Summan taisteluiden sankareita

talvisodassa

http://fi.wikipedia.org/wiki/Taipaleen_ja_Summan_taistelut

GUNNAR HÖCKERT
Helsinki 12.2.1910 KAATUI SUMMAN TAISTELUISSA 11.2.1940

Ruotsalaisen kauppakorkeakoulun oppilas. Berliinin olympialaisten 5000 metrin kultamitalin voittaja.

Gunnar Höckert osallistui talvisodan Summan taisteluihin 5.JR/10 joukkueenjohtajajana, joissa kunnostautui erityistä rohkeutta osoittaen tuhoten vihollisen tankkeja.
Kerran tuli täysosuma hänen joukkueensa telttaan hänen itsensä ollessa teltan ulkopuolella. Höckert lähetti oitis hakemaan ahkioita ja sanitäärejä. Itse hän ryhtyi antamaan ensiapua haavoittuneille. Samassa telttaan osui toinen kranaatti joka haavoitti vielä uudelleen jo kertaalleen haavoittuneita sotilaita, lisäksi moni kuoli. Kuin ihmeen kaupalla Höckert ei saanut naarmuakaan.

Häntä pidettiin tarmokkaana ja aloiterikkaana upseerina. Erityisesti hän kunnostautui tuhotessaan tankkeja helmikuun 9.päivänä.Hän juoksi oman juoksuhautansa etumaastoon hyppäsi tankin päälle ampui tähystysaukosta sisään, ja venäläisten tullessa katsomaan luukusta mitä siellä ulkopuolella tapahtuu hän heitti kasapanoksen luukusta sisään.

Siten hänen onnistui tuhota kolme vihollisen tankkia samana päivänä. Seuraavana päivänä vihollisen tankki jäi asemien eteen akkuvian vuoksi ja miehistö lähti siirtymään ryömien läheiseen toiseen vaunuunsa. Nyt Höckert yhdessä asealiupseeri Österholmin kanssa juoksivat tuohon tankkiin. Höckert käänsi tankin konekiväärin venäläisiä kohti ja teki heistä selvää.

Samaan aikaan oli suomalaisosasto tulossa puhdistamasta erästä metsikköä ja joutui vihollisen konekiväärin tulen kohteeksi. Nyt Höckert käänsi vallatusta tankista konekivääritulen tuota venäläistä konekivääriä kohti ja vaiensi sen. Näitten urotekojen jälkeen Höckertiä kutsuttiin ”tankintappajaksi”.
Seuraavana päivänä Höckert kaatui Karhulan kylän Kinnassaaren lähettyvillä kranaatin osuessa pk.pesäkkeeseen..

Höckert osoitti rohkeudellaan että on mahdollista liikkua maastossa tankkien hallitessa tienoota voimakkaalla kone-ja pikatykki tulellaan.
Höckertille oli kunnia-asia, ettei puolustus horjunut hänen kaistallaan.

Lähde Isänmaan puolesta. Talvisodassa 1939-1940 kaatuneiden upseerien elämäkerrasto.


Ruotsinkielinen Höckert osallistui talvisotaan VAPAAEHTOISESTI. Ilmeisesti sairastamansa nivelreuman vuoksi häntä ei YH:ssa kutsuttu ylimääräisiin kertausharjoituksiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Höckert

http://www.mil.fi/perustietoa/talvisota/timer-77.html

4

2089

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksiköhän?

      Sensuuri vei hienot jutut suomenruotsalaisten sankarteoista, miksiköhän?

      Eikö suomenruotsalainen "sotasankaruus" kestäkään historian valossa tapahtuvaa lähempää tarkastelua?

      • rolf anders

        Avundsjuka. Minnen från 1918. AK Akateeminen Karjalaseura hade många medlemmar i den nyfödda finska intelligentsian..Dessa kände sig nog underlägsna den äldre svenska överklassen och tyckte felaktigt att alla hurri var just överklass.Fel.Men, man verkar inte ha lärt sig. SE i dag.Tosi totiset Perussuomalaiset.


    • Summan mutikka

      Summan murtuminen alkoi siitä kun asemiin oli loppuunväsyneiden suomalaisten tilalle vaihdettu ruotsalaiset, jotka lähti 1. taistelussa takaviistoon!

      Lukekaapa Wolf H. Halstin kirjoittama kolmiosainen teossarja Suomen Sota 1939-1945 osat 1-3.

      Sen osa 1. Talvisota 1939-1940, on julkaistu 1957 ja toiset osat 2 ja 3 Jatkosodasta heti perään.

      Tätä Halstin kirjoittamaa kirjasarjaa EI pidä sekoittaa Jatkosodan viralliseen Sotahistorianlaitoksen julkaisemaan mahtavaan teossarjaan Suomen Sota 1941-1945 osat I - XI.

      Niille jotka eivät W. H. Halstia tunne entuudestaan lienee paikallaan kertoa että hän oli Mannerheim-ristin ritari nro 157. Sai ristinsä 16.10.1944. Ansioina oli Tornion valtauksessa osoitettu kylmäverisyys ja operatiivinen johto.

      Hän oli Talvisodassa aitiopaikalla 5.D:n esikunassa ja on kirjoittanut useita kirjoja sodasta, joista ensimmäiset jo ennen Talvisotaa ja viimeiset joskus 1980 luvulla. Samoin hän kirjoitti Suomen Kuvalehteen lukemattomia kolumneja aina sota-ajoilta alkaen ihan loppuun saakka.

