Kyläkoulusta ja

Ilon pedagogiikasta

oli Pitäjänuutisten yleisönosastolla kaksi kirjoitusta. Miksi virkamiehet eivät voisi antaa periksi ja ottaa myönteistä kantaa asiaan? Se toisi positiivista mainetta kunnalle, hyödyttäisi opetustointa ja pitäisi Halmeniemelle haalitut asukkaat meidän veronmaksajinamme.
Mäntyharjun kunta ei menettäisi mitään!

EHDOTANKIN, että lähettäisimme asiallista postia päättäjille, kannustaisimme suostumaan ja antamaan periksi. Koulun ja opetusmenetelmän kehittäjät ovat sen ansainneet ja siitä seuraisi hyvää -ei mitään haittaa, eikä riskejä!

143

8729

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liena o-

      Virkamiehet ynnä muut päättävät antaisivat varmaan mielihyvin Halmeniemen ja muidenkin koulujen säilyi, mutta mistäs siihen otetaan rahat?

      Ne rahat tulisi silloin kiskoa kaikilta kuntalaisilta, niiltäkin, joille ei ole pennin vertaa hyötyä kyseisistä kouluista, ja niitä on valtaisa enemmistö.

      On paras lähettää päättäjille asiallista postia, etteivät suostuisi moisiin yhteisten varojen tuhlaamiskeinoihin.

      • rahhoo

        tuhlataan johonkin muuhun kuin lasten koulunkäyntiin,lieppo järjen käyttö ei ole kielletty!


      • jallu .
        rahhoo kirjoitti:

        tuhlataan johonkin muuhun kuin lasten koulunkäyntiin,lieppo järjen käyttö ei ole kielletty!

        ... rahaa joudutaan käyttämään muihinkin tarkoituksiin kuin lasten koulunkäyntiin.

        Koulunkäynti on nykyisin taattu jokaiselle kouluikäiselle lapselle eikä siinä erikoisjärjestelyjä tarvita.

        Ilon pedagogit saavat mennä muualle ilakoimaan. Ei lapsista saa tehdä koekaniineja.


      • IhmisteNkesken
        rahhoo kirjoitti:

        tuhlataan johonkin muuhun kuin lasten koulunkäyntiin,lieppo järjen käyttö ei ole kielletty!

        Lieppo on kateellinen ydinperheille.


    • Juuso J.

      Kiitos tuesta Teille, jotka sitä osoititte!

      'Liena-o':n käsitystä voisi sen verran oikaista, että tämä 'ilon pedagogiikka' -projekti ei maksa kenellekään mäntyharjulaiselle yhtään mitään, sillä se on Opetusministeriön tukema valtakunnallinen peruskoulun kehittämishanke. OPM tilaa, OPM maksaa!

      'jallu':
      Oletko sitä mieltä että koulun tulee pysyä aina vain samanlaisena, sellaisena jota Sinä ja isäsi ja isoisäsi ja isoisän isäsi ovat käyneet? Oliko koulunkäynti Sinusta mukavaa?
      Uuden luominen on aina myös kokeilua, eikö? Eikä siinä tehdä pahaa kenellekään lapselle - päinvastoin, yritetään vain etsiä heille mukavampaa tapaa käydä koulua.

      Tämä 'ilon pedagogiikka' -asia on tulevana maanantaina kunnan opetuslautakunnan käsittelyssä, josta se sitten menee kunnanhallitukseen päätettäväksi. Valmistelu on sujunut hyvässä keskustelevassa ilmapiirissä, ja tarkoitus on saada ratkaisu aikaan vielä nykyisen hallituksen aikana.

      • Ilon pedagogiikasta

        ASIATIEDOISTA.
        ..Ettei siis maksa kunnalle mitään, kun Opetusministeriö tilaa ja maksaa. Kunta tulee tästä hyötymään.
        Ja ennenkaikkea, kouluviihtyvyyttä kehitetään.

        Toki hyväksi havaittuja menetelmiä vois sitten soveltaa isompiinkin kouluihin.


    • Halmeniemen

      vapaassa kyläkoulussa tällä hetkellä on?
      Kuka valvoo oppilaiden kokeet ja oppimistulokset,
      onko koululautakunta hommassa mukana?
      Entäpä nämä muuttaneet "uudisasukkaat", asuvatko he enää Halmeniemellä, käsittääkseni lehtien
      palstojen mukaan osa on jo muuttanut pois?
      Halmeniemen kylän ja siellä asuvien ihmisten
      keskinäinen ilmapiiri ollut huhujen mukaan hyvin
      räjähdysaltista, voiko tästä tulkita ettei
      asiat ole niin auvoisia kuin annetaan ymmärtää
      kehittämisyhdistyksen toimesta? Ilmeisesti
      kyläläiset eivät ole kaikki vapaan kyläkoulun
      kannattajia, kai ihmisillä saa olla erilaisia
      mielipiteitä.
      Kyläkouluja lopetetaan koko ajan eri puolelta
      Suomea, miten ilonpedagogiikka voi kaikki ne
      pelastaa, jos yksinkertaisesti ei ole lapsia
      kouluihin.
      Eikö kannattaisi keskittyä seniori-ihmisiin,
      heitä on kohta paljon, vai pitääkö heidät
      vain purkittaa ja säilöä laitoksiin ilman mitään
      virikkeitä? Lasten asiat vielä aika hyvin.

      • liena o-

        Siinä oli asiaa!
        Hyvä puheenvuoro.
        Halmeniemen hömpötyksen saisi lopettaa ja lähettää lapset asianmukaisiin nykyaikaisiin kouluihin, joissa muutkin lapset saavat oppia.


      • juttuihisi
        liena o- kirjoitti:

        Siinä oli asiaa!
        Hyvä puheenvuoro.
        Halmeniemen hömpötyksen saisi lopettaa ja lähettää lapset asianmukaisiin nykyaikaisiin kouluihin, joissa muutkin lapset saavat oppia.

        Vertaa aiempi kommenttisi "Virkamiehet ynnä muut päättävät antaisivat varmaan mielihyvin Halmeniemen ja muidenkin koulujen säilyi, mutta mistäs siihen otetaan rahat?"

        Nyt tiedät, ettei kunnan rahoja tähän tarvita. Mikähän on perimmäinen syy kirjoitteluusi? (Jotakin hampaankolossa?)

        Minä ainakin laittaisin lapseni siihen kouluun jos voisin.


      • ...saas nähä

        Hyvä nimimerkki 'Halmeniemen'. Taidat olla todella huolissasi - tai sitten erittäin käärmeissäsi?
        Vielä niitä oppilaita hiukan toistakymmentä on. Toki useampi perhe on päätynyt muuttamaan kylältä pois, koska lasten virallinen koulu meni. Osalla ratkaisun taistalla on tosin ollut enemmän asumis- kuin kouluasiat. Tilannehan on ollut hyvin hermojarassaava koko tämän talkoo-kolunpidon ajan. Nykyisistä oppilaista vain pari on paljasjalkaisia Halmeniemeläisiä, mikäli se on se mittapuu jolla esim. sinun mielestäsi voisi olla jotain muuta kuin "uudisasukas". Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia? Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua. Nykyisessä tilanteessa on parempi odottaa tietoa koulun ja tutkimushankkeen kohtalosta, ennen kuin kiinnostuneet perheet ryhtyvät kovin suuriin elämänmuutoksiin.
        Miksi kysyt kokeista ja oppimistuloksista? Oletko oikeasti kiinnostunut lasten tekemästä työstä, heidän oppimisestaan? Jos vastaat myöntävästi, toivon että soitat koululle ja sovit milloin voit tulla paikalle seuraamaan lasten työskentelyä. Se on meinaan todella vaikuttavaa, sen voin sanoa. On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen. Ja minun koulumuistoistani suuri osa on kuitenkin ihan positiivisia. Vaikka lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat, he eivät todellakaan saa päättää esim, että eivät opiskelisi yhtään mitään. Tämä tuntuu olevan täällä Mäntyharjullakin hyvin yleinen luulo ja käsitys, jota kukaan kohtaamani luulija ei ole vielä suostunut tulemaan itse tarkistamaan.
        Kylän asukkaiden väleistä ja ilmapiiristä on toki monenlaista mieltä. Kyllä varmaan on kyläläisiä, joiden mielestä Vapaata kyläkoulua ei saisi olla, kehittämisyhdistys on paha juttu ja muualta muuttaneet asukkaat pitäisi kuskata ladon taakse lopetettaviksi jos ei niistä muuten eroon päästä. Mutta on myös niitä, jotka ovat mielissään, kun raitilla näkee lapsia, kun koulussa palaa edelleen valot ja pitävät positiivisena asiana sitä, että jotkut viitsivät tehdä asioille jotain. Monesti on niin, että ne henkilöt, jotka koulua tai kehittämisyhdistystä eniten moittivat, ovat tyytymättömiä ja kriittisiä hyvin monista asioista hyvin monissa eri yhteyksissä (ei pelkästään tässä koulun asiassa), mutta eivät silti itse juurikaan halua ottaa vastuuta mistään tai itse tehdä asioita paremmin kuin ne moittimansa ihmiset tekevät. Erilaisia mielipiteitä saa ja pitää olla, siitä tulee elämän rikkaus, mutta jos erilainen mielipide tarkoittaa vain sitä että 'haukun ja moitin kaikkea, mitä jotkut muut (kuin minä ja mun kaverit) tekevät, en oikein ymmärrä, miten asioita saataisiin sitten paremmaksi. Ja on myös muistettava, ettei missään ole sellaista kylää, jossa ei olisi eripuraa, riidankylväjää, muualta tulleiden karsastamista jne., Halmeniemi ei varmasti ole tässä lajissa edes pahimmasta päästä.
        Ilon pedagogiikka ei ole tarkoitettu miksikään kyläkoulujen pelastusohjelmaksi, vaikka niiden 'saattohoitoonkin' se sopii joissain tapauksissa. Jos oikeasti olet tästä asiasta kiinnostunut, pyydän uudestaan, ota yhteyttä koululle niin pääset keskustelemaan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.
        Lapsiin kannattaa keskittyä aina, he ovat niitä jotka luovat meille aikanaan seniori-palveluita. Ja senioreista vielä sanoisin, että Halmeniemen alueen kehittämisyhdistyksen yksi tavoite on perustaa kylälle hoivakoti. Jos koulu nyt kaiken tämän jälkeen loppuu, muuttaa kylältä useita lapsiperheitä pois, se on aivan varmaa. Sopii vain toivoa, että ne suureen ääneen kritisoivat ja moittivat ihmiset ovat siinä tapauksessa oikein onnellisia ja tyytyväisiä. Mutta...


      • t. omppeli
        ...saas nähä kirjoitti:

        Hyvä nimimerkki 'Halmeniemen'. Taidat olla todella huolissasi - tai sitten erittäin käärmeissäsi?
        Vielä niitä oppilaita hiukan toistakymmentä on. Toki useampi perhe on päätynyt muuttamaan kylältä pois, koska lasten virallinen koulu meni. Osalla ratkaisun taistalla on tosin ollut enemmän asumis- kuin kouluasiat. Tilannehan on ollut hyvin hermojarassaava koko tämän talkoo-kolunpidon ajan. Nykyisistä oppilaista vain pari on paljasjalkaisia Halmeniemeläisiä, mikäli se on se mittapuu jolla esim. sinun mielestäsi voisi olla jotain muuta kuin "uudisasukas". Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia? Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua. Nykyisessä tilanteessa on parempi odottaa tietoa koulun ja tutkimushankkeen kohtalosta, ennen kuin kiinnostuneet perheet ryhtyvät kovin suuriin elämänmuutoksiin.
        Miksi kysyt kokeista ja oppimistuloksista? Oletko oikeasti kiinnostunut lasten tekemästä työstä, heidän oppimisestaan? Jos vastaat myöntävästi, toivon että soitat koululle ja sovit milloin voit tulla paikalle seuraamaan lasten työskentelyä. Se on meinaan todella vaikuttavaa, sen voin sanoa. On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen. Ja minun koulumuistoistani suuri osa on kuitenkin ihan positiivisia. Vaikka lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat, he eivät todellakaan saa päättää esim, että eivät opiskelisi yhtään mitään. Tämä tuntuu olevan täällä Mäntyharjullakin hyvin yleinen luulo ja käsitys, jota kukaan kohtaamani luulija ei ole vielä suostunut tulemaan itse tarkistamaan.
        Kylän asukkaiden väleistä ja ilmapiiristä on toki monenlaista mieltä. Kyllä varmaan on kyläläisiä, joiden mielestä Vapaata kyläkoulua ei saisi olla, kehittämisyhdistys on paha juttu ja muualta muuttaneet asukkaat pitäisi kuskata ladon taakse lopetettaviksi jos ei niistä muuten eroon päästä. Mutta on myös niitä, jotka ovat mielissään, kun raitilla näkee lapsia, kun koulussa palaa edelleen valot ja pitävät positiivisena asiana sitä, että jotkut viitsivät tehdä asioille jotain. Monesti on niin, että ne henkilöt, jotka koulua tai kehittämisyhdistystä eniten moittivat, ovat tyytymättömiä ja kriittisiä hyvin monista asioista hyvin monissa eri yhteyksissä (ei pelkästään tässä koulun asiassa), mutta eivät silti itse juurikaan halua ottaa vastuuta mistään tai itse tehdä asioita paremmin kuin ne moittimansa ihmiset tekevät. Erilaisia mielipiteitä saa ja pitää olla, siitä tulee elämän rikkaus, mutta jos erilainen mielipide tarkoittaa vain sitä että 'haukun ja moitin kaikkea, mitä jotkut muut (kuin minä ja mun kaverit) tekevät, en oikein ymmärrä, miten asioita saataisiin sitten paremmaksi. Ja on myös muistettava, ettei missään ole sellaista kylää, jossa ei olisi eripuraa, riidankylväjää, muualta tulleiden karsastamista jne., Halmeniemi ei varmasti ole tässä lajissa edes pahimmasta päästä.
        Ilon pedagogiikka ei ole tarkoitettu miksikään kyläkoulujen pelastusohjelmaksi, vaikka niiden 'saattohoitoonkin' se sopii joissain tapauksissa. Jos oikeasti olet tästä asiasta kiinnostunut, pyydän uudestaan, ota yhteyttä koululle niin pääset keskustelemaan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.
        Lapsiin kannattaa keskittyä aina, he ovat niitä jotka luovat meille aikanaan seniori-palveluita. Ja senioreista vielä sanoisin, että Halmeniemen alueen kehittämisyhdistyksen yksi tavoite on perustaa kylälle hoivakoti. Jos koulu nyt kaiken tämän jälkeen loppuu, muuttaa kylältä useita lapsiperheitä pois, se on aivan varmaa. Sopii vain toivoa, että ne suureen ääneen kritisoivat ja moittivat ihmiset ovat siinä tapauksessa oikein onnellisia ja tyytyväisiä. Mutta...

        "Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia?"

        - Eipä tietenkään. Niin maksavat monien muidenkin lasten vanhemmat ja sellaisetkin, joilla ei edes ole lapsia. Ei heille ole hyötyä mistään kunnan reunoilla olevasta muutamaa lasta palvelevasta koulusta.

        "Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua."

        - Mikäs tuollaiseen viittaa? Odottaahan voi vaikka mitä, mutta tuo kuulostaa toiveajattelulta! Mikä sinne ihmisiä vetäisi. Tuttu tarina monesta kylästä. - "Virallista asemaa" se ei saa.

        "... lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat,..."

        - Hupsista! Johan on pedagogiikkaa! Kaipa ne isoina työssä ollessaan olettavat voivansa päättää, mitä työtä minkä verran kerrallaan ja missä paikassa tekevät. - Mitenkäs käy, jos Eetu haluaa pelata viikossa 10 tuntia potkupalloa, Jenni ehdä käsitöitä iltapäivällä klo 15 jälkeen ja Maikki opiskella ranskaa neljänä päivänä viikossa.

        "On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen."

        - Koskee suurin piirtein koulua kuin koulua.

        Muuten vielä kysymys: Eikö kylällä ole vanhempia, jotka haluavat tai haluaisivat panna vanhempansa perinteiseen kunnon kouluun? Onko heidän pakko panna lapsensa kyseiseen hankkeeseen, joka tuntuu enemmänkin vuosisadan takaiselta kiertokoululta, joka ei tosin kierrä talosta toiseen?

        Kylällä muuten palaisivat iltaisin valot, vaikka lapset kuljettaisiin päivisin kunnon kouluunkin. Saisivat lapset silloin nähdä ja kokea muutakin kuin kotikylän raittia.

        Onko lapselle todella hyödyksi, että hän käy koulua pienessä ryhmässä, jossa on eri-ikäisiä lapsia "hiukan toistakymmentä"? Tässä on syytä korostaa sanaa "hiukan".


      • kerrakseen
        ...saas nähä kirjoitti:

        Hyvä nimimerkki 'Halmeniemen'. Taidat olla todella huolissasi - tai sitten erittäin käärmeissäsi?
        Vielä niitä oppilaita hiukan toistakymmentä on. Toki useampi perhe on päätynyt muuttamaan kylältä pois, koska lasten virallinen koulu meni. Osalla ratkaisun taistalla on tosin ollut enemmän asumis- kuin kouluasiat. Tilannehan on ollut hyvin hermojarassaava koko tämän talkoo-kolunpidon ajan. Nykyisistä oppilaista vain pari on paljasjalkaisia Halmeniemeläisiä, mikäli se on se mittapuu jolla esim. sinun mielestäsi voisi olla jotain muuta kuin "uudisasukas". Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia? Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua. Nykyisessä tilanteessa on parempi odottaa tietoa koulun ja tutkimushankkeen kohtalosta, ennen kuin kiinnostuneet perheet ryhtyvät kovin suuriin elämänmuutoksiin.
        Miksi kysyt kokeista ja oppimistuloksista? Oletko oikeasti kiinnostunut lasten tekemästä työstä, heidän oppimisestaan? Jos vastaat myöntävästi, toivon että soitat koululle ja sovit milloin voit tulla paikalle seuraamaan lasten työskentelyä. Se on meinaan todella vaikuttavaa, sen voin sanoa. On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen. Ja minun koulumuistoistani suuri osa on kuitenkin ihan positiivisia. Vaikka lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat, he eivät todellakaan saa päättää esim, että eivät opiskelisi yhtään mitään. Tämä tuntuu olevan täällä Mäntyharjullakin hyvin yleinen luulo ja käsitys, jota kukaan kohtaamani luulija ei ole vielä suostunut tulemaan itse tarkistamaan.
        Kylän asukkaiden väleistä ja ilmapiiristä on toki monenlaista mieltä. Kyllä varmaan on kyläläisiä, joiden mielestä Vapaata kyläkoulua ei saisi olla, kehittämisyhdistys on paha juttu ja muualta muuttaneet asukkaat pitäisi kuskata ladon taakse lopetettaviksi jos ei niistä muuten eroon päästä. Mutta on myös niitä, jotka ovat mielissään, kun raitilla näkee lapsia, kun koulussa palaa edelleen valot ja pitävät positiivisena asiana sitä, että jotkut viitsivät tehdä asioille jotain. Monesti on niin, että ne henkilöt, jotka koulua tai kehittämisyhdistystä eniten moittivat, ovat tyytymättömiä ja kriittisiä hyvin monista asioista hyvin monissa eri yhteyksissä (ei pelkästään tässä koulun asiassa), mutta eivät silti itse juurikaan halua ottaa vastuuta mistään tai itse tehdä asioita paremmin kuin ne moittimansa ihmiset tekevät. Erilaisia mielipiteitä saa ja pitää olla, siitä tulee elämän rikkaus, mutta jos erilainen mielipide tarkoittaa vain sitä että 'haukun ja moitin kaikkea, mitä jotkut muut (kuin minä ja mun kaverit) tekevät, en oikein ymmärrä, miten asioita saataisiin sitten paremmaksi. Ja on myös muistettava, ettei missään ole sellaista kylää, jossa ei olisi eripuraa, riidankylväjää, muualta tulleiden karsastamista jne., Halmeniemi ei varmasti ole tässä lajissa edes pahimmasta päästä.
        Ilon pedagogiikka ei ole tarkoitettu miksikään kyläkoulujen pelastusohjelmaksi, vaikka niiden 'saattohoitoonkin' se sopii joissain tapauksissa. Jos oikeasti olet tästä asiasta kiinnostunut, pyydän uudestaan, ota yhteyttä koululle niin pääset keskustelemaan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.
        Lapsiin kannattaa keskittyä aina, he ovat niitä jotka luovat meille aikanaan seniori-palveluita. Ja senioreista vielä sanoisin, että Halmeniemen alueen kehittämisyhdistyksen yksi tavoite on perustaa kylälle hoivakoti. Jos koulu nyt kaiken tämän jälkeen loppuu, muuttaa kylältä useita lapsiperheitä pois, se on aivan varmaa. Sopii vain toivoa, että ne suureen ääneen kritisoivat ja moittivat ihmiset ovat siinä tapauksessa oikein onnellisia ja tyytyväisiä. Mutta...

        Mielenkiintoinen keskustelu syntynyt. Viittaan nimim.Halmeniemen kysymyksiin edelleen, joihin ei vastauksia kunnolla saanut. Monta oppilasta? Hiukan toistakymmentä= ?

        Kaikki kuntalaiset veronmaksajia, ei kukaan ole sen huonompi. Lisäkysymys, onko näillä muuttaneilla perheillä töitä vai elävätkö kunnan kustannuksella?

        Kokeet ja tulokset, siis valvooko kuka ?

        Ymmärsinkö oikein, syytät kyläläisiä ilmapiiristä? Aika yksipuolinen kommentti, saa
        käsityksen, että kehittämisyhdistys kaikessa oikeassa. Huhujen mukaan ilmapiirin rikkojat
        ja kärjekkäät puhujat löytyvät juuri kehittämis-
        yhdistyksen jäsenistön piiristä. Ehkä kannattaisi
        tarkistaa omia kantojaan paremmin.

        Ja entäpä tämä hoivakoti? Mistä ihmiset siihen?


      • Lasten tähden
        t. omppeli kirjoitti:

        "Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia?"

        - Eipä tietenkään. Niin maksavat monien muidenkin lasten vanhemmat ja sellaisetkin, joilla ei edes ole lapsia. Ei heille ole hyötyä mistään kunnan reunoilla olevasta muutamaa lasta palvelevasta koulusta.

        "Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua."

        - Mikäs tuollaiseen viittaa? Odottaahan voi vaikka mitä, mutta tuo kuulostaa toiveajattelulta! Mikä sinne ihmisiä vetäisi. Tuttu tarina monesta kylästä. - "Virallista asemaa" se ei saa.

        "... lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat,..."

        - Hupsista! Johan on pedagogiikkaa! Kaipa ne isoina työssä ollessaan olettavat voivansa päättää, mitä työtä minkä verran kerrallaan ja missä paikassa tekevät. - Mitenkäs käy, jos Eetu haluaa pelata viikossa 10 tuntia potkupalloa, Jenni ehdä käsitöitä iltapäivällä klo 15 jälkeen ja Maikki opiskella ranskaa neljänä päivänä viikossa.

        "On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen."

        - Koskee suurin piirtein koulua kuin koulua.

        Muuten vielä kysymys: Eikö kylällä ole vanhempia, jotka haluavat tai haluaisivat panna vanhempansa perinteiseen kunnon kouluun? Onko heidän pakko panna lapsensa kyseiseen hankkeeseen, joka tuntuu enemmänkin vuosisadan takaiselta kiertokoululta, joka ei tosin kierrä talosta toiseen?

        Kylällä muuten palaisivat iltaisin valot, vaikka lapset kuljettaisiin päivisin kunnon kouluunkin. Saisivat lapset silloin nähdä ja kokea muutakin kuin kotikylän raittia.

        Onko lapselle todella hyödyksi, että hän käy koulua pienessä ryhmässä, jossa on eri-ikäisiä lapsia "hiukan toistakymmentä"? Tässä on syytä korostaa sanaa "hiukan".

        Olen vakuuttunut, että tämä koulu saa virallisen aseman -ja kunta siitä positiivista huomiota.

        Itse en ole koululla käynyt, mutta olen mielenkiinnolla seurannut tilanteita. Mielestäni Halmenniemen kehittäjät ovat kokeneet suoranaista jäynää. Kunnan virkamiesten ja joidenkin luottamushenkilöidenkin toimesta on mattoa vedetty alta.

        Mietin vaan, että MIKSI?
        Tässä ei olla ottamasta keltään mitään pois. Rahastakaan ei nyt ole kyse.

        Uuden kehittäminen ei ole moite vanhoille opettajille.
        Ketä kiusaa, jos kylä pysyy elävämpänä ja siellä on koulu, josta on vielä mallia muillekin.

        Nähkää hyvät ihmiset kauemmas, sukupolvia eteenpäin!


      • t. omppeli
        Lasten tähden kirjoitti:

        Olen vakuuttunut, että tämä koulu saa virallisen aseman -ja kunta siitä positiivista huomiota.

        Itse en ole koululla käynyt, mutta olen mielenkiinnolla seurannut tilanteita. Mielestäni Halmenniemen kehittäjät ovat kokeneet suoranaista jäynää. Kunnan virkamiesten ja joidenkin luottamushenkilöidenkin toimesta on mattoa vedetty alta.

        Mietin vaan, että MIKSI?
        Tässä ei olla ottamasta keltään mitään pois. Rahastakaan ei nyt ole kyse.

        Uuden kehittäminen ei ole moite vanhoille opettajille.
        Ketä kiusaa, jos kylä pysyy elävämpänä ja siellä on koulu, josta on vielä mallia muillekin.

        Nähkää hyvät ihmiset kauemmas, sukupolvia eteenpäin!

        "Tässä ei olla ottamasta keltään mitään pois."

        - Onko joku miettinyt, mitä lapsilta otetaan pois, kun eivät saa käydä koulua tavanomaisessa kouluympäristössä, jossa normaalisti saadaan oppia - ja otetaan ensi askeleet yhteistyössä toisten samanikäisten kanssa?

        "Ketä kiusaa, jos kylä pysyy elävämpänä ja siellä on koulu, josta on vielä mallia muillekin."

        - On hyvä, jos kylä pysyy asuttuna ja siellä on lapsia, mutta pitääkö sen tapahtua lasten kustannuksella. Tuollainen koulumalli voisi olla vain kielteinen esimerkki siitä, millaista huuhaata voidaan tuoda lasten koulunkäyntiin ja tehdä lapsista koekaniineja.

        - Niin muuten paljonkos niitä oppilaita onkaan? Kuinka moni vanhempi on jo halukas toimittamaan lapsensa oikeaan kouluun?

        - Ei suinkaan tässä kyseistä "koulua" pidetä moitteena "vanhoille opettajille".

        "Nähkää hyvät ihmiset kauemmas, sukupolvia eteenpäin!"

        - Kukahan niin kaukonäköinen on? Ilmeisesti kyseisen koulun "kehittäjät". On huuhaata kerrakseen. Ei oikein vakuuta.


      • Juuso J.
        t. omppeli kirjoitti:

        "Tässä ei olla ottamasta keltään mitään pois."

        - Onko joku miettinyt, mitä lapsilta otetaan pois, kun eivät saa käydä koulua tavanomaisessa kouluympäristössä, jossa normaalisti saadaan oppia - ja otetaan ensi askeleet yhteistyössä toisten samanikäisten kanssa?

        "Ketä kiusaa, jos kylä pysyy elävämpänä ja siellä on koulu, josta on vielä mallia muillekin."

        - On hyvä, jos kylä pysyy asuttuna ja siellä on lapsia, mutta pitääkö sen tapahtua lasten kustannuksella. Tuollainen koulumalli voisi olla vain kielteinen esimerkki siitä, millaista huuhaata voidaan tuoda lasten koulunkäyntiin ja tehdä lapsista koekaniineja.

        - Niin muuten paljonkos niitä oppilaita onkaan? Kuinka moni vanhempi on jo halukas toimittamaan lapsensa oikeaan kouluun?

        - Ei suinkaan tässä kyseistä "koulua" pidetä moitteena "vanhoille opettajille".

        "Nähkää hyvät ihmiset kauemmas, sukupolvia eteenpäin!"

        - Kukahan niin kaukonäköinen on? Ilmeisesti kyseisen koulun "kehittäjät". On huuhaata kerrakseen. Ei oikein vakuuta.

        . . . ja sitten on oikein häijyjä tomppeleita. Paha yhdistelmä.

        Mikä lienee t.omppelin ymmärrys kouluopetuksesta ja kasvatusasioista? Ei vaikuta hääppöiseltä.

        "Onko joku miettinyt, mitä lapsilta otetaan pois, kun eivät saa käydä koulua tavanomaisessa kouluympäristössä, jossa normaalisti saadaan oppia - ja otetaan ensi askeleet yhteistyössä toisten samanikäisten kanssa? "

        Tarkoitat siis että "tavanomainen kouluympäristö" on lapsille parasta ja että koulaisten "yhteistyötä" on se, että istutaan pulpetit suorissa riveissä ja yritetään oppia tunnista toiseen vain kuuntelemalla?

        Aika alkeellinen oppimiskäsitys, varsinkin jos yhtään viitsii katsoa ympärilleen. Onko tämä yhteiskunta yhtään muuttunut viime vuosikymmeninä? Vaaditaanko työelämässä jotain muuta kuin 60-luvulla? Mutta onko koulu muuttunut? Opetetaanko lapsia tuntemaan itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa? Tuetaanko heitä oma-aloitteisuuteen, omaan vastuuseen ja ratkaisemaan ITSE ongelmia?

        Koulupa kasvattaa heitä edelleen teollisuusyhteiskuntaan, nöyriksi tottelijoiksi, istumaan liukuhihnan äärelle, jota ei enää ole! Parasta kun istuvat hiljaa eivätkä kysele!

        Ja sellaisen perään täällä t.omppelit hameet korvissa huutavat kun jotain muuta on näköpiirissä. Tietenkin se tällaisilla palstoilla on helppoa, kun voi nimimerkin takaa päästää kaikki omat (koulu)kaunansa eetteriin. Ihan vailla vastuuta.

        Suomalaiset koululaiset viihtyvät Unicefin (Yhdistyneiden Kansakuntien lastenoikeuksien järjestö) tutkimuksen mukaan koulussa kaikista läntisen maailman maista kaikkein heikoimmin.

        Mahtaako t.omppeli ja muut jarnaajat olla sitä mieltä, että sekin on vain lapsille hyväksi? Ja että aikuinen, jonka mielestä on kurjaa mennä töihin, tekee paremmat tulokset kuin sellainen joka menee työpaikalleen mielellään?

        Tästä vain on 'ilon pedagogiikassa' kysymys: parantaa lasten kouluviihtyvyyttä. Jos se sitten on joillekin kuin punainen vaate, niin en voi kuin ihmetellä ihmisen pienuutta!


      • t, omppeli
        Juuso J. kirjoitti:

        . . . ja sitten on oikein häijyjä tomppeleita. Paha yhdistelmä.

        Mikä lienee t.omppelin ymmärrys kouluopetuksesta ja kasvatusasioista? Ei vaikuta hääppöiseltä.

        "Onko joku miettinyt, mitä lapsilta otetaan pois, kun eivät saa käydä koulua tavanomaisessa kouluympäristössä, jossa normaalisti saadaan oppia - ja otetaan ensi askeleet yhteistyössä toisten samanikäisten kanssa? "

        Tarkoitat siis että "tavanomainen kouluympäristö" on lapsille parasta ja että koulaisten "yhteistyötä" on se, että istutaan pulpetit suorissa riveissä ja yritetään oppia tunnista toiseen vain kuuntelemalla?

        Aika alkeellinen oppimiskäsitys, varsinkin jos yhtään viitsii katsoa ympärilleen. Onko tämä yhteiskunta yhtään muuttunut viime vuosikymmeninä? Vaaditaanko työelämässä jotain muuta kuin 60-luvulla? Mutta onko koulu muuttunut? Opetetaanko lapsia tuntemaan itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa? Tuetaanko heitä oma-aloitteisuuteen, omaan vastuuseen ja ratkaisemaan ITSE ongelmia?

        Koulupa kasvattaa heitä edelleen teollisuusyhteiskuntaan, nöyriksi tottelijoiksi, istumaan liukuhihnan äärelle, jota ei enää ole! Parasta kun istuvat hiljaa eivätkä kysele!

        Ja sellaisen perään täällä t.omppelit hameet korvissa huutavat kun jotain muuta on näköpiirissä. Tietenkin se tällaisilla palstoilla on helppoa, kun voi nimimerkin takaa päästää kaikki omat (koulu)kaunansa eetteriin. Ihan vailla vastuuta.

        Suomalaiset koululaiset viihtyvät Unicefin (Yhdistyneiden Kansakuntien lastenoikeuksien järjestö) tutkimuksen mukaan koulussa kaikista läntisen maailman maista kaikkein heikoimmin.

        Mahtaako t.omppeli ja muut jarnaajat olla sitä mieltä, että sekin on vain lapsille hyväksi? Ja että aikuinen, jonka mielestä on kurjaa mennä töihin, tekee paremmat tulokset kuin sellainen joka menee työpaikalleen mielellään?

        Tästä vain on 'ilon pedagogiikassa' kysymys: parantaa lasten kouluviihtyvyyttä. Jos se sitten on joillekin kuin punainen vaate, niin en voi kuin ihmetellä ihmisen pienuutta!

        "Tästä vain on 'ilon pedagogiikassa' kysymys: parantaa lasten kouluviihtyvyyttä."

        - Että viihtyvyyttä yritetään parantaa! Eivätkö lapset sitten muissa kouluissa viihdy? Yleensä viihtyvät varsin hyvin.

        "... tällaisilla palstoilla on helppoa, kun voi nimimerkin takaa päästää kaikki omat (koulu)kaunansa eetteriin. Ihan vailla vastuuta."
        - Mitäs koulukaunaa edellä on ilmennyt? Entä mistä vastuusta on kyse?

        Sieltäkö ilon pedagogiikasta kasvatuksen pelastus löytyy?

        Viihtyvyyttä lisätään ja lapset oppivat silloin kun haluavat ja sitä, mitä haluavat. Se tuntuu olevan kyseisen "pedagogiikan" tunnuslause.

        Hätäpäissään täällä järjestelmää puolustava kirjoittaja, kun on nyt joutuneet koville, yrittää panna kyseenalaiseksi muiden kirjoitajien ymmärryksen ("Mikä lienee t.omppelin ymmärrys kouluopetuksesta ja kasvatusasioista? Ei vaikuta hääppöiseltä.")

        Tuo on tuttu ilmiö nettikeskustelussa. Kun keinot oman asian puolustamiseksi loppuvat, ruvetaan arvostelemaan yksinkertaisin käsittein toista kirjoittajaa. Siihen me järjestelmän arvostelijat emme alennu, emme sentään rupea arvioimaan niitä, jotka suunnittelevat, joskin suunnittelevat hyväntahtoista pedagogista hölmöyttä.

        Keskeisiin kysymyksiin täällä ei näy tulevan vastauksia.

        Onhan pedagogiikassakin ollut taivaanrannan maalareita. Mielenkiintoista on todeta, että sellaisia on Mjullakin.

        Vielä kysymyksiin:
        Onko tämä yhteiskunta yhtään muuttunut viime vuosikymmeninä?
        -On.

        Vaaditaanko työelämässä jotain muuta kuin 60-luvulla?
        - Vaaditaan.

        Mutta onko koulu muuttunut?
        - On.

        Opetetaanko lapsia tuntemaan itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa?
        - Opetetaan.

        Tuetaanko heitä oma-aloitteisuuteen, omaan vastuuseen ja ratkaisemaan ITSE ongelmia?
        - Tuetaan.

        Yhä vähemmän tuo hihhulipedagogiikka vakuuttaa. Toivottavasti kokeilu loppuu siihen, että vanhemmat ymmärtävät vastuunsa ja panevat lapsensa ajanmukaiseen kunnon kouluun.


      • jostakin..
        Juuso J. kirjoitti:

        . . . ja sitten on oikein häijyjä tomppeleita. Paha yhdistelmä.

        Mikä lienee t.omppelin ymmärrys kouluopetuksesta ja kasvatusasioista? Ei vaikuta hääppöiseltä.

        "Onko joku miettinyt, mitä lapsilta otetaan pois, kun eivät saa käydä koulua tavanomaisessa kouluympäristössä, jossa normaalisti saadaan oppia - ja otetaan ensi askeleet yhteistyössä toisten samanikäisten kanssa? "

        Tarkoitat siis että "tavanomainen kouluympäristö" on lapsille parasta ja että koulaisten "yhteistyötä" on se, että istutaan pulpetit suorissa riveissä ja yritetään oppia tunnista toiseen vain kuuntelemalla?

        Aika alkeellinen oppimiskäsitys, varsinkin jos yhtään viitsii katsoa ympärilleen. Onko tämä yhteiskunta yhtään muuttunut viime vuosikymmeninä? Vaaditaanko työelämässä jotain muuta kuin 60-luvulla? Mutta onko koulu muuttunut? Opetetaanko lapsia tuntemaan itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa? Tuetaanko heitä oma-aloitteisuuteen, omaan vastuuseen ja ratkaisemaan ITSE ongelmia?

        Koulupa kasvattaa heitä edelleen teollisuusyhteiskuntaan, nöyriksi tottelijoiksi, istumaan liukuhihnan äärelle, jota ei enää ole! Parasta kun istuvat hiljaa eivätkä kysele!

        Ja sellaisen perään täällä t.omppelit hameet korvissa huutavat kun jotain muuta on näköpiirissä. Tietenkin se tällaisilla palstoilla on helppoa, kun voi nimimerkin takaa päästää kaikki omat (koulu)kaunansa eetteriin. Ihan vailla vastuuta.

        Suomalaiset koululaiset viihtyvät Unicefin (Yhdistyneiden Kansakuntien lastenoikeuksien järjestö) tutkimuksen mukaan koulussa kaikista läntisen maailman maista kaikkein heikoimmin.

        Mahtaako t.omppeli ja muut jarnaajat olla sitä mieltä, että sekin on vain lapsille hyväksi? Ja että aikuinen, jonka mielestä on kurjaa mennä töihin, tekee paremmat tulokset kuin sellainen joka menee työpaikalleen mielellään?

        Tästä vain on 'ilon pedagogiikassa' kysymys: parantaa lasten kouluviihtyvyyttä. Jos se sitten on joillekin kuin punainen vaate, niin en voi kuin ihmetellä ihmisen pienuutta!

        ..muinaisilta ajoilta? Teksti näyttää samalta kuin "jallun -" ja "jalmarin". Olisikohan alan veteraani? Eikä voi myöntää, että kehittämisen tarvetta olisi. Sama kuin muutamat tasakatto-ajan rakennussuunnittelijat ovat yhä sitä mieltä, että sellaisia pitäisi tehdä lisää.

        Onhan koululaitos kehittynytkin, mutta joskus täytyy purkaa enemmän voidakseen uudistua syvemmältä.


      • Juuso J(uurikkala)
        t, omppeli kirjoitti:

        "Tästä vain on 'ilon pedagogiikassa' kysymys: parantaa lasten kouluviihtyvyyttä."

        - Että viihtyvyyttä yritetään parantaa! Eivätkö lapset sitten muissa kouluissa viihdy? Yleensä viihtyvät varsin hyvin.

        "... tällaisilla palstoilla on helppoa, kun voi nimimerkin takaa päästää kaikki omat (koulu)kaunansa eetteriin. Ihan vailla vastuuta."
        - Mitäs koulukaunaa edellä on ilmennyt? Entä mistä vastuusta on kyse?

        Sieltäkö ilon pedagogiikasta kasvatuksen pelastus löytyy?

        Viihtyvyyttä lisätään ja lapset oppivat silloin kun haluavat ja sitä, mitä haluavat. Se tuntuu olevan kyseisen "pedagogiikan" tunnuslause.

        Hätäpäissään täällä järjestelmää puolustava kirjoittaja, kun on nyt joutuneet koville, yrittää panna kyseenalaiseksi muiden kirjoitajien ymmärryksen ("Mikä lienee t.omppelin ymmärrys kouluopetuksesta ja kasvatusasioista? Ei vaikuta hääppöiseltä.")

        Tuo on tuttu ilmiö nettikeskustelussa. Kun keinot oman asian puolustamiseksi loppuvat, ruvetaan arvostelemaan yksinkertaisin käsittein toista kirjoittajaa. Siihen me järjestelmän arvostelijat emme alennu, emme sentään rupea arvioimaan niitä, jotka suunnittelevat, joskin suunnittelevat hyväntahtoista pedagogista hölmöyttä.

        Keskeisiin kysymyksiin täällä ei näy tulevan vastauksia.

        Onhan pedagogiikassakin ollut taivaanrannan maalareita. Mielenkiintoista on todeta, että sellaisia on Mjullakin.

        Vielä kysymyksiin:
        Onko tämä yhteiskunta yhtään muuttunut viime vuosikymmeninä?
        -On.

        Vaaditaanko työelämässä jotain muuta kuin 60-luvulla?
        - Vaaditaan.

        Mutta onko koulu muuttunut?
        - On.

        Opetetaanko lapsia tuntemaan itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa?
        - Opetetaan.

        Tuetaanko heitä oma-aloitteisuuteen, omaan vastuuseen ja ratkaisemaan ITSE ongelmia?
        - Tuetaan.

        Yhä vähemmän tuo hihhulipedagogiikka vakuuttaa. Toivottavasti kokeilu loppuu siihen, että vanhemmat ymmärtävät vastuunsa ja panevat lapsensa ajanmukaiseen kunnon kouluun.

        . . . jäyhnätä, t.omppeli, kun käännät kaikki asiat negatiivisiksi etkä yritäkään nähdä asioista muuta kuin oman "totuutesi".

        "Siihen me järjestelmän arvostelijat emme alennu, emme sentään rupea arvioimaan niitä, jotka suunnittelevat, joskin suunnittelevat hyväntahtoista pedagogista hölmöyttä."

        Lisäksi vielä korostat omaa hyveellisyyttäsi, vaikka tietämättä asiasta mitään ja haluamatta kuullakaan, "alennut" tuomitsemaan minun elämäntyöni "huuhaaksi" ja "hölmöydeksi".

        Mulla on muutakin tekemistä kuin käyttää aikaani nimettömien ilkimysten kanssa netissä vääntämiseen.

        Sen sijaan sellaiset ihmiset, joita koulun kehittäminen oikeasti kiinnostaa tai jotka HALUAVAT 'ilon pedagogiikasta' oikeaa tietoa tai muuten vaan jutella aiheesta, ovat minulle mieluisia keskustelukumppaneita, vaikkemme samaa mieltä joka asiasta olisikaan.

        Mikään ei ole tulevaisuuden kannalta tärkeämpää kuin lapsiin panostaminen, eikä näissä kasvatusasioissa ehdotonta totuutta ole. Vai onko sittenkin Sinulla, t.omppeli?


      • hokasin
        jostakin.. kirjoitti:

        ..muinaisilta ajoilta? Teksti näyttää samalta kuin "jallun -" ja "jalmarin". Olisikohan alan veteraani? Eikä voi myöntää, että kehittämisen tarvetta olisi. Sama kuin muutamat tasakatto-ajan rakennussuunnittelijat ovat yhä sitä mieltä, että sellaisia pitäisi tehdä lisää.

        Onhan koululaitos kehittynytkin, mutta joskus täytyy purkaa enemmän voidakseen uudistua syvemmältä.

        Katsoin maisterismies jallun aloittamaa keskustelua "oma ehdokas" ja aavistelen missä mättää. Voi voi jos niin on.


      • mari .
        kerrakseen kirjoitti:

        Mielenkiintoinen keskustelu syntynyt. Viittaan nimim.Halmeniemen kysymyksiin edelleen, joihin ei vastauksia kunnolla saanut. Monta oppilasta? Hiukan toistakymmentä= ?

        Kaikki kuntalaiset veronmaksajia, ei kukaan ole sen huonompi. Lisäkysymys, onko näillä muuttaneilla perheillä töitä vai elävätkö kunnan kustannuksella?

        Kokeet ja tulokset, siis valvooko kuka ?

        Ymmärsinkö oikein, syytät kyläläisiä ilmapiiristä? Aika yksipuolinen kommentti, saa
        käsityksen, että kehittämisyhdistys kaikessa oikeassa. Huhujen mukaan ilmapiirin rikkojat
        ja kärjekkäät puhujat löytyvät juuri kehittämis-
        yhdistyksen jäsenistön piiristä. Ehkä kannattaisi
        tarkistaa omia kantojaan paremmin.

        Ja entäpä tämä hoivakoti? Mistä ihmiset siihen?

        Kirjoittelu osoittaa tosiaan, ettei hankkeesta ole paljoakaan myönteisiä tosiasioita mainittavina. Samalla se näyttää, että koko "ilon pedagogiikka" on pilvissä leijailua vailla lapsen kehittymisen ja koulupedagogiikan tuntemusta.

        Näyttää myös siltä, että hanke on tulossa tiensä päähän ja että kylän lapset saavat lopultakin käydä normaalia koulua, onneksensa, ja että rauhaa palaa muuten hyvin tähän toimintarikkaaseen kylään.

        Lohdutukseksi on todettava, että mielenkiintoinen kokeilu se on ollut ja tehnyt kylää tunnetuksi. Sen aika on nyt kuitenkin ohi ja tässäkin asiassa palataan pilvistä maan pinnalle. "Uuden" perusteella on muuten usein helppo höynäyttää.

        Tämä keskustelu on muuten ollut varsin hyödyllinen ja paljastava. Varmaan sitä kylälläkin luetaan.

        (Yksi ja sama kirjoittaja siinä muuten näkyy puolustelevan hanketta, itsensä jo varsin vaivautuneeksi tuntien.)

        Kaikesta huolimatta, iloa kaikille!


      • Ilon pedagogiikasta
        mari . kirjoitti:

        Kirjoittelu osoittaa tosiaan, ettei hankkeesta ole paljoakaan myönteisiä tosiasioita mainittavina. Samalla se näyttää, että koko "ilon pedagogiikka" on pilvissä leijailua vailla lapsen kehittymisen ja koulupedagogiikan tuntemusta.

        Näyttää myös siltä, että hanke on tulossa tiensä päähän ja että kylän lapset saavat lopultakin käydä normaalia koulua, onneksensa, ja että rauhaa palaa muuten hyvin tähän toimintarikkaaseen kylään.

        Lohdutukseksi on todettava, että mielenkiintoinen kokeilu se on ollut ja tehnyt kylää tunnetuksi. Sen aika on nyt kuitenkin ohi ja tässäkin asiassa palataan pilvistä maan pinnalle. "Uuden" perusteella on muuten usein helppo höynäyttää.

        Tämä keskustelu on muuten ollut varsin hyödyllinen ja paljastava. Varmaan sitä kylälläkin luetaan.

        (Yksi ja sama kirjoittaja siinä muuten näkyy puolustelevan hanketta, itsensä jo varsin vaivautuneeksi tuntien.)

        Kaikesta huolimatta, iloa kaikille!

        Opetusministeriö on lähdössä tukemaan hanketta. Lapsen kehittymisen ja koulupedagogiikan asiantuntemusta löytynee.

        Luepa myös Juuso J:n (Juurikkala) tekstit!

        Viitaten arveluusi "saman kirjoittajan" teksteistä, juuri sitä olen arvellut opetusmenetelmien kehittämisen ja oppimisen ilon vastustajista.


      • jallu .
        hokasin kirjoitti:

        Katsoin maisterismies jallun aloittamaa keskustelua "oma ehdokas" ja aavistelen missä mättää. Voi voi jos niin on.

        Oikein nuori kirjoittaja, kannattaa lukea jallun kirjoituksia ja ottaa niistä opiksi.
        Sillä tavalla sinulla kenties menee vielä lujaa ja sinusta voi tulla jopa maisterismies.


      • Pulla
        Juuso J(uurikkala) kirjoitti:

        . . . jäyhnätä, t.omppeli, kun käännät kaikki asiat negatiivisiksi etkä yritäkään nähdä asioista muuta kuin oman "totuutesi".

        "Siihen me järjestelmän arvostelijat emme alennu, emme sentään rupea arvioimaan niitä, jotka suunnittelevat, joskin suunnittelevat hyväntahtoista pedagogista hölmöyttä."

        Lisäksi vielä korostat omaa hyveellisyyttäsi, vaikka tietämättä asiasta mitään ja haluamatta kuullakaan, "alennut" tuomitsemaan minun elämäntyöni "huuhaaksi" ja "hölmöydeksi".

        Mulla on muutakin tekemistä kuin käyttää aikaani nimettömien ilkimysten kanssa netissä vääntämiseen.

        Sen sijaan sellaiset ihmiset, joita koulun kehittäminen oikeasti kiinnostaa tai jotka HALUAVAT 'ilon pedagogiikasta' oikeaa tietoa tai muuten vaan jutella aiheesta, ovat minulle mieluisia keskustelukumppaneita, vaikkemme samaa mieltä joka asiasta olisikaan.

        Mikään ei ole tulevaisuuden kannalta tärkeämpää kuin lapsiin panostaminen, eikä näissä kasvatusasioissa ehdotonta totuutta ole. Vai onko sittenkin Sinulla, t.omppeli?

        Luin mielenkiinnolla näitä koulu juttuja, jäinpä vaan ihmettelemään et mikä kyläkoulu se halmeniemi on kun kerran Ristiinaan haluaa muuttaa??? Onko teidän kylässä yhtään paljasjalkasta lasta, joka ei välttämättä haluakaan kauas ns kivaan kouluun. Olettekohan joku hihhuli lahko koko poppoo??? Ihmettelen syvästi!!


      • Pilli
        Lasten tähden kirjoitti:

        Olen vakuuttunut, että tämä koulu saa virallisen aseman -ja kunta siitä positiivista huomiota.

        Itse en ole koululla käynyt, mutta olen mielenkiinnolla seurannut tilanteita. Mielestäni Halmenniemen kehittäjät ovat kokeneet suoranaista jäynää. Kunnan virkamiesten ja joidenkin luottamushenkilöidenkin toimesta on mattoa vedetty alta.

        Mietin vaan, että MIKSI?
        Tässä ei olla ottamasta keltään mitään pois. Rahastakaan ei nyt ole kyse.

        Uuden kehittäminen ei ole moite vanhoille opettajille.
        Ketä kiusaa, jos kylä pysyy elävämpänä ja siellä on koulu, josta on vielä mallia muillekin.

        Nähkää hyvät ihmiset kauemmas, sukupolvia eteenpäin!

        Ai että kylä pysyy elävempänä, kun koulun kehittäjät etsivät koululle uutta paikkaa jostain muualta.He he.. Rauhallinen kylä on muuttunut kahteen kastiin, pahimmillaan tulehtunut ilmapiiri on aistittavissa ja ei varmaan mene kauan kun hullujussit tappelee nyrkein, vaikka aivan turhaa. Ennen niin lämmin ja mukava kylä, nyt on siintä vain muisto. Harmi ja vain tyhmän koulu hömpötyksen takia. Miettikääpä vakkari ja alkuperäiset kyläläiset asiaa!!!


      • Juuso J.
        Pilli kirjoitti:

        Ai että kylä pysyy elävempänä, kun koulun kehittäjät etsivät koululle uutta paikkaa jostain muualta.He he.. Rauhallinen kylä on muuttunut kahteen kastiin, pahimmillaan tulehtunut ilmapiiri on aistittavissa ja ei varmaan mene kauan kun hullujussit tappelee nyrkein, vaikka aivan turhaa. Ennen niin lämmin ja mukava kylä, nyt on siintä vain muisto. Harmi ja vain tyhmän koulu hömpötyksen takia. Miettikääpä vakkari ja alkuperäiset kyläläiset asiaa!!!

        Koulua ei ole kukaan viemässä pois kylältä, etsitään vain semmoista kumppania, jolla olisi virallinen perusopetuksen järjestämislupa. Se voisi olla mikä tahansa Suomen kunta, ja koulu pysyisi silti siellä missä se nyt on.

        Kylän kahtia jakautumisesta. Jos jotkut haluavat tehdä kovasti työtä säilyttääkseen kylällään koulun, en ymmärrä mikä siinä on pois niiltä, joille asialla ei ole kovin suurta merkitystä.

        nimim. tyhmä maallemuuttaja


      • mari -
        Juuso J. kirjoitti:

        Koulua ei ole kukaan viemässä pois kylältä, etsitään vain semmoista kumppania, jolla olisi virallinen perusopetuksen järjestämislupa. Se voisi olla mikä tahansa Suomen kunta, ja koulu pysyisi silti siellä missä se nyt on.

        Kylän kahtia jakautumisesta. Jos jotkut haluavat tehdä kovasti työtä säilyttääkseen kylällään koulun, en ymmärrä mikä siinä on pois niiltä, joille asialla ei ole kovin suurta merkitystä.

        nimim. tyhmä maallemuuttaja

        Hankkeessa on varmaan hyviä ja kannatettavia ajatuksia. Aivan ilmeisesti on myös vähemmän kannatettavia.

        Jos mikään koulu ei ole valmis yhteistyöhön hankkeen ylläpitäjien kanssa, sen pitäisi kyllä panna hälytyskellot soimaan. Viittaa siihen, ettei vastuun jakajia löydy koulumaailman puolelta.

        Hanketta luonnehditaan ilon pedagogiikaksi. Eiköhän ilo ole asia, joka on paikallaan kaikessa inhimillisessä toiminnassa. Kyllä sitä yritetään saada normaaliin kouluopetukseenkin.

        Eräästä puheenvuorosta täällä ilmeni, että lapset saavat opiskella mitä haluavat ja milloin haluavat. Eikö se silloin ole mielummiin vapauden pedagogiikkaa?

        Ilolla ei tarvitse olla rajoja, mutta vapaudella ne useimmiten pitää olla.

        On joka tpauksessa lähdetävä siitä, että ilon pedagogiikan toteuttaminen kyseissä muodossa ei ole pitkän päälle mahdollista. Tarvitaan normaaleja kouluja. Hanke ei siten ole kehityskelpoinen.

        Vaikka hanke kuivuisikin kokoon, ei sen merkitystä saa aliarvioida. Se on osoitus yritteliäisyydestä ja ennakkoluulottomasta ajattelusta, kokeilunhalusta, uusien ratkaisujen etsimisestä. Koulumaailmakin on varmaan saanut siitä ajattelemisen aihetta

        Se on tehnyt kylää tunnetuksi sekä osoittanut, että siellä on ihmisiä, jotka kantavat huolta maaseudun ja tämänkin kunnan sekä oman kylänsä autioitumisesta.

        Tunnustuksen ansaitsevat hankkeen toteuttajat, jotka ovat vilpittömästi uskoneet sen toteutumiskelpoisuuteen ja omaa etuaan ajattelematta ovat pyrkineet panemaan sitä toimeen käytännössä.

        Näin pohdiskeli tavallinen maalainen.


      • Maisteri itse
        Juuso J(uurikkala) kirjoitti:

        . . . jäyhnätä, t.omppeli, kun käännät kaikki asiat negatiivisiksi etkä yritäkään nähdä asioista muuta kuin oman "totuutesi".

        "Siihen me järjestelmän arvostelijat emme alennu, emme sentään rupea arvioimaan niitä, jotka suunnittelevat, joskin suunnittelevat hyväntahtoista pedagogista hölmöyttä."

        Lisäksi vielä korostat omaa hyveellisyyttäsi, vaikka tietämättä asiasta mitään ja haluamatta kuullakaan, "alennut" tuomitsemaan minun elämäntyöni "huuhaaksi" ja "hölmöydeksi".

        Mulla on muutakin tekemistä kuin käyttää aikaani nimettömien ilkimysten kanssa netissä vääntämiseen.

        Sen sijaan sellaiset ihmiset, joita koulun kehittäminen oikeasti kiinnostaa tai jotka HALUAVAT 'ilon pedagogiikasta' oikeaa tietoa tai muuten vaan jutella aiheesta, ovat minulle mieluisia keskustelukumppaneita, vaikkemme samaa mieltä joka asiasta olisikaan.

        Mikään ei ole tulevaisuuden kannalta tärkeämpää kuin lapsiin panostaminen, eikä näissä kasvatusasioissa ehdotonta totuutta ole. Vai onko sittenkin Sinulla, t.omppeli?

        Nyt kun olen teidän arvoisia juttuja lukenut ja lehdestä loput seurannut, EN ole vieläkään vakuuttunut että koulun tai yhdistyksen ajama juttu olisi järkevää!!! Ja SE että uskallan olla erimieltä, nostan myös hattua niille jotka ovat ja uskaltavat olla erimieltä! Jokaisella täytyy olla oma mielipide ja sitä täytyy kunnioittaa, myös vaikka se olisi kielteinen koulua kohtaan. Vaikka olet hyvä opettaja, sitä mieltä, ettei ole keltää pois että koulua kannatetaan, niin jokainen on oikeutettu omaan kantaansa ja myös teidän täytyy kestää ne mielipiteet!


      • sanottu
        Maisteri itse kirjoitti:

        Nyt kun olen teidän arvoisia juttuja lukenut ja lehdestä loput seurannut, EN ole vieläkään vakuuttunut että koulun tai yhdistyksen ajama juttu olisi järkevää!!! Ja SE että uskallan olla erimieltä, nostan myös hattua niille jotka ovat ja uskaltavat olla erimieltä! Jokaisella täytyy olla oma mielipide ja sitä täytyy kunnioittaa, myös vaikka se olisi kielteinen koulua kohtaan. Vaikka olet hyvä opettaja, sitä mieltä, ettei ole keltää pois että koulua kannatetaan, niin jokainen on oikeutettu omaan kantaansa ja myös teidän täytyy kestää ne mielipiteet!

        maisteri! Valitettavasti se vain on ollut niin, että ne, jotka ovat olleet erimieltä koulun/yhdistyksen kanssa, ovat saaneet haukut ja herjat niskaan. Opettajalle tiedoksi, käytös ja asioiden hoitamistapa ollut todella ala-arvoista, ei ole ainakaan antanut hyvää kuvaa yhdistyksen toiminnasta tai eräiden siellä toimivien henkilöiden toiminnasta.


      • et ole vakuuttunut
        Maisteri itse kirjoitti:

        Nyt kun olen teidän arvoisia juttuja lukenut ja lehdestä loput seurannut, EN ole vieläkään vakuuttunut että koulun tai yhdistyksen ajama juttu olisi järkevää!!! Ja SE että uskallan olla erimieltä, nostan myös hattua niille jotka ovat ja uskaltavat olla erimieltä! Jokaisella täytyy olla oma mielipide ja sitä täytyy kunnioittaa, myös vaikka se olisi kielteinen koulua kohtaan. Vaikka olet hyvä opettaja, sitä mieltä, ettei ole keltää pois että koulua kannatetaan, niin jokainen on oikeutettu omaan kantaansa ja myös teidän täytyy kestää ne mielipiteet!

        tämän pedagogisen mallin järkevyydestä.

        MUTTA OPETUSHALLITUS ON NÄHNYT SEN KOKEILEMISEN ARVOISEKSI.

        Tässä ei ole kyse yhdistyksestä, joka pyrkii pitämään kylällä koulua.

        Mielipiteitäsi arvostetaan, ja päättäjänä voit olla kehityksen jarru. Mäntyharju menettää paljon, jos asia ei etene myönteiseen suuntaan.
        Ehdotan, että menet Halmeniemelle "kuunteluoppilaaksi". Huomaat, miten opetusmenetelmät voivat kehittyä.


      • Mökin akka..
        Maisteri itse kirjoitti:

        Nyt kun olen teidän arvoisia juttuja lukenut ja lehdestä loput seurannut, EN ole vieläkään vakuuttunut että koulun tai yhdistyksen ajama juttu olisi järkevää!!! Ja SE että uskallan olla erimieltä, nostan myös hattua niille jotka ovat ja uskaltavat olla erimieltä! Jokaisella täytyy olla oma mielipide ja sitä täytyy kunnioittaa, myös vaikka se olisi kielteinen koulua kohtaan. Vaikka olet hyvä opettaja, sitä mieltä, ettei ole keltää pois että koulua kannatetaan, niin jokainen on oikeutettu omaan kantaansa ja myös teidän täytyy kestää ne mielipiteet!

        Nyt oli asiaa kerrassaa. Meitä on myös joukko henkilöitä ja me emme kannata koulua ja etenkää sitä yhdistystä. Täyttä huuhaata koko touhu, pilaavat vain lapset ja opettavat väkivallalle, niin, vanhemmat ja kylällä muutamat henkilöt kävelevät otsasuoni kireällä, vaikka joillakin ei ole edes jälkikasvua... Olkaa onnellisia koululla, mutta älkää sotkeko kaikkia sontaa, jotkut haluaa olla vaan rauhassa ja sillä siisti.


      • vellit sekaisin
        Mökin akka.. kirjoitti:

        Nyt oli asiaa kerrassaa. Meitä on myös joukko henkilöitä ja me emme kannata koulua ja etenkää sitä yhdistystä. Täyttä huuhaata koko touhu, pilaavat vain lapset ja opettavat väkivallalle, niin, vanhemmat ja kylällä muutamat henkilöt kävelevät otsasuoni kireällä, vaikka joillakin ei ole edes jälkikasvua... Olkaa onnellisia koululla, mutta älkää sotkeko kaikkia sontaa, jotkut haluaa olla vaan rauhassa ja sillä siisti.

        1. Ilon pedagogiikka EI OLE SAMA kuin kyläyhdistys. Tosin Halmeniemellä ei olisi enää koulua ilman yhdistystä. Jos et pidä jostakin kyläaktiivista, on turhaa vastustaa ko. opetusmenetelmää.

        2. EI SE, ETTÄ SAA OPISKELLA KULLOINKIN ENITEN KIINNOSTAVAA OPPIAINETTA (kaikki tehdään), OLE VAPAATA KASVATUSTA. Meillä on herkkyyskautemme ja opimme asiat helpommin silloin kun ne aidosti kiinnostavat. On ilo saada treenata sitä juuri silloin. Vai onko pakko tuntua pakolta?

        Löysätkää veikkoset vastustusta, jos otsasuonet pullistelevat. Terveytesikin takia: Mitä menetät jos lopetat vänkäämisen? Iloitse sinäkin ja elele rauhassa!


      • vm. -39
        vellit sekaisin kirjoitti:

        1. Ilon pedagogiikka EI OLE SAMA kuin kyläyhdistys. Tosin Halmeniemellä ei olisi enää koulua ilman yhdistystä. Jos et pidä jostakin kyläaktiivista, on turhaa vastustaa ko. opetusmenetelmää.

        2. EI SE, ETTÄ SAA OPISKELLA KULLOINKIN ENITEN KIINNOSTAVAA OPPIAINETTA (kaikki tehdään), OLE VAPAATA KASVATUSTA. Meillä on herkkyyskautemme ja opimme asiat helpommin silloin kun ne aidosti kiinnostavat. On ilo saada treenata sitä juuri silloin. Vai onko pakko tuntua pakolta?

        Löysätkää veikkoset vastustusta, jos otsasuonet pullistelevat. Terveytesikin takia: Mitä menetät jos lopetat vänkäämisen? Iloitse sinäkin ja elele rauhassa!

        Ei savua ilman tulta.

        Jos koulun vastustus kylällä on jo tuolla tasolla, kuin kirjoituksisa täällä näkyy, niin ei se ole kovin vakaalla pohjalla.

        Puolustelutkaan eivät täällä vaikuta kovin vakuuttavilta.

        Eiköhän kylän lapsilla ole pian edessään normaali koulunkäynti, jossa ilolla muiden samanikäisten kanssa.


      • palanut pohjaan jo
        vellit sekaisin kirjoitti:

        1. Ilon pedagogiikka EI OLE SAMA kuin kyläyhdistys. Tosin Halmeniemellä ei olisi enää koulua ilman yhdistystä. Jos et pidä jostakin kyläaktiivista, on turhaa vastustaa ko. opetusmenetelmää.

        2. EI SE, ETTÄ SAA OPISKELLA KULLOINKIN ENITEN KIINNOSTAVAA OPPIAINETTA (kaikki tehdään), OLE VAPAATA KASVATUSTA. Meillä on herkkyyskautemme ja opimme asiat helpommin silloin kun ne aidosti kiinnostavat. On ilo saada treenata sitä juuri silloin. Vai onko pakko tuntua pakolta?

        Löysätkää veikkoset vastustusta, jos otsasuonet pullistelevat. Terveytesikin takia: Mitä menetät jos lopetat vänkäämisen? Iloitse sinäkin ja elele rauhassa!

        Otsasuonet pullistelevat teillä itsellä tai teidän aktivisteilla, se on taivaan tosi! Älkää taas alkako vääntää syytä muiden niskaan! Jos asia olisi vankalla pohjalla, tuskin täällä tarvisi sitä enää jauhaa.


      • maisterismiestä
        vm. -39 kirjoitti:

        Ei savua ilman tulta.

        Jos koulun vastustus kylällä on jo tuolla tasolla, kuin kirjoituksisa täällä näkyy, niin ei se ole kovin vakaalla pohjalla.

        Puolustelutkaan eivät täällä vaikuta kovin vakuuttavilta.

        Eiköhän kylän lapsilla ole pian edessään normaali koulunkäynti, jossa ilolla muiden samanikäisten kanssa.

        -Jallua -oikein rassaa?


      • Jallu
        maisterismiestä kirjoitti:

        -Jallua -oikein rassaa?

        ... luurailee, vaikka kyläkoulussa.


      • Juuso J.
        palanut pohjaan jo kirjoitti:

        Otsasuonet pullistelevat teillä itsellä tai teidän aktivisteilla, se on taivaan tosi! Älkää taas alkako vääntää syytä muiden niskaan! Jos asia olisi vankalla pohjalla, tuskin täällä tarvisi sitä enää jauhaa.

        . . .täällä oikein jauhaa? Ja mitä?

        Viesti toisensa jälkeen siitä kuinka ilon pedagogiikka ”ei ole järkevää” ja ”täyttä huuhaata koko touhu, pilaavat vain lapset ja opettavat väkivallalle” ja ”jos koulun vastustus kylällä on jo tuolla tasolla, kuin kirjoituksisa täällä näkyy, niin ei se ole kovin vakaalla pohjalla” ja ”ilon pedagogiikan toteuttaminen kyseissä muodossa ei ole pitkän päälle mahdollista” ja ”hanke ei siten ole kehityskelpoinen”.

        Hohhoijaa, kova on arvostelijoiden tietotaso asiasta, suoraan Suomi24-keskustelupalstalta toisten nimettömien kirjoituksista!

        Ilon pedagogiikka kuitenkin on Jyväskylän yliopiston tutkimuskohteena, koska opettajankoulutuksessa sen nähdään antavan uutta näkökulmaa vallitsevalle koulukäytännölle. Ei tässä taistella - ei yliopistolla eikä Halmeniemellä - siitä, onko tämä parempi vai huonompi tapa pitää koulua, katsotaan vain voitaisiinko siitä siirtää elementtejä peruskouluun. Sen vuoksi myös Opetusministeriö on hanketta rahoittamassa, koska siellä ollaan huolissaan Unicefin tutkimuksista, joiden mukaan suomalaiset lapset viihtyvät koulussa lähes huonoimmin koko Euroopassa.

        Mutta tokihan Te Suomi24-palstan keskustelijat tiedätte, että Opetusministeriön ja Jyväskylän yliopiston hankkeet ovat ihan huuhaata!

        Edelleen minua suuresti kummastuttaa, mistä tämä kiukku ja viha kumpuaa. Jos se nyt sattuu olemaan Mäntyharjun Halmeniemen lakkautettu koulu, jossa tätä pedagogiikkaa noudatetaan ja yritetään pieneltä osalta kehittää Suomen peruskoululaitosta - talkoovoimin ja yksityisellä rahalla -, niin miksi Te aivan sivulliset, joilla ei ole lapsia po. koulussa, jaksatte jauhaa täällä ja haukkua niiden toimia, jotka jotain asioiden eteen tekevät?

        Toistan kysymyksen: mitä ja miten se on Teiltä pois?

        Kovasti yritetätte myös olla huolissanne koulun oppilaista ja heidän tulevaisuudestaan. Liikuttavaa empatiaa, mutta eiköhän se ole näiden lasten vanhempien asia, mihin kouluun lapsensa panevat. Ja koska nämä vanhemmat oikeasti TIETÄVÄT mitä koulussa tapahtuu ja minkälaisina ”koekaniineina” heidän lapsensa ovat eivätkä silti ole huolissaan, olisi ehkä parasta että ne Teistä, joita asia ihan oikeasti kiinnostaa, tulisitte käymään ja katselemaan koululle sekä juttelemaan ja ottamaan selvää asioista, ennenkuin alatte jauhaa julkisesti - sanonko mitä täällä jauhatte?

        Emme hauku emmekä herjaa ketään. Pullakahvit tarjoamme. Tämä ystävällisenä kutsuna ilmoitetaan.


      • jätkämies
        Juuso J. kirjoitti:

        . . .täällä oikein jauhaa? Ja mitä?

        Viesti toisensa jälkeen siitä kuinka ilon pedagogiikka ”ei ole järkevää” ja ”täyttä huuhaata koko touhu, pilaavat vain lapset ja opettavat väkivallalle” ja ”jos koulun vastustus kylällä on jo tuolla tasolla, kuin kirjoituksisa täällä näkyy, niin ei se ole kovin vakaalla pohjalla” ja ”ilon pedagogiikan toteuttaminen kyseissä muodossa ei ole pitkän päälle mahdollista” ja ”hanke ei siten ole kehityskelpoinen”.

        Hohhoijaa, kova on arvostelijoiden tietotaso asiasta, suoraan Suomi24-keskustelupalstalta toisten nimettömien kirjoituksista!

        Ilon pedagogiikka kuitenkin on Jyväskylän yliopiston tutkimuskohteena, koska opettajankoulutuksessa sen nähdään antavan uutta näkökulmaa vallitsevalle koulukäytännölle. Ei tässä taistella - ei yliopistolla eikä Halmeniemellä - siitä, onko tämä parempi vai huonompi tapa pitää koulua, katsotaan vain voitaisiinko siitä siirtää elementtejä peruskouluun. Sen vuoksi myös Opetusministeriö on hanketta rahoittamassa, koska siellä ollaan huolissaan Unicefin tutkimuksista, joiden mukaan suomalaiset lapset viihtyvät koulussa lähes huonoimmin koko Euroopassa.

        Mutta tokihan Te Suomi24-palstan keskustelijat tiedätte, että Opetusministeriön ja Jyväskylän yliopiston hankkeet ovat ihan huuhaata!

        Edelleen minua suuresti kummastuttaa, mistä tämä kiukku ja viha kumpuaa. Jos se nyt sattuu olemaan Mäntyharjun Halmeniemen lakkautettu koulu, jossa tätä pedagogiikkaa noudatetaan ja yritetään pieneltä osalta kehittää Suomen peruskoululaitosta - talkoovoimin ja yksityisellä rahalla -, niin miksi Te aivan sivulliset, joilla ei ole lapsia po. koulussa, jaksatte jauhaa täällä ja haukkua niiden toimia, jotka jotain asioiden eteen tekevät?

        Toistan kysymyksen: mitä ja miten se on Teiltä pois?

        Kovasti yritetätte myös olla huolissanne koulun oppilaista ja heidän tulevaisuudestaan. Liikuttavaa empatiaa, mutta eiköhän se ole näiden lasten vanhempien asia, mihin kouluun lapsensa panevat. Ja koska nämä vanhemmat oikeasti TIETÄVÄT mitä koulussa tapahtuu ja minkälaisina ”koekaniineina” heidän lapsensa ovat eivätkä silti ole huolissaan, olisi ehkä parasta että ne Teistä, joita asia ihan oikeasti kiinnostaa, tulisitte käymään ja katselemaan koululle sekä juttelemaan ja ottamaan selvää asioista, ennenkuin alatte jauhaa julkisesti - sanonko mitä täällä jauhatte?

        Emme hauku emmekä herjaa ketään. Pullakahvit tarjoamme. Tämä ystävällisenä kutsuna ilmoitetaan.

        "... mistä tämä kiukku ja viha kumpuaa ..." Ihmetyttää, ei täällä mitään kiukkua eikä vihaa näy! - Jos ei taas siedä vastaväitteitä, on paras olla kirjoittamatta tänne, tämä kun on keskustelupalsta.

        Muuten, sellaisen viraston kuin opetusministeriön nimi kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

        Itse asiaa ja esitettyjä mielipiteitä voi perustellusti arvostella, mutta osoittaa jossakin määrin - anteeksi ilmaus - sopimatonta nettikäyttäytymisen tasoa ruveta arvioimaan toisia kirjoittajia ja esittää heistä henkilöinä näkemyksiä.

        Eiväthän tässä ihmiset riitele, vaan asiat, jos nyt edes nekään riitelevät.

        Kokeilusta, jos tämä sana suvaitaan, on varmaan saatu hyödyllistä kokemusta kouluopetuksen jatkuvaan kehittämiseen.

        Ollaan sovussa, siedetään toisiamme, vaikka ajateltaisiin ja sanottaisiin asioista eri tavalla. Emmehän me kaikki ole samasta muotista tehtyjä.

        Ollaan mukavia toisillemme, mukaviahan ne toisetkin ovat, monasti ihan reilujakin.

        Iloista päivänjatkoa, niin pedagogiikan parissa kuin muutenkin. Iloahan me kaikki tarvitsemme, ja vielä parempi on, jos pystymme sitä jakamaan.

        (Pullakahvikutsun vastaanottajien piiri taitaa olla aika laaja kirjoitusten määrästä päätellen. Itse pulla kai tulee omasta takaa;-). )


      • Juuso J.
        jätkämies kirjoitti:

        "... mistä tämä kiukku ja viha kumpuaa ..." Ihmetyttää, ei täällä mitään kiukkua eikä vihaa näy! - Jos ei taas siedä vastaväitteitä, on paras olla kirjoittamatta tänne, tämä kun on keskustelupalsta.

        Muuten, sellaisen viraston kuin opetusministeriön nimi kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

        Itse asiaa ja esitettyjä mielipiteitä voi perustellusti arvostella, mutta osoittaa jossakin määrin - anteeksi ilmaus - sopimatonta nettikäyttäytymisen tasoa ruveta arvioimaan toisia kirjoittajia ja esittää heistä henkilöinä näkemyksiä.

        Eiväthän tässä ihmiset riitele, vaan asiat, jos nyt edes nekään riitelevät.

        Kokeilusta, jos tämä sana suvaitaan, on varmaan saatu hyödyllistä kokemusta kouluopetuksen jatkuvaan kehittämiseen.

        Ollaan sovussa, siedetään toisiamme, vaikka ajateltaisiin ja sanottaisiin asioista eri tavalla. Emmehän me kaikki ole samasta muotista tehtyjä.

        Ollaan mukavia toisillemme, mukaviahan ne toisetkin ovat, monasti ihan reilujakin.

        Iloista päivänjatkoa, niin pedagogiikan parissa kuin muutenkin. Iloahan me kaikki tarvitsemme, ja vielä parempi on, jos pystymme sitä jakamaan.

        (Pullakahvikutsun vastaanottajien piiri taitaa olla aika laaja kirjoitusten määrästä päätellen. Itse pulla kai tulee omasta takaa;-). )

        ". . .osoittaa jossakin määrin - anteeksi ilmaus - sopimatonta nettikäyttäytymisen tasoa ruveta arvioimaan toisia kirjoittajia ja esittää heistä henkilöinä näkemyksiä."

        Olenko "arvioinut toista kirjoittajaa" ja "esittänyt heistä henkilöinä näkemyksiä"?

        Olen vain esittänyt arvioni eräiden keskustelijoiden asiantuntemuksesta ja puuttunut heidän tapaansa esittää kärkeviä ja lähes loukkaavia mielipiteitä tietämättä itse asiasta yhtään mitään.

        Sekö sitten on Sinun mielestäni sopivaa ja asiallista keskustelupalsta- ja nettikäyttäytymistä?

        Pointtini on koko ajan ollut saada tietää, MIKSI meidän kouluhankkeemme herättää närää (jos se ei vihaa ja kiukkua sitten ole) ja vähättelyn tarvetta ulkopuolisissa. Toistaiseksi ei yhtään asiallista perustetta.

        Toivottavasti Sinun kuitenkin päiväsi kirkastui, kun pääsit opettamaan opettajaa isosta alkukirjaimesta! ;-)

        Niin pullat kuin kahvitkin tulevat samasta lähteestä kuin koko kouluhanke: talkootyöllä ja yksityisellä rahalla. Ei pois keneltäkään joka ei vapaaehtoisesti halua.

        Tervetuloa! Arkipäivisin klo 9 - 13.


      • Pöljä..
        Juuso J. kirjoitti:

        ". . .osoittaa jossakin määrin - anteeksi ilmaus - sopimatonta nettikäyttäytymisen tasoa ruveta arvioimaan toisia kirjoittajia ja esittää heistä henkilöinä näkemyksiä."

        Olenko "arvioinut toista kirjoittajaa" ja "esittänyt heistä henkilöinä näkemyksiä"?

        Olen vain esittänyt arvioni eräiden keskustelijoiden asiantuntemuksesta ja puuttunut heidän tapaansa esittää kärkeviä ja lähes loukkaavia mielipiteitä tietämättä itse asiasta yhtään mitään.

        Sekö sitten on Sinun mielestäni sopivaa ja asiallista keskustelupalsta- ja nettikäyttäytymistä?

        Pointtini on koko ajan ollut saada tietää, MIKSI meidän kouluhankkeemme herättää närää (jos se ei vihaa ja kiukkua sitten ole) ja vähättelyn tarvetta ulkopuolisissa. Toistaiseksi ei yhtään asiallista perustetta.

        Toivottavasti Sinun kuitenkin päiväsi kirkastui, kun pääsit opettamaan opettajaa isosta alkukirjaimesta! ;-)

        Niin pullat kuin kahvitkin tulevat samasta lähteestä kuin koko kouluhanke: talkootyöllä ja yksityisellä rahalla. Ei pois keneltäkään joka ei vapaaehtoisesti halua.

        Tervetuloa! Arkipäivisin klo 9 - 13.

        Pikkasen kun näitä lukisit ajatuksen kanssa, niin sieltä oisit poiminut sen kuuluisan vastauksen!!!Pakolla pullan syöttämisellä ja nyrkit ojossa ne teidän kannattajat yrittävät sinne myönteiselle linjalle porukkaa saada. Mutta väkivalta on EI ja muuri nousee vankasti pystyy! Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään. Toisenlaisella menetelmällä hoidetaan nämä asiat, jos siihen halutaa myötätuulta. Hei Haloo...


      • Kyllä..
        Pöljä.. kirjoitti:

        Pikkasen kun näitä lukisit ajatuksen kanssa, niin sieltä oisit poiminut sen kuuluisan vastauksen!!!Pakolla pullan syöttämisellä ja nyrkit ojossa ne teidän kannattajat yrittävät sinne myönteiselle linjalle porukkaa saada. Mutta väkivalta on EI ja muuri nousee vankasti pystyy! Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään. Toisenlaisella menetelmällä hoidetaan nämä asiat, jos siihen halutaa myötätuulta. Hei Haloo...

        ...totta puhut. Harmi kun ovat lähteneet sille linjalle. Ystävällinen kylä on hävinnyt kartalta.


      • Juuso J.
        Pöljä.. kirjoitti:

        Pikkasen kun näitä lukisit ajatuksen kanssa, niin sieltä oisit poiminut sen kuuluisan vastauksen!!!Pakolla pullan syöttämisellä ja nyrkit ojossa ne teidän kannattajat yrittävät sinne myönteiselle linjalle porukkaa saada. Mutta väkivalta on EI ja muuri nousee vankasti pystyy! Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään. Toisenlaisella menetelmällä hoidetaan nämä asiat, jos siihen halutaa myötätuulta. Hei Haloo...

        Arvaa olenko yrittänyt lukea, "ajatuksella" ja ilman! Liekö tämä sitten sitä kuuluisaa savolaisuutta, että vastuu on kuulijalla ja tässä tapauksessa lukijalla?

        Tätäkään en ymmärrä:
        "Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään."

        Mitkä ihmeen sisäiset asiat? Miten niitä otetaan selville?

        Taidan olla vähän tyhmä, joten voisitko auttaa ja samalla kertoa "sen kuuluisan vastauksen", joka "ajatuksen kanssa" lukien selviää.

        Ei selviä minulle!


      • käsittää...
        Pöljä.. kirjoitti:

        Pikkasen kun näitä lukisit ajatuksen kanssa, niin sieltä oisit poiminut sen kuuluisan vastauksen!!!Pakolla pullan syöttämisellä ja nyrkit ojossa ne teidän kannattajat yrittävät sinne myönteiselle linjalle porukkaa saada. Mutta väkivalta on EI ja muuri nousee vankasti pystyy! Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään. Toisenlaisella menetelmällä hoidetaan nämä asiat, jos siihen halutaa myötätuulta. Hei Haloo...

        ..viestiäsi, varsinkaan asiayhteyttä aiheeseen.

        Mutta se on varma, että herne nenussa on ikävä, mistä sen sitten olet vetäissytkin.
        Jos olet jostain loukkaantunut, ei oloa helpota hyvän asian mollaaminen ja jarruttaminen.

        Älä jätä hernettä nenuusi itämään. Pyydä asianosasia auttamaan sen poistossa, että pääset hengittämään vapaasti.


      • Juuso J.
        käsittää... kirjoitti:

        ..viestiäsi, varsinkaan asiayhteyttä aiheeseen.

        Mutta se on varma, että herne nenussa on ikävä, mistä sen sitten olet vetäissytkin.
        Jos olet jostain loukkaantunut, ei oloa helpota hyvän asian mollaaminen ja jarruttaminen.

        Älä jätä hernettä nenuusi itämään. Pyydä asianosasia auttamaan sen poistossa, että pääset hengittämään vapaasti.

        Ollaan sentään yhdestä asiasta samaa mieltä.

        Tyhmähän minä olen. Kuvitella nyt, että tällaisella keskustelupalstalla voisi saada omia näkökantojaan ymmärretyksi, kun ihmiset voivat nimettöminä ilman mitään vastuuta päästää omat ennakkoluulonsa ja asenteensa valloilleen. Omalla nimellä esiintyessä tai kasvokkain keskusteltaessa näin ei tapahdu.

        Olen käynyt koulukeskustelua omine ajatuksineni tässä valtakunnassa kolmekymmentä vuotta, jonka aikana olen sen verran kovissa liemissä keitetty, että ei tällainen nimimerkkikirjoittelu paljon hetkauta, saa hernettä nenään saati että se palkokasvi itämään jäisi. "Huolestuneille" tiedoksi ja lohdutukseksi.

        Nimimerkille ’Opettajako. .’:
        Mistä olet saanut ”tietoosi”, että todistukset ovat huonoja? Lasten todistukset on sellainen asia, joka ei yksinkertaisesti voi olla kenenkään ulkopuolisen tiedossa; todistukset kirjoittanut opettaja on ainoa, joka ne kaikki tietää. Niitä ei kukaan muu ole sen jälkeen, kun ne lasten käteen on jaettu, kaikkia nähnyt eikä näin ollen voi tietää ovatko ne vain huonoja.

        Kuten jokaisessa kunnan koulussakin, myös Halmeniemellä opiskelee jakamaton ikäluokka, joukkoon siis mahtuu niin hyviä kuin huonojakin todistuksia.

        Tämmöisen argumentin tuominen julkiseen keskusteluun osoittaa hyvin selkeästi kirjoittajan asenteen: ei reilulla pelillä ja totuudella mitään väliä kunhan oma mielipide voittaa ja erimielistä saadaan vähän iskettyä (vyön alle).

        Tällainen kun on tilanne, että ystävällisestä pullakahvikutsustani tulee ”pullan pakkosyöttöä” ja ”nyrkit ojossa samanmieliseksi pakottamista” ja vilpittömästä kysymyksestäni ja avunpyynnöstäni saada tämän jäyhnän syistä selkoa minusta tuleekin ”luultavasti väärällä alalla oleva säälittävä ihmisraukka”, ei minun ole mitään järkeä jatkaa tätä tasokasta keskustelua tällä palstalla.

        Keskityn koulunpitoon niin kauan kuin se on järkevää. Voi olla, että järkevyys loppuu jo tänä keväänä (riippuu opetusministeriöstä), mutta tällä keskustelulla ei siihen päätökseen ole vähäisintäkään vaikutusta.

        Voitte siis kaikessa rauhassa jatkaa tätä antoisaa ja kiintoisaa keskusteluanne. En ole enää madaltamassa sen tasoa tyhmyydelläni.

        Kuulemiin ja näkemiin!


      • mari .
        Juuso J. kirjoitti:

        ". . .osoittaa jossakin määrin - anteeksi ilmaus - sopimatonta nettikäyttäytymisen tasoa ruveta arvioimaan toisia kirjoittajia ja esittää heistä henkilöinä näkemyksiä."

        Olenko "arvioinut toista kirjoittajaa" ja "esittänyt heistä henkilöinä näkemyksiä"?

        Olen vain esittänyt arvioni eräiden keskustelijoiden asiantuntemuksesta ja puuttunut heidän tapaansa esittää kärkeviä ja lähes loukkaavia mielipiteitä tietämättä itse asiasta yhtään mitään.

        Sekö sitten on Sinun mielestäni sopivaa ja asiallista keskustelupalsta- ja nettikäyttäytymistä?

        Pointtini on koko ajan ollut saada tietää, MIKSI meidän kouluhankkeemme herättää närää (jos se ei vihaa ja kiukkua sitten ole) ja vähättelyn tarvetta ulkopuolisissa. Toistaiseksi ei yhtään asiallista perustetta.

        Toivottavasti Sinun kuitenkin päiväsi kirkastui, kun pääsit opettamaan opettajaa isosta alkukirjaimesta! ;-)

        Niin pullat kuin kahvitkin tulevat samasta lähteestä kuin koko kouluhanke: talkootyöllä ja yksityisellä rahalla. Ei pois keneltäkään joka ei vapaaehtoisesti halua.

        Tervetuloa! Arkipäivisin klo 9 - 13.

        "MIKSI meidän kouluhankkeemme herättää närää (jos se ei vihaa ja kiukkua sitten ole) ja vähättelyn tarvetta ulkopuolisissa. Toistaiseksi ei yhtään asiallista perustetta."

        Miksi se herättää närää tai vähättelyn tarvetta, sitä pitäisi kysellä kylän asukkailta, niiltä, joilla siitä on jonkinlainen mielipide. Täällä se on tuntunut herättävän epäilyjä ja syitäkin on esitetty.

        Lähtökohta ketjun aloituksessa oli kuitenkin se, että kuntalaiset/ lukijat lähettäisivät asiasta postia päättäjille, ilmeisestkin hankkeen puolesta, ja tuo on varmasti ärsyttänyt monia lukijoita.

        Ei kai ole kukaan kiistänyt vaikkapa sitä, että koko hanke on saatu aikaan suurelta osin talkootyöllä.

        Olisiko ollut parempi, jos asiasta olisi ollut vain pari-kolme hanketta pääosin myötäilevää kirjoitusta? - Nyt siitä syntyi pitkä keskustelu; monet saivat asiasta tietoa ja pohtivat asiaa - puoleen ja toiseen. Keskustelu on ollut harvinaisen antoisa.

        Jos ei tullut toivottuja mielipiteitä, niitä ei ehkä ollut.

        Kun tänne rupeaa kirjoittelemaan, yksi asia on otettava huomioon: ken leikin alkaa, se leikin kestäköön. Pitäähän nyt tuollainen kestää!


      • sä vastaa, kun....
        mari . kirjoitti:

        "MIKSI meidän kouluhankkeemme herättää närää (jos se ei vihaa ja kiukkua sitten ole) ja vähättelyn tarvetta ulkopuolisissa. Toistaiseksi ei yhtään asiallista perustetta."

        Miksi se herättää närää tai vähättelyn tarvetta, sitä pitäisi kysellä kylän asukkailta, niiltä, joilla siitä on jonkinlainen mielipide. Täällä se on tuntunut herättävän epäilyjä ja syitäkin on esitetty.

        Lähtökohta ketjun aloituksessa oli kuitenkin se, että kuntalaiset/ lukijat lähettäisivät asiasta postia päättäjille, ilmeisestkin hankkeen puolesta, ja tuo on varmasti ärsyttänyt monia lukijoita.

        Ei kai ole kukaan kiistänyt vaikkapa sitä, että koko hanke on saatu aikaan suurelta osin talkootyöllä.

        Olisiko ollut parempi, jos asiasta olisi ollut vain pari-kolme hanketta pääosin myötäilevää kirjoitusta? - Nyt siitä syntyi pitkä keskustelu; monet saivat asiasta tietoa ja pohtivat asiaa - puoleen ja toiseen. Keskustelu on ollut harvinaisen antoisa.

        Jos ei tullut toivottuja mielipiteitä, niitä ei ehkä ollut.

        Kun tänne rupeaa kirjoittelemaan, yksi asia on otettava huomioon: ken leikin alkaa, se leikin kestäköön. Pitäähän nyt tuollainen kestää!

        Tosi mielenkiintoista keskustelua on täällä käyty ja kyllä se kritiikki täytyy osata ottaa vastaan arvokkaasti ja niellä ylpeys ja suuttumus. Hieman huteralla pohjalla tuntuu touhu olevan ja itse kyllä antaisin lapsille vakaat olot ja turvallisen jatkuvan koulun käynnin, mutta se olisi jo vakaassa koulussa se.


      • Niin, niin..
        sä vastaa, kun.... kirjoitti:

        Tosi mielenkiintoista keskustelua on täällä käyty ja kyllä se kritiikki täytyy osata ottaa vastaan arvokkaasti ja niellä ylpeys ja suuttumus. Hieman huteralla pohjalla tuntuu touhu olevan ja itse kyllä antaisin lapsille vakaat olot ja turvallisen jatkuvan koulun käynnin, mutta se olisi jo vakaassa koulussa se.

        Totuushan tuo on, mikä pitäisi myös eräiden tajuta. Huonolla mallilla tuntuu asiat menevän ja ei kukaan jaksa talkoo työtä tehdä, menee hetken ja sitten on tuputusta, mutta miten on, uskallanko sanoa, en jaksa... Hmm...


      • Veeti
        Pöljä.. kirjoitti:

        Pikkasen kun näitä lukisit ajatuksen kanssa, niin sieltä oisit poiminut sen kuuluisan vastauksen!!!Pakolla pullan syöttämisellä ja nyrkit ojossa ne teidän kannattajat yrittävät sinne myönteiselle linjalle porukkaa saada. Mutta väkivalta on EI ja muuri nousee vankasti pystyy! Jos ottasit eka selville sisäiset asiat, et varmasti ihmettelisi yhtään. Toisenlaisella menetelmällä hoidetaan nämä asiat, jos siihen halutaa myötätuulta. Hei Haloo...

        Jopas osataan sotkea asiat hienosti näissä nimettömissä kirjoituksissa. Nyrkit ojossa??? Jopa syntyy kiva kuva kylästä, jonne haetaan miniöitä telkkarin voimin.

        Jos viime kesänä kaksi kuljetusalan ihmistä mitteli keskinäisistä palkka- ja lupa-asioistaan, niin eipä sillä ole mitään tekemistä minkään yhdistystoiminnan kanssa. Vielä vähemmän talkoilla pyöritettävän koulun kanssa.

        Jos nyt sentään joku roti olisi asioiden sotkemisessä sentään. Kun hoitaa omat asiansa kunnolla niin eiköhän siihen mene sen verran paukkuja, ettei niitä enää jää muiden mustaamiseen nimimerkin suojista.

        Menestys seuraa iloisia ihmisiä. Talkoissa iloista tekemisen meininkiä tarvitaan.


      • Veeti
        Pilli kirjoitti:

        Ai että kylä pysyy elävempänä, kun koulun kehittäjät etsivät koululle uutta paikkaa jostain muualta.He he.. Rauhallinen kylä on muuttunut kahteen kastiin, pahimmillaan tulehtunut ilmapiiri on aistittavissa ja ei varmaan mene kauan kun hullujussit tappelee nyrkein, vaikka aivan turhaa. Ennen niin lämmin ja mukava kylä, nyt on siintä vain muisto. Harmi ja vain tyhmän koulu hömpötyksen takia. Miettikääpä vakkari ja alkuperäiset kyläläiset asiaa!!!

        Halmeniemi lienee niitä harvoja kyliä tässä maassa, joista on olemassa vuosien varrelta ja tuorettakin tutkimustietoa. Pilli tietää ihan hyvin, että Helsingin yliopisto teki taannoin hyvin laajan tutkimuksen kiertäen talosta taloon ja haastatellen ihmisiä erilaisista asioita. Mitään jakautumista kahtia ei näistä tuloksista ole luettavissa. Jos tuntuu siltä, että on itse itsensä sulkenut kyökkiin yksin nököttämään, niin ei kuin reippaasti takaisin muiden joukkoon ja vaikkapa hymyssä suin. Kyllä kylällä hömpötetään kovasti montaa muutakin asiaa kuin koulua. Kaikille riittää itseä kiinnostavaa tekemistä. Yhtä hyvässä hengessä kuin aina ennenkin.


      • Kepuilija
        hokasin kirjoitti:

        Katsoin maisterismies jallun aloittamaa keskustelua "oma ehdokas" ja aavistelen missä mättää. Voi voi jos niin on.

        Ihmisiä vievät monet motivaatiot. Valta ja raha ovat aina päällimmäisiä. Jos kunnallispolitiikkaa olen yhtään oikein tulkinnut, niin tämän palstan negatiivisin vakiokirjoittaja on ihminen, joka pettyi taannoisissa kunnallisvaaleissa saamaansa äänimäärään ja on siitä saakka kantanut kaunaa ihmisille, joiden kuvitteli jättäneen äänestämättä häntä.
        Nimim. Ken pettää omat, pettää myös muut...


      • mustavoorti
        liena o- kirjoitti:

        Siinä oli asiaa!
        Hyvä puheenvuoro.
        Halmeniemen hömpötyksen saisi lopettaa ja lähettää lapset asianmukaisiin nykyaikaisiin kouluihin, joissa muutkin lapset saavat oppia.

        Hyvvee iltoo.
        Reestoohhan kuunnella ku kerron.
        Pittää tietee asioesta paljo paljo enempi enneku
        huastelloo tuommosia.Minä oon nähnynnä livenä seehtemän vuotta sittee toohua.Kirjottelempa tähän näetä vonttiloeta siks ku oon sen halamenniemeläesille velekoo.Ne immeeset sillä kylällä oel hyväntahtosia ja huomoovaesia.
        Heettiö vie ku muutettiin sinne sitä vaelle etteevät kääny muata männessä peettelemässä.
        Yks semmone mummeli kanto potut ja porkkanattii
        syksyllä.Kyläläläeset kylä naapurit ja maesemat ee ikinä häevy mielestäen.Tämä aeka nuo ihmiset kivveen kaevertasin jos oes vara.Nämmäe immeeset on raekonneet luojan kivireestä tippunneet kivet ja tehneet ne pelloks.Iliman nuita issiin peltoja olivatpa ne missee päe vua suattas olla että puhuttas toesta kieltä.Oeskoon tuo nii että aekonaa muahan isommalla pännalla ruapustettu rasti,että tässä o keskus.Piettäs se arvokkaana keskuksena.Eekä ajettaes immeesiä mualta poes.
        Ee tiällä niissä kokkooksissa mollattu teetä piättäjät.Olin niissä sen verran paekalla,ku miettivät vuan miten teejän kanssa pärjees.

        Mistee sitä ikinä voep tietee mittee se tulevaesuus tuop tullessaaa. Mualaes järellä aateltuna muatilojakkii pitäes olla ies niinku niitä nyt o.
        Nuita ku o kaekenlaesta taatia epitemioo ja mittee o tulossa.
        Aatellaan että ee oo ku kaks muatilloo toeseen isköö joku epitemia sitte o suatavilla puolta vähempi evästä.Mutta ku olis enempi muatiloja olis vähempi kaekenmualiman taatiloeta sekojahan tulloo elukoestae jos ne kaekki o sammoo sukua.
        Tällä kylällä on vuan aeka ykstuumasta sakkia loppupelissä jos vaekka nuapurriin kanssa jottae oel ee niistä ensmäesenä mäntynnä osulaa huutelemmaa.Tutustuin monnee kyläläesee elekee puhua pahhoo heestä.On muuten semmonen kylä jos joskus on niin paljo rahhoo muutan takasi.
        Ja murjastaan jonniilaenen kämppä pystyy.
        -------------------------------------------------
        KIITOKSET HALMENIEMEN KAIKILLE KYLÄLÄISILLE
        ISOILLE TALOILLE NÖYRILLE ISÄNNILLE.
        TUNTI OLEVANSA SAMANARVOINEN VAIKKA OLI
        VÄHEMPI OLEMISTA KIITOS SIITÄ.
        --------------------------------------------------
        Halmela Kääppä kysymässä järjestyy vaekka hiät
        Soettajat sun muut.
        -------------------------------------------------
        Kiviaetoo Ihan älyttömästi
        -------------------------------------------------
        Halameniemenkoolu Kiitos opetitte lapsemme
        Kiitos Keittäjille
        Kiitos Opettajille
        MC-Nörtille Että koolulta piäsöö pankkiasioelle
        --------------------------------------------------
        Kapiaisen Lomamökit Kiitos teille Myös Iso.j
        kirkas vesi hyvä huolenpito
        Vara äiti ja sen mies Kiitos kaikesta.......
        --------------------------------------------------
        Kauppisen Lomamökit Kiitos teille hevosjutuista
        -------------------------------------------------
        Tommolaan UM:lle Perheelle Ihanasta kissasta joka
        jakselee hyvin miau.
        -------------------------------------------------
        Mattila Juu kysy mitä vaan aina kävi
        kiitos hyvistä heinistä
        --------------------------------------------------Kiitokset metästäjä papalle joka piästi meejän
        kissan lookusta eekä ampunu
        -------------------------------------------------
        Juttuja ja kokemuksia oes vaekka kuinka paljo
        joskus niitä ehkä lissee.
        -------------------------------------------------
        -------------------Sitten--------------------------------------------Vielä-------------------------------------Mäntyharjusta kokemaani---------------
        -------------------------------------------------
        Maisemat 10 vettä paljon
        ------------------------------------------------
        I`m Kivitasot rämäkkä puheinen. laatua joka cm2
        Minkä Lupaa se pitää. Know Stone
        -------------------------------------------------
        K-Rauta Palvelevia OK Tyyppejä kaikki.
        -------------------------------------------------
        Tähtinen Expertti kodinkoneissa kiva mennä
        asioille ystävällistä porukkaa.
        Omistaja leppoisa kaveri.
        -------------------------------------------------

        Alko
        Asiallisia
        ------------------------------------------------

        Siva/posti Tulipa käytyä ystävällisiä
        ovat.
        ------------------------------------------------

        S-Market Ystävällisiä kassoja sielläkin.
        ------------------------------------------------

        K-Market Plussaa lihatiski kottiin
        männessä sae evästä matkalle.
        eekä ne myyjätkää hullumpia ollu.
        -------------------------------------------------

        (Björkkis) Hyväntahtonen kauppias antoi
        Björkman koulukkaille jopa alennusta.
        Kulkenekko kauppaauto ennee?
        -------------------------------------------------
        Tekniset Ystävällisiä kaikki.


        -------------------------------------------------
        Tiimari Kivasti tavarat pienessä tilassa
        myyjät kivoja.
        -------------------------------------------------
        Seurakunta Asiallista hyväntuulista porukkaa
        työntekijöineen päivineen.
        Rippikoulu oli lastemme mielestä kiva käydä
        kiitos.
        Kirkko Iso
        -------------------------------------------------
        Kirjasto Toimiva näyttelytila. 15min
        nettikone jos niillä nurkilla asuu
        ei tarvi mennä keskustaan asti
        kahtomaan onko pankissa rahhoo.
        muita koneita nettiin 1h/asiakas
        --------------------------------------------------
        Salmela Taidetta ja tapahtumia kesällä
        toisella puolella tietä kiva kahvi
        paikka.
        -------------------------------------------------
        Hannun Autokoulu Hyvä tyyppi varmaan pärjää
        nuorien miksei iäkkäämpienkin
        kanssa.
        -------------------------------------------------
        Tokmanni Paljo käätiin iloisia myyjiä.
        -------------------------------------------------
        Tori 2-jäätelökioskia kesällä ja
        matalikko josta suapi kaloja
        Mies
        nahkahattu nahkatakki kuluneet
        farkut polkupyörä puupuukkoja
        kynä ja nimmari ja aina
        iloinen mieli jolla kaveri
        piiri iso.Iso mies lempeä kav-
        ri.
        -------------------------------------------------
        AD Varaosa Palvelevia
        ----------------------
        Mäntyharjun autotarvike molemmat
        -------------------------------------------------
        TAKSI Kuskit tervehtii vaikka ei ole
        vakio asiakas ni käsi nousee.
        -------------------------------------------------
        Terveyskeskus ok
        -------------------------------------------------
        Nuoret yleensä positiivisen iloisia.
        --------------------------------------------------
        Kiinteistövälitys vai mikähän se oli siinä OP:n
        rakennuksessa ASIANTUNTIJA
        -------------------------------------------------
        Kirpputori/ Iloinen Omistaja räväkkä mimmi.
        kahvio Sama mies torilta hauska tyyppi
        istuu usein täällä juo kupposen
        kahvia ja kertoo hyvät tarinat.
        puupuukko mestari
        hyvä kahvipaikka lähellä hyviä
        työpaikkoja.Minä tykkäsin
        -------------------------------------------------
        -------------------------------------------------
        Koulutoimi on yläaste lukio muihin en tutustunu
        -------------------------------------------------
        Kaikkialla pärjää kun elää ihmisiksi.
        Antakaa anteeksi ymmärtäkää toisianne älkää asettuko vastakkain olkaa puolella älkää vastaan kun ollaan samassa kunnassa ja saman kunnan alueella.
        -------------------------------------------------


      • Eisaakel
        juttuihisi kirjoitti:

        Vertaa aiempi kommenttisi "Virkamiehet ynnä muut päättävät antaisivat varmaan mielihyvin Halmeniemen ja muidenkin koulujen säilyi, mutta mistäs siihen otetaan rahat?"

        Nyt tiedät, ettei kunnan rahoja tähän tarvita. Mikähän on perimmäinen syy kirjoitteluusi? (Jotakin hampaankolossa?)

        Minä ainakin laittaisin lapseni siihen kouluun jos voisin.

        Liena on katkera. Oma elämä pielessäalkaa.


    • kokemusta

      Olen käynyt kouluni, siis ala-asteen, pienessä kyläkoulussa (en Mäntyharjulla). Meitä oli samalla luokalla minä (tyttö) ja toinen oli poika. Muilla luokilla oli muutama luokallaan. Koko ala-aste ikäni kärsin esim. ystävänpuutetta. Touhusimme kyllä kaikki "kavereina" keskenämme, mutta samanikäistä, edes lähellä sitä, ei ollut.
      Sitten alkoi yläaste kirkonkylässä, voitte uskoa mikä kulttuurishokki se oli. Huomasin myös miten paljon enemmän siellä vaadittiin koulunkäynniltä, olin tottunut aivan toisenlaiseen kyläkoulussa.
      Siitä lähtien olen ollut sitä mieltä, että minun lapseni käyvät koulua hieman isommissa kouluissa. En tarkoita välttämättä keskustan koulun oppilasmäärää, mutta kuitenkin enemmän kuin alta kaksikymmentä koko koulussa.
      Haluan että lapseni oppivat tulemaan toimeen jo kouluaikana usemman erilaisen henkilön kanssa. Tiedän että isommissa kouluissa kärsitään myös yksinäisyydestä, mutta ainakin annan mahdollisuuden heille työskennellä laajemman reviirin kanssa.

