Suden suojelu

Herra X

Susi on Suomessa erittäin uhanalainen. Uhanalaisuuden kriteeri on, että populaation koko on alle 250 lisääntymiskykyistä yksilöä. Helmikuuun 2014 kanta-arvion mukaan susikannan koko oli 140-155 sutta. Vielä muutamia vuosia aikaisemmin susia oli n. 250, joten lasku on huolestuttavaa. Tärkeimpiä syitä ja susikannan uhkatekijöitä ovat salametsästys ja ylimitoitetut pyyntilupamäärät. Venäjältä ei myöskään tule täydennystä samalla tavalla kuin ennen.

Mielestäni susien suojelua on tehostettava, jotta maahamme saataisiin elinvoimainen susikanta. Susi on kuulunut suomen luontoon jo kauan ennen kuin se hävitettiin lähes sukupuuttoon, joten meidän on tehtävä työtä suden hyväksi. Elinvoimaiseksi minimikannaksi eli pienimmäksi mahdolliseksi susimääräksi, joka turvaa ekologisesti ja geneettisesti terveen susikannan säilymisen maassamme, on vuoden 2005 kannanhoitosuunnitelmassa määritelty vähintään 25 lisääntyvää paria. Tämä on hoitosuunnitelmassa tavoitteena. Kyseessä on minimi, ja paremmin elinvoimaisuus on turvattu, kun kanta on suurempi. Mielestäni susikanta tulee saada vähintään minimitasolle, mutta mieluummin suuremmaksi, ehkä ainakin n. 300-400 sutta.

Poronhoitoalueella kokonaan Suomen puolella eläviä ja lisääntyviä laumoja ei ole lainkaan. Mielestäni tavoitteksi on asetettava elinvoimainen susikanta myös poronhoitoalueella. Alueen pitää voida toimia susien kulkureittinä Skandinaviaan niin kuin hoitosuunnitelmassakin sanotaan, sillä Suomesta vaeltavat sudet ovat elintärkeitä Skandinavian pienelle ja eristyneelle sukusiittoisuuden ongelmista kärsivälle populaatiolle. Hoitosuunnitelmaan pitää mielestäni ottaa ehdottomnaksi tavoitteeksi lisätä susikantaa poronhoitoalueella.

Susien salametsästykseen on puututtava vakavasti, ja mielestäni siitä on annettava kovempia rangaistuksia, ellei sitä muuten saada kitkettyä. Pyyntilupia tulisi antaa vain yksittäisille vahinkosusille, jotka mahdollisesti uhkaavat ihmishenkiä, ja niidenkin kanssa on ensin kokeiltava muita vaihtoehtoja kuten hätistelyä kumiluodeilla. Pyyntilupamäärät eivät saa olla ylimitoitettuja, joten niitä on vähennettävä. Petovihan vähentämiseen on etsittävä keinoja.

Koska susi on alkanut tottua ihmisen läsnäoloon, on syntynyt pihasusiongelma. Valtaosa susista kuitenkin välttelee asutusta, eikä susi aiheuta muutamia poikkeusyksilöitä lukuunottamatta merkittävää uhkaa ihmishengille. Vai oletteko kuulleet, että susi olisi tappanut Suomessa paljon ihmisiä? Niin, en minäkään. Viimeinen mainittu suomalainen susiuhri oli 7.11.1881 kuollut viisivuotias lapsi. Esimerkiksi hirvi on kolaritilastojen perusteella paljon vaarallisempi eläin. Susia on hätisteltävä pihoilta muilla keinoin kuin tappamalla, esim. kumiluodeilla.

Porojen petovahinkojen torjunnassa pitää ottaa käyttöön uusia menetelmiä: tarhattuja poroja suojaavat lippusiimat, sähköistetyt petoaidat, laumanvartijakoirat ja porojen aktiivinen paimennus. Myös muiden petovahinkojen torjunnassa on etsittävä vaihtoehtoisia keinoja tappamiselle. Koirille on esimerkiksi kehitetty hukkaliivi, joka antaa koiran kimppuun pyrkivälle pedolle voimakkaan sähköiskun.

Mielestäni ihmisten on myös opeteltava hyväksymään petovahingot. Aina ei voi ajatella vain omaa etuaan vaan pitää ajatella myös luontoomme kuuluvan suden etua. Esimerkiksi muutama suden suuhun joutunut metsästyskoira - niin tärkeä ja rakas kuin se omistajalleen voikin olla - ei merkitse mitään sen rinnalla, että meillä on elinvoimainen susikanta.

Tässä tuli faktaa ja minun mielipiteitäni suden suojelusta. Kertokaahan omia näkemyksiänne.

97

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wpiefjpwier3j3

      HÖPÖTYSTÄ!

      Susia on Venäjällä vaikka kuinka ja ne voivat vapaasti liikkua valtakunnan rajasta välittämättä.

      Suden uhanalaisuudesta touhottaminen on typerää.

      • Vaarallisiaovat

        Människor angripna av varg
        En man angreps av en ... störst risk att bli angripna av varg är ...

        vargfakta


      • Susisöi

        http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-dodade-av-varg/

        Sexårig flicka uppäten av varg, Kuikkala, Finland - Vargfakta

        www.vargfakta.se/.../sexarig-flicka-uppaten-av-varg-kuikkala-finland/

        Nyhet i Österbottniska posten, mars 1932, handlar om ett länge okänt fall där en människa, ett 6-årigt flickebarn blivit dödad och uppäten av en varg.

        Vargfakta ( hakusana )

        Människor angripna av varg

        En man angreps av en ... störst risk att bli angripna av varg är ...

        Valerius Geist, eläinten käyttäytymistieteen professori, Kanada, 29.9.2007:

        Nämä seitsemän vaihetta johtavat susien hyökkäykseen ihmisen kimppuun:

        1. Lauman elinalueella saalis ehtyy TAI sudet ovat lisääntyvässä määrin käyneet öisin kaatopaikoilla.

        2. Sudet alkavat ravintoa hakiessaan lähestyä ihmisasuntoja öiseen aikaan.

        3. Sudet tulevat näkyville päiväsaikaankin.

        4. Pienikokoisten kotieläinten kimppuun käydään lähellä asumuksia päiväsaikaan.

        5. Sudet alkavat tutkia suurten kotieläinten ominaisuuksia.

        6. Sudet kääntävät huomionsa ihmisiin ja tulevat aivan lähelle heitä.

        7. Sudet hyökkäävät ihmisen kimppuun.


      • Näinsiperiassa

        Lue koko Geistin sähköpostivastaus italialaiselle toimittajalle:

        Toimittaja Valeria Gatti, joka kirjoittaa ympäristö- ja tiedesivustoon Gaia News, tiedusteli Valerius Geistin mielipidettä äskettäin uutislevityksessä olleeseen suunnitelmaan aloittaa susikannan tehoharvennus 15. tammikuuta 2013 Sahan Tasavallassa (Jakutiassa), jonka pohjoisosissa, etenkin Verhojanskin alueella susien aiheuttamat tappiot ja nouseva riski väestölle ovat kehittyneet sietämättömiksi. Gatti viittaa nettisivustoon http://reinep.wordpress.com/2012/03/28/400-hungry-wolves-in-siberia-have-formed-an-intelligent-super-pack/ . Viite käsittelee varsinaisesti viimetalvista sudenmetsästystä, mutta koska susien määrä ja niiden aiheuttamat vahingot sekä kesyporoille että Jakutian kansalliselle ylpeydelle, jakuuttihevoskannalle ovat viimevuotisesta vain kasvaneet, metsästystoimet uusitaan ja tällä kertaa käytetään myös ilma-aluksia kunhan kaamoksen väistyminen pian mahdollistaa niiden tehokkaan käytön. Metsästäjät ovat jo tätä kirjoitettaessa aloittaneet oman osuutensa kylien lähiympäristöissä.

        Kertoen käynnissä olevasta kampanjasta lopettaa suunniteltu ja jo aloitettu susien lahtaus Jakutiassa, italialainen toimittaja kysyy susien tappamisen mielekkyyttä. Lisäksi hän tiedustelee Geistilta, minkä virheen ihmiset ovat tässä tapauksessa tehneet. Eikö niitä olisi voitu siirtää jonnekin, hän kysyy täsmentämättä, tarkoittaako väestöä vaiko susia. Hän tiedustelee myös nettitietojen paikkansapitävyyttä Geistin jäsenyydestä eräissä luonnonsuojelujärjestöissä.

        Seuraavassa Geistin ensimmäinen vastausviesti.

        Kaarlo Nygrén, kääntäjä

        ………………………………………………………………….

        Hyvä maisteri Gatti,

        Kiitän teitä e-mailistanne, mutta pelkään tuottavani teille pettymyksen, koska puolustan sitä mitä siperialaiset viranomaiset ovat tekemässä. Liittäisin siihen vain sen huomautuksen, että jos siperialaiset olisivat olleet todella vapaata kansaa, omistaneet aseita ja saaneet käyttöönsä kunnon patruunoita, koko ongelmaa ei olisi syntynyt ja kaikki olisivat yhtä mieltä siitä, että sudesta ei ole haittaa. Historia osoittaa, että kun kansalaisilta on viety tuliaseet, sudet ovat aina lisääntyneet sellaisiin tiheyksiin, joissa niitä pidetään hankalina vahinkoeläiminä. Tiedossani ei ole yhtään poikkeusta tästä, joskin yksi esimerkki menee aika läheltä, nimittäin Japanin sudet. Siellä aseista riisutut maanviljelijät, jotka yrittivät suojella viljelmiään vahinkoja aiheuttavilta peuroilta ja villisioilta, alkoivat houkutella alueelleen susia ja jopa palvoivat niitä. Mutta kun raivotauti saapui Japaniin ja sudet alkoivat levittää sitä, ihmisten kokemukset alkoivat olla niin hirvittäviä, että japanilaiset hävittivät sudet vuoteen 1905 mennessä. (Äskettäisen uutisen mukaan Japanin parlamentin ylähuoneen arvostettu Lieksassa syntynyt jäsen Marutei Tsurunen on ehdottanut tiibettiläisten susien siirtämistä viljelysseuduille, joilla japaninpeurojen ja villisikojen vahingonteko on taas ryöstäytynyt liian suureksi. Japanin metsästäjäkunta on liian pieni harvennustehtävään ja keski-iältään yli 60- vuotiasta, aselait varsin tiukat ja riistanlihan ravinnoksi käytön perinne on japanilaisilta maaseudun asukkaiden aseistariisunnan ja suojelulakien takia aikoja sitten katkennut. Kääntäjän huomautus.)

        Kun susikannat ovat tiukassa kontrollissa, kuten ne suurimman osan 1900 – lukua Pohjois- Amerikassa olivat, sudet ovat hyvätapaisia eivätkä tee vahinkoa. Koko Kanadassa ja Alaskassa, kautta suden koko esiintymisalueen, kymmenet tuhannet ansapyytäjät pitivät susikannat matalana harjoittaessaan ammattiaan talvisin. Sudet rosvoilevat ansareiteillä, tappavat rekikoiria ja karkottavat suurriistaa, josta turkispyytäjät – yleensä surkean köyhät miehet – ovat riippuvaisia. Niinpä he huomattavien tapporahojen innoittamina metsästivät susia. Tämän lisäksi raivotautia torjuttiin levittämällä lentokoneista strykniinillä terästettyä hevosenlihaa susien myrkyttämiseksi ja viljelysseuduilla petoja torjumaan palkatut virkamiehet poistivat sudet heti kun ne näyttäytyivät. Alkuperäiskansat vähensivät kautta historiansa susia hyvin tarkasti, enimmäkseen hakemalla pentuepesiä ja tappamalla penikoita sekä pyytämällä täysikasvuisia yksilöitä silmukoilla. Kanadan arktisella alueella Banksin saarella asuvilla tämä oli vuotuinen rituaali. Sudenpennut olivat juhlaruokaa. Niiden turkis käytettiin vauvanvaatteiksi, mutta muutama pentu jätettiin aina susien kasvatettaviksi. Nykyään tietenkin pohjoisen asutuksen lähelle tulleet sudet ajetaan moottorikelkoilla kiinni ja tapetaan.

        Kun turkispyynti väheni 1900- luvun lopulla ja susia istutettiin läntiseen USA:han, niiden lukumäärät ovat nousseet ja vanhat tutut valitukset on kuultu jälleen, myös kehotukset panna susikannat kuriin tai hävittää ne. Historia toistaa itseään. Ei siinä mitään hämmästyttävää ole. Susikannat olivat kuitenkin matalalla koko 1900- luvun ajan Pohjois- Amerikassa, kotieläinten saalistus harvinaista, ihmisten kimppuun käymisestä ei ollut kuultukaan ja taudi


    • Ilman vouhkaamista

      Niinpä rapsahti salakaatajille tuomioita,1v2kk ehdollista,4vuoden metsästyskielto ja aseita valtiolle,kannattikohan?Valittavat kyllä vielä tuomioistaan,mitä en ainakaan itse kehtaisi enään tehdä jos noin nolosti itseteosta olisi kiinni jäänyt metsästystä harrastavana henkilönä.Toivottavasti hovi koventaa rangaistuksia,niin siinähän ovat "urheat" metsästäjät korvat lupassa hetken aikaa:)

      • asdfasdf

        vaan susiapa et takasi saa.:)


      • Väärä_DNA

        Koirasusia ne perhon "suset"oli.


    • Ihmisen suojelu

      Tuota samaa stooria on kuultu ja luettu vuosi toisensa jälkeen, mutta mitä te suojelijat itse olette tehneet susienne suojelemiseksi? Ette yhtään mitään. Olette vain puhuvina päinä vaatineet ja velvoittaneet muita suojelemaan susia. Itse ette vastaa yhtään mistään saati, että olisitte osallistuneet taloudellisesti tuohon suojelutyöhön ja petovahinkojen korvaamiseen. On helppoa suojella susia toisten rahoilla ja vaivannäöllä.

      Vaikuttaa siltä, että te ette tosiasiassa edes halua suojella susia tai muitakaan uhanalaisia lajeja. Käytätte suojelua vain tekosyynä ja välineenä oman egonne, valtanne ja toisiin ihmisiin suuntautuvan vihanne pönkittämiseen. Jos te todella haluaisitte suojella noita luontokappaleita, te olisitte itse estämässä niitä hakeutumasta ihmisten pihoille, sekä estäisitte niiden joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Jokamiehen oikeudet antaisivat siihen täydet mahdollisuudet.

      Entä miksi te olette aivan hiljaa silloin, kun poliisit jahtaavat kaupunkinne läheisyyteen eksyneitä karhuja tai susia. Eikö teidän tulisi silloin olla suojelemassa noita eläimiä? Vai oletteko silloin ryömineet piiloon kerrostaloasuntojenne sänkyjen alle?

      Muuten, hirvivahingot, liikennekuolemat, se, että susi ei ole tappanut ihmistä Suomessa kahteen sataan vuoteen, eivät toimi perusteina susisuojelulle. Sellaiseksi ei käy, vaikka susi olisi häviämässä sukupuuttoon, sillä silloin meidän olisi toimittava Nooan tavoin ja se olisi täysin mahdotonta. Täytyy löytyä muita perusteita ja se on teidän tehtävänne.

      • Herra X

        On täysin ymmärtämätöntä väittää, etteivät susien suojelijat tee mitään susien suojelemiseksi. Esimerkiksi WWF:n sivuilta löytyy lista siitä, miten se osallistuu suojeluun:
        -olemme mukana Euroopan suurpetojen tilanteen ja suojelun parantamiseksi tehdyssä aloitteessa (LCIE, Large Carnivore Initiative for Europe), joka auttaa susia ja muita suurpetoja
        -suojelemme susien elinympäristöä
        -pyrimme vaikuttamaan suden kannanhoidon linjauksiin mm. antamalla lausuntoja suden pyyntimääristä sekä
        -pyrimme löytämään keinoja petovihan vähentämiseen ja salametsästyksen kitkemiseen.

        "Jos te todella haluaisitte suojella noita luontokappaleita, te olisitte itse estämässä niitä hakeutumasta ihmisten pihoille, sekä estäisitte niiden joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Jokamiehen oikeudet antaisivat siihen täydet mahdollisuudet."

        Susia ei voi täysin estää tulemasta ihmisten pihoille. Suurin osa susista välttää pihoille tulemista. Se, että muutama susi tulee lähelle ihmisasutusta, on vain hyväksyttävä. Ei saa ajatella pelkästään omaa etuaan.
        Jokamiehen oikeuksien nojalla on mahdotonta estää susia joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Parhaiten tämä onnistuu juuri ihmisten asenteisiin ja päättäjiin vaikuttamalla, mitä susisuojelijat tekevät. Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamaalla suojelijat myös edistävät kannanhoitosuunnitelman susille edullisia muutoksia.


        "Entä miksi te olette aivan hiljaa silloin, kun poliisit jahtaavat kaupunkinne läheisyyteen eksyneitä karhuja tai susia. Eikö teidän tulisi silloin olla suojelemassa noita eläimiä? Vai oletteko silloin ryömineet piiloon kerrostaloasuntojenne sänkyjen alle?"

        Ei virkavaltaa voi mennä vastustamaan. Jos susi eksyy liian lähelle asutusta, on ihan hyvä, että poliisit yrittävät karkottaa sen, mutta tappaminen ei ole oikea konsti.

        Susien suojelulle riittää perusteeksi se, että susi on uhanalainen ja arvokas osa luontoamme. Luonnon hyvinvointi ja biodiversiteetti ovat itseisarvo. Sitä vastoin susien vainoaminen ja salametsästys on täysin ajattelematonta ja itsekästä toimintaa, jolle ei löydy järkeviä perusteita. Susien aiheuttamia vahinkoja on vähennettävä muilla keinoin kuin tappamisella ja ne on vain hyväksyttävä. Jos ajattelee vähän muutakin kuin itseään, niin elinvoimainen susikanta painaa vaakakupissa paljon enemmän kuin susien aiheuttamat vahingot.


      • Ihmisen suojelu
        Herra X kirjoitti:

        On täysin ymmärtämätöntä väittää, etteivät susien suojelijat tee mitään susien suojelemiseksi. Esimerkiksi WWF:n sivuilta löytyy lista siitä, miten se osallistuu suojeluun:
        -olemme mukana Euroopan suurpetojen tilanteen ja suojelun parantamiseksi tehdyssä aloitteessa (LCIE, Large Carnivore Initiative for Europe), joka auttaa susia ja muita suurpetoja
        -suojelemme susien elinympäristöä
        -pyrimme vaikuttamaan suden kannanhoidon linjauksiin mm. antamalla lausuntoja suden pyyntimääristä sekä
        -pyrimme löytämään keinoja petovihan vähentämiseen ja salametsästyksen kitkemiseen.

        "Jos te todella haluaisitte suojella noita luontokappaleita, te olisitte itse estämässä niitä hakeutumasta ihmisten pihoille, sekä estäisitte niiden joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Jokamiehen oikeudet antaisivat siihen täydet mahdollisuudet."

        Susia ei voi täysin estää tulemasta ihmisten pihoille. Suurin osa susista välttää pihoille tulemista. Se, että muutama susi tulee lähelle ihmisasutusta, on vain hyväksyttävä. Ei saa ajatella pelkästään omaa etuaan.
        Jokamiehen oikeuksien nojalla on mahdotonta estää susia joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Parhaiten tämä onnistuu juuri ihmisten asenteisiin ja päättäjiin vaikuttamalla, mitä susisuojelijat tekevät. Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamaalla suojelijat myös edistävät kannanhoitosuunnitelman susille edullisia muutoksia.


        "Entä miksi te olette aivan hiljaa silloin, kun poliisit jahtaavat kaupunkinne läheisyyteen eksyneitä karhuja tai susia. Eikö teidän tulisi silloin olla suojelemassa noita eläimiä? Vai oletteko silloin ryömineet piiloon kerrostaloasuntojenne sänkyjen alle?"

        Ei virkavaltaa voi mennä vastustamaan. Jos susi eksyy liian lähelle asutusta, on ihan hyvä, että poliisit yrittävät karkottaa sen, mutta tappaminen ei ole oikea konsti.

        Susien suojelulle riittää perusteeksi se, että susi on uhanalainen ja arvokas osa luontoamme. Luonnon hyvinvointi ja biodiversiteetti ovat itseisarvo. Sitä vastoin susien vainoaminen ja salametsästys on täysin ajattelematonta ja itsekästä toimintaa, jolle ei löydy järkeviä perusteita. Susien aiheuttamia vahinkoja on vähennettävä muilla keinoin kuin tappamisella ja ne on vain hyväksyttävä. Jos ajattelee vähän muutakin kuin itseään, niin elinvoimainen susikanta painaa vaakakupissa paljon enemmän kuin susien aiheuttamat vahingot.

        Siis ei mitään konkreettista, vaan pelkkää kaksinaismoralistista ja idealistista höpinää. Te olette ottaneet järjestöjenne kautta monopoliaseman susien suojeluun. Teidän järjestötoimintanne on pelkkää suurta bisnestä. Vain te osaatte omasta mielestänne määritellä oikein, miten susia on suojeltava ja millaisissa tilanteissa niitä saa tappaa. Sudentappotilanteessa te kätkeydytte virallisuuden ja viranomaisten selän taakse. Eiköhän se asennekasvatus pitäisi aloittaa teistä itsestänne. Eikö oman edun välttäminen koske ensinkään teitä itseänne?

        Ei tuolla tavoin susia suojella. Päin vastoin. Puhdistaessanne oikeauskoisesti muita ihmisiä teidän väittämistänne vääristä asenteista, te vain pahennatte susienne asemaa. Susia voidaan suojella vain siten, että ne jätetään kilpailemaan lajina meidän muiden lajien joukkoon. Ei suojelullisella eristämisellä muista lajeista. Viimekädessä evoluutio ja suuri luonto päättää siitä, mitkä lajit täällä selviytyvät ja mitkä eivät.


      • Herra X
        Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Siis ei mitään konkreettista, vaan pelkkää kaksinaismoralistista ja idealistista höpinää. Te olette ottaneet järjestöjenne kautta monopoliaseman susien suojeluun. Teidän järjestötoimintanne on pelkkää suurta bisnestä. Vain te osaatte omasta mielestänne määritellä oikein, miten susia on suojeltava ja millaisissa tilanteissa niitä saa tappaa. Sudentappotilanteessa te kätkeydytte virallisuuden ja viranomaisten selän taakse. Eiköhän se asennekasvatus pitäisi aloittaa teistä itsestänne. Eikö oman edun välttäminen koske ensinkään teitä itseänne?

        Ei tuolla tavoin susia suojella. Päin vastoin. Puhdistaessanne oikeauskoisesti muita ihmisiä teidän väittämistänne vääristä asenteista, te vain pahennatte susienne asemaa. Susia voidaan suojella vain siten, että ne jätetään kilpailemaan lajina meidän muiden lajien joukkoon. Ei suojelullisella eristämisellä muista lajeista. Viimekädessä evoluutio ja suuri luonto päättää siitä, mitkä lajit täällä selviytyvät ja mitkä eivät.

        Vaikka evoluutio nimenomaan viime kädessä päättää, mitkä lajit selviytyvät ja mitkä eivät, on ihmisen ehkäpä ainona moraalisena olentona ajateltava muutakin kuin itseään ja ja pyrittävä suojelemaan uhanalaisia lajeja, joista suurimman osan uhanalaisuuden ihminen itse on aiheuttanut.


      • idän ihme
        Herra X kirjoitti:

        Vaikka evoluutio nimenomaan viime kädessä päättää, mitkä lajit selviytyvät ja mitkä eivät, on ihmisen ehkäpä ainona moraalisena olentona ajateltava muutakin kuin itseään ja ja pyrittävä suojelemaan uhanalaisia lajeja, joista suurimman osan uhanalaisuuden ihminen itse on aiheuttanut.

        Parempi vissiin että ihminen häviäisi pallolta saisi eläimet selvitä ilman ihmisten ohjausta.


      • Ihmisen suojelu
        Herra X kirjoitti:

        Vaikka evoluutio nimenomaan viime kädessä päättää, mitkä lajit selviytyvät ja mitkä eivät, on ihmisen ehkäpä ainona moraalisena olentona ajateltava muutakin kuin itseään ja ja pyrittävä suojelemaan uhanalaisia lajeja, joista suurimman osan uhanalaisuuden ihminen itse on aiheuttanut.

        Miksi te sitten ette ajattele muuta kuin itseänne, vaan "suojelette" sudet hengiltä. Vuosikymmeniä olette olleet sutta suojelevinanne. Mutta mitä olette saaneet aikaan? Ette mitään muuta kuin entistä enemmän vastustusta.Susitilanne on vain heikentynyt entisestään. Liioin ette voi perustella omaa saamattomuuttanne toisten saamattomuudella tai heidän tekemillä virheillä. Missä ihmeen ideaalimaailmassa te oikein leijailette?

        Vaatimianne susien siirtymäväyliä ei tarvita, sillä teidän järjestönne voisivat vaikka ilmateitä käyttäen siirtää halutessaan susia vaikka Etelämeren saarille. Näin tehdään esimerkiksi Afrikassa, jossa ilmeisesti halutaan todella suojella eläimiä. Kaikki tekniikka on olemassa. Mutta eihän sellainen tietenkään teidän järjestöillenne sovi. Kas kun se ei olisi enää hyvää bisnestä.

        Kun vetoatte moraaliin, teidän tulisi ensin määritellä, mitä te moraalilla tarkoitatte. Muutoin ajaudutte väistämättä kaksinaismoralismiin. Moraaliteorioita ja sääntöjä on pilvin pimein ja joka lähtöön. Voitte aloittaa miettimisellä, onko moraalin paino-arvo teossa/tekemättömyydessä itsessään vai teon seurauksissa. Sen jälkeen voitte pohtia moraalin sopimusteoreettisia kysymyksiä. Siitä se lähtee.


      • Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Miksi te sitten ette ajattele muuta kuin itseänne, vaan "suojelette" sudet hengiltä. Vuosikymmeniä olette olleet sutta suojelevinanne. Mutta mitä olette saaneet aikaan? Ette mitään muuta kuin entistä enemmän vastustusta.Susitilanne on vain heikentynyt entisestään. Liioin ette voi perustella omaa saamattomuuttanne toisten saamattomuudella tai heidän tekemillä virheillä. Missä ihmeen ideaalimaailmassa te oikein leijailette?

        Vaatimianne susien siirtymäväyliä ei tarvita, sillä teidän järjestönne voisivat vaikka ilmateitä käyttäen siirtää halutessaan susia vaikka Etelämeren saarille. Näin tehdään esimerkiksi Afrikassa, jossa ilmeisesti halutaan todella suojella eläimiä. Kaikki tekniikka on olemassa. Mutta eihän sellainen tietenkään teidän järjestöillenne sovi. Kas kun se ei olisi enää hyvää bisnestä.

        Kun vetoatte moraaliin, teidän tulisi ensin määritellä, mitä te moraalilla tarkoitatte. Muutoin ajaudutte väistämättä kaksinaismoralismiin. Moraaliteorioita ja sääntöjä on pilvin pimein ja joka lähtöön. Voitte aloittaa miettimisellä, onko moraalin paino-arvo teossa/tekemättömyydessä itsessään vai teon seurauksissa. Sen jälkeen voitte pohtia moraalin sopimusteoreettisia kysymyksiä. Siitä se lähtee.

        Nyt sinä puhut niin paksua palturia, ettei siihen viitsi sanoa mitään.


      • ihmiset pois
        Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Siis ei mitään konkreettista, vaan pelkkää kaksinaismoralistista ja idealistista höpinää. Te olette ottaneet järjestöjenne kautta monopoliaseman susien suojeluun. Teidän järjestötoimintanne on pelkkää suurta bisnestä. Vain te osaatte omasta mielestänne määritellä oikein, miten susia on suojeltava ja millaisissa tilanteissa niitä saa tappaa. Sudentappotilanteessa te kätkeydytte virallisuuden ja viranomaisten selän taakse. Eiköhän se asennekasvatus pitäisi aloittaa teistä itsestänne. Eikö oman edun välttäminen koske ensinkään teitä itseänne?

        Ei tuolla tavoin susia suojella. Päin vastoin. Puhdistaessanne oikeauskoisesti muita ihmisiä teidän väittämistänne vääristä asenteista, te vain pahennatte susienne asemaa. Susia voidaan suojella vain siten, että ne jätetään kilpailemaan lajina meidän muiden lajien joukkoon. Ei suojelullisella eristämisellä muista lajeista. Viimekädessä evoluutio ja suuri luonto päättää siitä, mitkä lajit täällä selviytyvät ja mitkä eivät.

        Suden ei pitäisi joutua kilpailemaan ihmisen kanssa, aivan sairasta ajattelua. Että ihminen osaa olla ahne, kun ylipäätään ajattelee suden kilpailijana. Susi kuuluu luontoon ja sillä on yhtäläinen oikeus - suurempikin - riistaan, riista kuuluu ensisijaisesti susille ja muille metsäneläimille. Ihminen menee metsälle ja luontoon luonnon ehdoilla, susia kunnioittaen.


      • Susmies
        ihmiset pois kirjoitti:

        Suden ei pitäisi joutua kilpailemaan ihmisen kanssa, aivan sairasta ajattelua. Että ihminen osaa olla ahne, kun ylipäätään ajattelee suden kilpailijana. Susi kuuluu luontoon ja sillä on yhtäläinen oikeus - suurempikin - riistaan, riista kuuluu ensisijaisesti susille ja muille metsäneläimille. Ihminen menee metsälle ja luontoon luonnon ehdoilla, susia kunnioittaen.

        Jos pidät itseäsi ihmisenä, niin eikö tuo kaikki koske myös sinua? Jos ihminen ei kuulu luontoon, niin minne hän kuuluu? Missä ja millainen on ei-luontoon kuuluva tila? Entä kaupungit? Minne ne on rakennettu muualle kuin luontoon. Äly hoi, älä jätä.


      • Ihmisen suojelu
        herra--x kirjoitti:

        Nyt sinä puhut niin paksua palturia, ettei siihen viitsi sanoa mitään.

        Mutta sanoit kuitenkin. Siitä tulikin koko argumentointisi loppuhuipentuma. Onnittelen.


      • "Ihmisen" suojelu
        Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Mutta sanoit kuitenkin. Siitä tulikin koko argumentointisi loppuhuipentuma. Onnittelen.

        "Mutta sanoit kuitenkin. Siitä tulikin koko argumentointisi loppuhuipentuma. Onnittelen."
        Trolli taas yrittää ärsytää, kaltaisesi kuspo ei muuta osaakkaan... ja senkin huonosti.


      • Ihmisen suojelu
        "Ihmisen" suojelu kirjoitti:

        "Mutta sanoit kuitenkin. Siitä tulikin koko argumentointisi loppuhuipentuma. Onnittelen."
        Trolli taas yrittää ärsytää, kaltaisesi kuspo ei muuta osaakkaan... ja senkin huonosti.

        Turha vaihtaa nimimerkkiä Herra X. Kun et kykene argumentoimaan, niin täytyy ryhtyä provosoimaan. Olette todella kunnotonta ja saamatonta suden suojeluporukkaa.


      • Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Turha vaihtaa nimimerkkiä Herra X. Kun et kykene argumentoimaan, niin täytyy ryhtyä provosoimaan. Olette todella kunnotonta ja saamatonta suden suojeluporukkaa.

        Minä en ole kirjoittanut millään muulla nimimerkillä kuin tällä. Itse et näytä kykenevän argumentoimaan mitään järkevää. Susien siirtämisestä ilmateitse vaikka Etelämeren saarille ynnä muuta paskaa vain kirjoitat. Olet selvä trolli.


      • Ihmisen suojelu
        herra--x kirjoitti:

        Minä en ole kirjoittanut millään muulla nimimerkillä kuin tällä. Itse et näytä kykenevän argumentoimaan mitään järkevää. Susien siirtämisestä ilmateitse vaikka Etelämeren saarille ynnä muuta paskaa vain kirjoitat. Olet selvä trolli.

        Tulihan se sieltä esiin se "sudensuojelijan sivistys" kun hieman pintaa raapaistiin. Ensin ollaan niin asiallisen sivistynyttä, mutta kun vähänkin alettiin kyseenalaistamaan herra suojelijan tarkoitusperiä, niin sieltähän ne paljastuvat kaikessa alastomuudessaan. Toivon pikaista paranemista ja muista ottaa lääkkeesi säännöllisesti.

        PS. Olen oikein mielelläni "trolli", jos edistää vähänkin paranemistasi.


      • Ihmissusi
        herra--x kirjoitti:

        Nyt sinä puhut niin paksua palturia, ettei siihen viitsi sanoa mitään.

        Kuka mahtoi avata tämän keskustelun? Esitti asiasta oman mielipiteensä ja kehotti toisia tekemään samoin. Kun nämä sitten sen tekivät ja kun se ei X-herraa miellyttänyt, niin tämä alkoi heti provosoimaan ja trollaamaan.


      • asdfasdf
        Ihmissusi kirjoitti:

        Kuka mahtoi avata tämän keskustelun? Esitti asiasta oman mielipiteensä ja kehotti toisia tekemään samoin. Kun nämä sitten sen tekivät ja kun se ei X-herraa miellyttänyt, niin tämä alkoi heti provosoimaan ja trollaamaan.

        eikä x herran eriävät mielipiteet saisi olla tällä palstalla?


      • Ihmissusi
        asdfasdf kirjoitti:

        eikä x herran eriävät mielipiteet saisi olla tällä palstalla?

        Tuo on oma mielipiteesi, ei minun. Missä olen väittänyt, että X herra ei saisi ilmaista omia mielipiteitään? Ei pidä puhua toisten suilla, eikä kirjoittaa toisten kynillä.


      • 4 mr X
        Ihmisen suojelu kirjoitti:

        Tulihan se sieltä esiin se "sudensuojelijan sivistys" kun hieman pintaa raapaistiin. Ensin ollaan niin asiallisen sivistynyttä, mutta kun vähänkin alettiin kyseenalaistamaan herra suojelijan tarkoitusperiä, niin sieltähän ne paljastuvat kaikessa alastomuudessaan. Toivon pikaista paranemista ja muista ottaa lääkkeesi säännöllisesti.

        PS. Olen oikein mielelläni "trolli", jos edistää vähänkin paranemistasi.

        Never quarrel with idiots, they drag you down to their level and beat you with their experience.


      • hekoheko
        4 mr X kirjoitti:

        Never quarrel with idiots, they drag you down to their level and beat you with their experience.

        Etpä sitten kyennyt noudattamaan edes omaa neuvoasi.

        HAH!


      • asdfasdf
        Ihmissusi kirjoitti:

        Tuo on oma mielipiteesi, ei minun. Missä olen väittänyt, että X herra ei saisi ilmaista omia mielipiteitään? Ei pidä puhua toisten suilla, eikä kirjoittaa toisten kynillä.

        pyydän anteeksi sillä edellinen viestini oli väärin ymmärryksen tulosta.


      • 4 mr X
        hekoheko kirjoitti:

        Etpä sitten kyennyt noudattamaan edes omaa neuvoasi.

        HAH!

        Eli myönnät olevasi idiootti.

        Teikäläisistä saa hetken hupia, mutta yleensä alatte toistamaan itseänne liian pian.
        Vaikka sanoisittekin sen viimeisen sanan, ei se tarkoita että olisitte voittaneet jotakin.
        Yleensä vastapuoli kyllästyy teikäläisiin eikä viitsi jatkaa


      • Ihmisen ystävä
        4 mr X kirjoitti:

        Never quarrel with idiots, they drag you down to their level and beat you with their experience.

        Niin kai se on. Idioottien kanssa ei ehkä kannata kiistellä, ei edes hyvässä tarkoituksessa.


      • sodjfvgoerieo4
        4 mr X kirjoitti:

        Eli myönnät olevasi idiootti.

        Teikäläisistä saa hetken hupia, mutta yleensä alatte toistamaan itseänne liian pian.
        Vaikka sanoisittekin sen viimeisen sanan, ei se tarkoita että olisitte voittaneet jotakin.
        Yleensä vastapuoli kyllästyy teikäläisiin eikä viitsi jatkaa

        Ja mikä parasta, SINÄ TODISTAT SEN ITSE!

        Ehhehe!


      • Ihmissusi kirjoitti:

        Kuka mahtoi avata tämän keskustelun? Esitti asiasta oman mielipiteensä ja kehotti toisia tekemään samoin. Kun nämä sitten sen tekivät ja kun se ei X-herraa miellyttänyt, niin tämä alkoi heti provosoimaan ja trollaamaan.

        Minä en ole tässä keskustelussa provosoinut ja trollannut niin kuin eräät (sinä mukaan luettuna).


      • Vajanaistasuojelua
        Herra X kirjoitti:

        On täysin ymmärtämätöntä väittää, etteivät susien suojelijat tee mitään susien suojelemiseksi. Esimerkiksi WWF:n sivuilta löytyy lista siitä, miten se osallistuu suojeluun:
        -olemme mukana Euroopan suurpetojen tilanteen ja suojelun parantamiseksi tehdyssä aloitteessa (LCIE, Large Carnivore Initiative for Europe), joka auttaa susia ja muita suurpetoja
        -suojelemme susien elinympäristöä
        -pyrimme vaikuttamaan suden kannanhoidon linjauksiin mm. antamalla lausuntoja suden pyyntimääristä sekä
        -pyrimme löytämään keinoja petovihan vähentämiseen ja salametsästyksen kitkemiseen.

        "Jos te todella haluaisitte suojella noita luontokappaleita, te olisitte itse estämässä niitä hakeutumasta ihmisten pihoille, sekä estäisitte niiden joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Jokamiehen oikeudet antaisivat siihen täydet mahdollisuudet."

        Susia ei voi täysin estää tulemasta ihmisten pihoille. Suurin osa susista välttää pihoille tulemista. Se, että muutama susi tulee lähelle ihmisasutusta, on vain hyväksyttävä. Ei saa ajatella pelkästään omaa etuaan.
        Jokamiehen oikeuksien nojalla on mahdotonta estää susia joutumasta salametsästäjien saaliiksi. Parhaiten tämä onnistuu juuri ihmisten asenteisiin ja päättäjiin vaikuttamalla, mitä susisuojelijat tekevät. Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamaalla suojelijat myös edistävät kannanhoitosuunnitelman susille edullisia muutoksia.


        "Entä miksi te olette aivan hiljaa silloin, kun poliisit jahtaavat kaupunkinne läheisyyteen eksyneitä karhuja tai susia. Eikö teidän tulisi silloin olla suojelemassa noita eläimiä? Vai oletteko silloin ryömineet piiloon kerrostaloasuntojenne sänkyjen alle?"

        Ei virkavaltaa voi mennä vastustamaan. Jos susi eksyy liian lähelle asutusta, on ihan hyvä, että poliisit yrittävät karkottaa sen, mutta tappaminen ei ole oikea konsti.

        Susien suojelulle riittää perusteeksi se, että susi on uhanalainen ja arvokas osa luontoamme. Luonnon hyvinvointi ja biodiversiteetti ovat itseisarvo. Sitä vastoin susien vainoaminen ja salametsästys on täysin ajattelematonta ja itsekästä toimintaa, jolle ei löydy järkeviä perusteita. Susien aiheuttamia vahinkoja on vähennettävä muilla keinoin kuin tappamisella ja ne on vain hyväksyttävä. Jos ajattelee vähän muutakin kuin itseään, niin elinvoimainen susikanta painaa vaakakupissa paljon enemmän kuin susien aiheuttamat vahingot.

        MIKSI SUSIA EI SUOJELLA KUNNOLLA

        Virkavallan ja suojelioden pitää kulkea koirasusilaumojen mukana, vahtianiitä ja harjoitella nelinkontin laukkaamista ja ulvoa, jos eivät siihenkykene niin kuka niitä koirasusiasuojelee?.
        Ei koirasusia pysty kaupungista käsin suojelemaan, on oltava koirasusien mukana, syötettävä niille matolääkeitä ja muutenkin vahdittava etteivät pääse kenellekkään pahantekoon.

        https://www.youtube.com/watch?v=2OXns3rCoRc


        Ja kettutytöille

        How To Wolf Run | Beginners


    • lampuri 333

      Mun eläinaitauksen taakse on kaksi kertaa hukka tullut. Kumpikaan ei lähtenyt pois. Sama toistuu uudelleen jos näkyy.

    • idän ihme

      Tutustun vasta suteen, Mervi Laaksosen kirja SUSI on varsin avartava suden olemuksesta, tavoista ja elämästä. Kirjasta selviää myös miksi on yksinäisiä susia asumusten liepeillä.

    • Kanta tällä hetkellä on sen 300-400 erittäin kovan pentutuloksen jälkeen. Ja parhaiten susia suojellaan salametsästykseltä nimenomaan myöntämällä pyyntilupia, mielummin porukka metsästää niitä laillisesti ja silloin ei samalla hävitetä sitä koko laumaa. Ja mitä biodiversiteettiin tulee niin sudet pitäs hävittää kokonaan metsäpeuralaumojen lähettyviltä, kanta taantuu koko ajan petopaineen ja sisäsiittoisuuden takia.

      • Herra X

        Lähdeviitteet susikanta-arviollesi? Pyyntilupia on annettu liikaa. Tässä tilanteessa niitä ei voi antaa paljoa, ehkä tulevaisuudessasitten enemmän, kun susiakin on enemmän.


      • asdfasdf
        Herra X kirjoitti:

        Lähdeviitteet susikanta-arviollesi? Pyyntilupia on annettu liikaa. Tässä tilanteessa niitä ei voi antaa paljoa, ehkä tulevaisuudessasitten enemmän, kun susiakin on enemmän.

        susien suojelu kaatuu liiakaan suojeluun ihan kuin norpankin,kukaan ei enää välitä.


      • idän ihme

        Niin taantuu susikin sitä ei tavata joka puolella suomea.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Niin taantuu susikin sitä ei tavata joka puolella suomea.

        syystä että etelään pyrkivtä yksilöt ammutaan vihernarsistien turvaksi automaattisesti pois jossain kuopion alapuolella että niistä ei olisi vaaraa ihmisille,samaan aikaan niitä kuitnekin ns suojellaan pohjoisempana asuvien riesaksi kiihtyvällä vauhdilla mikä aiheuttaa sen että niitä menee vuodessa monttuun huomattavasti enemmän kuin on lupia.


    • asdfasdf

      sinä sitä uskot kaikki pikku kihojen höpötykset.
      susi ei ole uhanalainen Suomessa eikä susi ole uhanalainen missään.
      se on pelkkää eu,n virkamiesten saunahöpinää ja elinten vertailua koko juttu.
      eu,n alueella susi saattaa olla uhan alainen mikä ei merkkaa sitä että täällä pitäisi joka ikinen paskaroitta suojella.
      poronhoitoalueella niitä ei tarvita vihernarsistien iloksi yhtään.
      menkää itse asumaan sinne susitihentymäalueille ja antakaa muiden elää siellä rauhassa turhaa kaakattamatta.
      mielestäni vihernarsistien pitää opeteella maksamaan turhasta suojelusta omilla rahoilaan eikä olla kynnet ojossa kohti veronmaksajia.
      eritoten poronhoitoalueella piträä vihernarsistien pystyttää kaikki haluamans siimat sekä esteet kaikille luonnoneläimille omilla rahoillaan sillä tukeehan Suomen valtio tätä sairaalloista kotkotusta.
      vai kumiluodein pihalta,voihan sinne jättää vaika superlonia syötäväksi jos hukkaselle maistuu?
      eihän sitä kukaan pakota vierailemaan ihmisteen pihoilla kuten vihernarsistit vierailevat muiden rakennuksissa.

    • 5+1

      Naurattaa metsämiesten lumen perusteella tekemät laskelmat susimäärästä, saavat kaksinkertaisia lukuja. Sekopäitä, pakko vaan päästä tappamaan. Kaikki keinot käyttävät, syötti-koiria, haavoittavat tahalteen jotta sudet tulevat helppojen kulkuteiden ja ruuan tykö. Että onpa taas niin vaarallisia elukoita, kun tulee (loukkaantuneena, mutta sitähän ei kansalle kerrota) asutuksen liepeille tekemään hidasta kuolemaa.

      • Susmies

        Siitä vaan kertomaan ja nauramaan rohkeasti tuota hupijuttuasi suoraan metsämiehille. Vai etkö uskalla? Ehkä on parasta, että pysyttelet vain kaupunkikolosi suojassa, poissa tosimiesten ja villin luonnon keskeltä.


      • Karhun pelätti
        Susmies kirjoitti:

        Siitä vaan kertomaan ja nauramaan rohkeasti tuota hupijuttuasi suoraan metsämiehille. Vai etkö uskalla? Ehkä on parasta, että pysyttelet vain kaupunkikolosi suojassa, poissa tosimiesten ja villin luonnon keskeltä.

        Kyllä sitä on noille "metsämiehille" on kerrottu tuota hupijuttua, oikeiden metsästäjien kanssa on sitten naurettu "metsämiehien" reaktioita.


      • Naurattaa tuo rktl:län tekemät kanta-arviot. Nytki tiedetään varmuudella yksi lauma josta pokkana väitetään ettei ole olemassakaan. Silminnäkijähavaintoja melkein kerran viikossa tehdään ja tiedetään että siinä laumassa on 5 tai 6 sutta. Eikä oo ees ammuttu niitä. Ovat sen verran korvessa ettei oo vielä nähty tarpeelliseksi.


      • Susmies
        Karhun pelätti kirjoitti:

        Kyllä sitä on noille "metsämiehille" on kerrottu tuota hupijuttua, oikeiden metsästäjien kanssa on sitten naurettu "metsämiehien" reaktioita.

        Älä yritä NEITI. Teikäläisiä ei tunnista mieheksi edes jalanjäljistä. Pidä vaan hametta tiukasti päälläsi.


      • Karhun pelätti
        Susmies kirjoitti:

        Älä yritä NEITI. Teikäläisiä ei tunnista mieheksi edes jalanjäljistä. Pidä vaan hametta tiukasti päälläsi.

        Mukamies esittää taas kovaa poikaa.


      • Susmies
        Karhun pelätti kirjoitti:

        Mukamies esittää taas kovaa poikaa.

        Ottaa nyt rauhallisesti vaan. Kyllä me suojelemme teitä hameväkeä ja lastentarhan asukkeja pahalta maailmalta. Pipi pää vaan kevyesti tyynyyn. Huomenna maailma näyttää jo paljon paremmalta.


      • asdfasdf
        Susmies kirjoitti:

        Ottaa nyt rauhallisesti vaan. Kyllä me suojelemme teitä hameväkeä ja lastentarhan asukkeja pahalta maailmalta. Pipi pää vaan kevyesti tyynyyn. Huomenna maailma näyttää jo paljon paremmalta.

        vaan vanhojen uskomustan mukaan karhu ei tee naiselle mittää ku tämä kohdatessa vettää hamosen helmat korviinsa ja pyllistää karhulle.


      • Karhun pelätti
        asdfasdf kirjoitti:

        vaan vanhojen uskomustan mukaan karhu ei tee naiselle mittää ku tämä kohdatessa vettää hamosen helmat korviinsa ja pyllistää karhulle.

        Mukamies ja uskomusta kommentoivat, kyllä te kolmatta sukupuolta edustavat Peppi Pitkätossut olette varsinaisia Pinokkioita.

        "Pipi pää vaan kevyesti tyynyyn. Huomenna maailma näyttää jo paljon paremmalta."
        No näyttikö paremmalta?


      • Susmies
        Karhun pelätti kirjoitti:

        Mukamies ja uskomusta kommentoivat, kyllä te kolmatta sukupuolta edustavat Peppi Pitkätossut olette varsinaisia Pinokkioita.

        "Pipi pää vaan kevyesti tyynyyn. Huomenna maailma näyttää jo paljon paremmalta."
        No näyttikö paremmalta?

        Vaikuttaa siltä, että hoito ei ole tehonnut. Suosittelen vaihtamaan psykiatria. Josko tämä tarkistaisi lääkityksesi. Toivotan tsemppiä.


      • asdfasdf
        Karhun pelätti kirjoitti:

        Mukamies ja uskomusta kommentoivat, kyllä te kolmatta sukupuolta edustavat Peppi Pitkätossut olette varsinaisia Pinokkioita.

        "Pipi pää vaan kevyesti tyynyyn. Huomenna maailma näyttää jo paljon paremmalta."
        No näyttikö paremmalta?

        teillä vihernarsisteilla ne sukupuolet taitaa kaikki löytyä samasta persoonasta,ei tarvitse edustaa kolmatta.


    • Kettu siittää

      Lähivuosina tullaan tekemään päätöksiä siitä kumpi on tärkeämpää, ihmiset vai pedot. Suurpedot haittaavaat monia ammattialoja yhä enemmän jo etelä-suomessakin. Mun käsitys on selkeä ja samoin n.99% suomen väestöstä asettaa kuitenkin ihmisen ja talouden petojen edelle. Valintaa kun tehdään tosimielellä niin siinä on muitakin asioita kuin söpö ja karvainen. Ei kaikkia tappaa tarvitse vaan työtää sinne minne kuuluvatkin.
      Ruotsissa susijahti alkoi hyvin. 2 päivässä 15 sutta kaadettu. On ne vaan uhanalaisia kun susiin tottumattomat metsästäjät saavat nin paljon kaadettua.

    • susien ystävä

      Susia voisi olla Suomessa 5000. Silloin kanta olisi elinkelpoinen.
      Susi on aina kuulunut Suomen luontoon. Ne eivät ole sen vaarallisempia kuin karhut. Viimeksi susi on käynyt ihmisen kimppuun 1800-luvulla. Susi hyökkää vain, jos se tuntee olonsa uhatuksi ja puolustautuu, kuten karhukin. Susi on leikkisä, sosiaalinen laumaeläin, ja ne pitävät hyvää huolta toisistaan. Eivät ne ole vihaisia eläimiä, vaan muistuttavat monin tavoin koiraa.

      En ymmärrä, miksi jotkut demonisoivat viatonta luontokappaletta? Tämä johtuu varmaan vanhoista saduista, joissa susi on kuvattu pelottavaksi ja vaaralliseksi. Afrikassa on ihan tavallista että leijonia on joka paikassa, mutta nekään eivät hyökkää ihmisten kimppuun. Loikoilevat vain savannilla ja syövät seeproja ja gaselleja.

      • Hermot meni

        Kunpa susi veisi naapurin räkyttävän koiran!


      • Susmies

        Siitä sitten vaan tanssimaan karhu-, leijona- ja susilaumojen keskelle ja osoittamaan, miten mukavia lemmikkejä ne ovat.


      • Tais olla jotaki 100 paikkeilla mitä leijonat tappaa vuodessa, ihmeellisen vähän ottaen väestötiheyden huomioon mutta kuitenki. Ja susi ei hyökkää ihmisen kimppuuun puolustautuakseen vaan syödäkseen. Onhan noita tapauksia Alaskassa ja Venäjällä. Sanoppa kuka helvetti ruokkii 5000 sutta?! Ravinnon tarve tais olla 15 hirveä vuodessa ja aika helvetin paljon enemmän poroja tai muita sorkkaeläimiä. Sukupuuttoon kuolis sorkkaeläimet ja muiden eläinten pito olis vähintään helvetin vaikeaa. Joten älä nakkele tollasia lukuja omasta päästäs ees aivopieruna!


      • asdfasdf
        jagdpanzer kirjoitti:

        Tais olla jotaki 100 paikkeilla mitä leijonat tappaa vuodessa, ihmeellisen vähän ottaen väestötiheyden huomioon mutta kuitenki. Ja susi ei hyökkää ihmisen kimppuuun puolustautuakseen vaan syödäkseen. Onhan noita tapauksia Alaskassa ja Venäjällä. Sanoppa kuka helvetti ruokkii 5000 sutta?! Ravinnon tarve tais olla 15 hirveä vuodessa ja aika helvetin paljon enemmän poroja tai muita sorkkaeläimiä. Sukupuuttoon kuolis sorkkaeläimet ja muiden eläinten pito olis vähintään helvetin vaikeaa. Joten älä nakkele tollasia lukuja omasta päästäs ees aivopieruna!

        mutta voivathan eläinten omistajat ostaa omakustanteisesti verkkoa millä piirittää oman pihansa ja olla viemättä niitä koiria sinne metsään,tähänhän vihernarsistit aina vetoavat kun oma kukkaro ei laihdu.
        samaan aikaan nämä juoksuttavat kissanrutjakkeitaan kaupungeissa irti vähät välittämättä siitä ajaako auto kissalta jalat poikki vai vetäiseekö naapuri harjalla kuuppaan,eikä pitäne unohtaa sitä kaniongelmaakaan mikä etelästä on leviämässä.


      • idän ihme
        Susmies kirjoitti:

        Siitä sitten vaan tanssimaan karhu-, leijona- ja susilaumojen keskelle ja osoittamaan, miten mukavia lemmikkejä ne ovat.

        Ei susi mikään lemmikki ole vaan meidän suurpeto jonka ensimmäinen eväs on hirvi.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Ei susi mikään lemmikki ole vaan meidän suurpeto jonka ensimmäinen eväs on hirvi.

        totta ja kyseistä suurpetoa on metsästetty Suomessa jo ennen itsenäisyyttä mutta luonnosta vieraantuneet ns suojelijat hysterisoivat metsästystä sillä että sudet loppuu metsästämällä vaikka eivät tähän ppäivään mennessä ole loppuneet.nuo mehtääjät niinku kari tikkunen ovat lähempänä luontoa mitä nämä vouhottajat.


    • Syystä susia vihaava

      Mihin Susia tarvitaan. Kuulin tänään että Päijänteen Länsipuolella on viimevuonna susi tappanut kymmeniä koiria. On ehdottoman oikeudenmukaista että ihmiset jotka petojen kanssa joutuvat kosketuksiin ja asuvat lähellä petoja saavat asioista myös päättää. Asia ei mitenkään kuulu Helsinkiläisille, Espoolaisille, Vantaalaisille eikä Brysseliin. On perustettava aluehallinto joka nämä asiat päättää. Tämä aluehallinto olkoon sitten laiton jos ei muu ole mahdollista. Tämä asia on aikaa sitten karannut täysin naurettavaksi ja susia syystä tappaneet saavat tuomioita. Miten voi totella hallintoa joka tekee vääriä päätöksiä väärin perustein. Ei mitenkään. Tämä aihealue on loppuun kaluttu. Susille loppu ja sillä selvä. Samoin loppu Karhuille jotka eivät pysy erämaassa. Luvattomat keinot ovat täysin sallittuja silloin kun selvä hätä ei voi lakia lukea. Loppu.

      • idän ihme

        Susi syö ihan mielellään koiria jollei sille löydy evästä syvemmältä metsistä. Jos hirviä on vähän reviirillä niin se syö vaikka koiria.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Susi syö ihan mielellään koiria jollei sille löydy evästä syvemmältä metsistä. Jos hirviä on vähän reviirillä niin se syö vaikka koiria.

        nii ja kun susi syö tarpeeksi koiria se kannanhoidollisista syistä ammutaan pois ja asia on sillä selvä.


      • idän ihme
        asdfasdf kirjoitti:

        nii ja kun susi syö tarpeeksi koiria se kannanhoidollisista syistä ammutaan pois ja asia on sillä selvä.

        Mutta tilalle tulee uusia susia jotka on mahdollisesti oppineet edeltäjiltänsä kuinka maukas koira on joka on jätetty pihalle irralleen.

        Paljon olen oppinut tästä Mervi Laaksosen susikirjasta. Ei ole turhaa vouhotusta vaan silkkaa selvää asiaa.


      • Hermot meni
        idän ihme kirjoitti:

        Mutta tilalle tulee uusia susia jotka on mahdollisesti oppineet edeltäjiltänsä kuinka maukas koira on joka on jätetty pihalle irralleen.

        Paljon olen oppinut tästä Mervi Laaksosen susikirjasta. Ei ole turhaa vouhotusta vaan silkkaa selvää asiaa.

        Tervemenoa suden suuhun, naapurin räyhäävä irtokoira!


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Mutta tilalle tulee uusia susia jotka on mahdollisesti oppineet edeltäjiltänsä kuinka maukas koira on joka on jätetty pihalle irralleen.

        Paljon olen oppinut tästä Mervi Laaksosen susikirjasta. Ei ole turhaa vouhotusta vaan silkkaa selvää asiaa.

        eli susi on silloin elinvoimainen ja suojelua ei tarvita.


      • Kaikilla kansalaisilla kuuluu olla yhdenvertainnen oikeus vaikuttaa susia koskevaan päätöksentekoon aivan niin kuin muihinkin asioihin. Tätä kutsutaan demokratiaksi.


      • idän ihme
        herra--x kirjoitti:

        Kaikilla kansalaisilla kuuluu olla yhdenvertainnen oikeus vaikuttaa susia koskevaan päätöksentekoon aivan niin kuin muihinkin asioihin. Tätä kutsutaan demokratiaksi.

        Demokratia sataa useinkin vaan hauleja ja kuolleita hukkia. Keskustelua sudesta on käyty iät ajat.


    • Herätkää pahvit

      Järkevien ihmisten on aika ryhtyä toimiin petojen poistamiseksi. Keskustelut eivät johda mihinkään. Sudet kuoppaan, suon silmään tai minne vaan piiloon lopullisesti. Mitta on ihan täysi höpötyksiä. Kaikki ketkä puolustaa petoja eivät niistä mitenkään kärsi. Pitäkää suunne kiinni Te jotka koitatte vaan luoda vittumaisen elinympäristön ihmisille jotka saavat pelätä. Kukaan Poliisi ei oikeasti halua tutkia näitä susi ampuneiden muka rikoksia.

      • idän ihme

        Sudet syö aniharvoin ihmisiä, ei koskaan. Joskus susi käy ihmisenkin päälle silloin on ollutkin rabieksen kantaja asialla.
        Kun oletetaan että susi on käynyt lammasaitauksella herkuttelemassa niin sekään ei aina ole varmaa, ahmatti on voinutkin olla irti oleva suuri koira.


    • suojellaan koiria

      Onneksi on keksitty herkkusyötti Susille jonka syötyään ei syö enää mitään. Eihän näitä laiteta minneen erämaahan vaan asutuksen ja koiratarhojen lähelle yöksi ja aamusta pois vai mitä? Suojellaan näin koiria susilta ja susien herkuilta nami nami.

      • asdfasdf

      • idän ihme
        asdfasdf kirjoitti:

        http://www.pohjolansanomat.fi/cs/Satellite/PS-Uutiset/1194640264358/artikkeli/k tikkunen seitseman suden salatappaja.html

        tikkunen sai oikeudelta luvan puolustaa koiriaan,hatun nosto ja kolminkertainen eläköönhuuto tikkuselle.

        Älä nyt höpise, susi tulee yhä uudelleen evästämään kun on helpon saaliin saanut ja missäs nämä Tikkusen koirat on olleet, metsästämässä vai kotona irti pihalla? Susi syö koiria jos hirviä tai peuroja ole saatavissa. Ihminen itse määrää suuresti millä susi elää reviirillään. Ihminen metsästää sudelta ruokaa.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Älä nyt höpise, susi tulee yhä uudelleen evästämään kun on helpon saaliin saanut ja missäs nämä Tikkusen koirat on olleet, metsästämässä vai kotona irti pihalla? Susi syö koiria jos hirviä tai peuroja ole saatavissa. Ihminen itse määrää suuresti millä susi elää reviirillään. Ihminen metsästää sudelta ruokaa.

        silloinhan niitä voidaan vähentää jos ei kerta ruokaakaan riitä.


      • idän ihme
        asdfasdf kirjoitti:

        silloinhan niitä voidaan vähentää jos ei kerta ruokaakaan riitä.

        Viisasta susiseuduilla kaiketi olisi pitää koiriansa silmällä.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Viisasta susiseuduilla kaiketi olisi pitää koiriansa silmällä.

        vielä viisaampaa on ampua pihapiirin tunkevat sudet koska niistä ei ole sen jälkeen uhkaa eläimille.


    • mökö

      Ja missä asut Herra X? Jos nyt vaikka 50km tarkkuudella kertoisit meille uteliaille.

    • asdfasdf
      • idän ihme

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.

        näinköhän tuolla kirjailiijalla on mitään näyttöä asioilleen?
        tärkeintähän sillekin on pelkkä kirjan myyntitulo.
        vahvasti uskon että mikäli joku kyläläinen tiettä että joku niitä uvsttomasti mehtää se ei ole hiljaa pelosta vaan sen takia että tietää että oma rekku on turvassa.
        muutenhan vihernarsistit ovat aina osanneet mustamaalauksen ja raflaavan uutisoinnin kuten täsäkin aiheessa.
        sui ei ole edelleenkään kadonnut Suomesta vaikka sitä on täällä metsästetty jo ennen Suomen itsenäistymistä.


      • idän ihme kirjoitti:

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.

        Vähän luulen ettei rautoja maheta paljoa käytellä.


      • weojfpw9if
        idän ihme kirjoitti:

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.

        Mervi Laaksonen höpöttelee mitä sattuu palturipuheita.

        Ja sinä toope yrität syöttää niitä täällä viattomille totuuksina.

        Häpeäisit edes!


      • asdfasdf
        weojfpw9if kirjoitti:

        Mervi Laaksonen höpöttelee mitä sattuu palturipuheita.

        Ja sinä toope yrität syöttää niitä täällä viattomille totuuksina.

        Häpeäisit edes!

        tunnettu tosiasiahan on että vihernarsistit ovat aina jakaneet omia totuuksiaan ja manipuloitua tietoa ja osatotuuksia sinä yhtenä ja ainoana totuutena


      • Paappa 2
        idän ihme kirjoitti:

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.

        Sehän on Mervin kirija yhtä lailla satukirija, ku satu Punahilkasta! Ku tuallaasia kirijootteloo, saa varautua siihen, notta menettää uskottavuutensa!!


      • asdfasdf
        Paappa 2 kirjoitti:

        Sehän on Mervin kirija yhtä lailla satukirija, ku satu Punahilkasta! Ku tuallaasia kirijootteloo, saa varautua siihen, notta menettää uskottavuutensa!!

        ihan tässä tuli mieleen että niitä syöttejähän voi kylvää omalle pihalleen maalla niin paljon kuin huvittaa eihän ne arat metsäsudet sinne kuitenkaan tule.


      • Ejuhani
        idän ihme kirjoitti:

        Ja ne salakaatajat kaataa lisää. Kyläläiset on hiljaa salakaatajista kun eivät uskalla avata suutansa, välit tulehtuu. Poliisit ei tutki salakaatoja koska itse ovat myös metsästäjiä, salakaatajaa ei jätetä. Salakaataja on yleensä metsästyskortin ja aseenkantoluvan omistava henkilö, he osallistuvat myös laillisiinkin kaatoihin.

        Susi ei aina kuole hauleihin vaan myös jalkarautoihin, myrkkysyötteihin tai muihin tapposyötteihin. Laitonta metsästystä harrastetaan myös laillisen metsästystapahtuman yhteydessä jos tilaisuus sen sallii.

        Lähde edelleen Mervi Laaksosen kirjasta SUSI.

        Kyllä on virheellinen tietopankki Laaksosella! Kyllä meillä itä-Suomessa kunnioitetaan,kannustetaan ja avustetaan susien ja muitten haitta-eläinten, naakkoja myöten, hävittämisessä aina tarvittaessa.


      • idän ihme
        asdfasdf kirjoitti:

        näinköhän tuolla kirjailiijalla on mitään näyttöä asioilleen?
        tärkeintähän sillekin on pelkkä kirjan myyntitulo.
        vahvasti uskon että mikäli joku kyläläinen tiettä että joku niitä uvsttomasti mehtää se ei ole hiljaa pelosta vaan sen takia että tietää että oma rekku on turvassa.
        muutenhan vihernarsistit ovat aina osanneet mustamaalauksen ja raflaavan uutisoinnin kuten täsäkin aiheessa.
        sui ei ole edelleenkään kadonnut Suomesta vaikka sitä on täällä metsästetty jo ennen Suomen itsenäistymistä.

        Eipä tietenkään ole mitään näyttöä, huvikseen huitaisi tällaisen palkitun kirjan.


      • asdfasdf
        idän ihme kirjoitti:

        Eipä tietenkään ole mitään näyttöä, huvikseen huitaisi tällaisen palkitun kirjan.

        eiköhän se tehnyt sen ihan palkintoa ajatellen.
        rahastahan ne kirjailijatkin kirjoittaa.


      • Olet_aivoton
        Paappa 2 kirjoitti:

        Sehän on Mervin kirija yhtä lailla satukirija, ku satu Punahilkasta! Ku tuallaasia kirijootteloo, saa varautua siihen, notta menettää uskottavuutensa!!

        painu sinä limakieli 4v joka opettelee puhumaan murteinesi v*ittuun


    • Canis Lupus

      Elinikäinen aseenkantoluvan peruuttaminen, ehdotonta vankeutta viisi vuotta ja miljoonan euron korvaukset jokaisesta kaadetusta sudesta.

      Eiköhän tällainen lainsäädäntö panisi nuo rikolliset kuriin!

      • Eejj34

        Taitaa olla joillakin susien suojelijoilla matot läjässä yläkerrassa. Kyllä syötävä pienriista ja metsästyskoirat elättää vähäväkisiä itä-suomessa. Ei anneta periksi. Aikanaan vihreiden valtakausi päättyy.


      • Rikollisten kuriin saamiseksi rangaistuksia olisi tosiaan hyvä koventaa.


      • asdfasdf

        jaa sinä niitä omia rahojasi susien edestä se 5 miljoonaa vuodessa ja siirrätä toisella 5 miljoonalla niitä etelään äläkä puhiu joutavia.
        ota vastuu äläkä suojele susia muiden riesaksi muiden rahoilla.


    • lapintyär
      • oikein

        olen kyllä niin samaa mieltä!! ja pakko muuten sanoa et etelästä oon ja silti ymmärrän pointtisi, että hiukan liikaa yleistit..


    • Miksi TAAS tästä aiheesta??!! Tämä on aihe, jossa ei ole oikeaa eikä väärää tapaa toimia ym.. On totta ettei sudet ole ihmisiä tappaneet pitkään aikaan, on totta että vievät kotipihoista lemmikki/ hyöty eläimiä, on totta, että "kettutytöt" ei oikeen saa mitää rakentavaa aikaiseksi.. Vaaka kupit heiluu kumpaankin suuntaan reippaasti. Lopetetaan aiheesta keskustelu ennekuin joku/ jotkut saavat järkevää toimintaa aikaseksi!

    • tosivittuutunut

      Hämmästynyt olen miten metrokansa saa mellastaa suomessa. Ihmisten kiusaksi ja eräalueilla liikkumisen haitaksi hyysätään petoja, jotka eivät ole edes puhdasrotusia vaan esim. suden ovat koirasusia sanokoon kuka tutkia mitä lystää. Näin maaseudun alasajon mietteissä tekisi laittaa heinäseipäät uusiokäyttöön ja nostaa joka ainoan petohyysääjän heinäseipääseen paliaaseen perseeseen jyssäytettynä rivistöön niin kuin aikanaan heinät seipäillä. Olisi siinä hyvä sitten ajatella niin hyviä ja huonoja puolia ja omaa typeryyttään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      424
      2962
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2286
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      349
      1996
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1903
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1757
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe