Vetyautot tullaan romuttamaan 15v ikäisenä.

Anonyymi

Vetyautoissa jälleenmyyntiarvon tiputus on hurjaa. Noin 3 vuotta vanhan vetyauton saa ostettua noin 15 000e käytettynä vaikka nyt Ukrainan sodan takia vetyautojen hinnat ovat nousseet. Uutena Saksassa maksanut yleensä yli 60 000e, joten hinnanpudotus on ollut hurjaa vaikka auton mittarissa saattaa olla alle 50 000km.

Miettikää sitä seikkaa kun auton valmistaja ilmoittaa viimeisen käyttöpäivän vetytankeille, vetyputkistolle ja mahdollisille muille vetyosille (esim. paineensäädin). Vety haurastuttaa hiljakseen metalleja, joten jos korkeapaineineen alla olevia metalliosia vaihdeta, niin ne puhkeaa lopulta kuin vanhan talon käyttövesiputket. Puhkeaminen tapahtuu todennäköisesti kun auto tankataan aivan täyteen ja paine on silloin suurimmillaan, joka saattaa aiheuttaa "räjähdyksessä" (ei välttämättä tulipallona) suurta tuhoa ja auto on sen jälkeen korjauskelvoton.

Toyota Mirai ja Honda Clarity vetyosien viimeiseksi käyttöpäiväksi on ilmoitettu 15 vuotta. Hyundai Nexon osalta en tietoa löytänyt, mutta aika varmaan sama vuosimäärä. Mirain tankkausluukussa on tarra jossa autoilija näkee viimeisen käyttöpäivän ja oletan myös etta vetytankkien kyljissäkin on maininta.

Todennäköisesti mekaanikolta menee 1-2 työvuoroa (8-16h) 2-4 vetytankkien, vetyputkiston ja mahdollisen muun vetyosien vaihtamiseen. Työ plus kalliiden erikoisosien hinta, niin meneekö hinta päälle 5000e? Ja ehkä 15v ikäisenä vetyauton arvokin on sitten jo (selvästi) ALLE 3000e, joten väitän että moni päättää suosiolla romuttaa auton. Polttokennokin kuulemma likaantuu/kuluu sisäisesti hiljakseen ionisuodattimesta huolimatta (vaihdettava noin 50 000km välein, maksaen 400-1000 dollaria facebookin mukaan paikasta riippuen), niin kalliin remontin jälkeen polttokennonkin vaihto on edessä kun sitä ei kuulemma voi juurikaan korjata vaan vaihdettava kokonaan uuteen joka saattaa maksaa jopa 10 000e. Samoin pieni ajoakku on myös tullut tiensä päähän jatkuvien purku/lataus syklien takia, joten siitäkin voi tulla päälle 1000e pelkästä komponentista laskua? Joten SUURI LASKU vetyautoilijalle 15 iässä ja moni päättää sen takia romuttaa koko vetyauton. Vai olisitko itse valmis tekemään vanhaan ALLE 3000e hintaiseen autoon YLI 5000e remontin ja ottamaan vielä riskiä että polttokenno kestää ainakin 5 vuotta ongelmitta?

Ja tälläinen "kertakäyttökulttuuri" että vetyautolla on max 15 vuotta elinikää, niin ei ole hyväksi luonnolle kun se pitää myös vetyautoissa polttokennoissa harvinaisten metallien takia kaivostoimintaa paljon yllä (josta sähköautoja myös paljon kritisoidaan). Monilla bensa, diesel, etanoli ja sähköautoilla (ainakin kakkosautona lyhyempiä matkoja uusimatta ajoakkua esim. kaupunkiautona) voidaan suht helposti saada kestämään auto yli 20 vuotta ilman merkittäviä kalliita remontteja.

Täällä suomi24 joku sinnikkäästi väittää sähköautojen olevan "megasaastetta". Sen perusteella väitän että vetyautot tulevat olemaan tulevaisuuden "gigasaastetta" tiheämmän romuttamisen takia. Max 15 vuotta tulee olemaan monille vetyauton omistajille maksimi ikä koska suureen remonttiin ryhtyminen ei ole taloudellisesti kannattavaa kun muutenkin halutaan ostaa uudempi paremmalla tekniikalla oleva auto vanhan tilalle.

Olen aika varma että katsastuksessa tarkistetaan vetytankkien viimeinen päiväys, joten ei voi vain sinnikäästi ajaa ottaen riskiä auton tuhoutumisesta. Thaimaassa on kiellettyä kaasuautoissa olla sisällä tankkauksen ajan, sillä jos kaasutankki räjähtää tankatessa (maksimi paine), niin se voi aiheuttaa merkittävän henkilövahingon. Joten tuskin sinnikäs ajaminen autonvalmistajan suosituksesta huolimatta tuskin onnistuu Suomessa.

https://insideevs-com.translate.goog/news/326312/2016-toyota-mirai-do-not-refuel-after-2029/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

https://owners.honda.com/utility/download?path=/static/pdfs/2018/Clarity Fuel Cell/2018_Clarity_FCEV_Maintenance_Minder_System.pdf

https://ptx--hub-org.translate.goog/a-critical-case-against-hydrogen-vehicles-a-raw-materials-perspective/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

22

1077

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yhtä ainuttakkaan TUTKIMUSTA vetyautojen hyväksi NUMEROINA MITATTUNA en ole saanut useista pyynnöistä huolimatta että sähköautot ovat megasaastetta ja vetyautot selvästi vähemmän saastuttavia. Ja huomatkaa että olen pyytänyt raporttia useamman kerran useissa eri nettikeskusteluiden ketjuissa. Tästä voi vetää lahjomattoman päätelmän että megasaasteväite on vain mustamaalaamiskampanjaa vetyfanaatikoilta, koska sähköautojen voittokulku ärsyttää ja jotain pitää keksiä niiden kampittamiseksi.

    • Anonyymi

      Elinkaaripäästöjä on tutkittu useiden maiden tutkijoiden voimin ja kirjanneet sen ICCT raporttiin, jossa todetaan että sähköautot ovat hieman vähemmän saastuttavia kuin vetyautot. Ja huom! Tämä on siis TUTKIMUS lukuina mitattuna eikä MIELIKUVA, joka on huomattavasti luotettavampi tietolähde. Tätä "sähköautot ovat saastepommeja" viljellään jatkuvasti täällä suomi24 kun fanaattisesti kannatetaan vetyautoja, mutta ei pystytä mitään tutkimuksia väitteille esittämään vaan valheellisia mielikuvia.

      https://theicct.org/sites/default/files/publications/Global-LCA-passenger-cars-jul2021_0.pdf

      Ja sitten vielä suomeksi pohdintaa.

      https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-uusien-sahkoautojen-elinkaaripaastot-ovat-jo-nyt-polttomoottoriautoja-pienempia-kaikkialla-maailmassa-jopa-paljon-hiilta-kayttavassa-intiassa-ja-kiinassa/

    • Anonyymi

      latausautojen tuotanto loppuu kun vety tulee

      • Anonyymi

        Kaliforniassa (USA) on jo 18 vuoden aikana ollut vetyautoja eikä vetyinfra ole vieläkään toimiva. Jäänyt vetyautot marginaalituotteeksi ja sähköautoja myydään selvästi enemmän vuosittain pelkästään jo Kaliforniassa. Myös monessa muussa maassa vetyautot ovat flopannett kun ihmiset eivät yksinkertaisesti suostu ostamaan vetyautoja ja sen takia kaikissa maissa vetyautojen määrät pyöreästi 0,0% autokannasta.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254273/vetyautojen-maarat-eri-maissa-prosentteina


    • Anonyymi

      "..Vetyautot tullaan romuttamaan 15v ikäisenä..."
      Vetypommiautot hajoo tai räjähtää jo sitä ennen.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ei vetyauto mitenkään kestä 15 vuotta! 5 vuotta on lähempänä niiden elinkaarta, korkeintaan 10. Vety haurastuttaa materiaalit.

      Sähköautoilla keskimääräinen romutusikä on tutkimusten mukaan n. 23 vuotta, ainakin jos akun kestoa katsotaan. Ehkä muut osat voivat antaa periksi aiemmin?

    • Anonyymi

      Jo 13 vuotiaan vetyauton arvonalennus voi olla hurjaa kun ihmiset oppivat että kallis remontti tulossa viimeistään 2 vuoden päästä. Pitäisi ostaa alle 10 vuoden ikäisenä, jotta on sitten todellakin aikaa ajaa se loppuun.

    • Anonyymi

      Todennäköisesti autokaupat ei ota myyntiin vetyautoja 13 vuoden ikäisinä vaan hyvittävät vähän ja menee suoraan takaovesta jobbareille. Samaan tapaan kuin nyt noin 1000e autoille käy.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hyvin suurella todennäköisyydellä nyt ostettavaan vetyautoon ei saa enää pakollisena vaihdettavia osia 15 vuoden kuluttua. Tekniikka on muuttunut niin paljon että auto romutetaan ja pitää ostaa uusi uudella tekniikalla (joka ei todennäköisesti ole vetyä käyttävää tekniikkaa).

    • Anonyymi

      Hyny on kertonut polttokennon kestävän noin 160tkm. Sitten loppuu myös auton elämä.

    • Anonyymi

      Vety on hyvä ... raskaaseen liikenteeseen tai sitten varastona tuulienergialle.
      Vety on myös loistava tuulienergialla tuotettuna jos siitä sen jälkeen tehdään polttonestettä mikä on helppo varastoida.

      Oikein muuhun käyttöön vedystä ei energiamielessä ole seuraavaan kymmeneen vuoteen.

    • Anonyymi

      Ukrainan sodan takia lähivuosina sähkön kysyntä nousee Euroopassa reilusti kun fossiilista energiaa korvataan sähköllä. Ei jää oikeasti VIHREÄÄ sähköä ollenkaan yli ja jopa kivihiilivoimaloita joudutaan pitämään pystyssä sähkön kysynnän takia. Vetytalous tulee olemaan pitkään viherpesua koska oikeasti vihreää sähköä ei ole "ylimääräistä" valtavia määriä minkä vedyn valmistus vaatii.

    • Anonyymi

      Tätähän autotehtaat nimenomaan haluavat. Toimiva vetyauto (pikku vikoineen) pitää käytännössä romuttaa viimeistään 15v kohdalla, jotta saadaan taas uusia myytyä. Aivan mahtavaa ajattelua Toyotalta ja Hyundailta. Liiketalous kukoistaa luonnon kustannuksella. Ihmisen ahneudella ei ole mitään rajaa.

    • Anonyymi

      Tässä syy miksi vetyautojen saastuttavuuden tutkimusta ei haluta kertoa, koska tämä tutkimus kertoo että vetyautot saastuttavat selvästi sähköautoja enemmän. Myös sähköverkkoa (ainakin Kaliforniassa) pitää reilusti vahvistaa vedyn tuottamisen takia, koska sähkön kysyntä nousisi silloin reilusti jos autot alkaisivat käyttämään pääasiassa vain vetyä, joten se ei ole kovin realistista. Vetytalous tulee olemaan pitkään viherpesua ja vetyautot "gigasaastetta".

      https://www-greencarreports-com.translate.goog/news/1110239_energy-use-for-hydrogen-fuel-cell-vehicles-higher-than-electrics-even-hybrids-analysis?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

    • Anonyymi

      Todella kallis auto, jonka elinikä käytännössä 15 vuotta. Ja vuosihinnaksi keskimäärin voidaan laskea melkein 5000e/vuosi. Siihen päälle kallis vetyenergia ja kalliit huollot, ei kiitos.

    • Anonyymi

      Tiheämpi romuttaminen pitää myös vetyautojen polttokennojen harvinaisten metallien kaivostoimintaa yllä eli kaivostoimintaa tarvitaan enemmän kuin sähköautoja varten.

    • Anonyymi

      Eikö noita romutettavien vetyautojen osia voisi myydä ulkomaille?

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mistä löydän tietoa paljonko vetytankit maksaa kappale? Niitä on varmasti isompia ja pienempiä? Tarkoitus hahmottaa paljonko pelkät osat maksavat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe