Puolueiden erot arvokysymyksissä

ArvotKunniaan

Ylen vaalikone kertoo, millä tavoin puolueiden näkemykset arvokysymyksissä eroavat toisistaan.

Useimmista kilpailijoistaan poiketen Ylen vaalikone paljastaa kunkin puolueen ehdokkaiden keskimääräiset vastaukset kysymyskohtaisesti ja valtakunnallisesti. Lisäksi Yle on laatinut ehdokkaiden vastauksista uutisia, esimerkiksi ympäristöpolitiikasta 14. maaliskuuta.

Transsukupuolisuudesta kaikkein konservatiivisimmin ajattelevat odotetusti kristillisdemokraatit, jonka ehdokkaat ovat vain 2-prosenttisesti samaa mieltä väitteestä ”Sukupuolen korjaamisen tulee olla mahdollista myös alle 18-vuotiaille”. Perussuomalaiset ovat miltei yhtä kriittisiä (9-prosenttisesti samaa mieltä).

”Liberaalia” eli kulttuurivasemmistolaista laitaa edustaa Feministinen puolue (92 %). Eduskuntapuolueista lähimpänä feministejä ovat tasapistein (64 %) Vihreät ja Vasemmistoliitto.

Mainitut luvut tarkoittavat keskimääräistä samanmielisyyden astetta Ylen käyttämällä viisiportaisella asteikolla. Niistä ei voi päätellä suoraan, kuinka moni on samaa mieltä, sillä vastaus ”täysin eri mieltä” vaikuttaa prosenttilukuihin vahvemmin kuin ”osittain eri mieltä”.

Eutanasiaa kristillisdemokraatit vastustavat yksin. Puolueen ehdokkaat antavat vain 4-prosenttisen tuen Ylen vaalikoneen väitteelle ”Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan”. Ero lähimpään eduskuntapuolueeseen on huima: Keskusta kannattaa eutanasiaa tasan 50-prosenttisesti. Toisesta laidasta löytyvät tässäkin tapauksessa Vihreät (84 %) ja Vasemmistoliitto (81 %).

Myös kristillisdemokraatit tahtovat kriminalisoida ”vihapuheen”
Myös ”vihapuheen” kieltäminen erottaa yhden puolueen kaikista muista – tällä kertaa Perussuomalaiset. Ylen vaalikoneen väittämästä ”Vihapuhe tulee määritellä ja asettaa rangaistavaksi rikoslaissa” Perussuomalaisten ehdokkaat ovat samaa mieltä vain 13-prosenttisesti.

Kaikkein innokkaimmin ”vihapuheen” kieltäisivät SDP:n, RKP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton ehdokkaat (82–86 %). Pienpuolueista mainittakoon Feministit (99 %) sekä sananvapauskysymyksiä korostava Piraattipuolue (26 %).

Perussuomalaisten jälkeen kriittisin eduskuntapuolue on Kristillisdemokraatit (58 %). Miltei 60 prosentin kannatus ”vihapuheen” kriminalisoinnille muistuttaa kuitenkin huomattavasti enemmän eduskunnan vasemmistopuolueita kuin poliittisen kentän konservatiivisemmasta laidasta löytyviä Perussuomalaisia.

Niistä kristillisdemokraattien ehdokkaista, jotka ovat eri mieltä puolueensa enemmistön kanssa, jotkut kuitenkin korostavat Perussuomalaisten ja Piraattien tavoin sananvapauteen liittyviä riskejä. Heidän mukaansa vaarana on, että ”vihapuheeksi” voidaan tulkita solvausten ohella myös epäsuosittuja mielipiteitä – esimerkkinä avioliiton sanominen miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Kaikkien eduskuntapuolueiden keskimääräiset näkemykset edellä mainittuihin kysymyksiin, sekä lisäksi maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan, on listattu alla olevassa taulukossa.

-seurakuntalainen -

50

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ääriliberaali

      "Vihapuhe" - termi on neuvostoliitosta kotoisin olevaa kapulakielta. Aikoinaan tarkoitti kaikkea kommunismia / sosialismia vastustavaa.

      ns. "vihapuhe" kuuluu sananvapauteen. Jos se pimiöpäisin natsi ei saa kertoa huolistaan ja murheistaan vapaasti, ilman pelkoa, ei enää voida puhua sananvapaudesta. Etenkin kun se pimiöpäisin kommari saa täysin vapaasti meuhkata kuinka "valkoisten kansanmurha on sikasiistihomma!" yms länsivastaista paskaansa.

      Vaaleissa on tarjolla ainakin viisi mielisairasta, autoritääristä äärivasemmistoa edustavaa puoluetta: Kommarit, Vasemmisto, Feministit, Vihreät, ja ns. "SDP".
      Näistä joka ikinen osoittaa loputonta halveksuntaa Suomalaista työväenluokkaa kohtaan, sekä käyvät aktiivisesti ja avoimesti luokkasotaa työväenluokkaa vastaan.
      Tulitukea tarjoavat Kokoomus, RKP, Keskusta.

      Ei jää hirveän paljon vaihtoehtoja jäljelle. Jollekulle keskustavasemmistolaiselle, liberaalille, PALJON ennemmin kansallismieliselle, kuin globalistille, työväenluokkaiselle.

      • Tulee jännät vaalit 🤓


      • "Vaaleissa on tarjolla ainakin viisi mielisairasta, autoritääristä äärivasemmistoa edustavaa puoluetta"

        Sinähän vitsikkäällä päällä olet. :D :D :D


      • Tipale kirjoitti:

        "Vaaleissa on tarjolla ainakin viisi mielisairasta, autoritääristä äärivasemmistoa edustavaa puoluetta"

        Sinähän vitsikkäällä päällä olet. :D :D :D

        Vitsikkyys tuli ilmi jo ensimmäisessä kappaleessa, jossa vihapuheen käsitteen sanottiin olevan kotoisin Neuvostoliitosta. Tunnen neuvostoterminologian melko läpikotaisin, eikä vihapuhe-sanaa voi löytää käytetyn edes N-liiton olemassaolon aikana saati NKP:n omasta kielenkäytöstä.

        Lopun äänestyssuositukset istuvat kyllä hyvin täydelliseen yleissivistyksen puutteeseen. 😏


      • Tipale kirjoitti:

        "Vaaleissa on tarjolla ainakin viisi mielisairasta, autoritääristä äärivasemmistoa edustavaa puoluetta"

        Sinähän vitsikkäällä päällä olet. :D :D :D

        Kunpa se olisikin vitsi 😳


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kunpa se olisikin vitsi 😳

        Joka tapauksessa on monenlaisia arvoja, joita eri puolueet painottavat eri tavoin.


    • Ääriliberaali

      Ah, niin vallan unohdin: KD on kommunistinen puolue 2.0 nykypäivänä. Todellakin länsimaisen elämäntyylin ja työväenluokan vihollinen.

    • Näinseasiaon

      Sen olen muuten pannut merkille, kun itselläni on kristillinen vakaumus ja osin poliittinenkin vakaumus vaikken olekaan koskaan ollut puolueuskollinen, - niin tehtyäni useitakin vaalikoneita huomasin ettei vaalikoneiden tuloksien perusteella kannata valita itselleen ehdokasta. Vaalikone tarjoaa vain sitä ehdokasta joka vastasi NIIHIN kysymyksiin mahdollisimman samalla tavalla.

      Lisäksi se että vaikka ehdokas vastaisi mahdollisimman samalla tavoin niihin tiettyihin kysymyksiin, se ei tarkoita että hänellä välttämättä olisi minkäänlaista kompetenssia ryhtyä kansanedustajaksi. Kyllä minä ainakin edellytän omalta ehdokkaaltani tavallisesti myös kokemusta.

      Hyvänä apuvälineenä vaalikonekin toki voi olla, mutta se kummastutti, tehtyäni HS:n eli Helsingin Sanomien vaalikoneen, minulle tarjottiin sieltä aivan eriskummallista Tähtiliikkeen edustajaa vaikka en ole tasan tarkkaan hänen kanssaan paljon mistään samaa mieltä. YLEn vaalikoneessa tuli paljon odotettavissa olevampia ehdokkaita jotka olivat oikeasti vastanneet samalla tavoin.

      Tietenkin kaikki vastaukseni kristittynä olivat mitä konservatiivisimpia se on selvä. Mutta minulle heräsi kyllä epäilys, onko HS -vaalikonetta "peukaloitu" johtamaan ehdokasvalinnassa harhaan? Onhan Helsingin Sanomat tunnettu poliittisesti vihervasemmistolaiseen äärilaitaan sijoittuva propagandamedia joka on aina kokenut "koti-uskonto-isänmaa" -arvojen edustajat pahimmaksi uhakseen ja vihollisekseen. Tuskin mikään olisi niin helppoa kuin "säätää" sopivasti ohjelmaa niin että se tunnistaa konservatiivisesti vastailevan, ja ohjaa tarkoituksellisesti tarjoamalla aivan umpimähkäisiä ehdokkaita?

      Mikä hyöty tästä olisi vihervasemmistolaiselle äärimedialle? No ainakin se että suuri joukko konservatiivisesti ajattelevia saataisiin hajautettua siten etteivät äänet ohjautuisikaan samoin ajatteleville ehdokkaille vaan hajaantuisivat epämääräisille "sinne päin" -ehdokkaille... Huomatkaa etten VÄITÄ mitään. Itselleni vaan heräsi epäilys koska kokemukseni mukaan HS vaalikone toimii näköjään aivan toisin kuin muut vaalikoneet jotka taroavat minulle OIKEASTI samalla tavoin ajattelevia ehdokkaita!

      Kyllähän niitä varmaan meissä konservatiiveissakin on jotka valitsevat ehdokkaansa vaalikoneella. On varsin suuri joukko etenkin nuoria jotka luottavat koneeseen kuin kirveensilmään.

      On varsin suuri joukko ihmisiä Suomessa muutenkin jotka ovat tehneet saman havainnon HS mediasta eli se on mielestämme alkanut yhä vähemmän ja vähemmän käydä luotettavasta mediasta, eikä enää kelpaa muiden päälehtitalojen tavoin edes uutisten välittäjien arvokkaaseen joukkoon. HS on viime vuosikymmeninä profiloitunut niin selkeästi ääriradikaalin vihervasemmistoanarkian ja kulttuurimarxismin äänenkannattajaksi, tai sanoisinko paremminkin aisankannattajaksi...

      • Näinseasiaon
        usko.vainen kirjoitti:

        Yle Kioskin ”vaalikone” on kaiken huippu mutta ei ylitä valtamedian uutiskynnystä 😏
        https://www.suomenuutiset.fi/yle-kioskin-johdatteleva-vaalikone-on-lapimata-vihrean-aktiivin-johdolla-kyhattiin-sakeinta-puppua-mita-suomalaisten-vaalikoneiden-historiassa-on-koskaan-nahty/?fbclid=IwAR199Pqfrhle6m17Mi9zDzmHk7CGZeFPPcxK_hoVCUF2BG_2p767aJu5HyA

        No kyllähän on törkeää yleltä jonka toiminnan me sen tään rahoitamme yhteisillä verorahoillamme. Onhan se ollut jo tiedossa ettei tämä reporadio koskaan ole muuta ollut kun vasemmiston äänitorvi. IHme oli että sen päävaalikoneen vastaukset kuitenkin tuli ainakin suht. oikein.

        Kyllä olis kirveellä töitä...


      • Näinseasiaon kirjoitti:

        No kyllähän on törkeää yleltä jonka toiminnan me sen tään rahoitamme yhteisillä verorahoillamme. Onhan se ollut jo tiedossa ettei tämä reporadio koskaan ole muuta ollut kun vasemmiston äänitorvi. IHme oli että sen päävaalikoneen vastaukset kuitenkin tuli ainakin suht. oikein.

        Kyllä olis kirveellä töitä...

        Ylellä ja mediassa ylensökkin valtaosa henkilökunnasta on vihervassuja, mitä muuta voi silloin odottaa 😕


      • vanhus.olet
        Näinseasiaon kirjoitti:

        No kyllähän on törkeää yleltä jonka toiminnan me sen tään rahoitamme yhteisillä verorahoillamme. Onhan se ollut jo tiedossa ettei tämä reporadio koskaan ole muuta ollut kun vasemmiston äänitorvi. IHme oli että sen päävaalikoneen vastaukset kuitenkin tuli ainakin suht. oikein.

        Kyllä olis kirveellä töitä...

        Reporadion ajassako sinä vielä elät? Siitähän on jo 50-vuotta.


      • Näinseasiaon
        usko.vainen kirjoitti:

        Ylellä ja mediassa ylensökkin valtaosa henkilökunnasta on vihervassuja, mitä muuta voi silloin odottaa 😕

        Muuten katsokaapas mitä HS:n nettisivuilla julkaistaan. Tässä pieni lainaus:

        "VIIME päivinä on keskusteltu HS:n vaalikoneen algoritmista... ...Puoluetta suositteleva algoritmi on datajournalismia: se on toimituksen valinta ja yksi mahdollinen näkemys siitä, minkälainen puoluesuositus kannattaa tehdä." ( toimituspäällikkö Esa Mäkinen)

        https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006033697.html

        Vaikka artikkelissa selitellään "yllättäen" ummet jalammet vihreiden ja vasemmistoliiton kokemista "vääryyksistä", niin paljon tuo herättää avoimia kysymyksiä...


      • Näinseasiaon kirjoitti:

        Muuten katsokaapas mitä HS:n nettisivuilla julkaistaan. Tässä pieni lainaus:

        "VIIME päivinä on keskusteltu HS:n vaalikoneen algoritmista... ...Puoluetta suositteleva algoritmi on datajournalismia: se on toimituksen valinta ja yksi mahdollinen näkemys siitä, minkälainen puoluesuositus kannattaa tehdä." ( toimituspäällikkö Esa Mäkinen)

        https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006033697.html

        Vaikka artikkelissa selitellään "yllättäen" ummet jalammet vihreiden ja vasemmistoliiton kokemista "vääryyksistä", niin paljon tuo herättää avoimia kysymyksiä...

        Yle on ensimmäisenä huutamassa vaaleihin vaikuttamamisesta 🤔


      • Laitalahkolaisluuserit tosiaan luulee että Eino S Repo on edelleen Ylen pääjohtaja. Sitä johtavat porvarit nykyään.
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂


      • fggn
        KTS kirjoitti:

        Laitalahkolaisluuserit tosiaan luulee että Eino S Repo on edelleen Ylen pääjohtaja. Sitä johtavat porvarit nykyään.
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        myönnät siis, etä Yle on vassujen hallussa.


      • Joo uskopistevaisen mukaanhan sekä kokoomus että keskusta ovat punavihreitä vassuja mutta välillä aina on olevinaan kokoomusporvarikin, kunnes taas välillä KD ja kenties persukin.


    • Voi harmi kun Yleen ei voi luottaa, koska se on liberaalivalemedia... voi voi. Ainoastaan silloin Yleen saattoi luottaa kun se paljasti tanskalaismoskeijoiden radikalismin, mutta muutoin ei. Ei, ei, ei kertakaikkiaan ei, paitsi silloin kerran, koska se kuulost siltä mitä haluttiin kuulla, mutta muuten ei.

      • Maikkarin vaalikone on muuten aika hyvä. Sieltä tuli parhaaksi osumaksi nainen jota voin oikeastikin äänestää. Ilmeisesti ”portaattomilla” liukusäätövastauksilla oli osuutensa tulokseen.


      • tasan-näin
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        Maikkarin vaalikone on muuten aika hyvä. Sieltä tuli parhaaksi osumaksi nainen jota voin oikeastikin äänestää. Ilmeisesti ”portaattomilla” liukusäätövastauksilla oli osuutensa tulokseen.

        Se horo jota "voisit äänestää" on 100%:sti samaa mieltä kuin sen puolueen puheenjohtaja kenen ehdokkaana se on?
        Periaatteessa kannattaa äänestää vain puoluetta jonka puheenjohtaja on edes osin samaa mieltä asioista kuin itse on.
        Muut "edustajat" on vaan lainvaatimaa täyte paskaa joihin puoluekuri puree.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        Maikkarin vaalikone on muuten aika hyvä. Sieltä tuli parhaaksi osumaksi nainen jota voin oikeastikin äänestää. Ilmeisesti ”portaattomilla” liukusäätövastauksilla oli osuutensa tulokseen.

        Minullekin Maikkarin kone suosittelee sellaista ehdokasta, jota äänestäisin. Samaa kyllä suosittelevat muutkin, mutta eivät kaikki muut.


      • Totuus_on_tuolla kirjoitti:

        Minullekin Maikkarin kone suosittelee sellaista ehdokasta, jota äänestäisin. Samaa kyllä suosittelevat muutkin, mutta eivät kaikki muut.

        Musta tuntuu, että Maikkari on onnistunut tällä kertaa parhaiten kojeensa kanssa. Joillakin muillakin tuli ihan harkittavia ehdokkaita, mutta ei näin kelpoa. Kokenut ja arvostettukin kunnallispoliitikko – vaalikoneethan ei mittaa kykyjä ja ominaisuuksia vaan vain mielipiteitä, mikä on samalla niiden fataali puute.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        Musta tuntuu, että Maikkari on onnistunut tällä kertaa parhaiten kojeensa kanssa. Joillakin muillakin tuli ihan harkittavia ehdokkaita, mutta ei näin kelpoa. Kokenut ja arvostettukin kunnallispoliitikko – vaalikoneethan ei mittaa kykyjä ja ominaisuuksia vaan vain mielipiteitä, mikä on samalla niiden fataali puute.

        Minun täytyy myöntää, että noin vapaa säädin on jopa kauhistuttava, nyt näin paremman sanan puutteessa. Kuinka minä määrittelen, että olen vaikkapa 23-prosenttisesti samaa mieltä? Olet näköjään itse tyytyväinen eikä minullakaan lopputulokseen mitään valittamista ole.

        Tokihan tuossa voi valita "pykälittäin" jos haluaa, että laittaa puoliväliin tai tappiin asti. Ehkä sillä joissain tapauksissa on väliä, että on enemmänkin valinnanvaraa. Tärkeämpää on mielestäni se, että jotkin aiemmin esiintyneet mielestäni huonommat kysymykset ovat loistaneet poissaolollaan. Esim. se, mitä ennen näki, että "pohjimmiltaan maailmassa on kyse selviämistaistelusta" (tms.) on outo; eihän tuon kanssa samaa tai eri mieltä oleminen kerro mitään siitä miten asian PITÄISI olla.


      • Totuus_on_tuolla kirjoitti:

        Minun täytyy myöntää, että noin vapaa säädin on jopa kauhistuttava, nyt näin paremman sanan puutteessa. Kuinka minä määrittelen, että olen vaikkapa 23-prosenttisesti samaa mieltä? Olet näköjään itse tyytyväinen eikä minullakaan lopputulokseen mitään valittamista ole.

        Tokihan tuossa voi valita "pykälittäin" jos haluaa, että laittaa puoliväliin tai tappiin asti. Ehkä sillä joissain tapauksissa on väliä, että on enemmänkin valinnanvaraa. Tärkeämpää on mielestäni se, että jotkin aiemmin esiintyneet mielestäni huonommat kysymykset ovat loistaneet poissaolollaan. Esim. se, mitä ennen näki, että "pohjimmiltaan maailmassa on kyse selviämistaistelusta" (tms.) on outo; eihän tuon kanssa samaa tai eri mieltä oleminen kerro mitään siitä miten asian PITÄISI olla.

        Koen että tuo liukusäädin toimii vähän kuin portaattoman vaihdelaatikon keinotekoiset pykälät – tai siis päinvastoin itse asiassa. Tuskin se aidosti portaaton on, vaikka mistä senkään tietää. Itse tunsin viihtyväni. 👌


    • Ylen vaalikoneesta (SRKL:n sivuilta):

      Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan.
      Kannatusta löytyi:

      Vihreät 84
      Vasemmistoliitto 81
      RKP 66
      SDP 66
      Kokoomus 66
      Keskusta 50
      Siniset 59
      Kristillisdemokraatit 4
      Perussuomalaiset 68

      Eli puolueissa on todella korkeita kannatuslukemia eutanasian suhteen. Mutta vaikka seuraavassa eduskunnassa eutanasialle olisi vaikkapa 2/3:n kannatus, niin sekään ei uskoakseni johtaisi siihen, että kyseinen laki hyväksyttäisiin seuraavan hallituksen toimesta.

      Jotenkin se konservatiivisuus/varovaisuus taas nousee pintaan, kun uusi eduskunta on valittu ja seuraava hallitus muodostettu. Joka voisi johtua osin siitä, että vaikeiden arvokysymysten suhteen on ilmeisesti helpointa jättää laki nykyiselleen, jos lain suhteen on vähääkään vetoa kahteen vastakkaiseen suuntaan.

      Translain päivitystä pitäisin sen sijaan lähes varmana.

      https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/puolueiden-erot-arvokysymyksissa-paljastuvat-ylen-vaalikoneesta/

      • hmmm1

        "Transsukupuolisilla itsemurhayritykset ovat yleisiä. Noin 40 prosenttia transsukupuolisista on yrittänyt itsemurhaa mikä on melkein yhdeksänkertaisesti koko väestöön verrattuna."

        Toisaalta... jos eutanasia mahdollistettaisiin? ei translakia välttämättä tarvittaisi...


      • tkesdgn
        hmmm1 kirjoitti:

        "Transsukupuolisilla itsemurhayritykset ovat yleisiä. Noin 40 prosenttia transsukupuolisista on yrittänyt itsemurhaa mikä on melkein yhdeksänkertaisesti koko väestöön verrattuna."

        Toisaalta... jos eutanasia mahdollistettaisiin? ei translakia välttämättä tarvittaisi...

        Totta, sairaat voitaisiin "parantaa" halvemmalla....


      • Te fundamentalistit voitte hakea itsellenne mitä haluatte, tai tehdä sen ihan itse jos haluatte, mutta itseäni ihmetytti vain eutanasian todella laaja kannatus.

        ps itse en eutanasiaan (tai itsemurhaan) turvaudu, koska olen sen Rakkaalle uskovalle Vaimolleni luvannut. Ja minähän pidän sanani

        pps tuo mahtaa olla vaikea ymmärtää heille, jotka eivät lupauksiaan pidä


      • Jäit kiinni valehtelusta. Taas kerran. Minä kun uskon qwertyilijaa.


      • verovaroja.säästyy

        Sinulle uskopistevainen on varattu polttohautaus, keskiviikko 3.4. klo 9.30. Toivottavasti aika sopii.


      • torre12 kirjoitti:

        Jäit kiinni valehtelusta. Taas kerran. Minä kun uskon qwertyilijaa.

        Minä en valehtele, enkä edes ymmärrä miksi pitäisi valehdella, tai mitä hyötyä siitä olisi, että saisin muut uskomaan epätotta, mutta ilmeisesti jotkut kuvittelee, että muita huijaamalla oma elämä olisi jotenkin parempi.

        Mutta eikö tuollainen ole itsepetosta?


      • qwertyilija kirjoitti:

        Minä en valehtele, enkä edes ymmärrä miksi pitäisi valehdella, tai mitä hyötyä siitä olisi, että saisin muut uskomaan epätotta, mutta ilmeisesti jotkut kuvittelee, että muita huijaamalla oma elämä olisi jotenkin parempi.

        Mutta eikö tuollainen ole itsepetosta?

        Samat sanat. ja luulenkin monen valehtelijaksi väittävän olevan itse sellainen, jolle totuus on häilyvä käsite.


      • Sarcisson

        Mielenkiintoinen tieto, ja jos laskisi nykyisen eduskunnan paikkaluvulla, niin
        124 kannattaa eutanasiaa ja 76 vastustaa sitä.

        Jos taas laskee maaliskuun alussa tehdyn gallupin pohjalta, niin uudessa eduskunnassa
        130 kannattaa eutanasiaa ja 70 vastustaa sitä.

        Loppulukema riippuu sinisten ja keskustan menetyksestä, jos eutanasian kannatus on perussuomalaisissa todella noin suurta. Mutta lähellä tuota mainitsemaasi 2/3 enemmistöä alettaisiin olemaan vaalien jälkeen.

        Voipi käydä hassusti niin, että maahanmuuton vastustaminen mahdollistaakin eutanasian
        läpimenon ensi tai sitä seuraavalla vaalikaudella.


      • Sarcisson kirjoitti:

        Mielenkiintoinen tieto, ja jos laskisi nykyisen eduskunnan paikkaluvulla, niin
        124 kannattaa eutanasiaa ja 76 vastustaa sitä.

        Jos taas laskee maaliskuun alussa tehdyn gallupin pohjalta, niin uudessa eduskunnassa
        130 kannattaa eutanasiaa ja 70 vastustaa sitä.

        Loppulukema riippuu sinisten ja keskustan menetyksestä, jos eutanasian kannatus on perussuomalaisissa todella noin suurta. Mutta lähellä tuota mainitsemaasi 2/3 enemmistöä alettaisiin olemaan vaalien jälkeen.

        Voipi käydä hassusti niin, että maahanmuuton vastustaminen mahdollistaakin eutanasian
        läpimenon ensi tai sitä seuraavalla vaalikaudella.

        Suomalaiset päivittää arvonsa aina hieman Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden jälkeen eli jos muut edellä niin ehkä sitten.

        40% suomalaisista ei usko myöskään Jumalaan ja 26% ei tiedä uskooko vai eikö usko eli 2/3 noille eutanasia ei voine olla mikään jumaluskoon liittyvä ongelma.


      • Sarcisson
        qwertyilija kirjoitti:

        Suomalaiset päivittää arvonsa aina hieman Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden jälkeen eli jos muut edellä niin ehkä sitten.

        40% suomalaisista ei usko myöskään Jumalaan ja 26% ei tiedä uskooko vai eikö usko eli 2/3 noille eutanasia ei voine olla mikään jumaluskoon liittyvä ongelma.

        Ei ihan aina. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka hyväksyi aivokuoleman kuoleman luonnolliseksi rajaksi. Tapahtui vuonna 1971. Ruotsi hyväksyi tämän vasta 1990-luvulla.


    • Näinseasiaon

      Minä en ymmärrä mitä vihervasemmistolaisetkin ovat puhuvinaan "arvoista"? Eihän heillä OLE mitään arvoja!

      • Mielestäni on. Ainakin sellaista, että olisi pidettävä huoli huono-osaisista ja luonnosta. Ihan hyviä arvoja nekin.


      • Lkfjvjj
        torre12 kirjoitti:

        Mielestäni on. Ainakin sellaista, että olisi pidettävä huoli huono-osaisista ja luonnosta. Ihan hyviä arvoja nekin.

        He vaativat muita tekemään mutta itse eivät tee mitään.


      • Lkfjvjj kirjoitti:

        He vaativat muita tekemään mutta itse eivät tee mitään.

        Jaa. Etteivät tee mitään. Uskoako tuota.


    • Vasemmiston arvo on pitää huoli kaikista ja oikeiston puolestaan ei.

      Oliko tässä nämä arvot yksinkertaistetusti?

    • Kepu haluaisi pitää huolen maajusseista, kokoomus kaulusköyhälistöstä, demarit duunareista, vihreät luonnosta, vasemmistoliitto köyhistä ja loput omistaan.

      Oli äärimmäinen trivialisointi, myönnän.

      • Voihan näistä vitsejä vääntää. Kokoomus = Kokoomus. Keskusta = maajussien Kokoomus. Vihreät = Kokoomuksen puutarhasiipi. SDP = Metalliliiton Kokoomus. Vasemmistoliitto = Kalliolaisten kaljanlatkijoiden Kokoomus. Siniset = Sininen Kokoomus. Persut = Globalisminvastainen PersKokoomus. KD = Hihhulien Kokoomus. Piraattipuolue = warettajien Kokoomus. Liberaalit = Kokoomus ilman konservatiiviänkyröitä kapitalisteja. Liike Nyt = Kokoomus Nyt. 7 Tähden liike = Väyrysen Kokoomus. SKP = Suomen Kokoomustinen Puolue. KTP = Juche-Kokoomus. Feministipuolue = Naisten ja naistenmielisten Kokoomus. Eläinoikeuspuolue = Eläinten Kokoomus :D


    • Minä en tiennytkään olevani tällä palstalla hyvätuloisten seurassa, kaikki tuntuvat vihaavan vasemmistoa, joka on kai ainoana pienituloisten asialla.

      Miksi te sitten vihaatte rahaa ? Tai ainakin kadehditte, eikö teillä ole tarpeeksi ?

      • ÖööööÖ

        Sanos miksi rikkaiden pitäisi elättää köyhät?


      • Minä en oikein havahdu tuommoiseen kysymyksenasetteluun. Niin kauan kuin toteutuu mahdollisuuksien tasa-arvo ja tietysti poissuljetaan varastaminen tai muut epärehelliset keinot tai muut laittomuudet, niin yhden omaisuus ei lähtökohtaisesti ole keneltäkään toiselta pois. Mutta kuinka hyvin mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu? Mihin yhteiskunnan varat pitää suunnata? Hankalia kysymyksiä.

        Olen opiskelijana ja pätkätyöläisenä vähävarainen, mutta en ole ikinä ajatellut, että kellään muulla olisi jokin velvollisuus elättää minut. Kannatan kuitenkin sekataloutta ja sellaista yhteiskuntaa, joka huolehtii jäsenistään.

        Maksan omista tuloistani veroja, mutta tuloni ovat niin vähäisiä, että en tietenkään ole mikään nettomaksaja - ja muuten monet, jotka luulevat olevansa nettomaksajia, eivät itsekään ole sitä. Tässä mielessä naureskelen semmoisille keskiluokkaisille leluporvareille, jotka ovat suurin tulonsiirtojen saajaryhmä tai sitten tietyille yrityksille, jotka kaikesta kannattamattomuudestaan ja kyvyttömyydestään osoittaa, että pystyisivät kasvamaan työllistäen, saavat yritystukia.

        En minä saa mitään hemmetin lapsilisiä tai yritystukia, enkä minä valita kenellekään, että jos lakkaatte maksamasta minulle jotain niin muutan johonkin muualle :D ...ja kenelle minun pitäisi olla kateellinen, tai piittaisinko siitä, jos joku minua osattomampi olisi kateellinen minulle? En ole enkä piittaa. Olen tyytyväinen, kunhan tämä yhteiskunta toimii hyvinvointiyhteiskuntana.


      • verovaroja.säästyy
        ÖööööÖ kirjoitti:

        Sanos miksi rikkaiden pitäisi elättää köyhät?

        Sinun uskopistevainen omaisuusverosi käytetään puliukkojen juottamiseen.


      • ÖööööÖ kirjoitti:

        Sanos miksi rikkaiden pitäisi elättää köyhät?

        Sanos miksi rividuunareiden pitäisi puolustaa tätä maata, jonka rikkaat omistaa jos heillä ei olisi muuta roolia kuin noiden rikkaiden rikastuttaminen?

        Rividuunarit ovat hylänneet tämän maan useampaankin otteeseen eli 0,8 miljoonaa on lähtenyt muihin maihin.

        Pitäisikö loppujenkin lähteä?


      • etuke
        qwertyilija kirjoitti:

        Sanos miksi rividuunareiden pitäisi puolustaa tätä maata, jonka rikkaat omistaa jos heillä ei olisi muuta roolia kuin noiden rikkaiden rikastuttaminen?

        Rividuunarit ovat hylänneet tämän maan useampaankin otteeseen eli 0,8 miljoonaa on lähtenyt muihin maihin.

        Pitäisikö loppujenkin lähteä?

        Rividuunarin tulee puolustaa rikkaiden maata koska rividuunaritkin saavat siinä asua loisina.


    • AteistiVaan

      Tuleeko poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä sallia?
      Kannatusta löytyi:

      Vihreät 0 (0%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Vasemmistoliitto 2 (4%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      RKP 3 (18%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      SDP 1 (2%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Kokoomus 3 (9%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Keskusta 10 (24%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Siniset 2 (14%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Kristillisdemokraatit 50 (54%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.
      Perussuomalaiset 1 (1%) Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee sallia.

      Lähde:
      https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2019/puolueittain.html

      • Eli väärään uskonnolliseen perheeseen syntyneen poikalapsen esinahka lähtee laillisesti jos kristilliset ja osin kepu päättäisi asian. Kuten nyt lähteekin.

        Seuraus ko. toimenpiteestä, 80%seksuaalista mielihyvää tuntevasta kudoksesta on poistettu.

        No, vähenee ainakin masturbointi, kun ei laukea. (siksi se alun perin keksittiinkin)

        ps jos ko. toimenpide jotenkin parantaisi seksuaalista nautintoa, niin mahtaisi yksityislääkäreiden luona olla tungosta 18-v-miesten suhteen. Mutta eipä ole.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jes! Miljoonat diesel-autot joutumassa ajokieltoon

      Erittäin hyvä ilmastouutinen! https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/a1277257-1244-4700-9bd7-399ef4d4313c "Tuo ajokiel
      Maailman menoa
      375
      4136
    2. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      16
      1086
    3. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      162
      989
    4. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      190
      973
    5. Makea kysymys

      Tiedätkö onko kaivattusi perso makealle? 😋
      Ikävä
      90
      927
    6. Odotan että eroat

      Sitten vasta meidän suhde voisi alkaa. En halua mihinkään pettämiskuvioihin mukaan. Sun pitäis siis ottaa riski, että jä
      Ikävä
      35
      865
    7. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      113
      803
    8. Maailmankaikkeuden synty

      Universumi syntyi reilut 14 miljardia vuotta sitten ns alkuräjähdyksessä. Aluksi laajentuminen tapahtui jopa valoa nopea
      Luterilaisuus
      183
      801
    9. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      69
      772
    10. Ainainen kissa-hiirileikki alkaa kyllästyttää

      Jos tunnistat itsesi kissahiirileikkijäksi, niin lopettaisitko kiitos.
      Ikävä
      57
      772
    Aihe