      • ei olisi millään halunnut

        vaihtaa koulua. Ensimmäisen luokan hän ehti käydä lähellä kotiamme olevaa kyläkoulua. Nyt koulumatka on Kirkonkylälle 28 km. Kyllä tässä on monet itkut itketty.


    • jätkämies*

      Alkupuheenvuorossa pyydettyä asiallista postia on tuossa tullut ainakin hankkeen puoltajille, kenties sitä on mennyt päättäjillekin saakka.

    • kiiski

      Kuka virka miehistä ottaisi vastuun.
      Mielummin he pistävät ihmiset muuttamaan pois paikka kunnalta.
      Silloinhan heidän työ helpottuu.

      • hyyry .

        Jos kerran tänne kirjoittelee, on syytä kirjoitella oikein´, nimittäin

        - ei "virka miehistä", vaan virkamiehistä
        - ei "paikka kunnalta", vaan paikkakunnalta
        - ei "heidän työ", vaan heidän työnsa.
        - ei "pistä muuttamaan", vaan panevat muuttamaan.

        Kaiken lisäksi virkamiehet ovat kyseisessä asiassa ottaneet vastuun, ihmisten muuttohalukkuuteen he eivät vaikuta eikä heidän työnsä viimeksi mainitusta helpotu.

        (Kyseessä ei taida olla ilon pedagogiikkaa nauttinut oppilas.)


    • Vua kaikillej

      Sukulaisille ja entisille hyville naapureil.. Luette kuitenkin tätä palstaa nii enemmänjii ko mää uskallan etes kuvitella. lippu korkijal..!!!

      • radiosta..

        ..kun arvosteltiin kyläkoulujen lopettamisvauhtia? Sanoivat olevan kunnalta lyhytnäköistä säästää itsensä hengiltä. Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle.

        Tässä ei ole enää edes säästämisestä kyse. Kaikilla ns. vastustajilla ei ole mitään ilon pedagogiikkaa vastaan, vaan on herneitä nenussa jostakin. Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs.

        Jäynääjä on sitten erikseen, toistaa itseään ja vaihtaa nimimerkkiä kuin..


      • sivusta seuraaja
        radiosta.. kirjoitti:

        ..kun arvosteltiin kyläkoulujen lopettamisvauhtia? Sanoivat olevan kunnalta lyhytnäköistä säästää itsensä hengiltä. Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle.

        Tässä ei ole enää edes säästämisestä kyse. Kaikilla ns. vastustajilla ei ole mitään ilon pedagogiikkaa vastaan, vaan on herneitä nenussa jostakin. Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs.

        Jäynääjä on sitten erikseen, toistaa itseään ja vaihtaa nimimerkkiä kuin..

        Toisaalta kyläkoulun lopettaminen säästää kunnan veronmaksajien varoja, jotta kunta ei kuluttaisi itseään hengiltä, ja kyläkoulu ei ole samaa kuin "ilon pedagogiikka".

        Kyläkoulunhan korvaavat nopeat koulukuljetukset.

        Tuo on kai sitä "jäynäämistä"! - Ei tule erityisen hyvää kuvaa aatteesta, kun aliarvioidaan niitä, jotka uskaltavat arvostella sitä.


      • Mauri...!!!
        sivusta seuraaja kirjoitti:

        Toisaalta kyläkoulun lopettaminen säästää kunnan veronmaksajien varoja, jotta kunta ei kuluttaisi itseään hengiltä, ja kyläkoulu ei ole samaa kuin "ilon pedagogiikka".

        Kyläkoulunhan korvaavat nopeat koulukuljetukset.

        Tuo on kai sitä "jäynäämistä"! - Ei tule erityisen hyvää kuvaa aatteesta, kun aliarvioidaan niitä, jotka uskaltavat arvostella sitä.

        Kritiikki on otettava vastaan, ei voi edes kuvitella että kaikki olisi samaa mieltä. Aika hermo loppu porukkaa tuntuu olevan liikkeellä. Nämähän on keskustelu kanavoita ja kiva lukea, eikä nimiä tarvitse kertoa, oikeesti se vie uskottavuuden ja selkärangan, kun henkilö tunnustaa kuka on...!! Sivusta seuraaja puhuu järkeviä! Hyvä! Kesää odotellessa ja näitä juttuja seuratessa!!


      • kaaleppi
        radiosta.. kirjoitti:

        ..kun arvosteltiin kyläkoulujen lopettamisvauhtia? Sanoivat olevan kunnalta lyhytnäköistä säästää itsensä hengiltä. Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle.

        Tässä ei ole enää edes säästämisestä kyse. Kaikilla ns. vastustajilla ei ole mitään ilon pedagogiikkaa vastaan, vaan on herneitä nenussa jostakin. Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs.

        Jäynääjä on sitten erikseen, toistaa itseään ja vaihtaa nimimerkkiä kuin..

        viimeinen tältä koululta? Tietääkö kukaan??


      • Susa
        kaaleppi kirjoitti:

        viimeinen tältä koululta? Tietääkö kukaan??

        On se!


      • Paikallinen
        kaaleppi kirjoitti:

        viimeinen tältä koululta? Tietääkö kukaan??

        Tänään ilmestyy paikallinen pitäjänjuoru, siellähän ne aina siintä mainittee... Tiedä tuota... Mää pullakahville ni kuulet?!?:)


      • manti
        radiosta.. kirjoitti:

        ..kun arvosteltiin kyläkoulujen lopettamisvauhtia? Sanoivat olevan kunnalta lyhytnäköistä säästää itsensä hengiltä. Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle.

        Tässä ei ole enää edes säästämisestä kyse. Kaikilla ns. vastustajilla ei ole mitään ilon pedagogiikkaa vastaan, vaan on herneitä nenussa jostakin. Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs.

        Jäynääjä on sitten erikseen, toistaa itseään ja vaihtaa nimimerkkiä kuin..

        "Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle."

        - Voi kun pelkkä kiinnostus ei riitä tässä tapauksessa. Ne eivät nimittäin näy paljoa muuttavan maalle tai ainakaan kylille, vaikka asuntoja löytyisi.

        "Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs."

        - Totta on.


      • Mikke
        manti kirjoitti:

        "Ja että ihmisillä olisi kiinnostusta muuttaa maalle."

        - Voi kun pelkkä kiinnostus ei riitä tässä tapauksessa. Ne eivät nimittäin näy paljoa muuttavan maalle tai ainakaan kylille, vaikka asuntoja löytyisi.

        "Sääli jos ei näe nenäänsä edemmäs."

        - Totta on.

        Minäkin ajoin luultavammin kyseisen kylän läpi... En kyllä nähnyt palveluja, kyläraitti oli autio... Elämä on...


      • katsomassa täällä
        Mikke kirjoitti:

        Minäkin ajoin luultavammin kyseisen kylän läpi... En kyllä nähnyt palveluja, kyläraitti oli autio... Elämä on...

        kun väitätte ettei kylällä muka tapahdu mitään:
        www.halmeniemi.info


      • Morsiokandi
        Mikke kirjoitti:

        Minäkin ajoin luultavammin kyseisen kylän läpi... En kyllä nähnyt palveluja, kyläraitti oli autio... Elämä on...

        Kylläpä yksi pieni kylä herättää ulkopuolisissa suuria tunteita. Elä ja anna muidenkin elää.


    • mietiskelijä .

      Kirjoittelu viittaa siihen, ettei kyseessä ei ole niinkään ilon, vaan vapauden pedagogiikka.
      Tarkoittaa ilo sitä, että saa tehdä mitä haluaa, tai olla tekemättä mitään? Onko siinä kyseessä koulunkäynti, jossa kyseinen vapaus katsotaan iloksi?
      Ilon pegagiikka voisi olla sellaista koulutusta, jossa koulutettava tekee ilolla sitä, mitä pitää tehdä.

      • Virstasuvi

        Näkkyy olevan taas huutokauppa koululla.. Myytevvää vua vähä laasesti??? Näin ne kaeikki vuan loppuu... Niisks...


      • koko Mäntyharjun
        Virstasuvi kirjoitti:

        Näkkyy olevan taas huutokauppa koululla.. Myytevvää vua vähä laasesti??? Näin ne kaeikki vuan loppuu... Niisks...

        kunnan kannalta.
        Tietysti myös kylän ja oppilaiden -sekä niiden oppilaiden kannalta, jotka olisivat tulevaisuudessa tästä hyötyneet, muuallakin.
        Negatiivinen kiitokseni jääräpäisille, kateellisille, katkeroituneille, ympäristöään myrkyttäville henkilöille, jotka valitettavasti ovat saaneet valtaa ja käyttävät sitä kuntalaisia - ja kuntaa instituutiona - vastaan.


      • kaasu...
        koko Mäntyharjun kirjoitti:

        kunnan kannalta.
        Tietysti myös kylän ja oppilaiden -sekä niiden oppilaiden kannalta, jotka olisivat tulevaisuudessa tästä hyötyneet, muuallakin.
        Negatiivinen kiitokseni jääräpäisille, kateellisille, katkeroituneille, ympäristöään myrkyttäville henkilöille, jotka valitettavasti ovat saaneet valtaa ja käyttävät sitä kuntalaisia - ja kuntaa instituutiona - vastaan.

        Eipäs yleistellä ja solvailla. Tämä on vaapaa maa ja jokainen kantaa oman mielipiteensä, kaikki ei pyöri yhden "navan" ympärillä.


      • nimetönkö
        kaasu... kirjoitti:

        Eipäs yleistellä ja solvailla. Tämä on vaapaa maa ja jokainen kantaa oman mielipiteensä, kaikki ei pyöri yhden "navan" ympärillä.

        kun niitä napoja on kaksi..pohjois ja etelä-napa...hah,olinpa näppärä.ja tämä ei ollut tosikoille tarkoitettu


      • Vierestä seurannut
        koko Mäntyharjun kirjoitti:

        kunnan kannalta.
        Tietysti myös kylän ja oppilaiden -sekä niiden oppilaiden kannalta, jotka olisivat tulevaisuudessa tästä hyötyneet, muuallakin.
        Negatiivinen kiitokseni jääräpäisille, kateellisille, katkeroituneille, ympäristöään myrkyttäville henkilöille, jotka valitettavasti ovat saaneet valtaa ja käyttävät sitä kuntalaisia - ja kuntaa instituutiona - vastaan.

        Sanopa muuta. Mäntyharjun päättäjät eivät ole taineet miettiä ihan loppuun asti tekemisiään. Ilmeisesti takana on kaunoja, jotka eivät liity kouluasiaan lainkaan vaan Halmeniemen kylän nitistämiseen, sillä Mäntyharjuhan oli ottamassa kokeiluhankkeen vastaan, mutta jonnekin muulle kylälle... Halmeniemelle ei kuitenkaan missään tapauksessa.

        Nyt on jo kunnanvaltuuston nokkamies ottanut yhteyttä Pitäjänuutisia toimittavaan konserniin, että Halmeniemestä ei saisi kirjoittaa mitään. Toisin sanoen sensuuri iskee.

        Kyllä sitä on taas syytä olla ylpeitä tästä "oikeusvaltiosta", jossa yrittelijyyttä, pyyteetöntä vapaaehtoistyötä ja sananvapautta kunnioitetaan ja vaalitaan...

        Ja niille kyläläisille, jotka tekevät hallaa ja mustamaalausta omaa pienuuttaan: ei se ole teiltä pois, jos muut yrittävät! Sen kun tajuaisitte - aikuiset ihmiset.


      • Morsiokandi
        koko Mäntyharjun kirjoitti:

        kunnan kannalta.
        Tietysti myös kylän ja oppilaiden -sekä niiden oppilaiden kannalta, jotka olisivat tulevaisuudessa tästä hyötyneet, muuallakin.
        Negatiivinen kiitokseni jääräpäisille, kateellisille, katkeroituneille, ympäristöään myrkyttäville henkilöille, jotka valitettavasti ovat saaneet valtaa ja käyttävät sitä kuntalaisia - ja kuntaa instituutiona - vastaan.

        Ihmiskunta on siitä jännää porukkaa, että ensin vastustetaan härkäpäisesti kaikkea uutta... oli se sitten automobiili, rautahevonen, sähkövalo tai mitä tahansa. Uusi ja outo herättää alkukantaisia tunteita, ja ihmisten ajatukset uudistuvat hyvin hitaasti. Fiksu ihminen yrittää sen tiedostaa. Asiat ovat aika harvoin musta-valkoisia, jos jaksaa niihin paneutua. Toisaalta tällainen kiehuntakin kertoo aktiivisista ihmisistä, jotka ovat herättäneet ajatuksia. Ja kylästä, jossa on mahdollista kokeilla uusiakin asioita. Uutta syntyy vain tuskan takaa. Ja historiaan jäävät yleensä ne uutta luoneet ja kehittäneet. Ajan mittaan.


    • samaa mieltä

      Olen lukenut Halmeniemen koulusta tehdyn gradun ja vakuuttunut täysin tästä asiasta: Ilon pedagogiikalla on paljon annettavaa.

      Koulu jatkukoon.

      • parantaa maailmaa

        Sitähän se on, vaikka ymmärtää sen jos turhauttaa.

        Toivottavasti perheet eivät kuitenkaan vielä muuta pois, josko päättävät jäärät tulisivat järkiinsä.

        Teitä tarvitaan!


      • Virpi S.
        parantaa maailmaa kirjoitti:

        Sitähän se on, vaikka ymmärtää sen jos turhauttaa.

        Toivottavasti perheet eivät kuitenkaan vielä muuta pois, josko päättävät jäärät tulisivat järkiinsä.

        Teitä tarvitaan!

        Eteläsavolaiset pikkukunnat - kuten samankokoiset pitkin maata - pitävät kynsin hampain kiinni pienistä lukioistaan. Lukio ei kuitenkaan ole lakisääteinen palvelu eli laki ei vaadi, että lukiota pitäisi ylläpitää. Lukio on kuitenkin pienille kunnille lypsylehmä eli sen avulla voidaan kotiuttaa valtionosuuksia, jotka käytetään mihin tahansa kunnan budjetin aukkojen peittämiseen. Eli lukio ns. tuottaa päättäjien pääkopan logiikan mukaan.

        Pienet lapset ja heidän lähikoulunsa taas eivät tuota. Kyse on kuitenkin lakisääteisestä palvelusta. Pienten lasten vanhemmat ovat myöskin yleensä se kansanosa, joka miettii asettumistaan vuosiksi kasvattamaan lapsiaan lähellä palveluita ja samalla tekee aktiivityöuransa ko. paikkakunnalla.

        Pienten lukioiden oppilaillakaan ei ole välttämättä ruusuista. Tarkistakaapa vanhemmat, pystyykö lähilukio tuottamaan kaikki pakolliset lukiokurssit ja minkälainen on valinnaisuus. Jopa suurilla kaupunkilukioilla on vaikeuksia saada ihan kaikkia lukiokurssia tarjottua. Saati sitten pienillä.

        Mäntyharjun kunta toimii kuten muut samantyyppiset eli investoidaan lukioon ikäluokkien pienetyessä, eikä markkinoida palveluja ympäristökunnille tai ainakaan sitä ei näy. Takavuosina kävi paljonkin lukiolaisia kunnassa muualta. Aivan kuten lasketaan pienten koululaisten lukumääriä, pitäisi pystyä ennakoimaan myös lukiolaisten määriä ja siitä päättelemään, kuinka kauan kannattaa yrittää pitää keinotekoisesti omaa hiipuvaa lukiota pystyssä omalla oppilaspohjalla.

        Kuka uskaltaisi nostaa aidosti kissan pöydälle? Juva, Puumala ja Ristiina lakkauttelevat myös viimeisiä kyläkoulujaan, mutta kukapa on kuullut puhetta lukion tulevaisuusvisioista? Keskustelu kyläkouluista lähtee yleensä liikkelle toteamuksesta, että lukiosta ei sitten saa puhua tässä yhteydessä.

        Miettikää niin pienten kuin lukiolaistenkin etua, kun teette päätöksiänne, luottamushenkilöt. Virkamiehet pitävät omiensa puolta eli lukioista löytyy paljon enemmän kollegoita, joiden puolesta taistella, kuin muutamasta pienestä koulusta...


      • Heimouros

        Näissä suomi24-keskusteluissa paljastuu suomalaisen luonteen pimeimmät puolet. Ennen sentään varoiteltiin juoruilusta ja vahdittiin omaa hyvää mainetta. Nyt voidaan päästellä kaikki salaiset sapet jakeluun ilman huolta kiinni jäämisestä.

        Toisaalta voihan se olla terveellistäkin, kun voi kirjoitella nimimerkin suojissa ja vaihtaa rooleja. Kukaan ei tiedä, onko ns. kiukkuinen kyläläinen asianosainen virkamies tai päin vastoin. Muiden roolien suojissa voi valaa epäluuloa ihmisiin, joilla ei ole hölkäisen hajua itse asiasta eikä keinoja selvittääkään asioiden taustoja.

        Tämäkin keskustelufoorumi olisi hyvä aineistokokonaisuus käyttäytymistieteiden tutkijoille siitä, minkälaista vastaanottoa uusi ja siis tuntematon saa. Olipa kyseessä mikä tahansa keksintö, idea, ihminen tai tapa toimia. Pahintahan on, jos ajatukset ovat aikaansa edellä. Niitä voi lyttäillä vapaasti.

        Entäpä jos sapen valutukseen käytetyn ajan käyttäisikin asioiden kääntämiseen positiiviseksi. Helppoa ei ole sekään, mutta voisi olla omallekin mielenterveydelle virkistävämpää ennen syyssateita.


      • kuppilavilosohvi
        Heimouros kirjoitti:

        Näissä suomi24-keskusteluissa paljastuu suomalaisen luonteen pimeimmät puolet. Ennen sentään varoiteltiin juoruilusta ja vahdittiin omaa hyvää mainetta. Nyt voidaan päästellä kaikki salaiset sapet jakeluun ilman huolta kiinni jäämisestä.

        Toisaalta voihan se olla terveellistäkin, kun voi kirjoitella nimimerkin suojissa ja vaihtaa rooleja. Kukaan ei tiedä, onko ns. kiukkuinen kyläläinen asianosainen virkamies tai päin vastoin. Muiden roolien suojissa voi valaa epäluuloa ihmisiin, joilla ei ole hölkäisen hajua itse asiasta eikä keinoja selvittääkään asioiden taustoja.

        Tämäkin keskustelufoorumi olisi hyvä aineistokokonaisuus käyttäytymistieteiden tutkijoille siitä, minkälaista vastaanottoa uusi ja siis tuntematon saa. Olipa kyseessä mikä tahansa keksintö, idea, ihminen tai tapa toimia. Pahintahan on, jos ajatukset ovat aikaansa edellä. Niitä voi lyttäillä vapaasti.

        Entäpä jos sapen valutukseen käytetyn ajan käyttäisikin asioiden kääntämiseen positiiviseksi. Helppoa ei ole sekään, mutta voisi olla omallekin mielenterveydelle virkistävämpää ennen syyssateita.

        "Pahintahan on, jos ajatukset ovat aikaansa edellä."

        NE ajatukset olivat pikemminkin irrallaan todellisuudentajusta.


    • Sh

      Hyvä kouluhan tuo oli käydä Halmeniemellä.. Ja turvallinen pieni porukka oli koko ajan lähellä.. :)
      :D Kylällä viihty hyvin.. Eikä pois olisi tahtonutkaan lähteä..
      Kiitos kyläläisille ja opettajille niistä vuosista.

    • lieppo62

      Toivottavasti se koulu loppuu. Otan kun otan. Oon mukava kiva työssäkäyvä. Huom työssä käyvä.

    • piiiitkätunet

      Oletko koomasta heränt ku nuin "ajankohtaseen"kommentoit?

      • Halmeniemiforever

        Tykkään tästä


      • Halmeniemiforever

        Tykkään tästä


    • OikeaSuunta

      Hyvä nimimerkki 'Halmeniemen'. Taidat olla todella huolissasi - tai sitten erittäin käärmeissäsi?
      Vielä niitä oppilaita hiukan toistakymmentä on. Toki useampi perhe on päätynyt muuttamaan kylältä pois, koska lasten virallinen koulu meni. Osalla ratkaisun taistalla on tosin ollut enemmän asumis- kuin kouluasiat. Tilannehan on ollut hyvin hermojarassaava koko tämän talkoo-kolunpidon ajan. Nykyisistä oppilaista vain pari on paljasjalkaisia Halmeniemeläisiä, mikäli se on se mittapuu jolla esim. sinun mielestäsi voisi olla jotain muuta kuin "uudisasukas". Kaikkien oppilaiden vanhemmat kuitenkin maksavat veronsa Mäntyharjulle ja perheet ovat tänne kotiutuneet. Onko siinä jotakin väärää, ovatko he jollain tavalla huonompia kuntalaisia? Koulun oppilasmäärästä vielä sen verran, että mikäli koulu saa virallisen aseman, on oppilasmäärään odotettavissa tuntuvaa kasvua. Nykyisessä tilanteessa on parempi odottaa tietoa koulun ja tutkimushankkeen kohtalosta, ennen kuin kiinnostuneet perheet ryhtyvät kovin suuriin elämänmuutoksiin.
      Miksi kysyt kokeista ja oppimistuloksista? Oletko oikeasti kiinnostunut lasten tekemästä työstä, heidän oppimisestaan? Jos vastaat myöntävästi, toivon että soitat koululle ja sovit milloin voit tulla paikalle seuraamaan lasten työskentelyä. Se on meinaan todella vaikuttavaa, sen voin sanoa. On suorastaan ällistyttävää, kuinka toisenlaista oppiminen ja oivaltaminen voi olla, kuin mitä omat kouluajat ja -muistot tuovat mieleen. Ja minun koulumuistoistani suuri osa on kuitenkin ihan positiivisia. Vaikka lapset saavat itse päättää, mitä oppiainetta, minkä verran kerrallaan ja vaikkapa missä fyysisessä paikassa kulloinkin opiskelevat, he eivät todellakaan saa päättää esim, että eivät opiskelisi yhtään mitään. Tämä tuntuu olevan täällä Mäntyharjullakin hyvin yleinen luulo ja käsitys, jota kukaan kohtaamani luulija ei ole vielä suostunut tulemaan itse tarkistamaan.
      Kylän asukkaiden väleistä ja ilmapiiristä on toki monenlaista mieltä. Kyllä varmaan on kyläläisiä, joiden mielestä Vapaata kyläkoulua ei saisi olla, kehittämisyhdistys on paha juttu ja muualta muuttaneet asukkaat pitäisi kuskata ladon taakse lopetettaviksi jos ei niistä muuten eroon päästä. Mutta on myös niitä, jotka ovat mielissään, kun raitilla näkee lapsia, kun koulussa palaa edelleen valot ja pitävät positiivisena asiana sitä, että jotkut viitsivät tehdä asioille jotain. Monesti on niin, että ne henkilöt, jotka koulua tai kehittämisyhdistystä eniten moittivat, ovat tyytymättömiä ja kriittisiä hyvin monista asioista hyvin monissa eri yhteyksissä (ei pelkästään tässä koulun asiassa), mutta eivät silti itse juurikaan halua ottaa vastuuta mistään tai itse tehdä asioita paremmin kuin ne moittimansa ihmiset tekevät. Erilaisia mielipiteitä saa ja pitää olla, siitä tulee elämän rikkaus, mutta jos erilainen mielipide tarkoittaa vain sitä että 'haukun ja moitin kaikkea, mitä jotkut muut (kuin minä ja mun kaverit) tekevät, en oikein ymmärrä, miten asioita saataisiin sitten paremmaksi. Ja on myös muistettava, ettei missään ole sellaista kylää, jossa ei olisi eripuraa, riidankylväjää, muualta tulleiden karsastamista jne., Halmeniemi ei varmasti ole tässä lajissa edes pahimmasta päästä.
      Ilon pedagogiikka ei ole tarkoitettu miksikään kyläkoulujen pelastusohjelmaksi, vaikka niiden 'saattohoitoonkin' se sopii joissain tapauksissa. Jos oikeasti olet tästä asiasta kiinnostunut, pyydän uudestaan, ota yhteyttä koululle niin pääset keskustelemaan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.
      Lapsiin kannattaa keskittyä aina, he ovat niitä jotka luovat meille aikanaan seniori-palveluita. Ja senioreista vielä sanoisin, että Halmeniemen alueen kehittämisyhdistyksen yksi tavoite on perustaa kylälle hoivakoti. Jos koulu nyt kaiken tämän jälkeen loppuu, muuttaa kylältä useita lapsiperheitä pois, se on aivan varmaa. Sopii vain toivoa, että ne suureen ääneen kritisoivat ja moittivat ihmiset ovat siinä tapauksessa oikein onnellisia ja tyytyväisiä. Mutta...

      • Joslieponasiatkaiveltas

        Liena omaan napaan tuijottaa. Näe malka omassa silmässä. Pahuutta sisimpäs täynnä.


    • RasmusSeisoo

      Hyvvee iltoo.
      Reestoohhan kuunnella ku kerron.
      Pittää tietee asioesta paljo paljo enempi enneku
      huastelloo tuommosia.Minä oon nähnynnä livenä seehtemän vuotta sittee toohua.Kirjottelempa tähän näetä vonttiloeta siks ku oon sen halamenniemeläesille velekoo.Ne immeeset sillä kylällä oel hyväntahtosia ja huomoovaesia.
      Heettiö vie ku muutettiin sinne sitä vaelle etteevät kääny muata männessä peettelemässä.
      Yks semmone mummeli kanto potut ja porkkanattii
      syksyllä.Kyläläläeset kylä naapurit ja maesemat ee ikinä häevy mielestäen.Tämä aeka nuo ihmiset kivveen kaevertasin jos oes vara.Nämmäe immeeset on raekonneet luojan kivireestä tippunneet kivet ja tehneet ne pelloks.Iliman nuita issiin peltoja olivatpa ne missee päe vua suattas olla että puhuttas toesta kieltä.Oeskoon tuo nii että aekonaa muahan isommalla pännalla ruapustettu rasti,että tässä o keskus.Piettäs se arvokkaana keskuksena.Eekä ajettaes immeesiä mualta poes.
      Ee tiällä niissä kokkooksissa mollattu teetä piättäjät.Olin niissä sen verran paekalla,ku miettivät vuan miten teejän kanssa pärjees.

      Mistee sitä ikinä voep tietee mittee se tulevaesuus tuop tullessaaa. Mualaes järellä aateltuna muatilojakkii pitäes olla ies niinku niitä nyt o.
      Nuita ku o kaekenlaesta taatia epitemioo ja mittee o tulossa.
      Aatellaan että ee oo ku kaks muatilloo toeseen isköö joku epitemia sitte o suatavilla puolta vähempi evästä.Mutta ku olis enempi muatiloja olis vähempi kaekenmualiman taatiloeta sekojahan tulloo elukoestae jos ne kaekki o sammoo sukua.
      Tällä kylällä on vuan aeka ykstuumasta sakkia loppupelissä jos vaekka nuapurriin kanssa jottae oel ee niistä ensmäesenä mäntynnä osulaa huutelemmaa.Tutustuin monnee kyläläesee elekee puhua pahhoo heestä.On muuten semmonen kylä jos joskus on niin paljo rahhoo muutan takasi.
      Ja murjastaan jonniilaenen kämppä pystyy.
      -------------------------------------------------
      KIITOKSET HALMENIEMEN KAIKILLE KYLÄLÄISILLE
      ISOILLE TALOILLE NÖYRILLE ISÄNNILLE.
      TUNTI OLEVANSA SAMANARVOINEN VAIKKA OLI
      VÄHEMPI OLEMISTA KIITOS SIITÄ.
      --------------------------------------------------
      Halmela Kääppä kysymässä järjestyy vaekka hiät
      Soettajat sun muut.
      -------------------------------------------------
      Kiviaetoo Ihan älyttömästi
      -------------------------------------------------
      Halameniemenkoolu Kiitos opetitte lapsemme
      Kiitos Keittäjille
      Kiitos Opettajille
      MC-Nörtille Että koolulta piäsöö pankkiasioelle
      --------------------------------------------------
      Kapiaisen Lomamökit Kiitos teille Myös Iso.j
      kirkas vesi hyvä huolenpito
      Vara äiti ja sen mies Kiitos kaikesta.......
      --------------------------------------------------
      Kauppisen Lomamökit Kiitos teille hevosjutuista
      -------------------------------------------------
      Tommolaan UM:lle Perheelle Ihanasta kissasta joka
      jakselee hyvin miau.
      -------------------------------------------------
      Mattila Juu kysy mitä vaan aina kävi
      kiitos hyvistä heinistä
      --------------------------------------------------Kiitokset metästäjä papalle joka piästi meejän
      kissan lookusta eekä ampunu
      -------------------------------------------------
      Juttuja ja kokemuksia oes vaekka kuinka paljo
      joskus niitä ehkä lissee.
      -------------------------------------------------
      -------------------Sitten--------------------------------------------Vielä-------------------------------------Mäntyharjusta kokemaani---------------
      -------------------------------------------------
      Maisemat 10 vettä paljon
      ------------------------------------------------
      I`m Kivitasot rämäkkä puheinen. laatua joka cm2
      Minkä Lupaa se pitää. Know Stone
      -------------------------------------------------
      K-Rauta Palvelevia OK Tyyppejä kaikki.
      -------------------------------------------------
      Tähtinen Expertti kodinkoneissa kiva mennä
      asioille ystävällistä porukkaa.
      Omistaja leppoisa kaveri.
      -------------------------------------------------

      Alko
      Asiallisia
      ------------------------------------------------

      Siva/posti Tulipa käytyä ystävällisiä
      ovat.
      ------------------------------------------------

      S-Market Ystävällisiä kassoja sielläkin.
      ------------------------------------------------

      K-Market Plussaa lihatiski kottiin
      männessä sae evästä matkalle.
      eekä ne myyjätkää hullumpia ollu.
      -------------------------------------------------

      (Björkkis) Hyväntahtonen kauppias antoi
      Björkman koulukkaille jopa alennusta.
      Kulkenekko kauppaauto ennee?
      -------------------------------------------------
      Tekniset Ystävällisiä kaikki.

      -------------------------------------------------
      Tiimari Kivasti tavarat pienessä tilassa
      myyjät kivoja.
      -------------------------------------------------

      Seurakunta Asiallista hyväntuulista porukkaa
      työntekijöineen päivineen.
      Rippikoulu oli lastemme mielestä kiva käydä
      kiitos.
      Kirkko Iso
      -------------------------------------------------
      Kirjasto Toimiva näyttelytila. 15min
      nettikone jos niillä nurkilla asuu
      ei tarvi mennä keskustaan asti
      kahtomaan onko pankissa rahhoo.
      muita koneita nettiin 1h/asiakas
      --------------------------------------------------
      Salmela

      • mustavoorti

        Kirjoitin tuon muutama vuosi sitten, koska tuosta seudusta kirkkaine vesineen tuli mulle ja perheelleni, kuin toinen kotikunta.
        Kiitos kun " nostit" tänne.


    • Oponkaveri

      Viesti toisensa jälkeen siitä kuinka ilon pedagogiikka ”ei ole järkevää” ja ”täyttä huuhaata koko touhu, pilaavat vain lapset ja opettavat väkivallalle” ja ”jos koulun vastustus kylällä on jo tuolla tasolla, kuin kirjoituksisa täällä näkyy, niin ei se ole kovin vakaalla pohjalla” ja ”ilon pedagogiikan toteuttaminen kyseissä muodossa ei ole pitkän päälle mahdollista” ja ”hanke ei siten ole kehityskelpoinen”.

      Hohhoijaa, kova on arvostelijoiden tietotaso asiasta, suoraan Suomi24-keskustelupalstalta toisten nimettömien kirjoituksista!

      Ilon pedagogiikka kuitenkin on Jyväskylän yliopiston tutkimuskohteena, koska opettajankoulutuksessa sen nähdään antavan uutta näkökulmaa vallitsevalle koulukäytännölle. Ei tässä taistella - ei yliopistolla eikä Halmeniemellä - siitä, onko tämä parempi vai huonompi tapa pitää koulua, katsotaan vain voitaisiinko siitä siirtää elementtejä peruskouluun. Sen vuoksi myös Opetusministeriö on hanketta rahoittamassa, koska siellä ollaan huolissaan Unicefin tutkimuksista, joiden mukaan suomalaiset lapset viihtyvät koulussa lähes huonoimmin koko Euroopassa.

      Mutta tokihan Te Suomi24-palstan keskustelijat tiedätte, että Opetusministeriön ja Jyväskylän yliopiston hankkeet ovat ihan huuhaata!

      Edelleen minua suuresti kummastuttaa, mistä tämä kiukku ja viha kumpuaa. Jos se nyt sattuu olemaan Mäntyharjun Halmeniemen lakkautettu koulu, jossa tätä pedagogiikkaa noudatetaan ja yritetään pieneltä osalta kehittää Suomen peruskoululaitosta - talkoovoimin ja yksityisellä rahalla -, niin miksi Te aivan sivulliset, joilla ei ole lapsia po. koulussa, jaksatte jauhaa täällä ja haukkua niiden toimia, jotka jotain asioiden eteen tekevät?

      Toistan kysymyksen: mitä ja miten se on Teiltä pois?

      Kovasti yritetätte myös olla huolissanne koulun oppilaista ja heidän tulevaisuudestaan. Liikuttavaa empatiaa, mutta eiköhän se ole näiden lasten vanhempien asia, mihin kouluun lapsensa panevat. Ja koska nämä vanhemmat oikeasti TIETÄVÄT mitä koulussa tapahtuu ja minkälaisina ”koekaniineina” heidän lapsensa ovat eivätkä silti ole huolissaan, olisi ehkä parasta että ne Teistä, joita asia ihan oikeasti kiinnostaa, tulisitte käymään ja katselemaan koululle sekä juttelemaan ja ottamaan selvää asioista, ennenkuin alatte jauhaa julkisesti - sanonko mitä täällä jauhatte?

      Emme hauku emmekä herjaa ketään. Pullakahvit tarjoamme. Tämä ystävällisenä kutsuna ilmoitetaan.

      • MenneetLumet

        Mitäpä tuosta koulusta vouhkaamaan ylipäänsä mitään!Koulu on asumis käytössä ja venäläis omistuksessa.Haudatkaa ajatuksenne sen suhteen ja keskittykää johonkin jätkevään tekemiseen.


      • MenneetLumet
        MenneetLumet kirjoitti:

        Mitäpä tuosta koulusta vouhkaamaan ylipäänsä mitään!Koulu on asumis käytössä ja venäläis omistuksessa.Haudatkaa ajatuksenne sen suhteen ja keskittykää johonkin jätkevään tekemiseen.

        Ateeksi kijotus viheet :) taakotin järkevään...


      • Nips.ja.Naps
        MenneetLumet kirjoitti:

        Ateeksi kijotus viheet :) taakotin järkevään...

        No, jos korjata meinasit, niin huutomerkin ja pisteen jälkeen tulee välilyönti. Asumiskäyttö on yh dys sa na samoin on venäläisomistuksessakin.


      • MenneetLumet
        Nips.ja.Naps kirjoitti:

        No, jos korjata meinasit, niin huutomerkin ja pisteen jälkeen tulee välilyönti. Asumiskäyttö on yh dys sa na samoin on venäläisomistuksessakin.

        Kato kun ei osaa juntti niin ei osaa!Hyvin oon kuitenkin leivän hankkina.


      • KouluLasse

        Eteläsavolaiset pikkukunnat - kuten samankokoiset pitkin maata - pitävät kynsin hampain kiinni pienistä lukioistaan. Lukio ei kuitenkaan ole lakisääteinen palvelu eli laki ei vaadi, että lukiota pitäisi ylläpitää. Lukio on kuitenkin pienille kunnille lypsylehmä eli sen avulla voidaan kotiuttaa valtionosuuksia, jotka käytetään mihin tahansa kunnan budjetin aukkojen peittämiseen. Eli lukio ns. tuottaa päättäjien pääkopan logiikan mukaan.

        Pienet lapset ja heidän lähikoulunsa taas eivät tuota. Kyse on kuitenkin lakisääteisestä palvelusta. Pienten lasten vanhemmat ovat myöskin yleensä se kansanosa, joka miettii asettumistaan vuosiksi kasvattamaan lapsiaan lähellä palveluita ja samalla tekee aktiivityöuransa ko. paikkakunnalla.

        Pienten lukioiden oppilaillakaan ei ole välttämättä ruusuista. Tarkistakaapa vanhemmat, pystyykö lähilukio tuottamaan kaikki pakolliset lukiokurssit ja minkälainen on valinnaisuus. Jopa suurilla kaupunkilukioilla on vaikeuksia saada ihan kaikkia lukiokurssia tarjottua. Saati sitten pienillä.

        Mäntyharjun kunta toimii kuten muut samantyyppiset eli investoidaan lukioon ikäluokkien pienetyessä, eikä markkinoida palveluja ympäristökunnille tai ainakaan sitä ei näy. Takavuosina kävi paljonkin lukiolaisia kunnassa muualta. Aivan kuten lasketaan pienten koululaisten lukumääriä, pitäisi pystyä ennakoimaan myös lukiolaisten määriä ja siitä päättelemään, kuinka kauan kannattaa yrittää pitää keinotekoisesti omaa hiipuvaa lukiota pystyssä omalla oppilaspohjalla.

        Kuka uskaltaisi nostaa aidosti kissan pöydälle? Juva, Puumala ja Ristiina lakkauttelevat myös viimeisiä kyläkoulujaan, mutta kukapa on kuullut puhetta lukion tulevaisuusvisioista? Keskustelu kyläkouluista lähtee yleensä liikkelle toteamuksesta, että lukiosta ei sitten saa puhua tässä yhteydessä.

        Miettikää niin pienten kuin lukiolaistenkin etua, kun teette päätöksiänne, luottamushenkilöt. Virkamiehet pitävät omiensa puolta eli lukioista löytyy paljon enemmän kollegoita, joiden puolesta taistella, kuin muutamasta pienestä koulusta...


    • laidunmaan_loogikko

      Lukio on toistaiseksi sinnitellyt. Eihän se ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella ns. huippulukio ole ollut. Syy on ollut aika ymmärrettävä. On otettu heikohkoillakin yläasteen todistuksella, alle 7,0 keskiarvolla varustettuja oppilaita. Lukioon pääsyn kynnys ei siis ole ollut korkea.
      Uusia ylioppilaita valmistunee vosittain yli 20. Jos lukion oppilasmäärä on vähäinen, sitä rajoitetummat ovat koulussa oppiaineiden tarjonnan mahdollisuudet. Joudutaan keskittymään olennaisimpaan.

    • kuppilan.filosofi

      Vajaan 20 oppilaan luokkien lukiot ovat kokoonsa nähden kohtuuttoman kalliita yhteiskunnalle.
      Siihen vielä mennään , että niiden toiminta loppuu.

      • PinkkiKokopitkäTurkis

        Tosiasia on se, että lukiota ei tarvita mihinkään! Voi aivan huoletta valita jonkin muunkin koulutuksen ja ammatin, kuten nyt esimerkiksi suurtalouskokin koulutuksen tai esiintyvän taiteilijan ammatin. Näissä tai muissa ammateissa voi pärjatä aivan vallan mainiosti, aina maailmankuuluksi asti.


      • Neuvoistavaarin
        PinkkiKokopitkäTurkis kirjoitti:

        Tosiasia on se, että lukiota ei tarvita mihinkään! Voi aivan huoletta valita jonkin muunkin koulutuksen ja ammatin, kuten nyt esimerkiksi suurtalouskokin koulutuksen tai esiintyvän taiteilijan ammatin. Näissä tai muissa ammateissa voi pärjatä aivan vallan mainiosti, aina maailmankuuluksi asti.

        Voi Kopio sinnuu ja siun oppeja🤣


      • MeneJoPois
        Neuvoistavaarin kirjoitti:

        Voi Kopio sinnuu ja siun oppeja🤣

        Jo vuonna 2011 todistettiin, että olit yksinäsi tuon jo tuolloin vuosia kestäneen päivittäisen saasteesi takana.

        Jos sinulla on täällä joku kopio, niin se on Aller Median palkattu sekasorron tuottaja rikollinen.

        Mutta et sinäkään ole millään tavalla terve! Sinut on itsesi todettu satoja kertoja ainoana täällä kehuvan tuota sairasta ja selkeääkin selkeämpää rikollista, eli itseäsi!


      • AsiaOnKiistaton
        Neuvoistavaarin kirjoitti:

        Voi Kopio sinnuu ja siun oppeja🤣

        Sinut on todistettu muualla käyttävän tuota samaa lapsellista ja epäuskottavaa taktiikkaa, että yrität syyttää sinua spämmistä kovistelevaa henkilöä itseään spämmin kirjoittajaksi, mutta kuitenkaan et koskaan arvostele spämmiä itseään, koska se on itsesi kirjoittamaa.

        Sinut on myös aukottomasti todistettu spämmäävän itseäsi kehuva roskaa täysin samoissa viesteissä joissa väität jonkun kopiosi sitä kirjoittavan!

        Kenenkään muun et ole koskaan kyennyt osoittamaan sitä kirjoittavan.


      • PalstaEiSinulleKuulu
        PinkkiKokopitkäTurkis kirjoitti:

        Tosiasia on se, että lukiota ei tarvita mihinkään! Voi aivan huoletta valita jonkin muunkin koulutuksen ja ammatin, kuten nyt esimerkiksi suurtalouskokin koulutuksen tai esiintyvän taiteilijan ammatin. Näissä tai muissa ammateissa voi pärjatä aivan vallan mainiosti, aina maailmankuuluksi asti.

        Sinulla Anssi ei ollut mitään asiaa lukioon, koska olit niin huono peruskoulussa. Tyhmyydestä se kertoo.

        Ei sinusta koskaan mitään tullutkaan, kuin pelkkä teinityttöjä huijaava rikollinen. Oikeisiin töihin sinusta ei ole!


      • PitääMeitäTyhminä
        PalstaEiSinulleKuulu kirjoitti:

        Sinulla Anssi ei ollut mitään asiaa lukioon, koska olit niin huono peruskoulussa. Tyhmyydestä se kertoo.

        Ei sinusta koskaan mitään tullutkaan, kuin pelkkä teinityttöjä huijaava rikollinen. Oikeisiin töihin sinusta ei ole!

        Mikä Anssi🤣😂Oot Kopi niin yksinkertainen jos luulet voivasi jymäyttää meitä!


      • MiljonääriSeNuoriOn
        PalstaEiSinulleKuulu kirjoitti:

        Sinulla Anssi ei ollut mitään asiaa lukioon, koska olit niin huono peruskoulussa. Tyhmyydestä se kertoo.

        Ei sinusta koskaan mitään tullutkaan, kuin pelkkä teinityttöjä huijaava rikollinen. Oikeisiin töihin sinusta ei ole!

        Lukio-opinnot menevät monelta aivan hukkaan, siksi moista ei tarvita.

        Ihminen voi pärjätä hyvin elämässään hyvällä ulosannilla, kyvykkyydellään, mahtavalla kehon hallinnalla, vetovaimaisuudellaan, kyvykkyydellään hankkia miljoonaomaisuus jne jne.

        Kannattaa siis katsella ympärilleen mistä niitä mahtavia mahdollisuuksia löytää ja suunnata kohti menestystä.


      • TuokinSenTodistaa
        MiljonääriSeNuoriOn kirjoitti:

        Lukio-opinnot menevät monelta aivan hukkaan, siksi moista ei tarvita.

        Ihminen voi pärjätä hyvin elämässään hyvällä ulosannilla, kyvykkyydellään, mahtavalla kehon hallinnalla, vetovaimaisuudellaan, kyvykkyydellään hankkia miljoonaomaisuus jne jne.

        Kannattaa siis katsella ympärilleen mistä niitä mahtavia mahdollisuuksia löytää ja suunnata kohti menestystä.

        ”Miljonääri se nuori on”

        Jos tuo ei todista jollekin tuon 1970-luvun alussa syntyneen ukon rikollisuutta, niin tyhmä pitää olla!

        Tuon ukon naurettavan huonoille tuloille on naureskeltu joka vuosi!

        Tämä on sairas palsta ja tämän ylläpitäjät ovat henkisesti sairaita mädättäjiä!


      • SairasOletMonellaTapaa
        PitääMeitäTyhminä kirjoitti:

        Mikä Anssi🤣😂Oot Kopi niin yksinkertainen jos luulet voivasi jymäyttää meitä!

        Kukaan ei ole sinua ääliömpi, Viskari!


      • Höpönlöpöäjuttus
        SairasOletMonellaTapaa kirjoitti:

        Kukaan ei ole sinua ääliömpi, Viskari!

        Varmaan viksua haukkua vinsua ku se ei ees lue noita Kopin juttuja😂🤣😅😋


      • NarsismiHaiseePaskalta
        Höpönlöpöäjuttus kirjoitti:

        Varmaan viksua haukkua vinsua ku se ei ees lue noita Kopin juttuja😂🤣😅😋

        ”Vinsua” 🤪

        Olet Anssi todella naurettava roskan lässyttäjä!

        Miten ylipäätään kuvittelet yhdenkään ihmisen missään olevan kiinnostunut tuollaisesta täysin tuntemattomasta ja nolosta narsistisesta vanhasta tyhjäntoimittajasta?

        SINÄ ET TODELLAKAAN KUULU TÄNNE MILLÄÄN TAVALLA, LOISIVA RIKOLLINEN PUMMI!


      • EiVoittaja-ainesta
        NarsismiHaiseePaskalta kirjoitti:

        ”Vinsua” 🤪

        Olet Anssi todella naurettava roskan lässyttäjä!

        Miten ylipäätään kuvittelet yhdenkään ihmisen missään olevan kiinnostunut tuollaisesta täysin tuntemattomasta ja nolosta narsistisesta vanhasta tyhjäntoimittajasta?

        SINÄ ET TODELLAKAAN KUULU TÄNNE MILLÄÄN TAVALLA, LOISIVA RIKOLLINEN PUMMI!

        Näkeehän sen, että naisetkaan eivät ole koskaan millään tavalla olleet tuosta henkisesti jälkeenjääneestä pellestä kiinnostuneita. Yksin tuo on aina ja spämmää narsistisia valheita vielä viisikymppisenä.


      • HaeJoHoitoaKopi
        NarsismiHaiseePaskalta kirjoitti:

        ”Vinsua” 🤪

        Olet Anssi todella naurettava roskan lässyttäjä!

        Miten ylipäätään kuvittelet yhdenkään ihmisen missään olevan kiinnostunut tuollaisesta täysin tuntemattomasta ja nolosta narsistisesta vanhasta tyhjäntoimittajasta?

        SINÄ ET TODELLAKAAN KUULU TÄNNE MILLÄÄN TAVALLA, LOISIVA RIKOLLINEN PUMMI!

        Ei varmaan kuulu ja on luultavasti narsisti@!Mutta sinä olet Kopi katkera ja sairas paskiainen joka laittelee paskaviestejä Anssin nimissä.Tyhmäkin tosin näkee viesteistä ettei niitä pornopelle ole kirjoittanut.


      • TämäOnKiistaton
        HaeJoHoitoaKopi kirjoitti:

        Ei varmaan kuulu ja on luultavasti narsisti@!Mutta sinä olet Kopi katkera ja sairas paskiainen joka laittelee paskaviestejä Anssin nimissä.Tyhmäkin tosin näkee viesteistä ettei niitä pornopelle ole kirjoittanut.

        Sinä pummi et ole kyennyt esittämään YHTÄKÄÄN TODISTETTA siitä, että joku muu kuin sinä itse kirjoittaisi tuota vuosikausia jatkunutta täyttä paskaa!

        Sinun itsesi sitä on todettu kirjoittavan satoja kertoja, olet AINOA, jonka sitä on todettu kirjoittavan!

        Lisäksi sinut Anssi TODISTETTIIN olevan yksinäsi spämmisi takana julkkispalstalla vuonna 2011!


      • OlemmeKaikkiPummeja
        TämäOnKiistaton kirjoitti:

        Sinä pummi et ole kyennyt esittämään YHTÄKÄÄN TODISTETTA siitä, että joku muu kuin sinä itse kirjoittaisi tuota vuosikausia jatkunutta täyttä paskaa!

        Sinun itsesi sitä on todettu kirjoittavan satoja kertoja, olet AINOA, jonka sitä on todettu kirjoittavan!

        Lisäksi sinut Anssi TODISTETTIIN olevan yksinäsi spämmisi takana julkkispalstalla vuonna 2011!

        Sekö minusta tekee pummin että teen töitä yleensä 14h päivässä?Anssi tuskin tekee!Entäs sinä Kopi?


      • NarsismiHaiseePaskalta
        HaeJoHoitoaKopi kirjoitti:

        Ei varmaan kuulu ja on luultavasti narsisti@!Mutta sinä olet Kopi katkera ja sairas paskiainen joka laittelee paskaviestejä Anssin nimissä.Tyhmäkin tosin näkee viesteistä ettei niitä pornopelle ole kirjoittanut.

        Mitä ihmeen kopioitavaa tuollaisessa paskalle haisevassa, tuntemattomassa vanhassa ja tyhmässä työtä vieroksuvassa rääpäleessä olisi kenellekään?


      • PuhuKädellePummi
        OlemmeKaikkiPummeja kirjoitti:

        Sekö minusta tekee pummin että teen töitä yleensä 14h päivässä?Anssi tuskin tekee!Entäs sinä Kopi?

        Ihan yhtä uskottavaa kuin kaikki muukin kirjoittamasi paska!

        En muista, että olisit kirjoittanut koskaan yhtäkään täysin rehellistä kirjoitusta!

        Melkoinen suoritus, kun kuitenkin puhutaan kymmenistä tuhansista kirjoituksista.


    • PummejaÄidinOomme

      Kopi!Monta vuotta siitä on kun pornopelle pani rakastasi?Ajattelen vaan tuota katkeruuden määrää...

      • ÄläUntaNäePummi

        Kaikkea sinä vanha pummi yrität, kun et voi vapaasti suoltaa vuosien ajan täysin oikeutuksetta jatkunutta paskaasi!

        Sinä et saa käytettäväksesi kuin täysin hukassa olevia idiootteja! Ei niihin terve mies edes koskisi!

        Siksihän sinä jatkat tuota paskasi kirjoittelua!


      • VankilaanJoKuuluisit

        AI sekö on katkeraa, että halutaan idiootin idioottimainen ja täysin turha jatkuva saaste pois vuosien jälkeen?

        Ja tunge tuo epätoivoinen kopioväitteesi perseeseesi!


      • PumnejaKaikkiTyyni
        VankilaanJoKuuluisit kirjoitti:

        AI sekö on katkeraa, että halutaan idiootin idioottimainen ja täysin turha jatkuva saaste pois vuosien jälkeen?

        Ja tunge tuo epätoivoinen kopioväitteesi perseeseesi!

        🤣😂Meinaako Kopilta mennä hermo kun muistellaan vähän menneitä!Väität täällä että Anal on hivvi,mites saitko sinä sen rakkaaltasi?


    • OletNiinIdiootti

      Katos Kopio fasesta kun Anssi on juuri nyt malagassa iltapalalla tyttöjen kanssa!Miksi helvetissä se kirjottelis tänne kun on pikkusen parempaakin tekemistä 🤣😂

      • taaskopitääkatsoaettä

        Joku on jossain muualla ja joku muu puolustaa jotain nobodya ;-)


      • hänet-löytää-Kuvakkeesta

        Jos miehellä on miljoonittain rahaa, urheiluautoja, kuumia misuja, mahtava ura Hollywoodissa ja Japanissa, ei hänellä ole ainakaan tarvetta mihinkään lukiokoulutukseen!

        Kannattaa keskittyä oleelliseen eli esim. Kuvakkeen mahdollistamaan urakehitykseen!


      • VuodestaToiseen
        hänet-löytää-Kuvakkeesta kirjoitti:

        Jos miehellä on miljoonittain rahaa, urheiluautoja, kuumia misuja, mahtava ura Hollywoodissa ja Japanissa, ei hänellä ole ainakaan tarvetta mihinkään lukiokoulutukseen!

        Kannattaa keskittyä oleelliseen eli esim. Kuvakkeen mahdollistamaan urakehitykseen!

        Tuo kaikki on TÄYTTÄ PASKAA! 🤪

        Tuon pellen tulot ovat köyhyysrajan alapuolella vuodesta toiseen! Verotiedoistahan sen kuka tahansa näkee!

        TUO TODISTAA KAIKILLE TUON VANHAN SAASTAN KIISTÄMÄTTÖMÄN RIKOLLISUUDEN!

        Oikea paikka tuolle sairaalle saastuttaja rikolliselle on VANKILASSA!


      • KäsittämätöntäPaskaa
        taaskopitääkatsoaettä kirjoitti:

        Joku on jossain muualla ja joku muu puolustaa jotain nobodya ;-)

        Niinpä!
        Harva edes käsittää, miten idiootti äijä on kyseessä! Tuo ei todellakaan ole arvostuksessa edes viemärirotan tasolla!


      • KopioAna
        taaskopitääkatsoaettä kirjoitti:

        Joku on jossain muualla ja joku muu puolustaa jotain nobodya ;-)

        Ei pidä katsoa....


      • KuvakkeenKuningasAuttaa
        KäsittämätöntäPaskaa kirjoitti:

        Niinpä!
        Harva edes käsittää, miten idiootti äijä on kyseessä! Tuo ei todellakaan ole arvostuksessa edes viemärirotan tasolla!

        Ei kannata vastata itselleen 10 minuutin välein, vaan keskittyä kyläkoulutuksen saloihin ja tämän mahdollistamaan urakehitykseen aina Hollywoodia ja Japania myöten. Pelkkä peruskoulu riittää siihen, että pystyy kasaamaan miljoonaomaisuuden omalla kansainvälisellä työurallaan.


      • UusiaJuttujaTarttis
        KuvakkeenKuningasAuttaa kirjoitti:

        Ei kannata vastata itselleen 10 minuutin välein, vaan keskittyä kyläkoulutuksen saloihin ja tämän mahdollistamaan urakehitykseen aina Hollywoodia ja Japania myöten. Pelkkä peruskoulu riittää siihen, että pystyy kasaamaan miljoonaomaisuuden omalla kansainvälisellä työurallaan.

        Kopio sun jutut on kuules vähä niinku out!Ei ketään kiinnosta.


      • NuorimiesAjaaFerrarilla
        UusiaJuttujaTarttis kirjoitti:

        Kopio sun jutut on kuules vähä niinku out!Ei ketään kiinnosta.

        Pitkä kansainväinen ja menestynyt ura osoittaa, että tuhannet ja tuhannet fanit eivät voi olla väärässä!

        Kyläkoulujen kehitys on pysähdyksissä , mm. Kuortin koulu suljetaan, mutta pää pystyyn! Menestyä voi peruskoulutuksella ja multilahjakkuudella!


    • Vähänkiinnostaa

      Milloin tapahtui Kopin rakkaan ja Anan penetraatio?

    • kuppilan_filosofi

      On kulunut yli 10 vuotta tuosta koulukokeilusta.
      Entisistä oppilaista ovat vanhimmat jo iässä, jossa kirjoitetaan ylioppilaaksi. Onkohan tällaista tapahtunut ja millainen on ollut yleensäkin noiden oppilaiden koulumenestys normaalissa koulussa?

      • Urheiluautoilija-nuori

        Vaikea sanoa mikä on kokeilun lopputulos, mutta jos ei ole luonnonlahjakkuutta kehon hallinnassa, luontaista bisnesvaistoa ja charmia menestyä kansainvälisellä taiteilijauralla, jää ainoaksi vaihtoehdoksi yrittää opiskella peruskoulussa.


      • IhmeKopio
        Urheiluautoilija-nuori kirjoitti:

        Vaikea sanoa mikä on kokeilun lopputulos, mutta jos ei ole luonnonlahjakkuutta kehon hallinnassa, luontaista bisnesvaistoa ja charmia menestyä kansainvälisellä taiteilijauralla, jää ainoaksi vaihtoehdoksi yrittää opiskella peruskoulussa.

        Sinä kuka liekin voisit pysyä pois palstalta.


      • ItalialainenUrheiluauto
        Urheiluautoilija-nuori kirjoitti:

        Vaikea sanoa mikä on kokeilun lopputulos, mutta jos ei ole luonnonlahjakkuutta kehon hallinnassa, luontaista bisnesvaistoa ja charmia menestyä kansainvälisellä taiteilijauralla, jää ainoaksi vaihtoehdoksi yrittää opiskella peruskoulussa.

        Tottahan tuo on eli lahjattomat tarvitsevat koulutusta, viisaat ja lahjakkaat pärjäävät ilman koulujakin. Onhan se huomattu katsottaessa menestyviä nuoria miehiä elokuvissa.


      • Kopioltapaskaa
        ItalialainenUrheiluauto kirjoitti:

        Tottahan tuo on eli lahjattomat tarvitsevat koulutusta, viisaat ja lahjakkaat pärjäävät ilman koulujakin. Onhan se huomattu katsottaessa menestyviä nuoria miehiä elokuvissa.

        Millon sinä Kopio huomaat olevasi tyhmä?Ja lopetat tuon iänikuisen paskan...


      • KyläkouluistaNousuun
        Kopioltapaskaa kirjoitti:

        Millon sinä Kopio huomaat olevasi tyhmä?Ja lopetat tuon iänikuisen paskan...

        Kannattaa pysyä puheenaiheessa eli kyläkouluissa ja ilon pedagogiikassa.

        Iloa pedagogiikassa tuottaa uusien asioiden opettaminen nuorille aikuisille eli esim. uutta uraa etsiville media-alan opiskelijoille. Aiheesta on tehty media-alan opiskelijoiden oma keskusteluohjelma HysHys, joka on häpeilemätön Karelia-AMK:n toisen vuoden media-alan opiskelijoiden luoma keskusteluohjelma.

        Ensimmäisessä jaksossa käsitellään mm. mäntyharjulaisten mediapersoonien kokemuksia eri aiheista, mm.koulutuksesta ja sen tarpeellisuudesta.

        https://www.youtube.com/watch?v=FGkio2hOBy8


      • MädättäjätVauhdissa
        KyläkouluistaNousuun kirjoitti:

        Kannattaa pysyä puheenaiheessa eli kyläkouluissa ja ilon pedagogiikassa.

        Iloa pedagogiikassa tuottaa uusien asioiden opettaminen nuorille aikuisille eli esim. uutta uraa etsiville media-alan opiskelijoille. Aiheesta on tehty media-alan opiskelijoiden oma keskusteluohjelma HysHys, joka on häpeilemätön Karelia-AMK:n toisen vuoden media-alan opiskelijoiden luoma keskusteluohjelma.

        Ensimmäisessä jaksossa käsitellään mm. mäntyharjulaisten mediapersoonien kokemuksia eri aiheista, mm.koulutuksesta ja sen tarpeellisuudesta.

        https://www.youtube.com/watch?v=FGkio2hOBy8

        Mitä tuo paska tänne kuuluu? Mädättäjä-opettajat yllyttäneet nuoria tekemään keskusteluohjelman häpeästä eikä mikään ole hävettävämpää kuin se mitä tuo apinan näköinen ukko tekee!

        Kaikesta näkee, miten vastenmielisenä nuo nuoret pitävät aihetta! Epäluontevaa sönkkäämistä puolin ja toisin.

        Mädätyspaskaa!

        Tuo ukko lähettää tuon linkin aina valheellisilla saatesanoilla, joka todistaa tuon ukon rikollisuuden. Eikä tuo paska tänne kuulu millään tavalla! Onneton ja väkisellä väännetty näennäinen aasinsilta, jossa ei ole alkuperäiseen aiheeseen mitään yhteyttä, kuten ei ole missään tuon tuhansista spämmeistä muutenkaan.


      • PoistakaaTuoÄijä
        Kopioltapaskaa kirjoitti:

        Millon sinä Kopio huomaat olevasi tyhmä?Ja lopetat tuon iänikuisen paskan...

        Aina vaan spämmeriapinalta sama ”Kopi” -väite!

        On todistettu, että tuo väitteen viljelijä spämmää itse ja kehuu valheellisesti tuota sairasta kaljua ja jo melkein viisikymppistä teinityttöjä uhreikseen etsivää sairasta ukkoa ainoana täällä. Tuosta on jo tuhansia esimerkkejä nähty!

        Mistään tuon spämmerin kopiosta ei ole esitetty yhtäkään todistetta koskaan!


    • Hiljainenkylä

      Joku hätäili silloisten koululaisten nykytilannetta.. :) on heistä tullut ylioppilaita ja ammatin hankkineita ihmisiä. Joillain on perhettä ja mitä minä heitä olen tavannut ja tunnen ovat onnellisia, sosiaalisia ja kaiken ikäiset ihmiset huomioon ottavia persoonia. Saivat elämälleen hyvän koulupolun alun silloin ja varmasti kultaiset muistot,ja kannustuksen joka on saanut myöhemminkin jatkamaan sitä mistä tykkää.

      Kaikkea hyvää kaikille heille ja mukana olleille :)

      • Hyyry

        Hyvä on, että hekin ovat selviytyneet elämässään hyvin.
        Sekin on muuten muistettava, että lapset eivät saa olla koekaniineja.p


      • Anonyymi
        Hyyry kirjoitti:

        Hyvä on, että hekin ovat selviytyneet elämässään hyvin.
        Sekin on muuten muistettava, että lapset eivät saa olla koekaniineja.p

        Hieno oli opetustyyli Halmeniemellä. Lapset saivat olla yksilöitä ja jokainen hyväksyttiin omana itsenään. Ei koetettu tehdä lapsista tasapää talliaisia, niinkuin koulumaailmassa on tapana.
        Tyttäremme tuossa opissa sai olla ja vain ja ainoastaan positiivisia muistoja koulusta niin hänellä, kuin meillä vanhemmillaankin.


    • Anonyymi

      Upp

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      307
      3441
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1639
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1389
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1270
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1171
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      173
      1093
    Aihe