Tätä ei kukaan toivonut: Kivihiilen käyttö kasvoi

MustaHelsinki

Maailman vihreimmän maan pääkaupunki on paha saastuttaja.

Helsinki käyttää paljon hiiltä energialähteenä kukolämmön ja sähkön tuottamiseen. Mitä hiilen tilalle?

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/c7d068f1-6aa7-30a9-8e3f-28c210b81e25?ref=ampparit:cdd3

Suurin osa hiiltä käyttävistä voimaloista on sähköä ja lämpöä tuottavia yhteisvoimaloita, joita on erityisesti Helsingissä ja Vaasassa.

hallitus ajaa nyt vauhdilla kivihiilen käyttöä alas Suomessa. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) valmistelema hiilen kieltolaki vuonna 2029 on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä.

Konsulttiyhtiö Pöyryn selvityksessä erityisesti Helsingissä ja Vaasassa nopeutettu kieltolaki olisi lähes mahdoton toteuttaa järkevästi. Helsingin kaavaillut kivihiilen korvaamisesta biomassalla voisi heittää romukoppaan.

Merkittävä osa kivihiilestä pitäisi korvata myös kalliilla maakaasulla. Ennenaikaiset investoinnit johtaisivat kaukolämmön selvään ehkä jopa 10 prosentin hinnannousuun ja Vaasan kohdalla Pöyry arvioi lämmön hinnan nousevan jopa 20 prosenttia.

Puupelleteistä saattaa syntyä pula

11

829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • MustaHelsinki

      • vittuilijarääpäle

        Älä puutu asioihin, joista et ole perillä.


      • Varma.tieto

        vittuilijarääpäle = stuxnet


    • StadilainenAsiakas

      Eikä pidä olla vihrein. Riittää kun ollaan riittävän hyviä. Kivihiilikielto on lähes naurettava poliittinenpäätös jonka Vihreä vaati kokoomukselta työrauhan hintana.

      Saksa lisää ruskohiilen käyttö yhtä paljon kun Suomessa poltetaan nykyisin kivihiiltä, eikä kukaan edes kyseenalaista ko energiapolitiikkaa. Suurin osa Saksan ruskohiililaitoksista on lauhdenlaitoksia ja kokonaishyötysuhde selvästi huonompi kuin Suomessa yhteistuotantolaitoksissa.

      Kiinassa käytetään 4-5 miljardiin tonnia kivihiiltä ja lähes kaikki laitokset ovat huomattavan heikkoja energiatehokkuudessa verrattuna esim Helsingin laitoksiin. Kiinalaiset tilastot valehtelevat enemmän kuin Suomessa käytetään hiiltä.

      Mutta nyt maailma pelastuu kun Suomessa kivihiili vaihtuu biomateriaaliin - joka tuottaa enemmän CO2 päästöjä tuotettua energiayksikköä kohti. Mutta ne on niitä puhtaita CO2 tonneja - naurettavaa. Biomateriaali ei sido hiilidioksidia jos se poltetaan, näin se vain on.

      Toki kivihiilen käyttöä pitää vähentä, mutta nyt ehdotettu aikataulu ja tavoite ovat turhan kalliit keinot. Laitosten tekninenkäyttöikä olisi kannattanut hyödyntää ja huomioida päätöksissä.

    • tässä

      Helsingissä pelataan mielikuvilla eikä tosiasioilla. Monen päättäjän on vaikea ymmärtää suuria lukuja ja tajuta, miten paljon energiaa kulutamme suhteessa siihen, minkä verran uusiutuvaa energiaa on järkevin kustannuksin saatavissa.

      • Eivihreä

        Helsingin politiikassa tuo ymmärtämättömyys ja osaamattomuus johtuu siitä että siellä on hirveästi virheitä leikkimässä poliitikkoja.


    • Toisin kuin aloittaja väittää, kivihiilen käytön jatkaminen Helsingissä on itse asiassa ympäristöteko. Vaikka poltettu kivihiili päätyy ilmakehään, polton lopettaminen ja energiantuotannon korvaaminen muulla tavoin toisi, toteutuksesta rippuen jopa entistä suuremmat kasvihuonekaasupäästöt. Voimaloiden sulkeminenolisi perusteltua vain, jos samalla luovuttaisiin vastaavasta määrästä lämmön ja sähkön kulutusta.

      Toinen Helsingin kivihiilen käyttöä poultava argumentti on kustannustehokkuus. Mitä pienemmin kustannuksin saadaan mahdollisiman suuria päästövähennyksiä, sitä paremmin maailmantalous selviää ilmastomuutoksen vastaisista toimista. Tältä kannalta katsottuna Helsingin kivihillikielto on mitä idioottimaisin teko, mahdollisimman suurin yksikkökustannuksin savutetaan mahdollisimman vähän hyötyä. Maksajina toimivat helsinkiläiset kaukolämmittäjät.

      Kasvihuonekaasupäästöjen torjunta on ongelma, johon ei vielä ole ehdotettu parhaita ratkaisuja. Euroopassa kannattaisi kuitenkin aloittaa vähentäminen Saksan ruskohiiltä polttavista lauhdelaitoksista, kun samalla pidettäisiin Saksan ydinvoimalaitokset käytössä.

    • VihreätSyylliset

      Sitä saavat mitä paikalliset päättäjät haluavat. Vihreät siellä määräävät energia-asioistakin. Halusivat kaksi apulaispormestariakin asioita hoitamaan. Siinä todelliset syylliset mustaan energiaan.

    • hölmisty

      Helsingissä tuhotaan yhä kiihtyvällä tahdilla metsiä ja puistoja lisärakentamisen valossa. Kaikki mikä vihertää poistetaan. Kaupunkivihreillä kummallinen käsitys luonnosta. Hiilikasa on kaunista katseltavaa.

    • Mihinsuuntaan

      Ilmastomuutos-vakaumus aiheuttaa lisäpäästöjä ,juten saksassa on käynyt.
      Yksi ainoa raportti ja kaikki huutaa ilmastomuutos tulee pelätkää!!!
      Ja huutoa on riittänyt siitä alkaen kun ipcc julkaisi arvausraportin,johon kaikki eussa polititiikot suomessakin vannoo vaikka tuskin merja kyllönenkään ei ole sitä lukenut tuskinpa.
      On otettu vastaan totuus jota ei saa arvostella tai epäillä,jos niin teet niin ole tieteellisesti tyhmä tai trumppilainen.
      Tämä politiikkaa kiinteästi oleva arvio raportti ,ei ole ihan puhdas pulmunen informatiivisessa muodossa,kun on selvinnyt että lämpötiloja on tietoisesti salattu ja on todella vaikea saada tilastotietoja suomenkaan tilanteesta.
      Politiikasta riippumaton raportti nipcc olis ollut selvästi objektiisempi teos.
      Pariisin ilmastosopimuksen tavoite jos toteutuu nii tuuli ja auringo yms uusiutuvien osuus olisi alle 3% koko energiatarpeesta.
      Ja jos näin hyvin kävisi niin kuitenkin olis parempi keskittyä yli 97% energiatarpeeseen.
      Nyt vihreät vastatkaan?
      Millä se tuotetaan?
      Saksa teki päätöksen että ei ydinvoimaa,niin seuraus että kivihiili palaa .tuuli ja aurinko ei riitä saksassa eikä suomessa senkään vertaa.
      Se wi vaan tuota ja kukaan ei paneleita asentelw jos eu ei olis 125 miljardin tukijaisia jakanut .
      Jos vihreät on onnistunut 20 vuotta hokenut väittämiä ilman realismia niin se on tarttunut muihinkin.
      Kriittisyys täytys olla keskustelun avaus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      188
      6092
    2. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      12
      2352
    3. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      24
      1739
    4. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1718
    5. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      8
      1631
    6. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      153
      1624
    7. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      326
      1622
    8. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      137
      1417
    9. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1399
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      336
      1242
    Aihe