Miksi pulaa on Britanniassa, mutta ei Saksassa ja Ranskassa?

The Guardianin juttu käännettynä Suomeksi brittien ongelmista.

Hallitus väittää, että on "väärin" syyttää brexitiä Britannian polttoaine-, elintarvike- ja työvoimapulasta, mutta muulle Euroopalle – ja sen ulkopuolelle – on vain yksi syy, miksi Yhdistyneen kuningaskunnan kriisi on niin paljon pahempi kuin kaikkialla muualla. "On houkuttelevaa sanoa briteille: 'Teillä on vain itsenne syyllinen'", sanoi Gabi Kostorz ARD:n Tagesthemen-uutisohjelmassa. Nyt on kohdattava seuraukset." Der Spiegel oli samaa mieltä ja sanoi, että Yhdistynyt kuningaskunta oli lähtenyt EU:sta "saadakseen hallinnan takaisin", mutta nyt, kun luvatun pandemian jälkeisen taloudellisen nousuun pitäisi olla alkamassa, se näytti kokevan "täysin päinvastaista: ennennäkemätöntä hallinnan menetystä". Ehkä terävin ulkopuolinen näkemys Britannian murheista tuli kuitenkin newyorkilaisessa sarjakuvassa. "Pula on kaikki brittiläistä tekoa ja brittiläistä aikaansaannosta", Boris Johnsonin osoitetaan sanoneen. "Ja siitä voimme olla uskomattoman ylpeitä."

Britannia kärsi eniten globaaleista toimitusketjuongelmista lähinnä siksi, että EU:n työntekijät olivat lähteneet ja tiukat brexit-maahanmuuttosäännöt merkitsivät sitä, että nyt ei voi enää tulla, Der Spiegel sanoi, aiheuttaen työvoimapulaa "kaikkialla, missä työ on kovaa, likaista ja huonosti palkattua". Taloudellisesti eristyksissä olevalla maalla on edessään "tyytymättömyyden syksy, jolle brexit ei ole ainoa syy, vaan keskeinen", se totesi. "Hallitus kuitenkin väittää, ettei tällä ole mitään tekemistä EU:sta eroamisen kanssa, sillä se pitäytyy uhmakkaasti brexit-menestystarinassaan – vaikka sen lausunnot ovat yhä oudompia." ARD:n Kostorz oli samaa mieltä. Outoa kyllä, hän sanoi, että Britannian hallitukselle brexit "ei vain ole yksi mahdollisista syistä. "Älä mainitse B-sanaa."

Süddeutsche Zeitung kirjoitti että selvin pula – 100 000 raskaiden tavarankuljetusauton kuljettajasta – ei ollut pelkästään seurausta brexitistä. Se totesi kuitenkin, että ottamalla käyttöön lyhytaikaista viisumijärjestelmää ulkomaisille kuljettajille hallitus oli "periaatteessa myöntänyt, että EU:sta eroaminen on ratkaiseva tekijä toimituskriisissä". Lisäksi se ei koskaan toimisi. "Miksi romanialainen tai bulgarialainen rekkakuski tulisi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan? Niitä halutaan myös Saksaan, Belgiaan ja muualle", lehti kysyi ja kuvaili odotuksia siitä, että "itäeurooppalainen halpa työvoima pelastaa joulun napinpainalluksella ja katoaa sitten uudelleen". Lehden mukaan Boris Johnsonin vetona oli se, että brexit osoittaa Britannian "valvovan rajojaan" ja palkkojen nousevan. Mutta jos britit eivät pysty tankkaamaan autojaan tai paahtamaan joulukalkkunaa, hänen "on löydettävä vastaus kysymykseen, miksi Ranskassa tai Saksassa ei ole pulaa".

Myös New York Times ei syytä kriisiä pelkästään brexitistä. Sen mukaan oli kuitenkin "brexit-spesifisia syitä, jotka ovat kiistattomia. Se lisäsi, että tämä ei ollut ensimmäinen Britanniaan iskenyt kauppahäiriö sen jälkeen, kun se poistui yhtenäismarkkinoilta – muistatko simpukoiden tuottajat? – mutta se oli "ensimmäinen brexitin jälkeinen kriisi, jota koronaviruksen vaikutukset eivät ole peittäneet". On huomattava, että se oli myös "maantieteellisesti valikoiva", eikä paniikkiostoista raportoitu Pohjois-Irlannissa, jolla on avoin raja EU:n jäsenvaltion kanssa. Siitä huolimatta "brexiteerit löytävät poikkeuksetta muita syyllisiä huonoihin uutisiin", asiakirjassa sanottiin, ja suuri osa Yhdistyneen kuningaskunnan tiedotusvälineistä oli enemmän huolissaan "hallituksen toimivallasta kriisin hoitamisessa" kuin "Yhdistyneen kuningaskunnan uuden aseman asettamista rakenteellisista esteistä".

CNN:n analyysi oli myös, että Britannia kärsi paljon enemmän kuin useimmat maat "brexitin – tai erityisesti Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen tavoitteleman brexitin muodon vuoksi, joka otti käyttöön tiukat maahanmuuttopolitiikat ja vei Britannian ulos EU:n tavaramarkkinoista, mikä vaikeutti huomattavasti brittiläisten yritysten palkkaamista EU:n työntekijöitä ja tuli heille paljon kalliimmaksi tehdä kauppaa Yhdistyneen kuningaskunnan suurimman yksittäisen kauppakumppanin kanssa".

Sen ei olisi pitänyt mennä näin, Yhdysvaltain yleisradioyhtiö sanoi: Esimerkiksi työntekijäpula ei ollut väistämätön tulos brexitistä. Mutta Ison-Britannian brexitin jälkeisen maahanmuuttojärjestelmän tarkoituksena oli vähentää Britanniaan palaavan ammattitaidottomien työntekijöiden määrää." EU-jäsenyyden aikana monet alat olivat tulleet riippuvaisiksi tasaisesta työvoimavirrosta. Sadattuhannet kuljettajat, maatyöläiset, tarjoilijat, putkimiehet ja jopa lääkärit, jotka työskentelevät Yhdistyneessä kuningaskunnassa EU:n ulkopuolisten passien kanssa, ovat lähteneet, eikä heillä ole aikomustakaan palata, Liberation totesi pääkirjoituksessa. Pula pahenee viikko viikolta."

https://www.theguardian.com/business/2021/oct/03/only-yourselves-to-blame-uks-shortages-seen

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ei intialaiset taxikuskit lopu 🤣

      • Tämähän ei ole monologi, vaan suora referaatti kansainvälisistä uutisista. Luulisi, että se on persuillakin hyvä tietää mitä kansainvälisissä uutisissa kerrotaan.

        Kiitoksen sijasta saa vittuilua osakseen.


      • Anonyymi
        landlord kirjoitti:

        Tämähän ei ole monologi, vaan suora referaatti kansainvälisistä uutisista. Luulisi, että se on persuillakin hyvä tietää mitä kansainvälisissä uutisissa kerrotaan.

        Kiitoksen sijasta saa vittuilua osakseen.

        Kyllähän tuo on trollaamista, mitä palstalle spämmäilet. Muiden juttuja. Tämä ei ole mikään uutissivusto.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän tuo on trollaamista, mitä palstalle spämmäilet. Muiden juttuja. Tämä ei ole mikään uutissivusto.

        Tämä Brexit-kaaos on sellainen, ettei täällä Suomessa voi muodostaa käsitystä siitä. Niinpä on mentävä merta edemmäs kalaan, ja kerättävä tietoa kansainvälisistä uutislähteistä. Nämä jutut ovat keränneet satoja lukukertoja. Eli ei se ihan turhaa ole ollut.

        Tietenkinhän se sinua varmasti harmittaa että näistä kerrotaan. Etenkin jos se sotii omaa maailmankäsitystä vastaan. Siinä joutuu noloon valoon.


      • Anonyymi
        landlord kirjoitti:

        Tämä Brexit-kaaos on sellainen, ettei täällä Suomessa voi muodostaa käsitystä siitä. Niinpä on mentävä merta edemmäs kalaan, ja kerättävä tietoa kansainvälisistä uutislähteistä. Nämä jutut ovat keränneet satoja lukukertoja. Eli ei se ihan turhaa ole ollut.

        Tietenkinhän se sinua varmasti harmittaa että näistä kerrotaan. Etenkin jos se sotii omaa maailmankäsitystä vastaan. Siinä joutuu noloon valoon.

        Onhan se mukavaa, että sinulla riittää iytseluottamusta. Mutta tuo on kyllä vaalityötä, mutta miksi perusjen sivuilla?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onhan se mukavaa, että sinulla riittää iytseluottamusta. Mutta tuo on kyllä vaalityötä, mutta miksi perusjen sivuilla?

        Mitä ihmeen vaalityötä?

        Minusta on ensisijaisen tärkeää kertoa asioiden tilanne, kun populistit ajoivat Britannian eroon unionista. Perussuomalaiset ovat julistautuneet EU-kriittiseksi puolueeksi ja mm. Laura Huhtasaari haluaisi lakkauttaa koko EU:n.

        Toivottavasti jokainen ymmärtää olla äänestämättä ehdokkaita, jotka tarjoavat helppoja vastauksia monimutkaisiin asioihin. Puolueesta riippumatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän tuo on trollaamista, mitä palstalle spämmäilet. Muiden juttuja. Tämä ei ole mikään uutissivusto.

        Niin, mitäs persu uutisilla tekee?


    • Anonyymi

      Kyllä persuilla kiehuu kun totuutta tuodaan esille.
      Jatka vain,landlord,me muut mielenkiinnolla seurataan miten persutoimistossa pöhisee.

      • Miten tuo liittyy persuihin ? Miksi persutoimistossa pöhisisi ?


      • Anonyymi

        Voi j..malauta aina tuota totuutta julkistamassa omien viestien kehumisineen nimimerkit vain vaihtuu hoh hoijjaa banaani...


    • Nyt on pulaa myös hiilidioksidista. Sillä on vaikutusta elintarvikkeiden pakkaamiseen muun muassa.

      Kaikesta on pulaa, kylmäkin saattaa talvella tulla. Ei ole kiva olla jos kämpässä on 16 astetta lämmintä.

      Mutta eihän se haittaa, vapaus varmasti lämmittää mieltä.

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      65
      1990
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1347
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      78
      1274
    4. 49
      1182
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1002
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      999
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      920
    8. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      881
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      878
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      873
    Aihe