Kemin investointihanke loistava uutinen

Anonyymi

Metsä Groupin jätti-investointi pohjoisessa tuottaa ”kvanttihypyn” ja kasvattaa koko alueen taloutta: ”On kehittymässä merkittävä teollisen toiminnan alue”.

Metsä Groupin 1,6 miljardin jätti-investointi Kemin biotuotetehtaaseen on hurja piristysruiske Lapin ja pohjoisen Suomen taloudelle.

Metsä Groupin aiempi, 1,2 miljardin investointi Äänekoskelle lähes tuplasi Keski-Suomen yritysten liikevaihdon kasvun. Vuosina 2013 ja 2014 yli 500 000 euron liikevaihtoa tekevien yritysten kasvun mediaani oli noin 1,8 prosenttia. Äänekosken laitos otettiin käyttöön 2017. Silloin liikevaihdon kasvun mediaani olikin jo 6,1 prosenttia.

Kasvu näkyi erityisesti kuljetus-, puunkorjuu- ja logistiikka-alan yrityksissä.

Lappiin odotetaan nyt kovempia kasvulukuja. Kasvu leviää myös useammalle sektorille kuin Keski-Suomessa. Syitä on useita.

”Äänekoski on vähän ei keskellä mitään. Tästä tulee kvanttihyppy”, sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki. Hän puhuu rauhallisesti, mutta on tavattoman innoissaan.

”Nyt valot on sytytetty ja näemme tulevaisuuden”, sanoo Rautajoki.

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kemi, Valkeakoski, Mänttä, Imatra, Keitele, Kemijärvi, Vieremä, Pyhäntä, Sievi jne monet pieniä mutta erittäin teollistuneita pitäjiä elättävät loisivia kulttuurimarxilaisia helsingiläisiä jotka puhuvat vain paskaa eivätkä tee hyödyllistä tuotannollista työtä.

      • Anonyymi

        Miksi Vihreä puolue ainoana Vastustaa Biotuotetehdasta, kun tulee vaalit niin Kansa Kostaa Vaaleissa Vihreille


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi Vihreä puolue ainoana Vastustaa Biotuotetehdasta, kun tulee vaalit niin Kansa Kostaa Vaaleissa Vihreille

        Vihreät ja Kepu lopetti Turvetuotannon, mutta nyt nämä Jeesustelijat Vihreät ja Kepu Kärrää Polttohaketta Venäjältä, Rekkaralli pyorii yötä päivää, onks tässä sitte järkee ?


      • Anonyymi

        Kaikki nuo kunnat ovat valtion elättejä, helsinki ei.


    • Anonyymi

      Onkos tämä Tamperekaan oikeasti enää mikään teollisuuskaupunki? Taitaa sekin vain "visioida"?

      • Anonyymi

        Mongooleilla on 3 pistettä korkeammat kansainväliset ÄO-testitulokset kuin laatikkopäägermaaneilla.


    • Anonyymi

      Hän käyttää myös vertausta tunnelista, jonka päässä näkyy valo.

      ”Mutta se ei ole vastaan tuleva juna.”

      Uusi tehdas lisää kotimaisen puun tarvetta noin 3,5 miljoonalla kuutiolla. Se tarkoittaa yhdeksän puutavarajunaa ja 180 rekkakuormaa päivässä.

      Kuljetukseen ja puunkorjuuseen erikoistuneiden yhtiöiden lisäksi investoinnista hyötyvät alueella toimivat on teollisuuden huoltoon ja kunnostukseen erikoistuneet yhtiöt. Tällaisia ovat Caverionin ja Metsä Groupin omistama Botnia Mill Service sekä Tormets.

      Rautajoki puhuu Perämeren kaaresta, johon kuuluu useita suuria yrityksiä. Kemissä on Outokummun kromikaivos ja Torniossa terästehdas ja Stora Ensolla on Kemin Veitsiluodossa paperitehdas. Perämeren kaareen kuuluu myös SSAB:n terästehdas Raahessa.

      ”Sinne tulee merkittävä investointi, kun SSAB ryhtyy 2026 valmistamaan hiilivapaata terästä. Lisäksi Outokummulta on jossain vaiheessa tulossa kuonasulattamo Tornion terästehtaan alueelle ja ehkä Boreal Biorefiltä tulee tehdas Kemijärvelle. Teollisuuden liikevaihto on kasvanut täällä viidessä vuodessa 15 prosenttia.”

      Paikallisille rakentamisen ja maansiirron yrityksille tuo lisää myyntiä myös 170 miljoonan investointi liikenneinfraan.

      ”Rakennamme teitä ja raiteita joilla puu tulee tehtaalle ja panostamme satamaan josta tuote lähtee maailmalle. Kestävän tulevaisuuden onnittelut Kemille ja Suomelle!”, kirjoitti Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Twitteriin.

      Ruotsin puolella on myös useita merkittäviä teollisuusyrityksiä. Valtion omistama LKAB tekee Ruotsin teollisen historian suurimpiin kuuluvan investointien sarjan.

      Yhtiöllä on kaivoksia ja tuotantolaitoksia Muonion korkeudella Kiirunassa ja Malmivaarassa. Kahdenkymmenen vuoden aikana yhtiö investoi noin kaksi miljardia euroa vuodessa rikastaakseen hiilivapaata rautamalmia terästeollisuudelle.

      ”On kehittymässä merkittävä teollisen toiminnan alue. Nyt Suomessa tulisi pohtia uuden Arktisen strategian lisäksi omaa pohjoista, eli Lappia koskeva strategiaa. Norja julkisti omasta alueestaan sellaisen äskettäin. Alueelle tulisi saada tehokas raideverkosto, joka mahdollistaisi kuljetukset ja matkustajaliikenteen eri suuntiin, kuten henkilöjunaliikenteen Tornion ja Oulun välille”, Rautajoki sanoo.

      Yksi merkittävä haaste alueen kasvulle on työvoiman saanti. Rautajoen mukaan sitä voisi helpottaa lisäämällä sopivaa teknistä koulutusta ja nopeuttamalla ulkomaisen työvoiman saanti.

      ”Kun etätyöt ovat yleistyneet, niin se helpottaa pariskuntien ja perheiden muuttoa. Tulevaisuudessa puolison työpaikan löytäminen on harvemmin ongelma.”

    • Anonyymi

      Hanke varmistaa että Kemi on ja pysyy merkittävänä metsäteollisuuden kaupunkina. Onnittelut Kemiin.

    • Anonyymi

      Lapin luonto lähialueineen raiskataan ja tuhotaan lopullisesti. Kemin uusi sellutehdas nielee yhdeksän juna- ja 180 rekkakuormaa puuta joka päivä. Järkyttävää tuhoa!! Puu kasvaa tuollapäin muutenkin todella hitaasti.

      • Anonyymi

        Lapin metsien lajikato kiihtyy nyt entisestään, jonka jo nykyinen metsätalous on aiheuttanut. Metsiä hakataan, avohakataan ja aurataan, tilalle istutetaan puupeltoja.


      • Anonyymi

        Miksi muuten et pysty elättämään edes itseäsi, vaan elät toisten maksamilla veroilla ?
        Onko sukuvika vai hankittu ominaisuus ?


      • Anonyymi

        Tuollaiset puumäärät ovat jo niin suuria, että ihan puistattaa. Tuollaisia määriä viedään siis puuta tehtaalle 365 päivää vuodessa, eli ympäri vuoden. Huh, huh, huh.....


      • Anonyymi

        Lapin viimeisetkin aarniometsät uhrataan nyt kapitalismin alttarille.


      • Anonyymi

        Voi voi, että puita ei vain halata, vaan niitä hyödynnetään raaka-aineena tai polttoaineena. Mitä parempaa uudistuvaa luonnonvaraa meillä on kuin metsät. Vieläkin ne kasvaa enemmän kuin käytetään. Iso hatunnosto Metsäliitolle. Se raha ei vaan tule sossusta tai "valtiolta". Sähkökin pitää jonkun tehdä sinne pistorasiaan.


    • Anonyymi

      Junkkari ressukka ei ymmärrä, että UPM:llä on omavaraisuusaste kunnossa, aivan hölmöä puhua hetkellisestä manipuloidusta julkisuuteen syötetystä tuloksesta.
      Metsä G investoi, sillä siisti.

    • Anonyymi

      Jännä miten katkerat jäkättävät palstapersut esiintyvät välillä luonnonsuojelijoina ja välillä vaativat teollisia työpaikkoja. Kieroja kaksilla korteilla pelaavia huijareita.

    • Anonyymi

      Eduskunnan kyselytunnilla minulle selvisi että investointi on kokonaan meidän sosialistihallituksen ja sen yrittämyönteisyyden ansiota. Muistaakseni edellinen metsäteollisuushanke taisi kaatua tämän hallituksen myötä, mutta minä olen naiivi ja uskon marinin selityksiin.

    • Anonyymi

      Pitkän suunnittelun tulos

    • Anonyymi

      Tuollaista hanketta ei luoda vuodessa

    • Anonyymi

      Pohjoisen kaikki metsät puupelloiksi. Nopeasti unohtui läskiperse Kontulalta ympäristönsuojelu selluköpien ollessa kyseessä.

    • Anonyymi

      Nyt olis hyvä myös valjastaa kaikki Pohjoisen vesivoima mitä pystyy metsäteollisuudelle halvaksi sähkövoimaksi,pienet kalat saa mennä,merivesialtaissa meressä ravintokalat pitää kasvattaa ,ei muualla ja urheilu-ja harrastekalastajat suksikoot suolle tai mihin vaan haluavat,markkinataloutta ei kiinnosta.
      Vain ainoastaan toimiva markkinatalous nostaa Suomen nyt suosta ja saadaan pitää itsenäisyytemme. Nykyhallituksella on vähän pallo hukassa tämän takia.

      • Anonyymi

        Ydinvoimalla sähkö pitää tehdä. Vesivoimaa ei kannata käyttää perusvoiman tuotantoon, sitä tarvitaan säätövoimaksi.
        Kuinkahan on paikallisten asukkaiden tahto vesivoiman rakentamisessa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ydinvoimalla sähkö pitää tehdä. Vesivoimaa ei kannata käyttää perusvoiman tuotantoon, sitä tarvitaan säätövoimaksi.
        Kuinkahan on paikallisten asukkaiden tahto vesivoiman rakentamisessa?

        Niiltä ei kysytä enää koska on kysymys Suomen valtion selviytymisestä markkinataloudessa.Millään yksilöiden eduilla ei siinä voi olla mitään painavaa sanottavaa,jokaisen yksilön kuuluisi muistaa tämä,jos ei teollisuutta ,ei myöskään häntä voi olla enää olemassa. Tämä tuppaa unohtumaan joiltain yksilöiltä vähän väliä.Sillä tavalla elämä on kaikillediktatuurinen ,halusi tai ei. Suurten ihmismassojen etu yksilön etua vastaan,ihmismassat kuuluu siinä vastakkain asettelussa aina voittaa,ei yksilön.
        Näin se vain on.


    • Anonyymi

      Kuopioon eivät antaneet rakentaa biosellutehdasta.
      Hankkeen vetäjät yrittävät uudella konseptilla. On tuossa sellainen tilanne metsien osalta, että Itä-Suomessa riittää metsiä. Rajan takana on vielä lisää ja kuljetusmatkat ovat lyhemmät Suomen tehtaille kuin Itä-Karjalan Kontupohjan.

      • Anonyymi

        Puu kulkee pyörillä mihin vaan ja rautateitä pitkin hyvin vähäsaasteisesti. Tietysti suvakkilinja yrittää heittää kapuloita rattaisiin joka kulmassa mutta he ei lopulta mahda mitään koska kapitalismissa eletään halusi he sitä tai ei tai koko raha maksunvälineenä joudutaan lopettamaan. Muuta tietä ei ole.


    • Vihreittä ottaa pattiin nämä 1500 tulevaa uutta työpaikka.Paljon mielummin vihreet olisivat ottaneet 1500 uutta muslimitaustaista matua Suomeen elätettäväksi ilman velvoitteita, mutta kaikilla oikeuksilla.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1950
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1529
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      137
      1350
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1230
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1029
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      982
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      947
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      113
      917
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      761
    Aihe