      Tuskin monikaan kehtaa asettaa Wolf H. Halstin mielipiteitä kyseenalaiseksi. Tässä tapauksessa Halstikin on vähän turhan kohtelias - ruotsalaisista kun on kysymys.

      Tässä Halstin kirjassa kerrotaan melkoisen tarkasti tapahtumat Summan murtumisesta 1940 helmikuun 11. päivänä.

      Sivulta 252 alkaen sivulle 289 käydään läpi koko tapahtuma ja kommentit suomenruotsalaisten toimille on seuraavanlaisia:

      Suoraa lainausta

      -s. 273 Helmikuun 11. päivänä oli Lähteentien kaistalla se JR 9:n pataljoona, (II/JR 9) joka II AK:n komentajan kehotuksesta oli toimitettu sinne vaihtamaan lopen uupunutta JR 8:n pataljoonaa. Vaihto oli tapahtunut helmikuun 8. - 9. päivänä pimeän suojassa, joten henkilökunnalla oli ollut aikaa perehtyä asemaan ja kotiutua olosuhteisiin parisen vuorokautta. Pataljoonan vahvuus oli vajaat 400 miestä, kun se joutui Lähteentien kaistalle. Se ei ollut saanut aikaisempia tappioitaan täydennetyiksi, kuten eivät muutkaan Summan divisioonissa taistelevat joukot. Pataljoona oli ruotsinkielinen ja toimi suomenkielisessä -mutta enen kaikkea sille vieraassa- rykmentissä tilapäisesti.

      -s. 274 Helmikuun 9. ja 10. päivinä pataljoona sai olla verrattain rauhassa Summan olosuhteisiin katsoen.

      - s. 276 Joka tapauksessa komppanian päällikkö klo 12.30 antoi komppanialleen käskyn vetäytyä tukilinjalle.
      Oikeudenmukaisuuden vuoksi on kuitenkin -niin ymmärrettävä kuin käsky noissa olosuhteissa olikin- sanottava, että jos aikaisemmin tällä kaistalla olleet komppanianpäälliköt olisivat menetelleet samalla tavalla, *Summan kaista olisi menetetty jo joulukuussa*. Silloinkin riehuivat venäläiset hyökkäysvaunut asemassa tukilinjaa myöten, siis paljon syvemmällä kuin nyt, ja jalkaväki pysyi siitä huolimatta paikallaan. Puolustukseen määrätyllä komppanianpäälliköllä ei liioin ole ohjesäännön mukaan oikeutta antaa perääntymiskäskyä. Sekin seikka että käsky ylipäätään saatiin välitetyksi pesäkkeille, osoittaa että *tilanne ei voinut olla aivan toivoton*. Samaa todistaa myös se, että irtaantuminen onnistui.

      -s 277 II/JR 9:n vasemmalla siivellä oleva komppania joutui taisteluun Munasuon kautta hyökkäävän venäläisen jalkaväen kanssa ja torjui sen ankaran taistelun jälkeen. Kun komppanian päällikkö huomasi veväläisten hyökkäysvaunujen ajavan eteenpäin Lähteentien varressa ja venäläisen jalkaväen siellä pesiytyneen suomalaisten asemaan, hänkin - nähtävästi omasta aloitteestaan, saamatta ylempää lupaa - antoi käskyn tyhjentää aseman ja vetäytyä tukilinjalle. Siihen hänellä ei ollut minkäänlaista oikeutta, olkoonkin että hänen sivustansa oli venäläisten etenemisen johdosta välillisesti uhattu. *Hänen tekonsa oli riidattomasti vastoin ohjesäännön sekä henkeä että kirjainta*.

      Pataljoonan komentajan toiminta tässä ratkaisevassa vaiheessa on selostuksista päättäen supistunut tietojen välittämiseen, tilanteen kehityksen odottamiseen ja tapahtuneiden tosiasiain hyväksymiseen. Hänellä ei tosin ollut suuriakaan mahdollisuuksia pataljoonan vähäisen miesluvun tähden, mutta yhtä mahdollisuutta ei kuitenkaan voida keneltäkään komentajalta riistää niin kauan kuin hän pystyy liikkumaan: hän voi panna oman persoonansa vaakaan ja näyttää esimerkkiä. Tätä mahdollisuutta hän ei käyttänyt, ei ainakaan samalla tavalla kuin hänen edeltäjänsä Lähteentien kaistalla olivat sitä käyttäneet pelastaakseen tilanteen. Tämäkin on oikeudenmukaisuuden tähden todettava.

      -s 278 Kirjoittaja oli helmikuun 11. - 12. päivien välisenä yönä Lähteentien kaistan tukilinjan maastossa tarkastamassa JR 13:lle meneviä huoltokuljetuksia ja voi silloin todeta, että kukaan ei oikeastaan tiennyt mitään omien tai venäläisten joukkojen asemasta.

    • Summan sankari

      "Seuraavana päivänä Höckert kaatui Karhulan kylän Kinnassaaren lähettyvillä kranaatin osuessa pk.pesäkkeeseen."

      Ruotisnkielinen uusmaalaisrykmentti JR 10 taisteli 4.D:n osana, eikä ollut missään vaiheessa Summan lohkolla. Kovimmat taistelut se kävi Punaisen lähteen mäessä aivan Summan naapurissa. Karhulan kylä on siitä vielä etelään.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe