi/index.php/13-news/16732-300-kilometriae-ajomatkaa-viiden-minuutin-latauksella - Anonyymi
Bemarikin julkaisee paremman sähköauton vuoden 2025 lopussa eli tekniikka on jo tätä päivää. 300km ja 10min parhaimmillaan. Vaikka tuo optimaalinen latausaika olisi todellisuudessa 15min keskimäärin, niin kyllä jokainen ihan mielellään pitää 15min taukoa ajamisessa...300km ajamisen jälkeen. Toisinsanoen matkanteko ei hidastu jos vain sopiva laturi löytyy matkanvarrelta.
"Yhdessä 800 voltin sähköautoarkkitehtuuriin siirtymisen kanssa ne pidentävät toimintamatkaa ja jouduttavat latausnopeutta valmistajan mukaan jopa 30 prosenttia.
Tämä tarkoittaisi, että 300 kilometrin ajomatkaan tarvittava energia voidaan ladata ajoakkuun parhaimmillaan kymmenessä minuutissa.
Valmistajan mukaan ensimmäiset uuden sukupolven BMW-sähköautot valmistuvat vuoden 2025 lopulla."
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/3c86eb60-76ed-4efa-b7bd-c701a8b5e1ca?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawGFhhBleHRuA2FlbQIxMQABHQMtGS5UYIaopoCA6LmJ42rmxVyU2S6Tpa86DdZJUE4u1_RldVBHWFHmRA_aem_xQPJ_MqcZG4DeDxGSCPtrA#Echobox=1729418858 - Anonyymi
Jälleen akkuja kehitettään paremmaksi uudella akkutekniikalla ja elokuussa tullut jo markkinoille.
"Kiinalainen akkuvalmistaja ja autonvalmistaja BYD JULKAISEE elokuussa litiummangaanirautafosfaatti (LMFP) -teknologiaan perustuvan toisen sukupolven teräakkunsa, Kallanish oppii yhtiöltä.
Suurin päivitys tulevassa tuotteessa on kennojen väliseen energiatiheyteen, jonka odotetaan saavuttavan 190 wattituntia/kg.
Lausunnossaan BYD:n puheenjohtaja Chuanfu Wang paljasti, että toisen sukupolven teräakku tarjoaa saman ajomatkan. Sen tilavuus on kuitenkin pienempi, paino on kevyempi ja sähkönkulutus sataa kilometriä kohden on myös pienempi. "Tämä toisen sukupolven teräakku voi auttaa akkusähköisiä malleja lisäämään China Light-Duty Vehicle Test Cycle (CLTC) -ajomatkansa yli 1 000 kilometriin", hän lisää.
Kennon energiatiheys on noin 220 Wh/kg. Litiumrautafosfaattiin verrattuna LMFP:n jännitettä voidaan lisätä 15-20%. Nykyinen ongelma on kuitenkin sopivan elektrolyytin ja elektrodin pinnoitteen saaminen äärimmäisen korroosion estämiseksi lataus- ja purkausjaksojen aikana.
Tänä vuonna Kiinan johtavat akkuyhtiöt Gotion High-tech ja CATL tuovat markkinoille myös LMFP-akkuja. Niiden vastaavien akkujen odotettu energiatiheys on 190 Wh/kg ja 210-230 Wh/kg.
BYD:n tuleva uusi tuote kilpailee myös Nion puolikiinteäjohde-akkujen kanssa, joita valmistetaan ja joiden energiatiheyden sanotaan olevan 360 Wh/kg.
Teräpariston nimi liittyy sen rakenteeseen, koska yksittäiset kennot on järjestetty terän muotoon akun sisällä."
https://www.kallanish.com/en/news/power-materials/market-reports/article-details/byd-to-release-second-gen-lmfp-blade-battery-in-august-0424/ - Anonyymi
Nyt alkaa jo täyssähköautot menemään selvästi vetyautojen ohi toimintasäteessäkin, sillä parhaimmillaan vain kymmenen minuuttia latausta ja taas matka jatkuu 300km. Kyllä jokainen kaipaa 10min taukoa 300km kohdalla.
"Pikalataamisen piikkitehoksi on ilmoitettu vaikuttavat 320 kilowattia, jonka 800 volttia mahdollistaa.
Mercedes-Benzin mukaan piikkitehoa tärkeämpää on kuitenkin tietyssä ajassa ladattavien toimintamatkakilometrien määrä eivätkä he ole väärässä.
MMA-perusrakenteen tuleva auto pystyy lataamaan jopa 300 kilometriä lisää VAIN 10 MINUUTIN lataustauolla.
Tätä vastaavaksi energiamääräksi paljastettiin 36 kilowattituntia, eli CLA lupailee meille alimmillaan jopa 12 kWh/100 km kulutusta. Sekin kuulostaa hyvältä.
Samoin on mallille, oletettavasti isommalla akulla, väläytellyn noin 750 kilometrin toimintamatkan laita."
https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/2f95e0d1-63a6-49b0-af59-21656072165a- Anonyymi
Ja tuolla latausnopeudella lyhentää huomattavasti akun käyttöikää. Nopea lataus tuhoaa akun nopeasti. Jos jatkuvasti menee pikalatureille niin akku ei tule kovin kauan kestämään.
- Anonyymi
Ajoakkujen valmistuskustannukset tippuvat selvästi ja lähivuosina täyssähköauto maksaa saman verran kuin polttomoottoriauto. Vetyautot ovat nyt auttamattomasti myöhässä.
"Iso juttu ei sinänsä ole akkujen hinnan lasku. Alle sadan dollarin akku kuitenkin tekee mahdolliseksi sähköauton valmistamisen samaan hintaan kuin polttomoottoriauto. Jo nyt sähköauto on kokonaiskuluiltaan kilpailukykyinen ja usein edullisempi matalien polttoainekulujen takia, mutta hintalapun hinta on monille silti ratkaisevan tärkeä.
Nyt Bloombergin mukaan tämä hintapariteetti on totta vasta Kiinassa, jossa akut ovat edullisimpia: ”BNEF odottaa useampien segmenttien saavuttavan hintapariteetin tulevina vuosina, kun edullisempia akkuja on laajemmin saatavilla Kiinan ulkopuolella.”
Jo nyt edulliset akut näkyvät autojen hinnoittelussa. Esimerkiksi uusi Alfa Romeo Junior -sähköauto maksaa halvimmillaan 37 390 euroa – eli vain 3 000 euroa enemmän kuin saman auton bensaversio. "
https://www.talouselama.fi/uutiset/sahkoautoissa-saavutettiin-odotettu-maaginen-raja-bensa-auton-tulevaisuudelle-se-on-huono-juttu/745c934c-30e8-4465-8a4a-ee5b53eba41f - Anonyymi
Akkujen kehitys johtaa siihen että jopa varastotyöskentelyssä sähkötrukki on selvästi halvempi kokonaiskuluissa vuositasolla kuin dieseltrukki. Artikkelissa myös vertailu josta selviää että sähkö voittaa dieselin kokonaiskuluissa selvästi, joten noin parin vuoden päästä sähkötrukki tulee selvästi halvemmaksi yritykselle.
"Forkifyn tietojen mukaan lyijyhappotrukkien osuus Ison-Britannian sähkötrukkien markkinoista vuonna 64 oli jopa 2023 %; litiumtrukkien osuus oli vain 28 %, mutta kasvuvauhti on suhteellisen vahva, ja sen odotetaan nousevan 50 %:iin vuoteen 2027 mennessä. CALSTARTin ennusteen mukaan vuonna 2023 lyijyhappotrukkien osuus Yhdysvaltain sähkötrukkien markkinoilla kasvaa on 61.37 % ja litiumionitrukkien osuus on 36.43 %. Litiumionitrukkien osuuden odotetaan kasvavan edelleen ja saavuttavan 61.48 % vuonna 2029, kun taas lyijyhappotrukkien osuuden lasku jatkuu."
https://www.lithiumbatterytech.com/fi/global-forklift-battery-industry-research-and-analysis-report/
Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124620MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar912386Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5681808- 91533
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011491Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671187Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331128Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt2191000Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3968Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64967